colofon In Amersfoort zijn reeds tal van opleidingen, onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven gevestigd, die een rijke voedingsbodem vormen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "colofon In Amersfoort zijn reeds tal van opleidingen, onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven gevestigd, die een rijke voedingsbodem vormen."

Transcriptie

1

2 colofon Ontwikkeling Nationaal Rail Innovatiecentrum teksten: Gert Wagelaar opmaak: ag NOVA concepts amersfoort september 2015 Wat is er mooier dan in het hart van Nederland op een plek met zoveel railhistorie het Nationaal Rail Innovatiecentrum te realiseren? Het Railprojectteam (Gert Wagelaar en Erik Eggers) presenteert hiervoor een plan. Het Nationaal Rail Innovatiecentrum moet de plek bij uitstek worden om je te informeren over onderzoek, onderwijs en state of the art - productie op railgebied. In Amersfoort zijn reeds tal van opleidingen, onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven gevestigd, die een rijke voedingsbodem vormen. Met een helder, gezamenlijk doel voor ogen en door constructieve samenwerking willen wij Het Nationaal Rail Innovatiecentrum tot stand gaan brengen.

3 contact informatie Ontwikkeling Nationaal Rail Innovatiecentrum Hub voor Duurzaamheid Paulus Borstraat TA Amersfoort (Gert Wagelaar) HET SPOOR terug van nooitweggeweest Na driekwart eeuw verwaarlozing is de belangstelling voor railvervoer de laatste decennia sterk toegenomen. Om ecologische, planologische en economische redenen wordt op tal van plekken het railtransport verkozen boven weg- of luchttransport. Er zijn spectaculaire, maar ook bescheidener projecten uitgevoerd. De HSL-lijn en de Amsterdamse Noord-Zuidlijn zijn sprekende voorbeelden, maar ook de internationale sneltramverbinding van Hasselt (B) naar Maastricht. Hoewel de laatste halve eeuw spectaculaire technologische ontwikkelingen met zich mee heeft gebracht, worden nieuwe technische mogelijkheden op het spoor nog niet ten volle benut. Zo zijn schakel-en seintechnieken nog operationeel, die na de oorlog in het kader van de Marshallhulp aan Nederland zijn geschonken! De komende jaren zal deze techniek vervangen moeten worden. Dat vereist uiteraard veel investeringen. Het vereist ook technologie die wordt getoetst en bewaakt op kwaliteit en betrouwbaarheid. Er is personeel nodig met voldoende scholing om moderne technologie te kunnen installeren, toepassen en beheren. Op elk van die terreinen (kwaliteitsbewaking, installatie, bediening en onderhoud) liggen grote kansen voor een Nationaal Rail Innovatiecentrum. Amersfoort wordt nog aantrekkelijker als vestigingsplek voor bedrijven door een concentratie van opleidings-, onderhouds- beheeren productieactiviteiten. Vestigingsplannen die nu al bestaan kunnen onder de juiste omstandigheden naar Amersfoort worden toegeleid: de ruimte is er en de Wagenwerkplaats vormt een uitstekende en voor de hand liggende plaats! Amerfoort, september 2015

4 AMERSFOORT EN RAIL ROEMRIJK VERLEDEN In september 2014 was het 175 jaar geleden dat er in Nederland voor het eerst een trein reed. Een jaar eerder was het 150 jaar geleden dat Amersfoort zijn eerste station kreeg. De particuliere onderneming die ooit met de trein begonnen was (de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij) concentreerde in Amersfoort al vanaf 1904 een groot gedeelte van zijn technische diensten in deze stad, voornamelijk tussen het toenmalige stationsgebied en het Soesterkwartier. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond de gedwongen fusie plaats met het Staatsspoor tot de huidige NS. Het nieuwe bedrijf bleef alle onderhoud aan wagons concentreren in Amersfoort, op de plek die sindsdien bekend staat als de Wagenwerkplaats. Vele tientallen jaren heeft de Wagenwerkplaats gezorgd voor werkgelegenheid. Naast Utrecht, met het hoofdkantoor van de NS en de (sinds lang verdwenen) productie van locomotieven en treinstellen werd Amersfoort zo vanzelf een belangrijk railcentrum.

5 HIGHTECH HEDEN Met de verplaatsing van de vrachtafdeling naar Duitsland door NS, verviel de speciale positie van de Wagenwerkplaats. Na 96 jaar werd in 2000 de Wagenwerkplaats gesloten. Een aantal historisch belangrijke gebouwen bleef behouden, dankzij inspanningen van betrokken Amersfoorters. Wat ook behouden bleef was een deel van de railinfra op het terrein (rails, wissels, seinen). Naast vele nieuwe bedrijven (deels railgerelateerd) zijn op de huidige locatie o.a. het RailInfra Opleidingen Centrum (RIO) van Prorail gevestigd en NS-simulator opleidingen. Prorail Rail Infra Opleidingen is een locatie voor spoorinfra-opleidingen, maar ook een testlocatie voor nieuwe railtechnologie. Het is zelfs de enige locatie van Prorail in Nederland waar testen, aanpassingen en verbeteringen aan spoorinfra kunnen plaatsvinden, alvorens ze in de praktijk toepasbaar worden. NS-simulatoropleidngen voorziet in een geavanceerde omgeving, waar toekomstig NS- en Prorail-personeel hier zijn vak op voortgezetonderwijsniveau leert. Bedrijfsonderdelen van NS en Prorail zijn de afgelopen jaren gevestigd in Amersfoort. Het gaat daarbij niet om de geringste. NS Stations Retailbedrijf (voorheen Servex) exploiteert een reeks retailformules op stations en behaalt daarmee een omzet van een kleine 400 miljoen. Technologisch hoogwaardiger, en daarmee dichter in de buurt van de formule van een Nationaal Rail Innovatiecentrum, zitten TLS (Trans Link Systems), de makers van de OV-chipkaart, en NS-opleidingen Rijdend Personeel, waarbinnen de genoemde high-tech treinsimulators worden gebruikt voor opleidingen.

6 AMERSFOORT EN RAIL GLORIERIJKE TOEKOMST De ontwikkeling van railtechniek staat niet stil. Op verschillende terreinen die relevant zijn voor Amersfoort zijn nieuwe ontwikkelingen te verwachten: 1. Spoorverbindingen, onder meer naar Noord- en Zuid-Nederland, gaan naar kortere reistijden door verhoging van de treinsnelheid van 140 km/u naar 200 km/u. 2. De verouderde ATB (Automatische Trein Beveiliging) zal vervangen moeten worden en treinveiligheidssystemen moeten worden verbeterd, om bijvoorbeeld de kans op door rood rijden volledig uit te sluiten. 3. Het naoorlogse relais-schakelstelsel en seinenstelsel moet vervangen worden, zodat het spoor robuuster wordt en veel minder storingen kent. 4. Bestaande spoorverbindingen zullen intensiever moeten kunnen worden bereden, hetgeen hogere eisen stelt aan de ermee verbonden technologie. 5. Het railsysteem moet regelmatig en intensief gemonitord en gecontroleerd worden. De TU Delft is al neergestreken in Amersfoort met een meetrijtuig, waarmee spoordeskundigen en studenten s nachts op innovatieve wijze waken over spooronderhoud en veiligheid

7 Met de juiste aanpak zal Amersfoort middenin deze technologische vernieuwing kunnen staan. De Hogeschool Utrecht, ProRail en Bouwend Nederland zijn onlangs gestart met een opleiding Railtechniek op HBO-niveau. ProRail vreest dat Nederland zonder een dergelijke opleiding de kennis en kunde op het gebied van railbouw zal verliezen. De opleiding krijgt op de hogeschool een plek binnen de afdelingen Civiele Techniek, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde. Wij zijn van mening dat er alles aan gedaan moet worden om die opleiding zich in Amersfoort te laten vestigen. Afgestudeerden kunnen direct aan de slag in de spoorsector. Ze kunnen ook gestimuleerd worden hun eigen innovaties te ontwikkelen en hun eigen nieuwe bedrijven op en rond de locatie van de Wagenwerkplaats te starten. Zoals al zeer succesvol gebeurt op de RDM Campus in Rotterdam met de maritieme technologie Spoorinfrabedrijven en spooraannemers die nu in opdracht van Prorail werken zullen er ook verstandig aan doen, zich in Amersfoort te vestigen en hier tot samenwerking te komen. Er is geen voor de hand liggend alternatief voor Amersfoort. De bestaande spooringenieursbureau s, zoals Arcadis en Royal Haskoning DHV, deels al in Amersfoort gevestigd, hebben hier alle ruimte voor groei.

