LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS"

Transcriptie

1 LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS Lessen leer je thuis, denk je wellicht. Toch is dat maar gedeeltelijk waar. Lessen leren begint in de klas. Als je goed meewerkt en oplet in de klas, hoef je thuis niet zo heel lang meer te studeren. Maar wat is dat dan, goed meewerken in de klas? - Probeer met je aandacht heel goed bij de les te blijven. - Denk mee als je leerkracht iets uitlegt : volg alle stapjes in de uitleg mee en probeer elke stap te begrijpen. Als je een stapje niet begrijpt, vraag dan uitleg! - Als andere leerlingen antwoorden, volg dan mee. Ook van je medeleerlingen kan je heel wat leren. - Als je schriftelijke oefeningen oplost, werk dan zelfstandig. Vraag alleen hulp van de leerkracht als je echt alles geprobeerd hebt om zelf een oplossing te vinden. - Je mag gerust fouten maken in je werk, niemand is perfect. Bedenk wel waarom je antwoord fout is en wat je moet doen om tot een juiste oplossing te komen. - Een ordelijk en verzorgd geschreven werk kan je veel gemakkelijker instuderen. THUIS Zorg ervoor dat je een eigen plek hebt om te werken. Je mag het gerust een beetje gezellig maken, maar let op dat je je niet omringt met te veel afleiders! Stel je de volgende vragen : - Wat moet ik doen? - Wanneer ga ik dat doen? - Hoe ga ik dat doen? De leerkracht geeft je regelmatig tips hoe je het leren van je lessen aanpakt. - Hoe ga ik mezelf controleren? Als je jezelf controleert, wees dan niet te vlug tevreden. Als je vaststelt dat je je les nog niet goed kent, vraag je dan af hoe je het beter kan aanpakken en leer opnieuw. TIJDSINDELING - Voorzie elke schooldag een half uurtje tot drie kwartier voor je huiswerk en je lessen. De dagen voor een toets reken je best op een uurtje. In hogere leerjaren is 1 uur tot anderhalf uur werken aan je taken en lessen niet ongewoon. - Sommige kinderen werken graag aan één stuk door, andere kinderen willen graag even ontspannen tussendoor. Beide werkwijzen zijn goed. Als je je studietijd onderbreekt voor wat ontspanning, moet je er wel voor zorgen dat je telkens vlug terug in de juiste 'studiesfeer' geraakt. - Je kiest best zelf het moment wanneer je thuis werkt. Wijk niet af van die keuze! Van uitstel komt immers afstel.

2 - Je moet zelf je studie-uurtjes plannen. Het kan goed zijn om in je weekschema, afhankelijk van de andere activiteiten die je nog op het programma staan hebt, je studie-uurtje op vaste tijdstippen te plannen. Na enkele weken ben je die vaste uren gewoon en hoef je jezelf niet telkens te dwingen om aan de slag te gaan. Als je gepland hebt wanneer je je les gaat leren, dan moet je je wel echt aan dat uur houden. - Verlies geen tijd met prullen, turen of dromen. - Ook orde in je schriften en kaften, een duidelijk en volledig ingevulde agenda en een opgeruimde werkplek kunnen je heel wat tijd besparen. STUDIEMETHODE Als je een les moet leren of je bereidt een toets voor, dan volg je best steeds dezelfde stappen. Zo heb je het meeste kans op succes! Sommige kinderen beginnen als ze bijvoorbeeld Frans of W.O. moeten leren onmiddellijk te memoriseren. Maar dan sla je wel een aantal stappen over Probeer het zo: STAP 1: VERKENNEN Waarover gaat het? Wat moet ik precies kennen? Baken je leerstof af! Wat moet je precies kennen of kunnen? Waar kan je alles terugvinden? STAP 2: LEZEN EN BEGRIJPEN Inzicht krijgen, met eigen woorden kunnen zeggen, herformuleren Intensief lezen en begrijpen Lees traag met de bedoeling alles grondig op te nemen wat er in de tekst staat. Probeer zin per zin te begrijpen wat er staat, d.w.z. door langzaam, aandachtig (eventueel luidop) te lezen. Doe dit zo vaak als nodig is: eenmaal, driemaal,... Probeer te herformuleren (= met je eigen woorden zeggen) wat er staat. Als je iets niet begrijpt, kan je niet overstappen naar de volgende fase! Iets wat je niet begrijpt zal je onmogelijk van buiten kunnen leren. Dus eerst perfect snappen wat er geschreven staat, pas dan kan alles goed tot je doordringen.

