December Beste ouders, verzorgers,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "December 2012. Beste ouders, verzorgers,"

Transcriptie

1 December 2012 Beste ouders, verzorgers, Hierbij ontvangt u de derde nieuwsbrief van dit schooljaar, de winterbrief. Het schooljaar is in volle gang en afgelopen week hebben alle leerlingen het eerste cijferrapport alweer ontvangen. Hopelijk zijn de resultaten van de leerlingen goed en hoopgevend voor een goed vervolg van het schooljaar. Het bruist in de school van de activiteiten die docenten met de leerlingen ondernemen. Ik noem b.v. het bezoek van een aantal leerlingen aan onze school in Nepal, het Studium Generale, de excursie van een aantal leerlingen geschiedenis die samen met de sectie een weekend naar Verdun zijn geweest, de brede school activiteiten, de grote muziekavond enz.. enz.. Al deze activiteiten maken het leren voor onze leerlingen aangenaam en zorgen ervoor dat ze graag naar school gaan. Inmiddels zijn de kerstactiviteiten in volle gang. Zo hebben we afgelopen donderdag en vrijdag met veel leerlingen van de school geschaatst op de Beestenmarkt in Delft. Is er deze week een kerstdiner voor de onderbouw en de bovenbouw en sluiten we straks het kalenderjaar af met een kerstontbijt voor alle klassen. Wellicht heeft u het al gezien, maar ik wil het toch ook noemen, de website van onze school (www.grotiuscollege.nl) is sinds enige weken geheel vernieuwd. Ik vind hem sterk beter en hoop dat u dat ook vindt. Ik wens u allemaal hele fijne feestdagen en wens u nu alvast alle goeds en veel voorspoed voor het jaar Vriendelijke groet, Jan Vesseur locatiedirecteur Thema-avond ouderraad: Anders zijn, anders denken Hoe is het om anders te zijn, anders te denken? Heb je moeite met informatieverwerking, ben je overgevoelig voor prikkel, ben je liever in jezelf gekeerd? Of ben je gesteld op punctualiteit? Hoe regel je dit dan op school? Op 21 november heeft de ouderraad een interessante ouderavond georganiseerd over anders zijn, anders denken. Twee medewerkers van de GGZ Delft startten met een presentatie waarin zij vertelden over het gedrag van leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Wat kan leiden tot introvert of extravert gedrag en/of probleemgedrag bij jongeren?

2 Welke signalen geven jongeren af die ons kunnen helpen probleemgedrag te herkennen? Zorgcoördinator Rob Rietdijk vertelde hoe de school zich inzet om leerlingen te helpen en te zorgen dat ze een goede schoolperiode krijgen, afgerond met een diploma. Docente Katja van Boxel vertelde dat communicatie tussen ouders, leerling en docent onderling erg belangrijk is. School en ouders zijn medeverantwoordelijk voor het welzijn van de leerlingen. Een leerling vertelde samen met zijn vader hoe het is om Asperger te hebben. Zijn verhaal verduidelijkte zijn denkwijze en zijn uitdagingen. De avond werd afgerond met een panel, waarin de sprekers van de avond hadden plaatsgenomen. Aanwezige ouders konden aan de verschillende sprekers vragen stellen. Het was een informatieve avond met tolerantie, respect en begrip voor elkaar. De ouderraad Winterbrief brugklas De mentor van uw zoon/dochter informeert u met regelmaat over allerlei zaken die van belang zijn. Met de kerstvakantie is in zicht wil ook ik u met deze nieuwsbrief graag even informeren over een aantal zaken. De leerlingen uit de brugklas hebben in oktober al mogen genieten van hun eerste brugklasfeest, ik hoop dat ze ervan genoten hebben! Het was erg leuk om te zien hoe de leerlingen zich speciaal gekleed hadden volgende het thema Glow in the dark met als dresscode NEON. Het was een fantastische avond waarbij klas J1F de prijs won voor de klas met de hoogste opkomst, bijna iedereen uit deze klas was aanwezig! Maxim van Bragt (klas J1E) wist de prijs voor de mooiste outfit bij de jongens in de wacht te slepen en Michelle Bastiaan (klas J1D) deed dit in de categorie mooiste outfit bij de meisjes! In november hadden onze leerlingen van tto1 onder leiding van de docenten tto brugklas een heuse high tea georganiseerd. De aula zag er prachtig uit, en er werd volop genoten van de tea met al het lekkers dat veelal door de leerlingen en/of ouders zelf gemaakt was. Uiteraard was deze high tea voorzien van een muzikale omlijsting.

3 De eerste cijferoverzichten zijn onlangs uitgereikt. De strookjes voor de Tafeltjesavond van dinsdag 15 januari kunnen nog tot maandag 17 december ingeleverd worden. Hierna krijgt u bericht op welk tijdstip u verwacht wordt. Deze week hebben de leerlingen op de Beestenmarkt geschaatst, in het kader van de decemberactiviteiten. Het was een sportieve en vrolijke activiteit. Het weer hielp ook goed mee, het was koud genoeg! Vrijdagochtend 21 december is de afsluiting van het jaar met een kerstontbijt in het lokaal, samen met de mentor waarna nog een feestelijk, kort programma in de aula volgt, vol met muziek en dans. Hierna is er voor iedereen de welverdiende kerstvakantie! Tot slot hieronder enkele belangrijke data: 7 januari onze leerlingen zijn vrij i.v.m. de groep 8dag 15 januari Tafeltjesavond (vanaf uur) 9 februari Open Dag, onze leerlingen worden uitgenodigd, te helpen bij deze dag 8 maart Gymnasiumdag (alle Gymnasiumleerlingen gaan die dag gezamenlijk op excursie, het programma hiervoor wordt nog nader bekend gemaakt) 13 maart oudercontactavond 28 maart culturele dag en aansluitend brugklasmuziekavond Rest mij u fijne feestdagen te wensen en alle goeds voor het jaar 2013! Met vriendelijke groet, Jennifer Tromp Afdelingsleider brugklas

4 Winterbrief mavo Een welverdiende kerstvakantie is in aantocht. Afgelopen periode is er weer veel gebeurd. Binnen het schoolgebouw heeft de mavo een erg mooi lokaal gekregen, dat is het media lokaal. Hierin wordt vanaf dit schooljaar aan alle brugklassen het vak Moderne Media aangeboden. Na de brugklas zullen de mavo klassen dit vak blijven volgen t/m klas 3. In het ruime lokaal staan 30 computers en zal er na de kerstvakantie een echte fotostudio in gemaakt worden. De brugklassen hebben tot de herfstvakantie geleerd om een goede presentatie te geven m.b.t. PowerPoint en het online presentatie programma Prezi. Na de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie leren zij de basisbeginselen van de fotografie en van het digitaal bewerken van foto s d.m.v. Photoshop. Na de kerstvakantie zullen zij leren hoe zij een stop motion film moeten maken. De opgedane basiskennis van de fotografie kunnen zij dan weer inzetten. In mavo 2 heeft de mentor veel tijd gestoken in het groepsproces. Daarnaast hebben de leerlingen bij het vak Nederlands een presentatie gehouden over zichzelf. Tijdens de workshop dans op dinsdagmiddag hebben de leerlingen een Flashmob voorbereid die zij op 11 december tijdens lichtjesavond ten uitvoer hebben gebracht. Dat was een hele mooie prestatie. Op de Beestenmarkt hebben de leerlingen geschaatst en in de laatste lesweek vindt er nog een kerstontbijt plaats met de mentor. De leerlingen hebben lootjes getrokken en zij zullen een klasgenoot tijdens het kerstontbijt verrassen met een cadeautje. Dat is pas een feestelijke afsluiting van het jaar! In de derde klas worden de leerlingen goed voorbereid op de rekentoets die zij voor hun eindexamen moeten afronden met minimaal het cijfer 5. Zij kunnen via de website dagelijks 5 opgaven oefenen. Op 18 december zullen zij ook deelnemen aan een proeftoets. Hiervoor zullen zij iets langer op school blijven: tot uur.

