Jaargang 22 no.1 Januari/februari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaargang 22 no.1 Januari/februari 2018"

Transcriptie

1 Jaargang 22 no.1 Januari/februari 2018 Deze maand: Individuele inkomenstoeslag Kansen voor alle Kinderen Betaling uitkering in 2018 Verhoging alimentatie Activiteiten bij bibliotheek de Domijnen Vacatures vrijwilligerswerk Sluitingsdagen Sociale Zaken Tip van de maand: jaaropgave Nieuwe bedragen per 1 januari 2018 Individuele inkomenstoeslag De individuele inkomenstoeslag krijgt u één keer per jaar als u langere tijd van een minimuminkomen leeft. U kunt dit geldbedrag vrij besteden. Bijvoorbeeld aan een nieuwe koelkast of televisie. Hoe aanvragen? Heeft u de individuele inkomenstoeslag in 2017 ontvangen? Dan ontvangt u automatisch het aanvraagformulier voor Dat krijgt u in dezelfde maand als de maand waarin u in 2017 de individuele inkomenstoeslag kreeg. Heeft u vorig jaar een afwijzing ontvangen of heeft u nog niet eerder een aanvraag ingediend? Bel dan het telefoonnummer van uw gebied om de individuele inkomenstoeslag voor dit jaar aan te vragen. Heeft u geen bijstandsuitkering, maar een ander inkomen op minimumniveau? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en uur telefoonnummer Geef aan dat u belt voor de individuele inkomenstoeslag. Voorwaarden Om voor de individuele inkomenstoeslag in aanmerking te komen, geldt het volgende: U bent 21 jaar of ouder, maar jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd Uw inkomen was de laatste 5 jaar niet hoger dan 100% van de voor u geldende bijstandsnorm U hebt alles geprobeerd om met betaald werk een hoger inkomen te krijgen. U hebt bijvoorbeeld voor zover dat mogelijk was gesolliciteerd. Ook heeft u uw vakkennis bijgehouden, uw re-integratietraject gevolgd of vrijwilligerswerk gedaan. En u kunt dit ook aantonen. Of u kunt aantonen dat u een beperking heeft en hierdoor niet actief naar werk kunt zoeken. U heeft volgens ons geen uitzicht op een hoger inkomen Uw uitkering is de laatste 12 maanden niet verlaagd, omdat u de verplichtingen om zo snel mogelijk aan het werk te gaan niet bent nagekomen. We bedoelen in dit geval een verlaging van 20% of meer of een verlaging wegens herhaling (recidive)

2 U hebt minder vermogen dan de vermogensgrens die voor u geldt U kreeg in de afgelopen 12 maanden niet eerder een individuele inkomenstoeslag Betaling van de uitkering in 2018 In 2018 staat uw uitkering uiterlijk op de 15 e van de maand op uw bankrekening. Wij betalen achteraf. Dit betekent dat de uitkering van januari in februari wordt betaald en zo verder. Om ervoor te zorgen dat uw uitkering correct en op tijd wordt betaald, is het belangrijk dat u ons informeert over uw (wisselende) inkomsten en vermogenssituatie. U doet dit uiterlijk op de eerste van de maand. Hoogte De hoogte van de individuele inkomenstoeslag bedraagt per jaar: voor een alleenstaande 384,00 voor een alleenstaande ouder 491,00 voor gehuwden of ongehuwd samenwonenden 547,00 Kansen voor alle Kinderen De Voor Kids-regeling wordt Kansen voor alle Kinderen-regeling. Via deze regeling kunt u voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar een tegemoetkoming krijgen in de kosten voor school, sociale activiteiten, sport en/of cultuur. Heeft u kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar? Dan krijgt u begin februari een informatiebrief over de nieuwe regeling. Er zijn een aantal zaken die anders zijn dan in de Voor Kids-regeling. Lees deze brief daarom goed door! Wat wel goed is om te weten, is dat de hoogte van de maximale vergoedingen niet lager wordt. Inkomsten naast uw uitkering? Per 1 januari 2018 wijzigen alle inkomsten, zoals pensioen, WAO/WIA/WAJONG/WW/ Ziektewet en inkomsten uit arbeid. Heeft u of uw partner een van deze inkomsten naast de uitkering van Sociale Zaken, dan bent u verplicht vóór 1 februari 2018 een specificatie van deze inkomsten in te leveren. Als u dit niet doet, kunnen wij de hoogte van uw uitkering over de maand januari niet juist berekenen. En dus niet tijdig uitbetalen. Bovendien kunt u misschien een boete krijgen als u zich niet aan de inlichtingenverplichting houdt. Veranderingen in de hoogte van inhoudingen Vinden er inhoudingen op uw uitkering plaats waarvan de hoogte moet veranderen per 1 januari 2018? Geef dit dan ook vóór 1 februari door. Anders kunnen wij dit niet tijdig verwerken. Geeft u uw bank opdracht voor een automatische incasso van bepaalde vaste lasten? Bekijk dan goed of er niet ook een inhouding op uw uitkering voor deze kosten is, want in dat geval betaalt u dubbel. Geef ons dan tijdig door dat we de inhouding kunnen stopzetten.

3 Verhoging alimentatie Met ingang van 1 januari 2018 wordt de partner- en/of kinderalimentatie verhoogd met 1,5%. Dit noemen we de wettelijke indexering. Dit betekent dat het bedrag dat voor alimentatie op uw uitkering wordt ingehouden, ook wordt verhoogd met 1,5%. Wat moet u doen? Neem zo snel mogelijk contact op met uw expartner om te zorgen dat hij of zij het alimentatiebedrag verhoogt met 1,5%. Hiervoor bent u zelf verantwoordelijk. De hoogte van de alimentatie na indexering berekent u op Neem voor vragen over alimentatie contact op met de medewerkers van uw stadsdeel. Activiteiten bij bibliotheek de Domijnen Ook in 2018 biedt bibliotheek de Domijnen diverse cursussen aan. De cursus Klik&Tik is bedoeld voor mensen die geen of heel weinig ervaring met de computer en het internet hebben. U leert onder meer zelfstandig om te gaan met de computer, s te versturen en op het internet te zoeken. De cursus Digisterker is bedoeld voor mensen die al enige handigheid hebben met de computer. En die meer willen leren over de elektronische overheid (onder meer DigiD aanvragen en gebruiken, gebruiken van Mijn- Overheid). Beide cursussen bestaan uit 4 bijeenkomsten en kosten eenmalig 12,50. Startdata Klik&Tik: - Sittard (Ligne 2) op 6 februari en 13 maart. - Geleen (Herenhof 1) op 5 februari en 12 maart. Startdata Digisterker: - Sittard (Ligne 2) op 21 februari - Geleen (Herenhof 1) op 16 februari Ook in de maanden daarna start een cursus, zowel bij de Bibliotheek in Geleen (Herenhof 1) als in Sittard (Ligne 2). Voor meer informatie of aanmelden belt u of Vacatures vrijwilligerswerk Heeft u interesse in werkervaring, een zinvolle dagbesteding, een handje te helpen, nieuwe contacten op te doen en uw horizon te verbreden? Misschien vindt u iets bij de vacatures van de Vrijwilligerscentrale-WM. Een greep uit het vacatureaanbod: Bent u handig en graag onder de mensen? Levanto zoekt een klusjesman voor Hoeve Haagsittard die bijvoorbeeld lampen wil ophangen, deuren wil smeren en kapstokken wil monteren. Wij zoeken een overblijfmedewerker ter versterking op Basisschool Sterrenrijk in Geleen.

4 In 2018 bestaat het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie 15 jaar. Zij zoekt een evenementen organisator om bijvoorbeeld activiteiten voor schoolklassen en algemeen publiek te regelen. Wereldwinkel Sittard zoekt een vrijwilliger voor de vrijdagochtend of zaterdag. Wilt u op vrijwillige basis een opfriscursus Engels geven aan cursisten van Gilde Westelijke Mijnstreek? De Algemene Ouderenvereniging Zuidwest Limburg zoekt uitbreiding voor bestuur en activiteitencommissie. Heeft u interesse in één van deze vrijwilligersplekken of wilt u meer informatie? Voor het uitgebreide vacatureaanbod of voor meer informatie gaat u naar Tip van de maand U ontvangt uw jaaropgave uiterlijk 10 februari. Hier staat op hoeveel bruto uitkering u in dat jaar heeft ontvangen. De jaaropgave heeft u nodig als u inkomsten opgeeft, bijvoorbeeld bij uw belastingaangifte, aanvraag huur- of zorgtoeslag of aanvraag studiefinanciering. Heeft u samen met uw partner een uitkering ontvangen? Dan ontvangt uw partner ook een jaaropgave. De jaaropgave wordt maar één keer verstrekt. Bewaar hem dus goed! Heeft u behoefte aan begeleiding hierbij? Bel dan met Ernst de Vogel, Sandra Logister of Khaleda Zamani, Participatiecoaches vrijwilligerswerk tel of mail naar participatiehuis@sittard-geleen.nl. Sluitingsdagen Sociale Zaken Sociale Zaken is gesloten op de volgende dagen: - maandag 12 februari (carnaval) - dinsdag 13 februari (carnaval) - vrijdag 30 maart (Goede Vrijdag) - maandag 2 april (tweede Paasdag)

5 Colofon algemeen tel. nr bezoekadres postadres Sociale Zaken Rijksweg Zuid AP Sittard Gemeente Sittard-Geleen Sociale Zaken Postbus AA Sittard website: cliënten met een uitkering De medewerkers van uw gebied zijn op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot uur bereikbaar. Gebied 1 Beek, Born en de kleine kernen : Gebied 2 Westelijk Geleen : Gebied 3 Oostelijk Geleen : Gebied 4 Westelijk Sittard : Gebied 5 Oostelijk Sittard : betaaldata uitkering januari 15 februari 2018 uitkering februari 15 maart 2018 uitkering maart 15 april 2018 Aan de inhoud van deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend.

