Orthopedie. Knieprothese totaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Orthopedie. Knieprothese totaal"

Transcriptie

1 Orthopedie Knieprothese totl

2 In deze folder geven wij u informtie over een knieprothese. De knie De knie is een schrniergewricht dt bestt uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden zijn bedekt met een lgje krkbeen. Deze lg iselstisch en vngt schokken en stoten op, zodt de knie soepel beweegt. An de binnen- en buitenzijde vn de knie zit een meniscus: een soort stootkussen. Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisbnd, deze voorkomt dt het onderbeen tijdens het lopen en het mken vn dribewegingen nr voren schiet. An de voorzijde ligt de knieschijf. Een versleten kniegewricht Het krkbeen kn n verloop vn tijd slijtge gn vertonen. Dit wordt rtrose genoemd. Als het krkbeen versleten is, kn het gewricht niet meer soepelbewegen. Dit veroorzkt pijn en stijfheid vn het gewricht. Door de irrittie die ontstt bij het bewegen wordt ook meer gewrichtsvochtngemkt, wrdoor zwelling optreedt. Er zijn verschillende oorzken die slijtge vn het kniegewricht kunnen veroorzken, zols krkbeen- en stofwisselingsziekten en krkbeenbeschdiging n een botbreuk. Ook wnneer de meniscus is verwijderd is de kns op slijtge groter. Reumptiënten hebben ook vk knieproblemen doordt de ziekte hun krkbeen ntst. In de meeste gevllen is de oorzk vn een versleten knie niet duidelijk. Als een kniegewricht ernstig versleten of beschdigd is, treedt meestl pijn op bij het (trp)lopen en lng stn. Ook strtpijn komt voor. Lngzmerhnd ontstt er een bewegingsbeperking, wrdoor strekken en buigen vn de knie moeilijk wordt. Wt is een knieprothese Het ngetste krkbeen kn niet vervngen worden door nieuw krkbeen. Wel kn het gewricht in zijn geheel of een gedeelte ervn vervngen worden door een prothese. Er zijn dus twee typen operties: De totle knieprothese: l het krkbeen vn zowel het dijbeen, scheenbeen ls de knieschijf wordt vervngen. De knieprothese bestt uit een metlen dijbeendeel en een metlen scheenbeendeel, met ertussenin kunststof lgers. De hlve knieprothese: lleen de binnen- of buitenzijde vn het kniegewricht wordt vervngen door nieuwe glijvlkjes.

3 Voorbereiding op de opertie De vond voor de opertie strt u met Frxiprine. Dit is een medicijn om de kns op trombose zo klein mogelijk te houden. De verpleegkundige heeft u instructies gegeven op het preopertieve spreekuur. De Frxiprine gebruikt u gedurende een periode vn zes weken n de opertie. Vnf uur moet u nuchter blijven, dt betekent dt u niet meer mg eten, drinken en roken. De dg vn de opertie (= dg 0) Voor de opertie U mg geen crèmes, mke-up of ngellk meer opdoen. Sierden en horloges dient u f te lten. Ook mogen geen contctlenzen of gebitsprotheses gedrgen worden. U krijgt een opertiejsje n en een opertiemuts op. U krijgt ls de nesthesioloog dt heeft voorgeschreven, een tbletje ls voorbereiding op de opertie. N innme vn dit tbletje mg u het bed niet meer uit. U wordt met uw bed nr de wchtruimte vn de opertiefdeling gebrcht. Angekomen op de opertie-fdeling zl eerst een infuus geprikt worden. Drn zl de nesthesist de verdoving geven. In de opertiekmer legt men u op de opertietfel. De opertie In het kort komt het erop neer dt de ngetste gewrichtsvlkken worden verwijderd. Met specile instrumenten wordt het bot ngepst n de vorm vn de prothese. Drn pltst de orthopedisch chirurg de prothese. Een kunststof schijf tussen de metlen delen vn de prothese zorgt ervoor dt de knie soepel kn schrnieren. In het opertiegebied wordt een slngetje chtergelten (de drin) wrdoor het wondvocht kn flopen nr een fles. N het sluiten vn de wond wordt om uw knie een dik drukverbnd ngebrcht om zwelling te voorkomen. De opertie duurt in tot l ongeveer twee tot drie uur. N de opertie N de opertie wordt u wkker op de uitslpkmer. Hier wordt uw lichmelijke toestnd goed in de gten gehouden. Uw bloeddruk, polsslg en demhlingworden regelmtig gecontroleerd. N ongeveer twee uur, ls u goed bijgekomen bent, gt u weer terug nr de kmer. Sommige ptiënten worden één ncht opgenomen op de PACU-fdeling (Post Anesthesi Cre Unit), wr de nesthesist u goed in de gten kn houden. Als u terug bent op de kmer belt de verpleegkundige uw contctpersoon. U heeft een infuus voor toediening vn vocht. Dit blijft zitten totdt u weer goed kunt eten en drinken en u geen medicijnen meer nodig heeft vi het infuus. De drin wordt in principe n 24 uur verwijderd. De verpleegkundige controleertregelmtig uw infuus, de drin en het wondverbnd. Ook uw pols en bloeddruk worden regelmtig gecontroleerd.

4 Als u niet misselijk bent, mg u weer eten en drinken. Als u wel misselijk bent, kn de verpleegkundige u medicijnen geven om de misselijkheid te onderdrukken. De nesthesioloog spreekt medicijnen f tegen de pijn. De verpleegkundige zl u regelmtig vrgen hoe het met de pijn is. U kunt dit ngeven met een cijfer vn 0 tot wil zeggen dt u geen pijn heeft en 10 is de ergst denkbre pijn. Heeft u pijn, wrschuwt u dn de verpleegkundige.als u op een ndere plts dn het opertiegebied pijn krijgt, moet u dit ltijd melden n de verpleegkundige en de fdelingsrts. s Avonds mg u l uit bed en even op de stoel zitten. Dit gebeurt onder leiding vn de verpleegkundige. Eerste dg n de opertie Vndg gt de revlidtie echt beginnen. U wordt door de verpleging geholpen met wssen en nkleden. U trekt mkkelijk zittende kleding n. Ndt u gewssen bent, wordt er bloed fgenomen om het hemoglobine te meten (controleren vn het bloedverlies). Rond uur komt de pijnconsulente lngs om de pijn en de pijnmedictie te controleren en eventueel n te pssen. Rond uur wordt u bezocht door de fysiotherpeut. De fysiotherpeut zl onderzoeken of u de geopereerde knie l kunt bewegen en u krijgt oefeningen die u op bed zelfstndig moet uitvoeren. Tevens zullen de leefregels worden herhld. Drnst wordt u uit bed geholpen en leert u oefeningen in de stoel. De oefeningen die u krijgt zullen voorl gericht zijn op het buigen en strekken vn de knie. Het buigen vn de knie kn in het begin wt moeizm gn, mr u zult merken dt de beweeglijkheid in de loop vn de dgen toeneemt. De voortgng wordt beoordeeld door de fysiotherpeut. Rond uur komt de fysiotherpeut terug en zl verder met u oefenen. U leert l een pr pssen te lopen. In de ochtend wordt de drin verwijderd en er wordt op de Rdiologie een controlefoto gemkt. In de vond wordt u n het bezoekuur uit bed geholpen door de verpleegkundige. U oefent het de buigen vn de knie en u zet wederom een pr pssen. Tweede dg n de opertie Door de verpleegkundige wordt u uit bed geholpen en nr de wstfel gebrcht, wr u geholpen wordt met wssen. U trekt mkkelijk zittende kleding n. Het wondverbnd wordt er vndg fgehld, wrn de wond geïnspecteerd kn worden. Drn zl een pleister over de wond geplkt worden en krijgt u een elstische kous om het geopereerde been om oedeem (vochtophoping) te voor-komen. Het is norml dt het geopereerde been dikker is. U drgt de kous lleen overdg; s vonds voordt u nr bed gt doet u de kous uit. De hechtingen mogen op de 14de dg n de opertie worden verwijderd bij de huisrts. De wond mg niet nt worden tot de hechtingen zijn verwijderd. Vndg wordt de looptrining uitgebreid. Deze trining vindt meestl in de ochtend plts in de oefenzl vn de fysiotherpie. U wordt in een rolstoel door een medewerker vn het ptiëntenvervoer nr de oefenzl gebrcht en weer opgehld. Gt u niet nr de oefenzl, dn vindt de looptrining plts op uw kmer.

5 N de opertie mg u volledig belsten, mr wel met behulp vn een loophulpmiddel. De fysiotherpeut zl u hierbij ondersteunen. Ook zullen de oefeningen in de stoel herhld worden. Drnst zl de fysiotherpeut het strekken en buigen vn de knie oefenen. Door het trinen zl uw loopfstnd toenemen. Probeer de pssen links en rechts even groot te mken. In de middg en vond wordt u door de verpleegkundige uit bed geholpen en kunt u onder begeleiding vn de verpleegkundige oefenen met het lopen. Derde dg n de opertie Ndt u zich gewssen heeft n de wstfel wordt, ls de rts het nodig vindt, nogmls het hemoglobine in uw bloed gecontroleerd. U gt weer nr de oefenzl of de fysiotherpeut komt u bezoeken op uw kmer. Alle oefeningen zullen nogmls doorgenomen worden. Heeft u thuis trppen, dn leert u ook trplopen. Het is belngrijk de oefeningen ook te blijven doen ls u weer thuis bent. Zo zorgt u dt uw spieren weer sterk worden. N het bezoek vn de fysiotherpeut bent u in stt zelfstndig te mobiliseren met behulp vn het loophulpmiddel. Vndg wordt bekeken of het ontslg op vierde dg n de opertie door kn gn. Mg u met ontslg, dn krijgt u in de loop vn de middg een ontslg-gesprek met de verpleegkundige vn uw kmer. Tijdens dit gesprek bespreekt de verpleegkundige onder ndere de leefregels met u, zodt u goed voorbereid met ontslg gt. Vierde dg n de opertie Op deze dg gt u met ontslg. Als de fysiotherpeut het nodig vindt, krijgt u nogmls looptrining. Ndt de fysiotherpeut bij u lngs is geweest, kunt u met ontslg. Vn het verplegend personeel krijgt u de ontslgppieren, recepten en de nodige uitleg. Ook krijgt u een fsprk mee voor controle door de orthopeed op de polikliniek. Deze controle fsprk is ongeveer zes weken n de opertie. De fysiotherpeutische behndeling wordt thuis voortgezet. U krijgt bij ontslg een nvrg en overdrcht mee voor de fysiotherpeut bij u in de buurt. U dient zelf een fsprk bij de fysiotherpeut te mken.