5 De mentor heeft ondertussen alle leerlingen individueel gesproken en is ook druk met het organiseren van het kerstontbijt. Ook de leerlingen van klas 3 sluiten het jaar feestelijk af met een cadeautje voor en van een klasgenoot. Voor klas 2 en 3 vindt er in de week van 11 t/m 15 februari een speciaal project plaats in het kader van studie- en beroep. Het rooster van die week zal anders zijn dan anders. De leerlingen komen met hun talenten en vaardigheden in the picture te staan. Daarnaast wordt in deze week on stage voorbereid. Dat is een initiatief van alle Delftse scholen en de gemeente om leerlingen een dag stage te laten lopen bij een organisatie/bedrijf naar keuze. U kunt hierover meer lezen op De leerlingen van klas 4 krijgen na de vakantie hun 2 e periode met schoolexamens. Het is heel belangrijk dat zij zich goed voorbereiden hiervoor. Het rooster van deze periode staat op de website van de school. Eind januari krijgen de leerlingen met een moderne vreemde taal in het pakket een luistertoets van het Cito. Deze toets telt ook mee als een schoolexamen. In de afgelopen periode heeft de decaan van de mavo de leerlingen persoonlijk gesproken over hun studie- en beroepskeuze. Daarnaast zijn de leerlingen bij de beroepskeuze beurs geweest in Rijswijk. Voor het sectorwerkstuk maken de leerlingen allerlei opdrachten die hen op weg moeten helpen om een goede keuze te maken voor een vervolgstudie. En op 31 januari 2013 organiseren we voor mavo 4 leerlingen Grotius Kiest. De mentoren van mavo 4 zullen u hierover nader informeren. Wij doen dit om ervoor te zorgen dat leerlingen zich voor 1 april ingeschreven hebben bij de opleiding die het beste bij hun past. Doet u met ons mee?! Fijne kerstvakantie! Met vriendelijke groet, Alice van den Dool Afdelingsleider mavo Winterbrief havo Decemberactiviteiten De laatste maand van het jaar is inmiddels weer aangebroken. Dit is altijd een erg drukke maand, omdat er op alle gebieden iets in de school gebeurt. Traditiegetrouw staat deze maand in het teken van Nepal. Al jaren onderhoudt onze school goede contacten met een school in Nepal. Door geld in te zamelen zorgt het Grotius College ervoor dat docenten betaald worden, dat er een nieuwe school is gekomen en dat er ook les materiaal is. Elk jaar gaat een docent van onze school met een aantal leerlingen drie weken naar Nepal om te kijken of alles goed verloopt, een geweldige ervaring. Het ingezamelde geld wordt dus ook daadwerkelijk geïnvesteerd. In deze maand wordt er op diverse manieren geld ingezameld. Dit gebeurt o.a. bij het kerstdiner en de oliebollenverkoop. Gedurende de rest van het jaar vinden

6 er nog andere inzamelingsacties plaats. Een week lang worden er in de pauzes oliebollen verkocht, waarvan de winst naar Nepal gaat. En met dit koude weer vinden de bollen gretig aftrek. Een andere activiteit in de decembermaand is het schaatsen. De onderbouw gaat op 13 en 14 december gezellig schaatsen op de schaatsbaan op de Beestenmarkt. Verdeeld over deze dagen gaan de leerlingen met hun eigen klas schaatsen, voor velen een belevenis. Voor alle leerlingen bestaat er dit jaar de mogelijkheid deel te nemen aan het kerstdiner. Vorige jaren was dit alleen voor de bovenbouwleerlingen bedoeld, maar vanwege de grote vraag van onderbouwleerlingen organiseren we het dit jaar ook voor de onderbouw. Een cateringbedrijf zorgt voor het eten, de mentoren en andere docenten serveren de maaltijd uit. Bij de bovenbouw wordt er door de docenten zelf gekookt en ook door hen uitgeserveerd. De avond wordt afgesloten met gezellige muziek. Voor het kerstdiner betalen de leerlingen 10 euro, waarvan 2 euro naar het goede doel gaat. Onderbouw: dinsdag 18 december, start 18.30, eindtijd rond uur Bovenbouw: woensdag 19 december, start uur, eindtijd rond uur De laatste dag, vrijdag 21 december beginnen we met alle klassen met het kerstontbijt dat door alle klassen zelf wordt georganiseerd. Daarna vindt er een afsluitende activiteit voor de onderbouw in de aula plaats, de bovenbouw gaat volleyballen en gaat proberen de docenten te verslaan. Daarna begint de welverdiende vakantie. Schoolexamens en het profielwerkstuk Maar voordat het zover is heeft havo 4 eerst nog een aantal schoolexamens te maken. Deze schoolexamens zijn erg belangrijk, omdat ze al meetellen voor het eindexamen in havo 5. Daarnaast zijn de leerlingen erg druk met hun profielwerkstuk. Dit werkstuk telt samen met het eindcijfer van maatschappijleer mee als combinatiecijfer in havo 5. Erg belangrijk, omdat met dit PWS de mogelijkheid bestaat een compensatiepunt voor het examen te behalen. Havo 5 begint na de kerstvakantie met de schoolexamens en voor hen gaat het aftellen beginnen. Nog een paar maanden en dan staat het echte examen, het CSE, al voor de deur en gaan ze zich op de toekomst richten. Hopelijk zijn ze druk bezig met het bezoeken van open dagen en met proefstuderen. Ondernemershavo In havo 3 starten de leerlingen bij economie. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om het certificaat Personeel en Organisatie aan het eind van het jaar met een certificaat af te sluiten. Dit certificaat vormt een onderdeel van het Ondernemers diploma MKB (het oude middenstandsdiploma). In leerjaar 4 kan het certificaat Ondernemersplan en in leerjaar 5 het certificaat Bedrijfsadministratie behaald worden. Deze drie certificaten kunnen dan voor het totale diploma Ondernemersdiploma MKB ingewisseld worden. De examens worden afgenomen door de Associatie Praktijkexamens. De leerlingen gaan dan in havo 5 niet alleen met hun havo-diploma van school, maar kunnen dan ook nog het extra diploma Ondernemen halen. Dit alles doen we, omdat we op het Grotius College op de havo het ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. In klas 1 wordt er bij het rekenen aandacht aan ondernemersvaardigheden besteed, in klas 2 zijn de leerlingen bezig met de

7 waarde van het geld goed te bekijken. Ze houden zich bezig met baantjes, sparen, lenen, zak- en kleedgeld. Daarnaast gaan de leerlingen uit klas 2 vanaf januari aan de slag met zelf te ondernemen. Ik zal u hier begin januari van op de hoogte brengen. Belangrijke data: 17 december: inleveren strookjes Tafeltjesavond 18 december: kerstdiner onderbouw 19 december: kerstdiner bovenbouw 21 december: kerstontbijt, tevens laatste schooldag 7 januari: groep 8-dag, onze leerlingen zijn nog vrij 8 januari: start lessen 15 januari: tafeltjesavond Rest mij u fijne feestdagen te wensen en alle goeds voor het jaar Met vriendelijke groet, Jennifer Tromp Afdelingsleider havo Winterbrief vwo en tto Het schooljaar is positief gestart met prima roosters voor zowel leerlingen als docenten. Vanzelfsprekend blijft onze roostermaker alert op blijvende goede roosters bij noodzakelijke wijzigingen. De afgelopen periode hebben we geweldige activiteiten gehad in beide afdelingen. Activiteiten waar zowel leerlingen als begeleiders enthousiast over zijn. Ook krijgen wij altijd positieve reacties van externen over het gedrag en de wijze waarop onze leerlingen zich bij de activiteiten gedragen! Ik heb een aantal activiteiten voor u op een rij gezet: KCV De Gymnasiasten van V5 en V6 hebben in het kader van het vak KCV de avondvoorstelling Midzomernachtdroom, uitgevoerd door het Nationaal Toneel, bijgewoond. Een prachtige voorstelling waar de aanwezigen zichtbaar van hebben genoten. Uitreiking IB-certificaten Alle tto-6 leerlingen van het schooljaar hebben hun IB-certificaat behaald. Een enorme prestatie waar ook wij heel trots op zijn! 7 september hebben de leerlingen hun IB-certificaat in ontvangst mogen nemen. In juli hadden leerlingen al hun vwo-diploma gekregen maar nu was het dan de beurt aan het tto-gedeelte. Onder het genot van een high tea en in aanwezigheid van familie, vrienden en docenten hebben de leerlingen het certificaat uitgereikt gekregen. Studium Generale Leerlingen van de bovenbouw zijn verplicht om jaarlijks drie keer een Studium Generale bij te wonen en hier een verslag van te maken. De eerste Studium Generales hebben inmiddels plaatsgevonden.

8 We zijn gestart met een presentatie van Govert Schilling. Yoram Mekking (leerling tto-6) heeft verteld over zijn ervaringen in het project School at Sea waar hij een half jaar aan heeft deelgenomen. Digitaal Leren In vwo-2 is de pilot Digitaal Leren van start gegaan. Voor een aantal vakken krijgen de leerlingen digitaal onderwijs. Dit betekent dat zij in het lokaal Digitaal Leren veelvuldig gebruik maken van een laptop, maar daarnaast nog wel het boek en schrift behouden. Tot nu toe zijn we enthousiast over deze onderwijsvorm en zullen op korte termijn besluiten of we dit het volgend schooljaar handhaven en onder welke voorwaarden. Ik houd u hiervan op de hoogte. Voorlichtingsavond V6 door decaan De leerlingen en ouders van V6 zijn uitgenodigd om informatie te verkrijgen over het huidige schooljaar en over de vervolgopleidingen. De aanwezigen hebben vragen kunnen stellen aan de decaan en aan de oud-leerlingen van het Grotius College die inmiddels zijn gestart met een vervolgopleiding. Europese dag van de Talen 26 september was de Europese Dag van de Talen! Leerlingen tto-2 hebben meerdere basisscholen bezocht en een korte presentatie met actieve werkvormen gegeven. Op deze manier krijgen de leerlingen van de betreffende basisscholen een goed beeld van de tto-opleiding, gezien door de ogen van de tto 2-leerlingen. Het is een positieve dag geweest voor alle betrokkenen. De leerlingen tto-2 bedanken we dan ook hartelijk voor hun inzet en enthousiasme! Stagemarkt MAS De leerlingen vwo-3 & tto-3 hebben de stagemarkt bezocht. Dit schooljaar wordt er van de leerlingen verwacht 30 uur aan Maatschappelijke Stages uit te voeren. Op de Stagemarkt hebben de leerlingen ideeën opgedaan om zelfstandig en in hun eigen tijd deze uren in te vullen. Uitwisseling vwo-5 en cultuurreis tto-5 Het tweede deel van de uitwisseling vwo (onze leerlingen brengen een bezoek aan de uitwisselingslanden) heeft plaatsgevonden in september. Het was een fijn weerzien met de leerlingen uit Manises, Rome en Freiberg. Er waren goede programma s samengesteld en de leerlingen hebben goed kennis kunnen maken met de culturen. De leerlingen tto-5 hebben een cultuurreis gemaakt naar Schotland. Net als de leerlingen uit vwo-5 hebben de leerlingen gelogeerd bij gastgezinnen. Het programma was afwisselend en de leerlingen zijn met nieuwe indrukken van de Schotse cultuur teruggekeerd. Uitwisseling V4 De voorbereidingen voor de uitwisseling die start in april 2013 zijn al in volle gang. De evaluatie van voorgaande uitwisseling is net afgerond, maar de participerende landen zijn al benaderd en het aantal leerlingen wordt afgestemd. De bestemming voor de leerlingen tto-4 wordt Finland en voor de leerlingen vwo- 4 wordt de bestemming Spanje, Italië en Duitsland. Comeniusproject tto 4 Eind november zijn een aantal leerlingen tto-4 met begeleiders in het kader van het Comeniusproject vertrokken naar Polen. Een paar onvergetelijke dagen waarin de leerlingen en begeleiders warm zijn onthaald. Over een aantal maanden zullen wij de leerlingen van de participerende landen ontvangen. Onze begeleiders zijn al druk in de weer met samenstellen van het programma.

9 Workshops/toneelvoorstellingen tto In oktober hebben alle tto-leerlingen deelgenomen aan workshops/ toneelvoorstelling. De Shakespeare workshop T5 en T6 en Phileas Fogg T2, T3 en T4 zijn weer succesvol gebleken. Leerlingen zijn actief betrokken bij de bekende werken en hebben een mooie rol neergezet. TedX In theater De Veste hebben leerlingen van diverse scholen in Delft presentaties van 9 minuten gegeven. Yoram Mekking (tto-6) heeft op een enthousiaste en duidelijke wijze weergegeven wat het project School at Sea inhoudt en wat zijn deelname aan het project heeft opgeleverd. Een mooie pres(en)tatie! CKV-voorstelling De leerlingen V4 hebben in het kader van het vak CKV de voorstelling Midzomernachtdroom in theater De Veste bijgewoond. De leerlingen zijn positief over deze voorstelling, dus voor herhaling vatbaar! Muziekavond 28 november heeft de Grote Muziekavond plaatsgevonden voor leerlingen klas 2 tot en met klas 6! We blijken veel talenten op school te hebben en zijn erg trots op hun prestaties. SE-weken: V4, V5, V6 De bovenbouwleerlingen hebben hard moeten leren voor de SE s. In het vierde leerjaar is het aantal SE s nog niet groot maar voor de vijfde en zesde leerjaren is het aantal SE s al een stuk meer. Het plannen & organiseren wordt steeds belangrijker en ook wordt er steeds meer van de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de leerlingen verwacht. Profiel Werkstuk Het Profielwerkstuk maakt deel uit van het eindexamencijfer. De begeleiders en onderwerpen zijn eind vorig schooljaar (dus in vwo-5) gekozen. Inmiddels zijn de leerlingen van vwo-6 aan de slag gegaan met hun onderzoek en 9 oktober heeft de eerste werkmiddag plaatsgevonden. De volgende werkmiddag van 11 december is ook al geweest, de laatste werkmiddag is op 29 januari. Maar natuurlijk zal er naast de lessen al veelvuldig aan het PWS gewerkt moeten worden. Op 6 februari 2013 moet immers de eerste versie ingeleverd worden en op 20 februari de definitieve versie. Tenslotte presenteren de leerlingen hun PWS op 7 maart. De laatste weken van 2012! Dit kalenderjaar staan er nog diverse decemberactiviteiten op het programma. Zo hebben de leerlingen V2 geschaatst op de Beestenmarkt, vindt er nog een Studium Generale plaats uitgevoerd door onze collega Arno Dubbers en is er een kerstdiner en kerstontbijt voor zowel onderbouw als bovenbouw. Vrijdag 21 december is de laatste schooldag voor de leerlingen! Rest mij u fijne feestdagen te wensen en een gezond en gelukkig 2013! Met vriendelijke groet, Petra Suiskens Afdelingsleider vwo & tto

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2011-2012

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2011-2012 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Schoolgids 2011-2012 Hoofdkop Schoolgids 2011-2012 1 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Inhoud 1 2 3 4 5 6 7 Voorwoord De school Doelstelling van de school

Nadere informatie

jaargang 21 nr. 1 LEF VOOR LATER

jaargang 21 nr. 1 LEF VOOR LATER jaargang 21 nr. 1 l o c a t i e m a l d e r b u r c h t s t r a a t LEF VOOR LATER Excelleren op de mavo Samenwerking Kandinsky en Het Talent 2 kandinskynieuws kandinskynieuws 3 Nieuws van de ouderraad

Nadere informatie

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2013-2014

Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo. Schoolgids 2013-2014 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Schoolgids 2013-2014 Hoofdkop Schoolgids 2013-2014 1 Scholengemeenschap voor vmbo/mavo en lwoo Inhoud 1 2 3 4 5 6 7 Voorwoord De school Doelstelling van de school

Nadere informatie

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers

jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers jaargang 12 nr. 2 oktober/november 2012 ouders / verzorgers DE OUDER CENTRAAL! Dagelijks staat uw zoon of dochter centraal binnen ons werk. Wij zetten ons in voor vorming, onderwijs en behandeling om daarmee

Nadere informatie

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus!

