Flessen en spenen. Esther van Bloemen-Bartels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Flessen en spenen. Esther van Bloemen-Bartels"

Transcriptie

1 Esther van Bloemen-Bartels

2 Esther van Bloemen-Bartels 2017 Esther van Bloemen-Bartels Alle rechten voorbehouden. Dit e-book is auteursrechtelijk beschermd. Dat betekent dat je niets mag overnemen of kopiëren zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

3 Inhoud Woord vooraf Hoe lang over een fles doen? Hoe drinkt een baby? Voeden op verzoek? Ja! Hoeveel voeding? Voedingshouding Standaard fles of brede fles? Vacuüm van de fles Flessenspenen Vervangen en schoonmaken Over de schrijver

4 Woord vooraf Dit e-book heb ik geschreven voor baby-ouders en zorgverleners. Voor beide groepen is veel geschreven over borstvoeding maar informatie over een baby voeden met de fles is moeilijk te vinden. E-book gaat over de basisprincipes van het flesvoeden, ongeacht of je baby gekolfde moedermelk of kunstvoeding krijgt. Uit verkoopcijfers blijkt dat in Nederland veel gebruik wordt gemaakt van Avent-, Difrax- en Dr. Brown s-flessen. Ik heb hier tijdens het schrijven van dit boekje rekening mee gehouden. In het laatste hoofdstuk kun je meer lezen over mijzelf, mijn praktijk en mijn motivatie om dit boek te schrijven. Heb je na het lezen van dit e-book nog vragen, neem dan gerust contact met mij op of met een van mijn collega-babyconsulenten. Of overleg met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau, een lactatiekundige of eventueel een prelogopedist. Esther van Bloemen-Bartels Verpleegkundig babyconsulent

5 Hoe lang over een fles doen? Om de voeding goed te kunnen verwerken, kan een baby het beste uitgerust en ontspannen circa 20 minuten over zijn fles doen. Naarmate een baby ouder wordt, zal de hoeveelheid voeding per fles toenemen. Toch doet een baby niet langer over het leegdrinken van een fles. Dit komt omdat een pasgeboren baby een kleiner lijfje en minder kracht heeft dan een grotere baby. Fysiologisch (de fysiologie beschrijft de werking van het lichaam) zien we dat in cijfers ook terug. Een pasgeboren baby slikt 0,17 ml per slok weg en bij een baby van een maand oud is dit 0,30 ml per keer. Wat als jouw baby veel sneller of minder snel drinkt dan twintig minuten? Als bijvoorbeeld alle voedingen langer duren dan een half uur of alle flessen in 12 minuten al leeg zijn? Ervaren jullie of jullie baby daar problemen bij? Zo ja, lees verder om te ontdekken of je met de informatie en tips uit dit e-book voor verbetering kunt zorgen.

6 Hoe drinkt een baby? De eerste drie à vier maanden na zijn geboorte drinkt een baby automatisch op basis van reflexen. Bij jonge baby s werkt het verzadigingsgevoel - dat volwassenen ervaren als ze flink hebben gegeten - nog niet goed. Het gedeelte in de hersenen dat daarvoor verantwoordelijk is, is nog niet volledig ontwikkeld. Pasgeboren baby Drinken bestaat bij een pasgeboren baby uit drie actie-onderdelen, namelijk: zuigen, slikken en ademhalen. Na een paar weken leert een baby heel langzaam dat hij ook twee of meerdere keren kan zuigen en dat hij melk in zijn mond kan bewaren voor hij doorslikt en weer kan ademhalen. Baby tussen 6 weken en 3 maanden Ergens tussen de zes weken en drie maanden leert een kind langzaamaan om willekeurig te drinken. Daarmee wordt bedoeld dat hij op basis van een reflex start met drinken, terwijl hij tegen het einde van een voeding drinkt, omdat hij WIL drinken. Baby ouder dan 3 maanden Een baby van drie à vier maanden drinkt zijn gehele voeding willekeurig. Dit zie je doordat een baby vaak bewust stopt met drinken, om te lachen, te kletsen of rond te kijken.

7 Pauzes inlassen Een flesvoeding wordt - ongeacht baby s leeftijd - ingedeeld in twee fases. De eerste fase, waarin een baby in lange reeksen continu zuigt, slikt en ademhaalt, duurt vaak twee minuten. In de tweede fase worden de reeksen van zuigen en slikken korter. Een baby neemt dan af en toe een echte pauze in zijn drinkgedrag. Als je je baby wilt leren pauzeren tijdens de voeding, doe dit dan in de tweede fase, nadat zijn eerste hongergevoel is gestild. Baby snel afgeleid? Sommige baby s van 4 à 5 maanden blijven tijdens de voeding alsmaar contact maken met hun omgeving. Dit kan uiteindelijk resulteren in een toename van het aantal nachtvoedingen of verminderde groei. Wil je jouw baby beter bij de les houden tijdens het drinken, dan raad ik je aan om hem tijdelijk in een aparte/stille ruimte te voeden.

8 Voeden op verzoek? Ja! Baby s gedijen het best als ze worden gevoed op verzoek, zowel bij borstvoeding als bij flesvoeding. Voed je baby als hij hongersignalen laat zien, zoals zijn tong uitsteken, sabbelen op zijn vuistjes of als hij zoekgedrag vertoont met zijn mond en lipjes. Voeden op een vaste tijd (bijvoorbeeld elke 3 uur) is niet nodig, tenzij je baby niet goed groeit. Heeft je baby hongersignalen laten zien, breng dan de speen voor zijn lippen of nabij een mondhoek en laat hem op zijn eigen tempo de flesspeen vinden en verder in zijn mond zuigen. Verras je baby niet met een speen die in zijn mond wordt geduwd/gestopt. Houd je baby tijdens het voeden in de gaten, hij kan een pauze nodig hebben. Soms is dit zichtbaar doordat hij de speen wegtrekt, wegduwt of uit zijn mond laat glijden. Als je de speen na een pauze opnieuw aanbiedt en hij blijft dit gedrag vertonen of zelfs kracht bijzetten door zijn hoofd weg te draaien, dan is hij klaar met drinken. Forceer voeden nooit, maar respecteer zijn besluit. Maak je je zorgen, raadpleeg dan een professional.

9 Hoeveel voeding? Geen enkele baby is gelijk, net zo min als hun behoefte aan voeding. De ene baby kan met grote porties omgaan, de andere absoluut niet en gaat meer spugen. Hoeveel voeding per fles? Vaak wordt deze rekensom gehanteerd: 150 x gewicht (in kg) = hoeveelheid klaargemaakte voeding per etmaal. Deze hoeveelheid deel je door het aantal voedingen. Bijvoorbeeld: een baby van 6 kg, mag 900 ml per 24 uur en gemiddeld 128,5 voeding per fles. In de praktijk blijkt deze som vaak wat ruim. La Leche League, een borstvoedings-organisatie, hanteert een andere formule, passend bij de leeftijd van een baby: Leeftijd baby Een maand Twee maanden Drie maanden Vier maanden Vijf maanden Zes maanden Aantal ml per kg lichaamsgewicht 150 ml/kg 140 ml/kg 130 ml/kg 120 ml/kg 110 ml/kg 100 ml/kg

10 Hoe ouder een baby wordt, hoe zwaarder hij zal zijn en hoe minder voeding hij nodig heeft om te blijven groeien op het tempo dat hij deed. Mijn advies: Reken met beide formules uit wat jouw baby nodig heeft, neem het gemiddelde of rond af op een goed inschenkbare hoeveelheid. En dan komt het belangrijkste: KIJK hoe jouw baby met deze hoeveelheid per fles omgaat. Blijft hij hetzelfde aantal uren tevreden tussen twee voedingsmomenten? Dan is de portie voldoende en zeker niet te klein geweest. Bij te grote porties geven de meeste baby s zelf aan dat ze genoeg hebben en drinken ze niet verder. Sommige kinderen blijven echter tevreden doordrinken en kunnen vervolgens niet omgaan met het volle gevoel en spugen een deel van de voeding uit. Een baby die te vaak te grote porties te krijgt, kan onrustig worden, maar ook het spugen kan toenemen. Let daar goed op. Spugen Het is normaal voor een baby om zeker viermaal per dag een mondje voeding terug te geven. Meestal kort na het voeden, maar het kan ook veel later optreden. Daarnaast zijn er ook kinderen waarbij de voeding wel omhoog komt, maar er niet uit. Met een beetje ervaring kun je dit horen en zien aan baby s mimiek.

11 Voedingshouding Het kost een jonge baby veel energie om te drinken. Zorg er daarom voor dat hij tijdens het voeden zo goed mogelijk wordt ondersteund. Dat betekent in eerste instantie dat je zelf lekker moet zitten. Bijvoorbeeld op een bank, kussens onder je armen en denk ook aan wat te drinken voor jezelf. Probeer je baby dezelfde steun te geven als je voor jezelf wilt. Ondersteun zijn rug van nek tot bekken bij voorkeur met jouw armen. Je baby hoeft niet te liggen, hij mag best wat rechtop zitten. Rechtop geeft een baby meer controle over de stroomsnelheid (flow) tijdens het zuigen. Met voeden in een liggende positie knikt het hoofdje te veel (kin tegen de borst) waardoor slikken moeilijker gaat. Probeer zelf maar eens te slikken met je kin op je borst en daarna terwijl je gewoon vooruit kijkt. Ervaar het verschil. Als je baby sterker wordt en tijdens het drinken meer contact met je zoekt, kun je hem ook voeden in de schwester-liselotte-houding.

12 Je baby ligt dan met zijn rug op jouw bovenbenen, waarbij je knieën hoger zijn dan je bekken. Vaak is voor deze houding een krukje onder je eigen voeten nodig.

13 Standaard fles of brede fles? Het is je vast wel eens opgevallen dat er flessen zijn met smalle halzen en met brede halzen. Daarmee bedoel ik de opening van de fles waarop de speen met ring wordt gedraaid. Voor het goed schoonmaken van een standaard fles heb je een aparte flessenborstel nodig. Het schoonmaken en drogen van een brede fles gaat gemakkelijker. Sommige kinderen hebben baat bij het leren drinken uit een fles in combinatie met borstvoeding. Een brede hals met een brede speenbasis lijkt meer op een borst dan een fles met een smalle speenbasis. Wil je borst en fles combineren dan is een brede hals de aanbevolen eerste keus. Maar niet in alle gevallen. Het nadeel van een brede hals is namelijk dat een baby wel zijn lipjes om een bredere speen moet kunnen krullen. Er zijn ook baby s met een kortere of minder volle boven- of onderlip. Deze baby s lekken tijdens het drinken, de voeding sijpelt er dan bij de

14 mondhoeken uit. Ook hebben ze vaak moeite met het vacuümhouden van de flesspeen in de mond. Soms met verslikken of hoesten tot gevolg. Dit ondanks een flesspeen die passend is bij de leeftijd. Deze baby s doe je veel plezier met een smalle halsfles. Ze hebben dan meer grip op de speen, kunnen het vacuüm erop houden en happen minder lucht aan. Er zijn ook baby s die een grote/volle tong hebben en een kleine mondholte. Bij hen zie je soms tijdens het flesdrinken de tong in de mondhoeken ritmisch meebewegen. Zij lekken vaak geen melk, omdat de tong in de mond mooi cupt (krult) onder de flesspeen. Deze kinderen verslikken en hoesten ook niet tijdens het voeden.

15 Vacuüm van een fles Probeer je baby geen lucht te laten aanzuigen tijdens de voeding. Dit kun je het beste voorkomen door de flesspeen gevuld te houden met voeding. Veel lucht in de maag kan zorgen voor lichamelijk ongemak bij je baby, zeker als hij nog jong is. Een pasgeboren baby moet leren hoe de lucht zijn lijfje kan verlaten, namelijk door te boeren. Als boeren niet lukt, kan hij gaan huilen. Dit huilen klinkt als een aantal Eh -geluidjes achter elkaar (Dunstan Babytaal). Als het boeren niet succesvol verloopt, dan kan de lucht krampjes veroorzaken in de darmen. Om de kans op krampen te verminderen heeft vrijwel elke fles een ingebouwd ventiel, waardoor lucht kan stromen en er geen vacuüm ontstaat. Bij andere flessen wordt door de zuigkracht van de baby een onderdruk in de fles opgebouwd. Dit vacuüm kun je doorbreken door de flesspeen uit baby s mond te nemen. Maar bij de meeste flessen zit dus een ventiel ingebouwd. Vaak in de dubbele wand van een flesspeen (Avent), zichtbaar in het midden van de fles (Dr. Brown s) of onzichtbaar in de bodem van de fles (Difrax).

16 Flessenspenen Spenen met nummers of letters A-merken bieden flesspenen aan onder oplopende nummers of een S-M-L notering, passend bij een bepaalde leeftijdscategorie. Maar niet alle producenten hanteren dezelfde leeftijdscategorieën. Zo is de twee van Avent voor baby s vanaf een maand oud, terwijl de twee van Dr. Brown s voor baby s vanaf drie maanden is. Daarnaast is leeftijd niet altijd een goede meetlat. Er zijn namelijk langzame drinkers die misschien beter drinken met een grotere flesspeen, dan je op basis van hun leeftijd zou verwachten. Snelle drinkers kunnen baat hebben bij de volgende maat, omdat ze ongeduldig worden van een te kleine flow uit de fles. Vormen spenen Naast de leeftijdsnormering zijn er twee vormen spenen te verkrijgen. De gewone ronde flesspeen, die het meeste wegheeft van een tepel. En de dentalspeen, speciaal voor baby s met een sterke zuigkracht. Baby s met een sterke zuigkracht verslikken zich sneller en zijn snel klaar met drinken. De dentalflesspeen heeft een afgeplatte kant en het gaatje zit aan de bovenkant. Bij het zuigen wordt de voeding daardoor beter verspreid in de mondholte en krijgt een kind meer tijd voor het slikt en ademt.

17 3-standen spenen Spenen met een notering zijn speciaal voor baby s die een nauwkeurige afstemming vragen van de drinksnelheid tijdens het voeden. Met deze spenen kun je vaak ook dunne pap geven op basis van rijstebloem of johannesbroodpitmeel. De 3-standen-speen van Difrax is geschikt voor baby s vanaf geboorte tot en met de leeftijd dat ze dunne papvoeding mogen hebben. Die van Avent is voor baby s vanaf 3 maanden tot en met papvoeding. Het is de bedoeling dat je het getal waarmee je voedt onder de neus van je baby houdt. Drie-standen-speen: net als schakelen in de auto, hoe hoger het getal, hoe sneller de voeding stroomt. Tussen de zes en acht maanden mogen baby s starten met het eten van granenpap. Granen hebben dikkere vezels en aangeraden wordt om deze pap met een lepel uit een schaaltje te geven. Het geven van granenpap per fles is wel mogelijk. Gebruik dan en speciale dikke-vloeistof-flesspeen, bijvoorbeeld de 6+ maanden speen van Avent, de brede hals XL speen van Difrax of de Dr. Brown s paarse 9+ flesspeen voor baby s vanaf zes maanden.

18 Vervangen en schoonmaken Vervang flesspenen altijd als ze beschadigd zijn. Controleer flesspenen regelmatig, zeker als je baby tanden krijgt. Verder adviseren fabrikanten om de flesspenen na zes weken gebruik te vervangen door een nieuwe. Zowel het Voedingscentrum als het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg (NCJ) zeggen over het schoonmaken van flessen en flesspenen: Zuigflessen en spenen moeten direct na gebruik omgespoeld worden met koud water. Daarna dienen ze goed te worden schoongemaakt. Dit kan het beste in een vaatwasmachine of met heet water en afwasmiddel. Voor de binnenkant van de fles wordt een speciale borstel gebruikt. Hierna worden fles en speen goed gespoeld en ondersteboven op een schone doek te drogen gezet. Als fles en speen op deze wijze zorgvuldig zijn gereinigd, kan uitkoken achterwege blijven Veel fabrikanten adviseren om flessen en spenen uit te koken om de kans op ziektes te verminderen. Bacteriën groeien namelijk sneller op een warme vochtige ondergrond. Daar kunnen we de meeste gebruikte flessen wel toe rekenen. In tegenstelling tot het NCJ bevelen fabrikanten uitkoken dus wel aan: dagelijks onder de leeftijd van drie maanden en wekelijks bij baby s vanaf drie maanden.

19 Over de schrijver Ik ben Esther van Bloemen-Bartels, babyconsulent, voorzitter van de beroepsvereniging Babyconsulenten Nederland en moeder van drie (schoolgaande) kinderen. Ik ben sinds 2000 werkzaam in de zorg aan baby s en hun ouders. Aanvankelijk als consultatiebureau-verpleegkundige, maar sinds 2011 vooral in mijn eigen praktijk. De afgelopen jaren zag ik een toename van het aantal soorten flessen en flesspenen, zowel qua merken, als binnen de productielijnen per producent. Steeds vaker betrapte ik mijzelf erop dat ik het weer even moest opzoeken voor ik ouders gericht kon adviseren. Ik hoop dat je na het lezen van dit boekje een goed geïnformeerd gevoel overhoudt en dat je de bevestiging hebt gekregen dat je de juiste fles en flessenspeen gebruikt passend bij jullie baby. Zo niet, aarzel niet en vraag de jeugdverpleegkundige, een lactatiekundige, een prelogopedist of een van de 30 babyconsulenten om raad. Neem gerust vrijblijvend contact op met mij, ik help je graag verder. Esther van Bloemen-Bartels Verpleegkundig babyconsulent

20 Boeken Engel-Hoek van den, L (2011). Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen, Leidraad voor logopedisten en andere hulpverleners in de gezondheidszorg. Assen: Van Gorcum. La Leche League (2014). Borstvoeding, handleiding voor de zorgverlener. Zierikzee: Stichting La Leche League Nederland. Websites Difrax Dr Brown s Philips Avent Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg Voedingscentrum Babyconsulenten Nederland

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis.

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis. Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Welke flesvoeding kies je? 3 Flesvoeding in het ziekenhuis 3 Hoe maak je thuis flesvoeding klaar? 3 Hoe lang kun je een klaargemaakte fles bewaren?

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

De voeding bij een baby die geboren wordt met een lip-, kaak- en of gehemelteschisis

De voeding bij een baby die geboren wordt met een lip-, kaak- en of gehemelteschisis De voeding bij een baby die geboren wordt met een lip-, kaak- en of gehemelteschisis De geboorte van een baby met schisis roept zowel bij ouders en verpleegkundigen vaak vragen op over de manier waarop

Nadere informatie

Als drinken niet vanzelf gaat

Als drinken niet vanzelf gaat Als drinken niet vanzelf gaat Inleiding Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en ademhalen op elkaar afgestemd moeten worden. Als dit voor een baby

Nadere informatie

Informatie over het geven van flesvoeding

Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd!

Flesvoeding. In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Flesvoeding Flesvoeding In blijde verwachting? Gefeliciteerd! Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. Wanneer je geen borstvoeding gaat geven en je wilt je verdiepen en voorbereiden

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat

Nadere informatie

Als drinken niet vanzelf gaat

Als drinken niet vanzelf gaat Als drinken niet vanzelf gaat Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Drinken gaat niet elke baby even makkelijk af. Het is een vaardigheid waarbij zuigen, slikken en

Nadere informatie

Leren drinken. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Leren drinken. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Leren drinken Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Inleiding U krijgt deze informatie omdat uw kind nog wat moeite heeft met leren drinken. Goed kunnen drinken vraagt een goede coördinatie van zuigen,

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Flesvoeding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief. In

Nadere informatie

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Flesvoeding. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Flesvoeding Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s Leren drinken bij te vroeg geboren baby s 2 Inleiding Wanneer uw baby te vroeg geboren is (prematuur), of met een te laag geboortegewicht (dysmatuur), kan hij/zij vaak niet meteen zelf (alles) drinken.

Nadere informatie

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar

Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar Flesvoeding voor je kind van 0 tot 1 jaar In het eerste jaar is borstvoeding de beste voeding voor je kind. Flesvoeding is een goed alternatief als je geen borstvoeding (meer) kunt of wilt geven. We noemen

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd

Het is belangrijk dat de baby binnen 1 uur na de geboorte aan de borst wordt gelegd Borstvoeding Het LangeLand ziekenhuis is in het bezit van het keurmerk van Baby Friendly Nederland. Dit houdt in dat wij werken volgends de 5 standaarden van Baby Friendly. Het is belangrijk dat de baby

Nadere informatie

flesvoeding adviezen voor thuis

flesvoeding adviezen voor thuis patiënteninformatie flesvoeding adviezen voor thuis In deze folder geven wij u informatie en adviezen over flesvoeding voor de komende kraamtijd. Kraamtijd De kraamtijd duurt ongeveer tot zes weken na

Nadere informatie

De informatie is gebaseerd op de folder

De informatie is gebaseerd op de folder Informatieblad responsief voeden met de fles Dit informatieblad is voor medewerkers in de zorg die aan ouders informatie geven over hoe zij voeding per fles aan hun baby kunnen geven. In dit blad wordt

Nadere informatie

Flesvoeding. Waar moet je op letten. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen)

Flesvoeding. Waar moet je op letten. Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Flesvoeding 1 Flesvoeding Waar moet je op letten Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Materialen 2 Werk hygiënisch 2 Bereiding flesvoeding 3 Flesvoeding onderweg 4 Tijdsduur drinken

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Kunstvoeding geven aan uw baby

Kunstvoeding geven aan uw baby Kunstvoeding geven aan uw baby Verloskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Borstvoeding is de meest natuurlijke en daarom de meest geschikte voeding die u uw baby kunt geven. Wanneer u om medische redenen

Nadere informatie

Gynaecologie. Flesvoeding.

Gynaecologie. Flesvoeding. Gynaecologie Flesvoeding www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De hoeveelheid voeding... 3 Flesvoeding klaarmaken... 5 Opwarmen van flesvoeding... 6 Flesjes en spenen... 6 Flesvoeding geven... 7 Flesvoeding

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Uw baby voeden. Speciale dieetvoeding. Borstvoeding

Uw baby voeden. Speciale dieetvoeding. Borstvoeding Uw baby voeden Speciale dieetvoeding Borstvoeding Flesvoeding De eerste paar dagen Beginnen met borstvoeding Beginnen met flesvoeding De dieetvoeding Het bereiden van de flesvoeding Etenstijd Wat moet

Nadere informatie

Normale ontwikkeling van de mondfuncties

Normale ontwikkeling van de mondfuncties Normale ontwikkeling van de mondfuncties -Reflexen in het mondgebied (zuigen aan de borst of uit de fles) -Leren eten van een lepel -Leren kauwen -Leren drinken uit een beker Reflexen in het mondgebied

Nadere informatie

Adviezen voor de voeding bij baby s met een lip-, kaak- en/of gehemeltespleet

Adviezen voor de voeding bij baby s met een lip-, kaak- en/of gehemeltespleet Adviezen voor de voeding bij baby s met een lip-, kaak- en/of gehemeltespleet Universitair Medisch Centrum Groningen Baby s met schisis kunnen problemen hebben met de voeding. Oorzaken van voedingsproblemen

Nadere informatie

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje

Geboortecentrum. Tips bij borstvoeding. Gezien vanuit uw kindje Geboortecentrum Tips bij borstvoeding Gezien vanuit uw kindje Tips bij borstvoeding Als je besluit om je kindje borstvoeding te geven dan wil je dit ook zo goed en prettig mogelijk doen voor je kindje,

Nadere informatie

Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN

Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN Afdeling Kind & Jeugd/ verloskunde INFORMATIE OVER BORSTVOEDING DE EERSTE WEKEN Ziekenhuis Rivierenland hanteert de visie dat borstvoeding als beste start wordt beschouwd voor bijna alle kinderen. Verpleegkundigen

Nadere informatie

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje

Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje Borstvoeding met behulp van een tepelhoedje U geeft borstvoeding aan uw baby. Problemen met aanleggen en drinken kunnen vaak verholpen worden met goede instructies en oefening. Soms kan een tepelhoedje

Nadere informatie

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start Infobrochure Flesvoeding praktische handleiding voor een goede start Inleiding Als moeder heb je ervoor gekozen om je baby te voeden met kunstvoeding. Met deze folder willen we je graag op weg helpen

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Kindernieuws. Jeugdgezondheidszorg. Het afwennen van de speen en de zuigfles. Veelzijdig in zorg

Kindernieuws. Jeugdgezondheidszorg. Het afwennen van de speen en de zuigfles. Veelzijdig in zorg Kindernieuws Het afwennen van de speen en de zuigfles Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Het belang van ademhalen door de neus Ademhalen door de neus is beter dan door de mond. Elke pasgeboren baby

Nadere informatie

Adviezen voor het voeden van baby s met een schisis

Adviezen voor het voeden van baby s met een schisis Adviezen voor het voeden van baby s met een schisis Baby s met schisis kunnen problemen hebben met de voeding. De aandoening kan het zuigen en slikken beïnvloeden. In deze folder staan adviezen om u met

Nadere informatie

Borstvoeding geven met een tepelhoed

Borstvoeding geven met een tepelhoed Borstvoeding geven met een tepelhoed Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Een tepelhoed is een hulpmiddel bij het geven van borstvoeding. Het is een opzetstuk dat

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? Voordelen voor je baby Voordelen voor jezelf Gefeliciteerd met je baby!

Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? Voordelen voor je baby Voordelen voor jezelf Gefeliciteerd met je baby! Wat maakt borstvoeding zo bijzonder? is de beste voeding voor je baby want borstvoeding: is altijd goed samengesteld is precies warm genoeg heb je altijd bij je. Voordelen voor je baby heeft voordelen

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby

Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Borstvoeding geven aan een randpremature en/of dysmature baby Uw baby is geboren tussen 35 en 37 weken (randprematuur) of geboren met een te laag gewicht voor de duur van de zwangerschap (dysmatuur). Omdat

Nadere informatie

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang

Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding binnen MAM's kinderopvang Borstvoeding is de beste voeding voor een pasgeboren baby. Maar ook na deze eerste weekjes raad WHO /Unicef het volgende aan: Advies: - Eerste 6 maanden exclusief

Nadere informatie

Therapeutisch flesvoeden

Therapeutisch flesvoeden Kinderafdeling/Neonatologie Therapeutisch flesvoeden Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Deze folder geeft u informatie over therapeutisch flesvoeden.

Nadere informatie

H Tepelhoedje

H Tepelhoedje H.40078.0418 Tepelhoedje 2 Gebruik tepelhoed inleiding: Als jouw baby moeite heeft met het drinken uit de borst, kan je in sommige situaties gebruik maken van een tepelhoedje, dit kan het drinken uit de

Nadere informatie

Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten

Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten Andriesje wil 8 tot 12x per dag eten zijn maagje is nog heel klein borstvoeding verteert sneller hoe meer hij drinkt, hoe sneller de melkproductie op gang komt Andriesje geeft aan dat hij honger heeft

Nadere informatie

Kunstvoeding. Kunstvoeding

Kunstvoeding. Kunstvoeding Als u kunstvoeding gaat geven, is het verstandig om eerst te bedenken welke voeding en andere benodigdheden u aan wilt schaffen. Er zijn verschillende merken kunstvoeding te koop die allemaal aan de wettelijke

Nadere informatie

Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen

Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen 1 Borstvoeding voor te vroeg geboren kinderen Inhoudsopgave (Klik op het onderwerp om verder te lezen) Borstvoeding 2 Afkolven 2 Afkolven voor een premature

Nadere informatie

Informatie over flesvoeding ADVIES

Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding ADVIES Informatie over flesvoeding Als je geen borstvoeding geeft, is flesvoeding een goed alternatief. Waar moet je op letten als je flesvoeding geeft? Hoe bereid je de voeding

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

INHOUD BORSTVOEDING: PROBLEMEN 1. PROBLEEMSTELLING INLEIDING 25/11/13 BIJ HET AANHAPPEN, GEVOLGEN EN BEHANDELING. Inleiding

INHOUD BORSTVOEDING: PROBLEMEN 1. PROBLEEMSTELLING INLEIDING 25/11/13 BIJ HET AANHAPPEN, GEVOLGEN EN BEHANDELING. Inleiding BORSTVOEDING: PROBLEMEN BIJ HET AANHAPPEN, GEVOLGEN EN BEHANDELING Joke Muyldermans Vroedvrouw MSc, lactatiekundige IBCLC Vzw De Bakermat 2 Inleiding INHOUD Basisprincipes van het drinken aan de borst

Nadere informatie

Borstvoeding aan de rand prematuur

Borstvoeding aan de rand prematuur 1/7 Vrouw-kindeenheid Borstvoeding aan de rand prematuur Inleiding Met deze folder willen wij u informeren over borstvoeding bij de rand premature baby. Deze borstvoeding kan namelijk anders verlopen dan

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U gaat naar huis, samen met uw baby naar uw eigen vertrouwde omgeving. In deze folder kunt u meer lezen over het geven van borstvoeding. U kunt

Nadere informatie

Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Borstvoeding is... INFORMATIE VOOR PATIËNTEN 2 INHOUDSTAFEL 1. Beste ouders 4 2. Waarom kiezen voor borstvoeding? 5 3. Prenatale lessen over borstvoeding 5 4. Op het Verloskwartier 6 5. Op de Kraamafdeling

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen...

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... Flesvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... 3 De fles geven... 3 Ontlasting... 4 Extra vitamines...

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan een baby met het syndroom van Down

Borstvoeding geven aan een baby met het syndroom van Down Borstvoeding geven aan een baby Afdeling kindergeneeskunde Afdeling verloskunde Over Alrijne Zorggroep Het Diaconessenhuis Leiden en Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode

Nadere informatie

ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie

ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie ikraamafdeling FLESVOEDING Patiënteninformatie FLESVOEDING Wanneer je flesvoeding zal geven, kan je best volgende tips naleven. Het is de bedoeling dat je baby elke 4u zal eten. Wanneer het tijd is, laat

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING Waarom kiezen voor borstvoeding Voordelen voor de baby Voordelen voor de moeder Nadelen?... Basis van borstvoeding Borstvoeding, een kwestie van hormonen: Toeschietreflex oxytocine

Nadere informatie

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding. Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.... 2 Moedermelk is niet alleen de beste voeding voor je kindje, het is ook altijd beschikbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.... 2 De

Nadere informatie

Richtlijn voeden met de fles VSV Gelderse Vallei Ede- 2018

Richtlijn voeden met de fles VSV Gelderse Vallei Ede- 2018 Richtlijn voeden met de fles VSV Gelderse Vallei Ede- 2018 Doel: Als baby s met een fles worden gevoed, krijgen ze deze op een kindvriendelijke manier. Doelgroep: Ouders die hun kind voeding met een fles

Nadere informatie

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s

Borstvoeding in 10 stappen. bij te vroeg geboren baby s Borstvoeding in 10 stappen bij te vroeg geboren baby s Inleiding Als uw baby te vroeg geboren is en wellicht nog sondevoeding krijgt, is het ook belangrijk om samen alvast te wennen aan het geven van

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/11 Vrouw-kindeenheid Fles Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u fles geeft, (speciale) fles en het schoonmaken van de fles en speen. Verder wordt er ingegaan op

Nadere informatie

Borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk Borstvoeding en werk Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk? Als je wilt, kun je gewoon doorgaan met borstvoeding. Waarom kolven? Wanneer je weer aan het werk bent kan je kind minder vaak bij

Nadere informatie

Flesvoeding 1 Deze folder informeert u over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan zullen

Nadere informatie

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Borstvoeding geven aan uw te vroeg geboren baby Vrouw - Moeder - Kind centrum Borstvoeding Uit allerlei onderzoeken blijkt dat borstvoeding goed is voor alle baby s. Ook voor premature baby s (prematuur

Nadere informatie

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby

Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Kennismaken met uw baby De fysiologische blauwdruk van uw baby Patiënteninformatie Kennismaken met uw baby Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Fysiologische blauwdruk van uw baby 3 De eerste ontmoeting 4 De eerste

Nadere informatie

Borstvoedingstips. Informatiebrochure

Borstvoedingstips. Informatiebrochure Borstvoedingstips Informatiebrochure 2 Geachte mevrouw Onlangs hebt u samen met uw baby de kraamafdeling van het SintAndriesziekenhuis verlaten. Onder het motto Alle tips zijn welkom geven we graag volgende

Nadere informatie

Inleiding Tien vuistregels Bijzondere eigenschappen van moedermelk

Inleiding Tien vuistregels Bijzondere eigenschappen van moedermelk BORSTVOEDING 350 Inleiding Deze folder bevat algemene informatie over het beleid met betrekking tot borstvoeding in het Sint Franciscus Gasthuis. Dit beleid is afgestemd op de tien vuistregels voor het

Nadere informatie

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene

Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Je begeleidt een kraamvrouw bij het geven van borstvoeding aan de pasgeborene Naam student: Datum: Opdracht 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven

Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven Borstvoeding Benodigdheden Voedingskussen/kussen Moeders worden binnen een uur na de geboorte van hun kind geholpen met borstvoeding geven De baby wordt,wanneer de toestand van het kind dit toelaat, op

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SCF334, SCF332

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SCF334, SCF332 Register your product and get support at www.philips.com/welcome SCF334, SCF332 1 70 NEDERLANDS Inleiding ondersteuning die Philips AVENT biedt, registreer uw product dan op www.philips.com/welcome. Volgens

Nadere informatie

Borstvoeding 1 Afkolven 1 Stappenplan voor borstvoeding bij een premature baby 2 Meer informatie 5 Tot slot 6 Belangrijke telefoonnummers 6

Borstvoeding 1 Afkolven 1 Stappenplan voor borstvoeding bij een premature baby 2 Meer informatie 5 Tot slot 6 Belangrijke telefoonnummers 6 Borstvoeding voor te vroeg geboren baby s Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Borstvoeding 1 Afkolven 1 Stappenplan voor borstvoeding bij een premature baby 2 Meer informatie 5 Tot

Nadere informatie

... de geleidelijke overgang van enkel melkvoeding (borst- of kunstvoeding) naar enkel vaste voeding

... de geleidelijke overgang van enkel melkvoeding (borst- of kunstvoeding) naar enkel vaste voeding Baby-led weaning (Rapley methode) Het best bewaarde geheim van het ouderschap? Gill Rapley, PhD Wat is weaning (spenen)? Spenen is...... de geleidelijke overgang van enkel melkvoeding (borst- of kunstvoeding)

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen

Borstvoeding. Informatie voor kraamvrouwen. Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen Borstvoeding Informatie voor kraamvrouwen Patiënteninformatie Borstvoeding informatie voor kraamvrouwen Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Visie Borstvoeding 3 Voordelen van borstvoeding voor de baby 4 Voordelen

Nadere informatie

Borstvoeding geven met een tepelhoedje

Borstvoeding geven met een tepelhoedje Borstvoeding geven met een tepelhoedje kraamafdeling en kinderafdeling Per 1 januari 2015 zijn Rijnland Ziekenhuis en Diaconessenhuis Leiden gefuseerd en gaan samen verder onder de naam: Een tepelhoedje

Nadere informatie

Borstvoeding bij uw te vroeg geboren baby. Afdeling C3 / D3 IJsselland Ziekenhuis

Borstvoeding bij uw te vroeg geboren baby. Afdeling C3 / D3 IJsselland Ziekenhuis Borstvoeding bij uw te vroeg geboren baby Afdeling C3 / D3 IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding 1. Waarom borstvoeding bij te vroeg geboren baby s? 3 2. Kolven 5 3. Borstvoeding 8 4. Prematurenstappenplan

Nadere informatie

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding

Informatie over. borstvoeding & kunstvoeding Informatie over borstvoeding & kunstvoeding Wat voor voeding gaat u uw kindje geven? U wilt kiezen voor iets wat goed is voor uw kind en ook bij u past. Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen

Nadere informatie

Uw kleinkind en borstvoeding

Uw kleinkind en borstvoeding Uw kleinkind en borstvoeding T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Als slikken moeilijk gaat

Als slikken moeilijk gaat Als slikken moeilijk gaat Informatie en algemene adviezen voor volwassenen met slikproblemen Logopedie Locatie Hoorn/Enkhuizen Slikken Eten en drinken (en daarmee kauwen en slikken) zijn van levensbelang

Nadere informatie

Informatie na het knippen van tongen/of

Informatie na het knippen van tongen/of Patiënteninformatie Informatie na het knippen van tongen/of lipriem rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Het knippen van tong- en/of lipriem Je ondervindt problemen bij het geven van borstvoeding en je hebt goede

Nadere informatie

Kunstvoeding voor uw baby

Kunstvoeding voor uw baby Kunstvoeding voor uw baby Als u besluit kunstvoeding te gaan geven aan uw baby is het verstandig dat u van te voren een keuze maakt welke voeding u wilt gebruiken. Het kan zijn dat uw voedingskeuze verschilt

Nadere informatie

Borstvoeding. borstvoeding. Geachte (aanstaande) ouders,

Borstvoeding. borstvoeding. Geachte (aanstaande) ouders, Borstvoeding Geachte (aanstaande) ouders, U heeft één van de delen van de serie GroeiGids in handen. De GroeiGids bestaat uit zeven handzame boekjes: Kinderwens Zwanger Borstvoeding Kraam 0-4 jaar 4-12

Nadere informatie

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC

borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC borstvoeding, het gaat lukken Gertie Roberts lactatiekundige IBCLC Belangrijke info waar kun je terecht met vragen: verloskundige, gynaecoloog kraamverzorgster jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau)

Nadere informatie

Afkolven en bewaren van moedermelk

Afkolven en bewaren van moedermelk Afkolven en bewaren van moedermelk INFORMATIEBROCHURE VOOR DE MOEDER INHOUD 1. AFKOLVEN VAN MOEDERMELK...4 1.1 Wanneer afkolven 1.2 Hoe afkolven 2. BENODIGDHEDEN EN WERKWIJZE...5 3. BEWAREN VAN MOEDERMELK...7

Nadere informatie

De begeleiding van problemen met veel melk

De begeleiding van problemen met veel melk De begeleiding van problemen met veel melk De kenmerken. Sommige moeders maken extra veel melk aan. Wanneer dit niet in goede banen wordt geleid, kunnen er problemen ontstaan. Bij deze moeders ontstaat

Nadere informatie

checklist borstvoeding

checklist borstvoeding checklist borstvoeding Inleiding U gaat binnenkort bevallen, of u bent bevallen en verblijft samen met uw kind in het OLVG (op de kraam- of kinderafdeling). U heeft besloten borstvoeding te gaan geven.

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Kindergeneeskunde Inleiding Je baby is opgenomen op het ziekenhuis. Na een vaak intensieve en spannende tijd, komt nu een nieuwe fase in

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Flesvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De meeste pasgeborenen krijgen borstvoeding. Er zijn echter medische en/of persoonlijke redenen

Nadere informatie

Borstvoeding voor een twee- of meerling

Borstvoeding voor een twee- of meerling 1/5 Vrouw-kindeenheid Borstvoeding voor een twee- of meerling Inleiding Deze folder geeft u informatie over borstvoeding in het algemeen, en borstvoeding bij een twee- of meerling in het bijzonder. Voordelen

Nadere informatie

Borstvoeding. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? Wanneer voor het eerst voeden?

Borstvoeding. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? Wanneer voor het eerst voeden? Borstvoeding Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom borstvoeding? 1 Wanneer voor het eerst voeden? 1 Hoe moet ik aanleggen? 2 Voedingshoudingen 3 De baby van de borst nemen 3 Tepel-

Nadere informatie

Borstvoeding voor een premature baby

Borstvoeding voor een premature baby Patiënteninformatie Borstvoeding voor een premature baby Het leren drinken aan de borst en afkolven Hoe jonger uw baby is, hoe moeilijker het voor hem is om zelf te drinken. Door onderstaand stappenplan

Nadere informatie