Samenwerken met de wereld voor de gezondheid van iedereen. Jennifer Jacobs, Stowaway

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenwerken met de wereld voor de gezondheid van iedereen. Jennifer Jacobs, Stowaway"

Transcriptie

1 Jennifer Jacobs, Stowaway Jennifer is een in New York woonachtige kunstenares, die lijdt aan diabetes type 1. Samenwerken met de wereld voor de gezondheid van iedereen.

2 Een race tegen de klok Wat als er een vaccin tegen HIV zou zijn? Of als wij de aanvang van de ziekte van Alzheimer zouden kunnen uitstellen? En diabetes onder controle zouden kunnen houden zonder bijwerkingen? Wat als we kanker zouden kunnen genezen of het zelfs kunnen voorkomen? In onze bedrijfstak is er geen tijd te verliezen. Er zijn ziektes om te behandelen, medicijnen om te ontwikkelen en levens om te verbeteren en te redden. Bij Janssen richten wij ons op een aantal van de meest ingrijpende ziektes en de meest complexe medische uitdagingen van onze tijd: diabetes, hepatitis C, HIV, kanker, psoriasis, dementie en psychische stoornissen. Maar het gaat er niet alleen om, om nieuwe behandelingen te vinden. Wij kijken ook in een ruimer verband naar deze medische uitdagingen. Het gaat verder dan alleen het maken van een geneesmiddel. Het zorgen dat mensen de juiste informatie, training en ondersteuning krijgen, niet alleen om het middel te krijgen, maar ook om het op de juiste manier te gebruiken, hoort er bij, om tot een optimaal behandelresultaat te komen. Wij willen deze ziektes behandelen, genezen en voorkomen, waardoor uiteindelijk een betere kwaliteit van leven en betere algemene gezondheid bereikt wordt. Mensen helpen om een rijk en gelukkig leven te leiden, dat inspireert ons. En veelbelovende wetenschap en technologie sporen ons daarbij aan. Beautiful Minds, Beautiful Smiles in China Binnen Janssen zijn er veel initiatieven op het vlak van de geestelijke gezondheid, zoals de "Beautiful Minds, Beautiful Smiles " ( Sprankelende Geest, Sprankelende Glimlach ) bewustwordingscampagne door Xian Janssen in China. Xian Janssen is deze campagne gestart om de publieke aandacht te vestigen op de persoonlijke en menselijke impact van sociale stigma's met betrekking tot geestelijke gezondheid. Het doel is om een begin te maken met het veranderen van gedrag en houding ten opzichte van mensen met een psychische aandoening. Verder, om medisch personeel, de media en het publiek, op een meer positieve manier te laten denken en handelen, te beginnen met een focus op schizofrenie en depressie.

3 De wereld is ons lab: betere oplossingen door samenwerking De huidige medische uitdagingen zijn veel complexer dan ooit tevoren. Wetenschap en technologie ontwikkelen zich met zo n ongelooflijke snelheid, dat het aanmoedigen van wereldwijde netwerken noodzakelijk is. We beperken onze zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen dan ook niet tot binnen onze eigen muren. Dat is nu juist de reden waarom wij de wereld zien als ons lab, waar we medische doorbraken zoeken waar zij zich voordoen. Wij geloven in het koppelen van onze expertise aan die van anderen, in het zoeken van de beste mensen in elk veld: van academia, nonprofit-organisaties en overheden tot biotech- en farmaceutische bedrijven. Samen kunnen we efficiënter werken. We kunnen samen problemen oplossen en geheel nieuwe, baanbrekende oplossingen vinden voor enkele van de belangrijkste onbeantwoorde medische behoeften van onze tijd. Wij "praten" niet alleen over samenwerking. We doen het. Bij Janssen werken we met de hele wereld samen voor de gezondheid van iedereen. Verklaring van Londen over verwaarloosde tropische ziektes Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), twaalf andere farmaceutische bedrijven, de Bill & Melinda Gates Foundation, de Amerikaanse en Britse overheden, de Wereldbank en ambtenaren van endemische landen zijn wij een gezamenlijke actie gestart om aan het einde van het decennium tien verwaarloosde, besmettelijke, tropische ziektes (NTD's) uit te bannen of onder controle te krijgen. Wij werken samen met onze partners aan preklinisch onderzoek en de klinische ontwikkeling van een potentieel nieuwe behandeling voor twee slopende, moeilijk te behandelen, tropische ziektes die honderden miljoenen mensen treffen over de hele wereld in Zuidoost-Azië, Afrika ten zuiden van de Sahara, Centraal- en Zuid- Amerika en andere tropische landen. microscopisch beeld van HIV-absorptie

4 Van mensen, voor mensen Bij Janssen zijn we met zo'n mensen werkzaam, waaronder artsen, wetenschappers, ontwikkelaars, vertegenwoordigers, kwaliteits- en beleidsexperts en zakelijk leiders. Allemaal werken we wereldwijd samen om de gezondheid van mensen te verbeteren. Maar het allerbelangrijkste, wij zij net als u: mensen met eigen passies en verplichtingen. Net als u, hebben we ouders om voor te zorgen, kinderen om groot te brengen en vrienden en familie om te ondersteunen. En voor mensen zoals zij en iedereen, willen wij betekenisvolle oplossingen bieden aan de wereld. Wij geloven in doen wat goed is. Wij werken graag met artsen, onderzoekers, patiëntengroepen en beleidmakers. Wij werken zowel binnen als ver buiten onze gemeenschappen, wereldwijd, met het doel onze onderling verbonden wereld te verbeteren en ons steeds weer in te zetten voor betere patiëntenzorg. Wij doen onze uiterste best om mensen te helpen om van de alledaagse momenten te genieten. Het Wereldwijde Toegangs- en Partnerschapprogramma Via ons uitgebreide HIV medicatie toegangsplan, werkt ons Wereldwijde Toegangsen Partnerschapsprogramma (Global Access and Partnerships Program) om deze verantwoordelijkheid na te komen, voor mensen met HIV/AIDS, in landen met beperkte middelen, zoals mensen in Afrika ten zuiden van de Sahara (SSA), de minst ontwikkelde landen (LDC's) en lager-middeninkomenlanden (LMIC's). Dit omvat: Werken op een duurzame, niet op winst gerichte basis Licenties voor zowel merk- als generieke versies van onze HIV-geneesmiddelen Het geven van voorrang aan wettelijke aanvragen als dit goed is voor de openbare gezondheid

5 Focussen op toegang en optimaal behandelresultaat Het aanwenden van topwetenschap om een geheel nieuw geneesmiddel te ontwikkelen, is slechts de eerste stap. Wij willen ervoor zorgen dat mensen toegang hebben tot onze geneesmiddelen en tot effectieve gezondheidsoplossingen. Wij willen ze bijstaan bij iedere stap die zij zetten tijdens hun behandeling. Onze gezamenlijke benadering van programma's en ondersteunende services helpt patiënten om de juiste toegang te krijgen. We steven ernaar om op een andere manier en vanuit verschillende hoeken, naar dingen te kijken. We hanteren een innovatieve aanpak en modellen, om onze producten zo breed mogelijk toegankelijk en betaalbaar te maken, voor de mensen die ze nodig hebben. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om zorgverleners en de patiënten die onze geneesmiddelen nemen, te informeren en te trainen. Voor dat doel werken we continu aan het in kaart brengen en minimaliseren van mogelijke risico s en aan het vergroten van de meerwaarde van al onze geneesmiddelen. Afhankelijk van de marktstructuur en het type zorgsysteem, werken wij met overheden, gezondheidsorganisaties en zorgverleners om ervoor te zorgen dat de juiste gezondheidsoplossingen zo wijd mogelijk beschikbaar zijn. Voor ons gaat het er niet om dat dit fijn is om te doen, maar dat dit het juiste is om te doen. De Pillcoach: Stimuleren van therapietrouw Therapietrouw is een belangrijke voorwaarde van succes van de behandeling met medicijnen, bijvoorbeeld bij HIV. Bij de behandeling van HIV-patiënten was behoefte aan een effectief hulpmiddel om de therapietrouw te verbeteren. De Pillcoach is daartoe door Janssen, in samenwerking met de artsen en verpleegkundigen, ontwikkeld. De Pillcoach App is een HIV-medicatie therapietrouw applicatie, te gebruiken op de smartphone en is ontwikkeld om bij te houden hoe de HIV-medicatie wordt ingenomen. In samenspraak met de HIV-behandelaar kan een innameschema worden aangemaakt en kan de app worden geactiveerd. De patiënt krijgt meldingen waarin het opgestelde pillenschema wordt weergegeven. Dagelijkse opvolging van de inname van de medicatie leidt tot een overzicht van de therapietrouw van de patiënt. Dit overzicht kan samen met de HIV-behandelaar worden geëvalueerd. Artsen en verpleegkundigen zijn enthousiast over de Pillcoach als hulpmiddel bij de behandeling van hun patiënten. De gezamenlijke aanpak heeft geleid tot een praktisch bruikbare applicatie die de patiënten helpt bij hun behandeling.

6 Ons verleden inspireert onze toekomst Wij zijn een groep farmaceutische bedrijven die een visie delen geïnspireerd door Dr. Paul Janssen, vijfenzeventig jaar geleden. Hij vond toen, net als wij nu, dat de patiënt op de eerste plaats komt. Als we die gedachte steeds maar weer voorop stellen, is het duidelijk dat alles wat we doen en waarin we geloven, daardoor gekleurd wordt. Waar er een kans is op een doorbraak, gaan we er op af. Als de mogelijkheid bestaat een sprong voorwaarts te maken, zijn wij er. Overal waar er een uitdaging is, nemen we die aan. Het komt allemaal neer op ons streven naar samenwerking in onderzoek en voorlichting, helemaal tot aan beschikbaarheid van onze geneesmiddelen voor patiënten. Wij stoppen niet totdat onze wetenschappelijke inspanningen omgezet zijn in medische oplossingen voor mensen die ze nodig hebben. De HCV Storm doorstaan in Roemenië In Roemenië is het evenwicht zoek tussen de behoefte aan bredere toegang tot het genezen van Hepatitis C en de beschikbare middelen. Om de uitdaging aan te gaan heeft Janssen in Roemenië interne experts en externe gezondheidsleiders samengebracht om na te denken over nieuwe manieren om deze zaak aan te pakken en toegang te maximaliseren. Het doel is nieuwe manieren te vinden om de Roemenen te helpen, de crisis in de openbare gezondheidszorg te beteugelen, die endemische niveaus van Hepatitis C zullen veroorzaken als er niets gebeurt.