GROEP8 BROCHURE. Geef je toekomst een plus! GROEP8 BROCHURE GEEF JE TOEKOMST EEN PLUS! CAROLUS IN HET KORT Leren in een veilige, rustige omgeving, met respect voor elkaar. Zo kun je de sfeer binnen het Carolus het beste omschrijven. Een school waar

Nadere informatie

schoolgids 2012-2013 nieuw

schoolgids 2012-2013 nieuw schoolgids 2012-2013 nieuw ma n ag e &em o v a h rt & bew ge n, spo ement schoolgids 2012-2013 Echnaton leren in beweging 1 2 echnaton schoolgids 2012-2013 inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 2 3 4 5 6 7 8 Echnaton:

Nadere informatie

Vakcollege/VMBO PRAKTIJKONDERWIJS MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM SCHOOLGIDS

Vakcollege/VMBO PRAKTIJKONDERWIJS MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM SCHOOLGIDS Vakcollege/VMBO PRAKTIJKONDERWIJS MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM SCHOOLGIDS Voorwoord Met deze schoolgids willen we ouders, leerlingen en andere belangstellenden informeren over de doelstellingen van onze

Nadere informatie

2015 magazine Wageningen vmbo. Pantarijn. Ontdek(t) je talent. vrijdag 30 januari 16.00-21.00 u.

2015 magazine Wageningen vmbo. Pantarijn. Ontdek(t) je talent. vrijdag 30 januari 16.00-21.00 u. 2015 magazine Wageningen vmbo Pantarijn Ontdek(t) je talent vrijdag 30 januari 16.00-21.00 u. Open huis 2015 2 Pantarijn Wageningen VMBO Aan de leerlingen van groep 8 Je laatste jaar op de basisschool.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder november december 2014 In deze nieuwsbrief leest u onder andere over: * het Sinterklaasfeest * het Kerstfeest * het speelgoedmuseum van groep ¾ * het gedragsprotocol

Nadere informatie

Welkom op het Wartburg

Welkom op het Wartburg Welkom op het Wartburg Introgids 014-015 Onze missie en visie In onze missie proberen wij onder woorden te brengen wat christelijk-reformatorisch onderwijs op het Wartburg College betekent: Het Wartburg

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens u veel leesgenot toe!

Voorwoord. Ik wens u veel leesgenot toe! Voorwoord In het voorwoord van het vorige jaarverslag van onze school was de eerste zin Wie beweert dat het onderwijs saai is, heeft het mis. Wel, dat is nog steeds het geval. En wellicht geldt de stelling

Nadere informatie

Op het moment dat u dit profielkeuzeboek krijgt heeft u een kind in het derde leerjaar van de middelbare school.

Op het moment dat u dit profielkeuzeboek krijgt heeft u een kind in het derde leerjaar van de middelbare school. Inhoudsopgave Inleiding 2 Inrichting Tweede Fase Vwo 3 Studielast en studiehuis 6 Examen 6 Keuzetraject 7 Nederlands 8 Latijnse taal en cultuur 9 Griekse taal en cultuur 10 Engels 11 International Baccalaureate

Nadere informatie

1. Inleiding. De projectgroep, Han Geluk Peter Kunst Johan van de Waerdt

1. Inleiding. De projectgroep, Han Geluk Peter Kunst Johan van de Waerdt 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenvatting... 4 3. Beschrijving van het vak technologie... 5 4. Reflectie op ambities en doelen uit het projectplan... 8 5. Technologie als concept... 24 6. Financiële

Nadere informatie

Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Schoolgids 2014-2015

Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Schoolgids 2014-2015 Christelijke Scholengemeenschap - gymnasium, atheneum, havo en vmbo Schoolgids 2014-2015 Voorwoord Aan onze leerlingen, hun ouders en andere belangstellenden, Elk jaar kiest de commissie identiteit een

Nadere informatie

Welkom op het Meander College

Welkom op het Meander College Schoolgids 2014-2015 Inhoudsopgave School en schoolleiding 4 Visie en identiteit 5 Inrichting van ons onderwijs 7 Lessentabel 9 Vakanties en lestijden 13 Begeleiding 14 Communicatie en meepraten 16 Resultaten

Nadere informatie

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT

PROMOTIE BLIJFT ACTUEEL! NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE ICHTHUS COLLEGE - TALENT PrOmotie M A G A Z I N E Magazine voor het praktijkonderwijs - Nr.7 najaar 2009 NIEUWS PROMOTIE DIGITAAL STAP VOOR STAP MET UURWERK, ZO DOET DE AMBELT DAT GRATIS ACTUELE LESBRIEF DE KREDIETCRISIS ICHTHUS