3 Structureren: maak een schema of ordelijk overzicht Vele kinderen proberen een schema of een mindmap te maken. Dit is een structuur die in de eerste plaats dient om alle details aan op te hangen. In feite helpt zo n structuur je om het je geheugen gemakkelijker te maken. Hoe je zo n schema of mindmap kan maken, oefenen we meermaals in de klas. Maar ook op het internet vind je veel info of gratis software van hoe je dit kan doen. Vragen maken Zelf vragen maken kan je ook helpen om je leerstof te verwerken. Wat zou de meester of juf hierover kunnen vragen? Als je je deze vraag stelt, ga je je vanzelf meer verdiepen in je leerstof. Je kan ook vragen noteren die je nog aan de juf of meester wil stellen. Voor de toets begint is er nog ruimte om deze vragen te stellen. Integreren Integreren betekent dat je je de stof eigen maakt, dat je vergelijkt, gelijkenissen en verschilpunten ontdekt, dat je verbanden legt. Toepassen: je geeft het antwoord op de vragen die je maakte. Of je maakt oefeningen. Dat kunnen oefeningen zijn uit de leerboek die je opnieuw maakt of oefeningen die jij of iemand anders gemaakt hebben als toepassing. Controleer wel telkens de juiste antwoorden! STAP 3: MEMORISEREN Inprenten, van buiten leren Hoe je moet memoriseren kan niemand voor jou zeggen. Je moet experimenteren om te kijken welke manier voor jou het beste lukt, want inprenten kan op verschillende manieren, afhankelijk van welk soort geheugen bij jou het best ontwikkeld is: - het visueel geheugen: je gebruikt vooral je ogen om in te prenten. - het auditief geheugen: je leert graag luidop (Voordeel: de kans om verstrooid te geraken neemt af!) - het motorisch geheugen: je leert het best door te schrijven. Schrijf enkel staakwoorden of gebruik schema's. Hele volzinnen of bladzijden schrijven is zinloos.

4 TIEN TIPS VOOR BETER MEMORISEREN 1. Wat je leren wil, moet je vooraf BEGRIJPEN. 2. VERSCHILLENDE INPRENTINGEN van korte duur geven een beter resultaat dan een éénmalig leermoment van lange duur, m.a.w. 3 x 30 minuten inprenten is beter dan 90 aan een stuk. 3. Probeer je leerstof op te delen en te spreiden over verschillende dagen. Hetgeen je van buiten geleerd hebt, zal je vergeten als je niet HERHAALT. Start iedere dag met een korte herhaling, en ga dan verder. 4. Wacht niet te lang met het eerste herhalingsmoment, liefst 1 à 2 uren na het memoriseren. Je vergeet het pas geleerde immers het snelst de eerste uren na het memoriseren. 5. Studeer geen 2 gelijksoortige vakken na elkaar. 6. Na een memoriseerperiode moet je een RUSTPAUZE inlassen alvorens opnieuw te memoriseren. 7. Ga om iets van buiten te leren niet gewoon voor je boek zitten, maar leer ACTIEF: je zal meer aandacht kunnen houden als je al eens luidop leest, de belangrijkste woorden opschrijft, jezelf schriftelijk controleert (met boek dicht). Variatie helpt om je te concentreren en zo experimenteer je ook met manieren die voor jou het onthouden het makkelijkst maken. 8. GEHEUGENSTEUNTJES kunnen helpen: a) het zijn middeltjes die je zelf bedenkt om moeilijke delen te onthouden, bv. onderstrepen, met kleur aanduiden, hardnekkige moeilijkheden op je prikbord of een zichtbare post-it aanbrengen,... b) andere hulpmiddelen: een schema, een tabel, een schets, BRENG SAMEN: de definities, formules, moeilijke uitdrukkingen, zinnen... kan je best samenbrengen in één schrift of op steekkaart. 10. GEBRUIK JE KENNIS: hoe meer vreemde woorden, formules, symbolen, regels... regelmatig toegepast worden (=herhalen), des te gemakkelijker je die zult onthouden. STAP 4: CONTROLEREN & HERHALEN Wanneer je de vorige stappen hebt doorlopen, is het belangrijk dat je nagaat of je de leerstof kent: - Maak een oefentoets of oefeningen op een online oefensite (bv. Bingel/Kweetet) - Laat iemand je les afvragen - Duid aan wat je minder goed kent, zodat je vooral dat stuk nog verder kan inoefenen. - Probeer voor jezelf na te gaan wat minder goed lukt, wat je minder goed kan onthouden en hoe dat komt. - Vraag aan de meester of juf uitleg over wat je niet begrijpt. Doe dit tijdig, dus voor de toets! DAGELIJKS HERHALEN levert betere resultaten op dan een eenmalige herhalingsbeurt de dag voor je toets. Met andere woorden: 4 x 15 minuten herhalen, gespreid over 4 dagen, zal beter renderen dan 1 x 60 minuten de dag voor de proef. Herhaal tot je het kent. Wees niet te snel tevreden om er vanaf te zijn. Hou moedig vol en denk aan de beloning die volgt: een goeie toets maken!

5 Checklist voor de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar Studeren begint in de klas! Als ik de les goed volg in de klas, weet ik nog veel als ik thuis de les ga leren. Ik stel vragen aan de juf of meester als ik iets niet goed begrijp. Klasgenoten helpen elkaar. Samenwerken kan mij helpen om iets beter te begrijpen. Ik vul mijn werkboeken volledig en correct in, want thuis moet ik het nog kunnen instuderen. Ook mijn agenda is helemaal juist ingevuld. Ik zorg dat ik op tijd klaar zit als de les gaat beginnen. Ik ruim netjes op als de les gedaan is. Ik laat graag mijn werk aan de juf of meester zien, want ik ben er fier op. Uit mijn fouten kan ik leren. Ik raak niet in paniek, want ik moet niet alles onmiddellijk kunnen. Wees ordelijk! Ik houd mijn spullen op orde, dan kan ik ordelijk denken: In mijn pennenzak of -doos en op de bank ligt alleen wat ik nodig heb voor de les. In mijn boekentas zit alles op een vaste plaats. Ook in mijn bank hebben alle boeken en schriften een vaste plaats. Ik werk netjes in mijn agenda zodat ik makkelijk kan zien wat ik moet doen. Ik gebruik markeerstiften om iets duidelijk te maken, maar ik ben er zuinig mee en maak er geen kleurboek van. Iets onderstrepen, in kaders zetten, doe ik met mijn lat. Mijn schriften zijn netjes en verzorgd. Losse bladen steek ik dadelijk op de juiste plaats in een kaft. Zorg voor een studievriendelijke omgeving! Ik vermijd stoorzenders. Ik zoek een rustige, vaste en nette werkplek waar voldoende licht is zonder teveel afleiding (tv, computer, gsm, ). Ik zit op een goede stoel en heb een goede zithouding. Ik leg het nodige materiaal in mijn buurt: pennenzak, fluostiften, en enkel de schriften en leerboeken die ik nodig heb voor het vak dat ik wil studeren. Op een prikbord hang ik mijn weekplanning. Het kan handig zijn om materiaal dubbel te voorzien: een kladschrift en een pennenzak voor mijn werkplek en één voor in de klas. Ik spreek vooraf af wie mijn les opvraagt (mama, papa ). Ik probeer tegen die tijd dan ook de leerstof goed ingeoefend te hebben. Ik maak er een gewoonte van om na mijn huiswerk mijn boekentas direct in orde te maken. Ander materiaal wordt netjes opgeruimd, zodat mijn werkplek weer klaar is voor de volgende dag.

6 Leer plannen! Ik bouw een weekplanning op. Hierbij houd ik rekening met: vaste activiteiten (eten, slapen) hobby s en lievelingsbezigheden (sporten, tv) een vast tijdstip om te beginnen Ik verdeel mijn studietijd over geen te lange periodes. Ik wissel studeren af met ontspanning. Ik studeer elke dag ongeveer even lang. Ik duid aan wanneer ik een toets heb, zodat ik tijdig begin te studeren. Als ik een taak heb tegen een bepaalde datum, plan ik die ook in. Daar dient een agenda voor! Ik bouw ook een dagplanning op, want deze is iedere dag anders. Ik zorg ervoor dat ik : de moeilijkste taken eerst plan afwisseling heb, met wat ik prettig vind of goed kan en met wat ik niet leuk vind. meer tijd plan voor wat ik moeilijk vind. Ik bewaak ook de tijd. herhaling voorzie, want door herhalen onthoud ik beter. Ik hang mijn planning op een goed zichtbare plaats. In de klas praat ik over mijn planning, zodat we van anderen kunnen leren en tips kunnen uitwisselen. Gaat de toets toch niet zoals je verwacht had? Ga dan voor jezelf na wat er misgelopen is! Ik werk te slordig. Ik antwoord onvolledig. Ik heb nieuwe woorden niet goed leren schrijven. Ik heb de opdracht (vraag) niet goed begrepen. Ik heb de opdracht (vraag) niet goed gelezen. Ik heb niet goed nagedacht bij het antwoord. Ik heb niet voldoende oefeningen gemaakt. Ik heb de les niet begrepen. Ik schrijf te veel op. Ik heb een fout geschreven in mijn map / schrift. Ik heb niet genoeg gestudeerd. Ik heb wel gestudeerd maar niet voldoende herhaald.

Over leren... Planning. Weekplanning

Over leren... Planning. Weekplanning Over leren... Planning Weekplanning Op een weekplanning duiden de leerlingen aan welke momenten niet beschikbaar zijn om te studeren. (Sport, muziekschool, avondmaal,...) Zo krijgen ze onmiddellijk een

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

Taken en lessen bij de duizendpoten

Taken en lessen bij de duizendpoten 1 Taken en lessen bij de duizendpoten 2 Tips Hou een papierklem bij aan de rand van dit boekje. Het kan je telkens helpen om in een stappenplan te tonen waar je bent gebleven. Hou dit boekje bij in je

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN Dit document werd ontwikkeld in het kader van het vak Pedagogische en sociaalagogische praxis (Universiteit Gent) en mag voor geen andere doeleinden gebruikt worden.

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord.

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord. Huiswerkbeleid Beste ouder(s), In deze brochure vindt u onze visie rond huiswerkbeleid terug. Een visie die gestoeld is op een positief engagement tussen de leerling, de leerkracht en de ouder. U vindt

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1 TechnOV Zennelaan 51-53 School voor wetenschap en technologie Naam: Klas: Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 2 1. Organiseren en verkennen 1.1

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

INFOFICHE 4: PLANNEN

INFOFICHE 4: PLANNEN INFOFICHE 4: PLANNEN GOED GEPLAND, HALF GELAND Onze leerlingen hebben het moeilijk om hun opdrachten / taken / lessen te plannen. Als we de nodige aandacht schenken aan de eindtermen Voet Leren leren*

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Rapport dagelijks werk

Rapport dagelijks werk Deel 4 - Planning 1. Rapport dagelijks werk ~ 70 ~ Rapport dagelijks werk Veel leerlingen laten zich telkens weer verrassen door het rapport dagelijks werk. Ik heb niets te doen, zeggen ze de ene week

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken heb ik wel alles? Eindelijk: alle tekst- en werkboeken zijn op jouw naam geleverd, voor elk vak heb je hier en daar nog een map moeten kopen. Maar: soms heb je die op school nodig, soms thuis! En elke

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Les 3: Plannen en organiseren

Les 3: Plannen en organiseren Les 3: Plannen en organiseren Waarom is plannen en organiseren zo belangrijk? Een goede planning en organisatie zijn handige hulpmiddelen om je leer- en maakopdrachten binnen een redelijke tijd te kunnen