6 Oefenprogrmm knieprothese (totl) 1. Voeten bewegen (tenminste ieder uur tien keer) Voeten op en neer bewegen. Het been blijft gestrekt liggen en beweegt niet mee. 2. Bovenbeenspieren nspnnen (ieder uur tien keer tien seconden) Uw been gestrekt neerleggen, wrbij u de bovenbeenspieren nspnt, door de knieholte nr beneden te drukken. 3.Knie buigen in zit (vier keer per dg 15 minuten) Schuif de voet vn het geopereerde been zo ver mogelijk nr chter onder de stoel. Duw het been verder nr chter met het niet geopereerde been. 4. Been gestrekt neerleggen (vier keer per dg vijf minuten op geleide vn de pijn) Leg het geopereerde been een kwrtier gestrekt neer met de voet en de tenen nr boven gericht. Eventueel met een opgerolde hnddoek onder het onderbeen.

7 Adviezen voor de eerste drie mnden n de opertie Het is belngrijk dt u uw lichmelijke grenzen kent en herkent. Uw grenzen zijn de eerste weken te merken n: vermoeidheid, toenemende pijn vn de knie en toenme vn zwelling vn het gehele been; Probeer inspnning en ontspnning (= uitrusten) zoveel mogelijk f tewisselen. G niet lnger door tot u echt niet meer kn, de herstelfse zl dn veel lnger duren. Reliseer u dt de rectie (pijn, zwelling) meestl een dg lter komt; Het is veiliger om u zittend te douchen (ndt de hechtingen verwijderd zijn) of zittend n de wstfel te wssen; Beperk uw huishoudelijke ctiviteiten en werk zoveel mogelijk zittend. Lt zwrdere werkzmheden, zols stofzuigen, bed verschonen en rmen zemen n nderen over. En g niet op trpjes stn; De eerste drie mnden mg u niet fietsen in het verkeer. Fietsen op een hometriner is wel eerder toegestn, mr ltijd in overleg met uw behndelend fysiotherpeut; Zelf utorijden is de eerste drie mnden niet toegestn, wel mg u ls pssgier meerijden; Vermijd sporten, bespreek ltijd met de orthopedisch chirurg wnneer u mg beginnen met sporten en welke sporten geschikt zijn. Het ontslg en de periode drn De verpleegkundige bespreekt in overleg met de fdelingrts wnneer u met ontslg gt. Als de wond er netjes uitziet, u geen koorts heeft, de fysiotherpeut kkoord gt en er eventuele hulp geregeld is, mg u met ontslg. Het tijdstip vn ontslg is ongeveer 10.00/ uur. U krijgt dviezen mee voor thuis en recepten voor medicijnen. De fdelingsrts schrijft een ontslgbrief voor uw huisrts. De fysiotherpeut schrijft een nvrg en overdrcht voor de fysiotherpeut bij u in de buurt, wr u zelf een fsprk moet mken om de verdere fysiotherpeutische behndeling voort te zetten. Ongeveer de derde dg n uw ontslg, zl de verpleegkundig zorgcoördintor contct met u opnemen. Als u nog vrgen heeft kunt u deze stellen, wij dviseren u uw vrgen op te schrijven en bij de telefoon klr te leggen, zodt u niets vergeet.

8 Belngrijk om te weten Ondnks lle zorg die besteed wordt n de opertie, kunnen er soms toch nog complicties optreden zols: Infectie vn de knieprothese of het gebied eromheen. De kns op een infectie blijft ook in de toekomst bestn. Bij een opertie, huidinfectie of een grote ingreep n het gebit moet u uw huisrts of orthopedisch chirurg voorf rdplgen. In sommige gevllen kn het nodig zijn dt u ntibiotic voorgeschreven krijgt (een prte folder krijgt u mee bij ontslg uit het ziekenhuis). Loslting vn de prothese n lngere tijd. Het nieuwe gewricht is een kunstgewricht. Zo n gewricht is ltijd kwetsbr. Zwre lichmelijke inspnning en sport kunnen de levensduur vn het nieuwe gewricht verkorten. Bespreek drom met uw specilist welke sporten u kunt beoefenen en welke ctiviteiten u zeker moet vermijden. Neemt u contct op met uw huisrts of de verpleegfdeling ls: De wond rood of dik wordt De wond gt lekken U koorts krijgt U plotseling meer pijn krijgt Klchten Voor zover uw omstndigheden het toelten, hopen wij dt u een prettig verblijf heeft. Mocht u niet tevreden zijn over uw verzorging of medische behndeling, rzel dn niet om uw ongenoegen kenbr te mken n de verpleegkundige of de fdelingsrts. Bent u niet tevreden met het resultt of ziet u er tegenop om rechtstreeks de betrokkene of leidinggevende vn de fdeling te benderen, dn kunt u uw klcht doorgeven bij de receptie vn het ziekenhuis. Als u wilt, kn een medewerker de klchtenfunctionris inschkelen. Vrgen Wij hopen u met deze folder voldoende te hebben geïnformeerd. Deze folder geeft geen volledige informtie, mr dient ter ondersteuning vn de informtie gegeven door de verpleegkundige op het pre-opertief spreekuur. Heeft u nog vrgen, stelt u deze gerust n uw behndelend rts of de verpleegkundige. Het telefoonnummer vn Orthopedie is: (010)

9

10 Ersmus MC - Ptiëntencommunictie. An de inhoud vn deze folder kunnen geen rechten worden ontleend Ersmus MC Dr. Molewterplein 40 Postcode 3015 GD Rotterdm (010) _18

Houding- en bewegingsadvies cervicale laminectomie

Houding- en bewegingsadvies cervicale laminectomie Fysiotherpie Houding- en bewegingsdvies cervicle lminectomie Door middel vn deze informtiefolder wil de unit Fysiotherpie vn het Ersmus MC u uitleg geven over het herstelproces n een cervicle lminectomie

Nadere informatie

Staaroperatie (klinisch)

Staaroperatie (klinisch) Oogheelkunde Stropertie (klinisch) Met uw behndelend oogrts heeft u fgesproken dt u binnenkort wordt opgenomen voor een opertie n str (ctrct). In deze folder vindt u de informtie die u zl helpen bij de

Nadere informatie

Staaroperatie (dagbehandeling)

Staaroperatie (dagbehandeling) Oogheelkunde Stropertie (dgbehndeling) Met uw behndelend oogrts heeft u fgesproken dt u een str opertie krijgt (ctrct). Wij leggen u grg uit wt u kunt verwchten, zodt u zich hierop kunt voorbereiden. Voorbereiding

Nadere informatie

Urologie. Blaasaugmentatie

Urologie. Blaasaugmentatie Urologie Blsugmenttie U krijgt een opertie n de bls. Bij een blsugmenttie wordt de bls groter gemkt met behulp vn een stukje drm. U vindt hier meer informtie. Voorbereiding Drmen spoelen Als u uw drmen

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Mobilisatie en ademhalingsoefeningen (postoperatief)

Mobilisatie en ademhalingsoefeningen (postoperatief) Crdiothorcle chirurgie Mobilistie en demhlingsoefeningen (postopertief) Binnenkort ondergt u een opertie n hrt of longen. In nloop nr uw opertie is het belngrijk uw lichm in een zo goed mogelijke conditie

Nadere informatie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie

Maatschap Orthopedie. Voorste kruisband reconstructie Maatschap Orthopedie Voorste kruisband reconstructie Algemeen Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Nadere informatie

Onlangs heeft u een knieprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een knieprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een knieprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na knieprothese)

Nadere informatie

De knie Een versleten kniegewricht Knieprothese

De knie Een versleten kniegewricht Knieprothese In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie op de afdeling Orthopaedie van het Erasmus MC. Bij deze operatie zal het kniegewricht worden vervangen door een kunstgewricht, ook wel

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

De totale knieprothese

De totale knieprothese De totale knieprothese Buitenste meniscus Bovenbeen Buitenste knieband Knieschijf Kuitbeen Kniepees Binnenste meniscus Scheenbeen Binnenste knieband De rechterknie, vooraanzicht De knieprothese Als u een

Nadere informatie

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek

Algemeen. Restweefsel voor medischwetenschappelijk onderzoek Algemeen Restweefsel voor medischwetenschppelijk onderzoek U bent in het Ersmus MC voor onderzoek en/of behndeling. Soms is het nodig bloed of lichmsweefsel/-vloeistof bij u f te nemen. N fronding vn dit

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. De totale knieprothese De totale knieprothese DE TOTALE KNIEPROTHESE INLEIDING U staat op de wachtlijst voor een nieuwe knie, een zgn. totale knieprothese. Deze folder geeft informatie over het kniegewricht en de behandelingsmogelijkheden

Nadere informatie

TOTALE KNIE OPERATIE

TOTALE KNIE OPERATIE TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren

Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Kijkoperatie knie bij kinderen/jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei De orthopedisch chirurg heeft je geadviseerd om een kijkoperatie (arthroscopie) van de knie te ondergaan.arthroscopie betekent: in het

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery

Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery Totale knieprothese Vervanging van het kniegewricht Intensief oefenprogrammabehandeling volgens Rapid Recovery 1. Voorbereiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u een afspraak gemaakt voor

Nadere informatie

Halve knie-prothese (hemiknie)

Halve knie-prothese (hemiknie) Halve knie-prothese (hemiknie) Inleiding Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het scheenbeen en het dijbeen. De uiteinden daarvan zijn bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen.