7 Dorethey Gorham, Day of the Armada - Dorethey is een vrolijke, autodidactische kunstenaar met artritis, algemene angststoornis en diabetes. Janssen Cilag NV Antwerpseweg Beerse Belgium Customer Service Center Tel Janssen-Cilag B.V. Dr. Paul Janssenweg RH Tilburg Postbus LT Tilburg The Netherlands Customer Service Center Tel Deze informatie is bestemd voor beroepsbeoefenaren en partners van Janssen en is bedoeld om algemene informatie over Janssen te geven. Deze informatie ontvangt u via Janssen. Tevens kunt u de brochure gratis aanvragen via het Janssen Customer Service Center. Janssen is proud to feature artwork created by people affected by the illnesses and diseases we are committed to treating and preventing. Janssen-Cilag B.V. - PHNL/JAN/0913/0008 Janssen-Cilag NV - PHBE/JAN/0913/ vu/er Erik Present, Antwerpseweg 15-17, 2340 Beerse

WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU.

WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU. WIJ ZIJN MSD. WIJ ZORGEN VOOR GEZONDHEID. SAMEN MET JOU. WIE ZORGT VOOR ONZE GEZONDHEID? JIJZELF, OM TE BEGINNEN Je gezondheid is immers een dierbaar bezit, waar je zuinig mee omspringt. Al realiseren

Nadere informatie

innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg

innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland innovatieve geneesmiddelen Onmisbare pijler onder de gezondheidszorg geneesmiddelen bedrijven gezondheidszorg samenleving 5 9 15 19 Onmisbare pijler onder

Nadere informatie

Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou.

Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou. Wij zorgen voor gezondheid. Samen met jou. WIE ZORGT VOOR ONZE GEZONDHEID? JIJZELF, OM TE BEGINNEN Je gezondheid is immers een dierbaar bezit, waar je zuinig mee omspringt. Al realiseren we ons dat soms

Nadere informatie

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer

de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer de vraag is niet of we de strijd tegen MS gaan winnen... maar wanneer belofte Onze belofte aan mensen met MS Al meer dan drie decennia neemt Biogen Idec het voortouw in de strijd tegen multiple sclerose.

Nadere informatie

Progeria berooft kinderen over de hele wereld van het leven

Progeria berooft kinderen over de hele wereld van het leven OMSLAG (COVER) Focus op een geneesmiddel BINNENKANT LINKERPANEEL (INSIDE LEFT PANEL) Wat is Progeria? Progeria, ook gekend onder de naam Hutchinson-Gilford Progeria Syndroom (HGPS), is een zeldzame, fatale

Nadere informatie

EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID

EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID EEN ANDERE KIJK OP GEZONDHEID Biologische Heilmittel Heel GmbH, Baden-Baden, www.heel.de Healthcare designed by nature 53204 11/06 Di GEZONDHEID HERSTELLEN OP EEN ANDERE MANIER 2 Ontsteking Bloedsomloop

Nadere informatie

Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie

Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie Gezonde hersenen nodig in strijd tegen dementie VUmc, Alzheimer Nederland en Hersenstichting introduceren Hersenonderzoek.nl Hersenonderzoek.nl is een digitale omgeving waar mensen zich aan kunnen melden

Nadere informatie

Omdat iedere. patient telt. Samen met partners zoekt Celgene naar oplossingen

Omdat iedere. patient telt. Samen met partners zoekt Celgene naar oplossingen Omdat iedere patient telt Samen met partners zoekt Celgene naar oplossingen Welk perspectief kan je een patiënt bieden als er geen behandeling bestaat voor zijn of haar ziekte? Of als je niet uitkomt met

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496

Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan. Informatie voor de patiënt SAP 12496 Deelnemen aan een klinische studie in Az Damiaan Informatie voor de patiënt SAP 12496 Bron: clinical trial center UZ Leuven 2010 2 Inhoud Inleiding 4 Wat is een klinische studie? 5 Waarom deelnemen aan

Nadere informatie

Zeg nee! Tegen Hepatitis B. Hepatitis B-campagne voor en door Chinezen in Rotterdam e.o. Reinoud Wolter GGD Rotterdam-Rijnmond

Zeg nee! Tegen Hepatitis B. Hepatitis B-campagne voor en door Chinezen in Rotterdam e.o. Reinoud Wolter GGD Rotterdam-Rijnmond Zeg nee! Tegen Hepatitis B Hepatitis B-campagne voor en door Chinezen in Rotterdam e.o. Reinoud Wolter GGD Rotterdam-Rijnmond 乙型肝炎行動 China aan de Maas Bestrijding Hepatitis B.Sinds 1989 zwangerschapsscreening.sinds

Nadere informatie

Innovaties voor Amsterdammers met GGZ problematiek. Prof.dr. J.H. Smit jh.smit@ggzingeest

Innovaties voor Amsterdammers met GGZ problematiek. Prof.dr. J.H. Smit jh.smit@ggzingeest Innovaties voor Amsterdammers met GGZ problematiek Prof.dr. J.H. Smit jh.smit@ggzingeest Directeur Onderzoek & Innovatie GGZ Ingeest Afdeling Psychiatrie Vumc Psychiatrie in getallen: wereldwijd in 2010

Nadere informatie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie

Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie Centrum klinische farmacologie: deelnemen aan een klinische studie informatie voor gezonde proefpersonen en patïenten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: EEN INLEIDING 4 De ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming.

De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. De cloud die gebouwd is voor uw onderneming. Dit is de Microsoft Cloud. Elke onderneming is uniek. Van gezondheidszorg tot de detailhandel, van fabricage tot financiële dienstverlening: geen twee ondernemingen

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over biologische medicijnen

Antwoorden op vragen over biologische medicijnen Antwoorden op vragen over biologische medicijnen Krijgt u biologische medicijnen voorgeschreven? Of geldt dat voor iemand in uw omgeving, zoals een familielid of een vriend(in)? In deze folder leest u

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 februari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 februari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER. Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen

DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER. Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen DO MORE FEEL BETTER LIVE LONGER Ons businessmodel: bouwen aan vertrouwen Bij GSK vinden we DE MANIER WAAROP WE WERKEN NET ZO BELANGRIJK ALS WAT WE DOEN. Daarin LOPEN WE VOOROP EN ONDERSCHEIDEN WE ONS van

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc

Beleidsplan. Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc Beleidsplan Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc 2013 2015 Aanleiding Alzheimer is de epidemie van de toekomst: het aantal patiënten groeit razendsnel. De ziekte is dramatisch voor de patiënt én voor

Nadere informatie

Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht

Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht Informatiebrochure voor patiënten Samen naar een gezond gewicht De Nederlandse Obesitas Kliniek, het centrum voor patiënten met morbide obesitas De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) is hét centrum van

Nadere informatie

Dementie. Havenziekenhuis

Dementie. Havenziekenhuis Dementie Uw arts heeft met u en uw naasten besproken dat er (waarschijnlijk) sprake is van dementie. Mogelijk bent u hiervan geschrokken. Het kan ook zijn dat u of uw omgeving hier al op voorbereid was.

Nadere informatie

Samen voor een gezonde toekomst

Samen voor een gezonde toekomst business friends Samen voor een gezonde toekomst Business Friends De Business Friends van het Erasmus MC Vriendenfonds is een groep van zakelijke relaties en bedrijven in de regio die we regelmatig uitnodigen

Nadere informatie

Vooraanstaand internationaal traumacentrum zorgt voor technologie voor het transformeren van patiëntenzorg. Unfallkrankenhaus Berlin

Vooraanstaand internationaal traumacentrum zorgt voor technologie voor het transformeren van patiëntenzorg. Unfallkrankenhaus Berlin Vooraanstaand internationaal traumacentrum zorgt voor technologie voor het transformeren van patiëntenzorg (Eerste-hulpziekenhuis Berlijn) www.ukb.de 1.000+ medewerkers Duitsland Gezondheidszorg Het is

Nadere informatie

Over dit rapport. Jaaroverzicht 2013. Janssen Global Public Health opgericht

Over dit rapport. Jaaroverzicht 2013. Janssen Global Public Health opgericht Over dit rapport Jaaroverzicht 2013 Janssen Global Public Health opgericht Dr. Paul Stoffels in top 25 van biofarmasector Janssen wint Supply Chain Award 2013 Economische handelsmissie India Lancering

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over biologische medicijnen. Informatie voor patiënten en consumenten

Vragen en antwoorden over biologische medicijnen. Informatie voor patiënten en consumenten Vragen en antwoorden over biologische medicijnen Informatie voor patiënten en consumenten U wilt meer weten over biologische medicijnen en biosimilar medicijnen? Bijvoorbeeld omdat u of iemand in uw omgeving

Nadere informatie

Dementiepoli. Ouderen

Dementiepoli. Ouderen Dementiepoli Ouderen Dementiepoli Informatie voor cliënten, familie en betrokkenen Met deze folder willen we u en uw familieleden en/of verzorgers graag informeren over de gang van zaken bij de dementiepoli.

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland

Hans Sijbesma. Managing Director, AstraZeneca Nederland Hans Sijbesma Managing Director, AstraZeneca Nederland De ideale wereld De ideale wereld die ik voor me zie, is een wereld die we steeds beter achterlaten voor de volgende generaties. Het gaat erom dat

Nadere informatie

Ontwikkeling van genezende medicijnen tegen ouderdomsgerelateerde ziekten. Ad W. van Gorp, oprichter en CEO

Ontwikkeling van genezende medicijnen tegen ouderdomsgerelateerde ziekten. Ad W. van Gorp, oprichter en CEO Ontwikkeling van genezende medicijnen tegen ouderdomsgerelateerde ziekten Ad W. van Gorp, oprichter en CEO Agenda 1. Historie 2. Strategie 3. Projecten 10/28/2013 2 Historie Spin off bedrijf van het Hubrecht

Nadere informatie

Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries

Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries Saskia Danen Palliatieve zorg bij dementie Saskia Danen - de Vries Laatste levensfase Patiënten met dementie bevinden zich allen in een chronisch progressief proces. Palliatieve zorg bij dementie Laatste

Nadere informatie

Bloedtransfusie Waarom een bloedtransfusie?

