Resultaten 2014 en trends kolonievogels in Zuid-Holland zuid Districtscoördinator Sander Terlouw:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten 2014 en trends kolonievogels in Zuid-Holland zuid Districtscoördinator Sander Terlouw:"

Transcriptie

1 Resultaten 214 en trends kolonievogels in Zuid-Holland zuid Districtscoördinator Sander Terlouw: Januari 215 Het begin van een nieuw kalenderjaar is altijd een mooi moment om een definitief overzicht van de resultaten van de koloniebroeders in Zuid-Holland zuid in 214 te maken. Dit is mogelijk omdat veel tellers de afgelopen wintermaanden hebben gebruikt om hun kolonieresultaten van 214 in te voeren. Daarom zeer bedankt voor het invoeren en natuurlijk voor het tellen van al die kolonies! Aalscholver De zes actieve Aalscholverkolonies in Zuid-Holland zuid waren in 214 goed voor nesten, tegen in. Dit betekent een toename van 3%, en dat maakt het verlies van het jaar ervoor (-5%) weer een beetje goed. Grootste kolonie was, als altijd, die in het Breede Water met ruim 1. nesten. De kolonie in de Dordtse Biesbosch telde dit jaar slechts 24 bezette nesten tegen 146 het jaar ervoor. Door onder andere sterke afbraak van de nestbomen lijkt deze sinds 1978 bezette kolonie nu echt te verdwijnen. In de hoogtijdagen (-) kwamen hier maximaal 35 paren tot broeden. Opvallende toename overigens van de kolonie bij plasjes de punt op Goeree Overflakkee waar in nesten geteld werden tegen 82 in. In werd hier voor het eerst één nest geteld. In onderstaande tabel is de index van de Aalscholver in Zuid-Holland zuid en landelijk terug te vinden. Gemiddeld genomen zijn de aantallen Aalscholvers in ons district de afgelopen 25 jaar met een kleine 1% toegenomen.

2 14 Index Aalscholver in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index aalscholver Zuid-Holland zuid Landelijke index Aalscholver Blauwe Reiger Zuid-Holland is de belangrijkste provincie voor Blauwe reigers van Nederland. Zuid-Holland noord kent nog net iets meer Blauwe Reigernesten dan Zuid-Holland zuid. De 484 nesten die dit jaar geteld werden in Zuid-Holland zuid in 3 kolonies mogen er echter zijn. Hierbij is de kolonie Huys ten Donck op IJsselmonde de grootste met 6 nesten, op de voet gevolgd door de kolonie in het Mallebos, Spijkenisse met 58 nesten (die gelukkig dit jaar weer geteld kon worden). De verspreiding van alle bekende kolonies in 214 wordt hieronder getoond.

3 Verspreiding van de kolonies Blauwe reigers in geheel Zuid-Holland in 214 Als we de kolonies die in 214 geteld zijn vergelijken met dezelfde kolonies waarvan in ook gegevens zijn, dan komen we op een toename van maar liefst 25% uit! kende echter een afname van 18%. Deze grote schommeling heeft waarschijnlijk twee oorzaken. Ten eerste heeft het te maken met de winteroverleving. Bij een strenge winter sterven meer Blauwe reigers dan bij een zachte winter. En de winter van /214 was extreem zacht. Ten tweede speelt dat door de plotselinge koude in maart van veel Blauwe reigers uiteindelijk niet hebben gebroed dat jaar. Er waren zelfs kolonies waarin reigers deels al begonnen waren, maar daarna toch afhaakten om vervolgens niet meer terug te komen. In 214 zullen er maar zeer weinig reigers het broeden over hebben geslagen. Zie voor de jaarlijkse populatieveranderingen van Blauwe reigers in Zuid-Holland zuid de onderstaande tabel. Daarnaast is in een tweede tabel deze jaarlijkse verandering uitgezet tegen het IJnsengetal, een maat voor de strengheid van de winter. Hoe hoger het IJnsengetal, hoe strenger de winter. Landelijk bestaat hiertussen een sterk verband (hoe strenger de winter, hoe groter de afname van de Blauwe reiger populatie), zie ook Sovon-nieuws 214(2). Ook in Zuid- Holland zuid wordt dit verband zichtbaar, alhoewel iets minder sterk. Mogelijk speelt mee dat in Zuid-Holland zuid het aandeel stromend en (licht) brak water groter is dan gemiddeld, waardoor het water en daarmee een deel van de voedselbron van reigers minder snel dichtvriest. Aanname hierbij is wel dat een groot deel van onze broeders ook in ons district overwinteren.

4 214 25% 15% 5% Blauwe reiger: Procentuele verandering in nesten tov voorgaand jaar 19% 15% 14% 11% 1% 9% 5% 5% 5% 3% 2% 25% -5% -15% -9% -1% -1% -12% -8% -12% -3% -4% -7% -3% -25% -22% -18% 3% 2% '13/'14 Verband jaarlijkse populatieverandering Blauwe reiger in Zuid-Holland zuid en IJnsengetal (maat voor strengheid winter, hoe hoger het getal, hoe strenger) '3/'4 1% '6/'7 % -1% '95/'96-2% '12/'13 '9/'91-3% Purperreiger In Zuid-Holland zuid ligt maar één jaarlijks bezette kolonie. In de Sliedrechtse Biesbosch werden in 214 tien nesten geteld, tegen elf in. Sinds de eerste vestiging in is de populatie snel

5 gegroeid tot maximaal 18 paar, maar de laatste jaren lijkt er sprake van een stabilisatie rond tien paren. 2 Aantal Purperreigernesten in Zuid-Holland zuid Lepelaar Nadat in de drie lepelaarkolonies in Zuid-Holland zuid met 25% afgenomen zijn, werd er in 214 een opmerkelijke opleving vastgesteld. Totaal werden er 346 nesten geteld tegen 19 in

6 (+82%). Dit aantal is meteen het hoogste aantal sinds 199. Hiermee lijkt de stijgende lijn van afgelopen 25 jaar weer voortgezet. Alle drie de kolonies namen overigens stevig toe. De grootste kolonie bevindt zich nog steeds in het Quackjeswater met 191 nesten in Aantal Lepelaarnesten in Zuid-Holland zuid Oeverzwaluw In 214 zijn er in Zuid-Holland zuid in totaal 777 nesten doorgegeven, een afname van 25% ten opzichte van. Deze pionier kent echter jaarlijks grote verschillen. Broedlocaties die jaar op jaar op dezelfde plek beschikbaar zijn, zijn immers schaars. Toch lijken er sinds jaarlijks wel meer oeverzwaluwen in ons district te broeden dan voorheen, met dank aan jaarlijks door vrijwilligers onderhouden broedwanden zoals die bij de APL-polder in Strijensas. Topjaar was toen 2.11 nesten werden doorgegeven. Dat onderhoud is wel een gevoelig punt, want sla je het een jaartje over, dan is de locatie al snel ongeschikt. Grondhopen op bouwlocaties beslaan daarom toch een groot aandeel van de broedplekken. Landelijk gezien is de populatie sinds 199 ongeveer verdubbeld.

7 Ontwikkeling Oeverzwaluwnesten in Zuid-Holland zuid Huiszwaluw Van de Huiszwaluw werden in nesten doorgeven in Zuid-Holland zuid. De verspreiding van de Huiszwaluwkolonies in 214 is in onderstaande figuur te zien. Daarbij dient opgemerkt te worden dat de ogenschijnlijke leegte op Voorne-Putten niet komt door de afwezigheid van Huiszwaluwen, maar dit komt doordat de vogeltellers op Voorne eens in de vijf jaar een complete Huiszwaluwtelling uitvoeren. In 214 is er niet geteld, 216 gaat dat weer gebeuren. Een vergelijking van kolonies die zowel in 214 als zijn geteld laat een afname van 2% zien. Kijken we naar de populatieveranderingen in de afgelopen 25 jaar dan wordt duidelijk dat de Huiszwaluwen in Zuid-Holland zuid vooral in de jaren 9 van de vorige eeuw flinke klappen hebben gekregen, waardoor er rond de eeuwwisseling nog maar ongeveer 6% over was van de populatie in vergelijking met 199 (toen rond de 3.3 nesten). Deze daling is sterker dan landelijk. Ook daar daalde de populatie in deze periode, echter slechts tot ongeveer 8% van de populatie van 199. Daarna zette een voorzichtig herstel in, landelijk sterker dan in Zuid-Holland zuid. Maar de verliezen die sinds 199 optraden zijn in ons district nog niet helemaal goed gemaakt (nu ongeveer 8% van de populatie van 199).

8 214 Verspreiding van de kolonies Huiszwaluw in geheel Zuid-Holland in 214 Jaarlijkse populatieverandering Huiszwaluw in Zuid-Holland zuid 25% 21% 15% 12% 14% 9% 1% 5% % 1% 5% 1% 3% -5% -5% -3% -8% -8% -7% -2% -3% -3% -1% -6% -2% -15% -11% -15% -19% -25%

9 Roek De roek blijft nog steeds een soort van Oost-Nederland. Toch is de Roek ook in Zuid-Holland zuid duidelijk toegenomen, tegen de landelijke trend in. Vooral de kolonie rond de Groene Kruisweg in Geervliet is belangrijk hierbij. In 214 werden hier 152 nesten geteld, de helft van het aantal in het gehele district (in 214: 33 nesten). Ook om deze kolonie heen zien de tellers steeds meer satellietkolonies opduiken. Ten opzichte van is de populatie wel met 6% afgenomen. De grootschalige vervolging die vaak in Oost-Nederland wordt gezien, valt hier gelukkig nog mee. 6 Index Roek in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index Roek Zuid-Holland zuid Landelijke index Roek Meeuwen en sterns Veruit de meeste kolonies van meeuwen en sterns in Zuid-Holland zuid worden geteld door professionals in opdracht van Rijkswaterstaat. De gegevens van 214 zijn daarvan nog niet binnen. De gegevens van, die bij het kolonieoverzicht vorig jaar nog ontbraken, zijn wel binnen. Hieronder een overzicht van de resultaten. Kokmeeuw Van de Kokmeeuw werden in in Zuid-Holland zuid in totaal 9.8 paren geteld, waarbij de grootste kolonies waren: Slijkplaat, Haringvliet met 3.61 nesten en Ooltgensplaat/Hellegatsplaten, Krammer-Volkerak met 2.73 nesten. Ook op de Scheelhoekeilanden, Haringvliet werden de 1. nesten overschreden (1.321). Met 9.8 paren tegen in kende de Kokmeeuwenpopulatie een afname van 7%. Kijken we naar de afgelopen 24 jaar dan zien we eerst een sterke afname in de jaren 9 van de vorige eeuw. Inmiddels lijkt de populatie in zowel ons district, als landelijk, sinds het nieuwe decennium redelijk stabiel. De aantallen zijn echter nog maar de helft van wat ze in 199 waren.

10 Index Kokmeeuw in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index Kokmeeuw Zuid-Holland zuid Landelijke index Kokmeeuw Zwartkopmeeuw De enorme opkomst van de Zwartkopmeeuw is bij veel mensen wel bekend. Ook in Zuid-Holland zuid is dit duidelijk terug te zien in de cijfers. Werden er in 199 nog maar 34 nesten geteld, in waren dit er precies 6 meer: 634. Dit aantal was vrijwel gelijk aan (628 nesten). Ook in de onderstaande grafiek met de trend is de massale opkomst van de Zwartkopmeeuw goed te zien. De enorme dip in komt overigens doordat de opkomende Nederlandse populatie zich dat jaar nabij Antwerpen vestigden. Inmiddels is de populatie in noordwest Europa dusdanig gegroeid dat ook de Vlaamse zwartkopmeeuwen éénzelfde toename vertonen als de Nederlandse. De kolonie op de Slijkplaat is één van de grootste van Nederland. In werden hier 495 nesten geteld, niet geheel toevallig ook samen met de grootste kolonie kokmeeuwen van Zuid-Holland zuid. Zwartkopmeeuwen broeden zonder uitzondering alleen in groten getale als er ook heel veel Kokmeeuwen zitten.

11 Index Zwartkopmeeuw in Zuid-Holland zuid en landelijk ( = 1) Index Zwartkopmeeuw Zuid-Holland zuid Landelijke index Verspreiding van Zwartkopmeeuwen in de Delta in

12 199 Stormmeeuw De Stormmeeuw kende in een toename van 31% ten opzichte van de aantallen van. Met in totaal 427 nesten is de Stormmeeuw best goed vertegenwoordigd in ons district. De kolonies van Stormmeeuwen zijn nooit echt groot, zoals we bij andere meeuwensoorten zien. Ook heeft de Stormmeeuw weinig op van broeden in natuurgebieden en kiest hij zijn nestplaatsen vooral op industrieterreinen en tegenwoordig ook steeds vaker op daken in steden. De grootste kolonies zaten in in het Zeehavengebied in Dordrecht (88 nesten), in de vierde petroleumhaven op Europoort, Oostvoorne (81 nesten) en de Maasvlakte (63 nesten). Helaas worden deze kolonies zelden volledig beschermd waardoor een goed broedresultaat lang niet overal gehaald wordt. Zo werden de nesten in de grootste kolonie van ons district behandeld met olie. Desondanks liep het aantal in deze kolonie in de Zeehaven in Dordrecht in 214 op tot 114 nesten. Gelukkig lukt het een beperkt deel nog wel om vliegvlugge jongen voort te brengen. Toch is dit een zorgelijke ontwikkeling wat misschien wel mee kan spelen in de afname sinds 199. De landelijke trend kent een zeer geleidelijke, maar gestage afname (nog maar 3% van de populatie in Nederland is aanwezig ten opzichte van 199). In Zuid- Holland zuid zijn de fluctuaties groter en lijkt er de laatste jaren sprake van een opleving. Laten we hopen dat de kolonies toch hier en daar rust krijgen om succesvol te broeden zodat de populatie weer kan toenemen, ook landelijk. 3 Index Stormmeeuw in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index Stormmeeuw Zuid-Holland zuid Landelijke index Stormeeuw Kleine mantelmeeuw Van de Kleine Mantelmeeuw komt de belangrijkste kolonie van Nederland in Zuid-Holland zuid tot broeden. In het Maasvlakte/Europoort gebied broeden in in totaal paar Kleine mantelmeeuwen, tegen in. Een aantal dat na een aanvankelijk sterke toename vanaf 199 nu sinds toch redelijk stabiel lijkt. Elders in het district broeden ook nog ongeveer 2. tot 3.5 paren, waarbij de kolonie op de Ventjagersplaten de grootste is (in nesten).

13 199 4 Index Kleine mantelmeeuw in Zuid-Holland zuid en landelijk ( = 1) Index Kleine mantelmeeuw Zuid-Holland zuid Landelijke index Kleine mantelmeeuw Zilvermeeuw In werden er in Zuid-Holland zuid nesten van de Zilvermeeuw doorgegeven. Dit betekent een afname van 7% in vergelijking met en doet de soort nog verder afnemen. Landelijk gaat de soort al jaren gestaag achteruit. Ook in Zuid-Holland zuid is de populatie Zilvermeeuwen, na een aanvankelijke toename, sinds aan het wegzakken. De grootste kolonie bevond zich in op de Maasvlakte met nesten. Een sterke afname werd genoteerd in een andere grote kolonie: die in de Dintelhaven, Oostvoorne. Slechts 915 nesten werden daar geteld, tegen tussen de 2.1 en 4.5 in de afgelopen tien jaren. 25 Index Zilvermeeuw in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index Zilvermeeuw Zuid-Holland zuid Landelijke index

14 199 Dwergstern De Dwergstern had in wederom een goed jaar achter de rug in Zuid-Holland zuid, zoals onderstaande index laat zien. Hierin staat ook de landelijk index ter vergelijk weergegeven, waarbij opvalt dat beide indexen redelijk goed overeenkomen. De landelijke index voor is nog niet bekend, maar hopelijk zet de positieve trend in Zuid-Holland zuid ook landelijk door. In kwamen er bijna 3 paren tot broeden in ons district waarbij een kolonie nabij Oostvoorne op de Tweede Maasvlakte met 168 nesten veruit de belangrijkste was. 35 Index Dwergstern in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index Dwergstern Zuid-Holland zuid Landelijke index Dwergstern Grote stern De Grote Stern is een pionier die niet op een districtsgrens let. Sterker nog, de populatie in de Delta en het Waddengebied wisselen veel uit, zelfs met de Belgische populatie. Vergelijking in het district Zuid-Holland zuid per jaar is daarom lastig. Toch hebben we al 1 jaar een redelijk constant aantal broeders. De Scheelhoekeilanden in het Haringvliet waren sinds jarenlang goed voor gemiddeld bijna 2. paren. In kwamen hier paren tot broeden. In 214 hebben de Grote Sterns de Scheelhoekeilanden echter links laten liggen en zijn ze massaal op het verder landinwaarts gelegen eiland de Slijkplaat in het Haringvliet gaan zitten (ongeveer 3. paar), waar de enige kolonie voor 214 in ons district gevestigd was. Visdief In werden er in Zuid-Holland zuid in totaal nesten van de Visdief geteld, een afname van 4% ten opzichte van. Veruit de grootste kolonie bevond zich op de Scheelhoekeilanden in het Haringvliet, namelijk 799 nesten. Op de Maasvlakte bij Oostvoorne en de Ventjagersplaten in het Haringvliet zitten nog twee grote kolonies met in respectievelijk 371 en 311 nesten. De vestiging van een nieuwe kolonie nabij de Krammersluizen, Bruinisse met direct 16 paar is opmerkelijk, hetzelfde geldt voor de nieuwe kolonie in de Sophiapolder met 3 paar.

15 199 De landelijke trend geeft een geringe afname aan sinds 199. In Zuid-Holland zuid fluctueert de trend wat meer, maar na een aanvankelijke toename eind jaren 9, is nu toch ook een afname zichtbaar. Wel zitten we in ons district nog boven de aantallen van 199, maar de bijna 4. paar die we in hadden zijn ver weg. 25 Index Visdief in Zuid-Holland zuid en landelijk (199 = 1) Index Visdief Zuid-Holland zuid Landelijke index Noordse stern De Noordse Stern kent zijn belangrijkste verspreidingsgebied rond de Wadden. Nagenoeg alle paartjes broeden daar. Toch komen er jaarlijks enkele tientallen paartjes in de Delta tot broeden. In Zuid-Holland zuid zijn het er de afgelopen 24 jaar tussen de 2 en 33. Met 33 kende het hoogste aantal broedende Noordse sterns voor dit district. Veruit de belangrijkste broedplaats zijn de slikken van Flakkee zuid, waar in 3 paartjes tot broeden kwamen. Tot slot Nogmaals wil ik alle tellers bedanken voor al jullie inspanningen de afgelopen jaren. Zonder jullie had ik bovenstaande ontwikkelingen niet kunnen schetsen! Uiteraard hoop ik dat jullie weer veel zin hebben in het nieuwe aankomende broedseizoen en weer met veel plezier op pad gaan om de bekende kolonies te tellen, en/of nieuwe te ontdekken. Ik wil jullie ook nog even op het volgende wijzen: sinds enige tijd staat er op de website van Sovon een handige tool: Daar valt te kijken of een bepaalde kolonie al geteld wordt, of dat de kolonie nog niet bekend is bij ons. Ook kan je zien of er nog kolonies bij jou in de buurt zijn die in het verleden wel geteld zijn, maar nu niet meer. Handig als je nog meer kolonies wilt tellen, of een nieuwe kolonie ontdekt! Uiteraard ben ik bij vragen altijd bereikbaar: Sander Terlouw: Lsb.zuidhollandzuid@sovon.nl.

