DIGITALE NIEUWSBRIEF. Beste koorleden,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIGITALE NIEUWSBRIEF. Beste koorleden,"

Transcriptie

1 DIGITALE NIEUWSBRIEF 28 maart 2014 Beste koorleden, Dit is de eerste digitale Nieuwsbrief van Becadans. En vast niet de laatste. Want een aantal van jullie heeft vlot zijn medewerking toegezegd aan het leveren van een bijdrage en dat ook mooi op tijd gedaan. Het resultaat is een interessant en bont geheel van teksten en foto s. Leesbaar en vaak ook heel verrassend. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: Carnaval komt voorbij, Pieter Jan Leusink, nieuwe leden presenteren zich, er is een gedicht over het koor, een stukje over vrijwilligerswerk in de Wereldwinkel en over ademsteun als zangtechniek. Last but not least spreekt onze dirigent vanaf de bok. Leuk, hoe al die verschillende achtergronden en interesses samensmelten in mooi koorgezang. Ik wens jullie allen heel veel leesplezier met dit historische eerste nummer en hoor graag, of je vindt dat we op deze manier op de goede weg zijn met de Nieuwsbrief. Voor verbetersuggesties staan we zeker open. Miriam Hesselmans

2 Van het bestuur In de vorige Nieuwsbrief al aangekondigd, maar nu is de website online. Door de inzet van Brigit Moonen en Antoinette Scheutjens kunnen we onze informatie weer online zetten. Een mooie gebruiksvriendelijke site, waar informatie vanuit bijvoorbeeld bestuur, Marijke of PR kan worden geplaatst hebben we afgesloten met onze kerstconcerten. De try-out in de Clossenborch, waar je ziet dat je de inwoners van de Clossenborch ontzettend blij maakt met een uurtje kerstliederen zingen. En één zou er graag het stokje van Marijke willen overnemen. Zeker de moeite waard om er dit jaar weer naar toe te gaan, en wel op zondag 21 december. Het optreden in het Oude Kerkje samen met het koperensemble klonk als een klok. Wat vinden wij het daar heerlijk zingen. En als we dan ook nog de kerk vol hebben met enthousiaste toehoorders dan kan onze avond niet meer stuk. Ons traditioneel kerstconcert op 2e kerstdag in een weer aardig volle Gouden Carolus. Ons publiek waardeerde het ook dit jaar weer dat we een heel gevarieerd repertoire ten gehore brachten. Het nieuwe jaar net begonnen kregen we het slechte nieuws dat Annemie was overleden. We waren er allemaal erg van ontdaan en zeer verdrietig, maar hebben haar met zijn allen een heel waardig afscheid gegeven. Na een zeer goed bezochte A.L.V. zijn we het jaar weer begonnen met nieuw repertoire in te studeren. We willen ons dit jaar focussen op het instuderen van liederen zodat we volgend jaar, ons 4e lustrum, iets moois neer kunnen zetten. Voor het 4e lustrum zijn we al stilletjes begonnen met de voorbereidingen. Begin maart carnaval, en dus ook weer garderobedienst bij De Zwaan. We hadden even de twijfels of we het wel door moesten laten gaan. Nadat de mail was uitgegaan met de vraag of er nog animo voor was, was de twijfel bij ons snel verdwenen. Iedereen heeft met veel plezier een paar uurtjes in de tent gestaan en de opbrengst loog er niet om. Voor iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd onze dank. Het oud ijzer werd weer in containers geladen, zodat het weg gebracht kon worden. De harde werkers werden door de dames van Lief en Leed beloond met een bakje koffie en natuurlijk appeltaart. De oud-ijzervreters, maar ook jullie die het oud ijzer bijeen brengen, zorgden ervoor dat de kas weer aardig werd aangevuld.

3 Na de voorjaarsvakantie gaf Albert van Uden, onze secretaris, aan dat hij binnen het koor vanaf 1 april a.s. graag verder wil gaan zingen zonder bestuurlijke activiteiten. Het bestuur vindt dat jammer, maar respecteert uiteraard zijn besluit. We willen hem in ieder geval bedanken voor het vele werk dat hij voor het koor heeft verzet. We zijn druk doende om een koorlid bereid te vinden om toe te treden in het bestuur. Op 26 maart werd er weer een Sing-in gehouden. Voorbereidingen getroffen, leden geïnformeerd en dan afwachten wat er voor reacties binnenkomen. In het begin bleef het heel STIL, maar toen de datum naderde stroomden de aanmeldingen binnen. Tot onze verbazing hadden we 34 gegadigden, die wel een keer wilden komen horen, wat zingen in een koor is. Twee liederen werden ingestudeerd en toen we na de pauze vierstemmig de liederen mochten zingen was het echt niet STIL meer. We wachten met spanning af of zich nieuwe leden aanmelden. Bedankt voor jullie inzet. We hebben de afgelopen maand twee nieuwe leden mogen verwelkomen. Bij de sopranen Thea Jole en bij de alten Maria Renders. Het voorjaar, het mooiste jaargetijde. Alles wordt weer mooi groen en met de zon komt de energie naar binnen. Laten we er van genieten en lekker gaan zingen, zodat we 4 mei bij de Dodenherdenking en 22 juni bij het seizoenafsluitingsconcert er iets moois van kunnen maken.

4 Carnaval maart Na lang overleg met mezelf wilde ik toch uit liefde voor ons koor niet zo als voorgaande jaren NEE zeggen, maar ook een avondje meedraaien in de garderobetent tijdens deze volksfeestdagen. Zonder dat ik wist wat me te wachten stond, ging ik een beetje te vroeg maar vol goede moed deze maandag naar Hilvarenbeek op zoek naar de garderobetent. Wat een verrassing zo n keurige goed georganiseerde ruimte had ik niet verwacht, mijn eerdere angst voor het ongewisse verdween als sneeuw voor de zon, ik werd super vriendelijk ontvangen door mijn voorgaande ploeg en ik voelde me meteen op mijn gemak, wat zeg ik.. ik vond het zelfs leuk. Na enige minuten kwamen de anderen uit mijn groepje: Nel en Ineke die een tijdje voor Jan ingesprongen was en later Jan nadat hij zijn vee verzorgd had, we hadden het hartstikke gezellig met elkaar en de samenwerking liep perfect. Ontzettend fijn dat de feestvierende soms uitbundig uitgedoste carnavalsvierders hun jassen bij ons in bewaring kunnen geven om zo onbezorgd in het feestgedruis te gaan. Maar ook voor ons ploegje was het een feestje, Trees had er bijzonder goed voor gezorgd dat er ook voor ons drankjes en versnaperingen waren. Super hoor Trees jouw grote betrokkenheid. Tot onze grote verrassing werden we ook nog getrakteerd op warme eigen gebakken worstenbroodjes door Jack en Didel, wat wij ontzettend attent vonden en we lieten ze ons bijzonder goed smaken. Ook heb ik grote bewondering voor de ploeg die het hele gebeuren hebben opgebouwd, maar meer nog om het midden in de nacht weer af te moeten breken en op te ruimen. Dat noem ik nog eens : HART VOOR JE KOOR HEBBEN. Altijd waren mijn woorden : carnaval is niks voor mij, maar één ding is zeker, volgend jaar ben ik er voor de garderobedienst zeker weer van de partij Nelleke Lips.

5 Vier nieuwe leden (2013) stellen zich voor Els de Bruijn- van Oorschot Geboren op 3 oktober 1949 en de eerste achttien jaren opgegroeid aan de Diessenseweg in Hilvarenbeek. (daar waar Slagerij van Stokkum was gevestigd ) Ik kijk terug op een blije onbezorgde jeugd. Samen met mijn ouders, drie broers en drie zussen vormden we een druk maar gezellig gezin. Ik leerde thuis de handen uit de mouwen steken, een bedrijf aan huis met werkende ouders vraagt van kinderen zelfredzaamheid en van die ervaring ondervind ik nog steeds mijn voordeel. Mijn middelbare schoolopleiding (kinderverzorging en Z-verpleging) volgde ik in Tilburg, waarna ik passend werk vond op een kleuterdagverblijf aldaar. Totdat ik trouwde met Jan de Bruijn en we samen twee kinderen kregen. Die kinderen waren destijds een reden om het werk buitenshuis op een laag pitje te zetten. Echter Interpolis was een vooruitstrevend bedrijf waar toen al in deeltijd en als gehuwde vrouw gewerkt kon werden en die kans heb ik gegrepen. Totaal iets anders dan mijn opleiding, maar ik vond het heel leuk. Vooral omdat ik enkel en alleen aan het moederschap niet voldoende ontplooiing ondervond en ik graag onder de mensen was -en nog ben-. Toen mijn man een aantal jaren later een eigen bedrijf begon was er thuis hulp nodig. Ik volgde een opleiding bedrijfsadministratie en boekhouden en richtte me met veel voldoening op het werk thuis. We maakten samen heel wat uren, maar gunden onszelf ook tijd voor het maken van mooie buitenlandse reizen, te veel om op te noemen. Daarnaast wandelden en fietsten we heel wat kilometers in ons eigen landje. Ik haalde mijn A.M.V. diploma en volgde een paar jaar klarinetles. De Nederlandse taal is mijn troetelkind, het schrijven van verhalen, gedichten en levenservaringen is dan ook een van mijn hobby`s. Ik combineerde het werk thuis met vrijwilligerswerk, eerst op de school van onze kinderen en later in de Petrusparochie. En door dat diverse werk leerde ik weer veel mensen kennen. Onze dochter Ester kwam met haar man weer in Hilvarenbeek wonen, heeft nog steeds een leuke baan als juf van het huidige Starrenbos. En we werden verblijd met vier kleinkinderen, een verrijking van ons leven. Na verloop van jaren moesten we om gezondheidsreden van Jan het bedrijf helaas vroegtijdig overdragen aan onze zoon Jeroen.

6 Een lange periode van onzekerheid omtrent Jan zijn gezondheid volgde, maar we waren daardoor niet minder gelukkig samen. We vonden een fijn huis aan de Wouwerdries en intens en bewust genoten we van al het moois dat ons samen nog werd gegund. Totdat op 5 februari 2013 er een eind kwam aan ons gedeeld geluk. Ik ging alleen verder met onze kinderen en kleinkinderen en nam me voor er het beste van te maken. En dankzij een hoop goei volk lukt me dat aardig. Eerder al aangespoord door Jan en door een duwtje in de rug van enkele vrienden, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en meldde me tijdens het juni optreden van Becadans aan als aspirant lid. Toen dirigente Marijke tijdens een repetitie aan me vroeg in de pauze een stemtest te doen, was ik poep-nerveus en heb toen mijn uiterste best gedaan. Wat zou het een teleurstelling zijn als ik niet de vereiste zangkwaliteit had. Maar gelukkig, ik mocht blijven! En daar ben ik tot aan de dag van vandaag nog blij mee. Ik ga elke week met plezier naar de repetitieavond. De club straalt warmte en genegenheid uit en kwaliteit en gezelligheid gaan er hand in hand. En ik?...ik hoop dat ik nog lang bij stem blijf. Hans Wilmes Ik ben geboren op 31 oktober 1944 in de 5e klas van de lagere jongensschool van het Groeseind in Tilburg. Hoe dat kwam? Wij woonden vlak bij het Wilhelminakanaal en niet ver van de brug. Het einde van de oorlog was in zicht en er was aan de brug springstof aangebracht en zodoende werd ons gezin geëvacueerd naar de school waar mijn moeder mij baarde. Op die school heb ik zangles gehad om met het jongenskoor in de kerk te gaan zingen. Ook hebben wij eens een musical gedaan in het patronaat van het Groeseind. Na mijn schooltijd heb ik 37 jaar als onderhoudsmonteur bij de Volt in Tilburg gewerkt. Ik had daar een collega die in een zangkoor zong "Zang en Vriendschap" en vroeg aan mij of ik ook niet geïnteresseerd was. Ik ben daar op in gegaan en heb dat 3 jaar gedaan. Gregoriaanse gezangen, operette In Weisen Rösll en het slaven koor van Nabuco. Wij

7 repeteerden bij Verbunt aan het Korvelplein in Tilburg. Diverse uitvoeringen gedaan w.o. in de Heuvelse kerk onder leiding van Cees van Gorp. 50 jaar geleden ontmoette ik een meisje, Jeanny van der Loo, in Hilvarenbeek waar ik in 1968 mee ben getrouwd. Wij hebben samen 2 kinderen groot gebracht, Jirry en Renate. Deze zijn inmiddels ook getrouwd en Renate heeft met haar man voor 2 lieve kleinkinderen gezorgd, Nienke en Martijn. Mijn hobby's zijn heel uitgebreid geweest en nu nog. Ik ben 22 jaar jeugd trainer geweest bij Hilvaria. Helaas heb ik daar mee moeten stoppen door versleten knieën. Mijn hoogtepunt was wel dat ik het eerste Bikse liedjesfeest heb gewonnen met een zelf geschreven liedje "Brabants Bont". Destijds was ik een echte carnavalsvierder en ben ook 9 jaar Prins geweest van "De Posteljons". Ik heb 4 X meegedaan aan liedjesfist. Maar de muziek bleef me trekken en speel nu thuis graag op mijn keyboard en heb daarvoor 6 jaar bij Harrie Al op les geweest. Bij Houdoe Elckerlijck werd ik gevraagd door Michiel van de Sande om daar mijn liedje te vertolken van Brabants Bont. Na deze succes-houdoe kwam ik in contact net Becadans koorleden die mij paaiden om maar eens te komen zingen bij dat koor. Mijn vrouw had nog wel wat overredingskracht nodig omdat ik nogal veel hobby's had, klussen bij Hilvaria, klussen bij de kinderboerderij. biljarten, toneelspelen. Ze zei: "Dan zèède noit mir thuis". Maar mijn vrouw vroegen ze toen ook waarom ze niet bij het volksdansen kwam? Dat deed ze en zo kreeg ik ook toestemming om bij Becadans als bas te gaan zingen. Een "win win" situatie. Ik ben bij het koor hartelijk ontvangen. Het is net of ik weer " thuis" ben gekomen. Ik zal wel wat tijd nodig hebben om op "toonhoogte" te komen, maar noten lezen heb ik niet verleerd alhoewel het weer oppakken van wat ik 50 jaar geleden weer wennen moet. Ik vind dat ik goed ben opgevangen in het koor en ga met plezier naar elke repetitie toe. Het repertoire spreekt mij zeer aan omdat mijn muziekkeuze zeer ruim is. Muziek is voor mij "stemming" in welk humeur je bent, vrolijk, bedroefd, serieus, feest, overal past wel een melodie bij die op dat tijdstip past. Bij mij past muziek uit de jaren '60 en '70 het meest. Ik mag ook graag operette muziek horen. Ik hoop bij het koor ook graag meer te weten komen over andere koorleden. Want wie kent niet het liedje van Max van Praag? "Toch denk ik altijd nog met weemoed aan mijn eerste, mijn eerste meisje van de zangvereniging." Romantisch hè?

8 René Sneijders Mijn naam is René Sneijders en ik ben op 23 april 1966 geboren in de Van Spreeuwelstraat. Ik ben sinds 24 jaar getrouwd met Irene de Brouwer, ook een echte Bikse en we kennen elkaar al 29 jaar. De eerste 3 jaar van ons huwelijk hebben we in Waalwijk gewoond (ik werkte toen bij Piet Klerkx) maar in 1993 zijn we weer terug verhuisd naar Hilvarenbeek. We hebben 2 kinderen. Ron is 21 jaar en studeert in Nijmegen Natuur- & Sterrenkunde en Evy is 17 jaar en studeert HBO Verpleegkunde in Tilburg. Ik zit sinds 15 jaar in de computers, eerst als techneut /verkoper in een computerwinkel en de afgelopen 8 jaar als netwerk/systeembeheerder bij Sterknetwerk in Gemonde ( Ik speel ruim 30 jaar basketbal bij Biks Shots in Hilvarenbeek waarvan de laatste 15 jaar bij de recreanten. Daarnaast ga ik 1 à 2 x per week mountainbiken in de bossen. Nog een grote hobby van me is onze 43 jaar oude Citroën DS. Als het lekker weer is, gaan we regelmatig een stukje toeren en ook proberen we altijd met de DS op vakantie te gaan. Twee jaar geleden zijn we ermee naar Zuid-Frankrijk geweest en dit jaar staat Spanje op de planning. We houden van kamperen en naar vakantiebestemmingen dichter bij huis gaan we meestal op pad met onze caravan uit Waarom bij een koor? Ik liep al enkele jaren rond met de wens om bij een koor te gaan zingen. Maar ja, ik wist niet bij wie ik moest zijn, dus ik heb het steeds voor me uit geschoven... totdat ik vorig jaar naar Houdoe Elckerlyc ging en daar Becadans zag optreden. Ik had meteen zoiets van "Daar wil ik bij horen!" In de pauze liep ik tegen Carin Brinkman (van Hees) aan. Zij was getipt door mijn vrouw en wist me over te halen om eens een keer te komen kijken. Dat heb ik gedaan en het vervolg weten jullie :-)

9 Jolanda Ketelaars Mijn naam is Jolanda Ketelaars, geboren in Tilburg. Sinds vier jaar woon ik in Esbeek, samen met mijn man Bob en onze dochter Lisa. We wonen aan de rand van Esbeek dicht bij het bos. Dit vind ik heerlijk, ik wandel veel met onze twee honden. Ook zijn wij in het bezit van drie paarden. Zelf rijd ik geen paard maar mijn dochter wel. Het buiten werken, zorgen voor de paarden, het groen rondom het huis bijhouden is heel ontspannend. Sinds een half jaar werk ik niet meer, voor die tijd werkte ik als schoolmaatschappelijk werkster op speciaal onderwijs. Ontzettend leuk werk, maar ook zwaar. Voordat we in Esbeek kwamen wonen, woonden we op een schip in de Piushaven. De vier gebroeders. Met dit schip gingen we ook zeilen in de vakanties. Dit naar Zeeland of het IJsselmeer op. Voordat we op het schip gingen wonen hadden we altijd een kleiner zeilschip waar we ook veel mee gingen varen. Ook dit was een hele leuke tijd en het wonen op een tjalk is heel prettig. Kortom van alle markten thuis zowel schipper als boerin. Nieuwe uitdagingen liggen mij, saai is het nooit. Het zingen in een koor is mij niet vreemd. In Tilburg zong ik in het Elizabeth koor. Nu zocht ik het wat dichter bij huis en kwam ik uit bij Becadans. Het is een fijne club mensen, begaan met elkaar op een goede manier. Ik voel mij er thuis en ben van plan nog lang te blijven.

10 Vanaf de bok Wat ervaar je als je voor het koor staat? Vanaf mijn plaats, op de bok, kijk je naar een groep bestaande uit gemiddeld 60 tot 65 personen. Blond, donker en grijsharig, wat jonger en wat ouder, vrouwen en mannen, groot en klein, rustige en drukkere karakters, en ga zo maar door. En dan aan jou de taak elke woensdagavond een repetitie te verzorgen waar elk lid plezier aan beleeft en waarbij het oog gericht moet zijn op de komende optredens. Kortom, een uitdagende maar wel leuke klus. De afgelopen weken en de komende maanden ligt de nadruk op het instuderen van nieuwe liederen, dat hebben jullie zeker gemerkt. Dit met het oog op volgend jaar, want dan vieren we ons 20-jarig jubileum en zullen we ons beste beentje voorzetten met nieuw repertoire. De afgelopen jaren hadden we steeds een drukke kalender met allerlei optredens waardoor er weinig tijd overbleef om nieuwe stukken in te studeren. Gelukkig heb ik daar nu wel de tijd voor. Met de Sing-in, Dodenherdenking en het optreden tijdens de Hilvermert/Elastiek in de Gouden Carolus in het verschiet, hebben we voldoende activiteiten om tot het zomerreces goed bezig te kunnen zijn. Warme, muzikale groet, Marijke

11 Het koor Het is koud, de maan staat naast de toren, het heeft de hele dag gevroren, het jaar is moe en oud. Het is stil op straat, een enkeling die zijn hond uit laat, een blad dat ritselt langs de goot, december, de wereld gaat dood. Maar als de kerkklok acht keer slaat, wekt hij de straat tot leven; Daar loopt een man, hier fietst een vrouw, een auto stopt ook even. Nu komen sopranen, diep in hun jas, tenoren, wat alten, dan weer een bas, in de warmte van het café; ze brengen zwarte mappen mee.

12 Een groet, een lach, nog wat gejoel en dan zoekt men zijn eigen stoel. Vóór het koor de dirigent, bijna allen zijn present. Soms doet iemand zijn verhaal, een mededeling, even, zoekend of in zekere taal, het koor wordt spiegel van het leven. De dood eiste kil onderdak, er was pijn of zorg en ongemak. Maar vreugde ook, een goed bericht, een kindje zag het levenslicht en beterschap is ook beloofd aan wie dat niet meer had geloofd. Puer natus in Bethlehem klinkt het nu plechtig door de zaal, een lied stijgt op uit vele kelen als onze stemmen de stilte stelen. Daar staan wij dan, gelijkgestemde zielen, elk anders en toch één, in warme harmonie, wij allen, als buiten sneeuw begint te vallen. Albert van Uden

13 Carin Brinkman Over vrijwilligerswerk bij de wereldwinkel Hallo allemaal, In 2001 werd mij gevraagd, of ik interesse had om één dagdeel in de twee weken in de Wereldwinkel te helpen. Ik was al een tijdje aan het denken om vrijwilligerswerk te gaan doen dus dit kwam op het goede moment. Ik was eigenlijk nog nooit in de Wereldwinkel geweest, dus er ging letterlijk "een wereld open" voor mij. Het heeft een poos geduurd, voordat ik wist wat er allemaal te koop was want, zoals sommigen van jullie misschien weten, staat onze winkel behoorlijk vol met de mooiste spullen uit allerlei landen. Ontwikkelingslanden, wel te verstaan. Via gecertificeerde importeurs kopen wij de artikelen in die door mensen in noodlijdende landen gemaakt worden. Dat zijn vaak projecten om niet alleen de mensen die eraan werken te steunen maar ook, doordat er een eerlijk salaris verdiend wordt, de gehele familie te helpen. Zo kunnen kinderen naar school en kan de leefomgeving verbeterd worden. Vroeger deden wij onze inkopen op beurzen. Vier keer per jaar was het dan mogelijk om zoveel spullen in te kopen als er in je auto pasten. Vaak gingen we dan met de kofferbak vol en allemaal een doos op schoot in de auto naar huis. Onze inkopen doen wij tegenwoordig in Culemborg. Daar zitten de importeurs bij elkaar op een terrein en een paar importeurs komen ons bevoorraden in de winkel. Zo hebben we houten speelgoed uit Sri-Lanka, blikken auto's en fietsen uit Madagaskar. Tapasschalen uit Tunesië, boeddha's uit Indonesië, sieraden en zijden sjaals uit India, beelden uit Afrika en nog zoveel meer. Daarnaast mogen we ook 10% nevenartikelen verkopen, als het maar voor een erkend goed doel is. Wij hebben gekozen voor Unicef. Waar die voor staan is denk ik bij iedereen

14 duidelijk. En ook voor Floris recycling. Zij maken kaarten en toebehoren van gerecycled papier en 10% van hun opbrengst gaat naar gratis ziekenhuizen in India. We hebben 35 medewerkers die in onze winkel geheel belangeloos hun steentje bijdragen. Sommigen werken één dagdeel in de vier weken en er zijn er ook die twee dagdelen per week werken. Omdat we een stichting zijn hebben we een kerngroep die bestaat uit zeven personen voor de algemene gang van zaken. Verder hebben veel medewerkers een extra taak, als ze dat willen tenminste. Dat varieert van etaleren tot het versturen van verjaardagskaarten. Ik vind het heel gezellig om deel uit te maken van dit team. Met zijn allen zijn we verantwoordelijk voor "ons winkeltje". Een cadeau kopen bij de Wereldwinkel is driedubbel geluk. Een geluk om een ander blij te maken met een cadeau, je wordt er zelf blij van om het te geven en aan de andere kant van de wereld geef je iemand een kans op een beter leven. Wat wil je nog meer? Als iedereen wat tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, op welke manier dan ook, dan wordt de wereld een stuk mooier. Ik hoop dat ik jullie een kijkje heb kunnen geven in één van de dingen waar ik me mee bezig houd. We hebben dan wel veel medewerkers bij onze winkel, maar door de hoge gemiddelde leeftijd zijn we altijd op zoek naar nieuwe mensen en dat is een groot probleem. Dus als jullie op zoek zijn naar een mooie, gezellige en vooral nuttige tijdsbesteding, dan ben je van harte welkom om ons team te komen versterken. En dat klinkt ons dan weer als muziek in de oren! Warme lentegroet, Carin Brinkman

15 Ademsteun Ademsteun. Een bejaardenoord? Een medische voorziening? Nee, een zangtechniek. Bij menigeen bekend. Maar toch. Laten we hem nog eens doornemen. Ademsteun is letterlijk je adem ondersteunen. Hoe doe je dat? Door het laag houden van je middenrif, terwijl je zingt. Dat middenrif heet ook wel diafragma. Waar is het goed voor? Een zuivere toon vasthouden Zacht en luid zingen Niet in ademnood komen Uithoudingsvermogen Toepasbaar in elke stijl Als je inademt, zetten je buik en je middel uit. Buikademhaling. Probeer het maar, met je handen in je zij. Je middenrif wordt omlaag geduwd. Door het dalen van je middenrif, krijgen je longen meer ruimte. Als je je diafragma naar boven laat komen, ben je alle ingeademde lucht weer kwijt. En dan kun je geen lange tonen aanhouden. Probeer daarom je middenrif juist laag te houden, ook terwijl je uitademt. Je hebt zo ook meer controle op de luchtstroom die je stemplooien in beweging brengt. Je managet als het ware de luchtstroom en de luchtdruk. Op bijgaande animatie zie je het middenrif op en neer gaan. Diafragma_ademhaling.gif Ademsteun begint met goed ademhalen. Veel mensen ademen alleen met het bovenste deel van hun longen. Dan krijg je moeilijk genoeg lucht binnen om lange noten te kunnen zingen. En aan ademsteun kom je zonder buikademhaling niet eens toe. Ademsteun is dus de techniek je middenrif laag te houden als je uitademt. Het is een vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Dat duurt even. Bronnen: Tipboek Zang, Wikipedia Albert van Uden

16 Bert van Nijendaal over Pieter Jan Leusink Beste leden van Becadans, Sinds een jaar of twee bezoek ik concerten van Pieter Jan Leusink. Wie is Pieter Jan Leusink, vanaf nu afgekort: PJL? In 1996 richtte hij The Bach Orchestra of the Netherlands op, bestaande uit musici die gespecialiseerd zijn in de barokke en klassieke uitvoeringspraktijk. In 2006 werd aan het orkest een professioneel koor toegevoegd: The Bach Choir of the Netherlands. PJL is de dirigent van The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands, dat jaarlijks een reeks prachtige concerten geeft. De solisten van het koor zijn: Olga Zinovieva, sopraan, Sytse Buwalda, countertenor (man met jongensstem); Martinus Leusink, tenor en zoon van, Joep van Geffen, bas, Thilo Dahlmann, bas. Het koor bestaat verder uit zo n 15 leden. Deze leden zijn sopraan, alt, tenor en bas. Wanneer de solisten niet soleren, maken ze deel uit van het koor. Al is dat niet groot, zoals gezegd, het koor heeft een behoorlijk volume. Het brengt een prachtige heldere klank voort. Het orkest, 30 mannen en vrouwen, is bescheiden van omvang. Het completeert de prachtige klank, met het gebruik van authentieke instrumenten. De concertmeester is Igor Rughadze. Tijdens de concerten is er zichtbaar grote betrokkenheid van musici en zangers. Zij spelen voornamelijk het klassieke genre: Requiem van Mozart; Matthäus Passion; Messiah van Händel; Naar bovengenoemde concerten ga ik meestal en dan naar het Concertgebouw in Amsterdam. Ontzettend mooi! Ik geniet er iedere keer weer van. Vooral de akoestiek daar is geweldig. Bovendien is het een middag of avond uit. PJL is een bevlogen mens en hij weet zijn musici heel goed te inspireren, zodat alles in harmonie klinkt. Zelf eist hij ook alles van zichzelf. In de pauze van een concert signeert hij zelf de Cd s die daar te koop zijn. Ik heb hem eens een keer gesproken (het is een toegankelijke man) en gevraagd, hoe hij soms op één dag twee keer hetzelfde concert geeft en dan toch zo n kwaliteit levert. Hij vertelde mij, dat hij dat van zichzelf eist en dus ook van zijn musici. Hij voegde er verder aan toe dat het publiek daar recht op heeft, omdat ze uiteindelijk een kaart gekocht hebben. PJL dirigeert verder Bach Proms Concerts, The Classical Proms, Requiem van Fauré en Kerstconcerten. Bij de laatstgenoemde ben ik nog niet geweest. Meestal ga ik naar de eerder

17 genoemde uitvoeringen, waarbij ik het meest geniet van het Requiem van Mozart met daarbij de Krönungsmesse, zonder de andere concerten tekort te doen. Ik kan jullie zo n concert van harte aanbevelen. Als je daar bent, wordt je gegrepen door het enthousiasme dat Pieter Jan Leusink uitstraalt op zijn musici en koorleden. Hij heeft verder duidelijk de wind er onder, maar niet vervelend. Je merkt goed dat hij de leiding heeft en zo laat hij de musici en zangers duidelijk goed overkomen. Hij gaat tot het uiterste om alles uit de kast te halen. De organisatie PJL staat regelmatig in zowel de landelijke- als de regionale dagbladen. Daarbij zet zij uiteen waar de concerten zijn en op welke datum. Zij treden landelijk op en als we over onze omgeving spreken zingen en spelen zij in het Jh. Bosch Artcenter in Den Bosch en in de Catherinakerk in Eindhoven. In Utrecht zingen ze ook, en wel in de Jacobikerk. Ik heb inmiddels van de organisatie PJL de toezegging gekregen dat ik hun nieuwsbrief naar jullie als leden van Becadans ( eenmalig ) mag versturen. Als je er interesse voor hebt mail mij dan even: en ik zal dan twee weken na het verschijnen van dit blad een mail met jullie adressen naar de stichting Klassieke Concerten PJL sturen. In die nieuwsbrief staan alle concerten voor de komende tijd vermeld en bovendien geeft het goed weer waar men mee bezig is en ondersteunt het wat ik hierboven verteld heb. Hopelijk spreekt het jullie ook aan. Ik ben er zelf heel enthousiast over en als ik in A dam een concert bezoek kom ik er altijd heel voldaan van terug. De uitvoeringen zijn altijd sprankelend, vol emotie en spiritualiteit. Bert van Nijendaal THE END

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

D E V R I E N D E N K R A N T

D E V R I E N D E N K R A N T J a a r g a n g 2, n u m m e r 8 D E V R I E N D E N K R A N T S e p t e m b e r 2 0 0 9 IN DEZE NIEUWSBRIEF VAN ONZE VOORZITTER JUBILEUMRECEPTIE EEN PAAR FOTO S NIEUW VOORZITTER JEUGDCOMMISSIE REGELING

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012

Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Peuterspeelzaal het Boemeltje en BSO Willem Eggert december 2014 2012 Beste ouder/verzorger, We zitten midden in alle decemberactiviteiten en het is heel sfeervol op de locatie. Samen met de kinderen werken

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

D R U P P E L S G E W I J S

D R U P P E L S G E W I J S B a s i s s c h o o l D e R e g e n b o o g s e p t e m b e r 1 5 D R U P P E L S G E W I J S 1 5 m e i 2 0 1 1 KALENDER 07-09 hoofdluiscontrole 07-09 informatieavond groep 7 08-09 informatieavond groep

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

juli 2015 TSO Nieuwsbrief 4

juli 2015 TSO Nieuwsbrief 4 juli 2015 TSO Nieuwsbrief 4 Beste ouders, kinderen en geïnteresseerden Het schooljaar is alweer voorbij, het was een jaar waar we met veel plezier de tussenschoolse opvang verzorgd hebben. Nu zijn we net

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan?

Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Denk je te weten wat je wilt, blijkt het een idee van anderen te zijn. Wat doe je dan? Jolanda gaat op pad met onze Wandelcoach Tineke Franssen Jolanda (33) werkt als hypotheekadviseur in het bankwezen.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan

Verhaal week 1 (hdl. p ) wordt voorgelezen. (geselecteerde tekst) Prent 1 staat vooraan Advent vieren en beleven tweede graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Beste mensen, Marc Heyrman

Beste mensen, Marc Heyrman Voor jongeren met een beperking GOED wonen Oisterwijk Van harte gefeliciteerd met de organisatie en de persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb aan de start en in Arendonk kunnen zien (als toeschouwer)

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

China Light Sprookjeshof

China Light Sprookjeshof China Light Sprookjeshof Afgelopen week zijn jullie al wel iets voorbij zien komen over het China Light waar we naar toe zijn geweest in het Sprookjeshof Zuidlaren. Ik heb alle foto,s nu online gezet en

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Leidsterpraat FEEST. 18 t/m 22 mei woensdag 3 juni zaterdag 13 juni

Leidsterpraat FEEST. 18 t/m 22 mei woensdag 3 juni zaterdag 13 juni April 2015 Leidsterpraat De meivakantie staat alweer voor de deur, met daarin Moederdag, de peuters zijn druk bezig geweest om weer iets moois te maken voor hun mama s, wat het is, is nog een verrassing!

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Burn-out: een geluk bij een ongeluk

Burn-out: een geluk bij een ongeluk Burn-out: een geluk bij een ongeluk Als ik Els (39) voor het eerst spreek, is zij al bijna een jaar thuis vanwege een burn-out. Ze werkt zeven jaar als communicatiemedewerker voor een sportbond wanneer

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar..

Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Nieuwsbrief 17 december 2015 Het einde van het jaar.. Dit is alweer de laatste donderdagbrief van het jaar 2015. Wat is het allemaal snel gegaan. Wat hebben de kinderen goed hun best gedaan. Iedereen kan

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18-12-2014

Nieuwsbrief 18-12-2014 Basisschool de Regenboog 18-12-2014 Nr 3 Belangrijke data Al weer bijna kerstfeest en een nieuw jaar. Een tijd om terug te kijken en te denken aan nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor onze school zien

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

WEEK 1. we zetten de deur open voor onze vrienden. sleutel van. gastvrijheid. Godsdienst OV 1 - advent 2008 - LC

WEEK 1. we zetten de deur open voor onze vrienden. sleutel van. gastvrijheid. Godsdienst OV 1 - advent 2008 - LC WEEK 1 we zetten de deur open voor onze vrienden sleutel van gastvrijheid WEEK 1 Het verhaal van de oude poortwachter laat de sleutel blinken zoals die van Simeon zo kan je de deur openen om Jezus welkom

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof

WELKOM. 5 oktober 2014. Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof WELKOM 5 oktober 2014 Voorganger : ds. Pieter van Winden Orgel : Willem Blonk M.m.v. : Kindercantorij Open Hof Kerkelijke inzegening van het huwelijk van: Piet ter Borg en Monica Owusuah Muziek : Trumpet

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je.

Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Een huwelijk sluit je niet, maar een huwelijk open je. Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw, met wie hij één van lichaam wordt. - Genesis 2:24 samen_bw_v3.indd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom.

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom. Een verrassing voor Tim 1 2 Prent 1 : Klaslokaal De kinderen zingen rond de kerstboom. Eén stem klinkt er als een zilveren klokje boven uit. Waarom huil je? vraagt Lize aan de juf. Ik huil niet, lacht

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Bilthoven

Protestantse Gemeente Bilthoven Protestantse Gemeente Bilthoven WIJKGEMEENTE OOST / WEST zondag 9 augustus 2015 Noorderkerk, 10.30 uur Voorganger Ouderling Diakenen Lector Organist Koster Collecte ds. Benedikte L. Bos Ria Foeken en Tjitske

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi

Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014. Organist Cornelis Jacobi Welkom in de kerkschoolgezinsdienst van zondag 16 februari 2014 Voorganger Organist Beamer ds Henk-Jan de Groot Cornelis Jacobi Welkom en mededelingen Zingen allemaal: - Goedemorgen welkom allemaal Goedemorgen,

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE KLOKGELUI 27 november 2016 Zondag Eerste Advent ORGELSPEL VERWELKOMING wij gaan, zo mogelijk, staan Heilige Doop van FENNE ALLEN: 433: 1, 2, 4: Komt tot ons de wereld wacht Protestantse Kerk te 's-heerenberg

Nadere informatie

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag

Uiltje gemist? kalender. Vrijdag.Waterdag 02 juli 2015 Jaargang 7- nummer 28 kalender Donderdag 2 juli Rapportage groepen 3 t/m 7 Vrijdag 3 juli Waterspektakel groepen 1 t/m 5 Vrijdag.Waterdag Morgen, vrijdag 3 juli, worden er voor de kinderen

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20. 11 februari 2014

Nieuwsbrief 20. 11 februari 2014 Nieuwsbrief 20 11 februari 2014 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Deze week is het een spannende week voor de leerlingen van groep 8. De Citotoets wordt

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman

Zeesteen. Janneke Holwarda. roman Zeesteen Janneke Holwarda roman De wereld verzaakt; in het dorp van mijn ouders zijn de bladeren rood. Buson 1980 Ze is de jongste. En de vreemdste. Moeder had het zelf gezegd toen de tantes op bezoek

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

Interview met Pam M Jones

Interview met Pam M Jones Interview met Pam M Jones Door Timen van Ark, Radio presentator bij www.countryland.nl Programma Countryland Café Uitzending 10-09-2016 We hebben vandaag hier een artiest die ook een beetje bekendheid

Nadere informatie

Van het bestuur. Allereerst een heel gelukkig en gezond 2012 allemaal!

Van het bestuur. Allereerst een heel gelukkig en gezond 2012 allemaal! Seizoen 6, nummer 4 Januari 2012 Van het bestuur Allereerst een heel gelukkig en gezond 2012 allemaal! Tja, nu is het alweer januari van het nieuwe jaar. 2012 is ook het jaar dat popkoor Bea-T haar jubileum

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen Nieuwsbrief 1 / 2 23 november 2015 Beste ouders / verzorgers, Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Afscheid Juf Jansen Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 01: 01 september 2015 Wat staat

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. Sinterklaas... 4 3. Nieuw! Wie Ben Ik??... 5 4. Korte Mededelingen...

SAMENSPRAAK. In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. Sinterklaas... 4 3. Nieuw! Wie Ben Ik??... 5 4. Korte Mededelingen... Nieuwsbrief VPG De Samenhang samen gaan wij het maken! Jaargang 13, Nummer 55, December 2014 SAMENSPRAAK In deze uitgave o.a. 1. Van de redactie... 2 2. Sinterklaas... 4 3. Nieuw! Wie Ben Ik??... 5 4.

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

Vanuit de ouderraad.

Vanuit de ouderraad. Juni 2013 Vakantie Wat gaat een jaar toch snel voorbij! Een jaar waarbij weer veel is gebeurd. We hebben met z'n allen hard gewerkt en we mogen trots zijn op onze leerlingen, het personeel en de school.

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Vertel alleen leuke dingen over anderen

Vertel alleen leuke dingen over anderen Kind op maandag. Jaargang 1 nummer 23 13 februari 2015 Liefde is alles Johannes 10 & 15 Jezus vertelt wie hij is. Hij lijkt op een herder, die zorgt voor zijn schapen. En op een wijnstok, die de druiven

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie