FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FG Register. Policy. Duthler Academy. Versie: 0.9"

Transcriptie

1 FG Register Policy Duthler Academy Versie: 0.9 Datum: 29 december 2014

2 1. Inhoud 2. Inleiding Wat is het FG Register? Waarom het FG Register? Wat heb ik aan het FG Register? Verdeling taken en verantwoordelijkheden Beëindiging van de inschrijving De rol van de FG Relatie met het FG Cluster Relatie met het Privacy Seal Overige informatie en vragen... 7

3 2. Inleiding Het blijvend voldoen aan de geldende privacywetgeving is geen sinecure. Een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) is vaak de spil binnen een organisatie in het op orde brengen en ook houden van een adequate gegevensbescherming en privacyhuishouding. De FG is het eerste aanspreekpunt voor de Nederlandse toezichthouder, het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het gaat dan veelal om onduidelijkheden omtrent gegevensbescherming of de afhandeling van een datalek. Bedrijven en instellingen die gegevensbescherming serieus nemen stellen een FG aan. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) vereist dat de FG voor de vervulling van zijn taak over toereikende kennis beschikt en voldoende betrouwbaar kan worden geacht. 1 De aard en omvang van het takenpakket vragen minimaal om een post-hbo opleiding. Duthler Academy heeft daarom de tweejarige Leergang FG van post-hbo niveau ontwikkeld waarin FG s worden opgeleid op het niveau dat in overeenstemming is met de Wbp en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in binnen afzienbare tijd van kracht wordt in de lidstaten van de EU. In het FG Register worden FG s opgenomen die de Leergang FG volgen of gevolgd hebben. Het FG Register wordt in stand gehouden door Duthler Academy en is voor iedereen via internet te raadplegen. Hiermee kan de FG zijn of haar kwalificaties tonen. Organisaties die een FG hebben aangesteld en is opgenomen in het FG Register, willen vaak ook aan het maatschappelijk verkeer en aan betrokkenen laten zien dat zij privacybescherming serieus nemen en aan de uitgangspunten, rechten en verplichtingen van de geldende privacywetgeving voldoen. Deze organisaties kunnen het Privacy Seal van Duthler Academy op hun website plaatsen. Door te klikken op het Privacy Seal wordt een link naar het FG Register geactiveerd waarmee de gegevens van de organisatie en van de FG worden getoond. De professionals van Duthler Academy en Duthler Associates werken nauw samen met de FG s die zijn opgenomen in het FG Register. Het FG Register is de basis voor de community die de FG s met elkaar vormen. Duthler Academy vervult in het FG Register en de community de functie van trusted third party. Zij staat in voor de kwaliteit van de Leergang FG en de deelnemers die de Leergang FG volgen of afgerond hebben. 1 Artikel 63 lid 1 Wbp FG Register_Policy vs09.docx Duthler Academy 3/7

4 3. Wat is het FG Register? Het FG Register is het register waarin aspirant FG s (dat wil zeggen: deelnemers aan de Leergang FG) en gecertificeerde FG s worden opgenomen. Het register is voor iedereen te raadplegen via internet en wordt beheerd door Duthler Academy. 4. Waarom het FG Register? Het huidige register waarin benoemde FG s worden opgenomen, wordt bijgehouden door het CBP. Dit register kent echter geen kwaliteitscontrole. Benoeming als FG is de enige voorwaarde voor inschrijving. Transparantie is een belangrijk uitgangspunt van privacywetgeving. In het maatschappelijk verkeer is behoefte aan zekerheid omtrent de kwalificaties van FG s. Door middel van de inschrijving in het FG Register van Duthler Academy kan de FG laten zien dat hij of zij gekwalificeerd is. Het FG Register wordt beheerd door Duthler Academy, een deskundige en onafhankelijke partij die onder meer actief is in het opleiden van gecertificeerde FG s. Duthler Academy staat in voor de kwaliteit van de Leergang FG. De rol van Duthler Academy is te vergelijken met de vertrouwensbevorderende rol van een trusted third party bij elektronische informatie uitwisseling. Door middel van het FG Register kunnen het maatschappelijk verkeer en betrokkenen erop vertrouwen dat de FG gekwalificeerd is. Duthler Academy neemt alleen Aspirant FG s of Gecertificeerde FG s op in het FG Register. 5. Wat heb ik aan het FG Register? De FG De FG profileert zich door inschrijving in het FG Register. Niet alleen het feit dat de FG de Leergang FG heeft afgerond (of, in het geval van een aspirant FG, dat hij of zij in opleiding is), maar ook overige gegevens, bijvoorbeeld over werkkring en werkervaring, kunnen vermeld worden. Het FG Register is voor iedereen te raadplegen, dus ook voor betrokkenen van wie persoonsgegevens worden verwerkt. Wanneer een FG beschikbaar is voor een nieuwe werkkring of betrokken wil worden bij specifieke projecten (bijvoorbeeld het voor verantwoordelijken en of bewerkers in goede banen leiden van datalekken) kan hij of zij dat ook vermelden in het FG Register. FG Register_Policy vs09.docx Duthler Academy 4/7

5 De verantwoordelijke De verantwoordelijke (of bewerker) voor de gegevensbescherming toont via het FG Register dat haar of zijn organisatie gegevensbescherming zo serieus neemt dat men daarvoor een FG heeft aangesteld die de Leergang FG volgt of heeft afgerond. Organisaties die een FG zoeken Organisaties die een FG willen benoemen of inzetten kunnen het FG Register raadplegen en in contact treden met FG s die hebben aangegeven beschikbaar te zijn. Betrokkenen Voor de personen van wie de organisatie de persoonsgegevens verwerkt (de betrokkenen) maakt het FG Register in een oogopslag duidelijk dat de organisatie die het FG Register voert de bescherming van hun persoonsgegevens serieus neemt. Het FG Register is voor betrokkenen een garantie dat zij met eventuele vragen over de verwerking van hun persoonsgegevens terecht kunnen bij de FG van de organisatie die het FG Register voert. Door het aanklikken van het FG Register op de website van de organisatie die het FG Register voert, worden de gegevens getoond van de FG die is aangesteld bij de betreffende organisatie. 6. Verdeling taken en verantwoordelijkheden De FG Houdt toezicht op de gegevensbescherming en plaatst contactgegevens en gegevens over werkkring en werkervaring in het FG Register en betaalt voor de inschrijving. Duthler Academy Houdt het FG Register in stand en staat in voor de kwalificaties van de FG en verzorgt het permanente educatie programma (PE Programma). FG Register_Policy vs09.docx Duthler Academy 5/7

6 7. Beëindiging van de inschrijving Duthler Academy kan de inschrijving beëindigen wanneer de betrokken FG niet langer voldoet aan de voorwaarden voor inschrijving, bijvoorbeeld omdat hij of zij niet voldoet aan de eisen van het PE Programma of aan de Algemene Voorwaarden die van toepassing zijn op het FG Register. 8. De rol van de FG De FG is het eerste aanspreekpunt voor de Nederlandse toezichthouder, het CBP. Het gaat dan veelal om onduidelijkheden omtrent gegevensbescherming of de afhandeling van een datalek. Binnen de organisatie is de FG de spil in het op orde brengen en ook houden van een adequate gegevensbescherming en van de privacyhuishouding. De gecertificeerde FG c.q. aspirant-fg houdt toezicht op de gegevensbescherming binnen de organisatie en adviseert de verantwoordelijke c.q. bewerker over de te nemen maatregelen om te zorgen dat de verwerking van persoonsgegevens binnen de organisatie op een correcte manier plaatsvindt. De FG die door de Duthler Academy is gecertificeerd beschikt over de voor de functie kennis en vaardigheden op post hbo-niveau. Voor behoud van de registerinschrijving volgt de gecertificeerde FG het PE Programma van de Duthler Academy. De aspirant FG is op weg naar dat niveau. Beide typen FG s kunnen gebruik maken van de kennis en ervaring die gebundeld is in de community van FG s. Duthler Academy kan instaan voor de inschrijving in het FG Register, omdat de opleiding van hoog niveau is. Duthler Academy bewaakt de kwaliteit van de opleiding en het PE Programma. De professionals van Duthler Academy werken nauw samen met de FG s en de aspirant-fg s in het FG Cluster. De kracht van het FG Register berust mede op het FG Cluster. 9. Relatie met het FG Cluster Aspirant FG s en door Duthler Academy gecertificeerde FG s worden opgenomen in het FG Register van de Duthler Academy. De scholing van FG s verloopt via Duthler Academy. Gecertificeerde FG s en aspirant FG s hebben toegang tot elkaars contactgegevens en kunnen elkaar raadplegen door middel van het FG Cluster. Duthler Academy faciliteert en modereert het FG Cluster. Vragen van FG s of FG Register_Policy vs09.docx Duthler Academy 6/7

7 aspirant FG s worden beantwoord door de collega s in het FG Cluster (eerste lijn). De tweedelijnsondersteuning, de beantwoording van ingewikkelder vraagstukken, wordt door Duthler Academy in het FG Cluster verzorgd. Op deze manier vormt het FG Cluster een extra kwaliteitswaarborg van het FG Register. 10. Relatie met het Privacy Seal Organisaties die een FG hebben aangesteld die is opgenomen in het FG Register willen vaak ook aan het maatschappelijk verkeer en aan betrokkenen laten zien dat zij privacybescherming serieus nemen en aan de uitgangspunten, rechten en verplichtingen van de geldende privacywetgeving voldoen. Deze organisaties kunnen het Privacy Seal op hun website plaatsen. Door te klikken op het Privacy Seal wordt een link naar het FG Register geactiveerd en de gegevens van de organisatie en van de FG worden getoond. 11. Overige informatie en vragen Voor overige informatie en vragen kunt u contact opnemen met mr. Ans Duthler van Duthler Academy. Bezoek voor meer informatie. FG Register_Policy vs09.docx Duthler Academy 7/7

Policy Versie: 1.3 Datum: 30 juli 2015

Policy Versie: 1.3 Datum: 30 juli 2015 Policy Versie: 1.3 Datum: 30 juli 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Waarom het Privacy Seal?... 5 3. Wat is het Privacy Seal?... 6 3.1. Criteria op basis waarvan het Privacy Seal wordt verleend... 6 3.2.

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Versie: 1.0

Algemene Voorwaarden. Versie: 1.0 Algemene Voorwaarden Versie: 1.0 Datum: 30 juli 2015 Inhoud 1. Definities... 3 2. Criteria voor verkrijging van het Privacy Seal... 4 3. Criteria voor intrekking van het Privacy Seal... 4 4. Verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78

Plan 5 6-11 7 - 41-43 76-78 Plan Gegevens mag het? Rechtmatig verkregen gegevens grondslagen voor rechtmatige verwerking: Ondubbelzinnige toestemming, noodzakelijk voor uitvoeren overeenkomst, wettelijke plicht, bescherming vitale

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

Het Europese privacyrecht in beweging

Het Europese privacyrecht in beweging Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012 Agenda Inhoud Europese privacyverordening

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Privacytoezicht in de praktijk Aramis Jean Pierre Functionaris gegevensbescherming (FG) DUO/OCW Aramis.jeanpierre@duo.nl Functionaris voor de gegevensbescherming (FG)

Nadere informatie

Factsheet Bewerkersovereenkomst

Factsheet Bewerkersovereenkomst Factsheet Bewerkersovereenkomst Bij het verwerken van persoonsgegevens maken veel partijen gebruik van een externe dienstverlener voor het verwerken van deze persoonsgegevens. Verwerken is een breed begrip,

Nadere informatie

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast

Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG. dr. Jan Holvast Privacybescherming in Nederland: van Koopmans naar AVG dr. Jan Holvast 1 Overzicht presentatie Even voorstellen Kort overzicht ontwikkeling Nederland Gemeenschappelijke kenmerken AVG: van verwachting naar

Nadere informatie

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl Privacyverordening gemeente Utrecht Naar een nieuwe Privacyverordening Gemeentelijke Privacyverordening 2003 verouderd. Nieuw: Gemeentelijke privacyfunctionaris sinds 2015 Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

Wegnemen van privacy issues Bouwen aan vertrouwen voor big data

Wegnemen van privacy issues Bouwen aan vertrouwen voor big data 05-06-14 Wegnemen van privacy issues Bouwen aan vertrouwen voor big data Mr S.H. Katus sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Big Mr. data S.H. in Katus de zorg 3 sergej.katus@pmpartners.nl juni

Nadere informatie

Handreiking verantwoordelijke persoonsgegevens Smart Mobility diensten

Handreiking verantwoordelijke persoonsgegevens Smart Mobility diensten Handreiking verantwoordelijke persoonsgegevens Smart Mobility diensten Wouter van Haaften, Hans van Douwe LANDELIJKE RONDE TAFEL VOOR SMART MOBILITY JURIDISCHE ASPECTEN RONDETAFELS.DITCM.EU Handreiking

Nadere informatie

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ

Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Gegevensuitwisseling en gegevensbescherming Wmo en AWBZ Platform IZO 20 september 2013 Mr. P.L. Coté MBA Wie zijn wij? > Adviseurs voor bestuur, recht en ICT: privacybescherming identitymanagement taxonomieën

Nadere informatie

WET MELDPLICHT DATALEKKEN

WET MELDPLICHT DATALEKKEN WET MELDPLICHT DATALEKKEN Stand van zaken en vooruitblik: De WBP en de komende Europese verordening Ad Schaafsma Security Consultant bij Axians 1 EVEN VOORSTELLEN JURIST & IT ER INFRASTRUCTUREN IT SECURITY

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop

12 mei 2016. www.infotraining.nl. ééndaagse workshop. Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop ééndaagse workshop 12 mei 2016 POSTILLION HOTEL BUNNIK Nieuwe eisen omtrent databescherming! Ontdek alle ins & outs op deze praktijkgerichte workshop www.infotraining.nl Is uw databeleid gereed voor 2016?

Nadere informatie

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen Uw tandartspraktijk Een goudmijn voor internetcriminelen Wat gaan we doen? De digitale data-explosie Nieuwe privacywetgeving (a giant leap for mankind) Wat wilt u onze hacker vragen? Help! Uw praktijk

Nadere informatie

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl

Aanscherping WBP. Meldplicht datalekken. Mr S.H. Katus, CIPM Partner. sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Aanscherping WBP Meldplicht datalekken Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl PMP in het kort Privacy Management Partners Het eerste DPO-bureau van Nederland Data Protection

Nadere informatie

Policy. Versie: 1.4. Datum: 18 maart 2016. TTP Associates. www.ttp.associates

Policy. Versie: 1.4. Datum: 18 maart 2016. TTP Associates. www.ttp.associates Policy Versie: 1.4 Datum: 18 maart 2016 TTP Associates www.ttp.associates Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Waarom het Privacy Seal?... 5 3. Wat is het Privacy Seal?... 6 3.1. Criteria op basis waarvan het Privacy

Nadere informatie

De vijf hoofdvragen van privacy

De vijf hoofdvragen van privacy De vijf hoofdvragen van privacy üvoldoen aan privacywetgeving bij gedualiseerd bestuur Sergej Katus Partner Mr S.H. Katus, CIPM Privacy Management Partners sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen geactualiseerde bewerkersovereenkomst gebruik persoonsgegevens (art 14, lid 2 Wbp) - Besluitvormend

Onderwerp: Vaststellen geactualiseerde bewerkersovereenkomst gebruik persoonsgegevens (art 14, lid 2 Wbp) - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 16 februari 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00132 Onderwerp: Vaststellen geactualiseerde bewerkersovereenkomst gebruik persoonsgegevens (art 14, lid 2 Wbp) - Besluitvormend

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

Certificering Het Certificaat bescherming persoonsgegevens Gepubliceerd in Privacy & Informatie, nr. 4 augustus 2004

Certificering Het Certificaat bescherming persoonsgegevens Gepubliceerd in Privacy & Informatie, nr. 4 augustus 2004 Certificering Het Certificaat bescherming persoonsgegevens Gepubliceerd in Privacy & Informatie, nr. 4 augustus 2004 G.W. van Blarkom RE privacy auditor bij het College bescherming persoonsgegevens. Inleiding

Nadere informatie

CONTOUREN voor COMPLIANCE. Overzicht van de Zelfreguleringsproducten

CONTOUREN voor COMPLIANCE. Overzicht van de Zelfreguleringsproducten CONTOUREN voor COMPLIANCE Overzicht van de Zelfreguleringsproducten College bescherming persoonsgegevens 24 mei 2005 0 Inhoudsopgave 0 Inhoudsopgave... 2 1 Toezicht en zelfregulering... 3 1.1 Zelfregulering...

Nadere informatie

In vier stappen voldoen aan de meldplicht datalekken

In vier stappen voldoen aan de meldplicht datalekken In vier stappen voldoen aan de meldplicht datalekken dfg WHITEPAPER Datum ID Nummer 20 september 2012 12015 Auteur(s) mr. dr. A.H. (Anton) Ekker Samenvatting De Nederlandse overheid en de Europese Commissie

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS

AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG EN DE IMPACT OP UW BUSINESS AVG De AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming of de Europese Privacy Verordening, hanteert dezelfde principes en kernbegrippen als haar voorganger de Europese

Nadere informatie

BEWERKERSOVEREENKOMST

BEWERKERSOVEREENKOMST BEWERKERSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, kantoorhoudende en gevestigd te (3817BA) Amersfoort aan de Stadsring 159, vertegenwoordigd door dhr. Drs.

Nadere informatie

PRIVACYREGELING RITREGISTRATIESYSTEEM < NAAM BEDRIJF > Versienummer: 1.4 Datum wijziging: < 1 september 2013 > Ingangsdatum: < 1 september 2013 >

PRIVACYREGELING RITREGISTRATIESYSTEEM < NAAM BEDRIJF > Versienummer: 1.4 Datum wijziging: < 1 september 2013 > Ingangsdatum: < 1 september 2013 > PRIVACYREGELING RITREGISTRATIESYSTEEM < NAAM BEDRIJF > Versienummer: 1.4 Datum wijziging: < 1 september 2013 > Ingangsdatum: < 1 september 2013 > Artikel 1 Begripsbepalingen In deze Privacyregeling wordt

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

FIRST LAWYERS. MYOBI B.V. t.a.v. de heer drs. A.J. Biesheuvel. Frankenslag 137. T. 070 306 00 33 F. 070 392 22 76 E. a.w.duthler@firstlawyers.