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging

Een CVA (beroerte) kan uw leven drastisch veranderen! 2009 Een uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging N een CVA (beroerte)... hoe verder?. Een CVA (beroerte) kn uw leven drstisch vernderen! 2009 Een uitgve vn de Nederlndse CVA-vereniging Wt is een CVA? In Nederlnd leven meer dn een hlf miljoen mensen met

Nadere informatie

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp:

Orthopedie. Artrotische knie / correctie kniestand. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Artrotische knie / correctie kniestand 1 Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw

Nadere informatie

U bent onlangs geopereerd aan uw heup, knie of voet en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

U bent onlangs geopereerd aan uw heup, knie of voet en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw heup, knie of voet en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na operatie

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel

PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel PATIËNTENFOLDER Orthopedie Meniscusletsel Algemeen Er is bij u meniscusletsel in de knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de symptomen, de oorzaak en behandeling

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie

Informatie. Voorste kruisbandreconstructie Informatie Voorste kruisbandreconstructie Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen om daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Orthopedie / Fysiotherapie Beter voor elkaar 2 Orthopedisch netwerk Ikazia Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van

Nadere informatie

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand

Orthopedie. Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Orthopedie Tibiakop osteotomie / correctie van de beenstand Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw knie. De stand van uw been wordt veranderd. In deze folder vindt u informatie over de knie, de

Nadere informatie

U bent onlangs geopereerd aan uw schouder, arm of hand en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

U bent onlangs geopereerd aan uw schouder, arm of hand en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw schouder, arm of hand en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Afdeling: Onderwerp: Orthopedie Quality Care Als u in het Ikazia Ziekenhuis geopereerd wordt aan de voorste kruisband, bent u verzekerd van een kwalitatief zeer goed behandel- en nazorgtraject. In dit

Nadere informatie

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE

Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Orthopedie VOORSTE KRUISBAND RECONSTRUCTIE Uw orthopedisch chirurg heeft geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit van de knie te verbeteren. In deze folder

Nadere informatie

Inleiding Het kniegewricht

Inleiding Het kniegewricht Knieprothese Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van artrose van het kniegewricht en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat bij het

Nadere informatie

Voorste kruisbandplastiek

Voorste kruisbandplastiek Voorste kruisbandplastiek Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een voorste kruisbandplastiek uit te laten voeren. Dit is een operatie aan de knie, waarbij de beschadigde voorste kruisband

Nadere informatie

Standsverandering been (Osteotomie)

Standsverandering been (Osteotomie) Standsverandering been (Osteotomie) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een osteotomie uit te laten voeren. Bij deze operatie wordt de stand van uw bovenbeen of onderbeen veranderd.

Nadere informatie

4. Totale knieprothese

4. Totale knieprothese 4. Totale knieprothese Gewrichten Gewrichten zijn beweeglijke verbindingen tussen twee beenstukken. Een gewricht bestaat uit twee botdelen die zo zijn gevormd dat ze precies tegen elkaar aan kunnen liggen

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht

Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht Arthroscopie (kijkoperatie) van het kniegewricht 1 Inhoud Inleiding 2 Waarom een arthroscopie van de knie? 2 Anesthesie (verdoving of narcose) 3 Voorbereiding thuis 4 De operatie 4 Na de operatie 4 Opnameduur

Nadere informatie

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na heupprothese)

Nadere informatie

Orthopedie. Voorste kruisband

Orthopedie. Voorste kruisband Orthopedie Voorste kruisband 1 Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband te vervangen. In

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie De voorste kruisband Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband

Nadere informatie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie

Standscorrectie knie. Tibiakoposteotomie. Orthopedie Standscorrectie knie Tibiakoposteotomie Orthopedie Inhoudsopgave Standscorrectie knie (Tibiakoposteotomie) 4 De knie 4 Wat is een artrotische knie? 4 Wat zijn de klachten bij een artrotische knie? 5 Wanneer

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe knie operatie

Revalidatie nieuwe knie operatie Afdeling: Fysiotherapie Datum: Januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels 8 7 Oefeningen 9 3 1 Inleiding Jaarlijks krijgen zo n

Nadere informatie

Ontslaginstructies (na operatie aan de rug) Afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw rug en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Ontslaginstructies (na operatie aan de rug) Afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw rug en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. U bent onlangs geopereerd aan uw rug en opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na operatie aan de rug)

Nadere informatie

Een totale knieprothese

Een totale knieprothese Een totale knieprothese Een totale knieprothese is een vervanging van het versleten kniegewricht door een kunstknie. De uiteinden van het bot van het onder- en bovenbeen worden aangepast aan de vorm van

Nadere informatie

Tuberositas transpositie

Tuberositas transpositie Tuberositas transpositie De tuberositas transpositie Inleiding U krijgt een operatie aan de knie in verband met problemen met uw knieschijf. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren

Nadere informatie

Totale heupprothese polikliniekversie

Totale heupprothese polikliniekversie Totale heupprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar De totale heupprothese De heupprothese Als u een versleten heup heeft, kan dat erg pijnlijk zijn. In veel gevallen is pijn de voornaamste

Nadere informatie

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen.

Een nieuwe knie (totale knieprothese) Tijdens de operatie worden de versleten gewrichtsdelen verwijderd en vervangen door kunstgewrichtsdelen. Totale knieprothese 2 Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw knie. Uw eigen knie is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe knie (totale knieprothese) geplaatst. Artrose van de knie Het

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie De voorste kruisband Tijdens sporten of een ongelukkige beweging kan de voorste kruisband scheuren. Uw orthopedisch chirurg zal in veel gevallen adviseren de voorste kruisband

Nadere informatie

De zorgdag De opname

De zorgdag De opname Knieprothese U ondergaat binnenkort een operatie, waarbij een zogenaamde totale knieprothese wordt geplaatst. De opname geschiedt volgens het zorg op maat project. Dit betekent dat de zorg rondom uw opname

Nadere informatie

TOTALE HEUP OPERATIE

TOTALE HEUP OPERATIE TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene

Nadere informatie

Op zoek naar talent en ambitie!

Op zoek naar talent en ambitie! Ersmus MC Desiderius School vn begrijpen nr beslissen Op zoek nr tlent en mbitie! Geneeskunde studeren in Rotterdm Decentrle selectie 2011-2012 Wt hebben we jou te bieden? Sterke knten vn het onderwijsprogrmm

Nadere informatie

Correctie van de kniestand. (artrotische knie)

Correctie van de kniestand. (artrotische knie) Correctie van de kniestand (artrotische knie) Correctie van de kniestand Door slijtage (artrose) kan een afwijkende stand van uw knie ontstaan. Dit kan heel pijnlijk zijn. De orthopedisch chirurg kan u

Nadere informatie

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie.

Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. Onlangs heeft u een heupprothese gekregen en bent u opgenomen geweest op afdeling Orthopaedie. In deze folder vindt u instructies die van belang zijn als u weer thuis bent. Ontslaginstructies (na heupprothese)

Nadere informatie

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg.

Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé. www.kg. Een nieuwe knie Maatschap orthopedie R.M. Feenstra dr. W.G. Horstmann P.T.D. Kingma H.A.J. van Laarhoven dr. R.E.A.M Zwartelé www.kg.nl/orthopedie EEN NIEUWE KNIE U heeft met uw specialist de mogelijkheid

Nadere informatie

DE KNIEARTROSE INJECTIE STUDIE. Onderzoek naar de behandeling van knieartrose met corticosteroïden injectie in de huisartsenpraktijk

DE KNIEARTROSE INJECTIE STUDIE. Onderzoek naar de behandeling van knieartrose met corticosteroïden injectie in de huisartsenpraktijk DE KNIEARTROSE INJECTIE STUDIE Onderzoek nr de behndeling vn kniertrose met corticosteroïden injectie in de huisrtsenprktijk DE KNIEARTROSE INJECTIE STUDIE: WAAROM? Ondnks de jrenlnge ervring met intr-rticulir

Nadere informatie

Hoe plan je een grote taak?

Hoe plan je een grote taak? 3 PLANNEN Hoe pln je een grote tk? Wt heb je n deze les? In deze les leer je hoe je grote tken in stukken opdeelt en over meerdere dgen inplnt. Hndig ls je bijvoorbeeld voor een toets moet leren, wnt zo

Nadere informatie

De unicompartimentele knieprothese

De unicompartimentele knieprothese De unicompartimentele knieprothese Inhoud Inleiding 3 Het kniegewricht 3 Artrose knie 3 De operatie 4 Voordelen van een enkelzijdige knieprothese 4 Na de operatie 4 Bloedverdunnende injecties 4 Fyisotherapie

Nadere informatie

Ontslag na een totale knieprothese

Ontslag na een totale knieprothese Ontslag na een totale knieprothese Inleiding De afgelopen week heeft u met de fysiotherapeut geoefend. Het is belangrijk dat als u thuis bent, doorgaat met de therapievorm die in het ziekenhuis gestart

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie Voorste kruisband reconstructie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan de knie. Hierbij zal de afgescheurde/beschadigde voorste kruisband worden vervangen. Hiervoor wordt een pees gebruikt die op

Nadere informatie

Arthroscopie. diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie?

Arthroscopie. diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie? Arthroscopie diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen Uw behandelend orthopeed heeft u het advies gegeven om een arthroscopie van de knie te ondergaan in een verkorte traject. Er wordt naar gestreefd

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Voorste kruisbandreconstructie

Voorste kruisbandreconstructie Voorste kruisbandreconstructie Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Het kniegewricht 2 3. Wanneer is een voorste kruisbandreconstructie nodig? 3 4. Anesthesie (verdoving of narcose) 4 5. Voor de operatie 4

Nadere informatie

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen

Tips voor optimaal profijt van uw multifocale brillenglazen Tips voor optiml profijt vn uw multifocle brillenglzen Gefeliciteerd met uw nieuwe multifocle brillenglzen! U hebt een hoogwrdig product ngeschft dt het resultt is vn uitgebreid onderzoek nr optimle correctietechnieken

Nadere informatie

Kijkoperatie van de knie

Kijkoperatie van de knie Kijkoperatie van de knie Wat gebeurt er bij een kijkoperatie van de knie? De knie is een scharnierverbinding in het been die het scheenbeen en kuitbeen (onderkant) verbindt met het dijbeen (bovenkant).

Nadere informatie

Correctie van de kniestand

Correctie van de kniestand Correctie van de kniestand In deze folder vindt u informatie over operatieve behandelingen om de kniestand te corrigeren. Uw specialist heeft u ongetwijfeld al de nodige informatie gegeven over de operatie.

Nadere informatie

Schouderprothese Radboud universitair medisch centrum

Schouderprothese Radboud universitair medisch centrum Schouderprothese In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie voor een schouderprothese op de afdeling Reumatologie of Orthopedie van het Radboudumc. Tijdens deze operatie wordt

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE HEUP OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE HEUP OPERATIE Vervanging van het heupgewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten heup baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie 2 3 Het kniegewricht kan door een ongeval of slijtage beschadigd raken. Voor een deel kunnen deze beschadigingen worden geconstateerd door middel van lichamelijk onderzoek en/of

Nadere informatie

Correctie stand onderbeen

Correctie stand onderbeen Correctie stand onderbeen Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van slijtage of artrose van het kniegewricht aan een kant en hoe die behandeld kan worden. Het

Nadere informatie

Standscorrectie van de (artrotische) knie

Standscorrectie van de (artrotische) knie Standscorrectie van de (artrotische) knie De behandeling Binnenkort wordt bij u een knieoperatie verricht. Tijdens deze operatie wordt de ongunstige stand van uw knie verbeterd. Hier informeren wij u over

Nadere informatie

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup

Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Een kop/halsprothese voor het bovenbeen/de heup Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de behandelmethode bij een bepaalde breuk in het dijbeen, meestal in het bovenste gedeelte van het

Nadere informatie

Elleboogprothese Radboud universitair medisch centrum

Elleboogprothese Radboud universitair medisch centrum Elleboogprothese In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een operatie voor een elleboogprothese op de afdeling Reumatologie of Orthopedie van het Radboudumc. Tijdens deze operatie wordt

Nadere informatie

KIJKOPERATIE VAN DE KNIE. (arthroscopie bij gewrichtsproblemen)

KIJKOPERATIE VAN DE KNIE. (arthroscopie bij gewrichtsproblemen) PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum KIJKOPERATIE VAN DE KNIE (arthroscopie bij gewrichtsproblemen) In deze folder geeft het SPIJKENISSE Medisch Centrum u algemene informatie over een kijkoperatie

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie

Voorste kruisband reconstructie 00 Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband poli Orthopedie 1 Inleiding Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee

Nadere informatie

H.79197.0915. Een nieuwe knie

H.79197.0915. Een nieuwe knie H.79197.0915 Een nieuwe knie Inleiding U heeft samen met uw arts besloten dat u een nieuwe knie krijgt. De voorlopige operatiedatum hoort u over ongeveer twee weken. Na ontslag uit het ziekenhuis heeft

Nadere informatie

Neem elleboogkrukken mee naar het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie gebruiken. Zorg dat iemand u kan komen ophalen na de operatie.

Neem elleboogkrukken mee naar het ziekenhuis. Deze moet u na de operatie gebruiken. Zorg dat iemand u kan komen ophalen na de operatie. OLVG, locatie Oost en West Kruisbandoperatie U heeft in overleg met uw orthopedisch chirurg besloten om uw voorste kruisband te laten opereren. Deze operatie wordt een voorste kruisbandreconstructie genoemd.

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie patiënteninformatie tibiakop-osteotomie In overleg met uw arts heeft u besloten om het bot onder uw kniegewricht te laten opereren. Dit is een tibiakop-osteotomie van het onderbeen. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Orthopedie Arthroscopie van de knie Kijkoperatie in het kniegewricht De knie De knie is een groot gewricht dat bestaat uit drie deelgewrichten. Tussen het boven- en onderbeen bevinden zich de meniscussen

Nadere informatie

Nazorg na arthroscopie

Nazorg na arthroscopie Nazorg na arthroscopie Dagbehandeling / Kort Verblijf Beter voor elkaar 2 Voor u ligt een folder over de nazorg na een arthroscopie, binnen een Dagbehandeling / Kort Verblijf. Het is van belang dat u deze

Nadere informatie

fonts: achtergrond PostScript Fonts op computers?

fonts: achtergrond PostScript Fonts op computers? fonts: chtergrond PostScript Fonts op computers? Tco Hoekwter tco.hoekwter@wkp.nl bstrct Dit rtikel geeft een korte inleiding in de interne werking vn PostScript computerfonts en hun coderingen. Dit rtikel

Nadere informatie

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE

KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE KIJKOPERATIE IN EEN GEWRICHT ARTROSCOPIE- DOOR ORTHOPEDIE Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de gang van zaken rond een artroscopie (kijkoperatie) in verband met uw gewrichtsklachten.

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Orthopedie Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie

Nadere informatie

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie)

Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) Standscorrectie knie (tibiakoposteotomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een standscorrectie van de knie (tibiakop-osteotomie) te ondergaan. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE

PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE PATIËNTENFOLDER ORTHOPEDIE Artrose van de knie Algemeen Er is bij u artrose in uw knie vastgesteld. Aan de hand van deze folder krijgt u informatie over de knie, de diagnose artrose, de gevolgen en behandeling

Nadere informatie

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Diagnose en behandeling van kniegewrichtproblemen

Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Diagnose en behandeling van kniegewrichtproblemen Arthroscopie (kijkoperatie) van de knie Diagnose en behandeling van kniegewrichtproblemen Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom een arthroscopie van de knie? 2 Anesthesie (verdoving of narcose) 3 Van tevoren

Nadere informatie

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees)

Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) ORTHOPEDIE Voorste kruisband reconstructie Het plaatsen van een nieuwe kruisband (donorpees) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de voorste kruisband van uw knie te vervangen en daarmee de stabiliteit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf 3. 1. Het hart en zijn ritme 5

Inhoudsopgave. Woord vooraf 3. 1. Het hart en zijn ritme 5 BrochICD ug 2007:BrochICD2005 11-09-2007 08:56 Pgin 1 Inhoudsopgve Woord voorf 3 1. Het hrt en zijn ritme 5 2. Wnneer het hrt op hol slt 6 2.1 Hoe ontstn hrtritmestoornissen 6 2.2 Wt moet er drn gebeuren

Nadere informatie

Totale heupprothese (nieuwe heup)

Totale heupprothese (nieuwe heup) Totale heupprothese (nieuwe heup) Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan uw heup. Uw eigen heup is versleten (artrose). Daarom wordt er een nieuwe heup (totale heupprothese) geplaatst. Artrose van

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Hoe maak je een huiswerkplanning?

Hoe maak je een huiswerkplanning? PLANNEN HOE MAAK JE EEN HUISWERKPLANNING? Hoe mk je een huiswerkplnning? Wt he je ern? In deze les leer je hoe je een huiswerkplnning mkt. Dt is hndig, wnt zo g je goed voorereid n de slg en kun je sneller

Nadere informatie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie

Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie Correctie van de beenstand Tibiakop osteotomie 1 Binnenkort ondergaat u een operatie om de stand van uw been te veranderen. Deze ingreep wordt ook wel tibiakop osteotomie genoemd: de tibiakop is het bovenste

Nadere informatie

Arthroscopie van de knie

Arthroscopie van de knie Arthroscopie van de knie Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een kijkoperatie aan uw knie. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de opname in het

Nadere informatie

Kniedistractie. Gewrichtssparende behandeling bij artrose

Kniedistractie. Gewrichtssparende behandeling bij artrose Kniedistractie Gewrichtssparende behandeling bij artrose Inleiding U ontvangt deze informatie omdat u van de arts gehoord heeft dat u een gewrichtsdistractie ondergaat in de Maartenskliniek Woerden. Deze

Nadere informatie

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven

Praktische opdracht Optimaliseren van verpakkingen Inleidende opgaven Prktische opdrcht Optimliseren vn verpkkingen Inleidende opgven V, WB Opgve 1 2 Gegeven is de functie f ( x) = 9 x. Op de grfiek vn f ligt een punt P ( p; f ( p)) met 3 < p < 0. De projectie vn P op de

Nadere informatie

Orthopedie. Schouderprothese

Orthopedie. Schouderprothese Orthopedie Schouderprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw schouder. Er wordt een schouderprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over het schoudergewricht, de aanleiding

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

3. Behandeling Een patellafractuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden.

3. Behandeling Een patellafractuur kan zowel operatief als niet-operatief behandeld worden. Kniefracturen 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie aan uw knie in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen

Nadere informatie

Jaarlijks vinden er arbeidsongevallen plaats. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkom dat je gewond raakt.

Jaarlijks vinden er arbeidsongevallen plaats. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen en voorkom dat je gewond raakt. Persoonlijke eschermingsmiddelen Jrlijks vinden er 230.000 reidsongevllen plts. Geruik persoonlijke eschermingsmiddelen en voorkom dt je gewond rkt. JEZELF BESCHERMEN Werken in trnsport en logistiek kn

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Arthroscopie: diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie? Welke verdoving wordt toegepast?

Arthroscopie: diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen. Wat is een arthroscopie? Welke verdoving wordt toegepast? Arthroscopie: diagnose en behandeling van gewrichtsproblemen Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een arthroscopie van de knie te ondergaan. Deze folder geeft u informatie over de mogelijkheden

Nadere informatie