Update november Businessplan North Lake Golf- & BusinessClub

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Update november 2009. Businessplan North Lake Golf- & BusinessClub"

Transcriptie

1 Update november 2009 Businessplan North Lake Golf- & BusinessClub

2 2 Businessplan North Lake Golf- en BusinessClub Inhoud 1. Introductie 3 2. Uitgangspunten 3 3. Conclusie 3 4. Markt a. Marktontwikkeling 4 b. Prijsontwikkeling 5 c. Demografische analyse 5 d. North Lake & demografie 6 e. Verzorgingsgebied golfbaan 7 f. Andere golfbanen in zelfde verzorgingsgebied 10 g. Vergelijk vraag en aanbod 11 h. Markt voor bedrijfslidmaatschappen Exploitatie a. Positionering 13 b. Positionering North Lake 14 c. Productmix 14 d. Vereniging 16 e. Capaciteit Investeringsbegroting Exploitatiebegroting Kapitaalmutaties en rendement Investering variant 2: sale-leaseback Investering variant 2: sale-leaseback Kapitaalbehoefte variant 2 sale/lease back Verpachten golfbaan aan exploitant variant Verpachten exploitatie clubhuis 26 Disclaimer: GCME BV is niet aansprakelijk voor schade die is of dreigt te worden toegebracht en voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van dit Businessplan. Het businessplan is met zorg samengesteld waarbij oa. gebruik is gemaakt van gegevens van derden.

3 3 1. Introductie In vervolg op het business plan voor golfbaan North Lake van januari 2007 is aan GCME bv gevraagd een update te maken voor het business plan. De markt voor het plan van een Golf en Business Club behoeft door de financiele crisis een bijstelling. De heren Eric Vis van De Koning Wessels Vastgoed bv en Jart Sluiter van Natuurwinst zijn geraadpleegd voor deze update. De heer Vis voor inschatting van kosten en de heer Sluiter voor de opzet van de exploitatie. Op basis van voorgestelde uitgangspunten is GCME gevraagd hier een berekening en input op te geven. Daarnaast is gevraagd de tekst van het oorspronkelijke businessplan waar nodig te voorzien van meer recente gegevens. Variant Er is een variant uitgewerkt die gebaseerd is op een sale en lease back constrcutie van de grond en aanleg van de golfbaan, gecombineerd met verpachten aan een exploitant. 2. Uitgangspunten Golf- & Businessclub 3. Conclusie Sinds het vorige businessplan voor golfbaan North Lake is de markt sterk veranderd door de financiele crisis. De uitgangspunten om een exclusieve businessclub op te richten passen niet meer in de huidige markt. In de huidige situatie is gekozen voor een mix van golf voor particulieren en bedrijfsleven. Hierbij kan de bestaande en potentiële markt voor particulieren bediend worden, aangevuld met bedrijfslidmaatschappen uit de regio. Er zijn twee scenario s uitgewerkt afhankelijk van het wel of niet doorgaan van de oprichting van een golfbaan in Brielle. De vraag naar golfrondes, gecombineerd met het potentieel dat in de markt aanwezig is zou het in theorie mogelijk moeten maken om een rendabele exploitatie te kunnen voeren voor golfbaan North Lake. Een rendabele exploitatie zal in de praktijk echter niet vanzelf komen. Een deel van de huidige vraag naar golfrondes zal bij andere golfbanen in de omgeving vandaan gehaald moeten worden. Daarnaast zal het potentieel dat in de markt aanwezig is verleid moeten worden om de golfsport op te gaan pakken. Tenslotte zal en businessclub moeten worden opgericht waarbij het succes sterk afhankelijk is van het netwerk dat de golfbaan kan activeren in het regionale bedrijfsleven. De komst van golfbaan Brielle maakt de spoeling in het verzorgingsgebied te dun. De komst van nog een golfbaan zal een te sterk negatief effect hebben op de exploitatie van golfbaan North Lake. De markt is eenvoudigweg niet groot genoeg voor twee extra golfbanen.

4 4 4. Markt a. Marktontwikkeling De golfsport kent de laatste 10 jaar een sterke groei. In 1995 waren er in Nederland ca golfspelers, in oktober 2009 zijn dit er bijna De gemiddelde jaarlijkse groei bedroeg de afgelopen 10 jaar ca. 10%. De Nederlandse Golf Federatie (NGF) voorziet een verdere groei van het aantal golfspelers de komende 7-10 jaar tot spelers. Hierbij gaat de NGF uit van een groei van 7% per jaar. In Nederland speelt nu 2% van de bevolking golf. In 2015 zal dit ruim 2,8% zijn volgens voorspellingen van de Nederlandse Golf Federatie en de Nederlandse Vereniging voor Golfaccommodaties. Van deze spelers is op dit moment ca. 40% vrije golfer, 40% clubgebonden en 20% lid van een virtuele golfclub. In Engeland speelt 5% van de bevolking golf en in Zweden zelfs 5,5%. Hoewel in Zweden meer grond beschikbaar is, gaat dit niet op in de gebieden waar de vraag het hoogst is: rondom de grote steden. Bedrijfslidmaatschappen zijn gemeengoed in Nederland. Vele bedrijven gebruiken golf als relatie-instrument en zijn bereid flinke bedragen te betalen voor bedrijfslidmaatschappen.

5 5 b. Prijsontwikkeling De eerste commerciële golfbanen volgden destijds de prijsstructuur van besloten verenigingsbanen. Een jaarkaart kostte 15 jaar geleden ca. 300,-. De golfbranche is door dit lage prijsniveau lang niet rendabel geweest. De afgelopen 10 jaar zijn de tarieven flink gestegen, uitgezonderd enkele banen die langlopende contracten hebben gesloten met verenigingen die geen ruimte bieden voor prijsverhogingen. Tegenwoordig kost een jaarkaart in de Randstad ca ,-. Voor businesslidmaatschappen worden jaarlijkse contributies geheven van Euro 1.000,- tot Euro 5.000,-. De prijs van greenfees is de afgelopen jaren ook fors gestegen. Vlak voor de invoering van de Euro was de gemiddelde greenfee fl. 50,- per ronde. Nu komt deze in de buurt van de Euro 50,-. c. Demografische analyse De opbouw van de Nederlandse bevolking in 2003: Leeftijdscategorie Aantal inwoners < 20 4,0 mio ,6 mio ,4 mio ,7 mio > 80 0,5 mio De grote groei van golfspelers zit in de groep van de 20 tot 40 jarigen. In Nederland vertegenwoordigt deze groep een groot deel van de bevolking. Ook zorgt de aanstaande vergrijzing van de Nederlandse bevolking voor een toename van de behoefte aan capaciteit van golfbanen waarin voorzien moet worden. De golfsport is zeer geschikt om op hoge leeftijd te beoefenen.

6 6 d. North Lake & demografie De cirkel geeft grofweg het verzorgingsgebied aan van de golfbaan.

7 7 e. Verzorgingsgebied golfbaan Bewoners: greenfeespelers De meeste golfbanen in Nederland hebben een klantengroep die uit de directe omgeving van de baan komt. Het grootste deel van de golfers woont in binnen een rijafstand van 30 minuten rond een golfbaan. Onderstaande figuur geeft het gebied aan waar North Lake Golf zijn voor het grootste deel uit moet halen.

