Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter."

Transcriptie

1 Verslag van marktverkenning alliantie WMO 24 september 2018 Uitgenodigd: belanghebbende marktpartijen Datum: 24 september 2018 Namens de gemeente: Herwil van Gelder, Ynze Haitsma, Monique Coenen, Johan Hartmann, Jacob Jongejan, Agneta Flameling, Greet Seinen, Corine Cornelisse Greet Seinen is vandaag vanuit de gemeente Groningen de onafhankelijke voorzitter. Wethouder Van Gelder heet iedereen van harte welkom. De visie voor de komende jaren is vastgelegd in het koersdocument Sociaal Domein. De veranderingen gaan over de drie grote thema s: WMO, Jeugd en Werk. Elk thema heeft een ontwikkelrichting: WMO-activiteiten anders organiseren; Doen wat écht nodig is voor jeugd; Meer mensen aan het werk. Voor de nadere uitwerking van het koersdocument wordt input van mensen uit het veld gevraagd. Belangrijk is dat eerst wordt opgehaald over welke thema s het veld in gesprek wil met de gemeente. Vanavond wordt dit geïnventariseerd. De schriftelijke consultatie start deze week. De inhoudelijke discussie vindt via dialoogtafels in oktober plaats. Inhoudelijk is er nog veel te verbeteren in de samenwerking tussen alle actoren die zijn verbonden aan het zorglandschap. De verbinding tussen de sociale basis, de aanbieders van aanvullende ondersteuning en de faciliterende gemeente heeft een impuls nodig om intensief met elkaar op te trekken en samen te werken. Samenwerking is ook van cruciaal belang om een optimaal resultaat te halen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. De verworven ervaring en kennis van de afgelopen jaren zijn de basis om de komende jaren door te bouwen. Dit gaan we doen met de alliantie. Dit is de enige manier om de WMO beter en goedkoper te maken. Alliantie: Kern is de sociale basis; Alliantie wordt dé vorm; Van aanbodgestuurd naar vraaggestuurd; Versterken eigen kracht; Normaliseren hulpvraag, inclusiviteit kwetsbaren; Gebiedsgericht/Inclusieve Stad. De rol van de aanbieders die momenteel binnen de WMO ondersteuning bieden verandert door de alliantie. Ondersteuning gaat fundamenteel kantelen naar een gebiedsgerichte insteek. Ondersteuning wordt zo licht en efficiënt mogelijk ingezet, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van de netwerken van burgers, de aanwezigheid van vrijwillige hulp en activiteiten en ontmoetingsplekken in de buurt. De zorg kan goedkoper door maximale inzet van de sociale basis. De nieuwe aanpak gaat er ook voor zorgen dat er minder administratief verantwoord hoeft te worden. Dit kost nu vaak zo n 20% van de beschikbare tijd. Ook een betere samenwerking tussen partijen leveren kostenbesparingen op.

2 Blad 2 Vraag: Het is nog niet helder hoe de alliantie eruit komt te zien. De gemeente geeft aan dat er in de ontwikkeling meer winst valt te halen door bezuinigingen. De marktpartijen schreeuwen al langer om lastenvermindering maar er komen steeds meer administratieve lasten bij. Antwoord: Veel opmerkingen zijn terecht. De gemeente probeert nu om de administratieve lasten zoveel mogelijk weg te halen en goede verbindingen te leggen tussen de 2 e,1 e en 0 e lijn. Vanavond is een start om ook dit soort kritische geluiden in de ontwikkeling van de alliantie mee te nemen. Ynze Haitsma, projectleider alliantie WMO, bespreekt de inhoud en planning van het proces. Er is een bezuiniging van 3,6 miljoen nodig om kosten en baten in evenwicht te krijgen. Er komt een alliantie maar de vorm van de alliantie moet met elkaar besproken worden. Gezamenlijk moet voorbereid worden dat de politiek - alles overziende - een goede verantwoorde keuze kan maken. Het koersdocument is op hoofdlijnen gemaakt en onderdelen moeten nog worden uitgewerkt. De bezuiniging moet per 1 januari 2020 ingaan. Er moet een juridisch aanbestedingstraject doorlopen worden met vastgestelde termijnen. Dit is een vrij formeel traject. Voordeel van het proces is dat iedereen een goed afgewogen en eerlijke kans krijgt. Proces: Het koersdocument bepaalt de kaders; Er gaan dingen veranderen! Er komt een alliantie; Nadere uitwerking op onderdelen; Meedenken; Ruimte per onderdeel verschillend; Komende tijd met elkaar in gesprek; Aanbestedingstraject zorgvuldig en transparant. Proces: Fase 1: beleidskeuzes maken; Fase 2: uitwerking in aanbestedingsdocumenten; Fase 3: aanbesteding; Fase 4: voorbereiding implementatie. De voorstellen worden door de gemeente gemaakt. Transparantie is hierin essentieel. Het betreft een kort proces en er is niet veel tijd. Aan de mensen in het veld wordt gevraagd om met het proces te helpen en om met voorstellen voor thema s te komen, reflectie te geven en ideeën aan te dragen hoe zaken ingepast kunnen worden.

3 Blad 3 Planning: Tot half november worden de grote keuzes voorbereid. Het monitoringsplan wordt voor eind november opgesteld. Kostprijsonderzoek. Een extern bureau zal onderzoeken wat een reële lumpsum is waarvoor de alliantie de taken moet kunnen uitvoeren. Halverwege december neemt de raad een besluit over de te maken keuzes. Parallel aan het proces wordt de aanbestedingsleidraad opgesteld. Het bestek wordt gepubliceerd in januari. Halverwege 2019 is de gunning. De alliantie gaat in januari 2020 van start. Vanavond is via de marktconsultatie een eerste stap in dit proces gezet. De gemeente heeft aangegeven over welke thema s zij in ieder geval in gesprek wil met het veld. Aan de marktpartijen wordt gevraagd om aan te geven over welke vraagstukken zij nog meer met de gemeente in gesprek willen. Deze week start de schriftelijke marktconsultatie waarin het veld inhoudelijk input kan geven op de genoemde vraagstukken. De input van vanavond en de schriftelijke reacties worden meegenomen in de dialoogronde die binnenkort volgt. Uiteindelijk leidt dit tot een advies dat wordt voorgelegd aan de raad. Niet alle input zal 1 op 1 worden meegenomen maar de raad wordt hier wel over geïnformeerd zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken. Vanavond: Deze week: Oktober: inventarisatie thema s waarop input wordt gevraagd of waarop zelf input geleverd kan worden; schriftelijke marktconsultatie: open vragen over thema s en vraagstukken en terugkoppeling; verdieping op onderwerp: verduidelijking input schriftelijke vragen en verdieping op onderwerpen aan dialoogtafels. Dit alles leidt tot een advies op inhoudelijke keuzes en inkoopofferte. Vraag: De betrokken partijen zijn verbaasd dat zij niet in het voorgaande traject zijn benaderd. Een aantal grote aanbieders zijn hierin gekend maar de input van de kleine en middelgrote aanbieders mist. De punten in het koersdocument worden op inhoud niet herkend. Het was prettig geweest om ook in het voortraject betrokken te zijn geweest. Antwoord: Het is een feit dat niet iedereen in het voortraject betrokken is geweest. Maar het traject is nog niet klaar en gezamenlijk moet tot een goede vorm van de alliantie worden gekomen. V-O-L is al een gebundelde partij voor de vrijwilligers en heeft ook aangegeven mee te willen denken over het onderwerp. Vraag: Als het zo belangrijk is en ook dat onderkend wordt dat het voor vrijwilligers lastig is om in dit traject mee te doen, waarom wordt er dan zo n strakke planning gehanteerd. Het is belangrijk om de tijd te nemen zodat de basis goed is. Antwoord: Het is een politieke opgave die een financiële oorzaak heeft om een bezuiniging in 2020 te realiseren. Er wordt zorgvuldigheid in acht genomen en als blijkt dat de tijd te kort is dan wordt met elkaar in gesprek gegaan hoe hiermee omgegaan kan worden. Vraag: Gaat het om een Europese aanbesteding. Antwoord: Het bedrag is dusdanig dat het om een Europese aanbesteding gaat.

4 Blad 4 Vraag: Vertrouwen in elkaar hebben is een vertrekpunt. De implementatie in 2015 is zo gegaan dat marktpartijen fors moesten investeren. Nu zijn er ernstige zorgen over de implementatie van dit traject en hoe de bezuiniging kan worden gerealiseerd. De bezuinigingen komen vaak bij de zorgaanbieder terecht. Antwoord: De gemeente moet de ervaringen van de vorige implementatie benutten om deze implementatie zo zorgvuldig mogelijk uit te voeren. Vraag: Wat is het verschil met de situatie in Groningen en Emmen? Antwoord: Het is nog niet bekend wat het verschil is omdat de vorm van de alliantie hier nog niet gemaakt is. In Groningen en Emmen zijn verschillende keuzes gemaakt. Vraag: De alliantie is een vrijblijvend begrip. Er is een enorme link met de sociale basis en vrijwilligers en niet-professionele organisaties die intensief met elkaar gaan werken. Antwoord: Alliantie lijkt een modewoord. Het woord staat voor een zoektocht naar verantwoordelijkheid zoeken over schotten heen. Hoe het woord alliantie hier ingevuld gaat worden moet nog blijken. Ook zijn we na 2020 nog niet klaar. Omslag is fundamenteel In de zaal staan op flip-overs thema s vermeld. De aanwezige marktpartijen wordt gevraagd om input op de thema s te leveren en om de thema s zo compleet mogelijk te krijgen. Het betreft de volgende thema s: 1. Alliantievorming en samenwerking partijen: Wat is nodig om tot een goede alliantie te komen? Op welke wijze wordt samenwerking tussen sociale basis en professionals vormgegeven? Hoe wordt daadwerkelijke transformatie bereikt? Wat is een ideaal gebied voor een alliantie: grootte, populatie, sociale structuur etc.? 2. Lumpsum: Waarmee dient bij berekening van reële lumpsum rekening te worden gehouden? Wat gebeurt er bij (dreigende) over- of onderbesteding? Hoe vindt reële financiële verrekening plaats binnen de alliantie bij inschakeling van andere partijen? 3. Ondersteuning aanbod en kwaliteit: Hoe wordt bepaald wat passende ondersteuning is? Welke ondersteuning valt binnen en welke buiten de alliantie? Hoe wordt zorg gedragen voor inzet van passend gekwalificeerd personeel? Hoe wordt vorm gegeven aan keuze vrijheid en PGB. Hoe wordt regie gevoerd om complexe casuïstiek. 4. Monitoring en evaluatie: Op welke wijze kan de kwaliteit van de ondersteuning gemeten en verantwoord worden? Vraag: Is het Fries sociaal planbureau gezien de vraagstukken ook uitgenodigd. Antwoord: Deze zijn niet uitgenodigd.

5 Blad 5 Terugkoppeling 1. alliantie: Hoe kan de gemeente ervoor zorgen dat kleine organisaties hun positie binnen de alliantie krijgen. Hoe komen we op basis van gelijkwaardigheid op een goede manier tot een goede verdeling van de middelen. De gemeente moet hier een leidende rol in hebben. Er moet voor gezorgd worden dat er na een aantal jaren een wisseling van de wacht kan zijn zodat de rollen gewisseld kunnen worden. Opmerking: Een kleine organisatie is niet minder professioneel dan een grote organisatie. De gemeente stelt kleinere organisaties in staat om een gelijkwaardige partner ten opzichte van de professionele organisatie te zijn. Terugkoppeling 2. Lumpsum: Stop met dure zzp er. Marktwerking uit de zorg halen. Hoe rekening houden met kwaliteit en kwaliteitseisen. Rol hoofdaanbieders hoe die zich tegenover elkaar verhouden. Terugkoppeling 3. aanbod en kwaliteit: Keuzevrijheid. Diversiteit. Kleine aanbieders plek in alliantie. Keuzevrijheid inwoner. Wie gaat indicaties doen. Hoe juiste hoogte van zorg ontvangen. Welke rol vrijwilligersorganisaties hebben in alliantie. Financiering scholing, meten kwaliteit goede vrijwilliger. Netwerk bij betrekken. Hoe gaat sturing plaatsvinden binnen de alliantie en hoe wordt deze vorm gegeven. Terugkoppeling 4. monitoring en evaluatie: Op uitkomsten meten of van voor naar achteren. Beperkt aantal indicatoren: hou het overzichtelijk. Betrek andere onderzoeksorganisaties erbij. Onafhankelijk onderzoek houden. Mooie voorbeelden, graag aanleveren om mee te nemen. Terugkoppeling overig: Grote versus kleine organisaties. Is er een hoofdaannemer, hoe is de verhouding t.o.v. elkaar. Wat worden de afspraken over social return. Hoe t.o.v. andere Friese gemeentes. Kennismakingsdagen organiseren. Pragmatisch denken kan helpen.

6 Blad 6 Alle marktpartijen kunnen deze week een brief met schriftelijke consultatie verwachten. Iedereen wordt uitgenodigd voor twee dialoogtafels om inhoudelijk in gesprek te gaan. Wethouder Van Gelder geeft aan dat deze avond een eerste ronde van gesprekken is. Het is mooi dat er veel aandacht voor kleinere aanbieders wordt gevraagd. Wat in de 0 e lijn in de wijken gebeurt moet worden verbonden naar de 1 e en 2 e lijn. Vertrouwen is in dit proces een sleutelwoord. Er moet lef zijn om zaken anders te doen. Wethouder Van Gelder kijkt ernaar uit om het gesprek verder te gaan voeren. Greet Seinen sluit de bijeenkomst en bedankt een ieder voor zijn/haar aanwezigheid en inbreng.

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019

Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo. 5 juni 2019 Informatiebijeenkomst Uitvoeringsplan Wmo 5 juni 2019 Agenda Proces: Stappen sinds vorige bijeenkomst Vervolg na vanavond Ingekomen brief Kwadrantgroep, Alliade, GGZ, ROZGroep Inhoud: Werkwijze Buurt-

Nadere informatie

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden

bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging de Zwette, raadsleden Verslag van bijeenkomst ontwikkeling WTC gebied en Cambuurstadion Uitgenodigd: Datum: 26 september 2017 Namens de samenwerkende partijen: bewoners Schrijversbuurt, wijkpanels, bedrijven WTC gebied en bedrijvenvereniging

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015

Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 Verslag van de consultatiebijeenkomst van 6 januari 2014 met zorgvragers over de Kadernota Wmo 2015 1.Welkom Wethouder Ina van der Werf heet alle aanwezigen welkom en wenst hen alle goeds voor het nieuwe

Nadere informatie

Vergadering Wmo-raad Verslag

Vergadering Wmo-raad Verslag Vergadering Wmo-raad Verslag Vergadering: 27 maart 2018 Locatie: Tijd: Stadhuis Sittard 09:00 11:30 uur 1. Welkom & Opening door de voorzitter - De voorzitter opent de vergadering en heet alle aanwezigen

Nadere informatie

Herwil van Gelder (wethouder), Ynze Haitsma (projectleider), Monique Coenen (beleidsadviseur Wmo)

Herwil van Gelder (wethouder), Ynze Haitsma (projectleider), Monique Coenen (beleidsadviseur Wmo) Verslag van overleg werkgroep belanghebbenden Wmo Datum: 15 februari 2019 Aanwezig: Aanwezig namens partijen: Aanwezig onafhankelijk, namens allen: Herwil van Gelder (wethouder), Ynze Haitsma (projectleider),

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein

Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein Visie, doelstellingen, inrichting en organisatie lokaal sociaal domein en de gevolgen voor de opdrachtverstrekking van gemeente aan zorgaanbieders voor de levering van Wmo en welzijnsproducten Presentatie

Nadere informatie

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Beleidsontwikkeling Voorlopige gunning gebiedsondersteuningsnetwerk De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 60 37 25-7-2018 Geachte heer, mevrouw, Tijdens de vergadering van

Nadere informatie

Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland

Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland Informatiebijeenkomst Agenda: 1. Opening en welkom 2. Inkoop 2018-2020 3. Administratieve afstemming regio Midden Holland 4. Handboek inzet ondersteuning

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten. september 2015

Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten. september 2015 Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten september 2015 Programma 19.30 uur : Opening door Ton Sprenger VGG 19.35 uur : Inleiding door Herwil van Gelder wethouder De Marne en portefeuillehouder

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding

Plan van Aanpak. Beleidsplan WMO Jeugd Aanleiding Plan van Aanpak A Beleidsplan WMO Jeugd 2020 1. Aanleiding Bij de totstandkoming van plannen is het belangrijk om hier op een goede manier de juiste mensen bij te betrekken. Dit geldt voor onze inwoners,

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 23 juni 2015 Nr. : 2015-66 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding

Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding marktconsultatie 21 februari 2019 Op eigen kracht, dat doen we samen! Programma van vandaag Toelichting proces Toelichting uitgangspunten en contouren aanbesteding

Nadere informatie

Gebiedsgerichte sturing sociaal domein. Vrijdag 5 juli :00-13:00

Gebiedsgerichte sturing sociaal domein. Vrijdag 5 juli :00-13:00 Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Vrijdag 5 juli 2019 9:00-13:00 1 2 Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Geachte heer, mevrouw, De gemeente Zoetermeer nodigt u bij deze uit deel te nemen aan een

Nadere informatie

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D.

B&W voorstel. Onderwerp. Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid Versie. Auteur. Kummer, M. Gemeentesecretaris. Huykman, B.J.D. B&W voorstel Onderwerp Gebiedsgerichte sturing sociaal domein Zaakid 0637362590 Versie Auteur Kummer, M Gemeentesecretaris Directeur Huykman, B.J.D. Tomassen, J.F.A. Portefeuillehouder Medeverantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Concept raadsbesluit

Concept raadsbesluit Voorstel aan : Gemeenteraad van 24 juni 2013 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 11 juni 2013 Nummer : Onderwerp : Vaststelling basistarieven Huishoudelijke hulp/wmo Bijlage(n) : Onderzoek basistarieven

Nadere informatie

Marktconsultatiedocument Inkoop nieuwe Wmo ev. Opgesteld door: gemeente Kerkrade Datum: 1 november 2017

Marktconsultatiedocument Inkoop nieuwe Wmo ev. Opgesteld door: gemeente Kerkrade Datum: 1 november 2017 Marktconsultatiedocument Inkoop nieuwe Wmo 2018-2019 ev. Opgesteld door: gemeente Kerkrade Datum: 1 november 2017 Inleiding Sinds de decentralisaties wordt de gemeente Kerkrade net als andere gemeenten

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn

Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn Werkconferentie Transformatie Sociaal Domein Baarn 21 april 2016 Impressies, bouwblokken en afspraken Inhoud Voorwoord... 3 Verwachtingen van deelnemers vooraf... 4 De werkconferentie... 5 Uitkomsten van

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Terugblik Startnotitie oktober 2011. Oriëntatie fase: werkbezoeken. Plan van aanpak Land

Nadere informatie

In de Haagse Context

In de Haagse Context Duurzame Zorg en Ondersteuning in de Buurt In de Haagse Context 10 december 2013 Loes Hulsebosch en Karen Duys Thematafel Haagse Context, programma Wat is de Haagse Context? Inhoudelijk, organisaties,

Nadere informatie

Contractering welzijn en zorg 2021

Contractering welzijn en zorg 2021 Contractering welzijn en zorg 2021 Marktverkenning 19 juni 2019 Wethouder Petra van de Wereld Inge van der Heiden Fatima Abarkan Opening Petra van de Wereld Wethouder Welzijn en Zorg Gemeente Kaag en Braassem

Nadere informatie

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 1

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 1 2 /18 Beschrijving van het spel Doel van het spel Het spel Op Stap is bedoeld om gemeentelijke beleidsmakers en aanbieders van zorg en welzijn te helpen bij de voorbereiding op hun nieuwe taken in het

Nadere informatie

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017

Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Verslag eerste marktconsultatie 3 april 2017 Hieronder volgt het verslag van de eerste marktconsultatie. De vragen die tijdens deze bijeenkomst zijn gesteld zijn in een overzicht onderaan dit verslag opgenomen.

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Toelichting: AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 26 juni 2013. Registratienummer: TB 13.3745548. Agendapunt: 6

Toelichting: AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER. Raadsvergadering: 26 juni 2013. Registratienummer: TB 13.3745548. Agendapunt: 6 AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER Raadsvergadering: 26 juni 2013 Registratienummer: TB 13.3745548 Agendapunt: 6 Onderwerp: Contractering en tarieven huishoudelijke hulp 2014 Voorstel: 1. De volgende

Nadere informatie

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017 Midden-Delfland Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Totstandkoming inkoopkader... 3 1.2 Looptijd inkoopkader... 3 1.3 Verbinding Wmo contracten en Jeugdhulp... 3 2. Analyse

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

Maatschappelijk Aanbesteden

Maatschappelijk Aanbesteden Maatschappelijk Aanbesteden Wat is Maatschappelijk Aanbesteden? Manier van werken van de overheid Waarbij een beroep wordt gedaan op betrokkenheid, creativiteit, innovativiteit, tijd en capaciteit Van

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota B&W-voorstel en besluitnota Domein d.d. B&W Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratie- 29-11-2016 datum Opsteller Bert Borggreve 24-1-2017 Portefeuille Sociale Wijkteams Registratienummer Bestuurlijk

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ).

Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Spiegelrapportage Holland Rijnland op jaarrapportage van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Beleidsteam jeugd Holland Rijnland TWO jeugdhulp Holland Rijnland Mei 2018 Inleiding De veranderopgave in de

Nadere informatie

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein

Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Startnotitie Integraal beleidsplan sociaal domein Voorwoord Versie: 27 januari 2017 In De kracht van Coevorden hebben we beschreven wat onze visie is op het Sociaal Domein en hoe het sociaal domein in

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid in de Wmo

Kwaliteitsbeleid in de Wmo Kwaliteitsbeleid in de Wmo vijf redenen om nu aan de slag te gaan! Concrete outcome, gedragen indicatoren Aanpak voor gemeenten Gemeenten willen resultaten boeken als het gaat om het versterken van eigen

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren

Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren Bijlage 1 Snelkookpansessie gebiedsgericht financieren en organiseren 7 juni 2016 De Post-It s per ingrediënt 1. Van opdrachten per aanbieder naar één wijkopdracht Ruwaard Iets met basisinkomen doen De

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp

Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Ontwikkelingen binnen de jeugdhulp Specialistische jeugdhulp vanaf 2018 Sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd voor kinderen, jongeren en gezinnen die ondersteuning binnen de jeugdhulp

Nadere informatie

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 2

WERKBOEK GEMEENTE RONDE 2 2 /14 Ronde 2 Voorbereiding Tijd: 5 minuten Voorbereiding: Fase 1: Fase 2: Fase 3: Korte evaluatie: Totale duur: 5 minuten 15 minuten 15 minuten 15 minuten 10 minuten 60 minuten Wat moet ik doen? - Trek

Nadere informatie

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inkoopstrategie Jeugd/Wmo Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inhoud Scope inkoopstrategie Inhoudelijke uitgangspunten Onze noties Uitgangspunten inkoop Naar een nieuwe werkwijze Uw reactie Onderscheid

Nadere informatie

Opdracht sociaal domein 2016

Opdracht sociaal domein 2016 Opdracht sociaal domein 2016 Transformatie in de sociale uitvoeringspraktijk Kaders - 2 - Boodschap kickoff Evoluon, 28 april Kaders vooraf Inkoop/subsidie 2016 bestuurlijke aanbesteding (dialoog) Inkoop/subsidie

Nadere informatie

ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ GGZ 2017

ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ GGZ 2017 ZELFANALYSE ZORGINKOOP WLZ GGZ 2017 Toelichting Zelfanalyse deze versie is bedoeld voor zorgaanbieders die in 2017 voor het eerst een zelfanalyse invullen Zorgkantoren vragen de zorgaanbieder aan de hand

Nadere informatie

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen.

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen. RAADSVERGADERING VAN 31 OKTOBER Agendapunt: Correspondentienummer: ra1200074 Datum voorstel: 1 oktober Bijlagen: Wmo beleidsplan De Friese Meren 2013-2016 Reactie Wmo adviesraden, OSS en maatschappelijk

Nadere informatie

Informerend overleg over de transitie Jeugd in Midden-Holland

Informerend overleg over de transitie Jeugd in Midden-Holland Informerend overleg over de transitie Jeugd in Midden-Holland Friso van Abbema, transitiemanager Anneke Ros, inkoop 18 november 2014 Agenda 1. Welkom, voorstellen, doel bijeenkomst 2. Uitgangspunten en

Nadere informatie

Uitkomsten evaluatiegesprekken

Uitkomsten evaluatiegesprekken Uitkomsten evaluatiegesprekken Doel en aanpak evaluatie De evaluatie kende twee invalshoeken: 1.Evaluatie van het proces 2.Opbrengst van het proces: het contract Of ook het beoogde resultaat behaald wordt

Nadere informatie

Beoordelingskader voor de verdeling

Beoordelingskader voor de verdeling Beoordelingskader voor de verdeling Doel van het herijkingstraject is om tot een verdeling te komen die als beter wordt gezien dan de huidige. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, wordt beoordeeld door

Nadere informatie

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage.

ZGW : 27590. Voorstelronde De aanwezigen stellen zich kort voor. Het overzicht van aanwezige organisaties is opgenomen in de bijlage. Aanwezig namenlijst laatste pagina Afwezig Kenmerk ZGW : 27590 Datum Notulen Door 13 april 2016 Henny Jansen Datum Vergadering Vergadering van 12 april 2016 Aftrap Mevrouw Bouchier, projectleider van de

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Procesvoorstel co-creatie.

Procesvoorstel co-creatie. Procesvoorstel co-creatie. Beleid voor mantelzorgers, vrijwilligers en ouderen. J. Heijdens en Mariska Belliot 21-03-2017 2017 Naam opsteller J. Heijdens en Mariska Belliot Datum vaststelling 16-03-2017

Nadere informatie

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur)

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur) Agenda voor de vergadering van het Platform Zelfredzaam Datum: Locatie: 12 januari 2015 van 16:00 uur tot uiterlijk 19:00 uur (voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd) Kulturhus Lienden Koningin Beatrixplein

Nadere informatie

Marktconsultatie Algemeen Maatschappelijk Werk. Consultatiedocument Gemeente Renkum 2016

Marktconsultatie Algemeen Maatschappelijk Werk. Consultatiedocument Gemeente Renkum 2016 Marktconsultatie Algemeen Maatschappelijk Werk Consultatiedocument Gemeente Renkum 2016 1. Consultatiedocument 1.1 Aanleiding Vanaf 2015 is de gemeente Renkum verantwoordelijk voor een breed pakket aan

Nadere informatie

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Vaststellen hoogte persoonsgebonden budget. Gertie Stokmans Projectleider PGB gemeente Eindhoven

Vaststellen hoogte persoonsgebonden budget. Gertie Stokmans Projectleider PGB gemeente Eindhoven Vaststellen hoogte persoonsgebonden budget Gertie Stokmans Projectleider PGB gemeente Eindhoven Wat komt er vanavond aan de orde? - Aanleiding en huidige werkwijze - Beslispunten - Consequenties voor de

Nadere informatie

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING

DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING DEEL I: MAATSCHAPPELIJK MEEDOEN KADERS VOOR VRIJWILLIGE INZET & MANTELZORGONDERSTEUNING 2015-2018 INLEIDING Dit document geeft kaders bij de actieplannen vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Het

Nadere informatie

Alliantie Drentse zorg voor Ouderen

Alliantie Drentse zorg voor Ouderen Alliantie Drentse zorg voor Ouderen Marleen Meijer Adviseur / procesbegeleider CMO Stamm Erik Koekoek Adviseur gemeenten Zilveren Kruis Context: huidige samenwerkingsvorm Drents Zorglandschap VWS VNG Jongeriusoverleg

Nadere informatie

Advies d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO

Advies d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO Advies 2018-06 d.d. Onderwerp Procedure uitgangspunten aanbesteding hulpmiddelen WMO (Uitgebracht door de samenwerkende Adviesraden Sociaal Domein Noordwest Veluwe) Advies van de gezamenlijke adviesraden

Nadere informatie

Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020

Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020 Marktconsultatiedocument Uitnodiging voor de schriftelijke marktconsultatie Voorbereiding op de inkoop jeugdhulp 2018 tot en met 2020 Datum: 03-03-2017 Versie: 1.0 Inleiding Een marktconsultatie is een,

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek onder zorgaanbieders

Samenvatting onderzoek onder zorgaanbieders Samenvatting onderzoek onder zorgaanbieders In totaal zijn 259 zorgaanbieders (alle voor 2018 op dat moment bekende aanbieders) benaderd om deel te nemen aan de enquête. 100 respondenten hebben uiteindelijk

Nadere informatie

De Friese jeugdhulp in context: een schets van vier gemeenten. VERSIE 25 april 2018

De Friese jeugdhulp in context: een schets van vier gemeenten. VERSIE 25 april 2018 De Friese jeugdhulp in context: een schets van vier gemeenten VERSIE 25 april 2018 Doel Vier Friese gemeenten met diverse kenmerken nemen deel aan het dialoogtafelproject van de Academische Werkplaats

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces 14 april 2014 Waar staan we? Door de Raad vastgesteld beleid: Meedoen naar Vermogen Nota Visie & uitgangspunten Transitie

Nadere informatie

Presentatie Monitoring. Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers

Presentatie Monitoring. Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers Presentatie Monitoring Ontwikkelrichting monitoring en eerste (voorlopige) cijfers Commissie Sociaal Domein, 28 april 2015 Programma 1. Doel van de presentatie 2. Wat moeten we tot stand brengen 3. Drie

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017 Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Marktconsultatie 10 april 2017 Programma van vandaag Opening De integrale opdracht: kernelementen/wat willen we bereiken? Thema I: een dekkend jeugdhulp aanbod Pauze Thema II:

Nadere informatie

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013

Bijeenkomst Wmo adviesraden. Welkom. 4 november 2013 Bijeenkomst Wmo adviesraden Welkom 4 november 2013 Even voorstellen Programma Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Terugblik Vervolg Opdracht Stand van zaken Fase 3 Wmo Uitgangspunten

Nadere informatie

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in

Woningwet woningcorporaties en gemeenten. Informatie voor gemeenten. de piketpalen gaan nu de grond in Woningwet 2015 woningcorporaties en gemeenten Informatie voor gemeenten de piketpalen gaan nu de grond in drs. ad hereijgers april 2016 drs. ton streppel 1 Inhoud informatie over gemeente en Woningwet

Nadere informatie

d Postbus AA Den Burg website: 1

d Postbus AA Den Burg website:     1 Advies aan het College van B&W van de gemeente Texel Onderwerp: 3D Beleidsplan: Op weg naar een zorgzame samenleving. Inleiding De vier gemeenten in de kop van Noord-Holland hebben gezamenlijk een visie

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Utrecht 5 april 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda 1. Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de

Nadere informatie

Bijeenkomst 2 advies- & cliëntenraden Inkoop Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom!

Bijeenkomst 2 advies- & cliëntenraden Inkoop Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! Bijeenkomst 2 advies- & cliëntenraden Inkoop 2018-2020 Jeugdhulp & Wmo (inclusief Beschermd Wonen) Welkom! 18 september 2017 Zaal 2.03 Huis van de Stad Opening: Corine Dijkstra Wethouder gemeente Gouda

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014

Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014 Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014 Wanneer nemen de Eerste en Tweede Kamer een besluit? Het is toch al een gelopen race? Het wetsvoorstel over (het afschaffen van de deelgemeenten/deelraden)

Nadere informatie

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013

ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 ZORGINKOOP DOOR GEMEENTEN PROF. DR. JAN TELGEN ZORGINKOOP MET DE MENSELIJKE MAAT ALMELO, 25 NOVEMBER 2013 AGENDA Attentiepunten Inkopen van zorg Enkele modellen Met voor- en nadelen 2 ATTENTIEPUNTEN 3

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Betreft: Adviesaanvraag Strategische visie Sociaal Domein Meierijstad

Betreft: Adviesaanvraag Strategische visie Sociaal Domein Meierijstad 1 Meierijstad, 2 augustus 2018 Geachte college, Betreft: Adviesaanvraag Strategische visie Sociaal Domein Meierijstad 2018-2022 Inleiding: In de vergadering van 27 juni 2018 heeft de ASD Meierijstad kennisgenomen

Nadere informatie

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 2 /16 Beschrijving van het spel Doel van het spel Het spel Op Stap is bedoeld om gemeentelijke beleidsmakers en aanbieders van zorg en welzijn te helpen bij de voorbereiding

Nadere informatie

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen

Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Tevredenheids- en ervaringsonderzoek Wmo over 2010 Klanten hulp bij het huishouden, mantelzorgondersteuning en andere individuele voorzieningen Gemeente Huizen Inleiding... 3 1. Verantwoording onderzoek...

Nadere informatie

Versnelling op populatiegerichte bekostiging

Versnelling op populatiegerichte bekostiging Versnelling op populatiegerichte bekostiging Co-creatieproces om gezamenlijk op te leren Dit document is work-in-progress en geeft steeds de laatste stand van zaken weer. Inhoudsopgave 1. Korte toelichting

Nadere informatie

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 AGENDA De veranderende situatie voor gemeenten Attentiepunt: substitutie Inkopen van

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Inkoop Wmo-begeleiding 2018 Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Het programma Terugblik op inkoop en uitvoering 2015-2017 Uitgangspunten beleidsplan sociaal domein 2017-2020 Uitgangspunten voor contractering

Nadere informatie

Plan van Aanpak Inkoop Fase 1 Beleidskeuzes Inkoop

Plan van Aanpak Inkoop Fase 1 Beleidskeuzes Inkoop Plan van Aanpak Inkoop 2018 Fase 1 Beleidskeuzes Inkoop Versie 1.0 25 augustus 2016 Plan van Aanpak - Inkoop 2018 - Fase 1 - beleidskeuzes inkoop 1 Inleiding De 14 Twentse gemeenten werken binnen het Sociaal

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk!

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk! Decentralisatie Jeugdzorg Van transitie naar transformatie Samen maken we het mogelijk! 13 oktober 2011 Drentse pilot jeugd Waar gaat het om? Opvoed- en opgroeiondersteuning Jeugdgezondheidszorg Opvoed-

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden. gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017

Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden. gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017 Informatiebijeenkomst adviesraden en gemeenteraden 1 gemeenten Heerlen, Landgraaf en Voerendaal, 23 mei 2017 2 Agenda informatiebijeenkomst gemeente- en adviesraden Agenda Duur Tijd 1 Welkom en programma

Nadere informatie

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR

Onderzoeksplan 2017 REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR REKENKAMERCOMMISSIE ALKMAAR Inhoud 1. Inleiding...2 2. Evaluatie naar de besluitvorming en uitvoering van de jeugdhulp...2 3. Overige onderzoeken in 2017...5 4. Begroting 2017...5 1 1. Inleiding Met ingang

Nadere informatie

Contractering Goede dagen & Perspectief

Contractering Goede dagen & Perspectief Contractering Goede dagen & Perspectief Consultatiebijeenkomst Marktdialoog 9 februari 2018 9-2-2018 1 Programma 1. Welkom en introductie 2. Status schriftelijke dialoogronde 3. Toelichting Goede dagen

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Oktober 2011 Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Plan van aanpak TransitieBureau Inhoudsopgave Aanleiding Ambitie en Visie van het TransitieBureau Werkwijze TransitieBureau Activiteiten TransitieBureau

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten

Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten Startbijeenkomst Decentralisatie AWBZ A2-gemeenten Agenda Opening Toelichting algemene ontwikkelingen (Ilse Vos); Project ondersteuningsarrangementen (Anne Rademakers); Onderzoek kortdurend verblijf (Anne

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Fysieke Overlegtafel Wmo 30 augustus 2017

Fysieke Overlegtafel Wmo 30 augustus 2017 Fysieke Overlegtafel Wmo 30 augustus 2017 Opdracht en uitgangspunten Waar staan we in het proces? 2 Waar staan we in het proces? Doorlopen stappen: 2016 Start werkgroep bekostiging n.a.v. regionale transformatie

Nadere informatie

Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016

Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016 Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016 Programma bijeenkomst 19.30 uur : Welkom door Ton Sprenger, VGG 19.35 uur : Inleiding door Herwil van Gelder, wethouder De Marne

Nadere informatie