Overzicht materiële wijzigingen Financiële verordening Oud Nieuw Toelichting wijziging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht materiële wijzigingen Financiële verordening Oud Nieuw Toelichting wijziging"

Transcriptie

1 Artikel 2 Programma-indeling 1. Het algemeen bestuur stelt de programma s vast bij de vaststelling van begroting. 2. Het dagelijks bestuur draagt zorg voor het verzamelen en vastleggen van gegevens over de geleverde goederen en diensten en de maatschappelijke effecten, opdat de doelmatigheid en doeltreffendheid van het beleid zoals vastgesteld door het algemeen bestuur, kunnen worden getoetst. Artikel 2a Planning en controlcyclus De toezending van de ontwerp-begroting zoals bedoeld in artikel 9.2 vijfde lid van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Utrecht geschiedt voor 1 april. Hoofdstuk 2 Begroting en verantwoording Artikel 2. Programma-indeling 1. Het algemeen bestuur stelt een programmaindeling vast bij de vaststelling van de begroting. 2. Het algemeen bestuur stelt op voorstel van het dagelijks bestuur per programma de indicatoren vast. Het voorstel van het dagelijks bestuur bevat ten minste de verplichte beleidsindicatoren, bedoeld in artikel 25, tweede lid, onder a, van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten. 3. Het algemeen bestuur kan bij de vaststelling van de begroting vaststellen over welke onderwerpen het in extra paragrafen naast de verplichte paragrafen van de begroting en de jaarstukken kaders wil stellen en wil worden geïnformeerd. Voor artikel 2 is voornamelijk de tekst uit de nieuwe modelverordening overgenomen. Betreft tekst uit nieuwe modelverordening De verplichting uit artikel 2a (oude versie) volgt al uit andere data die elders vaststaan (indienen jaarstukken bij Provincie, zienswijze periode etc.). Komt dus niet terug in nieuwe versie. Artikel 3 Inrichting begroting en jaarstukken 1. De begroting bestaat uit een financieel kader, programma s en paragrafen. 2. Het programma bevat in ieder geval een richtinggevende verdeling van het jaarbudget over de respectievelijke paragrafen en een beschrijving van activiteiten om tot besteding van dat budget te komen. 4. In de jaarstukken wordt de programmaindeling, bedoeld in het eerste lid, gevolgd. Overbodige bepalingen uit artikel 3 (oude versie) niet overgenomen; deels al voorgeschreven in het BBV.

2 3. De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. 4. Het jaarverslag bevat de realisatie per programma en de realisatie van de paragrafen. 5. In de jaarrekening wordt de mate van de uitputting van programmabudgetten weergegeven, gebaseerd op de laatst vastgestelde gewijzigde begroting. Artikel 4 Autorisatie begroting en begrotingswijziging Het algemeen bestuur autoriseert met het vaststellen van de begroting of een begrotingswijziging de totale lasten en de totale baten per programma, de investeringen en het overzicht van de algemene dekkingsmiddelen. Artikel 5 Tussentijdse rapportage en informatie 1. Het dagelijks bestuur informeert het algemeen bestuur middels tussentijdse rapportages over de realisatie van de begroting van het openbaar lichaam over de eerste vier en eerste acht maanden van het lopende boekjaar. 2. De inrichting van de tussentijdse rapportages sluit aan bij de programmaindeling van de begroting. 3. In de tussentijdse rapportages worden afwijkingen groter dan op de laatste Artikel 3. Autorisatie begroting en investeringen Het algemeen bestuur autoriseert met het vaststellen van de begroting de baten en de lasten per programma en per taakveld, alsmede de omvang van de totale investeringen in het betreffende begrotingsjaar. Artikel 4. Tussentijdse rapportage 1. Het dagelijks bestuur informeert het algemeen bestuur door middel van tussentijdse rapportages over de realisatie van de begroting van het openbaar lichaam over de eerste 4 maanden en de eerste 8 maanden van het lopende boekjaar. 2. In de tussentijdse rapportages, bedoeld in het eerste lid, worden in ieder geval de verwachte Omgezet naar tekst uit modelverordening Betreft tekst uit nieuwe modelverordening Lid 2 (oud) vervallen. Tussentijds wordt vooral op totaalniveau gerapporteerd. Een uitsplitsing wordt alleen gemaakt als daar concrete aanleiding voor is.

3 raming van de baten en lasten per programma toegelicht. afwijkingen, ten opzichte van de begroting groter dan , toegelicht. Hoofdstuk 3 Financieel beleid Artikel 6 Waardering & afschrijving vaste activa 1. De materiële vaste activa met economisch nut, zoals bedoeld in artikel 35 van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten, worden gewaardeerd op basis van de verkrijgings- of vervaardingingsprijs, verminderd met ontvangsten van derden en de afschrijvingen. De afschrijvingen vinden plaats op basis van de lineaire methode, gebaseerd op de bedrijfseconomische levensduur van de activa. 2. Het algemeen bestuur kan nadere regels stellen met betrekking tot waardering en afschrijving. Artikel 5. Waardering en afschrijving vaste activa 1. Immateriële en materiële vaste activa worden afgeschreven volgens de methodiek en de termijnen zoals vermeld in de Nota activabeleid VRU. 2. Kosten voor het afsluiten van geldleningen worden direct ten laste van de exploitatie gebracht. Veel rondom (im-)materiële vaste activa is al bepaald door het BBV. Ontdubbeld: nadere bepaling zijn al opgenomen in de Nota activabeleid VRU. Artikel 6a Reserves en voorzieningen 1. Het dagelijks bestuur draagt er zorg voor dat overzichten worden gemaakt van reserves en voorzieningen. 2. In de overzichten van de reserves en voorzieningen bevatten de volgende gegevens: a. de vorming en besteding van reserves; b. de vorming en besteding voorzieningen; Artikel 6. Reserves en voorzieningen 1. Het algemeen bestuur besluit bij de vaststelling van de begroting of de jaarstukken over het instellen van bestemmingsreserves, de toevoegingen en de onttrekkingen aan, of de eventuele vrijval van bestemmingsreserves. 2. Bij een voorstel voor de instelling van een bestemmingsreserve wordt minimaal het specifieke doel van de reserve aangegeven en de daaruit voortvloeiende hoogte en looptijd. Dit artikel ingekort, omdat dit grotendeels al geregeld is in het BBV. De meest relevante bepalingen zijn gehandhaafd.

4 3. Bij een voorstel van het dagelijks bestuur voor de instelling van een bestemmingsreserve voor een investeringsvoornemen door het algemeen bestuur wordt minimaal aangegeven: a. het specifieke doel van de reserve; b. de voeding van de reserve; c. de maximale hoogte van de reserve; d. en de maximale looptijd. 4. Indien het specifieke doel van een bestemmingsreserve voor een investeringsvoornemen niet meer bestaat, valt de bestemmingsreserve vrij en wordt deze aan de algemene reserve toegevoegd. Artikel 7 Kostprijsberekening Voor het bepalen van de geraamde kostprijs van goederen en diensten wordt een systeem van kostentoerekening gehanteerd. Een uitsplitsing vindt plaats van directe kosten en indirecte kosten. De geraamde kostenprijzen zijn opgenomen in de begroting. Artikel 8 Vaststelling hoogte prijzen. De prijzen van goederen en diensten van het openbaar lichaam worden in de begroting opgenomen. Artikel 7. Berekening kostprijzen en tarieven 1. Er worden kostprijzen berekend voor: a. de vergoeding voor het individueel gemeentelijk pluspakket, bedoeld in de bijdrageverordening, en b. de tarieven voor levering van goederen en diensten aan derden. 2. De kostprijsberekening bedoeld in het eerste lid onder a vindt plaats conform de bijdrageverordening. 3. De kostprijsberekening bedoeld in het eerste lid onder b vindt plaats op basis van een extracomptabel stelsel van kostentoerekening. Bij deze kostentoerekening worden naast de directe kosten, de overheadkosten en waar van Artikel 7 en 8 zijn gecombineerd en meer specifiek gemaakt voor de VRU. Ontdubbeld: nadere bepalingen zijn al opgenomen in de bijdrageverordening.

5 Artikel 9 Financieringsfunctie 1. Het dagelijks bestuur draagt zorg voor de uitoefening van de financieringsfunctie 2. De financieringsfunctie omvat de volgende handelingen: a. het aantrekken van voldoende financiële middelen en het uitzetten van overtollige gelden om de programma s binnen de door het algemeen bestuur vastgestelde kaders van de begroting uit te kunnen voeren; b. het beheersen van de risico s verbonden aan de financieringsfunctie zoals renterisico s en kredietrisico s; c. het beperken van de kosten van leningen en het bereiken van een voldoende rendement op uitzettingen; a. het beperken van de interne verwerkingskosten en externe kosten bij het beheren van de geldstromen en financiële posities. 3. Het dagelijks bestuur neemt bij de uitvoering van de financieringsfunctie, naast de Wet financiering decentrale overheden, de volgende richtlijnen in acht: toepassing de kapitaallasten met betrekking tot de betreffende activa betrokken. 4. De kostprijzen bedoeld in lid 3 worden opgenomen in een tarieventabel die deel uitmaakt van de door het algemeen bestuur vast te stellen begroting. De tarieven zijn ten minste kostendekkend. Artikel 8. Financieringsfunctie 1. Het algemeen bestuur legt de kaders, uitgangspunten en verantwoordelijkheden voor de financieringsfunctie worden vast in het treasurystatuut. 2. Het dagelijks bestuur draagt met de uitoefening van de financieringsfunctie zorg voor het waarborgen van de financiële continuïteit van het openbaar lichaam, zowel op de korte als de lange termijn. Ontdubbeld: nadere bepaling zijn al opgenomen in het treasurystatuut.

6 a. overtollige geldmiddelen boven 0,75% van het begrotingstotaal worden gestort in een bankrekening die uitsluitend wordt gebruikt om middelen van en naar de schatkist over te boeken. b. het uitzetten van overtollige geldmiddelen van ten hoogste 0,75% van het begrotingstotaal gebeurt uitsluitend bij financiële instellingen met minimaal een A rating afgegeven door tenminste één gezaghebbende rating agency, of bij instellingen voor wiens waardepapieren een solvabiliteitseis geldt van 0%; c. overtollige geldmiddelen worden uitsluitend uitgezet tegen vastrentende waarden, dan wel in producten waarbij de hoofdsom tenminste aan het eind van de looptijd intact is; voor het aantrekken van financieringen voor langer dan één jaar worden tenminste twee prijsopgaven bij verschillende financiële instellingen gedaan; d. overeenkomsten voor het aangaan van leningen, het uitzetten van middelen of verlenen van garanties luiden in euro s. e. bij het uitzetten van middelen, het verstrekken van garanties en het aangaan van financiële participaties uit hoofd van de publieke taak bedingt het college indien mogelijk zekerheden

7 Artikel 9d Financiering In de paragraaf financiering bij de begroting en de jaarstukken worden naast de verplichte onderdelen op grond van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten in ieder geval opgenomen: a. de schulden met een looptijd langer dan een jaar en het verschuldigde rentepercentage; Vervalt omdat dit in het BBV geregeld is: verplichte paragrafen. b. de liquiditeitsplanning en de financieringsbehoefte voor het komende begrotingsjaar; c. de rentekosten en renteopbrengsten verbonden aan de financieringsfunctie; Artikel 9e Bedrijfsvoering In de paragraaf bedrijfsvoering bij de begroting en de jaarstukken worden naast de verplichte onderdelen op grond van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten in ieder geval opgenomen: a. de tijdelijke en actuele onderwerpen die aandacht behoeven. b. de omvang, opbouw en ontwikkeling van het personeelsbestand; Hoofdstuk 4 Financiële organisatie en financieel beheer Artikel 10 administratie 1. De administratie is het systematisch verzamelen, vastleggen, verwerken en verstrekken van informatie ten behoeve van het besturen, het functioneren en het Artikel 9. Administratie De administratie is zodanig van opzet en werking, dat zij in ieder geval dienstbaar is aan: Over de Administratie is nagenoeg integraal de tekst overgenomen uit de nieuwe modelverordening.

8 beheersen van (onderdelen van) de organisatie van het openbaar lichaam en ten behoeve van de verantwoording die daarover moet worden afgelegd. 2. De administratie van het openbaar lichaam is zodanig van opzet en werking, dat zij in ieder geval dienstbaar is voor: a. het sturen en het beheersen van activiteiten en processen in het openbaar lichaam als geheel en in de organistatieonderdelen; b. het verstrekken van informatie over ontwikkelingen in de omvang van activa met economisch nut, activa met maatschappelijk nut, voorraden, vorderingen, schulden, contracten enzovoorts; c. het verschaffen van informatie over de mate van uitpuitting van de toegekende budgetten voor het maken van kostencalculaties; d. het verschaffen van informatie over indicatoren met betrekking tot de geleverde goederen en diensten en de maatschappelijke effecten van het door het openbaar lichaam uitgevoerde beleid. e. het afleggen van verantwoording over de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en ter zake geldende wet- en regelgeving; f. de controle van de registratie van gegevens als zodanig en van de daaraan ontleende a. het sturen en het beheersen van activiteiten en processen in het openbaar lichaam als geheel en in de organisatieonderdelen; b. het verstrekken van informatie over ontwikkelingen in de omvang van de vaste activa, voorraden, vorderingen, schulden, contracten et cetera; c. het verschaffen van informatie over uitputting van de toegekende budgetten en investeringsbudgetten en voor het maken van kostencalculaties; d. het afleggen van verantwoording over de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en relevante wet- en regelgeving, en e. de controle van de registratie van gegevens als zodanig en van de daaraan ontleende informatie, alsmede voor de controle op de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en relevante wet- en regelgeving.

9 informatie alsmede voor de controle op de rechtmatigheid, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde bestuur in relatie tot de gestelde beleidsdoelen, de begroting en relevante wet- en regelgeving. Artikel 13. Financiële organisatie Het dagelijks bestuur draagt de zorg voor : 1. een eenduidige indeling van de financiële organisatie en een eenduidige toewijzing van de taken aan de organisatieonderdeling: 2. een adequate scheiding van taken, functies, bevoegdheden, verantwoordelijkheden, zodat aan de eisen van interne controle wordt voldaan en de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie aan beleids- en beheersorganen is gewaarborgd; 3. de verlening van mandaten en volmachten voor het aangaan van verplichtingen ten laste van de toegekende budgetten; 4. de regels voor taken en bevoegdheden, de verantwoordingsrelaties en de bijbehorende informatievoorziening van de financieringsfunctie; 5. de te maken afspraken met de diensten over de te leveren prestaties, de daarvoor beschikbare middelen en de wijze en frequentie van rapportage over de voortgang van de activiteiten en uitputting van middelen; 6. de kostenverdeelslbeutels voor het eenduidig toewijzen van de raming en Artikel 10. Financiële organisatie Het dagelijks bestuur draagt zorgt voor: a. een eenduidige indeling van de organisatie en een eenduidige toewijzing van de taken aan de organisatieonderdelen; b. een adequate scheiding van taken, functies, bevoegdheden, verantwoordelijkheden; c. de verlening van mandaten en volmachten voor het aangaan van verplichtingen ten laste van de toegekende budgetten en investeringskredieten; d. de interne regels voor taken en bevoegdheden, de verantwoordingsrelaties en de bijbehorende informatievoorziening van de financieringsfunctie; e. het beleid en de interne regels voor de inkoop en de aanbesteding van goederen en diensten, en f. het beleid en de interne regels voor het voorkomen van misbruik en oneigenlijk gebruik van regelingen en eigendommen van het openbaar lichaam; Over de Financiële organisatie is nagenoeg integraal de modeltekst overgenomen, waardoor tevens de oude artikelen 12 en 13a zijn geïntegreerd in het nieuwe artikel 10.

10 realisatie van de lasten en baten aan de programma s. opdat aan de eisen van rechtmatigheid, controle en verantwoording wordt voldaan. Artikel 12 Misbruik en oneigenlijk gebruik Het dagelijks bestuur draagt zorg voor, en legt de regels vast, teneinde misbruik en oneigenlijk gebruik van regelingen en eigendommen van het openbaar lichaam te voorkomen. Artikel 13a Inkoop en aanbesteding Het dagelijks bestuur draagt zorg voor en legt de interne regels vast voor de inkoop en de aanbesteding van goederen en diensten. Artikel 11 Interne controle 1. Het dagelijks bestuur draagt zorg voor interne toetsing ten behoeve van het getrouwe beeld van de jaarrekening en de rechtmatigheid van de baten en lasten en de balansmutaties en de informatieverstrekking hierover. Bij afwijking neemt het dagelijks bestuur maatregelen tot herstel. 2. De interne toetsing is er mede op gericht bij te dragen aan een betere beheersing van de risico s die genoemd worden in de paragraaf weerstandvermogen van de begroting en jaarstukken. 3. Het dagelijks bestuur draagt zorg voor de systematische controle van de registratie en de ontwikkeling van de bezittingen en het vermogen van het openbaar lichaam met dien verstande dat de waardepapieren, de Artikel 11. Interne controle 1. Het dagelijks bestuur zorgt ten behoeve van het getrouwe beeld van de jaarrekening, bedoeld in artikel 213, derde lid, onder a, van de Gemeentewet, en de rechtmatigheid van de baten en lasten en de balansmutaties, bedoeld in artikel 213, derde lid, onder b, van de Gemeentewet, voor de jaarlijkse interne toetsing van de getrouwheid van de informatieverstrekking en de rechtmatigheid van de beheershandelingen. Bij afwijkingen neemt het dagelijks bestuur maatregelen tot herstel. 2. Voor de interne toetsing, bedoeld in het eerste lid, wordt jaarlijks onder verantwoordelijkheid van de concerncontroller een intern controleplan opgesteld en ten uitvoer gebracht. Voor de belangrijkste processen worden daartoe onder meer enerzijds de risico s Lid 3 uit de oude versie niet opnieuw opgenomen, omdat de bedoelde controles onderdeel uitmaken van de interne controle,

