ArtNframed 2440 Jorinde van Gent Floor van Eijden Caine van der Breggen. Marketingplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ArtNframed 2440 Jorinde van Gent Floor van Eijden Caine van der Breggen. Marketingplan"

Transcriptie

1 ArtNframed 2440 Jorinde van Gent Floor van Eijden Caine van der Breggen Marketingplan

2 Inleiding Voor ons bedrijf Artnframed hebben wij een marketingplan opgesteld. In dit marketingplan vindt u alles over de aanpak van onze marketing.

3 Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Huidig markt Beschrijving markt Concurrentieanalyse Belangrijkste omgevingsfactoren SWOT Analyse 6 2. Omschrijving Artnframed Inleiding Missie Targets Doelen Marketingmix 8 3. Persona (Woonwinkels) 9 4. Customer journey Potentiële klanten (woonwinkels) Bronvermelding 12

4 1. Huidig markt 1.1 Beschrijving markt Wij bevinden ons met ons product in de woonbranche en in de kunstbranche. Wij verkopen een stalen frame dat kunst met elkaar verbindt. We zorgen ervoor dat de consument kan genieten van kunst wat omarmd is door een frame met een industriële look met een stoere, maar strakke uitstraling. Het frame is gemaakt voor twee of drieluiks schilderijen. Het frame kan op een muur worden bevestigd, waarna de schilderijen in het frame gehangen kunnen worden. Door het frame wordt de kracht van het schilderij versterkt en de samenhang toegevoegd, zodat de schilderijen meer tot leven komt. Woonwinkels (Hoofddoelgroep) Wij richten ons op gemengde woonwinkels die zich bevinden in Nederland. Ze bevinden zich in het hogere segment en hebben meer geld te besteden dan gemiddeld. Naast woonartikelen wordt er ook kunst verkocht. De producten die in de winkel worden verkocht zijn voor een modern of industrieel interieur. In Nederland waren er in gemengde woonwinkels. De woonbranche heeft een zware tijd doorstaan, na 7 jaar sluit de woonbranche voor het derde jaar op rij positief af. Er zit groei in het volume van de woonbranche, gedreven door toenemende activiteit op de woningmarkt. (Rabobank woonbranche, 2018) Binnenhuisarchitecten Daarnaast richten wij ons op binnenhuisarchitecten die zich bevinden in Nederland. Hebben klanten die zich bevinden in het hogere segment, houden van kunst en hebben zelf ook oog voor kunst. Ook zijn ze gericht op modern of industrieel interieur. Eind 2015 waren er architecten in Nederland, waarvan binnenhuisarchitecten. Het herstel va de woningbouw heeft gezorgd voor een licht groei in de architectenbranche. De orderportefeuilles zijn beter gevuld. (Rabobank architectenbranche, 2018) Kunstenaars In de kunstbranche zit een flinke groei, zo is er te zien dat er een forse toename zit en het aantal museabezoekers (NU.nl, 2017) De overheid streeft ernaar dat zoveel mogelijk mensen in Nederland toegang hebben tot cultuur van hoge kwaliteit. Hierdoor worden veel instellingen ondersteunt waaronder musea. De overheid investeert in de periode ruim 373 miljoen in culturele basisinfrastructuur zoals musea en exposities. Kunstenaars en culture instellingen krijgen meer ruimte voor innovatie, samenwerking en ontwikkeling van jonge talenten. (Rijksoverheid, 2017) Verder richten wij ons ook op kunstenaars/ kunstverkopers, die zich bevinden in Nederland en abstracte kunst verkopen. In 2012 waren er gemiddeld Hiervan had 55% een ontwerpend beroep zoals vormgever en 45% waren beroepskunstenaars, dit zijn kunstenaars die misschien potentieel voor ons zijn. (CBS, 2014)

5 Conclusie De woonbranche, architectenbranche en kunstbranche zijn aan het groeien, wat heel positief is. Dat daarnaast voor innovatie, samenwerking en ontwikkeling van jonge talenten geld wordt vrijgegeven maakt het voor ons een uitgelezen kans om deze markten te betreden en onze graantjes mee te pikken. 1.2 Concurrentieanalyse Op dit moment zijn er nog geen concurrenten. Er zijn wel merken die metalen wanddecoratie verkopen, maar dit komt weinig tot niet overeen met ons product. Er worden ook wel metalen schilderijlijsten verkocht, maar deze lijsten hebben niet dezelfde functie als ons product. 1.3 Belangrijkste omgevingsfactoren Demografisch De Nederlandse bevolking blijft groeien. Een groei van de bevolking betekent op lange termijn meer omzet voor ons bedrijf, maar wij zullen hier op korte termijn niet heel veel profijt van hebben. (PBL, 2013) Economisch Economische gaat het steeds beter met Nederland. De economie trekt na de crisis weer langzamerhand aan. Hierdoor zal de koopkracht ook weer groeien. Waardoor mensen en bedrijven sneller uitgaves zullen gaan doen voor een product als die wij verkopen. (NOS, 2016) Sociaal-cultureel Er zijn steeds meer mensen die musea bezoeken en dus interesse hebben in cultuur en kunst. In de woonwinkels zie je steeds meer staal terugkomen in het interieur, ons product is hierop een mooie aanvulling. (NU.nl, 2017) Technologisch Mensen staan steeds meer open voor innovatie, verandering en nieuwe producten. Dit is erg positief voor ons bedrijf. Ecologisch Ons product is gemaakt van staal, het kan zijn dat er in de toekomst een tekort aan grondstoffen komt of dat prijs van staal wordt verhoogd i.v.m. milieuvervuiling. Hierdoor zal het laten produceren van ons product ook duurder worden. Politiek-juridisch Nederland is op politiek gebied stabiel, de ondernemers als consument worden goed beschermt. Wij zullen zelf niet heel veel te maken krijgen met politieke of juridische veranderingen.

