Stichting `GIVING BACK`

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting `GIVING BACK`"

Transcriptie

1 Stichting `GIVING BACK` Giving Back Stichting Giving Back biedt jonge mensen de mogelijkheid om zich te ontplooien tot volwaardige individuen met een goed toekomstperspectief. Giving Back creëert kansen. Giving Back is een mentorproject voor jongeren tussen de vijftien en achttien jaar. Vaak zijn dat allochtone scholieren. Ze zitten boordevol ambities en talenten, maar hebben gezien hun achtergrond geen goed perspectief op een succesvolle carrière. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze in hun omgeving niemand kennen die hen wegwijs kan maken in de moderne maatschappij. Niemand aan wie ze zich kunnen spiegelen of die kan adviseren bij het maken van keuzes. Giving Back wil deze kloof dichten. Heel direct en praktijkgericht. Door scholieren een persoonlijke mentor toe te wijzen. Dat kan een advocaat zijn, een beleidsmedewerker bij een ministerie, een headhunter, een pedagoog, consultant of manager - iemand in een succesvolle maatschappelijke positie ofwel werkzaam in de non-profit sector ofwel in de profit sector. Samen maken ze afspraken voor allerlei boeiende bezigheden, die ze regelmatig ondernemen. Informele activiteiten, zoals een bedrijf bezoeken, naar het theater gaan of een partijtje squash spelen. De scholier maakt zo kennis met nieuwe activiteiten, plaatsen, mensen, omgangsvormen en zienswijzen. Kortom: een nieuwe wereld. Hij of zij doet andere ervaringen op en deelt die met de mentor. Ervaringen die de horizon verbreden en de scholier op weg helpen naar een nieuwe toekomst. Noodzaak voor een stichting als Giving Back Onderwijs vervult een sleutelrol in de huidige samenleving. Prestaties in het onderwijs zijn medebepalend voor de latere positie van een persoon in de maatschappij. Daarnaast zijn er vaardigheden en kennis(sen) benodigd om het talent te benutten. De situatie op middelbare scholen in sociaal en economisch achtergestelde gebieden, waar een groot gedeelte van de leerlingen bestaat uit culturele minderheden, is momenteel verre van ideaal. Het percentage schooluitval ligt hier gemiddeld 2 tot 4 keer hoger dan in andere gebieden. Deze scholieren hebben vaak twijfels over het nut van een vervolgopleiding en het hebben van een carrière. Daarnaast worden ze hier door hun directe omgeving niet voldoende in gestimuleerd, positieve rolmodellen ontbreken. De school en directe omgeving beschikken niet over de tijd en de middelen om dit op individueel niveau te bevorderen.

2 Velen van hen hebben echter het nut wel onderkend maar kunnen door genoemde omstandigheden hun doel niet bereiken. Om juist deze groep de goede weg te wijzen zijn er mentoren nodig die hen daarin begeleiden. Zij zijn in staat de vragen van de scholieren op het gebied van vervolgopleidingen en het bedrijfsleven te beantwoorden. Door het participeren in het project Giving Back zal de scholier niet alleen meer vaardigheden verkrijgen, maar ook als een completer persoon op het gebied van kennis(sen) tevoorschijn komen. Over de scholieren uit deze groep wordt wel gezegd dat zij door het glazen plafond wel de mogelijkheden zien, maar dat ze er niet doorheen komen. Giving Back biedt als het ware de sleutel van het luik in het glazen plafond. Methodiek van Giving Back Bij mentoring is sprake van een creatief-sociaal leerproces. Het is een manier van leven met elkaar en een manier van leren, waarbij andere zaken worden geleerd dan in het normale onderwijs en die van belang zijn om succes te hebben in het leven. Mentoring is geschikt voor leerprocessen die gericht zijn op verdieping of verandering van het levensperspectief. Het accent ligt niet op oefenen maar op ervaren en het is geschikt voor het vergroten van de motivatie en verandering van het perspectief op studie en carrière. Het uitgangspunt is de vraag van de scholieren, er dient maatwerk te worden geboden in een één op één relatie. Mentoring werkt omdat een mentor een krachtige leeromgeving is en vraaggestuurd werkt. Het individuele karakter van de begeleiding, een één op één relatie, de persoonlijke aandacht is van groot belang. De school kan in de huidige structuur en met het huidige personeelsbestand deze extra (mentale) begeleiding niet geven. Voor zowel de scholier als de mentor is er sprake van een win-win situatie; daarbij is een mentor een rolmodel voor de scholier en levert positieve identificatie mogelijkheden. De mentor gaat uit van wat iemand kan, stimuleert, motiveert en bevestigt. Mentoring levert behalve een identificatiemogelijkheid ook een bijdrage aan kennis van de zakenwereld. Basisvoorwaarden voor een succesvolle koppeling zijn: er moet een vertrouwensrelatie ontstaan; er moet sprake zijn van wederzijds respect; erkenning en motivatie, kortom het moet van beide kanten klikken. Samengevat: Waarom werkt mentoring? 1. Er is voor mentoren en scholieren sprake van een win-win situatie; 2. De school en directe omgeving schieten tekort op het gebied van een stuk mentale begeleiding;