Nadere informatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie

Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie Instructie taakspecifieke vragenlijst + observatie In tegenstelling tot de eerste vragenlijst is het doel van de taakspecifieke vragenlijst niet om over verschillende leersituaties heen het zelfregulerend

Nadere informatie

Leersleutels. 1) Korte inleiding

Leersleutels. 1) Korte inleiding Leersleutels 1) Korte inleiding 2) Visie leren leren in het OLVC volgens 10 krachttermen (studieloopbaanbegeleiding, informatiestroom, krachtige leeromgeving, competenties, groeiproces, zelfreflectie,

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching

Huiswerk tips! Speciaal voor jou! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Speciaal voor jou! De leergierige scholier Huiswerk tips! Praktijk voor reflexintegratie & kindercoaching Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela tel: 06-10318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl

Nadere informatie

Colofon. Slim leren. Leren leren in de eerste graad in de 21ste eeuw. Educa Slim leren

Colofon. Slim leren. Leren leren in de eerste graad in de 21ste eeuw. Educa Slim leren Colofon Slim leren Leren leren in de eerste graad in de 21ste eeuw Educa Slim leren Colofon Auteur: J. Delestinne Eindredactie en vormgeving: J. Delestinne 2017 Educa G.C.V. Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach

Instructieboek Koken. Voor de Mpower-coach Instructieboek Koken Voor de Mpower-coach juni 2014 Mpower-coach Instructieboek Versie 1.2014 blz. 2 Inhoud: Inhoudsopgave blz. 3 Mpower-coach blz. 5 Thema koken : blz. 7 Module 0: Beginnen met koken blz.

Nadere informatie

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk?

HUISWERKTIPS. Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk? HUISWERKTIPS Hoe kan ik mijn kind begeleiden bij het maken van huiswerk? Baken Trinitas Gymnasium 27 september 2011 1. Inleiding De overstap naar de middelbare school is voor veel van onze leerlingen een

Nadere informatie

Visie op huiswerk. Ook andere opdrachten, die de gewoontevorming en het zelfstandig werk bevorderen komen aan bod.

Visie op huiswerk. Ook andere opdrachten, die de gewoontevorming en het zelfstandig werk bevorderen komen aan bod. Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet Visie op huiswerk Lessen en huistaken liggen in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de ouders en de school. Voor

Nadere informatie

Huiswerktips. GBS Het Klaverbos Jan Sanderslaan Hemiksem.

Huiswerktips. GBS Het Klaverbos Jan Sanderslaan Hemiksem. www.hetklaverbos.be GBS Het Klaverbos Jan Sanderslaan 154 2620 Hemiksem Tel. + Fax: 03 887 43 71 info@hetklaverbos.be www.hetklaverbos.be Huiswerktips GBS Het Klaverbos Jan Sanderslaan 154 2620 Hemiksem

Nadere informatie

Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE

Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE Lees eerst de opgave voor je aan een toets of taak begint. Vraag tijdens het studeren af waarvoor je het geleerde kan gebruiken. Een tekst leer je vlotter als

Nadere informatie

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan...

2 Huiswerk. Voorbeeld: Als je je huiswerk altijd aan je bureau maakt, geef je dat een 1. Als ik mijn huiswerk maak dan... Na deze les kun je: vertellen hoe jij nu huiswerk maakt; zorgen voor een goede huiswerkplek; stoorzenders uitzetten; een huiswerkplan maken; jezelf belonen na je huiswerk. 2 Huiswerk Huiswerk?! Leuk is

Nadere informatie

Bijlage 6 uit het schoolreglement

Bijlage 6 uit het schoolreglement Bijlage 6 uit het schoolreglement Visietekst huistaken Sint-Paulus, De Deynestraat / Rerum Novarumplein Gent Inleiding Met een visietekst willen we de fundamentele ideeën formuleren van het huistakenbeleid

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

Naar de brugklas. Naar de brugklas. Tips om huiswerk te maken/leren. Plannen. Woordjes leren. Proef werkweek. Goed van start op de brugklas!

Naar de brugklas. Naar de brugklas. Tips om huiswerk te maken/leren. Plannen. Woordjes leren. Proef werkweek. Goed van start op de brugklas! Naar de brugklas Met deze tips ben jij goed voorbereid Naar de brugklas Tips om huiswerk te maken/leren Plannen Woordjes leren Proef werkweek Goed van start op de brugklas! Naar de brugklas Voor veel kinderen

Nadere informatie

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen Beste ouder, Stop met spelen en maak je huiswerk! Mama, hoe begin ik aan die taak? Jij kan toch nog niet klaar zijn met je huiswerk?! Papa, kan jij me helpen met het plannen van mijn lessen? Klinken deze

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

LEERJAAR LEERLINGEN ENQUÊTES PERCENTAGE

LEERJAAR LEERLINGEN ENQUÊTES PERCENTAGE LEERJAAR LEERLINGEN ENQUÊTES Eerste leerjaar 69 49 71 % Tweede leerjaar 63 53 84 % Derde leerjaar 70 28 40 % * Vierde leerjaar 44 33 75 % Vijfde leerjaar 37 34 92 % Zesde leerjaar 45 36 80 % TOTAAL 328

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie

Stappenplan voor het maken van een presentatie Stappenplan voor het maken van een presentatie De voorbereiding van een presentatie is erg belangrijk. Je kunt niet de avond ervoor even een presentatie maken. Je moet informatie verzamelen (bv. uit boeken,

Nadere informatie

Je werkplek inrichten

Je werkplek inrichten Je werkplek inrichten Het is belangrijk dat je kan leren op een plaats waar jij je goed voelt en waar jij je goed kan concentreren. Hoe richt je je werkplek in zodat je hier zo goed mogelijk kan leren?

Nadere informatie

Studievaardigheden van A tot Z

Studievaardigheden van A tot Z Geschreven door Patricia Hendrikx Studievaardigheden van A tot Z Actief leren Actief leren is het tegenovergestelde van passief leren. Bij actief leren doe je meer dan alleen de leerstof doorlezen. Je

Nadere informatie

1 Wat is het probleem? 3.1 Kies ik de goede manier van leren? Hoofdstukken

1 Wat is het probleem? 3.1 Kies ik de goede manier van leren? Hoofdstukken 1 Dyslexie de baas! Hoofdstukken Schema Studieproblemen oplossen 1 Wat is het probleem? 2 Wil ik er wat aan veranderen? 3 Heeft mijn studieprobleem te maken met: leren? (ga door naar 3.1) het niet goed

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ENKELE WEETJES

Nadere informatie

Uitgeschreven interviews van groep tien

Uitgeschreven interviews van groep tien Uitgeschreven interviews van groep tien Dejonghe Lisa Lannoye Eva Van Damme Sieglinde Interview voor leerling Marie : Schrijfleven van een leerling Ben jij iemand die graag schrijft? Zoja, wat schrijf

Nadere informatie

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen Niet waar Soms waar Wel waar Slaapproblemen? Een aantal feiten Uit onderzoek blijkt dat èèn op de 10 jongeren zo nu en dan last heeft van slaapproblemen. Dit kan iedereen overkomen en eigenlijk is het

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

VRAGENLIJST STUDIEKRING Competentie Studievaardigheden en vak inhoudelijke kennis

VRAGENLIJST STUDIEKRING Competentie Studievaardigheden en vak inhoudelijke kennis VRAGENLIJST STUDIEKRING Competentie Studievaardigheden en vak inhoudelijke kennis 1. Voordat ik aan mijn huiswerk begin, schat ik in hoeveel tijd het me per vak gaat kosten. 2. Ik verkijk mij nooit op

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

LEER STUDEREN MET Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD

LEER STUDEREN MET Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD Start je planning voor je toetsen vroeg genoeg en maak hiervoor dagelijks een beetje tijd vrij. 5 uren verspreid over 2 weken is beter dan 5 uur aan

Nadere informatie

Kleuters. De vier stappen zijn de volgende:

Kleuters. De vier stappen zijn de volgende: 2 W e r k h o u d i n g & Kleuters 1 Werkhouding De zelfinstructietraining is een methode om een goede werkhouding aan te leren, het biedt structuur en duidelijkheid. Er zijn 4 stappen die verwoord en

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op school; met huiswerk willen we de ouders op de hoogte houden van datgene waarmee de kinderen in de klas bezig zijn. Huiswerk vormt

Nadere informatie

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: NA TAAK

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: NA TAAK CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: NA TAAK Dit document werd ontwikkeld in het kader van het vak Pedagogische en sociaalagogische praxis (Universiteit Gent) en mag voor geen andere doeleinden gebruikt worden.

