Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017"

Transcriptie

1

2 Wijzigingen SPELREGELS Leuven 05/08/2017

3 Wijzigingen Spelregels REGEL 1 : Het Speelveld

4 Wijzigingen Kunstgras mag gebruikt worden als belijning voor grasvelden indien dit geen gevaar oplevert.

5

6 Wijzigingen Spelregels REGEL 2 : De bal

7 Geen Wijzigingen

8 Wijzigingen Spelregels REGEL 3 : De spelers

9 Wijzigingen Nationale Bonden kunnen toelaten: Doorlopende wissels in jeugd, veteranen en G-voetbal Op een vervanging of wijziging van de doelverdediger tijdens de rust zonder de scheidsrechter op de hoogte te brengen volgt geen waarschuwing (YC). Tijdens het spel : beiden YC bij volgende spelstilstand. Een speler die het speelveld betreedt zonder toelating van de scheidsrechter (indien nodig) en ingrijpt in het spel wordt bestraft met een DFK op de plaats van ingrijpen. Indien spel wordt onderbroken door R zonder ingrijpen: IFK. Een team dat een doelpunt scoort met een extra persoon op het speelveld wordt bestraft met een directe vrije schop op de plaats van de extra persoon.

10 Wijzigingen Spelregels REGEL 4 : De uitrusting van de spelers

11 Wijzigingen Petjes voor doelverdedigers zijn toegelaten. Spelers mogen geen elektronische of communicatiemiddelen dragen of gebruiken behalve EPTS (elektronisch prestatie-en trackingsysteem); de technische staf mag enkel communicatiemiddelen gebruiken in geval van gezondheid of veiligheidsproblemen. Alle EPTS uitrustingen moeten voorzien zijn van een veiligheidslogo.

12 Wijzigingen Spelregels REGEL 5 : De scheidsrechter

13 Wijzigingen Beslissingen door officials moeten steeds gerespecteerd worden Nationale Bonden kunnen tijdelijke uitsluitingen toelaten (niet van toepassing in ons land) Een medisch official die zich schuldig maakt aan een overtreding die een uitsluiting met zich meebrengt mag verder spelers verzorgen indien er geen ander medisch persoon beschikbaar is.

14 Wijzigingen Bondsreglement: Aanpassingen aan art van het Bondsreglement met weergave in de Aanvullingen bij de regels van het Voetbalspel : e- om het even welke officiële functie uit te oefenen. Mogen wel in de neutrale zone aanwezig zijn, de scheidsrechters die het beroep van dokter of kinesist uitoefenen of de functie van trainer waarnemen. f- zonder afbreuk te doen aan Art. B1430 van het bondsreglement, een wedstrijd te leiden van de afdeling of reeks waarin de eerste ploeg van hun club van toewijzing of deze waarvoor zij tijdelijk gekwalificeerd zijn uitkomt of, indien zij trainer zijn, waarin de ploeg waarvan ze trainer zijn uitkomt. Scheidsrechters die beide functies R/AR en trainer combineren hebben hiervoor meldingsplicht bij hun respectievelijke secretariaat. Scheidsrechters die als trainer geschorst zijn voor 4 weken of meer worden gedurende dezelfde periode ook geschorst als scheidsrechter.

15 Wijzigingen Spelregels REGEL 6 : De overige match officials

16 Geen Wijzigingen

17 Wijzigingen Spelregels REGEL 7 : De duur van de wedstrijd

18 Wijzigingen Een korte drankpauze tijdens de rust van de extra tijd is toegelaten

19 Wijzigingen Spelregels REGEL 8 : Het begin en de hervatting van het spel

20 Wijzigingen Diegene die de beginschop trapt, mag op de speelhelft van de tegenstander staan Een doelpunt kan rechtstreeks uit beginschop aangetekend worden. Indien de bal echter rechtstreeks in eigen doel wordt getrapt, wordt een hoekschop voor de tegenstanders toegestaan.

21 Positie beginschop

22 Wijzigingen Spelregels REGEL 9 : De bal in en uit het spel

23 Geen Wijzigingen

24 Wijzigingen Spelregels REGEL 10 : Het resultaat van de wedstrijd bepalen

25 Wijzigingen De extra tijd moet bestaan uit 2 gelijke periodes van elk 15 Strafschoppenreeks: Een doelverdediger die de reeks niet kan voleindigen mag vervangen worden door een uit de strafschoppenreeks geweerde speler zelfs indien alle vervangingen werden doorgevoerd. Strafschopnemer mag de bal geen tweede maal spelen GK die overtreedt waardoor strafschop moet hernomen worden: YC Strafschopnemer overtreedt: YC+ strafschop wordt als gemist genoteerd Indien beiden tegelijkertijd overtreden: Hernemen en allebei gele kaart indien NIET wordt gescoord Indien wordt gescoord dan krijgt enkel de strafschopnemer een gele kaart en wordt de strafschop als gemist genoteerd.

26 PK twee maal raken

27 Wijzigingen Spelregels REGEL 11 : Buitenspel

28 Wijzigingen Een speler in buitenspelpositie kan bestraft worden indien de bal terugkaatst of afwijkt van een match official. Toevoeging van tracht te aan de definitie van save Buitenspelbepalingen: Speler in buitenspelpositie die een tegenstrever hindert, moet bestraft worden Speler in buitenspelpositie op wie overtreding wordt begaan vooraleer hij een buitenspelovertreding begaat : overtreding wordt bestraft. Speler in buitenspelpositie op wie overtreding wordt begaan op het ogenblik dat hij al buitenspel stond : buitenspel wordt bestraft omdat dit plaats vond vooraleer de overtreding werd begaan.