6 1.4 SWOT Analyse Sterkte - Er zijn op dit moment geen concurrenten - Er zijn nog geen soortgelijke producten - Er zijn geen tussenleveranciers, zoals bijvoorbeeld een distributiecentrum - Het team van Artnframed bestaat uit mensen met verschillende achtergronden die een perfecte combinatie vormen Zwakte - Omdat het een heel nieuw product is, is er nog niet te zeggen of er markt voor is of zal zijn. - Het frame kan moeilijk te vervoeren en te plaatsen zijn - Hoge productiekosten vanwege lage afname Kansen - De markten waar onze product zich in bevindt zijn groeiend - Er zijn veel potentiele klanten, denkend aan woonwinkels, binnenhuisarchitecten, kunstenaarts Bedreigingen - Woonwinkels kunnen in de toekomst af nemen, omdat mensen meer online gaan kopen - Productiekosten kunnen hoger worden i.v.m. milieu.

7 2. Omschrijving Artnframed 2.1 Inleiding Wij verkopen een frame dat kunst met elkaar verbindt. We zorgen ervoor dat de consument kan genieten van kunst wat omarmd is door een frame met een industriële look met een stoere, maar strakke uitstraling. Met dit frame voegen wij extra kracht toe aan het geheel en op deze manier heeft de consument een mooie wanddecoratie met prachtige kunst. Door het frame wordt de samenhang van een 2 of 3 luik duidelijk en hierdoor ziet de consument het weer als een geheel. Daarbij kan de kunstenaar met het frame een 2 of 3 luik verkopen als een geheel. Hierdoor kunnen beide partijen weer genieten van een 2 of 3 luik. De frames worden op maat gemaakt; dit betekent dat ieder frame uniek is en aangepast wordt op de kunst die de consument wil hebben. Artnframed bestaat uit drie medewerkers: Floor van Eijden, Jorin van Gent en Caine van der Breggen. Floor en Caine zijn twee commerciële economie studenten en Jorinde een Bedrijfseconomie student. Door deze combinatie zijn wij op commercieel gebied een goede samenstelling en kunnen wij onze verschillende inzichten gebruiken voor het behalen van succes. 2.2 Missie en strategie Onze missie is meer om kracht te geven aan kunst, waardoor mensen optimaal van kunst kunnen genieten. We hebben ervoor gekozen om gebruik te maken van de marketingstrategie Customer Intimacy. We gaan ons voornamelijk richten op klantaandacht en klantenservice. Wanneer het frame bijvoorbeeld in een woonwinkel hangt, houden we nauw contact over de na leveringen. De klant kan dan zijn wensen aangeven, wat wij meenemen in de productie van het frame. Doordat het frame veel geld kost, moet er goed contact onderhouden worden met de klant zodat er geen cognitieve dissonantie ontstaat. 2.3 Targets We hebben een aantal target opgesteld. Onze targets zijn als volgt: - Aan het eind van de minor hebben we 10 frames verkocht of 8000,- euro omzet behaald - Daarbij hebben we 10 partners gevonden waarmee we kunnen samenwerken. Hier kun je denken aan woonwinkels, kunstenaars of binnenhuisarchitecten. 2.4 Doelen Ons doel is om mensen optimaal te laten genieten van kunst. Twee of drie schilderijen die onderdeel van elkaar uit maken en los worden opgehangen, komen vaak minder goed tot hun recht. Aan de hand van ons product

8 2.5 Marketingmix Product Het frame dat wij verkopen versterkt en verbindt kunst met elkaar. Het is een twee of drieluiks frame waar twee of drie schilderijen in gehangen kunnen worden. Het is gemaakt van staal en zit aan elkaar vast gelast. Het frame wordt door ons bij de klant bezorgt en gemonteerd. Prijs Het frame zal rond de 700 á 800 euro gaan kosten. Dit is afhankelijk van de grootte van het frame en of het bedoeld is voor een twee of drieluiks schilderij. Door deze hoge prijs bevinden wij ons in het hogere segment. Plaats Wij gaan ons product via woonwinkels, binnenhuisarchitecten en kunstenaars verkopen. We hebben gekozen voor selectieve distributie, wat inhoudt dat de kanalen waarlangs wij het verkopen, wel aan bepaalde criteria moeten voldoen. We maken ook gebruik van een website waarlangs het mogelijk is het product te verkopen. We maken gebruik van een direct kanaal, er is geen sprake van tussenschakels. Wij laten zelf het product produceren en leveren dit direct aan de klant. Promotie We zullen gebruik gaan maken van verschillende promostrategieën, waaronder reclame en persoonlijke verkoop. Ons product zal gepromoot worden aan de hand van een website. Het is ook te koop via de website. We zullen de klanten daarnaast persoonlijk gaan benaderen. Langs de potentiele klanten gaan om face-to-face te verkopen, maar ook telefonisch verkopen.

9 3. Persona (Woonwinkels) Woonwinkel Amsterdam bestaat al 10 jaar en bevindt zich in het centrum van Amsterdam. Ze bevinden zich in het hogere segment en verkopen voornamelijk luxe woonartikelen. Woonwinkel Amsterdam is voornamelijk gericht op moderne en industriële interieur. Naast de woonartikelen die zij verkopen, verkopen ze ook kunst. Hier kun je denken aan schilderijen van Jan Kremer en Tom Okker. In de winkel komen mensen tussen de 25 en 65 jaar oud die zich bevinden in het hogere segment. Dit zijn zowel recreatieve kunstkopers als echte kunstliefhebbers. Woonwinkel Amsterdam verkoopt veel woonartikelen met metaal erin verwerkt, deze producten zijn bij elkaar neergezet en vormen gezamenlijk een nagemaakte kamer. De schilderijen die ze verkopen en in de winkel hebben hangen, hebben een standaard houten omlijsting. Deze omlijsting past niet bij de woonartikelen die zij verkopen. Hierdoor wordt de kracht van de schilderijen minder, waardoor de schilderijen minder verkocht worden.

