VERKEERSDEELNEMERS BESTUURDERS : ALLE WEGGEBRUIKERS BEHALVE VOETGANGERS.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERKEERSDEELNEMERS BESTUURDERS : ALLE WEGGEBRUIKERS BEHALVE VOETGANGERS."

Transcriptie

1 1 BEGRIPSBEPALINGEN LES 1 - REGELS ZIJN NODIG OM HET VERKEER VLOT EN VEILIG TE LATEN VERLOPEN. VERKEERSDEELNEMERS VERKEER : ALLE WEGGEBRUIKERS. BESTUURDERS : ALLE WEGGEBRUIKERS BEHALVE VOETGANGERS. 2 GROEPEN BESTUURDERS : - BESTUURDERS VAN VOERTUIGEN. - BESTUURDERS VAN MOTORVOERTUIGEN. PASSAGIERS WORDEN NIET GEZIEN ALS BESTUURDERS ALS JE RIJLES OF RIJEXAMEN HEBT IN EEN AUTO BEN JIJ DE FEITELIJKE BESTUURDER. JOUW RIJ-INSTRUCTEUR OF EXAMINA- TOR IS ECHTER DE JURIDISCHE BESTUURDER. ZIJ ZIJN DUS VERANTWOORDELIJK EN AANSPRAKELIJK VOOR WAT JIJ DOET. VOETGANGERS : IEDEREEN DIE TE VOET AAN HET VERKEER DEELNEEMT. WEGGEBRUIKERS : AL HET VERKEER. Voetgangers Iedereen die te voet aan het verkeer deelneemt. Eventueel met bagage-, kinder-, of boodschappenwagen. Iedereen die een motorfiets danwel brom(fiets) aan de hand meevoert. Iedereen die zich verplaatst op bijv. een skate board, rolschaatsen, autoped of skeelers. Verkeer Bestuurders Bestuurders van motorvoertuigen. Bijv. chauffeurs van auto's, vrachtauto's autobussen, lijnbussen en tractoren. Bestuurders van voertuigen. Bijv. (Brom) fietsers, snorfietsers (invalidenvoertuigen). Geleiders van rij-, trekdieren en vee.

2 2 MILITAIRE COLONNE : EERSTE VOERTUIG -> 2 BLAUWE VLAGGEN VOLGENDE VOERTUIGEN -> 1 BLAUWE VLAG LAATSTE VOERTUIG -> 1 GROENE VLAG - ALLE VOERTUIGEN HEBBEN EEN RECHTER KOPLAMP MET BLAUW LICHT BEHALVE HET LAATSTE VOERTUIG. DEZE HEEFT RECHTS GROEN LICHT. - LINKER KOPLAMP BIJ ALLE VOERTUIGEN WIT LICHT. VOOR MILITAIRE COLONNES GELDEN AFWIJKENDE REGELS. DEZE ZIJN: ALS HET EERSTE VOERTUIG VAN EEN MILITAIRE COLONNE EEN GROEN VERKEERSLICHT IS GEPASSEERD DAN MOGEN DE ANDERE VOERTUIGEN VAN DE MILITAIRE COLONNE OOK DOOR RIJDEN, OOK AL IS HET VERKEERSLICHT INMIDDELS OP GEEL OF ROOD GESPRONGEN. MILITAIRE COLONNES HOEVEN VOETGANGERS EN GEHANDICAPTEN- VOERTUIGEN NIET VOOR TE LATEN GAAN ALS DEZE BIJ EEN ZEBRAPAD OF V.O.P. (VOETGANGERS OVERSTEEK PLAATS) WILLEN OVERSTEKEN. BINNEN DE BEBOUWDE KOM HOEVEN MILITAIRE COLONNES EEN BUS DIE BIJ DE HALTE WEG WIL RIJDEN NIET VOOR TE LATEN GAAN. WEGGEBRUIKERS MOGEN EEN MILITAIRE COLONNE NIET DOORSNIJ- DEN. HET INHALEN VAN EEN MILITAIRE COLONNE IS WEL TOEGE- STAAN. JE MAG ER OOK TUSSEN GAAN RIJDEN. VOOR JOU BLIJVEN WEL DE GEWONE VERKEERSREGELS GELDEN. VOERTUIGEN AANHANGWAGEN : VOERTUIG OF MOTORVOERTUIG DAT GESLEEPT WORDT. BESTUURDER VAN GESLEEPT MOTORVOERTUIG MOET EEN RIJBEWIJS HEBBEN. OOK EEN AANHANGWAGEN ACHTER DE FIETS OM KINDEREN TE VERVOEREN VALT ONDER DE CATEGORIE AANHANGWAGENS. AUTOBUS : MOTORVOERTUIG VOOR HET VERVOER VAN MEER DAN ACHT PERSONEN. BROMFIETS : GELE PLAAT OP HET VOORSPATBORD. LET OP: BUITEN BEBOUWDE KOM 40 KM/U. BINNEN BEBOUWDE KOM 30 KM/U. GEHANDICAPTENVOERTUIG : VOERTUIG DAT IS INGERICHT VOOR HET VERVOER VAN EEN GEHANDI- CAPTE, NIET BREDER IS DAN 1,10 METER EN NIET IS UITGERUST MET EEN MOTOR, DAN WEL IS UITGERUST MET EEN MOTOR WAARVAN DE DOOR DE CONSTRUCTIE BEPAALDE MAXIMUMSNELHEID NIET MEER DAN 45 KM PER UUR BEDRAAGT, EN GEEN BROMFIETS IS. LIJNBUS : AUTOBUS DIE OPENBAAR VERVOER VERRICHT. MOTORFIETS : MOTORVOERTUIG OP TWEE WIELEN. MOTORVOERTUIGEN : ALLE GEMOTORISEERDE VOERTUIGEN DUS OOK TRACTOREN, LAND- EN WERKBOUWVOERTUIGEN.