FIRST LAWYERS. MYOBI B.V. t.a.v. de heer drs. A.J. Biesheuvel. Frankenslag 137. T. 070 306 00 33 F. 070 392 22 76 E. a.w.duthler@firstlawyers. FIRST LAWYERS Advocaten MYOBI B.V. t.a.v. de heer drs. A.J. Biesheuvel Frankenslag 137 2582 HH Den Haag Frankenslag 137 2582 HH Den Haag T. 070 306 00 33 E. info@firstlawyers.nl Datum: donderdag 31 maart

Nadere informatie

Datum 8 september 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de opslag van DNA data bij onder andere Google en Amazon

Datum 8 september 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de opslag van DNA data bij onder andere Google en Amazon 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bestuurlijke en Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

Regeling taken en bevoegdheden functionaris voor de gegevensbescherming Informatie Beheer Groep

Regeling taken en bevoegdheden functionaris voor de gegevensbescherming Informatie Beheer Groep Mededelingen IB-Groep Regeling taken en bevoegdheden Bestemd voor: alle personen en instellingen ten behoeven van wie c.q. waarvan persoonsgegevens in de zin van de Wet bescherming persoonsgegevens worden

Nadere informatie

Data Protection Impact Assessment (DPIA)

Data Protection Impact Assessment (DPIA) Data Protection Impact Assessment (DPIA) van Theorie naar Praktijk [ 28 januari 2015 ] 2 Data Protection Impact Assessments: agenda 1. Wat zegt de Algemene Verordening Gegevensbescherming? 2. Hoe productief

Nadere informatie

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming

De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming De Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming Peter Hustinx Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming Joaquín Bayo Delgado Adjunct-Toezichthouder Een toenemend aantal activiteiten van de Europese

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Registratiereglement register Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling/ huiselijk geweld

Registratiereglement register Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling/ huiselijk geweld Registratiereglement register Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling/ huiselijk geweld Ingangsdatum en versie: 15 april 2016, versie 1 (07-04-2016) De aandachtsfunctionaris bewaakt de interne procedure

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015

Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Post doctorale Specialisatiecursus Privacy en Persoonsgegevens 2015 Docenten: Corien Prins (Tilburg University), Lokke Moerel (Morrison Foerster/Tilburg University), Peter van Schelven (voormalig hoofd

Nadere informatie

Privacy reglement. Inleiding

Privacy reglement. Inleiding Privacy reglement Inleiding De Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) vervangt de Wet persoonsregistraties (WPR). Daarmee wordt voldaan aan de verplichting om de nationale privacywetgeving aan te passen

Nadere informatie

Informatieblad Jaarverslag FG

Informatieblad Jaarverslag FG Informatieblad Jaarverslag FG De FG is verplicht jaarlijks een verslag te maken waarin hij verslag doet van zijn werkzaamheden en bevindingen. 1 Doel van het jaarverslag Het jaarverslag van de functionaris

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne

Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne ! SEMINAR PRIVACY IN DE PRAKTIJK! NIEUWE PRIVACYWETGEVING VERTAALD NAAR UW ORGANISATIE! 26 NOVEMBER 2015 VEENENDAAL! Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne

Nadere informatie

Gegevensbescherming? Regel het zelf!

Gegevensbescherming? Regel het zelf! Gegevensbescherming? Regel het zelf! De Algemene Verordening Gegevensbescherming en informatiemanagement In de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn (overheids)organisaties veel meer

Nadere informatie

Nieuwe telecompakket en cookiewet

Nieuwe telecompakket en cookiewet Nieuwe telecompakket en cookiewet Privacy bijeenkomst ECP-EPN 8 september 2011 Milica Antic antic@solv.nl @milica_antic 2009 nieuw telecompakket Richtlijn 2009/136/EG van 25-11-2009: Wijziging e-privacyrichtlijn

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

/4 l akkoord. 11 Totaal. tt> GEMEENTE vveert. Til-s 1175

/4 l akkoord. 11 Totaal. tt> GEMEENTE vveert. Til-s 1175 o P > -.t^ &r tt> GEMEENTE vveert Til-s 1175 Afdel ng Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder Onderwerp D rectie Bedrijfsvoering Rosbergen, Mar e-lou A.A.M.M. (Jos) Heljmans B&W-voorstel: BW-009066

Nadere informatie

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013

Cloud & Privacy. B2B Clouddiensten. Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Cloud & Privacy B2B Clouddiensten Robert Boekhorst Amsterdam 27 juni 2013 Inleiding Privacyrecht: in vogelvlucht Knelpunten Hoe hier mee om te gaan? toekomstige ontwikkelingen Privacyrecht in vogelvlucht

Nadere informatie

Het accrediteren van scholings- en andere PE-activiteiten geschiedt door de Accreditatiecommissie.

Het accrediteren van scholings- en andere PE-activiteiten geschiedt door de Accreditatiecommissie. Reglement voor Registratie en Toetsing inzake het Register Erkende Verenigings Professionals (Register AE) en de Accreditatie van scholingsactiviteiten Inleiding In 2008 heeft de Algemene Ledenvergadering

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

de minister van Economische Zaken, de heer mr L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ministeriële regeling afsluitingen

de minister van Economische Zaken, de heer mr L.J. Brinkhorst Postbus 20101 2500 EC Den Haag Ministeriële regeling afsluitingen POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 E-MAIL info@cbpweb.nl INTERNET www.cbpweb.nl AAN de minister van Economische Zaken,

Nadere informatie

Actualiteiten Privacy. NGB Extra

Actualiteiten Privacy. NGB Extra Actualiteiten Privacy NGB Extra April 2015 Wat heeft het wetsvoorstel meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid CBP voor implicaties voor de praktijk? Wat is er recent veranderd

Nadere informatie

Europese privacywet mogelijk nóg strenger

Europese privacywet mogelijk nóg strenger December 2013, Auteur: mr. J.J. Braat M +31 633 97 09 55 Europese privacywet mogelijk nóg strenger In Brussel ligt momenteel een wetsvoorstel voor een Europa-brede privacywet. De eerste aanzet voor het

Nadere informatie

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V.

PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. PRIVACYBELEID STICHTING SECTORINSITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK, EN SECTORINSTITUUT TRANSPORT EN LOGISTIEK B.V. EN STL WERK B.V. Beleid over de bescherming van persoonsgegevens en waarborgen voor de zorgvuldige

Nadere informatie

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin www.pwc.nl Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin Even voorstellen Maurice Steffin Maurice is Manager Privacy binnen het Privacy team. Hij combineert zijn privacy kennis

Nadere informatie

Betrouwbare bron van kwaliteit

Betrouwbare bron van kwaliteit Betrouwbare bron van kwaliteit Op de Uitwijklijst. En dan? Contact Postadres: Raad voor Rechtsbijstand Bureau Wbtv Postbus 2349 5202 CH s-hertogenbosch Telefoon: 088-787 19 20 Kijk op onze website voor

Nadere informatie

Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016

Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016 Presentatie Jaarcongres ICT Accountancy Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 2 november 2016 Programma Korte introductie privacyrecht Rol accountant: verantwoordelijke of

Nadere informatie

Bewerkersovereenkomst. Afnemer Logius. behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid

Bewerkersovereenkomst. Afnemer Logius. behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid Bewerkersovereenkomst Afnemer Logius behorende bij het aanvraagformulier MijnOverheid De ondergetekenden: [ ], verder te noemen : Afnemer en De Staat der Nederlanden, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving

Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Privacy and Trust in the Digital Society Privacy Compliance in een Cloud Omgeving Jeroen Terstegge NVvIR Amsterdam, 17 juni 2010 Even voorstellen mr.drs. Jeroen Terstegge, CIPP Directeur Privacyadviesbureau

Nadere informatie

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht

NVBI. Proposal General Data Protection Regulation. Eva N.M. Visser. IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Studiebijeenkomst 18 december 2012 NVBI Proposal General Data Protection Regulation Eva N.M. Visser IT Advocaat Bestuurslid Vereniging Privacy Recht Inhoud 1. Huidig juridisch kader 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet

Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Factsheet Omgaan met persoonsgegevens met oog op Wpb, Wmo 2015 en Jeugdwet Vanaf januari 2015 krijgt u als zorgaanbieder te maken met nieuwe regelgeving met het oog op uitwisseling van uw cliëntgegevens

Nadere informatie

Privacy-AO voor een beveiliger Martin Romijn

Privacy-AO voor een beveiliger Martin Romijn Privacy-AO voor een beveiliger Martin Romijn Functionaris voor de gegevensbescherming Security Officer Onderwerpen AO van Security Officer (SO) Kader Incidenten en vragen AO Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

PRIVACYBELEID. Rob Meerwijk PSEUDONIMISEER B.V. Danzigerkade 19, 1013 AP Amsterdam

PRIVACYBELEID. Rob Meerwijk PSEUDONIMISEER B.V. Danzigerkade 19, 1013 AP Amsterdam PRIVACYBELEID Rob Meerwijk PSEUDONIMISEER B.V. Danzigerkade 19, 1013 AP Amsterdam Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Documentinformatie... 2 1.1. Documentgeschiedenis... 2 2. Privacybeleid Pseudonimiseer

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Leergang Risicomanagement

Algemene Voorwaarden Leergang Risicomanagement Algemene Voorwaarden Leergang Risicomanagement Versie november 2016 Artikel 1 Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene voorwaarden: deze voorwaarden. Arrangementskosten: de

Nadere informatie

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens

Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Informatie over privacywetgeving en het omgaan met persoonsgegevens Inleiding Op 1 september 2001 is de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in werking getreden. Hiermee werd de Europese Richtlijn over

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden DigiD

Gebruiksvoorwaarden DigiD Gebruiksvoorwaarden DigiD 15 mei 2012, versie 6.0 Artikel 1 Begrippen en afkortingen De hierna met een hoofdletter aangeduide begrippen hebben in deze Gebruiksvoorwaarden de volgende betekenis: 1.1 Afnemer:

Nadere informatie

sociaal domein privacy impact assessment

sociaal domein privacy impact assessment compliance @ sociaal domein privacy impact assessment Matias Kruyen De urgentie Toezichtsarrangement AP significant uitgebreid Bestuursrechtelijke sancties van materieel belang Accountant materialiseert

Nadere informatie

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum

Besluit Openbaar. Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/ Zaaknummer: Datum Ons kenmerk: OPTA/IPB/2007/202118 Zaaknummer: 07.0137.22 Datum 17-10-2007 Besluit van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit op de aanvraag van het De Telefoongids B.V. tot

Nadere informatie

PRIVACY BELEID. Versie januari 2017

PRIVACY BELEID. Versie januari 2017 PRIVACY BELEID Versie 0.2 1 januari 2017 Wij zijn er van bewust dat u vertrouwen stelt in ons. Wij zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om uw privacy te beschermen. Dit privacy beleid is van

Nadere informatie

Privacy in de eerstelijnspraktijk Checklist & tips

Privacy in de eerstelijnspraktijk Checklist & tips www.zorgvoorprivacy.nl info@zorgvoorprivacy.nl Privacy in de eerstelijnspraktijk Checklist & tips Zorg om privacy Het werk als zorgaanbieder verandert snel. Door automatisering en digitalisering kunnen

Nadere informatie

Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid Artikel 2 Verstrekken persoonsgegevens Artikel 3 Doeleinden gebruik

Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid Artikel 2 Verstrekken persoonsgegevens Artikel 3 Doeleinden gebruik Privacyreglement Artikel 1 Toepasselijkheid 1. Dit Privacyreglement is van toepassing op de verwerking van alle persoonsgegevens die op enigerlei wijze aan Pappenheim Re-integratie & Outplacement zijn

Nadere informatie

Stichting Registered Tax Assurance Providers. Reglement toetreding register. Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012

Stichting Registered Tax Assurance Providers. Reglement toetreding register. Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012 1 Stichting Registered Tax Assurance Providers (RTAP) Reglement toetreding Register Vastgesteld en in werking getreden op 12 september 2012 Artikel 1 Definities Aspirant Tax Assurance Provider Bestuur

Nadere informatie

BEWERKER. In deze factsheet komen de volgende onderwerpen aan bod:

BEWERKER. In deze factsheet komen de volgende onderwerpen aan bod: BEWERKER In deze factsheet komen de volgende onderwerpen aan bod: De definitie van het begrip Bewerker in wetgeving, nu & straks p. 2 Onderzoeken van de AP waarbij het begrip Bewerker een rol speelde p.

Nadere informatie

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn Inhoud 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte 3. Doel 4. Categorieën van personen over wie gegevens in de registratie worden opgenomen 5. Vertegenwoordiging 6. Soorten van gegevens die in de registratie worden

Nadere informatie

Minister van Financiën. Postbus 20201 2500 EE Den Haag

Minister van Financiën. Postbus 20201 2500 EE Den Haag POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN Minister van Financiën Postbus 20201

Nadere informatie

Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd?

Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Privacy: Compliance en Governance Hoe kan privacy binnen de organisatie worden geoptimaliseerd? Mei 2014 I. Privacy als risico voor uw organisatie Veel bedrijven verwerken persoonsgegevens om bepaalde

Nadere informatie

BEWERKERSOVEREENKOMST. tussen. Scalda

BEWERKERSOVEREENKOMST. tussen. Scalda <LEVERANCIER> BEWERKERSOVEREENKOMST tussen Scalda en september 2016 INHOUDSOPGAVE...PAGINA ARTIKEL 1: DEFINITIES... 4 ARTIKEL 2: ONDERWERP BEWERKINGSOVEREENKOMST... 4 ARTIKEL 3: DUUR EN BEËINDIGING...

Nadere informatie

SWPBS vanuit juridisch oogpunt

SWPBS vanuit juridisch oogpunt SWPBS vanuit juridisch oogpunt Samenvatting uit: De Wilde M., en Van den Berg A. (2012), SWPBS, vanuit juridisch oogpunt, afstudeerrapport juridische afdeling Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle

Nadere informatie

Template voor bewerkersovereenkomst

Template voor bewerkersovereenkomst B Template voor bewerkersovereenkomst Dit is een modelovereenkomst die dient als voorbeeld. BEDRIJF en SAAS-leveranciers kunnen met dit model zelf nadere afspraken maken naar aanleiding van iedere specifieke

Nadere informatie

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A )

Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A ) 1 Advies nr 18/2016 van 27 april 2016 Betreft: advies over een voorontwerp van wet tot oprichting van een Centraal Register Collectieve Schuldenregelingen (CO-A-2016-014) De Commissie voor de bescherming

Nadere informatie

Auditing Privacy Breng privacy audits onder de AVG naar een hoger niveau

Auditing Privacy Breng privacy audits onder de AVG naar een hoger niveau VAN PRIVACY-PROOF NAAR AVG-PROOF PRIVACY 3-daagse masterclass Auditing Privacy Breng privacy audits onder de AVG naar een hoger niveau EXTRA: online zelftoets over aanpak audits, raakvlakken met wetgeving

Nadere informatie

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording

Werkgroep Privacy en Testdata. Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Werkgroep Privacy en Testdata Thema-avond: Workshop wetgeving en bewustwording Doelstelling Werkgroep Vergroten bewustwording bij gebruik productiedata (met persoonsgegevens) voor testers en opdrachtgevers

Nadere informatie

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP

Privacy management. Scope privacy Wet op de administratieve organisatie 07-10-15. Privacy. ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Privacy management ü Meldplicht datalekken ü Uitbreiding boetebevoegdheden CBP Mr S.H. Katus, CIPM Partner sergej.katus@pmpartners.nl www.pmpartners.nl Scope privacy Wet op de administratieve organisatie

Nadere informatie

Time to compliance in het Sociaal Domein

Time to compliance in het Sociaal Domein Time to compliance in het Sociaal Domein Door M.M.A. Kruyen B ICT* In het Sociaal Domein zijn veel organisaties zich aan het opmaken om beter te voldoen aan wet- en regelgeving met betrekking tot privacy

Nadere informatie

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016

PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 PLATFORM IZO 21 OKTOBER 2016 Wat is er aan de hand? Actualiteit, media, politiek Calamiteiten Te weinig samenwerking en informatiedeling door professionals roep om meer regie (Heerlen) Juridische kritiek

Nadere informatie

PRIVACY REGLEMENT - 2015

PRIVACY REGLEMENT - 2015 PRIVACY REGLEMENT - 2015 Jasnante re-integratie onderdeel van Jasnante Holding B.V. (kvk nr. 52123669 ) gevestigd aan de Jacob van Lennepkade 32-s, 1053 MK te Amsterdam draagt zorg voor de geheimhoudingsverplichting

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy

Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw gegevens in veilige handen Algemeen De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beschermt uw privacy en uw persoonsgegevens. Deze wet verplicht organisaties die met persoonsgegevens

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

VNG: Referentiemodellen Gegevensuitwisseling Jeugddomein. Concept, 30 september 2014.

VNG: Referentiemodellen Gegevensuitwisseling Jeugddomein. Concept, 30 september 2014. POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN De Staatssecretaris van Volksgezondheid,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2551 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Handleiding. Gebruik persoonlijk dossier Kwaliteitsregister Verloskundigen. Kwaliteitsregister Verloskundigen

Handleiding. Gebruik persoonlijk dossier Kwaliteitsregister Verloskundigen. Kwaliteitsregister Verloskundigen Kwaliteitsregister Verloskundigen Handleiding Gebruik persoonlijk dossier Kwaliteitsregister Verloskundigen Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen T 030 282 31 14 kwaliteitsregister@knov.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Privacy en bescherming van persoonsgegevens. Inhoud. CBP adviseert over wetsvoorstel meldplicht datalekken en camerabeelden.

Nieuwsbrief. Privacy en bescherming van persoonsgegevens. Inhoud. CBP adviseert over wetsvoorstel meldplicht datalekken en camerabeelden. Feb-Mrt-Apr 2012 Jaargang 2 Nieuwsbrief Privacy en bescherming van persoonsgegevens Inhoud CBP adviseert over wetsvoorstel meldplicht datalekken en camerabeelden. Verstrekking adresgegevens UWV aan GBA;

Nadere informatie

Privacyreglement Werkvloertaal 26 juli 2015

Privacyreglement Werkvloertaal 26 juli 2015 Privacyreglement Werkvloertaal 26 juli 2015 Algemeen Privacyreglement Werkvloertaal Pagina 1 van 6 Algemeen Privacyreglement Werkvloertaal De directie van Werkvloertaal, overwegende, dat het in verband

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 184 Wijziging van de Wet personenvervoer 2000 en enige andere wetten ter uitvoering van verordeningen 1071/2009/EG, 1072/2009/EG en 1073/2009/EG

Nadere informatie

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz

Informatiebeveiliging: de juridische aspecten. Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz Informatiebeveiliging: de juridische aspecten Anton Ekker juridisch adviseur Nictiz 20 september 2012 Onderwerpen beveiligingsplicht Wbp aandachtspunten implementatie IAM en BYOD wat te doen bij een datalek?

Nadere informatie

Gegevensbescherming en privacy

Gegevensbescherming en privacy Gegevensbescherming en privacy mag dat allemaal? VNG Juni 2015 mr. Ans Duthler, Duthler Academy en drs. André J. Biesheuvel RE RA, Duthler Associates Agenda > Wettelijk kader en verplichtingen op hoofdlijnen

Nadere informatie

Privacy statement voor de gebruiker van de RadiologieNetwerk-Services

Privacy statement voor de gebruiker van de RadiologieNetwerk-Services Privacy statement voor de gebruiker van de RadiologieNetwerk-Services Missie XS2RA B.V. tevens handelend onder de naam RadiologieNetwerk ( RadiologieNetwerk ) heeft als missie om via haar RadiologieNetwerk

Nadere informatie