Editie 2 september Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Editie 2 september 2006. Inleiding"

Transcriptie

1 Editie 2 september 2006 Inleiding Bedankt voor alle reacties op het eerste deel. Er komen nu zeker volgende edities! Te beginnen met nummer twee. Om het konijnen magazine beter en leuker te maken kunnen we altijd hulp gebruiken. Stuur je s met ideeën, foto s, artikelen, enzovoorts naar antjegramsma@hotmail.com. Veel plezier met lezen!! Groetjes, De redactie Inhoudsopgave Post: Vraag en antwoord Ingestuurd! Nieuws Het konijn beter bekeken: het gebit Reviews Interview: Trice Puzzel Tekencursus: Teken een konijn deel 1 Fotostrip Op naar deel drie?

2 Post: Vraag en antwoord Voor een nieuwe rubriek in dit magazine zijn wij op zoek naar vragen die we kunnen beantwoorden. Heb je een vraag met betrekking tot konijnen, huisvesting, voeding, enzovoorts ze en er wordt geprobeerd een zo goed mogelijk antwoord te geven. Ingestuurd! Kelly van Gils (Kelly op het Konijnenforum.nl Forum) heeft twee konijnen. Naar aanleiding van de eerste editie van dit magazine, vertelt zij over wat haar konijnen leuk vinden aan speelgoed. Wij bedanken haar voor deze leuke ! Auteur en fotografie: Kelly van Gils Het speelgoed van Sam en Kai Ik heb in huis heel wat speeltjes voor mijn konijnen Sam en Kai. Het ene vinden ze leuker dan het andere. Ik heb foto s gemaakt van de speeltjes die ik momenteel in huis heb en ik zal per speelgoed vertellen wat ze er mee doen en wat ze er van vinden. Bal met belletje In deze bal zit een klein balletje met een belletje. Sam gooit deze bal overal naartoe als ze zin heeft om te spelen. Want vaak ligt hij gewoon in de kooi of waar dan ook en kijkt ze er niet naar om. Kai heeft weinig interesse in de bal. Hij rolt hem alleen aan de kant als hij in de weg ligt. Hooibal Deze bal kennen de meeste wel. Normaal gesproken vul je deze met hooi, stro of groenvoer, maar dan kijken die van mij er niet naar om. Ook wanneer ik hem op hang in de kooi dan vinden ze hem niet leuk. Ook deze bal gooit en duwt Sam de hele kooi door wanneer zij zin heeft om te spelen. En ook Kai speelt regelmatig met deze bal. Hoewel Kai geen tanden heeft en hem dus niet weg kan gooien heeft hij er toch veel plezier mee.

3 Snackbal Deze bal is toch wel de favoriet onder de ballen bij ons. Beide konijnen zijn dol op deze bal wanneer ze er mee mogen spelen. Dat is ook erg komisch om te zien omdat ze hem vaak in tegenstrijdige richting duwen. En dat werkt natuurlijk niet. Vaak ligt deze bal boven op de kooi, waar wel meer konijnenspullen liggen. Kai heeft nu ontdekt hoe hij de bal vanaf het dak in zijn kooi kan rollen. Hij gaat dan rechtop staan met beide voorpootjes door de tralies en op de een of andere manier duwt hij hem er dan af. Dit lukt trouwens niet altijd, soms belandt de bal aan de andere kant van de kooi. Nog meer balletjes Naar deze twee balletjes kijken ze beide niet vaak om. Vooral de kleinste is het minst in trek. De grote wordt nog wel eens aan de kant gesmeten omdat hij in de weg ligt en heel af en toe zie ik Kai er echt mee spelen. Hij duwt hem dan met zijn hoofd alle kanten op en als dat niet wil lukken, gebruikt hij zijn pootjes erbij. Kartonnen huisje Dit huis is een heel geliefd speeltje bij beide. Wanneer ik deze er heb staan als ze vrij mogen lopen dan ligt Kai er het liefst de hele tijd in. En ze krijgen het zelfs voor elkaar om er samen in te liggen zonder dat de doos omvalt. Ze vinden het ook een leuk spelletje om in de doos te gaan staan en hem dan om gooien. Zo zie je maar weer: een konijn kun je met simpele dingen heel tevreden maken. Kattentunnel Deze tunnel is ook erg geliefd. In het begin wilde ze er niets van weten maar tegenwoordig doen ze niets liever dan er in zitten/liggen, door heen lopen of rennen. Ook hier vinden ze het lekker om er samen in te liggen. Beetje krap maar ach moet kunnen toch? Kai die gooit zich namelijk er gewoon tussen hoor als Sam er al in ligt. Mandje Dit is onze nieuwste aanwinst. Gewoon een simpel rietmandje dat uit de kringloopwinkel komt, en ook dit vinden ze geweldig. Vooral wanneer ik er hooi in heb zitten dan komen ze er niet meer uit. Vooral Kai vindt dit mandje erg interessant, Sam die eet hem liever op.

4 Verder heb ik nog een houten huisje voor Sam en Kai. Ook deze is erg geliefd. Niet alleen om er in de kruipen maar ook om op te klimmen, want dan kun je alles goed bekijken natuurlijk. Ook oude handdoeken zijn erg in trek bij Sam. Kai die vindt daar niet zoveel aan omdat hij geen tanden heeft. Wanneer Sam een handdoek krijgt dan krijgt die handdoek bijna iedere hoek van de kamer te zien. Als laatste hebben we dan nog een zandbak. Deze krijgen ze buiten wanneer ze in de ren mogen. In het begin moesten ze niets van de zandbak hebben, maar na een paar dagen vonden ze het toch wel erg leuk. Zoals jullie hebben kunnen lezen en zien hebben de konijnen van Kelly veel speelgoed. Het is voor een konijn heel erg belangrijk om veel en afwisseling speelgoed te hebben, want dan vervelen ze zich niet.

5 Nieuws Fotowedstrijd augustus: Welk konijn vind jij het lelijkst? Misschien niet echt een eer om deze keer te winnen, maar toch een eervolle vermelding voor de winnaar van september: Kai van Kelly!! Gefeliciteerd! Eerdere winnaars van eerdere fotowedstrijden vind je in de Wall of Fame op het foto subforum. Nabaztag Bron: Vandaag las ik via het grote internet een nieuwsbericht over een vreemd konijn dat kan spreken. Het konijntje is drieëntwintig centimeter hoog en is draadloos verbonden met het internet. Hij kan tjes en smsjes voorlezen door te knipperen en spreken. Dit prachtige witte konijn kost maar 110 euro en wil je het konijn veranderen van uiterlijk dan kosten losse oren ongeveer 8 euro. Vreemd konijn gesignaleerd in Zandvoort Nel uit Zandvoort gaf ons een tip. Er is een vreemd konijn gesignaleerd. Het konijn, dat ook wel wat wegheeft van een hond, heeft een harige wollige vacht en een extreem lange tong. Ze heeft er ook een foto van gemaakt. Voor iedereen die naar Zandvoort gaat, pas op voor je strandbal. Voor je het weet heeft hij die te pakken! Die van Nel heeft hij al.. Zij denkt dat hij er een verzameling op nahoudt!

6 Het konijn beter bekeken: Het gebit Geschreven door: Dierenkliniek Wilhelminapark, Johan Willem Frisostraat 1, 3583 JR Utrecht. Voor dit artikel is gebruikt gemaakt van de website dat een inititief is van Dierenkliniek Wilhelminapark ( Dit artikel mag gepubliceerd worden in dit magazine, met toestemming van meneer van den Heuvel van Dierenkliniek Wilhelminapark. Met heel veel dank!! Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 2 stifttanden en 20 kiezen. De melktanden van het konijn wisselen in een periode vlak voor de geboorte tot 3-5 weken na de geboorte. Stifttanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Dit onderscheid konijnen van knaagdieren zoals de cavia, hamster en de rat. Knagers... Alhoewel een konijn geen knaagdier is zijn het wel uitmuntende knagers. Dit komt mede doordat tanden en kiezen door middel van lamellen tussen de wortel en het slijmvlies van de tandkas diep in het bot verankerd zijn. Ongeveerd 2/3e van de tand bestaat uit wortel! Op de röntgenfoto hieronder zie je hoe de tanden en kiezen in de kaak zitten: Levenslang groeien... De tanden en kiezen van konijnen hebben een open wortel en groeien gedurende hun hele leven door. De snijtanden groeien mm per week. Dit is dus bijna 10 cm per jaar! Deze groei wordt opgevangen door slijtage van de tanden en kiezen. De slijtage vindt plaats als gevolg van het knagen en kauwen op voedsel. Het is belangrijk dat groei en slijtage met elkaar in evenwicht zijn.

7 Slijtage... Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden beitelvormig op elkaar af en zijn ze zeer geschikt om mee te kunnen knagen. De kiezen slijten af door het malen op voer. Het konijn maalt zijn voer door tijdens het kauwen zijn kiezen horizontaal te bewegen. Hierdoor slijten de kiezen op elkaar af. De gezonde tanden van Kismo van Trice: Symptomen bij gebitsproblemen: Het gebit van een konijn is door de lange kop en kleine mondopening voor het grootste deel verborgen. Afwijkingen aan het gebit kunnen dan ook ongemerkt ontstaan. Het is daarom van belang op tekenen te letten die kunnen wijzen op een gebitsprobleem. Het meest opvallende symptoom is het niet kunnen eten terwijl er wel interesse is in voer. Spelen met eten en proppen maken van het eten. Je vindt uitgespuugde proppen hooi terug in het hok. Speekselen, waardoor de huid rond de bek ontstoken kan raken. Oog- en neusuitvloeiing door ontsteking van de traanbuizen (= dacryocystitis). Verhoogde traanproductie. Zwellingen aan de kop door abcessen. Slechte conditie en slechte vacht. Problemen met het maagdarmkanaal, omdat de darmen niet goed werken als het konijn niet eet. Zoals diarree of verstopping. Vermageren. Diagnose... Wanneer u vermoedt dat uw konijn problemen heeft met het gebit is het belangrijk om gelijk naar de dierenarts te gaan. Deze zal het gebit en de kop controleren. Omdat de mondholte van het konijn in verhouding erg nauw is en de tong groot kan er met een kijker soms niet tot helemaal achter in de bek worden gekeken als het konijn wakker is. Voor een volledig onderzoek van het gehele gebit kan sedatie ( : sedatief = kalmeringsmiddel) noodzakelijk zijn. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld haken op de kiezen achter in de bek gemist worden. Meer weten? Wil je meer weten over gebitsproblemen bij het konijn of over een operatie? Kijk dan op de website Op de algemene website van Dierenkliniek Wilhelminapark ( vind je nog veel meer informatie over andere vaccinaties, voeding en huidproblemen.

8 Reviews Wat is een review? Een review is het Engelse woord voor een recensie. In deze rubriek worden spelletjes op het internet besproken die over konijnen gaan. Heb je nog een tip? dan. Naam van het spel: Konijnen spel Bron: Verstop vijf wortels. Daarna moet je om beurten (jij en het blauwe konijn) zoeken. Af en toe komt er een NS trein voorbij. Zie ik daar een verborgen sponsor? In elk geval, het is de bedoeling dat jij probeert de oranje konijnen te vinden en het blauwe konijn de wortels probeert te vinden. Het is een simpel spel maar je kan je er wel een tijdje mee vermaken. Er zit geen actie in, het is gewoon gokken. Naam van het spel: Konijnen fokken Bron: Het is de bedoeling dat je konijnen gaat fokken. Dat doe je door willekeurig konijnen op elkaar te zetten. Als het paren is gelukt gaan ze rustig een sigaretje roken.. Het is dus niet fokverantwoord. Ondertussen moeten alle konijnen uit de buurt blijven van meteoren die vallen en van een electrisch hek dat om het grasveld heenstaat. Als je acht konijnen hebt gefokt dan win je het spel. Dit spel gaat echt snel. Het gaat nog wel als je vier konijnen hebt maar daarna wordt het steeds lastiger.

9 Interview: Trice Deze keer een interview met Trice. Zij is moderator op het Konijnenforum. Zelf heeft ze één konijn. Hij is beroemd, want er zijn vaak foto s en verhalen over hem te vinden. En nu komen we nog meer over hen te weten. Bedankt Trice en Kismo voor het interview!! Je naam/nickname: Patricia (Trice) Je leeftijd: 23 jaar De naam van je konijn: Kismo De leeftijden van je konijn: Hij wordt 24 Augustus 3 jaar! Sinds wanneer houd je konijnen: Sinds Kismo, dus bijna 3 jaar Hoe kwam je op het idee om konijnen te gaan houden: Ik zag Kismo op een tentoonstelling en ik kon hem daar niet laten zitten. Ik was op slag verliefd. Waar haal je de konijnen vandaan: Ik heb Kismo van een tentoonstelling. Maar ik heb nu een konijn op het oog in een dierenwinkel. Heb je voorkeur voor een bepaalde kleur of tekening: Ik vind Hollanders erg leuk, maar dan niet in het standaard zwart/wit of blauw/wit, maar liever de wat apartere kleuren. Waar leeft het konijn: Kismo leeft binnen in een buitenhok. Er zijn plannen voor een nieuw hok met 2 verdiepingen. Daarnaast loopt hij veel los in de kamer waar het hok staat en door de rest van het huis. Wat geef je hem qua groenvoer/kruiden: Vrijwel altijd witlof en andijvie als basis. Daarnaast sla, komkommer, appel, meloen, aardbei, wortel (+loof), banaan, paardebloemblad, peterselie. Ik geef geen koolsoorten, want hier kan Kismo niet over. Wat geef je hem qua biks/gemengd voer: Ik geef biks van de Witte molen. Wat geef je hem qua snoepjes: Ik geef eigenlijk nooit snoepjes. Af en toe krijgt hij een stukje hard brood, of fruit tussendoor. Wat is het leukste dat je het meegemaakt met je konijn: Voor Kismo misschien iets minder mooi, maar ik vind dat zijn castratie echt een belevenis is geweest! Verder ligt hij ook vaak bij me op de bank te slapen wat erg vertederend is om te zien. Wat vind je positief aan het houden van konijnen: Het zijn dankbare dieren. Sommige zijn wat makkelijker dan anderen, maar met veel geduld, liefde en lekkernijen zijn ze snel om.

10 Wat vind je negatief aan het houden van konijnen: Dat als je net als ik maar 1 konijn hebt daar soms erg veel tijd in gaat zitten om ze te vermaken. Helaas heb ik niet altijd de tijd die ik eraan zou willen besteden. Verder kunnen de dierenarts kosten soms ook hoog oplopen. Maar dit is van tevoren niet te berekenen, maar het is wel iets waar je altijd rekening mee moet houden als je aan een konijn (of welk ander dier dan ook) begint. Heb je verder nog huisdieren: Voor Kismo hadden wij 3 cavia's. Daarnaast hadden wij een zeer trouwe viervoeter die beste vriendjes was met Kismo. Nu heb ik naast Kismo alleen nog een schorpioen, Vicious. Wil je nog wat kwijt: Konijnen zijn zeer leuke huisdieren. En het is zeker de moeite waard om je in dit dier te verdiepen en alles te leren over deze prachtige dieren.

