Communica)estrategie Regio Hart van Brabant Versie 23 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Communica)estrategie 2015-2016. Regio Hart van Brabant Versie 23 maart 2015"

Transcriptie

1 Communica)estrategie Regio Hart van Brabant Versie 23 maart 2015

2 Kader: regionale agenda Con&nuïteit in de uitvoeringsprocessen van de HvB- gemeenten De regionale uitvoeringsprocessen verlopen soepel en efficiënt. Omissies worden adequaat opgelost. De bedrijfsvoering heej zich gezet in werkwijze en omvang. De betrokkenen bij het klantproces krijgen passende informa)e. Er vindt kwaliteitsborging plaats door kennisdeling en con)nue procesverbetering. 2 Inkoop en ontwikkeling: beschikbaarheid van passend aanbod Er is een aanbod van jeugdhulp beschikbaar in de regio dat tussen)jds wordt onderhouden. Het rela&ebeheer met aanbieders is hierop ingericht. Waar nodig komt innova)ef aanbod beschikbaar op basis van externe behoeje. De systema)ek van inkoop en bekos)ging is hierop aangepast. 3 Grip op de uitvoering: regionale planning en control op orde De regionale beleids- en begro)ngscyclus is ingericht en uitgevoerd. Er wordt periodiek verantwoord naar alle betrokkenen. Risico s worden con)nu geïnventariseerd, geëvalueerd en van passende maatregelen voorzien. 4 Benodigde informa&e beschikbaar: robuuste ICT- systemen Betrokkenen beschikken over de benodigde informa)e voor de regionale uitvoering van de jeugdhulp. Informa)ebehoeJen rond het klantproces, inkoopproces en planning en control zijn bekend. Informa)e is beschikbaar en wordt periodiek geëvalueerd. Informa)e- en communica)esystemen zijn hierop ingericht en worden waar nodig geherstructureerd. 5 Beleidsini&a&e en - monitoring rond gemeenschappelijke onderwerpen Er wordt toezicht gehouden op de implementa)e van het beleid. Enkele reeds bekende onderwerpen zijn pleegzorg, passend onderwijs en cliëntpar)cipa)e. Nieuwe onderwerpen worden gesignaleerd door in- en externe ontwikkelingen te volgen. Beleidsonderwerpen worden uitgewerkt en voorbereid voor implementa)e. 6 Zorg en veiligheid: transi&e gedwongen kader Er is con)nuïteit van de func)es van het Bureau Jeugdzorg (BJZ) en de overige veiligheid gerelateerde hulp. De taken van het gedwongen kader zijn geïncorporeerd binnen het vernieuwde jeugdstelsel. 7 Governance regionale jeugdhulp: naar duurzaam samenspel De construc)eve en evenwich)ge samenwerking in de regio is geborgd. De regionale besturing is ingevuld, zowel poli)ek als ambtelijk. Organisa)e en processen zijn ingericht. Er is een Sociaal Calamiteiten Protocol opgesteld door de gemeente Tilburg dat ter beschikking is gesteld aan de andere gemeenten in de regio die dit als basis kunnen gebruiken voor lokale invulling. De voortgangsinforma)e is beschikbaar. 8 Regionale communica&e rond de jeugdhulp De regionale communica)ebehoeje is geïnventariseerd. Er is een communica)eplan en organisa)e beschikbaar en in uitvoering, waardoor de verschillende in- en externe doelgroepen adequaat geïnformeerd zijn.

3 Communicatiestrategie Samen voor de jeugd is een coproductie In de maand februari hebben we diverse gesprekken gevoerd met cliëntvertegenwoordigers (Zorgbelang, Platform Belangenbehartiging clienten jeugdzorg Midden-Brabant), aanbieders van jeugdhulp (Kompaan en De Bocht, GGZ Breburg, het Zorgcollectief, Amarant/Idris, SJS, JuniorCare) en de regio Hart van Brabant (interviews gemeenten Waalwijk, Tilburg, Dongen en projectmanager Hart van Brabant).

4 Terugblik 2013 en 2014 (1) Communica)eplan jeugdhulp regio Hart van Brabant was ook al een coproduc)e, en resulteerde in een netwerkaanpak voor communica)e: 1. Basis gelegd met heldere uitgangspunten, afspraken over gezamenlijke en gescheiden taken en verantwoordelijkheden 2. Hebben nu een breed communica)enetwerk met communica)eadviseurs cliëntvertegenwoordigers, aanbieders en gemeenten, vier keer per jaar: ontmoeten, aanpak en ervaringen delen, samen uitwerken publiekscommunica)e (brief cliënten), pre- testen aanbiederscommunica)e, etc. 3. Daarnaast hebben we het gemeentelijke communica)enetwerk : elke zes weken spreken communica)eadviseurs gemeenten elkaar, delen info en maken afspraken. Conclusie: netwerkaanpak in communica)e werkt, er is sprake van sterke gezamenlijkheid in de regio, zowel in verantwoordelijkheid ervaren in communica)e als in meedenken en uitvoeren. Samen voor de jeugd werd een label, een vlag voor bijeenkomsten en middelen, zoals: Nieuwsbrief Samen voor de jeugd (van het netwerk, helj kopij niet van gemeenten) Netwerkbijeenkomsten Samen voor de jeugd (van het netwerk, beide bijeenkomsten gezamenlijk georganiseerd) Website zorginregiohartvanbrabant.nl voor inkooptraject jeugd (en Wmo), doelgroep aanbieders, met hen ontwikkeld Website Wegwijzer (jeugdhulphvb.nl) voor verwijzers, met SJS ontwikkeld en aanbieders plaatsen informa)e Website regio- hartvanbrabant.nl/jeugdhulp voor netwerkpartners, met uitsluitend basisinfo, beleidsuitgangspunten e.d. Andere aanbiederscommunica)e, zoals mails en diverse bijeenkomsten inkooptraject Digitale boekje Negen keer toegang in de gemeenten Hart van Brabant (doelgroep aanbieders en netwerkpartners) Tweets Samen voor de jeugd (summier)

5 Terugblik 2013 en 2014 (2) Niet gezamenlijk opgepakt, maar elke gemeenten afzonderlijk: Communica)e met college, gemeenteraad, sociale raden, beleidsmedewerkers, dienstverleners (van en namens gemeenten, zoals in Toegang), stafafdelingen en ondernemingsraden Communica)e met inwoners (wel overlap samen ontwikkeld en voorbeelden gedeeld, bijv 3D en toegang) en vrijwilligers Communica)e met lokale netwerkpartners (zoals maatschappelijk werk en onderwijs) en lokale aanbieders Pgb- communica)e Crisiscommunica)e (wel afstemming) In overleg: woordvoering (slechts enkele persvragen ontvangen) 2013 en 2014 stonden in het teken van de transi)e, 2015 staat in het teken van het huis op orde brengen en parallel transforma)e door innova)e op gang brengen

6 Uitgangspunten 2015 en 2016 Uit strategie en nog steeds van toepassing: 1. We communiceren ook in deze fase zoveel mogelijk persoonlijk, ondersteund door digitale communica)e. 2. Persoonlijke communica)e in overlegvormen en dialoogbijeenkomsten is overzichtelijk (voor zover dat op dat moment mogelijk is) en doelen zijn helder. 3. Innova)e is een uitgangspunt voor de transforma)e, maar is geen doel op zich. Innova)ef zijn we in de dialoog en op digitale communica)ekanalen en - middelen, mits het efficiënter is (o.a. ontslui)ng informa)e nu en in toekomst). 4. We werken als een communica)ewerk: we doen niet alles zelf, benuden het netwerk en regiogemeenten, leggen verbindingen, wetende dat we niet alles (willen en kunnen) weten en niet alle communica)e (willen en kunnen) sturen. 5. Het gedachtengoed komt terug in de wijze en toon van communica)e: we luisteren en faciliteren (mensen moeten het zelf doen), naast het zenden. 6. We wachten niet al)jd met communiceren tot de inhoud 100% helder is, we delen bijvoorbeeld ook procesinforma)e (bijvoorbeeld voor doelgroep aanbieders relevant). We doseren en stroomlijnen communica)e zoveel als mogelijk rond vooraf bepaalde mijlpalen. 7. Direct betrokkenen tonen voorbeeldgedrag in het uitdragen van het gedachtengoed (handelen naar eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid van zichzelf en omgeving: dus ook professionals en ambtenaren). 8. De negen bestuurders communiceren eenduidig en vormen samen nadrukkelijk één gezicht, spreken met één mond.

7 Uitgangspunten 2015 en 2016 Aangepaste en nieuwe uitgangspunten: Centraal uitgangspunt: We communiceren gezamenlijk en regionaal. Lokaal communiceren we, als het moet of waar dat beter kan. 1. Communica)e met cliënten jeugdhulp is verantwoordelijkheid aanbieder, maar we maken hier scherpe en eenduidige afspraken over, ook in de contracten. We bereiden communica)e samen voor, bijvoorbeeld over afloop hulp en over 18 jaar worden. 2. Communica)e is evenwich)g (eerlijk, we maken het niet mooier) en inhoudelijk juist. 3. Gemeentelijke websites zijn actueel en volledig met informa)e voor inwoners en lokale netwerkpartners over de lokale toegang en over pgb. 4. Alle netwerkpartners spannen zich in om ac)viteiten bedoeld voor inwoners en professionals onder de aandacht te brengen, zoals informa)eavonden over au)sme, zonder elkaars verantwoordelijkheden over te nemen en zonder verantwoordelijkheid voor de kwaliteit (we geven bijvoorbeeld aan als we als regio niet betrokken zijn bij totstandkoming van een ac)viteit, maar delen de kalender, promoten die). 5. We spreken over inwoners en niet over burgers. 6. We werken met verhalen. 7. Communica)e met cliënten en inwoners vanuit gemeenten wordt ook gedeeld met aanbieders en verwijzers. 8. We benuden het HvB- plakorm voor netwerken. 9. We benaderen raadsleden ook namens de regio, organiseren periodiek thema)sche bijeenkomsten en maken gezamenlijke raadsinforma)ebrieven.

8 Doelgroepen 2015 en 2016 Doelgroepen Samen voor de jeugd- communica)e (regio HvB en gastheer Tilburg): Clientvertegenwoordigers die niet specifiek voor een bepaalde gemeente werken: Zorgbelang, MEE, Plakorm belangenbehar)ging cliënten jeugdzorg Midden- Brabant Aanbieders regionaal en lokaal gecontracteerd. Lokaal, zover relevant vanuit regio en uit eenduidigheid voor aanbieders. Nieuwe aanbieders Onderwijs, met name de samenwerkingsverbanden en het VO, MBO, HBO en WO Verwijzers jeugdhulp: huisartsen (LHV), jeugdartsen, kinderartsen Netwerkpartners veiligheid: Veilig Thuis, ZVH, Raad voor de Kinderbescherming, GI BJZ/WSG Doelgroep regionale pers en vakpers NB voor alle doelgroepen geldt dat ook organisa)es/medewerkers die voor Wmo en Par)cipa)ewet werken, communica)edoelgroep zijn. Bijvoorbeeld voor rela)es in overgang van 18- naar 18+ en met oog op perspec)ef voor jongeren op werk of dagbesteding Doelgroepen lokale gemeentecommunica)e: Colleges van B&W, gemeenteraden, sociale raden, beleidsmedewerkers, dienstverleners (van en namens gemeenten, zoals in Toegang), stafafdelingen en ondernemingsraden. NB raadsleden benaderen we ook namens de regio HvB, met bijvoorbeeld regionale themabijeenkomsten en burgemeesters en gemeentesecretarissen benaderen we ook via HvB. NB ook lokale bestuurders en medewerkers Wmo en Par)cipa)ewet zijn communica)edoelgroep Inwoners en vrijwilligers Inwoners met Pgb Lokale netwerkpartners (zoals maatschappelijk werk en onderwijs) en lokale aanbieders (wanneer het uitsluitend lokale informa)e betrej) Lokale veiligheidspartners Lokale pers

9 Thema s 2015 en 2016 Thema s regionale communica)e (als Samen voor de jeugd- netwerk of als regio Hart van Brabant) Specialis)sche jeugdhulp, aanbod en bereikbaarheid (o.a. exper)seteam), specialis)sche jeugdhulp, inkoop 2016 en voortgang jeugdhulp (bijvoorbeeld wachtlijsten, budgeden) Crisisdiensten, Veilig Thuis, calamiteitenprocedures (taakverdeling) Issues, die we inventariseren, en waar relevant proac)ef communica)e voorbereiden Jeugdbescherming en reclassering, vorming GI Medische verwijzing, vervoer, wachtlijsten, eigen bijdrage ouders 18 jaar worden en de veranderingen Het innova)enetwerk Vertrouwenswerk en klachtenregelingen aanbieders Jongerenpar)cipa)e, met ervaringsdeskundige clienten en ouders als primaire doelgroep: proces en resultaten Beleidsmonitoring klandevredenheid Governance- afspraken 3D- raakvlakken (waar relevant) Overige thema s Uitvoeringsplan 2015 en regionaal op te pakken (beleids)thema s Thema s lokale gemeentecommunica)e: 3D- aanpak, werkwijze, met o.a. lokale toegang Pgb Lokale inkoop Privacy Andere thema s die puur lokaal aan de orde zijn

10 Communicatiemiddelen Samen voor de jeugd/hvb (1) Nieuwsbrief Samen voor de jeugd Frequen)e eens per twee maanden Kopij vanuit netwerk te verzamelen Ervaringen uit de prak)jk (vaste rubriek) Kalender ac)viteiten jeugd (vaste rubriek) Vaste plek voor communica)e over innova)e In elk nummer stelt een bestuurder jeugd zich voor Netwerkbijeenkomsten Samen voor de jeugd Label Thema Netwerkpartners en/of regio ini)ëren, dan label Samen voor de jeugd Thema. Criteria: rela)e jeugdhulp, jongeren en/ of ouders bij betrokken, mogelijkheid tot netwerken, organisa)e in handen van diverse netwerkpartners Themabijeenkomsten 2015: Veilig Thuis (te organiseren door Veilig Thuis), Cliëntenpar)cipa)e (te organiseren door Plakorm belangenbehar)ging cliënten jeugdzorg Midden- Brabant), Inkoop 2016 (te organiseren door regio HvB), Innova)e (meerdere malen, te organiseren door regio HvB), Toegang, verwijzing en jeugdhulpaanbod (te organiseren door aanbieders), Passend en Speciaal Onderwijs (te organiseren door de Samenwerkingsverbanden) BehoeJe peilen aan thema s: Scheiden (te organiseren door aanbieders), Pleegzorg (te organiseren door Kompaan en De Bocht),Par)cipa)ewet, asielzoekerskinderen, transgender problema)ek Ontmoe)ngen jongeren en ouders onder noemer cliënten- en jongerenpar)cipa)e, zie apart plan. Onder meer: structurele bezoeken Jongerenraden, omgekeerde ontbijdoer, ZOOMlive on tour, Themagesprekken ouders (bijvoorbeeld bij start ontwerpen inkooptraject 2016)

11 Communicatiemiddelen Samen voor de jeugd/hvb (2) Websites zorginregiohartvanbrabant.nl voor inkooptraject jeugd (en Wmo): Recent herzien, doelgroep aanbieders. Nu uitbouwen met Wmo- info. Wordt DE vindplaats van informa)e voor aanbieders. Wegwijzer specialis)sche jeugdhulp (jeugdhulphvb.nl): doorontwikkelen, samen met gebruikersgroep (verwijzers en aanbieders) regio- hartvanbrabant.nl/jeugdhulp voor netwerkpartners, met uitsluitend basisinfo, beleidsuitgangspunten e.d. Andere aanbiederscommunica)e, zoals mails en diverse bijeenkomsten inkooptraject 2016: stroomlijnen, met oog op eenduidigheid en vereenvoudiging voor aanbieders. Tweets Samen voor de jeugd (frequenter) Negen keer toegang digitale boekje: doorlopend actualiseren en daarnaast infoblad van maken waarmee aanbieders clienten kunnen informeren: maken Monitoring We volgen social media ac)ef, m.b.v. Webcare (Tilburg) We an)ciperen op gevoeligheden (risicomanagement, issues) en kansen, brengen die )jdig in kaart, proac)ef. We monitoren zogenoemde tweede orde effecten.

12 Vervolgstappen Uitwerking met het Communica)enetwerk Actualisa)e ac)elijst Verdeling taken: Tilburg en regio HvB Lokaal Begro)ng Koppelen aan plan voor cliëntenpar)cipa)e Aan de slag blijven: kansen benuden en in gesprek blijven met de doelgroepen!

Samen voor de jeugd Regionaal Uitvoeringsplan Jeugdhulp 2015

Samen voor de jeugd Regionaal Uitvoeringsplan Jeugdhulp 2015 Regionaal splan Jeugdhulp 2015 Op 11 december 2014 vastgesteld door de Bestuurscommissie op uitnodiging van de burgemeesters Hart van Brabant-gemeenten Hoofdstuk 1 Positionering uitvoeringsplan Met de

Nadere informatie

Actieplan. Jongerenparticipatie jeugdhulp Hart van Brabant. Samen voor de jeugd. Praat met ons, niet over ons!

Actieplan. Jongerenparticipatie jeugdhulp Hart van Brabant. Samen voor de jeugd. Praat met ons, niet over ons! Actieplan Jongerenparticipatie jeugdhulp Hart van Brabant Jongerenparticipatie in onze regio, wat bedoelen we? Nu we als gemeenten verantwoordelijk zijn voor hulp, willen we dat goed doen en goed blijven

Nadere informatie

M E M O R A A D. de leden van de raad college van Heusden Datum: 20 januari 2015 Stand van zaken transities ter kennisname/ter informatie

M E M O R A A D. de leden van de raad college van Heusden Datum: 20 januari 2015 Stand van zaken transities ter kennisname/ter informatie M E M O R A A D Aan: de leden van de raad Van: college van Heusden Datum: 20 januari 2015 Onderwerp: Stand van zaken transities Doel: ter kennisname/ter informatie Aanleiding: informatie (algemeen) Aard

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 3. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. 18 juli 2014

Nieuws briefnummer 3. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. 18 juli 2014 Nummer 3 18 juli 2014 Samen voor de jeugd De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel.

Nadere informatie

Intern B&W Professionals Cliëntenraad Gemeenteraad Inwoners Cliënten Media. Uitnodiging via secretariaat wmo adviesraad

Intern B&W Professionals Cliëntenraad Gemeenteraad Inwoners Cliënten Media. Uitnodiging via secretariaat wmo adviesraad Bijlage II - Communicatiekalender In onderstaande kalender is op grond van nu bekende mijlpalen en bijzondere gebeurtenissen per maand ingevuld welke communicatieacties moeten of kunnen worden uitgevoerd.

Nadere informatie

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland

Communicatie aanpak. Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Communicatie aanpak Sociaal Domein regio Maastricht-Heuvelland Van visie naar opgave - beleidsdoel Vanuit de visie op 3D Meedoen en meetellen : transitie 3D = transformatie = cultuuromslag De visie Meedoen

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014

Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Verslag bijeenkomst communicatie beweging sociaal domein Amersfoort Donderdag 16 oktober 2014 Op donderdag 16 oktober organiseerde de gemeente Amersfoort een netwerkbijeenkomst communicatie over de beweging

Nadere informatie

JAARVERSLAG ozjt/samen 14 TwenTse samenwerking op het gebied van zorg en jeugdhulp. Bijeenkomsten & mijlpalen in 2015

JAARVERSLAG ozjt/samen 14 TwenTse samenwerking op het gebied van zorg en jeugdhulp. Bijeenkomsten & mijlpalen in 2015 Bijeenkomsten & mijlpalen in 2015 2015 1 januari 28 januari 2015 februari maart 2015 start Organisatie Zorg en Jeugdhulp Twente OZJT/Samen 14 TWENTSE SAMENWERKING OP HET GEBIED VAN ZORG EN JEUGDHULP PLEIN14

Nadere informatie

Opgeleverde en ingeplande producten transitiebureau en werkagenda s VNG-Rijk

Opgeleverde en ingeplande producten transitiebureau en werkagenda s VNG-Rijk Opgeleverde en ingeplande producten transitiebureau en werkagenda s VNG-Rijk Doorlopende ondersteuning Rondje regio s / accountmanagement, helpdesk Helpdesk via voordejeugd.nl Website voordejeugd.nl, met

Nadere informatie

Calamiteitenprotocol instellingen Wmo, gemeenten in de regio Eemland

Calamiteitenprotocol instellingen Wmo, gemeenten in de regio Eemland Calamiteitenprotocol instellingen Wmo, gemeenten in de regio Eemland Inleiding Calamiteiten bij zorg en ondersteuning kunnen helaas niet altijd voorkomen worden. Ze hebben een grote impact op betrokkenen

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Communicatiekalender MZZ Versie 29 januari 2016

Communicatiekalender MZZ Versie 29 januari 2016 Communicatiekalender Versie 29 januari 2016 Datum Onderwerp Actie Afdeling 12-2014 Waardering mantelzorgers per 1-1-2015 Brief van SVB door gemeenten Afschaffing Cer Brief van CAK 12-2014 Brief overgang

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG 2019-2020 Inleiding Op 6 juli 2018 heeft het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid

Nadere informatie

Samen sterk in het sociaal domein

Samen sterk in het sociaal domein Samen sterk in het sociaal domein Duurzaam organiseren van het sociaal domein door intergemeentelijke samenwerking In dit artikel gaan we in op de meerwaarde van samenwerking tussen gemeenten in het sociaal

Nadere informatie

Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden

Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden Raadsplanning 3 Decentralisaties 2014 Gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden De Kempen, 7 januari 2014 Inhoudsopgave 3D Raadsplanning Planning 3 decentralisaties voor de Raden Aanlevermomenten

Nadere informatie

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp 2017-2019 Midden-Limburg West: Leudal, Nederweert, Weert Midden-Limburg Oost: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen, Roermond 1. Verlenging van beleid De gemeenten

Nadere informatie

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018

Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vragen tijdens miniconferentie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling sociaal domein centraal Gelderland op 10 en 13 september 2018 Vraag MGR algemeen 1 Waarom is gekozen voor een modulaire Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Deelsessie Regionaal inkoopbureau

Deelsessie Regionaal inkoopbureau Deelsessie Regionaal inkoopbureau Delft, 15 juli 2014 Regionaal Inkoopbureau Ron Hoeben Strategisch adviseur Ine Lansu Controller Wat doet het regionaal inkoopbureau Taken Aangaan en beëindigen contracten

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Zaaknummer: 00384933 Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Collegevoorstel Inleiding Op 1 januari 2015 gaat de regie van de jeugdzorg over naar de gemeenten

Nadere informatie

Inkoop jeugd. Kenniscarrousel, 9 juni Regio Gooi en Vechtstreek

Inkoop jeugd. Kenniscarrousel, 9 juni Regio Gooi en Vechtstreek Inkoop jeugd Kenniscarrousel, 9 juni 2016 1 Regio Gooi en Vechtstreek Agenda 1. Een paar vragen 2. Stip op de horizon 3. Wat gaat veranderen? 4. Afpellen: gedwongen kader, ambulante jeugdhulp, dagverblijf,

Nadere informatie

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6

Visie Registerplein. Kwaliteit van sociale professionals. (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Visie Registerplein Kwaliteit van sociale professionals (goedgekeurd door de Raad van Toezicht op 8 juli 2014) Pagina 1 van 6 Onze Missie Registerplein draagt bij aan de borging en verbetering van de kwaliteit

Nadere informatie

Voorstel aan college b&w van Landsmeer

Voorstel aan college b&w van Landsmeer STATUS: Voorstel aan college b&w van Landsmeer B&W vergadering: 20 mei 2014 Nr. Agendapunt: Portefeuillehouder: C. Hienkens Onderwerp: Inkoopdocument Jeugdzorg Wmo/AWBZ Afdeling : Sociaal Domein Ambtenaar

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 2. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. mei 2014

Nieuws briefnummer 2. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. mei 2014 Nummer 2 mei 2014 Samen voor de jeugd De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel. Ze

Nadere informatie

Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ 24 april 2014 vrijgeves(gden

Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ 24 april 2014 vrijgeves(gden Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ 24 april 2014 vrijgeves(gden Programma Informa(ebijeenkomst Jeugd GGZ inkoopvoorbereiding kader en uitgangspunten planning 2014 Regio Regio: 16 gemeenten, 5 subregio s:

Nadere informatie

Maatschappelijke SteunSystemen en de Wmo. Op weg naar meer participatie van psychisch kwetsbare burgers

Maatschappelijke SteunSystemen en de Wmo. Op weg naar meer participatie van psychisch kwetsbare burgers Maatschappelijke SteunSystemen en de Wmo Op weg naar meer participatie van psychisch kwetsbare burgers Indeling presentatie Voorstellen Korte wervende inleiding op de presentatie: waarom moet u met ons

Nadere informatie

*16uit01184* Adviesraad Sociaal Domein Gilze en Rijen Mary Zeldenrustlaan CH RIJEN. Uw kenmerk Ons kenmerk Zaaknummer

*16uit01184* Adviesraad Sociaal Domein Gilze en Rijen Mary Zeldenrustlaan CH RIJEN. Uw kenmerk Ons kenmerk Zaaknummer Adviesraad Sociaal Domein Gilze en Rijen Mary Zeldenrustlaan 173 5122 CH RIJEN burgemeester en wethouders Postbus 73 5120 AB Rijen Telefoon 14 0161 E-mail: info@gilzerijen.nl Uw kenmerk Ons kenmerk Zaaknummer

Nadere informatie

EN WERK & INKOMEN. 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018

EN WERK & INKOMEN. 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018 SAMENWERKING GGZ EN WERK & INKOMEN EN HOE STAAT HET MET HET ONDERZOEK? IN GESPREK OVER DE EERSTE RESULTATEN 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018 . WIE ZIJN WIJ? WIE BENT U? INTRODUCTIE ONDERZOEK Voorbeeldonderzoek

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier

Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten. Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier Uitvoeringsplan Actiepunten gemeenten Mantelzorgondersteuning en mantelzorgwaardering in het Westerkwartier 2017-2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Beleidskader Niveau 1 Ondersteuning vanuit de samenleving...

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Oktober 2011 Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Plan van aanpak TransitieBureau Inhoudsopgave Aanleiding Ambitie en Visie van het TransitieBureau Werkwijze TransitieBureau Activiteiten TransitieBureau

Nadere informatie

Intentienotitie Regionale samenwerking Sociaal Domein 2015 e.v.

Intentienotitie Regionale samenwerking Sociaal Domein 2015 e.v. Intentienotitie Regionale samenwerking Sociaal Domein 2015 e.v. 1. Inleiding In september 2013 hebben de G12 gemeenten in de regio Arnhem een regionale visie op de drie decentralisaties vastgesteld. Dit

Nadere informatie

Raadsvoorstel 11-3-2014. 14int00269. Organisatievorm regionale samenwerking aan Jeugdzorg in Twente

Raadsvoorstel 11-3-2014. 14int00269. Organisatievorm regionale samenwerking aan Jeugdzorg in Twente Raadsvoorstel raadsvergadering 11-3-2014 agendapunt nummer 14int00269 onderwerp Organisatievorm regionale samenwerking aan Jeugdzorg in Twente Aan de gemeenteraad. Samenvatting voorstel In de notitie "Samenwerken

Nadere informatie

Projectplan Passend Onderwijs

Projectplan Passend Onderwijs Projectplan Passend Onderwijs Naam van het project Passend Onderwijs Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling

Nadere informatie

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces

Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces Technische briefing Gemeenteraad Wmo/Jeugdhulp Beleidsplan Jeugdhulp / Inkoopproces 14 april 2014 Waar staan we? Door de Raad vastgesteld beleid: Meedoen naar Vermogen Nota Visie & uitgangspunten Transitie

Nadere informatie

Abrona en de Lekstroom regio. ADMINISTRATIEVE LASTEN ê

Abrona en de Lekstroom regio. ADMINISTRATIEVE LASTEN ê Abrona en de Lekstroom regio ADMINISTRATIEVE LASTEN ê Tips voor verlaging van de administra5eve lasten Goedkoop contract betekent niet automa5sch lagere administra5eve lasten voor de zorg. Maak een procesplaat

Nadere informatie

Implementatie decentralisaties

Implementatie decentralisaties Implementatie decentralisaties Terugblik Vooruitblik Themabijeenkomst MO 16 december 2014 Implementatie 3D TERUGBLIK Implementatie Implementatie langs 4 lijnen Sociale Wijkteams Jeugdteams Participatie

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Welzijn + regeling bijzondere kosten pleegzorg en verblijf in het gedwongen kader Afdelingshoofd: Auteur: Bremmers, P.H.M. Broek, van den N.M.C.A.

Nadere informatie

Jeugd. Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg. 1 september 2014, verordening Jeugdhulp

Jeugd. Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg. 1 september 2014, verordening Jeugdhulp Jeugd Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg 1 september 2014, verordening Jeugdhulp Wat moet geregeld zijn? Focuslijst Jeugd: Zorgcontinuïteit is geregeld: passend en dekkend aanbod blijft bestaan Regionaal Transitie

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG regio Midden Brabant JAARVERSLAG 2014-2015 2015 Initiatief van de cliëntenraden: Inhoud: Voorwoord Pagina 3 Algemene Informatie Pagina 4 Wat is het Platform Pagina 4 Overlegmomenten Pagina 4 Doelstellingen

Nadere informatie

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 Doel: Informeren over proces tot nu toe Informeren over vervolgstappen Opbouw presentatie Wat is er aan de hand? Wat hebben we tot nu toe

Nadere informatie

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend

niet in gevaar komt. Datum: Informerend Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Bovenregionale samenwerking Gecertificeerde instellingen (GI s) 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Door

Nadere informatie

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012

Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek. Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Actieplan naar aanleiding van BDO-onderzoek Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. Woensdag 13 juni 2012 Inhoudsopgave - Actieplan GVB Raad van Commissarissen GVB Holding N.V. n.a.v. BDO-rapportage 13

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Afsprakenkader. Stelselwijziging Jeugd. Factsheet

Afsprakenkader. Stelselwijziging Jeugd. Factsheet Stelselwijziging Jeugd Factsheet Afsprakenkader afstemming gemeenten en rijksinspecties over de uitvoering van het landelijk toezicht in het jeugddomein 2 Stelselwijziging Jeugd 1. Uitgangspunten a. Deze

Nadere informatie

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein

Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Communicatiestrategie Enschede Transitie Sociaal Domein Transitie Sociaal Domein in het kort We werken Kinderen opvoeden Naar school gaan Het gaat om onze leefwereld Zorgen voor familie Ouder worden Zelfstandig

Nadere informatie

CONCEPT Werkagenda Sociale Domein 2015

CONCEPT Werkagenda Sociale Domein 2015 CONCEPT Werkagenda Sociale Domein 2015 Inleiding In 2014 is heel hard gewerkt om de drie decentralisaties in te voeren. Nu in 2015 is het tijd om na de ingevoerde transities te gaan transformeren en door

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Presentatie Uitvoering taken Sociaal domein Onderwerpen 1. Vaststelling verordeningen,

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00366

RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00366 RAADSINFORMATIEBRIEF 15R.00366 Van Datum 16 juni 2015 college van burgemeester en wethouders Portefeuillehouder(s) : wethouder Duindam Portefeuille(s) Contactpersoon : Welzijn : R. de Jongh Tel.nr. : 06-20094767

Nadere informatie

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Reusel, 11 december 2014 Welkom Programma Korte Toelichting op het dienstverleningsmodel De teams Wat

Nadere informatie

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid

Bijlage 1 Operationele Doelstellingen. Accommodatiebeleid Bezinnen Bijlage 1 Operationele Doelstellingen Doen Denken Beslissen 1. Accommodatiebeleid Accommodatiebeleid a. De vereniging AV Fortuna zal gedurende de beleidsperiode zorgen voor optimale trainings-

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 1. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. maart 2014

Nieuws briefnummer 1. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. maart 2014 Nummer 1 maart 2014 Samen voor de jeugd De nieuwe Jeugdwet is een feit. Vanaf januari 2015 gaat er veel veranderen voor jongeren en hun ouders, en ook voor de jeugdzorginstellingen en onderwijs. De negen

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 13 maart 2012 Steller : W. van den Hatert Telefoonnummer: 0343-565817 E-mailadres : willem.van.den.hatert@heuvelrug.nl Onderwerp : Beleidsvoorbereiding decentralisatie

Nadere informatie

Actieplan Jeugdhulp. Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd.

Actieplan Jeugdhulp. Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd. Actieplan Jeugdhulp Evaluatie van de Jeugdwet op 30 januari 2018 In januari 2018 is de nieuwe Jeugdwet voor het eerst geëvalueerd. Hieruit kwam naar voren dat: - Gezinnen met een laag inkomen of met een

Nadere informatie

J42- netwerkbijeenkomst. Vragen? Mail naar otd@vng.nl Vrijdag 5 juni 2015

J42- netwerkbijeenkomst. Vragen? Mail naar otd@vng.nl Vrijdag 5 juni 2015 J42- netwerkbijeenkomst Vragen? Mail naar otd@vng.nl Vrijdag 5 juni 2015 Programma Opening & mededelingen Recente ontwikkelingen: o Stand van zaken ruimte voor jeugdhulp o Meicirculaire/ objec9ef verdeelmodel

Nadere informatie

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017

Inkoop Wmo-begeleiding Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Inkoop Wmo-begeleiding 2018 Informatiebijeenkomst 31 mei 2017 Het programma Terugblik op inkoop en uitvoering 2015-2017 Uitgangspunten beleidsplan sociaal domein 2017-2020 Uitgangspunten voor contractering

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : B.J.N Fintelman : Beleid en Projecten : J.R.A. (Nelly) Wijnker Voorstel aan de raad Onderwerp : Beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsinformatie in het nieuwe jeugdstelsel. 17 april 2014

Beleidsinformatie in het nieuwe jeugdstelsel. 17 april 2014 Beleidsinformatie in het nieuwe jeugdstelsel 17 april 2014 Agenda van de workshop 1. Informeren: Nieuw model voor beleidsinformatie jeugd De datasets Implementatie van het model 2. Dialoog Aandacht Faciliteren

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente. land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp voor inwoners van de gemeenten in de regio Holland

Platformtaak volgens gemeente. land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod van jeugdhulp voor inwoners van de gemeenten in de regio Holland Oplegvel 1. Onderwerp Verlenging dienstverleningsovereenkomst jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Platformtaak volgens gemeente Holland Rijn land 3. Regionaal belang Een passend en dekkend aanbod

Nadere informatie

Inkoop Sociaal Domein

Inkoop Sociaal Domein Inkoop Sociaal Domein A-avond 7 juni 2016 Jean-Paul Degen / Erwin Piet / Jeroen Hoenderkamp 1) Inkoop - terugblik 2015-2016 Europese aanbesteding, nu variant bestuurlijk aanbesteden (niet meer voorschrijven

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06

Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Plan van aanpak uitvoering samenwerkingsagenda passend onderwijs regio 30.06 Schooljaar 2015-2016 Inleiding In de tweede helft van het schooljaar 2014-2015 zijn aan de hand van een gezamenlijk opgesteld

Nadere informatie

Samenwerkingsagenda 2017/2019

Samenwerkingsagenda 2017/2019 gemeente Brummen kenmerk INT17.2427 Samenwerkingsagenda 2017/2019 Regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe & Zilveren Kruis Inhoud Aanleiding... 3 Thema 1: Ondersteunen van mensen met Ernstig Psychiatrische Aandoeningen

Nadere informatie

Communicatieplan CJG Centra voor Jeugd en Gezin in Hilversum. Hilversum

Communicatieplan CJG Centra voor Jeugd en Gezin in Hilversum. Hilversum Communicatieplan CJG Centra voor Jeugd en Gezin in Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding blz.3 Hoofdstuk 2 Doel communicatieplan blz.3 Hoofdstuk 3 Verantwoordelijkheden blz.3 Hoofdstuk 4 Doelgroepen en doelstellingen

Nadere informatie

Service Organisatie Zuid Holland Zuid (SO)

Service Organisatie Zuid Holland Zuid (SO) Service Organisatie Zuid Holland Zuid (SO) 1. Waar staat de SO ook al weer voor? 2. SO en gemeenten 3. SO en netwerk 4. Doorkijk inkoop ->2016 5. Vervolg beleidsproces 6. Eerste ervaringen delen 7. Vragen,

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Informatieve notitie betreffende de inkoop jeugdhulp Informatieve notitie E.J.M. Toonen-van den Berg T.C.W. Maas SOM/2014/003961

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding

nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding 6 02 03 03 05 07 08 09 10 17 Inhoud Inleiding Werkgroep Toegang Werkgroep Uitvoering Werkgroep Beheer Werkgroep Inkoop

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

Gespreksleidraad voor gemeenten Continuïteit in de uitvoering van de jeugdbescherming en reclassering voor 2018 en verder

Gespreksleidraad voor gemeenten Continuïteit in de uitvoering van de jeugdbescherming en reclassering voor 2018 en verder Gespreksleidraad voor gemeenten Continuïteit in de uitvoering van de jeugdbescherming en reclassering voor 2018 en verder De opdracht: realiseren van continuïteit in de uitvoering van de jb en jr De opdracht

Nadere informatie

Aanvulling op het Transformatieplan Jeugdhulp Meer Samen, Samen Meer

Aanvulling op het Transformatieplan Jeugdhulp Meer Samen, Samen Meer Aanvulling op het Transformatieplan Jeugdhulp 2018-2020 Meer Samen, Samen Meer Regio Noord-Limburg Datum: 9 november 2018 1 1. Aanvulling Op 31 oktober hebben wij het bericht ontvangen dat het Transformatieplan

Nadere informatie

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein

Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Plan van aanpak voor een tussentijdse evaluatie beleidsplan Sociaal Domein Gemeente Bronckhorst, 23 augustus 2016 1. Aanleiding We willen het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 gemeente Bronckhorst tussentijds

Nadere informatie

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam

Oktober Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Inkoop Langdurige Zorg in Rotterdam Doel informatiebijeenkomst 1. Informeren marktpartijen over inkoopplannen gemeente 2. Toetsen op uitvoerbaarheid 3. Uitnodigen om

Nadere informatie

Nota Bedrijfsvoering RMH. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doelstelling nota. 3. Personeel. 4. Organisatie 5. ICT

Nota Bedrijfsvoering RMH. Inhoudsopgave. 1. Inleiding. 2. Doelstelling nota. 3. Personeel. 4. Organisatie 5. ICT Nota Bedrijfsvoering RMH Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling nota 3. Personeel 4. Organisatie 5. ICT 6. Financiën/Administratieve Organisatie 7. Communicatie 8. Huisvesting 9. Voorstel aan het Algemeen

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

bijeenkomst Transitiemanagers jeugd

bijeenkomst Transitiemanagers jeugd bijeenkomst Transitiemanagers jeugd 20 juni 2014 De Observant in Amersfoort Voortgang transitie Marion Smit & Astrid Jansen Juni 2014 Inhoud Wettelijk kader Financieel kader Stand van zaken implementatie

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3.

Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp 1. Kennisnemen van 2. Inleiding 3. Raadsmededeling Van Aan Datum B&W vergadering Zaaknummer Vertrouwelijkheid Portefeuillehouder Onderwerp Het college van burgemeester en wethouders De gemeenteraad 5 juli 2016 80699 Openbaar Mw. drs. M.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Transities Jeugd en Wmo 18 september 2014 Even voorstellen Marieke Dawson sr. beleidsmedewerker Jeugd en Wmo 1 In deze presentatie Wettelijk kader: wat verandert er? Wat heeft de

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant. Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant

Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant. Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant Jaarverslag Cliëntenraad 2012 Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant Cliëntenraad Bureau Jeugdzorg Noord- Brabant cliëntenraad@jeugdzorg-nb.nl Eindhoven, maart 2013 Voorwoord Graag bieden wij u dit jaarverslag

Nadere informatie

Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek. Regiopodium, 5 oktober 2017

Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek. Regiopodium, 5 oktober 2017 Jeugdhulp in de Regio Gooi en Vechtstreek Regiopodium, 5 oktober 2017 1 Agenda 1. Opening door Gerben Struik, voorzitter Stuurgroep 18-2. Opdracht vanuit de Jeugdwet 3. Aantallen en kosten + toelichting

Nadere informatie

Protocol meldingen calamiteiten / geweld Jeugdhulp

Protocol meldingen calamiteiten / geweld Jeugdhulp Protocol meldingen calamiteiten / geweld Jeugdhulp Gelderland-Zuid en Mook en Middelaar 1. Inleiding Dit protocol bevat proces- en communicatieafspraken tussen jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen

Nadere informatie

gemeente Heemskerk 15 december december 2016 R Rs

gemeente Heemskerk 15 december december 2016 R Rs Raadsbesluit gemeente beverwijk gemeente Heemskerk W GEMEENTE VELSEN Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 15 december 2016 6 december 2016 R16.082 Rs 16.00708

Nadere informatie

Werkplan Herstel en Burgerschap 2012 en verder

Werkplan Herstel en Burgerschap 2012 en verder Werkplan Herstel en Burgerschap 2012 en verder Het door VWS gesubsidieerde project Herstel en burgerschap is gestopt. De visie en ambities uit het gelijknamige visiedocument blijven echter actueel. Daarom

Nadere informatie

Zorg goed voor elkaar Communicatieplan 3 decentralisaties

Zorg goed voor elkaar Communicatieplan 3 decentralisaties Zorg goed voor elkaar Communicatieplan 3 decentralisaties November 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Nieuwe taken gemeente...3 1.2 Doelstellingen...3 1.3 Projectdoelstellingen...3 2. Doelgroepen...4

Nadere informatie

Beeldvormende raad 14 februari Ontwikkelingen op gebied van Jeugdhulp

Beeldvormende raad 14 februari Ontwikkelingen op gebied van Jeugdhulp Beeldvormende raad 14 februari 2017 Ontwikkelingen op gebied van Jeugdhulp Deelonderwerp 1 Inkoop en transformatie specialistische jeugdhulp in de regio Noordoost Brabant Inkoop specialistische jeugdhulp

Nadere informatie

Ontwikkelagenda van het Regionaal BeleidsplanTransitie Jeugdzorg van de gemeenten Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Katwijk en Hillegom

Ontwikkelagenda van het Regionaal BeleidsplanTransitie Jeugdzorg van de gemeenten Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Katwijk en Hillegom Ontwikkelagenda van het Regionaal BeleidsplanTransitie Jeugdzorg van de gemeenten Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Katwijk en Hillegom Inleiding Het Regionale Beleidsplan Transitie Jeugdhulp

Nadere informatie