Koloniebroeders in 2017 in Zuid-Holland Noord

Koloniebroeders in 2017 in Zuid-Holland Noord Koloniebroeders in 2017 in Zuid-Holland Noord De meeste kolonies zijn inmiddels ingevoerd, tijd dus voor een overzicht van het afgelopen jaar in ons district. De gegevens die op 24 januari 2018 zijn ingevoerd,

Nadere informatie

Blauwe Reiger. Purperreiger

Blauwe Reiger. Purperreiger Resultaten kolonievogels in Zuid-holland noord Hoe is het met de kolonievogels in Zuid-holland gegaan? Nemen de soorten toe of af? Hoe is dat het afgelopen seizoen vergaan? En hoe ontwikkelen de aantallen

Nadere informatie

Kolonievogel overzicht Oost Brabant 2015

Kolonievogel overzicht Oost Brabant 2015 Kolonievogel overzicht Oost Brabant 15 Hieronder vindt u het kolonievogel overzicht van Oost Brabant over 15. In het totaal zijn 383 kolonies geteld door 71 tellers die er vaak heel veel uur ingestoken

Nadere informatie

Door Matthias Koster, Sovon districtscoördinator D13, Grote Rivieren

Door Matthias Koster, Sovon districtscoördinator D13, Grote Rivieren De Zwarte Sterns hebben alweer jongen. Het is dan nu ook weer de juiste tijd om de nesten van deze stern te tellen. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de Zwarte Stern als broedvogel in het Sovon Grote

Nadere informatie

Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016

Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016 Functioneren kunstmatige eilanden voor visdieven in de Inlaag Oesterput op Noord-Beveland en in de Inlaag Neeltje Jans: Broedseizoen 2016 Mark Hoekstein & Sander Lilipaly Delta ProjectManagement (DPM)

Nadere informatie

Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch Noorderelsweg 2A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078 6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht.

Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch Noorderelsweg 2A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078 6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht. Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch Noorderelsweg 2A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078 6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht.eu Stadsvogelnieuwsbrief Dordrecht nummer 4, 2015 In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen

Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen Symposium Op reis op de Boschplaat, 30 mei 2017 Over (broed)vogels in veranderende landschappen Kees Koffijberg Sovon Vogelonderzoek Nederland 2 / 23 Boschplaat op reis, 30.05.2017 Vogels zijn belangrijke

Nadere informatie

Stichting Natuur- en Vogelwacht Dordrecht Noorderelsweg 2 A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078-6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht.

Stichting Natuur- en Vogelwacht Dordrecht Noorderelsweg 2 A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078-6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht. Stichting Natuur- en Vogelwacht Dordrecht Noorderelsweg 2 A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078-6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht.eu Stadsvogelnieuwsbrief Dordrecht nummer 1 IJsvogel Foto: Hans

Nadere informatie

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter)

Gouwebos. midmaandwintertellingen van vogels trends samengesteld door Cok Scheewe. Foto (Huig Bouter) Gouwebos midmaandwintertellingen van vogels trends 1994-2014 samengesteld door Cok Scheewe Foto (Huig Bouter) Inleiding Al meer dan 20 jaar worden in de winterperiode in het Gouwebos door de vogelwerkgroep

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Oktober 2010 (cijfers t/m augustus 2010) Inhoud: 1. Werkloosheid (algemeen) 2. Werkloosheid naar leeftijd (jongeren en ouderen) 3. Vacatures, bedrijven en leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan

Nadere informatie

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007.

Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. Beste wintervogeltellers en telsters. Moordrecht 1 november 2007 Hierbij de nieuwsbrief over de telling van 13 en 14 oktober 2007. telgegevens In de Waardvogel van september 2007 staat een artikel van

Nadere informatie

Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland. Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2013

Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland. Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2013 Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2013 Veenweiden steeds belangrijker voor Zwarte sterns in Zuid-Holland Verslag

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nb: vragen en antwoorden worden verzonden aan College, MT en alle raadsleden. INDIENING Steller vragen: Joke Ruitenberg-Alphenaar, PvdA Datum:16-01-12012 Onderwerp:

Nadere informatie

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

Bescherming Weidevogels Zuid-Holland Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Bescherming Weidevogels Zuid-Holland 2018 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Dit jaarverslag is tot stand gekomen in samenwerking met 17 actieve weidevogelgroepen

Nadere informatie

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven

Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe Walter Van Kerkhoven Voorkomen van Bruine Kiekendief (Circus aeruginosus) in Het Verdronken Land Van Saeftinghe. 2018 Walter Van Kerkhoven In het kader van de volledige broedvogelinventarisatie werd tijdens het broedseizoen

Nadere informatie

Broedvogels Emerput Breda 2008

Broedvogels Emerput Breda 2008 Broedvogels Emerput Breda 2008 Februari 2009 West Brabantse Vogelwerkgroep Jan Benoist Foto s: Jan Benoist en Raymond van Breemen West Brabantse Vogelwerkgroep Breda 1 Inleiding Bezoeken Broedvogels Kokmeeuwen

Nadere informatie

De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna

De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna De Zandbank te Heist, een boeiend fenomeen Seminarie Vrijdag 19 oktober 2007 De betekenis van een zandbank voor Heist voor de avifauna Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Kliniekstraat 25, 1070 Brussel,

Nadere informatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie

Achter de Schotbalken. Een evaluatie Achter de Schotbalken Een evaluatie Sinds 2010 is de regeling van de toegang tot het gebied achter de schotbalken opnieuw onder de loep genomen. In het verleden was er een ontheffing nodig die was aan

Nadere informatie

Verslag telling aalscholvers en blauwe reigers in het Kippenest in De Wieden op 9 mei 2009

Verslag telling aalscholvers en blauwe reigers in het Kippenest in De Wieden op 9 mei 2009 Verslag telling aalscholvers en blauwe reigers in het Kippenest in De Wieden op 9 mei 2009 Ronnie Veldkamp Om 9.00 uur had ik afgesproken met mijn vriend Pieter van den Hooven om weer de jaarlijkse telling

Nadere informatie

De roek als broedvogel in Laarbeek - Inventarisatie

De roek als broedvogel in Laarbeek - Inventarisatie De roek als broedvogel in Laarbeek - Inventarisatie 2002 - John Vereijken & Marc Verbeeten Vanaf 1985 worden jaarlijks de roeken in de gehele gemeente Laarbeek geïnventariseerd. Ook in 2002 is dit weer

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor juni 211 (cijfers t/m maart 211) Inhoud: 1. Werkloosheid 2. Werkloosheid naar leeftijd 3. Vacatures, bedrijven, leegstand 4. Woningmarkt Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt?