11 Puzzel Beantwoord de vragen, tel het aantal letters van het antwoord. Het getal tussen haakjes geeft de positie van de letter aan die je moet hebben. Bijvoorbeeld: Zo noem je een konijn in het engels. (3) Het antwoord hier is rabbit en de derde letter is een b. Dan vul je dus een b in bij het vakje of op een papier. Zet de letters achter elkaar en je krijgt een ander woord voor konijn. Veel succes!! De antwoorden van deze puzzel vind je in de volgende editie van dit konijnen magazine. Dit konijn gedraagt zich volgens het baasje soms meer als een hond. (2) Deze gebruiker heeft het meeste berichten gepost op het forum. (2) Er is maar een gebruiker die begint met deze letter. (Deze letter) Op de zak van dit voer staat een mini-versie dat op Kismo lijkt. (2) Deze gebruiker heeft twee konijnen, ze heten Sjakie en Chica. (6) Deze gebruiker plaatste als eerste een foto van haar konijn in het "Foto's van de konijnen van de gebruikers" topic (2) Hier woont de gebruiker Danielle. (4) Deze gebruiker heeft twee konijnen en ze heten Boeba en Dyna. (2) Deze gebruiker haar paard heet Jewel en ze is op vakantie geweest naar Mexico. (3) Dit konijn krijgt van haar baasje uit Apeldoorn voortaan Hope Farms. (2) Deze gebruiker heeft een & in haar naam en woont in Zevenhuizen. (9) Gratis letter: de C Deze gebruiker opende het MSN topic. (3) Deze gebruikersnaam begint met een _ en eindigt ook met een _ (4) Dit konijn woont samen met de cavia Bikkel. (2) Deze gebruiker heeft twee konijnen en ze heten Wippie en Schaapje. (1) Deze gebruiker heeft vier konijnen. Bibber daarvan is nu een ex-ram. (2) Deze gebruiker heeft een tijdje niet kunnen inloggen en is nu terug. (2) Deze gebruiker haar konijnen hadden last van een mierennest. (2) Deze gebruiker haar konijnen durfden niet de trap af in hun hok met ren. (1)

12 Tekencursus: Teken een konijn deel 1 In dit eerste deel beschrijf ik hoe je een simpel cartoonfiguurtje kan tekenen. In de volgende cursussen zal ik een steeds moeilijk konijn om te tekenen uitkiezen en zo hoop ik dat we met zijn allen leren tekenen. Doe vooral mee op papier. Daar gaan we. Stap 1: Om een cartoontekening te maken is het leuk als je een kader hebt. Stap 2: Teken in het kader een ondergrond waarop je konijn komt te zitten. Stap 3: Het konijn bestaat uit een rechte lijn met daaraan de hoofdletter B. Stap 4: Teken de oren en geef je konijn een gezichtje. Stap 5: Een vierkantje en een half rondje zijn de armen en een hoofdletter L maakt de overal. Stap 6: De voetjes bestaan uit twee rondjes en het staartje heeft krulletjes. Stap 7: Het konijn is nu klaar, maar het is ook leuk om er nog wat bij te tekenen. Stap 8: De tekening is nu af en je kunt die inkleuren!

13 Fotostrip Deze fotostrip is gemaakt door Corina. Haar website is: Starring: de konijnen Snowy en Fluffy en de hamster Mocca Heel erg bedankt, voor de leuke toevoeging! In het volgende (derde, september) magazine is er een interview met Corina.

14

15

16

17 Op naar deel drie? En dit was alweer de tweede editie van het Konijnenforum.nl Magazine. De inzendingen voor deel drie mogen worden verstuurd naar Er zijn alweer leuke ideeën over een interview met een opvang en we gaan kijken wat we daarmee kunnen doen. Een getekende strip van Danielle is ook onderweg. Veel leuke dingen dus. Tot dan: geniet van je konijn(en) en tot de volgende keer!

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Tandheelkunde. Knaagdieren en konijnen

Tandheelkunde. Knaagdieren en konijnen Tandheelkunde Knaagdieren en konijnen Inhoud Verschil knaagdieren en konijnen Anatomie van het gebit Symptomen Afwijkingen Oorzaken afwijkingen Behandeling gebitsproblemen - tanden Behandeling gebitsproblemen

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

PRAKTISCH VOEDSELVERRIJKING EN SPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VOEDSELVERRIJKING EN SPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH VOEDSELVERRIJKING EN SPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN over houden van huisdieren Knaagdieren en konijnen

Nadere informatie

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN

HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN HANDIG VOERSPELLETJES VOOR KONIJNEN EN KNAAGDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

WERKBOEKJE. Cavia. je naam: groep: De aanschaf en het houden van een cavia. Limburg

WERKBOEKJE. Cavia. je naam: groep: De aanschaf en het houden van een cavia. Limburg WERKBOEKJE Cavia De aanschaf en het houden van een cavia. je naam: groep: Limburg Wat is een cavia nu eigenlijk? De cavia is een knaagdier dat oorspronkelijk uit het Andes gebergte komt. Ongeveer 3000

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN

HANDIG KONIJNEN KOPPELEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG KONIJNEN KOPPELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET KOPPELEN VAN TWEE KONIJNEN.

