VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE. Vitaki AYURVEDA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE. Vitaki AYURVEDA"

Transcriptie

1 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki AYURVEDA 1. Oud ayurvedisch gebed 2. Ayurveda de wetenschap van het leven 3. De leer van Ayurveda 4. De échte boodschap 5. Ayurveda en voeding 6. Ayurvedische levensstijl 7. Ayurveda en de seizoenen van een mensenleven 8. Tridosha s in 24uren van de dag 9. Ayurvedische massage en haar zegeningen 10. in praktijk

2 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki Sarve bhavantu sukhinah Sarve santu niramayah Sarve bhadrani pasyantu Ma kascit duhkhabhak bhavet Moge allen gelukkig zijn Moge allen vrij zijn van ziekte Moge allen het goede zien Moge allen vrij zijn van zonde Het doel dat Ayurveda zich stelt wordt weergegeven in dit oud- ayurvedisch gebed

3 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki AYURVEDA De wetenschap van het leven Ayurveda is een holistisch medisch systeem inheems in India en daar veel gebruikt. Het woord Ayurveda is een woord uit het Sanskriet en betekent wetenschap van het leven. Ayu betekent leven en veda betekent weten. De Ayurveda werd voor het eerst opgetekend in de Veda s, de oudste literatuur van de wereld. Dit systeem van geneeskunde wordt in India al meer dan 5000jaar lang in het dagelijks leven toegepast. Ayurveda leert dat de mens een microkosmos is, een universum in zichzelf. Het is als systeem voortgekomen uit de praktische, filosofische en religieuze verlichting van de risji s (zieners) die geworteld was in hun inzicht in de schepping. Zij beseften dat de bron van al het bestaan Kosmisch Bewustzijn is, dat zich manifesteert als mannelijke en vrouwelijke energie.

4 Enkele duizenden jaren geleden moest de ayurvedische dokter ervoor zorgen dat de mensen hun gezondheid behielden. De arts was in dienst van de koning en werd enkel betaald wanneer de burgers gezond waren. Als er enkele mensen ziek waren kreeg hij korting op zijn salaris. Hij moest vooral preventief werken om de burgers gezond te houden. Er werd veel aandacht geschonken aan dieet en een juiste levensstijl om in harmonie met de natuur te leven. Helaas, deze situatie is veranderd. Ayurveda is niet alleen een wetenschap, maar ook een religie en een filosofie. Het is een wetenschap van de waarheid zoals deze in het leven haar expressie vindt, een manier van leven die ervoor zorgt dat de gezondheid bevorderd wordt, het immuunsysteem verbeterd en dat ziekte wordt genezen. Ayurveda heeft als doel om de natuur te helpen zonder de natuurlijke processen van het leven en gezondheid te verstoren. Het leert dat de mens een microkosmos is, een universum in zichzelf.

5 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki DE LEER VAN AYURVEDA Je kunt niet niet denken, Je kunt wel stoppen jouw denken te geloven Je bent de waarnemer, altijd dezelfde, die ziet dat er boosheid is, of angst. Dat maakt dat je gedachten geen vat op je krijgen. Angst en liefde zijn de fundamentele emoties. Alle andere emoties zijn daartoe te herleiden. Wij zijn niet bereid anders naar de wereld en naar onszelf te kijken. Het is alsof de manier waarop we kijken de enige manier is. Ayurveda is een andere manier om naar ziekte en gezondheid te kijken. Je kunt naar alles op een andere manier kijken. We moeten niets veranderen, we moeten enkel zien. Door te zien dat de ander jezelf is, doe je automatisch andere dingen dan jezelf in te pakken met emoties.

6 UITGANGSPUNT Ieder mens heeft zijn bijzondere, zijn spontane temperament en manier van functioneren. Ayurveda beschouwt het menselijk lichaam en de zintuiglijke ervaringen ervan als manifestaties van kosmische energie die zich in de vijf elementen uit: ether, lucht, aarde, water en vuur. Dat wil zeggen dat alles wat zich in het universum manifesteert (bijv. de mens, voeding, de natuur, ) gemaakt is van vijf dezelfde bouwstoffen. Deze basiselementen manifesteren zich in het menselijk lichaam als drie grondbeginselen die bekend staan onder de naam tridosha : vata, pitta en kapha. Deze vormen het fundament van het psychosomatische bestaan van de mens. VATA, het lichamelijke luchtprincipe, komt voort uit de elementen ether en lucht. Het is droog, licht, koud en bewegend. PITTA, het vuurprincipe, komt voort van de elementen vuur en water. Pitta is heet, helder, scherp en vochtig. KAPHA, het waterprincipe, vertegenwoordigt de elementen aarde en water. Kapha is zwaar, langzaam, stabiel en slijmerig. Dit zijn de drie energieën die lichaam en geest beheersen. Ze regelen de groei, de instandhouding en de vernietiging van lichaamsweefsels en de verwijdering van afvalproducten uit het lichaam, maar zijn ook verantwoordelijk voor psychologische

7 verschijnselen zoals angst, woede, hebzucht, begrip, mededogen en liefde. Ayurveda kijkt naar de dominante, inherente kwaliteiten van mensen, voedsel, kruiden, olie, leefwijzen en denkwijze en komt zo tot een indeling van vata, pitta en kapha. Door het bestuderen van wat Ayurveda leert; hoe elk zijn eigen natuur kan leren volgen door de natuur te begrijpen, door mee te gaan met de natuur, kan iedereen de praktische kennis voor zijn zelfgenezing verwerven. Door het juiste evenwicht tussen alle energieën in het lichaam kan het proces van lichamelijke achteruitgang en ziekte op een indrukwekkende manier afgeremd worden. Dit concept ligt aan de basis van de wetenschap die Ayurveda is: het vermogen van ieder mens om zichzelf te genezen. PITTA VATA KAPHA

8 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki DE ECHTE BOODSCHAP De mens wordt geboren met zijn eigen typische natuur, hij heeft een typische aard, wat hem uniek maakt. Je bent geboren met een typische constitutie, je bent een geniale persoonlijkheid. We zijn totaal verschillende mensen, we hebben totaal verschillende behoeften, we hebben allen verschillende mogelijkheden, wij kennen allemaal een verschil in kunnen presteren, maar we zijn allemaal mensen. Dat wil zeggen dat we allemaal een andere natuur hebben en deze natuur moeten we begrijpen. Neem de tijd om erachter te komen wat voor mens je bent. Alleen wanneer je daar rekening mee houdt, kan je gezond zijn. Bij de ene mens kan het element vuur overheersen, bij iemand anders kan het element lucht overheersen en bij nog iemand anders kan het water- element overheersen.

9 De mens is verdeeld in 3 soorten: - overheersend lucht- element: vata - overheersend vuur- element: pitta - overheersend water- element: kapha Als jouw lucht- element overheerst, heb je ook vuur en water, maar deze spelen een minder belangrijke rol. Het element dat je teveel hebt, bepaalt wat jouw wensen, aversie en voorkeuren zijn. Dat element bepaalt hoe je je gaat gedragen in bepaalde omstandigheden. Je zult ook de eigenschappen hebben van het element dat overheerst. Zo kan men erachter komen welk element overheerst op fysiek, lichamelijk of geestelijk niveau. De kwaliteiten van vata (lucht) zijn: licht, koud, droog, beweging, indringend, het kan overal zijn. Dit zie je bij mensen met te veel vata (lucht). Pitta (vuur) mensen zijn warm, zelfzeker en geestelijk sterk. Ze hebben een goede vertering. Vuurkwaliteit is transformatie. De Kapha (water) mens is corpulent, fors, een beetje opgezet, traag van reactie en heeft heel veel geduld. Zo zijn er heel veel verschillen, daarom is jouw doen en laten gelijk het is.

10 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki AYURVEDA EN VOEDING Een goede spijsvertering is een voorwaarde voor het tot stand komen van een goede immuniteit. Kleine verstoringen kunnen grote gevolgen hebben. De spijsvertering heeft als doel om lichaamsvreemde stoffen zodanig te bewerken dat ze volkomen lichaamseigen worden en kunnen dienen als bouwstoffen voor de verschillende weefsels. Gaat de vertering te snel, dan blijven er te weinig geschikte voedingsstoffen over. Gaat ze te langzaam, blijven er te veel (lichaamsvreemde) stoffen achter. De spijsvertering is een vuurproces (transformatie) Vuur maakt voeding lichaamseigen.

11 Het basisvuur van de vertering zorgt voor een eerste grote omzetting of vertering van alle voedingsstoffen. Dit vuur zorgt voor de absorptie van de voorverteerde voedingsstoffen. Dit vuur staat onder invloed van emoties en het denken. Angst, woede en verdriet zullen dit vuur direct verzwakken. Terwijl gezelligheid en lekker eten de spijsvertering zullen bevorderen. Gezond voedsel met tegenzin gegeten werkt méér vuurverlagend dan ongezond voedsel. Volgens ayurveda gaat het niet zozeer om wát je eet, maar om wat je ervan verteert. Ook de hoeveelheid en wat voor soort voedsel we eten heeft invloed op dit vuur. Vuur kan enkel branden als er regelmatig hout wordt op gelegd. Voedsel kan gezien worden als de brandstof voor het spijsverteringsvuur. Wordt er minder hout op het vuur gelegd, dan zal de vlam ook minder worden. Is de vlam klein dan moeten we voorzichtig wat hout bijleggen om de vlam te vergroten. Een paar grote houtblokken zullen het vuur verstikken waardoor er kans is dat het vuur gaat doven. zo zegt dr. A.K. Mehta. Bij een goed werkend spijsverteringsvuur hoort een hongergevoel.

12 VOEDING ALS MEDICIJN Ayurveda geeft specifiek voedingsadvies voor verschillende typen mensen. Naargelang de verstoorde energie (dosha) wordt een aangepast dieet voorgeschreven dat ervoor zorgt dat de energie die te sterk aanwezig is gaat verminderen en het evenwicht terugbrengt.

13 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki AYURVEDISCHE LEVENSSTIJL Overvloedig grenzeloos en weelderig, Zo is onze natuurlijke staat. We moeten ons alleen weer herinneren Wat we al wisten. Vedisch gezegde Ayurveda legt de nadruk op preventie. Het is veel efficiënter om de ziekte te behandelen als ze nog in de beginfase van haar ontwikkeling is, vóór de eigenlijke groei en bloei. Door contact met de lichaams- intelligentie begrijp je dat storingen in het normale ritme kunnen voorkomen worden. Dit kan door het aanpassen van leef- en eetpatronen en het vermijden van veroorzakende factoren. Vermijden van de oorzaak is de eerste stap in de behandeling van ziekte. De

14 sleutel hiervoor is aandacht. Door aandachtig te zijn op hoe je geest, lichaam en emoties reageren op veranderende omstandigheden, ben je ook alert op de keuzes die je kunt maken om je gezondheid in stand te houden. Zo creëer je minder de gelegenheid om ziek te worden. Koud is niet slecht en warm is niet goed. Koud is koud en warm is warm. Er is geen sprake van goed of slecht. Het gaat om de relatieve kwantiteit van een kwaliteit. Als koud te koud wordt, voeg je iets warms toe. Als droog te droog wordt geef je iets vochtigs. Dit weten maakt ons vrij van goed of slecht. Te veel, te weinig of de verkeerde fysieke activiteit, te veel, te weinig of op een verkeerde manier praten, te veel, te weinig of op de verkeerde manier eten, te veel meegaan in negatieve emoties- te weinig emotie uiten of je aangeboren kwaliteiten gebruiken om je doelen na te jagen ten koste van anderen, te veel te weinig of verkeerd gebruik van de zintuigen, te veel, te weinig zon, regen en wind voor de tijd van het jaar enz kunnen de energie (dosha s) verstoren.

15 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki AYURVEDA EN DE SEIZOENEN VAN EEN MENSENLEVEN De seizoenen en de tijd, worden geleid door de sterkte van de zon. De zon is leven en gezondheid. In de zomer staat de zon het hoogst en is het meest intens. Wanneer de zon afneemt komen we in de herfst. s Winters staat de zon het laagst aan de horizon en is het minst sterk. Eens de zon weer hoger klimt en sterker wordt, is het lente. Met de zomer als hoogtepunt is de cirkel rond. De seizoenen in een mensenleven worden ook geleid door de sterkte van het vuur. De eerste periode van een mensenleven is de kapha periode. Hier bouwen de vuren zich op. Het lichaam, de mentale en emotionele mogelijkheden zijn rond 20 jaar volwassen.

16 De tweede periode is pitta. Alle vuren staan op hun hoogste punt. Het is zomertijd in het mensenleven. Rond 45 jaar vertoont het vuur een fysiologische vermindering. Deze natuurlijke daling van het vuur zorgt voor een leesbril en voor de menopauze. Het is herfst. Tijdens de vata periode of de oude dag, verminderen de vuren verder tot de wind ze uitblaast.

17 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki TRIDOSHA S IN 24 UUR Ayurveda verklaart dit door het concept van dagelijkse dosha cycli: vata, pitta, kapha zijn elk op hun hoogtepunt gedurende bepaalde tijden van de dag. Ayurveda verdeelt de 24 uren van de dag in afzonderlijke dosha zones in: 1. vroeg in de ochtend is de lucht betoverend mooi en begint de hele natuur zich te vullen met frisse energie. VATA tijd: 2.00u tot 6.00u 14.00u tot 18.00u. 2. Tegen de middag krijgen energie- niveaus een piek en de eetlust is scherp. Dan staat de zon al op haar hoogste punt. PITTA tijd: 10.00u tot 14.00u 22.00u tot 02.00u. 3. s Avonds gaan we naar huis na het werk, terwijl de vogels terug naar hun nest vliegen. Dan komt de nacht, met zijn balsem van rustgevende slaap. KAPHA tijd: 6.00u tot 10.00u 18.00u tot 22.00u.

18 Deze natuurlijke ritmes zijn een echo van de kwaliteiten van de drie dosha s: een actieve, een intense en een rustige. In overeenstemming met deze ritmes, verdeelt de ayurvedische filosofie de dag in. VATA tijd: 2.00u tot 6.00u 14.00u tot 18.00u. De vroege uren van de ochtend en de namiddag zijn ideaal voor actief en creatief werk. Dit is de reden waarom ayurveda beoefenaars aanraden om te werken in Vata tijd. Als je te lang slaapt, voel je je slaperig en suf want je hebt geslapen in de volgende zone, dat is kapha tijd. KAPHA tijd: 6.00u tot 10.00u 18.00u tot 22.00u. Beide zijn periodes waarin je de activiteit langzaam moet afbouwen. Daarom stijgt Kapha na 06.00u. Niet naar bed gaan tussen 18.00u en 22.00u kan verstorende slaap veroorzaken. PITTA tijd: 10.00u tot 14.00u 22.00u tot 02.00u. Het vuur van Pitta regelt de productieve uren van halverwege de morgen naar het midden van de dag en weer laat in de nacht, wanneer het spijsverteringsstelsel bezig is met de verwerking en assimilatie van het avondmaal.

19 Je kunt deze informatie gebruiken om te weten of je jouw dosha onbalans kunt corrigeren op basis van de tijd van de dag. Bijv. als je het moeilijk vindt om s morgens wakker te worden zonder kopje koffie, kan dat komen door te lang te slapen (tijdens kapha tijd). Probeer een uur eerder wakker te worden, en jouw ochtend/dag zal veel aangenamer zijn.

20 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki AYURVEDISCHE MASSAGE De Ayurvedische massage onderscheidt zich van andere massagevormen door het gebruik van warme kruidenolie. Massage of het in oliën van het lichaam wordt in Ayurveda Snehana genoemd. Sneha betekent olie, maar ook vriendelijkheid. Elke ayurvedische olie is samengesteld uit een basisolie waarin een aantal kruiden zijn afgekookt. Als basisolie wordt meestal sesamolie, kokosolie of mosterdolie gebruikt. Sesamolie of een andere basisolie op zich, is geen ayurvedische olie! Traditioneel bereide ayurvedische olie is geen basisolie met toevoeging van etherische olie. Moderne welnessoliën zijn dat vaak wel, hoewel sommige ook ayurvedische kruiden toevoegen.

21 Sommige oliën zijn gemaakt van één of twee kruiden, andere van tientallen kruiden. Binnen ayurveda neemt massage een belangrijke plaats in. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ontspannende massage en een therapeutische massage. De eerste heeft een preventieve werking op het ontstaan van verstoringen. De therapeutische massage kent vele toepassingen en beperkt zich niet alleen tot het masseren met de handen. Hier kan ook gebruik gemaakt worden van bundels (pindasweda), olie die over het voorhoofd stroomt (shirodhara), olie die in de neus wordt gedruppeld (nasya) en het masseren van vitale punten op het lichaam (marma behandeling). Massage is ook een belangrijk onderdeel van de Pancha Karma kuur. Dit is een totale reinigingskuur op een diep niveau, waarbij alle afvalstoffen door middel van verschillende technieken uit het lichaam verwijdert worden. De zegeningen van ayurvedische massage De klassieke ayurveda zegt over de zegeningen van massage dat het veroudering vertraagt, vermoeidheid verdrijft, het zenuwstelsel versterkt, het gezichtsvermogen verbetert, sterk maakt, de slaap bevordert, de huid verstevigt, de weerstand verhoogt en de energie harmoniseert. Je hoeft niet ziek te zijn om een behandeling te krijgen met medicinale olie. Juist de preventie, zoals het sterker maken van

22 het eigen lichaam en de psyche, is een reden om zo een olie te gebruiken. Via de keuze van de olie kan men meer gericht op bepaalde problemen inwerken, bijv. bij huidproblemen, spier- of gewrichtsproblemen, geestelijke onrust, spijsverteringsklachten Wanneer masseren: - bij stijve spieren - bij stress - helpt de flexibiliteit van de gewrichten te herstellen - ter ondersteuning van de lichaamswarmte - verbetering van de spiertonus - verbetering van de bloedcirculatie - verbetering van de lymfedoorstroming - vermoeidheid - verhardingen in het bindweefsel Het gebruik van warme kruidenolie maakt de massage niet alleen prettig en ontspannend, maar door de keuze van de olie kan men velerlei effecten teweeg brengen in het lichaam en/of de geest. Elk kruid heeft zijn specifieke werking. De kruidenolie wordt zeer snel opgenomen door de huid en komt in de bloedbaan terecht. Zo bereiken kruiden de organen en de weefsels. Kruidenolie zorgt ervoor dat vata/ pitta/ kapha weer in balans komen. De olie heeft ook als eigenschap dat ze toxinen in het lichaam losmaakt. In combinatie met massage worden schadelijke stoffen gestimuleerd het lichaam te verlaten via de

23 huid en andere uitscheidingsorganen. Het verwarmen van de olie bevordert de opname van de olie door de huid. Sommige olie is moeilijk uit textiel te verwijderen. Houd daarom rekening met je kleding, die je na de massage terug aantrekt. Was daarna het lichaam met warm water. Als je zeep wilt gebruiken neem dan een natuurlijke zeep. Duur van de Ayurvedische Abyanga Massage: ongeveer een uur Een Ayurvedische massage kost 60 euro Trek oude kleren aan want de olie kan vlekken maken.