8 8 Markt in cijfers Volgens een methodiek ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG) ziet de markt rond Oudenhoorn er als volgt uit: Rijafstand Weging Vrije golfers D-golfers Clubleden Totaal 0-30 minuten 100% minuten 30% totaal markt opgeteld vraag naar rondes per jaar Bovenstaand figuur geeft op basis van bestaande golfspelers de vraag in rondes weer binnen 30 minuten rijden en binnen minuten. Het grootste deel van de markt voor golfbanen ligt binnen een rij-afstand van 30 minuten. Deze markt telt voor 100% mee in de bepaling van de vraag naar golfrondes in dit gebied. Hoe verder weg de spelers wonen, des te minder tellen ze mee voor de vraag: 30 tot 40 minuten telt mee voor 30%. Er zijn drie typen spelers te onderscheiden: - vrije golfers, gemiddeld 4 rondes per jaar - d-leden, 8 rondes - clubleden, 36 rondes Opgeteld is er binnen het verzorgingsgebied van Golfbaan North Lake een vraag naar ca rondes per jaar. Marktpotentieel Op basis van het bestaande profiel van golfspelers heeft de NVG een onderzoek laten doen naar de potentie van golfspelers. Onderstaande overzicht geeft het aantal personen aan dat voldoet aan het profiel van de bestaande golfers. Mocht het lukken om 100% van deze potentiële golfers werkelijk te winnen voor de golfsport, dan zou er een potentiële vraag van ruim rondes aanwezig zijn in het verzorgingsgebied. De kans is echter bijzonder klein dat dit lukt. Een reëlere benadering is dat binnen 5 jaar 35% van dit potentieel wordt benut. Dit percentage is gebaseerd op de verwachtte nationale groei van golfspelers van tot in 2015.

9 9 Rijafstand Weging Potentieel vrije golfers Potentieel D-golfers Potentieel clubgolfers Potentieel totaal 0-30 minuten 100% minuten 30% totaal markt opgeteld vraag naar rondes per jaar Op basis van deze uitgangspunten is er een marktpotentieel van ca rondes per jaar aanwezig in het verzorgingsgebied van de golfbaan. De markt voor golfrondes is weergegeven in onderstaande figuur. Bestaande vraag golfrondes Potentiële vraag golfrondes

10 10 f. Andere golfbanen in verzorgingsgebied North Lake Golf Onderstaande figuur geeft de locatie van de andere golfbanen rond North Lake Golf aan die hun klanten uit hetzelfde verzorgingsgebied halen. De cirkels geven per baan het verzorgingsgebied aan. Om te kunnen bepalen hoeveel banen uit hetzelfde verzorgingsgebied putten is gekeken naar de overlapping van het gebied van North Lake Golf en dat van de andere banen: waar de gebieden elkaar met bijv. 40% overlappen betekent dit dat een andere baan 40% van haar klanten uit hetzelfde gebied haalt als North Lake Golf.

11 11 De overlappingen van de overige banen opgeteld vormen circa 1,7 golfbaan. Met de oprichting van golfbaan North lake zal het aantal golfbanen in het gebied op 2,7 banen komen. Met de komst van golfbaan Brielle ontstaat er een nieuwe situatie: het aanbod van rondes in het verzorgingsgebied van golfbaan Brielle neemt toe met ca. 0,8 golfbaan. g. Vergelijk vraag en aabod Een vergelijking van vraag en aanbod met de toevoeging van golfbaan North Lake levert het volgende beeld op: Scenario met North Lake rondes aanbod per baan Huidige situatie markt , Potentiële markt , Rondes per golfbaan Scenario met North Lake en Brielle Indien golfbaan Brielle hier aan toe wordt gevoegd, dan ontstaat het volgende beeld: Huidige situatie markt , Potentiële markt , Rondes per golfbaan

12 12 h. Markt voor bedrijfslidmaatschappen Bedrijven Voor een golf- en businessclub zijn er maar twee vergelijkingen te maken in Nederland: de Hooge Vorssel en de Scherpenbergh. Hieronder zijn het aantal bedrijven rond de drie locaties weergegeven met het aantal bedrijven dat zich gevestigd heeft binnen het verzorgingsgebied van de golfbaan. Golf- & Businessclub de Hooge Vorssel. Golf-& business club de Scherpenbergh. North Lake Golf De vergelijking van de drie locaties op basis van het aantal bedrijven dat gevestigd is in de betreffende regio s levert het volgende op: North Lake Hooge Vorssel Scherpenbergh

13 13 5. Exploitatie Het lijkt dat North Lake op basis van deze vergelijking een aantrekkelijkere locatie is dan de andere twee. Daarbij moet worden opgemerkt dat het in het geval van North Lake lastiger zal zijn bedrijven die ten noorden van de Maas zijn gesitueerd als bedrijflid te kunnen vastleggen. a. Positionering 10 jaar geleden was het kwaliteits- en prijsniveau van de golfbanen in Nederland ongeveer gelijk. Het prijsniveau was niet afhankelijk van de exploitatievorm. In de loop van de jaren heeft zich een segmentatie in het golfaanbod en -vraag ontwikkeld. Het golfaanbod kan onderscheiden worden in een laag, midden en hoog segment. Aan de onderkant van de markt zitten openbare banen als Spaarnwoude en Hitland. In het midden zijn banen als de Oude Maas en Kleijburg te vinden. De laatste jaren is een aantal initiatieven ontstaan aan de bovenkant: de Lage Vuursche en de Goyer. De laatste groep banen zijn de nieuwe besloten banen. Hier zijn greenfeespelers nauwelijks welkom.

14 14 Positionering North Lake Golf b. In de omgeving van Rotterdam is er geen specifieke golf-en businessclub. Wel bieden de meeste golfbanen bedrijfslidmaatschappen. Om het beoogde resultaat te halen als golf- en businessclub zal de kwaliteit van het complex zich moeten begeven tussen de De Scherpenbergh en Cromstrijen in. Dit kwaliteitsniveau lijkt in het land voldoende bedrijven te trekken zonder al te veel af te schrikken. c. Productmix Voor het rendabel maken van een golfbaanexploitatie is een optimale mix vereist van producten, capaciteitsgebruik van deze producten, doelgroepen en tarieven. Een golfbaan is een capaciteitsorganisatie. Van belang is dat de baan toegankelijk zal zijn voor de verschillende beoogde doelgroepen. Privélidmaatschap Volgens de berekeningen van de NVG is er een vraag naar golflidmaatschappen van ruim 600 per baan aanwezig, met een potentie om te groeien naar 800. De huidige clubleden zijn lid van de andere banen in de omgeving: het losweken van de ze leden is mogelijk, maar niet eenvoudig. Golfbaan North Lake zal zich ook moeten richten op de groeipotentie die aanwezig is in het gebied. Met komst komst van golfbaan Brielle ontstaat een zware concurrent die de spoeling erg dun maakt. De huidige markt daalt naar minder dan 500 leden en met de groeipotentie erbij daalt het aantal naar 600. In de exploitatie is het aantal van 600 opgenomen met een tarief van Euro 1.000,- per jaar. In de huidige markt zijn golfers steeds minder bereid entreegelden te betalen. In dit model zijn geen entreegelden opgenomen. gebied per baan per baan incl Brielle Lidmaatschappen Lidmaatschappen incl. groeipotentieel

15 15 Greenfee Greenfee inclusief gebruik van potentieel en komst van golfbaan Brielle is een kleine per baan. North Lake Golf moet een aantrekkelijke baan worden, ook voor greenfeespelers. De gemiddelde greenfeeniveaus inclusief btw van de banen in de omgeving zijn als volgt: Regio Naam Niveau Greenfee werkdagen/ weekend R dam Cromstrijen Midden/hoog 70,-/90,- Broekpolder Midden hoog 85,-/100,- Oude Maas Midden 55,-/55,- Kleijburg Midden 45,-/57,50,- Hitland Laag 36,-/44,- Het passende greenfeetarief voor North lake is gelijk aan Oude Maas: Euro 55,-. In de exploitatiebegroting is een gemiddelde opbrengst per ronde van Euro 45,- opgenomen vanwege te verwachten introductiekortingen, etc. De markt voor greenfeespelers is ca rondes per jaar. De markt kan uitgroeien binnen 5 jaar tot spelers gebaseerd op de groeiverwachting van de NVG. Per golfbaan betekent dat van naar rondes per jaar. Met Brielle erbij daalt het potentieel naar minder dan per jaar. per baan gebied per baan incl Brielle Greenfeerondes Greenfee incl. potentieel

16 16 Bedrijfslidmaatschap Bedrijven vormen een steeds belangrijkere doelgroep voor golfbanen. 15 jaar geleden bestonden bedrijfslidmaatschappen nog nauwelijks. Bedrijven zien het belang van zakelijk golf in: netwerken, entertainen van relaties, etc. Bedrijven zijn bereid meer te betalen voor een jaarkaart dan privépersonen. Er zijn voldoende bedrijven in de regio van de beoogde locatie van de golfbaan om lidmaatschappen aan te verkopen. De verkoop van bedrijfslidmaatschappen is echter ingewikkelder dan die van privé-lidmaatschappen. De naam van de golfbaan is van belang. Het netwerk van de initiators en de bedrijven die zich committeren bepaalt mede deze naam. Een golf- en businessclub moet men bij willen horen. Grote namen geven de doorslag. De initiators moeten zich in de belangrijke kringen in Rotterdam begeven en daar veel relaties hebben. Het tarief per bedrijfskaart is vastgesteld op Euro 1.950,-. Het aantal bedrijfskaarten is begroot op maximaal 200 stuks. Lesfaciliteiten De begeleiding van met name beginnende golfers door golfprofessionals is belangrijk. De uitstraling en het kwaliteitsniveau van de golfprofessionals moet aansluiten bij het beoogde niveau van de golfbaan. De kwaliteit is beter in de hand te houden als golfprofessionals in dienst zijn. Golfprofessionals die zelfstandig werken hebben logischerwijs de neiging om hun eigen doel na te streven. Dit doel hoeft niet altijd gelijk te zijn aan het doel van de golfbaan. Dus het advies voor de golfbaan in deze opzet: professionals in dienst nemen die onderdeel zijn van het team dat de golfbaan runt. d. Vereniging In de beoogde opzet kunnen verenigingszaken beter niet uit handen gegeven worden aan een zelfstandige vereniging. De vereniging kan een ander doel na gaan streven dan de eigenaar van de golfbaan. Meer nog dan bij een reguliere golfbaan zijn de businessclubleden er om te spelen en niet om plaats te nemen in commissies. Dus de eigenaar organiseert de nodige verenigingsactiviteiten. e. Capaciteit 18 holes baan De theoretische jaarlijkse capaciteit volgens de methode van Gosta 2002 voor 18 holes rondes op een 18 holes golfbaan is ruim Echter, een golfbaan heeft naast deze capaciteit nog ruimte voor rondes van 9 holes. Omgezet in 18 holes

17 17 equivalenten heeft een 18 holes golfbaan per jaar een theoretisch maximale capaciteit van rondes. Zie onderstaande figuur voor de onderbouwing. Theoretische capaciteit 18 holes holes baan speeluren capaciteit 18 capaciteit 9 zonneuren 18 holes holes per holes per dagen zonop zon onder per dag maand maand in uren Januari 31 8:45 16:00 7:15 3:15 100:45:00 124:00:00 Februari 30 8:00 17:00 9:00 5:00 150:00:00 120:00:00 Maart 31 7:00 18:45 11:45 7:45 240:15:00 124:00:00 April 30 7:00 19:45 12:45 8:45 262:30:00 120:00:00 Mei 31 7:00 20:30 13:30 9:30 294:30:00 124:00:00 Juni 30 7:00 21:00 14:00 10:00 300:00:00 120:00:00 Juli 31 7:00 21:00 14:00 10:00 310:00:00 124:00:00 Augustus 31 7:00 20:00 13:00 9:00 279:00:00 124:00:00 September 30 7:00 19:00 12:00 8:00 240:00:00 120:00:00 Oktober 31 7:00 17:45 10:45 6:45 209:15:00 124:00:00 November 30 8:00 16:48 8:48 4:48 144:00:00 120:00:00 December 31 8:45 16:30 7:45 3:45 116:15:00 124:00:00 uren totaal 2646:30: :00:00 18 holes rondes 63,516 9 holes rondes 35, holes baan: capaciteit 18 holes equivalenten 81,132 De capaciteit wordt bepaald door het aantal speelbare dagen per maand maal het aantal speelbare uren voor 18 holes. Bovenstaand model geeft een theoretische capaciteit voor een 18 holes baan van ruim rondes per jaar. Deze capaciteit zal nooit 100% benut kunnen worden. Een groot deel van de capaciteit valt in de winter (regen, koude) en op onaantrekkelijke uren: op werkdagen vanaf uur. Ook wordt de maximale capaciteit berekend op 24 spelers per uur. Deze bezetting is gemiddeld niet haalbaar. Een goede bezetting is ca rondes per jaar.

18 18 6. Investeringsbegroting De beoogde investering: totaal Aankoop grond 1e 9 holes 36 ha Aankoop grond 2e 9 holes 20 ha Clubhuis + inrichting Aanleg golfbaan Architect en vergunningen Aanleg parkeerplaats Loods greenkeeping Inrichting baan Driving range Advies derden Aanloopverliezen Totaal investering Bovenstaande bedragen zijn indicatief: afhankelijk van de maken keuzes kunnen bedragen hoger of lager uitvallen. In de investering is een indicatie opgenomen van de aanloopverliezen. Deze zijn afhakelijk van de exploitatie van de golfbaan. Voor de investeringkosten vor de aanleg van de baan is uitgegaan van een bestaande offerte voor de aanleg. Kosten clubhuis en inrichting zijn door de ontwikkelaar ingeschat.

19 19 7. Exploitatiebegroting variant 1 Exploitatiebegroting 18 holes jaren Omzet zonder Brielle Golf aantal prijs/ omzet met Brielle % bezetting 100% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% rondes Jaarkaarten prive Bedrijfskaarten Greenfee Events Driving range Overig Pacht horeca Sponsoring Pacht pro's Verhuur Divers Totaal omzet De bovenstaande exploitatiebegroting geeft inzicht in de exploitatie-range in twee gevallen: mét en zonder de golfbaan in Brielle. - De donkere cijfers geven bandbreedte exploitatie zonder Brielle aan (jaren 6 8): een omzet van bijna 1,5 mio tot rond 2 mio, afhankelijk van de exploitatie, dus management. - Mét golfbaan Brielle zal de exploitatie lager uitvallen: van 1 mio tot maximaal een kleine 1,5 mio.

20 20 Exploitatie- begroting 18 holes zonder Brielle met Brielle Kosten exploitatie 50% 60% 70% 80% 90% Personeelskosten Huisvestingskosten Onderhoud Golfbaan Verkoopkosten Algemene kosten Totaal kosten Bedrijfsresultaat (16.926) ( ) Afschrijvingen Rentelasten VV Pacht/lease grond Netto resultaat voor belasting ( ) ( ) ( ) ( ) Cashflow exploitatie ) ( ) ) ( ) Rondes De kosten zijn voor de verschillende bezettingsgraden gelijk gehouden, behalve voor het eerste jaar. In de praktijk zal het zo zijn dat er in het begin extra inzet nodig is om omzet binnen te halen. Als het verder in de tijd drukker wordt op de baan, zal meer tijd worden besteed aan de operatie. Onderhoudskosten zijn ingeschat op basis van uitbesteding. Concluderend kan vastgesteld worden dat het exploitatieresultaat mét de golfbaan in Brille te laag zal zijn voor een duurzame bedrijfsvoering. Zonder de golfbaan in Brielle is er kans op een goede exploitatie.

21 21 8. Kapitaalmutaties en rendement variant 1 Onderstaande overzicht geeft een beeld van de kapitaalbehoefte van het project, met kapotaalmutaties. Uitgangspunten: verhouding eigen kapitaal / risicodragend kapitaal ca. 40/60, rentevoet 6,5%. Aflossingen beginnen bij voldoende cashflow. Kapitaalbehoefte investeringen Aflossing Kapitaalmutatie Aandeelhouders 40% Vreemd vermogen Kapitaal cummulatief Aandeelhouders Vreemd vermogen rentevoet 6,5% aflossing 5% rendement op ingebracht kapitaal -3% -13% -9% -4% 0% 4% 8% 13% 17% De onderste rij geeft de bandbreedte van het te verwachten rendement aan in de situatie zónder Brielle (donker) en mét Brielle (licht).

22 22 9. Investering variant 2: sale-leaseback In deze variant worden de aangekochte grond, de aanlegkosten van de golfbaan, de inrichting van de baan, greenkeepersloods en de aanleg van de driving range verkocht tegen de kostprijs en teruggepacht tegen 4%. In dit model is ook een berekening gemaakt voor het verpachten van de golfbaan aan een exploitant. Investering Investering golfbaan totaal 0 1 Aankoop grond 1e 9 holes 36 ha Aankoop grond 2e 9 holes 20 ha Aankoop grond 5 ha Clubhuis + inrichting Aanleg golfbaan Architect en vergunningen Aanleg parkeerplaats Loods greenkeeping Inrichting baan Driving range Advies derden Totaal investering Verkoop grond, golfbaan tegen kostprijs Restant aandeelhouders/hypotheek Tegen de kostprijs van ruim 7,5 mio worden bovenstaande delen in geel verkocht.

23 Kapitaalbehoefte variant 2 sale/lease back Uitgaande van een verkoop van de grond en aanleg golfbaan in het jaar van bouw blijftde volgende kapitaalbehoefte over: Kapitaalbehoefte investeringen Aflossing Kapitaalmutatie Aandeelhouders 40% Vreemd vermogen 60% Kapitaal cummulatief Aandeelhouders Vreemd vermogen rentevoet 6,5% aflossing 5% Pacht/lease 4% Rente Jaarlijkse kosten Een pachttarief van de verkochte zaken van 4% plus een rente van 6,5% op het vreemd vermogen levert jaarlijkse kosten op van ca. Euro ,-.

24 Verpachten golfbaan aan exploitant variant 2 Voor het verpachten van de golfbaan is een opstelling gemaakt die inzicht geeft in het bedrijfsresultaat (GOP) van de exploitant bij verschillende rendementseisen van de ontwikkelaar op het geinvesteerde kapitaal min vreemd vermogen. Er zijn berekeningen gemaakt op basis van 5 rendementseisen, van 5% tot 20%. > jaren zonder Brielle met Brielle 50% 60% 70% 80% 90% Omzet Exploitatiekosten Personeelskosten Huisvestingskosten Onderhoud baan Verkoopkosten Algemene kosten Totaal kosten Bedrijfsresultaat roi owner Pacht 5% % % % % % Bedrijfsresultaat 8% exploitant na 10% pacht 15% % Bovenstaande overzicht geeft op de onderste 5 regels het bedrijfsresultaat voor de pachter/exploitant bij verschillende rendementseisen van de ontwikkelaar van het project. Een pacht tussen de Euro ,- en Euro ,- zou haalbaar moeten zijn. Een model waarbij de pacht hoger wordt naarmate het resultaat stijgt is een aantrekkelijke variant.

25 Verpachten exploitatie clubhuis De exploitatie van het clubhuis zou aan een andere partij verpacht kunnen worden dan de exploitant van het clubhuis. Hieronder is een te verwachten pacht berekend, gebaseerd op het aantal te verwachten rondes. Hier zijn golfdagen in meegenomen. Niet meegenomen is omzet gegenereerd door vergaderingen. Pacht clubhuis > jaren begrootte rondes begrootte omzet per ronde 15, pacht in % omzet percentage 10% Een pachter zou een pacht van ca. 10% van zijn omzet moeten kunnen betalen.

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Golfbanen Bij golfbanen is een onderscheid te maken naar verenigingsbanen (niet-commercieel), commerciële banen en openbare banen. Verenigingsbanen hebben niet het oogmerk om winst te maken. Commerciële

Nadere informatie

3. Strategische visie op toekomst van golf Geplande projecten in Nederland. Huidig aanbod 153 banen. Circa 2500 holes.

3. Strategische visie op toekomst van golf Geplande projecten in Nederland. Huidig aanbod 153 banen. Circa 2500 holes. Geplande projecten in Nederland Huidig aanbod 153 banen. Circa 2500 holes. Vraag Projecten met groen licht Circa 20 projecten - 9 holes: 9 projecten - 18 holes: 11 projecten Circa 280 holes. Overige projecten

Nadere informatie

Holding Golf- & Countryclub Liemeer. Toelichting Realisatie Begroting 2017

Holding Golf- & Countryclub Liemeer. Toelichting Realisatie Begroting 2017 Holding Golf- & Countryclub Liemeer Toelichting + 2017 24 April 2017 Goed herstel van financiële positie in Netto-resultaat 56K positief (vs. negatief 49K in 2015) Totale investeringen bedragen 51K (2015:

Nadere informatie

2. Analyse van vraag en aanbod Huidige vraag naar golfrondes. Vraag in rondes

2. Analyse van vraag en aanbod Huidige vraag naar golfrondes. Vraag in rondes 2. Analyse van vraag en aanbod Huidige vraag naar golfrondes Vraag in rondes Berekening vraag Golfbaan op maximaal 30 minuten. Aantal gespeelde rondes huidige golfers: - clubleden: 36 rondes - D-leden:

Nadere informatie

Strategische visie NVG: Forecast 2015

Strategische visie NVG: Forecast 2015 Strategische visie NVG: Forecast 2015 Maart 2009 Inhoud rapportage 1. Introductie 2. Analyse van vraag en aanbod 3. Strategische visie op de toekomst van golf 4. Conclusies en rol NVG Disclaimer: De gegevens

Nadere informatie

GOLFVERENIGING LEIDERDORP (GVL)

GOLFVERENIGING LEIDERDORP (GVL) GOLFVERENIGING LEIDERDORP (GVL) Postadres: Raaphorst 123 2352 KJ Leiderdorp Telefoon: 071 541 1223 E-mail: secretaris@golfleiderdorp.nl Web: www.golfleiderdorp.nl Bank: ABN-AMRO 57.68.39.418 KvK: 28087066

Nadere informatie

Holding Golf- & Countryclub Liemeer. Financiële positie Prognose 2018

Holding Golf- & Countryclub Liemeer. Financiële positie Prognose 2018 Holding Golf- & Countryclub Liemeer Financiële positie + Prognose 2018 9 November Financiele positie stabiliseert in Netto-resultaat 55K positief ( 56K in 2016) Totale investeringen bedragen ca. 26K (2016:

Nadere informatie

Door de vergrijzing van de bevolking komt deze bron van inkomsten steeds meer onder druk te staan.

Door de vergrijzing van de bevolking komt deze bron van inkomsten steeds meer onder druk te staan. BEGROTING 2019 INLEIDING Zoals in de toelichtingen op de begrotingen van de afgelopen jaren is aangegeven is het aantal leden van groot belang voor de exploitatie van een golfclub, ruim 70% van de opbrengsten

Nadere informatie

Golfbranche monitor. Kwartaalcijfers van rondes en spelers: kwartaal III Een coproductie van NGF en NVG

Golfbranche monitor. Kwartaalcijfers van rondes en spelers: kwartaal III Een coproductie van NGF en NVG Golfbranche monitor Kwartaalcijfers van rondes en spelers: kwartaal III 2011 Een coproductie van NGF en NVG Inleiding Deze kwartaal rapportage geeft de laatste ontwikkelingen op gebied van rondes en spelers

Nadere informatie

OSTA olfbaanstatistieken

OSTA olfbaanstatistieken OSTA 2018 olfbaanstatistieken GOSTA 2018 2 ISBN: 978-90-822613-5-6 2 GOSTA 2018 3 GOSTA 2018 Golfbaanstatistieken Januari 2019 3 GOSTA 2018 4 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 5 BAANBEZETTING... 7 DE GEMIDDELDE

Nadere informatie

Golfbranche monitor. Kwartaalcijfers van rondes en spelers: kwartaal I I Een coproductie van NGF en NVG

Golfbranche monitor. Kwartaalcijfers van rondes en spelers: kwartaal I I Een coproductie van NGF en NVG Golfbranche monitor Kwartaalcijfers van rondes en spelers: kwartaal I I 2011 Een coproductie van NGF en NVG Inleiding Het jaar is alweer halverwege en het golfseizoen is in volle gang! In deze kwartaalrapportage

Nadere informatie

Financieel meerjarenplan Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario)

Financieel meerjarenplan Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Financieel meerjarenplan 2018-2023 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel meerjarenplan 2018-2023 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform... 1 Inhoudsopgave... 2

Nadere informatie

Financieel jaarplan 2019 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario)

Financieel jaarplan 2019 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Financieel jaarplan 2019 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Introductie... 4

Nadere informatie

Toekomstvisie Handicart: Op weg naar 2015!

Toekomstvisie Handicart: Op weg naar 2015! Toekomstvisie Handicart: Op weg naar 2015! 12 april 2011 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002

Nadere informatie

Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario)

Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel jaarplan 2018 Mijn-vastgoed.nl B.V. Online platform... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Introductie... 4

Nadere informatie

Begroting 2015/ Prognose 2014

Begroting 2015/ Prognose 2014 Drentse Golfclub "De Gelpenberg" Begroting 2015/ Prognose 2014 Begroting 2015 V 2.0 Algemeen Het geprognotiseerde resultaat voor 2014 is positief en de begroting voor 2015 is sluitend. Het bestuur blijft

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum

Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting Tennisclub Ootmarsum Financieel Jaarverslag 2015 en Begroting 2016 Tennisclub Ootmarsum Inhoud 1. Overzicht Resultatenrekening en begroting 2. Overzicht Balans 3. Overzicht ledenaantal 4. Toelichting Resultatenrekening 2015

Nadere informatie

Sponsoring Golfclub De Hoge Kleij 2018

Sponsoring Golfclub De Hoge Kleij 2018 Sponsoring Golfclub De Hoge Kleij 2018 Een ondernemende golfclub De Hoge Kleij verbindt ondernemers en bedrijven met elkaar in een sportief en actief netwerk. Als sponsor bent u samen met vele andere bedrijven

Nadere informatie

2. Missie: deze vloeit voort uit de visie en beschrijft waar we als GC Zwolle voor staan en wat voor uitgangspunten we nemen;

2. Missie: deze vloeit voort uit de visie en beschrijft waar we als GC Zwolle voor staan en wat voor uitgangspunten we nemen; GC ZWOLLE 2020 Memo Aan Van Bestuur GC Zwolle Ter info Datum mei 2017 Betreft Concept Beleidsplan GC Zwolle 2020 Inleiding In februari 2015 is door het bestuur een beleidsplan 2015-2017 gepresenteerd en

Nadere informatie

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten Welkom Utrechtse Golfclub Amelisweerd De Utrechtse Golfclub Amelisweerd is een golfvereniging voor en door leden, die recreatief of prestatiegericht de golfsport beoefenen. Wij bieden gezelligheid en kwaliteit

Nadere informatie

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM

*NAAM BEDRIJF. *Naam ondernemer DATUM *NAAM BEDRIJF *Naam ondernemer DATUM Samenvatting *Omschrijving/samenvatting Hoofdstuk 1 De ondernemer *Omschrijving Hoofdstuk 2 Bedrijfsidee *Conclusie, specifieke omschrijving Hoofdstuk 3 Doelgroep *Conclusie

Nadere informatie

Financieel jaarplan 2019 Mijn Vastgoed Exploitatie B.V. io (matig scenario)

Financieel jaarplan 2019 Mijn Vastgoed Exploitatie B.V. io (matig scenario) Financieel jaarplan 2019 Mijn Vastgoed Exploitatie B.V. io (matig scenario) Inhoudsopgave Financieel jaarplan 2019 Mijn Vastgoed Exploitatie B.V. io... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Introductie... 4 2. Omzet/Huuropbrengst...

Nadere informatie

Handboek Open Golfdagen

Handboek Open Golfdagen Handboek Open Golfdagen Doel Open Golfdagen De Open Golfdagen worden ieder jaar gezamenlijk georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG), de Nederlandse Golf Federatie (NGF)

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q SUPER WINKEL FONDS N.V.

KWARTAALRAPPORTAGE Q SUPER WINKEL FONDS N.V. KWARTAALRAPPORTAGE Q4 2017 SUPER WINKEL FONDS N.V. 12 JANUARI 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: 4 e kwartaal 2017... 3 3. Verklarende begrippen en definities... 4 Disclaimer:

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2018 WONINGFONDS NIEUWEGEIN CV

HALFJAARBERICHT 2018 WONINGFONDS NIEUWEGEIN CV HALFJAARBERICHT 2018 WONINGFONDS NIEUWEGEIN CV 30 AUGUSTUS 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: eerste halfjaar 2018... 3 3. Verklarende begrippen en definities... 4 Disclaimer:

Nadere informatie

jaar 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11

jaar 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 1 van 7 Financiel meerjarenplan Natuurgolfbaan de Hoge Duinen Terscelling Versie dd 31 december 2017 AANNAMES INVESTERINGEN: ex btw AANNAMES FINANCIERING Aanleg 9 holes baan netto 1.680.000 Totale investeringskosten

Nadere informatie

Sponsoring Golfclub De Hoge Kleij 2019

Sponsoring Golfclub De Hoge Kleij 2019 Sponsoring Golfclub De Hoge Kleij 2019 Een ondernemende golfclub De Hoge Kleij verbindt ondernemers en bedrijven met elkaar in een sportief en actief netwerk. Als sponsor bent u samen met vele andere bedrijven

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V.

KWARTAALRAPPORTAGE Q VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V. KWARTAALRAPPORTAGE Q4 2017 VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V. 12 JANUARI 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: 4 e kwartaal 2017... 3 3. Verklarende begrippen en definities...

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Quickscan Gasterij de Plaetse

Quickscan Gasterij de Plaetse Quickscan Gasterij de Plaetse - Type onderneming: Horeca - Rechtsvorm: Eenmanszaak/V.O.F. - Btw-Tarief: 6% & 21% - Locatie: Breda - Gewenste startdatum: Augustus 2017 - Personeel: Ja (±10 werknemers) -

Nadere informatie

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten Welkom Utrechtse Golfclub Amelisweerd De Utrechtse Golfclub Amelisweerd is een golfvereniging voor en door leden, die recreatief of prestatiegericht de golfsport beoefenen. Wij bieden gezelligheid en kwaliteit

Nadere informatie

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten

Het Clubhuis. Verenigingsactiviteiten Welkom Utrechtse Golfclub Amelisweerd De Utrechtse Golfclub Amelisweerd is een golfvereniging voor en door leden, die recreatief of prestatiegericht de golfsport beoefenen. Wij bieden gezelligheid en kwaliteit

Nadere informatie

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept)

Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden. Datum: mei 2013 (concept) Onderwerp: exitstrategie De Meerlanden Datum: mei 2013 (concept) 1. Vraagstelling: Door de commissie Ruimte is gevraagd een exitstrategie De Meerlanden uit te werken d.w.z. 1. verkoop aandelen De Meerlanden

Nadere informatie

olf course statistics Hotel, Tourism and Leisure

olf course statistics Hotel, Tourism and Leisure GOSTA 2010 olf course statistics Hotel, Tourism and Leisure GOSTA 2010 GOSTA 2010 Golfbaanstatistieken Juni 2010 GOSTA 2010 ISBN: 978-90-811000-6-9 GOSTA 2010 3 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD... 5 INLEIDING...

Nadere informatie

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters

B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Onderwerp Tariefberekening accommodatie Jerusalem Zaaknummer Teammanager B & W datum 3 april 2017 Team Concern Naam steller Roel Reijnders Portefeuillehouder Ike Busser/Lucien Peeters Openbaarheid Ja,

Nadere informatie

ACTIVA 31/12/1999 (xf 1.000) Materiële vaste activa Onroerende zaken Machines en vervoermiddelen Inventaris

ACTIVA 31/12/1999 (xf 1.000) Materiële vaste activa Onroerende zaken Machines en vervoermiddelen Inventaris Ingekomen: AD 5B BALANS GOLFCLUBZEEGERSLOOT ACTIVA 31/12/1999 (xf 1.000) Materiële vaste activa Onroerende zaken Machines en vervoermiddelen Inventaris f 3 t ng 329 2 2! MEI Opbergen )erge 3.232 2.856

Nadere informatie

Welkom bij Impact Golf Academy Maastricht en International Golf Maastricht

Welkom bij Impact Golf Academy Maastricht en International Golf Maastricht Welkom bij Impact Golf Academy Maastricht en International Golf Maastricht Het is voor ons heel belangrijk dat u zich als nieuwe Golfer snel thuis gaat voelen op International Golf Maastricht en bij Impact

Nadere informatie

GOSTA VLAANDEREN DECEMBER 2009 GOSTA VLAANDEREN DECEMBER 2009 P 1

GOSTA VLAANDEREN DECEMBER 2009 GOSTA VLAANDEREN DECEMBER 2009 P 1 GOSTA VLAANDEREN DECEMBER 29 GOSTA VLAANDEREN DECEMBER 29 P 1 Colofon Vlaamse Vereniging voor Golf, Leuvensesteenweg 643, 193 Zaventem Tel 2/752 83 3, fax 2/752 83 39 info@golfvlaanderen.be www.golfvlaanderen.be

Nadere informatie

Waarde versus Prijs De Golfbaan Case. Han Dieperink register valuator

Waarde versus Prijs De Golfbaan Case. Han Dieperink register valuator Waarde versus Prijs De Golfbaan Case Han Dieperink register valuator Drie manieren om prijs te bepalen Gelijkwaardig vraag & aanbod Dominante vrager of bieder Fairness Drie manieren om waarde te bepalen

Nadere informatie

Hoe financier je een project; de opties op een rij. Pagina 1

Hoe financier je een project; de opties op een rij. Pagina 1 Hoe financier je een project; de opties op een rij Pagina 1 Bernard Stornebrink - Manager Project Finance - Business Development - Energiefonds Overijssel Pagina 2 Tim Lammers - Coördinatie lokale energieinitiatieven

Nadere informatie

Informatie Businessclub Nieuwegeinse Golfclub

Informatie Businessclub Nieuwegeinse Golfclub Informatie Businessclub Nieuwegeinse Golfclub 2017 Informatie Businessclub Nieuwegeinse Golfclub 1 Welkom bij de Nieuwegeinse Golfclub, de meest uitdagende 9 holes verenigingsbaan in de regio. De Nieuwegeinse

Nadere informatie

2 2 MEI 2013. Ingekomen: Opbergen. Routing OLFCLUB ZEEGERSLOOT AD 6 BALAN ACTIVA. 31/12/2000 (xfl.000) 31/12/1999

2 2 MEI 2013. Ingekomen: Opbergen. Routing OLFCLUB ZEEGERSLOOT AD 6 BALAN ACTIVA. 31/12/2000 (xfl.000) 31/12/1999 AD 6 BALAN OLFCLUB ZEEGERSLOOT Routing Ingekomen: 2 2 MEI 2 Afd RO Opbergen ACTIVA Materiële vaste activa Onroerende zaken Machines en vervoermiddelen Inventaris Financiële vaste activa Leningen u/g SOGZ

Nadere informatie

Gosta Vlaanderen 2014

Gosta Vlaanderen 2014 Gosta Vlaanderen 214 1 Colofon Vlaamse Vereniging voor Golf Leuvensesteenweg 643/3 193 Zaventem Tel 2/752 83 3 Fax 2/752 83 39 info@golfvlaanderen.be www.golfvlaanderen.be Contactpersoon Vlaamse Vereniging

Nadere informatie

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad

2. De opbrengstpotentie van het huidige schoolterrein aan het Ot en Sienpad Keuzenotitie scholencomplex Ot en Sienpad Huissen De Financiële aspecten. Naast de algemene notitie met de bijbehorende 6 bijlagen waarin de voor- en nadelen en de omgeving factoren en de financiële gevolgen

Nadere informatie

Een Company Membership kan eveneens elke 1e van elke 1e van iedere maand van het jaar in gaan, voor een minimale duur van drie jaar.

Een Company Membership kan eveneens elke 1e van elke 1e van iedere maand van het jaar in gaan, voor een minimale duur van drie jaar. Artikel 1. Private Member, Company Member, Administratief lid Een Private Member is een privé persoon die tegen betaling één jaar lang gebruik wenst te maken van alle faciliteiten van Dutch Golf, zowel

Nadere informatie

In hoofdstuk 2 is onze doelstelling beschreven (hoe willen wij ons als club profileren).

In hoofdstuk 2 is onze doelstelling beschreven (hoe willen wij ons als club profileren). Versie 2.0 d.d. 1-10-15 1.INLEIDING Het beleid van de Vereniging Country Golf Ees wordt geformuleerd in een beleidsplan dat elke drie jaar wordt geactualiseerd en vervolgens vastgesteld door de Algemene

Nadere informatie

Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu?

Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu? Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu? Author : G.K. van Dommelen Date : 02-10-2014 (publicatiedatum 3 oktober 2014) Op 18 september jongstleden publiceerden wij een artikel over het bod dat

Nadere informatie

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan

BEDRIJFSWETENSCHAPPEN. 2. De investeringsbeslissing en de verantwoording ervan BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 2: INVESTERINGSANALYSE 1. Toepasbare beoordelingsmethodes 1.1. Pay-back 1.2. Return on investment 1.3. Internal rate of return 1.4. Net present value 2. De investeringsbeslissing

Nadere informatie

Verslag van de Participatiehouders Vergadering Gehouden op 26 november Participatiehouders (inclusief bestuursleden)

Verslag van de Participatiehouders Vergadering Gehouden op 26 november Participatiehouders (inclusief bestuursleden) STICHTING TOT EXPLOITATIE VAN DE CAPELSE GOLFBAAN s-gravenweg 311, 2905 LB Capelle aan den IJssel Telefoon: 010 4422485, Email: info@golfclubcapelle.nl Verslag van de Participatiehouders Vergadering Gehouden

Nadere informatie

Vastgoedfinanciering in de cure-sector

Vastgoedfinanciering in de cure-sector Vastgoedfinanciering in de cure-sector Een onderzoek naar de potentie van financieringsconstructies voor investeringen in ziekenhuisvastgoed P4 Presentatie Simone Campman 4 oktober 2013 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet

Nadere informatie

GC ZWOLLE Concept Beleidsplan

GC ZWOLLE Concept Beleidsplan GC ZWOLLE 2020 Concept Beleidsplan 1 Inleiding In februari 2015 is door het bestuur een beleidsplan 2015-2017 gepresenteerd en vastgesteld. De bedoeling is om het plan elke 3 jaar te actualiseren. Het

Nadere informatie

vrienden van Anne van Dam

vrienden van Anne van Dam www.annevandam.com Anne van dam Van zwembad naar golfbaan is 19 jaar en woont haar hele leven al in Arnhem. Vanaf jongs af aan is ze sportief en heeft ze talent voor vrijwel alle sporten. Op een vakantie

Nadere informatie

Jaarverslag Sportbedrijf Deventer Smeenkhof 12a Deventer sportbedrijfdeventer.nl

Jaarverslag Sportbedrijf Deventer Smeenkhof 12a Deventer sportbedrijfdeventer.nl Jaarverslag 2016 Foto: Coen Schilderman - Sportfoto van het jaar 2016 (Emma Oosterwegel) Sportbedrijf Deventer Smeenkhof 12a Deventer 0570-503939 sportbedrijfdeventer.nl Financieel economisch verslag Voor

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling

Gemeente Haarlem. Retouradres: Stadhuis, Postbus PB Haarlem. Aan de leden van de commissie ontwikkeling Gemeente Haarlem College van Burgemeester en Wethouders Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de commissie ontwikkeling Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer

Nadere informatie

Golfclub Kagerzoom Warmond

Golfclub Kagerzoom Warmond Golfclub Kagerzoom Warmond Informatie bedrijfslidmaatschap, november 2010 De baan Golfclub Kagerzoom, opgericht in 1989 heeft vanaf 1994 de beschikking over de door Gerard Jol ontworpen 9 holes baan (maar

Nadere informatie

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk. Raadspresentatie 16 oktober Mill

LVCNET. Breedband in het hele Land van Cuijk. Raadspresentatie 16 oktober Mill LVCNET Breedband in het hele Land van Cuijk Raadspresentatie 16 oktober Mill 1 Met de hele familie tegelijk online Agenda Uitkomst haalbaarheidsonderzoek en vervolgstappen Onderdelen: Enquête onder de

Nadere informatie

Bijlage 1: Casuïstiek kostenverdeling glastuinbouw Westland d.d. 29 mei 2007

Bijlage 1: Casuïstiek kostenverdeling glastuinbouw Westland d.d. 29 mei 2007 Bijlage 1: Casuïstiek kostenverdeling glastuinbouw Westland d.d. 29 mei 2007 Naar aanleiding van de stuurgroep waterplan Westland is de afspraak gemaakt om voor een aantal situaties te bepalen hoe de kosten

Nadere informatie

Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening

Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening Toelichting op de geconsolideerde winst- en verliesrekening 1. Netto-omzet 2012 Aviation Consumer Products & Services (in EUR 1.000) Aviation Security Concessies Parkeren Overige Havengelden 478.633 265.723

Nadere informatie

WET IKK DE NIEUWE BKR

WET IKK DE NIEUWE BKR WET IKK DE NIEUWE BKR Programma Wat houdt de nieuwe BKR in Gevolgen voor de bedrijfsvoering Kosten en oplossingen Praktijkvoorbeelden IKK status Wet 21 februari 2017: Tweede Kamer stemt voor wetsvoorstel

Nadere informatie

Sponsor Pakket Golfpark De Turfvaert 1

Sponsor Pakket Golfpark De Turfvaert 1 Sponsor Pakket Sponsor Pakket 1 Hoofd Sponsor vijf jaar Lid Businessclub, deelname aan minimaal 6 business wedstrijden door vier medewerkers. Twee speelgerechtigde op naam en lid van de vereniging. Een

Nadere informatie

Chipchain B.V. Startup cash flow plan

Chipchain B.V. Startup cash flow plan Chipchain B.V. Startup cash flow plan Januari 2017 1 INHOUD Business case Chipchain Uitgangspunten Cash flow forecast Cash flow optimalisatie Samenvatting 2 BUSINESS CASE CHIPCHAIN Chipchain is een startup

Nadere informatie

GVB halen? de 15 meeste gestelde vragen

GVB halen? de 15 meeste gestelde vragen GVB halen? de 15 meeste gestelde vragen INHOUD 1. MAG IK ZONDER EEN GVB EN HCP 54 OP EEN GROTE GOLFBAAN SPELEN?... 3 2. MAG IK ZONDER EEN GVB OP EEN DRIVING RANGE BALLEN SLAAN?... 3 3. WAT MOET IK DOEN

Nadere informatie

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort

MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: 27 mei 2014 Opdrachtgever: Gemeente Maasdriel Auteur: Wendie Hardeman en Edwin van de Voort MFC Heerewaarden Investering en exploitatiekosten Datum: Opdrachtgever: Auteur: 27 mei 2014 Gemeente Maasdriel Wendie Hardeman en Edwin van de Voort Inleiding In de periode februari mei 2014 is door en

Nadere informatie

ABC Achiever Bonus Calculator

ABC Achiever Bonus Calculator Visie Als de crisis van 2008-2009 iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat belonen op deelresultaten en nadruk op volume schade toebrengt aan het bedrijf, haar medewerkers, aandeelhouders, klanten

Nadere informatie

Aantal medewerkers: 2 * 1,0 + 3 * 0,5 + 4 * 0, * 0,2 = 5,3 FTE

Aantal medewerkers: 2 * 1,0 + 3 * 0,5 + 4 * 0, * 0,2 = 5,3 FTE personeel Opgave 1 Aantal medewerkers: 2 * 1,0 + 3 * 0,5 + 4 * 0,35 + 2 * 0,2 = 5,3 FTE Opgave 2 Aantal productieve uren: bruto uren: 52 * 38 = 1.976 - ziekte 5% van 1.976 = 98,8 uur - vrije dagen: (26+6)

Nadere informatie

Het grote NGF en NVG spelersonderzoek: kansen voor de golfsport

Het grote NGF en NVG spelersonderzoek: kansen voor de golfsport Het grote NGF en NVG spelersonderzoek: kansen voor de golfsport Nationaal Golf Congres & Beurs 12 februari 2015, Amsterdam Remco Hoekman, senior onderzoeker @RemcoHoekman m.m.v. Ine Pulles & Aniek Verhoofstad

Nadere informatie

Toelichting jaarrekening 2011 en begroting 2012 van Golfclub Son

Toelichting jaarrekening 2011 en begroting 2012 van Golfclub Son Toelichting jaarrekening 2011 en begroting 2012 van Golfclub Son ALV 29 maart 2012 Algemeen De analyse van de jaarcijfers 2011 met de begroting 2011 is slechts in beperkte mate mogelijk. De begroting 2011

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Gezonde (?) ontwikkelingen Deze presentatie zal vanaf maandag op het NGF Informatieplein staan

Gezonde (?) ontwikkelingen Deze presentatie zal vanaf maandag op het NGF Informatieplein staan Gezonde (?) ontwikkelingen Deze presentatie zal vanaf maandag op het NGF Informatieplein staan Wat komt er aan bod? 1. Het Nederlandse sportlandschap 2. Ontwikkelingen golf internationaal 3. Ontwikkelingen

Nadere informatie

AGENDA. 1. Algemeen 2. Type lidmaatschappen 3. Keuze van de golfbaan 4. Speelfrequentie 5. Tevredenheid. Van Lanschot Bankiers - Deloitte

AGENDA. 1. Algemeen 2. Type lidmaatschappen 3. Keuze van de golfbaan 4. Speelfrequentie 5. Tevredenheid. Van Lanschot Bankiers - Deloitte AGENDA 1. Algemeen 2. Type lidmaatschappen 3. Keuze van de golfbaan 4. Speelfrequentie 5. Tevredenheid ALGEMEEN Response percentage onderzoek vs. werkelijke percentage golfpopulatie Met baan Zonder baan

Nadere informatie

INFORMATIEBULLETIN. Informatie over lidmaatschap bij Golfclub Golfresidentie Dronten. Januari 2017.

INFORMATIEBULLETIN. Informatie over lidmaatschap bij Golfclub Golfresidentie Dronten. Januari 2017. INFORMATIEBULLETIN Informatie over lidmaatschap bij Golfclub Golfresidentie Dronten Januari 2017. Geachte belangstellende, Wij danken u voor uw interesse in het lidmaatschap van onze golfclub. Deze informatie

Nadere informatie

PLEN IN PLAN REKENEN AAN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT

PLEN IN PLAN REKENEN AAN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT PLEN IN PLAN REKENEN AAN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT PLEN IN PLAN - Instrument voor analyse van maatschappelijk vastgoed op strategisch en tactisch niveau - Ontstaan vanuit de praktijk - Bedoeld als applicatie

Nadere informatie

T.V. de Eemslag. Jaarrapport. Meer slagkracht met de Eemslag 40 jaar

T.V. de Eemslag. Jaarrapport. Meer slagkracht met de Eemslag 40 jaar T.V. de Eemslag 2014 Jaarrapport Het verslagjaar 2014 is met een positief resultaat van 31.809, - afgesloten. (2013: 24.968, -) Wanneer wij dit vergelijken met 2013 hebben zo wel de opbrengsten als de

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Hold-Sell-Invest-Analyse 1 HOLD Desinvesteren 2 SELL 3 INVEST Desinvesteren 4 INVEST & SELL De strategische matrix TRADEMARK Vastgoed / TRADE-MAKELAARS drs. Ernst

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014

FINANCIEEL VERSLAG 2014 FINANCIEEL VERSLAG 2014 De financiële positie van het Museum Voorschoten sluit in het boekjaar 2014 met een lager resultaat dan in 2013. Ten opzichte van de begroting voor 2014 is wel een beter resultaat

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2001-I

Eindexamen m&o vwo 2001-I Eindexamen m&o vwo 00-I 4 Antwoordmodel Opgave Maximumscore voorbeelden van juiste antwoorden: Zelf selecteren kan goedkoper zijn. Bij zelf selecteren kan beter ingeschat worden of de sollicitant binnen

Nadere informatie

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad

Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 2 e tussentijdse rapportage 2012 Willemsoord BV Rapportage aan de gemeenteraad 1 Inhoudsopgave 1. Aanbieding... 3 2. Inleiding... 3 2.1. Doelstelling Willemsoord... 3 2.2. Toelichting in algemene zin op

Nadere informatie

Conclusies (ALV november 2012)

Conclusies (ALV november 2012) (ALV november 2012) Welkom ( Luuk ) (ALV november 2012) - Inleiding - Bouwplan - Exploitatie - Oprichting obligatiefonds - Uitgifte obligaties - Kenmerken obligatielening en prospectus - Deelnameformulier

Nadere informatie

Module 1 Maak een plan

Module 1 Maak een plan Geleerd in vorige presentatie Module 1 Maak een plan Les 2. Creëer rust en vertrouwen met een goed financieel plan Falen a.g.v. slechte financiële planning Business Plan op 1 A4 van visie naar actie O.G.S.M.

Nadere informatie

HET RENDEMENT. De aankoopprijs en huurinkomsten geven een Bruto Aanvangsrendement (BAR = huuropbrengst/totale aankoopprijs) van 5.42%.

HET RENDEMENT. De aankoopprijs en huurinkomsten geven een Bruto Aanvangsrendement (BAR = huuropbrengst/totale aankoopprijs) van 5.42%. HET RENDEMENT 23-5-2015 www.hetrendement.be Bart@hetrendement.be 0476/941477 BTW-BE 0598.805.645 IBAN BE77 1430 9238 6642 Ezelstraat 71, 8000 Brugge De woning staat te koop voor 630.000 bij vastgoed Acasa,

Nadere informatie

Verkoop moet huidige klanten niet over het hoofd zien!

Verkoop moet huidige klanten niet over het hoofd zien! Verkoop moet huidige klanten niet over het hoofd zien! Klant is een van de belangrijkste factoren voor de winstgevendheid van een onderneming. Kleine veranderingen in de hebben al grote invloed op de winst.

Nadere informatie

Rechtbank Maastricht NOTITIE. 1. Inleiding. Gemeente Maastricht

Rechtbank Maastricht NOTITIE. 1. Inleiding. Gemeente Maastricht NOTITIE Rechtbank Maastricht Aan: T.a.v. Gemeente Maastricht Fred Sijben Van: Aeisso Boelman en Iris van Donselaar Datum: 29 september 2015 Onderwerp: Second opinion business case rechtbank Maastricht

Nadere informatie

WET IKK DE NIEUWE BKR

WET IKK DE NIEUWE BKR WET IKK DE NIEUWE BKR Programma Wat houdt de nieuwe BKR in Gevolgen voor de bedrijfsvoering Kosten en oplossingen Praktijkvoorbeelden IKK status Wet 21 februari 2017: Tweede Kamer stemt voor wetsvoorstel

Nadere informatie

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam

Ondernemersplan. Bedrijfsnaam Ondernemersplan Bedrijfsnaam 1. De ondernemer 1.1 Persoonlijke gegevens Naam : Adres : Postcode : Woonplaats : Telefoonnummer : E-mailadres : Geboortedatum : Geboorteplaats : Nationaliteit : Burgerservicenummer

Nadere informatie

5 Opstellen businesscase

5 Opstellen businesscase 5 Opstellen In de voorgaande stappen is een duidelijk beeld verkregen van het beoogde project en de te realiseren baten. De batenboom geeft de beoogde baten in samenhang weer en laat in één oogopslag zien

Nadere informatie

Golfclub Cromstrijen De komende 10 Jaar

Golfclub Cromstrijen De komende 10 Jaar Golfclub Cromstrijen De komende 10 Jaar (ALV 28 mei 2015) NvH ALV 28-05-2015 1 Taskforce en Doel Hans Graafland, Penningmeester GCC Huub van Gorp, Directeur B.V. Golfclub Cromstrijen Niels von Hombracht,

Nadere informatie

Balans 2013. Toelichting op balans 2014 (ten opzichte van de 2013) Vaste activa

Balans 2013. Toelichting op balans 2014 (ten opzichte van de 2013) Vaste activa Balans Activa Passiva Vaste activa Eigen Vermogen Banen en toebehoren 194.593 228.948 Eigen Vermogen 102.793 92.704 Clubhuis 18.127 27.295 Resultaat boekjaar -13.563 10.089 Inventaris 1.950 1.844 89.230

Nadere informatie

Eindexamen m&o vwo 2011 - I

Eindexamen m&o vwo 2011 - I Beoordelingsmodel Opgave 1 1 maximumscore 2 winstsaldo 2010 250.000 vennootschapsbelasting 0,25 250.000 = 62.500 winstsaldo na vennootschapsbelasting 187.500 preferent dividend 6% van 150.000 = 9.000 178.500

Nadere informatie

Beleidsplan GC De Kurenpolder 2016-2019

Beleidsplan GC De Kurenpolder 2016-2019 Beleidsplan GC De Kurenpolder 2016-2019 Vastgesteld tijdens de Algemene Ledenvergadering d.d. 21-03-2016 Pagina1 Inhoudsopgave Inleiding 3 GC De Kurenpolder 4 Missie en visie van GC De Kurenpolder 5 Sterkte-zwakteanalyse

Nadere informatie

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven

Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Raadsvoorstel richtinggevende uitspraak initiatiefnemer zwembad april 2015 Bijlage 1: Informatie over de initiatieven Zoals bekend zijn er drie initiatiefnemers: ZIB Wijk bij Duurstede, Wijkzwemt en ZwembadInnovatieGroep.

Nadere informatie

9. Financiele aspecten

9. Financiele aspecten 9. Financiele aspecten ANNEXUM 9.1 Rendement Het beleid van het Fonds en de Beheerder is gericht op het behalen van een optimale opbrengst uit de verhuur en de verkoop van de vastgoedportefeuille. De kansen

Nadere informatie

Lesaanbod 2013: STARTEN MET GOLF

Lesaanbod 2013: STARTEN MET GOLF 1. Clinic Aanbod Golfschool Zeewolde biedt twee standaard clinics aan: Voor de beginnende golfer Voor de golfer met golfervaring (maar zonder GBP) Golfers met handicap of GVB: Voor golfers die in het bezit

Nadere informatie

Module 4 Inzicht in cijfers

Module 4 Inzicht in cijfers Geleerd in vorige presentaties Module 4 Inzicht in cijfers 1. Balans in detail 2. Kengetallen Les 4. Vergelijk je resultaten op 4 manieren + maak goede investeringsbeslissingen Les 4 Vergelijk je resultaten

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 141.403 83.813 Vlottende activa Vorderingen 56.120 115.269 Liquide middelen

Nadere informatie

Presentatie Nationaal Golfpaspoort. Toelichting presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012

Presentatie Nationaal Golfpaspoort. Toelichting presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012 Presentatie Nationaal Golfpaspoort Toelichting presentatie Nationaal Golf Congres & Beurs 2012 Inleiding Hieronder wordt iedere slide van de presentatie over het Nationaal Golfpaspoort die tijdens het

Nadere informatie

Alles Wat Je Wil Weten over de eendaagse GVB cursus

Alles Wat Je Wil Weten over de eendaagse GVB cursus Alles Wat Je Wil Weten over de eendaagse GVB cursus Samenvatting van de Golfregels INHOUD VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE EENDAAGSE GVB-CURSUS MET 100% GARANTIE... 3 HOE BEREID IK ME VOOR OP DE CURSUS?...

Nadere informatie

Tonok Bwefar Brederostraat AT Zwolle +31 (0)

Tonok Bwefar Brederostraat AT Zwolle +31 (0) Tonok Bwefar Brederostraat 20 8023 AT Zwolle +31 (0) 6 27 028 131 voorzitter@zac-basketbal.nl Wethouder en Raadsleden met de portefeuille sport Gemeente Zwolle Zwolle, 7 november 2015 Betreft: voorgestelde

Nadere informatie