29 Wijzigingen Buitenspelbepalingen: Speler in buitenspelpositie die een tegenstrever hindert, moet bestraft worden.

30

31

32 Buitenspelbepalingen: Wijzigingen Speler in buitenspelpositie op wie overtreding wordt begaan vooraleer hij een buitenspelovertreding begaat : overtreding wordt bestraft.

33

34 Buitenspelbepalingen: Wijzigingen Speler in buitenspelpositie op wie overtreding wordt begaan op het ogenblik dat hij al buitenspel stond : buitenspel wordt bestraft omdat dit plaats vond vooraleer de overtreding werd begaan.

35

36 Wijzigingen Spelregels REGEL 12 : Overtredingen en onsportief gedrag

37 Wijzigingen Verbale overtredingen worden bestraft met een IFK Indien voordeel wordt gegeven bij een overtreding die de uitsluiting rechtvaardigt en de speler begaat nog een andere overtreding, dan wordt deze bestraft. Een speler die een beloftevolle aanval (SPA) onderbreekt in het strafschopgebied wordt niet gewaarschuwd (YC) indien hij de bal tracht te spelen. Een speler die een duidelijke scoringskans ontneemt in het strafschopgebied krijgt een gele kaart indien hij de bal tracht te spelen. Een gele kaart wordt gegeven voor het vieren van een doelpunt dat veiligheidsproblemen veroorzaakt.

38

39

40 NC

41

42 Wijzigingen Indien een speler diagonaal loopt om de laatste verdediger/ doelverdediger te passeren, kan dit nog een DOGSO zijn. Het speelveld betreden zonder toelating en een doelpunt verhinderen (DOGSO), betekent de uitsluiting. DFK voor het gooien of trappen van de bal/object op het speelveld om in te grijpen in het spel/ op iemand. DFK op de afbakeningslijn voor het gooien of trappen van de bal/ object naar iemand buiten het speelveld. Als de bal in het spel is en een speler begaat op het speelveld de overtreding op: een tegenspeler- indirecte of directe vrije schop of strafschop een ploegmaat, wisselspeler, gewisselde speler, uitgesloten speler, teamofficial of wedstrijdofficial een directe vrije schop of strafschop; indien extern persoon - scheidsrechtersbal

43 Wijzigingen Een overtreding buiten het speelveld door/tegen een speler met een tegenstrever/wisselspeler/team official of match official wordt bestraft met een FK op de afbakeningslijn indien de bal in het spel is. Een spelonderbreking voor een overtreding buiten het speelveld van een wisselspeler, gewisselde speler of ploegofficial op iemand, behalve een tegenstrever of wedstrijdofficial, wordt steeds bestraft met scheidsrechtersbal op de plaats van de bal.

44

45 Wijzigingen Spelregels REGEL 13 : De vrije schoppen

46 Wijzigingen Een aanvaller binnen of binnenkomend in het strafschopgebied vooraleer een verdedigende vrije schop dit strafschopgebied verlaten heeft, kan niet tussenkomen tot de bal geraakt werd door een andere speler. Indien toch geraakt, wordt de vrije schop hernomen.

47 Wijzigingen Spelregels REGEL 14 : De strafschop

48 Wijzigingen Strafschopnemer moet duidelijk geïdentificeerd worden Indien de doelverdediger en de strafschopnemer tegelijkertijd een overtreding begaan: Hernemen en allebei een YC indien niet gescoord werd Indien gescoord werd, wordt de strafschopnemer gewaarschuwd (YC) en wordt hernomen met een IFK (cfr. Spelregel 10) Doelpunt wordt goedgekeurd na extern ingrijpen indien de bal toch in doel gaat.

49 Wijzigingen Spelregels REGEL 15 : De inworp

50 Geen Wijzigingen

51 Wijzigingen Spelregels REGEL 16 : De Doelschop

52 Wijzigingen Aanvaller die het strafschopgebied binnenkomt vooraleer de bal in het spel is kan niet ingrijpen (bal spelen/in duel gaan voor de bal) tot de bal geraakt werd door een andere speler.

53

54 Wijzigingen Spelregels REGEL 17 : De hoekschop

55 Geen Wijzigingen

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016

Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel /08/2016 Wijzigingen aan de Regels van het Voetbalspel 2016-2017 27/08/2016 Spelregel 1 : Het speelveld Artificiële en natuurlijke ondergrond mogen niet gecombineerd worden. Hybridesystemen zijn toegestaan (= kunstgras

Nadere informatie

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019

belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 SPELREGELS DA 2018 belangrijkste reglementswijzigingen seizoen 2019/2020 update: woensdag 7 augustus 2019 Voor meer toelichting verwijzen we naar het officiële boekje Regels van het Voetbalspel editie

Nadere informatie

Spelregelwijzigingen Tubeke 10 augustus 2019

Spelregelwijzigingen Tubeke 10 augustus 2019 Spelregelwijzigingen 2019-2020 Tubeke 10 augustus 2019 Inleiding Doel van de wijzigingen: Verbeteren gedrag en respect van spelers Verhogen reële speeltijd Verhogen eerlijkheid en aantrekkelijkheid van