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

PASEN AGENDA. nieuwsbericht voor ouders en leerlingen

PASEN AGENDA. nieuwsbericht voor ouders en leerlingen nieuwsbericht voor ouders en leerlingen Ds. Kuypersstraat 3 3863 CA Nijkerk T 033 245 64 34 F 033 245 20 23 corlaer@corlaercollege.nl www.corlaercollege.nl Jaargang 13 nummer 13 27 maart 2015 PASEN Het

Nadere informatie

Het Michaël College: voortgezet vrijeschoolonderwijs voor vwo, havo en vmbo

Het Michaël College: voortgezet vrijeschoolonderwijs voor vwo, havo en vmbo Schoolgids 2014-2015 Het Michaël College: voortgezet vrijeschoolonderwijs voor vwo, havo en vmbo Het Michaël college in Breda Prinsenbeek verzorgt voortgezet vrijeschoolonderwijs voor vwo, havo, mavo en

Nadere informatie

schoolgids 2014-2015 emmauscollege O P W E G S A M E N

schoolgids 2014-2015 emmauscollege O P W E G S A M E N ! schoolgids 2014-2015 emmauscollege SAMEN OP WEG! S A M E N O P W E G Emmauscollege r.k. scholengemeenschap voor havo, atheneum en gymnasium Het Emmauscollege bevindt zich op één locatie in een goed gefaciliteerd

Nadere informatie

1 e halfjaarverslag 2014

1 e halfjaarverslag 2014 1 e halfjaarverslag 2014 Januari - juni 2014 SCw Leiderdorp INHOUDSOPGAVE Pagina 2 1. Inleiding Pagina 3 2. Trends en samenvatting Pagina 6. 3. Kinderwerk Pagina 9. 4. Jongerenwerk 16- Pagina 14. 5. Accommodatie

Nadere informatie

Schoolgids MAASLANDCOLLEGE

Schoolgids MAASLANDCOLLEGE 14 15 Schoolgids MAASLANDCOLLEGE Omwille van de leesbaarheid is in alle voorkomende gevallen de mannelijke vorm gebruikt. Daar waar docent, leerling staat, kunt u ook docente, leerlinge lezen. Overal waar

Nadere informatie

Talentontwikkeling op de havo

Talentontwikkeling op de havo Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk regionale talentnetwerken Talentontwikkeling op de havo Verhalen uit de praktijk Talentontwikkeling op de havo Inhoudsopgave 1. Over deze publicatie

Nadere informatie

Schoolgids De Rietlanden

Schoolgids De Rietlanden Schoolgids De Rietlanden i n g t i c h Voortgezet Onderwijs Lelystad 2015-2016 t S Inhoud Voorwoord 3 1. Algemeen...4 Adres en bereikbaarheid... 4 Schooltoezicht... 4 Raad van toezicht... 4 Karakterisering...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Paulus Mavo & Vmbo

Nieuwsbrief Paulus Mavo & Vmbo Haarlem, maandag 1 juni 2015 Aan onze Paulus leerlingen, en hun ouders / verzorgers, Nieuwsbrief Paulus Mavo & Vmbo Nummer 9 Schooljaar 2014 2015 VOORWOORD: JUNI & JULI: AFWACHTEN: We wachten allemaal

Nadere informatie

Voordeldonk Info december 14 januari 15

Voordeldonk Info december 14 januari 15 Voordeldonk Info december 14 januari 15 Nieuws van de directie Agenda Laatste Voordeldonk Info van het jaar Wat gaat de tijd toch snel. Zo begint het nieuwe schooljaar en zo zijn we alweer bijna bij de

Nadere informatie

Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Altijd in beweging. www.develsteincollege.nl

Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo. Altijd in beweging. www.develsteincollege.nl Christelijke Scholengemeenschap gymnasium, atheneum, havo en vmbo Altijd in beweging www.develsteincollege.nl Welkom op het DevelsteinCollege Het DevelsteinCollege, vestiging Develsingel, is een brede,

Nadere informatie