6 Uitkeringsbedragen Participatiewet per 1 januari 2018 Normen van 21 jaar tot AOW- leeftijd (art. 21) Alleenstaande of alleenstaande ouder zonder meerderjarige medebewoners Gehuwden zonder meerderjarige medebewoners, beiden jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd 942, ,45 Alleenstaande of alleenstaande ouder met briefadres 700,16 Gehuwden met briefadres 1104,09 Alleenstaande of alleenstaande ouder zonder woonkosten 673,23 Gehuwden zonder woonkosten 1077,17 Jongerennormen tot 21 jaar, zonder kinderen (art. 20 lid 1) Alleenstaande van 18, 19 of 20 jaar 232,66 Gehuwden beide 18, 19 of 20 jaar 465,33 Gehuwden één 18, 19 of 20, ander ,89 Jongerennormen tot 21 jaar, met ten laste komende kinderen (art. 20 lid 2) Alleenstaande van 18, 19 of 20 jaar 232,66 Gehuwden beide 18, 19 of 20 jaar 734,62 Gehuwden één 18, 19 of 20, ander ,18 Dit is het nettobedrag dat u iedere maand ontvangt. Daarnaast reserveren wij maandelijks vakantietoeslag voor u. De hoogte kunt u berekenen met behulp van de volgende formule: Uw bedrag x 5 95

7 Uitkeringsbedragen Participatiewet per 1 januari 2018 Normen schoolverlaters (alleenstaande van 21 jaar of ouder) (art. 20 lid 1) Alleenwonend voorheen beroepsonderwijs volgend, zonder meerderjarige medebewoners 679,08 Thuiswonend voorheen beroepsonderwijs volgend * 480,82 Voorheen hoger onderwijs volgend, thuis- of alleenwonend* 826,94 * Is de schoolverlater ook kostendeler? Dan wordt gekeken welke van beide normen (schoolverlater of kostendeler) het laagste is en wordt dit het bedrag waar de schoolverlater recht op heeft. Normen in inrichting verblijvende personen van 21 jaar of ouder (art. 23) Alleenstaande of alleenstaande ouder 298,42 Echtpaar 464,18 Verhoging voor personen in een inrichting ivm premie Zorgverzekeringswet Alleenstaande 34,00 Gehuwden 81,00 Normen personen van AOW- leeftijd en ouder (art. 22) Alleenstaande of alleenstaande ouder, zonder meerderjarige medebewoners Gehuwden, beiden > pensioengerechtigde leeftijd zonder meerderjarige medebewoners Gehuwden, 1 partner < pensioengerechtigde leeftijd, zonder meerderjarige medebewoners 1059, , ,17

8 Uitkeringsbedragen Participatiewet per 1 januari 2018 Kostendelersnorm voor personen van 21 jaar of ouder (art. 20 lid 1) AANTAL PERSONEN IN EEN HUISHOUDEN PERCENTAGE VAN GEHUWDEN- NORM 70% 50% 43, 33 % 40% 38% EXCLUSIEF VAKANTIETOESLAG 673,23 583,46 538,58 511,65 Voor iedereen die met meerdere volwassenen op één adres woont, geldt de kostendelersnorm. Hierbij gaat men ervan uit dat (vaste) kosten gedeeld kunnen worden met medebewoners. Dit kan betekenen dat u een lagere uitkering krijgt. Studenten en personen jonger dan 21 jaar tellen niet mee als kostendeler. Vrij te laten vermogen Alleenstaande 6020,00 Echtpaar en alleenstaande ouder ,00 Individuele inkomenstoeslag Gehuwden 547,00 Maximale vrij te laten vermogen in de eigen woning (bij krediethypotheek) ,00 Alleenstaande ouder 491,00 Alleenstaande 384,00 IOAW (bruto bedragen) (art. 21) De netto bedragen zijn niet vermeld; deze zijn afhankelijk van de heffingskortingen van de belastingdienst. gehuwden, beide partners zijn 21 jaar of ouder 1515,39 alleenstaande (ouder), 23 jaar of ouder 1171,47 alleenstaande kostendeler, 23 jaar of ouder 861,14 Deze bedragen zijn brutobedragen zonder vakantietoeslag. Daarnaast reserveren wij maandelijks vakantietoeslag voor u. De hoogte kunt u berekenen met behulp van de volgende formule: Uw bedrag x 8 100

Inlichtingenplicht. Jaargang 22 no.4 Juli/augustus 2018

Inlichtingenplicht. Jaargang 22 no.4 Juli/augustus 2018 Jaargang 22 no.4 Juli/augustus 2018 Deze maand: Inlichtingenplicht o studie van uw kind o gewijzigde inkomsten o boete Voorleesmaatjes gezocht Herinnering: Tegemoetkoming Zorgkosten Vacatures vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Inlichtingenplicht. Jaargang 21 no.4 juli/augustus 2017

Inlichtingenplicht. Jaargang 21 no.4 juli/augustus 2017 Jaargang 21 no.4 juli/augustus 2017 Deze maand: Inlichtingenplicht o studie van uw kind o gewijzigde inkomsten o boete Telefonische bereikbaarheid Vakantiewerk van uw kind Herinnering: Tegemoetkoming Zorgkosten

Nadere informatie

Jaargang 19 no.7 juli/augustus 2015

Jaargang 19 no.7 juli/augustus 2015 Jaargang 19 no.7 juli/augustus 2015 Deze maand: Gewijzigde inkomsten BasisEducatie Kopieën bewijsstukken Vacatures vrijwilligerswerk Tip van de maand Nieuwe normen per 1 juli Inkomsten wijzigen per 1 juli

Nadere informatie

Jaargang 20 no.1 Januari 2016

Jaargang 20 no.1 Januari 2016 Jaargang 20 no.1 Januari 2016 Deze maand: Individuele inkomenstoeslag Betaling uitkering in 2016 Winst uit loterijen Verhoging alimentatie Premies vrijwilligerswerk Vacatures vrijwilligerswerk Sluitingsdagen

Nadere informatie

Jaargang 19 no.1 Januari 2015

Jaargang 19 no.1 Januari 2015 Jaargang 19 no.1 Januari 2015 Deze maand: Betaling uitkering in 2015 Mutatieformulier Brochures Participatiewet Wijziging beleidsregels Verhoging alimentatie Vacatures vrijwilligerswerk Afdeling Sociale

Nadere informatie

Hoge zorgkosten Deze zorgverzekering is speciaal bedoeld voor inwoners met een lager inkomen die zich willen verzekeren voor hoge zorgkosten.

Hoge zorgkosten Deze zorgverzekering is speciaal bedoeld voor inwoners met een lager inkomen die zich willen verzekeren voor hoge zorgkosten. Jaargang 21 no.6 november/december 2017 Deze maand: Start Participatiebedrijf Zorgverzekering: VGZ Zuid-Limburgpakket Bijzondere bijstand Eindejaarsuitkering/13 e maand Voorlopige aanslag heffingskortingen

Nadere informatie

Hoge zorgkosten Deze zorgverzekering is speciaal bedoeld voor inwoners met een lager inkomen die zich willen verzekeren voor hoge zorgkosten.

Hoge zorgkosten Deze zorgverzekering is speciaal bedoeld voor inwoners met een lager inkomen die zich willen verzekeren voor hoge zorgkosten. Jaargang 22 no.6 November/december 2018 Deze maand: Zorgverzekering: VGZ Zuid-Limburgpakket Zorgmail Laatste nieuwsbrief op papier! Eindejaarsuitkering/13 e maand Voorlopige aanslag heffingskortingen 2019

Nadere informatie

Kansen voor alle kinderen

Kansen voor alle kinderen Jaargang 21 no.5 september/oktober 2017 Deze maand: Inlichtingenplicht: verhuizing Kansen voor alle kinderen Computercursussen bij de Domijnen Betalingsachterstanden bij WML of energiebedrijf Vacatures

Nadere informatie

Hoe hoog is de tegemoetkoming? De vergoeding bedraagt 150,00 per kalenderjaar.

Hoe hoog is de tegemoetkoming? De vergoeding bedraagt 150,00 per kalenderjaar. Jaargang 20 no.5 Juli/Augustus 2016 Deze maand: Tegemoetkoming Zorgkosten 2016 Wet taaleis Gewijzigde inkomsten Inlichtingenplicht: studie van uw kind Vakantiewerk van uw kind Zorgpremie niet betaald?

Nadere informatie

Wet taaleis Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingegaan. Daaraan wordt per 1 januari 2016 een nieuw onderdeel toegevoegd: de taaleis.

Wet taaleis Op 1 januari 2015 is de Participatiewet ingegaan. Daaraan wordt per 1 januari 2016 een nieuw onderdeel toegevoegd: de taaleis. Jaargang 19 no.11 december 2015 Deze maand: Wet taaleis Budgetbeheer maatwerk Eindejaarsuitkering ontvangen? Verhuizing Partners in Welzijn Data computercursussen Biblionova Vacatures vrijwilligerswerk

Nadere informatie

De nieuwe regeling Tegemoetkoming Zorgkosten. Jaargang 19 no.10 november 2015

De nieuwe regeling Tegemoetkoming Zorgkosten. Jaargang 19 no.10 november 2015 Jaargang 19 no.10 november 2015 Deze maand: Zorgkosten en een laag inkomen - Tegemoetkoming Zorgkosten - Zorgverzekering VGZ Zuid-Limburgpakket Campagne Burenhulp Vacatures vrijwilligerswerk Sluitingsdagen

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTEN RAAD ALMELO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2016 uitgave 1 januari 2016 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl info@almelosociaal.nl 0546-45 69

Nadere informatie

Deze maand: Voor Kids-regeling 2015 Kwijtschelding gemeentelijke heffingen en waterschapsheffingen Vacatures vrijwilligerswerk Tip van de maand

Deze maand: Voor Kids-regeling 2015 Kwijtschelding gemeentelijke heffingen en waterschapsheffingen Vacatures vrijwilligerswerk Tip van de maand Jaargang 19 no.2 Februari 2015 Deze maand: Voor Kids-regeling 2015 Kwijtschelding gemeentelijke heffingen en waterschapsheffingen Vacatures vrijwilligerswerk Tip van de maand Voor Kids-regeling 2015 De

Nadere informatie

Premies wijzigen. Dariuz Wegwijzer. van vrijwilligerswerk, mantelzorg en participatieplaats Per 1 juli veranderen de regels over de premies.

Premies wijzigen. Dariuz Wegwijzer. van vrijwilligerswerk, mantelzorg en participatieplaats Per 1 juli veranderen de regels over de premies. Jaargang 19 no.6 Juni 2015 Deze maand: Premies wijzigen Dariuz Wegwijzer Jeugdcultuurfonds Limburg Voorkom afsluiting water Wijziging van vaste lasten bij doorbetaling via uw uitkering Vacatures vrijwilligerswerk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld

NIEUWSBRIEF IGSD. September 2014. In dit nummer. Westerveld NIEUWSBRIEF IGSD September 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg EG Uitgeest Telefoonnummer:

Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg EG Uitgeest Telefoonnummer: Aanvraagformulier Gemeente Uitgeest Afdeling Publiekszaken individuele inkomenstoeslag 2019 Middelweg 28 1911 EG Uitgeest Telefoonnummer: 0251-361111 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele

Nadere informatie

Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018

Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Overzicht uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Participatiewet Bijstandsuitkeringen De (netto) uitkering voor mensen vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd: per maand 1.352,48 vakantie-uitkering

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018 Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2018 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie ar van een minimuminkomen leeft.

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2016 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie jaar van een

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie ar van een minimuminkomen leeft.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IGSD. september In dit nummer. Steenwijkerland

NIEUWSBRIEF IGSD. september In dit nummer. Steenwijkerland NIEUWSBRIEF IGSD september 2014 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Veranderingen in Wet werk en bijstand, IOAW en IOAZ 2. Kostendelersnorm Participatiewet 3.

Nadere informatie

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen?

Bijzondere bijstand Wat is het? Voor wie is het? Wat zijn de voorwaarden? Waar kan ik het aanvragen? Bijzondere bijstand Wat is het? Heeft u bijzondere kosten die u zelf niet kunt betalen en die u nergens anders vergoed kunt krijgen? Dan kunt u bij de gemeente Almelo bijzondere bijstand aanvragen. Voor

Nadere informatie

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum.

Heeft u een andere vraag? Neemt u dan contact op met onze medewerkers van het Klant Contact Centrum. Informatiekrant U ontvangt een uitkering van Orionis Walcheren. Tot en met mei 2018 was u van ons gewend dat wij elke maand een nieuwsbrief uitgaven. Door verschillende redenen is deze nieuwsbrief al een

Nadere informatie

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen

Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Ontvangen op WP Aanvraag individuele inkomenstoeslag 2019 Werk en inkomen Wat is een Individuele inkomenstoeslag? De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag dat u kunt ontvangen als u tenminste drie

Nadere informatie

Waar heeft u recht op?

Waar heeft u recht op? KLIËNTËN RAAD ALMËLO Waar heeft u recht op? Minimawijzer 2015 01-01-2015 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 174 7607 CZ Almelo www. klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JULI 2017

NORMEN VANAF 1 JULI 2017 (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 231,34 12,18 243,52 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 462,69 24,35 487,04 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 900,77 47,41 948,18 (5%) Alleenstaande, jonger

Nadere informatie

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm

110% bijstandsnorm 120% bijstandsnorm Toelichting aanvraagformulier minimabeleid Waarom dit formulier? Als u inwoner bent van Wijdemeren en weinig inkomen heeft, kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld voor een computer voor schoolgaande kinderen

Nadere informatie

Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten.

Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wijzigingen in de WWB (Wet maatregelen WWB) voor bestaande klanten. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Jaargang 20 no.4 Mei/juni 2016

Jaargang 20 no.4 Mei/juni 2016 Jaargang 20 no.4 Mei/juni 2016 Deze maand: BeneFitspas Verblijf in het buitenland Aangetekend versturen Participatiehuis verhuist naar Millenerweg 4 Betaling vakantiegeld Vacatures vrijwilligerswerk BeneFitspas

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018 BIJSTANDSNORM EXCL. VT VT (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 232,66 12,25 244,91 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 465,33 24,49 489,82 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 905,89 47,68 953,57 NORMEN

Nadere informatie

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018

NORMEN VANAF 1 JANUARI 2018 BIJSTANDSNORM EXCL. VT VT (5%) Alleenstaande, jonger dan 21 jaar 232,66 12,25 244,91 Gehuwd, beiden jonger dan 21 jaar 465,33 24,49 489,82 Gehuwd één 18, 19 of 20 jaar, ander 21 + 905,89 47,68 953,57 NORMEN

Nadere informatie

AANVRAAG INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PW-UITKERINGSGERECHTIGDEN

AANVRAAG INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PW-UITKERINGSGERECHTIGDEN AANVRAAG INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG PW-UITKERINGSGERECHTIGDEN In te vullen door medewerker Werk, Inkomen en Zorg Aanvraagnummer: Klantnummer : Consulent : Ingekomen d.d.: 1. Persoonsgegevens Burger Service

Nadere informatie

Aanvraagformulier minimabeleid

Aanvraagformulier minimabeleid Aanvraagformulier minimabeleid In te vullen door de gemeente Aanvraagnummer Datum ontvangst Nummer werkproces Besluit afdeling Verwerkt administratie Persoonsgegevens Aanvrager 1 Aanvrager 2 Cliëntnummer

Nadere informatie

Wat moet ik weten over BIJSTAND

Wat moet ik weten over BIJSTAND Wat moet ik weten over BIJSTAND 1 INHOUDSOPGAVE HOE VRAAGT U EEN UITKERING AAN? 3 WANNEER HEEFT U RECHT OP BIJSTAND? 3 HOE HOOG IS UW UITKERING? 3 WAT BEN IK VERPLICHT? 5 INLICHTINGENVERPLICHTING 7 DE

Nadere informatie

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op.

Let op! Er zijn meer inkomsten die meetellen. Wilt u precies weten hoe het zit? Neem dan contact met ons op. NIEUWSBRIEF IGSD september 2013 In dit nummer In deze nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan de orde: 1. Bijverdienen en een bijstandsuitkering 2. De hoogte van uw uitkering is veranderd per 1 juli

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG

AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG AANVRAAGFORMULIER 2015 INDIVIDUELE INKOMENSTOESLAG VERVOLGAANVRAAG Met de invoering van de Participatiewet is de Langdurigheidstoeslag afgeschaft. In de Participatiewet is een soortgelijke regeling opgenomen:

Nadere informatie

Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag

Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Toelichting bij aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag Algemeen Met dit formulier kunt u individuele inkomenstoeslag aanvragen. Dit is een toeslag op grond van de Participatiewet. U kunt deze toeslag

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2018

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2018 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2018 Per 1 januari 2018 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl

KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014. Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl KLIËNTEN RAAD ALMELO 01-07-2014 Kliënten Raad Almelo Grotestraat Zuid 176 7607 CZ Almelo www.klientenraadalmelo.nl Inhoudsopgave Korte inleiding p.3 Bijzondere bijstand p.4 Langdurigheidstoeslag p.5 Minimaregeling/Almelo

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016 Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2016 Lees voor het invullen van dit formulier eerst de Toelichting goed door. De door u verstrekte gegevens worden in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ)

OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) OVERZICHT WIJZIGINGEN WET INKOMENSVOORZIENIGING OUDERE EN GEDEELTELIJK ARBEIDSONGESCHIKTE WERKELOZE WERKNEMERS (IOAW) EN GEWEZEN ZELFSTANDIGEN (IOAZ) Met ingang van 1 januari 2015 wordt een aantal wijzigingen

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid.

Naar aanleiding van uw verzoek zend ik u bijgaand een aanvraagformulier minimabeleid. Uw kenmerk: Uw brief van: Ons kenmerk: Datum: Behandelend ambtenaar: Algemeen nummer: Bijlage Verzonden 14035 Onderwerp: Aanvraag Minimabeleid Geachte mevrouw/meneer, Naar aanleiding van uw verzoek zend

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2017 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

AANVRAAGFORMULIER 2017 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) AANVRAAGFORMULIER 2017 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Vul dit formulier eerst in op de computer. Daarna het formulier printen, ondertekenen en opsturen.! Wat is de Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

Nadere informatie

Waarom doen we dit? Deze aanpassing in onze dienstverlening sluit aan bij de ontwikkeling naar een brede wijkgerichte aanpak voor zorg, welzijn, werk

Waarom doen we dit? Deze aanpassing in onze dienstverlening sluit aan bij de ontwikkeling naar een brede wijkgerichte aanpak voor zorg, welzijn, werk Jaargang 20 no.7 November/December 2016 Deze maand: Dienstverlening Sociale Zaken sluit aan op uw eigen buurt Zorgverzekering: VGZ Zuid-Limburgpakket Eindejaarsuitkering of 13 e maand Voorlopige aanslag

Nadere informatie

Infokaart juli 2015 (versie 1.0)

Infokaart juli 2015 (versie 1.0) Infokaart (versie 1.0) Participatiewet 1 Norm vakantie Norm aflossingsincl vak.gld geld (5%) excl vak.gld bedrag (5%) Normen vanaf 21 t/m 65 jaar en 3 maanden Alleenstaande 962,63 48,13 914,50 48,13 Alleenstaand

Nadere informatie

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm

WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet. De kostendelersnorm WWB wijzigt per 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (Wwb) de Participatiewet. Iedereen die op

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2017

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2017 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2017 Per 1 januari 2017 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

Arbeidsverplichtingen en strengere maatregelen in de Participatiewet

Arbeidsverplichtingen en strengere maatregelen in de Participatiewet De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet een feit. Zoveel mogelijk mensen aan het werk: dat is het doel van deze wet. Ook de mensen met een arbeidsbeperking. De Participatiewet gaat over

Nadere informatie

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT

>>> WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT Van bijstand naar Participatiewet WAT ER IN 2015 VERANDERT ALS U EEN UITKERING HEBT >>> VANAF 1 januari 2015 TREEDT DE PARTIcIPATIEWET IN WERKING. DEZE VERVANGT DE WET WERK EN BIjSTAND (WWB), DE IOAW EN

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2015 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Januari 2015 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2016

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2016 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2016 Per 1 juli 2016 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk minimumloon per

Nadere informatie

Wat zijn de voorwaarden?

Wat zijn de voorwaarden? ii Minimaregelingen Woont u in Nunspeet en hebt u een laag inkomen? Dan is het goed om te weten dat er regelingen zijn om u financieel te ondersteunen. In deze folder staan alle regelingen van de gemeente.

Nadere informatie

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm

Participatiewet. Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in 2015? De kostendelersnorm Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam verandert. Iedereen die op

Nadere informatie

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand?

Van bijstand naar Participatiewet. Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Van bijstand naar Participatiewet Wat verandert er in 2015 in de Wet werk en bijstand? Wat zijn de belangrijke veranderingen in 2015? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2018 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

AANVRAAGFORMULIER 2018 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) AANVRAAGFORMULIER 2018 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Vul dit formulier eerst in op de computer. Daarna het formulier printen, ondertekenen en opsturen. Wat is de Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrage maatschappelijke participatie Fraude en boete

Aanvraagformulier bijdrage maatschappelijke participatie Fraude en boete Aanvraagformulier bijdrage maatschappelijke participatie Fraude en boete Wanneer u een uitkering bijdrage Maatschappelijke Participatie van de gemeente ontvangt behoort u aan enkele verplichtingen te voldoen.

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (CZG)

Aanvraagformulier tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (CZG) In te vullen door gemeente: Cliëntnr: Werkprocesnr: Dossiernr: Datum ontvangst: Aanvraagformulier tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (CZG) Wij adviseren u om eerst de toelichting te lezen

Nadere informatie

Aanvraagformulier bijdrage maatschappelijke participatie Fraude en boete

Aanvraagformulier bijdrage maatschappelijke participatie Fraude en boete Aanvraagformulier bijdrage maatschappelijke participatie Fraude en boete Wanneer u een uitkering bijdrage Maatschappelijke Participatie van de gemeente ontvangt behoort u aan enkele verplichtingen te voldoen.

Nadere informatie

2. Verblijf in het buitenland Verbleef u of uw (ex) partner tussen 2016 en 2019 in het buitenland? Nee Ja Zo ja, hieronder de periode(s) vermelden:

2. Verblijf in het buitenland Verbleef u of uw (ex) partner tussen 2016 en 2019 in het buitenland? Nee Ja Zo ja, hieronder de periode(s) vermelden: invullen iinvullen Aanvraag Individuele inkomenstoeslag Met dit formulier kunt u de individuele inkomenstoeslag aanvragen. U kunt dit formulier gebruiken als u in de afgelopen 3 jaren geen of niet aaneengesloten

Nadere informatie

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet

De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Individuele inkomenstoeslag 2016, aanvraagformulier

Individuele inkomenstoeslag 2016, aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2016, aanvraagformulier 1. Persoonsgegevens aanvrager Naam: Burgerservicenummer: Adres: Postcode/ woonplaats: Telefoonnummer: Soort en nr. legitimatiebewijs (kopie bijvoegen):

Nadere informatie

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten)

Informatieblad en aanvraagformulier. Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Informatieblad en aanvraagformulier Recht op Individuele inkomenstoeslag (Verkorte aanvraag voor cliënten) Heeft u meer dan 5 jaar een laag inkomen en geen geld om nieuwe spullen aan te schaffen? Dan heeft

Nadere informatie

WWB & Participatiewet

WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen vanaf 1 januari 2015? WWB & Participatiewet Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet.

Nadere informatie

Informatie over minimaregelingen 2018

Informatie over minimaregelingen 2018 Informatie over minimaregelingen 2018 1 DEZE FOLDER IS VOOR U Heeft u een laag inkomen en weinig vermogen? Dan is de kans groot dat het voor u soms moeilijk is om rond te komen. Een groot deel van het

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2016 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

AANVRAAGFORMULIER 2016 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) AANVRAAGFORMULIER 2016 Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Vul dit formulier eerst in op de computer. Daarna het formulier printen, ondertekenen en opsturen. PERSOONSGEGEVENS * Betalingen naar budgetrekeningen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT)

AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) AANVRAAGFORMULIER 2014 Langdurigheidstoeslag (LDT) Wat is de langdurigheidstoeslag? Als u langdurig van een laag inkomen (1% van het wettelijk minimumloon) moet rondkomen, kunt u de langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2019 Per 1 januari 2019 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast. Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2018

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2018 Per 1 juli 2018 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Jaargang 19 no.4 April 2015

Jaargang 19 no.4 April 2015 Jaargang 19 no.4 April 2015 Deze maand: Dienstverlening Sociale Zaken Benefitspas Verblijf in het buitenland Inkomstenvrijlating Klachtenregeling Eerste hulp van VluchtelingenWerk bij integratie Vacatures

Nadere informatie

Normenbrief normen per 1 januari 2018

Normenbrief normen per 1 januari 2018 Normenbrief normen per 1 januari 2018 Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2018 vastgesteld op 1.578,00 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37

Nadere informatie

Wat wilt u aanvragen? Zie de voorwaarden op bladzijde 5

Wat wilt u aanvragen? Zie de voorwaarden op bladzijde 5 Aanvraagformulier voor: - - - Persoonlijk participatiebudget (pensioengerechtigden) - Tegemoetkoming premie aanvullende zorgverzekering Hieronder staan de gegevens die bij ons bekend zijn. Als er iets

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.)

AANVRAAGFORMULIER Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) AANVRAAGFORMULIER Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Wat is de Individuele Inkomens Toeslag (I.I.T.) Als u langdurig van een laag inkomen moet rondkomen, kunt u een beroep doen op de Individuele Inkomens

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2014 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket juli 2014 Mensen die weinig te besteden hebben, zoals veel mensen met een (bijstands)uitkering of alleen AOW,

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2015

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2015 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2015 Per 1 juli 2015 worden de AOW, Anw, WW, WIA, WAO, ZW, TW, Wajong, Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier. Tegemoetkoming bij chronische aandoening. - Tegemoetkoming Eigen Risico (TER)

Aanvraagformulier. Tegemoetkoming bij chronische aandoening. - Tegemoetkoming Eigen Risico (TER) Aanvraagformulier Tegemoetkomingen bij chronische aandoenin Tegemoetkoming hronische andoeningen (T ) - Tegemoetkoming Eigen Risico (TER) Vul dit formulier eerst in op de computer. Daarna het formulier

Nadere informatie

Bewaarexemplaar. De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet. Dat betekent iets voor u

Bewaarexemplaar. De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet. Dat betekent iets voor u Bewaarexemplaar De Wet Werk en Bijstand verandert op 1 januari 2015 in Participatiewet Dat betekent iets voor u November 2014 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari

Nadere informatie

Individuele inkomenstoeslag, aanvraagformulier

Individuele inkomenstoeslag, aanvraagformulier Met dit formulier vraagt u individuele inkomenstoeslag aan. Lees voor het invullen van het formulier de toelichting op pagina 5. 1. Persoonlijke gegevens aanvrager Voornamen Achternaam Burgerservicenummer

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016

Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016 Uitkeringsbedragen per 1 januari 2016 Per 1 januari 2016 worden de Participatiewet (voorheen WWB), IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast als gevolg van de stijging van het wettelijk

Nadere informatie

Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2018

Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2018 In te vullen door gemeente: Clientnr.: Werkprocesnr.: Dossiernr.: Datum ontvangst: Aanvraagformulier individuele inkomenstoeslag 2018 Voordat u het aanvraagformulier gaat invullen, adviseren wij u om eerst

Nadere informatie

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019 Uitkeringsbedragen per 1 juli 2019 Per 1 juli 2019 worden de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming 2016 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden

Aanvraag Tegemoetkoming 2016 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Aanvraag Tegemoetkoming 2016 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Nadere informatie

Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017

Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017 Overzicht uitkeringsbedragen en maatregelen Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 juli 2017 Per 1 juli 2017 worden de Participatiewet, IOAW en IOAZ, AOW, Anw, Wajong, WW, WIA, WAO, ZW en TW aangepast

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015

PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 PARTICIPATIEWET en WET MAATREGELEN WWB 2015 Wat gaat er veranderen in 2015 in de Wet werk en bijstand? Vanaf 1 januari 2015 heet de Wet werk en bijstand (WWB) de Participatiewet. En niet alleen de naam

Nadere informatie

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket

Gemeentelijke heffingen 2015. Kwijtschelding. Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Gemeentelijke heffingen 2015 Kwijtschelding Regel kwijtschelding op rotterdam.nl/mijnloket Juli 2015 Als u weinig te besteden heeft, bijvoorbeeld omdat u een uitkering ontvangt of alleen AOW, dan krijgt

Nadere informatie

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag afdeling Samenleving

Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag afdeling Samenleving Aanvraagformulier Individuele Inkomenstoeslag afdeling Samenleving Bezoekadres: Postadres: Vrijthof 10 5081 CA Hilvarenbeek Postbus 3 5080 AA Hilvarenbeek Telefoon: 013 5058300 Fax: 013 5054380 Lees dit

Nadere informatie

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2015

Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2015 Aanvraag Geld-Terug-Regeling 2015 Lees voor het invullen van dit formulier eerst de Toelichting goed door. De door u verstrekte gegevens worden in overeenstemming met de Wet bescherming persoonsgegegevens

Nadere informatie

Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden

Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Aanvraag Tegemoetkoming 2017 Chronisch Zieken en Gehandicapten afdeling Werk, Inkomen en Zorg De Bevelanden Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

Nadere informatie

Minimaregelingen en bijzondere bijstand

Minimaregelingen en bijzondere bijstand Minimaregelingen en bijzondere bijstand Iedereen doet mee De gemeente Peel en Maas vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom zijn er verschillende algemene minimaregelingen

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Individuele inkomenstoeslag, aanvraagformulier

Individuele inkomenstoeslag, aanvraagformulier Heeft u minimaal 3 jaar een laag inkomen? Mogelijk heeft u recht op een individuele inkomenstoeslag. Met dit formulier vraagt u een individuele inkomenstoeslag aan. Lees voor het invullen van het formulier

Nadere informatie

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Als u het formulier goed invult, wordt u sneller geholpen.

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Als u het formulier goed invult, wordt u sneller geholpen. invullen iinvullen Aanvraag Participatiefonds Inkomensondersteuning Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl Met dit formulier kunt u een bijdrage uit het Participatiefonds

Nadere informatie

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Als u het formulier goed invult, wordt u sneller geholpen.

Wilt u dit formulier volledig invullen en ondertekenen? Als u het formulier goed invult, wordt u sneller geholpen. invullen iinvullen Aanvraag Participatiefonds Inkomensondersteuning Stadskantoor Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon 14038 www.zwolle.nl Met dit formulier kunt u een bijdrage uit het Participatiefonds

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Uw partner (indien van toepassing) Nieuwe peildatum: Gezinssituatie :

Uw partner (indien van toepassing) Nieuwe peildatum: Gezinssituatie : Aanvraagformulier Individuele inkomenstoeslag 2019 Vijfheerenlanden (voormalig gemeente Vianen: Vianen, Everdingen, Hagestein, Zijderveld, Hoef en Haag) Persoonlijke gegevens Uzelf Naam en voorletters

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor:

Aanvraagformulier voor: Aanvraagformulier voor: Persoonlijk participatiebudget (pensioengerechtigden) Hieronder staan de gegevens die bij ons bekend zijn. Als er iets niet juist is of als er iets is veranderd, dan kunt u dat

Nadere informatie

Inleiding 1. Kostendelersnorm IOAW en IOAZ

Inleiding 1. Kostendelersnorm IOAW en IOAZ Inleiding Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2017 vastgesteld op 1.551,60 per maand. In verband hiermee zal het netto minimumloon, als bedoeld in artikel 37 van de Participatiewet per genoemde

Nadere informatie