11 voorraden, de uitstaande leningen, de (debiteuren-) vorderingen, de liquiditeiten, de opgenomen leningen en de (crediteuren-) schulden jaarlijks worden gecontroleerd en registergoederen en bedrijfsmiddelen tenminste eenmaal in de 2 jaar. Bij afwijkingen in de registratie neemt het college maatregelen voor herstel van de tekortkomingen. geïdentificeerd en gekwantificeerd en anderzijds het bestaan en de werking van key controls en overige beheersmaatregelen vastgesteld. bedoeld in lid 2 van de nieuwe versie.

Financiële verordening VRU

Financiële verordening VRU Financiële verordening VRU Versie 2018-1 Vastgesteld door het algemeen bestuur d.d. 19 februari 2018. Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht, gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet, -

Nadere informatie

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland

Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Regeling Financieel Beheer Belastingsamenwerking Gouwe- Rijnland Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Gouwe-Rijnland (BSGR), gelet op: Artikel 212 van de Gemeentewet; Het Waterschapsbesluit;

Nadere informatie

afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de omgevingsdienst met een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid

afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de omgevingsdienst met een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid o Financiële verordening Omgevingsdienst Veluwe IJssel Het algemeen bestuur van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; gelet op artikel 216 van de Provinciewet; gelet

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 november 2008;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 november 2008; besluit van de gemeenteraad voorstelnummer div-nummer 546035 92 onderwerp Financiële verordening gemeente Gouda 2009 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

Het bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 108 van de Waterschapswet;

Het bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 108 van de Waterschapswet; Financieel reglement Het bestuur van het Noordelijk Belastingkantoor; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 108 van de Waterschapswet; Besluit: Het Reglement op de uitgangspunten voor het

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen

Financiële verordening gemeente Achtkarspelen Financiële verordening gemeente Achtkarspelen De raad van de gemeente Achtkarspelen; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van @; gelet op artikel 212 van de gemeentewet en

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; b e s l u i t :

gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; b e s l u i t : De Drechtraad gezien het voorstel van de Tijdelijke Commissie ingesteld door de Drechtraad van 21 augustus 2006 en 13 november 2006; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, alsmede artikel 30, eerste

Nadere informatie

FINANCIELE BELEIDS- & BEHEERSVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK

FINANCIELE BELEIDS- & BEHEERSVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK FINANCIELE BELEIDS- & BEHEERSVERORDENING BEDRIJFSVOERINGSORGANISATIE HAVENSCHAP MOERDIJK 2017 Vastgesteld door de Raad van Bestuur van Havenschap Moerdijk In de vergadering van 21 december 2016 Mij bekend,

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING

FINANCIËLE VERORDENING FINANCIËLE VERORDENING Gemeenschappelijke regeling Regionaal reinigingsbedrijf AVALEX Financiële verordening Avalex 10-12-2012 pag. 1 van 8 Inhoud Hoofdstuk 1 - Inleidende bepalingen...3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen...

Nadere informatie

De Financiële verordening Werkorganisatie CGM. gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 12, tweede lid, van de Gemeenschappelijke regeling

De Financiële verordening Werkorganisatie CGM. gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en artikel 12, tweede lid, van de Gemeenschappelijke regeling GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Mill en Sint Hubert Nr. 172152 4 oktober 2017 Financiële verordening Werkorganisatie CGM 2017 Het Bestuur van de Werkorganisatie CGM, gelet op artikel 212

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 626 6 november 2017 Financiële Verordening 2018 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hoogeveen. Nr. 102079 2 november 2015 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van

Nadere informatie

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg

Financiële verordening RUD Zuid-Limburg Financiële verordening RUD Zuid-Limburg 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begrippenkader... 3 Hoofdstuk 2 Begroting en verantwoording... 4 Artikel 2 Opstellen begroting en verantwoording...

Nadere informatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie

Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie CVDR Officiële uitgave van Zeewolde. Nr. CVDR351242_1 21 november 2017 Financiële verordening 2015 gemeente Zeewolde, evenals de regels voor de inrichting van de financiële organisatie De raad van de gemeente

Nadere informatie

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden

Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden Financiële verordening ex. artikel 212 Gemeentewet Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden 1 Het Bestuur van de Bedrijfsvoeringsorganisatie Reinigingsdienst Waardlanden gelet op artikel

Nadere informatie

Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden

Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 2, 9 maart 2017 Nr. IV / 7 De raad van de gemeente De Wolden; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 maart

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Verordening financieel beleid en beheer 2015 gemeente Heemstede De raad van de gemeente Heemstede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 juli 2015; gezien het advies van de commissie

Nadere informatie

Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude

Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 10-06-2015 Nummer gemeenteblad: 0554 Vastgestelde verordening - Financiële verordening gemeente Zoeterwoude Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen De raad van de gemeente Simpelveld; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening gemeente Simpelveld 2015 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Nr. 155 21 februari 2018 Financiële verordening Veiligheidsregio Midden- en

Nadere informatie

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld;

b e s l u i t : 1 Inleidende bepaling 2 Begroting en verantwoording Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; Nr: 07-104a De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 07-104; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; overwegende dat de verordening op de uitgangspunten

Nadere informatie

Financiële verordening Het Gegevenshuis

Financiële verordening Het Gegevenshuis Financiële verordening Het Gegevenshuis Vastgesteld in de openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling Het Gegevenshuis d.d. 25 februari 2016. Inhoud Artikel 1 Begrippenkader...

Nadere informatie

Financiële beheersverordening (ex. artikel 212 Gemeentewet) Gemeenschappelijke Regeling Avri

Financiële beheersverordening (ex. artikel 212 Gemeentewet) Gemeenschappelijke Regeling Avri Financiële beheersverordening (ex. artikel 212 Gemeentewet) Gemeenschappelijke Regeling Avri Auteur Avri Versie 1 Datum 26 november 2015 Financiële verordening Gemeenschappelijke Regeling Avri Het algemeen

Nadere informatie

geautoriseerde investeringskredieten en de actuele raming van de totale uitgaven weergegeven.

geautoriseerde investeringskredieten en de actuele raming van de totale uitgaven weergegeven. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Blaricum. Nr. 40785 5 april 2016 Financiële verordening BEL Combinatie Het Algemeen Bestuur van de Werkorganisatie BEL-Gemeenten, overwegende dat een gemeenschappelijke

Nadere informatie

Artikel 1. Definities

Artikel 1. Definities Verordening 212 Het algemeen bestuur van de ISD Bollenstreek besluit, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, vast te stellen: Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor

Nadere informatie

Financiële verordening als bedoeld in artikel 212 Gemeentewet

Financiële verordening als bedoeld in artikel 212 Gemeentewet Financiële verordening als bedoeld in artikel 212 Gemeentewet Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Hulpverleningsdienst Fryslân ; gelet op: - artikel 212 van de Gemeentewet - het Besluit

Nadere informatie

Onderwerp: Aanpassing Financiële Verordening

Onderwerp: Aanpassing Financiële Verordening Onderwerp: Aanpassing Financiële Verordening In Algemeen Bestuur van 21 december 2011 is de Financiële Verordening (FV) vastgesteld. In de FV is in artikel 13 de bepaling opgenomen dat een inventarisatie

Nadere informatie

Besluit: vast te stellen navolgende Financiële Verordening RUD Utrecht

Besluit: vast te stellen navolgende Financiële Verordening RUD Utrecht STAATSCOURANT 16 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 59288 oktober 2017 Financiële Verordening RUD Utrecht Besluit van het Algemeen Bestuur van de RUD Utrecht Overwegende

Nadere informatie

Financiële verordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Financiële verordening Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gelet op: de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant artikel 212 van de Gemeentewet;

Nadere informatie

Financiële Verordening

Financiële Verordening Financiële Verordening Financiële Verordening Gemeente Helmond Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie

Nadere informatie

Financiële Verordening 2015 gemeente Papendrecht

Financiële Verordening 2015 gemeente Papendrecht Financiële Verordening 2015 gemeente Papendrecht Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie van

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Grave 2014

Financiële verordening gemeente Grave 2014 Financiële verordening gemeente Grave 2014 De raad van de gemeente Grave; Overwegende dat een gemeenschappelijke regeling is aangegaan: de Gemeenschappelijke Regeling Cuijk Grave Mill en Sint Hubert, waarbij

Nadere informatie

Financiële verordening 2017 gemeente Gemert-Bakel. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 juni 2017;

Financiële verordening 2017 gemeente Gemert-Bakel. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 6 juni 2017; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Gemert-Bakel Nr. 152657 4 september 2017 Financiële verordening 2017 gemeente Gemert-Bakel De raad van de gemeente Gemert-Bakel, gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Naam Financiële verordening Gemeenschappelijke Regeling Bijsterhuizen (2006)

Naam Financiële verordening Gemeenschappelijke Regeling Bijsterhuizen (2006) Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2006 / 85 Naam Financiële verordening Gemeenschappelijke Regeling Bijsterhuizen (2006) Publicatiedatum 25 oktober 2006 Opmerkingen - Vaststelling van de verordening

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

FINANCIËLE VERORDENING GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL FINANCIËLE VERORDENING GEMEENTE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL TITEL 1: INLEIDENDE BEPALINGEN Artikel 1 - Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Afdeling Iedere organisatorische eenheid binnen

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Nissewaard 2015

Financiële verordening gemeente Nissewaard 2015 CVDR Officiële uitgave van Nissewaard. Nr. CVDR359322_1 29 mei 2018 Financiële verordening gemeente Nissewaard 2015 De raad van de gemeente Nissewaard; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit

Nadere informatie

Financiële verordening 2017

Financiële verordening 2017 Financiële verordening 2017 Financiële Verordening Gemeente Helmond 2017 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2014;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december 2014; Gemeenteraad Onderwerp: Volgnummer 2014-83 Actualisatie verordeningen 212, 213, en 213a Dienst/afdeling GFC De raad van de gemeente Oss; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 2 december

Nadere informatie

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten;

gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten; Financiële Beheersverordening gemeente Dantumadeel (ook bekend als verordening artikel 212 Gemeentewet (GW)) De raad van de gemeente Dantumadeel besluit; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en het

Nadere informatie

Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie

Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie CVDR Officiële uitgave van Haaren. Nr. CVDR446360_1 9 januari 2018 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, het financieel beheer en de inrichting van de financiële organisatie De raad

Nadere informatie

Bundel van de Vergadering algemeen bestuur van 12 juli 2018

Bundel van de Vergadering algemeen bestuur van 12 juli 2018 Bundel van de Vergadering algemeen bestuur van 12 juli 2018 10 Financiële Verordening 10. Memo AB actualisatie financiele verordening.pdf 10a. Financiele Verordening artikel 212.pdf 10 Financiële Verordening

Nadere informatie

Financiële verordening DCMR Milieudienst Rijnmond 2014

Financiële verordening DCMR Milieudienst Rijnmond 2014 Financiële verordening DCMR Milieudienst Rijnmond 2014 DCMR Milieudienst Rijnmond Parallelweg 1 3112 NA Schiedam telefoon: (010) 2468 000 telefax : (010) 2468 283 Web: http://www.dcmr.nl/ Het algemeen

Nadere informatie

Financiële Verordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad

Financiële Verordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Financiële Verordening Gemeenschappelijke Regeling Meerstad Vastgesteld bij besluit van het Algemeen Bestuur van 18 december 2012. Datum inwerktreding: 18 december 2012 Pagina 2 (10) Financiële Verordening

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid en Zorg Groningen (hierna PG&Z) besluit,

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid en Zorg Groningen (hierna PG&Z) besluit, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leek. Nr. 62106 17 mei 2016 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van de financiële

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de auditcommissie d.d. 19 februari 2010, nr. 10.02.08.;

gelezen het voorstel van de auditcommissie d.d. 19 februari 2010, nr. 10.02.08.; Nr. 8A De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van de auditcommissie d.d. 19 februari 2010, nr. 10.02.08.; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de: VERORDENING OP

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling WVS-groep Nr. 317 25 maart 2019 Financiële verordening WVS-groep Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant

Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant FINANCIËLE VERORDENING OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT 2018 Het algemeen bestuur van de Omgevingdienst Midden- en West-Brabant Gelet op: Artikel 27, lid 1 van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REINIGINGSBEDRIJF AVALEX

FINANCIËLE VERORDENING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REINIGINGSBEDRIJF AVALEX FINANCIËLE VERORDENING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REINIGINGSBEDRIJF AVALEX Blz. 1 van 8 Financiele verordening gemeenschappelijke regeling Avalex 2014 Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Titel 1 Begroting

Nadere informatie

Financiële Verordening

Financiële Verordening Financiële Verordening 1 2 Inhoudsopgave Besluit... 4 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 5 Hoofdstuk 2 Begroting en verantwoording... 6 Hoofdstuk 3 Financieel beleid... 9 Hoofdstuk 4 Financiële organisatie

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016

Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Alphen-Chaam. Nr. 122759 18 december 2015 Financiële verordening gemeente Alphen-Chaam per 1 januari 2016 1 Begroting en verantwoording Artikel 1 Programma-indeling

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen,

Het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen, Financiële verordening voor de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen Het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Groningen, gelet op: - artikel 212 Gemeentewet;

Nadere informatie

Financiële verordening

Financiële verordening Financiële verordening Colofon auteur(s) Afdeling Financiën en Control datum 26 augustus 2015 afdeling F&C versie 0.1 status Concept locatie bestand L:\VRGZ\6_Bedrijfsvoering\2_Financien\20_F_advies\Informatiebibliotheek\04

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016;

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november 2016; Kenmerk Onderwerp : stafafdeling bestuurlijke zaken en middelen : Verordening artikel 212 Gemeentewet De raad van de gemeente Brielle; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 november

Nadere informatie

Bijlage 2. Financiële verordening gemeente Asten (inclusief nota vaste activa 2010 en nota reserves en voorzieningen 2010)

Bijlage 2. Financiële verordening gemeente Asten (inclusief nota vaste activa 2010 en nota reserves en voorzieningen 2010) Bijlage 2 Financiële verordening gemeente Asten 2010 (inclusief nota vaste activa 2010 en nota reserves en voorzieningen 2010) 2 TITEL 1 BEGROTING EN VERANTWOORDING Artikel 1 Begroting 1. De raad stelt

Nadere informatie

14it Verschillenmatrix financiële verordening 2015 versus financiële verordening 2008

14it Verschillenmatrix financiële verordening 2015 versus financiële verordening 2008 14it.02602 Verschillenmatrix financiële verordening 2015 versus financiële verordening 2008 Artikel 1 Begripsbepaling In deze verordening wordt verstaan onder: a. afdeling: iedere organisatorische eenheid

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Houten De raad van de gemeente Houten; Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober ; gelet op de bepalingen in artikel 212 van de Gemeentewet, besluit vast te stellen de volgende: Verordening

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 augustus 2010;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Meppel. Nr. CVDR76559_2 6 februari 2019 Verordening op de uitgangspunten voor het financiële beleid, evenals de regels voor het financiële beheer en voor de inrichting van de

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag,

Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, CVDR Officiële uitgave van Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Nr. CVDR373528_2 8 september 2017 Financiële verordening MRDH 2015 Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Gelet op

Nadere informatie

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg.

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. CVDR Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. Nr. CVDR620488_1 22 januari 2019 Verordening van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke

Nadere informatie

gelet op artikel 32 van de Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds, de Financiële verordening Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds als volgt

gelet op artikel 32 van de Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds, de Financiële verordening Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds als volgt Verordening van 26 november 2015 van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling Waddenfonds, houdende regels met betrekking tot de uitgangspunten voor het financiële beleid, alsmede voor het

Nadere informatie

Financiële verordening Gemeente Zevenaar gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 december 2016;

Financiële verordening Gemeente Zevenaar gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20 december 2016; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zevenaar. Nr. 31761 28 februari 2017 Financiële verordening Gemeente Zevenaar 2017 De raad van de gemeente Zevenaar; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant Nr. 371 11 april 2019 Verordening van het dagelijks bestuur van de Omgevingsdienst

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording

Financiële verordening gemeente Beesel Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. Hoofdstuk 2. Begroting en verantwoording Financiële verordening gemeente Beesel 2017 De raad van de gemeente Beesel gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening gemeente Beesel 2017 Hoofdstuk 1. Algemene

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Financiële verordening gemeente Boxtel 2016

GEMEENTEBLAD. Nr Financiële verordening gemeente Boxtel 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Boxtel. Nr. 18318 8 februari 2017 Financiële verordening gemeente Boxtel 2016 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen De raad van de gemeente Boxtel; gelezen het voorstel

Nadere informatie

PlusTeam. Hofstraat 4 5664 HT Geldrop KvK: 61974528 Bankrekening: Financiële verordening

PlusTeam. Hofstraat 4 5664 HT Geldrop KvK: 61974528 Bankrekening: Financiële verordening Financiële verordening Het Algemeen Bestuur van gelet op artikel 17 eerste lid van de regeling openbaar lichaam en artikel 212 van de Gemeentewet; zoals luidend vanaf de inwerkingtreding van de Wet dualisering

Nadere informatie

MID 11/004. Financiële verordening gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (Artikel 212 Gemeentewet)

MID 11/004. Financiële verordening gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (Artikel 212 Gemeentewet) MID 11/004 Financiële verordening gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (Artikel 212 Gemeentewet) Versie: 29 maart 2011 2 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: Afdeling: iedere

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS

FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS FINANCIËLE VERORDENING RECREATIESCHAP DOBBEPLAS Het Algemeen Bestuur van het recreatieschap Dobbeplas; Gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 13 oktober 2014; Gelet op het bepaalde in de artikelen

Nadere informatie

Onder intrekking van de Financiële verordening artikel 212 gemeente Bergen (L)

Onder intrekking van de Financiële verordening artikel 212 gemeente Bergen (L) Besluit van de gemeenteraad Onderwerp: Financiële verordening gemeente Bergen 2015 De raad van de gemeente Bergen, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 februari 2015 Gelet op het bepaalde

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Castricum 2017

Financiële verordening gemeente Castricum 2017 CVDR Officiële uitgave van Castricum. Nr. CVDR419071_1 10 oktober 2017 Financiële verordening gemeente Castricum 2017 De raad van de gemeente Castricum; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; gezien

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Ten Boer (artikel 212 Gemeentewet)

Financiële verordening gemeente Ten Boer (artikel 212 Gemeentewet) CVDR Officiële uitgave van Ten Boer. Nr. CVDR386123_1 9 januari 2019 Financiële verordening gemeente Ten Boer Financiële verordening gemeente Ten Boer (artikel 212 Gemeentewet) De raad van de gemeente

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 maart 2015, Besluit:

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 maart 2015, Besluit: Raadsbesluit Jaar 2015/04/30/.. Onderwerp: Financiële verordening en Wet Markt en Overheid De raad van de gemeente Roerdalen heeft; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

FINANCIËLE VERORDENING SAMENWERKINGSORGAAN HOLLAND RIJNLAND 2019 (DE VERORDENING EX ARTIKEL 212 VAN DE GEMEENTEWET)

FINANCIËLE VERORDENING SAMENWERKINGSORGAAN HOLLAND RIJNLAND 2019 (DE VERORDENING EX ARTIKEL 212 VAN DE GEMEENTEWET) FINANCIËLE VERORDENING SAMENWERKINGSORGAAN HOLLAND RIJNLAND (DE VERORDENING EX ARTIKEL 212 VAN DE GEMEENTEWET) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Financiële verordening gemeente Papendrecht

Financiële verordening gemeente Papendrecht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Papendrecht. Nr. 181414 21 december 2016 Financiële Verordening gemeente Papendrecht 2017 RAADSBESLUIT Datum en nummer 15 december 2016, nummer 093/2016 De raad

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR304750_1

CVDR. Nr. CVDR304750_1 CVDR Officiële uitgave van Werk en Inkomen Lekstroom. Nr. CVDR304750_1 2 mei 2017 Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede voor het financieel beheer en voor de inrichting van

Nadere informatie

De raad van de gemeente Eindhoven, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015;

De raad van de gemeente Eindhoven, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; De raad van de gemeente Eindhoven, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 november 2015; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de volgende verordening: Financiële

Nadere informatie

Financiële Verordening Utrechtse Heuvelrug 2017

Financiële Verordening Utrechtse Heuvelrug 2017 Behoort bij raadsvoorstel 2017-376 De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, BESLUIT Over te gaan tot vaststelling van de volgende verordening: Hoofdstuk 1 Artikel

Nadere informatie

Programma-indeling De raad stelt bij aanvang van een nieuwe raadsperiode een programma-indeling voor de komende raadsperiode vast.

Programma-indeling De raad stelt bij aanvang van een nieuwe raadsperiode een programma-indeling voor de komende raadsperiode vast. DE RAAD VAN DE GEMEENTE HAREN, gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, b e s l u i t : vast te stellen de Verordening op de uitgangspunten voor het financieel beleid, alsmede de regels voor het financieel

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2 juni 2015;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 2 juni 2015; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sliedrecht. Nr. 89825 29 september 2015 Financiële Verordening gemeente Sliedrecht 2015 De raad der gemeente Sliedrecht; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening ex artikel 212 Gemeentewet

GEMEENTEBLAD. Nr Verordening ex artikel 212 Gemeentewet GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Beek. Nr. 38420 31 maart 2016 Verordening ex artikel 212 Gemeentewet Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst DE RAAD VAN DE GEMEENTE BEEK; gezien het

Nadere informatie

Artikel 2 Programmabegroting 1. De raad stelt in ieder geval bij de aanvang van de nieuwe raadsperiode een programmaindeling

Artikel 2 Programmabegroting 1. De raad stelt in ieder geval bij de aanvang van de nieuwe raadsperiode een programmaindeling Nr. 2012/... De raad van de gemeente Leeuwarderadeel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 februari 2012; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; B E S L U I T : vast te stellen:

Nadere informatie

Financiële verordening 2017 gemeente Zeewolde

Financiële verordening 2017 gemeente Zeewolde GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zeewolde Nr. 79007 11 mei 2017 Financiële verordening 2017 gemeente Zeewolde De raad van de gemeente Zeewolde, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Financiële verordening SVHW 2018

Financiële verordening SVHW 2018 A.B. 17/69 Financiële verordening SVHW 2018 SVHW Rijksstraatweg 3b Postbus 7059 3286 ZH Klaaswaal www.svhw.nl (0186) 57 72 00 Datum 25-10-2017 Pagina 1 van 12 Versie historie Versie Datum Status Auteur

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van het Openbaar Lichaam; Gelezen het voorstel van het algemeen bestuur van [datum]; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet,

Het algemeen bestuur van het Openbaar Lichaam; Gelezen het voorstel van het algemeen bestuur van [datum]; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, Het algemeen bestuur van het Openbaar Lichaam; Gelezen het voorstel van het algemeen bestuur van [datum]; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet, Besluit vast te stellen de volgende verordening: Verordening

Nadere informatie

AGP 9 ABVRBN Bijlage 1. Financiële verordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2014

AGP 9 ABVRBN Bijlage 1. Financiële verordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2014 AGP 9 ABVRBN 20141112 Bijlage 1 A. Financiële verordening Veiligheidsregio Brabant-Noord 2014 1 Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Brabant-Noord, bijeen in vergadering d.d. 12 november 2014;

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Bekendmaking vaststelling beleid Burgemeester en wethouders van Heemskerk maken bekend de Financiële Verordening 2017 te herzien. De gemeenteraad van Heemskerk heeft Financiële verordening 2017 in haar

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Financiële verordening gemeente Lisse Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen

GEMEENTEBLAD. Nr Financiële verordening gemeente Lisse Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Lisse. Nr. 74170 12 december 2014 Financiële verordening gemeente Lisse 2015 Hoofdstuk 1 Inleidende bepalingen Artikel 1. Definities In deze verordening wordt

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 november 2007;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 november 2007; Nummer B-5.20.2007 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 14 november 2007; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; b e s l u i t :

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Borne houdende regels omtrent artikel 212 van de Gemeentewet Verordening artikel 212 Gemeentewet

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Borne houdende regels omtrent artikel 212 van de Gemeentewet Verordening artikel 212 Gemeentewet CVDR Officiële uitgave van Borne. Nr. CVDR473107_1 19 juni 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Borne houdende regels omtrent artikel 212 van de Gemeentewet Verordening artikel 212 Gemeentewet

Nadere informatie

- afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de gemeentelijke organisatie met een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid aan het college;

- afdeling: iedere organisatorische eenheid binnen de gemeentelijke organisatie met een eigen rechtstreekse verantwoordelijkheid aan het college; Financiële verordening Gemeente Zevenaar 2018 De raad van de gemeente Zevenaar; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; besluit vast te stellen de Financiële verordening Gemeente Zevenaar 2018: Hoofdstuk

Nadere informatie

De Financiële verordening gemeente Tynaarlo 2011

De Financiële verordening gemeente Tynaarlo 2011 Raadsbesluit nr. 11. I Betreft: Herijking van de verordening ex artikel 212 Gemeentewet.(Financiële verordening) De raad van de gemeente Tynaarlo; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet; B E S L U I T:

Nadere informatie

Financiële verordening van de gemeente Uithoorn

Financiële verordening van de gemeente Uithoorn CVDR Officiële uitgave van Uithoorn. Nr. CVDR23213_2 5 september 2017 Financiële verordening van de gemeente Uithoorn Verordening ex artikel 212 Gemeentewet De raad van de gemeente Uithoorn besluit, Gelezen

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Financiële verordening Veiligheidsregio Fryslân 2016 :

besluit vast te stellen de Financiële verordening Veiligheidsregio Fryslân 2016 : Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân Financiële verordening als bedoeld in artikel 212 gemeentewet Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân gelezen

Nadere informatie

Financiële verordening Regio West-Brabant 2011

Financiële verordening Regio West-Brabant 2011 Financiële verordening Regio West-Brabant 2011 Het algemeen bestuur van de Regio West-Brabant, gezien het voorstel van het dagelijks bestuur van 14 januari 2011; gelet op artikel 212 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

FINANCIELE VERORDENING ARTIKEL 212 GEMEENTEWET GEMEENTE BUNNIK

FINANCIELE VERORDENING ARTIKEL 212 GEMEENTEWET GEMEENTE BUNNIK gemeente Bunnik FINANCIELE VERORDENING ARTIKEL 212 GEMEENTEWET GEMEENTE BUNNIK De raad van de gemeente Bunnik; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 26 september 2017];

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR249467_1. Financiële verordening 2013

CVDR. Nr. CVDR249467_1. Financiële verordening 2013 CVDR Officiële uitgave van Bunnik. Nr. CVDR249467_1 8 maart 2016 Financiële verordening 2013 De raad van de gemeente Bunnik; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders 18-09-2012,

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling SED organisatie Nr. 734 14 mei 2018 Financiële verordening SED organisatie 2018 Besluit van het algemeen bestuur van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Hellevoetsluis Nr. 62784 18 april 2017 Financiële verordening gemeente Hellevoetsluis 2017 Nummer: 30-03-17/09 De raad der gemeente Hellevoetsluis; gehoord

Nadere informatie

De raad van de gemeente Bladel; gelezen het voorstel R van burgemeester en wethouders van 9 september 2014;

De raad van de gemeente Bladel; gelezen het voorstel R van burgemeester en wethouders van 9 september 2014; GEMEENTEBLAD Nr. 64658 19 november Officiële uitgave van gemeente Bladel. 2014 Financiële verordening gemeente Bladel 2015 De raad van de gemeente Bladel; gelezen het voorstel R2014.104 van burgemeester

Nadere informatie

Financiële beleids- en beheersverordening Randstedelijke Rekenkamer

Financiële beleids- en beheersverordening Randstedelijke Rekenkamer Verordening 216 - Concept aangeboden aan de Provinciale Staten Financiële beleids- en beheersverordening Randstedelijke Rekenkamer De Randstedelijke Rekenkamer besluit: overwegende dat: - op grond van

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Regionale dienst openbare gezondheidszorg Hollands Midden Nr. 255 15 maart 2019 Verordening van het algemeen bestuur

Nadere informatie