24 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki IN PRAKTIJK De individuele natuur van de mens, de aangeboren onveranderlijke en persoonlijke verdeling van vata, pitta en kapha bij elk mens noemen we de basisconstitutie of prakriti. Prakriti is gezondheid en staat voor balans, evenwicht en een gevoel van thuis zijn in jezelf. Elk mens wordt geboren met een bepaalde verhouding van de drie energieën en elke dosha kan tot 100% gaan. Vaak gaat het om mengvormen, bijv 80% pitta, 60% vata en 55% kapha. Pitta is hier dominant en dus is de prakriti pitta. Zolang de dosha s min of meer in hun oorspronkelijk evenwicht blijven, is de mens gezond. Vata, pitta en kapha vormen geen stabiele eenheden of entiteiten. Het zijn energievelden die terug te vinden zijn in de hele kosmos. De mens, die deel uitmaakt van dit geheel, wordt door deze kosmische dosha s beïnvloed.

25 Door werk, stress, voedingsgewoonten, levensstijl, gaat de verhouding van deze energievelden afwijken van de oorspronkelijke (ideale) toestand bij de geboorte. We zijn daarom niet ziek maar we voelen ons niet goed in ons vel, of we zijn neerslachtig of hebben vage ongemakken. Tijdens een consultatie wordt de bron van deze ongemakken opgespoord. Door voedingsadvies, aanpassing in levensstijl, ondersteunend gebruik van kruiden, oliebehandelingen, yoga, meditatie, het aanspreken van jouw creatieve inspiratie, helende activiteiten, enz krijg je hulpmiddelen aangereikt om meer evenwicht en energie te vinden. De kinesiologietest bepaalt welk het meest geschikte middel of behandelingswijze is, op basis van jouw constitutie en gevoeligheden. Praktisch bestaat een ayurvedische behandeling uit het toedienen en/of veranderen van: - voedingswijze - leefwijze - denkwijze - farmaca: kruiden, mineralen, metalen, dierlijke producten

26 - pancha karma: dit is een reiniging De behandeling is succesvol als: - de pijn van de ziekte vermindert - de stem en de huidkleur verbeteren - het gewicht normaliseert - de energie en vitaliteit verhoogt - er een verlangen naar voedsel is en een betere apetijt - het eten beter smaakt - de spijsvertering verbetert - de slaap verbetert - er een gevoel van geluk en vitaliteit is bij het ontwaken - er een goede eliminatie is van stoelgang, urine en winden. Kinesiologische testen geven aan: - wat de juiste geboorte constitutie (prakriti) is - wat de juiste onbalans in de dosha s (vikriti) is - de mate waarin is afgeweken van de geboorteconstitutie - waar het onevenwicht zijn oorzaak vindt - het stadium van de ziekte - de juiste interpretatie van de gestelde diagnose. - het advies en behandelingsplan - het effect van het advies op de huidige constitutie - eventuele evolutie naar de basisconstitutie (prakriti) - het verdere behandelingsplan - wat heb je nu nodig, wat kan je zelf veranderen om ziekte te genezen? - hoe kan je je gezondheid in stand houden

27 Consultatie: Via persoonlijke begeleiding kom je tot het inzicht welke elementen in je gewoontes, levensstijl en gedrag een invloed hebben op je gezondheid en geluk. Er zal nooit worden aangeraden om de reguliere behandeling stop te zetten, in geval van ziekte. VITAKI werkt aanvullend en ondersteunend. Een behandeling duurt ongeveer een half uur tot een uur. Afhankelijk van je toestand kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. Trek iets soepel en makkelijk aan want tijdens de behandeling blijft je kleding aan, alleen je schoenen gaan uit. Verloop van de consultatie: Een eerste afspraak: je klachten en ongemakken worden uitvoerig besproken tijdens een anamnesegesprek. Je krijgt concreet advies i.v.m. voeding, aanpassingen in levensstijl en suggesties voor ondersteunend gebruik van kruiden. De eerste consultatie duurt 1.30u De daaropvolgende consultaties duren ½ tot 1 uur. Daar wordt de evolutie van de klachten en het effect van de behandeling besproken.

28 De behandeling wordt aangepast naargelang het resultaat. Kinesiologische testen geven advies over hoe frequent de behandelingen elkaar kunnen opvolgen Voor afspraken en inlichtingen: Telefoon: (0032) (0) (0032 ) (0) info@vitaki... Prijzen: eerste afspraak: 70 volgende afspraken: 60 Annulatievoorwaarden: Tot 48u vóór de consultatie kan de afspraak kostenloos geannuleerd of verplaatst worden. Tot 8u voor de consultatie kan de afspraak geannuleerd of verplaatst worden, mits een kost van 10 Binnen de 8u vóór de consultatie, of wanneer je niet komt opdagen zal de volledige prijs van de consultatie aangerekend worden.

29 Consultaties enkel op afspraak! Data: consultaties op verschillende dagen en avonden behalve op donderdag. Praktijk: Je kunt terecht op volgende locaties: WOMMELGEM: Autolei 290 WILRIJK (vanaf september 2015): Laarstraat Meer info over de behandelingen: Aan de hand van een anamnesegesprek wordt er persoonlijk advies gegeven. Advies dat voor de ene persoon heilzaam werkt kan voor iemand anders juist de ongemakken verergeren. Er kan worden doorverwezen naar andere behandelingen zoals Abhyanga (volledige lichaamsmassage), Shirodhara (oliestroom op het hoofd), Swedana (zweettherapie),

30 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki VOOR KINDEREN, ADOLESCENTEN EN VOLWASSENEN Een zachte methode met aandacht voor elk zijn eigen natuur enkel op afspraak TREES COUSSEMENT VITAKI AUTOLEI WOMMELGEM

31 VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE Vitaki THERAPEUT Trees Coussement is geboren in 1961, getrouwd en moeder van twee kinderen. Door haar interesse in helend textielhandwerk van andere culturen maakt ze vele reizen. De laatste 6 jaar verblijft ze hiervoor telkens een tweetal maanden in India. Haar fascinatie voor het Indische volk, hun tradities in handwerk, de verscheidenheid van religies in een hechte samenleving, yoga, meditatie en geneeskunst en de gezondheidsfilosofie AYURVEDA wordt bij elk bezoek aan dat land alleen maar groter..

32 Vanuit haar zoektocht naar nieuwe levenskunsten en de interesse en passie voor het werken met mensen verdiept ze zich in de Ayurvedische geneeskunst en filisofie (EISRA). Mensen begeleiden naar het bewustzijn dat elk zijn eigen verantwoordelijkheid kan leren opnemen voor eigen gezondheid en geluk is haar grootste doel. Ayurveda in combinatie met kinesiologie en vilthandwerk brengt grote vreugde voortkomend uit wonderbaarlijke transformatie processen. VILT, AYURVEDA EN KINESIOLOGIE IN ELKAAR VERWEVEN EEN COMBINATIE DIE DE MENS IN BALANS BRENGT MET ZIJN EIGEN NATUUR. Volgde haar opleiding aan het European Institute for Scientific Research of Ayurveda EISRA

VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE. Vitaki KINESIOLOGIE. Blaas gewone dingen niet op tot wonderen, maar breng wonderen terug tot iets gewoons

VILT AYURVEDA KINESIOLOGIE. Vitaki KINESIOLOGIE. Blaas gewone dingen niet op tot wonderen, maar breng wonderen terug tot iets gewoons 1 Blaas gewone dingen niet op tot wonderen, maar breng wonderen terug tot iets gewoons Bacon 1. Wat is kinesiologie? 2. Emokinesiologie 3. Voor kinderen, adolescenten en volwassenen 4. Hoe gaan we te werk?

Nadere informatie

Ayurvedische massage

Ayurvedische massage Wereldse Wellness Ayurvedische massage Ayurvedische massage is onderdeel van het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda Vermoedelijk de oudste holistische geneeskunde van de wereld, zo n 5000 jaar

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2015 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk: wetenschap

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2016 Dorpsstraat 26, 3941 JM Doorn, www.jade-health.nl,

Nadere informatie

Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA. Voorkomen is beter dan genezen

Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA. Voorkomen is beter dan genezen Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen Tekst: Maja Miklič www.yogasachi.com Redactie: Tekstbureau Het Zusje www.hetzusje.nl

Nadere informatie

januari 2018 Eigen pols lezen 30 jaar feest voor lichaam en geest!

januari 2018 Eigen pols lezen 30 jaar feest voor lichaam en geest! foto: Gerrit Jan Gerritsma januari 2018 Eigen pols lezen Alleen al het voelen van je eigen pols vergroot de balans in de pols en die in geest en lichaam. Het verlevendigt de verbinding tussen geest en

Nadere informatie

Opleiding tot Ayurvedisch. voedings-coach TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK

Opleiding tot Ayurvedisch. voedings-coach TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK Studiegids 2014/2015 Inleiding Ayurveda is een leefstijl en voeding is een belangrijk onderdeel van deze leefstijl.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Zelfgenezend vermogen van het lichaam activeren voor meer gezondheid Zelfgenezend vermogen dat hebben alle mensen in zich en gebruiken het ook iedere dag, bijvoorbeeld in je slaap en bij het herstellen

Nadere informatie

Een gevoel van welbevinden ontstaat volgens de Ayurveda het meest, als we in harmonie met de seizoenen leven.

Een gevoel van welbevinden ontstaat volgens de Ayurveda het meest, als we in harmonie met de seizoenen leven. NIEUWSBRIEF LENTE 2012 De lente komt eraan!! De natuur beweegt zich vanuit de koude natte winter naar de lente toe. De aarde wordt weer warmer en knoppen worden zichtbaar in bomen en planten. Bloemen beginnen

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding tot Ayurvedisch voedings-coach Studiegids 2015 / 2016 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk:

Nadere informatie

Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u

Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u NIEUWSBRIEF nr.9 5 oktober 2018 AGENDA OKTOBER 2018 Zondag 7 oktober Verbindingsmiddag voor jongeren (Roby Schaap) 14.00u 15.30u Donderdag 11 oktober Informatie avond cursus Ayurveda & Yoga 19.30u 21.00

Nadere informatie

dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun

dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun relax& dankzij de Essentiële Oliën van Phytosun slaap beter Verzorg je anders dankzij de kracht van de natuur Ben je (het) weer moe? Essentiële Oliën geven je humeur een boost en zorgen voor meer rust

Nadere informatie

Brochure pancha karma reis naar India

Brochure pancha karma reis naar India Brochure pancha karma reis naar India Een reis om nooit meer te vergeten Bedankt voor je interesse in een pancha karma reis naar India. Pancha karma wordt gezien als een zeer effectieve reinigingsbehandeling

Nadere informatie

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u

Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u NIEUWSBRIEF nr.1 21 januari 2019 AGENDA JANUARI 2019 Zondag 27 januari YOGA NIDRA Sessie 19.30u 20.45u (SUZANNE) FEBRUARI Vrijdag 1 februari DIVINE LIGHT Cursus 19.30u 21.15u Vervolg 8-2, 15-2, 01-03,

Nadere informatie

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven?

DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE. Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? DÉ PRAKTIJK VOOR NATUURGENEESKUNDE Mooi van binnen en van buiten! Wie wil meer balans en gezondheid in het leven? 0031 (0) 6 25 51 69 15 0031 (0) 70 369 76 41 INFO@SUDASHI.NL VOEDING Waarom ik schrijf

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Stoelmassage Stoelmassage De stoelmassage (ook wel bedrijfsmassage genoemd) is een verkorte, makkelijk toepasbare massagevorm. Hoewel een stoelmassage maar 30

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Toetsingsvragen Basispakket

Toetsingsvragen Basispakket Toetsingsvragen Basispakket I. De vier wezensdelen van de mens (Rudolf Steiner/antroposofie) 1) B) Welke wezensdelen vinden we volgens Rudolf Steiner terug bij: mineralen, planten, dieren en mensen. 2)

Nadere informatie

* Meivakantie dinsdag 1 mei t/m zondag 13 mei 2018 * De maanden maart en april DIVINE LIGHT HEALING voor 35,00!!

* Meivakantie dinsdag 1 mei t/m zondag 13 mei 2018 * De maanden maart en april DIVINE LIGHT HEALING voor 35,00!! NIEUWSBRIEF nr.3 maart 2018 Overzicht maand MAART Examenyoga jongeren Zwangerschapsyoga Partnerles The Essence of Life meditatie Divine Light cursus NIEUW! Volle maan meditatie maandag 26 maart dinsdag

Nadere informatie

Medicinale dranken - Chlorophyl

Medicinale dranken - Chlorophyl Medicinale dranken - Chlorophyl Chlorophyl (water) Een wonder van de natuur. Chlorophyl en de balans zuren en base Giffen, schadelijke stoffen en andere milieubelastende stoffen, zoals een onevenwichtige

Nadere informatie

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Babymassage 800394 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Ieder mens wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat een baby graag in de armen genomen wordt. Warmte, aanraking, lichamelijk contact en streling zijn voor een

Nadere informatie

GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen

GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen Maja Miklič GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen GEZOND LEVEN MET YOGA Voorkomen is beter dan genezen Tekst: Maja Miklič www.yogasachi.com Redactie: Tekstbureau Het Zusje www.hetzusje.nl

Nadere informatie

Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie

Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie Wilde-kruidenolie relax als slaapremedie! Peter Mandel Bewerkt door Praveeta Timmerman Inhoudsopgave Inleiding...7 Hoofdstuk 1: Wat is wilde-kruidenolie

Nadere informatie

De vier onmetelijke vermogens van de geest

De vier onmetelijke vermogens van de geest De vier onmetelijke vermogens van de geest Geluk is alleen mogelijk als er liefde is. Ware liefde heeft het vermogen iedere situatie waarin we ons bevinden te genezen en te veranderen, en ons leven een

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

OPLEIDING. Marma-Yoga. Basis opleiding Marma-Yoga. studiegids 2012/2013

OPLEIDING. Marma-Yoga. Basis opleiding Marma-Yoga. studiegids 2012/2013 OPLEIDING Marma-Yoga Basis opleiding Marma-Yoga studiegids 2012/2013 1. Inleiding De basis opleiding Ayurvedisch marmatherapie is een unieke opleiding, die nergens anders wordt gegeven. De samensteller

Nadere informatie

ChinLi TuiNa. Welkom. Uitleg over Tuina massage

ChinLi TuiNa. Welkom. Uitleg over Tuina massage ChinLi TuiNa Welkom Uitleg over Tuina massage Kennismaking Tuina Wat is Tuina, inleiding Historie Hoe werkt Tuina Welke klachten kun je met Tuina behandelen Tuina in de praktijk Vragen Demonstratie TuiNa

Nadere informatie

Uitkomst onderzoek EFFECTEN ZELFREALISATIE

Uitkomst onderzoek EFFECTEN ZELFREALISATIE Uitkomst onderzoek We geven in dit verslag een aantal samenvattende uitkomsten weer van het onderzoek onder de deelnemers die in de periode 2012-2015 hebben deelgenomen aan de zesdaagse Zelfrealisatie.

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Tao Training Haarlem. Helende Klanken

Tao Training Haarlem. Helende Klanken Tao Training Haarlem Helende Klanken De 6 Helende Klanken. Duizenden jaren geleden ontdekten de Taoïstische meesters, dat ieder orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie.

Nadere informatie

ANAMNESE FORMULIER VOOR SHIATSU BEHANDELINGEN

ANAMNESE FORMULIER VOOR SHIATSU BEHANDELINGEN ANAMNESE FORMULIER VOOR SHIATSU BEHANDELINGEN Hieronder treft u een vragenlijst bedoeld om inzicht te krijgen in uw gezondheidstoestand. Als behandelwijze komt shiatsu voort uit de Oosterse geneeskunde.

Nadere informatie

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204

INHOUD. Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14. Tot slot 208 Over de auteur Handige tips 204 INHOUD Disclaimer 7 Voorwoord 9 Dankbetuiging 13 Inleiding 14 1 De natuurlijke staat van de mens 17 2 Het is niet jouw schuld dat je te dik bent! 19 3 De voedingsmiddelenindustrie 30 4 Wat eten we? 54

Nadere informatie

DE VIJF ELEMENTEN. Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking.

DE VIJF ELEMENTEN. Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking. DE VIJF ELEMENTEN Door de wrijving van Yin en Yang ontstaat er verdikking. Gasvorm dikt in tot vloeistof die vervolgens kristalliseert tot dichte materie. Die materie manifesteert zich op haar beurt in

Nadere informatie

Massage verwendag 25 mei 2014

Massage verwendag 25 mei 2014 Massage verwendag 25 mei 2014 met van 10.00 tot 17.00 doorlopend massages Ancient Thai massage Ayurvedische gezichtsmassage Warmwaterkussenmassage Breuss wervelmassage Ayurvedische voetmassage Chakra balans

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn

Jade-Opleidingen - Doorn Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Cursus: Ayurvedisch shirodhara-therapeut (geaccrediteerde bijscholing) Studiegids 2015/2016 Wat is Ayurveda?

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

Print het formulier thuis uit of ontvang een hardcopy door te mailen met

Print het formulier thuis uit of ontvang een hardcopy door te mailen met Print het formulier thuis uit of ontvang een hardcopy door te mailen met hein@shoupraktijk.nl. Breng het ingevulde formulier mee bij het eerste consult aan Shou acupunctuur & fysiotherapie. Datum: Naam:

Nadere informatie

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb

Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb Sanny van Helden Beoefend al 15 jaar Yoga Is lezing over Yoga wel interessant? Deze lezing is een ontdekkingsreis Lezing én oefeningen Interactie Heb je een vraag? Stel deze dan direct! Weet één van jullie

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

Invulinstructie. Veel succes! v5 1

Invulinstructie. Veel succes! v5 1 Invulinstructie Vóór u ligt een vragenlijst waarmee we een aantal eigenschappen van uw kind in kaart kunnen brengen. We raden aan hiervoor één of meer weken de tijd te nemen. Begin met de lijst op de volgende

Nadere informatie

Oorzaken van ziekten.

Oorzaken van ziekten. Disclaimer. 1- Het leren opnemen van Genezende Kracht is voor velen een goede weg tot genezing, maar vaak geen vervanging van arts of ziekenhuis. 2- Ben je ziek of gewond? Ga naar een arts. Hier worden

Nadere informatie

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele

Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voele Hatha Yoga Door middel van ademhalingsoefeningen, statische poses - Asana's genaamd- en een heerlijke eindontspanning leer je je lichaam weer te voelen en te verstaan, leer je je grenzen te herkennen,

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd.

LES VOOR G-KRACHT. Drinkwater Dit water is gebotteld leidingwater waar koolzuurgas al dan niet wordt aan toegevoegd en chloor wordt uitgefilterd. LES VOOR G-KRACHT DRINKWATERS Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dagelijks scheiden we 2,5 liter uit langs de gekende wegen. We zouden ongeveer 1,5 l water moeten drinken per dag en daarbij nemen

Nadere informatie

Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat?

Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat? Sleutel 8: Je gevoel volgen, hoe doe je dat? Succesvol in Balans van Stress naar Rust Pagina 1 van 6 Disclaimer Niets uit deze training / dit werkboek mag zonder schriftelijke toestemming vooraf gereproduceerd

Nadere informatie

Studiegids. Opleidingscentrum Bergkristal

Studiegids. Opleidingscentrum Bergkristal Studiegids Opleidingscentrum Bergkristal Ontwikkel jezelf in jouw eigen unieke stijl Holistisch Natuurgeneeskundig Specialist Opleidingscentrum Bergkristal Adriana Visser J. Nagelhoutlaan 39 8574 SR Bakhuizen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Muziek is helend en goed voor je gezondheid Alles wat bestaat is energie en heeft een frequentie, een bepaalde toon. Muziek bestaat ook uit frequenties en deze geluiden kunnen je lichaam, je geest en je

Nadere informatie

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Hyperventilatie. Ziekenhuis Gelderse Vallei Hyperventilatie Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze folder is bedoeld voor mensen die verwezen zijn door de huisarts naar de eerste hart hulp (EHH) met een bepaald klachtenpatroon dat kan passen bij hart-

Nadere informatie

10-02-2013 LEZING. Carola Engbers

10-02-2013 LEZING. Carola Engbers 10-02-2013 LEZING Met Voeding in je kracht Mesologie Orthomoleculaire Geneeskunde PNI DE KLACHT Reguliere Geneeskunde Grondige medische kennis als basis voor de integratie van de andere vakken. Chinese

Nadere informatie

Acupunctuur. kan helpen. bij. stress

Acupunctuur. kan helpen. bij. stress Acupunctuur kan helpen bij stress Stress In onze maatschappij heeft iedereen het steeds over stress, maar wat bedoelt men hier eigenlijk mee? We onderscheiden twee vormen van stress : - positieve stress,

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE STARTERKIT

GEBRUIK VAN DE STARTERKIT GEBRUIK VAN DE STARTERKIT De Starter Kit, is een buitengewone, uitgebreide, intuïtieve kennismaking met de kracht van etherische oliën. Gebruik van essentiele olie kan je leven transformeren. Ik adviseer

Nadere informatie

Landgoed Villa San Giò. Welkom in Collevecchio Italië

Landgoed Villa San Giò. Welkom in Collevecchio Italië Landgoed Villa San Giò Welkom in Collevecchio Italië Klassiek Ayurveda reinigingskuur in Italië Reinigen om je persoonlijke balans te herstellen. Ontspannen gaat bijna vanzelf wanneer je aankomt op dit

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie?

Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? Wat is Keuzeloos Gewaarzijn ofwel Meditatie? door Nathan Wennegers Trefwoord: zelfkennis / meditatie 2015 Non2.nl Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever mag niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder

Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder Nieuwsbrief praktijk de groene vlinder De vogeltjes fluiten, de krokusjes bloeien al weer in verschillende kleuren en het is al weer wat langer licht. De lente komt eraan! Dit betekent dat de winter weer

Nadere informatie

Wat zijn jouw overtuigingen?

Wat zijn jouw overtuigingen? Wat zijn jouw overtuigingen? Als je wilt werken aan je gezondheid en vitaliteit dan is het belangrijk om te weten welke overtuigingen er in je hoofd rondspoken. Als jij, bewust of onbewust, ervan overtuigd

Nadere informatie

Crystal Corridor Powerseal

Crystal Corridor Powerseal Crystal Corridor Powerseal 6, 12, 18, 20 Settings en meer Anton van Oversteeg Paranormaal Advies Westfriesland Het verhaal achter de Crystal Corridor Powerseal. Beste mensen, Waar is het mee begonnen,

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Onze Lifeplus formula. Een simpele filosofie voor gezondheid en welzijn

Onze Lifeplus formula. Een simpele filosofie voor gezondheid en welzijn Onze Lifeplus formula Een simpele filosofie voor gezondheid en welzijn Onze Lifeplus formula Onze Lifeplus formula is een simpele filosofie voor gezondheid en welzijn. Gebaseerd op onze kennis en ervaring

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Hoe houd ik mijn darmflora gezond?

Hoe houd ik mijn darmflora gezond? Hoe houd ik mijn darmflora gezond? NATUURGENEESWIJZE UIT INDIA Door Devina Praktijk bij Body and Nature, Axel, 16 April 2015 Agenda Wat verstaan wij onder gezondheid Wat wordt bedoeld met darmflora Wat

Nadere informatie

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM

Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Jade-Opleidingen - Doorn Opleidingscentrum voor opleidingen en bijscholingen in Ayurveda en TCM Opleiding Ayurvedische massage Studiegids 2016 Wat is Ayurveda? Ayurveda betekent letterlijk Wetenschap van

Nadere informatie

Rust & Ontspanning 1

Rust & Ontspanning 1 Rust & Ontspanning 1 Onderwerpen Invloed van stress Onthaasten Rust als basis Bewust leven Tips om te onthaasten Nachtrust Tips voor goede nachtrust Vragen 2 Invloed van stress In ons leven worden we frequent

Nadere informatie

De Twaalf Tekenen van Jouw Ontwakende Goddelijkheid

De Twaalf Tekenen van Jouw Ontwakende Goddelijkheid De Twaalf Tekenen van Jouw Ontwakende Goddelijkheid Tobias gechanneld door Geoffrey Hoppe www.crimsoncircle.com Inspiring Consciousness De Twaalf Tekenen van Jouw Ontwakende Goddelijkheid Tobias gechanneld

Nadere informatie

Een geval van zelfzorg

Een geval van zelfzorg Dieren en aloë vera Aloë vera Eén van de oudste, meest bekende heilzame planten Rijk aan meer dan 200 voedingsstoffen: vitaminen, mineralen, aminozuren en enzymen Uniek gepatenteerd stabilisatieproces

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16

Inhoud. Inleiding... 6 Test: ben jij hooggevoelig? Tips van meisjes en jongens... 16 Inhoud Inhoud... 6 Test: ben jij hooggevoelig?.... 10 Tips van meisjes en jongens... 16 Positief beeld van een hooggevoelig iemand... 21 De negatieve kant van hooggevoeligheid... 25 Aanvaard je gevoeligheid...

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Inleiding Polariteitsmassage

Inleiding Polariteitsmassage Polariteitsmassage Inleiding Een pasgeboren baby heeft niet alleen melk nodig. Iedere baby wordt geboren met behoefte aan lichamelijk contact. Het is dan ook heel normaal dat uw baby graag in de armen

Nadere informatie

Chronische pijn, wat kunt u zelf doen?

Chronische pijn, wat kunt u zelf doen? Chronische pijn, wat kunt u zelf doen? CHRONISCHE PIJN, WAT KUNT U ZELF DOEN U heeft chronisch pijn. Chronische pijn is pijn die langer bestaat dan drie tot zes maanden, die (afhankelijk van het soort

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Next Level Doelen Programma

Next Level Doelen Programma Next Level Doelen Programma Succesvol in Balans Next Level Doelen Pagina 1 van 9 Disclaimer Niets uit deze training / dit werkboek mag zonder schriftelijke toestemming vooraf gereproduceerd worden door

Nadere informatie

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN

GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Shiatsu GESCHREVEN DOOR WIL BOONSTRA EN GERT VAN VEEN Introductie Shiatsu is een natuurlijke stimulatie van het lichaam door het beïnvloeden van de energiestromen in het lichaam door aanraking en drukuitoefening.

Nadere informatie

Mindfulness op het werk

Mindfulness op het werk Mindfulness op het werk Mindfulness op het werk Werken vanuit rust en aandacht Veel mensen ervaren hun werk als een plek waar nooit rust is, met een doorlopende activiteit aan lijstjes die af moeten, mensen

Nadere informatie

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een compleet geneeskundig systeem met bijzonder veel en een bijzondere kennis. In China al vele duizenden jaren oud en wordt nog steeds toegepast. Er is veel

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Een beknopte uiteenzetting van de essentie van alle stromingen van wijsheid Drs. Frans Langenkamp, www.selfrealisation.net De uiterlijke wereld van de

Nadere informatie

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al?

Heeft u lichamelijke symptomen/klachten op dit moment en zo ja hoe lang bestaan deze klachten al? Anamnese formulier Het anamnese formulier dient als hulpmiddel voor het verkrijgen van adequate informatie voor het eerste consult en vervolg traject. Naast de basis vragen die hieronder vermeld staan

Nadere informatie

Homeopathie voor paarden

Homeopathie voor paarden Artikel: http://horsefulness.be/homeopathie-voor-paarden/ site van Horsefulness van Karine Vanderborre Homeopathie voor paarden Homeopathie, niet iedereen heeft er vertrouwen in Ikzelf sta er volledig

Nadere informatie

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café

Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Mindfulness omgaan met wat er is workshop Parkinson café Yvonne Kuijsters Kennismaken met mindfulness Wat is mindfulness Wat brengt het mij, wat heb ik eraan? Aandacht Aandacht is een vorm van oplettendheid.

Nadere informatie

Studieplan Bewust afvallen

Studieplan Bewust afvallen Studieplan Bewust afvallen Opleidingsinstituut Academ Studiejaar 2016 Versie 0.1 Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Inleiding... 3 Doel van de bijscholing... 3 Inhoud van de bijscholing... 3 Duur... 5 Toelatingseisen...

Nadere informatie

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling

Pijn bij kinderen Afdeling D/ kinderafdeling Uw kind is waarschijnlijk opgenomen in het ziekenhuis of dit gaat binnenkort gebeuren. Deze folder is bedoeld om u als ouder(s)/ verzorger(s) te informeren over pijn bij kinderen en tips te geven hoe hier

Nadere informatie

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Stap dichter naar huis. Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Stap dichter naar huis Zo fit mogelijk blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 2 Waarom deze folder? Een ziekenhuisverblijf is een hele gebeurtenis, waarbij onderzoek en behandeling veelal centraal

Nadere informatie

OUDER worden is onvermijdelijk...

OUDER worden is onvermijdelijk... OUDER worden is onvermijdelijk... Maar gewrichten kunnen JONG blijven. Gratis info! Alles over gewrichten... Gewrichtspijn bij honden Ouder worden is onvermijdelijk We willen allemaal dat je hond fit,

Nadere informatie

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010

Haïti. Anneke Vinke, 19 januari 2010 Haïti Anneke Vinke, 19 januari 2010 Opzet Korte introductie Feiten en verder Morgen... PAUZE --> daarna vragen/discussie 2 Situatie: RAMP in Haïti TV beelden & leed: zien van pijn van kinderen niet te

Nadere informatie

(Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde

(Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde (Paarden)Acupunctuur in de diergeneeskunde drs. R.E. Boerekamp S.N.V.A. 2 Wat is acupunctuur? traditionele Chinese geneeskunde > 3000 jaar toegepast op mens/dier stimulatie punten op het lichaam d.m.v.

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

Agni & Geirriteerd Darm

Agni & Geirriteerd Darm Dhr. Anil K. Mehta Dhr. Kabir Mehta Agni & Geirriteerd Darm Een goede spijsvertering en voedsel dat past bij de eigen unieke lichaamsconstitutie worden door Ayurveda gezien als zeer belangrijk voor het

Nadere informatie

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek

Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid. Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat is ongeveer een derde van ons hele leven. Er zijn wel verschillen in de behoefte aan slaap. Waar de

Nadere informatie

7 tips. voor een betere nachtrust

7 tips. voor een betere nachtrust 7 tips voor een betere nachtrust Word jij 90 jaar oud en heb je een goede nachtrust? Dan heb je 32 jaar van je hele leven geslapen. Zonde van je tijd? Juist niet! In dit E-book lees je waarom slaap onmisbaar

Nadere informatie

Opleiding Ayurvedisch Massage-therapeut

Opleiding Ayurvedisch Massage-therapeut Opleiding Ayurvedisch Massage-therapeut TOEGEPASTE AYURVEDA VOOR DE WESTERSE PRAKTIJK studiejaar 2014 / 2015 1 Inleiding Ayurveda, al duizenden jaren toegepast in Azië, staat momenteel in het westen erg

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit

DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit DE KERN boz Centrum voor biodynamische osteopathie, bewustwording, ontplooiing, spiritualiteit DE KERN boz is lid van: VBAG (Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze) Shibumi (International

Nadere informatie

Stress en anti-oxidanten

Stress en anti-oxidanten De rol van voeding Voeding is duidelijk van invloed op hoe je je voelt. Wanneer je kiest voor evenwichtige en gezonde voeding, blijf je makkelijker in balans dan wanneer je ongezond eet. Wanneer we het

Nadere informatie

DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN

DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN DE STERVENSFASE, EEN HANDREIKING INFORMATIE OVER DE VERANDERINGEN DIE ZICH VOOR KUNNEN DOEN TIJDENS HET STERVEN Een handreiking Bij de meesten van ons komt er een moment in het leven dat we gaan nadenken

Nadere informatie

Deze training bestaat uit 5 onderdelen

Deze training bestaat uit 5 onderdelen Het ENERGY 5.5 Programme GezondFit heeft een 5 daagse training ontwikkeld om personen meer energie te geven. Deze training bestaat uit 5 onderdelen 1. Verbeteren van de bloedsomloop 2. Verbeteren van de

Nadere informatie

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt.

Je moet voelen en beleven wat je niet meer wilt, heel helder hebben waar je van weg wilt. Waar wil je van weg? Belangrijk is dat je nu een doel gaat stellen. Maar voordat je een doel stelt is het nodig dat je specifiek in kaart brengt waar je nu bent ten aanzien van je doel. Je moet voelen

Nadere informatie