A BESCHRIJVING ONDERZOEKSPROCES

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "A BESCHRIJVING ONDERZOEKSPROCES"

Transcriptie

1 Dossiernummer: pagina 1 A BESCHRIJVING ONDERZOEKSPROCES 1. Aanleiding tot het Basisonderzoek Op 21 juli 2008 ontving de Raad voor de Kinderbescherming, Breda, een melding van Politie Midden- en West-Brabant, district Bergen op Zoom, team Roosendaal, dat er tegen, een proces-verbaal is opgemaakt en ingezonden aan de officier van justitie te Breda. wordt verdacht van rijden zonder rijbewijs en het verlaten van een plaats ongeval, gepleegd op 10 juni Verantwoordelijkheid Het doel van het onderzoek is enerzijds voorlichting aan de officier van justitie en/of rechter en anderzijds signalering van mogelijk achterliggende problematiek. Het onderzoek is verricht door S. de Louweren, raadsonderzoeker, onder eindverantwoordelijkheid van J. van de Schoor, teamleider. Dit rapport mag alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor het is gemaakt, en heeft daardoor een beperkte geldigheid in tijd. 3. Gehanteerde onderzoeksmethode In het basisonderzoek maakt de Raad voor de Kinderbescherming gebruik van de BARO, een gestandaardiseerde vragenlijst, die apart bij de jeugdige en de ouders/verzorgers wordt afgenomen. 4. Standaardonderzoeksvragen 1 Wat is het oordeel over het huidige functioneren van de jongere? 2a Welke factoren hebben een rol gespeeld bij het (delict)gedrag? 2b Zijn er aanwijzingen voor onderliggende problemen en/of stoornissen die de jongere mogelijk in diens ontwikkeling bedreigen? 3a Is er nadere bemoeienis door de Raad voor de Kinderbescherming geïndiceerd? Zo ja: in welke vorm en in welk kader? 3b Wat is vanuit pedagogisch opzicht voor deze jeugdige de meest wenselijke (strafrechtelijke) reactie? 5. Onderzoeksverloop Contacten: Er zijn in het kader van dit onderzoek geen andere contacten geweest dan met de in dit rapport vermelde belanghebbenden en informanten. In het dossier van de Raad voor de Kinderbescherming is een contactenlijst opgenomen waarin alle contacten in het kader van dit onderzoek nader worden gespecificeerd. Deze lijst kan, op verzoek, aan belanghebbenden ter beschikking worden gesteld. Factoren die van invloed zijn op het onderzoek: Moeder geeft aan het begin van het gesprek aan dat vader slecht Nederlands spreekt. Zij is bereid indien nodig te vertalen. Bijlage: Nvt.

2 Pagina 2 Belanghebbenden: - - Ouders - Officier van Justitie - Kinderrechter B ONDERZOEKSGEGEVENS 1 Eigen indrukken en verloop van het contact is een zeventien jarige jongen, die een nette indruk geeft. Hij geeft een leeftijdsadequate indruk. Hij begrijpt de gestelde vragen goed en werkt goed aan het onderzoek mee. Beide ouders verschijnen op de afspraak op het kantoor van de Raad voor de Kinderbescherming. Vader lijkt weinig geduld te hebben voor het gesprek. Daarnaast geeft hij niet de indruk betrokken te zijn. Hij kijkt regelmatig weg en vraagt hoe lang het gesprek nog gaat duren. Ook ligt hij enige tijd met zijn hoofd op tafel te slapen. Moeder legt uit dat vader maagpijn heeft en hij die ochtend nog niet gegeten heeft. 2 Eerdere contacten met politie, justitie en Raad voor de Kinderbescherming, HALT en Jeugdhulpverlening De Raad voor de Kinderbescherming heeft het Cliënt Volg Systeem geraadpleegd. heeft in 2007 een proces-verbaal gekregen voor mishandeling. geeft aan dat hij destijds bij de politie een verklaring heeft afgelegd en dat de zaak vervolgens geseponeerd is. is reeds eerder bekend in het Kinderbescherming Bedrijfs Processen Systeem (KBPS). In 2000 is door de Raad voor de Kinderbescherming een beschermingsonderzoek opgestart in verband met de zwakke opvoedingssituatie van de kinderen A. Uit het onderzoek is gebleken dat er geen sprake was van een bedreigde ontwikkeling. 3 Delict vertelt dat hij in juni 2008 als bestuurder in de auto van zijn vader is gestapt en naar Etten-Leur is gereden. Zijn ouders waren op dat moment niet thuis. heeft van een oom uit Turkije geleerd hoe je auto moet rijden. geeft aan dat hij in Etten-Leur willekeurige rondjes is gaan rijden. Opeens kwam er een auto van rechts, waardoor moest remmen en uitwijken. Er was volgens geen sprake van een aanrijding. Echter omdat er sprake was van een uitwijkmanoeuvre is gestopt om te kijken hoe het met de tegenpartij was. Er was geen schade bij de tegenpartij, dus is vertrokken, zo geeft hij aan. Dat werd later bevestigd door een brief van verzekeringsmaatschappij ZLM, waarin vermeld stond dat er geen materiele schade was.

3 Pagina 3 had aanvankelijk het idee dat hij er goed vanaf was gekomen, omdat hij pas enkele weken later gebeld werd en hij bij de politie een verklaring af moest gaan leggen. geeft toe dat het niet verstandig van hem was. Dit was de eerste keer dat hij reed zonder rijbewijs. Jammer genoeg ook de laatste keer, omdat hij werd gepakt, aldus. Hij zegt dat het niet verstandig van hem was, omdat er van alles had kunnen gebeuren. heeft niet het gevoel dat hij iets goed moet maken. Ook vindt hij een schadevergoeding niet nodig, omdat er geen schade was. Moeder vertelt dat ze weet waar van verdacht wordt. Ze wist echter niet dat het strafbaar is. Ze wisten ook niet dat hun auto had meegenomen. heeft naar huis gebeld, nadat hij de aanrijding heeft gehad. Moeder was blij dat hij niets mankeerde, aldus moeder. Enige tijd later werden zij gebeld door de politie, waarna het een en ander werd uitgelegd. Moeder geeft aan dat ze thuis veel met gepraat hebben en hem duidelijk gemaakt hebben dat zoiets niet meer mag gebeuren. Ze hoopt dat ervan geleerd heeft. heeft geen echte straf gehad, ze hebben alleen internet af laten sluiten, aldus moeder. 4 De jeugdige a omgeving en ontwikkeling Omgevingsfactoren: vertelt dat hij met zijn ouders, drie broers ( 1,5 jaar, 10 jaar en 13 jaar) in een rijtjeshuis woont. Hij heeft thuis zijn eigen kamer. De wijk waar ze wonen is rustig. Er komt niet vaak politie, aldus. vertelt dat zijn ouders niet werken. Vader is achttien jaar geleden afgekeurd in verband met hartproblemen. Moeder is na haar zwangerschappen ook hartpatiënt geworden. Ook is zij blind. vertelt dat zijn broertjes veel te vroeg geboren zijn. Daarvoor hebben ze extra controles gehad in het ziekenhuis. Op de vraag of ooit iets ergs in zijn leven heeft meegemaakt, antwoordt hij dat dat niet het geval is. Er zijn thuis niet echt regels. mag min of meer zelf bepalen hoe laat hij s avonds thuis moet komen. Er wordt weinig straf gegeven. Moeder bevestigt dat er thuis weinig gestraft wordt. Er wordt veel gesproken thuis en als ouders het idee hebben dat de jongens minder goed luisteren worden ze wat strakker gehouden. Vader en moeder zitten voor wat betreft de opvoeding op één lijn. Er wordt binnen het gezin geen alcohol of drugs gebruikt. Niemand is eerder met politie of justitie in aanraking geweest. Ontwikkeling / voorgeschiedenis:

4 Pagina 4 Volgens moeder is de ontwikkeling van normaal verlopen. Hij kon goed met andere kinderen samen spelen en hij groeide goed. Hij was graag in beweging. kon bij vlagen agressief reageren, bijvoorbeeld als hij zijn zin niet kreeg. Eerste instantie vertelt moeder niet dat het gezin eerder bemoeienis heeft gehad met de Raad voor de Kinderbescherming. Later vertelt ze dat haar derde zoon veel te vroeg werd geboren en dat moeder erg ziek is geweest. Haar derde zoon at slecht en raakte uitgedroogd. (Zie tevens onder 2 Eerdere contacten met politie, justitie en Raad voor de Kinderbescherming, HALT en Jeugdhulpverlening). geeft aan dat school vond dat hij te agressief was. Daarvoor is hij doorverwezen naar de GGZ. is daar eenmaal op gesprek geweest, maar omdat hij niet verplicht was is hij daarna nooit meer gegaan. heeft in het ziekenhuis gelegen in verband met zijn besnijdenis. b persoon Gevoel: is in alles wat hij doet gelukkig. Dat is altijd zo geweest, aldus. Soms voelt hij zich rot, maar dat laat hij dan gewoon over zich heen komen. Hij heeft geen last van zorgen en / of angsten die hem belemmeren in zijn functioneren. Moeder bevestigt dat en zegt dat een beetje gespannen was voor het bezoek aan de Raad voor de Kinderbescherming. Gedrag: vertelt dat hij in veel dingen goed is. Hij kan goed sporten, leren en heeft een leidinggevende functie in de klas, aldus. Hij bedoelt met het laatste dat hij invloed heeft op de andere kinderen in de klas. Als het rumoerig is, kan hij de klas weer rustig krijgen. Als iets hem interesseert, kan hij zich goed concentreren. Indien iemand iets zegt of doet wat niet aanstaat, kan hij verschillend reageren. Volgens hangt zijn reactie af of iemand van zijn vrienden iets doet of zegt. Hij wordt kwaad als iemand iets vervelends zegt over zijn familie. Familie is hem heilig. komt met name op school wel eens in de problemen door zijn gedrag. Hij is dan te druk in de klas. Ouders vinden het prettig dat respectvol is. Hij is sociaal in de omgang. Hij helpt thuis zijn jongere broertjes met bijvoorbeeld hun huiswerk. Ze vinden het moeilijk om iets van zijn gedrag op te noemen wat ze niet acceptabel vinden. Vader vindt dat hij wat beter kan luisteren. Zij hebben het idee dat als iets doet, hij dat bewust en weloverwogen doet. Gebruik / gokken:

5 Pagina 5 drinkt alleen alcohol als hij uit gaat. Dat is echter maar twee à drie keer per jaar. Hij gebruikt geen drugs en gokt niet. Volgens vader drinkt geen alcohol, immers als wij niet drinken, drinkt ook niet. c Functioneren in de 3 leefmilieus Functioneren in het gezin: Er heerst een druk maar gezellig gezinsleven. s Avonds eten ze allemaal samen. In de ochtend is dat moeilijk, omdat ieder kind andere schooltijden heeft. Als problemen heeft, praat hij het liefst met zijn moeder. Ruzie is er niet vaak. wordt wel eens boos als hij iets moet doen, zo zegt hij zelf. Moeder vertelt dat regelmatig naar haar toe komt om raad te vragen. Ook praat graag met Nederlandse kennissen, die hij opa en oma noemt. Hij zal echter als eerste bij zijn ouders te rade gaan. Er is een gezinshulp in huis, die drie keer per week komt helpen in de huishouding. Functioneren op school: zit in het vierde jaar van het Da Vinci-college te Roosendaal. Hij zit op het VMBO (kaderberoepsgerichte leerweg) en volgt de richting Sociale Dienstverlening en Veiligheid. Hij wil later graag bij de politie gaan werken. bestempelt zijn school als een gezellig schooltje. Hij denkt dit jaar te slagen voor het VMBO. Zijn resultaten zijn goed, op één onvoldoende na. heeft het derde schooljaar twee keer gedaan, omdat hij van sector wilde wisselen. Hij volgde eerst de sector Techniek. Ook daar waren zijn resultaten goed. Hij kan met de meeste klasgenoten goed overweg. Met de leraren verloopt het contact soms stroef. vindt dat sommige leraren niet normaal doen. Hij geeft toe dat hij soms agressief kan reageren en dat hij soms een kort lontje heeft. Soms is dan een discussie met een leraar de druppel, waardoor fel kan reageren. is eenmaal geschorst geweest, omdat hij ruzie had gehad met een leraar. Ouders zijn tevreden over de schoolgang van. Als hij het idee heeft dat hij ongelijk behandeld wordt, gaat hij graag de discussie aan met de leraren. Desondanks accepteert dat de leraren de baas zijn, aldus moeder. Mevrouw S, mentor van : heeft twee onvoldoendes op zijn eindrapport van vorig jaar. De rest is voldoende. Zijn gedrag in de klas is onverschillig en opruiend. Daarnaast heeft hij geen inlevingsvermogen en laat hij een negatieve leiderschapsrol zien in de klas.

6 Pagina 6 In relatie met de docenten kan sociaal wenselijk zijn, maar ook erg brutaal en agressief. Hij heeft een kort lontje. Over de omgang met klasgenoten, vertelt mevrouw S dat de neiging heeft zijn klasgenoten te manipuleren. Hij zou geen echte vrienden hebben, maar jongens die met hem meelopen. Mogelijk heeft hij buiten school contact met verkeerde vrienden. is met enige regelmaat onwettig afwezig en is geschorst geweest doordat hij onbeschoft en bedreigend gedrag in de richting van een docent vertoonde. Het contact tussen ouders en school is matig en verloopt meestal via een oom, omdat vader slecht Nederlands spreekt. Het is mevrouw S niet bekend of alcohol of drugs gebruikt of dealt. Mevr. S gaat akkoord met de formulering. Functioneren in de vrije tijd: vertelt dat hij in zijn vrije tijd graag in het park of in het buurthuis afspreekt met zijn vrienden. Thuis computert hij graag. Hij doet sinds een jaar niet meer aan sport. heeft veel vrienden en ze zijn hem allemaal lief. Het zijn leeftijdgenoten, die allemaal nog op school zitten. Daarnaast heeft veel bekenden. Gekscherend vertelt hij dat hij heel Roosendaal wel kent. heeft sinds een maand een vriendin. Hij mag zelf zijn toekomstige bruid kiezen. Zijn ouders laten hem daarin vrij, omdat ze het belangrijk vinden dat hij van zijn vrouw houdt. Moeder geeft aan dat s avonds zijn vrienden opzoekt, maar dat hij niet buiten rond hangt. Hij gaat vaak naar vrienden thuis of ze komen bij hun thuis. Hij komt uit zichzelf rond tien uur thuis. Sommige vrienden komen ook bij hen thuis. Ouders vinden het prima jongens. Ze denken niet dat ze in aanraking zijn geweest met politie of justitie. Van sommige jongens kennen ze de ouders. is een grote steun voor moeder. Hij helpt vaak mee in de huishouding en kookt regelmatig, aldus moeder. 5 Verwachtingen jeugdige/ouders omtrent het gevolg is bang dat de rechter hem zal verbieden om de komende vijf jaar een rijbewijs te halen. Ook is hij bang dat hij nu een strafblad krijgt en dat hem daardoor in de toekomst een baan bij de politie wordt ontzegd. Vader geeft aan dat hij niet bang is voor de uitspraak van de rechter. Immers heeft geen moord gepleegd, alleen de wiel van vaders auto is kapot. Hij bedoelt daarmee dat hij geen zware straf verwacht. Moeder denkt dat het meeste leert van een werkstraf.

7 Pagina 7 C INTERPRETATIE EN BEANTWOORDING ONDERZOEKSVRAGEN 1 Wat is het oordeel over het huidige functioneren van de jongere? is een zeventienjarige jongen, die binnen het gezin goed lijkt te functioneren. Hij is de oudste zoon en dat geeft hem veel verantwoordelijkheid. Hij lijkt dat aan te kunnen. Hij heeft een positief zelfbeeld en een sterk karakter. Hij weet wat hij wil. Emotioneel gezien zit lekker in zijn vel. is een sociale jongen zonder angsten of zorgen, die hem zouden kunnen belemmeren in zijn huidige functioneren. Het gedrag op school is zorgelijk te noemen. vertoont negatief gedrag in de klas en lijkt moeite te hebben met het accepteren van het gezag van leraren. Op het domein vrije tijd, heeft veel vrijheid. Zijn ouders lijken onvoldoende op de hoogte te zijn van zijn reilen en zeilen. De Raad voor de Kinderbescherming twijfelt echter of het geweten van voldoende is ontwikkeld. Hij ziet niet in wat hij fout heeft gedaan. Toen hij tijdens het gesprek werd gewezen op de gevolgen van bijvoorbeeld iemand dood rijden, zei dat dat voor hem geen verschil maakte. Immers dood is toch dood en wat moet er dan nog vergoed worden? Die denkwijze baart de Raad voor de Kinderbescherming zorgen. Daarnaast lijkt vooral vader de zaak niet echt serieus te nemen en verwacht hij weinig van de uitspraak van de kinderrechter. 2a Welke factoren hebben een rol gespeeld bij het (delict)gedrag? Het feit dat al kon auto rijden en dat hij, vanwege afwezigheid van zijn ouders, ongezien de auto van zijn ouders kon meenemen, hebben de drempel voor het rijden zonder rijbewijs verlaagd. is na de uitwijkmanoeuvre even gestopt en is weer vertrokken, omdat er geen schade zou zijn. 2b Zijn er aanwijzingen voor onderliggende problemen en/of stoornissen die de jongere mogelijk in diens ontwikkeling bedreigen? Nee, daar zijn geen aanwijzingen voor. 3a Is nadere bemoeienis door de Raad voor de Kinderbescherming geïndiceerd? Zo ja: in welke vorm en in welk kader? Nee, dat is niet geïndiceerd. 3b Wat is vanuit pedagogisch opzicht voor deze jeugdige de meest wenselijke (strafrechtelijke) reactie? lijkt weinig inzicht te hebben in de ernst van de delictpleging. Daarnaast lijkt hij niet in te zien dat hij foutief gehandeld heeft. Vanuit pedagogisch oogpunt zou een taakstraf, in de vorm van een leerstraf, de meest wenselijke reactie zijn. Daarbij heeft een Sociale Vaardigheidstraining de voorkeur. Het zou voor goed zijn als hij ;

8 Pagina 8 beter leert situaties in te schatten beter inzicht krijgt in oorzaak-gevolg gaat leren nadenken alvorens te handelen Daarnaast adviseert de Raad dat verplicht begeleid wordt door de Jeugdreclassering. De redenen daarvoor zijn: ondersteuning van de Sociale Vaardigheidstraining op de langere termijn voorkomen van recidive controle op de vrijetijdsbesteding van leren omgaan met gezag beoordelen of zijn vrijwillige traject bij de GGZ moet voortzetten de D ADVIES INZAKE STRAFRECHTELIJKE AFDOENING De Raad voor de Kinderbescherming adviseert de Kinderrechter een taakstraf in de vorm van een cursus Sociale Vaardigheden op te leggen. Daarnaast adviseert de Raad voor de Kinderbescherming begeleiding van Jeugdreclassering in de vorm van de maatregel Hulp en Steun. Inzage en afgifte Het rapport is aan alle betrokkenen toegezonden. Eventuele op- en/of aanmerkingen kunt u binnen 5 werkdagen aan de raadsonderzoeker doorgeven. Indien nodig zullen wijzigingen in briefvorm aanvullend gerapporteerd worden aan betrokken instanties. Ondertekening Voor het rapport: Onder verantwoordelijkheid van: Raadsonderzoeker Teamleider

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Naam: www.rvdkjongeren.nl

Naam: www.rvdkjongeren.nl Naam: 1 Dit is de site van de Raad voor de. Hier kun je alles lezen over wat de Raad doet en hoe de Raad dit doet. Klik op: De Raad voor de. -Wanneer wordt De Raad van ingeschakeld? (om hulp gevraagd)

Nadere informatie

JEUGDRECLASSERING ALGEMENE INFORMATIE INFORMATIE VOOR JONGEREN 4 JEUGDRECLASSERING ALGEMENE INFORMATIE

JEUGDRECLASSERING ALGEMENE INFORMATIE INFORMATIE VOOR JONGEREN 4 JEUGDRECLASSERING ALGEMENE INFORMATIE JEUGDRECLASSERING ALGEMENE INFORMATIE INFORMATIE VOOR JONGEREN 4 JEUGDRECLASSERING ALGEMENE INFORMATIE Je bent tussen de 12 en 18 jaar en bent met de politie in aanraking geweest. Je hebt bijvoorbeeld

Nadere informatie

Alvast bedankt voor het invullen!

Alvast bedankt voor het invullen! Deze vragenlijst gaat over jongeren die steun of hulp geven aan een familielid. Wij zijn erg benieuwd hoeveel jongeren er binnen onze school steun of hulp geven en hoe zij dit ervaren. De vragenlijst is

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt Individueel. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Individueel Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt Individueel volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze

Nadere informatie

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord De Leerplichtwet Ieder kind heeft recht op onderwijs. Het biedt hen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontdekken, te ontwikkelen en te gebruiken. Een goede

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4.

Schuingedrukte woorden worden uitgelegd in een woordenlijst op pagina 4. Voogdijmaatregel Informatie voor jeugdigen over voogdij Kinderen moeten altijd iemand hebben die het gezag over hen heeft. Dit gezag ligt meestal bij je ouder(s). Maar wat als je ouder(s) overlijden of

Nadere informatie

Als je in aanraking komt met de politie

Als je in aanraking komt met de politie Als je in aanraking komt met de politie Je bent in aanraking gekomen met de politie en dan? Je bent met de politie in aanraking geweest. Als de politie jouw strafzaak ernstig genoeg vindt, kan die dat

Nadere informatie

Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen.

Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde ik daar wat over vertellen. Jeugdgevangenis Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis Hoofdstuk 1: Waarom? Ik houd mijn spreekbeurt over de jeugdgevangenis, omdat steeds meer kinderen hierin terecht komen. En daarom wilde

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Meer over Jeugdbescherming Noord en jeugdreclassering is te vinden op www.jbnoord.nl. Jeugdreclassering. april 2015 / 15 002

JEUGDBESCHERMING NOORD. Meer over Jeugdbescherming Noord en jeugdreclassering is te vinden op www.jbnoord.nl. Jeugdreclassering. april 2015 / 15 002 JEUGDBESCHERMING NOORD Meer over Jeugdbescherming Noord en jeugdreclassering is te vinden op www.jbnoord.nl Jeugdreclassering april 2015 / 15 002 Jeugdreclassering Je krijgt deze folder als een eerste

Nadere informatie

Als je een taakstraf hebt gekregen

Als je een taakstraf hebt gekregen Als je een taakstraf hebt gekregen De rol van de Raad De Raad voor de Kinderbescherming regelt je taakstraf. Als je een taakstraf opgelegd hebt gekregen krijg je een gesprek met iemand van de Raad, een

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Maastrichtse interview met kinder- en jeugdigen versie MIK

Maastrichtse interview met kinder- en jeugdigen versie MIK Maastrichtse interview met kinder- en jeugdigen versie MIK Dr. Sandra Escher Prof. Dr. Marius Romme Stichting Leven met stemmen Bemelen interview@hearing-voices.com Project kinderen en jeugdigen die Stemmen

Nadere informatie

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0

Copyright Marlou en Anja Alle rechten voorbehouden Opeenrijtje.com info@opeenrijtje.com 3.0 2 Deel 1 Beïnvloeden van gedrag - Zeg wat je doet en doe wat je zegt - 3 Interactie Het gedrag van kinderen is grofweg in te delen in gewenst gedrag en ongewenst gedrag. Gewenst gedrag is gedrag dat we

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid. De gedragsbeïnvloedende. maatregel (GBM)

Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid. De gedragsbeïnvloedende. maatregel (GBM) Raad voor de Kinderbescherming Ministerie van Justitie en Veiligheid De gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM) Je wordt verdacht van een strafbaar feit: deze brochure over de gedragsbeïnvloedende maatregel

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan

Verslaving. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving. Als iemand niet meer zonder... kan ggz voor doven & slechthorenden Verslaving Als iemand niet meer zonder... kan Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over verslaving Herkent u dit? Veel mensen gebruiken soms

Nadere informatie

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004

BureauJeugdzorgDrenthe. februari 2005 / 05 004 BureauJeugdzorgDrenthe februari 2005 / 05 004 Bureau Jeugdzorg Drenthe Jeugdreclassering Heel wat jongeren tussen 12 en 18 komen in aanraking met jeugdreclassering. Justitie of de Raad voor de Kinder bescherming

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

Hoe beïnvloedt de scheiding de advisering rond strafrechtelijke of civielrechtelijke plaatsing?

Hoe beïnvloedt de scheiding de advisering rond strafrechtelijke of civielrechtelijke plaatsing? Hoe beïnvloedt de scheiding de advisering rond strafrechtelijke of civielrechtelijke plaatsing? Drs. R. Simmering Gedragsdeskundige, Raad voor de Kinderbescherming Utrecht 21 mei 2010 Hoe beïnvloedt de

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 5 > Maakt u zich zorgen over een kind? 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen van Kinderbescherming

Nadere informatie

Vragenlijst multiproblematiek I

Vragenlijst multiproblematiek I Bijlage B Vragenlijst multiproblematiek I 1 Achtergrondkenmerken V1. Wat is je geboortedatum? V2. Ben je een jongen of een meisje? V3. Wat zijn de vier cijfers van je postcode? V4. In welk land ben je

Nadere informatie

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren?

Leven in een groep. Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Leven in een groep bij DHG Hoe gaat dat en wat vinden jongeren? Jij bent belangrijk! Als je thuis woont, is je opvoeding een taak van je ouders. Woon je bij De Hoenderloo Groep, dan zorgen de groepsleiders

Nadere informatie

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren

Leerstraf Tools4U. Informatie voor jongeren Leerstraf Tools4U Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf Tools4U volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren

Leerstraf TACt. Informatie voor jongeren Leerstraf TACt Informatie voor jongeren Je gaat de leerstraf TACt volgen. Deze brochure legt uit wat de leerstraf is en wat we van jou verwachten. Inhoud 4 > Wat lees je in deze brochure? 4 > Waarom krijg

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij De kinderrechter heeft besloten dat Jeugdbescherming west het gezag over uw kind gaat uitoefenen. Dat wordt voogdij genoemd. Hiervoor kunnen verschillende

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist

Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist Bewonerstevredenheidsonderzoek Stichting Agrarische Zorgonderneming Vlist is de overkoepelende stichting waaronder Zorgboerderij Vlist valt. Op Zorgboerderij

Nadere informatie

Insight Het buro - AMN Quickscan. AMN College. Datum 31 oktober 2014 Naam. Naomi van Zanten. Delen met anderen

Insight Het buro - AMN Quickscan. AMN College. Datum 31 oktober 2014 Naam. Naomi van Zanten. Delen met anderen AMN College Datum 31 oktober 2014 Naam Status Getest Delen met anderen pagina 1 Per leefgebied wordt een inschatting gegeven van het risico op voortijdig schoolverlaten (VSV). Gekeken wordt naar de aanwezigheid

Nadere informatie

Over de Raad voor de Kinderbescherming. Ieder kind heeft recht op bescherming

Over de Raad voor de Kinderbescherming. Ieder kind heeft recht op bescherming Over de Raad voor de Kinderbescherming Ieder kind heeft recht op bescherming Inhoud 3 > Over de Raad voor de Kinderbescherming 4 > Ieder kind heeft recht op bescherming 5 > Maakt u zich zorgen over een

Nadere informatie

MAASTRICHTSE INTERVIEW MET STEMMENHOORDER KINDER- EN JEUGDIGEN VERSIE (MIK) Naaminterviewer:... Naam geïnterviewde:... Adres:......

MAASTRICHTSE INTERVIEW MET STEMMENHOORDER KINDER- EN JEUGDIGEN VERSIE (MIK) Naaminterviewer:... Naam geïnterviewde:... Adres:...... MAASTRICHTSE INTERVIEW MET STEMMENHOORDER KINDER- EN JEUGDIGEN VERSIE (MIK) Naaminterviewer:... Naam geïnterviewde:... Adres:...... Telefoonnummer:... Leeftijd:... Samenstelling leefgroep... Op welke (soort)

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Vragenlijst naar Belastende Gebeurtenissen

Vragenlijst naar Belastende Gebeurtenissen Vragenlijst naar Belastende Gebeurtenissen Januari 2005 Instructie. (voor te lezen aan proefpersoon) Mensen kunnen getroffen worden door belastende gebeurtenissen. Wij vragen u of u dergelijke gebeurtenissen

Nadere informatie

Intakeformulier Specifiek VMBO Breda

Intakeformulier Specifiek VMBO Breda Intakeformulier Specifiek VMBO Breda Deel 1. Informatie over het aangemelde kind en het gezin Graag invullen/aankruisen wat van toepassing is. Indien een vraag niet van toepassing is, kunt u n.v.t. opschrijven.

Nadere informatie

Als de Raad u om informatie vraagt

Als de Raad u om informatie vraagt Als de Raad u om informatie vraagt Inhoud 3 > Als de Raad u om informatie vraagt 5 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Onderzoek door de Raad 7 > Uw medewerking is belangrijk 8 > Uw medewerking bij

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

Voor ouders over de voogdijmaatregel

Voor ouders over de voogdijmaatregel Voor ouders over de voogdijmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn er als onze deskundigheid

Nadere informatie

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:...

Vogelgriep. Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat. Boekverslag van:... Klas:... Vogelgriep Auteur: Chris Vegter Illustraties: Dirk van der Maat Boekverslag van:... Klas:... 2 Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die

Nadere informatie

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel

Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Informatie voor ouders over de jeugdreclasseringsmaatregel Jeugdbescherming west Jeugdbescherming west komt in actie als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind of jongere bedreigd worden. Wij zijn

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen

WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen WAAR KAN IK HULP VINDEN? Informatie over geestelijke gezondheidsproblemen Tekst: Aziza Sbiti & Cha-Hsuan Liu Colofon: Deze brochure is totstandgekomen met hulp van het Inspraak Orgaan Chinezen. De inhoud

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Wonen & Samenleven MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Wonen & Samenleven Als mijn zoon begeleid zelfstandig gaat wonen, staat er dan altijd iemand voor hem klaar? Ik wil graag een traplift. Bij wie vraag ik die

Nadere informatie

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar

OPVOEDEN ZO!!! De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar OPVOEDEN ZO!!! Algemeen Het opvoeden van kinderen is leuk maar kan soms ook heel zwaar zijn. Bij het opvoeden van je kind komt heel wat kijken. Jij bent tenslotte diegene, die hem het goede voorbeeld moet

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Leren & Werken MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Leren & Werken Steeds opnieuw raak ik mijn baan kwijt. Waar ligt dat nou aan? Welke vervolgopleiding zou iets voor mij zijn? Is er voor mij extra ondersteuning

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar

Als je ouders uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan Je ouders gaan Als je ouders uit elkaar gaan, moeten er moeilijke beslissingen worden genomen. Want bij wie ga jij dan wonen? En hoe vaak zie je dan je vader of moeder nog?

Nadere informatie

Anouk, een meisje van 5 jaar met een taal- en ontwikkelingsachterstand

Anouk, een meisje van 5 jaar met een taal- en ontwikkelingsachterstand Anouk, een meisje van 5 jaar met een taal- en ontwikkelingsachterstand Vier jaar Anouk groeit op bij haar moeder en vader. Als ze vier jaar oud is start ze op school. Tegelijkertijd beginnen moeder en

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk door een scholier 2457 woorden 9 april 2007 6,5 170 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het erg interessant vind

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord

Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord Strafrechtelijke reactie Vraag en antwoord Is schoolverzuim strafbaar? Ieder kind heeft recht op onderwijs. Het biedt hen de kans om hun eigen mogelijkheden te ontdekken, te ontplooien en te gebruiken.

Nadere informatie

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming

Versie 1.0 19 april 2005. Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Versie 1.0 19 april 2005 Cliëntroute Bureau Jeugdzorg Onderzoek Advies- en Meldpunt Kinderbescherming Inleiding Vanaf 1 januari 2005 zijn de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK) een onderdeel

Nadere informatie

Bevriend met Bram of met een autist

Bevriend met Bram of met een autist Bevriend met Bram of met een autist Eerste druk, januari 2010 2010 Nanno Ymus isbn: 978-90-484-0990-7 nur: 283 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl De namen, plaatsen en gebeurtenissen

Nadere informatie

Voorwoord 7. 1 Blijven je ouders je ouders? 13. 2 Moet ik nu ook verhuizen? 19. 3 Houd ik mijn eigen naam? 23. 4 Wie betaalt er voor mij?

Voorwoord 7. 1 Blijven je ouders je ouders? 13. 2 Moet ik nu ook verhuizen? 19. 3 Houd ik mijn eigen naam? 23. 4 Wie betaalt er voor mij? Inhoud Voorwoord 7 1 Blijven je ouders je ouders? 13 2 Moet ik nu ook verhuizen? 19 3 Houd ik mijn eigen naam? 23 4 Wie betaalt er voor mij? 25 5 En als ik zelf geen contact wil? 27 6 Hoe gaat dat, scheiden?

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten - Over praten met kinderen met een verstandelijke beperking - Congres NJI 18-11-2013 Suzanne van den Bos MSc inhoudelijk manager / gedragswetenschapper

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de politie, Landelijke Eenheid, voorheen het Korps Landelijke Politiediensten. Datum: 30 december 2013

Rapport. Rapport over een klacht over de politie, Landelijke Eenheid, voorheen het Korps Landelijke Politiediensten. Datum: 30 december 2013 Rapport Rapport over een klacht over de politie, Landelijke Eenheid, voorheen het Korps Landelijke Politiediensten. Datum: 30 december 2013 Rapportnummer: 2013/214 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat

Nadere informatie

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast

Judith Suyling. kindertherapie ouderbegeleiding. Poppenkast Judith Suyling kindertherapie ouderbegeleiding Poppenkast 023 525 33 28, Bloemendaal kindertherapie@judithsuyling.nl Nadenken op een bankje Lang geleden, toen Judith nog een klein meisje was, zat zij eens

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET AANMELDINGSFORMULIER VOOR HET CASUS-OVERLEG

TOELICHTING OP HET AANMELDINGSFORMULIER VOOR HET CASUS-OVERLEG TOELICHTING OP HET AANMELDINGSFORMULIER VOOR HET CASUS-OVERLEG Een casus wordt ingebracht in het casus-overleg door middel van het formulier Schriftelijke aanmelding casus-overleg. Dit formulier wordt

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren

Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Jeugdreclassering Informatie voor jongeren Inhoudsopgave Jeugdreclassering Informatie over Bureau Jeugdzorg Limburg Wanneer krijg je met jeugdreclassering te maken? Wat kan jeugdreclassering voor je doen?

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Informatie voor gezinnen

Informatie voor gezinnen Informatie voor gezinnen Wat is Jeugdbescherming? Jeugdbescherming Regio Amsterdam draagt bij aan de bescherming van kinderen en daardoor aan een blijvend veilige ontwikkeling van kinderen. Kinderen hebben

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Voor cliënten MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Voor cliënten Ik red me prima, maar nu mijn zoontje zich niet normaal ontwikkelt weet ik het even niet meer. Mijn beperking vraagt om aanpassingen in huis.

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie