December Beste ouders, verzorgers,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "December 2012. Beste ouders, verzorgers,"

Transcriptie

1 December 2012 Beste ouders, verzorgers, Hierbij ontvangt u de derde nieuwsbrief van dit schooljaar, de winterbrief. Het schooljaar is in volle gang en afgelopen week hebben alle leerlingen het eerste cijferrapport alweer ontvangen. Hopelijk zijn de resultaten van de leerlingen goed en hoopgevend voor een goed vervolg van het schooljaar. Het bruist in de school van de activiteiten die docenten met de leerlingen ondernemen. Ik noem b.v. het bezoek van een aantal leerlingen aan onze school in Nepal, het Studium Generale, de excursie van een aantal leerlingen geschiedenis die samen met de sectie een weekend naar Verdun zijn geweest, de brede school activiteiten, de grote muziekavond enz.. enz.. Al deze activiteiten maken het leren voor onze leerlingen aangenaam en zorgen ervoor dat ze graag naar school gaan. Inmiddels zijn de kerstactiviteiten in volle gang. Zo hebben we afgelopen donderdag en vrijdag met veel leerlingen van de school geschaatst op de Beestenmarkt in Delft. Is er deze week een kerstdiner voor de onderbouw en de bovenbouw en sluiten we straks het kalenderjaar af met een kerstontbijt voor alle klassen. Wellicht heeft u het al gezien, maar ik wil het toch ook noemen, de website van onze school (www.grotiuscollege.nl) is sinds enige weken geheel vernieuwd. Ik vind hem sterk beter en hoop dat u dat ook vindt. Ik wens u allemaal hele fijne feestdagen en wens u nu alvast alle goeds en veel voorspoed voor het jaar Vriendelijke groet, Jan Vesseur locatiedirecteur Thema-avond ouderraad: Anders zijn, anders denken Hoe is het om anders te zijn, anders te denken? Heb je moeite met informatieverwerking, ben je overgevoelig voor prikkel, ben je liever in jezelf gekeerd? Of ben je gesteld op punctualiteit? Hoe regel je dit dan op school? Op 21 november heeft de ouderraad een interessante ouderavond georganiseerd over anders zijn, anders denken. Twee medewerkers van de GGZ Delft startten met een presentatie waarin zij vertelden over het gedrag van leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Wat kan leiden tot introvert of extravert gedrag en/of probleemgedrag bij jongeren?

2 Welke signalen geven jongeren af die ons kunnen helpen probleemgedrag te herkennen? Zorgcoördinator Rob Rietdijk vertelde hoe de school zich inzet om leerlingen te helpen en te zorgen dat ze een goede schoolperiode krijgen, afgerond met een diploma. Docente Katja van Boxel vertelde dat communicatie tussen ouders, leerling en docent onderling erg belangrijk is. School en ouders zijn medeverantwoordelijk voor het welzijn van de leerlingen. Een leerling vertelde samen met zijn vader hoe het is om Asperger te hebben. Zijn verhaal verduidelijkte zijn denkwijze en zijn uitdagingen. De avond werd afgerond met een panel, waarin de sprekers van de avond hadden plaatsgenomen. Aanwezige ouders konden aan de verschillende sprekers vragen stellen. Het was een informatieve avond met tolerantie, respect en begrip voor elkaar. De ouderraad Winterbrief brugklas De mentor van uw zoon/dochter informeert u met regelmaat over allerlei zaken die van belang zijn. Met de kerstvakantie is in zicht wil ook ik u met deze nieuwsbrief graag even informeren over een aantal zaken. De leerlingen uit de brugklas hebben in oktober al mogen genieten van hun eerste brugklasfeest, ik hoop dat ze ervan genoten hebben! Het was erg leuk om te zien hoe de leerlingen zich speciaal gekleed hadden volgende het thema Glow in the dark met als dresscode NEON. Het was een fantastische avond waarbij klas J1F de prijs won voor de klas met de hoogste opkomst, bijna iedereen uit deze klas was aanwezig! Maxim van Bragt (klas J1E) wist de prijs voor de mooiste outfit bij de jongens in de wacht te slepen en Michelle Bastiaan (klas J1D) deed dit in de categorie mooiste outfit bij de meisjes! In november hadden onze leerlingen van tto1 onder leiding van de docenten tto brugklas een heuse high tea georganiseerd. De aula zag er prachtig uit, en er werd volop genoten van de tea met al het lekkers dat veelal door de leerlingen en/of ouders zelf gemaakt was. Uiteraard was deze high tea voorzien van een muzikale omlijsting.

3 De eerste cijferoverzichten zijn onlangs uitgereikt. De strookjes voor de Tafeltjesavond van dinsdag 15 januari kunnen nog tot maandag 17 december ingeleverd worden. Hierna krijgt u bericht op welk tijdstip u verwacht wordt. Deze week hebben de leerlingen op de Beestenmarkt geschaatst, in het kader van de decemberactiviteiten. Het was een sportieve en vrolijke activiteit. Het weer hielp ook goed mee, het was koud genoeg! Vrijdagochtend 21 december is de afsluiting van het jaar met een kerstontbijt in het lokaal, samen met de mentor waarna nog een feestelijk, kort programma in de aula volgt, vol met muziek en dans. Hierna is er voor iedereen de welverdiende kerstvakantie! Tot slot hieronder enkele belangrijke data: 7 januari onze leerlingen zijn vrij i.v.m. de groep 8dag 15 januari Tafeltjesavond (vanaf uur) 9 februari Open Dag, onze leerlingen worden uitgenodigd, te helpen bij deze dag 8 maart Gymnasiumdag (alle Gymnasiumleerlingen gaan die dag gezamenlijk op excursie, het programma hiervoor wordt nog nader bekend gemaakt) 13 maart oudercontactavond 28 maart culturele dag en aansluitend brugklasmuziekavond Rest mij u fijne feestdagen te wensen en alle goeds voor het jaar 2013! Met vriendelijke groet, Jennifer Tromp Afdelingsleider brugklas

4 Winterbrief mavo Een welverdiende kerstvakantie is in aantocht. Afgelopen periode is er weer veel gebeurd. Binnen het schoolgebouw heeft de mavo een erg mooi lokaal gekregen, dat is het media lokaal. Hierin wordt vanaf dit schooljaar aan alle brugklassen het vak Moderne Media aangeboden. Na de brugklas zullen de mavo klassen dit vak blijven volgen t/m klas 3. In het ruime lokaal staan 30 computers en zal er na de kerstvakantie een echte fotostudio in gemaakt worden. De brugklassen hebben tot de herfstvakantie geleerd om een goede presentatie te geven m.b.t. PowerPoint en het online presentatie programma Prezi. Na de herfstvakantie tot aan de kerstvakantie leren zij de basisbeginselen van de fotografie en van het digitaal bewerken van foto s d.m.v. Photoshop. Na de kerstvakantie zullen zij leren hoe zij een stop motion film moeten maken. De opgedane basiskennis van de fotografie kunnen zij dan weer inzetten. In mavo 2 heeft de mentor veel tijd gestoken in het groepsproces. Daarnaast hebben de leerlingen bij het vak Nederlands een presentatie gehouden over zichzelf. Tijdens de workshop dans op dinsdagmiddag hebben de leerlingen een Flashmob voorbereid die zij op 11 december tijdens lichtjesavond ten uitvoer hebben gebracht. Dat was een hele mooie prestatie. Op de Beestenmarkt hebben de leerlingen geschaatst en in de laatste lesweek vindt er nog een kerstontbijt plaats met de mentor. De leerlingen hebben lootjes getrokken en zij zullen een klasgenoot tijdens het kerstontbijt verrassen met een cadeautje. Dat is pas een feestelijke afsluiting van het jaar! In de derde klas worden de leerlingen goed voorbereid op de rekentoets die zij voor hun eindexamen moeten afronden met minimaal het cijfer 5. Zij kunnen via de website dagelijks 5 opgaven oefenen. Op 18 december zullen zij ook deelnemen aan een proeftoets. Hiervoor zullen zij iets langer op school blijven: tot uur.

5 De mentor heeft ondertussen alle leerlingen individueel gesproken en is ook druk met het organiseren van het kerstontbijt. Ook de leerlingen van klas 3 sluiten het jaar feestelijk af met een cadeautje voor en van een klasgenoot. Voor klas 2 en 3 vindt er in de week van 11 t/m 15 februari een speciaal project plaats in het kader van studie- en beroep. Het rooster van die week zal anders zijn dan anders. De leerlingen komen met hun talenten en vaardigheden in the picture te staan. Daarnaast wordt in deze week on stage voorbereid. Dat is een initiatief van alle Delftse scholen en de gemeente om leerlingen een dag stage te laten lopen bij een organisatie/bedrijf naar keuze. U kunt hierover meer lezen op De leerlingen van klas 4 krijgen na de vakantie hun 2 e periode met schoolexamens. Het is heel belangrijk dat zij zich goed voorbereiden hiervoor. Het rooster van deze periode staat op de website van de school. Eind januari krijgen de leerlingen met een moderne vreemde taal in het pakket een luistertoets van het Cito. Deze toets telt ook mee als een schoolexamen. In de afgelopen periode heeft de decaan van de mavo de leerlingen persoonlijk gesproken over hun studie- en beroepskeuze. Daarnaast zijn de leerlingen bij de beroepskeuze beurs geweest in Rijswijk. Voor het sectorwerkstuk maken de leerlingen allerlei opdrachten die hen op weg moeten helpen om een goede keuze te maken voor een vervolgstudie. En op 31 januari 2013 organiseren we voor mavo 4 leerlingen Grotius Kiest. De mentoren van mavo 4 zullen u hierover nader informeren. Wij doen dit om ervoor te zorgen dat leerlingen zich voor 1 april ingeschreven hebben bij de opleiding die het beste bij hun past. Doet u met ons mee?! Fijne kerstvakantie! Met vriendelijke groet, Alice van den Dool Afdelingsleider mavo Winterbrief havo Decemberactiviteiten De laatste maand van het jaar is inmiddels weer aangebroken. Dit is altijd een erg drukke maand, omdat er op alle gebieden iets in de school gebeurt. Traditiegetrouw staat deze maand in het teken van Nepal. Al jaren onderhoudt onze school goede contacten met een school in Nepal. Door geld in te zamelen zorgt het Grotius College ervoor dat docenten betaald worden, dat er een nieuwe school is gekomen en dat er ook les materiaal is. Elk jaar gaat een docent van onze school met een aantal leerlingen drie weken naar Nepal om te kijken of alles goed verloopt, een geweldige ervaring. Het ingezamelde geld wordt dus ook daadwerkelijk geïnvesteerd. In deze maand wordt er op diverse manieren geld ingezameld. Dit gebeurt o.a. bij het kerstdiner en de oliebollenverkoop. Gedurende de rest van het jaar vinden

6 er nog andere inzamelingsacties plaats. Een week lang worden er in de pauzes oliebollen verkocht, waarvan de winst naar Nepal gaat. En met dit koude weer vinden de bollen gretig aftrek. Een andere activiteit in de decembermaand is het schaatsen. De onderbouw gaat op 13 en 14 december gezellig schaatsen op de schaatsbaan op de Beestenmarkt. Verdeeld over deze dagen gaan de leerlingen met hun eigen klas schaatsen, voor velen een belevenis. Voor alle leerlingen bestaat er dit jaar de mogelijkheid deel te nemen aan het kerstdiner. Vorige jaren was dit alleen voor de bovenbouwleerlingen bedoeld, maar vanwege de grote vraag van onderbouwleerlingen organiseren we het dit jaar ook voor de onderbouw. Een cateringbedrijf zorgt voor het eten, de mentoren en andere docenten serveren de maaltijd uit. Bij de bovenbouw wordt er door de docenten zelf gekookt en ook door hen uitgeserveerd. De avond wordt afgesloten met gezellige muziek. Voor het kerstdiner betalen de leerlingen 10 euro, waarvan 2 euro naar het goede doel gaat. Onderbouw: dinsdag 18 december, start 18.30, eindtijd rond uur Bovenbouw: woensdag 19 december, start uur, eindtijd rond uur De laatste dag, vrijdag 21 december beginnen we met alle klassen met het kerstontbijt dat door alle klassen zelf wordt georganiseerd. Daarna vindt er een afsluitende activiteit voor de onderbouw in de aula plaats, de bovenbouw gaat volleyballen en gaat proberen de docenten te verslaan. Daarna begint de welverdiende vakantie. Schoolexamens en het profielwerkstuk Maar voordat het zover is heeft havo 4 eerst nog een aantal schoolexamens te maken. Deze schoolexamens zijn erg belangrijk, omdat ze al meetellen voor het eindexamen in havo 5. Daarnaast zijn de leerlingen erg druk met hun profielwerkstuk. Dit werkstuk telt samen met het eindcijfer van maatschappijleer mee als combinatiecijfer in havo 5. Erg belangrijk, omdat met dit PWS de mogelijkheid bestaat een compensatiepunt voor het examen te behalen. Havo 5 begint na de kerstvakantie met de schoolexamens en voor hen gaat het aftellen beginnen. Nog een paar maanden en dan staat het echte examen, het CSE, al voor de deur en gaan ze zich op de toekomst richten. Hopelijk zijn ze druk bezig met het bezoeken van open dagen en met proefstuderen. Ondernemershavo In havo 3 starten de leerlingen bij economie. De leerlingen krijgen de mogelijkheid om het certificaat Personeel en Organisatie aan het eind van het jaar met een certificaat af te sluiten. Dit certificaat vormt een onderdeel van het Ondernemers diploma MKB (het oude middenstandsdiploma). In leerjaar 4 kan het certificaat Ondernemersplan en in leerjaar 5 het certificaat Bedrijfsadministratie behaald worden. Deze drie certificaten kunnen dan voor het totale diploma Ondernemersdiploma MKB ingewisseld worden. De examens worden afgenomen door de Associatie Praktijkexamens. De leerlingen gaan dan in havo 5 niet alleen met hun havo-diploma van school, maar kunnen dan ook nog het extra diploma Ondernemen halen. Dit alles doen we, omdat we op het Grotius College op de havo het ondernemen hoog in het vaandel hebben staan. In klas 1 wordt er bij het rekenen aandacht aan ondernemersvaardigheden besteed, in klas 2 zijn de leerlingen bezig met de

7 waarde van het geld goed te bekijken. Ze houden zich bezig met baantjes, sparen, lenen, zak- en kleedgeld. Daarnaast gaan de leerlingen uit klas 2 vanaf januari aan de slag met zelf te ondernemen. Ik zal u hier begin januari van op de hoogte brengen. Belangrijke data: 17 december: inleveren strookjes Tafeltjesavond 18 december: kerstdiner onderbouw 19 december: kerstdiner bovenbouw 21 december: kerstontbijt, tevens laatste schooldag 7 januari: groep 8-dag, onze leerlingen zijn nog vrij 8 januari: start lessen 15 januari: tafeltjesavond Rest mij u fijne feestdagen te wensen en alle goeds voor het jaar Met vriendelijke groet, Jennifer Tromp Afdelingsleider havo Winterbrief vwo en tto Het schooljaar is positief gestart met prima roosters voor zowel leerlingen als docenten. Vanzelfsprekend blijft onze roostermaker alert op blijvende goede roosters bij noodzakelijke wijzigingen. De afgelopen periode hebben we geweldige activiteiten gehad in beide afdelingen. Activiteiten waar zowel leerlingen als begeleiders enthousiast over zijn. Ook krijgen wij altijd positieve reacties van externen over het gedrag en de wijze waarop onze leerlingen zich bij de activiteiten gedragen! Ik heb een aantal activiteiten voor u op een rij gezet: KCV De Gymnasiasten van V5 en V6 hebben in het kader van het vak KCV de avondvoorstelling Midzomernachtdroom, uitgevoerd door het Nationaal Toneel, bijgewoond. Een prachtige voorstelling waar de aanwezigen zichtbaar van hebben genoten. Uitreiking IB-certificaten Alle tto-6 leerlingen van het schooljaar hebben hun IB-certificaat behaald. Een enorme prestatie waar ook wij heel trots op zijn! 7 september hebben de leerlingen hun IB-certificaat in ontvangst mogen nemen. In juli hadden leerlingen al hun vwo-diploma gekregen maar nu was het dan de beurt aan het tto-gedeelte. Onder het genot van een high tea en in aanwezigheid van familie, vrienden en docenten hebben de leerlingen het certificaat uitgereikt gekregen. Studium Generale Leerlingen van de bovenbouw zijn verplicht om jaarlijks drie keer een Studium Generale bij te wonen en hier een verslag van te maken. De eerste Studium Generales hebben inmiddels plaatsgevonden.

8 We zijn gestart met een presentatie van Govert Schilling. Yoram Mekking (leerling tto-6) heeft verteld over zijn ervaringen in het project School at Sea waar hij een half jaar aan heeft deelgenomen. Digitaal Leren In vwo-2 is de pilot Digitaal Leren van start gegaan. Voor een aantal vakken krijgen de leerlingen digitaal onderwijs. Dit betekent dat zij in het lokaal Digitaal Leren veelvuldig gebruik maken van een laptop, maar daarnaast nog wel het boek en schrift behouden. Tot nu toe zijn we enthousiast over deze onderwijsvorm en zullen op korte termijn besluiten of we dit het volgend schooljaar handhaven en onder welke voorwaarden. Ik houd u hiervan op de hoogte. Voorlichtingsavond V6 door decaan De leerlingen en ouders van V6 zijn uitgenodigd om informatie te verkrijgen over het huidige schooljaar en over de vervolgopleidingen. De aanwezigen hebben vragen kunnen stellen aan de decaan en aan de oud-leerlingen van het Grotius College die inmiddels zijn gestart met een vervolgopleiding. Europese dag van de Talen 26 september was de Europese Dag van de Talen! Leerlingen tto-2 hebben meerdere basisscholen bezocht en een korte presentatie met actieve werkvormen gegeven. Op deze manier krijgen de leerlingen van de betreffende basisscholen een goed beeld van de tto-opleiding, gezien door de ogen van de tto 2-leerlingen. Het is een positieve dag geweest voor alle betrokkenen. De leerlingen tto-2 bedanken we dan ook hartelijk voor hun inzet en enthousiasme! Stagemarkt MAS De leerlingen vwo-3 & tto-3 hebben de stagemarkt bezocht. Dit schooljaar wordt er van de leerlingen verwacht 30 uur aan Maatschappelijke Stages uit te voeren. Op de Stagemarkt hebben de leerlingen ideeën opgedaan om zelfstandig en in hun eigen tijd deze uren in te vullen. Uitwisseling vwo-5 en cultuurreis tto-5 Het tweede deel van de uitwisseling vwo (onze leerlingen brengen een bezoek aan de uitwisselingslanden) heeft plaatsgevonden in september. Het was een fijn weerzien met de leerlingen uit Manises, Rome en Freiberg. Er waren goede programma s samengesteld en de leerlingen hebben goed kennis kunnen maken met de culturen. De leerlingen tto-5 hebben een cultuurreis gemaakt naar Schotland. Net als de leerlingen uit vwo-5 hebben de leerlingen gelogeerd bij gastgezinnen. Het programma was afwisselend en de leerlingen zijn met nieuwe indrukken van de Schotse cultuur teruggekeerd. Uitwisseling V4 De voorbereidingen voor de uitwisseling die start in april 2013 zijn al in volle gang. De evaluatie van voorgaande uitwisseling is net afgerond, maar de participerende landen zijn al benaderd en het aantal leerlingen wordt afgestemd. De bestemming voor de leerlingen tto-4 wordt Finland en voor de leerlingen vwo- 4 wordt de bestemming Spanje, Italië en Duitsland. Comeniusproject tto 4 Eind november zijn een aantal leerlingen tto-4 met begeleiders in het kader van het Comeniusproject vertrokken naar Polen. Een paar onvergetelijke dagen waarin de leerlingen en begeleiders warm zijn onthaald. Over een aantal maanden zullen wij de leerlingen van de participerende landen ontvangen. Onze begeleiders zijn al druk in de weer met samenstellen van het programma.

9 Workshops/toneelvoorstellingen tto In oktober hebben alle tto-leerlingen deelgenomen aan workshops/ toneelvoorstelling. De Shakespeare workshop T5 en T6 en Phileas Fogg T2, T3 en T4 zijn weer succesvol gebleken. Leerlingen zijn actief betrokken bij de bekende werken en hebben een mooie rol neergezet. TedX In theater De Veste hebben leerlingen van diverse scholen in Delft presentaties van 9 minuten gegeven. Yoram Mekking (tto-6) heeft op een enthousiaste en duidelijke wijze weergegeven wat het project School at Sea inhoudt en wat zijn deelname aan het project heeft opgeleverd. Een mooie pres(en)tatie! CKV-voorstelling De leerlingen V4 hebben in het kader van het vak CKV de voorstelling Midzomernachtdroom in theater De Veste bijgewoond. De leerlingen zijn positief over deze voorstelling, dus voor herhaling vatbaar! Muziekavond 28 november heeft de Grote Muziekavond plaatsgevonden voor leerlingen klas 2 tot en met klas 6! We blijken veel talenten op school te hebben en zijn erg trots op hun prestaties. SE-weken: V4, V5, V6 De bovenbouwleerlingen hebben hard moeten leren voor de SE s. In het vierde leerjaar is het aantal SE s nog niet groot maar voor de vijfde en zesde leerjaren is het aantal SE s al een stuk meer. Het plannen & organiseren wordt steeds belangrijker en ook wordt er steeds meer van de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de leerlingen verwacht. Profiel Werkstuk Het Profielwerkstuk maakt deel uit van het eindexamencijfer. De begeleiders en onderwerpen zijn eind vorig schooljaar (dus in vwo-5) gekozen. Inmiddels zijn de leerlingen van vwo-6 aan de slag gegaan met hun onderzoek en 9 oktober heeft de eerste werkmiddag plaatsgevonden. De volgende werkmiddag van 11 december is ook al geweest, de laatste werkmiddag is op 29 januari. Maar natuurlijk zal er naast de lessen al veelvuldig aan het PWS gewerkt moeten worden. Op 6 februari 2013 moet immers de eerste versie ingeleverd worden en op 20 februari de definitieve versie. Tenslotte presenteren de leerlingen hun PWS op 7 maart. De laatste weken van 2012! Dit kalenderjaar staan er nog diverse decemberactiviteiten op het programma. Zo hebben de leerlingen V2 geschaatst op de Beestenmarkt, vindt er nog een Studium Generale plaats uitgevoerd door onze collega Arno Dubbers en is er een kerstdiner en kerstontbijt voor zowel onderbouw als bovenbouw. Vrijdag 21 december is de laatste schooldag voor de leerlingen! Rest mij u fijne feestdagen te wensen en een gezond en gelukkig 2013! Met vriendelijke groet, Petra Suiskens Afdelingsleider vwo & tto

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7

Nieuwsbrief Ouders. In deze nieuwsbrief. Schooljaar 2013-2014 April nr. 7 Beste ouder(s)/verzorger(s), In mijn voorwoord in de voorgaande nieuwsbrief maakte ik melding van het feit dat er enquêtes uitgezet zouden gaan worden. De ouders van leerlingen in het 1 e en 3 e leerjaar

Nadere informatie

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014

INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 INFOBOEKJE KLAS 4 2013-2014 1 Inhoud Inleiding 3 Schoolexamen 4 1. SE PTA. Wat betekenen deze afkortingen? 2. Herkansingen 3. Tijdens het Schoolexamen Rekenexamen 6 Info van de decaan 7 Maatschappelijke

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Informatie-avond 5 havo

Informatie-avond 5 havo Informatie-avond 5 havo Algemene inleiding Informatie studiekeuze Korte pauze. Mentorengedeelte. Havo afdeling Afdelingsleider Jaarcoördinator Afdelingsassistent Decaan 8 Mentoren Doel van de avond Kennismaken

Nadere informatie

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom.

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. 1 No. 2 November 2011 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hier is alweer het tweede nummer van het. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. Op dat gebied is er een aantal

Nadere informatie

JAARPLANNING SCHOOLJAAR 2015/2016

JAARPLANNING SCHOOLJAAR 2015/2016 JAARPLANNING SCHOOLJAAR 2015/2016 week 34 Begin schooljaar centen en leerlingen Klassen 17 augustus ma 17 09.00 Stuedag centen, leerlingen ij Kantine A 18 09.00 Start introprogramma brugklassen 10.00 Start

Nadere informatie

09.00 uur: start introprogramma klas 1 Beroepsstage 4m (t/m 11-9) di 1 sep. 19.30-20.30: info avond klas 2 en 3 14:00 uur: Diagnostische rekentoets

09.00 uur: start introprogramma klas 1 Beroepsstage 4m (t/m 11-9) di 1 sep. 19.30-20.30: info avond klas 2 en 3 14:00 uur: Diagnostische rekentoets P dag datum Kader Mavo Havo/v onderbouw Havo/v bovenbouw 0 ma 17 aug. 18 aug. 19 aug. 20 aug. 21 aug. za 22 aug. P1 zo 23 aug. CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB CLEANTEAM H/V BB 1 ma 24

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015

NIEUWSBRIEF. Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015. Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 NIEUWSBRIEF Schooljaar 2015-2016, nr. 3 december 2015 Geachte ouder(s) en/of verzorger(s), Voor u ligt de Nieuwsbrief van december 2015 In deze nieuwsbrief: Van de directeur Van de teamleider onderbouw

Nadere informatie

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols

De coach ondersteunt de leerling bij De coach houdt de vinger aan de pols havo/ vwo COACHES Dit schooljaar hebben de examenleerlingen een mentor. Elke leerling kan een coach krijgen. De coach ondersteunt de leerling bij : De planning, De keuze van een eventuele herkansing, Alle

Nadere informatie

Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier. Cohort 2012-2014 5 HAVO Cursus: 2013-2014

Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier. Cohort 2012-2014 5 HAVO Cursus: 2013-2014 Bijlage 1 Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier Cohort 2012-2014 5 HAVO Cursus: 2013-2014 September Vr 27 Praktische Opdracht Kunst muziek/beeldend

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2014/2015 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

Informatie-avond 5 havo

Informatie-avond 5 havo Informatie-avond 5 havo Algemene inleiding door Sandra Dekker Informatie studiekeuze door Albert Wisgerhof Korte pauze. Mentorengedeelte. Havo afdeling Afdelingsleider Jaarcoördinator Afdelingsassistent

Nadere informatie

I E P. newman. college. agenda. Newmancollege - nieuwsbrief 7-30 maart 2017

I E P. newman. college. agenda. Newmancollege - nieuwsbrief 7-30 maart 2017 newman college agenda Nieuwsbrief bestemd voor de ouders/verzorgers en de leerlingen Nummer 7 30 maart 2017 maart 30 Newman Star Event oudernieuwsbrief 7 t/m 4 april verkort lesrooster i.v.m. leerlingenbesprekingen

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS HAVO 5

INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS HAVO 5 INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS HAVO 5 2017 2018 Voorlichtingsavond 06 september 2017 PROGRAMMA 20.00 uur opening 20.10 uur inleiding door teamleider T. Visser 20.20 uur Havo 5 en dan? door de decaan, mevrouw

Nadere informatie

Jaaragenda Montaigne Lyceum 2014-2015

Jaaragenda Montaigne Lyceum 2014-2015 dag datum algemeen OUDERS za 30 aug. zo 31 aug. CLEANTEAM 1 ma 1 sept. Organisatiedag: SCHOOL GESLOTEN di 2 sept. leerjaar 1kader/1mavo/1havo/1vwo start om 09.00 uur leerjaar 2mavo/2havo/2vwo start om

Nadere informatie

examenprogramma havo 2017 Examenprogramma STAATSEXAMEN HAVO Bartiméus Onderwijs M. Veenemans [1]

examenprogramma havo 2017 Examenprogramma STAATSEXAMEN HAVO Bartiméus Onderwijs M. Veenemans [1] Examenprogramma STAATSEXAMEN HAVO 2017 Bartiméus Onderwijs M. Veenemans [1] Dit programma is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, sommige informatie is pas op een later tijdstip definitief bekend.

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

Ouderavond. 5 Havo en 6 Vwo WELKOM

Ouderavond. 5 Havo en 6 Vwo WELKOM Ouderavond 5 Havo en 6 Vwo WELKOM COMMUNICATIE Leerlingmentor Decanen Kerngroepleiders, examensecretaris Havo: dhr. Goossens Vwo: dhr. Geboers HET LAATSTE JAAR * EXAMENS - nu gaat het erom, studie op no.1

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei/juni/juli 16 162015

Nieuwsbrief mei/juni/juli 16 162015 Nn Nieuwsbrief mei/juni/juli 16 162015 Nog maar enkele weken De meivakantie ligt net achter ons maar met een schuin oog kijken we alweer naar de komende periode. Nog maar 9 weken en dan begint de zomervakantie!

Nadere informatie

Ouderavond 17 september 2013 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 17 september 2013 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 17 september 2013 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO Indeling van de avond inleiding:

Nadere informatie

woensdag 7 oktober 2015 O&O: excusrie Leeuwarden Wereld Water College met havo 4 en vwo 4 en 5

woensdag 7 oktober 2015 O&O: excusrie Leeuwarden Wereld Water College met havo 4 en vwo 4 en 5 dag en datum tijdstip omschrijving Oktober 2015 vrijdag 2 oktober 2015 dinsdag 6 oktober 2015 19.30 uur audities musical (zang en dans) woensdag 7 oktober 2015 O&O: excusrie Leeuwarden Wereld Water College

Nadere informatie

HAVO Voorlichting Tweede Fase

HAVO Voorlichting Tweede Fase HAVO Voorlichting Tweede Fase HAVO 5 (2014-2015) Het officiële PTA is te vinden op It s Learning. Slechts aan dat PTA kunnen rechten worden ontleend. Gegevens Mentor Naam: Email: Telefoon: KWT-uren Aansluiten

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam

Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam februari 2013 jaargang 3, nummer 7 Geachte ouders/verzorgers, Dit is de digitale Nieuwsbrief van het Comenius College Rotterdam. In deze Nieuwsbrief houden wij u

Nadere informatie

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th

Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl. Studiewijzer. 10th Vrijeschool voor voortgezet onderwijs vwo, havo, vmbo-tl Studiewijzer 10th 2013/2014 Beste leerling, Hierbij ontvang je de Studiewijzer voor het examenjaar vmbo-tl-4. Lees de studiewijzer goed door en

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017

INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 INFORMATIEAVOND EINDEXAMEN 2017 Maandag 25 september 2017 Agenda Gesprek in de zaal Wat is belangrijk als je wil slagen? Exameneisen en examenregels Wanneer ben je geslaagd? Waar heb je rekening mee te

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Havo-4 Augustus 2016

Havo-4 Augustus 2016 Havo-4 Augustus 2016 Voorstellen Dhr. Legierse Teamleider Havo Dhr. de Vries Mevr. Vlot Dhr. Janssen Mevr. Huisman Mentoren Havo Programma Havo-4 19.15 uur ontvangst met koffie en thee in de aula 19.30

Nadere informatie

Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam

Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam Nieuwsbrief Comenius College Rotterdam oktober 2012 Jaargang 3, nummer 2 Geachte ouders/verzorgers, Dit is de tweede digitale Nieuwsbrief van het schooljaar. In deze Nieuwsbrief houden wij u op de hoogte

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Programma einde schooljaar 2013-2014 en start schooljaar 2014-2015

Programma einde schooljaar 2013-2014 en start schooljaar 2014-2015 Programma einde schooljaar 2013-2014 en start schooljaar 2014-2015 Einde schooljaar 2013-2014 Week 28 maandag 7 juli, leerling-/oudergesprekken, leerling-/oudergesprekken uitstapje Efteling dinsdag 8 juli

Nadere informatie

jaaragenda 2015-2016 versie 23 september 2015

jaaragenda 2015-2016 versie 23 september 2015 JAARAGENDA 2015-2016 dag datum activiteit di 01-09-15 introductiedag alle leerjaren wo 02-09-15 start periode 1 (wo 02-09 t/m ma 16-11) do 03-09-15 vr 04-09-15 ma 07-09-15 di 08-09-15 wo 09-09-15 19:00

Nadere informatie

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015

Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2015 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Informatieboekje voor examenkandidaten theoretische leerweg

Informatieboekje voor examenkandidaten theoretische leerweg Informatieboekje voor examenkandidaten theoretische leerweg informatieboekje examen tl pagina 1 van 7 Ik doe examen 2016 Beste leerling, Het is alweer en het examen nadert. Hier voor je ligt een informatieboekje

Nadere informatie

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo Het begint bij jou! mavo havo #ReinierdeGraafpad volg ons op social media Stanislascollege 2 dagen. Delft Allemaal een #Chromebook. In de les en thuis wordt ermee gewerkt. StanislasReinierdeGraafpad...

Nadere informatie

Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier. Cohort 2012-2015 5 VWO Cursus: 2013-2014

Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier. Cohort 2012-2015 5 VWO Cursus: 2013-2014 Bijlage 1 Kalender voor praktische opdrachten, toetsen en andere belangrijke onderdelen van het examendossier Cohort 2012-2015 5 VWO Cursus: 2013-2014 NB 1: Volgens afspraak Praktische opdracht Natuurkunde

Nadere informatie

Ruimte voor evt. individueel gesprek

Ruimte voor evt. individueel gesprek 20.00 21.15 uur Plenair gedeelte SE s, PTA en examenreglement Website en informatievoorziening Kennismaking met mentor Vervolg uitleg Tweede Fase en 5 e leerjaar Ruimte voor evt. individueel gesprek Onderwijsprogramma

Nadere informatie

VMBO / MAVO in Bergschenhoek/Lansingerland INFORMATIEAVOND. www.wolfert.nl/pro

VMBO / MAVO in Bergschenhoek/Lansingerland INFORMATIEAVOND. www.wolfert.nl/pro INFORMATIEAVOND INFORMATIEAVOND Hartelijk welkom Informatieavond leerjaar 4 Dinsdag 1 september 2015 PROGRAMMA 1. Opening door N. van Bennekom, directeur 2. Thema avond ouders 28 september 3. Inrichting

Nadere informatie

JAAROVERZICHT RSG LINGECOLLEGE LOCATIE TEISTERBANTLAAN

JAAROVERZICHT RSG LINGECOLLEGE LOCATIE TEISTERBANTLAAN JAAROVERZICHT RSG LINGECOLLEGE LOCATIE TEISTERBANTLAAN Aan de ouders/verzorgers van leerlingen RSG Lingecollege locatie Teisterbantlaan Tiel, 26 september 2013 Betreft: Activiteitenkalender schooljaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief Leerlingen

Nieuwsbrief Leerlingen Beste leerlingen, Het is zover: 2015 zit er bijna op. Sinterklaas gaat overmorgen alweer terug naar Spanje, volgende week zijn de herkansingen voor de bovenbouw, 17 december is het schoolfeest, waarvoor

Nadere informatie

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 2 september 2015 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO van magister Indeling van de avond

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2016-2017 Algemeen Deel 1 Toetsorganisatie en toetsrooster Alle toetsen in T3 en T4 tellen mee voor het schoolexamencijfer. Grotere toetsen worden opgenomen

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers en de leerlingen van het Segbroek College. Betreft: informatie over het begin van het schooljaar 2015-2016

Aan de ouders/verzorgers en de leerlingen van het Segbroek College. Betreft: informatie over het begin van het schooljaar 2015-2016 Aan de ouders/verzorgers en de leerlingen van het Segbroek College Betreft: informatie over het begin van het schooljaar 2015-2016 Den Haag, juli 2015 Geachte ouder/verzorger (en beste leerlingen), Het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Leerlingen

Nieuwsbrief Leerlingen In deze nieuwsbrief Open dagen Steunles Nieuw rooster Toetsweek 3 Het komende weekend staat in het teken van de Open dagen. Op vrijdagavond, zaterdag en maandagavond zullen hopelijk weer veel leerlingen

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo 29-01-2013.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Inhoudsopgave 1. Rapportage en Rapportvergaderingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3-vwo-Xtra 1314.5

Nieuwsbrief 3-vwo-Xtra 1314.5 Nieuwsbrief 3-vwo-Xtra 1314.5 Beste ouders, Nog even en het schooljaar is ten einde. Over de afsluiting van het schooljaar en het begin van volgend jaar zult u in deze Nieuwsbrief een aantal huishoudelijke

Nadere informatie

Determinatieavond leerjaar 2

Determinatieavond leerjaar 2 Programma: Determinatie TL Beroepsgericht Waar kijken wij naar bij uw zoon/dochter: Cijfers (kennis, vakvaardigheden en leervermogen) Algemene vaardigheden en (studie)houding Cito Vas Wat wil de leerling

Nadere informatie

Informatieboekje Profielkeuze klas 3

Informatieboekje Profielkeuze klas 3 Informatieboekje Profielkeuze klas 3 2014 2015 Voorwoord Aan het einde van de derde klas is het de bedoeling dat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald profiel. Er zijn vier profielen: - Natuur

Nadere informatie

AGENDA OKTOBER 2015. Maandag 19 oktober Herfstvakantie t/m vrijdag 23 oktober 2015. Maandag 26 oktober Huiswerkvrij (klas 1+2)

AGENDA OKTOBER 2015. Maandag 19 oktober Herfstvakantie t/m vrijdag 23 oktober 2015. Maandag 26 oktober Huiswerkvrij (klas 1+2) Nummer 4 16 oktober 2015 AGENDA OKTOBER 2015 Maandag 19 oktober Herfstvakantie t/m vrijdag 23 oktober 2015 Maandag 26 oktober Huiswerkvrij (klas 1+2) Woensdag 28 oktober Schoolexamen (SE) week 1 (klas

Nadere informatie

Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6

Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6 Ouderavond 3 september 2014 havo 5 en vwo 6 Onderweg naar het eindexamen Deze powerpoint zal na deze avond ook op de site te vinden zijn onder de kop ouders en op de ELO Indeling van de avond inleiding:

Nadere informatie

o.s.g. Willem Blaeu jaarplanning 2015-2016 Leerlingen / ouders

o.s.g. Willem Blaeu jaarplanning 2015-2016 Leerlingen / ouders nr 1 34 ma 17-aug 1 Begin periode 1 13.00 uur externe instroom 2e klas + hoger 13.30 brugklassen 14.00 klas 2+3+mavo-4 14.15 klas 4+5+6 havo/vwo di 18-aug 1 09.00-11.00 uur klas 1 havo/vwo mentoraat Vanaf

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND 5 HAVO

INFORMATIEAVOND 5 HAVO INFORMATIEAVOND 5 HAVO 2011 2012 PROGRAMMA Algemeen : 20.00-20.15 uur PWS : 20.15-20.30 uur Decanaat : 20.30-20.50 uur Pauze : 20.50-21.00 uur Mentor : 21.00-21.45 uur ALGEMEEN Rooster Pedagogisch klimaat

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2016-2017 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Ondernemend leren ipad Jij de baas met havo op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Een stevige basis voor je toekomst met havo op

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 2014-2015 3 VMBO TL Coornhert Lyceum 1 Voorwoord Beste leerling en beste ouders / verzorgers, Hierbij heeft u / heb je het PTA van 3 vmbo TL in handen. In 3 vmbo TL

Nadere informatie

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2015-2016. R.S.G. Tromp Meesters

REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2015-2016. R.S.G. Tromp Meesters REGELING EXAMEN H.A.V.O. TWEEDE FASE 2015-2016 aanvulling 5 HAVO van REGELING EXAMEN HAVO Tweede fase 2014-2015 R.S.G. Tromp Meesters Enkele belangrijke punten uit de Regeling examen De Slaag/zak-regeling.

Nadere informatie

Informatie over de brugklas voor ouders

Informatie over de brugklas voor ouders Open Huis vrijdag 29 januari 2016 16.00-21.00 uur scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) Informatie over de brugklas voor ouders Open lessen 11, 12, 14 en 15 januari 2015 Deelname

Nadere informatie

examens 2015 Informatie leerjaar 4

examens 2015 Informatie leerjaar 4 examens 2015 Informatie leerjaar 4 Programma 19.30 uur Introductie en algemeen deel 20.30 uur Mentordeel 21.00 uur Eindtijd Onderwerpen SE-cijfers Herkansingen SE CSPE Mondelinge examens Examenrooster

Nadere informatie

VWO 6. Welkom Programma: - Examenjaar - Decaan - Naar een lokaal met de mentor. Vragen na afloop of bij de mentor

VWO 6. Welkom Programma: - Examenjaar - Decaan - Naar een lokaal met de mentor. Vragen na afloop of bij de mentor WELKOM! Welkom! VWO 6 Welkom Programma: - Examenjaar - Decaan - Naar een lokaal met de mentor Vragen na afloop of bij de mentor Examenjaar Examenreglement PTA en PTA-toetsen SE-kaart Slaag/zakregeling

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Geachte ouders, verzorgers. In deze uitgave

NIEUWSBRIEF. Geachte ouders, verzorgers. In deze uitgave NIEUWSBRIEF juli 2013 Nieuwsbrief voor ouders en verzorgers Geachte ouders, verzorgers In de laatste periode van het schooljaar vinden altijd veel activiteiten plaats: de start van de centrale examens,

Nadere informatie

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas 1 mavo Intro Deze brochure geeft u informatie over de vmbo-theoretische leerweg op hethml: de mavo. Met vragen kunt u terecht bij de afdelingsleider bovenbouw mavo, Thomas ter Hart. 1e klas: met vrienden

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015

Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015 Programma van Toetsing en Afsluiting schooljaar 2014-2015 Algemeen Deel 1 Toetsorganisatie en toetsrooster Alle toetsen in T3 en T4 tellen mee voor het schoolexamencijfer. Grotere toetsen worden opgenomen

Nadere informatie

DIVERSE REGELINGEN MAVO

DIVERSE REGELINGEN MAVO DIVERSE REGELINGEN MAVO 1 TOETSING In mavo-3 krijgen de leerlingen te maken met voortgangstoetsen en schoolexamentoetsen. Voortgangstoetsen zijn toetsen (repetities, luistertoetsen, teksten e.d.) die gedurende

Nadere informatie

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus

ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING. HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus ALGEMEEN DEEL VAN HET PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING HAVO 4 en 5 Atheneum 4, 5 en 6 cursus 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Voorwoord p. 3 2. Overzicht indeling studie- en toetsweken p. 3 3. Begrippenlijst

Nadere informatie

Voorlichtingsavond. havo 5 en vwo 6

Voorlichtingsavond. havo 5 en vwo 6 Voorlichtingsavond havo 5 en vwo 6 Programma Onderwijstijd Schoolexamen P.T.A. Voortgang Het centraal examen Ontwikkelingen binnen school Begeleiding Studiekeuzevoorlichting Kennismaking mentor/coach Onderwijstijd

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2017

Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2017 Voorlichtingsavond Klassen 3 en 4 12 oktober 2017 Programma van de avond Welkom in de aula. Met de mentoren mee. Met de mentoren mee! 4A Lokaal 43 Meneer van Rijn 4B Lokaal 3 Mevrouw van Wingerden Meneer

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2016-2017 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 1 juni 2016 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Technologie ipad Jij de baas Loopbaan Oriëntatie Begeleiding met mavo of mavo + op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Een stevige

Nadere informatie

Informatie-avond 5 havo. Sandra Dekker Afdelingsleider havo

Informatie-avond 5 havo. Sandra Dekker Afdelingsleider havo Informatie-avond 5 havo Sandra Dekker Afdelingsleider havo Programma Welkom in 5 havo. Sandra Dekker, afdelingsleider havo Studiekeuze & studeren. Wouter Keizer, decaan & jaar coördinator 3 havo Kennismaken

Nadere informatie

Belangrijke data voor ouders en leerlingen, locatie Joost de Jonge

Belangrijke data voor ouders en leerlingen, locatie Joost de Jonge Belangrijke data voor ouders en leerlingen, locatie Joost de Jonge 2015-2016 Augustus ma24 Start periode 1 ma 24 di 25 do 27 vr 28 vr 28 14.00 uur ontvangst 1 e leerjaar, 14.30 uur ontvangst 2 e leerjaar,

Nadere informatie

Informatieavond 4 havo

Informatieavond 4 havo Informatieavond 4 havo Algemene inleiding Inleiding LOB Korte pauze Mentoren, informatie over de klassen De havo afdeling Afdelingsleider 3,4,5 havo Jaarcoördinator 3&4 havo Afdelingsassistent 10 mentoren

Nadere informatie

Welkom! Voorlichting Examenjaar havo-5 & vwo-6. donderdag 8 september 2016

Welkom! Voorlichting Examenjaar havo-5 & vwo-6. donderdag 8 september 2016 Welkom! Voorlichting Examenjaar havo-5 & vwo-6 donderdag 8 september 2016 Even voorstellen Marco Bakker, afdelingsleider havo Nico Hovius, afdelingsleider vwo Kathleen Gabriëls, decaan havo/vwo Even voorstellen

Nadere informatie

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1

Algemeen Cito-vo toetsen klas 2 Sportmiddag klas 1 Algemeen In deze nieuwsbrief hebben we weer informatie voor u op een rij gezet en kunnen we u laten meegenieten van allerlei leuke activiteiten die onlangs bij ons op school hebben plaatsgevonden. Cito-vo

Nadere informatie

Ouderavond leerjaar 4 MAVO

Ouderavond leerjaar 4 MAVO 27-9-2017 1 Ouderavond leerjaar 4 MAVO Mentor 4 MAVO Erik ter Burg Coördinatoren bovenbouw Leerjaar 3 Leerjaar 4 William Gooren Truus Hesen Leerlingbegeleiding bovenbouw Marjo Vullings Marijn Bernards

Nadere informatie

leerjaar 2/3 nr. 4/2013-2014

leerjaar 2/3 nr. 4/2013-2014 leerjaar 2/3 nr. 4/2013-2014 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Dit is de laatste nieuwsbrief die u ontvangt dit schooljaar. We informeren u over bijzondere dingen die gebeurd zijn en over activiteiten die

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AFDELING VMBO GT. Contact. Agenda. Inleiding. Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1

NIEUWSBRIEF AFDELING VMBO GT. Contact. Agenda. Inleiding. Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 AFDELING VMBO GT Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 Inleiding De kop van het nieuwe schooljaar is er alweer vanaf. Gelukkig is iedereen weer gezond en wel terug gekomen van de vakantie. Alle 2e klassers

Nadere informatie

Ouderinformatie avond 4 MAVO

Ouderinformatie avond 4 MAVO Ouderinformatie avond 4 MAVO Maandag 14 september 2015 Tijd: 20.00 uur Mentor Eerste aanspreekpunt voor leerlingen Op de hoogte van resultaten & cijfers Eerste aanspreekpunt voor ouders (ziekte, cijfers

Nadere informatie

Welkom! Voorlichtingsavond HAVO-4, VWO-4 en VWO-5. 16 september 2015

Welkom! Voorlichtingsavond HAVO-4, VWO-4 en VWO-5. 16 september 2015 Welkom Welkom! Voorlichtingsavond HAVO-4, VWO-4 en VWO-5 16 september 2015 Even voorstellen Marco Bakker, afdelingsleider HAVO Kathleen Gabriëls, decaan HAVO Nico Hovius, afdelingsleider VWO Henk van Willigen,

Nadere informatie

AUGUSTUS 2011. ma di wo do vr za zo 1 zomervakantie. 3 zomervakantie. 10 zomervakantie. 17 zomervakantie. 24 zomervakantie

AUGUSTUS 2011. ma di wo do vr za zo 1 zomervakantie. 3 zomervakantie. 10 zomervakantie. 17 zomervakantie. 24 zomervakantie september 0 versie 0 In rood activteiten in het Michaël college-markenhage examentraject die op Markenhage plaatsvinden (leerlingen klas en ). AUGUSTUS 0 7 8 0 7 8 0.00 uur-. uur SLV.. uur Ontvangst nieuwe

Nadere informatie

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen!

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Programma: 1. LOB, Stage (MAS en BO) & MBO+ Spreker: dhr. Nevels 2. Mavo+ Spreker: dhr. Mulder 3. Decanaat Spreker: dhr. Cornet

Nadere informatie

BEGIN EINDE ACTIVITEIT Laatste week zomervakantie rooster online Einde zomervakantie

BEGIN EINDE ACTIVITEIT Laatste week zomervakantie rooster online Einde zomervakantie JAARAGENDA de Passie 2017-2018 - ouders DATUM WEEK 33 vrijdag 18 augustus 2017 zondag 20 augustus 2017 BEGIN EINDE ACTIVITEIT Laatste week zomervakantie rooster online Einde zomervakantie Week 34 Start

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei/juni/juli 17

Nieuwsbrief mei/juni/juli 17 Nn Nieuwsbrief mei/juni/juli 17 Nog maar enkele weken De meivakantie ligt net achter ons maar met een schuin oog kijken we alweer naar de komende periode. Nog maar 9 weken en dan begint de zomervakantie!

Nadere informatie

VMBO-T info september

VMBO-T info september INFO EXAMEN VMBO-T info september EXAMENS 2018 Het examen bestaat uit drie onderdelen: 1. het schoolexamen (Programma van Toetsing en Afsluiting) voor 50%. 2. het centraal examen voor 50%. 3. de rekentoets

Nadere informatie

Informatieboekje Overstap havo 5 naar atheneum 5. Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-)

Informatieboekje Overstap havo 5 naar atheneum 5. Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-) Informatieboekje 2017-2018 Overstap havo 5 naar atheneum 5 Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-) 1 Inhoudsopgave Uitstroom havo... 2 Doorstroomschema havo > hbo> universiteit...

Nadere informatie

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur

VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur VMBO g/t HAVO VWO Gymnasium Tweetalig VWO Technasium Kunst & Cultuur contactavond havo 5 2016-2017 programma informatie afdelingsleider havo: dhr. Florisse informatie leerling-coordinator havo BB: mw.

Nadere informatie

o.s.g. Willem Blaeu jaarplanning Leerlingen / ouders

o.s.g. Willem Blaeu jaarplanning Leerlingen / ouders 1 35 ma 28-aug opstartweek OOP, rectie 29-aug 30-aug 31-aug 1-sep 36 ma 4-sep 1 Begin periode 1 's mids ontvangst alle klassen 13.00 uur externe instroom 2e klas + hoger 13.30 brugklassen 14.00 klas 2+3+mavo-4

Nadere informatie

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn

Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Programma voor Toetsing & Afsluiting SG Newton, Hoorn Inhoud A. Algemeen deel... 1 1 Voorwoord... 1 2 Inleiding... 1 3 Examens... 2 3.1 Schoolexamen (SE)... 2 3.2 Centraal Examen (CE)... 2 4 Leerstofmodules...

Nadere informatie

Nieuwe directeur Dr. Mollercollege

Nieuwe directeur Dr. Mollercollege NUMMER 1 10 SEPTEMBER 2015 Van de redactie Deze Mollerinfo begint al aan zijn tweeëndertigste jaargang. Vanaf oktober zal hij maandelijks verschijnen. Dit informatiebulletin is bedoeld als mededelingenblad

Nadere informatie

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017

EVEN KENNIS MAKEN. Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 EVEN KENNIS MAKEN Informatie voor nieuwe brugklasleerlingen 2017 De eerste jaren werken we vooral nog in thema s en met het spreekwoord van onze school: Willen, worden en zijn. Maar in latere jaren werken

Nadere informatie

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO

Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO Aanvulling PTA & Examenreglement VMBO 2017 2018 Herkansing In geval van herkansing geldt het hoogst behaalde cijfer. Algemene vakken: Elke examenkandidaat heeft het recht om na schoolexamenperiode 4 in

Nadere informatie

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE

WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE WELKOM OUDERAVOND KLAS 3 VOORLICHTING PAKKETKEUZE Op weg.. Volgend jaar klas 4 Mei 2017 centraal schriftelijk examen HET EINDEXAMEN Het examen is begonnen aan het begin van de 3e klas. Cijfers klas 3 tellen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF AFDELING HAVO. Contact. Agenda. Welkom in het nieuwe schooljaar! Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1

NIEUWSBRIEF AFDELING HAVO. Contact. Agenda. Welkom in het nieuwe schooljaar! Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 AFDELING HAVO Jaargang 15-16, augustus 2015 editie 1 Welkom in het nieuwe schooljaar! Heeft uw kind groep 8 verlaten voor de brugklas? Of maakt hij/zij juist de stap naar een volgend jaar? Het is allemaal

Nadere informatie

Contactavond examenklassen Hartelijk welkom!

Contactavond examenklassen Hartelijk welkom! Contactavond examenklassen 2015-2016 Hartelijk welkom! Even voorstellen: Mentoren havo 5: Dhr. Bosman (scheikunde) Dhr. Rhebergen (maatschappijleer en bovenbouw counselor) Dhr. Rijnders (aardrijkskunde)

Nadere informatie

Toelichting en aanvullingen op Examenreglement en PTA 6 VWO 2014-2015

Toelichting en aanvullingen op Examenreglement en PTA 6 VWO 2014-2015 Toelichting en aanvullingen op Examenreglement en PTA 6 VWO 2014-2015 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Indeling schooljaar 4 Loopbaanoriëntatie 4 De slaag-zakregeling 5 Controle schoolexamenresultaten 5 Afwijking

Nadere informatie

Jaarplanning cursus 2009-2010. Groen van Prinstererlyceum versie 7 maart 2010

Jaarplanning cursus 2009-2010. Groen van Prinstererlyceum versie 7 maart 2010 weeknr. 35 Jaarplanning cursus 2009-2010 Groen van Prinstererlyceum versie 7 maart 2010 augustus 2009 lesweken/ lesdagen p. w. / lesdagen totaal ma 24-08 di 25-08 wo 26-08 do 27-08 vr 28-08 Ontvangst nieuwe

Nadere informatie