Balanceren op een koord

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Balanceren op een koord"

Transcriptie

1 Goed hulpverlenen in samenwerking met de zedenpolitie Balanceren op een koord 10/7/2013 1

2 Astrid Smit Rechercheur Zedenpolitie en Studioverhoorder District IJsselland Simone Ebbers-Mennink GZ-psycholoog, Seksuoloog en Orthopedagoog Vitree

3 PROGRAMMA Taxatiegesprekken Aangifte of melding? Studioverhoor Eerste opvang van cliënten 10/7/2013 3

4 Prevalentie van seksueel misbruik Algemeen: Seksueel geweld: 39% 7% Verkrachting 10% 1 % Mensen met een verstandelijke beperking: Seksueel geweld: 61% 23% Verkrachting 23% 7 % Daarnaast: Misbruik duurt vaak langer Risico op revictimisatie is groot. (Beperkt Weerbaar-van Berlo 2011)

5 Omringd door zorg, toch niet veilig Samson 2012 Kinderen in een residentiële instelling worden drie tot vier maal zo vaak slachtoffer van seksueel misbruik i.v.m. gemiddelde Nederlandse kinderen Kinderen met een LVB worden nog eens drie keer zo vaak slachtoffer dan normaal begaafde kinderen in de residentiële jeugdzorg. Dit betekent concreet: 9,7 van de 1000 kinderen met een LVB is in 2010 slachtoffer geweest van seksueel misbruik met lichamelijk contact. Dit zijn de resultaten uit onderzoek onder intermediairs, dus niet onder cliënten zelf..

6 Wie misbruiken mensen met een verstandelijke beperking? Meerderheid van de plegers zijn mannen. Meerderheid van de plegers is een bekende van het slachtoffer. (70 tot 80% Berlo) Bij 17% van de VB-slachtoffers is hun partner de pleger (Berlo) 67% waren de plegers andere jongeren uit de instelling (Samson) 5% (cliënten) 12% (ouders) noemen hulpverlener als pleger van de VB-slachtoffers (Berlo) 3% tot 6% taxichauffeurs (Berlo) en familie en huisvrienden

7 Eventueel bijlage Basisdiagram Overgenomen uit cursusmateriaal cursus taxatiegesprekken Aafke Scharloo januari 2008 Melding van vermoedens Medewerkers zijn altijd verplicht te melden! Spontane onthulling (er is iets verteld, er is tekst) Heterdaad (iets zien gebeuren) Indirecte signalen Tekst is helder Tekst is niet helder Vermoeden strafbaar feit Grote twijfels of het een strafbaar feit betreft Diagnostiek Aangifte of melding bij politie Hulp Verlenings traject Taxatie gesprek Aangifte of melding politie. Liefst binnen 72 uur i.v.m afname zedenkit Onderzoek, eventueel taxatiegesprek Diagnostisch interview, dossieronderzoek, andere psychologisch onderzoek Aangifte of melding bij politie Hulp Verlenings traject Aangifte of melding bij politie Hulp Verlenings traject Aangifte of melding bij politie Hulp Verlenings traject 10/7/ 7

8 TAXATIEGESPREKKEN Een taxatiegesprek is een hulpverleningsgesprek met als doel het op methodische wijze verhelderen van onduidelijke signalen, die zouden kunnen wijzen op seksueel misbruik en/of mishandeling. Het voeren van een taxatiegesprek voorkomt dat er op een suggestieve en manier wordt gesproken over de vermoedens. De methodiek die daarbij wordt gehanteerd, is erop gericht eventueel later politieonderzoek niet te belemmeren. Door gedragsdeskundigen die daarvoor een specifieke training hebben gevolgd. Een taxatiegesprek is altijd onderdeel van een protocol. (Zie richtlijnen van de Vereniging gehandicapten zorg Nederland -VGN) Een taxatiegesprek is niet bedoeld om vast te stellen of er sprake is van seksueel misbruik: waarheidsvinding is een taak van politie en justitie!

9 Taxatiegesprek en politie-onderzoek Een taxatiegesprek is nodig als er onduidelijkheid is; dus niet standaard inzetten bij vermoedens! Overleg standaard (eventueel anoniem) met politie of een taxatiegesprek noodzakelijk is. Zo wordt vanaf het begin getracht onbedoelde schade voor de cliënt, en het politieonderzoek, vermeden. Indien er op grond van het taxatiegesprek aanleiding is strafbare feiten te veronderstellen, wordt (weer) contact opgenomen met politie.

10 Verslag taxatiegesprek In het taxatieverslag wordt het gesprek letterlijk uitgewerkt mbt de gebeurtenis Verslag hoort in cliëntendossier van betrokken cliënten Verslag wordt bij aangifte aan de politie verstrekt, en wordt dus bijgevoegd in strafdossier

11 Verschil melden en aangifte MELDEN leidt slechts tot registratie info kan wel worden betrokken worden bij eventuele andere aangiftes of aangifte in de toekomst. AANGIFTE leidt tot politieonderzoek en eventueel tot vervolging politie bepaalt hoe het onderzoek eruit gaat zien (en wie erin wordt betrokken); aangifte kan niet meer ingetrokken worden Let op! Het is bij melding mogelijk dat de officier besluit de zaak ambtshalve toch op te nemen. Dit gebeurt alleen in ernstige gevallen. Politie werkt daarin slachtoffergericht.

12 Afweging melden of aangifte doen? * Aangifte doen betekent een vraag naar opsporing van de dader. Draagkracht-draaglast De praktijk wijst echter dat het gehoord worden vaak het begin is van het verwerkingsproces Het aangifteproces is vaak een langdurige kwestie. Seksueel misbruik is lastig te bewijzen en het komt dus vaak niet tot een rechtszaak en veroordeling. Het is van belang betrokkenen goed te informeren en verwachtingen te bespreken.

13 Informatief gesprek Een informatief gesprek bestaat uit: A. Info over procedure van aangifte doen B. Vermoedelijk misdrijf wordt in grote lijnen besproken Informatief gesprek wordt gehouden met: - Slachtoffer - In geval van kinderen of mensen met een beperking, vindt het informatief gesprek plaats met ouders/gezaghebbenden of begeleiding. Daarin wordt meegenomen wat de beperking is, en wordt afweging gemaakt voor vervolg. Informatief gesprek wordt gevoerd door: - een zedenrechercheur - Indien noodzakelijk deel A door betrokken gedragsdeskundige, die in de communicatie rekening kan houden met de mogelijkheden en beperkingen van de cliënt. Het informatieve gesprek wordt auditief of audiovisueel opgenomen!

14 Wie doet de aangifte? Iedereen kan aangifte doen van (vermoeden van) een strafbaar feit! Zonder de getuigenis van het slachtoffer, is er echter vaak geen zaak Politie heeft de plicht slachtoffers van boven de 12 jaar te horen omtrent de wenselijkheid van vervolging. Degene die aanwezig is bij de aangifte, kan zelf niet meer als getuige worden gehoord. Het is mogelijk het adres van je organisatie te gebruiken bij de aangifte; anders zijn je persoonlijke gegevens beschikbaar voor alle betrokkenen.

15 Geen medewerking van slachtoffer, geen zaak? Casus Roos

16 Volwassenen met een verstandelijke beperking hebben een zwakke rechtspositie In Wetboek van Strafrecht wordt strafbaar gesteld: seksuele handelingen met iemand van wie hij weet dat hij in staat van bewusteloosheid, verminderd bewustzijn of lichamelijke onmacht verkeert, dan wel aan een zodanige gebrekkige ontwikkeling of ziekelijke stoornis van zijn geestvermogens lijdt dat hij niet of onvolkomen in staat is zijn wil daaromtrent te bepalen of kenbaar te maken of daartegen weerstand te bieden. Politietaak: wat weet iemand over de beperking van een ander (wordt meegenomen in het verhoor van verdachte) Gedragsdeskundige: onderzoek seksuele wilsbekwaamheid.

17 Wanneer is iemand seksueel wilsonbekwaam? Seksueel contact tussen een normaal begaafd persoon en iemand met een verstandelijke beperking is niet per definitie seksueel misbruik. Voorwaarde is wel dat ze in staat zijn om in te stemmen met seksueel contact. Seksuele wilsbekwaamheid impliceert het begrijpen én kunnen toepassen van de informatie en/of kennis die noodzakelijk is om op vrijwillige basis tot een beslissing te komen. (Gevolgen overzien?)

18 Casus buschauffeur

19 Wilsbekwaamheid In de Voorlopige Richtlijn Wettelijk Kader Orthopedagogische Behandelcentra wordt wilsbekwaamheid gedefineerd als: 1. het vermogen om een keuze te maken en uit te drukken; 2. het vermogen om informatie te begrijpen; 3. het vermogen om de situatie te waarderen; 4. het vermogen om gegevens rationeel te hanteren. Als aan een van de genoemde criteria niet voldaan kan worden, is er sprake van wilsonbekwaamheid (Gebaseerd op de maatstaven voor bepaling van wils(on)bekwaamheid, volgens Appelbaum en Grisso.)

20 Hoe de seksuele wilsbekwaamheid bepalen? YAI-Tool for Assessing Informed Sexual Consent Dit instrument is bedoeld om de seksuele wilsbekwaamheid te meten en te signaleren op welke gebieden iemand met een verstandelijke beperking, als het gaat om seksualiteit, mogelijk nog nadere scholing en training nodig heeft. (Het YAI resource center uit New York) FACTS-Forensic Assessment of Consent to Sex een interviewinstrument om de wilsbekwaamheid van volwassen mensen met een verstandelijke beperking, ten aanzien van seksuele relaties, te onderzoeken door middel van een inventarisatie van de aard en consequenties van specifieke seksuele handelingen. (Nora J. Baladarian uit de Verenigde Staten)

21 Hoe helpen hulpverleners de politie om sporen veilig te stellen? Bij recent misbruik: neem zsm contact op met de politie die vervolgens een GGD-arts kan inschakelen om een zedenkit af te nemen. Ook onderzoek gericht op zwangerschap, SOA s en inwendige verwondingen dient, in overleg met de politie, te gebeuren door een arts.. Was kleding en beddengoed niet. Voorkom toiletgang indien mogelijk (eventueel urine en ontlasting opvangen en meenemen) Bij oraal contact; geen drinken aanbieden! Bewaar kleding of andere voorwerpen in papier (zeker niet in plastic!).

22 Maar sporen zeggen ook niet alles.. Als er geen lichamelijke aanwijzingen worden gevonden voor seksueel misbruik, betekent dat niet dat het niet heeft plaatsgevonden. Sommige seksuele handelingen hebben geen zichtbare schade tot gevolg. Soms is het misbruik zo lang geleden dat verwondingen zijn genezen.

23 Verhoor van kinderen en mensen met een verstandelijke beperking? Er zijn heel weinig kinderen die fantaseren over seks. Als ze fantaseren dan hebben ze veelal iets gezien of ervaren. Het is lastig te fantaseren over iets wat je niet kent! Mensen met een verstandelijke beperking leggen even accurate verklaringen af als mensen die geen verstandelijke beperking hebben!!. mits.de vraagstelling aansluit bij het niveau van functioneren! Wel vermelden ze minder details. Valse verklaringen? Een verzonnen verhaal gaat van a tot z, terwijl een echt verhaal vaak van de hak op de tak gaat en er veel details in voorkomen. Als een verhaal verzonnen is, dan mist de vulling. Bij een echt verhaal zijn de kerngebeurtenissen meestal zeer betrouwbaar, de perifere gebeurtenissen zijn vaker suggestibel (bijvoorbeeld: welke kleur had de auto? ).

24 Welke informatie over cliënt is essentieel voor politie? - IQ-gegevens (en uitleg over wat dat betekent voor dagelijks functioneren en communiceren) - Psychiatrische diagnoses (en uitleg over wat dat betekent voor dagelijks functioneren en communicereb) - Communicatiemiddelen (picto s etc.) - Namen en foto s van mensen uit netwerk (groepsgenoten, familie, dagbesteding, hulpverleners etc.) - Foto s of plattegrond van locaties waar cliënt regelmatig verblijft. - Verslag van Interne melding - Rapportage indien bijzonder gedrag/uitlatingen - Eventueel verslag taxatiegesprek - Eventueel info over eerdere incidenten - Eventuele angst voor de politie Alleen als politie beschikt over adequate informatie kan ze aansluiten op het niveau van ontwikkeling!

25 Kindvriendelijke interviewstudio

26 Voor wie is het studioverhoor? Kinderen van 4 tot 12 jaar Mensen met een verstandelijke beperking en/of informatieverwerkingsstoornis(zowel getuigen, slachtoffers als verdachten) - IQ van 85 of lager - in geval van bijkomende (gedrags)problemenen/of psychopathologie

27 Volgens de aanwijzingen van de procureurs generaals geldt in zedenzaken: Verhoor wordt gedaan in kindvriendelijke studio door hiervoor speciaal opgeleide politieagenten; de studioverhoorders. Verhoor wordt opgenomen. Er kan gebruik gemaakt worden van externe deskundigen (die gespecialiseerd zijn in het horen van personen met een verstandelijke beperking) die adviseren mbt voorbereiding en (vanuit de regiekamer) adviseren mbt de uitvoering. Indien de complexiteit van de beperking dat vraagt, kan aan officier van justitie toestemming worden gevraagd voor het inzetten van gecertificeerde externe deskundigen uit de verhoorpool in de verhoorkamer.

28 Drie verhoorscenario s 1. Free-call 2. Vragen naar leefomgeving via uipelmethode 3. Inbrengen van voorinformatie Studioverhoor wordt letterlijk uitgewerkt en indien nodig- beoordeeld door LEBZ (Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken)

29 Casus Fransje Verstandelijke beperkte vrouw 39 jaar Spastisch Geen taalproductie, wel taalbegrip Trage informatieverwerking Een getuige meldt gezien te hebben dat een taxichauffeur Fransje aan haar borsten betast en zoent.

30 Maar een verhoor levert niet altijd wat op CASUS DE OPPAS

31 Politie en hulpverleners hebben zelfde doel, maar een andere focus Tips voor een goede samenwerking: Zorg voor een duidelijke (bereikbare) contactpersonen Zoek overleg in een zo vroeg mogelijk stadium! Communicatie: - informatie over cliënt en incident - afspraken over welke info naar buiten kan worden gebracht - afspraken wie,wanneer betrokkenen informeert Spoedig verhoor van cliënt is essentieel! Evalueer samenwerking met politie

32 Praten met een cliënt voor deze door de politie is gehoord cliënt als getuige in een strafzaak zo min mogelijk beïnvloeden. de gesprekken met het slachtoffer niet vragen naar feitelijkheden (wie, wat, waar, wanneer en hoe) niet doorvragen op die feiten Wel kan geluisterd worden naar het verhaal van de cliënt, Benadruk dat cliënt nu veilig is (als dat tenminste het geval is) Becomplimenteer het feit dat het verhaal verteld is (niet de inhoud van het verhaal) De focus op psycho-educatie over de mogelijke klachten en omgaan ermee De veiligheid en het belang van de cliënt dient te alle tijde leidend te zijn! Soms moet toch zsm gestart worden met traumabehandeling!

33 Advocaten voor slachtoffers zijn vaak noodzakelijk! Rechtshulp aan slachtoffers van ernstige geweldsdelicten, waaronder zedenmisdrijven is (onder bepaalde voorwaarden) kosteloos. Voorwaarde is wel dat er vervolging is ingesteld. Slachtofferhulp LANZS Landelijk Advocaten Netwerk Zeden Slachtoffers richt zich op de juridische bijstand aan slachtoffers van zedenmisdrijven. JOS-advocaten Juridische Opvang Slachtoffers seksueel geweld. in Alkmaar, Rotterdam en Utrecht

34 Juridisch vs. Klinisch bewezen Soms zijn hulpverleners van mening dat seksueel misbruik eerst bewezen dient te worden, voordat men tot handelen kan overgaan. Het feit dat (nog) niets bewezen is, betekent echter niet dat hulpverleners hun werk niet kunnen doen. In de hulpverlening is de beleving van de cliënt altijd het uitgangspunt. De beleving van vermoedelijke slachtoffers kan ook worden begeleid zonder bewijsvoering en/of een gerechtelijke uitspraak.

35 Juridisch vs. Klinisch bewezen Seksueel misbruik is alleen juridisch bewezen als het binnen het strafrechtelijk proces tot een veroordeling is gekomen. Seksueel misbruik kan klinisch bewezen worden geacht als twee GZ-psychologen, onafhankelijk van elkaar, gedragssignalen van cliënten als indicatief voor seksueel misbruik beschrijven. (is geen beschuldiging richting bepaalde verdachten!) Een term als klinisch bewezen legitimeert het treffen van veiligheidsmaatregelen, een term als vermoedens zet doorgaans niet aan tot handelen in dit opzicht

36 SOS-Snelle Opvang veiligheid creëren situatie stabiliseren reconstrueren en ordenen van het seksueel misbruik (psychologisch herkauwen) de emotionele ondersteuning (uiten van gedachten en gevoelens in veilige context) (traumagerelateerdethema s zoals: veiligheid, zorgen,pijn,angst agressie, ontspanning en perspectief) ( Kuban &Steele) psycho-educatie mbt trauma en seksueel misbruik voorkomen en vroegtijdige herkenning van trauma

37 Soms is ons werk ook leuk. Hij heeft me aan mijn lichaam aangeraakt.. en ook fiscaal

38 Soms is ons werk ook leuk. Politie: Hoe lag jij in bed? Slachtoffer: Heel erg schattig.

39 Soms is ons werk ook leuk. Politie: Wie deed zijn kleren uit? Slachtoffer: Hij zelf heb ze uit gedaan. Hij is zelfstandig dus.

40 Astrid Smit Rechercheur Zedenpolitie en Studioverhoorder District IJsselland Simone Ebbers-Mennink GZ-psycholoog, Seksuoloog en Orthopedagoog Vitree

Seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking

Seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking 1 Seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking Onbestaanbaar waar. We kunnen en willen het niet geloven. Tegelijkertijd willen we helpen; maar hoe? Hoe voorkom je de impasse waarin iedereen

Nadere informatie

Zorgvuldige aanpak van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking

Zorgvuldige aanpak van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking Introductie Introductie Een onderwerp vol emotie, pijn, verdriet, schaamte maar ook vol dilemma s Dik de Jongh Zorgvuldige aanpak van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking dagvoorzitter

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Kindvriendelijke verhoorstudio

Kindvriendelijke verhoorstudio Het horen van kinderen door de politie HET HOREN VAN KINDEREN DOOR DE POLITIE Jannie van der Sleen Binnen een strafrechtelijk onderzoek: Doel van het verhoor is waarheidsvinding/feiten: Is er al dan niet

Nadere informatie

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos Congres S.O.S. Snelle opvang en behandeling van seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking Vrijdag 4 oktober 2013 Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht Keynote spreaker Valerie Sinason over

Nadere informatie

Vermoeden van seksueel misbruik van een kind. Wie praat wanneer met het kind en waarom is dat zo belangrijk.

Vermoeden van seksueel misbruik van een kind. Wie praat wanneer met het kind en waarom is dat zo belangrijk. Vermoeden van seksueel misbruik van een kind Wie praat wanneer met het kind en waarom is dat zo belangrijk. 4 december 2016 Symposium Veilig verder 8 december 2016 Drs. K. Dekens, Politie academie Mr.

Nadere informatie

Het horen van kinderen door de politie. Het horen van kinderen door de politie. Kindvriendelijke verhoorstudio. Verhoorkamer/Praatkamer

Het horen van kinderen door de politie. Het horen van kinderen door de politie. Kindvriendelijke verhoorstudio. Verhoorkamer/Praatkamer Wat gaat er vooraf aan een interview van een kind door de politie (een verhoor)? KINDGESPREKKEN OVER MISHANDELING; ZORGVULDIG IN GESPREK OVER GEWELD Jannie van der Sleen Melding Informatief gesprek Aangifte

Nadere informatie

Veiligheid en veerkracht versterken

Veiligheid en veerkracht versterken Veiligheid en veerkracht versterken Strafrecht en hulpverlening bij seksueel misbruik tussen cliënten Addendum op handreiking Sturen op aanpak van seksueel misbruik Veiligheid en veerkracht versterken

Nadere informatie

Inhoud. plaatsbepaling en verklaringsmodel... 9. met een verstandelijke beperking... 27. Literatuur... 8. verstandelijke beperking...

Inhoud. plaatsbepaling en verklaringsmodel... 9. met een verstandelijke beperking... 27. Literatuur... 8. verstandelijke beperking... XIII Inhoud 1 Het handboek SOS Snelle Opvang bij Seksueel misbruik..................... 1 1.1 Doelgroep van het handboek SOS..................................................... 2 1.2 Het belang van het

Nadere informatie

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling

REACTIEPLAN LOKAAL NIVEAU. groen geel rood zwart Inschatten mate van ernst bij vermoeden, onthulling of vaststelling WAT? Dit plan beschrijft de stappen die een lokale groep kan zetten bij een vermoeden, onthulling of vaststelling van seksueel (grensoverschrijdend) gedrag of seksueel misbruik t.a.v. de leden. Het is

Nadere informatie

Meldprotocol. Hospice en verblijfhuis Plattelandshoés. 1. Wat is seksueel misbruik? Wat zegt de wet? Definitie

Meldprotocol. Hospice en verblijfhuis Plattelandshoés. 1. Wat is seksueel misbruik? Wat zegt de wet? Definitie Hospice en verblijfhuis Plattelandshoés Meldprotocol Dit protocol beschrijft hoe je moet handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens van) seksueel misbruik/ongewenst gedrag en hoe en bij wie

Nadere informatie

Seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking: plaatsbepaling en verklaringsmodel

Seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking: plaatsbepaling en verklaringsmodel 9 2 Seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking: plaatsbepaling en verklaringsmodel 2.1 Definitie van seksueel misbruik 11 2.2 Complexe dynamiek 12 2.2.1 Het fenomeen splitting 12 2.3

Nadere informatie

Voorbeeld meldprotocol. Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk

Voorbeeld meldprotocol. Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Voorbeeld meldprotocol Preventie Seksueel Misbruik Vrijwillig Jeugdwerk Voorbeeld Meldprotocol Dit protocol beschrijft hoe je moet handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens van) seksueel

Nadere informatie

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek

Meldcode Cibap vakschool & ontwerpfabriek Cibap vakschool & ontwerpfabriek dt-18-278 Stappenplan verbeterde meldcode 1 Voorwoord Voor u ligt de meldcode van Cibap vakschool voor verbeelding. Aanleiding is dat uit onderzoek is gebleken dat veel

Nadere informatie

Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen

Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen Stroomschema: klachtenroutes bij Ongewenste Omgangsvormen De Wet schrijft voor dat elke school een klachtenregeling heeft. Iedereen binnen de school (leerlingen, ouders, docenten, leidinggevenden, overige

Nadere informatie

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG LEERLINGEN BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

Kanttekeningen. Deskundigheidgebieden Expertisegroep

Kanttekeningen. Deskundigheidgebieden Expertisegroep Kanttekeningen Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken Paul van den Eshof (cöordinator) 8 oktober 2008 KLPD - Dienst ationale Recherche Informatie Op het gebied van seksuele perversiteiten is alles

Nadere informatie

5 juni 2012 ONDERZOEK BEPERKT WEERBAAR

5 juni 2012 ONDERZOEK BEPERKT WEERBAAR 5 juni 2012 ONDERZOEK BEPERKT WEERBAAR HET ONDERZOEK In opdracht van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport Uitgevoerd door onderzoekers van Rutgers WPF en Movisie Hoofdvragen Hoe vaak komt

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Meldprotocol voor vrijwilligers van Dorpsraad Wijbosch

Meldprotocol voor vrijwilligers van Dorpsraad Wijbosch Meldprotocol voor vrijwilligers van Dorpsraad Wijbosch Dit protocol beschrijft hoe je moet handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens van) seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag en

Nadere informatie

OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE

OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE OPVANG PERSONEEL BIJ INCIDENTEN M.B.T. AGRESSIE, GEWELD OF (SEKSUELE) INTIMIDATIE Apeldoorn, 1 december 2006 Auteur M.H. Luikinga Afdeling Personeel & Organisatie December 2006 INHOUD blz. 1 Inleiding...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 158 Vragen van het lid

Nadere informatie

Kinderen, ouderen en het huisverbod

Kinderen, ouderen en het huisverbod Een korte introductie Bureau voor beleidsonderzoek, advies en detachering Kinderen, ouderen en het huisverbod Alle relevante beleidsthema s, van arbeid, onderwijs en zorg tot criminaliteit & veiligheid

Nadere informatie

MELDPROTOCOL SEKSUEEL MISBRUIK/ONGEWENST GEDRAG

MELDPROTOCOL SEKSUEEL MISBRUIK/ONGEWENST GEDRAG MELDPROTOCOL SEKSUEEL MISBRUIK/ONGEWENST GEDRAG Inhoudsopgave 1. Wat is seksueel misbruik?... 2 Wat zegt de wet?... 2 Definitie... 2 Om welke gedragingen gaat het?... 3 2. Signaleringstaak trainers/coaches,

Nadere informatie

Bijlage 3. Protocol bij ernstige incidenten

Bijlage 3. Protocol bij ernstige incidenten Bijlage 3 Protocol bij ernstige incidenten Vooral naar aanleiding van geweldincidenten die in ons land plaatsvonden tussen leerlingen, tussen een leerling en een personeelslid en tussen een ouder en een

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ1377

ECLI:NL:RBASS:2011:BQ1377 ECLI:NL:RBASS:2011:BQ1377 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 15-04-2011 Datum publicatie 15-04-2011 Zaaknummer 19.605555-10 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht Eerste

Nadere informatie

Protocol Zedenmisdrijf. Versie 10 juni Postbus AX Amersfoort tel fax e.mail:

Protocol Zedenmisdrijf. Versie 10 juni Postbus AX Amersfoort tel fax e.mail: Protocol Zedenmisdrijf Versie 10 juni 2008 Postbus 930 3800 AX Amersfoort tel. 033-2570645 fax. 033-2570646 e.mail: info@kpoa.nl INHOUDSOPGAVE Pag. 2 INLEIDING Pag. 4 Tips ter voorbereiding Alle teamleden

Nadere informatie

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA ZITTINGSPLAATS BONAIRE STRAFVONNIS

GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA ZITTINGSPLAATS BONAIRE STRAFVONNIS GERECHT IN EERSTE AANLEG VAN BONAIRE, SINT EUSTATIUS EN SABA ZITTINGSPLAATS BONAIRE STRAFVONNIS in de zaak tegen de verdachte: [verdachte]., geboren op [geboortedatum] 1994 in Curaçao, wonende te [adres]

Nadere informatie

verhoor van kwetsbare personen u komt deze mensen tegen maar weet het vaak niet!

verhoor van kwetsbare personen u komt deze mensen tegen maar weet het vaak niet! Kwetsbare mensen zoals mensen die functioneren op het niveau van een (licht) verstandelijke beperking (L)VB in aanraking met politie en justitie Dr. Xavier M.H. Moonen Bijzonder lector Zuyd Hogeschool

Nadere informatie

Een Aanpak Seksueel Geweld voor elke regio!

Een Aanpak Seksueel Geweld voor elke regio! Een Aanpak Seksueel Geweld voor elke regio! Door Suzanne Kok (Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen), Amy Mante-Adu (Rutgers) en Maaike van de Graaf (Gemeente Rotterdam) Dag

Nadere informatie

Vervolging. Getuigenverhoor rechter-commissaris

Vervolging. Getuigenverhoor rechter-commissaris Als u in de strafzaak door een advocaat wordt bijgestaan, is het van belang dat u de advocaat op de hoogte houdt van de voortgang in het onderzoek. Na aangifte zal het politieonderzoek waarschijnlijk nog

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

De concrete voorstellen in dit pamflet dragen in de optiek van de VVD bij aan het verwezenlijken van deze doelstellingen.

De concrete voorstellen in dit pamflet dragen in de optiek van de VVD bij aan het verwezenlijken van deze doelstellingen. Slachtoffer zijn van een misdrijf is ingrijpend. Het draagt bij aan de verwerking van dit leed als slachtoffers het gevoel hebben dat zij de aandacht krijgen die zij verdienen. Dat zij zo goed mogelijk

Nadere informatie

Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag

Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag Korte handleiding Wet Tijdelijk Huisverbod gemeente Den Haag Inleiding In deze korte handleiding wordt een toelichting gegeven op bestuurlijk/ juridisch traject rond het opleggen van een huisverbod op

Nadere informatie

Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld Meldprotocol kindermishandeling en huiselijk geweld 1 Sinds 1 januari 2013 zijn professionals verplicht de meldcode te gebruiken bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Per 1 juli 2015 werden de

Nadere informatie

Strafrechtelijke context huwelijksdwang en achterlating

Strafrechtelijke context huwelijksdwang en achterlating Strafrechtelijke context huwelijksdwang en achterlating Bij de aanpak van huwelijksdwang en gedwongen achterlating dient het belang van het slachtoffer centraal te staan. De in Nederland geldende wet-

Nadere informatie

Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland. Jaarcijfers 2017

Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland. Jaarcijfers 2017 Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland Jaarcijfers 2017 Eind 2017 is het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in de regio Amsterdam- Amstelland twee jaar op weg. Het CSG Amsterdam-Amstelland is één van

Nadere informatie

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL categorale opvang voor slachtoffers mensenhandel De categorale opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM) omvat 70 veilige opvangplekken en is in

Nadere informatie

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling

Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Annet Kramer Inzet van het strafrecht bij kindermishandeling Debat Kiezen voor kinderen 26 september 2013 De Balie wie ben ik en waarom sta ik hier? Annet Kramer Landelijk parket, cluster kinderporno en

Nadere informatie

Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf

Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf Klachtenprotocol Montessori Scholengemeenschap Amsterdam voor klachten inzake vermoeden tot zeden misdrijf 24 november 2015 Pagina 1 van 10 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. stroomschema 3. de rol van de medewerker

Nadere informatie

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling:

Als er sprake is van een incident op heterdaad (tijdens of kort na plegen) en het gaat om een mishandeling of een bedreiging met mishandeling: 1-2-3 Aangiftewijzer Geweld, bedreiging en belediging tegen de gerechtsdeurwaarder Soms heeft de gerechtsdeurwaarder te maken met agressie en geweld. Helaas worden strafbare feiten niet altijd en automatisch

Nadere informatie

Meldprotocol seksueel misbruik/ongewenst gedrag

Meldprotocol seksueel misbruik/ongewenst gedrag Meldprotocol seksueel misbruik/ongewenst gedrag Status: Definitief 2016 Datum: 31 maart 2016 Laatste wijziging: 31 maart 2016 Auteur: Jeffrey den Boer 1 2 Inleiding Dit protocol beschrijft hoe je moet

Nadere informatie

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Pagina 1 van 8 SAMENVATTING VERNIEUWDE MELDCODE HUISELIJK GEWELD & KINDERMISHANDELING Protocol kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag voor de kinderopvang Kindermishandeling; iedereen weet dat

Nadere informatie

SLACHTOFFERS VAN ZEDENMISDRIJVEN. Een verkenning van de overwegingen voor contact met politie en/of hulpverlening - samenvatting -

SLACHTOFFERS VAN ZEDENMISDRIJVEN. Een verkenning van de overwegingen voor contact met politie en/of hulpverlening - samenvatting - SLACHTOFFERS VAN ZEDENMISDRIJVEN Een verkenning van de overwegingen voor contact met politie en/of hulpverlening - samenvatting - SLACHTOFFERS VAN ZEDENMISDRIJVEN Een verkenning van de overwegingen voor

Nadere informatie

Recht en bijstand bij juridische procedures

Recht en bijstand bij juridische procedures Recht en bijstand bij juridische procedures In deze folder leest u meer 0900-0101 (lokaal tarief) over de juridische bijstand door Slachtofferhulp Nederland en de rechten van slachtoffers. Een wirwar van

Nadere informatie

Schema werkwijze LANGZS-advocaten. De financiering

Schema werkwijze LANGZS-advocaten. De financiering Schema werkwijze LANGZS-advocaten De financiering Wanneer een cliënt zich meldt bij de advocaat zal deze, net als in andere zaken, een kennismakingsgesprek plannen. Doorgaans is dit niet vrijblijvend.

Nadere informatie

Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing

Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing Helpt na een misdrijf, verkeersongeval, calamiteit of bij vermissing PROGRAMMA Wie helpen wij? De dienstverlening Onze vrijwilligers Ontwikkelingen Financiering SLACHTOFFERHULP NEDERLAND Slachtofferhulp

Nadere informatie

Als uw kind in aanraking komt met de politie

Als uw kind in aanraking komt met de politie Als uw kind in aanraking komt met de politie Inhoud 3 > Als uw kind in aanraking komt met de politie 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het traject in jeugdstrafzaken 7 > Officier van justitie en

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck Datum mei 2019 Team Processen Auteur Kees de Groot 1 1. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1.1 Wat verstaan we onder huiselijk geweld

Nadere informatie

Beleidsnotitie intimiteit en seksualiteit. - Gedragscode medewerkers. - Richtlijn Omgangsvormen SGL. - Huisregels WBC en AC. - Agressiebeleidsplan

Beleidsnotitie intimiteit en seksualiteit. - Gedragscode medewerkers. - Richtlijn Omgangsvormen SGL. - Huisregels WBC en AC. - Agressiebeleidsplan Titel Beleidsnotitie intimiteit en seksualiteit Samenhang met andere documenten - Gedragscode medewerkers - Richtlijn Omgangsvormen SGL - Huisregels WBC en AC - Agressiebeleidsplan - Beleidsnotitie Privacy

Nadere informatie

INLEIDING Wat verstaan we onder ongewenst gedrag en seksueel misbruik?

INLEIDING Wat verstaan we onder ongewenst gedrag en seksueel misbruik? In Veilige Handen - Het voorkómen van seksueel misbruik en ander ongewenst gedrag INLEIDING IVN-activiteiten worden door beroepskrachten en vrijwilligers uitgevoerd. Natuurlijk moet dat in een plezierige

Nadere informatie

Werkinstructie werkgever en werknemer bij aangifte/melding

Werkinstructie werkgever en werknemer bij aangifte/melding Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak* Werkinstructie werkgever en werknemer bij aangifte/melding * Publieke taak Onder de publieke taak vallen medewerkers van diverse organisaties

Nadere informatie

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (VERMOEDENS) VAN SEKSUEEL MISBRUIK

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (VERMOEDENS) VAN SEKSUEEL MISBRUIK PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (VERMOEDENS) VAN SEKSUEEL MISBRUIK Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Wat is seksueel misbruik... 3 3 Signalen van seksueel misbruik... 4 4 Afspraken binnen ZPCH... 4 5 Melding van (vermoedens

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

I.a Beleid klachtenregeling

I.a Beleid klachtenregeling I.a Beleid klachtenregeling Regelgeving CAO-PO art. 11.5 lid 2 onder a en b ARBO-wet Wet op de Kwaliteitszorg Wet preventie en bestrijding van seksueel geweld en seksuele intimidatie in het onderwijs GMR:

Nadere informatie

Zorgcentrum na seksueel geweld. Pilootproject

Zorgcentrum na seksueel geweld. Pilootproject Zorgcentrum na seksueel geweld Pilootproject 2017-18 Wat is seksueel geweld? iedere vorm van ongewenst seksueel contact Verkrachting: seksuele penetratie zonder toestemming van het slachtoffer met bv penis,

Nadere informatie

Wetboek van Strafrecht

Wetboek van Strafrecht Wetboek van Strafrecht Titel XIV. Misdrijven tegen de zeden Artikel 239 Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie wordt gestraft schennis van de eerbaarheid:

Nadere informatie

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op Hulp bij het herstel Als slachtoffer kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht 0900-0101 (lokaal tarief) voor kosteloze ondersteuning op emotioneel, praktisch en juridisch gebied. Bent u slachtoffer

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 22 juni 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 22 juni 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Stap 1 Vermoeden van mishandeling klik hier Stap 2 Overleg Stap 3 Informatie verzamelen Stap 4 Actie Stap

Nadere informatie

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2.

d. Noteer de 7 W s voor eventuele aangifte bij de politie. Zie bijlage 2. Doel: Het creëren van een veilige werkomgeving. Onder agressie verstaan wij elke vorm van ongewenst gedrag zowel verbaal als ook fysiek. Zie bijlage 1. Handelwijze bij telefonisch ongewenst gedrag: 1.

Nadere informatie

Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag

Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag Verslag sessie 3: seksueel grensoverschrijdend gedrag a. Reactie discuttant (Erika Frans) De resultaten van Sexpert zijn gelijklopend met eerder onderzoek: o Meer vrouwen dan mannen zijn het slachtoffer

Nadere informatie

1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt?

1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt? Vragen van bestuurders 1. Hoe vaak komt het voor en wat is het risico dat het bij onze organisatie gebeurt? Echt betrouwbare cijfers over hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag

Nadere informatie

PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE

PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE PROTOCOL SEKSUELE INTIMIDATIE EN SEKSUEEL GEWELD - SCALA COLLEGE ingestemd MR 2-7-2015 INLEIDING Op elke school voor voortgezet onderwijs is sinds 1 augustus 1998 een klachtenregeling verplicht. Deze garandeert

Nadere informatie

IN VEILIGE HANDEN. IVN-afdeling Vecht en Plassengebied

IN VEILIGE HANDEN. IVN-afdeling Vecht en Plassengebied IN VEILIGE HANDEN Beleid ter voorkoming van seksueel misbruik en ander ongewenst gedrag IVN-afdeling Vecht en Plassengebied Inleiding IVN-afdeling Vecht en Plassengebied wil de vrijwilligers en de deelnemers

Nadere informatie

Meldcode Cibap Vakschool

Meldcode Cibap Vakschool Meldcode Cibap Vakschool Breng de signalen in kaart Vraag advies aan BSS en eventueel het Steunpunt Veilig Thuis Bespreek de signalen met de student Weeg het risico op gevaar voor de student: terugkoppeling

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Zorg en Welzijn Nederland B.V. staat garant voor integer en respectvol handelen. Dit geld voor cliënten als mede ook voor onze begeleiders. Derhalve worden

Nadere informatie

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op

Hulp bij het herstel. Als slachtoffer kunt u bij. Slachtofferhulp Nederland terecht. voor kosteloze ondersteuning op Hulp bij het herstel Als slachtoffer kunt u bij Slachtofferhulp Nederland terecht voor kosteloze ondersteuning op emotioneel, praktisch en juridisch gebied. Bent u slachtoffer van een misdrijf, zoals een

Nadere informatie

Meldcode Cibap Vakschool

Meldcode Cibap Vakschool Meldcode Cibap Vakschool Breng de signalen in kaart Vraag advies aan STB/TTC en eventueel het SHG/AMK Bespreek de signalen met de student Weeg het risico op gevaar voor de student: terugkoppeling STB Melding

Nadere informatie

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol machtsmisbruik / meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling geweld en kindermishandeling Doelgroep: Directies, leerkrachten en interne contactpersonen in primair onderwijs In deze protocollen beperken we ons tot een korte beschrijving van de taken die de interne

Nadere informatie

PROTOCOL. -wat te doen bij (vermoedens van) seksueel misbruik-

PROTOCOL. -wat te doen bij (vermoedens van) seksueel misbruik- PROTOCOL -wat te doen bij (vermoedens van) seksueel misbruik- Stichting De Aanloop September 2012 2 Inhoudsopgave 1) Inleiding... 4 2) Wat is seksueel misbruik?... 4 3) Signalen van seksueel misbruik...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Geraal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Geraal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Geraal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Politie DGPOLITIE Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Aandachtsfunctionaris Kindermishandeling Tea Hol Coördinator Landelijke Vakgroep Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling Meldcode Nieuw is de wettelijke verplichting tot het hebben en hanteren van

Nadere informatie

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een basisvoorwaarde om prettig met elkaar om te kunnen gaan, te kunnen zwemmen, zwemles te

Nadere informatie

Nederlandse Orde van Advocaten T.a.v. drs. L. Korsten Postbus 30851 2500 GW Den Haag FALK-courier

Nederlandse Orde van Advocaten T.a.v. drs. L. Korsten Postbus 30851 2500 GW Den Haag FALK-courier Nederlandse Orde van Advocaten T.a.v. drs. L. Korsten Postbus 30851 2500 GW Den Haag FALK-courier Inzake: Betreft: concept-wetsontwerp beslag t.b.v. slachtoffers Utrecht, 30 september 2011. Geachte heer

Nadere informatie

Werkinstructie FMO Bij slachtoffers jonger dan 16 jaar in acute zedenzaken

Werkinstructie FMO Bij slachtoffers jonger dan 16 jaar in acute zedenzaken Werkinstructie FMO Bij slachtoffers jonger dan 16 jaar in acute zedenzaken Auteurs:Lidewijde van Lier en Nicole Wiedenhoff Status: versie 1.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Werkinstructie... 4 FMO door NFI

Nadere informatie

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie.

Protocol 2: het vermoeden van seksuele intimidatie tussen kinderen onderling in de schoolsituatie. Pagina 1 van 7 2.2.10. PROTOCOL PREVENTIE MACHTSMISBRUIK Bron:: JGZ protocol PMM - concept 4 GGD Hart voor Brabant Moet iedereen het weten? Draaiboek bij crisissituaties seksuele intimidatie in het primair

Nadere informatie

Meldprotocol. Wat is seksueel misbruik? Wat zegt de wet?

Meldprotocol. Wat is seksueel misbruik? Wat zegt de wet? Meldprotocol Dit protocol beschrijft hoe je (iedereen die binnen de Muziekvereniging Soli) moet handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens van) seksueel misbruik/ongewenst gedrag en hoe en

Nadere informatie

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig Misdrijf Verkeersongeluk Calamiteit Juridisch Emotioneel Praktisch Veelzijdig deskundig biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk.

Nadere informatie

Samenvatting strafzaken die in 2008 zijn aangemeld bij/afgedaan door de Toegangscommissie

Samenvatting strafzaken die in 2008 zijn aangemeld bij/afgedaan door de Toegangscommissie Samenvatting strafzaken die in 2008 zijn aangemeld bij/afgedaan door de Toegangscommissie Van onderstaande zaken zijn nummer 0038 t/m 0052 in 2008 onder de aandacht gebracht. Zaak 0031 is zowel in 2006,

Nadere informatie

GSR Protocol Melding, Klacht of Incident 2015

GSR Protocol Melding, Klacht of Incident 2015 GSR Melding, Klacht of Incident 2015 1. Op het moment dat een incident van welke aard dan ook heeft plaatsgevonden, dient de betrokkene (klager) dit te melden bij de manager onderwijs van de eigen afdeling.

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing

Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing Helpt na een misdrijf, verkeersongeluk, calamiteit of bij vermissing Programma Wie zijn wij? Wie helpen wij? Wat doen wij? Ontwikkelingen Financiering Wie zijn wij? Wij Behartigen de belangen van slachtoffers.

Nadere informatie

Datum 28 augustus 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over seksueel misbruik bij boeddhisten in Nederland

Datum 28 augustus 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over seksueel misbruik bij boeddhisten in Nederland 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bestuurlijke en Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

Categorie (a): bij het op heterdaad betrappen op het plegen van een strafbaar feit

Categorie (a): bij het op heterdaad betrappen op het plegen van een strafbaar feit Stappenplan strafbare feiten Een stappenplan strafbare feiten geeft richtlijnen over de acties die er kunnen of moeten worden ondernomen als de school wordt geconfronteerd met een strafbaar feit. De noodzakelijkheid

Nadere informatie

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL

KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL KLACHTENREGELING BERG EN BOSCHSCHOOL Klachtenregeling Berg en Boschschool - april 2015 1 1 Inleiding In artikel 3 van de Arbowet is opgenomen dat het bevoegd gezag beleid betreffende preventie en bestrijding

Nadere informatie

Mariëlle Dekker Direkteur Augeo Foundation

Mariëlle Dekker Direkteur Augeo Foundation Mariëlle Dekker Direkteur Augeo Foundation WHY aanpak kindermishandeling Veilig opgroeien Herstel WHY van het schadefonds maatschappelijke uiting solidariteit erkenning van het onrecht en leed geschade

Nadere informatie

Protocol betreffende de behandeling van misbruik en intimidatie

Protocol betreffende de behandeling van misbruik en intimidatie M.12i.0491 Protocol betreffende de behandeling van misbruik en intimidatie Versie oktober 2012 INHOUDSOPGAVE Preambule 1 1. Doel van dit protocol 1 2. Toepasselijke situaties 1 3. Informatie- en meldplicht

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus Rapportnummer: 2011/226

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus Rapportnummer: 2011/226 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over het arrondissementsparket te Rotterdam. Datum: 3 augustus 2011 Rapportnummer: 2011/226 2 Feiten Verzoekers hebben bij de politie aangifte gedaan jegens

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 5 > Maakt u zich zorgen over een kind? 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen van Kinderbescherming

Nadere informatie

Ouderenmishandeling. Maartje Willems Verpleegkundig consulent geriatrie

Ouderenmishandeling. Maartje Willems Verpleegkundig consulent geriatrie Ouderenmishandeling Maartje Willems Verpleegkundig consulent geriatrie Programma Ontwikkelingen en cijfers Definitie Oorzaken Risicofactoren Vormen van ouderenmishandeling Meldcode Geheimhouding Handelingsverlegenheid

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

Seksueel misbruik bij jonge kinderen Diagnostiek, signalen en gevolgen

Seksueel misbruik bij jonge kinderen Diagnostiek, signalen en gevolgen Seksueel misbruik bij jonge kinderen Diagnostiek, signalen en gevolgen Esther van Duin, onderzoeker, AMC Thekla Vrolijk-Bosschaart, arts-onderzoeker, AMC-EKZ Inhoud presentatie Diagnostiek bij (een vermoeden

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2015:8037

ECLI:NL:RBGEL:2015:8037 ECLI:NL:RBGEL:2015:8037 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 23-12-2015 Datum publicatie 23-12-2015 Zaaknummer 05/740069-15 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Strafrecht Eerste

Nadere informatie

Protocol betreffende de behandeling van seksueel misbruik en seksuele intimidatie

Protocol betreffende de behandeling van seksueel misbruik en seksuele intimidatie Protocol betreffende de behandeling van seksueel misbruik en seksuele intimidatie Pre-ambule 1. Doel van dit protocol Dit protocol wil ertoe bijdragen dat het College van Bestuur (bevoegd gezag) in haar

Nadere informatie

CONCEPT AMvB Besluit slachtoffers van strafbare feiten

CONCEPT AMvB Besluit slachtoffers van strafbare feiten CONCEPT AMvB Besluit slachtoffers van strafbare feiten Besluit van..., houdende regels voor de rechten, de ondersteuning en de bescherming van slachtoffers van strafbare feiten (Besluit slachtoffers van

Nadere informatie

Van CSG tot aangifte. Hans Berghout en Mienetta Groenendaal

Van CSG tot aangifte. Hans Berghout en Mienetta Groenendaal Van CSG tot aangifte Hans Berghout en Mienetta Groenendaal Casus Op een maandag komt er een melding bij de zedenpolitie binnen dat op de X-school, een 12-jarig meisje gemeld heeft dat ze de vorige dag

Nadere informatie

Informatie voor betrokkenen

Informatie voor betrokkenen Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederla voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut vo Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut voor Forensisc

Nadere informatie