Nadere informatie

Revision of The Laws of the Game

Revision of The Laws of the Game Revision of The Laws of the Game Samenva'ng van de veranderingen van de spelregels voor 2016-2017, van toepassing vanaf 1 Juni 2016 Auteur: David Elleray, TD IFAB Omzetting: JB Bultynck Herziening Laws

Nadere informatie

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017 SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2017 PRAKTISCHE RICHTLIJNEN SAMENVATTING VAN DE SPELREGELWIJZIGINGEN 2017/ 18 Onderstaand een vereenvoudigde samenvatting van de belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017

SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN. Datum : 1 juni 2017 SPELREGELS 2017/'18 SPELREGELWIJZIGINGEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN Datum : 1 juni 2017 SAMENVATTING VAN DE SPELREGELWIJZIGINGEN 2017/ 18 Onderstaand een vereenvoudigde samenvatting van de belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

Informatie voor scheidsrechters

Informatie voor scheidsrechters Informatie voor scheidsrechters De aftrap en toss Fijn, de wedstrijd kan beginnen! Wel op een correcte manier natuurlijk. De aftrap Een aftrap is de manier om een wedstrijd te beginnen of om het spel te

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR SPELERS Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen die van belang zijn voor de spelers REGEL 1 HET

Nadere informatie

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken.

A. Hij geeft beide spelers een waarschuwing door het tonen van de gele kaart zodra dit mogelijk is, zonder het spel hiervoor te onderbreken. 1. In de rust hebben de doelverdediger en een veldspeler van tenue gewisseld. Als het spel in de tweede helft een paar minuten aan de gang is, wordt dit opgemerkt door de scheidsrechter. Op welke manier

Nadere informatie

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst

Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Handleiding Videotest spelregels Themabijeenkomst Deze videotest is gemaakt op basis van de spelregelwijzigingen die per juni 2016 zijn ingegaan. Met behulp van deze test kunnen de cursisten oefenen met

Nadere informatie

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop?

2. In welke van de volgende situaties dient het spel te worden hervat met een indirecte vrije schop? REEKS 1 1. p het moment dat een speler binnen het speelveld voorbij komt lopen, gooit een gewisselde speler van de tegenpartij vanaf de bank een bidon naar deze speler. Hoe hervat de scheidsrechter het

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG!

SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! SPELREGELRUBRIEK MET DE LAATSTE WIJZIGINGEN. SCHEIDS, BUITENSPEL!, ZIE JE DAT NIET!, BRILLETJE NODIG! Scheids buitenspel is een vaak gehoorde opmerking binnen en buiten het voetbalveld. Het geeft maar

Nadere informatie

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17

SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 SAMENVATTING SPELREGELWIJZIGINGEN 2016/'17 VOOR ARBITRAGE Uitgave nr. : Versie 1.1 Datum : 13 juli 2016 Puntsgewijze samenvatting van de spelregelwijzigingen REGEL 1 HET SPEELVELD Een combinatie van kunstmatige

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13. Seizoen 2014 2015 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U7 tot U13 Seizoen 2014 2015 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels 2. Respect voor de scheidsrechter en de officials

Nadere informatie

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3

SAO spelregelquiz 2018/2019. Ronde 3 SAO spelregelquiz 2018/2019 Ronde 3 1. Indien de scheidsrechter besluit dat een strafschop (tijdens de reguliere speeltijd) overgenomen moet worden; welke van onderstaande antwoorden is dan juist? A. De

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2012-2013 3 OPMERKINGEN BIJ DE SPELREGELS Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast

Nadere informatie

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters

VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters. VV Nieuwerkerk Handleiding grensrechters Inhoud 1. Doel 2. Taak 3. Voor aanvang van een wedstrijd 4. Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen? 5. Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij spelhervattingen? 6. Enkele

Nadere informatie

21 september 2015. Reglement

21 september 2015. Reglement 2 september 205 Reglement INLEIDING INHOUDSTAFEL Fairplay charter... 3 Regel : Speelveld... 4 Regel 2: Poules... 4 Regel 3: Bal...6 Regel 4: Aantal spelers... 6 Regel 5: Uitrusting van de spelers... 7

Nadere informatie

2 Gewestelijke Cursus. Groep J

2 Gewestelijke Cursus. Groep J 2 Gewestelijke Cursus Groep J voetbalfederatievlaanderen.be Inhoud Inleiding Mededelingen - instructies Regel 12 Overtredingen en onsportief gedrag Beelden Opname aanwezigheden Rondvraag - (met afsluiter)

Nadere informatie

OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER

OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER OPLEIDINGSCURSUS VOOR KANDIDAAT-SCHEIDSRECHTER Ouders Bestuur Overheden Voetbalspeler Sponsors Begeleiders Trainers VISIE Manager Spelregels laten respecteren Opvoeder preventief optreden VISIE Spelen

Nadere informatie

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop.

Antwoord B Hij fluit af toont de verdediger een rode kaart wegens Hands en laat het spel hervatten met een strafschop. VRAAG 1 Een wisselspeler die aan de zijkant van het veld zich aan het warm lopen is, spuugt een speler van de tegenpartij binnen het speelveld raak in zijn gezicht. Die scheidsrechter ziet dit en onderbreekt

Nadere informatie

De Assistent Scheidsrechter

De Assistent Scheidsrechter De Assistent Scheidsrechter Wat te doen en hoe te handelen. DATUM 21 december 2015 AUTEUR COMMISSIE SCHEIDSRECHTERS ZAKEN CSV 28 VERSIE 1.0 PAGINA 1 van 21 1 PAGINA 2 van 21 Voorwoord Deze instructie is

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2012-2013 3 OPMERKINGEN BIJ DE SPELREGELS Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast

Nadere informatie

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs Deze update van Fluitje van een cent, oorspronkelijk in 2013 opgesteld door het PSC Brabant ( Gérard François), kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de negen West-Vlaamse vriendenkringen, Bureau

Nadere informatie

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28!

DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! DE ASSISTENT SCHEIDSRECHTER VAN HRC 27/STORMVOGELS 28! Spelregels informatieavond Samenstelling: Evelien Peters,William Aengenend & Jaap Arts Welkom Inhoud 1. Introductie 2. Spelregels 3. De assistent

Nadere informatie

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs

Vragen Fluitje van een cent Update 2017 West-Vlaamse Refs Deze update van Fluitje van een cent, oorspronkelijk in 2013 opgesteld door het PSC Brabant ( Gérard François), kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen de negen West-Vlaamse vriendenkringen, Bureau

Nadere informatie

Handleiding assistent-scheidsrechter

Handleiding assistent-scheidsrechter Handleiding assistent-scheidsrechter Den Ham, 17 september 2015 Deze handleiding geeft een korte toelichting over de wijze van signalering en positionering van een assistent-scheidrechter bij een officiële

Nadere informatie

Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen

Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen Onderrichtingen bij de Regels van het Voetbalspel Uitgave 2011 Wijzigingen seizoen 2012-2013. Regel 1 Het speelveld Blz.3 Neutrale zone Nieuwe tekst na 3 de alinea: Elke hindernis op minder dan drie meter

Nadere informatie

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2012

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2012 Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2012 Beste lezer, In dit document vindt u alle wijzigingen en aanvullingen die door de werkgroep spelregels zijn aangebracht op

Nadere informatie

SPELREGELS IN HET KORT

SPELREGELS IN HET KORT SPELREGELS IN HET KORT SCHEIDSRECHTERS / JEUGDSCHEIDSRECHTERS Onze vereniging beschikt over niet al teveel scheidsrechters. Nieuwe scheidsrechters zijn dan ook van harte welkom. Mocht het zo zijn dat het

Nadere informatie

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER

ASSISTENT SCHEIDSRECHTER ASSISTENT SCHEIDSRECHTER Wat zijn je taken? Hoe moet je lopen? Welk vlagsignaal geef je? september 2015 Coen van den Brink Voetbalvereniging SVI Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Posities... 4 2.1 Aftrap...

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2010-2011 Opmerkingen bij de Spelregels Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze regels onaangetast blijven,

Nadere informatie

2. door woord of gebaar toont het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter;

2. door woord of gebaar toont het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter; Strafcodes 1 t/m 8 AV - Toelichting voor scheidsrechters Strafcode 1 - Gele kaart Een speler ontvangt een waarschuwing en wordt de gele kaart getoond, indien hij één van de zeven hieronder volgende overtredingen

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2014-2015

REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2014-2015 REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2014-2015 Opmerkingen bij de Spelregels Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast blijven,

Nadere informatie

QUESTIONS & ANSWERS HERZIENING VAN THE LAWS OF THE GAME. Uitgave nr. : Versie 1 juli 2017

QUESTIONS & ANSWERS HERZIENING VAN THE LAWS OF THE GAME. Uitgave nr. : Versie 1 juli 2017 QUESTIONS & ANSWERS HERZIENING VAN THE LAWS OF THE GAME Uitgave nr. : Versie 1 juli 2017 Voorwoord De FIFA/IFAB is verantwoordelijk voor de spelregels veldvoetbal. De afgelopen jaren is er voor gekozen

Nadere informatie

Taken van de scheidsrechter

Taken van de scheidsrechter De scheidsrechter Taken van de scheidsrechter Toepassen van de spelregels. Onderbreekt het spel als, naar zijn oordeel, een speler ernstig geblesseerd is en ziet er op toe dat de speler van het veld geëvacueerd

Nadere informatie

Strafcodes: Gele kaarten en Rode kaarten

Strafcodes: Gele kaarten en Rode kaarten Strafcodes: Gele kaarten en Rode kaarten Vanaf 2014/ 15 worden alle gele kaarten ondergebracht in één strafcode, voor de directe rode kaarten bestaan zes codes en daarnaast is er de code Overige overtredingen

Nadere informatie

REGLEMENT. 4 september 2016

REGLEMENT. 4 september 2016 1 REGLEMENT 4 september 2016 Inhoudstafel Fairplay charter 3 Regel 1: Speelveld 4 Regel 2: Poules 4 Regel 3: Bal 6 Regel 4: Aantal spelers 7 Regel 5: Uitrusting van de spelers 7 Regel 6: Scheidsrechter

Nadere informatie

ScheidsrechtersVereniging Drechtsteden. Spelregelwijzigingen

ScheidsrechtersVereniging Drechtsteden. Spelregelwijzigingen ScheidsrechtersVereniging Drechtsteden Spelregelwijzigingen 1-7-2016 De regels Regel 1 Het speelveld Regel 2 De bal Regel 3 De spelers (was: het aantal spelers) Regel 4 De uitrusting van de spelers Regel

Nadere informatie

Bijgevolg dienen alle vroegere documenten, die inhoudelijk strijdig zijn met deze vragenlijst, als nietig beschouwd te worden.

Bijgevolg dienen alle vroegere documenten, die inhoudelijk strijdig zijn met deze vragenlijst, als nietig beschouwd te worden. Dit document is geüpdatet als gevolg van: de wijzigingen aan de «Regels van het Voetbalspel» 2013-2014 de wijzigingen aan de «Interpretatie van de Spelregels en Richtlijnen voor Scheidsrechters» 2013-2014

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. Er wordt bij voorkeur gespeeld met een specifieke minivoetbal low bounce -voetbal. Voetbal: minivoetbal 1 CATEGORIEEN 3 de 4 de leerjaar: jongens meisjes 5 de 6 de leerjaar: jongens meisjes 2 DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3 MATERIAAL Er wordt

Nadere informatie

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019

SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2019 SPELREGELS 2019/ 20 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2019 INLEIDING De 133 ste JAV van de IFAB in Aberdeen, Schotland op 2 maart 2019 heeft een aantal wijzigingen en toelichtingen met betrekking tot

Nadere informatie

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014

Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Aanpassingen aanvullende instructies werkgroep spelregels veldvoetbal juli 2014 Beste lezer, In dit document vindt u alle wijzigingen en aanvullingen die door de werkgroep spelregels zijn aangebracht op

Nadere informatie

SPELREGELS 2018/'19 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2018

SPELREGELS 2018/'19 SPELREGELWIJZIGINGEN. Datum : 1 juni 2018 SPELREGELS 2018/'19 SPELREGELWIJZIGINGEN Datum : 1 juni 2018 SAMENVATTING VAN DE SPELREGELWIJZIGINGEN 2018/ 19 Onderstaand een vereenvoudigde samenvatting van de belangrijkste veranderingen / toelichtingen.

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2007-2008 REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2007-2008 OPMERKINGEN BIJ DE SPELREGELS Wijzigingen Met het akkoord van de betrokken nationale bond en met inachtneming van de basisprincipes,

Nadere informatie

OPLOSSINGEN. Reglemententest Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap :

OPLOSSINGEN. Reglemententest Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap : OPLOSSINGEN Reglemententest 2013-2014 Enkel wat goed is, is vet gedrukt. 1. Bij een intrap : a. mag de bal met hand ingerold worden. (moet met de voet) b. wordt de bal met voet ingetrapt in de omgeving

Nadere informatie

Handleiding Grensrechter. De functie van assistent scheidsrechter, wat houdt het in?

Handleiding Grensrechter. De functie van assistent scheidsrechter, wat houdt het in? Handleiding Grensrechter De functie van assistent scheidsrechter, wat houdt het in? Inhoud: Doel Taak Aanvang wedstrijd Wanneer vlaggen? Welke positie? Spelregels: Wanneer is de bal in het spel? Buitenspel

Nadere informatie

FZK Zaalvoetbalregels

FZK Zaalvoetbalregels FZK Zaalvoetbalregels 1. Het speelveld: A: Het strafschopgebied: Dit is het doelgebied van de keeper en heeft een doorsnee van 6 meter. De overtredingen, die hier plaats vinden worden als volgt uitgevoerd:

Nadere informatie

Herziening spelregels 2009 2010

Herziening spelregels 2009 2010 Herziening spelregels 2009 2010 Regel 1 Het speelveld VELDOPPERVLAK Nieuwe tekst Wedstrijden mogen worden gespeeld op natuurlijke of kunstmatige oppervlakken overeenkomstig de competitiereglementen. De

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste beginnende D speler, Om je alvast een beetje te helpen met de overstap van de E naar de D hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen

Nadere informatie

SPELREGELS ARBITRAGE ZAALVOETBAL

SPELREGELS ARBITRAGE ZAALVOETBAL SPELREGELS ARBITRAGE ZAALVOETBAL ZVV DE BEVELANDEN 24 AUGUSTUS 2017 PROGRAMMA - Welkom - Verkopen van je beslissingen - Volgen & positie kiezen - Vrije schoppen - De 4 seconden regel - Disciplinaire straffen

Nadere informatie

KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND

KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND KONINKLIJKE BELGISCHE LIEFHEBBERSVOETBALBOND ALGEMEEN REGLEMENT REGELS VAN HET ZAALVOETBAL UITGAVE AUGUSTUS 2015 KBLVB AR SPELR_ZAALVOETBAL uitgave 2015 1 Algemene voorwaarden Het zaalvoetbal valt onder

Nadere informatie

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames

Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Spelregels 2013 Beach Soccer Dames Uitgave 21 maart 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De spelregels... 3 Het speelveld... 3 De bal... 4 Spelers... 4 Wisselspelers... 4 Doelverdediger... 5

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De teksten zijn gebaseerd op

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechter

De assistent-scheidsrechter De assistent-scheidsrechter Wat zijn je taken, hoe moet je lopen en welk vlagsignaal geef je? pagina 1 van 13 1. De aftrap * De assistent-scheidsrechters moeten zich op één lijn bevinden met de voorlaatste

Nadere informatie

BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! SAMENVATTING VAN DE SPELREGELS VELDVOETBAL

BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! SAMENVATTING VAN DE SPELREGELS VELDVOETBAL BUITENSPEL! NEE, HIJ NIET! INHOUDSOPGAVE klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. De teksten zijn gebaseerd op de Spelregels Veldvoetbal

Nadere informatie

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers.

Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 1. CATEGORIEEN 3de - 4de leerjaar: jongens - meisjes 5de - 6de leerjaar: jongens - meisjes 2. DEELNAME Een ploeg bestaat uit 5 basisspelers en maximum 5 wisselspelers. 3. MATERIAAL VOETBAL MINIVOETBAL

Nadere informatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie

Voorwoord. Wij wensen u een zonnig, maar bovenal een sportief en gezellig evenement toe! De Organisatie Voorwoord Namens de organisatie heten wij u van harte welkom op het KGU Horeca Mini Straatvoetbaltoernooi 2015. Het evenement zal dit jaar voor de tweede keer plaatsvinden. De organisatie van het KGU Horeca

Nadere informatie

REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE

REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE REGLEMENT ZAAL VOETBAL WEEKCOMPETITIE HAALTERT-NINOVE SEIZOEN 2013-2014 Het spel: Het spel bestaat uit 2 ploegen, om de wedstrijd te beginnen moet een ploeg uit minimum 4 spelers bestaan. Indien er tijdens

Nadere informatie

A - HOUDING. gedraag u respectvol ten opzichte van spelers, clubleiders en publiek. reageer niet op kritiek, noch met woorden, noch met gebaren.

A - HOUDING. gedraag u respectvol ten opzichte van spelers, clubleiders en publiek. reageer niet op kritiek, noch met woorden, noch met gebaren. 1 A - HOUDING Algemeen gedraag u respectvol ten opzichte van spelers, clubleiders en publiek. uw houding en uw gedrag moeten respect afdwingen. reageer niet op kritiek, noch met woorden, noch met gebaren.

Nadere informatie

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8

Manegevoetbal Asten. Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015. Manegevoelbal Asten Versie 7.1-2015 Lotusstraat 40 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Spelregels Manegevoetbal Asten Versie 7.1 2015 5721 ZV, Asten Pagina 1 van 8 Inleiding De spelregels van het manegevoetbal zijn samengesteld door de organisatie van het Manegevoetbaltoernooi. De spelregels

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS 2011

HANDLEIDING VOOR ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS 2011 HANDLEIDING VOOR ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS 2011 A. HOUDING Algemeen gedraag u respectvol ten opzichte van spelers, clubleiders en publiek. uw houding en uw gedrag moeten respect afdwingen. reageer niet

Nadere informatie

BEACH HANDBAL SPELREGELS

BEACH HANDBAL SPELREGELS BEACH HANDBAL SPELREGELS Hierbij geven we niet de volledige versie van de spelregels maar wel een kort overzicht waarin de voornaamste verschillen tussen zaalhandbal en Beach handbal worden aangeduid.

Nadere informatie

HANDLEIDING Scheidsrechters Onder 13 en Ouder

HANDLEIDING Scheidsrechters Onder 13 en Ouder HANDLEIDING Scheidsrechters Onder 13 en Ouder Voor de eerste keer scheidsrechter bij de O13 pupillen en ouder, wat moet je weten! Als je voor de 1 e keer gaat fluiten op het grote veld (O13-pupillen en

Nadere informatie

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN

PRAKTISCHE RICHTLIJNEN PRAKTISCHE RICHTLIJNEN AANVULLING SPELREGELS VELDVOETBAL VOOR WEDSTRIJDOFFICIALS Uitgave nr. : Versie 1.0 Datum : 1 juli 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Positie kiezen, volgen van het spel en samenwerking...

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13 De 8 principes van respect = FAIRPLAY Beknopte handleiding begeleiden wedstrijden U6 U13 Pagina 1 1. Respect voor de spelregels 2. Respect

Nadere informatie

Spelregels Rijsbergse Zaalvoetbal Competitie

Spelregels Rijsbergse Zaalvoetbal Competitie Spelregels Rijsbergse Zaalvoetbal Competitie Hoofdstuk 1: Begin van het spel 1.1 De speeltijd van de wedstrijd gaat in op het moment, dat de scheidsrechter het fluitsignaal voor het nemen van de beginschop

Nadere informatie

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal

Buitenspel! Nee, hij niet! Buitenspel! Nee, hij niet! Samenvatting van de spelregels veldvoetbal Buitenspel! Buitenspel! Nee, hij niet! Nee, hij Samenvatting van de spelregels veldvoetbal niet! Inhoudsopgave klik op de hoofdstukken om door het boekje te gaan Dit is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse

Nadere informatie

VOORWOORD. Kevin Blom, scheidsrechter betaald voetbal

VOORWOORD. Kevin Blom, scheidsrechter betaald voetbal VOORWOORD Wat goed dat je je gaat verdiepen in de spelregels van het veldvoetbal! Met ruim 1,2 miljoen leden en ongeveer 33.000 wedstrijden per week is voetbal de meest populaire sport van ons land. Allemaal

