Inhoud. Badhuisweg 77 Tel: CD Den Haag Pagina 1 van 19 E:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Badhuisweg 77 Tel: 070 30 600 87 2587 CD Den Haag Pagina 1 van 19 E: info@nodazzle.com"

Transcriptie

1

2

3 Inhoud Vernieuwd denken... 2 Het belangrijke verschil tussen nood- en evacuatieverlichting... 2 Armaturen... 3 Nodazzle Utility Red of Green... 3 Nodazzle Anti Panic In/ On... 4 Nodazzle Exitsigns... 4 Extra veiligheid in de zorg en horeca... 5 Nodazzle Care... 5 Nodazzle Hotel... 6 Nodazzle Assistant Wall... 6 Nodazzle Assistant Ceiling In of On... 7 Bruikbaarheid en toepasbaarheid... 8 Normen en regelgeving... 9 Duurzaamheid Batterijen en garantie Energieverbruik Projecteren van de vluchtroute met nodazzle Uitgangspunten Samenvatting Projectie Nodazzle evacuatieplanning Projecteren Stap 1 Uitgangen Stap 2 Trappenhuizen Stap 3 Vluchtroute Stap 4 Grote ruimtes Projectie van evacuatieroute (voorbeeld) Certificaten en gelijkwaardigheidsverklaring CD Den Haag Pagina 1 van 19 E:

4 Vernieuwd denken Nodazzle is de eerste fabrikant die evacuatieverlichting tevens koppelt aan de gevaren van brand en rook. Bij brand is het in de eerste plaats de rook die gevaarlijk is. De meeste slachtoffers vallen door de giftige gassen van rook die worden ingeademd, bovendien belemmerd de rook het zicht. Rook stijgt, waardoor het merendeel van de noodverlichting nauwelijks meer te zien is. Hierdoor raak je volkomen gedesoriënteerd en is het moeilijk de weg naar buiten te vinden. Met grote regelmaat berichten media over brandveiligheid in gebouwen en over zelfredzaamheid van mensen. Het belangrijkste aspect van de veiligheid van een gebouw is de mogelijkheid snel te kunnen vluchten in geval van nood. Wereldwijd zijn deskundigen het er over eens dat de bestaande nood- en evacuatieverlichting niet voldoet en toe is aan verbetering. Nodazzle wijkt gemotiveerd af van het huidige denken dat noodverlichting alleen bedoeld is als back-up verlichting als de spanning wegvalt. Nodazzle is de mening toegedaan dat de meest effectieve veiligheid geboden moet worden onder alle omstandigheden. Het juiste vluchten moet intuïtief gebeuren. De verlichting moet, daar waar mogelijk, lager gemonteerd worden zodat het zich altijd in ieders blik-, en gezichtsveld bevindt. Het belangrijke verschil tussen nood- en evacuatieverlichting EVACUEREN ZONDER ROOKONTWIKKELING Uit testen komt naar voren dat in een normale situatie met de huidige noodverlichting 40% de vluchtdeur niet kan vinden (Paulsen, 1993) EVACUEREN MET ROOKONTWIKKELING Uit onderzoek blijkt dat slechts 8% van de overlevenden van in totaal 400 branden zich de aanwezigheid van vluchtrouteaanduidingen kan herinneren (Ouellete, 1993 ) Nodazzle maakt een duidelijk onderscheidt tussen noodverlichting en evacuatieverlichting. 1) evacuatieverlichting is kunstmatige verlichting die bij het uitvallen van de gewone verlichting mensen adequaat ondersteund het pand te verlaten m.b.v. duidelijke vluchtweg- en anti paniek verlichting in zowel rokerige als niet-rokerige omstandigheden. 2) noodverlichting is kunstmatige verlichting die bij het uitvallen van de gewone verlichting toelaat bepaalde activiteiten op sommige plaatsen in het gebouw voort te zetten Het mag duidelijk zijn dat Nodazzle gespecialiseerd is in de evacuatieverlichting. Voor de noodverlichting in bijvoorbeeld technische ruimtes, controlekamers, enz. kan men gebruik maken van één van de vele aanbieders van downlights voorzien van noodunit, TL-armaturen met noodunits of een centrale oplossing CD Den Haag Pagina 2 van 19 E:

5 Nodazzle evacuatieverlichting is niet zozeer licht- maar veiligheidsgeoriënteerd. Evacuatieverlichting is een onmisbare schakel in het totale ontruimingsplan. Derhalve is de activering van de noodverlichting als gevolg van alleen het uitvallen van de netspanning niet voldoende. Nodazzle biedt drievoudige bescherming: 1. Nodazzle wordt geactiveerd door wegvallen netspanning 2. Nodazzle wordt geactiveerd door koppeling met rookmelders 3. Nodazzle wordt geactiveerd door het unieke IR Lux systeem met 180 detectie Armaturen Nodazzle Utility Red of Green Ons wandtoestel Utility wordt bij voorkeur op 90 cm vanaf de vloer geplaatst. De toestellen zijn voorzien van groen verlichte richting indicatoren. Deze branden 24 uur per dag zodat iedere gebruiker of bezoeker van een gebouw bewust of onbewust geconfronteerd wordt met de vluchtroute. Wanneer het alarm afgaat, zal dit snel tot intuïtief handelen leiden. Als de netspanning wegvalt, 2587 CD Den Haag Pagina 3 van 19 E:

6 gaan alle toestellen branden en gaan de richting indicatoren 2Herz knipperen om de attentiewaarde nog verder te verhogen. Tevens zijn de armaturen, om onder alle omstandigheden veiligheid te kunnen bieden, voorzien van infrarood, Luxmeting en 180 graden bewegingsdetectie. Om duidelijk zicht bij rookontwikkeling te kunnen bieden, gebruikt Nodazzle licht met een afwijkende golflengte en frequentie. Dit uit zich in een speciaal rood-oranje lichtkleur, welke een sterk verbeterd zicht garandeert onder rokerige omstandigheden. Deze lichtkleur gebruikt Nodazzle langs de gehele vluchtroute. Echter, bij de (nood) uitgangen zijn de Utilitytoestellen uitgerust met groen licht. Naast het verbeteren van zicht bij rook, zorgt Nodazzle tevens voor een duidelijk contrast tussen de normale transportzones en de vluchtroute. Dus ook bij situaties zonder rook zal dit tot minder stress bij evacuees zorgen. Het kleurenspel verhoogt de zelfredzaamheid van mensen. Mensen reageren (te) langzaam op akoestische signalen maar met Nodazzle is het direct duidelijk dat het gebouw ontruimd moet worden. Nodazzle Anti Panic In/ On De Nodazzle Anti Panic wordt toegepast in grotere ruimtes of gangen waar wandmontage niet mogelijk is. Ook deze armaturen bestaan in de uitvoeringen Red en Green. Waarbij de Anti Panic Red centraal verdeeld is over de verlichte ruimte en de Green zich altijd in de buurt van de vluchtdeur bevindt. Om de uitgangen duidelijk te accenturen en als een vuurbaken te fungeren, gaat de Nodazzle Anti Panic met het groene licht 1 Hz knipperen in noodsituaties. Nodazzle Exitsigns Boven de vlucht(nood)deuren wordt een fotoluminescent pictogram geplaatst en naast de deur ter hoogte van de deurkruk een foto-luminescent sticker, zodat je onder alle omstandigheden de juiste deuren kunt herkennen. Het materiaal wordt gevoed door zowel kunst- als daglicht en heeft een autonomie van ruim 3 uur, het behoeft dus geen stroomaansluiting. Luminantiefactoren en afmeting conform (N)EN CD Den Haag Pagina 4 van 19 E:

7 Extra veiligheid in de zorg en horeca De meeste branden komen voor in gebouwen die logies aanbieden. Deze branden ontstaan veelal in de kamers waar noodverlichting in de regel niet verplicht is en ontbreekt. Met Nodazzle begint de veiligheid al in de kamers. Vooral in de zorg is het juiste licht in geval van nood essentieel, want helaas gebeuren er in deze sector steeds meer ongevallen. Mede als gevolg van brand en rookontwikkeling. Dit betekent dat noodverlichting langs de vluchtroutes in een zorgcomplex alléén niet voldoende is, maar dat ook in de aangelegen ruimtes zoals verpleegafdelingen en kamers voorzieningen moeten zijn om snel en veilig te kunnen vluchten en onbezorgd te kunnen verblijven. Dit geldt uiteraard ook voor zorg-, en/of aanleunwoningen. Om in die ruimtes onder alle omstandigheden meer veiligheid te kunnen bieden, heeft Nodazzle voor deze toepassingen een aantal veiligheidsarmaturen ontworpen. Omdat er niet altijd een netaansluiting voorhanden is op die plaatsen waar veiligheidsverlichting gewenst is (met name in bestaande bouw), zijn er tevens toestellen die ook op deze plekken de juiste oplossing bieden. Nodazzle Care is ontstaan uit de vraag naar speciaal aangepaste verlichting in de zorg. In zorginstellingen is de aanwezigheid van evacuatieverlichting op de vluchtweg niet voldoende om bewoners veilig te laten vluchten. Net zoals de rest van het Nodazzle-assortiment is de Nodazzle Care uitgerust met speciale afm: 11.8 x 8.3 x 3.2 cm technologie. Een van de belangrijkste kenmerken van Nodazzle is het speciale licht. Door het gebruik van de speciale lichtkleur, is men in geval van brand en rookontwikkeling beter uitgerust. Met het Nodazzle-licht blijven de contrasten -het zicht-veel beter behouden. Niets is enger dan de weg te moeten vinden in de rook. De Nodazzle Care wordt direct aangesloten op het net. Bij stroomstoringen zorgt de Nodazzle-accu voor continuïteit. Functionaliteiten 1. Basisfunctie Voor optimale veiligheid is de Nodazzle Care uitgerust met 180º infrarooddetectie, een Luxmeter en een bewegingsmelder. De unieke lenzen zorgen voor een extra groot horizontaal detectiegebied van 10x5m. Met deze combinatie wordt de Nodazzle Care vanuit elke invalshoek geactiveerd, zodat men altijd voorzien is van het geruststellende licht. Het toestel wordt geactiveerd door detectie hetzij door de cliënt die het bed uit stapt, hetzij door de verpleger die de kamer of verpleegruimte binnenkomt- en blijft branden zolang men 2587 CD Den Haag Pagina 5 van 19 E:

8 in het detectiegebied verblijft. Door de horizontale detectie kan de cliënt zich vrij bewegen in bed zonder het toestel te activeren. 2. Koppeling Zusteroproepsysteem (dwaaldetectie) Bij beweging wordt er een pulssignaal uitgezonden. Deze gaat via een potentiaalvrij contact (24V) naar de centrale van het Zusteroproepsysteem. Deze functie kan desgewenst per cliënt geactiveerd of gedeactiveerd worden. In het donker wordt ook de lichtfunctie geactiveerd. brandmeldcentrale. 3. Koppeling rookmelder Na het detecteren van rook door de rookmelder, gaat er een signaal naar de Nodazzle Care waardoor direct het licht gaat branden. De Nodazzle Care geeft daarop een andere puls aan het Zusteroproepsysteem waardoor de ernst van de situatie wordt aangegeven. De rookmelder alarmeert natuurlijk tevens de Nodazzle Hotel, ideaal voor hotelkamers. Het verblijf in een hotelkamer wordt veiliger en prettiger. De meeste branden in hotels ontstaan in de kamers. Zo'n brand begint vrijwel altijd klein, bijvoorbeeld in de prullenbak. Maar al binnen een minuut kan er sprake zijn van een zogenaamde 'flashover'. In hele korte tijd moet je snel kunnen handelen en daarbij is goed zicht essentieel. Naast het veiligheidsaspect, zorgt de Nodazzle Hotel tevens voor veel gemak. U herkent dit vast wel: om de weg te vinden naar de badkamer en om de partner niet wakker te maken, wordt veelal het badkamerlicht aangelaten met de deur op een kiertje. De speciaal ontwikkelde 180º detectie activeert het toestel direct als u uit bed stapt. De speciale frequentie van het Nodazzle-licht zorgt er bovendien voor dat uw partner niet in de slaap gestoord wordt. Je hoeft de normale verlichting dus niet aan te schakelen. Nodazzle Assistant Wall is veiligheidsverlichting die gemonteerd kan worden op plaatsen waar de aansluiting niet op de juiste plek zit of stroom gewoonweg niet voorhanden is. Hiermee speelt het toestel in op de behoefte om veiligheid te bieden op elke gewenste plek. De Nodazzle Assistant Wall wordt gevoed door 4 AA-batterijen. De toestellen zijn voorzien van ESP (Energy Saving Program) waardoor een zeer hoge levensduur van ruim 5000 branduren kan worden behaald. De Nodazzle Assistant Wall heeft dezelfde basisfunctie als de Nodazzle Care. Montage is heel eenvoudig. Dit kan door middel van schroeven of de bijgeleverde dubbelzijdige 3M tape, die zelfs in vochtige ruimtes zijn optimale aanhechting behoudt CD Den Haag Pagina 6 van 19 E:

9 De basis van Nodazzle is veiligheid bieden bij brand. Dit betekent licht gericht naar de vloer, bewegingsdetectie en lage montage van de toestellen. Echter, voor ruimtes waar obstakels denk aan de rand van het bad- de detectie blokkeren, zijn toestellen ontworpen die in of op het plafond gemonteerd worden. Voor optimale veiligheid zijn deze voorzien van 360 infrarood detectie. Nodazzle Assistant Ceiling In of On ook voorzien van ESP waardoor de batterijen in deze toestellen een levensduur hebben van ruim 5000 uur. Het ideale plafondarmatuur op plekken waar geen stroom voorhanden is en waar wandmontage lastig is, bijvoorbeeld in badkamers. Het toestel is voorzien van 360 infrarood bewegingsdetectie. Gemak dient de mens Naast de extra veiligheid die de Nodazzle toestellen bieden, doen zij veel meer. Nodazzle zorgt ook voor veel gemak. Hierdoor is de kans op ongelukken in het donker veel kleiner. Er is altijd licht, waar en wanneer dat nodig is CD Den Haag Pagina 7 van 19 E:

10 Bruikbaarheid en toepasbaarheid De effectiviteit van het Nodazzle-systeem is onderzocht middels een loop- en belevingstest. Onder auspiciën van het gerenommeerde Nederlandse instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) is er een verkennende live-test georganiseerd, waarbij de conventionele noodverlichting werd vergeleken met Nodazzle. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen vaak via de bekende weg vluchten. Dat is over het algemeen de hoofdingang, de deur waar ze naar binnen gingen. Daar gaan ze ook vaak weer naar buiten. Nodazzle motiveert mensen direct de juiste route te volgen. De gemiddelde vluchttijd met Nodazzle is bijna twee keer sneller dan met een conventioneel systeem (18 seconden versus 35 seconden). In de belevingstest scoort Nodazzle op alle beoordelingscriteria beter. Uit het overzicht blijkt dat de effectiviteit van Nodazzle onder alle omstandigheden in situatie zonder en met rookgewaarborgd blijft CD Den Haag Pagina 8 van 19 E:

11 Normen en regelgeving Er wordt regelmatig gesproken over de complexiteit van de regelgeving met betrekking tot noodverlichting en vluchtwegindicatie. Deze bestaat uit een breed scala aan wetten, normen, besluiten en prestatie-eisen. Al deze verschillende bepalingen kunnen voor onduidelijkheid zorgen. In onderstaande matrix wordt een aantal belangrijke prestaties waaraan noodverlichting en vluchtwegmarkering moeten voldoen, getoond. Nodazzle zorgt voor meer duidelijkheid. De armaturen van Nodazzle worden in Europa vervaardigd conform de CE and ENEC: EN :2008; EN :1998; EN :2008; EN :2006; EN :2006; EN 62031:2008; EN 62471: CD Den Haag Pagina 9 van 19 E:

12 Duurzaamheid Batterijen en garantie Niet alleen qua veiligheid loopt Nodazzle voorop maar ook qua duurzaamheid. We passen een speciaal type Li-ion batterijen met vernieuwde software toe waarmee we een levensduur van 7 jaar garanderen. Onze batterijen zijn voorzien van een Battery Management System for Safety Short circuit Overcharge Deep discharge Energieverbruik Het energieverbruik is dankzij uitgekiende technologie zeer zuinig. Type toestel Netto opgenomen vermogen Nodazzle Utility met 1 pijl 2.5W stand-by groene pijl brand 24/7 Nodazzle Utility met 2 pijlen 2.8W stand-by groene pijlen branden 24/7 Nodazzle Anti Panic 2.3W stand-by Nodazzle Care 0.11W als de LED branden Nodazzle Hotel 0.11W als de LED branden Nodazzle Assistant Wall Penlites 4x voorzien ESP (branduren 5000) Nodazzle Assistant In Penlites 4x voorzien ESP (branduren 5000) Nodazzle Assistant On Penlites 4x voorzien ESP (branduren 5000) Projecteren van de vluchtroute met nodazzle Uitgangspunten A. Nodazle Utility heeft een verlichtingsgebied van 8x3 m waarbij de minimale en gemiddelde lichtopbrengst 2 Lux is B. Nodazzle Anti Panic als enkelvoudig toestel heeft een verlichtingsgebied van maximaal 7x7 m waarbij de minimale lichtopbrengst 1 Lux is C. Nodazzle Anti Panic geplaatst in serie of reeks hebben een verlichtingsgebied van maximaal 9x9 m waarbij de minimale lichtopbrengst 1 Lux is 2587 CD Den Haag Pagina 10 van 19 E:

13 Als de kleuren op elkaar aansluiten of overlappen dan is de minimale Luxwaarde altijd 1. Onder nooduitgang wordt verstaan: Uitgangen, waaronder nooddeuren, die in geval van nood gebruikt worden om direct een veilig gebied te bereiken. (Een nooddeur is uitsluitend bestemd voor ontvluchten in geval van calamiteiten en zal niet voor regulier gebruik worden benut). Onder vluchtdeur wordt verstaan: een in een vluchtroute gelegen deur die ook onder normale omstandigheden kan worden benut. Samenvatting Projectie Nodazzle evacuatieplanning Nodazzle maakt voor de vluchtroutes gebruik van wandarmaturen en plafondarmaturen met Nodazzle-groen en Nodazzle-rood licht. De armaturen met groen licht bevinden zich altijd bij de nooduitgangen. De armaturen met rood licht worden gebruikt om de rest van de vluchtroute en de vluchtdeuren aan te geven. Alle wandarmaturen zijn voorzien van richtingindicatoren. Het armatuur met dubbele pijl bevindt zich -in het geval van een vluchtroute met 2 vluchtmogelijkheden (nooduitgangen) CD Den Haag Pagina 11 van 19 E:

14 in het midden van deze vluchtweg, met die opmerking dat de finale plaatsing afhankelijk is van de locatie van, en het naar binnen of naar buiten draaien van een eventueel aanwezige vluchtdeur. Alle vluchtdeuren en nooduitgangen worden aangeduid met Nodazzle pictogrammen naast en boven deze deuren. Projecteren Stap 1 Uitgangen Alle uitgangen op de vluchtroute (vluchtdeuren) en de deuren die bedoeld zijn voor nood, moeten voorzien worden van een Nodazzle Exit Sign welke bestaat uit een Nodazzle Exit Pictogram en een Nodazzle Exit Sticker. Plaatsing van de Exit Sign - als wandmontage (direct boven de deur) - als plafondmontage (bijvoorbeeld bij een glazen deur) Exit Sticker wordt links van de deur geplaatst ter hoogte van de deurklink Stap 2 Trappenhuizen Veiligheidstrappenhuizen Hierbij geldt dat de treden en bordessen worden aangelicht met groen licht. Wandmontage met Nodazzle Utility Green (pijl links of rechts) - bij trappen met een lengte 8 m en een breedte 3 m in het midden van de traplengte, onder de leuning, evenwijdig aan de treden - bij trappen met een lengte > 8 m, toestellen verdeeld over de totale traplengte - bij trappen met een breedte > 3 m aan weerzijden van de trappen Plafondmontage met Anti Panic Green - In de bordessen van trappenhuizen wanneer wandmontage niet mogelijk is Trappenhuizen Trappenhuizen die onderdeel uitmaken van de vluchtroute worden aangelicht met rood en/of groen licht. Wandmontage met Nodazzle Utility Red (pijl links of rechts) - bij trappen met een lengte 8 m en een breedte 3 m in het midden van de traplengte, onder de leuning, evenwijdig aan de treden - bij trappen met een lengte > 8 m, toestellen verdeeld over de totale traplengte 2587 CD Den Haag Pagina 12 van 19 E:

15 - bij trappen met een breedte > 3 m aan weerzijden van de trappen Plafondmontage met Anti Panic Red - In de bordessen van trappenhuizen wanneer wandmontage niet mogelijk is NB als de laatste traplengte direct aansluit op een nooduitgang, dan wordt deze verlicht met een Nodazzle-armatuur met groen licht. Stap 3 Vluchtroute De gehele vluchtroute wordt verlicht met Nodazzle-armaturen met rood en/of groen licht. Wandmontage met Nodazzle Utility Green - bij nooduitgangen die direct aansluiten op een beschermd veiligheidstrappenhuis of naar buiten op maximaal 4 m vanaf de deur - in gangen met een breedte > 3 m aan weerzijden van de gang of in combinatie met de Anti Panic - advies montagehoogte 90 cm vanaf de vloer Wandmontage met Nodazzle Utility Red - in gangen met een breedte 3 m om de 8 m - in gangen met een breedte > 3 m aan weerzijden van de gang of in combinatie met de Anti Panic - bij vluchtdeuren die niet direct aansluiten op een beschermd veiligheidstrappenhuis of naar buiten - advies montagehoogte 90 cm vanaf de vloer NB: Voor eenduidigheid en montagegemak dienen alle toestellen zo veel mogelijk langs 1 zijde van de vluchtroute te worden bevestigd. Plafondmontage met Anti Panic Green - in vluchtroutes waar wandmontage niet mogelijk/praktisch is - bij nooduitgangen die direct aansluiten op een beschermd veiligheidstrappenhuis of naar buiten op maximaal 3,5 m vanaf de deur afhankelijk van de plafondhoogte Plafondmontage met Anti Panic Red - in vluchtroutes waar wandmontage niet mogelijk/praktisch is - bij vluchtdeuren die niet direct aansluiten op een beschermd veiligheidstrappenhuis of naar buiten op maximaal 3,5 m vanaf de vluchtdeur afhankelijk van de plafondhoogte - onderlinge afstand tussen de armaturen is maximaal 9 m afhankelijk van de plafondhoogte 2587 CD Den Haag Pagina 13 van 19 E:

16 NB: Voor eenduidigheid, waar mogelijk dezelfde soort (wand of plafond) toestellen gebruiken. NB: Afstanden van Anti Panic tot deuren en ten opzichte van elkaar zo veel mogelijk uitlijnen. Stap 4 Grote ruimtes De gehele ruimte wordt verlicht met behulp van Nodazzle-armaturen met rood en/of groen licht. Plafondmontage met Anti Panic Green - bij de nooduitgangen en de vluchtdeuren die vanuit deze grote ruimte naar een aansluitende vluchtweg leiden, op maximaal 3,5 m vanaf de deur afhankelijk van de plafondhoogte Plafondmontage met Anti Panic Red - in grote ruimtes - onderlinge afstand tussen de armaturen is maximaal 9 m afhankelijk van de plafondhoogte NB: Afstanden van Anti Panic tot deuren en plaatsing ten opzichte van elkaar zo veel mogelijk uitlijnen. Indien gewenst, kan er een combinatie gemaakt worden met Nodazzle Utility armaturen 2587 CD Den Haag Pagina 14 van 19 E:

17 Projectie van evacuatieroute (voorbeeld) 2587 CD Den Haag Pagina 15 van 19 E:

18 Certificaten en gelijkwaardigheidsverklaring 2587 CD Den Haag Pagina 16 van 19 E:

19 2587 CD Den Haag Pagina 17 van 19 E:

20 2587 CD Den Haag Pagina 18 van 19 E:

21 2587 CD Den Haag Pagina 19 van 19 E:

NOODVERLICHTING INFORMATIE BLAD

NOODVERLICHTING INFORMATIE BLAD NOODVERLICHTING INFORMATIE BLAD Over Noodverlichting Waar hoort noodverlichting te hangen? En aan welke eisen dient noodverlichting te voldoen? Welke wettelijke verplichtingen zijn er en welke normen moet

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige

Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit een casus met 4 open vragen. Het gebruik van een niet-programmeerbare rekenmachine is

Nadere informatie

GfS Nooduitgang beveiliging

GfS Nooduitgang beveiliging GfS Nooduitgang beveiliging GfS Nooduitgang beveiliging (1) Paniekbeslag heeft als functie om in geval van nood een veilige en doeltreffende vluchtweg te bieden. De Europese normering beschrijft dat deuren

Nadere informatie

LOKOLED noodverlichting

LOKOLED noodverlichting In het kader van de Arbo-wet is het Arbeidsomstandighedenbesluit van kracht. In dit besluit staat de veiligheid en gezondheid op de arbeidsplaats centraal. De werkgever draagt hiervoor de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Alarm bij misbruik van vluchtwegen. LIPS Deurwachter. Exit alarm EN179. LIPS Deurwachter Exit alarm EN179. Visuele barrière tegen onbevoegd

Alarm bij misbruik van vluchtwegen. LIPS Deurwachter. Exit alarm EN179. LIPS Deurwachter Exit alarm EN179. Visuele barrière tegen onbevoegd LIPS Deurwachter Exit alarm EN179 Visuele barrière tegen onbevoegd LIPS Deurwachter gebruik Exit alarm EN179 Eenvoudige beveiliging van nooduitgangen Alarm bij misbruik van vluchtwegen Goedgekeurd in combinatie

Nadere informatie

Decentrale noodverlichtingsarmaturen op basis van LED-technologie. Noodverlichting

Decentrale noodverlichtingsarmaturen op basis van LED-technologie. Noodverlichting Noodverlichting DOORDACHT ONTWERP RESULTEERT IN EENVOUDIGE EN SNELLE INSTALLATIE EN LAGERE EXPLOITATIEKOSTEN Decentrale noodverlichtingsarmaturen op basis van LED-technologie 02 03 Inleiding 4 Ontwerp

Nadere informatie

World Trade Company B.V.

World Trade Company B.V. LED verlichting In ons assortiment hebben we diverse soorten verlichting op basis van LED, rechtstreeks van de fabrikant en direct naar de afnemer. Vooral bij deze producten wordt in de tussenhandel veel

Nadere informatie

FP400-serie. Klassieke microprocessorgestuurde brandmeld- en detectiepanelen. Gebruikershandleiding

FP400-serie. Klassieke microprocessorgestuurde brandmeld- en detectiepanelen. Gebruikershandleiding FP400-serie Klassieke microprocessorgestuurde brandmeld- en detectiepanelen Gebruikershandleiding Versie 2.3 / Juni 2004 Aritech is een merknaam van GE Interlogix. http://www.geindustrial.com/ge-interlogix/emea

Nadere informatie

VLUCHTEN BIJ EEN BRAND

VLUCHTEN BIJ EEN BRAND VLUCHTEN BIJ EEN BRAND Waar zou op gelet kunnen worden wanneer er een brand is? Bij de brand in Volendam hebben van de 300 vluchtenden er slechts tien de twee nooduitgangen gebruikt, terwijl het gedrang

Nadere informatie

HANDLEIDING BEWEGINGSMELDER

HANDLEIDING BEWEGINGSMELDER HANDLEIDING BEWEGINGSMELDER Inhoud INSTALLATIE... 2 GEVOELIGHEIDSDETECTIE... 3 HUISDIERMODUS... 4 TESTEN... 5 WANNEER IS DE BEWEGINGSMELDER ACTIEF?... 6 LED AAN/UIT SELECTIE... 6 DETECTIEPATROON... 6 VEELGESTELDE

Nadere informatie

NEDERLANDS. Veiligheidsvoorschriften Stel het product niet bloot aan water of vocht Verf niet over de rookmelder

NEDERLANDS. Veiligheidsvoorschriften Stel het product niet bloot aan water of vocht Verf niet over de rookmelder Inhoudsopgave Inleiding 23 Veiligheidsvoorschriften 23 Verpakkingsinhoud 23 Technische specificaties 24 Beschrijving van het product en gebruiksaanwijzing 24 Installatie-instructies 27 Onderhoud 29 Garantie

Nadere informatie

Verwerking nalichtende pigmenten

Verwerking nalichtende pigmenten J.11.5 Verwerking nalichtende pigmenten J.11.5 Verwerking nalichtende pigmenten Nalichtende pigmenten kunnen op verschillende manieren worden verwerkt. Zowel vermengd in verfstoffen als in kunststof, maar

Nadere informatie

Smart Guidance. In noodsituaties. Richtinggevend. Dynamisch

Smart Guidance. In noodsituaties. Richtinggevend. Dynamisch Smart Guidance Smart Guidance Smart Guidance gebruikt lichtsignalen om grote groepen mensen op een intelligente en intuïtieve manier te begeleiden in onbekende of complexe omgevingen. In noodsituaties

Nadere informatie

Voorkom misbruik van vluchtdeuren

Voorkom misbruik van vluchtdeuren Voorkom misbruik van vluchtdeuren Exit alarm EN179 2 3 Alarm bij misbruik van vluchtwegen is een zelfstandig werkend alarm voor nooduitgangen, dat het ongeoorloofd openen van een vluchtdeur bewaakt. Uit

Nadere informatie

Lichtoplossingen. Ledverlichting met of zonder geïntegreerde detector. Lichtoplossingen

Lichtoplossingen. Ledverlichting met of zonder geïntegreerde detector. Lichtoplossingen Lichtoplossingen Ledverlichting met of zonder geïntegreerde detector Lichtoplossingen referentie afmetingen verbruik kleurtemperatuur lichtstroom beschermingsgraad slagvastheid ref. black ref. alu ref.

Nadere informatie

Brandveilig ontwerpen in de praktijk Deel 1 ontwerpen van vluchtwegen. Emiel van Wassenaar - 14 juni 2012

Brandveilig ontwerpen in de praktijk Deel 1 ontwerpen van vluchtwegen. Emiel van Wassenaar - 14 juni 2012 Brandveilig ontwerpen in de praktijk Deel 1 ontwerpen van vluchtwegen Emiel van Wassenaar - 14 juni 2012 6/15/2012 Emiel van Wassenaar BOUW RUIMTE MILIEU Inhoud deel 1 1. Het menselijk gedrag zelfredzaamheid

Nadere informatie

GfS Push Bar Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Opbouw GfS Push Bar Alarm...p. 3. Installatie GfS Push Bar Alarm...p. 4

GfS Push Bar Alarm. Algemene omschrijving...p. 2. Opbouw GfS Push Bar Alarm...p. 3. Installatie GfS Push Bar Alarm...p. 4 Art.-Nr.: Montage handleiding GfS Push Bar Alarm Inhoud Algemene omschrijving...p. 2 Opbouw GfS Push Bar Alarm...p. 3 Installatie GfS Push Bar Alarm...p. 4 Functies GfS Push Bar Alarm...p. 5 Art.-Nr.:

Nadere informatie

Waterdicht en robuust

Waterdicht en robuust KB Waterdicht en robuust KB is een stof- en waterdichte (IP68) noodverlichtingsarmatuur met robuuste behuizing. Hij is specifiek ontwikkeld voor zwaar belastende industriële omgevingen. De stevige materialen

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing

Montage- en gebruiksaanwijzing Montage en gebruiksaanwijzing Cooper Safety BV Postbus 3397 4800 DJ Breda Nederland Tel. +31 (0)76 750 53 00 Fax +31 (0)76 587 14 22 www.coopersafety.nl Pagina 1 1. Algemene opmerkingen 1.1 Korte beschrijving

Nadere informatie

Nieuwe technieken voor wayfinding in een gebouw

Nieuwe technieken voor wayfinding in een gebouw Nieuwe technieken voor wayfinding in een gebouw Ir. D.J. de Boer Lectoraat Brandveiligheid in de Bouw Samenspel BHV en vluchtwegaanduiding Door de aanwijzing van de BHV-er is een positief effect op het

Nadere informatie

de missing link in brandveiligheid.

de missing link in brandveiligheid. SafeOut Paul Downes Mob.: +31 (0)6 646 79 571 Benno Gabriël Mob.: +31 (0)6 159 00 429 E-mail: info@safeout.nl Website: www.safeout.nl de missing link in brandveiligheid. Het Probleem: Per jaar zijn er

Nadere informatie

VLAANDEREN WALLONIE BRUSSEL. Keuring BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig

VLAANDEREN WALLONIE BRUSSEL. Keuring BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig BOSEC of gelijkwaardig WETGEVING De wetgeving over het gebruik van rookmelders is gewestelijke materie en verschilt bijgevolg in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Dit schema geeft een overzicht van de 3 gewesten: VLAANDEREN WALLONIE

Nadere informatie

Nightlife RAL RAL. Speciaal ontwikkeld. voor buiten.

Nightlife RAL RAL. Speciaal ontwikkeld. voor buiten. Nightlife Nightlife Speciaal ontwikkeld voor buiten De vluchtweg eindigt niet bij de nooduitgang. Nightlife combineert nood- met effectieve beveiligingsverlichting voor buiten. LED ATS IP65 RAL RAL IK10

Nadere informatie

ABLOY Nederland Deuren in vluchtroutes bouwbesluit 2012

ABLOY Nederland Deuren in vluchtroutes bouwbesluit 2012 ASSA Vluchtwegtechniek ABLOY Nederland Deuren in vluchtroutes bouwbesluit 2012 Ruud Leijser Project adviseur ASSA ABLOY is the global leader in door opening solutions, dedicated to satisfying end-user

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige

Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 17 meerkeuzevragen. De casus staat als een apart boekje op de website. Het gebruik van

Nadere informatie

ENERGIE BESPARENDE TL VERLICHTING LED BUIS MONTAGE HANDLEIDING

ENERGIE BESPARENDE TL VERLICHTING LED BUIS MONTAGE HANDLEIDING ENERGIE BESPARENDE TL VERLICHTING LED BUIS MONTAGE HANDLEIDING Schakel altijd eerst de verlichting uit en zorg ervoor dat er geen spanning staat op het armatuur waaraan u werkt! De LED buis vervangt de

Nadere informatie

Hoe veiligheidsverlichting toepassen? EN 1838. Hoe veiligheidsverlichting controleren en onderhouden? EN 50172

Hoe veiligheidsverlichting toepassen? EN 1838. Hoe veiligheidsverlichting controleren en onderhouden? EN 50172 Hoe veiligheidsverlichting toepassen? EN 1838 Hoe veiligheidsverlichting controleren en onderhouden? EN 50172 Veiligheid &' ''. *2$.!"# ( ) * +,- &/,*0,1 )343" * 56-78 - $% $ $ 2 Normatief kader: Europa

Nadere informatie

Opvang- en doorstroomcapaciteit

Opvang- en doorstroomcapaciteit Opvang- en doorstroomcapaciteit Nieuwbouw Saturn Duiven Opdrachtgever: Bouwontwikkeling Jongen bv Europalaan 26 6199 AB Maastricht-Airport T 043-387 39 00 E info@bouwbedrijvenjongen.nl Betreft: Object:

Nadere informatie

Robuust en waterdicht

Robuust en waterdicht K2 1 2 Veilig op openbare plaatsen Veilig bij vochtige omstandigheden of hoge stofconcentraties Veilig bij toepassingen buiten 3 Robuust en waterdicht K2 is een stof- en waterdichte (IP65) armatuur die

Nadere informatie

Wat iedere medewerker moet weten over brand

Wat iedere medewerker moet weten over brand Wat iedere medewerker moet weten over brand Inhoud Inleiding 3 Brandmelding 4 Wat te doen bij brand? 10 regels 5 Branddetectie en overige voorzieningen 7 Gebruiksaanwijzing kleine blusmiddelen 9 Brandpreventie

Nadere informatie

ROOKMELDERS INSTALLEREN

ROOKMELDERS INSTALLEREN ROOKMELDERS INSTALLEREN WAAROM, WAAR EN HOE? Elektrotechnisch materiaal, technische oplossingen en diensten. www.cebeo.be Jaarlijks zijn er in België ongeveer 10.000 woningbranden. Indien er slachtoffers

Nadere informatie

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon :

Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : Adres : Postcode : Plaats : Telefoon : O N T R U I M I N G S P L A N (naam gebouw/ instelling) Dit plan is opgesteld door : naam : datum : Revisieblad Rev. nr. Datum Verwijderen Toevoegen Namen en telefoonnummers

Nadere informatie

HANDLEIDING: AKOESTISCHE GLASBREUKMELDER

HANDLEIDING: AKOESTISCHE GLASBREUKMELDER HANDLEIDING: AKOESTISCHE GLASBREUKMELDER Inhoud INTRODUCTIE... 2 AKOESTISCHE SENSOR... 2 SIGNAALZENDER... 3 INSTALLATIE... 4 OPTIMLAISEER DETECTIE EN VOORKOM VALS ALARM... 4 PLAATS VAN MONTAGE... 5 GEREEDMAKEN

Nadere informatie

Serie 18 - Bewegingsmelders 10 A

Serie 18 - Bewegingsmelders 10 A Infrarood bewegingsmelders Herkent alleen bewegingen van objecten met lichaamswarmte zoals mensen en dieren en niet van bewegende takken van bomen Geringe afmetingen Geïntegreerde instelling voor de helderheidsdrempel

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING Jaarlijks onderhoud verplicht conform Europese norm EN14637! Voor meer informatie zie pag. 3 GEBRUIKERSHANDLEIDING Brand- en/of rookwerend rolscherm + Firescreen Control Type: Bouwjaar: Fabrikant / leverancier

Nadere informatie

Gedrag van mensen bij brand

Gedrag van mensen bij brand Gedrag van mensen bij brand Drs. ing. Margrethe Kobes MIFireE Onderzoeker NIFV Promovenda VU, Crisislab 6-1-2009 1 Gedrag van mensen bij brand Wat doen mensen bij brand? Resultaten uit literatuuronderzoek

Nadere informatie

Roozen - van Hoppe Bouw en Ontwikkeling bv T.a.v. de heer Jeroen Pel Postbus 165 5080 AD HILVARENBEEK

Roozen - van Hoppe Bouw en Ontwikkeling bv T.a.v. de heer Jeroen Pel Postbus 165 5080 AD HILVARENBEEK Roozen - van Hoppe Bouw en Ontwikkeling bv T.a.v. de heer Jeroen Pel Postbus 165 5080 AD HILVARENBEEK datum: 13 augustus 2015 ons kenmerk: 5777S02 inzake: Abdij Koningsoord te Berkel Enschot Geachte heer

Nadere informatie

Brandweer Enschede. Hoe gebruik ik mijn pand brandveilig?

Brandweer Enschede. Hoe gebruik ik mijn pand brandveilig? Brandweer Enschede Hoe gebruik ik mijn pand brandveilig? Ik ben niet gebruiksvergunningsplichtig, maar moet ik wel voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften? Jazeker, iedereen die een pand in gebruik

Nadere informatie

Product naam: MM08090

Product naam: MM08090 Product naam: MM08090 Specificaties MM08090: Groep Armatuur Lumen/Watt 67.00 lm/watt Levensduur L70 50.000u Soort RENZO Levensduur L90 25.000u RA 80 Wattage * 16,5W Straalhoek 110 graden Spanning * 230V

Nadere informatie

Video Intercom Systeem

Video Intercom Systeem Video Intercom Systeem VM-320 VM-670 VM-372M1 VM-670M1 / VM-670M4 AX-361 GEBRUIKERS HANDLEIDING 2 Functies VM-320 VM-670 VM-372M1 VM-670M1 / VM-670M4 AX-361 1 Microfoon 8 Luidspreker 2 Indicatie-led s

Nadere informatie

Volledig gamma, uniforme stijl. Oog voor detail

Volledig gamma, uniforme stijl. Oog voor detail Discreet design K9 bewijst dat noodverlichting mooi en discreet kan zijn. Het minimalistische ontwerp, de compacte uitvoering en de hoogwaardige afwerking zorgen ervoor dat zowel de signalerings- als de

Nadere informatie

Smoke Alarm FERION 4000 O

Smoke Alarm FERION 4000 O Smoke Alarm FERION 4000 O nl Smoke Alarm Inhoudsopgave nl 3 Inhoudsopgave 1 Graphics 4 2 Inleiding 6 3 Montage 7 4 Onderhoud 9 5 Technische specificaties 10 6 Klantenservice 12 Bosch Sicherheitssysteme

Nadere informatie

Noodplan - Samenvatting. Buitencentrum de Stevert Stevert 18 5524 KD Steensel tel Accommodatie: 0497-514497 / tel Beheerder: 0497-512762

Noodplan - Samenvatting. Buitencentrum de Stevert Stevert 18 5524 KD Steensel tel Accommodatie: 0497-514497 / tel Beheerder: 0497-512762 Noodplan - Samenvatting Buitencentrum de Stevert Stevert 18 5524 KD Steensel tel Accommodatie: 0497-514497 / tel Beheerder: 0497-512762 1 Algemene informatie 1.1 Bezetting Aantal Er overnachten maximaal

Nadere informatie

Brandbeveiliging met Wi-Safe 2 technologie

Brandbeveiliging met Wi-Safe 2 technologie Brandbeveiliging met Wi-Safe 2 technologie Wi-Safe 2 producten van FireAngel Technische voorsprong Intelligente detectietechnologie FireAngel rook- en hittemelders zijn uitgerust met de nieuwste detectietechnologie

Nadere informatie

Vluchtweggids voor veilig vluchten

Vluchtweggids voor veilig vluchten Vluchtweggids Vluchtweggids voor veilig vluchten Veilig vluchten uit gebouwen vereist juiste toepassing en montage van het hang- en sluitwerk. Met instemming van de Nederlandse Normcommissie zijn daartoe

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009)

HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009) HANDLEIDING WINDMETER IED SAG-105WR (10/2009) indic bvba, Molenberglei 21, B-2627 Schelle, tel +32(0)3 451 93 93 - fax +32(0)3 887 30 61 www.indiconline.com 1 Inhoud 1 Inhoud... 2 2 CE certificaat... 3

Nadere informatie

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden

Beschouwde afdelingen van het Bouwbesluit afdeling artikel; leden ELEKTRISCHE INSTALLATIES (procescertificaat) BRL 6000 Ontwerpen, installeren en beheren van installatie Deel 00 Algemeen deel (2005-11) Deel 01 Ontwerpen en installeren van elektriciteits-installaties

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT van oplevering. Automatische deuren

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT van oplevering. Automatische deuren VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT van oplevering Automatische deuren (nieuwbouw) Pagina 1 van 6 Toelichting voor gebruik In het Bouw- en Gebruiksbesluit is aangegeven, dat deuren in vluchtroutes altijd,

Nadere informatie

Op grond van het vijfde lid moet op deuren die op een verdieping van een gebouw toegang geven tot een zogenoemd overdruktrappenhuis duidelijk

Op grond van het vijfde lid moet op deuren die op een verdieping van een gebouw toegang geven tot een zogenoemd overdruktrappenhuis duidelijk Op grond van het vijfde lid moet op deuren die op een verdieping van een gebouw toegang geven tot een zogenoemd overdruktrappenhuis duidelijk zichtbaar zijn aangegeven dat die deur toegang tot een dergelijk

Nadere informatie

Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie

Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie Project: Verbouw van tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen Adviesrapport brandpreventie Project 20130202: Verbouw tot een kinderdagverblijf Kinderdagverblijf Dolfijn te Voorthuizen

Nadere informatie

Checklist Brandveilig gebruik horecabedrijven. Gegevens van u en uw horecabedrijf. Naam Horecabedrijf. Adres

Checklist Brandveilig gebruik horecabedrijven. Gegevens van u en uw horecabedrijf. Naam Horecabedrijf. Adres Checklist Brandveilig gebruik horecabedrijven. Gegevens van u en uw horecabedrijf. Naam Horecabedrijf Adres Postcode en plaats Soort bedrijf Restaurant / Café / anders nl.: Contactpersoon Functie Eigenaar/

Nadere informatie

FireAlert Delta Industrieweg 40 b 3251 LX Stellendam 0181-770067 06-25328519

FireAlert Delta Industrieweg 40 b 3251 LX Stellendam 0181-770067 06-25328519 FireAlert Delta Industrieweg 40 b 3251 LX Stellendam 0181-770067 06-25328519 Noodverlichting 2 Noodverlichting en de regelgeving. Noodverlichtingsinstallaties en armaturen dienen conform Bouwbesluit, adequaat

Nadere informatie

Elektronische sluitertijd 1/50 tot 1/100000 auto dubbel pyroelektrisch element

Elektronische sluitertijd 1/50 tot 1/100000 auto dubbel pyroelektrisch element Z/W CCD PIR CAMERA SPECIFICATIES Opneem element 1/3" SONY CCD beeldsensor Aantal pixels 500(H) x 582(V) Resolutie 400 TV lijnen Min. illuminantie 0.1 Lux / F2.0 S/R-verhouding meer dan 48dB Elektronische

Nadere informatie

Respect voor mensen Veelzijdige elektro-installatietechniek voor de zorg

Respect voor mensen Veelzijdige elektro-installatietechniek voor de zorg Respect voor mensen Veelzijdige elektro-installatietechniek voor de zorg Zorg voor de toekomst: Individuele oplossingen met elektrotechniek Het aantal zorginstellingen en zorgwoningen neemt toe door de

Nadere informatie

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik.

Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Algemene gebruiksvoorschriften behorende bij de omgevingsvergunning voor de activiteit brandveilig gebruik. Paragraaf 1.4 Bijzondere bepalingen Artikel 1.16 Zorgplicht Een bij of krachtens de wet aanwezige

Nadere informatie

Gebruikshandleiding E601 AF

Gebruikshandleiding E601 AF blad 1/5 BINNEN BUITEN externe codegever inbouwdoos inbouwdoos aansluiting voor besturingseenheid aanbevolen montagehoogte: 1.350mm voeding: installatie in elektrische schakelkast Aansluitschema Easy2Motion

Nadere informatie

Hoogbouw en Brandveiligheid

Hoogbouw en Brandveiligheid Hoogbouw en Brandveiligheid Even voorstellen... Björn Peters 1 Hoogbouwrichtlijn Hoogbouwrichtlijn Brandveiligheidsvoorzieningen bepaald aan de hand van een drietal aspecten: ontruimingsconcept A, B, C

Nadere informatie

Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken

Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken Welke elementen ondernemen om oudere appartementsgebouwen veiliger maken Randvoorwaarden Wetgeving brandveiligheid van toepassing op het gebouw? Een wetgeving helpt ons een bepaald brandveiligheidsniveau

Nadere informatie

HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER

HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER HANDLEIDING: BUITEN BEWEGINGSMELDER Inhoud INTRODUCTIE... 2 INSTALLATIE... 3 INSTELLINGEN... 4 SCHAKELAAR SW1... 5 SCHAKELAAR SW2... 5 JUMPER SCHAKELAAR JP1... 5 TESTEN... 6 LOOPTEST... 6 RADIO LINK TEST...

Nadere informatie

GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding

GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding Rho-Delta b.v. Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel. +03110-4795755 Fax. +03110-2927461 www.rhodelta.nl info@rhodelta.nl - OMSCHRIJVING De GT-912 /GT-913/GT-914

Nadere informatie

maximale deurgewicht maximale deurhoogte maximale deurbreedte temperatuurbereik 200 kg 2.500 mm 1.300 mm -10ºC +60ºC brandwerend

maximale deurgewicht maximale deurhoogte maximale deurbreedte temperatuurbereik 200 kg 2.500 mm 1.300 mm -10ºC +60ºC brandwerend MONTAGEVOORSCHRIFT S² anti-paniekbeslag Touch blad /0 TOEPASSINGSGEBIED maximale deurgewicht maximale deurhoogte maximale deurbreedte temperatuurbereik 00 kg.500 mm.300 mm -0ºC +60ºC BETEKENIS SYMBOLEN

Nadere informatie

Leerdoelen en Eindtermen examen Noodverlichtingsdeskundige

Leerdoelen en Eindtermen examen Noodverlichtingsdeskundige Leerdoelen en Eindtermen examen Noodverlichtingsdeskundige Vereiste voorkennis Naar inhoud en niveau gelijk aan MBO-Elektrotechniek (niveau 4 volgens de Wet Educatie en Beroepsonderwijs). NEN 00 en NEN

Nadere informatie

Hoe brandveilig is uw bedrijf?

Hoe brandveilig is uw bedrijf? EXPEDITIE BRANDVEILIGHEID Hoe brandveilig is uw bedrijf? Beantwoord de vragen en ontdek of er verbeterpunten zijn. Ontdek welke punten u en uw medewerkers helpen bij het verbeteren van de brandveiligheid

Nadere informatie

Product naam: MM07579

Product naam: MM07579 Product naam: MM07579 Specificaties MM07579: Groep Armatuur Lumen/Watt 103.00 lm/watt Levensduur 50.000u Soort DINO Wattage 63W RA 80 Lichtkleur 4000K (koelwit) Licht rondom 330 graden Dimbaar NEE Beschermingsgraad

Nadere informatie

(naam bedrijf aanvrager auto) T.a.v. (heer mevrouw) (naam aanvrager auto) (correspondentie adres) (postcode en plaats)

(naam bedrijf aanvrager auto) T.a.v. (heer mevrouw) (naam aanvrager auto) (correspondentie adres) (postcode en plaats) Postadres Postbus 200 1790 AE Den Burg (naam bedrijf aanvrager auto) T.a.v. (heer mevrouw) (naam aanvrager auto) (correspondentie adres) (postcode en plaats) Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT Den Burg T

Nadere informatie

Alternatieve vluchtroute aanduiding

Alternatieve vluchtroute aanduiding Onderzoek naar de effectiviteit van Nodazzle Versie: 1.0, 4 februari 2010 Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra Postbus 7010 6801 HA Arnhem T 026 355 24 00 F 026 351 50 51 info@nifv.nl Colofon

Nadere informatie

BRANDVEILIGHEID EN VLUCHTWEGEN

BRANDVEILIGHEID EN VLUCHTWEGEN BRANDVEILIGHEID EN VLUCHTWEGEN VOORWOORD Dit document is opgesteld als klein onderzoek ten behoeve van een technische verdieping voor het eigen ontwerp. Mijn ontwerp bestaat uit een hoogbouw toren voor

Nadere informatie

Installatie handleiding Emergency Battery System.

Installatie handleiding Emergency Battery System. Installatie handleiding Emergency Battery System. 391796 EBS Compact 1000/3 (3 phase) 1 391800.00 Dit is een beknopte installatiehandleiding, voor een complete handleiding zie www.famostar.nl INSTALLATIE

Nadere informatie

Eigenschappen. Basic-reeks. Comfort-reeks

Eigenschappen. Basic-reeks. Comfort-reeks Bewegingsmelders IP55 IP55 bewegingsmelder: geschikt voor binnen- en buitengebruik Alleen energie gebruiken wanneer nodig. Dat kan met bewegingsmelders van Hager. Comfortabel en energiezuinig verlichting

Nadere informatie

Productcatalogus Noodverlichtingssystemen

Productcatalogus Noodverlichtingssystemen Productcatalogus Noodverlichtingssystemen Pagina 1 van 9 Noodverlichtingssystemen ontwerpen VLUCHTWEGAANDUIDINGEN Volgens EN 1838 (ontwerp en contrastvoorwaarden) en ISO 3864 (kleuren) moet dit type aanduiding

Nadere informatie

Telefoonnummer E-mailadres

Telefoonnummer E-mailadres Postadres Postbus 200 1790 AE Den Burg Bezoekadres Emmalaan 15 1791 AT Den Burg T 14 0222 F 0222 362287 E gemeente@texel.nl I www.texel.nl Zaaknummer 1173438 Contactpersoon Uw aanvraag van 3 februari 2016

Nadere informatie

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk

OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN. Opsteller. Namens. Datum onderzoek. Aanwezig Naam Namens. Naam bouwwerk. Straat. Gemeente. Bestemming bouwwerk OPNAME-RAPPORT APK-KEURING GEBOUWEN Opsteller Namens Datum onderzoek Aanwezig Naam Namens Naam bouwwerk Straat Gemeente Bestemming bouwwerk Contactpersoon Telefoonnummer Datum gebruiksvergunning Datum

Nadere informatie

Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar

Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar Domicare huisliften Domicare is de Nederlandse importeur voor huisliften van een Engelse producent met ruim 40 jaar ervaring, circa 900 liften per jaar verlaten de fabriek. Onze plateauliften en huisliften

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN CONTROLERAPPORT. Automatische deuren

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN CONTROLERAPPORT. Automatische deuren VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN CONTROLERAPPORT Automatische deuren ( Bestaande bouw) Pagina 1 van 6 Toelichting voor gebruik In het Bouw- en Gebruiksbesluit is aangegeven, dat deuren in vluchtroutes altijd,

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT van oplevering

VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN. RAPPORT van oplevering VEILIGHEIDSREGIO HAAGLANDEN RAPPORT van oplevering Noodverlichting en vluchtrouteaanduiding (nieuwbouw) Pagina 1 van 7 Toelichting voor gebruik Noodverlichtingsinstallaties kunnen op verschillende manieren

Nadere informatie

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid.

ADVIES. Pagina 1 van 6. Adviescommissie praktijktoepassing brandveiligheidsvoorschriften. Secretariaat info@adviescommissiebrandveiligheid. ADVIES Registratienummer: Betreft: Adviesaanvraag upgrade tweede vluchtmogelijkheid of enkele vluchtroute op galerij Trefwoorden: Verbouw, handhaving, zorgplicht, vluchtroute, beschermde route, enkele

Nadere informatie

FlammEx rookmelder 230 V

FlammEx rookmelder 230 V G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 75 01 92 FlammEx rookmelder 230 V Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Locatie: Expeditie d.d.: Door de deelnemers: Nummer: J:\PPP\Voorlichting\project geen nood\veiligheidsexpeditielijst 1

Locatie: Expeditie d.d.: Door de deelnemers: Nummer: J:\PPP\Voorlichting\project geen nood\veiligheidsexpeditielijst 1 Locatie: Expeditie d.d.: Door de deelnemers: Nummer: J:\PPP\Voorlichting\project geen nood\veiligheidsexpeditielijst 1 Waarom deze lijst? Dit is een veiligheidsexpeditielijst. Dat houdt in dat u hierop

Nadere informatie

ONTRUIMINGSPLAN. Scouting Sweder van Voorst. Adres : Torenallee 2. : 0314-381224 (Eigenaar gebouw, Fam. Zadelhoff) Fax : : www.scoutingsweder.

ONTRUIMINGSPLAN. Scouting Sweder van Voorst. Adres : Torenallee 2. : 0314-381224 (Eigenaar gebouw, Fam. Zadelhoff) Fax : : www.scoutingsweder. Scouting Sweder van Voorst Adres : Torenallee 2 Postcode Plaats Telefoon : 6999DD : Hummelo : 0314-381224 (Eigenaar gebouw, Fam. Zadelhoff) Fax : Internet E-mail : www.scoutingsweder.nl : info@scoutingsweder.nl

Nadere informatie

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX

Montagesysteem. E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s 650.0XX Montagesysteem E l e k t r i s c h e i n s t a l l a t i e s Productbeschrijving Het montagepracticum elektrische installaties bestaat uit montageframes,, waarin montageborden kunnen worden geplaatst.

Nadere informatie

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid

Sprinklers in de zorg. Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Onze hoogwaardige techniek garandeert de vereiste veiligheid Sprinklers in de zorg Veel zorginstellingen hebben te maken met personele onderbezetting. Lastig in de dagelijkse praktijk,

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

Bestaande ontruimingsalarminstallaties

Bestaande ontruimingsalarminstallaties Rijnstraat 8 Postbus 20952 2500 EZ Den Haag Bestaande ontruimingsalarminstallaties Instructie Versie 1.0 Status Definitief Contactpersoon T 0800-899 1103 info.infofoon @rgd.minbzk.nl Betreft Bestaande

Nadere informatie

Module 9. Bedrijfshulpverlening Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting

Module 9. Bedrijfshulpverlening Vraag Antwoord Mogelijke maatregelen Prioriteit Toelichting Branche RI&E vereniging SZS (versie oktober 2008) 9.1 9.1 Is een actueel bedrijfshulpverleningsplan (bedrijfsnoodplan) aanwezig? Stel bedrijfshulpverleningsplan (bedrijfsnoodplan) op. Controleer minimaal

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VAN DE CARETECH GLORIA

INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VAN DE CARETECH GLORIA INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VAN DE CARETECH GLORIA Geachte mevrouw/mijnheer, Het Personen Hulpoproep systeem CARETECH GLORIA van Caretech is een gebruiksvriendelijk, alert en paraat systeem. Het garandeert

Nadere informatie

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken

U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken U kunt met uw kinderen snel en goed altijd alle uitgangen bereiken Zijn de ingangen, doorgangen, uitgangen, nooduitgangen, gangpaden, trappen, hellingbanen en vluchtroutes over de minimaal vereiste breedte

Nadere informatie

Echte kerstbomen in openbare ruimten. Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen

Echte kerstbomen in openbare ruimten. Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen Echte kerstbomen in openbare ruimten Richtlijnen voor het veilig plaatsen van kerstbomen 1 2 Kerstbomen in openbare ruimten, kan dat wel en hoe groot mogen deze dan zijn? Deze discussie duikt elk najaar

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid

Controlelijst brandveiligheid Controlelijst brandveiligheid Handleiding Uitgangen en vluchtwegen Brandblusmiddelen Noodverlichting en vluchtbewegwijzering Brandbeveiligingsinstructies Gebruiksvergunningen De directie van een school

Nadere informatie

Veilig vluchten uit gebouwen

Veilig vluchten uit gebouwen Veilig vluchten uit gebouwen A D V I E S M O N T A G E S E R V I C E O N D E R H O U D VLUCHTWEGGIDS VOOR VEILIG VLUCHTEN VEILIG VLUCHTEN UIT GEBOUWEN VEREIST JUISTE TOEPASSING EN MONTAGE VAN HET HANG-

Nadere informatie

Controlelijst brandveiligheid kinderdagverblijven/ basisscholen 2010. Naam instelling : Locatie adres : Contactpersoon : Telefoonnummer :

Controlelijst brandveiligheid kinderdagverblijven/ basisscholen 2010. Naam instelling : Locatie adres : Contactpersoon : Telefoonnummer : Controlelijst brandveiligheid kinderdagverblijven/ basisscholen 2010 Naam instelling : Locatie adres : Contactpersoon : Telefoonnummer : Datum (controlelijst ingevuld) Handtekening Toelichting op de controlelijst

Nadere informatie

Installatie handleiding Emergency Battery System.

Installatie handleiding Emergency Battery System. Installatie handleiding Emergency Battery System. 391795 EBS Compact 480/3 (3 phase) 1 391799.03 Dit is een beknopte installatiehandleiding, voor een complete handleiding zie www.famostar.nl INSTALLATIE

Nadere informatie

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN

ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN ALGEMENE AANWIJZINGEN VOOR VERLICHTINGSARMATUREN VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK VEILIGHEIDSINSTRUCTIES De fabrikant adviseert een juiste toepassing van de verlichtingsarmaturen!

Nadere informatie

Snelle installatiehandleiding Medisch Alarm

Snelle installatiehandleiding Medisch Alarm Snelle installatiehandleiding Medisch Alarm STAP 1: Aansluiten van de centrale eenheid Druk de vergrendeling van de SIM-kaart houder in met de bijgeleverde tool en open de houder. Plaats de SIM-kaart zoals

Nadere informatie

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12

Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn. Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Adviesverlening & begeleiding Preventie en welzijn Brand & evacuatie gebruikers gc Berkenhof 26.11.12 Agenda Algemeen Vuurdriehoek Brand blussen? Handelingen bij brand Evacuatie van gebouwen Brand in België

Nadere informatie

ELEGANT EN DISCREET. Decoratieve kopstukjes ETAP

ELEGANT EN DISCREET. Decoratieve kopstukjes ETAP K1 ELEGANT EN DISCREET 2 K1 ETAP De discrete K1 reeks is inpasbaar in de meest uiteenlopende omgevingen. Met diverse lichtbronnen en uitgebreide montagemogelijkheden biedt ze een geschikte oplossing voor

Nadere informatie

Noodverlichting en vluchtwegaanduiding

Noodverlichting en vluchtwegaanduiding Noodverlichting en Belangrijk voor de veiligheid Protecting Your Future Een belangrijke veiligheidsvoorziening Noodverlichting is belangrijk voor de veiligheid in openbare gebouwen en op de werkvloer.

Nadere informatie

Armaturen met vlakke diffusor

Armaturen met vlakke diffusor Armaturen met vlakke diffusor 2 ETAP Armaturen met vlakke diffusor Diffusorverlichting is een vaste waarde voor de algemene verlichting van kantoren en publieke gebouwen. Logisch, want diffusoren bieden

Nadere informatie

Checklist Zorg voor de veiligheid in kerkgebouwen

Checklist Zorg voor de veiligheid in kerkgebouwen Checklist Zorg voor de veiligheid in kerkgebouwen Stappenplan Om tot een verantwoord plan van aanpak te komen, is het noodzakelijk een stappenplan te maken waarin de volgende stappen worden onderscheiden:

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige

Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige Voorbeeldexamen Noodverlichtingsdeskundige Examendatum: vandaag Naam kandidaat: BIJ DIT EXMEN: mag voor het Gebruiksbesluit tevens de tiende wijziging van de model Bouwverordening worden gelezen. TIJDENS

Nadere informatie

Menselijk gedrag bij brand. Validatie van de toepassing van serious gaming in onderzoek naar brandveiligheidspsychonomie

Menselijk gedrag bij brand. Validatie van de toepassing van serious gaming in onderzoek naar brandveiligheidspsychonomie Menselijk gedrag bij brand Validatie van de toepassing van serious gaming in onderzoek naar brandveiligheidspsychonomie Een nieuwe kijk op brandveiligheid Veilig vluchten is het belangrijkste aspect bij

Nadere informatie