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Meer dan 400 paar Zwarte sterns in Zuid- Holland Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2014

Meer dan 400 paar Zwarte sterns in Zuid- Holland Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2014 Meer dan 400 paar Zwarte sterns in Zuid- Holland Verslag van monitoring van aantallen en broedsucces in 2014 Foto:%Mark%Collier% Meer dan 400 paar Zwarte sterns in Zuid-Holland Verslag van monitoring

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010)

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Er zijn enkele voorzichtig positieve ontwikkelingen waar te nemen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. Dat is kort gezegd de conclusie

Nadere informatie

8.5 Zilvermeeuw (Larus argentatus)

8.5 Zilvermeeuw (Larus argentatus) 8.5 Zilvermeeuw (Larus argentatus) 1. Status De zilvermeeuw is een vogelsoort als bedoeld in artikel 3.1, eerste lid, Wnb, waarvoor een provinciale vrijstelling geldt. Deze vrijstelling betreft (op basis

Nadere informatie

2018 is door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Huiszwaluw!

2018 is door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Huiszwaluw! 2018 is door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Huiszwaluw! 1 - Om te beginnen lichten we toe waarom de Huiszwaluw als jaar van soort is gekozen. - Ook de

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden februari 2010 (cijfers tot en met december 2009)

Crisismonitor Drechtsteden februari 2010 (cijfers tot en met december 2009) Crisismonitor Drechtsteden februari 2010 (cijfers tot en met december 9) Op de arbeidsmarkt nog geen, op de woningmarkt wel eerste voorzichtige tekenen van herstel. Dat zijn kort gezegd de conclusies van

Nadere informatie

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2013

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2013 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Centrale Informatievoorziening Kustbroedvogels in het Deltagebied in 213 Rob C.W. Strucker Mark S.J. Hoekstein Pim A. Wolf RWS Centrale Informatievoorziening BM

Nadere informatie

Vrijwilligers voor flora en fauna inventarisaties: een gouden combinatie

Vrijwilligers voor flora en fauna inventarisaties: een gouden combinatie Vrijwilligers voor flora en fauna inventarisaties: een gouden combinatie 19 juni 2017 Theo Verstrael Sovon Vogelonderzoek Nederland Inhoud Vrijwilligers & natuurmonitoring Achtergronden & motivaties Wat

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden

Crisismonitor Drechtsteden Crisismonitor Januari 211 (cijfers t/m oktober 21) Hoe staan de er voor op de arbeidsmarkt en de woningmarkt? Dat leest u in deze zesde editie van de crisismonitor, die het OCD eens in de twee maanden

Nadere informatie

Inleiding. geïnventariseerd op. grootste op daken broedende kolonie meeuwen. Aanvulling hierop betreft het tellen van de grote kolonie op

Inleiding. geïnventariseerd op. grootste op daken broedende kolonie meeuwen. Aanvulling hierop betreft het tellen van de grote kolonie op 13 Aantal broedparen van meeuwen en sterns in ZuidKennemerland en de Haarlemmermeer in 1997 Fred Cottaar Inleiding Voor het elfde jaar in successie is ZuidKennemerland en de Haarlemmermeer geïnventariseerd

Nadere informatie

DPM. Broedsucces van kustbroedvogels in de Grevelingen in Delta Project Management

DPM. Broedsucces van kustbroedvogels in de Grevelingen in Delta Project Management Broedsucces van kustbroedvogels in de Grevelingen in 2017 Mark Hoekstein, Sander Lilipaly, Dirk van Straalen en Pim Wolf LIFE15 IPE NL 016 DPM Delta Project Management Broedsucces van kustbroedvogels

Nadere informatie

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten

Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Landelijke klapekstertelling winter 2008/2009 Eindresultaten Foto J. Schwiebbe - http://www.birdphoto.nl April 2009, Matthijs Broere (Waarneming.nl) & Fred Hustings (SOVON) 1. Inleiding Afgelopen winter

Nadere informatie

Koloniebroedende pioniers. Dwergmeeuw Larus minutus

Koloniebroedende pioniers. Dwergmeeuw Larus minutus Groen: Werkzaamheden mogelijk. Oranje: Werkzaamheden mogelijk: ja, mits na overleg met ecoloog en eventuele mitigerende maatregelen. Rood: Werkzaamheden mogelijk: nee, tenzij toestemming van de ecoloog

Nadere informatie

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2004

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2004 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2004 met een samenvatting van 2003 Rob C.W. Strucker

Nadere informatie

Meeuwen in Alkmaar. Voorkom meeuwen overlast op uw dak

Meeuwen in Alkmaar. Voorkom meeuwen overlast op uw dak Meeuwen in Alkmaar Voorkom meeuwen overlast op uw dak Colofon: Gemeente Alkmaar Postadres: Postbus 53 1800 BC Alkmaar Centraal meldnummer 072-548 9444 internet: www.alkmaar.nl Deze folder is een uitgave

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2003.

Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2003. Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2003. In deze notitie wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt. De notitie is als volgt ingedeeld: 1. Samenvatting.

Nadere informatie

Kolonievogels in Twente in 2018

Kolonievogels in Twente in 2018 Kolonievogels in Twente in 2018 Peter van den Akker In dit artikel laat ik zien hoe het onze kolonievogels in Twente in 2018 is vergaan en hoe dit past in een meerjarig overzicht van iedere soort. Er is

Nadere informatie

Monitoring Antwerps Havengebied

Monitoring Antwerps Havengebied Monitoring Antwerps Havengebied 16 november 2017 Geert Spanoghe & Ralf Gyselings Monitoring Antwerps Havengebied Door INBO sinds 2003, coördinerend met hulp van vrijwilligers Met versterkt team sinds 2009

Nadere informatie

Nieuwsbrief wintertellingen Knobbelzwanen in Groningen Februari 2019

Nieuwsbrief wintertellingen Knobbelzwanen in Groningen Februari 2019 Nieuwsbrief wintertellingen Knobbelzwanen in Groningen Februari 2019 Beste tellers, Het derde en laatste seizoen wintertellingen van Knobbelzwanen in Groningen is inmiddels aardig op streek. We zijn erg

Nadere informatie

BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010

BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010 BROEDGEVALLEN VAN DE RAAF IN DE PROVINCIE UTRECHT IN 2009 EN 2010 André van Kleunen en Gert Ottens Een paar jaar geleden hebben we in de Provinciale Nieuwsbrief van SOVON en in de Kruisbek aangekondigd

Nadere informatie

Nederlander minder op vakantie in 2010

Nederlander minder op vakantie in 2010 Vakantieparticipatie De vakantieparticipatie geeft het percentage van de Nederlandse bevolking weer dat in het onderzoeksjaar minstens één keer op vakantie is geweest. In de vorige eeuw is de vakantieparticipatie,