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden

Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden Slim huiswerk maken, tips om huiswerk maken te begeleiden Werkplek - De spullen binnen handbereik o Houd spullen die nuttig zijn bij het maken van huiswerk dicht bij de hand. o Handige spullen bij het

Nadere informatie

Breukelen Betreft: Ref.nr.:

Breukelen Betreft: Ref.nr.: Aan de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling van 1tvk, 1tvm en 1tho Breukelen, 22 augustus 2017 Betreft: tweetalig onderwijs Ref.nr.: 1718.004 SPY/hon Geachte heer, mevrouw, Uw kind is dit schooljaar begonnen

Nadere informatie

Leren als een expert!

Leren als een expert! Leren als een expert! Welk vak vind jij lastig? Wiskunde, of juist Frans? Ken je iemand die heel goed is in dat vak? En heb je wel eens aan diegene gevraagd hoe hij/zij voor dat vak leert? Als je dat weet,

Nadere informatie

Huiswerktips voor ouders Stedelijke Basisschool Staakte

Huiswerktips voor ouders Stedelijke Basisschool Staakte Huiswerktips voor ouders Stedelijke Basisschool Staakte Heb je geen huiswerk vandaag? Moet je nog niet beginnen? Wanneer ga je nu eindelijk je huiswerk maken? Ben je nu al klaar? Iedereen kent deze discussie

Nadere informatie

Eerste. Hulp Bij Leren. 3 de graad

Eerste. Hulp Bij Leren. 3 de graad Dorp 43A 9185 Wachtebeke 09/345 06 70 www.slw.be dorp@slw.be Dr. Jules Persynplein 5 9185 Wachtebeke 09/345 95 24 www.slw.be info@slw.be Overslag 1 9185 Wachtebeke 09/345 85 54 www.sloverslag.be directie@sloverslag.be

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

4 De organisatie van je tijd

4 De organisatie van je tijd 4 De organisatie van je tijd 4.1 Activiteiten Omschrijf hieronder kort maar volledig al je schoolse en buitenschoolse activiteiten. Vermeld geen bijzaken, vermijd overlappingen en noteer alleen de zaken

Nadere informatie

De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode.

De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Beste leerling De examens staan bijna voor de deur. Het moment is gekomen om je voor te bereiden op een spannende examenperiode. Bij sommige van jullie begint het zweet al uit te breken. Wij willen je

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

EEN GOEDE EXAMENPLANNING

EEN GOEDE EXAMENPLANNING EEN GOEDE EXAMENPLANNING GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN! - WAAROM EEN GOEDE EXAMENPLANNING ECHT WEL HELPT - een goede examenplanning voorkomt tijdsgebrek en paniek tijdens de examens - een planning helpt

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het

olvp ieder1 telt Kies voor jouw talent juiste accent! het olvp Beste ouder(s) Een school en studiekeuze maken na zesde leerjaar is niet gemakkelijk. U krijgt heel wat informatie en wilt met zoveel mogelijk zaken rekening houden. In deze kleine brochure maken

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ACTIEF STUDEREN

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 2

Leeratelier: Actief studeren deel 2 Leeratelier: Actief studeren deel 2 Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer: data 2.4 Diepere

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

Begeleiden bij het huiswerk maken

Begeleiden bij het huiswerk maken Begeleiden bij het huiswerk maken Als ouder wil je graag dat je kind het goed doet op school. Daar wil je hem/haar graag bij helpen. Maar hoe doe je dat op een goede manier? 1. Bespreek dagelijks wat je

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Administratie... 4 Hoofdstuk 2 Bewaren... 6 Hoofdstuk 3 Sorteren... 8 Hoofdstuk 4 Post... 10 Hoofdstuk 5 Doen... 12 Hoofdstuk 6 Formulier... 14 Hoofdstuk 7 Hulp... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