Nadere informatie

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen.

De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. Dag kinderen, om jullie weer te zien! Deze krant staat volledig in het teken van! De kinderen zochten zelf informatie op over de dieren die ze dagelijks verzorgen. 1 zochten info over Ik heb honger. Weten

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Editie 1 augustus 2006. Inleiding

Editie 1 augustus 2006. Inleiding Editie 1 augustus 2006 Inleiding Konijnenforum.nl bestaat inmiddels al enkele jaren en het forum krijgt steeds meer bezoekers. Wij proberen in te haken op de konijnen hobby met een magazine. Waarvan dit

Nadere informatie

Museumexpeditie. G ro e p 5 e n 6. Jouw naam:

Museumexpeditie. G ro e p 5 e n 6. Jouw naam: Museumexpeditie G ro e p 5 e n 6 Jouw naam: Welkom in het Natuurmuseum Fryslân. Het thema van het museum is de natuur van Fryslân. Drie verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten,

Nadere informatie

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier

Chinchilla. Kids for Animals chinchilla spreekbeurt. Chinchilla kennis. Wilde chinchilla s. Als huisdier Chinchilla Chinchilla kennis Chinchilla s zijn knaagdieren die oorspronkelijk uit het Andes gebergte in Zuid-Amerika komen. Ze hebben een dikke zilverblauwgrijze vacht en zien er erg knuffelbaar uit. Maar

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Cavia s, hamsters en tamme ratten

Cavia s, hamsters en tamme ratten Thema 16 Cavia s, hamsters en tamme ratten 1 Inleiding Tot de huisdieren rekenen we ook cavia s, hamsters en tamme ratten. Ze horen, net als konijnen, kalkoenen en ganzen tot het kleinvee. De inhoud van

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MUIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinchilla

SPREEKBEURT Chinchilla l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT Chinchilla ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CHINCHILLA

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN

HANDIG EEN BIJTEND KONIJN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG EEN BIJTEND KONIJN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BIJTENDE KONIJNEN. JE KUNT

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Lid van de maand 2 De eekhoorn 3 Wat vinden jullie? 4 Wat vind jij? 5 Doe het zelf 6. Kleurplaat. Leer tekenen 8 Spelletjes 9 Dierenproeven?

Lid van de maand 2 De eekhoorn 3 Wat vinden jullie? 4 Wat vind jij? 5 Doe het zelf 6. Kleurplaat. Leer tekenen 8 Spelletjes 9 Dierenproeven? Artikel Pagina Doe het zelf: hier waak ik p.6 Lid van de maand 2 De eekhoorn 3 Wat vinden jullie? 4 Wat vind jij? 5 Doe het zelf 6 Kleurplaat 7 Leer tekenen 8 Spelletjes 9 Dierenproeven? 10 Kleurplaat

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Kati was Here. E-Book Tutorial van Patricia Netten

Kati was Here. E-Book Tutorial van Patricia Netten Kati was Here E-Book Tutorial van Patricia Netten 1 @Cocobeads 2011 Inhoud Hallo! Pag. 3 Wat heb je nodig? Pag. 4 Het maken van een Karma de Luxe Pag. 5 Inspiratiepagina Pag. 19 2 @Cocobeads 2011 Hallo!

Nadere informatie

Spreekbeurt dierenarts

Spreekbeurt dierenarts Spreekbeurt dierenarts Ik doe mijn spreekbeurt over de dierenarts. Hoofdstukken: 1:waarom? 2:spreekkamer 3:medicijnen 4:laboratorium 5:behandeltafel 6:operatie 7:rontgefoto s 8:dierenarts-assistent 9:afspraak

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

HAmster. Kids for Animals Hamster spreekbeurt. Hamster kennis. Gedrag. Een hamster als huisdier

HAmster. Kids for Animals Hamster spreekbeurt. Hamster kennis. Gedrag. Een hamster als huisdier HAmster Hamster kennis Hamsters zijn populaire huisdieren. De kleine knaagdieren zijn er in verschillende soorten. Het bekendst zijn de Syrische hamster (goudhamster) en de Russische dwerghamster. Syrische

Nadere informatie

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden

Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Spreekbeurt Huisdieren (goed) houden Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt doet over het houden van huisdieren! Daar kan ik je een heleboel over vertellen Bijvoorbeeld dat er veel komt kijken

Nadere informatie

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren

Cavia. Cavia. Serie zoogdieren Serie zoogdieren Cavia Cavia De cavia is een knaagdier dat veel als huisdier gehouden wordt. Cavia s zijn groepsdieren, ze kunnen het best samen gehuisvest worden. Deze dieren planten zich snel voort.

Nadere informatie

Syrische (goud) hamster informatie. Hamstery il Criceto

Syrische (goud) hamster informatie. Hamstery il Criceto Syrische (goud) hamster informatie Hamstery il Criceto Hallo, Op het WereldWijdeWeb is natuurlijk heel veel info te vinden over (goud) hamsters, maar zoveel mensen zoveel meningen. De info in dit boekje

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Aanschaf & verzorging

Aanschaf & verzorging Konijnen Nooit één, maar twee minimum leeftijd: 8 weken Huisvesting Aanschaf & verzorging Voor je een konijn in huis haalt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Net als

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf?

maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! maakboek In dit Klooikoffer Maakboek vertel je over je werkstuk. Zo leren anderen van jouw werk. Dat is toch gaaf? Vertel alles wat je

Nadere informatie

Uitgeverij Animal Academy

Uitgeverij Animal Academy Van dezelfde auteur High Five met je konijn, eerste druk oktober 2011 High Five met je konijn, tweede druk maart 2012 High Five with your rabbit, December 2012 epub High Five with your rabbit, January

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DEGOE ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DEGOE BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden

Dieren in de winter. Kids for Animals winter spreekbeurt. Brrr. Honden Dieren in de winter Brrr In de winter kun jij een lekkere warme trui aantrekken. Bij dieren werkt dit anders. Sommige kunnen heel goed tegen de kou, andere minder. Het ene dier krijgt een dikke vacht,

Nadere informatie

Ik ben David de Graaf

Ik ben David de Graaf Ik ben David de Graaf geboren in 1984. met Downsyndroom Surprise! Ook voor mijzelf Ik heb het niet alleen, maar... ik ben ook in vaste dienst van de Stichting Downsyndroom Kort: de SDS www.downsyndroom.nl

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Het Bazzeroet journaal

Het Bazzeroet journaal Het Bazzeroet journaal juli 2015 Het is alweer zomervakantie en dus is het tijd om ons huidige thema af te gaan sluiten. Wij werken op de boerderij was voor de kinderen weer een leuke manier om de wereld

Nadere informatie

door Megan van den Berg

door Megan van den Berg door Megan van den Berg Ik houd m`n spreekbeurt over de dierenarts. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik veel van dieren hou en ik wil het later ook zelf worden. Spreekkamer Raar woord natuurlijk, spreekkamer.

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Deze maand in de nieuwsbrief. HuisdierenZorgPlan. Gebitten van knaagdieren.. Waarom vaccineren?. Uw huisdier mee op vakantie. We zijn er pas mee gestart maar er is veel belangstelling

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is:

Clicker Training. Train uw pup met de clicker training. Uw pup leren wat zijn naam is: HIL02347 P&K Puppy Clicker NL 19/10/07 14:34 Page 1 Clicker Training Train uw pup met de clicker training Clicker training is in de jaren veertig ontwikkeld door trainers van zeezoogdieren. Zij ontdekten

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS

MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n MINDER HONDENBETEN DE 10 GOUDEN REGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HONDEN KUNNEN GOEDE VRIENDEN VAN ONS ZIJN. MAAR ZE

Nadere informatie

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis

Mijn Hummelboekje. HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Mijn Hummelboekje HOOFDSTUK 1: t Hummelhuis Dit is Hummeltje. Hummeltje kan eventjes niet bij zijn mama en papa wonen, omdat zij nu niet voor hem kunnen zorgen. Daarom komt Hummeltje naar t Hummelhuis.