10 4. Customer journey In ons geval moeten de potentiele klanten eerst nog bewust gemaakt worden van het probleem. Awereness Als eerst zullen wij sturen naar de (potentiele) klant, met hierin informatie over ons product en doorverwijzingen naar de website. Op dit moment is de klant op de hoogte van het product en is hij bekend met de naam. Consideration Op dit moment zal de klant of klikken op de doorverwijzing naar de website, ons op gaan zoeken op Google/internet voor meer informatie of niks met de doen. Wanneer de klant naar de website gaat of ons op gaat zoeken, kan dit uiteindelijk tot een verkoop leiden. Wanneer de klant niks met de doet, zullen wij telefonisch contact met de klant opnemen. Tijdens dit telefonisch gesprek zullen wij de klant op zijn problemen wijzen en verwijzen naar de mail, om uiteindelijk een verkoopgesprek te proberen in te plannen. Purchase De klant heeft nu of zelf via de website een afspraak gemaakt of wij met de klant aan de hand van het telefonisch gesprek. Tijdens het verkoopgesprek zullen wij de klant overhalen het product te kopen. Retentie De klant heeft nu het product gekocht en het product wordt in zijn winkel verkocht. Op dit moment zullen wij contact met de klant onderhouden m.b.t. vragen, problemen of een bestelling. Ook zullen wij af en toe bij de klant langsgaan. Loyalty In deze fase zullen we de klant op de hoogte houden van nieuwtjes aan de hand van een nieuwsbrief. Op deze manier onderhoud je relatie met de klant en zal de klant sneller de consideration fase overslaan.

11 5. Potentiële klanten (woonwinkels) Op basis van het marktonderzoek, hebben we een lijst gemaakt met potentiele klanten. De volgende winkels zijn potentiele klanten: Amsterdam - Jan van Beek (Leolux) - Edha Interieur - Mobilia - De kasstoor - Goossens (Schilderijen) - Piet Klerkx (Schilderijen) - Pronto Wonen (Schilderijen) - Raw Materials Amstelveen - Co van der Horst (Leolux) - Artihome (Leolux) Alkmaar - Van Til (Schilderijen - Leolux) Haarlem - Van Duivenboden - De Ruijtermeubel (Schilderijen) - Mardonio Onze target is om 10 partners te hebben binnen ons verkoopkanaal, we hebben daarom 10 winkels gekozen die de meeste potentie hebben om klant te worden: 1. Van Til 2. Goossens 3. Piet Klerkx 4. Pronto Wonen 5. De Ruijtermeubel 6. Artihome 7. Co van der Horst 8. Jan van Beek 9. Edha Interieur 10. De kasstoor

12 6. Bronvermelding CBS. (2014, 1 december). Geraadpleegd op 1 december 2014, van NOS. (2016, 13 december). Geraadpleegd op 13 december 2016, van NU.nl. (2017, 29 december). Geraadpleegd op 29 december 2017, van opnieuw-meer-bezoekers.html PBL. (2013, 1 april). Geraadpleegd op 1 april 2013, van ontwikkelingen _1044.pdf Rabobank architectenbranche. (2018, 21 januari). Geraadpleegd op 21 januari 2018, van ectenbureaus Rabobank woonbranche. (2018, 21 januari). Geraadpleegd op 21 januari 2018, van handel_in_wonen#markt Rijksoverheid. (2016, 14 november). Geraadpleegd op 14 november 2016, van

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Detailhandel in wonen De detailhandel in wonen bestaat uit de volgende branches: woninginrichting (onder te verdelen in meubelspeciaalzaken, woningtextielspeciaalzaken, slaapspeciaalzaken en gemengde zaken),

Nadere informatie

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D

MARKETINGPLAN. Etiënne Deguelle A.CML01D MARKETINGPLAN Etiënne Deguelle A.CML01D Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Missie... 1 Visie... 1 Omschrijving doelen... 3 SWOT analyse... 4 Destep analyse... 5 Marketinginstrumenten... 4 Confrontatie matrix...

Nadere informatie

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1

Dit bestand niet correct? Meld misbruik op www.saxionstudent.nl. Saxionstudent.nl Blok1 Inleiding Dit verslag is geschreven in het kader voor het project Desk & Fieldresearch. Het project is voor het eerste studiejaar van de opleiding Commerciële Economie, aan Saxion Hogeschool te Enschede.

Nadere informatie

Algemene gegevens. Antwoord op de bovenstaande vragen:

Algemene gegevens. Antwoord op de bovenstaande vragen: Verkoopplan Inhoudsopgave Algemene gegevens Jezelf verkopen De boodschap Doelgroepen Doelgroep VPC Persona Elevator pitch Telefoonscript Plus en pijnpunten Acquisitiestrategie 1. Verwachtingen overtreffen

Nadere informatie

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse

Internationale Marketing H4. Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Internationale Marketing H4 Week 1 1. Executive summary 2. Inhoudsopgave 3. Inleiding en achtergrond 4. Externe analyse Executive summary Een samenvatting voor het management 1 à 2 pagina s belangrijkste

Nadere informatie

Marketingplan De Lekkerstejamm

Marketingplan De Lekkerstejamm De Lekkerstejamm Klas: CML01D Vak: Informatica 1 Inhoud 1. Doel 2. SWOT- analyse 3. Marketingdoelgroep 4. Marketingdoelstellingen 5. Marketingbudget 6. Marketinginstrumenten 2 1. Doel Het doel van mijn

Nadere informatie

Saxionstudent.nl Blok1

Saxionstudent.nl Blok1 Samenvatting eindopdracht Trends en ontwikkelingen op consumentenniveau Macro In dit eind rapport hebben we de navigatiesystemen markt in kaart gebracht. In de macro, meso en micro omgevingen hebben we

Nadere informatie

Het Vijfkrachtenmodel van Porter

Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het Vijfkrachtenmodel van Porter (een concurrentieanalyse en de mate van concurrentie binnen een bedrijfstak) 1 Het Vijfkrachtenmodel van Porter Het vijfkrachtenmodel is een strategisch model wat de aantrekkelijkheid

Nadere informatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie

Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting Economie hoofdstuk 3 management en organisatie Samenvatting door J. 1369 woorden 10 februari 2014 5,5 2 keer beoordeeld Vak Economie 3.1 a -werken als werknemer: in dienst van bedrijf, solliciteren

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 5, Marketingbeleid Samenvatting door een scholier 1430 woorden 1 februari 2003 6,1 79 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Marketingbeleid. 5.1 Het

Nadere informatie

Communicatie voor de vrije beroepen Enkel een gouden plaatje of is er meer?

Communicatie voor de vrije beroepen Enkel een gouden plaatje of is er meer? Communicatie voor de vrije beroepen Enkel een gouden plaatje of is er meer? Aangename kennismaking! Wie ben ik? Enkele facts & figures Dorien Breels Mama van Anna Getrouwd met David 30 jaar Toegepaste

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 02 02 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Planning-niveaus in een onderneming: 2 M Ondernemingsstrategie, marketingstrategie

Nadere informatie

Workshop Marketingmix

Workshop Marketingmix Workshop Marketingmix 1. Wat is Marketing? Marketing omvat alle activiteiten die goederen (diensten) stuwen van leverancier (fabrikant, winkelier) naar afnemer (consument, klant). Beide partijen zijn tevreden.

Nadere informatie

Opleiding marketingplanning: inleiding

Opleiding marketingplanning: inleiding Opleiding marketingplanning: inleiding Marketingadviesbureau voor ondernemers IMPLEMENTATIE ONZE DIENSTEN 1 2 3 Marketingadvies Marketingplan Marketing management IMPLEMENTATIE ONZE POSITIONERING MARKETINGADVIES

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving

Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Hoofdstuk 4 De marketing- omgeving Marketingomgeving Deel 1 Deel 2 Markten Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Principes van marketing - Hoofdstuk 4 2 Leerdoelen 1. Aangeven welke krachten

Nadere informatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie

Marktonderzoek Instagram pagina. Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie Marktonderzoek Instagram pagina Remke Petersen Medewerker marketing en communicatie 1. Waarom een marktonderzoek? 2. Mijn onderzoeksvraag 3. Enquête 4. Concurrentieanalyse 5. SWOT-Analyse 6. Conclusie

Nadere informatie

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen;

Schaalvergroting en samenwerking nemen toe, circa driekwart van de sportdetaillisten werkt samen; Sportspeciaalzaken De sportspeciaalzaken zijn onder te verdelen in: Algemene sportzaken Modische sportzaken Gespecialiseerde sportzaken Megastores Outdoorzaken Trends Toenemende belangstelling voor gezondheid,

Nadere informatie

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Retailscan De Retailscan 2014 is 350 x ingevuld. 24% van de respondenten is werkzaam in de foodsector en 76% in de non food. Van de respondenten

Nadere informatie

Een marketingplan in twaalf stappen

Een marketingplan in twaalf stappen Reekx is gespecialiseerd in het adviseren van organisaties en detacheren van specialisten op het gebied van het efficiënt managen van informatiestromen. Kijk op onze website www.reekx.nl voor actuele informatie

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

Strategische Marketing Planning. Shell. Ferenc Franke Rick Molenaar

Strategische Marketing Planning. Shell. Ferenc Franke Rick Molenaar Strategische Marketing Planning Shell Ferenc Franke Rick Molenaar Shell Missie, Visie, Waardestrategie Marktafbakening Interne analyse SWOT Externe analyse Impact Inhoudsopgave De Oorsprong van de schelp

Nadere informatie

Samenvatting Economie Consument & Producent

Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting Economie Consument & Producent Samenvatting door een scholier 1097 woorden 3 april 2003 7,7 84 keer beoordeeld Vak Economie CONSUMENT & PRODUCENT Hoofdstuk 1 de klant Marktaandeel afzet eigen

Nadere informatie

Het Marketingconcept: Tevreden klanten: Geintegreerde aanpak:

Het Marketingconcept: Tevreden klanten: Geintegreerde aanpak: Inhoud Inhoud... 1 Het Marketingconcept:... 2 Tevreden klanten:... 2 Geintergreerde aanpak:... 2 Behoeftengeoriënteerd werkterrein:... 3 Concurentieanalyse:... 3 Marktonderzoek:... 3 Winstbijdrage:...

Nadere informatie

Sectorprognoses Themabericht Lisette van de Hei

Sectorprognoses Themabericht Lisette van de Hei Sectorprognoses 2018 Themabericht Lisette van de Hei In 2018 zullen de zakelijke dienstverlening en de bouwnijverheid het hardst groeien De hoge consumptiegroei is voordelig voor de Nederlandse horeca

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Meubelindustrie De meubelindustrie in Nederland telt ruim 6.600 bedrijven. De helft hiervan is actief in de interieurbouw. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen woonmeubelfabrikanten, de bedrijfsmeubelindustrie,

Nadere informatie

SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015

SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Bouwscan Uitkomsten 2014 & verwachtingen 2015 SRA-Bouwscan De Bouwscan 2014 is 430 x ingevuld. 87% van de respondenten is dga of eigenaar. 62% heeft een kleine bouwonderneming met minder dan 10 fte,

Nadere informatie

Trendonderzoek Dialoogmedia

Trendonderzoek Dialoogmedia Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument 1. Organisaties hebben de mogelijkheid om via een breed scala van kanalen een rechtstreekse dialoog met de consument aan te gaan en te onderhouden.

Nadere informatie

Klaar staan voor de bewegende klant

Klaar staan voor de bewegende klant Klaar staan voor de bewegende klant 23 Maart 2016 Jaarbeurs - Utrecht Ger Nijkamp Sr. Online Marketeer Ricoh Nederland Marketing is niet veranderd Wat is mijn doel..? Waar zit mijn doelgroep..? Hoe ga

Nadere informatie

Inhoud. Onderwijseenheid 1 Onderzoek en acquisitie 11. Onderwijseenheid 2 Verkopen 45

Inhoud. Onderwijseenheid 1 Onderzoek en acquisitie 11. Onderwijseenheid 2 Verkopen 45 Inhoud Onderwijseenheid 1 Onderzoek en acquisitie 11 1 Het verwerven van verkoopopdrachten 11 1.1 Marketing, wat is dat? 12 1.2 Het marketingplan 13 1.3 De instrumenten van de marketingmix 14 2 Public

Nadere informatie

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.

U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies. U heeft zojuist een voorbeeld ondernemingsplan gedownload vanuit MKB Bankadvies. Wij wensen u veel succes. Vragen?...info@mkbbankadvies.nl Samenvatting Het woord samenvatting zegt hier natuurlijk eigenlijk

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. SWOT en confrontatiematrix aangeboden door www.managementmodellensite.nl 1

SWOT-ANALYSE. SWOT en confrontatiematrix aangeboden door www.managementmodellensite.nl 1 SWOT-ANALYSE De SWOT-analyse is een breed toegepaste manier om kansen en bedreigingen voor en sterkten en zwakten van de organisatie in beeld te brengen. Vaak blijft het bij het benoemen van deze vier

Nadere informatie

Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave:

Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave: Beleidsplan Joop Holsbergen Stichting Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Analyse van de Stichting Visie Missie Doelstellingen 3. Interne ontwikkelingen Museum Bestuur MVO Activiteiten Financiën 4. Externe

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Communicatiebureaus Communicatie-/reclamebureaus verrichten advies-, ontwerp- en andere dienstverlenende werkzaamheden. Communicatie bestaat uit commerciële- en non-profit communicatie. Bureaus zijn onder

Nadere informatie

WC MARKETING BLOK 2 LESWEEK 1

WC MARKETING BLOK 2 LESWEEK 1 WC MARKETING BLOK 2 LESWEEK 1 AGENDA Blok 2 overzicht Team formatie Blokopdracht briefing Debriefing Onderzoek deel 1 marktoriëntatie Huiswerk Andre Neumann Propedeuse Psychologie MSc Kunstmatige Intelligentie/HCI

Nadere informatie

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels.

Wat is marketing dan wel? De beste omschrijving komt uit het Engels. KENNETH NIEUWEBOER M arketing is meer dan het ontwikkelen van een logo en het bewaken van je huisstijl. Als er een goede strategie achter zit, levert marketing een wezenlijke bijdrage aan het rendement

Nadere informatie

ACCOUNT MANAGER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING

ACCOUNT MANAGER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING #COMMERCIEEL ACCOUNT MANAGER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 1161,59 incl. BTW OMSCHRIJVING Omschrijving Verkopen is vandaag harde concurrentie voeren en daarbij maken veeleisende

Nadere informatie

Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld

Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld Gemeente Drimmelen Informatie over nieuwe strategische visie die wordt ontwikkeld Strategisch beleidsplan 2013-2015 Een scherpe koers WAAROM EEN NIEUW BELEIDSPLAN? Oude beleidsplan loopt van 2010 t/m 2013

Nadere informatie

Marktonderzoek en trends. Enquête Door: Christy Jansen. Enquête STUDMUTS. Door: Ferdy de Jong

Marktonderzoek en trends. Enquête Door: Christy Jansen. Enquête STUDMUTS. Door: Ferdy de Jong Marketingplan Marktonderzoek en trends... 2 Doelgroep... 4 Bedrijfsformule/ winkelformule... 5 Product... 5 Presentatie... 7 Plaats... 8 Personeel... 9 Prijs... 10 Promotieplan... 11 Concurrentieanalyse...

Nadere informatie

Marketingbeleid AFDELING

Marketingbeleid AFDELING 2 Marketingbeleid AFDELING meerkeuzevragen juist-onjuistvragen opdrachten MARKETINGBELEID - Afdeling 2 27 21 marktgericht ondernemen meerkeuzevragen 2.1 1 Welke bewering over industriële marketing is juist?

Nadere informatie

Inhoudsopgave Boekhuis Aalsmeer Online strategie Canvas model Invloed externe factoren E- marketingmix Conclusie Advies

Inhoudsopgave Boekhuis Aalsmeer Online strategie Canvas model Invloed externe factoren E- marketingmix Conclusie Advies Inhoudsopgave Boekhuis Aalsmeer Online strategie Canvas model Segmentering Waardepropositie Verdienmodel Invloed externe factoren Economisch Technologisch Positioneringsmatrix E- marketingmix Prijs Plaats

Nadere informatie

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1:

Periode 1 & 2. Deelopdrachten: Periode 1: Periode 1 & 2 Leerjaar: 3 Vak: Economie : In de eerste twee periodes van het 3 e studiejaar ga je tijdens het vak economie bezig met een probleemanalyse van je stagebedrijf. Allereest bepaal je wat je

Nadere informatie

Aan de slag met excel

Aan de slag met excel Aan de slag met excel Start een eigen bedrijf in één van de volgende producten: Brommers Computerspelletjes Fietsen Frisdrank Luxe koek Mobiele telefoons Scooters Sportschoenen Sporttassen P R O D U C

Nadere informatie

Desso Denim: Stoer kleed met jeans look

Desso Denim: Stoer kleed met jeans look DESSO PRESS RELEASE Desso Denim: Stoer kleed met jeans look Waalwijk, April 2017 Denim verovert het interieur en net als je favoriete jeans, past het overal bij! De relaxte, stoere en onverwoestbare uitstraling

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

JOUW ICT-BEDRIJF SUCCESVOLLER IN

JOUW ICT-BEDRIJF SUCCESVOLLER IN JOUW ICT-BEDRIJF SUCCESVOLLER IN 5 STAPPEN UwBusinessOnline - 2019 www.uwbusinessonline.nl ONDERSCHEID JE VAN DE CONCURRENT De ICT-branche is al jaren onderhevig aan stevige veranderingen. De opkomst van

Nadere informatie

case study: colt international 2011

case study: colt international 2011 case study: colt international 2011 colt international inbound marketing & hubspot Colt International is in 1931 opgericht door Jack O'Hea en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming,

Nadere informatie

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook

het Ashridge-missiemodel: Doel strategie - waarden en gedragsnormen mag ook Open vragen 01 Visie/missie en marktomvang Bij de ontwikkeling van een visie en een missie speelt de vraag hoe de markten en de behoefte van de afnemers op die markten er uit zien, een belangrijke rol

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Schoenendetailhandel De schoenendetailhandel verkoopt schoeisel en aanverwante accessoires. De schoenenwinkels zijn globaal onder te verdelen in: zelfstandige samenwerkende schoenenzaken, discountzaken,

Nadere informatie

... VERBINDT. Wij denken in een keten benadering. De organisatie van het TIC is opgebouwd door professionals uit de markt.

... VERBINDT. Wij denken in een keten benadering. De organisatie van het TIC is opgebouwd door professionals uit de markt. WELKOM VERBINDT Wij denken in een keten benadering. De organisatie van het TIC is opgebouwd door professionals uit de markt. Ondernemers ondernemen voor Ondernemers. Zij weten als geen ander, hoe een brug

Nadere informatie

Marketingplan. SWOT- analyse. - Fashion item van het jaar - Minimalistisch en strak design - Brede doelgroep. - Prijs niet vast - Weinig winstmarge

Marketingplan. SWOT- analyse. - Fashion item van het jaar - Minimalistisch en strak design - Brede doelgroep. - Prijs niet vast - Weinig winstmarge Marketingplan Introductie Missie MOON Amsterdam is een merk ontstaan in Amsterdam met maar één doel: De must have van dit jaar te maken, de fashionable heuptas, dit is namelijk de trend van dit seizoen.

Nadere informatie

Competentie Confrontatie matrix

Competentie Confrontatie matrix Competentie Confrontatie matrix Inleiding 2 Opdracht 3 Invulmatrix 4 Voorbeeldmatrix 5 1 Inleiding Entrepreneur Consultancy heeft als missie het ontwikkelen van ondernemerschap. Er zijn veel ondernemers,

Nadere informatie

Conjunctuurenquête voorjaar 2013

Conjunctuurenquête voorjaar 2013 Conjunctuurenquête voorjaar 2013 Vereniging FME-CWM, Zoetermeer, februari 2013 Kasper Buiting, beleidsadviseur Onderzoek en Economie www.fme.nl Vereniging FME-CWM, Zoetermeer, februari 2013 Alle rechten

Nadere informatie

MARKETING MIX. Gebruik van de tool Template Voorbeeld

MARKETING MIX. Gebruik van de tool Template Voorbeeld MARKETING MIX Gebruik van de tool Template Voorbeeld Marketing Mix De Marketing Mix helpt je om na te denken over hoe (potentiële) klanten je product of dienst kunnen kopen. Met deze tool denk je na over

Nadere informatie

info@desteenfabriek.com www.desteenfabriek.com Inhoud Introductie Filosofie Het concept De transformatie Wat wij bieden De mogelijkheden Brede faciliteiten Wat maakt ons uniek 1 2 3 4 5 6 8 10 Introductie

Nadere informatie

De barometer week 26:

De barometer week 26: De barometer week 26: Deze week een uitgebreide nieuwsbrief met halfjaarresultaten, grafieken en een belangwekkend artikel van Dirk Mulder van ING. We hebben de cijfers tot en met week 26 verwerkt en dus

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen)

Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Junior Company op vmbo basis, kader en gemengd (profiel economie en ondernemen) Tijdens Junior Company richten de leerlingen hun eigen company op en deze runnen ze één schooljaar. Ze verdelen functies,

Nadere informatie

Expert groep PME / KMO Hoe een goede strategie ontwikkelen? Op een eenvoudige, andere en efficiënte manier

Expert groep PME / KMO Hoe een goede strategie ontwikkelen? Op een eenvoudige, andere en efficiënte manier Expert groep PME / KMO Hoe een goede strategie ontwikkelen? Op een eenvoudige, andere en efficiënte manier Georges Dockx Lid Expert groep PME/KMO Onafhankelijk consultant voor KMO Georges.dockx@resulto.be,

Nadere informatie

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018

CONCURRENTIEANALYSE. Gebruik van de tool Template Voorbeeld. InnoValor, 2018 CONCURRENTIEANALYSE Gebruik van de tool Template Voorbeeld Concurrentieanalyse De Concurrentieanalyse helpt je om je concurrentie te begrijpen. Het biedt ondersteuning bij het vinden van je unieke positie

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Ontdek de kansen van Linkedin, het zakelijke sociale netwerk voor nieuwe klanten

Ontdek de kansen van Linkedin, het zakelijke sociale netwerk voor nieuwe klanten Ontdek de kansen van Linkedin, het zakelijke sociale netwerk voor nieuwe klanten LinkedIn is hét zakelijke platform om in contact te komen met (potentiële) klanten Onderzoek van HubSpot laat zien dat potentiële

Nadere informatie

Het transformatieproces van het personeel richting postchannel

Het transformatieproces van het personeel richting postchannel responsive retailing Het transformatieproces van het personeel richting postchannel Postchannel retailing April 2016 In een postchannelstrategie draait alles om het verzorgen van de optimale customer experience.

Nadere informatie

Innovatief vermogen. Indicatoren: Visie / Creativiteit / MVO

Innovatief vermogen. Indicatoren: Visie / Creativiteit / MVO Innovatief vermogen Indicatoren: Visie / Creativiteit / MVO Situatie: Tijdens mijn werk, boodschappen doen, aankoopgedrag, studie en nog veel meer dagelijkse stappen komen consumenten, inclusief ik, steeds

Nadere informatie

Trendonderzoek Dialoogmedia

Trendonderzoek Dialoogmedia Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument 1. Organisaties hebben de mogelijkheid om via een breed scala van kanalen een rechtstreekse dialoog met de consument aan te gaan en te onderhouden.