Eerste. Hulp Bij Leren. 1 ste graad

Eerste. Hulp Bij Leren. 1 ste graad Dorp 43A 9185 Wachtebeke 09/345 06 70 www.slw.be dorp@slw.be Dr. Jules Persynplein 5 9185 Wachtebeke 09/345 95 24 www.slw.be info@slw.be Overslag 1 9185 Wachtebeke 09/345 85 54 www.sloverslag.be directie@sloverslag.be

Nadere informatie

Visie op huiswerk. Zich een leer- en werkhouding aanmeten is daarbij essentieel. We vinden het belangrijk dat kinderen zelfstandig leren werken.

Visie op huiswerk. Zich een leer- en werkhouding aanmeten is daarbij essentieel. We vinden het belangrijk dat kinderen zelfstandig leren werken. Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet Visie op huiswerk Lessen en huistaken liggen in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de ouders en de school. Voor

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

Welkom in het vijfde leerjaar

Welkom in het vijfde leerjaar Welkom in het vijfde leerjaar Hoe pak ik dit nu aan in het vijfde leerjaar? Ik geef toe: organisatie is niet mijn sterkste punt, maar nu werd het me te veel Gisteren moest ik thuis mijn toets Frans laten

Nadere informatie

Studiebegeleiding. Sint-Jozefscollege

Studiebegeleiding. Sint-Jozefscollege Studiebegeleiding Sint-Jozefscollege 2011-2012 Inhoud: I. Studiebegeleiding sjc II. Algemeen: 1. Studiehouding 2. Planning 3. Verwerking (methode) Motivatie: Studiehouding willen (zijn, slagen, werken);

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

Leeratelier: Het geheugen

Leeratelier: Het geheugen Leeratelier: Het geheugen We denken dat sommige mensen intelligent zijn, terwijl ze alleen maar een goed geheugen hebben. Frédéric Dard 1. Werking geheugen 1.1 Wat is geheugen? 1.2 Drie soorten geheugen

Nadere informatie

Wat hoop je dat het werken met de gebruiksaanwijzing oplevert, thuis en op school?

Wat hoop je dat het werken met de gebruiksaanwijzing oplevert, thuis en op school? Opdracht: schrijf je eigen gebruiksaanwijzing In een gebruiksaanwijzing voor bijvoorbeeld je telefoon staat heel nauwkeurig beschreven hoe hij werkt. Hoe zet je hem aan? Met welke knop? Hoe vaak of hoe

Nadere informatie

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken zijn er vier belangrijke hoofdzaken. Dat zijn: A. de plaats B. de tijd C. goede gezondheid D. planning DE PLAATS De beste plaats om je

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Leeratelier: NOTITIES NEMEN

Leeratelier: NOTITIES NEMEN Leeratelier: NOTITIES NEMEN Overzicht 1. Voor de les 2. In de les 2.1 Belang van notities 2.2 Wat noteren 2.3 Hoe noteren 3. Tips 1. VOOR DE LES Activeren van voorkennis Vorige les herbekijken Opfrissen

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Bedenken: een tekening maken van de held

Bedenken: een tekening maken van de held Les 1: De uitdaging Wat ga je schrijven? In deze les ga je een verhaal schrijven. Je bent zelf de held van het verhaal. De held van je verhaal gaat een uitdaging aan. Iets wat spannend of moeilijk is om

Nadere informatie

PLANAGENDA mei-juli 2019

PLANAGENDA mei-juli 2019 PLANAGENDA mei-juli 09 Deze agenda is van: In deze agenda kun je voor jezelf overzicht creëren in wat wanneer af moet zijn, maar ook wanneer je het af gaat maken. Zo ben je goed georganiseerd! Voordat

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

Schoolse competenties

Schoolse competenties Schoolse competenties Competenties gericht op organiseren Competentie 1: Organiseren (boeken)tas - Je pakt je (gym/lunch)tas in zonder - Je hebt de juiste spullen bij je die je nodig hebt op een schooldag.

Nadere informatie