Nadere informatie

Topjaar soorten overig jarig riet

Topjaar soorten overig jarig riet Beste tellers van zeldzame broedvogels in Gelderland! Het jaar 2018 loopt alweer ten einde. Tijd dus om terug te blikken op het broedvogelseizoen 2018. De terugblik op de koloniebroeders zal nog even op

Nadere informatie

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017

Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Functioneren kunstmatig eiland voor sterns in de Inlaag Oesterput en op eilanden in de Inlaag s Gravenhoek, Noord-Beveland: Broedseizoen 2017 Mark Hoekstein Delta ProjectManagement (DPM) Postbus 315 4100AH

Nadere informatie

Het provinciaal weidevogelmeetnet in 2007 Uit het Jaarboek Weidevogels 2007

Het provinciaal weidevogelmeetnet in 2007 Uit het Jaarboek Weidevogels 2007 Het provinciaal weidevogelmeetnet in 7 Uit het Jaarboek Weidevogels 7 Al 21 jaar meetnetwerk Het weidevogelmeetnet Noord-Holland is één van de oudste in ons land. Vanaf 1987 zijn in 51 proefvlakken elk

Nadere informatie

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2007

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2007 Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Rijkswaterstaat Rijkswaterstaat Waterdienst Kustbroedvogels in het Deltagebied in 27 Rob C.W. Strucker 1) Mark S.J. Hoekstein 1) Pim A. Wolf 1)

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de stadsdelen

Ontwikkelingen in de stadsdelen 26 De Amsterdamse woningmarkt is vanaf 28 stevig geraakt door de economische crisis. Het dieptepunt op de woningmarkt werd bereikt in het eerste kwartaal van 29. De jaren 21 en 2 lieten aanvankelijk tekenen

Nadere informatie

Wat feitjes rond de duizendste Eempoldertelling

Wat feitjes rond de duizendste Eempoldertelling AANTAL. Wat feitjes rond de duizendste Eempoldertelling Sinds 1973 worden elke veertien dagen de vogels in de westelijke Eempolders geteld. Dat is nu dus al ruim 38 jaar. Wat rekenwerk levert op dat op

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2019

Graydon Kwartaalmonitor Q1 2019 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud Nu het eerste kwartaal van 219 achter ons ligt, kunnen we de balans opmaken over de Nederlandse bedrijvigheid over deze periode. De cijfers stemmen nog steeds

Nadere informatie

Aantal broedparen van Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw en Scholekster op het Forteiland IJmuiden in 2014

Aantal broedparen van Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw en Scholekster op het Forteiland IJmuiden in 2014 Aantal broedparen van Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw en Scholekster op het Forteiland IJmuiden in 2014 Aantal broedparen van Kleine Mantelmeeuw, Zilvermeeuw en Scholekster op het Forteiland IJmuiden in

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 7 e editie. Opzet en inhoud

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 7 e editie. Opzet en inhoud 7 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud Deze factsheet is de zevende editie van de Economische Monitor en presenteert recente economische ontwikkelingen van als regio en de vier gemeenten.

Nadere informatie

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Strandvogels in de kijker Jan Seys communicatieverantwoordelijke Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) Doelstelling = Herkennen & begrijpen vogels (& vogelsporen) op het strand Indeling/opbouw STRANDVOGELS

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010)

Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010) Crisismonitor Drechtsteden augustus 2010 (cijfers tot en met juni 2010) Uit de landelijke pers: Economie groet met 2,1% Voorzichtig herstel aantal banen Herstel uitzendmarkt Werkloosheid blijft afnemen

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden april 2010 (cijfers tot en met februari 2010)

Crisismonitor Drechtsteden april 2010 (cijfers tot en met februari 2010) Crisismonitor Drechtsteden april 2010 (cijfers tot en met februari 2010) Op arbeidsmarkt en woningmarkt nog steeds weinig tekenen van herstel. Dat is kort gezegd de conclusie van deze derde versie van

Nadere informatie

meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis

meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis meeuwen in het duin meeuwen in de stad Frits van der Sluis Leiden aan zee meeuwen in Nederland (1998 2000) zilvermeeuw kleine mantelmeeuw meeuwen in het Wassenaarse duin meeuwen in het Wassenaarse duin

Nadere informatie

De opvallendste waarnemingen uit de. Dollard zijn de hoge. kokmeeuwen (1602). Van deze 3 soorten. zijn dit de hoogste Januari-waarden

De opvallendste waarnemingen uit de. Dollard zijn de hoge. kokmeeuwen (1602). Van deze 3 soorten. zijn dit de hoogste Januari-waarden Kusttellingen Telling januari 1990 de Noordkust slechts 2 januariwaarnemingen bekend, van resp. 5 en 2 kanoeten. Zie verder tabel 3. Jan van t Hoff De opvallendste waarnemingen uit de Dollard zijn de hoge

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Prognose aantal leerlingen (index: 2011 = 100) (index: 2016 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2011 en 2015 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Portret van de (zee)meeuw

Portret van de (zee)meeuw Portret van de (zee)meeuw D.De Kievith Jan Seys 31 JANUARI 2008 InnovOcean site (Oostende) DUBBELE HOUDING T.O.V. MEEUWEN Stoorzenders: - uitwerpselen - aggressie - lawaai - goten verstoppen - vliegverkeer

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 27 juli 2015) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 27 juli 2015) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) (d.d. 27 juli 2015) Nummer 3062 Onderwerp Schrappen EHS gebied Splitsingsdam Nieuwe Waterweg Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2014

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2014 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Centrale Informatievoorziening Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2014 Rob C.W. Strucker Floor A. Arts Mark S.J. Hoekstein RWS Centrale Informatievoorziening

Nadere informatie

Overzicht uitgeschreven huisartsen NIVEL Lud van der Velden Daniël van Hassel Ronald Batenburg

Overzicht uitgeschreven huisartsen NIVEL Lud van der Velden Daniël van Hassel Ronald Batenburg Overzicht uitgeschreven huisartsen 1990-2015 NIVEL Lud van der Velden Daniël van Hassel Ronald Batenburg ISBN 978-94-6122-424-8 http://www.nivel.nl nivel@nivel.nl Telefoon 030 2 729 700 Fax 030 2 729 729

Nadere informatie

NOORDZEEKUST VAN HET DELTAGEBIED

NOORDZEEKUST VAN HET DELTAGEBIED STRANDPLEVIER, BONTBEKPLEVIER EN DWERGSTERN AAN DE NOORDZEEKUST VAN HET DELTAGEBIED Floor Arts Delta Project Management (DPM) Rijkswaterstaat, Centrale informatievoorziening (CIV) INHOUD HOOFDROLSPELERS

Nadere informatie

Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016

Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016 Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016 Werken er nu meer of minder huisartsen dan 10 jaar geleden en werken zij nu meer of minder FTE? LF.J. van der Velden & R.S. Batenburg,

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

Registratie arbeidszorg

Registratie arbeidszorg Registratie arbeidszorg 2010-2014 Redactie: Marc Boons, Jo Bellens Toelichting Dit rapport bevat de belangrijkste bevindingen van de cijfers uit het registratiesysteem dat de Ronde Tafel Arbeidszorg heeft

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2011 enkele cijfers en getallen op een rij

Nationale Tuinvogeltelling 2011 enkele cijfers en getallen op een rij Nationale Tuinvogeltelling 2011 enkele cijfers en getallen op een rij In totaal werden 28374 tellingen doorgegeven verdeeld over meer dan 900.000 verschillende individuen. Er werden 125.550 huismussen

Nadere informatie

Monitor Krachtwijken 2010 Amsterdam

Monitor Krachtwijken 2010 Amsterdam Monitor Krachtwijken 2010 maart 2011 Inhoud Inhoud: pagina Programma wijkeconomie 3 Inleiding 4 Stand van zaken 2010 5 Vestigingen 5 Starters 6 Opheffingen 7 Sectorverdeling 8 Gemiddelde leeftijd ondernemingen

Nadere informatie

86,3 87,7 +1,66% -8,62%

86,3 87,7 +1,66% -8,62% Vastgoed, familie, vennootschappen januari maart Trimester 1-21 www.notaris.be 1. Index van de vastgoedactiviteit in België n 4 12 12 11 18,2 11 1 94,3 11,1 11,6 94,4 99,2 1, 99,7 1 86,3 9 87,7 9 8 27

Nadere informatie

Meeuwen in Leiden Voorkom meeuwennesten op uw dak

Meeuwen in Leiden Voorkom meeuwennesten op uw dak Meeuwen in Leiden Voorkom meeuwennesten op uw dak In deze folder kunt u lezen hoe voorkomen kan worden dat meeuwen een nest maken op uw dak. De folder geeft informatie over de aanwezigheid van meeuwen

Nadere informatie

PASSENDE BEOORDELING OP HOOFDLIJNEN PLANMER WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE. Provincie Zuid-Holland. Eindconcept. 7013039 1 november 2013

PASSENDE BEOORDELING OP HOOFDLIJNEN PLANMER WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE. Provincie Zuid-Holland. Eindconcept. 7013039 1 november 2013 7013039 1 november 2013 PASSENDE BEOORDELING OP HOOFDLIJNEN PLANMER WINDENERGIE GOEREE-OVERFLAKKEE Provincie Zuid-Holland Eindconcept Duurzame oplossingen in energie, klimaat en milieu Postbus 579 7550

Nadere informatie

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust.

Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Verslag Wadvogeltellingen langs de Wieringerkust. Over de periode December 2015 tot en met November 2016. Elke maand worden er Wadvogeltellingen gedaan in o.a het NL - Waddengebied tijdens hoog water.

Nadere informatie

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100)

Figuur 1: Ontwikkeling aantal leerlingen Figuur 2: Ontwikkeling aantal leerlingen 2009-2013 1 (index: 2009 = 100) 2014-2019 (index: 2014 = 100) Het aantal leerlingen in het basisonderwijs is tussen 2010 en 2014 gedaald. In de provincie Limburg nam het aantal leerlingen in deze periode het sterkst af. In het voortgezet onderwijs is het aantal leerlingen

Nadere informatie

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij*

Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Nationale Tuinvogeltelling 2012 enkele cijfers en getallen op een rij* Er deden 40496 verschillende mensen mee in totaal werden 28232 tellingen doorgegeven verdeeld over meer dan 631800 verschillende individuen.

Nadere informatie

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013 Persbericht Woningmarktcijfers.nl, Heerlen 21-01-2014 Nederlandse woningmarkt stabiel in tweede halfjaar 2013 De gemiddelde koopsom van de door het Kadaster geregistreerde woningtransacties kwam in december

Nadere informatie

8.4 Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)

8.4 Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) 8.4 Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus) 1. Status De kokmeeuw was reeds beschreven in het fbp. Omdat de tekst op een aantal punten herziening behoefde, is deze integraal herschreven. De kokmeeuw is een

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER EERSTE KWARTAAL 2016

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER EERSTE KWARTAAL 2016 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2016 In de Arbeidsmarktmonitor Metalektro wordt viermaal per jaar aan metalektrobedrijven gevraagd terug te blikken op de werkgelegenheidsontwikkelingen

Nadere informatie

Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied

Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied Resultaten van 30 jaar wintervogels tellen in het agrarisch Peelgebied Het is minder zwart-wit dan het lijkt Carlo van Seggelen Vogelwerkgroep De Peel Wintertelling 1982 2012 Vogelwerkgroep De Peel Aanleiding

Nadere informatie

OPKOMST VAN DE HALSBANDPARKIET IN NEDERLAND EN UTRECHT André van Kleunen

OPKOMST VAN DE HALSBANDPARKIET IN NEDERLAND EN UTRECHT André van Kleunen OPKOMST VAN DE HALSBANDPARKIET IN NEDERLAND EN UTRECHT André van Kleunen De halsbandparkiet (Psittacula krameri) komt van oorsprong voor in Afrika, in een gordel ten zuiden van de Sahara en op het Indisch

Nadere informatie

Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch Noorderelsweg 2A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078 6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht.

Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch Noorderelsweg 2A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078 6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht. Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch Noorderelsweg 2A, 3329 KH Dordrecht, tel.: 078 6.21.39.21, info@vogelwacht.eu, www.vogelwacht.eu Stadsvogelnieuwsbrief Dordrecht nummer 3, 2014 In deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Broedsucces van kustbroedvogels in het Deltagebied in 2018

Broedsucces van kustbroedvogels in het Deltagebied in 2018 Broedsucces van kustbroedvogels in het Deltagebied in 2018 Sander Lilipaly Pim Wolf Maarten Sluijter Floor Arts Mark Hoekstein Dirk van Straalen Postbus 315 Edisonweg 53D 4100 AH Culemborg 4382 NV Vlissingen

Nadere informatie

Kolonievogels in Twente 2015

Kolonievogels in Twente 2015 Kolonievogels in Twente 2015 Hoe zat het met de kolonievogels in Twente in 2015? Toename bij de Blauwe Reiger, Roek en Kokmeeuw, maar afname bij Oeverzwaluw en Huiszwaluw. De enige aalscholverkolonie bleef

Nadere informatie

Aalscholvers in Vlaanderen

Aalscholvers in Vlaanderen Aalscholvers in Vlaanderen Telresultaten 28-29 Aalscholversslaapplaats - Yves Adams/Vilda De bewogen geschiedenis van de Aalscholver in Europa is inmiddels algemeen gekend. Tot over halfweg de twintigste

Nadere informatie

Trends in passend onderwijs

Trends in passend onderwijs DEFINITIEF Trends in passend onderwijs 2014-2017 DUO Informatieproducten Susan Borggreve, Daniël van Eck & Thijs Nielen 12 juni 2018 Inhoud 1 SAMENVATTING... 3 2 LEESWIJZER... 5 3 ONTWIKKELINGEN IN LEERLINGAANTALLEN...