3 3 SNORFIETS : ORANJE PLAAT OP HET VOORSPAT BORD. LET OP : BUITEN BEBOUWDE KOM 25 KM/U. BINNEN BEBOUWDE KOM 25 KM/U. VOORRANGSVOERTUIGEN : MOTORVOERTUIGEN MET ZWAAI /KNIPPERLICHT EN MET TWEE OF DRIETONIGE HOORN. VRACHTAUTO : NIET INGERICHT VOOR HET VERVOER VAN PERSONEN EN WEEGT INCLUSIEF LADING MEER DAN 3500KG. WEGEN EN WEGGEDEELTEN AUTOSNELWEG : EEN WEG AANGEDUID DOOR BORD G1. PARKEERPLAATSEN, TANKSTA- TIONS EN BUSHALTES DIE LANGS DE AUTOSNELWEG LIGGEN BEHOREN NIET BIJ DE AUTOSNELWEG. AUTOWEG : EEN WEG DIE WORDT AANGEDUID MET BORD G3. PARKEERPLAATSEN, TANKSTATIONS EN BUSHALTE PLAATSEN LANGS DE AUTOWEG ZIJN GEEN ONDERDEEL VAN DE AUTOWEG. ALS JE EEN AUTOWEG OF AUTOSNELWEG WILT VERLATEN DOE JE DIT VIA EEN UITRIJSTROOK. BUSBAAN : EEN RIJBAAN WAAROP HET WOORD BUS OF LIJNBUS IS AANGEBRACHT VOOR LIJNBUSSEN EN TAXI'S MET VERGUNNING. BUSSTROOK : DIT IS EEN GEDEELTE VAN DE RIJBAAN DAT IS GERESERVEERD VOOR LIJNBUSSEN. IN PRINCIPE IS HET NIET TOEGESTAAN VOOR BESTUUR- DERS VAN ANDERE VOERTUIGEN OM EEN BUSSTROOK TE VOLGEN.

4 4 DOORGAANDE RIJBAAN : RIJBAAN ZONDER IN- EN UITVOEGSTROKEN. RIJBAAN : ELK VOOR RIJDENDE VOERTUIGEN BESTEMT WEGGEDEELTE, MET UITZONDERING VAN FIETSPADEN. INVOEGSTROOK : WEG DIE DOOR BLOKMARKERING IS AFGESCHEIDEN. LET OP: VERPLICHT RICHTING AANGEVEN. EEN INVOEGSTROOK IS BEDOELD OM SNELHEID TE KUNNEN MAKEN OM VEILIG TE KUNNEN INVOEGEN OP DE DOORGAANDE RIJBAAN. ALS JE EEN AUTOWEG OF AUTOSNELWEG WILT VERLATEN DOE JE DIT VIA EEN UITRIJSTROOK. RIJSTROOK : EEN RIJSTROOK IS EEN GEDEELTE VAN DE RIJBAAN, DAT GEMARKEERD IS DOOR DOORGETROKKEN OF ONDERBROKEN STREPEN.OM TE SPRE- KEN VAN EEN RIJSTROOK MOET HIJ WEL BREED GENOEG ZIJN VOOR MOTORVOERTUIGEN OP MEER DAN TWEE WIELEN. SPITSSTROOK : DE VLUCHTSTROOK DIE ALS RIJSTROOK IS AANGEWEZEN HAAIETANDEN : OP HET WEGDEK GESCHILDERDE VOORRANGSDRIEHOEKEN. HAAIENTANDEN GEVEN AAN DAT JE VOORRANG MOET VERLENEN AAN BESTUURDERS OP DE KRUISENDE WEG. VAAK WORDEN HAAIENTAN- DEN AANGEBRACHT IN COMBINATIE MET BORD B6. DIT IS ECHTER NIET ALTIJD HET GEVAL, OOK ALS BORD B6 NIET GEPLAATST IS MOET JE VOORRANG VERLENEN AAN BESTUURDERS OP DE KRUISENDE WEG. FIETSSTROOK FIETSPAD FIETSSUGGESTIESTROOK FIETSSTROOK : EEN FIETSSTROOK IS EEN DOOR ONDERBROKEN OF DOORGETROKKEN STREPEN GEMARKEERD GEDEELTE VAN DE RIJBAAN WAAROP AFBEEL- DINGEN VAN EEN FIETS ZIJN AANGEBRACHT. OP EEN FIETSSTROOK MET EEN DOORGETROKKEN STREEP MAG JE ALS AUTOMOBILIST NIET KOMEN. OP EEN FIETSSTROOK MET EEN ONDERBROKEN STREEP MAG JE ALS AUTOMOBILIST WEL KOMEN, BIJVOORBEELD OM VOOR TE SORTEREN OF EEN LINKS AFSLAANDE AUTO AAN DE RECHTERKANT IN TE HALEN. HIERBIJ MAG JE GEEN (SNOR)FIETSERS EN BESTUURDERS VAN INVALI- DENVOERTUIGEN HINDEREN.

5 5 FIETSPAD : EEN FIETSPAD WORDT ALTIJD APART EN VERHOOGD AANGELEGD, LIGT DUS NOOIT OP DE RIJBAAN ZELF. SUGGESTIESTROOK : EEN SUGGESTIESTROOK IS EEN DOOR ONDERBROKEN OF DOORGE- TROKKEN STREPEN GEMARKEERD GEDEELTE VAN DE RIJBAAN. OMDAT HIER GEEN AFBEELDING VAN EEN FIETS IS AANGEBRACHT IS DIT GEEN FIETSSTROOK EN HEEFT DE SUGGESTIESTROOK OOK GEEN ENKELE WET- TELIJKE BETEKENIS. OF DE SUGGESTIESTROOK MET DOORGETROKKEN OF ONDERBROKEN STREEP IS AANGEGEVEN MAAKT NIET UIT JE MAG HIER RIJDEN, STILSTAAN, PARKEREN EN VOORSORTEREN MET DE AUTO. INRIT EN UITRIT : IN- OF UITGANG VAN EEN GEBOUW. JE MAG HIER NIET VOOR PARKEREN MAAR WEL EVEN STILSTAAN. KRUISPUNT : KRUISING OF SPLITSING VAN WEGEN. EEN IJ-SPLITSING IS OOK EEN KRUISPUNT. PARKEERHAVEN OF STROOK : EEN LANGS DE RIJBAAN GELEGEN VERHARDING. U KUNT HIER PARKEREN. VERDRIJVINGSVLAK : RIJBAAN MET SCHUINE STREPEN WAAROP NIET GEREDEN MAG WORDEN. VLUCHTHAVENIN NOODGEVALLEN. : AFGESCHEIDEN WEGGEDEELTEN VOOR GEBRUIK OF STROOK BIJNA ALTIJD AANWEZIG BIJ EEN AUTOSNELWEG. BIJ EEN AUTOWEG NIET ALTIJD AANWEZIG. WEGEN : VAN TUIN TOT TUIN. DUS OOK DE BERM. ANDERE BEGRIPSBEPALINGEN GESLOTEN VERKLARING : VERBOD OM ERGENS IN TE RIJDEN. ENIGE VOORBEELDEN ZIJN: DAG : DE PERIODE TUSSEN ZONSOPGANG EN ZONSONDERGANG. NACHT : DE PERIODE TUSSEN ZONONDERGANG EN ZONSOPGANG. LAADVERMOGEN : MAXIMUM TOEGESTANE GEWICHT VAN DE LADING. PARKEREN : VOOR LANGERE PERIODE DE WAGEN VERLATEN BV OM BOODSCHAPPEN TE DOEN. VOORRANGVERLENEN : BESTUURDERS OP DE KRUISENDE WEG IN STAAT TE STELLEN ONGE- HINDERD HUN WEG TE KUNNEN VERVOLGEN.

6 6 AUTOGORDELS : ZOWEL VOOR ALS ACHTERIN VERPLICHT, DIT GELDT OOK VOOR HET ACHTERUITRIJDEN. MINIMUM LENGTE 1.50 M. MINIMUM LEEFTIJD VOORIN IS 12 JAAR. LET WEL OP HET SOORT GORDEL. - HEUPGORDEL - DRIEPUNTSGORDEL DE GORDELS MOETEN DEUGDELIJK WORDEN BEVESTIGD EN VOORZIEN ZIJN VAN EEN GOED WERKENDE SLUITING. BLINDEN : BLINDEN EN PERSONEN DIE SLECHT TER BEEN ZIJN VOOR LATEN GAAN. MAAK GEEN ONNODIG GELUID : BV SPELEN MET HET GASPEDAAL. MEDICIJNEN : ER ZIJN GENEESMIDDELEN DIE JE RIJVAARDIGHEID KUNNEN BEÏN- VLOEDEN. JE KAN DEZE GENEESMIDDELEN HERKENNEN AAN EEN GELE OF RODE STICKER. ALS ER OP DE VERPAKKING VAN EEN GENEESMID- DEL EEN GELE STICKER IS AANGEBRACHT HEEFT DIT DE VOLGENDE BETEKENIS: DIT GENEESMIDDEL KAN DE RIJVAARDIGHEID BEÏNVLOE- DEN. EEN RODE STICKER HEEFT DE VOLGENDE BETEKENIS: BIJ GEBRUIK VAN DIT GENEESMIDDEL GEEN VOERTUIGEN BESTUREN". RIJDEN ONDER INVLOED : MAXIMUMGRENS 0,5 PROMILLE OFWEL 2 GLAZEN BIER BINNEN EEN UUR. RIJDEN ONDER INVLOED : WORDT GEZIEN ALS EEN MISDRIJF EN WORDT DAAROM ZWAAR BESTRAFT. JE KUNT JE RIJBEWIJS KWIJTRAKEN, EEN BOETE KRIJGEN EN ALS JE EEN ONGEVAL VEROORZAAKT KAN EEN GEVANGENISSTRAF WORDEN OPGELEGD. EEN GLAS BIER VS JENEVER : EEN STANDAARDGLAS BIER BEVAT EVENVEEL ALCOHOL ALS EEN STANDAARDGLAS WIJN OF JENEVER. EEN STANDAARDGLAS BEVAT ONGEVEER 12 CC ALCOHOL, DIT KOMT OVEREEN MET ONGEVEER 10 GRAM. ALCOHOL BEÏNVLOED JE RIJVAARDIGHEID DIT GEBEURT AL NA ONGEVEER TWEE GLAZEN ALCOHOL. JE MAG GEEN AUTO BESTUREN ALS HET ALCOHOLPROMILLAGE IN JE BLOED HOGER IS DAN 0,5. ALS JE ADEM MEER DAN 220 MICROGRAM ALCOHOL PER LITER UITGEADEMDE LUCHT BEVAT MAG JE OOK NIET GAAN RIJDEN. DIT BEREIK JE NA HET DRINKEN VAN ONGEVEER 2 STANDAARDGLAZEN ALCOHOLHOUDENDE DRANK. DRUGS : DRUGS KAN JE ONDERVERDELEN IN SOFT- EN HARDDRUGS. ALS JE ONDER INVLOED BENT VAN EEN HARD- OF SOFTDRUG MAG JE GEEN AUTO BESTUREN. ONTZEGGING RIJBEVOEGDHEID : JE RIJBEVOEGDHEID MAG NIET ONTZEGD ZIJN DOOR DE RECHTER. SLEPEN : MAX. AFSTAND 5 M. ER HOEFT GEEN VLAGGETJE TUSSEN. JE MAG OOK OP DE AUTOSNELWEG SLEPEN. UITZICHT : MOET ZOWEL NAAR VOOR ALS NAAR ACHTER EN OPZIJ GOED ZIJN.

7 7 VERPLICHTEPAPIEREN VERPLICHTEPAPIEREN : ALTIJD DE ORIGINELE VOERTUIGDOCUMENTEN MEENEMEN. RIJBEWIJS B : JE MOET IN HET BEZIT ZIJN VAN EEN RIJBEWIJS B. OMDAT DE MINI- MALE LEEFTIJD VOOR HET RIJ-EXAMEN 18 JAAR IS, MOET JE OOK MINIMAAL 18 JAAR ZIJN OM EEN PERSONENAUTO TE BESTUREN. BROMFIETSCERTIFICAAT : BEN JE NA 1 JULI 1980 GEBOREN, 16 JAAR OF OUDER EN NIET IN HET BEZIT VAN EEN RIJBEWIJS, DAN IS VOOR HET BESTUREN VAN EEN SNORFIETS, BROMFIETS OF BROMMOBIEL EEN BROMFIETSCERTIFICAAT VERPLICHT. EEN BROMFIETSCERTIFICAAT KRIJG JE ALS JE MET EEN VOLDOENDE RESULTAAT HET THEORIE-EXAMEN AFLEGT BIJ HET CBR. VERZEKERING : JE VOERTUIG MOET MINIMAAL WA VERZEKERD ZIJN. IN GEVAL VAN SCHADE WORDT DAN DE SCHADE ALLEEN VERGOEDT AAN DE TEGEN- PARTIJ. WA ALL RISK VERZEKERING : DEZE VERZEKERING VERGOEDT ALLE SCHADE DIE AAN HET VOERTUIG ONTSTAAT, ZELFS ALS DIT DOOR JE EIGEN SCHULD IS OPENBARE WEG : WANNEER ER MET EEN AUTO OP DE OPENBARE WEG WORDT GERE- DEN, MOET HET VOERTUIG VERZEKERD ZIJN. SOORTEN RIJBEWIJZEN RIJBEWIJS A : GEEFT DE BEVOEGDHEID TOT HET BESTUREN VAN: MOTORVOERTUIGEN OP TWEE WIELEN RIJBEWIJS B : GEEFT DE BEVOEGDHEID TOT HET BESTUREN VAN O.A. PERSONENAUTO S RIJBEWIJS C : GEEFT DE BEVOEGDHEID TOT HET BESTUREN VAN O.A. VRACHTAUTO S RIJBEWIJS D : GEEFT DE BEVOEGDHEID TOT HET BESTUREN VAN O.A. DE BUS. RIJBEWIJS E : MOTORRIJTUIGEN VAN EEN VAN DE RIJBEWIJSCATEGORIEËN B, C OF D VOOR HET BESTUREN WAARVAN DE BESTUURDER IN HET BEZIT IS VAN EEN RIJBEWIJS, MET EEN ANDERE AANHANGWAGEN DAN OP GROND VAN DAT RIJBEWIJS MAG WORDEN VOORTBEWOGEN BEGINNERRIJBEWIJS : WIE 3 KEER BINNEN 5 JAAR EEN ZWAARDERE VERKEERSOVERTREDING HEEFT BEGAAN RAAKT ZIJN RIJBEWIJS KWIJT. OMDAT BEGINNENDE BESTUURDERS VAKER BETROKKEN ZIJN BIJ VER- KEERSONGEVALLEN WORDT AAN BEGINNENDE THEORIECERTIFICAAT: : VOOR DAT JE EEN PRAKTIJKEXAMEN MAG AFLEGGEN VOOR ÉÉN VAN DE RIJBEWIJSCATEGORIEËN A, B, C OF D MOET JE EERST IN HET BEZIT ZIJN VAN EEN THEORIECERTIFICAAT. EEN THEORIECERTIFICAAT KRIJG JE ALS JE HET THEORIE-EXAMEN BIJ HET CBR MET EEN VOLDOENDE RESULTAAT HEBT AFGELEGD. HET THEORIECERTIFICAAT BLIJFT NA DE DATUM VAN AFGIFTE 1 JAAR GELDIG.

8 8 GELDIGHEID RIJBEWIJS : EEN RIJBEWIJS IS 10 JAAR GELDIG. HET RIJBEWIJS MOET OM DE 10 JAAR VERNIEUWD WORDEN. HET KAN ZIJN DAT EEN RIJBEWIJS, OP GROND VAN LEEFTIJD OF VAN MEDISCHE REDENEN, VOOR EEN KOR- TERE PERIODE WORDT AFGEGEVEN JARIGEN : PERSONEN TUSSEN DE 60 EN 65 JAAR KUNNEN HET RIJBEWIJS VER- LENGEN TOT HUN ZEVENTIGSTE VERJAARDAG JARIGEN : PERSONEN TUSSEN DE 65 EN 70 JAAR KRIJGEN HET RIJBEWIJS VOOR VIJF JAAR. BOVEN DE 70 JAAR : PERSONEN VANAF 70 JAAR MOETEN BIJ IEDERE VERNIEUWING VAN HET RIJBEWIJS EEN VERKLARING VAN GESCHIKTHEID OVERLEGGEN. OM DEZE VERKLARING TE VERKRIJGEN, MOETEN ZIJ MEDISCH GEKEURD WORDEN. DEZE KEURING IS BEDOELD OM OUDEREN VEILIG EN VERANTWOORD AAN HET VERKEER DEEL TE LATEN NEMEN. IS DE KEURING IN ORDE, WORDT HET RIJBEWIJS, TENZIJ ER DOOR HET CBR EEN BEPERKTE GELDIGHEIDSDUUR WORDT VASTGESTELD, VOOR 5 JAAR AFGEGEVEN. MEDISCHE REDENEN : VANWEGE MEDISCHE REDENEN KAN EEN RIJBEWIJS MET EEN KORTERE GELDIGHEIDSDUUR DAN 10 JAAR AFGEGEVEN WORDEN. IS DIT HET GEVAL, DAN MOET ER BIJ DE VERNIEUWING VAN HET RIJBEWIJS EEN VERKLARING VAN GESCHIKTHEID OVERLEGD WORDEN. HET RIJBEWIJS WORDT DAN VOOR DE PERIODE DIE DOOR HET CENTRAAL BUREAU VERKEERSBORDEN, TEKENS, AANWIJZINGEN WIJZE VAN TOEPASSEN : 1 AANWIJZINGEN 2 VERKEERSTEKENS 3 GEDRAGSREGELS AANWIJZINGEN VERKEERSTEKENS GEDRAGSREGELS ( ALS EEN AGENT ZEGT DAT U OVER DE BUSSTROOK MOET RIJDEN DAN MOET U DIT OPVOLGEN WANT AANWIJZINGEN GAAN VOOR VERKEERSTEKENS) BEVOEGDE AMBTENAREN : ALS GEZAG KAN JE ZIEN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT, GEDEPUTEERDE STATEN, HET ALGEMEEN OF DAGELIJKSE BESTUUR VAN EEN WATERSCHAP, DE GEMEENTERAAD, BURGEMEESTER EN WETHOU- DERS OF DAARTOE BENOEMDE COMMISSIES.

9 9 STREPEN DOORGETROKKEN STREEP : NIET OVERSCHRIJDEN. MAG WEL BIJ HET LINKS AFSLAAN. HIER MAG JE NIET OVER DE DOORGETROKKEN STREEP HEEN ONDERBROKEN STREEP : DEZE MAG JE OVERSCHRIJDEN HIER MAG JE WEL OVER DE KANTLIJN STREEP HEEN COMBINATIE VAN DEZE STREPEN : DEZE MAG JE AAN DE ONDERBROKEN ZIJDE OVERSCHEIDEN. BLOKMARKERING : EEN BLOKMARKERING IS EEN ONDERBROKEN MARKERING VAN BLOK- KEN. DEZE WORDEN AANGEBRACHT OM IN- EN UITVOEGSTROKEN VAN DE DOORGAANDE RIJBAAN AF TE SCHEIDEN. GELE DOORGETROKKEN STREEP : ALS LANGS DE KANT VAN DE RIJBAAN EEN GELE DOORGETROKKEN STREEP IS AANGEBRACHT BETEKENT DIT DAT JE DAAR NIET MAG STIL- STAAN. GELE ONDERBROKEN STREEP : ALS LANGS DE KANT VAN DE RIJBAAN EEN GELE ONDERBROKEN STREEP IS AANGEBRACHT MAG JE DAAR NIET PARKEREN. JE MAG DAAR WEL STILSTAAN OM TE LADEN OF TE LOSSEN OF OM EEN PASSA- GIER IN- OF UIT LATEN STAPPEN. KANTSTREEP : EEN KANTSTREEP IS EEN DOORGETROKKEN STREEP LANGS DE KANT VAN DE RIJBAAN. JE MAG HIER WEL OVERHEEN OM RECHTSAF TE SLAAN OF OM OP DE VLUCHTSTROOK, VLUCHTHAVEN OF PARKEER- STROOK TE KOMEN. UITERAARD MAG JE NIET OP EEN AUTOWEG OF AUTOSNELWEG STOPPEN ZONDER NOODZAAK. GELE STREPEN : ALS ER VANWEGE WEGWERKZAAMHEDEN ANDERE STREPEN OP HET WEGDEK WORDEN AANGEBRACHT KRIJGEN DEZE DE GELE KLEUR. GELE STREPEN ZIJN DUS TIJDELIJKE STREPEN EN VERVANGEN DE WITTE STREPEN. VOORSORTEERSTROKEN : DEZE KOM JE TEGEN BIJ HET NADEREN VAN EEN KRUISPUNT. DEZE STROKEN GEVENDE RICHTINGEN AAN D.M.V. EEN PIJL. BORD L4 WAAR- SCHUWT JE OOK EN ZORGT ER DUS VOOR DAT JE BI TIJDS WEET HOE JE MOET VOORSORTEREN. ZIGZAG STREPEN : OM JE TE WAARSCHUWEN VOOR EEN GEVAARLIJK PUNT, B.V. BIJ EEN VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS, WORDEN SOMS ZIGZAG-STREPEN OP HET WEGDEK AANGEBRACHT.

10 10 SOORTEN BORDEN : - SNELHEIDSBORDEN - VOORRANGSBORDEN - GESLOTEN VERKLARINGEN - RIJRICHTINGSBORDEN - PARKEER EN STILSTAANS BORDEN - BORDEN MET OVERIGE GEBODEN EN VERBODEN - BORDEN TER AANDUIDING VAN VERKEERSREGELS - BORDEN TER AANDUIDING VAN DE KOM ONDERBORDEN : BORDJE DAT ONDER EEN VERKEERSBORD WORDT GEPLAATST. BEVAT EXTRA MEDEDELING. ZEBRAPAD : VOETGANGERS EN BESTUURDERS VAN INVALIDEVOERTUIGEN DIE TE KENNEN GEVEN DAT ZE WILLEN OVERSTEKEN MOET JE VOOR LATEN GAAN. STOPSTREEP : VERPLICHT STOPPEN BIJ STOPSTREEP MET BORD. VERKEERS BRIGADIERS : HEBBEN OOK DE BEVOEGDHEID OM AANWIJZINGEN TE GEVEN 1 Algemeen stopteken. 2 Verkeer van voren moet stoppen. 3 Verkeer van achteren moet stoppen. 4 Verkeer dat de verkeersregelaar van voren en van achter nadert moet stoppen. 6 Stopteken voor het verkeer in de vrije rij richtingen. 5 Stopteken voor het verkeer dat de verkeersregelaar van rechts nadert. 7 Teken tot snelheid verminderen 8 Stopteken door verkeersbrigadier.

11 11 VERKEERSLICHTEN VERKEERSLICHTEN ZIJN BEDOELD OM HET VERKEER TE REGELEN. DOORDAT SOMMIGE RICHTINGEN GROEN LICHT KRIJ- GEN EN ANDERE ROOD WORDT ER GEREGELD WIE ER DOOR MAG GAAN. JE MOET ALS HET VERKEERSLICHT OP GROEN STAAT ER WEL REKENING MEE HOUDEN DAT HET GROENE LICHT ALLEEN GELDT ALS JE RECHTDOOR WILT RIJDEN. WANNEER JE RECHTS- OF LINKSAF WIL SLAAN MOET JE REKENING HOUDEN MET HET ANDERE VERKEER, WAT JE VOOR MOET LATEN GAAN. ALS ER EEN PIJL IN HET VERKEERSLICHT STAAT, GELDEN ER ANDERE REGELS. GEEL KNIPPEREND LICHT : S NACHTS ZIJN VERKEERSLICHTEN VAAK BUITEN WERKING. OM JE ER OP TE ATTENDEREN DAT JE EEN KRUISPUNT NADERT KNIPPERT HET VERKEERSLICHT DAN VAAK IN GEEL. DE NORMALE VOORRANGSREGELS GELDEN NU. VERKEERSLICHT MET PIJL : ALS ER IN EEN VERKEERSLICHT EEN PIJL IS AANGEBRACHT, DAN GELDT HET VERKEERSLICHT ALLEEN VOOR DIE RICHTING. HET VERKEER WAT UIT ANDERE RICHTINGEN KOMT HEEFT DAN TE MAKEN MET EEN ROOD VERKEERSLICHT EN MOET JOU VOOR LATEN GAAN. 2 KLEURIGE LICHTEN : DEZE VERKEERSLICHTEN KAN JE ONDER ANDERE VINDEN BIJ OVERWE- GEN, BRUGGEN, VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATSEN EN UITRITTEN VAN BRANDWEER, POLITIE OF AMBULANCES. BIJ SOMMIGE VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATSEN WORDEN WEL EENS VERKEERSLICHTEN GEPLAATST. DE BETEKENIS VAN DE VERKEERSLICHTEN IS DAN ALS VOLGT: GROEN LICHT: VOETGANGERS MOGEN OVERSTEKEN. GROEN KNIPPEREND LICHT: VOETGANGERS MOGEN OVERSTEKEN, HET RODE LICHT ZAL ECHTER SPOEDIG VERSCHIJNEN. ROOD LICHT: VOETGANGERS MOGEN NIET MEER BEGINNEN OVER TE STEKEN, VOETGANGERS DIE AL BEGONNEN ZIJN MET OVERSTEKEN MOETEN ZO SNEL MOGELIJK DOORLOPEN. ALS HET RODE LICHT IS VERVANGEN DOOR EEN GEEL KNIPPERLICHT MOGEN VOETGANGERS OVERSTEKEN, MAAR MOE- TEN ZIJ HET OVERIGE VERKEER VOOR LATEN GAAN. VOETGANGERS DIE LIEVER DE ZEKERHEID HEBBEN DAT HET OVERIGE VERKEER HUN VOOR LAAT GAAN, MOETEN EVEN WACHTEN OP HET GROENE LICHT. GEEL WAARSCHUWINGSLICHT : ALS JE EEN GEVAARLIJKE SITUATIE NADERT KAN JE HIERVOOR GEWAARSCHUWD WORDEN DOOR MIDDEL VAN EEN GEEL WAAR- SCHUWINGSLICHT. HET GELE LICHT BETEKENT DAN: GEVAARLIJK PUNT, VOORZICHTIGHEID GEBODEN. HET GELE KNIPPERLICHT KAN IN GEWONE DRIEKLEURIGE VERKEERS- LICHTEN GEBRUIKT WORDEN, MAAR WORDT VAAK OOK ALS LOS VER- KEERSLICHT GEPLAATST. DIT LAATSTE ZIE JE VAAK BIJ VOETGANGERS- OVERSTEEKPLAATSEN, GEVAARLIJKE KRUISPUNTEN OF DAAR WAAR VAAK FILES ONTSTAAN. HET IS VERSTANDIG JE SNELHEID AAN TE PAS- SEN EN EXTRA GOED OP TE LETTEN.

12 12 VERKEERSLICHTEN BIJ BRUGGEN : HEBBEN MAAR ÉÉN KLEUR EN DAT IS ROOD. ALS DE BRUG GEOPEND GAAT WORDEN GAAN DE BRUGLICHTEN ROOD KNIPPEREN OF BLIJVEN CONSTANT ROOD BRANDEN. HIERNA GAAN DE SLAGBOMEN NAAR BENEDEN, LET OP DAT JE DAAR NIET ONDER GAAT STAAN. DRIEKLEURIGE VERKEERS LICHTEN : ROOD GEEL GROEN GEEL : (ORANJE) STOPPEN, INDIEN HET REDELIJKERWIJS NIET MOGELIJK IS TE STOPPEN DOORRIJDEN. LET OP: BIJ HET NADEREN VAN VERKEERSLICHTEN OP DE GESTELDHEID VAN DE WEG EN DE BELADING VAN JE VOERTUIG I.V.M. DE REMWEG. VERKEERSLICHT MET PIJL : JE HOEFT GEEN VERKEER UIT TEGENOVERGESTELDE RICHTING TE VER- WACHTEN. TWEEKLEURIGE VERKEERSLICHTEN : GEEL ROOD BUITEN WERKING : KNIPPEREN VAAK GEEL. WEES DAN BIJZONDER VOORZICHTIG. PAS DE GELDENDE VERKEERSREGELS DAN TOE. OVERWEG LICHTEN : WIT KNIPPERLICHT - DOORGAAN ROOD KNIPPERLICHT - STOPPEN LET OP: PAS WEER DOORRIJDEN ALS ROOD LICHT GEDOOFD IS. ELEKTRONISCHE SIGNALERINGSBORDEN (MATRIX BORDEN) WORDEN BOVEN DE AUTOSNELWEGEN EN AUTOWEGEN GEPLAATST. ZE WORDEN GEBRUIKT OM JE TE WAARSCHUWEN EN GEWIJZIGDE SITUA- TIES DOOR TE GEVEN. DIT KUNNEN VERANDERINGEN ZIJN VAN DE MAXIMUMSNELHEID, OMDAT HET TE DRUK IS OP DE WEG OM DE OUDE MAXIMUMSNELHEID AAN TE HOUDEN. HET KUNNEN OOK WAARSCHUWINGEN ZIJN VOOR EEN FILE, EEN ONGEVAL OF AFGESLO- TEN RIJSTROKEN. MATRIXBORDEN : GROENE PIJL - WEG MAG GEVOLGD WORDEN. WITTE PIJL - VOORAANDUIDING ROOD KRUIS. ROOD KRUIS - VERBOD OM RIJSTROOK TE VOLGEN. SNELHEID - MAXIMUMSNELHEID. TRAM- EN BUS LICHTEN : GELDEN ALLEEN VOOR BUSSEN EN TRAMS.

Theorieboek. rijbewijs B

Theorieboek. rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B 1 1. Begripsbepalingen hfst1 In de verkeerswetgeving zijn diverse begrippen opgenomen. Dat is gedaan om duidelijk te maken voor wie en in welke situatie de verkeersregels gelden.

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen

Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen Test theorie: Autowegen en Autosnelwegen (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Zie de Maximum toegestane snelheid op de Nederlandse wegen van de verschillende voertuigen Test theorie: Autosnelwegen

Nadere informatie

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling 19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 4

Brommertheorieboek Deel 4 Brommertheorieboek Deel 4 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Verkeersborden Nederland voor Onderweg

Verkeersborden Nederland voor Onderweg Verkeersborden Nederland voor Onderweg Voor iedere Nederlandse weggebruiker is het van belang de verkeersregels en de verkeersborden te kennen. Voor velen zal de betekenis -en het vereiste gedrag of handelen-

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 2

Brommertheorieboek Deel 2 Brommertheorieboek Deel 2 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

Verkeersborden: Groep A - Snelheid Verkeersborden: Groep A - Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid Verkeersborden: Groep B

Nadere informatie

PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B.

PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B. 1 PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B. Herkomst van dit theorieboek Dit digitale auto theorieboek is te downloaden op www.rijschool-alex.nl. Ook maakt dit theorieboek onderdeel uit van onze eigen

Nadere informatie

1. Algemene bepalingen. 2. Verkeersborden. 3. Verkeerslichten. 4. Verkeerstekens op het wegdek

1. Algemene bepalingen. 2. Verkeersborden. 3. Verkeerslichten. 4. Verkeerstekens op het wegdek RVV 1990 HOOFDSTUK I Begripsbepalingen HOOFDSTUK II Verkeersregels 1. Plaats op de weg 2. Inhalen 3. Files 4. Oprijden van kruispunten 5. Verlenen van voorrang HOOFDSTUK III VERKEERSTEKENS 1. Algemene

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving........................................................................ Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch

Nadere informatie

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1 8 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 8. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto Eisen aan bestuurder Geen gebruik maken van autogordels: 120,00 Kind voorin zonder speciaal beveiligingsmiddel:

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5

STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 27 STILSTAAN EN PARKEREN LES 5 STOPPEN : STOPPEN IS IETS WAT JE NIET VRIJWILLIG DOET, MAAR OMDAT HET MOET. BIJVOORBEELD OM VOORRANG TE VERLENEN OF EEN VOETGAN- GER EEN VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS OVER TE

Nadere informatie

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31 1. Geen geldige APK 90 2. rijbewijs is verlopen 60 3. het rijbewijs niet kunnen tonen 60 4. het kentekenbewijs of APK keuringsbewijs niet kunnen tonen 30 5. rijden zonder rijbewijs 220 6. rijden zonder

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2016.

De verkeersboetes in 2016. De verkeersboetes in 2016. SNELHEIDSBOETES DUURDER, ADMINISTRATIEKOSTEN HOGER Alleen de snelheidsboetes gaan in 2016 omhoog, die worden afgerond op hele euro s. Alle overige boetes worden afgerond op tientallen.

Nadere informatie

Verkeersborden overzicht

Verkeersborden overzicht Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8 Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Inhoudsopgave... Wegenverkeerwet 1994 (WVW 1994) 1 Verkeersgedrag 4 1.1 Gedragsregels 4 Reglement verkeersregels en verkeerstekens

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2017

De verkeersboetes in 2017 De verkeersboetes in 2017 1 EURO GOEDKOPER Nu moet je niet meteen per 1 januari je gaspedaal dieper in gaan trappen, want snelheidsovertredingen worden slechts één euro goedkoper. Dat betekent dat je voor

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Algemene regel. Soorten borden

Algemene regel. Soorten borden Algemene regel Je bent verplicht verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden op te volgen. Verkeerstekens zijn: verkeersborden verkeerslichten verkeerstekens op het wegdek Soorten borden De verkeersborden

Nadere informatie

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven:

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven: 3 Hoofdstuk 3 Verkeerstekens Algemene regel Je bent verplicht om verkeerstekens op te volgen. Ze kunnen een gebod of een verbod inhouden. Er zijn verschillende soorten verkeerstekens: < verkeersborden

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

Vijf soorten verkeersborden

Vijf soorten verkeersborden Vijf soorten verkeersborden Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor soort bord je te maken hebt. Het teken op een bord vertelt je de

Nadere informatie

Verkeersborden en tekens

Verkeersborden en tekens Verkeersborden en tekens A1. Maximum snelheid B3. Voorrangskruispunt A2. Einde maximumsnelhei d B4. Voorrangskruispunt zijweg links A3. Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord B5. Voorrangskruispunt

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Verkeersborden met omschrijving

Verkeersborden met omschrijving Verkeersborden met omschrijving............................................................. Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. voetganger

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer 63 onderwerp: Wegsleepregeling iz-nummer 480773 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 juni

Nadere informatie

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK

WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK WETTELIJKE TEGENSTRIJDIGHEDEN VERKEER NIEUWEMEERDIJK 0 Inhoudsopgave pagina: 1 Inhoudsopgave pagina: 2 Wettelijke tegenstrijdigheid (Nieuwemeerdijk) pagina: 7 Onderhoud asfalt (Nieuwemeerdijk) pagina:

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

Nieuwe verkeersregels

Nieuwe verkeersregels Nieuwe verkeersregels Kampioen september 2015 Nieuwe regels 2008-2016 23 december 2015 - De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe verkeersregels bijgekomen in Nederland. Van regels voor het doorkruisen

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Auto theorie - Rijschool Alex

Auto theorie - Rijschool Alex Auto theorie - Rijschool Alex Rijschool Alex 1. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Weggebruikers... 3 Hoofdstuk 2: Verkeersregels en snelheid... 8 Hoofdstuk 3: Verkeersborden... 23 Hoofdstuk 4: Plaats op de weg...

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL MANDAATBESLUIT WEGSLEEPREGELING SCHERPENZEEL 2002 Burgemeester en wethouders van de gemeente Scherpenzeel; gelet op het bepaalde in de Wegenverkeerswet 1994, het Besluit wegslepen

Nadere informatie

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links 1 VERKEERSBORDEN Gevaarlijke bocht. Bocht naar links Gevaarlijke bocht. Bocht naar rechts Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links Gevaarlijke bocht.

Nadere informatie

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11

1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 INHOUD 1 JE RIJBEWIJS HALEN...11 1.1 De regel...11 1.2 Theorie-examen...11 1.2.1 De leerstof...11 1.2.2 Het examen zelf...11 1.2.3 De spelregels...12 1.3 Praktijkexamen...12 2 HET VERKEERSREGLEMENT...13

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) (Tekst geldend op: 15-03-2011) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) Bijlage 1. Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid Bord Omschrijving A1 Maximumsnelheid Bord Omschrijving A2 Einde

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Veldhovense Rij-instructeurs Opleiding RVV RVV

Veldhovense Rij-instructeurs Opleiding RVV RVV RVV Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. aanhangwagens: voertuigen die door een voertuig worden voortbewogen of kennelijk bestemd zijn om aldus te worden

Nadere informatie

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11)

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11) Intitulé : MINISTERIELE REGELING van 18 januari 2000 no. 1 ter uitvoering van artikel 3, tweede lid, en artikel 8, eerste lid, van het Landsbesluit verkeersregels (AB 1999 no. 39) Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 3

Brommertheorieboek Deel 3 Brommertheorieboek Deel 3 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Wegsleepverordening 2003

Wegsleepverordening 2003 Wegsleepverordening 2003 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Dordrecht Officiële naam regeling Wegsleepverordening 2003 Citeertitel Wegsleepverordening 2003

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2010 / 078. Naam Wegsleepverordening gemeente Nijmegen (2004) Publicatiedatum 21 juli 2010.

Gemeenteblad Nijmegen. Jaartal / nummer 2010 / 078. Naam Wegsleepverordening gemeente Nijmegen (2004) Publicatiedatum 21 juli 2010. Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2010 / 078 Naam Nijmegen (2004) Publicatiedatum 21 juli 2010 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening bij raadsbesluit van 9 juni 2004 (raadsvoorstel nummer

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland 2 3 Inhoudsopgave... Wegenverkeerwet 1994 (WVW 1994) 1 Verkeersgedrag 6 1.1 Gedragsregels 6 Reglement verkeersregels

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

9. Verschillende soorten wegen

9. Verschillende soorten wegen 9. Verschillende soorten wegen Nooit overweg oversteken wanneer: Spoorwegen & overwegen Autosnelwegen Autoweg Erven & woonerven Snelheid? Parkeren? Voetgangers? Verhoogde inrichtingen Snelheid? Parkeren?

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VOOR OVERTREDINGEN BETREFFENDE HET STILSTAAN EN HET PARKEREN EN OVERTREDINGEN BETREFFENDE DE VERKEERSBORDEN C3 EN F103, VASTGESTELD

Nadere informatie

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016 Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016 Inzetten op gedrag ARTGINEERING Gemeente Groningen Postbus 30026 9700 RM Groningen +31 50 367 70 00 www.gemeente.groningen.nl Mullerkade

Nadere informatie

HERKENNEN VAN KRUISPUNTEN

HERKENNEN VAN KRUISPUNTEN HERKENNEN VAN KRUISPUNTEN Kruispunten zijn op veel verschillende manieren te herkennen, ik zal hier een uitleg geven en duidelijk maken waar we kruispunten aan kunnen herkennen. Allereerst gaan we eens

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 75 Besluit van 23 november 2010 tot wijziging van de bijlage, bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving

Nadere informatie

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten

Verkeersboetes 2015. Alle verkeerboetes zijn exclusief 7,00 administratiekosten Verkeersboetes in 2015 weer hoger DEN HAAG - Wie een bekeuring krijgt, gaat dat nog harder in de portemonnee voelen. Een aantal boetes zijn per 1 januari 2014 verhoogd. Vanaf 2015 gaan de verkeersboetes

Nadere informatie

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel!

Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd. Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Even opfrissen... Moeilijke verkeersregels en -situaties uitgelegd Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ga wijs op weg, blijf veilig mobiel! Ook nu u wat ouder wordt, wilt u actief blijven. U doet Ouder

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland 2 Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland 3 Inhoudsopgave... Wegenverkeerwet 1994 (WVW 1994) 1 Verkeersgedrag 6 1.1 Gedragsregels 6 Reglement verkeersregels

Nadere informatie

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52

Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober :16:52 Primeur: zo hoog zijn de verkeersboetes in 2017 Goed nieuws: snelheidsovertredingen worden 1 euro goedkoper 14 oktober 2016 10:16:52 Laten we met het goede nieuws beginnen: de verkeersboetes zijn in 2017

Nadere informatie

V o o r r a n g s a f s p r a k e n

V o o r r a n g s a f s p r a k e n V o o r r a n g s a f s p r a k e n Meer weten over voorrangsafspraken? Lees dan verder. Afspraken Je mag voorgaan als je te maken krijgt met iemand die achteruit rijdt. Je mag voorgaan als je te maken

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

REGLEMENT VERKEERSREGELS EN VERKEERSTEKENS 1990

REGLEMENT VERKEERSREGELS EN VERKEERSTEKENS 1990 REGLEMENT VERKEERSREGELS EN VERKEERSTEKENS 1990 Samenstellers: R.K. Coobs, Nationale Politie, Eenheid Den Haag J.J. Bommezijn, VVN District Zuid Holland Uitgave: Februari 2014 In deze uitgave zijn alle

Nadere informatie

Aanvullingen: Theorieboek Rijbewijs B, Oefenboek Rijbewijs B en de cd-rom Examentraining Rijbewijs B

Aanvullingen: Theorieboek Rijbewijs B, Oefenboek Rijbewijs B en de cd-rom Examentraining Rijbewijs B Aanvullingen: Theorieboek Rijbewijs B, Oefenboek Rijbewijs B en de cd-rom Examentraining Rijbewijs B Regelmatig worden er door het CBR nieuwe vragen toegevoegd aan het theorie-examen B. Als aanvulling,

Nadere informatie

1\\ o 1 AF«2009. Provincie Zeeland J..\... Directie Economie en Mobiliteit ~ ~ Infrabeheer. Infrabeheer. W.W. van de Kreke

1\\ o 1 AF«2009. Provincie Zeeland J..\... Directie Economie en Mobiliteit ~ ~ Infrabeheer. Infrabeheer. W.W. van de Kreke Directie Economie en Mobiliteit Infrabeheer o 1 AF«2009 1\\ Provincie Zeeland bericht op brietvan; 10 maart 2009 uw kenmerk: PZDB-B-09040 ons kenmerk: 05)0 I '-t r\3 afdeling: Infrabeheer bijlage(n): behandeld

Nadere informatie

7 C U rijdt met een gepaste snelheid buiten de bebouwde kom. De weg is vrij en te overzien.

7 C U rijdt met een gepaste snelheid buiten de bebouwde kom. De weg is vrij en te overzien. Examen 13 1 U nadert een kruispunt waar u voorrang moet verlenen. Uw snelheid is weliswaar laag maar voor u slaat de bestelauto rechtsaf en deze moet voorrang verlenen aan de bestuurder van de van links

Nadere informatie

: Gemeente Bronckhorst. Verkeersbesluit

: Gemeente Bronckhorst. Verkeersbesluit gemeente Bronckhorst Verkeersbesluit Besluit, 18 november 2016 Wij verlenen een ontheffing op grond van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 van de artikelen 3, eerste lid, 4, 5, eerste

Nadere informatie

Toelichting op Wegsleepverordening Rozendaal 2016

Toelichting op Wegsleepverordening Rozendaal 2016 Toelichting op Wegsleepverordening Rozendaal 2016 Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze bepaling is een aantal begrippen omschreven dat diverse malen in deze verordening terugkomt. De omschrijving van

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland. Vlot bewegen.veilig leven. Verkeer en Waterstaat.

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland. Vlot bewegen.veilig leven. Verkeer en Waterstaat. Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Vlot bewegen.veilig leven. Verkeer en Waterstaat. Noot Deze uitgave is een verkorte populaire versie voor instructief gebruik. Door de verkorting en de tekst

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19

Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester. Arrondissement Brussel-19 Overzicht Verkeersinbreuken 2016: 1e semester Arrondissement Brussel-19 VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking 1e semester 2008-2016 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 TOTAAL AANTAL

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Noot Deze uitgave is een verkorte populaire versie voor instructief gebruik. Door de verkorting en de tekst aanpassingen kan aan dit document geen juridische

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland 3 Inhoudsopgave... Wegenverkeerwet 1994 (WVW 1994) 1 Verkeersgedrag 7 1.1 Gedragsregels 7 Reglement verkeersregels

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2017, kenmerk SO/ ;

gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2017, kenmerk SO/ ; Dordrecht Nr. 1855529 De RAAD van de gemeente Dordrecht; Raadsgriffie Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT gezien het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders van 9 mei 2017, kenmerk SO/1836133;

Nadere informatie