Wmo: omslag in werken en denken. Natska Jansen (MSW Advies) Niels Springeling (PSI) IPG Congres, 16 september 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wmo: omslag in werken en denken. Natska Jansen (MSW Advies) Niels Springeling (PSI) IPG Congres, 16 september 2015"

Transcriptie

1 Wmo: omslag in werken en denken Natska Jansen (MSW Advies) Niels Springeling (PSI),

2

3 De doorontwikkeling van de uitvoering van de Wmo vergt niet alleen meer tijd, maar ook een forse inspanning en een goede samenwerking met alle partners in de zorg en ondersteuning. Inwoners hebben goede ideeën, professionals weten wat er speelt en aanbieders en gemeente hebben grote inhoudelijke en financiële belangen. Deze workshop gaat in op vragen en voorbeelden die daaruit naar voren komen.

4 Did you know?

5 Welkom! Wie zijn wij? Niels Springeling, strategisch adviseur bij PSI. PSI is hét inkoopadviesbureau voor de publieke sector. Natska Jansen, adviseur sociale innovatie in zorg en welzijn, Mevrouw Slimmer Werken.

6 So what does it all mean? Veranderingen, veranderen gaat snel. Heel snel. Vandaag. Wmo: omslag in werken en denken? We zijn allen ruim een halfjaar op weg met de uitvoering. Het is geen sinecure om strategie en beleid in de praktijk handen en voeten te geven.

7 In de afgelopen jaren is er hard gewerkt om de decentralisaties voor te bereiden. Plannen geschreven, vele bijeenkomsten georganiseerd, werkprocessen ingericht en sociale teams in de benen geholpen. Iedereen heeft snoeihard gewerkt om de overgang naar 2015 zo soepel mogelijk te laten verlopen.

8 Gaan de decentralisaties brengen wat ze hebben beloofd? En wat we er van hebben verwacht? Worden bureaucratische belemmeringen geslecht? Gaat die enorme gemeentelijke verscheidenheid de beloftes die schuil gingen achter deze enorme operatie ook echt waarmaken?

9 De praktijk blijkt weerbarstig. Geen geduldig papier meer, maar klanten met vragen en eisen.

10 Elke week buigt het sociaal team zich over een stapel ondersteuningsplannen. Het is de oogst van vele gesprekken met klanten. Taak van het team is om nog eens scherp te kijken welke inzet nodig is om de ondersteuningsplannen zo goed (en doelmatig!) mogelijk uit te voeren. Aan het eind van de middag is de klus geklaard. Naar eer en geweten, maar het blijft een klus

11 Hoe vergaat het gemeenten nu? Lukt het om grip te krijgen? Kennen jullie de doelgroepen en aanbieders? Heb je zicht op aantallen en budgetten? Lukt het om de gewenste vernieuwing te realiseren? Werken de verschillende lagen in de organisatie goed samen? En is die nieuwe praktijk niet alleen beter, maar ook goedkoper?

12 Werken gemeenten samen om tot dezelfde kwaliteitsindicatoren te komen? Om administratieve lasten te voorkomen en vergelijking mogelijk te maken? Heeft u inzicht in uw kostprijzen? Inzicht in de kosten van: direct personeel overhead vastgoed vervoer

13 Hoe vergaat het de aanbieders nu? o Heeft het Wmo-inkoopproces jullie, de zorgaanbieders ook kansen geboden? Bijvoorbeeld om te innoveren, nieuwe diensten en producten aan te bieden. o Krijgen professionals meer / genoeg ruimte? o Dringen we de bureaucratische belemmeringen terug? o Kunnen jullie maatwerk leveren?

14 o Zijn generalisten in de frontlijn écht effectiever? o Welke vragen spelen de medewerker(s) van de centrale intake-en verwijsfunctie of het (sociaal) team terug naar de burger met zijn netwerk (aanspreken eigen kracht ) o Welke vragen handelen zij zelf af en welke sturen zij door naar specialisten? o Kunnen we het beroep op dure specialistische zorg verminderen? Slagen we erin om het sociale netwerk in de besluitvorming te betrekken?

15 o Hoe wordt gewaarborgd dat de medewerker(s) van de centrale intake- en verwijs-functie of het (sociaal) team de juiste vragen toegespeeld krijgen? Hoe wordt gewaarborgd dat zij doorverwijzen naar de best passende hulpverlener/zorgaanbieder? o Ontsnappen we aan de oude verkokering? o Bereiken we de einddoelen per zorgtraject? o Kunnen we integraal werken echt in de praktijk brengen?

16 En als allerbelangrijkste voor gemeenten én aanbieders: Snappen we elkaar? Spreken we dezelfde taal? Snappen we elkaars problemen?

17 Decentralisaties, bezuinigingen, de wens om efficiënter te werken en krachten te bundelen, stellen overheidsorganisaties en zorgondernemingen voor de vraag: hoe willen wij met elkaar samenwerken en hoe doen we dat goed? Het betekent in ieder geval: verschillen overbruggen.

18 Samenwerken betekent dat verschillen in kijk op de zaak, onderkend, georganiseerd en verbonden moeten worden. Zoeken, duwen, vastlopen, wringen en uitproberen.

19 Als we serieus willen werken aan een ingrijpende systeemverandering dan moet die óók van onderop vorm krijgen. Dat we dan ook de ervaringen en de kennis van de professionele krachten op die werkvloeren en van de burgers die er een rol inspelen moeten laten meewegen in de wijze waarop we de decentralisaties waarderen en bijsturen.

20 Als we verscheidenheid van belang vinden en professionals meer ruimte willen bieden zullen we de stem van de werkvloer in onze aanpak van de decentralisaties een plek moeten geven. Dan zullen we de worstelingen van professionals onder ogen moeten zien; Dan zullen we hun verhalen moeten optekenen hoe ingewikkeld het is om de sociale netwerken een plaats te geven in de dienstverlening; dan zullen we de dilemma s die zich in de dagelijkse realiteit voordoen serieus moeten bespreken.

21 Sturen op resultaat blijft een tekentafelkreet als je mensen geen duidelijke handvatten geeft. Professionals hebben geen idee wat een traject kost en of er verschillen zijn tussen kostprijzen van aanbieders. Ook zien we hoe lastig het is om de omslag te maken van denken in uren naar denken in resultaten. Het is veel moeilijker om een scherp doel te formuleren dan om te bepalen dat een cliënt vier uur ondersteuning nodig heeft. En het is veel moeilijker om te bepalen of een doel behaald is dan om te controleren of de gevraagde uren ingezet zijn.

22 Juist door aandacht te hebben voor verschillen in posities en drijfveren, lever je de bestuurlijke kwaliteit die nodig is om samenwerking te laten slagen. Beleidsmakers én inkopers leg je oor te luisteren bij de praktijk en benut die kennis. Dat levert je een mooie kans op succesvol beleid en daarmee.

23 Hoe mooi zou het zijn als er werkwijzen zijn, niet alleen inhoudelijk maar ook financieel, die perfect aansluiten bij de maatschappelijke opdracht die we met elkaar hebben te volbrengen. Een die te allen tijde als uitgangspunt neemt te starten bij de mogelijkheden die iemand wél heeft, de eigen kracht verder te versterken en aansluiting te zoeken bij het netwerk als onderdeel van de oplossing.

24 Met als resultaat: participatie, zelf regie houden, afschaling van geïndiceerde zorg en preventie. En helemaal mooi als de professionals die dit beheersen hier ook daadwerkelijk de ruimte voor hebben, direct in het voorveld.

25 Gemeente wil: Zelfredzaamheid inwoners verhogen of stabiliseren Binnen budget blijven Overzicht hebben op alle lopende zorgtrajecten Grip op de realisatie en de facturatie De lokale toegang die het aanbod in de volle breedte kent Schaarse euro's inzetten bij de beste zorgaanbieders

26 Zorgaanbieder wil: Kwalitatief goede zorg bieden, voor een reëel tarief Organisatiedoelen realiseren (o.a. personeel bevoegd en bekwaam houden) Voldoen aan de diverse wensen van de verschillende gemeenten

27 Wat kan beter? Als je van elkaar weet wat er speelt, kun je ook makkelijker begrip opbrengen als de zaken anders lopen dan gewenst.

28 Wat kan beter? Input vanuit de deelnemers van de workshop Alle gemeentes moeten dezelfde benamingen van zorgtrajecten gebruiken. Zorgaanbieders hebben nu veel last van andere definities bij verschillende gemeentes. Of zelfs met diversiteit aan beschikkingen binnen één gemeente: personen met verschillende beschikkingen krijgen dezelfde zorg vanuit één instelling. De gemeente heeft veel moeite moeten doen om hun lokale zorgmarkt te leren kennen. En twijfelen nog steeds of ze daar wel voldoende zicht op houden. Er zijn teveel aanbieders.

29 Wat kan beter? De gemeente heeft meer data (gegevens over zorgtrajecten) nodig om meer grip te houden op het zorgbudget. Tijd! Transformeren kost tijd. Gemeentes moeten meer innovatie mogelijk maken. Innovatie betekent ook leren van dingen die nét niet goed gingen. Hoe ver moeten we gaan met de kortingen? Met andere woorden: welke kortingen zijn nog realistisch? Sommige zorgaanbieders zeggen failliet te gaan en sommige zeggen dat er (met slim samenwerken) nog veel te halen is.

30 Wat kan beter? Vanuit de zorgaanbieders is er een enorme behoefte aan samenwerking met de gemeentes over de producten. Niet persé over geld, maar over hoe ze arrangementen en innovatie kunnen inzetten. Zorg ervoor dat je lokale toegang het gecontracteerde zorgaanbod kent. Regel de kennismaking (bijvoorbeeld met elevatorpitches) Zet meer in op sociaal ondernemen, durf ook bij kleine organisaties meer verantwoordelijkheid neer te leggen als gemeente.

31 Succesfactoren voor transformatie sociaal domein. Voor gemeenten én zorgaanbieders vormt het realiseren van veranderkracht de kern van een succesvolle transformatie in de praktijk. Er zijn vijf succesfactoren te onderscheiden: Bewust en daadkrachtig inzetten op het veranderproces. Aanjagers van verandering herkennen, erkennen en faciliteren. Het gevoel van urgentie gebruiken en het leerproces stimuleren. Een visie en veranderprincipes ontwikkelen op een participatieve manier. Inzetten op verandering in het veld én binnen de gemeente.

32 Succesfactoren (iets meer) specifiek voor zorgondernemers; Het aanbod veel scherper neerzetten. visie ontwikkelen op eigen regie. aangaan van samenwerkingsverbanden. bieden van transparantie in de relatie met de gemeente(n). investeren in een verandering naar een andere bedrijfscultuur. meer zakelijke competenties van medewerkers ontwikkelen. Dit vraagt bovenal lef van bestuurders en managers. En bij een werkelijke transformatie past lef.

33 Gemeenten vernieuwen niet alleen. Vernieuwing brengen zij tot stand samen met aanbieders, cliëntvertegenwoordigers en omliggende gemeenten in de regio. Gemeenten stellen partnerschap met (nieuwe) aanbieders, cliëntvertegenwoordigers en omliggende gemeenten centraal in hun inkoopproces. (bron: Rapport evaluatie inkoop Wmo 2015 in Door Andersson Elffers Felix. In opdracht van: Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) )

34 Juridisch leaflet Maatschappelijk Aanbesteden augustus Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Juridische mogelijkheden om de kracht van de samenleving te benutten bij aanbestedingen

35 Werkateliers Sturing in Sociaal Domein. Organiseer zelf werkatelier via regiomanager VNG / KING.

Sociaal domein. Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren. 1 februari Sociaal domein - 1 februari

Sociaal domein. Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren. 1 februari Sociaal domein - 1 februari Sociaal domein Beeldvormende raad Boxtel - St. Michielsgestel - Haaren 1 februari 2018 Sociaal domein - 1 februari 2018 1 Sociaal domein - 1 februari 2018 2 Opfrisser: Bij de decentralisatie van de taken

Nadere informatie

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019

Inkoopstrategie Jeugd/Wmo. Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inkoopstrategie Jeugd/Wmo Bijeenkomst aanbieders Jeugd 26 juni 2019 Inhoud Scope inkoopstrategie Inhoudelijke uitgangspunten Onze noties Uitgangspunten inkoop Naar een nieuwe werkwijze Uw reactie Onderscheid

Nadere informatie

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad

De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad De Wmo Ontwikkelingen en uitdagingen voor de Wmo-raad September 2010 Doel van de Wmo: Participatie Iedereen moet op eigen wijze mee kunnen doen aan de samenleving 2 Kenmerken van de Wmo - De Wmo is gericht

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten Langer thuis door innovatieve wijkverpleging Andere focus, betere uitkomsten Uw focus op innovatie en uitkomsten van zorg bepaalt het succes De wereld van de wijkverpleging is sinds 2015 drastisch veranderd.

Nadere informatie

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van 10.30-11.45 uur Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net

Traject Tilburg. Aanvragers: Gemeente Tilburg. Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Traject Tilburg Aanvragers: Gemeente Tilburg Adviseur: Monique Postma, Alleato, CMO-net Opgave: Beantwoorde ondersteuningsvraag In Tilburg is het traject Welzijn Nieuwe Stijl onderdeel van een groter programma

Nadere informatie

Risicomanagement binnen de decentralisaties

Risicomanagement binnen de decentralisaties Risicomanagement binnen de decentralisaties Sturen op kritieke succesfactoren Gemeenten van de Toekomst Goed risicomanagement Filmpje 2www.risicomanagement.nl Gemeente moet invulling geven aan complexe

Nadere informatie

Evoluon 4 februari 2014

Evoluon 4 februari 2014 Evoluon 4 februari 2014 wie? René Kerkwijk, kwartiermaker WIJeindhoven storytelling casus overlast kleine casus boos! politieke besluitvorming Twee werelden (2009) Eindhoven de sociaalste (2012) nagenoeg

Nadere informatie

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid Barbara de Groen en Lian Stouthard, Vilans Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid De geleerde lessen over gemeentelijke inkoop van ondersteuning en zorg Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop)

Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik Inkoop 2016 Vooruitblik Inkoop BG, BW & O 2017 Datum: 21 januari 2016 Auteur: Anoek Huigen (projectleider inkoop) Terugblik inkoop 2016 (1) NB: deze input van zorgaanbieders heeft uitsluitend

Nadere informatie

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen

Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Signalering en zorgcoördinatie bij begeleiding in de Wmo voor specifieke groepen Specifieke groepen voor de extramurale begeleiding vanuit Wmo zintuiglijk gehandicapten (ZG) mensen met complex niet aangeboren

Nadere informatie

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein

Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein We gaan doen wat nodig is. Niet meer, en niet minder. Geschreven door: Communicatie Decentralisaties Sociaal Domein Bianca Groenewegen Karen Sonneveld Marjolein

Nadere informatie

Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers

Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers Bedrijfsvoering in het sociaal domein? Prof. dr. Marcel Boogers 09-06-18 Voettekst: aanpassen via Beeld 2 09-06-18 Voettekst: aanpassen via Beeld 3 6 Thema s 1. Wat is er aan de hand? Welke dynamiek

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Rijnlands organiseren in de zorg

Rijnlands organiseren in de zorg Rijnlands organiseren in de zorg 16 januari 2014 Zitten we midden in een transitie? Of transformatie? Of paradigmaverschuiving? Jan Rotmans, professor transitiekunde en progressor Of zal het zo n vaart

Nadere informatie

Raad op zaterdag 30 januari 2016

Raad op zaterdag 30 januari 2016 Raad op zaterdag 30 januari 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Wmo 2015 in uitvoering:

Wmo 2015 in uitvoering: Bijeenkomst Wmo 2015 in Uitvoering Utrecht 5 april 2018 In samenwerking met: Wmo 2015 in uitvoering: Gezamenlijk de vernieuwing doorzetten 1 Agenda 1. Opening Aanleiding van de bijeenkomst Doel van de

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo

Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Oktober 2011 Decentralisatie begeleiding naar de Wmo Plan van aanpak TransitieBureau Inhoudsopgave Aanleiding Ambitie en Visie van het TransitieBureau Werkwijze TransitieBureau Activiteiten TransitieBureau

Nadere informatie

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( )

drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates ( ) gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W drs. Ap Reinders, John Nederstigt, dr. Tom Horn, dr. Derk Reneman 1 december 2015 Annette Keates (0650814004) 2015.005622Z- Inleiding Op 1 januari 2015 is, vanwege

Nadere informatie

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Prof.dr. Jan Telgen 1, Niels Uenk MSc 2 De Universiteit Twente en het Public Procurement Research Centre 3 (PPRC) hebben de mate van innovatie in recente

Nadere informatie

nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding

nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding nieuwsbrief samen vormgeven aan begeleiding juli 2014 samen vormgeven aan begeleiding 6 02 03 03 05 07 08 09 10 17 Inhoud Inleiding Werkgroep Toegang Werkgroep Uitvoering Werkgroep Beheer Werkgroep Inkoop

Nadere informatie

Het nieuwe aanbestedend inkopen Een omwenteling met l de gebruiker als basis

Het nieuwe aanbestedend inkopen Een omwenteling met l de gebruiker als basis r Het nieuwe aanbestedend inkopen Een omwenteling met l de gebruiker als basis Prof.dr.ing. Jacques J.A.M. Reijniers MBA o o o k a l e Symposium Het nieuwe werken, een schone taak Kaatsheuvel, 6 oktober

Nadere informatie

Jeugdhulp in Holland Rijnland Van, voor en door 13 gemeenten

Jeugdhulp in Holland Rijnland Van, voor en door 13 gemeenten Jeugdhulp in Holland Rijnland Van, voor en door 13 gemeenten 1 Even terug in de historie van de regio Savanna: start regionale samenwerking jeugd 1 gezin 1 plan is in de regio ontstaan Gezamenlijk Verwijsindex

Nadere informatie

Drie decentralisaties voor gemeenten

Drie decentralisaties voor gemeenten Drie decentralisaties voor gemeenten Onze visie en aanpak Pim Masselink Joost van der Kolk Amersfoort 24 april 2014 Inhoud 1. Inleiding 2. Veranderende rol van de gemeente 3. Veranderopgave: richten, inrichten

Nadere informatie

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal 0 1. Inleiding Het vitaal houden van onze samenleving is cruciaal in het bouwen aan een solide toekomst voor onze inwoners. Het Sociaal Domein is volledig

Nadere informatie

platform Zelfredzaam Rivierenland

platform Zelfredzaam Rivierenland platform Zelfredzaam Rivierenland Verkenningsgroep; Yntze Scheper (Pro Persona), Atie Gelderloos (STMR), Jenny van der Hoek (Syndion) Evaluatie - Stand van zaken Verkenningsgroep De opdracht voor de verkenningsgroep

Nadere informatie

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen?

Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Decentralisatie begeleiding naar gemeenten Wat houdt het in? Wat gaat er veranderen? Mark van den Einde ministerie van VWS PIANOo-bijeenkomst Hoorn (8 februari 2012) Transitie: wat verandert er? Regeer-

Nadere informatie

Samen krachtig verder

Samen krachtig verder Titel beleidsnota onder titel (optioneel) Samen krachtig verder Position Paper Sociaal Domein Hoe zien de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân hun rol in de samenleving? Waar staan ze voor en welke

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp

Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Toekomstgericht werken: Werksessies beter benutten van de verlengde jeugdhulp Mei 209 Dit is een overzicht van de uitkomsten van de twee werksessies met gemeenten, wijkteams, zorgaanbieders en jongeren.

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein

Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Provinciale bijeenkomsten gemeentelijke financiën en de 3 decentralisaties in het sociaal domein Zijn we allemaal aangesloten? Zijn alle gemeenten

Nadere informatie

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016;

Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 2016; Subsidieregels lokaal innovatiefonds gemeente Lingewaard Burgemeester en wethouder van de gemeente Lingewaard; Gelet op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening gemeente Lingewaard 06; Overwegende

Nadere informatie

Dit memo dient om de raadscommissie te informeren over de ontwikkelingen en besluitvorming betreffende de inkoop voor 2016 en 2017 van:

Dit memo dient om de raadscommissie te informeren over de ontwikkelingen en besluitvorming betreffende de inkoop voor 2016 en 2017 van: MEMO Aan De commissie Samenlevingszaken (2 september 2015) Van wethouder mw. E. Deutekom-Muntjewerff Kopie aan Datum 25 augustus 2015 Betreft Inkoop 2016/2017 Wmo en Jeugdhulp: stand van zaken Inleiding

Nadere informatie

Naar een gezamenlijk programma inkoop en aanbesteden. in een netwerk van organisaties

Naar een gezamenlijk programma inkoop en aanbesteden. in een netwerk van organisaties Naar een gezamenlijk programma inkoop en aanbesteden in een netwerk van organisaties Aanbesteden knelt Regeerakkoord: Publieke aanbestedingen bij overheidsopdrachten in het sociale domein kunnen bijdragen

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht. Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké,

Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht. Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké, Informatiebijeenkomst Gemeenteraad Utrecht Buurtteams jeugd en gezin d.d. 22 april 2014 rob c.p. hartings, bestuurder Youké, Aanpak Utrecht algemeen Ambitieus, daadkrachtig, gedurfd; Gestoeld op een duidelijke

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget

Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Inkoop Wmo Maatwerkvoorziening Bestuurlijke aanbesteding gemeente Edam Volendam: Adviestafel 3/10/2016 Tarieven Gezamenlijke verantwoordelijkheid voor kwaliteit en budget Agenda Adviestafel 3/10/2016 Welkom-

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort

Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Aanvraag Transformatiefonds Jeugdhulp regio Amersfoort Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Ambitie en inkoop regio Amersfoort 3. Transformatie agenda jeugd 4. Samenwerking Utrechtse regio s 5. Inzet transformatiefonds

Nadere informatie

Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding

Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding Inkoop Wmo 2020 huishouden en begeleiding marktconsultatie 21 februari 2019 Op eigen kracht, dat doen we samen! Programma van vandaag Toelichting proces Toelichting uitgangspunten en contouren aanbesteding

Nadere informatie

Inkoopstrategie Sociaal Domein Mohamed El Feddali en Sanae Akka

Inkoopstrategie Sociaal Domein Mohamed El Feddali en Sanae Akka Inkoopstrategie Sociaal Domein 2019 Mohamed El Feddali en Sanae Akka Wat willen we Meer kwaliteit door: Betere monitoring: inzicht in resultaten en trends Sturen op outcome m.b.v. resultaatgerichte bekostigingswijzen

Nadere informatie

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda White paper Beeldbellen 2016 De DEHA Delft (www.deha.nu) organiseert kennissessies voor en door zorgaanbieders rondom een specifiek thema/onderwerp in de regio

Nadere informatie

Wijkverpleegkundigen in sociale teams; spin in het web of vijfde wiel aan de wagen? Sonja Liefhebber, Movisie Cees Oprins, Vilans, In voor zorg!

Wijkverpleegkundigen in sociale teams; spin in het web of vijfde wiel aan de wagen? Sonja Liefhebber, Movisie Cees Oprins, Vilans, In voor zorg! Wijkverpleegkundigen in sociale teams; spin in het web of vijfde wiel aan de wagen? Sonja Liefhebber, Movisie Cees Oprins, Vilans, In voor zorg! Welke vragen leven er bij jullie? Deze workshop Feiten sociaal

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Sociale Wijkteams Zaanstad

Sociale Wijkteams Zaanstad Sociale Wijkteams Zaanstad Simone Veenema Afdelingshoofd Werk & Inkomen Gemeente Zaanstad Hoe past SWT in decentralisatie Pijlers 3 decentralisaties Preventie Eigen verantwoordelijkheid Integrale benadering

Nadere informatie

Marktconsultatiedocument Inkoop nieuwe Wmo ev. Opgesteld door: gemeente Kerkrade Datum: 1 november 2017

Marktconsultatiedocument Inkoop nieuwe Wmo ev. Opgesteld door: gemeente Kerkrade Datum: 1 november 2017 Marktconsultatiedocument Inkoop nieuwe Wmo 2018-2019 ev. Opgesteld door: gemeente Kerkrade Datum: 1 november 2017 Inleiding Sinds de decentralisaties wordt de gemeente Kerkrade net als andere gemeenten

Nadere informatie

Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland

Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland Voorbereiding WMO en Jeugdhulp 2018 in Midden Holland Informatiebijeenkomst Agenda: 1. Opening en welkom 2. Inkoop 2018-2020 3. Administratieve afstemming regio Midden Holland 4. Handboek inzet ondersteuning

Nadere informatie

Implementatie decentralisaties

Implementatie decentralisaties Implementatie decentralisaties Terugblik Vooruitblik Themabijeenkomst MO 16 december 2014 Implementatie 3D TERUGBLIK Implementatie Implementatie langs 4 lijnen Sociale Wijkteams Jeugdteams Participatie

Nadere informatie

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen André Schoorl Programma stelselherziening jeugd Aanleiding Conclusies Parlementaire werkgroep 2011: - Huidige stelsel is versnipperd - Samenwerking rond gezinnen schiet

Nadere informatie

Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten

Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten Inkoop en bekostiging als kwaliteitsinstrumenten Auteur(s): Rob de Boer, Karin Sok, Saskia Keuzenkamp en Hilde van Xanten Projectnummer: WP1013 Datum: 4 februari 2016 Movisie Inleiding Gemeenten staan

Nadere informatie

Visiedocument Decentralisaties

Visiedocument Decentralisaties 3Decentralisaties Visiedocument Decentralisaties 1. Inleiding De drie grote decentralisaties vormen een majeure operatie. Het gaat daarbij niet alleen om taak- en budgetoverdracht van het Rijk naar de

Nadere informatie

Free Time Flies en een persoonsgebonden budget

Free Time Flies en een persoonsgebonden budget Free Time Flies en een persoonsgebonden budget 1. Inleiding Per 1 januari 2015 zijn er enkele zaken veranderd rondom het persoonsgebonden budget (pgb). Op grond van de Jeugdwet en Wmo kunnen volwassenen,

Nadere informatie

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio?

De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? De gemeenteraad aan zet Wat wilt u weten over de jongeren met een beperking in uw regio? Transities sociale domein Gemeenten staan zoals bekend aan de vooravond van drie grote transities: de decentralisatie

Nadere informatie

Risicomanagement Transities

Risicomanagement Transities Risicomanagement Transities 1. Inleiding In deze rapportage worden de risico s en de mogelijke beheersmaatregelen benoemd die verband houden met de te realiseren transities rondom Jeugdzorg, Participatie

Nadere informatie

BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE

BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE BESTUURLIJK TRANSFORMATIE AKKOORD JEUGD DRENTHE 2019-2022 1 INLEIDING Binnen de jeugdhulpregio Drenthe zijn de gemeenten in 2017 geconfronteerd met een tekort op het jeugdhulpbudget. De verwachting is

Nadere informatie

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012

Anders doen. Carolien de Jong, 21 januari 2012 Anders doen Carolien de Jong, 21 januari 2012 Aanleiding De organisatorische opgave in tijden van crisis, bezuinigingen en decentralisatie: meer met minder in het sociaal domein van Amsterdam Doel een

Nadere informatie

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Doorontwikkeling dagbesteding Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Hoe ziet de dagbesteding er nu uit? 614 cliënten Ruim 55 aanbieders en daarnaast onderaannemers Aanbod

Nadere informatie

Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein

Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein Samen zoeken naar mogelijkheden Ellen Grooteman (VNG) Hilko de Boer (Gemeente Barneveld) Regiodagen Gemeentefinanciën 2015 2 juli, Den Haag nieuwe rol

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie Investeren in maatschappelijke participatie November 2013 Kernboodschappen voor sturing op uitkomsten in de Wmo 1 Stel de beoogde uitkomsten centraal bij de inkoop van zorg en ondersteuning Om zichtbaar

Nadere informatie

Stadsteam Welzijn Oudewater. Resultaten 2015

Stadsteam Welzijn Oudewater. Resultaten 2015 Stadsteam Welzijn Oudewater Resultaten 2015 Onderwerpen Programmadoelen 2015 Beroep op stadsteam Transitie, continuïteit van zorg Beroep zorg jeugd en WMO Herindicaties Financiën / Budgetten Samenwerking

Nadere informatie

Sturing door de klant door het PVB Hoe maakt u nieuwe methoden voor zorginkoop succesvol?

Sturing door de klant door het PVB Hoe maakt u nieuwe methoden voor zorginkoop succesvol? Sturing door de klant door het PVB Hoe maakt u nieuwe methoden voor zorginkoop succesvol? Pianoo Congres 6 juni 2013 Jordy van Slooten Saloua Chaara in samenwerking met: Beleidsadviseurs Wmo gemeente Huizen

Nadere informatie

In de Haagse Context

In de Haagse Context Duurzame Zorg en Ondersteuning in de Buurt In de Haagse Context 10 december 2013 Loes Hulsebosch en Karen Duys Thematafel Haagse Context, programma Wat is de Haagse Context? Inhoudelijk, organisaties,

Nadere informatie

Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen?

Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen? WORKSHOP 10 Kunnen inkopers besparen met marktplaatsen? Drs. Roderick Timmermans MMO, Het NIC Drs. W. (Wolter) van der Vlist, Agentschap NL 21 juni 2011 Workshop 1 Het Nieuwe Werken Agenda Kennismaking

Nadere informatie

Gemeenten werken samen in de regio. Workshop 3 o.l.v Ali Dekker Co-referent:

Gemeenten werken samen in de regio. Workshop 3 o.l.v Ali Dekker Co-referent: Gemeenten werken samen in de regio Workshop 3 o.l.v Ali Dekker Co-referent: 1 Opbouw Kaders (5 minuten) Casus (20 minuten) Discussie (25 minuten) Afronding (10 minuten) 2 De kaders: Aanleiding Gemeenten

Nadere informatie

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk

Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk Gluren bij de 3D buren Een kijkje in het huis van sociaal werk 5/13/2016 Wie ben ik? Wat was ook al weer de bedoeling van 3D? Het echte gluren: wie, wat en hoe doen ze het? Aantal dilemma s Discussie Wie

Nadere informatie

6 maart Ontwikkeldialoog financiën

6 maart Ontwikkeldialoog financiën 6 maart 2018 Ontwikkeldialoog financiën Opbouw van deze presentatie 1. Aanleiding 2. Doel van deze ontwikkelingsdialoog 3. Interventies en besparingsmogelijkheden 4. Conclusies en geaggregeerde inverdieneffecten

Nadere informatie

BUSINESS INNOVATION. BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren

BUSINESS INNOVATION. BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren BUSINESS INNOVATION BE TOMORROW, CHALLENGE TODAY > Waarom innoveren? > Innovation drivers > Succes- en faalfactoren EEN MASTERCLASS VAN MASTERCLASS INSTITUTE IN SAMENWERKING MET: BUSINESS INNOVATION Be

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Subsidierelatie MEE Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Afdelingshoofd: Welzijn Bremmers, P.H.M. Auteur: Bankers, J. Datum vergadering: 27 juni 2016 1. Aanleiding In het Sociaal Deelfonds

Nadere informatie

Samen sterk in het sociaal domein

Samen sterk in het sociaal domein Samen sterk in het sociaal domein Duurzaam organiseren van het sociaal domein door intergemeentelijke samenwerking In dit artikel gaan we in op de meerwaarde van samenwerking tussen gemeenten in het sociaal

Nadere informatie

Regiobijeenkomsten ter voorbereiding op transities sociaal domein. Workshops

Regiobijeenkomsten ter voorbereiding op transities sociaal domein. Workshops Regiobijeenkomsten ter voorbereiding op transities sociaal domein Workshops Workshop 6 Dialoog, co creatie en coalitievorming Kaders (5 minuten) Casus (20 minuten) Discussie (25 minuten) Afronding (10

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geachte commissieleden,

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geachte commissieleden, Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Datum 2 december 2015 Ons kenmerk B24112015MM Onderwerp decentralisatie Wmo Contact M. (Monique)

Nadere informatie

Beheersbaar uitvoeren van de Wmo

Beheersbaar uitvoeren van de Wmo Beheersbaar uitvoeren van de Wmo Almere, 23 april 2013 Marvin Hendrikse Adjunct Directeur Stipter Andere ogen en oren van de stad Gehele (administratieve) uitvoering: En Stipter doet meer Toewijzing zorg

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur)

3) Verslag van de vergadering van 29 september 2014, zie bijlage 1 (16:05 uur) Agenda voor de vergadering van het Platform Zelfredzaam Datum: Locatie: 12 januari 2015 van 16:00 uur tot uiterlijk 19:00 uur (voor een eenvoudige maaltijd wordt gezorgd) Kulturhus Lienden Koningin Beatrixplein

Nadere informatie

Begeleiding van AWBZ naar WMO

Begeleiding van AWBZ naar WMO Begeleiding van AWBZ naar WMO Presentatie Bijeenkomst VNG/VWS 6 juli 2011 Berend Stuiver Zorginkoper GGz, Paramedie en Geboortezorg Zorgkantoor Midden IJssel/ Salland verzekeringen Begeleiding van AWBZ

Nadere informatie

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1

WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 WERKBOEK AANBIEDERS RONDE 1 2 /16 Beschrijving van het spel Doel van het spel Het spel Op Stap is bedoeld om gemeentelijke beleidsmakers en aanbieders van zorg en welzijn te helpen bij de voorbereiding

Nadere informatie

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd

Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving. Breed Welzijn s-hertogenbosch. Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Nieuwe combinaties in een nieuwe tijd Iedereen in s-hertogenbosch doet volwaardig mee in de samenleving Breed Welzijn s-hertogenbosch Juvans Maatschappelijk Werk en Dienst verlening // Welzijn Divers //

Nadere informatie

Van Contract tot Controle. Harmonisatie langs drie uitvoeringsvarianten om administratieve lasten te verminderen

Van Contract tot Controle. Harmonisatie langs drie uitvoeringsvarianten om administratieve lasten te verminderen Van Contract tot Controle Harmonisatie langs drie uitvoeringsvarianten om administratieve lasten te verminderen Regiobijeenkomsten juni en juli 2016 Programma Programma I-sociaal domein Kennismaken Krachtenveld

Nadere informatie

Bakens verzetten. (naar een nieuwe uitvoering) 1 december 2011 Roel Korsmit

Bakens verzetten. (naar een nieuwe uitvoering) 1 december 2011 Roel Korsmit (naar een nieuwe uitvoering) 1 december 2011 Roel Korsmit Agenda Doelstelling Onze visie op het realiseren van werken naar vermogen Een actuele business case 2 Doelstelling 3 Doelstelling Inzicht in ons

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wet Jeugdhulp; aanleiding > Sterke stijging vraag naar zorg /verwijzingen (ook indicaties

Nadere informatie

In 2016 is in dit traject met de opgedane ervaringen ook al het volgende helder geworden en erkend:

In 2016 is in dit traject met de opgedane ervaringen ook al het volgende helder geworden en erkend: Projectplan voortgang Pilot : Trajectfinanciering WMO HSSM 2017 December 2016 1. Voortzetting van de pilot Trajectfinanciering, Maatwerk!. In 2016 is er vanuit de pilot al enige ervaring opgedaan met het

Nadere informatie

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014

Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning. Hans Weggemans 12 november 2014 Nieuw model voor Maatschappelijke Ondersteuning Hans Weggemans 12 november 2014 1 Decentralisaties Participatiewet 2015 (- ca. 20%) Wmo: Begeleiding en verzorging 2015 (-25% resp. -15%) Jeugdzorg 2015

Nadere informatie

Alles in het huis van de gemeente?

Alles in het huis van de gemeente? Alles in het huis van de gemeente? Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo? DIVOSA 18 januari 2019 De opgaven uit een presentatie van 11 december 2013 A. Zorg voor sociale samenhang in wijken

Nadere informatie

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014

Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Cliëntprofielen t.b.v. arrangementvorming en inkoop Wmo 2015 Gemeenten Best, Oirschot en Veldhoven 17 juli 2014 Het waarom van de nieuwe maatwerkprofielen/ arrangementen Aansluiten bij kanteling Wmo, uitgaan

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon

Onderwerpen. Wat is kantelen? Waarom kantelen? Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Onderwerpen Wat is kantelen? Waarom kantelen? Hoe gaan we kantelen Kantelen doen we samen Stip aan de horizon Wat is kantelen? Invoeren bedoeling Wmo: - Zelfredzaamheid en zelfstandigheid - Van zorg naar

Nadere informatie

Eerstelijn & gemeente(n)

Eerstelijn & gemeente(n) Programma tweedaagse workshop Eerstelijn & gemeente(n) Think global, act local Doelstellingen: Aan het eind van deze workshop bent u in staat om: Veranderingen in de AWBZ, WMO en jeugdzorg te duiden en

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

hoofdlijnen Zweeds model Sociaal Domein Auteur: Paul Hulst Zelfstandig adviseur

hoofdlijnen Zweeds model Sociaal Domein Auteur: Paul Hulst Zelfstandig adviseur hoofdlijnen Zweeds model Sociaal Domein (voor meer details: zie ppt onder mijn linkedin profiel) Auteur: Paul Hulst Zelfstandig adviseur paul@hulstadvies.nl 06 81 93 29 77 Korte samenvatting Langjarige

Nadere informatie