Nadere informatie

Aantal gevonden legsels in 2008

Aantal gevonden legsels in 2008 10 1 Broedpaaraantallen 2. Reproductie Na terugkomst van weidevogels in hun broedgebied vormen zich paren en kiezen de vogels een plek om te gaan broeden: de vestiging. Daarna komen twee belangrijke reproductiefasen:

Nadere informatie

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch

CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch CO2-monitor 2013 s-hertogenbosch Afdeling Onderzoek & Statistiek Maart 2013 2 Samenvatting In deze monitor staat de CO2-uitstoot beschreven in de gemeente s-hertogenbosch. Een gebruikelijke manier om de

Nadere informatie

Jongen uitgevlogen totaal

Jongen uitgevlogen totaal Inmiddels een zeldzame bewoner; de ringmus NESTKASTENVERSLAG Inleiding: Ook dit broedseizoen werden op verschillende locaties weer talrijke en op hun inhoud gecontroleerd. Binnen ons werkgebied hangen

Nadere informatie

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2012

Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2012 Ministerie van Infrastructuur en Milieu Centrale Informatievoorziening Kustbroedvogels in het Deltagebied in 2012 Rob C.W. Strucker Mark S.J. Hoekstein Pim A. Wolf RWS Centrale Informatievoorziening BM

Nadere informatie

Grote Zilverreigers en hun slaapplaatsen

Grote Zilverreigers en hun slaapplaatsen Grote Zilverreigers en hun slaapplaatsen Overwinterende Grote Zilverreigers in de Kempen en Peel Roel van den Heuvel en Robert Kastelijn Echt veel informatie is er nog niet te vinden over Grote Zilverreigers

Nadere informatie

Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2004.

Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2004. Ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt tot 1 juli 2004. 1 In deze notitie wordt een beeld geschetst van de ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt over de periode vanaf 1 januari tot 1 juli 2004.

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014

WERKGELEGENHEIDSBAROMETER VIERDE KWARTAAL 2014 INDICATOREN VOOR WERKGELEGENHEIDSREALISATIE EN -VERWACHTINGEN, 2009-2014 In januari 2014 vond de vierde meting plaats van de Arbeidsmarktmonitor Metalektro 2014. Metalektrobedrijven keken hierin onder

Nadere informatie

Sternen te Zeebrugge. Broeden op een kunstmatig schiereiland

Sternen te Zeebrugge. Broeden op een kunstmatig schiereiland Sternen te Zeebrugge Broeden op een kunstmatig schiereiland Sternen te Zeebrugge Broeden op een kunstmatig schiereiland Wouter Courtens, Eric Stienen & Marc Van de walle Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek

Nadere informatie

ADOPTIE Trends en Analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2011 tot en met 2015

ADOPTIE Trends en Analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 2011 tot en met 2015 Ministerie van Veiligheid en Justitie ADOPTIE Trends en Analyse Statistisch overzicht interlandelijke adoptie over de jaren 211 tot en met 215 Februari 216 Overzicht van het aantal verleende beginseltoestemmingen

Nadere informatie

Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%.

Op Europees niveau is de soort in de periode 1980-2011 met 52% afgenomen, en ten opzichte van 1990 met 6%. 1 De spreeuwenstand gaat vanaf eind jaren zeventig achteruit. Over de periode 1984-2012 is de broedpopulatie in Nederland zelfs met gemiddeld 4% per jaar afgenomen. Daardoor resteert momenteel minder dan

Nadere informatie

MIRA 2012 Milieu & natuur

MIRA 2012 Milieu & natuur MRA 212 Milieu & natuur ndex overwinterende watervogels watervogelindex (1991-92=1) aantal (1991-92=1) 6 5 4 3 2 1 1 4 1 3 1 2 1 1 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 1991-92 1993-94 1995-96 1997-98 1999-21-2 23-4 25-6

Nadere informatie

De Huiszwaluw (Delichon urbica) in de Kempen in 2005

De Huiszwaluw (Delichon urbica) in de Kempen in 2005 De Huiszwaluw (Delichon urbica) in de Kempen in 2005 Wim Deeben INLEIDING In 2005 zijn er in de Kempen weer Huiszwaluwen geteld. Ten opzichte van 2004 zijn er enkele veranderingen: Acht, Bladel, Duizel,

Nadere informatie

Onderwijs: kiezen voor en leren in de techniek

Onderwijs: kiezen voor en leren in de techniek Horizontale as: % +/- t.o.v. jaar eerder Onderwijs: kiezen voor en leren in de Ontwikkeling instroom mbo 24, 25, 26 4% 24 3% 2% % 25 % -4% -3% -2% -% % -% % 2% 3% 4% 26-2% -3% -4% Verticale as: afwijking

Nadere informatie

KOLONIEVOGELS EN ZELDZAME BROEDVOGELS IN UTRECHT IN 2004

KOLONIEVOGELS EN ZELDZAME BROEDVOGELS IN UTRECHT IN 2004 KOLONIEVOGELS EN ZELDZAME BROEDVOGELS IN UTRECHT IN 2004 Wilco Stoopendaal Een waarneming van een zingende grote karekiet in juni, wat moet ik daarmee, vraagt men zich wel eens af. Een zeldzame soort als

Nadere informatie

M Na regen komt? De MKB-ondernemer als weerman van het economische klimaat. A. Ruis

M Na regen komt? De MKB-ondernemer als weerman van het economische klimaat. A. Ruis M200814 Na regen komt? De MKB-ondernemer als weerman van het economische klimaat A. Ruis Zoetermeer, december 2008 Prognoses vanuit het MKB Ondernemers in het MKB zijn over het algemeen goed in staat

Nadere informatie

Bekendheid Norm Gezond Bewegen

Bekendheid Norm Gezond Bewegen Bewonersonderzoek 2013 gemeente Deventer onderdeel Sport Nationale Norm Gezond Bewegen De Nationale Norm Gezond Bewegen is in 2013 bij 55% van de Deventenaren bekend. Dit percentage was in 2011 licht hoger

Nadere informatie