3 Het individuele karakter; 1. Identificatiefactoren van de scholier met de mentor; 2. De mentor gaat uit van wat iemand kan, daarnaast stimuleert, motiveert en bevestigt hij/zij; 3. De mentor is een krachtige leeromgeving en draagt bij aan de zelfsturing van de scholier. Sleutelfiguren Voor het slagen van project Giving Back moeten de volgende personen en organisaties geactiveerd worden. Scholen Deelnemende scholen zijn zich bewust van het feit dat de verantwoordelijkheid wat betreft het onderwijs niet ophoudt bij het onderwijsprogramma, maar dat individuele begeleiding ook van groot belang is. Door deel te nemen kunnen ze dit op individueel niveau aanbieden, zonder dat daar voor hen grote (financiële) inspanningen tegenover staan. Voor het benaderen van scholieren die willen en kunnen participeren in Giving Back is de support van middelbare scholen onontbeerlijk. De scholen spelen, zeker voor de eerste selectie, een cruciale rol in het project. Daarnaast is het van belang dat de scholen kunnen leveren wat voor Giving Back van belang is; namelijk scholieren die aan de gestelde criteria voldoen. De scholen moeten voldoen aan de volgende criteria: De school kan een goede mix van scholieren aanbieden; De school vindt het als vanzelfsprekend dat de verantwoordelijkheid van scholen niet ophoudt bij het eigenlijke onderwijzen; De school is ontvankelijk voor het concept van Giving Back ; Van de school is bekend dat ze eerder ondersteunende projecten heeft begeleid dan wel geïnitieerd; De verantwoordelijke persoon binnen de school is in staat om het concept op een geschikte wijze over te brengen op de scholieren. Scholieren & Ouders De deelnemende scholieren dienen te beschikken over voldoende motivatie en talent om het programma succesvol te doorlopen. Daarnaast dienen ze steun te krijgen vanuit het thuisfront. Bij de totstandkoming van de doelgroep zijn de volgende argumenten van doorslaggevende betekenis geweest: Ontbreken van (positieve) rolmodellen in de directe omgeving; Hoog percentage schooluitval; Ontbreken van toekomstperspectieven; Veelvuldig kiezen van een beroep op basis van verkeerde argumenten; Ontbreken van middelen voor het nastreven van ambities; Ontbreken van de specifieke kennis(sen); Onduidelijk beeld van de cultuur binnen het Nederlandse bedrijfsleven. De groep middelbare scholieren die participeren in Giving Back ziet er als volgt uit:

4 De groep is heterogeen van samenstelling wanneer het gaat om: Geslacht; Afkomst; Opleiding (HAVO en VWO); Leeftijd. De groep scholieren is homogeen van samenstelling wanneer het gaat om: Zitten in de voorlaatste klas van hun middelbare school opleiding; Halen cijfers die in ieder geval boven het gemiddelde van hun klas liggen (ter beoordeling van schoolcontactpersonen); Hebben met de manier van invullen van de aanmeldingsformulieren kenbaar gemaakt geschikt te zijn voor Giving Back ; Krijgen voldoende ondersteuning van het thuisfront. Mentoren Bij de mentoren, die deelnemen, dient een hoge mate van oprechte motivatie aanwezig te zijn. Tevens moeten ze de scholier in positieve zin kunnen aanspreken wat betreft bedrijf, functie en interesses. De mentoren vormen samen met de scholieren de kern van het project. Net als voor de scholieren zijn voor de mentoren ook criteria opgesteld: Moeten in het eerste jaar ongeveer 1 dag per maand kunnen vrijmaken, waarbij een minimum geldt van één individuele ontmoeting met de scholier per maand; Zijn werkzaam in het Nederlandse bedrijfsleven; Kunnen daadwerkelijk een stuk (levens)ervaring overdragen aan de scholier; Zijn in staat om als een positief rolmodel voor hun scholier te fungeren. Het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk een koppeling wordt gemaakt tussen een sponsor en een mentor om voldoende extra draagvlak te kunnen creëren. Redenen voor een mentor om te participeren in Giving Back zijn: Verschil uitmaken in het leven van een jong individu; Het kunnen functioneren als een positief rolmodel; Een stuk levenservaring over kunnen dragen; Het geven van een handvat. De belangrijkste drempel is echter de hoeveelheid tijd die men kwijt is. Dit is een gegeven waar terdege rekening mee gehouden is bij de invulling van de tijdsplanning. Naast het hebben van geschikte scholieren en mentoren, is ook de koppeling van belang voor het succes van Giving Back. Aan de hand van de verkregen informatie uit intake gesprekken en aanmeldingsformulieren zal gezocht worden naar overeenkomsten tussen de mentor en de scholier om een zo n vruchtbaar mogelijke samenwerking kunnen creëren.

5 Vrienden (Sponsoren) De bedrijven die het project Giving Back (financieel) ondersteunen dienen betrokken te zijn met de doelstellingen van het project, het gaat dan dus vooral om bedrijven die mogelijk soortgelijke projecten hebben ondersteund en die de visie van maatschappelijk verantwoord ondernemen hanteren. Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen fondsenwerving en sponsoring. Het grote verschil tussen deze twee vormen is de tegenprestatie. In geval van sponsoring stelt de sponsorende partij een bepaald geldbedrag beschikbaar, waar de gesponsorde partij een tegenprestatie tegenover stelt. Bij fondsenwerving geeft de donateur geld zonder dat daarvoor een zichtbare of tastbare tegenprestatie wordt geleverd. Aangezien project Giving Back een ideële doelstelling heeft ligt de nadruk op fondsenwerving aangezien de stichting weinig als tegenprestatie kan bieden. Fases In acht fases voorziet project Giving Back de scholieren van de cruciale aanvullende kennis en vaardigheden. De verschillende fases zijn: Fase 1 Oriëntatiesessies Tijdens de oriëntatiesessies zullen alle betrokken partijen (scholen, scholieren, ouders en mentoren) met elkaar kennis maken, daarnaast zullen ze geïnformeerd worden over wat ze van het project kunnen verwachten en wat het project van hen verwacht. Informeren en kennismaken. Fase 2 - Individuele ontmoetingen Maandelijkse één-op-één ontmoetingen tussen de scholier en de mentor. Het is aan de mentor en scholier zelf om hier een specifieke invulling aan te geven. Opbouwen vertrouwensrelatie, elkaar beter leren kennen en van elkaar leren en zichzelf verbeteren, stimuleren. Fase 3 - Workshops Er worden vijf workshops per jaar georganiseerd. In deze workshops zullen onder andere de volgende onderwerpen onder de aandacht gebracht worden: Zakelijke omgangsvormen Financiële aspectentrainingen Politieke aspecten Juridische aspecten Communicatie Vaardigheden Aanleren van (sociale) vaardigheden waar binnen het huidige onderwijs geen ruimte voor is.

6 Fase 4 - Activiteiten Om de scholieren kennis te laten maken met het bedrijfsleven zullen er 3 activiteiten worden georganiseerd. Deze activiteiten zullen bestaan uit het bezoeken van een businessclub en bedrijven. Kennis verkrijgen van en inzicht krijgen in het bedrijfsleven. Fase 5 - Team building Gedurende een weekend is de gehele groep van scholieren en mentoren op elkaar aangewezen. Groepsprocessen, samenwerking en overleg zijn hierbij de aandachtspunten. Motivatie en teambuilding. Fase 6 Culturele Uitwisseling Buitenlandse excursie, waarbij bedrijven en overheidsinstellingen worden bezocht, naast de kennismaking met andere scholen. Kennis maken en uitwisselen met en leren van andere culturen en deelnemers van soortgelijke projecten. Fase 7 - Werkproject voor de gemeenschap Werkzaamheden door de mentor en de scholier voor de gemeenschap. Verbetering van sociaal bewustzijn. Fase 8 - Studenten mentorschap De scholier die de 7 voorgaande fases succesvol heeft doorlopen zal zelf als extra mentor gaan fungeren. De scholier geeft kennis, vaardigheden en ervaringen die hij of zij gedurende het project vergaard heeft terug aan nieuwe deelnemers. Financiën Kenmerkend voor Giving Back is dat het een stichting is die het moet hebben van vrijwilligers en bedrijven die de stichting een warm hart toedragen. Alle workshops, social events en buitenactiviteiten worden bij bevriende organisaties gepland, waardoor veel zaken tegen een gereduceerd tarief gedaan kunnen worden. Er zullen echter altijd kosten blijven welke toch betaald moeten worden. Hierdoor is er elk jaar wederom een behoefte naar middelen ter ondersteuning van de activiteiten. Giving Back maakt op geen enkele manier gebruik van overheidssubsidies of van eigen personeel en is derhalve geheel afhankelijk van giften en donaties welke allemaal direct worden aangewend ten behoeve van de stichting.

7 De Stichting ziet er als volgt uit: Bestuur Raad van Advies PR Communicatie Fundraising Activiteiten Alumni Selectie Mentoren Leerlingen Scholen Oprichter Nadat Charles D.A. Ruffolo zijn Nederlandse Herma vrouw ontmoette, verruilde de Amerikaanse militair zijn geboorteplaats Pittsburgh, Pennsylvania voor het Drentse Nijeveen. Twintig jaar militaire ervaring en na een universitaire studie, die hij in het leger in zijn vrije tijd heeft gevolgd, voltooide hij zijn MPA opleiding. Dit was het startkapitaal voor het oprichten van RIBS (Ruffolo International Business Services) Network. Ruffolo werd lid van verschillende "business clubs", waar hij reeds in een paar clubs een bestuursfunctie (Membership Committee American Chamber of Commerce in the Netherlands, President of the Amsterdam American Business Club, Advisory Board for the NFL European League and Founder of Stichting Giving Back) heeft verkregen. Als professional networker zette hij zijn eerste schreden in de zakenwereld. Inmiddels voelt hij zich in deze wereld als een vis in het water. Het professionele netwerk heeft hij uitgebouwd tot een wetenschap, bovendien heeft hij er voor zich zelf. een goed lopend bedrijf van gemaakt. Naast zijn werk als professioneel netwerker geeft hij bovendien trainingen. Bovendien is hij dank zijn specialistische kennis en zijn eigen enthousiasme een veel gevraagd gastspreker. Tevens is hij voorzitter van de zeer succesvolle Network-Club met meer dan 3500 leden. Onlangs is er van zijn hand tevens een boek verschenen Network Your Way to Success Contact Informatie Adres: Apollolaan 15, 1077 AB Amsterdam Telefoon: Internet:

Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing weer in Enschede! Wil jij ook leren hoe je je netwerk effectief kunt motiveren, stimuleren en activeren?

Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing weer in Enschede! Wil jij ook leren hoe je je netwerk effectief kunt motiveren, stimuleren en activeren? Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing weer in Enschede! Wil jij ook leren hoe je je netwerk effectief kunt motiveren, stimuleren en activeren? Op dinsdag 26 april 2011 verzorgt Charles Ruffolo, The

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2015-2016 Arnhem, augustus 2015 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2015-2016. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

22 mei a.s. Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing in Enschede!

22 mei a.s. Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing in Enschede! 22 mei a.s. Charles D.A. Ruffolo MPA, The NetworKing in Enschede! Wil jij ook je kennis vergroten van het op de juiste manier activeren van je Netwerk en ontdekken welke rol de Social World daarbij kan

Nadere informatie

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling.

Het Giving Back studentenprogramma is een ontwikkelingsgericht programma met een mentorschap en interessante workshops gericht op jouw ontwikkeling. Succes inspireert! Ben jij (binnenkort) HBO/WO student en is voor jou alleen de sky the limit? Heb jij ambitie en talent, en wil je leren nog krachtiger te worden om je ambitie daadwerkelijk waar te maken?

Nadere informatie

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens stichting Meridiaan.

Alle bestuursleden zijn gezamenlijk bevoegd om besluiten te nemen namens stichting Meridiaan. Algemene gegevens Stichting Meridiaan Meridiaan 40 3813 AW Amersfoort www.stichtingmeridiaan.nl RSIN 816179281 KvK Inschrijvingsnummer 32116451 Doel Het doel van Stichting Meridiaan kan samengevat worden

Nadere informatie

Jaarplan. Schooljaar

Jaarplan. Schooljaar Jaarplan Schooljaar 2014-2015 Arnhem, augustus 2014 Beste betrokkene, Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2014-2015. We hebben het vorig schooljaar geëvalueerd en antwoord gegeven op de vragen: Wat doen

Nadere informatie

INZETTEN VAN ROLMODELLEN: WAAROM EN HOE?

INZETTEN VAN ROLMODELLEN: WAAROM EN HOE? Aanpak risicojeugd en jeugdgroepen INZETTEN VAN ROLMODELLEN: WAAROM EN HOE? Jongeren staan open voor de inzet van rolmodellen. Volgens hen zijn échte rolmodellen mensen van betekenis, die dichtbij je staan

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

Doorstroming en oriëntering

Doorstroming en oriëntering Doorstroming en oriëntering Wat? De school wil aan alle leerlingen de kans bieden op een succesvolle loopbaan. Succesvol zijn in het onderwijs betekent dat de leerling, bij voorkeur op de leeftijd van

Nadere informatie

VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT

VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 14 februari 2014 1 Deze visietekst werd opgesteld door de stuurgroep van het strategisch

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt

Methodiekbeschrijving Januari 2008. Laat Zien Wat Je Kunt Methodiekbeschrijving Januari 2008 Laat Zien Wat Je Kunt Deel 1: Methodiekbeschrijving Het is bij de juiste methodiekvaststelling bepalend uit welke personen de doelgroep bestaat. De methodiek is vooral

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Talentcoach doorbreekt patronen

Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach Talentcoach doorbreekt patronen Talentcoach is een social profit organisatie. Wij gaan niet voor financiële winst, maar voor sociale winst. Mensen willen mee doen, maar zijn niet (meer) in

Nadere informatie

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020

Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Stichting Latoer BELEIDSPLAN 2015-2020 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 4 3. Werkwijze 5 4. Organisatie 6 5. Financiën 7 Pagina 2 van!syntaxisfout,! 1. Inleiding In dit beleidsplan kunt u meer

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018

Kuilven 22, 5469 GB Erp NL27 RABO 0142 6019 85 www.childrensperfecthope.org. Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Beleidsplan Stichting Childrens s Perfect Hope 2013-2018 Voorwoord In dit beleidsplan geven wij u graag een helder beeld van de activiteiten van Stichting Children s Perfect Hope (CPH). Ook informeren

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Werken in de olie- en gasindustrie

Werken in de olie- en gasindustrie Werken in de olie- en gasindustrie Beste gastdocent, Dit lespakket biedt u de handvatten om een leuke en leerzame gastles te kunnen geven in vmbo en havo/vwo klassen van het voortgezet onderwijs. Wij bevelen

Nadere informatie

Programma sessie. Vraag. theorie naar. praktijk. Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes in uw loopbaan? VMBO Congres 31 januari 2013.

Programma sessie. Vraag. theorie naar. praktijk. Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes in uw loopbaan? VMBO Congres 31 januari 2013. Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding op het VMBO Ahmed Mahamed Jan Lauwrens Haisma Programma sessie van theorie naar praktijk en in gesprek daarover Vraag Van wie heeft u geleerd na te denken over de keuzes

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Leidinggeven bij de stad Antwerpen

Leidinggeven bij de stad Antwerpen Visietekst Leidinggeven bij de stad Antwerpen 1. Inleiding Leidinggevenden zijn sleutelfiguren in onze organisatie. Zij hebben een voorbeeldfunctie, zorgen voor de vertaling van doelstellingen naar concrete

Nadere informatie

VOORUITBLIK

VOORUITBLIK VOORUITBLIK 2016-2019 VISIE ELANCE ACADEMY ELANCE Academy is sinds 2010 expert in het bevorderen van het emancipatieproces van meiden en jonge vrouwen in Amsterdam. ELANCE Academy gelooft in een wereld

Nadere informatie

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities.

Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. N e e r, 2 6 m e i 2 0 1 0 Visie & Beleid Beste lezer, Wij vinden het erg fijn dat u geïnteresseerd bent in onze visie en ambities. Indien u opmerkingen, suggesties of vragen heeft, laat ons dit weten.

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG

Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Beleidsnotitie 2018-2022 Stichting Vrienden van PARK VOSSENBERG Opgesteld door het bestuur van Stichting Vrienden van Park Vossenberg Kaatsheuvel, 29 maart 2018 Inleiding Stichting Maasduinen vervult een

Nadere informatie

Peer School Support. Rayondag Ingrado Noord Donderdag 18 mei Dirk Postma Associate lector Welzijn Nieuwe Stijl

Peer School Support. Rayondag Ingrado Noord Donderdag 18 mei Dirk Postma Associate lector Welzijn Nieuwe Stijl Rayondag Ingrado Noord Donderdag 18 mei 2017 Peer School Support Dirk Postma Associate lector Welzijn Nieuwe Stijl Yorick van Zanten Mentorprogrogramma Friesland inhoud 1. Waar kunnen de oorzaken van schoolverzuim

Nadere informatie

Stichting Challenges. Beleidsplan 2015-2018 2015-2018. 13 januari 2015

Stichting Challenges. Beleidsplan 2015-2018 2015-2018. 13 januari 2015 Stichting Challenges Beleidsplan 2015-2018 2015-2018 13 januari 2015 ADRES KVK MAIL WEB Diergaardesingel 58, 3014 AC Rotterdam 24422803 info@stichtingchallenges.nl www.stichtingchallenges.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

kunnen zijn aan de verwezenlijking van de genoemde doelstelling en daarmee in verband staan, één en ander voor zover wettelijk toegestaan.

kunnen zijn aan de verwezenlijking van de genoemde doelstelling en daarmee in verband staan, één en ander voor zover wettelijk toegestaan. Profiel Koosstraat 11, Paramaribo, Suriname +597 8531517 +597 8826060 stgwithinsu@withincoaching.net http://www.withincoaching.net/stgwithinsu/ KKF #: 28580 Over de Stichting De stichting is opgericht

Nadere informatie

Manuela Renjaan, Michael van Leeuwen Ruud Zwarts Voorzitter/Oprichter Penningmeester/Projectleider Secretaris

Manuela Renjaan, Michael van Leeuwen Ruud Zwarts Voorzitter/Oprichter Penningmeester/Projectleider Secretaris Beleidsplan Januari 2014 VOORWOORD Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting WOW Go. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten. Het plan geeft inzicht in de werving, beheer

Nadere informatie

MEER UIT JE COMMUNITY. Versterk De Verbinding, Vergroot Je Impact

MEER UIT JE COMMUNITY. Versterk De Verbinding, Vergroot Je Impact MEER UIT JE COMMUNITY Versterk De Verbinding, Vergroot Je Impact INHOUD Toepassing Yes! We Connect voor Communities 3 Visie 4 Aanpak 6 Programma bijeenkomst 1 Programma bijeenkomst 2 Programma bijeenkomst

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

MentorProgramma Friesland

MentorProgramma Friesland MentorProgramma Friesland - een eigen methodiek - Thank you for believing in me before I believed in myself (Yamada) Februari 2014. Het MentorProgramma Friesland is een samenwerkingsverband van Friesland

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014

DOEL van de WORKSHOP. KIESKEURIG 3 jaar OPDRACHT. Hoe KIESKEURIG bent u geweest bij het kiezen van deze workshop? 13-11-2014 KIESKEURIG 3 jaar Ondersteuning bij het kiezen van een vervolgopleiding voor middelbare scholieren HAVO en VWO November 2014 Eveline Hartman RSG Wolfsbos Hoogeveen Franca Hiddink Lectoraat rehabilitatie

Nadere informatie

Studie- loopbaan plannen

Studie- loopbaan plannen Studie- loopbaan plannen aan de Universiteit Leiden De ideale student - Kennis op WO niveau - Programma binnen norm doorlopen - Goed voorbereid op een loopbaan > (academische) carrière van +/- 40 jaar

Nadere informatie

Grootouderbetrokkenheid Connecting Generations stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van kinderen door de kracht van levenservaring en aandacht.

Grootouderbetrokkenheid Connecting Generations stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van kinderen door de kracht van levenservaring en aandacht. Connecting Generations Grootouderbetrokkenheid Connecting Generations stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van kinderen door de kracht van levenservaring en aandacht. Connecting Generations is een individueel

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015

Stichting OASE. Sociaal & Cultureel Centrum. Activiteiten Jaarverslag 2015 Stichting OASE Sociaal & Cultureel Centrum Activiteiten Jaarverslag 2015 Auteur: Oase Datum:30-12-2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Project Kunst en Cohesie... 3 2. Bewonersdag. 4 3. Bijeenkomst met

Nadere informatie

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT

VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VOOR DE SCHOLIER DIE VERDER KIJKT NAAR VU PRE UNIVERSITY COLLEGE VERDIEPT, VERRIJKT EN VERBINDT De VU wil graag met u werken aan de versterking van de kwaliteit van het voortgezet

Nadere informatie

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association

Actie diversiteit in alle departementen. KULeuven Association Actie diversiteit in alle departementen KULeuven Association Doorstroommethodieken in KHLim: Een positieve benadering Om het onderwijs voor alle studenten meer toegankelijk te maken is een UDL-traject

Nadere informatie

ONTDEK HET MOTIVATIEKOMPAS. Anton Philips Voorzitter Stichting Emergo

ONTDEK HET MOTIVATIEKOMPAS. Anton Philips Voorzitter Stichting Emergo ONTDEK HET MOTIVATIEKOMPAS Anton Philips Voorzitter Stichting Emergo Johan Cruijff: Als je gelukkig wilt worden moet je de dingen gaan doen waar je je gelukkig bij voelt Heeft iedereen. bepaalde onderwerpen

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

STAND VAN EDUCATIEF NEDERLAND

STAND VAN EDUCATIEF NEDERLAND STAND VAN EDUCATIEF NEDERLAND Onderwijsraad TRNDR-resultaten Hilversum, 20 februari 2019 1 TRNDR-RESULTATEN (14-12-2018 T/M 15-02-2019) 2 1. TOP 10 TRENDS Onderwijsraad - TRNDR resultaten 3 TOP 10 TRENDS

Nadere informatie

De Weekend Academie- jaarverslag 2016

De Weekend Academie- jaarverslag 2016 De Weekend Academie is expert op het gebied van talentontwikkeling, mentorschap en gezinscoaching. Wij ondersteunen gemotiveerde jongeren en hun ouders bij hun ontwikkeling en het vergroten van hun zelfredzaamheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 Jaarverslag 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 2 1. Inleiding In dit jaarverslag worden de resultaten van de Stichting Return over

Nadere informatie

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir

Groninger Studenten Roeivereniging Aegir Groninger Studenten Roeivereniging Aegir G.S.R. Aegir is een vereniging om sporten en ontspanning te combineren. Het roeien gebeurt op zowel recreatief (competitieroeien) als topsport (wedstrijdroeien)

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE

stimuleert ondernemerschap BRochure STEVE BRochure STEVE 2015/2016 DreamStorm presenteert STEVE het introductie programma ondernemend leren Steve is een individueel lesprogramma voor studenten in het Middelbaar Beroeps Onderwijs. In 12 lesuren

Nadere informatie

WINST DOOR WERKPLEZIER

WINST DOOR WERKPLEZIER The Happy Firm Sociale innovatieprogramma s op de werkplek WINST DOOR WERKPLEZIER Een werknemersprogramma voor transformatie van team, individu en werkplek. WERKPLEZIER LEIDT TOT DUURZAME PRESTATIES EN

Nadere informatie

Link met het secundair onderwijs

Link met het secundair onderwijs Link met het secundair onderwijs 1. Instroomprojecten 'Tutoraat' en 'Klimop' De moeizame doorstroom in het secundair onderwijs en de instroom naar het hoger onderwijs van kansarme en allochtone jongeren

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Training Communicatieve vaardigheden

Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatieve vaardigheden Training Communicatie vaardigheden, contact maken en verbinden In het dagelijks leven communiceren we best veel. Denk maar eens na, tijdens een vergadering, maar ook

Nadere informatie

Netwerk. Je Weg. Naar Succes

Netwerk. Je Weg. Naar Succes Netwerk Je Weg Naar Succes NETWERKDOELEN EEN GOEDE WERKRELATIE ONDERHOUDEN MET BESTAANDE NETWERKEN DIENSTVERLENING EN VERKOOP BIJ BESTAANDE NETWERKEN UITBREIDEN VERGROTEN DOOR NIEUWE NETWERKEN EN MARKTEN

Nadere informatie

European Women on Boards breekt glazen plafond

European Women on Boards breekt glazen plafond European Women on Boards breekt glazen plafond gelanceerd. In dit grensoverschrijdende programma, gepresenteerd bij PwC in Amsterdam, fungeren vrouwelijke bestuursleden uit het netwerk van EWoB als mentor,

Nadere informatie

helpt mensen met autisme (nog) een stapje verder

helpt mensen met autisme (nog) een stapje verder van het Stichting Vrienden Dr. Leo Kannerhuis helpt mensen met autisme (nog) een stapje verder Waarom een Stichting Vrienden van Het Dr. Leo Kannerhuis is een behandel- en kenniscentrum dat geheel gespecialiseerd

Nadere informatie

Order 2 Cash Professional

Order 2 Cash Professional Order 2 Cash Professional Keser Academy Steeds meer bedrijven brengen focus aan in het Order-2-Cash proces. Het zijn dan ook de customerservicemedewerkers die naast kritisch bekijken of de processen nog

Nadere informatie

Taal: de sleutel naar echt meedoen

Taal: de sleutel naar echt meedoen Taal: de sleutel naar echt meedoen Leren en participeren, hoe doe je dat? www.wmoradar.nl Bewoners die moeite hebben met de Nederlandse taal, kunnen bij Radar Wmo diensten een taalcursus volgen in hun

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning

Strategische Personeelsplanning Strategische Personeelsplanning De basis voor effectief en duurzaam functioneren 1 Wie is Hubé Maaike Huisman HR Business Coach Hubé zet mensen in hun kracht Van intuïtie tot intellect Van binnen naar

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat OPEN YOUR EYES Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat Leiderschap ontwikkeling vanuit de kern Leiderschap is van grote invloed op de resultaten van de organisatie. Hoe kunnen we onze ambities

Nadere informatie

Netwerk. Je Weg. Naar Succes

Netwerk. Je Weg. Naar Succes Netwerk Je Weg Naar Succes ??? VRAGEN??? Private Ruffolo Ruffolo & President Clinton Ruffolo & Gen Wesley Clark Mr & Mrs Ruffolo Ruffolo & VP Al Gore Ruffolo & Stedman Graham Ruffolo & Sir Richard Branson

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

Onderzoek Maatschappelijke Stage

Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek Maatschappelijke Stage Onderzoek in opdracht van Welzijn Barneveld Uitgevoerd door Rianne Stuij en Rianne Heijkoop Studenten Christelijke Hogeschool Ede December 2015 mei 2016 Inhoud Aanleiding...

Nadere informatie

EFRO Luik Ondernemende Innovatieve Partnerschappen/Ecosystemen in Studentensteden: toelichting

EFRO Luik Ondernemende Innovatieve Partnerschappen/Ecosystemen in Studentensteden: toelichting EFRO Luik Ondernemende Innovatieve Partnerschappen/Ecosystemen in Studentensteden: toelichting Wat? Een ondernemend innovatief partnerschap ( ecosysteem ) binnen een studentenstad wordt door Agentschap

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

STICHTING ONDERWIJS VOOR GAMBIA NL48 RABO

STICHTING ONDERWIJS VOOR GAMBIA NL48 RABO Identiteit en beleid Stichting Onderwijs voor Gambia Ontstaan De vier bestuursleden van de Stichting Onderwijs voor Gambia (hierna SOVG) zijn via gezamenlijke relaties met Gambia in aanraking gekomen.

Nadere informatie

Mentoringproject vmbo-leerlingen Hengelo. Een extra steun in de rug

Mentoringproject vmbo-leerlingen Hengelo. Een extra steun in de rug Mentoringproject vmbo-leerlingen Hengelo Een extra steun in de rug Kom naar de informatieavond op maandag 18 december 2006 Het mentoringproject voor vmbo-leerlingen Het is voor jongeren niet altijd eenvoudig

Nadere informatie

Mentorschap bestuurders in Fryslân West

Mentorschap bestuurders in Fryslân West Mentorschap bestuurders in Fryslân West 1. Inleiding: De portefeuillehouders SoZaWe van de 7 gemeentes in NW-Fryslân hebben uitgesproken, na een oproep daartoe in VFG-verband, zich in te willen zetten

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk

Netwerktips lid bereid te geven een tip Bereid je voor Onderhoud je contacten Schrijf Mis geen kansen positief niet al te moeilijk Netwerktips Hieronder een aantal tips op een rijtje: niet uitputtend, maar gewoon een selectie van mogelijkheden om in contact te komen met potentiele nieuwe klanten. 1. Word lid van een club, een mailinglist,

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7

Inhoudsopgave. 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 Beleidsplan 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3 2. Maatschappelijke paragraaf pag. 4 3. Financiële paragraaf pag. 7 2 1. Inleiding De Stichting Return heeft als doel het bevorderen van de sociale samenhang

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Employee Support en Menea

Employee Support en Menea Employee Support en Menea Sinds de aankondiging in april heb je de adviseurs van Employee Support bij Philip Morris kunnen zien om jou en je collega's te ondersteunen en bij te staan. Gelukkig hebben veel

Nadere informatie

Onderzoek als middel om de mentormethodiek te versterken

Onderzoek als middel om de mentormethodiek te versterken Datum 08-11-2012 1 Onderzoek als middel om de mentormethodiek te versterken Menno Vos m.w.vos@rug.nl Datum 08-11-2012 Waarde onderzoek voor mentoring 1) Effectiviteit: geeft inzicht in wat je project oplevert

Nadere informatie

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase

Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase Sterk In Je Werk Inzichten en aanbevelingen per levensfase 1. Aanbevelingen per levensfase Eén van de onderdelen van het programma Overstag is het ontwikkeltraject Sterk in je Werk. De organisaties die

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Een Stap voorwaarts in Leiderschap.

Een Stap voorwaarts in Leiderschap. 5 daagse training in voorjaar van 2010 Een Stap voorwaarts in Leiderschap. Doelgroep : DA Filiaal leidsters en aankomende filiaalleidsters Lokatie : Leusden DA hoofdkantoor Dag : Maandag van 9.30u 17.00u

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

Best Buddies Informatiepakket. Ontdek een nieuwe vriendschap

Best Buddies Informatiepakket. Ontdek een nieuwe vriendschap Best Buddies Informatiepakket Ontdek een nieuwe vriendschap Geschiedenis van Best Buddies International Best Buddies is een non- profit organisatie die mensen met een verstandelijke beperking in een één

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

Strategisch Fundament

Strategisch Fundament Strategisch Fundament 2018-2020 Wat is een dialoog Een openhartig en wederkerig gesprek over ervaringen en dromen dat bijdraagt tot verbondenheid. Wees nieuwgierig Je eigen ervaring delen Open je hart

Nadere informatie

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit

Inhoud: Over de Stichting. Activiteiten en projecten. - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Beleidsplan 2016-2017 Inhoud: Over de Stichting - Uitgangspunt - Doel - Doelgroep - Financiën - Publiciteit Activiteiten en projecten PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 PROJECT 4 Musicals Jongerenkoor Meditatieve

Nadere informatie

BestBuddies Nederland. Geef t beste van jezelf

BestBuddies Nederland. Geef t beste van jezelf BestBuddies Nederland Geef t beste van jezelf Wij zijn Michael de Boer, ambassadeur BestBuddies Léonie van der Spaan, regiocoördinator Zuid-Holland BestBuddies data In 2005 is BestBuddies in Nederland

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Training Conflicthantering, een stevige discussie met een goede afloop Je zal het best weleens hebben meegemaakt, een flinke discussie tijdens een vergadering. Jij en je collega

Nadere informatie

ENTRY2MARKET biedt u aan "Groeikansen over de grens"

ENTRY2MARKET biedt u aan Groeikansen over de grens ENTRY2MARKET biedt u aan "Groeikansen over de grens" Denkt u al na over internationaliseren? Weet u niet waar u moet beginnen? Starters International Business Gratis coaching door Experts Wat is Starters

Nadere informatie

leren in oss, zo doen we dat!

leren in oss, zo doen we dat! leren in oss, zo doen we dat! visie op een leven lang leren en ontwikkelen in de gemeente oss Oss is een open leergemeenschap waar individuen in verschillende omgevingen een leven lang leren en zichzelf

Nadere informatie

Beleidsplan Clubjaar

Beleidsplan Clubjaar Beleidsplan Clubjaar 2017-2018 Voorwoord Voor u ligt het beleidsplan van Rotaract Club Hoeksche Waard. Dit plan omvat een overzicht van de doelstellingen en activiteiten. Daarnaast geeft dit plan inzicht

Nadere informatie

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu

CarrièreBoost. Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu CarrièreBoost Jezelf succesvol presenteren op de arbeidsmarkt anno nu Op zoek naar een nieuwe baan waar begin ik?! Reorganisatie, inkrimping, u bent ontslagen! Veranderingen, verschuivingen u wordt herplaatst!

Nadere informatie