Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 7 en 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 7 en 8"

Transcriptie

1 Brochure OBS Pieter van Thuyl Groep 7 en 8

2 Ter kennismaking Hier kunt u lezen wat we allemaal doen in groep 7 en 8 op de Pieter van Thuylschool Contact met ouders Natuurlijk zijn er momenten dat u graag één van de leerkrachten wil spreken. Het beste moment is na schooltijd of voor 8.15 uur. Telefonisch kan dat op het nummer: Mocht het op dat moment niet uitkomen, dan maken we een afspraak. Uiteraard zijn de leerkrachten ook bereikbaar via de mail. De mailadressen vindt u op het informatieblad. Gedurende het schooljaar zijn er 4 contactavonden voor ouders gepland, ongeveer om de 10 weken. Drie avonden zijn verplicht, dan worden alle ouders uitgenodigd, één contactavond is facultatief. Mocht de leerkracht het nodig vinden dan wordt u uitgenodigd, maar u mag zelf ook het initiatief nemen tot een gesprek. Ook als alles goed gaat bent u van harte welkom. In de Ditjes en Datjes, de nieuwsbrief kunt u zien wanneer de data voor de contactavonden zijn Er worden door de leerkrachten en ouders geen mededelingen over leerlingen gedaan worden op het schoolplein. Bijzonderheden of afspraken over een leerling worden vastgelegd door de leerkrachten. Informatie van school Via de nieuwsbrief blijft u op de hoogte van wat er in de groep speelt. Hierin worden mededelingen gedaan of komen verzoekjes voor bijvoorbeeld hulp of materialen. De nieuwsbrief ontvangt u via . In de klas Schooltijden School start iedere dag om 8.30 uur, de kinderen komen om 8.25 uur binnen via de hoofdingang. Jassen en tassen kunnen worden opgehangen aan de kapstokken bij de hoofdingang. Bij erg modderig weer ook de schoenen. Sloffen / pantoffels mogen dan worden meegenomen voor de warme voeten in de klas.

3 Om uur gaan de kinderen naar huis en worden om uur weer in de klas verwacht. School gaat om uur uit. Op woensdag gaan de kinderen om uur naar huis. Begroeten Bij binnenkomst in de klas geven we de kinderen een hand. Ook voordat de kinderen naar huis gaan aan het eind van de dag doen we dit. Zo kunnen we alle kinderen persoonlijk gedag zeggen en kunnen we ook zien hoe ze binnenkomen. Start van de dag Iedere dag starten we school breed met een kwartier lezen. Hieronder vallen allerlei leesvormen, zoals tutorlezen, Ralfi, duolezen en stillezen. Op maandag starten we met een kwartier sociale en emotionele ontwikkeling. Pauze Om eten en drinken we in de klas, ondertussen kijken we naar het jeugdjournaal. Tussen uur en uur hebben we pauze. De kinderen gaan dan, met uitzondering van slecht weer, naar buiten. Ze spelen op het plein, het voetbalveld of de pannakooi. Dag planning en weekrooster De dagen hebben in de ochtend een gelijke opbouw. De dag start met lezen, gevolgd door taal, na de pauze wordt er gerekend. We sluiten de ochtend af met spelling. In de middag wordt Maandtaak (biologie, geschiedenis en aardrijkskunde) gegeven, maar ook Engels, verkeer en de creatieve vakken. Verder zijn de lestijden van de verschillende vakken door de hele school zoveel mogelijk gelijk. Dit om het mogelijk te maken dat een leerling de instructie van een groep hoger of lager kan volgen. De dag planning is voor de kinderen in te zien door middel van de taakbrief. Met de taakbrief kunnen de kinderen ook zelf hun werk plannen en registreren ze welke taken ze gemaakt hebben. Zelfstandig werken Zelfstandig betekent: Kinderen werken zelfstandig aan opdrachten, kijken deze na en registreren ze indien nodig. Ze maken hierbij gebruik van hun zelfstandig werken blokje, zodat ze zelf kunnen aangeven of hulp van de leerkracht gewenst is of dat ze willen samen werken of liever alleen. Tijdens het zelfstandig werken creëren wij tijd om instructie te geven aan de andere groep of om kinderen, alleen of in een groepje, extra hulp en/of instructie te geven. Instructietafel In de groepen 1 t/m 8 staan instructietafels. De leerlingen krijgen allemaal een centrale instructie. Daarna gaat het grootste deel van de groep zelfstandig aan het werk. Dan komt er een verlengde instructie voor de leerlingen die nog iets meer uitleg nodig hebben. Dit gebeurt aan de instructietafel. Wanneer de leerkracht ziet dat een kind de stof begrijpt en een opdracht zelf kan maken, werkt het kind op zijn of haar eigen plaats verder. Dit om de zelfstandigheid te bevorderen.

4 Methoden Technisch lezen groep 7 en 8: We werken met Estafette, een voortgezet technische leesmethode. Binnen deze methode kan er op verschillende niveaus gewerkt worden. Afhankelijk van de leesontwikkeling van de kinderen, bieden we oefenstof aan. Zo is er voor de kinderen die al goed kunnen lezen genoeg uitdaging in de vorm van Estafettelopers, waarin de kinderen zelfstandig werken. Voor de kinderen die wat meer moeite hebben met lezen is er extra instructie en verlengde leestijd. Estafette staat twee keer per week op het rooster. Belangrijk! Laat de kinderen thuis ook veel lezen, het hele jaar door. Neem ze mee naar de bibliotheek, zoek niet te moeilijke boeken. En vooral: zoek leuke boeken! Maar ook strips en informatieboeken zijn goed. Wij hopen dat we dat u uw kind zo kunt stimuleren om zelf te lezen, dat ze ervaren dat het lezen van boeken leuk is. Lees alstublieft veel voor, in groep 7/8 kan dat ook een artikel van een krant kunnen zijn), lees samen met uw kind en laat uw kind voorlezen. Ook als uw kind het wat moeilijker gaat vinden, blijf oefenen op het niveau dat bij uw kind past. In de bieb vindt u vaak boeken met de aanduiding AVI M7, E7, AVI+. Ook op school werken we met deze aanduiding. AVI is een door Cito ontwikkelde leestoets. Deze wordt ook bij uw kind afgenomen. Niveau M7,E7,AVI+ staat voor het leesniveau wat de kinderen in het midden/eind van groep 7 en 8 bereikt moet hebben. Taal We werken in groep 7/8 met de methode Taal op Maat. Deze methode heeft zowel een taal als een spellinglijn. Via Taal op Maat werken we aan de volgende taalgebieden: woordenschat, taalbeschouwing en spreken en luisteren. Taal staat elke dag op het rooster en spelling 3 keer per week. Begrijpend lezen Dit schooljaar starten we met de digitale Methode Leeslink. Alles van de methode staat op het digibord, is te downloaden en te printen: filmpjes, teksten, opdrachten, strategieën en leerhulpjes. Elke week staan nieuwe lessen online. Dat maakt Leeslink altijd actueel en interessant voor de kinderen. In de methode is aandacht voor de volgende strategieën. Deze strategieën helpen om de tekst beter te begrijpen: 1. Waarom lees ik de tekst? Leesdoel bepalen 2. Waar gaat de tekst over? Voorspellen 3. Wat weet ik al over het onderwerp? Voorkennis ophalen 4. Wat doe ik als ik het niet meer snap? Herstellen 5. Welke vragen zie ik? Vragen stellen 6. Welk plaatje past bij de tekst? Visualiseren 7. Hoe vat ik samen? Samenvatten Groep 7/8 werkt aan dezelfde les en begrijpend lezen staat 2 keer per week op het rooster.

5 Rekenen Dit schooljaar starten we met de nieuwste versie Pluspunt, de opvolger van onze vorige methode. De werkwijze voor de kinderen is dus grotendeels bekend. Het is een methode die geschikt is om mee te werken in combinatiegroepen. Pluspunt is een duidelijk methode die kinderen stapsgewijs leert rekenen en veel oefening en herhaling biedt. De leerlingen in groep 3 t/m 5 volgen allemaal de basisinstructie met verlengde instructie voor een kleine groep leerlingen. Daarnaast zijn er extra opdrachten voor de leerlingen die meer en/of meer uitdagende leerstof nodig hebben. Vanaf groep 6 werken de leerlingen op verschillende niveaus. Er is een basisgroep, een groep die extra in oefening nodig heeft en dus aangepaste leerstof krijgt en een groep die meer en moeilijkere leerstof nodig heeft. De leerlingen oefenen ook op de computer de geleerde lesstof of lesstof die ze nog niet goed beheersen. Hiervoor wordt het computerprogramma van Pluspunt ingezet. Door middel van de nieuwsbrieven zullen wij op de hoogte houden aan welke doelen voor rekenen we in de klas werken. Schrijven Wij werken met de methode Pennenstreken die vanaf groep 3 wordt ingezet. Bij het leren schrijven is het belangrijk te letten op: houding, papierligging en pen/potloodgreep. Een goede pengreep is prettig om ontspannen te kunnen schrijven. Gymnastiek Op maandagmiddag en donderdagochtend hebben de kinderen gym. Debby heeft geen gymbevoegdheid. Tot de kerst geeft Helma daarom deze lessen op de maandagmiddag. Afwisselend worden er spellessen en toestellenlessen gegeven. Wilt u uw kind gymkleren en gymschoenen ( die uw kind zelf vlot aan en uit kan doen) meegeven in een rugtas. Liever deze dagen geen sieraden om doen in verband met kans op blessures. De kinderen mogen alleen een deo roller mee naar gymnastiek nemen, geen deo spuitbus. Maandtaak Dit schooljaar is er gestart met de methode Maandtaak voor geschiedenis, natuur en aardrijkskunde. Vorig jaar is er in groep 5&6 al proefgedraaid met deze methode en is goed bevallen. Maandtaak is een digitale methode voor wereldoriëntatie en is voornamelijk opgebouwd rond de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. In het inspectierapport van kwaliteits- onderzoek voor de basisschool wordt het gebruik van Maandtaak positief beoordeeld. In Maandtaak zijn ook de vakgebieden handvaardigheid, natuurkunde en techniek geïntegreerd. Muziek We geven muzieklessen volgens de methode Moet je doen of leren de kinderen liedjes aan bij thema s die op dat moment actueel zijn in de groep. Verkeer De lessen verkeer worden gegeven uit de jeugdverkeerskrant van Veilig Verkeer Nederland. Ook wordt ter ondersteuning en verduidelijking de website af en toe gebruikt.

6 Tekenen en handvaardigheid (Crea) Op vrijdagmiddag staat Crea op het programma. Hieronder vallen de vakken tekenen en handvaardigheid. We proberen hierbij verschillende technieken aan bod te laten komen en aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen en bij de thema s die aan bod komen in Maandtaak. Ook zullen de verschillende feestdagen en projecten centraal staan. Engels In groep 7 en 8 wordt ook Engels gegeven. Via de digitale methode Groove me wordt de kinderen geleerd hoe ze zich verstaanbaar kunnen maken in het Engels. Groove me werkt met Engelstalige popliedjes en gebruikt de teksten hiervan om kinderen Engels te leren. Een feest om mee te werken, voor kind en juf. Huiswerk In de groepen 7 en 8 krijgen de kinderen ook huiswerk mee. Voor spelling is dat BLOON. Een oefening op de computer die de kinderen ook thuis kunnen maken. PBS We werken op school met PBS. PBS gaat er vanuit dat je goed gedrag kan leren. Onze speerpunten zijn: Veiligheid, Zelfstandigheid en Verantwoordelijkheid. Bij deze waarden hebben we gedragsverwachtingen beschreven en bijbehorende lessen. PBS gaat er vanuit dat positief bekrachtigen helpt. Kinderen worden daarom beloond, wanneer ze goed gedrag laten zien. Zij krijgen dan een smiley van de leerkracht. Dit kan de eigen leerkracht zijn, maar ook de leerkracht van een andere groep. In dit kader heeft iedere groep een PBS muur, waarop de leerlingen bijhouden hoeveel smiley s zij verdiend hebben. De verdiende smiley s mogen ingewisseld worden voor een persoonlijke - of groepsbeloning, zoals bijvoorbeeld een kleurplaat uitkiezen of een spelletje voor de hele groep. Naast PBS is elk kind een keer de Kanjer van de week. Tijdens deze week wordt uw kind extra in het zonnetje gezet. Het mag spullen van huis meenemen en iets over zichzelf vertellen. Doel hiervan is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. ICT in de klas Iedere groep heeft de beschikking over één computer per 5 leerlingen. Hierop kunnen de kinderen met behulp van verschillende programma s hun reken- taal en leesvaardigheden oefenen. Ook heeft iedere groep per dit schooljaar de beschikking over twee IPad s. Toetsen Regelmatig controleren we door middel van methode gebonden toetsen hoe het met de vorderingen van de kinderen gaat. Twee keer per jaar maken de kinderen voor de verschillende leergebieden de toetsen van het CITO. Met behulp van deze toetsen kunnen we problemen tijdig onderkennen en hierop inspelen.

7 Rapporten Twee keer per jaar krijgt uw kind een rapport mee naar huis. Het eerste rapport omvat datgene wat uw kind op dat moment beheerst. Verjaardagen De verjaardag van uw kind wordt in de ochtend gevierd, zonder de aanwezigheid van de ouders. Traktaties graag niet te groot. De leerkrachten hoeven geen speciale traktatie. Na het trakteren in de klas mag het kind langs de andere klassen gaan. Cito eindtoets Verplichte centrale eindtoets PO : Zoals inmiddels bekend is de cito eindtoets in schooljaar een verplichte toets geworden voor alle basisscholen. Het wordt de centrale eindtoets PO. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de centrale eindtoets. Deze wordt in samenwerking met Stichting Cito gemaakt. De centrale eindtoets bestaat uit twee onderdelen: Nederlandse taal en rekenen. Deze twee onderdelen zijn verplicht. Daarnaast kunne scholen kiezen voor wereldoriëntatie. De centrale eindtoets neemt drie dagdelen in beslag. Wereldoriëntatie wordt ook binnen deze drie dagdelen afgenomen. De centrale eindtoets is op twee niveaus: eindtoets B (Basis) en eindtoets N (Niveau). De eindtoets N is voor die leerlingen waar van verwacht wordt dat ze uitstromen richting VMBO BB- KB. Op 1 augustus 2010 is de Wet referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen van kracht geworden. De referentieniveaus geven aan wat de leerlingen moeten kennen en kunnen op het gebied van taal en rekenen op belangrijke momenten in hun schoolloopbaan. Doel van de wet is om een betere aansluiting te bewerkstellingen tussen het taal- en rekenonderwijs in de verschillende sectoren: PO, vso, VO en mbo. Daarnaast beoogt de wet ook de taal- en rekenvaardigheden van de leerlingen te verbeteren. De centrale eindtoets meet welk referentieniveau de leerling heeft bereikt: 1F, 1S of 2F. Scholen kunnen kiezen voor een digitale of papieren versie van de centrale eindtoets. Scholen die ook kiezen voor Wereldoriëntatie maken de eindtoets op papier. Tijdens het inhaalmoment, voor leerlingen die de eerste afname (deels) gemist hebben, kan de centrale toets ook digitaal afgenomen worden. Het onderdeel Wereldoriëntatie komt dan te vervallen. De afname data voor de centrale eindtoets zijn: Papieren versie: dinsdag 21, woensdag 22 en donderdag 23 april 2015 Digitale versie: woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 mei 2015 óf dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 april Inschrijving centrale eindtoets start 0-14 november Alle basisscholen ontvangen dan informatie van het CvTE. Vier weken na de afname centrale eindtoets ontvangt school voor iedere leerling een leerling rapport op papier. De leerling rapporten zijn via Cito-portal al eerder beschikbaar. Daarnaast krijgt school via de Cito-portal ook de beschikking over diverse rapportages op schoolniveau. Schooladvies: Elke leerling in groep 8 krijgt van zijn school voor 1 maart 2015 schriftelijk een schooladvies. Hierin staat welk type voortgezet onderwijs het beste bij de leerling past.

8 De school kijkt daarvoor o.a. naar: leerprestaties, aanleg en ontwikkeling tijdens de gehele basisschoolperiode. Naast dit advies komt er, door de invoering van de verplichte eindtoets PO, voor alle leerlingen in Nederland een zogenaamde objectief tweede gegeven bij, in de vorm van een resultaat op de centrale eindtoets of op een andere eindtoets PO. Het schooladvies is vanaf 2015 leidend bij de plaatsing van leerlingen in het VO. Als de leerling de ventrale eindtoets beter maakt van verwacht, dan moet de school het schooladvies heroverwegen, in overleg met ouders/verzorgers. De heroverweging kan leiden tot een wijziging in het schooladvies, maar er kan ook beslist worden afgeweken van het resultaat van de eindtoets. Soms is het resultaat van de eindtoets minder goed dan verwacht. In dat geval mag de school het advies niet aanpassen. Deelname aan de centrale eindtoets is niet altijd verplicht. Onderstaande leerlingen mogen deelnemen, maar moeten niet: Leerlingen die zeer moeilijk lerend zijn Leerlingen die meervoudig gehandicapt zijn Leerlingen die korter dan 4 jaar in Nederland wonen en de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Voor leerlingen met speciale ondersteuningsbehoeften zijn de volgende mogelijkheden: Een braille-versie Een audio-versie; voor o.a. leerlingen met een leesbeperking (dyslexie) of visuele beperking Een pdf geschikt voor tekst-naar-spraak-software; o.a. voor leerlingen met dyslexie of visuele beperking Een vergrote versie (A3 en zwart-wit); o.a. voor leerlingen met dyslexie of visuele beperking Een zwart-witversie op normale grootte; voor kleurenblinde leerlingen Daarnaast heeft de school de mogelijkheid om rekening te houden met de speciale behoeften van deze leerlingen, bijvoorbeeld door tijdverlenging. De beslissing of een leerling speciale ondersteuning nodig heeft, is aan de school. LWOO en PRO aanvragen: Vóór 1 december 2014 moet school eventuele aanvragen LWOO (Leerwegondersteunend onderwijs) en PRO (praktijkonderwijs). Beide aanvragen gaan alleen in overleg met en na toestemming van ouders. Om in aanmerking te kunnen komen voor LWOO of PRO moeten leerlingen aan criteria voldoen. Of uw kind in aanmerking kan komen voor een aanvraag hoort u van ons. Voordat er toekenning LWOO of PRO plaats kan vinden wordt uw kind eerst onderzocht door een orthopedagoog van het VO (vervolgonderwijs). De uitslag is bindend. Daar kunt u als ouder of wij als school niet op terug komen. Wij leggen de procedure graag aan u uit. Open dagen VO: Om tot een goede keus te komen met betrekking tot het vervolgonderwijs adviseren wij om vooral gebruik te maken van de open dagen die alle VO scholen hebben. Samen met uw kind kunt u sfeer proeven en vragen stellen. In dagbladen of aankondigingen wordt u op de hoogte gesteld wanneer de open dagen zijn.

9 Algemeen Wij vinden het erg belangrijk dat zowel de ouders als de leerkracht goed op de hoogte zijn van de situatie van het kind. Wacht niet met het bespreken van problemen. Loopt u rustig even bij ons binnen. Het is altijd mogelijk om een afspraak te maken voor een uitgebreider gesprek na schooltijd. Wij nemen graag de tijd voor uw verhaal. Als leerkrachten doen wij geen mededelingen over leerlingen op het schoolplein. Dit is informatie die tussen ouders en leerkracht moet blijven en die alleen besproken wordt, met u, in de klas. Wij willen u vragen hetzelfde te doen richting de leerkrachten. Wilt u iets zeggen over uw kind tegen de leerkracht, dan graag na schooltijd in de klas. Bijzonderheden of afspraken worden door de leerkrachten vastgelegd. Zo maken we er samen een goed schooljaar van! Kom gerust als u nog vragen of opmerkingen heeft n.a.v. deze brochure.. Met vriendelijke groet, De leerkrachten van groep 7/8.

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 5 en 6

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 5 en 6 Brochure OBS Pieter van Thuyl Groep 5 en 6 Brochure In deze brochure kunt u lezen wat we allemaal doen in groep 5 en 6 op de Pieter van Thuylschool. Contact met ouders. U kunt ons altijd spreken na schooltijd.

Nadere informatie

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 3 en 4

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 3 en 4 Brochure OBS Pieter van Thuyl Groep 3 en 4 Welkomstwoord: In deze brochure kunt u ( bijna ) alles lezen over het geen er speelt in groep 3 en 4 op de Pieter van Thuyl. Contact met ouders: U kunt de leerkrachten

Nadere informatie

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 1 en 2

Brochure. OBS Pieter van Thuyl. Groep 1 en 2 Brochure OBS Pieter van Thuyl Groep 1 en 2 Ter informatie deze brochure, zodat u kunt lezen wat er speelt in groep 1 en 2 op de Pieter van Thuyl. Contact met ouders: U kunt altijd spreken met de leerkrachten

Nadere informatie

DE centrale. informatie voor scholen. Staatsexamens Centrale eindtoets Nederlands VO primair onderwijs DE CENTRALE EINDTOETS PO IN 2015 1

DE centrale. informatie voor scholen. Staatsexamens Centrale eindtoets Nederlands VO primair onderwijs DE CENTRALE EINDTOETS PO IN 2015 1 DE centrale EINDtoets PO in 2015 informatie voor scholen DE CENTRALE EINDTOETS PO IN 2015 1 Staatsexamens Centrale eindtoets Nederlands VO primair onderwijs als tweede taal De eindtoets bepaalt niet mijn

Nadere informatie

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm

Welkom. Wat leren we in groep 5? Psalm Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016

Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Informatie groep 5 Daltonschool In Balans Schooljaar 2015/2016 Leerkrachten: 4/5 Anja Smits en Jennie van Laarhoven 5A Marloes Bongers ALGEMEEN GEDEELTE Zelfstandig werken In de groepen 5 werken de leerlingen

Nadere informatie

Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016

Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016 Informatieboekje groep 4 schooljaar 2015-2016 Welkom in de groepen 4 Groep 4a Dimf van Balen dvbalen@bshofstee.nl Groep 4b Eveline Bindels ebindels@bshofstee.nl Vicky van Beckhoven vvbeckhoven@bshofstee.nl

Nadere informatie

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4

Klasseninformatie schooljaar 2015-2016. Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 1. 1. De leerkracht en de groep 2. Dit jaar hebben de kinderen op maandag en dinsdag les van juf Hen van Gils. Op woensdag t/m vrijdag van juf Maike Romp. Wij zijn gestart

Nadere informatie

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames

Groep 6/7. Algemeen. Schooljaar 2015/2016. Informatiebrief. Video-opnames Groep 6/7 Informatiebrief Schooljaar 2015/2016 Algemeen o Inloop: leerlingen mogen van 8.15 uur en 13.00 uur naar de klas toe gaan. De leerkracht is dan in de klas. Leerkrachten: Op maandag, dinsdag en

Nadere informatie

Openbare Basisschool J. v.d. Hoeven Epse. g r o e p

Openbare Basisschool J. v.d. Hoeven Epse. g r o e p Openbare Basisschool J. v.d. Hoeven Epse g r o e p 8 NAAR GROEP 8 Dit schooljaar zit uw kind in groep 8. Wat voor sommige ouders allemaal heel gewoon is, is voor sommigen een nieuwe stap. Wie is hun nieuwe

Nadere informatie

Informatieboekje groep 3

Informatieboekje groep 3 Informatieboekje groep 3 Schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 3 Aansluitend aan de informatieavond geven wij u graag dit boekje mee. Hierin kunt u (bijna) alles lezen over hetgeen er speelt in groep

Nadere informatie

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag?

Wat leren wij? Algemene informatie: En wat leren wij met taal, spelling, begrijpend lezen en rekenen? Waar gaan wij mee aan de slag? Wij werken tijdens de verschillende (les)momenten aan de 5 principes van ons Daltononderwijs: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en reflectie. Als u benieuwd bent hoe deze

Nadere informatie

Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen

Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen Informatieboekje schooljaar 2011-2012 groep 6 RKBS De Hofstee Carli Koster Judith Balemans Edwin Kraan Louis Oomen Welkomstwoordje Uw kind zit dit jaar in groep 6A of in groep 6B. In beide groepen hebben

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2014 2015 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017

informatie groep 4 Beste ouders, 18 september 2017 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 18 september 2017 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Jaarprogramma. Algemeen

Jaarprogramma. Algemeen 1 Jaarprogramma Algemeen Binnen komen De kinderen van groep 4 tot en met 8 komen binnen nadat de schoolbel is gegaan. De inloop is vanaf groep 4 voorbij; het is ook niet meer de bedoeling dat ouders mee

Nadere informatie

DE CENTRALE EINDTOETS IN 2016

DE CENTRALE EINDTOETS IN 2016 DE CENTRALE EINDTOETS IN 2016 INFORMATIE VOOR SCHOLEN DE CENTRALE EINDTOETS IN 2016 1 Staatsexamens Centrale Eindtoets Nederlands VO primair onderwijs als tweede taal Ik heb al een schooladvies gekregen

Nadere informatie

Algemene belangrijke zaken

Algemene belangrijke zaken Algemene belangrijke zaken Binnenkomst: de kinderen mogen vanaf 8.15 uur binnen komen om hun tas en hapje en drankje binnen neer te zetten/ op te hangen. Daarna gaan de kinderen naar het plein waar een

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond groep 7

Welkom. Informatieavond groep 7 Welkom Informatieavond groep 7 Wat komt vanavond ter sprake? Voorstellen Vakken en toetsing in groep 7 Rekenen Hoofdrekenen, herhaald aftrekken, metriek stelsel, breuken, procenten, zakrekenmachine. Er

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool

Informatieboekje. Groep 4. Juliana van Stolbergschool Informatieboekje Groep 4 Juliana van Stolbergschool Voorwoord Hierbij ontvangt u het informatieboekje van groep 4. In dit boekje staat informatie over het reilen en zeilen in de groep. U vindt in dit boekje

Nadere informatie

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016

Informatieboekje. Groep 8. Obs de Toermalijn 2015-2016 Informatieboekje Groep 8 Obs de Toermalijn 2015-2016 De leerstof in groep 8 Nederlandse taal : Begrijpend lezen Voor het vak begrijpend lezen hanteren we de methode Nieuwsbegrip. Deze methode legt de nadruk

Nadere informatie

Informatieboekje bovenbouw

Informatieboekje bovenbouw Informatieboekje bovenbouw Voor ouders en kinderen uit de bovenbouw. INHOUD Inleiding... 3 Agenda... 3 Toetsrooster... 5 Reguliere toetsen.... 5 Wereldoriëntatie:... 5 Taal, rekenen en Engels:... 5 Boekverslag/

Nadere informatie

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur

Informatie bovenbouw Donderdag 29 september: uur Informatie bovenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september: 14.30 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding van

Nadere informatie

Informatieavond groep 5

Informatieavond groep 5 Informatieavond groep 5 Programma Weekindeling Weekplanning Directe instructiemodel Leer en onderwijsbehoeften Diverse vakken De groep Zelfstandigheid Vragen Weekindeling Gemma: Maandag, donderdag & vrijdag

Nadere informatie

Informatiefolder Middenbouw 1 2015/2016

Informatiefolder Middenbouw 1 2015/2016 Informatiefolder Middenbouw 1 2015/2016 Beste ouders/ verzorgers, Door middel van deze gids wil ik u graag informeren over de gang van zaken in deze groep. Voor elke groep is er specifieke informatie.

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 3 en 4 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 3 en 4 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een

Nadere informatie

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur

Informatie middenbouw Donderdag 29 september 2016: uur uur Informatie middenbouw 2016 2017 Donderdag 29 september 2016: 14.30 uur 16.00 uur CBS De Lichtbron Johan Frisostraat 2 9285 TS Buitenpost 0511 542 385 Welkom in onze groep, Vanmiddag krijgt u een rondleiding

Nadere informatie

Dag van de week. Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs)

Dag van de week. Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs) Dag van de week Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Wie? Juf Femke Juf Romy (stagiaire 1 e jaar PABO) Juf Michelle (stagiaire opleiding Bewegingsonderwijs) Juf Femke Juf Femke Juf Femke Meneer Marcel

Nadere informatie

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger,

Betreft: informatie groep 8. Beste ouder/verzorger, 01 / 05 Datum 9 09 15 Betreft: informatie groep 8 01 / 05 Batenstein 01 1 / 05 2403 PK Alphen aan den Rijn T +31 (0)172 431 232 E r.redegeld@skba.nl 01 / 05 www.basisschoolspectrum.nl Beste ouder/verzorger,

Nadere informatie

Informatie-avond. groep 8 Schooljaar 2015-2016

Informatie-avond. groep 8 Schooljaar 2015-2016 Informatie-avond groep 8 Schooljaar 2015-2016 Afspraken Klassenouder/Luizenouder Social Media Huiswerk Gip-model/planner Pilot Wereldoriëntatie Nieuwe methodes Excursies Musical Schoolkamp Cito-toetsen

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 Schooljaar 2014-2015 foto van de nieuwe groep! Beste ouders, In deze folder vindt u de basis- informatie die van belang is voor uw kind in groep 5. Aanvullende informatie zult

Nadere informatie

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015 Even voorstellen De kinderen van groep 6A komen bij mij, Miranda van Arendonk in de klas. Ik werk sinds 2003 op De Hofstee. Daarvoor heb ik heel even in Made

Nadere informatie

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4.

Groepsinfo-folder BS Theresia 1. Informatie folder groep 4. Welkom in groep 4. Informatie folder groep 4 Postbus 16 5170AA Kaatsheuvel Tel: 0416-540 939 Email: directie@theresia-kaatsheuvel.nl Welkom in groep 4. Leuk dat uw kind in groep 4 zit. We zijn al enkele weken bezig en zoals

Nadere informatie

Informatieavond groep 4

Informatieavond groep 4 Informatieavond groep 4 Dagindeling- weekrooster -Elke dag starten we met stillezen, om het lezen te bevorderen. Zo beginnen we de dag altijd heel rustig. -Daarna hebben we het vak; levensbeschouwing en

Nadere informatie

Informatiefolder. Groep 3/4. Schooljaar 2015-2016. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

Informatiefolder. Groep 3/4. Schooljaar 2015-2016. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com Informatiefolder Groep 3/4 Schooljaar 2015-2016 1 Informatie schooljaar 2015-2016 Groep 3 en 4 Voor u ligt de informatiefolder van de groep, waarin uw kind dit schooljaar zit. In deze informatiefolder

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Informatie-avond. groep 7 Schooljaar 2015-2016

Informatie-avond. groep 7 Schooljaar 2015-2016 Informatie-avond groep 7 Schooljaar 2015-2016 Inhoud powerpointpresentatie Afspraken Social Media Huiswerk Gip-model/planner Pilot Wereldoriëntatie Nieuwe methodes Cito-toetsen LOVS Advisering Voortgezet

Nadere informatie

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8 Cbs De Akker informatie groep 7 / 8 2015-2016 INFORMATIE van groep 7/8 In dit boekje willen we u informatie geven over het werken in de combinatiegroep 7/8. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw

Informatieboekje. Middenbouw. Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Informatieboekje Middenbouw Voor ouders en kinderen uit de middenbouw Lezen In groep 3 en 4 is het leren lezen erg belangrijk. Kinderen moeten veel kilometers lezen om zo steeds vloeiender en foutloos

Nadere informatie

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben.

We zullen door middel van deze korte samenvatting laten zien wat wij doen bij de verschillende vakken die we hebben. Informatie groep 4 Welkom op de site van groep 4 van CBS De Bargeweide. Er zitten 27 kinderen in groep 4. We hebben twee juffen, juf Annet Semmekrot en juf Wietske Scholts. Juf Wietske wordt op dit moment

Nadere informatie

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Welkom in groep 8. Beste ouder(s)/verzorger(s), Welkom in groep 8 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hierbij ontvangt u het informatieboekje van de groep, waarin uw zoon of dochter dit schooljaar zit. Voor elke groep is er een eigen boekje met daarin belangrijke

Nadere informatie

Zo gaat dat in de. Populier

Zo gaat dat in de. Populier Zo gaat dat in de. Populier schooljaar 2017-2018 In dit boekje vindt u allerlei informatie over de bovenbouw. Praktische punten en een toelichting op hoe we in de bovenbouw werken. Veel leesplezier! Toelichting

Nadere informatie

Een nieuw schooljaar.

Een nieuw schooljaar. Een nieuw schooljaar. Na de grote vakantie heeft uw kind weer een grote stap gemaakt op onze school. Hij/zij is gestart in een nieuw leerjaar. Dat is altijd heel leuk en tegelijkertijd ook heel spannend.

Nadere informatie

Informatie groep 3 en 4

Informatie groep 3 en 4 Informatie groep 3 en 4 Hierbij even wat informatie over de dingen waar uw kind dit schooljaar mee te maken krijgt. Dit kan u helderheid verschaffen over wat de kinderen leren in groep 3 en 4. En ook hoe

Nadere informatie

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8

Cbs De Akker. informatie groep 7 / 8 Cbs De Akker informatie groep 7 / 8 2014-2015 INFORMATIE van groep 7/8 In dit boekje willen we u informatie geven over het werken in de combinatiegroep 7/8. Verschillende praktische zaken komen hierin

Nadere informatie

Informatieboekje Informatieboekje groep 7 Beekpark Schooljaar

Informatieboekje Informatieboekje groep 7 Beekpark Schooljaar Informatieboekje Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 7 van Basisschool Beekpark. In dit boekje vindt u allerlei informatie: informatie over onze school, ons onderwijs

Nadere informatie

Informatieavond groep 4b

Informatieavond groep 4b Informatieavond groep 4b Leerkrachten: Chantal Laven: aanwezig op maandag en dinsdag. Anja v.d. Maaden: aanwezig op woensdagmorgen, donderdag en vrijdagmorgen. Samenstelling van de groep: 25 leerlingen

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Welkom in. groep 3-4a

Welkom in. groep 3-4a Welkom in groep 3-4a EVEN VOORSTELLEN Lonneke Vleugels: maandag, dinsdag en woensdag Loes Oelers: donderdag en vrijdag INLOOPTIJDEN s Morgens van 8.20 uur tot 8.30 uur. s Middags van 13.00 uur tot 13.15

Nadere informatie

Algemene informatie groep 7/8. Welke leerkracht. Van maandag tot en met vrijdag werkt juf Wija in de groep.

Algemene informatie groep 7/8. Welke leerkracht. Van maandag tot en met vrijdag werkt juf Wija in de groep. Algemene informatie groep 7/8 Welke leerkracht. Van maandag tot en met vrijdag werkt juf Wija in de groep. Vakleerkrachten en ander personeel. Astrid Bibo, onderwijsassistente: maandag,dinsdag, donderdag,

Nadere informatie

Informatieboekje 2014-2015 Groep 1 en 2 Hortensiastraat 31 8013 AA Zwolle Tel. 038 421 95 83 directie.het.mozaiek@vivente.nu www.het-mozaiek.nl Informatie voor de kleutergroepen In dit informatieboekje

Nadere informatie

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015

informatie groep 4 Beste ouders, 8 september 2015 informatie groep 4 Kbs De Werft Raaimoeren 21 4824 KA Breda 076-5410515 www.dewerft.nl kbsdewerft_info@inos.nl Beste ouders, 8 september 2015 Uw kind zit ondertussen alweer enkele jaren op de basisschool.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2014-2015 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Juf Teatske Juf Marleen Juf Judith Het informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe

Nadere informatie

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 8 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Beste ouders, Dit jaar zal er een belangrijke keuze gemaakt moeten worden. Naar welke school gaat uw zoon/dochter volgend

Nadere informatie

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5.

De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van groep 4 de combinatiegroep 4/5. Informatie groep 5 Algemeen: Leerkrachten: Ellen Moerman maandag, dinsdag en woensdag. Iris Stuur donderdag en vrijdag. Groep 5 De groep 5 bestaat uit 14 leerlingen, zij vormen samen met 9 leerlingen van

Nadere informatie

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk!

Informatie groep 4 Taal Spelling Begrijpend lezen Rekenen Thuis oefenen is daarbij heel belangrijk! Taal Onze taalmethode heet Taalactief. Deze methode werkt met verschillende thema s, bijvoorbeeld vriendschap. De eerste 3 weken van een thema krijgen alle kinderen basisinstructie. Daarbij moeten ze een

Nadere informatie

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag)

Even voorstellen. Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) Informatie groep 6b Even voorstellen Juf Jacqueline (Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag) Juf Loes (Woensdag) De vakken in groep 6 Taal De basisstof is onderverdeeld in: Woordenschat Taal Verkennen

Nadere informatie

2015-2016. [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C.

2015-2016. [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C. 2015-2016 [INFORMATIE VOOR OUDERS] Dit document bevat informatie voor groep 3C. Informatieblad groep 3C Algemeen: - We beginnen s ochtends om half negen. Tot de herfstvakantie mogen de kinderen na de eerste

Nadere informatie

ALGEMENE INFO. Groep 4b/5b

ALGEMENE INFO. Groep 4b/5b ALGEMENE INFO Groep 4b/5b 1 Inhoud Leerkrachten groep 4b/5b dia 3 De vakken dia 4 t/m 17 Toetsen & Rapporten dia 18 en 19 Huiswerk dia 20 Ouderhulp dia 21 Vragen dia 22 Afsluiting dia 23 2 Leerkrachten

Nadere informatie

Groepsleerkrachten: juf Dominique ( maandag, donderdag en vrijdag) en meester Menno ( dinsdag en woensdag )

Groepsleerkrachten: juf Dominique ( maandag, donderdag en vrijdag) en meester Menno ( dinsdag en woensdag ) RKBS Inghelosenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelosenberghe@ogperspecto.nl www.inghelosenberghe.nl Informatie groep 8 Groepsleerkrachten: juf Dominique ( maandag,

Nadere informatie

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma

Het huiswerk heeft de volgende functies: - Het kan er toe bijdragen dat kinderen niet achterop raken met het onderwijsprogramma Huiswerk op De Springplank Informatiebrochure voor ouders / verzorgers Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op De Springplank. We hopen dat deze informatie

Nadere informatie

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut

Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool De Lispeltuut Informatieboekje groep 7 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool De Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 Beste ouders, Voor u ligt het informatieboekje van groep 7. Hierin staat informatie over de vakken

Nadere informatie

Informatie groep

Informatie groep Informatie groep 3 2017-2018 Informatie groep 3. Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen over heeft, dan

Nadere informatie

Informatiebulletin groep 5 2015-2016

Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Informatiebulletin groep 5 2015-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Hieronder de informatie over groep 5. Uiteraard wordt u ook dit schooljaar middels de nieuwsbrief geinformeerd. Mocht u nog vragen hebben

Nadere informatie

Groep 3/4. Zo gaat dat bij ons in de groep. Informatieboekje voor de ouders van groep 3/4

Groep 3/4. Zo gaat dat bij ons in de groep. Informatieboekje voor de ouders van groep 3/4 Groep 3/4 Zo gaat dat bij ons in de groep Informatieboekje voor de ouders van groep 3/4 10 Algemene informatie Het binnen komen Om 8:20 uur gaat de deur open. De kinderen hangen hun jas aan de kapstok.

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-6 schooljaar 2015-2016 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Oostkapelle, september 2015 informatieboekje voor groep 5/6 In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke

Nadere informatie

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016

WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ 2015-2016 WEEKACTIVITEITENPLAN GROEP 8 ~ Groep 8 Groepsleider: Bert van der Lijn (op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdagochtend) Groepsleider: Siete Horjus (op vrijdagmiddag) Groepsleider: Sjoukje Meijer/Kim

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen.

Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. Informatie over de gang van zaken in leerjaar 5 Sabine Sommer is Interne begeleider van de bovenbouw.. Zij gaat vooral over de zorg van de kinderen. ALGEMEEN Het allerbelangrijkste vinden wij dat de kinderen

Nadere informatie

Informatieboekje Groep

Informatieboekje Groep Informatieboekje Groep 5 Basisschool de Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding In dit informatieboekje vindt u alles wat u moet weten over groep 5 op basisschool de Peppel.

Nadere informatie

Huiswerk op de Sint Josephschool.

Huiswerk op de Sint Josephschool. Huiswerk op de Sint Josephschool. Informatiebrochure voor ouders / verzorgers. Deze brochure is opgezet om u als ouders/verzorgers te informeren over de rol van huiswerk op de Sint Josephschool. We hopen

Nadere informatie

Aan de ouders van groep 4 en 5

Aan de ouders van groep 4 en 5 Aan de ouders van groep 4 en 5 U bent gewend om aan het begin van elk schooljaar informatie te krijgen over het reilen en zeilen in de groep van uw kind. In deze brief willen wij een aantal zaken op een

Nadere informatie

Informatieavond groep 6. Even voorstellen

Informatieavond groep 6. Even voorstellen Informatieavond groep 6 Even voorstellen Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag juf Gabry juf Gabry juf Danielle juf Gabry juf Gabry Taal - Woordenschat - Taal verkennen - Schrijven - Spreken en Verschillende

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora

Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Informatieboekje groep 1 & 2 van Aurora Van harte welkom op Aurora! In dit boekje kunt u lezen hoe het er aan toe gaat op onze school Aurora. Veel leesplezier gewenst! Naar school gaan: De kinderen mogen

Nadere informatie

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje

Welkom. Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Groep 5 Welkom Voorstellen Hoe werkenwij in de klas? Vakken/ methodes Zorg Regels van de groep Praktische zaken Vragenrondje Voorstellen Groep 5A juf Fleur: maandag, dinsdag en woensdag juf Marijke: donderdag

Nadere informatie

Informatiefolder groep 5

Informatiefolder groep 5 Informatiefolder groep 5 2017-2018 Stillezen Het eerste kwartier van de dag wordt gebruikt voor het stillezen. De leerkracht kan dan extra aandacht geven aan kinderen met hulpvragen of aanvullende onderwijsbehoeften.

Nadere informatie

Groepsgids Groep 7-8

Groepsgids Groep 7-8 Groepsgids 2017-2018 Groep 7-8 Wie werken er in de groepen 7/8: Monique van Gemert Simon van Nieuwland m.vangemert@dezonnepoort.nl s.vannieuwland@dezonnepoort.nl De Bruggenbouwers maandag dinsdag (gymdag)

Nadere informatie

ouderavond bovenbouw 2015 /2016

ouderavond bovenbouw 2015 /2016 ouderavond bovenbouw 2015 /2016 Inhoud avond Schoolregels Methodes Rapportfolio Leerlingvolgsysteem, citotoetsen en handelingsplannen Huiswerk Na schooltijd De weg naar het voortgezet onderwijs Kamp Huishoudelijke

Nadere informatie

Informatieboekje Informatieboekje groep 8 Beekpark Schooljaar

Informatieboekje Informatieboekje groep 8 Beekpark Schooljaar Informatieboekje Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 8 van Basisschool Beekpark. In dit boekje vindt u allerlei informatie: informatie over onze school, ons onderwijs

Nadere informatie

Informatie over groep 3 en 4

Informatie over groep 3 en 4 Informatie over groep 3 en 4 Schooljaar 2015-2016 Wij stellen ons voor Mijn naam is Marie-José Kostense, leerkracht van groep 3/4. Naast de rol van leerkracht vervul ik de rol van taal-leescoördinator

Nadere informatie

Informatiebrief groep 7/8

Informatiebrief groep 7/8 Informatiebrief groep 7/8 Schooljaar 2018/2019 De Molenwiek groep 7/8 Leerkrachten: Ma, di, do, vr, : Marianne Mackaay Wo: Eline van Kleef Wilt u er voor zorgen dat uw kind op tijd op school is? Indien

Nadere informatie

Informatie. groep 5/6

Informatie. groep 5/6 Informatie groep 5/6 2017-2018 Informatie groep 7/8. Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen over heeft,

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 1/2 CBS DE VAART 2015-2016 Informatieboekje groep 1/2 De schoolregels Op onze school zijn 3 hoofdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tot deze hoofdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander

Nadere informatie

-INFO groep 5- Welkom

-INFO groep 5- Welkom Welkom De eerste schoolweken liggen alweer achter ons. In uw handen heeft u nu de infobrief van groep 5. Hier kunt u belangrijke informatie vinden over groep 5, voor uw kind. Wanneer u vragen / opmerkingen

Nadere informatie

Welkom bij de informatieavond van groep 7!

Welkom bij de informatieavond van groep 7! Welkom bij de informatieavond van groep 7! Dit zijn wij! Agenda O Even voorstellen O Toelichting op de vakken O Thematisch werken O Inloop O Leerlingenzorg O Thuis O Praktische zaken O Kirsten van Gerven

Nadere informatie

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure:

De overgang naar een vorm van voortgezet onderwijs is onze grootste taak dit schooljaar. Even kort de procedure: Info groepen 8 Beste ouders/verzorgers, Groep 8 is en blijft een bijzonder jaar. We hebben een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet. Het Voortgezet onderwijs: De overgang naar een vorm van voortgezet

Nadere informatie

Informatie. groep 4/5

Informatie. groep 4/5 Informatie groep 4/5 2017-2018 Informatie groep 4/5 Als aanvulling op de schoolgids, hebben we puntsgewijs zaken op papier gezet, die voor komend schooljaar van belang zijn. Als u er vragen over heeft,

Nadere informatie

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers.

Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Groep 6-1 - INLEIDING Beste ouder(s), Hierbij treft u een informatiebrochure aan met de gegevens over de leer- en oefenstof en de manier van werken in groep 6 op de Haafakkers. Naast de ouderavonden, de

Nadere informatie

Informatiefolder Schooljaar Groep MB1

Informatiefolder Schooljaar Groep MB1 Informatiefolder Schooljaar 2017-2018 Groep MB1 Elimschool Molenstraat 3, 7462 TK Rijssen Tel.: 0548-542030 Fax: 0548-542012 E-mail: directie@elimschoolrijssen.nl Beste ouders/ verzorgers, Door middel

Nadere informatie

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut

Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014. Samenwerkingsschool de Lispeltuut Informatieboekje groep 5-7 schooljaar 2013-2014 Samenwerkingsschool de Lispeltuut Het informatieboekje voor groep 5/7. In dit boekje willen wij u in t kort vertellen hoe en met welke methodes we werken

Nadere informatie

Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg

Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg Informatieavond groep 5a Renske Jansse en Joyce van Konijnenburg Voorstellen Renske Staat op woensdag, donderdag en vrijdag voor de groep. Vanaf januari 2015 gaat zij met zwangerschapsverlof. Er zal vanaf

Nadere informatie

Informatie avond groep 7

Informatie avond groep 7 Informatie avond groep 7 Technisch Lezen: Net als vorig jaar hebben wij 3x per week Estafette lezen. Maandag-, woensdag- en vrijdagochtend het eerste half uur. Kinderen lezen hierbij op eigen niveau. Begrijpend

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun

11 september 2014. Carin de Beijer Stieneke Bun 11 Carin de Beijer Stieneke Bun De juffen Juf Carin Maandag en dinsdag 16 woensdagen Juf Stieneke Donderdag en vrijdag 22 woensdagen 2 Weektaak Zelfstandig werken Verschillende vakken Eigen werk en tijd

Nadere informatie

Met het concept Kansrijke Combinatiegroepen richten scholen hun onderwijs inhoudelijk anders in. Informatiebulletin 21 juni de jaargang nr 19

Met het concept Kansrijke Combinatiegroepen richten scholen hun onderwijs inhoudelijk anders in. Informatiebulletin 21 juni de jaargang nr 19 Informatiebulletin 21 juni 2016 16 de jaargang nr 19 Planning komende weken 23 juni Alle groepen Schoolreisjes Meer hierover in ouderinfo 18 van 7 juni 2016 28 juni t/m 1 juli Groep 8 Kamp 29 juni Groep

Nadere informatie

Technisch lezen Methode: Lijn 3 - Alle letters kennen. - Van deze letters woorden kunnen maken. - Correct en vlot kunnen lezen van. woorden.

Technisch lezen Methode: Lijn 3 - Alle letters kennen. - Van deze letters woorden kunnen maken. - Correct en vlot kunnen lezen van. woorden. Welkom! Van harte welkom in groep 3. Door middel van deze brochure informeren we u aan het begin van het schooljaar graag over belangrijke zaken in deze groep. Neemt u ook regelmatig een kijkje op onze

Nadere informatie

Informatie Groep 8. Bs D e Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen

Informatie Groep 8. Bs D e Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Informatie Groep 8 Bs D e Peppel Wilhelminaplantsoen 1A 4271 AX Dussen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Groep 8 informatie 3. Extra dit jaar 4. Huiswerk 5. Centrale eindtoets (cito) 6. Voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Informatieavond groep 7-8

Informatieavond groep 7-8 Welkom allemaal. Informatieavond groep 7-8 Schooljaar 2014-2015 02-09-2014 Agenda Voorstellen aanwezigen Schoolmissie Gang van zaken in de groep Voortgezet onderwijs Activiteiten groep 7 en 8 Communicatie

Nadere informatie

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken:

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen cijfers op hun rapport. Dit geldt alleen voor de volgende vakken: Informatie over groep 5 Groep 5A: Juf Maaike (ma, di en wo) Juf Jolanda (do en vr) Groep 5B: Juf Anita (ma, di en wo) Juf Dien (do en vr) Gymles: maandag (van gymleerkracht Elly Buijs) dinsdag (van de

Nadere informatie