Nadere informatie

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl

M&O VWO 2011/2012. www.lyceo.nl Hoofdstuk 8: Marketing M&O VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Overzicht Management & Organisatie School Examen (SE) 7. Organisaties 8. Marketing Organisatiestructuren Niet commerciële organisaties Commerciële

Nadere informatie

studio rocket power studio rocket power

studio rocket power studio rocket power studio rocket power studio rocket power Intro & How to Bedankt dat je deze whitepaper hebt gedownload! We hopen dat de Concept Builder jou net zoveel kan helpen als dat het ons helpt. We hebben het ontwikkeld

Nadere informatie

HEAD OF MARKETING #VACATURE

HEAD OF MARKETING #VACATURE #VACATURE Marketing Start-up & Scale-up HEAD OF MARKETING Stockon is tegen verspilling: van tijd, geld en voedsel. Daarom onderscheidt de snelgroeiende online supermarkt zich met innovatieve technologische

Nadere informatie

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing

Directie. Vormgeving, Concept development. Administratie. Logistiek Sales Marketing Quickscan Danique Beeks Studentnummer: 2054232 Advanced Business Creation Stagebedrijf: JH Busines Promotions Bedrijfsbegeleider: John van den Heuvel Datum: 26 augustus 2013 JH Business Promotions heeft

Nadere informatie

IP72 Brabants Dagblad. Analyse

IP72 Brabants Dagblad. Analyse IP72 Brabants Dagblad Analyse 01 Organisatie Bij Brabants Dagblad BV werken ongeveer 400 personen, waarvan bijna de helft bij de redactie, 100 bij advertentie-exploitatie, 70 bij oplage en 30 bij overige

Nadere informatie

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant.

A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Opdracht 1 A. Kies een restaurant bij jou in de buurt en noteer om welk restaurant het gaat. Vul de segmentatiecriteria in voor dit restaurant. Het galgenwiel. Demografisch: Mannen en vrouwen tussen de

Nadere informatie

A DATA-DISCOVERY JOURNEY

A DATA-DISCOVERY JOURNEY A DATA-DISCOVERY JOURNEY Waarom een data- discovery journey Je hebt een hoop data maar wat kun je er mee. Data is voor veel bedrijven nog een erg abstract begrip. Natuurlijk snapt iedereen dat informatie

Nadere informatie

Marketing concept = het lokken van de consument om jou product te verkopen.

Marketing concept = het lokken van de consument om jou product te verkopen. Samenvatting door een scholier 835 woorden 27 oktober 2003 6,1 85 keer beoordeeld Vak Methode Economie In balans Hoofdstuk 9 economische begrippen. Marketing concept = het lokken van de consument om jou

Nadere informatie

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

Christiaan koopman voor Laif & nuver. wonen-in-groningen.nl

Christiaan koopman voor Laif & nuver. wonen-in-groningen.nl Christiaan koopman voor Laif & nuver wonen-in-groningen.nl CHristiaan koopman + Laif & nuver Groninger meerpaal VIJF VRAGEN AAN ONTWERPER CHRISTIAAN KOOPMAN 1. Kun je kort je werk omschrijven? Mijn naam

Nadere informatie

Strategisch plan

Strategisch plan Strategisch plan 2016-2019 1. Inleiding Voor u ligt het strategisch plan 2016-2019. In het strategisch plan 2016-2019 wil Dress for Success Amsterdam (DfS A) u meenemen in de strategie en de keuzes die

Nadere informatie

22 maart 2013 FASES: De mogelijkheden voor Stijlhoeve omschreven en weergegeven.

22 maart 2013 FASES: De mogelijkheden voor Stijlhoeve omschreven en weergegeven. 22 maart 2013 FASES: De mogelijkheden voor Stijlhoeve omschreven en weergegeven. 1 Fase 1: De opdracht wordt in deze fase nader besproken. De doelen, informatie en de uitstraling worden bepaald. In fase

Nadere informatie

Rabobank Noordoost Friesland

Rabobank Noordoost Friesland Algemene Ledenvergadering VVV Ameland 2012 Dinsdag 8 mei 2012 Agenda: De Bank (op Ameland) Ontwikkelingen binnen banken Maatschappelijke ontwikkelingen Kunnen bedrijven nog geld lenen? Ameland Economische

Nadere informatie

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur)

Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) Het eigen adviesbureau De eigen winkel (vaardigheidstoets voor de opleidingen Mode en Interieuradviseur) MODULE 5: HET MARKETINGPLAN Inhoud: SWOT-analyse concurrentie-onderzoek conclusies marktonderzoeken

Nadere informatie

Samenvatting. Trendonderzoek Dialoogmedia. Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument. Editie 2010

Samenvatting. Trendonderzoek Dialoogmedia. Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument. Editie 2010 Een periodiek onderzoek naar kanaalvoorkeuren van de consument Samenvatting Dit onderzoek is uitgevoerd door Synovate BV 1. Een uiteenlopende range aan directe kanalen maakt het bedrijven of organisaties

Nadere informatie

REVOLUTIONAIRE ONLINE ADVERTISING GA IN GESPREK MET UW VOLLEDIGE DOELGROEP! Patent pending

REVOLUTIONAIRE ONLINE ADVERTISING GA IN GESPREK MET UW VOLLEDIGE DOELGROEP! Patent pending REVOLUTIONAIRE ONLINE ADVERTISING GA IN GESPREK MET UW VOLLEDIGE DOELGROEP! Patent pending Inleiding Traditionele banner: Wat houdt in? biedt adverteerders de mogelijkheid een chatvenster aan de advertentie

Nadere informatie

Marketingplan. Monkey Business. GROEP 8: Stephanie Cruijsweegs - Jun Ishiwata - Sandra Matkovic

Marketingplan. Monkey Business. GROEP 8: Stephanie Cruijsweegs - Jun Ishiwata - Sandra Matkovic Marketingplan Monkey Business GROEP 8: Stephanie Cruijsweegs - Jun Ishiwata - Sandra Matkovic Externe analyse Afnemersanalyse afnemerssegmenten Onze chips zijn gericht op de jeugd. Kinderen gaan vaak mee

Nadere informatie

Het Bilan van Honoré

Het Bilan van Honoré Het Bilan van Honoré Je persoonlijke en gezinssituatie Je motivatie Om welke redenen wil je je eigen zaak oprichten? Je doelstellingen Hoe zie je je zaak op middellange termijn? 1. Van mijn passie mijn

Nadere informatie

Samenvatting van de inhoud van de gekozen modules uit het FLER programma, dat ontwikkeld is door Modern Learning in Berlijn.

Samenvatting van de inhoud van de gekozen modules uit het FLER programma, dat ontwikkeld is door Modern Learning in Berlijn. 2 Samenvatting van de inhoud van de gekozen modules uit het FLER programma, dat ontwikkeld is door Modern Learning in Berlijn. Inleiding De eisen die aan werknemers in de detailhandel gesteld worden, veranderen

Nadere informatie

Van tijd tot tijd, tijd voor jezelf

Van tijd tot tijd, tijd voor jezelf De Schoonheidsbon brengt nieuwe klanten naar uw salon! Als ondernemer doet u er alles aan om het klanten naar de zin te maken in uw salon. De inrichting, de materialen, de kwaliteit van de behandelingen;

Nadere informatie

Waarom een goede onlinestrategie maatwerk is :50

Waarom een goede onlinestrategie maatwerk is :50 Waarom een goede onlinestrategie maatwerk is 19-12-2017 07:50 Branded content Niemand kan nog om online heen, maar de wijze waarop je er het best op inspeelt, hangt af van verschillende factoren. Een sterke

Nadere informatie

Leveranciers en afnemers mogen samenwerken, maar er zijn grenzen

Leveranciers en afnemers mogen samenwerken, maar er zijn grenzen Leveranciers en afnemers mogen samenwerken, maar er zijn grenzen Inleiding Samenwerking tussen leveranciers en afnemers Leveranciers en afnemers moeten afspraken maken over de distributie van goederen

Nadere informatie

We love what we do. Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen.

We love what we do. Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen. We love what we do Het eenvoudiger maken voor consumenten om in uw webwinkel te shoppen. Het vertrouwen opbouwen tussen verkopers en klanten. Het verhogen van uw omzet. Misschien komt het hierdoor dat

Nadere informatie

Zorgmarketing in drie stappen Karel Jan Alsem. Zorgmarketingplatform 21 juni 2017

Zorgmarketing in drie stappen Karel Jan Alsem. Zorgmarketingplatform 21 juni 2017 Zorgmarketing in drie stappen Karel Jan Alsem Zorgmarketingplatform 21 juni 2017 Over Karel Jan Alsem Lector Marketing op Hanzehogeschool Groningen, docent Marketing op de Rijksuniversiteit Groningen en

Nadere informatie

Hoofdstuk 20 Internationale. marketing

Hoofdstuk 20 Internationale. marketing Hoofdstuk 20 Internationale marketing Hoofdstuk 20 Internationale marketing Leerdoelen De invloed beschrijven van het internationale handelssysteem, de economische, politiek juridische en culturele omgeving

Nadere informatie

MONITOR IN SAMENWERKING MET

MONITOR IN SAMENWERKING MET 2018 MONITOR IN SAMENWERKING MET De 1ste CSR Monitor van België peilt naar de groeiende keuzes voor duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Een representatief staal van bedrijven werd uitgebreid bevraagd

Nadere informatie

FOTOSHOOTS FOTOSHOOT OMSCHRIJVING KOSTEN. PORTRETFOTOGRAFIE Voor 8 t/m 12 personen 79

FOTOSHOOTS FOTOSHOOT OMSCHRIJVING KOSTEN. PORTRETFOTOGRAFIE Voor 8 t/m 12 personen 79 Gerard Bildersstraat 8b 5753 DE Deurne 0493-321489 06-16253400 info@haroldvermeulenfotografie.nl www.haroldvermeulenfotografie.nl FOTOSHOOTS FOTOSHOOT OMSCHRIJVING KOSTEN PORTRETFOTOGRAFIE Gezinsfotografie

Nadere informatie

Zes tips voor effectieve visual merchandising :28

Zes tips voor effectieve visual merchandising :28 Zes tips voor effectieve visual merchandising 17-11-2015 09:28 Door Hanne van Nederveen Meerkerk Accountmanager retail bij visual merchandisingbureau Van Straaten We kunnen natuurlijk niet om de groei

Nadere informatie

de essentiële website vragenlijst. zorg ervoor dat uw website bijdraagt aan het behalen van uw doelstellingen.

de essentiële website vragenlijst. zorg ervoor dat uw website bijdraagt aan het behalen van uw doelstellingen. de essentiële website vragenlijst. zorg ervoor dat uw website bijdraagt aan het behalen van uw doelstellingen. leuk, een nieuwe website! maar wat is de juiste investering? Zoals u wellicht heeft ervaren

Nadere informatie

Pim Pernot. Installatie Balie.nl. Algemeen directeur. Een initiatief van Oosterberg. April 2019

Pim Pernot. Installatie Balie.nl. Algemeen directeur. Een initiatief van Oosterberg. April 2019 Pim Pernot Algemeen directeur Installatie Balie.nl Een initiatief van Oosterberg April 2019 HOE TRADITIONELE OFFLINE KLANTEN TE WINNEN IN EEN DIGITALE WERELD printdatum: 19-4-2019 3 Doelgroep Primaire

Nadere informatie

LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter

LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter 1 Huidig gebruik van social media LinkedIn is het meest gebruikte platform van Nederlandse bedrijven, gevolgd door Facebook en Twitter Huidig gebruik van social media % van respondenten, meerdere antwoorden

Nadere informatie

Introductie. Beschrijving van je onderneming

Introductie. Beschrijving van je onderneming Checklist voor Businessplan Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het opstellen van een ondernemingsplan. Hieronder volgt een checklist waar je kunt zien of je alles wat van belang is voor

Nadere informatie

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 06

STRATEGISCHE MARKETINGPLANNING 06 06 HBO Marketing / Marketing management Raymond Reinhardt 3R Business Development raymond.reinhardt@3r-bdc.com 3R 1 M Concurrentie, bedrijfstakanalyse: F In een bedrijfstakanalyse wordt niet alleen gekeken

Nadere informatie

Eindexamen vwo economie pilot I

Eindexamen vwo economie pilot I Opgave 1 1 maximumscore 2 Een antwoord waaruit blijkt dat de principaal te maken kan krijgen met keuzemogelijkheden en daardoor kosten moet maken om de kwaliteit van de zorgproducenten te kunnen beoordelen

Nadere informatie