IEMES-WEEK december e jaars CO & CE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IEMES-WEEK 3 4-8 december 2013 1 e jaars CO & CE"

Transcriptie

1 IEMES-WEEK december e jaars CO & CE MAANDAG 4 MAART Martijn Arets Gastcollege Brand Expedition uur Aula In 2010 zegde Martijn Arets zijn baan op, leverde zijn lease auto met tankpas in en negeerde alle onzekerheden om zijn droom achterna te gaan. In een unieke Volkswagen T2 camper trok hij 5 maanden door Europa om in gesprek te gaan met de CEO s, oprichters en medeverantwoordelijken van 20 authentieke merken. De reis bleek het begin te zijn van zijn avontuur. Hij schreef een boek Brand Expedition, welke werd genomineerd voor de titel ABN AMRO ondernemersboek 2011, zette deze met een guerilla actie op de markt en besloot vervolgens dat het tijd was om zijn verhaal over de grens te brengen. Via crowdfunding haalde hij binnen 10 weken de benodigde euro voor de vertaling, vormgeving en eerste druk binnen en werd mede hierdoor einde 2011 door Sprout uitgeroepen tot beste ondernemer Boven grote namen als John de Mol en Reinout Oerlemans. Martijn zoekt constant de grens op van wat hij kan bereiken via zijn ambassadeurs en social media, zo regelde hij onlangs via Twitter binnen een halve dag een groot vrachtvliegtuig voor de fotoshoot voor zijn nieuwe persfoto s. Buiten de traditionele kanalen om zet hij momenteel zijn verhaal wereldwijd op de kaart door een belangrijke doelgroep voor zijn boek, de online fans van de merken in zijn boek, uit te dagen samen het eerste online video voorleesboek ter wereld te maken. Dit doet hij samen met 7 professionals, 5 partner organisaties en talloze ambassadeurs. Wederom gaat er geen cent over de tafel, maar wordt er enorm veel waarde gecreëerd. Zij hebben samen één gezamenlijk doel: het Brand Expedition verhaal wereldberoemd maken. En het zou ons niets verbazen wanneer ook dat hem gaat lukken.

2 Jan-Jaap van der Wal Gastcollege Gastdocent van het jaar uur Aula Tv-personality, cabaretier en artistiek leider Jan-Jaap van der Wal is dit studiejaar als gastdocent verbonden aan de opleiding IEMES bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg. Jan-Jaap van der Wal vertelt tijdens een aantal interactieve seminars over zijn carrière, humor, creativiteit en de zakelijke kanten van het vak. Hij is als gastdocent gevraagd vanwege zijn veelzijdigheid en maatschappelijke betrokkenheid. Naast cabaretier en artistiek leider van de Comedytrain is Van der Wal tv-presentator en programmamaker. Bij het grote publiek werd hij bekend door zijn deelname aan het satirisch nieuwsprogramma Dit was het nieuws. Zijn kennis en inzichten deelt hij met IEMES-studenten, die een creatief zakelijke opleiding volgen voor de wereldwijde mediaen entertainmentbranche. N.a.v. zijn eerste gastcollege tijdens de IEMES-week van december heeft Jan-Jaap jou als student een opdracht meegegeven: Comedy is heel specifiek cultureel gebonden. Daarom werken veel buitenlandse comedy s die vertaald worden in het Nederlands hier niet. We gaan nadenken over een nieuw Nederlands comedy programma. Creeer herkenbare situaties en karakters in Nederland. Zet 2 filmpjes onder elkaar die je echt heel leuk vindt, heel grappig en 2 filmpjes die je die je gewoon heel mooi vindt, waar je ook echt bijna van ontroerd raakt. Dit mag ook een tv fragment zijn, of een internetfragment of een gekke foto. Misschien komen we dan met elkaar op een onderwerp uit waarover een comedy in Nederland gemaakt kan worden. Deze opdracht bereid je samen met je studiecoach in de Studiecoachbijeenkomst voorafgaande aan de IEMES-week voor. Zorg er voor dat je per klas een document hebt waar zo n 10 linkjes in hebt staan, welke tijdens het seminar van Jan-Jaap bekeken kunnen worden. De studiecoach zorgt er voor dat het document bij de organisatie van de IEMES-week terecht komt. Tentameninzage bedrijfsadministratie uur Lokaal 1.08 Tijdens dit uur wordt jullie de mogelijkheid geboden om je tentamen Bedrijfsadministratie van periode 2 in te zien. De overige tentameninzage is ingepland op donderdag 7 maart. DINSDAG 5 MAART Martine Mingaars Kick off Assessment CE uur Aula Speciaal voor de CE1 studenten is er een kick off en eerste uitleg van hun assessment jaar 1. Docent Martin Luttikholt zal jullie vragen beantwoorden als het gaat om de marketing gerelateerde vragen. Daarnaast zullen er CE2 studenten aanwezig zijn om hun ervaring met jullie te delen. Luc Begas Gastcollege Crowdfunding uur Aula Luc Begas is werkzaam bij bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur te Tilburg) als adviseur financiering en crowdfunding. Hij heeft mede aan de basis gestaan van het ontstaan van het platform voordekunst.nl. Tijdens dit seminar krijg je uitgebreid informatie over het principe van crowdfunding.

3 Hoe gaat het in zijn werk en waar moet je rekening mee houden? Welke manieren van crowdfunding zijn er en bij welke platforms kun je terecht? Met crowdfunding zijn wereldwijd al duizenden projecten voorgefinancierd. Je krijgt inzicht in de redenen waarom mensen doneren en de ervaringen met deze relatief nieuwe vorm van financiering. Vraagstelling voor studenten: heeft crowdfunding invloed op de artistieke kwaliteit van mijn project, omdat ik zo veel mogelijk donateurs wil overhalen? Lieke de Boer Gastcollege management FRESKU uur Aula Het is een druk jaar geweest voor het FRESKU team met veel indrukken en ervaring. In dit seminar de focus vanuit management Fresku op muziek en tijd voor nieuwe koers. Nieuwe koers en ideeën zorgen voor nieuwe uitdagingen. Creativiteit is erg belangrijk en bepalend voor authenticiteit. Nieuwe koers en idee voor internet en tv. Dat is ook het uitgangspunt voor een casus. Doel is om studenten mee te laten denken over de wisselwerking internet en tv. Tijdens het seminar licht Lieke de casus toe waarmee je als student aan de slag kan: vind een interactieve manier voor FRESKU om met internet de kijkcijfers op tv te vergroten en via tv de cijfers op internet te vergroten. Maak daarbij gebruik van bijvoorbeeld smartphones, tablets, second screen, internet en smart tv. Studio Feest #CLUBIEMES Vanaf uur Ook deze IEMES-week organiseert #CLUBIEMES een feest! Met als thema CROWN. Er wordt gefeest in Studio, Heuvel 9, vanaf uur. Voor leden al vanaf uur. WOENSDAG 6 MAART Deze dag staat in het teken van excursies. Onderstaand staan de excursies beschreven waarvoor je je in kan schrijven. Geef bij je inschrijving een ranking van 1 tm 6 aan (1 staat voor eerste keus, 6 voor laatste keus). Er wordt geprobeerd je bij je eerste keuze in te delen, je ontvang in een mail de excursie waar je voor bent ingedeeld. Vervoer naar de locaties van de excursies is op eigen gelegenheid. Aanwezigheid bij een van de excursies is verplicht! Per excursie is er een opdracht beschreven. Voor iedere opdracht geldt dat deze in groepjes van maximaal 3 studenten worden uitgewerkt en gepresenteerd. Het groepje moet wel volledig uit klasgenoten bestaan. De presentaties vinden plaats tijdens de eerstvolgende colleges van Studiecoaching en daarnaast plaats je deze ook op je blog.

4 PressPausePlay Presentatie & documentaire uur Euroscoop in Tilburg In de bioscoop Euroscoop, gelegen tegenover Fontys, wordt één documentaire getoond. Het bekijken van de documentaire wordt voorafgegaan door een seminar van Rinke van Hell. Rinke werkt sinds 2002 in de (film)theater industrie, zowel in programmering als in pr & marketing. Sinds 2007 is haar specialiteit de relatie tussen (arthouse) film en theologie. Momenteel studeert ze aan de Evangelische Theologische Faculteit met als onderwerp narrative films as source for religious identity. Ze schrijft artikelen en recensies over films in nationale kranten, magazines en op het internet (www.blikoponeindig.nl). Tevens heeft ze haar eigen educatieve organisatie FilmWijzer!, waarvoor ze lezingen verzorgd. Daarnaast is Rinke ook werkzaam bij Fontys ACI als freelance docent. PressPausePlay De digitale revolutie van de laatste tien jaar heeft creativiteit en talent op een ongekende manier ontketend, met onbeperkte mogelijkheden. Maar betekent deze gedemocratiseerde cultuur verbeterde kunst of wordt het ware talent overstemd? Dat is de vraag in PressPausePlay, een documentaire met interviews met een aantal van de meest invloedrijke makers van het digitale tijdperk van de wereld. Voor deze excursie is plaats voor 300 studenten. Bedenk een format voor een Nederlandse film (welke te pitchen is in 1 minuut) en geef aan hoe jij deze in de markt zou zetten en financieren. Presenteer dit tijdens Studiecoaching in 5 minuten aan je klas. OP BASIS VAN INSCHRIJVING via: Weet ik veel? Tv-opname + presentatie uur OF uur Hilversum De studio is wekelijks gevuld met 300 studenten en drie BN ers. De studenten strijden om de titel beste student van Nederland en de BN ers om het hoogste rapportcijfer. De kijker kan live meespelen vanuit de huiskamer en via een speciale Weet Ik Veel-app. De BN ers krijgen 50 kennisvragen voorgeschoteld, door presentatrice Linda de Mol, die allemaal in het teken staan van algemene kennis: van popmuziek en geschiedenis tot sport, wetenschap en topografie. De BN er met de meeste juiste antwoorden gaat door naar de grande finale van de aflevering om met de beste student een zo hoog mogelijk bedrag in de wacht te slepen. Uiteindelijk mag de BN er iemand in zijn of haar naaste omgeving verrassen met het gewonnen bedrag, gewoon omdat diegene het geld keihard nodig heeft. De student doet ook niet voor niets mee en die gaat uiteindelijk met een mooi geldbedrag naar huis. Veel weten is in deze nieuwe zaterdagavondshow nog nooit zo lucratief geweest.

5 Voorafgaand aan de tv-opname wordt er een presentatie gegeven over de toekomst van social media in combinatie met televisie. En daarbij ook meer info over het programma Weet ik veel? en hoe zij bij dit programma omgaan met digital. Voor deze excursie is voor de middagopname plaats voor 160 studenten, voor de avondopname voor 150 studenten. Geef voor een programma naar keuze aan hoe jij deze verder zou ontwikkelen n.a.v. de presentatie over digitalisering die tijdens de excursie gegeven zal worden. Presenteer dit tijdens Studiecoaching in 5 minuten aan je klas. OP BASIS VAN INSCHRIJVING via: Omroep Brabant Rondleiding + presentatie met opdracht uur Tilburg Omroep Brabant is ontstaan in Inmiddels uitgegroeid tot de grootste regionale omroep van Nederland, met de beschikking over radio, televisie en internet. Er werken circa 150 vaste medewerkers en 100 freelancers. Tijdens de excursie krijg je een rondleiding met aansluitend een presentatie en opdracht, onder begeleiding van dhr. Pim Halkes, Marketing Manager. Voor deze excursie is plaats voor 30 studenten. De opdracht wordt door Omroep Brabant zelf gegeven en toegelicht. De uitwerking van deze opdracht presenteer je tijdens Studiecoaching in 5 minuten aan je klas. OP BASIS VAN INSCHRIJVING via: Omroep Brabant Rondleiding + presentatie + bijwonen tv-opname uur Tilburg Omroep Brabant is ontstaan in Inmiddels uitgegroeid tot de grootste regionale omroep van Nederland, met de beschikking over radio, televisie en internet. Er werken circa 150 vaste medewerkers en 100 freelancers. Tijdens de excursie krijg je een rondleiding met aansluitend een presentatie door dhr. Lout Donders, Hoofd Varia tv & Evenementen. Daarna sluit je aan bij het overige publiek om de tv-opname van het programma DKVB bij te wonen. Voor deze excursie is plaats voor 20 studenten. LET OP: Deze excursie vindt plaats op donderdag 7 maart van uur! Stel een top 5 samen van de beste programma s van Omroep Brabant. Beschrijf per programma de programmakenmerken die leiden tot een plek in jouw top 5. Presenteer dit tijdens Studiecoaching in 5 minuten aan je klas.

6 OP BASIS VAN INSCHRIJVING via: Muziekgebouw Eindhoven Rondleiding & presentatie uur Eindhoven Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven is een eigentijds muziekgebouw met een internationale allure. Een akoestische toplocatie die een grote aantrekkingskracht uitoefent op wereldbefaamde orkesten en solisten. Jaarlijks vinden ruim muziekliefhebbers hun weg naar dit bijzondere gebouw in het hart van Eindhoven. Het is hun missie om de gast te inspireren en uit te dagen. Daarom vind je in Muziekgebouw Eindhoven niet alleen een brede, zeer gevarieerde basisprogrammering, maar ook: eigen en eigenzinnige producties (o.a. serie Scherpdenkers, december specials, composer-in- residence) jong, muzikaal toptalent (in als Het Debuut en Matinee der Laureaten en masterclasses), internationale topconcerten op het gebied van klassiek, wereldmuziek en jazz, vernieuwende verbindingen in de stad (samenwerking met Effenaar (A close encounter), Van Abbe (Heartland en made) etc. Dankzij de grootscheepse verbouwing die het gebouw zomer 2010 onderging, kunnen ze de bezoekers nu ontvangen in een ambiance waarin de sfeer en beleving van de foyers aansluit bij de sfeer en beleving van de concertzalen. Een gebouw waarin men moeiteloos de weg vindt, waar wachten wordt ervaren als pauzeren en waar men vrienden graag ontmoet! Een eigentijds muziekgebouw, passend bij de missie. Presentatie In één uur de ins en outs van marketing door Nicole de Boer Hoe van Muziekgebouw Eindhoven voor meer dan muziekliefhebbers van 250 bijzondere concerten op jaarbasis de zalen vol trekt. Hoe je de doelgroepen vindt, niches aansnijdt en mensen bindt. En, niet onbelangrijk, welke valkuilen je moet vermijden. Nicole begon in 2009 met Nicole communiceert, na een afwisselende en succesvolle carrière in de profit- en non-profitsector. Met haar bedrijf levert zij nu een scala PR 2.0 en social mediaoplossingen voor een brede klantenkring. Verder heeft zij ook ervaring in (marketing)communicatiediensten. Nicole heeft onder andere 3 jaar bij Muziekgebouw Eindhoven gewerkt als teamleider marketing, en is als projectmedewerker nog steeds voor hen werkzaam. Daarnaast is ze als freelance docent verbonden aan Fontys ACI. Voor deze excursie is plaats voor 60 studenten. Kies op basis van de programmering van Muziekgebouw Eindhoven 2 andere vergelijkbare locaties. Geef aan op welke gebieden Muziekgebouw Eindhoven zich onderscheidt van deze locaties. Presenteer dit tijdens Studiecoaching in 5 minuten aan je klas. OP BASIS VAN INSCHRIJVING via: DONDERDAG 7 MAART Tentameninzage uur Lokaal per vak, zie onderstaande

7 Tijdens deze uren wordt jullie de mogelijkheid geboden om je tentamens van periode 2 in te zien. Let op: per uur is er tijd gereserveerd voor bepaalde vakken uur P Algemene economie (CE) P Event + Entertainment (CE + CO) P Music + Gaming (CE + CO) uur P Communicatie praktijk (CE + CO) P Projectmanagement (CE + CO) P Engels (CE) let op: inzage Engels duurt tot uur! uur P Mediadesign (CO) P Copywriting + Onderzoek (CO) P Sales (CE) Frank Sanders Gastcollege Theater uur Aula In de tijd dat Frank Sanders naast Jasperina de Jong stond in Sweet Charity en De Jasperina de Jong Show had hij al een eigen cabaretgezelschap. Dit gezelschap had hij sinds 1969; Kabaret Teksspierement. In 1972 treedt Jos Brink toe tot de groep en dit legt de basis voor het theaterproductiebedrijf Tekstpierement dat binnen korte tijd uit zal groeien tot één van de meest waardevolle theaterproductiebedrijven van Nederland. Er volgen verscheidene cabaretprogramma's voordat Sanders en Brink musicals gaan produceren. In 1979 wordt Maskerade, hun eerste avondvullende Tekstpierement-musical, een mega-hit. Grote, succesvolle musicals als Amerika Amerika, Madame Arthur en Max Havelaar volgen. Sanders en Brink zijn succesvolle theaterproducenten. Beide mannen kregen ook privé een partnerschap door hun huwelijk. Naast produceren en acteren had Sanders nog een andere droom die hij eind negentiger jaren in vervulling zag gaan; samen met Steven Moonen richtte hij in 1998 de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater op. Deze biedt een professionele, voltijdse opleiding van vier studiejaren voor het leren beheersen van het musicalvak. Naast deze opleiding hadden Sanders en Brink nog een eigen musicalgroep voor jonge talenten: Star. David Verdooren Gastcollege Publishing in muziekindustrie uur Aula David Verdooren is Commercial Manager bij Strengholt Music Group, onderdeel van Strengholt. Strengholt is opgericht in 1928 als uitgeverij van boeken en tijdschriften. In de loop der jaren groeide Strengholt BV uit tot een internationale media- en entertainmentonderneming met vestigingen in Europa. De kernactiviteiten zijn: De exploitatie van muziekrechten, de nationale en internationale administratie van copyrights. Het uitgeven en de distributie van (blad)muziek in binnen- en buitenland. De productie, distributie en marketing van beeld- en geluidsdragers. Het uitgeven van boeken, magazines en specials. Het ontwikkelen en realiseren van content en mediaprojecten. De muziekgroep bestaat uit Strengholt Music Publishing, Intersong Basart Music Publishers en Basart International Music Publishers en is al meer dan vijftig jaar de nummer één onafhankelijke muziekuitgever in de Benelux.

8 De activiteiten omvatten de exploitatie van muziekrechten ("copyrights") in bijvoorbeeld films, reclames, tv- programma's, compilaties, games, mobiele telefonie en internetplatformen. Het uitgeven van (blad)muziek, het exclusief vertegenwoordigen van buitenlandse muziekuitgeverijen, de nationale en internationale administratie van copyrights als wereldwijd copyrighthouder of als sub-uitgever. De omvangrijke catalogus bevat nationale en internationale hedendaagse hits en evergreens zoals 'Viva España' en meer dan driehonderd versies van Pierre Kartners ' 't Kleine cafe aan de haven', Malando's 'Ole Guapa' blijft nog altijd één van de meest beroemde tango's ter wereld. Strengholt Music Group heeft eigen kantoren in Europa en een wereldwijd hecht netwerk van buitenlandse muziekuitgeverijen. Hertentameninzage uur Kamer van de betreffende docent Tijdens dit uren wordt jullie de mogelijkheid geboden om je hertentamens van periode 2 in te zien. Het betreft de vakken: Marketing (CE), Marktonderzoek (CE), Communicatie Theorie (CO), Concepting (CO), Event (CE + CO), Music (CE + CO), Gaming (CE +CO) en Entertainment (CE + CO). VRIJDAG 8 MAART Arijan van Bavel Gastcollege Zingende Decoupeerzaag uur Aula Toneel spelen zat er bij Arijan van Bavel al vroeg in. Als kleine jongen speelde hij al vaak zelfbedachte toneelstukjes. Na een brief aan Jos Brink begon hij als jeugdspeler bij de musicalwerkgroep Star. Deze werkgroep was er speciaal voor jong talent stond onder leiding van Frank Sander. In 2003 studeerde Arijan af als dramatherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Nijmegen. Hierna ging hij studeren aan de Kleinkunst Factory in Tilburg. Vanaf zijn 18de werkte hij op de Efteling in bij de afdeling entertainment. Vanaf 2000 tot 2005 speelde hij de rol van Appie Janssen bij De Enige Echte Efteling Fanfare (afkorting: DEEEF). Deze act heeft in 2004 de Gouden Giraffe gewonnen. In dat zelfde jaar richtte Arijan de Zingende Decoupeerzaag op. De onderneming groeide in vogelvlucht en binnen de kortste keren leverde de Zingende Decoupeerzaag per seizoen producties aan circa 5 tot 8 parken in Nederland. In 2004 heeft Arijan Adje ontwikkeld. Met dit typetje maakte hij een theatervoorstelling. Omdat deze voorstelling niet van de grond kwam heeft hij een mail gestuurd naar het televisie programma "MooiWeerDeLeeuw!". Hij werd uitgenodigd. Nadat Arijan de eerste keer met Paul een liedje mocht zingen mocht hij de week erna terugkomen. En die week daarna weer... Momenteel speelt Arijan jaarlijks in zijn eigen theaterprogramma en is hij druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw format. Vraag van Arijan die hij gaat behandelen tijdens zijn seminar: Men zegt altijd dat je moet stoppen op je hoogte punt. Wanneer moet je stoppen met een typetje?

9 Sven Roumen Gastcollege Impressive Shit uur Aula Impressive Studio wordt gerund door de jonge en bevlogen ontwerpers. Sven Roumen en Sander Lemcke. Zij richten zich met hun frisse, humoristische, vernieuwende, maar grondige aanpak op het ontwikkelen en verzorgen van branding en identities. Dit doen zij voor alle soorten bedrijven, instellingen, personen en events. Door middel van het unieke maximalistische grafisch ontwerp brengt Impressive Studio brands tot leven. Want het ontwikkelen van een identiteit gaat om het verbeelden van een beleving. Sven is een afgestudeerd Grafisch Ontwerper die van jongs af aan geïnteresseerd is in trends en mode. In zijn ontwerpen is hij voortdurend opzoek naar een combinatie van actualiteit kleur en sensatie. Zijn sterke punten: creativiteit, sprekende ontwerpen en open minded. ALGEMEEN: De gastcolleges/seminars zijn verplicht voor de 1 e jaars studenten; Deadline inschrijving excursies: vrijdag 1 maart uur; De ingeschreven studenten ontvangen op vrijdag 1 maart een mail met een bevestiging van deelname aan de excursie; Aanwezigheid/inschrijving door 1 e jaars bij programmaonderdelen van de 2 e jaars is mogelijk, enkel alleen op basis van beschikbaarheid. OPDRACHT GASTCOLLEGES: Noteer voor jezelf 3 quotes uit het seminar die je aanspreken beschrijf kort waarom ze je aanspreken; Schrijf een samenvatting van maximaal 100 woorden; Schrijf een recensie/column van maximaal 100 woorden. Eén van bovenstaande opdrachten moet verwerkt worden in je portfolio, los van je EMEG-lijst. Let op: dit moet je dus per gastcollege doen. OPDRACHT EXCURSIE: Per excursie staat de opdracht beschreven; Presenteer de opdracht tijdens de eerste Studiecoachbijeenkomst na de IEMES-week; Zorg ervoor dat dit ook op je blog komt te staan.

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement

CASUSBESCHRIJVING. 2013 Museumkompas Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement CASUSBESCHRIJVING 2013 Lectoraat Crossmedia Business www.museumkompas.nl Hogeschool Utrecht BMC Adviesmanagement Inhoudsopgave Pagina 1. Beschrijving Centraal Museum Utrecht 3 1.1 Locatie 3 1.2 Wie is

Nadere informatie

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst

Cluster. Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst Cluster Jongerenmarketing Oog voor het verleden, blik naar de toekomst voorwoord De afgelopen jaren heeft het Cluster Jongerenmarketing geprobeerd een beter beeld te krijgen van jongeren en hoe deze doelgroep

Nadere informatie

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS

WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS WIJ ZIJN CE DIGITAL BUSINESS CONCEPTS STIJN OERLEMANS eerstejaarsstudent CE Digital Business Concepts Ik heb tijdens mijn jaar bij Interpolis gezien dat dit werkveld echt de toekomst is 2 Waarom heb je

Nadere informatie

Voor leiders die willen bijblijven

Voor leiders die willen bijblijven Voor leiders die willen bijblijven Een bundel artikelen van Leaders Online, over leiderschap in een dynamische wereld. 2012-2013 Welkom Dit is een bundel van artikelen van Leaders Online. Deze artikelen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord

Inhoudsopgave. Voorwoord STUDIEGIDS CE-IEMES 2014-2015 1 Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Visie 3 2. Creativiteit 4 3. Beroepsprofiel 5 4. Competentieprofiel 6 5. Jaarrooster 11 6. Curriculum 12 7. Tentamens 14 8. Deadlines 15 9.

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Studiegids International Lifestyle Studies

Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids Propedeuse International Lifestyle Studies 2010-2011 Voorwoord Gefeliciteerd met je keuze voor International Lifestyle Studies aan de Fontys Academy

Nadere informatie

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren

stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren stralend ondernemen Succestips voor (startende) ondernemers Drs. Martijn van Buren inleiding inleiding voorwoord Dit boek gaat over ondernemen. Ik heb altijd de goede gewoonte gehad om na te denken waarom

Nadere informatie

Oriëntatie op beroepenveld

Oriëntatie op beroepenveld Oriëntatie op beroepenveld Naam: Liza Ossewaarde Klas: 1N Studierichting: Communicatie Docent: Dewi de Hoon Datum: 19-11-2013 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Vacatures + jouw analyse

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

Marketing vanuit je hart 3.0

Marketing vanuit je hart 3.0 Wegwijzer naar een Welvarend bedrijf Marketing vanuit je hart 3.0 Voor zelfstandige ondernemers die hun droom willen realiseren Ingrid Langen Dit e-boek mag je delen en/of publiceren mits je mij als bron

Nadere informatie

GROEI. Zoetermeerse Zaken ONTWIKKELING EN. in Zoetermeer STEEDS IN BEDRIJF STADSTHEATER BUSINESS CLUB BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE

GROEI. Zoetermeerse Zaken ONTWIKKELING EN. in Zoetermeer STEEDS IN BEDRIJF STADSTHEATER BUSINESS CLUB BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE NUMMER 13 SEPTEMBER 2011 Zoetermeerse Zaken STEEDS IN BEDRIJF ONTWIKKELING EN GROEI in Zoetermeer BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE STADSTHEATER BUSINESS CLUB de Kracht van de Ondernemer 2011 In november worden

Nadere informatie

De Gooische matras bestaat nog steeds DE KROEG IN MET JANNEKE HANEGRAAF WAT VERDIENEN JOUW IEMES-COLLEGA S?

De Gooische matras bestaat nog steeds DE KROEG IN MET JANNEKE HANEGRAAF WAT VERDIENEN JOUW IEMES-COLLEGA S? De Gooische matras bestaat nog steeds DE KROEG IN MET JANNEKE HANEGRAAF WAT VERDIENEN JOUW IEMES-COLLEGA S? Magazine voor IEMES-alumni // lente 2012 IEMES //NEWS SCRATCH //INHOUD Colofon Scratch is een

Nadere informatie

Werk voor je toekomst!

Werk voor je toekomst! Bedrijvendagen 2015 Universiteit Twente 17 februari - 26 maart Werk voor je toekomst! www.bedrijvendagentwente.nl Bedrijvendagen 2015 Universiteit Twente Colofon Dit is een uitgave van de Stichting Bedrijvendagen

Nadere informatie

inhoudsopgave Voorwoord 3

inhoudsopgave Voorwoord 3 inhoudsopgave Voorwoord 3 Voorwoord 3 1 Inleiding 4 2 Jongeren & cultuur 6 3 Het Cultureel Jongeren Profiel 12 De vier culturele types in het kort 16 4 De types uit het Cultureel Jongeren Profiel 19 Geïnteresseerde

Nadere informatie

Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF. Begin voor jezelf, doe waar je goed. in bent en bepaal je eigen toekomst

Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF. Begin voor jezelf, doe waar je goed. in bent en bepaal je eigen toekomst Tony de Bree GELD VERDIENEN MET JEZELF Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst Eerste druk november 2014 Uitgeverij Haystack Postbus 308 5300 AH Zaltbommel 0418-680180 needle@haystack.nl

Nadere informatie

ANDRÉ VAN DUIN JUBILARIS HEEFT HET AL VIJFTIG JAAR DIK VOOR MEKAAR. Nr.6 ONDERNEMEN IS BELEVING TFG PAKT DOOR IN MOBILE HET DNA VAN

ANDRÉ VAN DUIN JUBILARIS HEEFT HET AL VIJFTIG JAAR DIK VOOR MEKAAR. Nr.6 ONDERNEMEN IS BELEVING TFG PAKT DOOR IN MOBILE HET DNA VAN Nr.6 ONDERNEMEN IS BELEVING TFG PAKT DOOR IN MOBILE HET DNA VAN 538RADIO FUTURE APP: WANNAHAVE VOOR TFG ERS ANDRÉ VAN DUIN JUBILARIS HEEFT HET AL VIJFTIG JAAR DIK VOOR MEKAAR The Future Group Innovation

Nadere informatie

27-9-2013 PROJECT VOOSH. Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller

27-9-2013 PROJECT VOOSH. Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller 27-9-2013 PROJECT VOOSH Dare to life the dream Ella van Kessel, Liselotte Melis, Mark de Vet, Nic Müller Inhoud Opdracht 1 checklist...3 Opdracht 2: Concurrenten...3 Opdracht 3: Onderzoek via internet...4

Nadere informatie

Jongeren verlekkerd op VRT

Jongeren verlekkerd op VRT 151 driemaandelijks magazine van Var mei juli 2014 afgiftekantoor Gent X Jongeren verlekkerd op VRT IN DIT NUMMER VOORAF Thibaut Renard: Een hitlijst presenteren is een kwestie van seconden STRATEGIE 18

Nadere informatie

UITWISSELING EN AANSLUITING TUSSEN ONDERWIJS EN WERKVELD

UITWISSELING EN AANSLUITING TUSSEN ONDERWIJS EN WERKVELD UITWISSELING EN AANSLUITING TUSSEN ONDERWIJS EN WERKVELD EEN ADVIESRAPPORT VOOR DE KNCV Suzanne Vrancken Masterstudent Research and Development in Science Education Universiteit Utrecht Begeleiding: Judith

Nadere informatie

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu

Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu Ebook Wat wil ik nu echt? - Neem de eerste stap naar Superheld - www.superheld.nu HOOFDSTUK 1 Superheld? Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Ik ben afgestudeerd, klaar voor een uitdaging en opzoek

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

Personal Branding 2. Ontsnap aan het grijze imago van dertien in een dozijn. Repu..watte? Zie mij nou

Personal Branding 2. Ontsnap aan het grijze imago van dertien in een dozijn. Repu..watte? Zie mij nou Intercomm verschijnt tweemaal per jaar voor oud-studenten van de opleiding Communicatie van NHL Hogeschool. Personal Branding 2 6 8 Ontsnap aan het grijze imago van dertien in een dozijn Repu..watte? Zie

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest?

Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest? Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing kiest? Wat kun je in het vervolg doen met het uitstroomprofiel marketing? Auteur: Nikki Bleijerveld 1 Wat is het waard als je in het 2 e jaar marketing

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

Utrecht, september 2012. NHL Hogeschool Rengerslaan 10 8917DD Leeuwarden

Utrecht, september 2012. NHL Hogeschool Rengerslaan 10 8917DD Leeuwarden Utrecht, september 2012 Projectcoach: Mentor: Onderzoeker: Sake Jan Velthuis Eric Voigt Peter Dijkgraaf NHL Hogeschool Rengerslaan 10 8917DD Leeuwarden Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting 1. Opzet van

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

INTERVIEW BENJAMIN HERMAN Je moet er hard aan trekken en goed voor ogen hebben wat je wilt. VIJF VRAGEN AAN... Alexander Beets

INTERVIEW BENJAMIN HERMAN Je moet er hard aan trekken en goed voor ogen hebben wat je wilt. VIJF VRAGEN AAN... Alexander Beets MAGAZINE VOOR MUSICI EN ACTEURS JULI 2015 INTERVIEW BENJAMIN HERMAN Je moet er hard aan trekken en goed voor ogen hebben wat je wilt VIJF VRAGEN AAN... Alexander Beets GOUDEN NOTEKRAKER Format Gouden Notekraker

Nadere informatie