Samen energie besparen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen energie besparen"

Transcriptie

1 Samen energie besparen Samen energie besparen. Dat is hard nodig om stijgende energieprijzen het hoofd te bieden én het milieu een handje te helpen. Veel verhuurders gaan de komende jaren wooncomplexen en woningen energiezuiniger maken. Ook u kunt daarnaast een belangrijke bijdrage leveren aan energiebesparing. In deze brochure vindt u allerlei handige tips om zelf energie te besparen. Dat is goed voor uw portemonnee, uw wooncomfort én het milieu. Drie vliegen in één klap dus! Informatie over energiebesparing voor huurders.

2 p.2 Energie besparen loont! Wie energie bespaart helpt het milieu een handje, maar ook zichzelf dankzij een lagere energierekening en meer comfort in huis. Energie besparen is makkelijk. Als u maar weet hoe! Een goed geïsoleerde woning heeft stukken minder last van tocht en vocht. En u betaalt honderden euro s minder aan de energierekening. Als huurder kunt u lang niet alle energiebesparende maatregelen zelf uitvoeren. In deze brochure vindt u een overzicht van wat u zelf kunt doen en wat die besparing oplevert. Ook leest u hoe u in overleg met uw verhuurder bepaalde grote(re) klussen zelf kunt aanpakken. Er zijn steeds meer nieuwe energiebesparingsmogelijkheden: lampen worden zuiniger net zoals koelkasten, wasmachines en er zijn waterbesparende douchekoppen en dergelijke. Sta eens stil bij uw aankopen met onze tips in uw achterhoofd. De maximale huurprijs van uw woning wordt in de toekomst gekoppeld aan het energielabel van uw woning. Het energielabel worden namelijk opgenomen in het puntensysteem voor huurhuizen (het woningwaarderingsstelsel: wws). Met een letter geeft het energielabel aan hoe energiezuinig uw woning is (A is daarbij heel zuinig, G heel onzuinig). Woont u in een onzuinige woning dan krijgt deze minder punten volgens het wws. Uw huurprijs komt dan relatief lager uit, omdat u meer betaald voor uw energierekening dan andere huurders. Krijgt een woning extra punten omdat die energiezuinig is dan kan dit niet zo maar worden doorberekend aan u als zittende huurder. Maar u profiteert wel van het voordeel: uw energierekening is lekker laag. Vraag uw verhuurder naar het label van uw woning.

3 p.3 Snelle bespaartips Met de volgende bespaartips kunt u direct aan de slag. Meer weten? Kijk op: Beter verlichten Over een paar jaar verdwijnt de gloeilamp uit de winkel. Laat hem gerust eerder barsten! Gloeilampen gebruiken gemiddeld vier keer zoveel energie als spaarlampen. Met zuinige verlichting bespaart u gemiddeld 75 euro per jaar, de hogere aanschafkosten van zuinige lampen inbegrepen. Verwarmen met verstand Wie slim verwarmt kan echt veel besparen op de energierekening. Zo bespaart u 7% op de rekening wanneer u op 20 in plaats van 21 graden stookt. Maakt u bovendien slim gebruik van de thermostaat, door deze voor u naar bed of het huis uit gaat op tijd omlaag te zetten, dan bespaart u extra. Water besparen Spaarlampen en zuinige LED-lampen zijn er inmiddels in allerlei soorten en maten, in verschillende kleuren, en zelfs dimbaar. Bekijk de vele verschillende mogelijkheden in de bouwmarkt, een speciaalzaak, of gewoon in de supermarkt. Ook via internetsites kunt u allerlei soorten lampen zoeken. Een waterbesparende douchekop koopt u voor minder dan een tientje en u bespaart u meer dan 50 euro per jaar. Makkelijk water besparen kan ook op het toilet en met kranen. Een spoelonderbreker kost een paar euro en is zo aangebracht op het toilet. Lekkende kranen repareren en doorstroombegrenzers aanbrengen op oude kranen scheelt daarnaast snel veel onnodig waterverbruik. Niet onnodig lang onder de douche staan is een laatste tip waarmee u gemakkelijk veel energie kunt besparen. Kill de standby-stand Computer, televisie, dvd-speler: ze eten allemaal energie als ze op stand-by staan. Sluit deze apparaten aan op een stekkerdoos met aan/uit schakelaar of gebruik standby-killers tussen stopcontact en apparaat. U bespaart zo tientallen euro s per jaar.

4 p.4 Snelle bespaartips Met de volgende bespaartips kunt u direct aan de slag. Meer weten? Kijk op: Slim wassen en drogen Wassen op 60 of 90 graden kost twee of drie keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Terwijl uw normale was net zo schoon wordt. Gooit u daarnaast uw wasmachine écht vol, dan spaart u één op de drie wasbeurten uit. Een snelle besparing dus! Wasdrogers zijn flinke energievreters; drogen kost 3x zoveel energie als wassen. Hang uw was dus eens wat vaker buiten. Weg met slurpers Een onverklaarbare hoge elektriciteitsrekening? Dat zou wel eens aan uw waterbed, airconditioning of aquarium kunnen liggen. Wilt u weten wat de grootverbruikers in uw huis zijn, maak dan gebruik van een energiemeter (verkrijgbaar bij de electronicazaak) of bekijk kritisch het vermogen van uw apparaten, dat meestal zichtbaar is op de achterkant. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energieverbruik. Slim apparaten gebruiken Een koelkast met een A++-label kost al snel 80 euro minder aan energie per jaar, dan een koelkast met een C-label. Het kan dus slim zijn om een oude, nog werkende koelkast, te vervangen door een nieuw exemplaar. Hetzelfde geldt voor andere apparaten in uw huis. Kies een goed label als u een nieuwe wasmachine, diepvries of vaatwasser koopt en bespaar jaarlijks tientallen euro s op uw energierekening. Snelle tips, ook resultaat! Nog meer energie besparen? Dat kan ook met de volgende tips: Zet de koelkast op een koel plekje en niet vlakbij de verwarming Een tweede koelkast die u nauwelijks gebruikt, kan energie slurpen. Uitzetten dus! Er gaat aardig wat warmte verloren via uw ramen, vooral als u enkel glas heeft. Sluit de gordijnen en houdt de warmte binnen. Gaat u iets maken wat lang moet koken of sudderen, gebruik dan liefst een snelkookpan. Dit bespaart tijd én energie. Een koelkastdeur die niet goed sluit, kost extra energie. Sluit de deur met een papiertje ertussen. Kunt u het papiertje moeilijk bevrijden, dan sluit de deur goed. Het rubberen randje houdt u soepel door het regelmatig schoon te maken met een nat doekje. Ontdooi uw vriezer iedere twee maanden of in ieder geval als er ijs in ontstaat. Ontdooi bevroren eten in uw koelkast. Deze gebruikt de kou die vrijkomt om te koelen en dat bespaart energie.

5 p.5 Heeft u al groene stroom? Groene stroom is opgewekt met hernieuwbare bronnen zoals zonlicht, waterkracht of windenergie. Dat is duurzamer dan grijze stroom, die wordt opgewekt uit fossiele grondstoffen zoals gas en steenkool. Bij die opwekking komt CO2 vrij, een broeikasgas dat o.a. klimaatverandering veroorzaakt. Bovendien zijn fossiele grondstoffen eindig. Vaak is een voordelige aanbieding van groene stroom goedkoper dan wat u nu betaalt. Als u geen vast contract heeft dan kunt u gemakkelijk overstappen op groene stroom bij uw eigen, of een ander energiebedrijf. Regelt uw verhuurder de energieleverancier? Geef dan aan dat u liever van groene stroom gebruik maakt. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van groene stroom: in 2008 maakte 2,7 miljoen huishoudens hier gebruik van. Met het nemen van een contract voor groen stroom beïnvloedt u de elektriciteitsmarkt, en laat u zien dat u een meer duurzame opwekking belangrijk vindt. Wilt u de energieprijzen van groene- en grijze stroom vergelijken en wilt gebruik maken van het aanbod van Vastgoed Belang voor voordelige collectieve energieinkoop ga dan naar, Kleine isolatieklussen U kunt zelf naden en kieren dichten en radiator- of leidingfolie aanbrengen. Een kleine klus, een mooie besparing. En u voorkomt tocht in uw woning. Voor een paar tientjes koopt u de nodige materialen. Jaarlijks bespaart u ruim 50 euro op de energierekening. Naden en kieren Checkt u het huis op naden en kieren, denk dan vooral aan de aansluiting tussen kozijnen en gevel, leidingdoorvoeren (gaten in de wand) en de brievenbus. Radiatorfolie Radiatoren staan vaak voor buitenmuren waar een deel van de warmte weglekt. Plak radiatorfolie op de binnenzijde van de buitenmuur of isolatiefolie direct achterop uw radiator, en bespaar direct. Leidingisolatie Ook leidingen in onverwarmde ruimtes (zoals berging, zolder of kelder) kunt u isoleren met kant en klare, voorgevormde materialen die u kunt kopen. Let op: isoleer nooit waterleidingen, dat geeft kans op legionella.

6 p.6 Gezondheid Gezond binnenklimaat Niet alleen buiten, maar ook in uw huis kan de lucht schadelijke stoffen bevatten. Dat komt doordat huizen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn en lucht niet meer automatisch via naden en kieren binnenkomt. Goede isolatie vraagt dus om regelmatig en genoeg ventileren zodat schadelijke stoffen uit huis verdwijnen. Ook is het belangrijk om de concentratie van schadelijke stoffen te beperken, bijvoorbeeld bij schoonmaakmiddelen of als u gaat verven. Met eenvoudige maatregelen is het mogelijk de lucht in huis schoon en gezond houden. Wij geven u een aantal tips: Ventileer voldoende. Hou ventilatieroosters altijd open en lucht daarnaast elke dag tenminste een kwartier. Vooral bij het douchen, koken en feestjes is het nodig om extra te ventileren. Laat een eventueel mechanisch afzuigsysteem of balansventilatie regelmatig schoonmaken en onderhouden, zodat deze goed blijft werken. Kies allergiearme materialen voor vloerbedekking en gordijnen en stofzuig vaak als u last heeft van huisstofmijt en andere allergenen. Vermijd zoveel vluchtige organische stoffen. Schilder bijvoorbeeld met oplosmiddelvrije verf en ventileer goed tijdens het verven. Zorg dat een eventuele geiser een afvoer heeft naar buiten en laat de schoorsteen van een open haard regelmatig schoonmaken. Vocht en ventileren Niet ventileren leidt niet alleen tot gezondheidsklachten, maar kan ook tot vochtproblemen leiden in huis. Vochtplekken op de muur bijvoorbeeld, of langdurig beslagen ramen. Ook kan uw woning last krijgen van houtrot. Voorkomen is beter dan genezen, dus ga eens aan de slag met de volgende tips: Ventileer constant (24 uur per dag), door bijvoorbeeld een klepraampje open te laten of ventilatieroosters open te houden. Plaats eventueel een anti-inbraakstang op uw raampje, zodat het raam dag en nacht open kan blijven. Maak na het schoonmaken alles goed droog. Gebruik bijvoorbeeld een trekker na het dweilen van vloeren, en na het douchen. Kook met de deksels op de pannen; dat bespaart bovendien energie. Als het mooi weer is, kunt u de was buiten drogen. Dit bespaart ook veel energie. Luchten gebeurt door de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Het is aan te raden om dit een kwartiertje per dag te doen. Luchten is geen vervanging voor ventileren: het effect van grondig luchten is binnen enkele uren weer weg. Wilt u weten hoe het er in uw woning voorstaat met de ventilatie? Doe dan de ventilatietoets van de Woonbond op Meer informatie over uw binnenmilieu, vocht en ventilatie leest u op

7 p.7 Samen met uw verhuurder besparen Veel verhuurders gaan de komende jaren aan de slag met het energiezuiniger maken van hun woningvoorraad. Een huurwoning met een goed energielabel is in de toekomst namelijk meer waard. U kunt, in overleg met uw verhuurder, ook zelf aan de slag gaan met grotere energiebesparingsklussen zoals vloer- of dakisolatie of dubbel glas. Sinds 2003 heeft u als huurder wettelijke mogelijkheden om zelf allerlei veranderingen aan te (laten) brengen in uw woning. Wilt u aan de slag? Doorloop dan het volgende stappenplan! STAP 1. Persoonlijk Advies op Maat Digitaal: Energielastenverlager Wilt u weten waarmee de grootste besparingen te bereiken zijn in uw woning? Doe de test op nl. De Energielastenverlager is een interactieve website waar u de gegevens van uw eigen, unieke woonsituatie in kunt vullen. De Energielastenverlager geeft u vervolgens advies over mogelijkheden om energie te besparen en berekent direct de jaarlijkse besparing op uw energierekening. De Energielastenverlager geeft ook tips voor overleg met uw verhuurder, zoals adviezen rondom isolatie en vervanging van uw verwarmingsketel. Bij u thuis: het maatwerkadvies energiebesparing Wilt u dat een deskundige u advies geeft over mogelijkheden om energie te besparen in uw woning? Vraag dan een maatwerkadvies energiebesparing aan. Dit advies, dat tussen de 200 en 350 kost, wordt bij u thuis gegeven. Een adviseur bekijkt uw woning en maakt een rapport waarin staat wat u kunt doen, wat het kost en wat het opbrengt. Maatwerkadviseurs die aangesloten zijn bij Meer met Minder kunnen u behalve met advies, ook helpen met de uitvoering van klussen. Wilt u een maatwerkadviseur zoeken? Kijk dan op STAP 2. Wettelijke mogelijkheden Sinds 2003 heeft u als huurder wettelijke mogelijkheden om veranderingen aan te (laten) brengen in uw woning. De overheid noemt dit zelf aangebrachte voorzieningen; ZAV s. Als de verhuurbaarheid en waarde van uw woning minimaal hetzelfde blijven, mag de verhuurder toestemming niet weigeren. U moet voordat u met deze voorzieningen aan de slag gaat wel overleggen met uw verhuurder. Die vergoedt misschien zelfs een deel van de investering. Met het voorbeeldcontract Onderhoud en vervanging niet-standaard voorzieningen (op kunt u naar uw verhuurder toe stappen. Samen kunt u dan vastleggen wat u aan de woning wilt veranderen, hoe u dit financiert en welk bedrag eventueel vergoed wordt, binnen welke termijn. STAP 3. Verbeter uw huurwoning Om u te helpen met verbeteringen aan uw woning is speciaal voor huurders de folderreeks Verbeter uw Huurwoning ontwikkeld. Weten wat u kunt verbeteren aan uw badkamer, keuken, tuin of bijvoorbeeld vloeren? Bestel de folders online, kijk op STAP 4. Hulp bij uitvoering Wilt u de klus niet zelf uitvoeren maar hiervoor een professional inschakelen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden die een Meer met Minder aanbieder u biedt. Meer met Minder is het nationale energiebesparingsprogramma van de overheid. Aanbieders die aangesloten zijn bij Meer met Minder bieden een gegarandeerde kwaliteit, en zijn gespecialiseerd in energiebesparende klussen. Meer informatie vindt u op

8 p.8 Meer informatie Er zijn verschillende organisaties en websites die u meer informatie kunnen geven over energiebesparing en uw mogelijkheden als huurder. Hier vindt u per thema relevante verwijzingen. De Nederlandse Woonbond Energiebesparing algemeen: Milieu Centraal Wilt u meer weten over energiebesparing, isolatie, het energielabel, verlichting of verwarming? Kijk dan op Deze website staat boordevol praktische tips en informatie voor u als consument. Voor vragen kunt u Milieu Centraal ook bellen met (15cpm) of en: De Nederlandse Woonbond is de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden. De Woonbond helpt huurders met problemen. De Woonbond heeft een speciale website over energiebesparing ontwikkeld: Alle huurders kunnen de Energielijn bellen met vragen over energie(besparing). Wettelijke regelingen: ministerie van VROM Meer informatie over het woningwaarderingsstelsel en uw rechten bij zelf aangebracht verbeteringen (ZAV) vindt u op en op de website van de Woonbond: Groene Stroom Bent u geïnteresseerd in groene stroom en wilt u energieprijzen vergelijken? Kijk dan op: of of voor een overzicht van energievergelijkingssites. Energielabel Zoekt u specifieke informatie over het energielabel, kijk dan op: Maatwerkadvies en uitvoering: Meer met Minder Wilt u een maatwerkadvies aanvragen, of uw klus laten uitvoeren door een deskundig bedrijf dat gegarandeerde kwaliteit biedt op het gebied van energiebesparing? Kijk dan op Op vindt u maatwerkadviseurs, al dan niet aangesloten bij Meer met Minder. Op de homepage leest u meer over mogelijke subsidies en uitvoering van uw klus. Samen energie besparen Wilt u samen met uw verhuurder de besparing realiseren. Kijk dan op de website van Vastgoed Belang Op deze site, primair gericht op verhuurders, vindt u veel relevante informatie en modelovereenkomsten gericht op investeren in huurwoningen.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert.

Het groene boekje. Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Het groene boekje Duurzaam is mooi. En nog mooier als het wat oplevert. Bespaartips in en rondom het huis Inleiding 5 Verwachte besparing gemiddelde eengezinswoning 6 A. BESPAREN IN EEN HANDOMDRAAI 9 Verwarmen

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen 93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Omdat het 's winters

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder.

energiebesparing Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning kunt u tegenwoordig veel aanpassen. Overleg wel eerst met uw verhuurder. energiebesparing Energie besparen is niet moeilijk, als u weet waar u op moet letten. Bovendien maakt u uw huis een stuk comfortabeler door energiebesparende maatregelen. Pak nu uw kans! Ook in een huurwoning

Nadere informatie

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis

Met gemak energie besparen. Mijn energieplan. Energieadvies op maat. plaats hier de foto van het huis Met gemak energie besparen. Mijn energieplan Energieadvies op maat plaats hier de foto van het huis Energieadvies op maat met Meer Met Minder HR++-glas of een voorzetraam? Een HR-ketel of slimmer stoken

Nadere informatie

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN

ENERGIEKRANT DUURZAME 3 BEWUST CADEAUBON. WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! SUBSIDIE VOOR BESPARENDE MAATREGELEN ENERGIEKRANT WE WILLEN MET DE HELE WIjK EEN 10 VOOR ENERGIE SCOREN! 10 voor Energie is een initiatief van de aangesloten gemeenten van Milieu & Afval Regio Breda. INWONERS AAN HET WOORD 10 voor Energie!

Nadere informatie

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing Stap over naar een lagere energierekening! Tips voor energiebesparing Inhoudsopgave Versie 1.0 Elektriciteit 1. Verwarmen 2. Water 3. Apparaten 4. Wassen 5. Drogen 5. Koelen/Vriezen 5. Vaatwassen 6. Computer

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite!

EcoHuis Antwerpen. Slim Sparen. Minder energie? Een kleine moeite! EcoHuis Antwerpen Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Inhoudsopgave Slim Sparen Minder energie? Een kleine moeite! Slim sparen 3 Minder energie? Een kleine moeite! Geld sparen, vraagt niet veel

Nadere informatie

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard!

Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! Nummer 1 > 2015 Magazine van Brabantse Waard Energie besparen doe je samen met Brabantse Waard! In dit nummer o.a. Comfortabel wonen Duurzame keuzes bij woningrenovatie en nieuwbouw Energiek Moerdijk Betaalbare

Nadere informatie

NOTA. Dia 2 Inhoud PP

NOTA. Dia 2 Inhoud PP NOTA Titel: Auteur: Achtergrond nota bij de PowerPoint Energietips voor thuis Ellen Baert Versie: 1 Datum wijziging: Opmerking: Dia 1 Minder energie verbruiken, tips voor thuis? Dia 2 Inhoud PP Gas, elektriciteit

Nadere informatie

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden.

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. Energielijn voor verhuurders 0900-0170 EnergieKrant Samen energie besparen Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. 03 Het ministerie

Nadere informatie

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee

Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Een schonere leefomgeving? Ook úw keuzes tellen mee Inhoudsopgave 1. Een schonere omgeving 05 Schoner en zuiniger 05 Handige tips 05 2. Ook úw keuzes

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

De energie van Zeewolde. Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken!

De energie van Zeewolde. Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken! De energie van Zeewolde Help mee Zeewolde de groenste gemeente van Nederland te maken! De energie van Zeewolde Als jongste gemeente van Nederland zijn we al goed bezig als het om duurzaamheid gaat! De

Nadere informatie

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen

Verjaren. Besparen. editie duurzaam wonen Verjaren en Besparen editie duurzaam wonen Milieu Centraal Wat kan ik doen om energie te besparen? Kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen? Welke soorten verf zijn minder milieubelastend? Wie rekening

Nadere informatie

GRIP OP KLIMAAT GEMEENTE GAAT VOOR EEN PUUR HOORN. PAGINA 5 GROENER WONEN GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE. PAGINA 9

GRIP OP KLIMAAT GEMEENTE GAAT VOOR EEN PUUR HOORN. PAGINA 5 GROENER WONEN GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE. PAGINA 9 Klimaatkrant GRIP OP KLIMAAT GEMEENTE GAAT VOOR EEN PUUR HOORN. PAGINA 5 GROENER WONEN GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE. PAGINA 9 NATUURLIJK DEEN DUURZAAM ONDER- NEMEN IS KEUZES MAKEN. PAGINA 12 Klimaatkrant

Nadere informatie

energiebesparing in een historische woning

energiebesparing in een historische woning energiebesparing in een historische woning Bespaar energie in uw historische woning. Behaal snel resultaat met eenvoudige maatregelen, zie de quick wins op pagina 6. dakisolatie pagina 8 duurzame energie

Nadere informatie

Budgetgids versie december 2013

Budgetgids versie december 2013 Budgetgids versie december 2013 Als u minder te besteden heeft, bijvoorbeeld omdat een inkomen wegvalt, is het goed om uw uitgaven tegen het licht te houden. Schulden zijn immers zo gemaakt. Denk maar

Nadere informatie

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu

Rationeel energiegebruik op kot. www.kuleuven.be/studenten/milieu Rationeel energiegebruik op kot www.kuleuven.be/studenten/milieu Beste verhuurder, De stijging van de energieprijzen doet ons meer dan ooit stilstaan bij ons verbruik. Als verhuurder (en grootverbruiker)

Nadere informatie

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens

ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens ADEL-lijke routes naar klimaatneutrale huishoudens Welk type woning heeft U? Tot welk type bewoner behoort U? Welke woning/bewoner combinatie past bij U? - Grote Kans op Succes - Natuurlijk Duurzaam -

Nadere informatie

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach

Meterkast-memo. Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen. Storingcoach Meterkast-memo Ik geef u praktische tips en handige verwijzingen Storingcoach Over Poort6 Poort6 verhuurt ruim 7200 woningen in Gorinchem en Dalem. De woningcorporatie streeft ernaar dat de mensen graag

Nadere informatie

Wonen in een energieneutrale woning

Wonen in een energieneutrale woning Wonen in een energieneutrale woning Als u kiest voor een huurwoning aan de Eltenseweg in Stokkum, kiest u voor een energieneutrale woning. Dat betekent dat uw energielasten een stuk lager zullen zijn dan

Nadere informatie

Duurzaamheid & energiebesparing

Duurzaamheid & energiebesparing Duurzaamheid & energiebesparing Resultaten peiling EnschedePanel Juni 2013 Samenvatting Eind maart is een peiling onder het EnschedePanel gehouden over duurzaamheid. In totaal hebben 2.224 panelleden aan

Nadere informatie

Het testpanel aan de slag. Vlnr: mevrouw Littel, de heer Borsje en mevrouw Blom.

Het testpanel aan de slag. Vlnr: mevrouw Littel, de heer Borsje en mevrouw Blom. speciale editie milieu QuaWoonJournaal jaargang 5 maart 2010 milieu-editie QuaWoonJournaal verschijnt 4 maal per jaar Inhoudsopgave 2 - Directiecolumn - Nieuwe woningen worden steeds beter geïsoleerd Bespaar

Nadere informatie

Rationeel Energie Gebruik

Rationeel Energie Gebruik Rationeel Energie Gebruik HANDLEIDING Wie is Dialoog vzw? Missie: Hetonafhankelijk kennis- en adviescentrum DIALOOG vzw informeert rond volgende thema s: Water Energie Bouwen Doelgroep: huishoudens + bouwprofessionelen

Nadere informatie

No3. Groninger thuis energie special. Wordt nog aangepast De planning van het onderhoud via de handcomputer 12 Een goed idee is geld waard 16

No3. Groninger thuis energie special. Wordt nog aangepast De planning van het onderhoud via de handcomputer 12 Een goed idee is geld waard 16 Groninger Thuis is het bewonersblad voor alle huurders van Woonstichting Groninger Huis No3 Jaargang 2 April 2010 Groninger thuis energie special Met onder andere: Onze huurders en hun tuinen 3 Alle huurwoningen

Nadere informatie

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wat gaan we doen?... 3 3. Tijdens de uitvoering... 6 4. Wat betekent het voor uw huur en energiekosten?...

Nadere informatie