Bloedtransfusie Waarom een bloedtransfusie? Bloedtransfusie Binnenkort ondergaat u een behandeling of ingreep, waarbij er een kans bestaat dat u bloed toegediend moet krijgen (een bloedtransfusie). In deze folder vindt u informatie over bloedtransfusie.

Nadere informatie

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker

De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker De unieke Maastro-behandeling van niet uitgezaaide longkanker Deze folder is bedoeld voor onze patiënten en de mensen in hun omgeving. Wij willen u graag informeren over onze succesvolle behandelingsmethode

Nadere informatie

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA

Samen komen we verder. Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Samen komen we verder Draag bij aan onderzoek naar kanker, steun stichting VUmc CCA Uw bijdrage zorgt voor vooruitgang Juan Garcia, onderzoeker bij VUmc CCA: Ik studeerde geneeskunde omdat ik mensen wilde

Nadere informatie

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen wereldkaart contact Blog Rabobank oktober 2016 Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen Blog Diana Monissen De bouw van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Nadere informatie

POST-IAS SYMPOSIUM VAN MEXICO NAAR UTRECHT UTRECHT AUGUSTUS 2019 MEETING PROSPECTUS.

POST-IAS SYMPOSIUM VAN MEXICO NAAR UTRECHT UTRECHT AUGUSTUS 2019 MEETING PROSPECTUS. POST-IAS SYMPOSIUM VAN MEXICO NAAR UTRECHT UTRECHT AUGUSTUS 2019 MEETING PROSPECTUS INTRODUCTIE Vanf 24 juli 2019 zal het IAS Conference on HIV Science plaatsvinden in Mexico City, Mexico. Tijdens dit

Nadere informatie

MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING

MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING MARKERING en Proactieve ZORGPLANNING Symposium Palliatieve zorg en dementie, juni 2017 Helma Mebius, wijkverpleegkundige Carintreggeland en verpleegkundige consulent palliatieve zorg Evelien Siegerink,

Nadere informatie

Hefbomen van Leiderschap. Simpel. Voorspellend. Invloedrijk.

Hefbomen van Leiderschap. Simpel. Voorspellend. Invloedrijk. Hefbomen van Leiderschap Simpel. Voorspellend. Invloedrijk. Excellente Competentiemodellen Organisaties zoeken naar simpele, praktische middelen voor de ontwikkeling van leiderschap. Een grote focus op

Nadere informatie

Een passie voor zorg. Een partner voor u.

Een passie voor zorg. Een partner voor u. Een passie voor zorg. Een partner voor u. Linde Healthcare Benelux De Keten 7, 5651 GJ Eindhoven Tel. +31.40.2825825, Fax +31.40.2816875 info.healthcare.nl@linde.com, www.linde-healthcare.nl 1100_004 (0713/1500)

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Focus op farma Nefarma 2011 Redactie: Elise de Kruijf Vormgeving: zonder boter, Hoofddorp Fotografie: Bart Versteeg, Den Haag Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte

Nadere informatie

Meewerken aan medische vooruitgang. Klinische proeven

Meewerken aan medische vooruitgang. Klinische proeven Meewerken aan medische vooruitgang Klinische proeven De medische wereld heeft de voorbije vijftig jaar een enorme vooruitgang gekend. En met de technologische ontwikkelingen van vandaag zal de medische

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 200 NEDERLANDSE SAMENVATTING Duizeligheid is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Tot 30% van de thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder ervaart enige vorm van duizeligheid.

Nadere informatie

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Samenvatting Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Hoofdstuk 1 bevat de algemene inleiding van dit proefschrift. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020

Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Kerndocument Uitwerking van de Toekomstvisie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 Voor vandaag. En morgen. Inhoudsopgave Voorwoord 4 1. Missie Farmaceutische Patiëntenzorg 2020 5 2 Visie Farmaceutische Patiëntenzorg

Nadere informatie

Contacten die het verschil maken

Contacten die het verschil maken n ie u w s b r ie f Spotlight on Anke Van Der Heijden, Case Manager FOCUS VAN DE MAAND: Contacten die het verschil maken de best doctors stichting: in Mei 2014 Ik hoor regelmatig van patiënten dat ze het

Nadere informatie

Onze normen en waarden

Onze normen en waarden Gedragscode Onze normen en waarden De Basis van Ons Succes Uitgave IV Ons Bedrijf Vanaf het begin is het geloof in het juiste te doen, de leidraad geweest in de geschiedenis van MSD. George Merck benadrukte

Nadere informatie

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas

Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014. Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie Alzheimer café Maarheeze, 11 juni 2014 Dr. Roeslan Leontjevas Doen bij Depressie: effectief depressie aanpakken Dr. Roeslan Leontjevas - psycholoog - onderzoek aan Radboud Universitair

Nadere informatie

Delirium - acute verwardheid. informatie voor patiënt en familie

Delirium - acute verwardheid. informatie voor patiënt en familie Delirium - acute verwardheid informatie voor patiënt en familie 2 Sommige patiënten lijden tijdens een ziekenhuisopname of na een ingreep tijdelijk aan een acute verwardheid of delirium. Deze brochure

Nadere informatie

Zorg rond het levenseinde

Zorg rond het levenseinde Groeningelaan 7 8500 Kortrijk Tel.nr. 056/24 52 71 Faxnr. 056/24.52.64 Zorg rond het levenseinde Zorg rond het levenseinde 12 Voor meer informatie over voorgaande onderwerpen, kan u contact opnemen met

Nadere informatie

Deelname aan medischwetenschappelijk. onderzoek

Deelname aan medischwetenschappelijk. onderzoek Deelname aan medischwetenschappelijk onderzoek In het Radboudumc worden patiënten behandeld en verpleegd, zoals in elk ziekenhuis. Maar daarnaast wordt hier medisch-wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Nadere informatie

Wat u zou moeten weten over Rixathon

Wat u zou moeten weten over Rixathon De Europese gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Rixathon. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Behandeling met ustekinumab. Risico minimalisatie materiaal: Veiligheidsinformatie betreffende ustekinumab voor patiënten

Behandeling met ustekinumab. Risico minimalisatie materiaal: Veiligheidsinformatie betreffende ustekinumab voor patiënten Behandeling met ustekinumab Risico minimalisatie materiaal: Veiligheidsinformatie betreffende ustekinumab voor patiënten Belangrijke informatie Deze materialen beschrijven aanbevelingen om belangrijke

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc

Beleidsplan. Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc Beleidsplan Stichting Steun Alzheimercentrum VUmc 2015 2019 Aanleiding Alzheimer is de epidemie van de toekomst: het aantal patiënten groeit razendsnel. De ziekte is dramatisch voor de patiënt én voor

Nadere informatie

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland

vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Alzheimer reumatoïde artritis diabetes hemofilie maagzuur multiple sclerose trombose borstkanker Crohn astma eczeem hiv / aids Het Nefarmaproject We worden

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Comfort Europa 2017

Jaarverslag Stichting Comfort Europa 2017 Jaarverslag Stichting Comfort Europa 2017 Borculo 03-06-2018 Bestuur Stichting Comfort Europa: Karlien Maas (vz.) Haggith Kuiper (secr.) Tom de Bruijn (penm.) Voor u ligt het zevende jaarverslag van Stichting

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Een tweede mening

Patiëntenrechten. Een tweede mening Patiëntenrechten Inhoudsopgave 3 Wat is een tweede mening? 4 Wanneer kunt u een tweede mening vragen? 5 Voordat u een beslissing neemt... 6 Aanvullende informatie 7 Hoe vindt u iemand die een tweede mening

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald.

2 Voorwoord. Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Visie en Waarden 2 Voorwoord Wij hebben voor ons bedrijf duidelijke strategische prioriteiten en ambitieuze doelen bepaald. Momenteel werken wij aan een Winning Culture bij Henkel, die ons zal helpen onze

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Gebruik van lichaamsmateriaal voor medisch onderzoek en onderwijs

Gebruik van lichaamsmateriaal voor medisch onderzoek en onderwijs Algemeen Gebruik van lichaamsmateriaal voor medisch onderzoek en onderwijs www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De medische wetenschap... 3 Voorwaarden voor wetenschappelijk onderzoek met lichaamsmateriaal...

Nadere informatie

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie Medisch wetenschappelijk onderzoek 1 Inleiding Artsen verrichten naast hun normale behandelingen soms medisch wetenschappelijk onderzoek. Dit doen artsen in het Scheper Ziekenhuis Emmen

Nadere informatie

Ambulante behandeling

Ambulante behandeling Ambulante behandeling Ouderen Ambulante behandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan Ouderen heeft verschillende

Nadere informatie

1. Patiënt bezoekt apotheek

1. Patiënt bezoekt apotheek Praktijkvoorbeeld Zorgpad Infectieziekten: PrEP voor apothekers (finale versie_20180912) Versie voor KNMP site dd 25-1-2019 Auteur: David Burger (david.burger@radboudumc.nl) De NVZA wil de apothekers van

Nadere informatie

Hoe doen ze dat: een medicijn maken?

Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Hoe doen ze dat: een medicijn maken? Je neemt vast wel eens iets tegen de hoofdpijn of koorts. En vaak waarschijnlijk zonder er bij na te denken. Maar wist je dat het wel twaalf jaar duurt voordat een

Nadere informatie

Wat weten we van de ZvH in China?

Wat weten we van de ZvH in China? Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Chinees Ziekte van Huntington Netwerk gelanceerd Chinees Ziekte

Nadere informatie

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen

Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Verstandelijke Beperking en Psychiatrie; praktijk richtlijnen Congres Focus op Onderzoek, 22 juni 2015 Gerda de Kuijper, AVG/senior senior onderzoeker CVBP/UMCG Dederieke Festen AVG/senior onderzoeker

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Titel van het onderzoek: Sneller behandelen van patiënten met een acute beroerte door een volgsysteem met directe visuele feedback

Nadere informatie

Als niet alles is wat het lijkt

Als niet alles is wat het lijkt Als niet alles is wat het lijkt praten met patiënten en naasten over zingeving en betekenisgeving Merijn van der Werf, huisarts i.o. Joep van de Geer geestelijk verzorger, onderzoeker spirituele zorg MCL

Nadere informatie

Geheugenpolikliniek-Geriatrie

Geheugenpolikliniek-Geriatrie Geheugenpolikliniek-Geriatrie Geheugenpolikliniek Op onze geheugenpolikliniek zien wij mensen die klachten hebben van het geheugen. Het is belangrijk om te weten waar deze problemen vandaan komen. Geheugenklachten

Nadere informatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016 Starten met Triumeq Patiënteninformatie Vooraf U krijgt deze folder omdat u Triumeq gaat gebruiken om hiv te remmen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Mijn plan voor een mooie toekomst

Mijn plan voor een mooie toekomst LEG NU DE FINANCIËLE BASIS VOOR UW PLANNEN VAN MORGEN. Samen met uw bankagent die naar u luistert en u begeleidt. Mijn plan voor een mooie toekomst www.axabank.be Hoe blijft u zo lang mogelijk financieel

Nadere informatie

Deelnemen aan een klinische studie. informatie voor patiënten

Deelnemen aan een klinische studie. informatie voor patiënten Deelnemen aan een klinische studie informatie voor patiënten INLEIDING 3 KLINISCHE STUDIES: INLEIDENDE INFO 5 Wat is een klinische studie? Klinische studies in UZ Leuven Waarom deelnemen aan een klinische

Nadere informatie

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids?

6,9. Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni keer beoordeeld. Wat is Aids? Werkstuk door een scholier 1909 woorden 27 juni 2004 6,9 17 keer beoordeeld Vak ANW Wat is Aids? Het Aids-virus, dat staat voor aquired immune deficiency syndrome, wordt veroorzaakt door het HIV-virus.

Nadere informatie

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden

Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Heeft u laaggeletterde patiënten in beeld? Gudule Boland PhD Programmaleider Verantwoord medicijngebruik bij migranten en laaggeletterden Dr. Dr. Karen Hosper 1 2 3 4 5 Even reclame maken: www.pharos.nl/patientenaanhetwoord

Nadere informatie

Sponsoring voorbeeldmails

Sponsoring voorbeeldmails Sponsoring voorbeeldmails In dit document hebben we een aantal voorbeeldmails opgesteld, die je kunt sturen naar verschillende contacten voor sponsoring. Ter info: dance4life is een brandname en wordt

Nadere informatie

2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw

2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw 2 Farmaceutische patiëntenzorg en therapietrouw In de openbare apotheek wordt sinds een aantal jaar gewerkt met farmaceutische patiëntenzorg. Dit houdt in dat de doelstelling van de apotheek is verbreed.

Nadere informatie

Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template

Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template Na consultatie herziene vertaling van de QRD-template Deelrapport voortkomend uit het adviestraject Het verbeteren van de begrijpelijkheid van patiëntenbijsluiters 10 juli 2009 Dr. Leo Lentz UiL-OTS Universiteit

Nadere informatie

Welke patiënten zijn geschikt voor MTX?

Welke patiënten zijn geschikt voor MTX? Methotrexaat (MTX) Wat is methotrexaat (MTX) MTX is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling bij ernstige psoriasis. Aanvankelijk werd het gebruikt bij de behandeling van kanker. Bij toeval

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland

Dementievriendelijke gemeenschap. Iedereen kan een steentje bijdragen. Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Dementievriendelijke gemeenschap Iedereen kan een steentje bijdragen Herman Post Jasper Kimenai Alzheimer Nederland Programma 1. Wensen en behoeften 2. Dementievriendelijk Nederland 3. Programma dementievrienden

Nadere informatie

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren,

Toespraak. Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie. Dames en heren, Toespraak Toespraak staatssecretaris Van Rijn bij EUconferentie over dementie 9 mei 2016 Dames en heren, Kijk om u heen. U ziet portretten van mensen met dementie. Ze zijn gemaakt door de kunstenaar Herman

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden voor niet-ingewijden Type 2 diabetes Diabetes is een ernstige chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door te hoge glucosespiegels (de suikers ) in het bloed. Er zijn verschillende typen diabetes, waarvan

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Het verhaal van Ventoux3 Is het verhaal van Simone

Het verhaal van Ventoux3 Is het verhaal van Simone 7 SEPTEMBER 2018 Het verhaal van Ventoux3 Is het verhaal van Simone Simone was 33 toen ze de diagnose hersentumor kreeg. Ze was toen in verwachting van haar tweede kindje: Rosalie. Al heel snel was duidelijk

Nadere informatie

Nerds vs. kanker Arnoud Groot 6 min

Nerds vs. kanker Arnoud Groot 6 min Nerds vs. kanker door Arnoud Groot leestijd: 6 min DNA bevindt zich in elke cel van elk levend wezen. De blauwdruk van het leven bepaalt elk aspect van ons lichaam. Inclusief de aanleg voor chronische

Nadere informatie

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl)

De huisarts. De psycholoog. Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Published on 113Online zelfmoordpreventie (https://www.113online.nl) Home > Over hulpverleners Verschillende soorten hulpverleners hebben verschillende opleidingen. Door dit verschil zijn ze goed in verschillende

Nadere informatie

OSTEOPOROSE Informatie voor patiënten

OSTEOPOROSE Informatie voor patiënten OSTEOPOROSE Informatie voor patiënten Diagnostiek van osteoporose en het verbeteren van de therapietrouw bij patiënten met osteoporose na een recente fractuur Wat als u nog vragen heeft? Mocht u na het

Nadere informatie

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen?

De beste zorg vinden? Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! 2013/2014. Uw verzekering snel en digitaal regelen? zorgwijzer 2013/2014 Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! De beste zorg vinden? Uw verzekering snel en digitaal regelen? Medische vraag? Stel hem aan onze deskundigen Inhoudsopgave 4 Regel uw verzekering

Nadere informatie

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg 00 Als je weet dat je niet meer beter wordt Palliatieve zorg Het is moeilijk voor u en uw naasten om te horen dat u niet meer beter wordt. Er is geen genezing meer mogelijk voor uw ziekte. Maar er is nog

Nadere informatie

MASTERCLASS HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS JANUARI-JUNI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS.

MASTERCLASS HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS JANUARI-JUNI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS. MASTERCLASS HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS JANUARI-JUNI 2019 UTRECHT MEETING PROSPECTUS INTRODUCTIE Virology Education richt zich op het ondersteunen van de medische gemeenschap bij het ontdekken,

Nadere informatie

Utrecht: Hart van Gezondheidszorg Kansen voor samenwerking

Utrecht: Hart van Gezondheidszorg Kansen voor samenwerking Kansen voor samenwerking Prof. dr. Douwe Biesma Voorzitter Raad van Bestuur St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein Allereerst welkom in ons nieuwe ziekenhuis St. Antonius altijd dichtbij Ziekenhuis

Nadere informatie

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing

ook bij u thuis! Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing ook bij u thuis! Viattence Vitaal Advies, ondersteuning, behandeling, preventie & verwijzing Inhoudsopgave Viattence Vitaal Viattence Vitaal 3 Fysiotherapeut 4 Ergotherapeut 5 Logopedist 6 Specialist ouderengeneeskunde

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder!

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder! EVEN VOORSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

1 Wat is een geneesmiddel?

1 Wat is een geneesmiddel? 1 Wat is een geneesmiddel? Inleiding In de Wet op de geneesmiddelenvoorziening worden geneesmiddelen omschreven als: stoffen die bestemd zijn om te worden gebruikt of die worden aangeduid of aanbevolen

Nadere informatie

Bewustwordingscampagne1 Doe1Eens1Goed1Gek 1doorbreekt1taboe1 rond1psychoses1bij1jongvolwassenen11

Bewustwordingscampagne1 Doe1Eens1Goed1Gek 1doorbreekt1taboe1 rond1psychoses1bij1jongvolwassenen11 1 Bewustwordingscampagne1 Doe1Eens1Goed1Gek 1doorbreekt1taboe1 rond1psychoses1bij1jongvolwassenen11 Naarschattingkampenjaarlijks1op3Belgischejongerenmetpsychischeproblemen Naarschattingkampttot3%vandeBelgischejongerenmetpsychosegevoeligheid

Nadere informatie

DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES

DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES Klinische trials Verplicht vooraleer een geneesmiddel een marketing autorisatie kan krijgen

Nadere informatie

Het gevaar van tuberculose

Het gevaar van tuberculose Het gevaar van tuberculose Tbc. s Werelds dodelijkste infectieziekte. Een ziekte die voornamelijk de longen aantast en jaarlijks meer dan 10 miljoen slachtoffers maakt. Waarvan 1,7 miljoen dodelijke. Tbc

Nadere informatie

HIV/HCV FARMACOLOGIE VOOR APOTHEKERS MASTERCLASS OKTOBER 2016 - MAART 2017 UTRECHT MEETING PROSPECTUS www.virology-education.nl CONTENT Introductie... 3 Masterclass beschrijving... 4 Achtergrond... 4 Leerdoelen...

Nadere informatie

Therapietrouw (bij DIABETES)

Therapietrouw (bij DIABETES) Therapietrouw (bij DIABETES) S.J. Fischer; Klinisch Psycholoog, Slotervaartziekenhuis Amsterdam Therapietrouw Mate waarin het gedrag van een patiënt overeenkomt met het medische of gezondheidsadvies dat

Nadere informatie

Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs

Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs met cc naar de cliënt Een landelijk netwerk van ervaringsdeskundigen ten behoeve van beleid, onderzoek en onderwijs Wilt u uw beleid, onderzoek en onderwijs meer vraaggericht maken? Wilt u weten of u de

Nadere informatie