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 1-2 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 1 en 2. Inhoud: Algemeen Verhaal

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Ren Je Rot, oktober 2010 speel-otheek De Dobbelsteen www.sotdedobbelsteen.nl

Ren Je Rot, oktober 2010 speel-otheek De Dobbelsteen www.sotdedobbelsteen.nl REN JE ROT Heb je een feestje te vieren en wil je dat iedereen meedoet met een spel? Dan heb je nu het juiste spel uitgekozen. Ook voor volwassenen is dit een prachtig actief spel. Wie kent niet het spel

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1

Werkvorm Participatie. Als ik de baas zou zijn op de BSO. Buitenschoolseactiviteiten.nl Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Werkvorm Participatie Als ik de baas zou zijn op de BSO Als ik de baas zou zijn op de BSO 1 Inhoudsopgave Als ik de baas zou zijn op de BSO 3 Uitvoering activiteit 4 Voorbereiding Doel en verloop spel

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief 14, september 2010

Nieuwsbrief 14, september 2010 Stichting WoonMere Nieuwsbrief 14, september 2010 Redactie: Mariska Elfrink Hallo allemaal, Eindelijk is het dan gebeurt: we zijn verhuist naar ons eigen appartement! Inmiddels wonen we hier alweer een

Nadere informatie

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!!

Februari Maand van het gebit: : Gratis gebitscontrole en 20% korting op gebitsbehandeling!! Beste huisdiereigenaren, Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief van februari 2013. In de dierenartsenpraktijken is dit de maand van het gebit, zo ook bij ons. Wij hebben daarom diverse aanbiedingen in het teken

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5

Voorbereiding post 2. Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5 Voorbereiding post 2 Eten zoals je gebekt bent Groep 3-4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 2: Eten zoals je gebekt bent, voor groep 3, 4 en 5. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen?

Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het voorspellen? Les 2: Voorspellen Tekst: Veilig in het verkeer "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vorige week zijn we begonnen met voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand zich nog herinneren wat de bedoeling was bij het

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie

wedding marriage marleen sahetapy fotografie wedding marriage marleen sahetapy fotografie + Gefeliciteerd! Jullie gaan trouwen! Allereerst, bedankt voor de interesse in mijn werk en het downloaden/opvragen van deze informatieve pdf. Niets is leuker

Nadere informatie

Medley 5: Liefde is over medley

Medley 5: Liefde is over medley Medley 5: Liefde is over medley Waarom krijg ik geen gehoor John Lamers Waarom krijg ik geen gehoor Als ik je bel Jij bent maar in gesprek Ik kreeg de kous op mijn kop Daarom bel ik op Ik wil je spreken

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

PRAKTISCH GEBITSVERZORGING

PRAKTISCH GEBITSVERZORGING PRAKTISCH GEBITSVERZORGING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Net als u uw eigen gebit goed verzorgt, verdient ook het gebit

Nadere informatie

Dit dier lijkt op mij

Dit dier lijkt op mij Dit dier lijkt op mij Ik heb een vos gekozen omdat ik meestal wel slim ben en soms een beetje sluw ben en als ik boos ben ga ik in de aanval. En ik ben erg nieuwsgierig net als een vos. Gemaakt door Rosalie

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS

NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS NATUUR EN TECHNIEK V OOR HET BASISONDERWIJS 5 Thema 1 Planten maken voedsel voor iedereen 2 Je gaat vast wel eens naar de winkel. Samen met je vader of moeder boodschappen doen. Misschien mag je zelf iets

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Dierenkliniek Kalverbos, Delft, huisvesting voor konijnen.

Dierenkliniek Kalverbos, Delft, huisvesting voor konijnen. Dierenkliniek Kalverbos, Delft, huisvesting voor konijnen. Tegenwoordig weten we dat konijnen sociale dieren zijn. In de natuur leven zij in groepen samen. Wil je een konijn als huisdier gaan houden, besef

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ

Nadere informatie