RoTekst 2.0. Handleiding 2.0. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Kooikersweg KA s-hertogenbosch

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RoTekst 2.0. Handleiding 2.0. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Kooikersweg 2 5223 KA s-hertogenbosch"

Transcriptie

1 2.0 Handleiding Crotec bv Kooikersweg KA s-hertogenbosch Postbus CK s-hertogenbosch V RoTekst 2.0 T F info@crotec.nl KvK Oost Brabant BTW NL B.01 Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening

2 Auteursrecht Deze publicatie is een uitgave van Crotec BV, s-hertogenbosch (KvK Oost Brabant ) Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze; hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Aansprakelijkheid De informatie in deze publicatie is door Crotec BV met constante zorg en naar eer en geweten samengesteld. Crotec BV sluit bij voorbaat alle aansprakelijkheid uit voor directe of indirecte schade, welke voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van de informatie, producten en diensten welke worden beschreven in deze publicatie. Merknamenrecht Alle geregistreerde merknamen welke in deze publicatie worden genoemd zijn gebruikt ten gunste van de merknaamhouder, zonder inbreuk te plegen op het merknamenrecht. Ondersteuning, service en contact Crotec BV Kooikersweg 2, s-hertogenbosch Postbus CK s-hertogenbosch Nederland Telefoon: (073) Fax: (073) Internet: Crotec Helpdesk Tel: (073) Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

3 Voorwoord Hartelijk bedankt voor de aanschaf van RoTekst, de door Crotec ontwikkelde creëer applicatie voor digitale ruimtelijke planteksten. RoTekst is een programma binnen het RoTotaal concept, waarmee planteksten kunnen worden gecreëerd, geïmporteerd, geëxporteerd en gearchiveerd. Sinds 1 januari 2010 zijn alle partijen die gerechtigd zijn ruimtelijke plannen op te (laten) stellen, de zogenaamde bronhouders, verplicht deze plannen digitaal te vervaardigen, uit te wisselen en te verbeelden. Deze digitale verplichting, welke bij ministeriële beschikking Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2008 (Rsro) wettelijk is verankerd zorgt er ook voor dat burgers, bedrijven en instanties ruimtelijke plannen kunnen inzien en vergelijken door gebruik te maken van de landelijke internetvoorziening RO-Online ( Een digitaal plan bestaat uit een set bestanden op een computersysteem en is dus minder tastbaar dan een analoog plan. Natuurlijk zullen we nog geruime tijd gebruik maken van analoge verbeeldingen op papier, maar in geval van verschil van inzicht over de interpretatie van een plan dienen de digitale bestanden als enige juiste bron. Inhoudelijk verandert er niet zo veel. Het creëren van digitale plannen vergt wel nieuwe technische hulpmiddelen zoals RoTekst, waarmee we niet alleen de plantekst opmaak conform de norm kunnen houden, maar ook de koppeling met de plankaart kunnen realiseren. Dit vereenvoudigt het raadpleegbaar maken van de plannen. Voor u ligt de gebruikershandleiding voor versie 2.0. Dit geeft aan dat we volop bezig zijn de applicatie nog beter te maken. Wij voelen ons gesterkt door het grote aantal gebruikers en verwachten nog vele jaren samen met u verder te kunnen werken om RoTekst, mede door uw feedback, mee te laten groeien met nieuwe wensen en ideeën. Om deze wensen en ideeën kenbaar te maken wijzen we u op onze helpdesk, waarvan de bereikbaarheidsgegevens voorin dit document zijn opgenomen.

4 Inhoudsopgave DEEL IINLEIDING 7 Hoofdstuk 1 Over deze handleiding Voor wie deze handleiding is bestemd Notaties... 8 Hoofdstuk 2 De Gebruiker Standaard Gebruiker Applicatiebeheerder... 9 DEEL IIAAN DE BASIS VAN ROTEKST 10 Hoofdstuk 3 Technologie en werkomgeving De techniek en vereisten van RoTekst Hoofdstuk 4 De Digitale verplichting Wet op de Ruimtelijke Ordening (Wro) RO-Standaarden Plantekst standaarden Hoofdstuk 5 Plantekstobjecten en metadata Over planteksten en hun structuur Plantekst objecten, wat zijn dat eigenlijk? Het nut van werken met objecten Typen objecten en hun hiërarchie De plantekst metadata Bestandsnamen van de onderdelen DEEL IIIINLEIDING ROTEKST 19 Hoofdstuk 6 Inleiding RoTekst Werking RoTekst in vogelvlucht Aanmelden bij RoTekst De schermen van RoTekst Het startscherm Het hoofdscherm Werken met toetscombinaties Help in RoTekst DEEL IVWERKEN MET ROTEKST 24 Hoofdstuk 7 Plannen in RoTekst Algemeen Info Prullenbak Nieuw plan Open plan Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

5 7.4 Open recent document Beheer plannen Nieuw plan Importeer plan Open plan Kopieer plan Wijzig (plan)gegevens Verplaats plan Exporteer plan Verwijder plan Menu Weergave Sluit planbeheer Sluit RoTekst Hoofdstuk 8 Documenten in RoTekst Plan venster Nieuw document Importeer document Open Document Kopieer document uit plan Verplaats document Exporteer document Verwijder document Menu weergave Hoofdstuk 9 Werken met het hoofdscherm Algemeen Taakbalken De taakbalk De Objecten taakbalk De Sjabloongroep taakbalk Opmaak taakbalk Menubalk Het Bestand menu in het werkvenster Het Bewerken menu Het Invoegen menu Het Tools /controle menu Het Beeld menu Help Objecten structuur venster Toevoegen van een object Wijzigen van een object Verplaatsen van een object Verwijderen van een object Tekstvenster

6 6 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

7 Deel I Inleiding

8 Hoofdstuk 1 Over deze handleiding 1.1 Voor wie deze handleiding is bestemd Voor u ligt de Handleiding voor RoTekst versie 2.0. RoTekst maakt onderdeel uit van het RoTotaal waarbij RoTekst aan de voorkant, de creëerkant zit. Deze handleiding is bedoeld voor iedereen die met RoTekst werkt. Voor het opstellen van planteksten maar ook die mensen, die RoTekst moeten inrichten en beheren. U leest verderop meer over deze beide rollen. Om deze handleiding begrijpelijk te kunnen lezen wordt van elke gebruiker verwacht dat deze: voldoende kennis heeft van het opstellen van planteksten; voldoende beheersing heeft van het besturingssysteem Windows en van tekstverwerking (bijvoorbeeld Microsoft Word). Basis tekstverwerkingsfuncties van RoTekst die sterke gelijkenis vertonen met Word komen in deze handleiding niet uitgebreid aan de orde. Zij worden als bekend verondersteld. 1.2 Notaties Klik op Menu item uit het menu. Attentie Gebruiker Verwijzingen naar menu items of knoppen worden met vette letters weergegeven. Attentieteksten worden in een rood kader weergegeven. Wanneer in de tekst een woord wordt gebruikt dat in de begrippenlijst voorkomt, dan wordt dit woord met een hoofdletter geschreven. 8 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

9 Hoofdstuk 2 De Gebruiker 2.1 Standaard Gebruiker Gebruikers zijn de mensen die voor hun werkzaamheden in het werkveld ruimtelijke ordening gebruik maken van RoTekst. Het kan hierbij gaan om allerhande ROmedewerkers, waaronder projectleiders, planjuristen, planologen, baliemedewerkers etc. Gebruikersrechten zijn gekoppeld aan een voor elke Gebruiker unieke login. De per login ID vastgelegde Rechten worden door een Applicatiebeheerder toegekend en beheerd. Binnen dat veld van toegekende Rechten kan en mag een Gebruiker zijn projecten invoeren en wijzigen. 2.2 Applicatiebeheerder De Applicatiebeheerder is degene die de Rechten verdeelt; de basisinstellingen in het systeem zet en deze aanpast. Dat betekent dat de Applicatiebeheerder binnen het programma altijd zeer uitgebreide Rechten heeft. Hij/zij moet overal bij kunnen. Het beheer van RoTekst en de te verrichten instellingen geschieden veelal via de separate module RoTekstBeheer. Uiteraard zijn voor een Applicatiebeheerder met name de programmarechten van belang om bijvoorbeeld Gebruikers te kunnen toevoegen of Gebruikersprofielen te definiëren. Binnen de organisatie is de applicatiebeheerder het aanspreekpunt voor RoTekst.

10 Deel II Aan de basis van RoTekst 10 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

11 Hoofdstuk 3 Technologie en werkomgeving 3.1 De techniek en vereisten van RoTekst RoTekst kan verbinding maken met SQL gerelateerde databases, bijvoorbeeld met Microsoft Sql server of Oracle. Standaard wordt RoTekst geleverd met Microsoft SQL Server Express. Dit is een gratis variant van de bekende Microsoft. SQL Server, met de beperking dat de database niet groter mag worden dan 4 Gb. Indien dit te weinig is raden wij aan om Microsoft SQL Server of Oracle te gebruiken. Voor het beheer van de database (beschikbaarheid, integriteit en back-up) is uw organisatie zelf verantwoordelijk. RoTekst is een cliënt applicatie die voor de opslag van de data gebruik maakt van een centrale database. Of u RoTekst vanuit een externe locatie (thuis) kunt gebruiken is afhankelijk van de mogelijkheden voor externe toegang tot het bedrijfsnetwerk dat uw organisatie u biedt. Planteksten gemaakt via RoTekst kunnen eenvoudig worden omgezet naar Word (rtf, doc, docx), IMRO-PT(xml, concept), en pdf. Tevens biedt RoTekst de mogelijkheid om planteksten te exporteren naar het web in html formaat. Hierbij kan eventueel gebruik worden gemaakt van zelf vormgegeven (web)templates.

12 Hoofdstuk 4 De Digitale verplichting 4.1 Wet op de Ruimtelijke Ordening (Wro) 4.2 RO-Standaarden 2012 De ROStandaarden 2012 is een pakket standaarden en richtlijnen voort bordurend op de ROStandaarden 2008 met als doel de uiteindelijke digitale beschikbaarstelling van ruimtelijke instrumenten. Hiervoor zijn de volgende onderdelen van toepassing: IMRO 2012 (Informatie Model Ruimtelijke Ordening 2012) bepaalt onder andere uit welke objecten een ruimtelijk instrument wordt opgebouwd en welke relaties tussen deze objecten bestaan. Een onderdeel hiervan betreft de wijze waarop plantekstobjecten aan objecten in de plankaart worden gekoppeld. De wijze waarop we IMRO 2012 moeten toepassen is per instrument in verschillende praktijkrichtlijnen uitgewerkt. STRI 2012 (Standaard Toegankelijkheid Ruimtelijke Instrumenten) beschrijft de samenstelling en vormeisen van ieder ruimtelijk instrument en hoe deze objecten zijn opgeslagen in bestanden. De SVBP2012 (Standaard Vergelijkbaarheid Bestemmingsplannen) geeft specifiek voor bestemmingsplannen aan hoe de structuur en verbeelding ervan moet zijn. Daarnaast geeft het document invulling aan de verschillende bestemmingen en aanduidingen die gebruikt mogen worden voor de opstelling van een bestemmingsplan met daarbij de ruimte voor specifieke aanvullingen op deze bestemmingen en aanduidingen. Hoewel elk instrument zijn eigen samenstelling heeft, bestaat elk plan minimaal uit een planverbeelding (GML bestand) en planteksten (samenstelling van XML, HTML en PDF bestanden, al of niet aangevuld met afbeeldingen of CSS maakdefinities ). Koppelingen maken duidelijk welke plantekst(en) bij welk geografisch object horen 12 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

13 Voor bestemmingsplannen moet deze koppeling in ieder geval worden toegepast bij: - bestemmingsplangebied (toelichting, (volledige) regels, vaststellingsbesluit, bijlagen en illustraties) - Enkelbestemmingen (specifiek tekstdocument met de betreffende regel (IMRO2008), volledige regels met bladwijzers (IMRO2012)) - Dubbelbestemmingen (specifiek tekstdocument met de betreffende regel (IMRO2008), volledige regels met bladwijzers (IMRO2012)) - Gebiedsaanduidingen (specifiek tekstdocument met de betreffende regel (IMRO2008), volledige regels met bladwijzers (IMRO2012)) - Voor andere Wro instrumenten (Structuurvisies, Gebiedsgerichte besluiten) dient eveneens een koppeling gelegd te worden op structuurvisieplanrespectievelijk besluitgebied (hoofddocumenten). Daarnaast kan gebied specifiek een verwijzing aangebracht worden met onderdelen uit de tekst die direct uitleg geven over het betreffende gebied. Het GML bestand van het plan en de diverse plantekst bestanden vormen samen met het geleideformulier de basiscomponenten van een digitaal plan (de IMRO Dataset). Het geleideformulier omvat de verschillende documenten die de IMRO Dataset vormen. Zie het als een pakbon bij het plan, waarin alle documenten die daartoe behoren, worden genoemd. Onderstaande tabel geeft een voorbeeld uit de STRI2012 betreffende de naamconventie en bestandstypes als er geen gebruik wordt gemaakt van objectgerichte planteksten Plantekst standaarden

14 Aanvullend op de IMRO 2012 is een onderdeel opgesteld voor planteksten met hieraan verbonden de praktijkrichtlijn voor planteksten (PRPT2012). Deze aanvulling is binnen de RO Standaarden verplicht en biedt een goede basis voor de opstelling van de teksten behorende bij de ruimtelijke plannen. De belangrijkste zaken uit deze verplichte aanvulling staan toegelicht in Hoofdstuk Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

15 Hoofdstuk 5 Plantekstobjecten en metadata 5.1 Over planteksten en hun structuur Afhankelijk van het type Wro instrument dat wordt opgesteld zijn er diverse mogelijkheden ten aanzien van het type document. Zo zijn er planregels, toelichtingen, beleidsteksten, besluitdocumenten en nog een aantal andere documenttypen. Concreet gezien is er echter niet zo heel veel verschil in documenten en is de structuur ervan op te delen in twee types. De Regels enerzijds en de overige documenttypes anderzijds. De structuur van de documenten is als volgt: Regels Document Deel Hoofdstuk Artikel Lid Sublid Subsublid Toelichting, Beleidstekst, Besluitdocument, e.a. Document Deel Hoofdstuk Paragraaf Subparagraaf Subsubparagraaf 5.2 Plantekst objecten, wat zijn dat eigenlijk? Elk te identificeren hoofdstuk, artikel, lid, paragraaf, sub-, etc. van een plantekst is een object. Dit object is te koppelen aan een geometrisch bepaald vlak (een geometrisch object) en bevat de teksten die bij dat geometrische object horen. Vaste onderdelen van een plantekst object zijn de titel (hoofdstuktitel, aanhef van het lid etc.) en de daar onderliggende tekst. Optionele onderdelen van een object zijn onderliggende objecten en/of figuren en tabellen. Een artikel met daarin leden en subleden is dus ook een object, maar dan een samengesteld object.

16 Elk object bevat metadata, meer daarover staat nader toegelicht in paragraaf 5.3. Tip Bij het exporteren, verwijderen of kopiëren van een object, worden de onderliggende objecten mee geëxporteerd, verwijderd of gekopieerd Het nut van werken met objecten Door te werken met objecten wordt het mogelijk geografische vlakken aan planteksten te koppelen en vice versa. Formeel verwoord hebben we het dan over het koppelen van geo-objecten aan plantekstobjecten. Typen objecten en hun hiërarchie Objecten zijn hiërarchische elementen, dat wil zeggen dat een bepaalde structuur gehandhaafd moet worden bij het opzetten van het document. Een aantal objecttypen komt alleen in bepaalde documenttypen voor, andere kunnen altijd voorkomen. Omdat elk object zijn niveau kent, kunt u bijvoorbeeld geen hoofdstuk in een artikel plaatsen. Wel kunt u een bijlage in een artikel plaatsen, omdat bijlagen en overige op elk niveau toepasbaar zijn (niet hiërarchisch). Onderstaande tabel bevat een opsomming en hiërarchie van alle IMRO 2008 en IMRO 2012 conforme plantekst objecten. Deze worden uiteraard door RoTekst ondersteund. Type object Een object bevat altijd een titel en tekst. Een object kan ook objecten van een lager niveau bevatten evenals tabellen en figuren. Niveau Regels Toelichting Beleidstekst Besluitdocument Document 1 X X X X Deel 2 X X X X Hoofdstuk 3 X X X X Artikel 4 X Paragraaf 4 X X X Lid 5 X SubParagraaf 5 X X X SubLid 6 X SubSubParagraaf 6 X X X SubSubLid 7 X SubSubSubParagraaf 7 X X X Overige elke X X X X Bijlage elke X X X X Bijlagen (bij doc. Type)* elke X X X X * Bijlagen bestaan in diverse vormen, zo zijn er naast toelichtingsbijlagen, ook bijlagen bij besluits- en beleidsdocumenten. Welk type bijlage in een document zit is afhankelijk van het document. Voor elk type objectbijlage geldt echter dezelfde structuur. 16 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

17 5.3 De plantekst metadata Om herkenbaar en identificeerbaar te zijn, worden planteksten, net als overige planbestanden voorzien van metadata. De metadata van de plantekst documenten omvat de volgende zaken: IDN Het unieke identificatienummer waaraan iedereen kan zijn wie bronhouder is van het plan, over welk plan het gaat en in welke versie het plan is. Plannaam: De uitgeschreven plannaam waarop het ruimtelijk plan betrekking heeft. Status: In welke fase en welke versie binnen die fase het plan verkeert. Type plan: Op welk type ruimtelijk plan heeft het document betrekking Verantwoordelijke overheid: Welke overheid is bronhouder van het ruimtelijk plan De belangrijkste van deze metadata is de plan-idn, welke tevens is opgenomen in de bestandsnaam. Het IDN is beschreven door middel van een reguliere expressie, in de vorm: NL.IMRO.xxxx.yyyyyyyyyyyyyyyyyy-zzzz NL.IMRO. (inclusief punten) is de prefix om de IRMO codering te identificeren. xxxx is de viercijferige CBS code van de gemeente yyyyyyyyyyyyyyyyyy- is een tot 18 karakters grote zelf te definiëren tekst die altijd eindigt met een liggend streepje. De opbouw van deze tekst is in RoTekst vast te leggen. zzzz is een vrij te definiëren alfanumeriek volgnummer. De totale lengte van het Idn bedraagt maximaal 36 tekens Bestandsnamen van de onderdelen Voor elk onderdeel van ieder Wro instrument worden eisen gesteld aan de bestandsnaam. De bestandsnaam begint voor de meeste onderdelen met: een aanduiding van het type onderdeel als één of twee karakters gevolgd door een underscore (_), dan het identificatienummer van het instrument [IDN], daarna mogelijk een toevoeging als het onderdeel uit meerdere bestanden bestaat ook weer voorafgegaan door een underscore (_) en een nadere tekstuele extensie van maximaal 18 alfanumerieke tekens, te bepalen door de bronhouder. De totale maximale lengte bedraagt daarmee 55 karakters. In het geval van een onderdeel van de regels (bijvoorbeeld artikel 5 Groen ) zou zo n bestandsnaam (IMRO2012) er als volgt uit kunnen zien: r_nl.imro.0000.abcdef123456abcdef-va01.html

18 18 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

19 Deel III Inleiding RoTekst

20 Hoofdstuk 6 Inleiding RoTekst 6.1 Werking RoTekst in vogelvlucht RoTekst is een applicatie om planteksten op te stellen die voldoen aan de eisen van de RO Standaarden. Dit houdt in dat er objectgerichte planteksten opgesteld moeten worden die gekoppeld kunnen worden aan geometrische objecten (de planverbeelding). Deze documenten worden opgebouwd uit verschillende objecten (hoofdstukken, artikelen etc.). RoTekst biedt de mogelijkheid om objecten uit eerder gemaakte plantekst documenten te kopiëren of om de objectstructuur van een document te kopiëren. Als RoTekst opgestart wordt legt deze contact met de centrale database. Een netwerkverbinding is dus een vereiste. Met een VPN verbinding of gelijkwaardig is het ook mogelijk op afstand (thuis) te werken. Het gebruik wordt geregeld op basis van zogenaamde floating licenties. Zodra RoTekst aanlogt op de database controleert deze of er een licentie vrij is en neemt die dan in gebruik. Het bewaren van tekstobjecten door RoTekst geschiedt niet in folders op een harde schijf maar via opslag in een database. Afhankelijk van het aantal licenties kunnen er meerdere gebruikers tegelijkertijd actief zijn in de database. 20 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

21 6.2 Aanmelden bij RoTekst Afhankelijk van de gebruikte aanmeldgegevens kan een gebruiker verschillende rechten hebben binnen de applicatie. Bij het aanmelden wordt de gebruikersnaam van Windows in het veld Gebruiker geplaatst. Wanneer deze overeenkomt hoeft de gebruikersnaam niet opnieuw ingevuld te worden. Het toewijzen van wachtwoorden aan gebruikers is facultatief. Het aanmaken van gebruikers en de bijbehorende rechten gebeurd in RoTekstBeheer. 6.3 De schermen van RoTekst Het startscherm Na het aanmelden opent het startscherm. Hierin bevinden zich aan de linkerkant de basisfuncties van RoTekst met betrekking tot het aanmaken van een nieuw plan, openen, importeren en archiveren van een plan. Meer over de knoppen in het startscherm in Hoofdstuk Het hoofdscherm Wanneer een document geopend wordt komt u in het hoofdscherm van RoTekst. In dit scherm kunnen planteksten gemaakt, gelezen en bewerkt worden. Het hoofdscherm is opgedeeld in twee delen met aan de linkerzijde de objectenstructuur van het plan en aan de rechterzijde de tekst. Een uitgebreide beschrijving van het hoofdscherm in Hoofdstuk 8

22 6.4 Werken met toetscombinaties Tip Het aanleren van CTRL en ALT toetscombinaties is even wennen, maar het zal uw werktempo met RoTekst aanzienlijk verhogen en tegelijkertijd kans op RSI verminderen, omdat u minder muisbewegingen hoeft te maken. Door ALT kort in te drukken activeert u het menu (menu optie Bestand wordt oranje). Door vervolgens een letter in te toetsen activeert u de menu s die met die letter beginnen. Zijn er meerder menu s met dezelfde beginletter, dan worden ze bij herhaald indrukken om de beurt geselecteerd. Om de functie vervolgens te activeren druk u op Enter. Verder zijn een aantal (sub)functies te activeren in het tekstscherm door de CTRL knop en dan kort een karaktertoets in te drukken. 6.5 Help in RoTekst RoTekst heeft een help functie waarin de diverse functionaliteiten van het programma worden uitgelegd. De help functie is te benaderen via de F1-toets of via de menubalk onder Help. De knoppen bovenaan het scherm bieden de volgende mogelijkheden: De functie Verbergen kan de inhoudsopgave aan- en uitgeklikt worden om navigatie en schermgrootte aan te passen. Met Terug en Volgende kan door de geactiveerde help pagina s gebladerd worden. 22 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

23 Met Start wordt naar de openingspagina van het helpbestand gegaan. De functie Afdrukken biedt de mogelijkheid pagina s uit de help af te drukken. De functie Opties biedt de mogelijkheid om bepaalde instellingen voor het helpscherm aan te passen. U kunt navigeren en zoeken in de helptekst met: de knoppen Terug en Volgende; de tabbladen Inhoud, Index en Zoeken in het linker navigatiescherm.

24 Deel IV Werken met RoTekst 24 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

25 Hoofdstuk 7 Plannen in RoTekst 7.1 Algemeen Na het aanmelden opent het startscherm. Aan de rechterzijde staan een vijftal knoppen waaruit een keuze gemaakt kan worden voor het werken met RoTekst. RoTekst werkt op Plan niveau met daarin de bijbehorende documenten. Nieuw plan (7.2) Open plan (7.3) Open recent document (7.4) Beheer plannen (7.5) Sluit RoTekst (7.6)

26 7.1.1 Info Links onderin het startscherm staan twee symbolen: Het linksersymbool geeft de actuele versie van RoTekst weer. Bij het bevragen van het symbool verschijnt onderstaand scherm: Deze informatie kan van belang zijn bij contact met de Crotec Helpdesk Prullenbak Het symbool is de prullenbak van RoTekst. Alle plannen die worden verwijdert komen hier terecht en zijn dus nog niet echt verwijderd. Aan de onderzijde van het prullenbakvenster staan drie knoppen: - Prullenbak leegmaken: Met deze optie worden alle plannen in de prullenbak verwijderd. Er verschijnt een venster Verwijderen uit prullenbak met de melding: Weet u zeker dat u de geselecteerde items definitief wilt verwijderen? - Geselecteerde item herstellen: Als het vinkje voor het plan staat kan een plan worden hersteld. Er verschijnt een venster Herstellen uit prullenbak met de melding: Weet u zeker dat u de geselecteerde items wilt herstellen? - Selectie verwijderen: Als het vinkje voor het plan staat is het mogelijk alleen dit plan te verwijderen. Er verschijnt een venster Verwijderen uit prullenbak met de melding: Weet u zeker dat u de geselecteerde items definitief wilt verwijderen? - Sluiten: Prullenbak venster wordt afgesloten. 26 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

27

28 7.2 Nieuw plan De optie nieuw plan opent het dialoogvenster: Nieuw plan toevoegen. Voordat er gewerkt kan worden in het document moeten allereerst een aantal basisgegevens (metadata) geregistreerd worden. In te vullen velden zijn: Norm Met de norm wordt de basis gelegd voor uw document. Er moet ook altijd eerst een norm geselecteerd worden voordat de overige velden beschikbaar komen. Met behulp van de norm kan geput worden uit informatie zoals tekststructuren, provincie en gemeentenamen, overheidscodes en plantypes. Meer informatie over de norm is te vinden in de handleiding van RoTekstBeheer. IDN(IMRO) Het planidn wordt in dit veld weergegeven. Delen van de planidn worden automatisch ingevuld naar mate er meerdere velden (onder plangegevens) worden ingevuld. Om invulling te geven aan de IDN van het plan is er de optie om met behulp van een aantal kenmerken van het plan, de 18 vrije tekens van de IDN samen te stellen. Dit gebeurt middels de functie Naamgeving. Naamgeving Hier kan het vrije gedeelte van het planidn samengesteld worden. Uit de plannaam, plancode en volgnummer kunnen kenmerken worden gehaald die terugkomen in het planidn. Het aantal N s bepaald hoeveel tekens uit de plannaam worden overgenomen. 28 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

29 Het aantal T s bepaald hoeveel tekens uit de plancode worden opgenomen in het IDN. Een hoofdletter N of T betekent ook een hoofdletter in de planidn en viceversa. Bijvoorbeeld: NNNNNNNTTTTT: In de IDN worden de eerste 7 tekens gebruikt van de plannaam en de eerste 5 tekens van de plancode. Overheid Hier kan de beleidsmatig verantwoordelijke overheid worden gekozen. - Deelgemeente/ stadsdeel - Gemeentelijke overheid - Nationale overheid - Provinciale overheid Plantype Hier kan het gewenste plantype worden gekozen, de keuze is afhankelijk van de geselecteerde norm en de beleidsverantwoordelijk overheid. Plannaam Hier kan de naam van het ruimtelijke plan worden ingevuld. Afhankelijk van de gekozen naamgeving wordt een gedeelte opgenomen in de planidn. Plancode De plancode mag uit cijfers en letters bestaan. Afhankelijk van de gekozen naamgeving wordt een gedeelte opgenomen in de planidn. Voorbeeld van een plancode zou kunnen zijn: BP (bestemmingsplan) Provincie Bij het veld Provincie kan de betrokken provinciale overheid geselecteerd worden. Indien ingesteld in RoTekstBeheer dan wordt deze informatie automatisch overgenomen. Gemeente Bij het veld Gemeente kan de betrokken gemeentelijke overheid geselecteerd worden. Indien ingesteld in RoTekstBeheer dan wordt deze informatie automatisch overgenomen. Plaatsnaam Het veld Plaatsnaam biedt de mogelijkheid om het betreffende dorp/stad binnen de gemeente te specificeren. Locatie Het veld locatie geeft de mogelijkheid om een meer specifieke locatie aan te duiden waarop het plan betrekking heeft. Het kan ook van meer algemene aard zijn zoals, buitengebied, wijk x, etc.

30 Status Het veld Status biedt de mogelijkheid om een plan een bepaalde status mee te geven. Keuzes hierbij zijn concept, voorontwerp, ontwerp, vastgesteld en geconsolideerd. Volgnummer Het volgnummer bestaat uit vier alfanumerieke tekens en komt terug aan het einde van het planidn. Het volgnummer wat hier wordt ingevuld kan bijvoorbeeld aangeven in welk stadium het project zich bevindt. Projectnummer In het veld Projectnummer kan een intern registratienummer of ander gewenst kenmerk worden ingevuld. Het projectnummer is een optioneel veld. Importeer plangegevens Hiermee kunnen plangegevens (metadata) van een plan dat al in RoTekst aanwezig is worden opgehaald. Dit kan van een plan in de map archief, bron of actueel. Op deze manier hoeven bovenstaande velden niet handmatig ingevuld te worden. Let op dat het plan IDN wel uniek is anders verschijnt de melding: Plan is niet uniek! Toevoegen Met deze knop wordt het plan aangemaakt in RoTekst. Er zal automatisch gecontroleerd worden of het plan uniek is en of alle velden ingevuld zijn. 7.3 Open plan Na het aanmaken van een nieuw plan of het openen van een bestaand plan verschijnt onderstaand plannen scherm: Dit venster toont alle plannen die in RoTekst aanwezig zijn. Dit kunnen zowel IMRO 2008 als 2012 plannen zijn, te herkennen aan de gebruikte Norm. In bovenstaand figuur worden alle actuele plannen getoond, door op het pijltje achter actueel (rechtsboven) te klikken kan ook gekozen worden voor plannen uit archief of bron. Door dubbel te 30 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

31 klikken of de knop selecteren te gebruiken wordt het geselecteerde plan geopend en verschijnen de bijbehorende documenten. Sorteren Door op de kolomkoppen (Gemeente, Plannaam, IDN, etc. ) te klikken kan er alfabetisch (A-Z of Z-A) gesorteerd worden. Filter Met deze optie wordt de filter binnen het plannenvenster actief. Hiermee kan per kolom een tekst worden ingevoerd om zo gerichter naar een plan te zoeken. Groeperen Met deze optie is het mogelijk om plannen van een zelfde gemeente te groeperen. 7.4 Open recent document Geeft een pop-up menu met de meest recent bewerkte documenten (maximaal 10 documenten) Klik op een van de geboden documenten om het te openen, na het kiezen zal RoTekst meteen het document openen.

32 7.5 Beheer plannen In dit scherm is het mogelijk om de planvoorraad te beheren. Ook hier geldt dat de verschillende functies benaderbaar zijn met snelknoppen of via het tekst menu. Onderstaand worden de verschillende functies voor plannen binnen het beheer plannen venster behandeld Nieuw plan Hiermee kan een nieuw plan worden toegevoegd aan RoTekst. Er verschijnt dan een nieuw venster: Nieuw plan toevoegen. In hoofdstuk 7.1 zijn de in te vullen velden al behandeld, het nieuwe plan is dan terug te vinden in de plannenlijst Importeer plan Met deze functie kan een RoTekst of ImroPT bestand worden geïmporteerd. Selecteer het te importeren bestand, hierna verschijnt het Importeren / kopiëren venster met de meta data van het te importeren plan. De in geel gemarkeerde velden moeten nog ingevuld worden om de import af te ronden. Het geïmporteerde plan komt op basis van cbs code in de plannenlijst. 32 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

33 7.5.3 Open plan Met deze functie kan een plan worden geopend. Er verschijnt dan het plan venster met daarin alle document versies die bij het plan horen. Zie ook hoofdstuk 7.3, open plan of Kopieer plan Met deze functie is het mogelijk een plan met alle daaronder liggende documenten te kopiëren. Bij het activeren van de functie verschijnt de melding: Weet u zeker dat u dit plan wilt kopiëren? bevestiging met ja.

34 of Het Importeren / kopiëren venster verschijnt. Elk plan moet een unieke IDN hebben, door de plancode of volnummer te wijzigen wordt hier voor gezorgd. Na wijziging van de IDN is het pas mogelijk om op de knop kopiëren te drukken. En verschijnt de melding: Het plan is nu toegevoegd aan de plannenlijst met alle onderliggende documenten. 34 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

35 Plan zonder documenten Als het plan geen documenten onder zich heeft is het niet mogelijk om het plan te kopiëren en verschijnt de melding: Wijzig (plan)gegevens Met deze functie is het mogelijk de plangegevens te wijzigen uitgezonderd de norm, overheid en plantype. of Mocht eenzelfde IDN al aanwezig zijn in RoTekst dan verschijnt er rechtsonder bij Foutmeldingen de melding: Plan is niet uniek! Verplaats plan Met deze functie is het mogelijk een plan te verplaatsen naar het archief of bron of andersom. Bij het archiveren kan nog een reden worden opgegeven.

36 Wordt de vraag: Wilt u verder gaan met een kopie plan? met ja beantwoordt dan verschijnt er het Importeren / kopiëren venster en is er een mogelijkheid om een nieuw plan aan te maken op basis van het gearchiveerde. Wordt de vraag met nee beantwoordt dan wordt het plan alleen verplaatst zonder een kopie te maken. Met de optie verplaats naar bron wordt het plan gelijk verplaatst, er volgt geen melding. Via het menu rechtsboven naar de plannen lijst van Actueel, Archief of Bron worden gegaan Exporteer plan Bij het exporteren van plannen zijn er drie uitvoer mogelijkheden RoTekst formaat, ImroPT 2012 en Stri. 36 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

37 Exporteer plan - RoTekst Ga op het te exporteren plan staan en selecteer de optie RoTekst, er verschijnt de Bevestigen en er verschijnt een venster: Opslaan als

38 Let op! Hiermee worden alle onderliggende documenten van het plan in één handeling geëxporteerd. Het onderscheid in documenten is echter alleen zichtbaar in de toevoeging achter de idn. Deze wordt willekeurig aangemaakt. Exporteer plan - ImroPT 2012 Ga op het te exporteren plan staan en selecteer de optie ImroPT 2012, er verschijnt een venster waar het geëxporteerde bestand kan worden weggeschreven. Standaard zal er een map worden aangemaakt met hetzelfde Idn als het plan met daarin het plan als xml, beginnend met pt_. Als er geen documenten van het plan in het veld afgerond staan dan verschijnt onderstaande melding en kan er geen uitvoer gemaakt worden. 38 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

39 Exporteer plan Stri Hiermee kan worden geëxporteerd naar de voor het plantype verplichte uitvoermogelijkheden. Hierbij geldt dat het document, de documenten van het plan in het veld afgerond van het plan moet voorkomen. Wordt een plan geselecteerd waarbij geen documenten in het veld afgerond staan verschijnt de melding: Staan er wel documenten in het veld afgerond verschijnt onderstaand venster: De inrichting van het Export Stri scherm wordt in RoTekstBeheer (hoofdstuk 7 handleiding RoTekstBeheer) geregeld. Daar kan worden ingesteld hoe een bepaald document moet worden uitgevoerd (formaat), waar op geknipt moet worden (labels) en hoe de index er uit moet komen te zien. Voor een IMRO2012 regeldocument geldt dat het één document moet zijn met bladwijzers. Voor een IMRO2008 regeldocument mag het op verschillende niveaus, in te stellen bij de labels. Bij template: niet van toepassing kan de inhoudsopgave ingesteld worden. Bij de keuze voor een template vervalt deze mogelijkheid en wordt dit geregeld met de template keuze (zie hoofdstuk 5 van RoTekstBeheer).

40 Stri Export Om te kunnen exporteren moet in bovenstaand scherm bij Labels het document worden aangevinkt zodat er Aantal 1 van 1 komt te staan. deze melding verschijnt als er geen label is geselecteerd. symbool onder de kolom exporteren, betekent dat er nog niet geëxporteerd kan worden, op het symbool klikken en verschijnt een vinkje. Onder Selecteer een template kan gekozen worden voor een template. Templates kunnen worden toegevoegd via RoTekstBeheer. Staat dit symbool in de kolom exporteren dan is het mogelijk te exporteren. De locatie van de export moet worden aangegeven waarna de melding verschijnt: Verwijder plan Met deze functie is het mogelijk een plan (met onderliggende documenten) te verwijderen uit de actuele, bron of archief lijst. Selecteer het plan en activeer de optie Verwijder plan. of 40 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

41 Het plan is nu naar de prullenbak van RoTekst verplaatst, Hier vanuit kan het plan definitief worden verwijderd. Zie ook hoofdstuk Menu Weergave Toon uit magazijn Hier kan worden gekozen welke planlijst getoond moet worden. Actueel, Bron of Archief Toon Filter Met deze optie wordt de filter binnen het Beheer plannen venster actief. Hiermee kan per kolom een tekst worden ingevoerd om zo gerichter naar een plan te zoeken. Toon Groepen Met deze optie is het mogelijk om plannen van een zelfde gemeente te groeperen. Toon snelknoppen Met deze optie verschijnt of verdwijnt onderstaande knoppenbalk Sluit planbeheer Met deze functie wordt planbeheer afgesloten.

42 7.6 Sluit RoTekst Deze functie sluit het programma. 42 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

43 Hoofdstuk 8 Documenten in RoTekst 8.1 Plan venster Elk plan bestaat uit een aantal documenten. Er zijn een aantal manieren om de documenten van een plan in RoTekst te bekijken. Via Open plan: er verschijnt een lijst met plannen, via dubbel klikken of de knop selecteren kan het betreffende plan worden geopend. Via Beheer plannen: op een plan dubbel te klikken, rechtermuisknop of via de menu optie Open plan. Het venster Plan verschijnt. Plangegevens Onder plangegevens staat de meta data van het plan zoals die bij het aanmaken van het plan is ingegeven. Via de knop Wijzig plangegevens is het mogelijk deze gegevens nog te wijzigen uitgezonderd de norm, overheid en het type plan. Actueel

44 In het veld actueel staan alle actuele documenten die bij dit plan horen en waar nog aan gewerkt wordt. In dit veld is het mogelijk dat er meerdere versies van een document in de lijst aanwezig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld verschillende versies van een regeldocument zijn. Met de rechtermuisknop wijzig document wijzigen van het versie nummer en omschrijving Afgerond In dit veld komt de definitieve versie van het document te staan. Voor een bestemmingsplan kan hier bijvoorbeeld dus maar één regeldocument en één toelichting aanwezig zijn. Documenten zijn in dit veld niet meer te openen of te bewerken. Door het document te verplaatsen naar Actueel kan het wel worden geopend. Bovenaan het venster Plan staat onderstaande menubalk De verschillende functies komen hieronder aan bod Nieuw document of Bij het aanmaken van een nieuw document verschijnt onderstaand venster. Afhankelijk van het gekozen plantype zijn er verschillende documenttype mogelijk 44 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

45 Na bevestiging verschijnt er de melding dat het document is aangemaakt en verschijnt het document in het venster Actueel Importeer document of Deze functie geeft de mogelijkheid documenten te importeren, dit kunnen RoTekst of overige documenten zijn. Bij overig verschijnt er een Import overig venster. In bovenstaand venster wordt aangegeven wat het te importeren document is. Daarnaast wordt zichtbaar hoe de opmaakstijlen (koppen) uit Word zich verhouden met de Labels uit RoTekst. De labels worden geselecteerd door op het label te dubbelklikken en de juiste optie uit de combobox te selecteren.

46 Daarna de knop Importeren. Geïmporteerde documenten worden in het venster actueel opgenomen Open Document Een document kan op een aantal verschillende manieren worden geopend: Selecteer een document onder Actueel. - Rechtermuisknop, open document - Dubbel klikken op het document - Open document icoon - Document, open document of Kopieer document uit plan Met deze functie is het mogelijk om een document (regels, toelichting oid) van een ander plan toe te voegen aan een plan. Werkwijze: Kies de optie Kopieer document uit plan. Het venster plannen verschijnt. selecteer het betreffende plan documenten behorende bij dit plan verschijnen Selecteer het document dat moet worden gekopieerd Na afloop verschijnt de melding: Document is gekopieerd en is toegevoegd aan het venster Actueel. 46 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

47 8.1.5 Verplaats document Selecteer een document onder Actueel of Afgerond - Rechtermuisknop, Verplaats document - Verplaats document icoon - Document, Verplaats document of Met deze functie kan een document verplaatst worden van Actueel naar Afgerond of van Afgerond naar Actueel afhankelijk vanuit welk veld (actueel of afgerond) de handeling wordt verricht. Let op! Per type plan (en Norm) is er een maximum aantal toegestane documenten. Worden er toch meer documenten naar afgerond verplaatst dan toegestaan verschijnt onderstaande melding: Exporteer document Selecteer een document onder Actueel of Afgerond - Rechtermuisknop, Exporteer document - Exporteer document icoon - Document, Exporteer document

48 of Met deze functie kan een document uit het veld Actueel of Afgerond geëxporteerd worden naar een RoTekst formaat (xml). Bij exporteren verschijnt de melding: Na bevestiging verschijnt de melding: En staat het document op de aangegeven locatie Verwijder document Selecteer een document onder Actueel of Afgerond - Rechtermuisknop, Verwijder document - Verwijder document icoon - Document, Verwijder document of Met deze functie kan een document uit het veld Actueel of Afgerond worden verwijderd uit RoTekst. Bij het verwijderen verschijnt eerst nog de melding: 48 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

49 Opmerking: het document is nog niet echt verwijderd uit RoTekst. Het document is verplaatst naar de prullenbak van RoTekst, van daaruit kan het document definitief uit worden verwijderd of worden teruggeplaatst. Zie ook Menu weergave Onder dit item staan twee functies die het werken en zoeken in het plan vergemakkelijken. Met Toon filter kan per kolom een tekst worden ingevoerd om zo gerichter naar een document te zoeken. Met toon snelknoppen worden de snelknoppen aan of uitgezet.

50 Hoofdstuk 9 Werken met het hoofdscherm Zodra een plan wordt geopend verschijnt het hoofdscherm. 9.1 Algemeen In het hoofdscherm kunnen planteksten bewerkt en de onderliggende structuur gewijzigd worden. Het hoofdscherm bestaat uit een aantal gebieden: De taakbalken Uitleg over de taakbalken vindt u vanaf paragraaf 9.2 De menubalk Hierin zijn de meeste functies van RoTekst verwerkt. Uitleg over de menu-items vindt u vanaf paragraaf 9.3 Het structuurvenster links in het scherm. Dit schermdeel bevat de indeling van het document. Uitleg over de mogelijkheden in dit schermdeel vindt u vanaf paragraaf 9.4. Door te klikken op een objecttitel krijgt u de metadata van deze objecttitel. Door rechts te klikken krijgt u de object functies welke de structuur bepalen. Door het slepen van een object is het te verplaatsen in de structuurboom. 50 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

51 Het tekstvenster rechts beeldvullend in het scherm Dit schermdeel wordt gebruikt om planteksten in op te stellen / bewerken. De Statusbalk onderaan het tekstvenster De statusbalk bevat informatie over: de cursorlocatie (pagina, regel, kolom); het aantal pagina s; 9.2 Taakbalken ingeschakelde functies zoals numlock en overschrijven; de visualisatiegrootte (zoominstelling). Er zijn een aantal typen taakbalken te definiëren: De taakbalken Deze horen bij het hoofdscherm en zijn onder te verdelen in de standaard, de Objecten taakbalk en de Sjabloongroep taakbalk. De opmaak taakbalk Deze taakbalk hoort bij het tekstvenster en bevat directe opmaak kenmerken voor objecttekst, zoals vet, lettertype, uitlijnen etc. Paragraaf beschrijft hoe deze balk te (de)activeren is De taakbalk Een aantal functies in de standaard taakbalk zijn vergelijkbaar met functies in Word. Opslaan plan Slaat de wijzigingen in de geopende plantekst op; ook te activeren via het Bestand menu en de toets combinatie CTRL+S. Afdrukvoorbeeld Opent het dialoogvenster waarmee u afdrukvoorbeelden kunt bekijken. Het dialoogvenster biedt de mogelijk om de opmaak van uw tekst te beoordelen, in- en uit te zoomen op de tekst en meerdere pagina s langs elkaar in beeld te brengen. Ook te activeren via het Bestand menu. Afdrukken Opent het standaard Windows dialoogvenster waarmee u (delen van) het plan kunt afdrukken; ook te activeren via het Bestand menu en de toets combinatie CTRL+P. Document verversen Met deze optie wordt heel het document doorlopen, de nummering van alle objecten en de daarbij horende koppen in de tekst en evt. interne verwijzingen gecontroleerd. Daarnaast wordt de tekst ook opgeslagen en weggeschreven naar de database. Nummeren

52 Met deze functie wordt de nummering van alle objecten en de daarbij horende koppen in de tekst en evt. interne verwijzingen gecontroleerd en eventueel gewijzigd. Als automatisch hernummeren uitstaat dan kan met deze functie het document achteraf worden genummerd. Automatisch hernummeren Met deze functie wordt de nummering van alle objecten en de daarbij horende koppen in de tekst en evt. interne verwijzingen automatisch aangepast zodra er iets in de objecten structuur wordt gewijzigd. Deze functie is uit te zetten, dit zorgt ervoor dat er na iedere wijziging niet gewacht hoeft te worden. Ongedaan maken Ongedaan maken van wijzigingen. Tevens te activeren met menu-item Bewerken en de Toets combinatie CTRL+Z. Ongedaan maken is niet meer mogelijk als het plan is opgeslagen of de structuur of de titelregel van een object zijn aangepast. Opnieuw uitvoeren Opnieuw typen van verwijderde wijzigingen. Tevens te activeren met menu-item Bewerken en de toets combinatie CTRL+Y Opnieuw typen is niet meer mogelijk als het plan is opgeslagen of de structuur of de titelregel van een object zijn aangepast. Knippen Verwijdert de geselecteerde tekst en plaatst een kopie hiervan op het Windows klembord; ook te activeren via het Bewerken menu en de toets combinatie CTRL+X Kopiëren Kopieert de geselecteerde tekst naar het Windows klembord; ook te activeren via het Bewerken menu en de toets combinatie CTRL+C Plakken Plakt de laatst geselecteerde tekst/afbeelding via Knippen of Kopiëren op het Windows klembord geplaatste in het document; ook te activeren via het Bewerken menu en de toets combinatie CTRL+V Verwijderen Verwijdert de geselecteerde tekst. Tevens te activeren met menu-item Bewerken en de Del en Backspace toets functies bij geselecteerde teksten. Opmaak kopiëren / plakken Met deze functie kan opmaak van een tekst gekopieerd worden naar een andere tekst. Werkwijze: ga op de tekst staan waar de opmaak van overgenomen dient te worden, activeer de functie, ga naar de tekst (evt. selecteren) welke de opmaak moet krijgen en activeer wederom de functie. 52 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

53 Inspringen verkleinen Met inspringen verkleinen kan de linker kantlijn van de geselecteerde tekst/alinea, naar een eerdere tab-positie worden verplaatst om zo de afstand tot de linker paginarand te verkleinen. De tab kan ingesteld worden door op het linker tab icoon te drukken en vervolgens met de muis op de liniaal om de gewenste afstand aan te geven. Tijdens het verschuiven komt naast het tab icoon de tab afstand te staan. Daarnaast zijn er verschillende tab vormen mogelijk. (Links uitlijnend, rechts uitlijnend, centrerende tab., decimale tab) Inspringen vergroten Met inspringen vergroten kan de linker kantlijn van de geselecteerde tekst/alinea, naar de volgende tab-positie worden verplaatst om zo de afstand tot de linker paginarand te vergroten. Superscript Hiermee kan een karakter hoog in de regel geplaatst worden Voorbeeld: abc Subscript Hiermee kan een karakter laag in de regel geplaatst worden. Voorbeeld: abc Link / begrip Invoegen van een link (intern), link (extern) en begrip in de tekst, op de plaats van de cursor. Link (intern): met deze functie kan een interne tekstverwijzing aangebracht worden. Let hierbij wel op dat de verwijzing altijd naar een object in de tekst moet verwijzen. Als deze interne link aangebracht is kan er op geklikt worden waarna naar het bewuste tekstonderdeel gesprongen wordt. Link (extern): met deze functie kan een verwijzing aangebracht worden naar een ander document of een webpagina. Als deze externe link aangebracht is kan er op geklikt worden waarna de webpagina of het document wordt geopend Begrip: met deze functie kan een verwijzing aangebracht worden vergelijkbaar met de interne link. Met dien verstande dat er een pop-up wordt geopend van het bewuste tekstonderdeel. Verwijderen Link / begrip Hiermee kan een link (intern), link (extern) en begrip binnen de geselecteerde tekst worden verwijderd. Indien geen tekst geselecteerd is, dan zullen al deze items verwijderd worden uit de tekst van het object waarin men werkt. Toevoegen automatisch veld Invoegen van een tekst veld in de tekst. Het tekst veld wordt ingevuld op de plaats van de cursor. Het betreft hier velden die betrekking hebben op de metadata van het plan. Bijvoorbeeld: het veld Plannaam, hier komt dan automatisch de naam van het plan te staan. Deze velden zijn uitermate geschikt om in het bronbestand toe te voegen. Bij elk nieuw te maken plan worden deze velden automatisch ingevuld met de juiste informatie.

54 Veld nog in te vullen Invoegen van een tekstveld in de tekst welke later nog dient te worden ingevuld. Het tekstveld wordt ingevoegd op de plaats van de cursor. Toepassing hiervan geeft een melding dat nog niet alle velden ingevuld zijn wanneer RoTekst afgesloten wordt of een export wordt gemaakt. Veld verwijderen Hiermee wordt een tekst veld verwijderd. Bij het aanklikken van het veld wordt deze verwijderd, de tekst van het tekst veld blijft behouden. Markeringen Hiermee kan tekst worden gemarkeerd om aan te geven aan welke teksten nog gewerkt dient te worden. Er is een onderverdeling te maken in: Attentie Opmerking Nog in te vullen Markering verwijderen Hiermee kan gemarkeerde tekst worden verwijderd, wel dient de gemarkeerde tekst eerst geselecteerd te worden alvorens de functie werkt. Zoeken Met deze functie kan het document worden doorzocht. Tevens te activeren met menuitem bewerken en de toets combinatie CTRL+F Zoeken / vervangen Met deze functie kan in het document naar woorden/tekens worden gezocht en worden vervangen door iets anders. Het volgende scherm verschijnt: Als in de tekst een woord is geselecteerd en de functie zoeken / vervangen wordt geactiveerd dan komt dit woord automatisch in het veld: Zoek naar Daarnaast kan worden gekozen het woord in heel de tekst te vervangen of gedeeltelijk met de onderste knoppen. 54 Handleiding RoTekst versie 2.0 ( )

55 De functie is tevens te activeren met menu-item bewerken en de toets combinatie CTRL+H Spelling controleren Hiermee kan de spelling worden gecontroleerd. Gevonden woorden kunnen worden toegevoegd aan het (persoonlijke) RoTekst woordenboek. In RoTekstBeheer kan er ook een export en import van een woordenboek worden gemaakt. Zie handleiding RoTekstBeheer. Onderstaand venster verschijnt bij het oproepen van de spelling controleren. Naast het toevoegen zijn er ook opties als negeren, alles negeren of de voorgestelde optie overnemen en eventueel doorvoeren door hele document. Wijzigingen bijhouden Hiermee worden wijzigingen in het document visueel bijgehouden. Nieuwe tekst wordt in het rood onderlijnt, wijzigingen of verwijderde tekst wordt rood doorgehaald weergegeven. De functie is ook op te roepen via Tools / controle Wijzigingen bijhouden. Daarbij staat ook de optie om alle wijzigingen te accepteren, onderstaand scherm verschijnt: Vorige stap Hiermee kan in het document worden terug gegaan naar de oorspronkelijke pagina / object. Volgende stap Hiermee kan vooruit gegaan worden naar het volgende object of pagina die eerder bezocht is.

RoTekst. Handleiding 1.4.4. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Kooikersweg 2 5223 KA s-hertogenbosch

RoTekst. Handleiding 1.4.4. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Kooikersweg 2 5223 KA s-hertogenbosch V 1.4.4 Handleiding Crotec bv Kooikersweg 2 5223 KA s-hertogenbosch Postbus 2447 5202 CK s-hertogenbosch RoTekst T 073 303 0900 F 073 303 0998 www.crotec.nl info@crotec.nl KvK Oost Brabant 17159294 BTW

Nadere informatie

RoTekst. Handleiding 1.4.3. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch

RoTekst. Handleiding 1.4.3. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch 1.4.3 Handleiding Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch Postbus 2447 5202 CK s-hertogenbosch V T 073 5233950 F 073 523 3998 www.crotec.nl RoTekst info@crotec.nl Vestiging Amsterdam Plotterstraat

Nadere informatie

RoTekst 2.0. Handleiding Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Kooikersweg KA s-hertogenbosch

RoTekst 2.0. Handleiding Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Kooikersweg KA s-hertogenbosch 2.0.2 Handleiding Crotec bv Kooikersweg 2 5223 KA s-hertogenbosch Postbus 2447 5202 CK s-hertogenbosch V RoTekst 2.0 T 0733030900 F 073 3030998 www.crotec.nl info@crotec.nl KvK Oost Brabant 17159294 BTW

Nadere informatie

RoTekst. Handleiding 1.4.2. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch

RoTekst. Handleiding 1.4.2. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch 1.4.2 Handleiding Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch Postbus 2447 5202 CK s-hertogenbosch V T 073 5233950 F 073 523 3998 www.crotec.nl RoTekst info@crotec.nl Vestiging Amsterdam Plotterstraat

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

1.4. Installatie toelichting. RoTekst. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening

1.4. Installatie toelichting. RoTekst. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening 1.4 Installatie toelichting V RoTekst Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening Copyright Deze publicatie is een uitgave van Crotec BV, s-hertogenbosch (KvK Oost Brabant 1715 9294) Alle rechten

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie

Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie 6a Werkinstructie CareAssist Internet Urenregistratie Datum Juni 2012 V3.0 Inhoudsopgave 1. Naar CareAssist internet urenregistratie 3 1.1 Toegang tot CareAssist internet urenregistratie 3 1.2 Toevoegen

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Handleiding Wlijn Databeheer Internet

Handleiding Wlijn Databeheer Internet Handleiding Wlijn Databeheer Internet W9000 databeheer internet Leza Horeca & Winkel Management Van Dedemstraat 6 16274 NN Hoorn DATABEHEER INTERNET ( W9000) Voorraad Databeheer Internet Bestaat uit 3

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement Handleiding CROW Kennisbank Contentmangement 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Release 1.3 Gebruikershandleiding Datum: oktober 2012 All rights reserved Alle rechten zijn voorbehouden. Deze documentatie blijft eigendom van Ternair Software Solutions b.v. en is uitsluitend bedoeld

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1

Inhoudsopgave. Orbak Automatisering B.V. pagina: 1 Inhoudsopgave...2 Werken met vensters...2 Handmatig aanpassen van de venstergrootte...2 Vergroten / verkleinen van vensters...2 Werken met meerdere vensters tegelijk...3 Werken met balken...3 Sneltoetsen...4

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd op welke wijze: - het digitale dossier te benaderen is; - het digitale dosier is ingedeeld; - hoe gescande bescheiden gekoppeld kunnen worden aan een - persoon - object

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft.

Wat is nieuw in deze handleiding: Dit is een nieuwe handleiding welke nieuwe functies beschrijft. Doel Module Fronter 92 Dit document is gemaakt door Fronter Ltd fronter.com. Het document mag alleen gekopieerd of digitaal verspreid worden volgens contract of in overeenstemming met Wat is nieuw in deze

Nadere informatie

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop).

Toelichting op enkele knoppen: (als u de muis bij een knop houdt, verschijnt een tekst met een korte aanwijzing (tooltip) bij deze knop). FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken.

Een nieuwe presentatie maak je met de sneltoets <Ctrl+N> of via het tabblad,. Vervolgens kies je Lege presentatie en klik je op de knop Maken. SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 PowerPoint opstarten en afsluiten POWERPOINT kan worden opgestart via. Als POWERPOINT al vaker is gestart kun je direct op Microsoft PowerPoint 2010 klikken. Typ anders in het

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7

Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Release notes Swing 5.0.6 & 5.0.7 Copyright 2016 Swing Jive Swing is een product van ABF Research Jive Full screen weergave Swing 5 beschikt nu ook over een full screen weergave. Deze is te activeren via

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

ZorgMail Secure e-mail

ZorgMail Secure e-mail ZorgMail Secure e-mail 2014 ENOVATION B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden openbaar gemaakt of verveelvoudigd, opgeslagen in een data verwerkend systeem of uitgezonden in enige

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding Editor

Beknopte gebruikershandleiding Editor Beknopte gebruikershandleiding Editor Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van de teksteditor. Let op! Niet iedere website heeft echter alle opties beschikbaar. Mocht u toch nog problemen ervaren,

Nadere informatie

Websites i.s.m. Service @ School

Websites i.s.m. Service @ School Websites i.s.m. Service @ School Inhoudsopgave Introductie...3 Inloggen in het Beheer Panel...3 Aanpassen van de tekst op de pagina s...4 Nieuwe pagina maken...5 Toelichting op enkele knoppen...6 Een link

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Inhoud van dit document

Inhoud van dit document Handleiding OVM Menu versie 1.0.0 (definitief) november 2012 Inhoud van dit document 1 INLEIDING... 2 2 MENU... 3 3 GEBRUIKERSBEHEER... 4 3.1 SORTEREN EN FILTEREN... 5 3.2 'UITGESTELD' BEHEER... 5 3.3

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren

Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren en licenties beheren De nieuwste editie van dit document is altijd online beschikbaar: Activeren en beheren licenties Inhoudsopgave Van Dale Elektronisch groot woordenboek versie 4.5 activeren Automatisch activeren via internet

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

RoBeheer 1.5. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch

RoBeheer 1.5. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch 1.5 Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch Postbus 2447 5202 CK s-hertogenbosch V T 073523 3950 F 073523 3998 www.crotec.nl info@crotec.nl RoBeheer Vestiging Amsterdam Plotterstraat 22 1033 RX

Nadere informatie

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk

DKO Beheerders. 5 maart WISA helpdesk DKO Beheerders 5 maart 2012 WISA helpdesk Inhoudsopgave 1 DKO Beheerders 2 1.1 Taken na update WISA-programma...................... 2 1.1.1 Aanmelden als administrator...................... 2 1.1.2 Nieuwe

Nadere informatie

Release Notes. RoPlan 2.0.5. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening

Release Notes. RoPlan 2.0.5. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening Release Notes V RoPlan 2.0.5 Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening Copyright Deze publicatie is een uitgave van Crotec BV, s-hertogenbosch (KvK Oost Brabant 1715 9294) Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Templates aanmaken voor scannaar-bestand

Templates aanmaken voor scannaar-bestand MULTIFUNCTIONELE DIGITALE SYSTEMEN Templates aanmaken voor scannaar-bestand Versie: 1.0 Scan-to-File voorbereiden Alvorens er templates kunnen worden aangemaakt, dient de scan-to-file functie te zijn voorbereid,

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Werken met Bibliotheek.net

Werken met Bibliotheek.net Werken met Bibliotheek.net Gebruikershandleiding versie 1.0 Uitgever: Stenvert Systems & Service B.V. Postbus 593 3800 AN Amersfoort Nederland Telefoon: 033 457 0199 Fax: 033 457 0198 E mail: info@stenvert.nl,

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding CEN Editor

Gebruikershandleiding CEN Editor Gebruikershandleiding CEN Editor Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ S O F T W A R E S O L U T I O N S Versies: Versie Datum Toelichting

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology

VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING. OTYS Recruiting Technology VERZENDLIJSTEN HANDLEIDING OTYS Recruiting Technology OTYS RECRUITING TECHNOLOGY WWW.OTYS.NL 29-8-2017 Versie 1.0 2 INHOUD 1 Introductie... 4 1.1 Over verzendlijsten... 4 1.2 Doel van deze instructie...

Nadere informatie

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier

Handleiding Medewerkersagenda. PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier Handleiding PlanCare Dossier elektronisch cliënten dossier De agenda in PlanCare 2 De agenda kent verschillende invalshoeken of benaderingswijzen. Centraal staat de Cliëntagenda waar alle afspraken en

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

RoTekst Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg AL s-hertogenbosch

RoTekst Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening. Crotec bv Parallelweg AL s-hertogenbosch 1.3.5 Crotec bv Parallelweg 21 5223 AL s-hertogenbosch Postbus 2447 5202 CK s-hertogenbosch V T 073 5233950 F 073 523 3998 www.crotec.nl RoTekst info@crotec.nl Vestiging Amsterdam Plotterstraat 22 1033

Nadere informatie

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 Pagina 1 van 27 Inhoud Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 1. Beheerpagina... 3 2. Invoeren of aanpassen van gegevens op de website... 4 2.1 Inloggen... 4 2.2 Help... 4 3. Hoofdmenu... 5 4.

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Sdu Jurisprudentie Handleiding

Sdu Jurisprudentie Handleiding Sdu Jurisprudentie Handleiding Inloggen Om in te loggen, klikt u op de knop Log in in de rechterbovenhoek van het scherm. Vul vervolgens uw gebruikersnaam in en klik op Log in. Er wordt nu gevraagd om

Nadere informatie

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties

1 Inleiding. 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 Verwerken... zaken 5 Afhandelen... van zaken. 7 Uitgebreidere... zaak opties 2 Supportdesk Pro Introductie Inhoudsopgave I Supportdesk Pro 3 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze... 3 II Zaken 4 1 Introductie... 4 2 Zaken beheren... 4 3 Handmatig... invoeren zaken basis 4 4 Verwerken...

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Aan de slag met Windows 10

Aan de slag met Windows 10 Aan de slag met Windows 10 Titel Aan de slag met Windows 10 Eerste druk December 2017 De module Aan de slag met Windows 10 is een onderdeel van de WERK-portal.nl. De WERK-portal.nl is een product van SBCM

Nadere informatie

Easy-Changer.Com Basic

Easy-Changer.Com Basic Easy-Changer.Com Basic V2.1 2010 Easy-Changer.Com. Alle rechten voorbehouden. Easy-Changer.Com Brouwersstraat 2 2613PP Delft The Netherlands 2 Vooraf Vooraf Vooraf Dit document is de handleiding voor het

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Trainingsmateriaal Osiris 6. Tentamenbureau

Trainingsmateriaal Osiris 6. Tentamenbureau Trainingsmateriaal Osiris 6. Tentamenbureau Utwente, [Publish Date] Versie: 0.1, Statusdocument: Concept, Auteur: Laurens Smit ii Revisie Datum Versie Status Omschrijving Auteur Reviews Datum Versie Problemen

Nadere informatie

Installatiehandleiding 2.0. RoTekst. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening

Installatiehandleiding 2.0. RoTekst. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening 2.0 Installatiehandleiding V RoTekst Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening Copyright Deze publicatie is een uitgave van Crotec BV, s-hertogenbosch (KvK Oost Brabant 1715 9294) Alle rechten

Nadere informatie

Inhoud. MySite Handleiding 1

Inhoud. MySite Handleiding 1 Inhoud Een module bewerken: Een module toevoegen...2 Een module kopiëren...4 Een module verplaatsen...5 Een module verbergen...6 Een module verwijderen...6 Openingsuren wijzigen...7 Een pagina bewerken:

Nadere informatie

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ

Leerlingdossier & handelingsplannen. Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? FAQ FAQ Leerlingdossier & handelingsplannen Welke mogelijkheden biedt de online tekstverwerker in ESIS? De online tekstverwerker beschikt over veel mogelijkheden voor het bewerken van tekst. U vindt de online

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk

Docentenhandleiding. Type-Basic Praktijk Docentenhandleiding Type-Basic Praktijk 2007 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand,

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Microsoft Word Selecteren

Microsoft Word Selecteren Microsoft Word 2013 Selecteren Inhoudsopgave 3. Selecteren 3.1 Tekst selecteren 3.2 Tekst verwijderen 3.3 Kopiëren, knippen, plakken en ongedaan maken 3.4 Werken met twee documenten 3.1 Tekst selecteren

Nadere informatie

Installatie en configuratie 1.1. Licentie Systeem. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening

Installatie en configuratie 1.1. Licentie Systeem. Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening 1.1 Installatie en configuratie, Licentie Systeem Dé specialist in ruimtelijke informatievoorziening Copyright Deze publicatie is een uitgave van Crotec BV, s-hertogenbosch (KvK Oost Brabant 1715 9294)

Nadere informatie

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk

Central Station. Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Central Station Handleiding Algemeen Maatschappelijk Werk Versie: november 2010 Inhoudsopgave Inleiding... 3 H1. Cliëntdossier... 4 H1.1 Zoeken naar een cliëntdossier... 4 H1.2. Aanmaken van een nieuw

Nadere informatie

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011 Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Inhoud 1 Inleiding... 3 2 WYSIWYG editor... 4 2.1 Iconen toegelicht... 5 2.2 Maximaliseren...

Nadere informatie

Handleiding Centix Cloud (WEB)

Handleiding Centix Cloud (WEB) Handleiding Centix Cloud (WEB) Om te beginnen dient er ingelogd te worden op de website: https://klantnaam.centix.com Login op de website (KLANTNAAM.centix.com) en klik op een knop om in te loggen: Via

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Offective > CRM > Vragenlijst

Offective > CRM > Vragenlijst Offective > CRM > Vragenlijst Onder het menu item CRM is een generieke vragenlijst module beschikbaar, hier kunt u zeer uitgebreide vragenlijst(en) maken, indien gewenst met afhankelijkheden. Om te beginnen

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie