WERKBLAD 1: WAAR OF NIET WAAR? ANTWOORDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERKBLAD 1: WAAR OF NIET WAAR? ANTWOORDEN"

Transcriptie

1 WERKBLAD 1: WAAR OF NIET WAAR? ANTWOORDEN Instructie: Vul in WAAR of NIET WAAR 1. Duurzame energie is energie die niet opraakt. WAAR 2. Duurzame energie betekent dure energie. NIET WAAR 3. Duurzame energie is beter voor het milieu. WAAR 4. De zon schijnt niet altijd. Zonne-energie is dus niet duurzaam. NIET WAAR 5. Steenkool, aardgas en aardolie raken een keer op. De stroom die je daarmee maakt is dus niet duurzaam. WAAR 6. Groene stroom is duurzame energie. WAAR 7. Voor het maken van groene stroom moet je bruinkool verbranden. NIET WAAR 8. Voor groene stroom heb je een apart stopcontact nodig. NIET WAAR 9. Windenergie is duurzame energie. WAAR 10. Apparaten werken beter op groene stroom. NIET WAAR 11. Duurzaam energiegebruik is goed voor mensen. WAAR

2 WERKBLAD 1.1: LET OP DE LAMPEN Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Licht aan betekent luchtvervuiling. Dus licht uit als je de deur uitgaat! Toch is het belangrijk. Ook voor de mensen die over 100 jaar hier op aarde wonen. Om stroom te maken wordt olie, gas en steenkool verbrand. Die voorraad olie, gas en steenkool raakt op. Zitten die mensen straks in het donker! Bij jou blijft het niet bij 1 lampje! En wat als 15 miljoen mensen zo denken? Gebruik liever energiezuinige lampen. Een spaarlamp bijvoorbeeld gebruikt voor dezelfde hoeveelheid licht 4x minder stroom! Jij kunt niet rekenen! Even kijken: we gaan uit van 6 jaar. Een gewone gloeilamp kost 1,00. Is na 2 jaar kapot. Je hebt er dus 3 nodig is 3,00. Lekker goedkoop. Maar dan! Per jaar betaal je voor een gloeilamp 14,84 aan elektriciteit x6 is 89,04. Samen: 92,04. En nu: de spaarlamp. Die kost Doe je 6 jaar mee! Per jaar ben je 3.70 kwijt aan elektriciteit x 6 is 22,20 Samen: Spaarlampen duur? Voor een gloeilamp ben je ruim 3x zoveel kwijt! Dus: overal energiezuinige lampen! Welnee! Je hebt tegenwoordig hele mooie. Doen dus! Dat is me te lastig hoor. Ik kan niet de hele tijd aan die lampen denken! Wat maakt 1 zo n lampje nou uit! Over besparen gesproken: spaarlampen, die zijn pas duur! Zoweinig????? Ja maar, dat ziet er niet uit! Spaarlampen zijn lelijk!

3 WERKBLAD 1.1: LET OP DE LAMPEN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen, beantwoord nu de vragen. Waarom moet je letten op de lampen? Lampen kosten stroom. Om stroom te maken zijn er fossiele brandstoffen nodig. De fossiele brandstoffen raken op, waardoor de mensen in de toekomst dan geen stroom meer kunnen maken. De verbranding van de fossiele brandstoffen veroorzaakt schade aan het milieu Hoe kun je letten op de lampen? Door de lampen uit te doen. Door gloeilampen te vervangen door energiezuinige lampen (bijv spaarlampen en ledlampen) Zoek in de school welke lampen voor niks branden. Doe ze uit. Hoeveel hebben jullie er gevonden? Licht aan betekent luchtvervuiling. Hoe zit dat? Bekijk het plaatje Zet de nummers op de goede plaats in de tekening. 1. De lamp brandt. Hij gebruikt stroom. 2. Stroom gaat door kabels onder de grond. 3. Stroom gaat door kabels boven de grond. 4. Stroom wordt gemaakt in een elektriciteitscentrale (een stroomfabriek) 5. Om stroom te maken wordt steenkool, aardgas of aardolie verbrand. Daarbij komen schadelijke gassen in de lucht.

4 WERKBLAD 1.2: LETTEN OP STROOMSLURPERS EN SLUIPVERBRUIKERS Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Dat zijn apparaten die veel stroom verbruiken. Een waterbed bijvoorbeeld. Of een wasdroger. Nou, het is goed als je weet welke apparaten veel stroom gebruiken. Dan kun je er zuinig mee omgaan. Om stroom te maken wordt steenkool, olie of gas verbrand. Die voorraad olie, gas en steenkool raakt op. En dan? Dat is wel heel gemakkelijk. Dan zitten de mensen na jou zonder stroom. Zuinig met stroom dus. Dat is een TV, video of een computer op stand-by. Je doet er niets mee, maar tóch gebruiken ze stroom! Helemaal uit doen dus. Juist! Dat is echt onzin. Het is geen probleem voor een computer. Jawel! Het grootste deel van de stroom die jouw video gebruikt (90%) gaat op aan de stand-by. Helemaal uit doen dus. Dat scheelt! Ook in je portemonnee. En wat is daarmee? Dat is toch mijn probleem niet! En wat zijn sluipverbruikers? Moet ik dan mijn computer iedere keer weer opnieuw afsluiten en opstarten? Ja zeg! Dat kost me veel te veel tijd. Bovendien is dat niet goed voor mijn computer. En zo n video, wat scheelt dat nou als ik die uitzet? Dat levert vast niks op!

5 WERKBLAD 1.2: LETTEN OP STROOMSLURPERS EN SLUIPVERBRUIKERS. Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen, voer de volgende opdrachten uit. De één vindt het goed om zuinig te zijn met stroom. Hij vertelt waarom. Zoek ernaar in de tekst en onderstreep dat met groen. De ander vindt het onzin om zuinig te zijn met stroom. Ook hij vertelt waarom. Zoek ernaar in de tekst en onderstreep dat met rood. Interview 2 volwassenen op school. Vraag hen: Wat is voor u de belangrijkste reden om zuinig te zijn met stroom? Mogelijke redenen om zuinig te zijn met stroom; - Bespaart energie - Bespaart geld - Beter voor het milieu - Beter voor de natuur - Creëert bewustzijn over elektriciteit en elektriciteitsverbruik - Geeft ons meer tijd om alternatieven / oplossingen te vinden - Kunnen langer gebruik maken van de huidige voorraden fossiele brandstoffen

6 WERKBLAD 1.3: WARMTE VASTHOUDEN Dat doet de deur dicht Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Doe dan ook de deur dicht! Ben je mal. Trek maar een trui aan! Verwarmen kost aardgas! Dat raakt een keer op. Dan zitten de mensen in de kou. Mooi. Dan kan de verwarming weer lager. Ho! Ho! We stoken niet voor de vogeltjes! Die hebben er trouwens alleen maar last van: verbranding van gas vervuilt de lucht. DEUR DICHT!!!!!!!!!!! ~BENG!!~ Brrrr ik zet ook de verwarming maar wat hoger! Maar dan kan niemand mijn mooie T-shirt meer zien. Het is allemaal zo n gedoe. Je moet overal op letten. Trui uit, trui aan Deur open, deur dicht... Pffft, ik krijg het er al warm van als ik er aan denk. Verwarming lager? Dan duurt het veel te lang voordat het is afgekoeld. Ik zet wel een raam open. Ik ga wel naar boven. Doei!

7 WERKBLAD 1.3: WARMTE VASTHOUDEN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen. Bekijk nu het stripverhaal. Zoek bij elke tekening het goede stukje tekst uit het gesprek. Schrijf dat in de tekstballon. Verwarmen kost aardgas. Ho, Ho! We stoken niet voor de vogeltjes. Dan zitten de mensen in de kou.

8 WERKBLAD 1.4: ZELF ENERGIE LEVEREN Watje of Wattje? Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Doortrappen zei ik, anders komen we te laat! Zo n klein stukje! Wat ben jij een watje zeg. Als iederéén met de auto gaat, sta jij mooi in de file. Fiets ik je zo voorbij! Bovendien is fietsen schoner! Geen uitlaatgassen, geen vervuiling. Wel als iedereen zo denkt! Alle kleine beetjes samen is een heleboel. Spierkracht is schoon. En het raakt niet op: duurzaam dus! Het is maar waar je voor kiest. Fietsen is beter voor het milieu. En ook voor jezelf! Kijk naar jezelf; slappe hap, geen conditie. Jij een watje, ik een watt-je. Pfff vermoeiend zeg. Morgen vraag ik of m n vader me met de auto brengt. Hoef ik niet zo vroeg op. Met de auto gaat het veel sneller. Ach, voor zo n klein stukje. Wat maakt dat nou uit? Duurzaam? Langzaam! Hijg, hijg Puf, puf Hoezo dat? Wátte?????

9 WERKBLAD 1.4: ZELF ENERGIE LEVEREN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen, beantwoord nu de vragen. Als je fietst, lever je zelf energie. Fietsen heeft voordelen. Welke voordelen staan er in de tekst? Sneller - Voorbij fietsen als de rest in de file staat Schoner geen uitlaatgassen, geen vervuiling (beter voor milieu) Duurzaam spierkracht is schoon en raakt niet op Conditie beter voor jezelf Kun je er zelf nog meer bedenken? Gezond bewegen is goed voor je weerstand en conditie Waarom gaan er toch zoveel kinderen met de auto naar school? Makkelijker voor de ouders die kinderen onderweg naar werk bij school afzetten / geen tijd om lopend of fietsend te gaan ivm werk ouders Kinderen nog te jong / wonen te ver weg / route is te gevaarlijk om zelfstandig te gaan Wat vinden jullie daarvan? Wat zijn jullie zelf? watjes watt-jes

10 WERKBLAD 1.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN Laat maar waaien! Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Nou gewoon, windenergie! Dat is de oplossing! Wind genoeg in Nederland. Wel iets duurder. Maar het is schone energie: het geeft geen schade aan het milieu. Het is kiezen: lelijke windmolens of luchtvervuiling. Trouwens, ik vind ze wel mooi. Bovendien is het duurzame energie: het raakt nooit op. Steenkool, aardgas en aardolie wel. Vergis je niet. 1 windmolen levert stroom voor ongeveer 3000 mensen. Ze gaan windmolens ook in zee plaatsen. In grote groepen bij elkaar. Daar hebben weinig mensen er last van. Daarom zetten ze de windmolens ver in zee. Op plekken waar weinig vogels zijn. En bovendien, boven open zee waait het harder dan boven land. Slim bekeken! Mij niet gezien! Windmolens kosten veel geld. Dus windenergie is duur. Maar wel een lelijk gezicht al die windmolens in het landschap. Maar windmolens leveren toch lang niet genoeg stroom! Even rekenen: 1 windmolen voor 3000 mensen. In Nederland wonen 16 miljoen mensen. Voor heel Nederland heb je dan ruim 5000 windmolens nodig. Waar láát je die allemaal! Niemand wil zo n ding in zijn achtertuin. Maar de vogels wel! Vogels vliegen zich dood tegen de wieken. Juist langs de kust vind je veel vogels.

11 WERKBLAD 1.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen. Op het digibord vind je een kaart van (Noordwest) Nederland in kleur. Bekijk de foto s goed. Beantwoord de volgende vragen. Wat zijn goede plekken voor windmolens? En wat niet? Je mag 12 windmolens plaatsen in Noordwest Nederland. Waar ga je die plaatsen? Je mag per locatie maximaal 4 windmolens neerzetten. Teken ze in op de zwart-wit kaart. Hoeveel windmolens plaatsen jullie? in de Waddenzee Waarom? NIET: UNESCO-natuurgebied, veel vogels, veel dieren in de duinen op Texel Waarom? NIET: beschermd natuurgebied, te dicht op de kust, veel vogels in de Wieringermeer Waarom? 4 Open polderlandschap, groot, veel ruimte, veel wind, relatief weinig vogels in het IJsselmeer Waarom? Groot open water, veel wind in de Noordzee Waarom? Ver op zee zijn weinig vogels, veel wind op het Noordzeestrand Waarom? NIET: te dicht op de kust, veel vogels, veel mensen in Hoorn Waarom? 4 4 NIET: dichtbevolkt gebied, te veel mensen, weinig wind door bebouwing / beschutting

12 WERKBLAD 1.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Mijn nieuwe super-de-luxe zonnecollector. Gratis warm water dankzij de zon! De zon is een geweldige energiebron. Ze raakt nooit op. Én ze vervuilt niet! Vergis je niet! Als de zon flink schijnt, kan het water wel 90 C worden! En zelfs op een heldere winterdag, wanneer de zon maar een paar uur schijnt, heb je al genoeg warm water voor een hele dag. Nee hoor, het warme water wordt bewaard in een voorraadvat. Daar kan heel wat in. Dat dacht je! De zonnecollector vangt ook zonlicht op als het bewolkt is. En als het water niet warm genoeg is, kun je gas of stroom gebruiken om het na te verwarmen. Ja, als je hem koopt ben je in één keer veel geld kwijt. Maar je gebruikt minder gas of stroom. Een lagere energierekening dus. Elke maand! Uiteindelijk is een zonnecollector dus goedkoper! Welnee hoor: 6 jaar maar!!! Zonnewarmte levert niks op. Hoe vaak schijnt de zon nou in Nederland? Voor een hele dag? Voor 3 minuten zul je bedoelen! Zoveel water past er toch niet in een zonnecollector? Ja, ja, maar op een bewolkte dag sta je onder de koude douche! Hartstikke duur zo n zonnecollector! Dat duurt minstens 100 jaar voordat je je geld terugverdiend hebt!

13 WERKBLAD 1.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen. Bekijk het plaatje en voer uit. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat Zo werkt een zonneboiler: 1. Zonlicht valt op de zonnecollector. De zonnecollector bestaat uit een buis vol water met daar bovenop een glasplaat. De zon verwarmt het water in de buis. Als de zon flink schijnt, kan het water wel 90 C worden. 2. Het warme water stroomt naar een voorraadvat. Daar wordt het bewaard. 3. Is het water niet warm genoeg, dan wordt het nog extra verwarmd in een verwarmingsketel. Hiervoor wordt gas verbrand. 4. Als je de kraan opendraait, stroomt het warme water uit de douche. Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening. Hieronder vind je een aantal stellingen. Wat is waar? Kruis aan. Mensen met een zonneboiler hebben s avonds koud water. V Zonne-energie is duurzame energie: het raakt nooit op. Je kunt maar 3 minuten douchen. Dan is het warme water op. Je wordt lekker bruin van douchewater dat door de zon is opgewarmd. V Zonne-energie is goed voor het milieu.

14 WERKBLAD 1.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN Van licht naar stroom. Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Mooi toch! Zonnepanelen maken van al dat licht gratis stroom. Dat is het wel waard! De zon is de beste energiebron die we hebben. Ze geeft heel veel energie, ze raakt nooit op, én vervuilt niet! Ook als het bewolkt is, maken zonnepanelen nog wat stroom! Een zonnepaneel werkt op licht. s Avonds gebruik je stroom uit andere bronnen. Bijvoorbeeld windenergie, bio-energie of waterkracht. Het is heus niet zo dat je ineens zonder licht zit. Zonnepanelen worden steeds beter. Met een zonnepaneel kun je mooi 3 uur televisie kijken! Alle schone stroom is welkom. Dat betekent minder schade aan het milieu. Ik vind ze mooi! En wist je dat voor een mobieltje of een horloge maar een paar zonnecellen nodig zijn? Mobiele stroom! Nooit meer wegwerpbatterijen. Handig toch? Dat dacht je. Zonnepanelen zijn vreselijk duur! Hoe vaak schijnt de zon nou in Nederland? En s avonds? Dan zit je mooi in het donker. Een zonnepaneel maakt lang niet genoeg stroom. Maar je hebt wel van die rare dingen op je dak!

15 WERKBLAD 1.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen. Bekijk het stripverhaal. Zoek bij elke tekening het goed stukje tekst uit het gesprek. Schrijf dat in de tekstballon. Zonnepanelen zijn vreselijk duur! Zonnepanelen maken van al dat licht gratis stroom., ze raakt nooit op én vervuilt niet! En s avonds? Dan zit je mooi in het donker. s Avonds gebruik je stroom uit andere bronnen, windenergie bijv. Met zonnepanelen kun je mooi 3 uur televisie kijken! Mobiele stroom!

16 WERKBLAD 1.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN Instructie: Dit is een gesprek tussen twee mensen. Lees de tekst hardop met z n tweeën. Dat is energie uit afval van planten en dieren. Bijvoorbeeld hout dat je krijgt als je bomen in tuinen en parken snoeit. Dat kun je verbranden om elektriciteit te maken. Dat is waar. Maar ook meer luchtvervuiling! Verbranden van plantenafval is beter. Als je tegelijkertijd voldoende nieuwe bomen aanplant, krijg je geen extra luchtvervuiling. Het wordt niet méér: de verbrandingsgassen die in de lucht komen bij het verbranden van plantenafval, worden door de nieuwe bomen weer opgenomen om te groeien. Hout verbranden kan ook. Maar dan wel meteen nieuwe bomen aanplanten! En niet méér kappen dan dat je aanplant. Dan is bio-energie duurzaam: het raakt niet op. En er is meer Ook van mest kun je gas maken. Waarom niet gewoon olie, aardgas of kolen verbranden? Dat levert veel meer energie op. Hoe bedoel je, geen extra luchtvervuiling? Maar we hebben zóveel energie nodig. Verbranden van plantenafval is nooit genoeg. Dat zal lekker ruiken! Nee joh, gewoon gas waarop je kunt koken of wat je kunt gebruiken voor de verwarming. Je kan zelfs autobrandstof maken van planten. Dat is allemaal bio-energie!

17 WERKBLAD 1.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN Waarom zou ik? Instructie: Je hebt het gesprek gelezen. Ga voor jezelf na wat bio-energie is. In de tekst probeert de één uit te leggen wat bio-energie is. Denk je dat de ander het begrepen heeft? Hij kan zich er nog niet goed een voorstelling van maken. Hieronder vind je nog drie teksten over bio-energie. Lees de teksten. Welke uitleg vinden jullie het duidelijkst? (samen overleggen) Uitleg 1 Bio-energie is energie uit planten en mest. De bladeren van planten (ook bomen) lijken een beetje op zonnepanelen. Ze vangen de energie uit het zonlicht op. Bomen gebruiken die energie om hout te maken. Hout is een brandstof. Bij verbranding komt de energie weer vrij. Die kun je gebruiken om op te koken, om mee te verwarmen, maar ook om stroom mee te maken. In mest (poep) van koeien, kippen en andere dieren zitten veel plantenresten. Dus ook in poep zit energie. Planten en mest zijn dus energiebronnen. Uitleg 2 Een plant kun je vergelijken met een elektrische batterij. Een batterij slaat elektrische energie op. Een plant slaat zonne-energie op. Als je planten of plantenafval verbrandt, komt die energie vrij. Dit kun je gebruiken, om te verwarmen of om stroom te maken. Bij verbranding komen verbrandingsgassen in de lucht: luchtvervuiling. Je moet er daarom wel voor zorgen dat je tegelijkertijd weer nieuwe planten en bomen laat groeien. Deze nieuwe planten en bomen nemen de verbrandingsgassen op. Die gebruiken ze om te groeien. Alleen dan is bio-energie ook duurzame energie. Uitleg 3 In plaats van olie, aardgas of steenkool te verbranden, kun je bio-brandstoffen gebruiken. Voorbeelden van bio-brandstoffen zijn; hout, stro, zaagsel, gedroogde dierenmest. Bij verbranding van deze stoffen komt energie vrij: bio-energie. Bio-energie is duurzame energie als je er voor zorgt dat de bio-brandstoffen niet opraken. Dus als je hout verbrandt moet je tegelijkertijd voldoende nieuwe bomen aanplanten.

Schrijf op wat je al over energie weet. Doe dat met behulp van de volgende vragen. Schrijf je antwoord achter a)

Schrijf op wat je al over energie weet. Doe dat met behulp van de volgende vragen. Schrijf je antwoord achter a) werkblad 1.1 denk aan energie Naam: Een hoofd vol energie Schrijf op wat je al over energie weet. Doe dat met behulp van de volgende vragen. Schrijf je antwoord achter a) Waarvoor gebruik je zèlf energie?

Nadere informatie

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN WERKBOEKJE LES 2: HOE KAN IK? Dit werkboekje is van TEAM Naam : Naam : Naam : Naam : Instructie: Doe de opdrachten om en om, kies steeds een andere kleur. Kruis aan als je een opdracht gedaan hebt. Zuinig

Nadere informatie

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron!

Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Energie 5 en 6 3 Fossiele brandstoffen? De zon is de bron! Filmpjes werkblad Doelen Begrippen Materialen Duur De leerlingen: weten dat fossiele brandstoffen hele oude resten van planten zijn. kunnen een

Nadere informatie

Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab

Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab Werkblad Introductieles Eneco EnergieLab Naam: Datum: Fossiele brandstoffen Energie laat apparaten werken. Veel apparaten gebruiken energie. Bijvoorbeeld de waterkoker, je telefoonoplader en het digibord.

Nadere informatie

DVD speler. mobiele telefoon. verwarming. Lees de uitleg over meten. en energie meten. Zet een X bij het juiste antwoord.

DVD speler. mobiele telefoon. verwarming. Lees de uitleg over meten. en energie meten. Zet een X bij het juiste antwoord. Lees het verhaal van Sjoerd en maak de opdracht. Zet een X bij de apparaten die energie verbruiken. Dit is de kamer van Sjoerd. Hij heeft veel apparaten. Het zijn er meer dan 10!!. Ze gebruiken allemaal

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje ENERGIE Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

5,4. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei keer beoordeeld. Nederlands. A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie.

5,4. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei keer beoordeeld. Nederlands. A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei 2003 5,4 169 keer beoordeeld Vak Nederlands A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie. Ik ga deze spreekbeurt houden over energie. Verschillende

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN ERKBOEKJE LES 2: HOE KAN IK? Dit werkboekje is van TEAM Naam : Naam : Naam : Naam : Instructie: Doe de opdrachten om en om, kies steeds een andere kleur. Kruis aan als je een opdracht gedaan hebt. Zuinig

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN

2.5: WINDENERGIE GEBRUIKEN 2.6: ZONNEWARMTE GEBRUIKEN 2.7: ZONNESTROOM GEBRUIKEN 2.8: BIO-ENERGIE GEBRUIKEN WERKBOEKJE LES 2: HOE KAN IK? Dit werkboekje is van TEAM Naam : Naam : Naam : Naam : Instructie: Kruis aan als je een opdracht gedaan hebt. Zuinig omgaan met energie 2.1: LET OP DE LAMPEN 2.2: LETTEN OP

Nadere informatie

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 6, 7, 8

Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW. Groep 6, 7, 8 Lessuggesties energie Ter voorbereiding van GLOW Groep 6, 7, 8 Eindhoven, 8 september 2011 In het kort In deze lesbrief vind je een aantal uitgewerkte lessen waarvan je er één of meerdere kunt uitvoeren.

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Ener-gie ge-bruiken of ge-ven?

Ener-gie ge-bruiken of ge-ven? Naut Groep 6 thema 1, les 1 Natuurlijke verschijnselen Werkblad 1 Ener-gie ge-bruiken of ge-ven? Zet een kruis voor het goede antwoord. ijs me-ten sla-pen wor-tel voet-bal-len snoep brood le-zen Vul in.

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 1

NME centrum Betuwe LES 1 NME centrum Betuwe LES 1 les 1 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie? Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke

Nadere informatie

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen

1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen 2. 1. Lessuggesties Oriënterende en activiteiten op klasniveau 1.7 Kwartet over de verschillende energiebronnen Dit kwartet is een syntheseactiviteit. De meeste aspecten van energie die aan bod zijn gekomen,

Nadere informatie

Naam: Thijs. Groep: 6/7. School: St.Willibrordusschool

Naam: Thijs. Groep: 6/7. School: St.Willibrordusschool Naam: Thijs Groep: 6/7 School: St.Willibrordusschool 1 Voorwoord Voor je ligt het werkstuk van Thijs. Dit werkstuk gaat over zonne-energie. Ik kwam op het idee voor dit onderwerp toen papa en mama ook

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 1

NME centrum Betuwe LES 1 NME centrum Betuwe LES 1 les 1 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie? Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke

Nadere informatie

Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. ENERGIE 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. ENERGIE 5 6 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. ENERGIE Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Jongelui!

Nadere informatie

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Hoe kunnen treinen op wind rijden? Les in de Groene Top Trein

Hoe kunnen treinen op wind rijden? Les in de Groene Top Trein ctie produ Hoe kunnen treinen op wind rijden? Les in de Groene Top Trein lesboekje02.indd 1 20-11-2015 13:20 Welkom in de Groene Top Trein! Het gaat deze trein voor de wind, want deze trein rijdt op wind.

Nadere informatie

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl

Een goede vangst! Een goede vangst 2014 - http://omwb.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. ENERGIE 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer.

Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. ENERGIE 7 8 GROEP. Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. ENERGIE Ik ben de Kaars! De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte. Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Jongelui!

Nadere informatie

www.praktischtechniek.nl

www.praktischtechniek.nl D. Bekijk nu de andere zaklampen. Vul de tabel in. Werken alle zaklampen? Ja / nee Omdat: Welke zaklamp schijnt het langst? Techniekkit: Noord Nederland Domein: Energie omzetting Competentie: Ontwerpen

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Werkstuk Informatica Energie

Werkstuk Informatica Energie Werkstuk Informatica Energie Werkstuk door een scholier 2227 woorden 27 februari 2004 5,8 143 keer beoordeeld Vak Informatica Wat is groene energie? Groene energie is duurzame energie die particulieren

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting 5,2 Samenvatting door Syb 763 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Natuurkunde Methode Pulsar Natuurkunde H6 Samenvatting PARAGRAAF 1 Er zijn veel verschillende soorten energie: Bewegingsenergie

Nadere informatie

Mens en techniek. VMBO BASIS en KADER, leerjaar 2. Figuur 1 (Illustratie uit Microsoft Word)

Mens en techniek. VMBO BASIS en KADER, leerjaar 2. Figuur 1 (Illustratie uit Microsoft Word) Mens en techniek VMBO BASIS en KADER, leerjaar 2 Figuur 1 (Illustratie uit Microsoft Word) 1 ENERGIE... 2 1.1. Inleiding... 2 1.2. Het omzetten van energie... 3 1.3. Het omzetten van energie - Opdrachten...

Nadere informatie

Les De kosten van energie

Les De kosten van energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De kosten van energie Werkblad Les De kosten van energie Werkblad Elke dag gebruiken we heel wat energie om het huis warm te houden en te verlichten, televisie te kijken,

Nadere informatie

TEAM 1, het verlich0ng- en zonneverlich0ngteam. School:.. Team 1 - verlichting en zonlicht Eigen Energie op school p. 1

TEAM 1, het verlich0ng- en zonneverlich0ngteam. School:.. Team 1 - verlichting en zonlicht Eigen Energie op school p. 1 TEAM 1, het verlich0ng- en zonneverlich0ngteam Naam: School:.. Groep: Eigen Energie op school p. 1 ONDERZOEK NAAR ZONLICHT EN VERLICHTING Afspraken om van jullie team een superteam te maken Jullie gaan

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 7 8 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 7 8 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

Les De kosten van energie

Les De kosten van energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De kosten van energie Werkblad Les De kosten van energie Werkblad Elke dag gebruiken we heel wat energie om het huis warm te houden en te verlichten, televisie te kijken,

Nadere informatie

Project Energie. Week 1ABC: Mens en dier

Project Energie. Week 1ABC: Mens en dier Project Energie. Week 1ABC: Mens en dier Info: Wat is energie? Energie geeft kracht, licht, warmte en beweging. De zon geeft ons licht en warmte. Voedsel is de brandstof van mensen en dieren. Door te eten

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Groep 8 - Les 5 Mijn idee over energie in de toekomst

Groep 8 - Les 5 Mijn idee over energie in de toekomst Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 5 Mijn idee over energie in de toekomst Lesduur: 25 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten waarom je zuinig met elektriciteit moet zijn. De leerlingen kunnen

Nadere informatie

1 ENERGIE Inleiding Het omzetten van energie Fossiele brandstoffen Duurzame energiebronnen

1 ENERGIE Inleiding Het omzetten van energie Fossiele brandstoffen Duurzame energiebronnen 1 ENERGIE... 2 1.1. Inleiding... 2 1.2. Het omzetten van energie... 2 1.3. Fossiele brandstoffen... 5 1.4. Duurzame energiebronnen... 7 1.5. Kernenergie... 9 1.6. Energie besparen... 10 1.7. Energieverbruik

Nadere informatie

1 ENERGIEBESPARING, WAAROM EIGENLIJK?

1 ENERGIEBESPARING, WAAROM EIGENLIJK? Naam:... 1 ENERGIEBESPARING, WAAROM EIGENLIJK? Waarom is energiebesparing belangrijk? En wat is het precies waar we op moeten besparen? Energie Zonder energie staat alles stil. Dit begint al bij je eigen

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 2

NME centrum Betuwe LES 2 NME centrum Betuwe LES 2 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie?Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke Scholen

Nadere informatie

GROENE TEST. Naam:.. 1. Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke?

GROENE TEST. Naam:.. 1. Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? GROENE TEST Naam:.. 1. Het verbruik van fossiele grondstoffen veroorzaakt ecologische problemen. Welke? O Afkoeling van het klimaat O Meer vulkaanuitbarstingen O Zure regen O Zoete regen 2. Waarvoor dienen

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Spaar energie! Wat is energie? Zelf aan de slag. Waarom energie besparen? Sommige centrales die elektriciteit. Stijn Dekelver

Spaar energie! Wat is energie? Zelf aan de slag. Waarom energie besparen? Sommige centrales die elektriciteit. Stijn Dekelver Stijn Dekelver De maand oktober is al enkele jaren de maand van de energiebesparing. De overheid roept dan alle mensen in Vlaanderen op om zuinig om te gaan met energie. Sommige centrales die elektriciteit

Nadere informatie

NME centrum Betuwe LES 2

NME centrum Betuwe LES 2 NME centrum Betuwe LES 2 COLOFON Deze handleiding hoort bij het project Energie?Zuinig! Dit project is een combinatie van de Leskist Energie? Natuurlijk Duurzaam! en het landelijke project Energieke Scholen

Nadere informatie

De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte

De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte De Kaars is van adel, ze praat daarom wat uit de hoogte Jongelui! Jullie denken wellicht: wat schijnt daar? Welnu, dat ben ik. Wat een licht, nietwaar! Hoezo, dat valt vies tegen! Jongeman, daar, op dat

Nadere informatie

LAAT DE WIND WAAIEN

LAAT DE WIND WAAIEN LAAT DE WIND WAAIEN 2019 zal worden herinnerd als het jaar waarin iets veranderde, toen kinderen staakten om volwassenen te vragen actie te ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan. Geïnspireerd

Nadere informatie

Virtuele Diaconale Klimaatstraat Wageningen

Virtuele Diaconale Klimaatstraat Wageningen KND-Klimaatwedstrijd Virtuele Diaconale Klimaatstraat Wageningen Naam: Leeftijd: Kerkgebouw: Uiterste inleverdatum is 3 maart 2017 tijdens de kindernevendienst, of in de brievenbus bij Joke de Jong, Dolderstraat

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Alternatieve energiebronnen energie01 (1 min, 5 sec) energiebronnen01 (2 min, 12 sec) Windenergie Windmolens werden vroeger gebruikt om water te pompen of koren te malen. In het jaar 650 gebruikte de mensen

Nadere informatie

6,9. Aardolie. Aardgas. Steenkool. Kernenergie. Werkstuk door een scholier 2060 woorden 29 februari keer beoordeeld. Scheikunde.

6,9. Aardolie. Aardgas. Steenkool. Kernenergie. Werkstuk door een scholier 2060 woorden 29 februari keer beoordeeld. Scheikunde. Werkstuk door een scholier 2060 woorden 29 februari 2004 6,9 109 keer beoordeeld Vak Scheikunde Inleiding Van dit werkstukje kun je leren welk soort energie goed is voor het milieu. Dit werkstukje gaat

Nadere informatie

TEAM 4, het verwarming- en isola7eteam

TEAM 4, het verwarming- en isola7eteam TEAM 4, het verwarming- en isola7eteam Naam:.. School:.. Groep:.. Eigen Energie op school p. 1 ONDERZOEK VERWARMING EN ISOLATIE Afspraken om van jullie team een superteam te maken Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

Hoofddoel Bewustwording: Leraren en leerlingen worden zich bewust van het energieverbruik op school.

Hoofddoel Bewustwording: Leraren en leerlingen worden zich bewust van het energieverbruik op school. Startactiviteit groep 1/2 Hoofddoel Bewustwording: Leraren en leerlingen worden zich bewust van het energieverbruik op school. Subdoelen 1. Leerlingen en leraren worden zich bewust van welke apparaten

Nadere informatie

INLEIDING FOCUS eerste graad

INLEIDING FOCUS eerste graad INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

TEAM 3 ENERGIE. onderzoek naar verlichting en zonlicht JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR VERLICHTING EN ZONLICHT OP SCHOOL

TEAM 3 ENERGIE. onderzoek naar verlichting en zonlicht JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR VERLICHTING EN ZONLICHT OP SCHOOL TEAM 3 ENERGIE onderzoek naar verlichting en zonlicht JULLIE GAAN ONDERZOEK DOEN NAAR VERLICHTING EN ZONLICHT OP SCHOOL VERSIE 2 2012 2 TEAM 3 - verlichting en zonlicht UITNODIGING ENERGIE, WAT IS DAT

Nadere informatie

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Energie besparen Werkblad Les Energie besparen Werkblad Stel je voor dat fossiele brandstoffen morgen bijna op zouden zijn. De huizen zouden koud blijven. Er zou geen energie

Nadere informatie

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science 1 2 3. 9 8 7 E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Wat je nodig hebt: Voor de motorhouder: Voor de ventilator: 1 grote houten schijf

Nadere informatie

1 ENERGIE Inleiding Het omzetten van energie - Opdrachten Fossiele brandstoffen - Opdrachten

1 ENERGIE Inleiding Het omzetten van energie - Opdrachten Fossiele brandstoffen - Opdrachten 1 ENERGIE... 2 1.1. Inleiding... 2 1.2. Het omzetten van energie - Opdrachten... 2 1.3. Fossiele brandstoffen - Opdrachten... 4 1.4. Duurzame energiebronnen - Opdrachten... 6 1.5. Kernenergie - Opdrachten...

Nadere informatie

Thema 1 Natuurlijke verschijnselen

Thema 1 Natuurlijke verschijnselen Naut samenvatting groep 6 Mijn Malmberg Thema 1 Natuurlijke verschijnselen Samenvatting Energie is overal Je lichaam krijgt energie uit eten. Je gebruikt die energie om te bewegen, te groeien, na te denken

Nadere informatie

Alternatieve energieopwekking

Alternatieve energieopwekking Alternatieve energieopwekking Energie wordt al tientallen jaren opgewekt met een paar energiebronnen: Kolen Gas Olie Kernenergie De eerste drie vallen onder de fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen

Nadere informatie

Voorbeeld van een lessenserie over energiebesparing:

Voorbeeld van een lessenserie over energiebesparing: Voorbeeld van een lessenserie over energiebesparing: Deze lessenserie is niet helemaal door ons gemaakt maar gedeeltelijk afkomstig van www.webquests.nl Lesdoelen: kerndoelen leerdoelen 4,34,39 Leerlingen

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Project Energie. Week 1DEF: Mens en dier

Project Energie. Week 1DEF: Mens en dier Project Energie. Week 1DEF: Mens en dier Info: Wat is energie? Energie heeft te maken met de kracht om iets te doen en met verbranden. De zon geeft ons energie door licht en warmte. Voedsel is onze brandstof

Nadere informatie

Groep 8 Basisles: Elektriciteit opwekken

Groep 8 Basisles: Elektriciteit opwekken Leerkrachtinformatie Lesduur: 35 tot 40 minuten Deze basisles kunt u op verschillende manieren organiseren: A. Klassikaal (35 minuten) U verzorgt en begeleidt de les. U gebruikt hierbij deze leerkrachtinformatie

Nadere informatie

Duurzame stroom in het EcoNexis huis

Duurzame stroom in het EcoNexis huis Groepsopdracht 1, vmbo Duurzame stroom in het EcoNexis huis Vooraf Er zijn steeds meer mensen op de wereld. En die hebben gemiddeld ook steeds meer geld te besteden. Daarom is er steeds meer energie nodig.

Nadere informatie

Elektrische energie. energie01 (1 min, 47 sec)

Elektrische energie. energie01 (1 min, 47 sec) Elektrische energie In huishoudens is elektrische energie de meest gebruikte vorm van energie. In Nederland zijn bijna alle huizen aangesloten op het netwerk van elektriciteitskabels. Achter elk stopcontact

Nadere informatie

5 Energie. Inleiding s Morgens vroeg floept je wek-radio aan. Er komt muziek uit! Je gaat naar de badkamer. Je doet het licht aan.

5 Energie. Inleiding s Morgens vroeg floept je wek-radio aan. Er komt muziek uit! Je gaat naar de badkamer. Je doet het licht aan. 5 Energie Inleiding s Morgens vroeg floept je wek-radio aan. Er komt muziek uit! Je gaat naar de badkamer. Je doet het licht aan. Je draait de warmwater-kraan open. Het water spettert in de was-bak. Au!

Nadere informatie

Groep 6 t/m 8. De regio zit vol energie! Informatieblad + Docentenhandleiding. Kaarsenmaken. www.natuurmilieuweb.nl

Groep 6 t/m 8. De regio zit vol energie! Informatieblad + Docentenhandleiding. Kaarsenmaken. www.natuurmilieuweb.nl Energieneutraal 2040 Aalsmeer - Amstelveen - Diemen - Ouder-Amstel - Uithoorn Groep 6 t/m 8 Informatieblad + Docentenhandleiding De regio zit vol energie! www.natuurmilieuweb.nl Overzicht Informatieblad:

Nadere informatie

Tropisch Nederland. 1. Aanzetten. 1.a Tropisch Nederland

Tropisch Nederland. 1. Aanzetten. 1.a Tropisch Nederland 1. Aanzetten Tropisch Nederland 1.a Tropisch Nederland Jij gaat aan de slag met het dossier Tropisch Nederland. Welke onderdelen van het dossier ga jij maken? Overleg met je docent. GA IK DOEN STAP ONDERDEEL

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie

Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Toets_Hfdst10_BronnenVanEnergie Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:10 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit

Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Energie 5 en 6 2 Elektriciteit en stroom, wat is het? Proefjes met stroom en electriciteit Doelen Begrippen Materialen De leerlingen: begrijpen hoe elektriciteit en stroom ontstaan, als een brandstof wordt

Nadere informatie

TEAM 3, energiegebruik en schone energieteam

TEAM 3, energiegebruik en schone energieteam TEAM 3, energiegebruik en schone energieteam Naam:.. School:.. Groep:.. Eigen Energie op school p. 1 ONDERZOEK NAAR ENERGIEGEBRUIK EN SCHONE ENERGIE Afspraken om van jullie team een superteam te maken

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Module 4 Energie. Vraag 3 Een bron van "herwinbare" energie is: A] biomassa B] de zon C] steenkool D] aardolie E] bewegend water

Module 4 Energie. Vraag 3 Een bron van herwinbare energie is: A] biomassa B] de zon C] steenkool D] aardolie E] bewegend water Module 4 Energie Vraag 1 Wat hoort bij het indirect energieverbruik van een apparaat? Kies het BESTE antwoord A] De energie wat het apparaat nuttig verbruikt. B] De energie die het apparaat niet nuttig

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL. Bernd Roemmelt / Greenpeace

HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL. Bernd Roemmelt / Greenpeace HET KLIMAAT EN DE NOORDPOOL Bernd Roemmelt / Greenpeace 2. NOORDPOOL OPDRACHT 1 Bekijk het filmpje: 1. Welke landen liggen rondom de Noordpool? 2. In welke zee ligt de Noordpool? Bernd Roemmelt / Greenpeace

Nadere informatie

Spaar energie! Energieverbruik op hol. Waarom besparen? Hugo Vanderstraeten. steeg de elektriciteitsprijs met 7 à 12%

Spaar energie! Energieverbruik op hol. Waarom besparen? Hugo Vanderstraeten. steeg de elektriciteitsprijs met 7 à 12% Hugo Vanderstraeten Energieverbruik op hol steeg de elektriciteitsprijs met 7 à 12% (Bron: CREG). Energie besparen = geld sparen. 3/4 van onze energie komt uit fossiele brandstoffen. De verbranding van

Nadere informatie

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energietips van Woningstichting Bergh - 1 Op tijd omlaag is geld besparen U kunt ook besparen in een energiezuinige woning U woont in een woning van Woningstichting

Nadere informatie

Duurzame stroom in het EcoNexis huis

Duurzame stroom in het EcoNexis huis Groepsopdracht 1 Duurzame stroom in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit, en de welvaart stijgt ook steeds meer. Daarom neemt de vraag naar energie (elektriciteit, gas, warmte) wereldwijd

Nadere informatie

Cliptoets Windenergie. Docentenhandleiding

Cliptoets Windenergie. Docentenhandleiding Cliptoets Windenergie Docentenhandleiding We hebben iedere dag energie nodig. Die wekken we vooral op met olie, gas en steenkool. Maar die grondstoffen raken op. Bovendien vervuilen ze het milieu. Het

Nadere informatie

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding

Digitale huismodule. Quintel Intelligence. Inleiding Inleiding s Ochtends word je gewekt door je smartphone. Je doet een lamp aan en zet de verwarming een graadje hoger. Snel onder de douche, haar föhnen. Dan kopje thee zetten of een glas melk uit de koelkast

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen Energie Rijk Lesmap Leerlingen - augustus 2009 Inhoudstafel Inleiding! 3 Welkom bij Energie Rijk 3 Inhoudelijke Ondersteuning! 4 Informatiefiches 4 Windturbines-windenergie 5 Steenkoolcentrale 6 STEG centrale

Nadere informatie

Kinderuniversiteit (Groene) energie?

Kinderuniversiteit (Groene) energie? Kinderuniversiteit (Groene) energie? Johan Driesen, Elektrotechniek Lieve Helsen, Werktuigkunde Leuven, 15 oktober 2011 Transport 15.10.2011 Kinderuniversiteit (Groene) Energie? 2 Transport 15.10.2011

Nadere informatie

Flipping the classroom

Flipping the classroom In dit projectje krijg je geen les, maar GEEF je zelf les. De leerkracht zal jullie natuurlijk ondersteunen. Dit zelf les noemen we: Flipping the classroom 2 Hoe gaan we te werk? 1. Je krijgt of kiest

Nadere informatie

Team 3: Het Zonnepaneel Onderzoek naar de werking van een zonnepaneel en de zonneboiler

Team 3: Het Zonnepaneel Onderzoek naar de werking van een zonnepaneel en de zonneboiler Zonnepanelen op school Team 3: Het Zonnepaneel Onderzoek naar de werking van een zonnepaneel en de zonneboiler Jullie gaan onderzoeken hoe een zonnepaneel en de zonneboiler werken 1. SAMENWERKEN IN EEN

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

1. Het klimaat slaat op hol De klimaatverandering. 2. Energie Wat doen we ermee? 3. Energie Waar komt het vandaan?

1. Het klimaat slaat op hol De klimaatverandering. 2. Energie Wat doen we ermee? 3. Energie Waar komt het vandaan? Dit lespakket bestaat uit vijf blokken 1. Het klimaat slaat op hol De klimaatverandering 2. Energie Wat doen we ermee? 3. Energie Waar komt het vandaan? 4. Elektriciteit Hoe raakt het tot aan je huis?

Nadere informatie

Leskist THEMA-handleiding Energiek Groep 7 en 8

Leskist THEMA-handleiding Energiek Groep 7 en 8 BuitenWijs samen sterk in NME BuitenWijs brengt mensen actief met het buiten in aanraking, zodat zij wijs omgaan met hun eigen leefomgeving Leskist THEMA-handleiding Energiek Groep 7 en 8 Dit is een NME

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENHANDLEIDING VMBO Naam: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING Mensen maken op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele brandstoffen ontstaan uit resten

Nadere informatie