Nadere informatie

3 de gewestelijke cursus 15/03/2016

3 de gewestelijke cursus 15/03/2016 3 de gewestelijke cursus 15/03/2016 voetbalfederatievlaanderen.be Inhoud Mededelingen - instructies Plaatsing en verplaatsing Theorie Beelden Opname aanwezigheden Vragen? Mededelingen - instructies Bureau

Nadere informatie

1 De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek

1 De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek 1 De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek uit te geven. De meest opvallende wijziging is het laten

Nadere informatie

INLEIDING. De werkgroep spelregels veldvoetbal: Juli 2006

INLEIDING. De werkgroep spelregels veldvoetbal: Juli 2006 INLEIDING In deze uitgave van de "Spelregels Veldvoetbal" zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA heeft doorgevoerd, verwerkt. In verband met het WK zijn de wijzigingen van kracht geworden per 1 juni

Nadere informatie

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand.

De Spelregels. Geschreven door Ermerstrand: Het speelveld. Er wordt gespeeld op een ondergrond van zand. ! De Spelregels Onderstaand zijn de belangrijkste spelregels zoals deze door de KNVB zijn vastgesteld benoemd. Mochten hier vragen over zijn, schroom dan niet contact op te nemen. Genoemde regels worden

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13

Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13 Beknopte handleiding voor het begeleiden van wedstrijden U6 tot U13 Versie 2-2017 Beknopte handleiding begeleiden wedstrijden U6 U13 Pagina 1 De 8 principes van respect = FAIRPLAY 1. Respect voor de spelregels

Nadere informatie

Wij rekenen op bereidwilligheid en de sportieve medewerking van alles spelers en supporters van de deelnemende ploegen.

Wij rekenen op bereidwilligheid en de sportieve medewerking van alles spelers en supporters van de deelnemende ploegen. Programmaboekje Beste spelers, scheidsrechters, supporters, Voor al eerst willen wij u bedanken voor de inschrijving op de eerste editie van Beachball Trophee 2013. Beachball Trophee 2013 is tot stand

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2017-2018 Opmerkingen bij de Spelregels Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast blijven,

Nadere informatie

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven

Wij zijn als team op de hoogte dat de organisatie het recht heeft ons te diskwalificeren bij het niet naleven TORNOOI REGLEMENT A. GEDRAGSCHARTER Als deelnemende ploeg aan het GARRINCHA tornooi gaan wij ermee akkoord de volgende regels in acht te nemen om van het tornooi een succes te maken. Wij zijn als team

Nadere informatie

zaterdag 2 juni 2012 minivoetbaltornooi

zaterdag 2 juni 2012 minivoetbaltornooi ERLR - HEIKNT zaterdag 2 juni 2012 F.. HEIKNT minivoetbaltornooi op hun terreinen aan de Melkouwensteenweg te erlaar - Heikant Ploegen en reeksindeling Reglementen Wedstrijdschema LLEN TIJDIG OP POST!!

Nadere informatie

INLEIDING. In deze uitgave van het spelregelboek zijn alle wijzigingen tot en met 2001 verwerkt.

INLEIDING. In deze uitgave van het spelregelboek zijn alle wijzigingen tot en met 2001 verwerkt. INLEIDING De spelregelwijzigingen die de FIFA in 2001 heeft doorgevoerd, zijn voor de werkgroep spelregels veldvoetbal aanleiding om een nieuw spelregelboek uit te geven. De meest opvallende wijziging

Nadere informatie

INLEIDING. In deze uitgave van de "Spelregels Veldvoetbal" zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA vanaf 1 juli 2005 heeft doorgevoerd, verwerkt.

INLEIDING. In deze uitgave van de Spelregels Veldvoetbal zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA vanaf 1 juli 2005 heeft doorgevoerd, verwerkt. INLEIDING In deze uitgave van de "Spelregels Veldvoetbal" zijn de spelregelwijzigingen die de FIFA vanaf 1 juli 2005 heeft doorgevoerd, verwerkt. De wijzigingen betreffen: in regel 3 is nu geregeld dat

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Leuth, 9 december 2013 [1] Inhoud Doel... 3 Taak... 4 Voor aanvang van een wedstrijd... 4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:....

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m

INSTRUCTIEBOEKJE. voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m. 65m 9.15m 9.15m. 100m INSTRUCTIEBOEKJE voor D-pupillen en D-leiders (vooral bedoeld voor de overstap van E- naar D-pupil) 16m 65m 9.15m 9.15m 100m 1 REGELS VOOR D-PUPILLEN D-pupillen spelen op een heel speelveld. De afmetingen

Nadere informatie

INLEIDING. Wij vestigen uw aandacht graag nog op de onderstaande onderwerpen:

INLEIDING. Wij vestigen uw aandacht graag nog op de onderstaande onderwerpen: INLEIDING In deze uitgave zijn de spelregelwijzigingen verwerkt die de FIFA per 1 juli 2007 heeft ingevoerd. De wijzigingen zijn niet bijzonder ingrijpend, maar de intentie is geweest om meer duidelijkheid

Nadere informatie

Belgian Homeless Cup Wedstrijdreglement

Belgian Homeless Cup Wedstrijdreglement Belgian Homeless Cup 2014 - Wedstrijdreglement Alle BHC regels zijn bindend voor alle erkende en deelnemende teams aan de Belgian Homeless Cup. Deelnemers die gezien hun medisch achtergrond niet mogen

Nadere informatie

Laatst gewijzigd SPELREGELVRAGEN VELDVOETBAL (inclusief antwoorden)

Laatst gewijzigd SPELREGELVRAGEN VELDVOETBAL (inclusief antwoorden) (inclusief antwoorden) Laatst gewijzigd 14-06-2017 Beste (assistent-) scheidsrechter, waarnemer, coach Betaald Voetbal, Voor u ligt het bestand met spelregelvragen veldvoetbal. De IFAB heeft met ingang

Nadere informatie

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter.

Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Informatie over de functie van assistent scheidsrechter. Inhoud Doel...3 Taak...4 Voor aanvang van een wedstrijd...4 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen:...4 Welke positie moet een assistent

Nadere informatie

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1

VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 VV Moordrecht Handleiding grensrechters 1 Doel 2 Taak 2 Voor aanvang van een wedstrijd 2 Wanneer moet een assistent scheidsrechter vlaggen: 3 Welke positie moet een assistent scheidsrechter innemen bij

Nadere informatie

SEIZOEN 2007-2008 SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13. Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur

SEIZOEN 2007-2008 SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13. Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur SEIZOEN 2007-2008 SPELREGELS VOOR DEBUTANTJES, DUIVELTJES, PREMINIEMEN, MINIEMEN EN U8 TOT U13 Redactie: KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur K.U.Leuven, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie

Nadere informatie

spelregelboekje voor spelers, trainers, ouders en supporters

spelregelboekje voor spelers, trainers, ouders en supporters spelregelboekje voor spelers, trainers, ouders en supporters Voorwoord Beste KVV er, Beste Voetballiefhebber, Monopoly, Stratego, De Kolonisten zijn bekende gezelschapspellen waarmee we uren kunnen bezig

Nadere informatie

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL

VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL VAN E-PUPIL NAAR D-PUPIL WAT GAAT ER DAN VERANDEREN? MET ELF SPELERS OP EEN HEEL VELD MET BUITENSPEL 4 april 15 Pagina 1 van 12 Voorwoord Vanaf volgend seizoen spelen jullie niet meer bij E-pupillen van

Nadere informatie

CENTRALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE RAADGEVINGEN EN AANBEVELINGEN

CENTRALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE RAADGEVINGEN EN AANBEVELINGEN CENTRALE SCHEIDSRECHTERSCOMMISSIE RAADGEVINGEN EN AANBEVELINGEN VOOR SCHEIDSRECHTERS en ASSISTENT-SCHEIDSRECHTERS Uitgave 2011 Dit boekje is een hulp bij de evaluatie en de algemene opleiding van scheidsrechters

Nadere informatie

Van pupil E naar D...

Van pupil E naar D... Van pupil E naar D... Van 7 tal Naar 11 tal Pagina 1 Voorwoord Beste E speler maar toekomstig D speler, Om je alvast een klein beetje te helpen hebben we een boekje gemaakt. Door het lezen van dit boekje

Nadere informatie

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter)

Informatie over functie van. ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Informatie over functie van ASSISTENT SCHEIDSRECHTER (grensrechter) Delta Sports Scheidsrechter commissie Houten, september 2014 Inhoudsopgave Doel Taak Voor aanvang van een wedstrijd Wanneer moet een

Nadere informatie

SPELREGELS VOOR U6 TOT U13

SPELREGELS VOOR U6 TOT U13 SEIZOEN 2009-2010 SPELREGELS VOOR U6 TOT U13 Redactie : KBVB, Michel Sablon, Technisch Directeur K.U. Leuven, Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie Prof. Dr. Werner Helsen Bart Gilis 1 INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

De assistent-scheidsrechters

De assistent-scheidsrechters De assistent-scheidsrechters Taken Er worden twee assistent-scheidsrechters aangesteld, die tot taak hebben, afhankelijk van de beslissing van de scheidsrechter, aan te geven: wanneer de bal geheel en

Nadere informatie

REGELS VAN HET VOETBALSPEL

REGELS VAN HET VOETBALSPEL REGELS VAN HET VOETBALSPEL 2016-2017 Opmerkingen bij de Spelregels Wijzigingen Behoudens de goedkeuring van de betrokken nationale bond en vooropgesteld dat de principes van deze Regels onaangetast blijven,

Nadere informatie

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016

Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Toelichting op de nieuwe spelregels met ingang van 1 juli 2016 Vanaf het seizoen 2016-2017 zijn er enkele nieuwe spelregels van toepassing, komende vanuit de IHF. De onderstaande spelregels zijn van toepassing

Nadere informatie

1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2. Competitieregels 7 tegen 7 3

1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2. Competitieregels 7 tegen 7 3 INHOUDSTAFEL 1. REEKSINDELING 2 2. OPMAAK KLASSEMENT 2 Competitieregels 7 tegen 7 3 1. Speelveld 4 2. Bal 4 3. Aantal spelers 5 4. Spelersuitrusting 5 5. 1 scheidsrechter 5 6. 2 lijnrechters 5 7. Wedstrijdduur

Nadere informatie