8 NATIONAAL RAIL INNOVATIECENTRUM

9 WAGENWERKPLAATS AMERSFOORT Een Nationaal Rail Innovatiecentrum is straks niet een kantoor met mensen achter bureau s. Het is wel een ideaal en een bindmiddel voor zeer verschillende partijen. Het moet voor alle betrokkenen een vanzelfsprekend worden: Amersfoort is dè plek waar zaken gerelateerd aan railinfra en techniek op hoog niveau spelen! Denk je aan spoor, denk je aan Amersfoort. Daar hoort bij dat Amersfoortse bedrijven die op dit terrein actief zijn, zich eerst gaan richten op wat in Amersfoort al gevestigd is. Amersfoort kan als Nationaal Rail Innovatiecentrum op termijn gaan functioneren zoals bijvoorbeeld het gebied in en om Wageningen. Dit is hèt brandpunt van landbouwtechnologie In Nederland. Zonder de zoveelste campus in Nederland uit te roepen kan Amersfoort een centrale rol gaan spelen als kloppend hart van railinfra en railtechniek.

10 Prorail, Hogeschool Utrecht en Bouwend Nederland: Gemeente Amersfoort Provincie Utrecht Economic Board Utrecht: vestig de nieuwe opleiding Railtechniek in Amersfoort, als onderdeel van de Amersfoortse afdeling van de Hogeschool Utrecht. geef al uw beschikbare steun aan de innovaties op railtechniek in Amersfoort en aan het daar bij behorende onderwijs. Voorzover daarbij stimuleringssubsidies nodig zijn -dat is sowieso slechts beperkt het geval- is er ook een en ander beschikbaar op Europees niveau.

11 WAT WE CONCREET VRAGEN Gemeente Amersfoort: rol alvast de rode loper uit. Zorg voor een positief klimaat en geef dit initiatief letterlijk en figuurlijk ruimte binnen het nieuwe bestemmingsplan Wagenwerkplaats! Prorail en de NS: handhaaf bestaande faciliteiten op het gebied van training, scholing en onderzoek in Amersfoort en benut de unieke locatie die de Wagenwerkplaats is daarvoor. maak gebruik van de anderssoortige bedrijven die nu een deel van de historische gebouwen gebruiken tot wederzijds genoegen.

12 HOE NU VERDER? SEINEN OP GROEN! De basis van het Nationaal Rail Innovatiecentrum zou, nadat alle partijen voldoende tijd hebben gehad om elkaar te leren kennen en tot goede onderlinge afstemming te komen, gevormd kunnen worden door een Convenant. Hierin worden de afspraken vastgelegd tussen gemeente, de Hogeschool en de voornaamste bedrijven. Als alle partijen hun rol met enthousiasme willen spelen kunnen de effecten niet anders dan zeer positief zijn en uitstralen ver buiten de gemeentegrenzen. Bedrijven op dit gebied die zich in het Nationaal Rail Innovatiecentrum willen vestigen zullen dat niet noodzakelijkerwijs op de Wagenwerkplaats willen doen; de exploitatie van industrieterreinen in de hele regio zou hiervan kunnen profiteren. Voor werkenden op dit terrein wordt Amersfoort/ Eemland een aantrekkelijke woonplek, terwijl het voor jongeren de vanzelfsprekende woonplek wordt als je op dit terrein carrière wilt maken. In de afgelopen maanden heeft het Railprojectteam Amersfoort veel belangrijke voorbereidende gesprekken gevoerd en de markt voor alle partijen verkend. Op een geschikt moment in de nabije toekomst zou de gemeente, al dan niet samen met anderen, het initiatief kunnen nemen tot een conferentie met alle potentieel betrokkenen.

13 WAGENWERKPLAATS AMERSFOORT

14 Nationaal Rail Innovatiecentrum HUB voor Duurzaamheid Paulus Borstraat TA Amersfoort

Welcome. the future. Future Center Wageningen

Welcome. the future. Future Center Wageningen Welcome to the future Future Center Wageningen Welcome to the Future Op een historische plek in Nederland, het voormalig stadion De Wageningse Berg, wordt gewerkt aan een uniek concept. Een concept dat

Nadere informatie

Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad

Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad Beter spoor tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad De spoorverbinding tussen Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad (OV SAAL) is een

Nadere informatie

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag

Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Vervoersknooppunt voor 110.000 reizigers per dag Een aantrekkelijk gebied, met een uitgebreid aanbod aan werkgelegenheid Onder de noemer Arnhem Centraal ondergaan station Arnhem en zijn directe omgeving

Nadere informatie

Tekst in verdana of georgia CO 2 -voetafdruk Nederlandse spoorketen

Tekst in verdana of georgia CO 2 -voetafdruk Nederlandse spoorketen Samen zorgen voor minder CO 2 in de Nederlandse spoorketen CO 2 -voetafdruk Nederlandse spoorketen CO 2 -voordeel Railtransport Geen garantie voor de toekomst Huidige vergelijking is alleen o.b.v. energieverbruik

Nadere informatie

Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012.

Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012. Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012. Minister Schultz van Haegen, burgemeester Meijer, meneer Meerstad,

Nadere informatie

De juiste partners voor uw innovaties

De juiste partners voor uw innovaties De juiste partners voor uw innovaties Een project van: Ondernemer met innovatieplan Juiste partner(s) Kennis Financiering Ondernemers Overheid Onderzoekers Onderwijs Innovatief idee verdient partnerschap

Nadere informatie

De kracht van pps in lightrail

De kracht van pps in lightrail De kracht van pps in lightrail Over de groeiende noodzaak van lightrail in stedelijke gebieden, de voordelen van publiek-private samenwerking en de gebundelde krachten van Strukton. Strukton pleit voor

Nadere informatie

ENERGY INNOVATION PARK Alkmaar - Nederland

ENERGY INNOVATION PARK Alkmaar - Nederland Alkmaar - Nederland Alkmaar - Nederland ENERGY INNOVATION PARK Ruimte voor innovatie en groei Uw bedrijf tussen internationale spelers in de energie branche. Kavels te koop tussen 2.000 en 27.000 vierkante

Nadere informatie

Energiegebruik 2013. van de Nederlandse spoorsector

Energiegebruik 2013. van de Nederlandse spoorsector Energiegebruik 2013 van de Nederlandse spoorsector COLOFON: Auteurs: Neel van Hoesel (Ricardo Rail), neel.vanhoesel@ricardo.com Anton van Himbergen (Ricardo Rail), anton.vanhimbergen@ricardo. com Versie:

Nadere informatie

RAILINFRA. Uw keuze voor kwaliteit. vandorp.eu

RAILINFRA. Uw keuze voor kwaliteit. vandorp.eu RAILINFRA Uw keuze voor kwaliteit RAILINFRA Optimale betrouwbaarheid Dagelijks wordt gebruikgemaakt van de infrastructuur op het spoor. Of het nu het vervoer van personen betreft of goederen; infrastructuur

Nadere informatie

Over de. Bernard van Leer Foundation

Over de. Bernard van Leer Foundation Over de Bernard van Leer Foundation Wie wij zijn De Bernard van Leer Foundation gelooft dat het realiseren van een sterke start voor alle jonge kinderen niet alleen goed is om te doen vanuit moreel perspectief,

Nadere informatie

OV-Café: Betalen in het OV 3.0

OV-Café: Betalen in het OV 3.0 Programmaboekje OV-Café: Betalen in het OV 3.0 Hoe gaan we in de toekomst betalen in het OV? Datum: Vrijdag 26 september 2014 13.45-17.00 Locatie: Hotel Haarhuis, Stationsplein 1, Arnhem Programma 13:15

Nadere informatie

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Als een ideale werking en een goed design elkaar innovatief aanvullen, hebben wij alles goed gedaan. Esthetische eisen vertalen in een goed design is één ding

Nadere informatie

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte ZwolleSpoort Informatiebijeenkomst voor inwoners van Herfte 150 jaar spoor in Zwolle Eerste trein juni 1864 Inhoudsopgave 150 jaar station Zwolle: animatie Vernieuwing station Zwolle Aanpassen sporen in

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 215-218 3.5 Ruimtelijke ontwikkeling Gouda heeft bijna 71. inwoners en is een stad waar het prettig is om te wonen. Een stad met een mooie historische binnenstad en waar inwoners betrokken

Nadere informatie

Geachte gasten, beste collega s

Geachte gasten, beste collega s Geachte gasten, beste collega s Ik heet u allen van harte welkom bij de officiële ingebruikname van de volledig nieuwe voorzuivering voor ons Productiebedrijf Andijk. In het bijzonder wil ik verwelkomen,

Nadere informatie

Inschrijven Handboek Informatie: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen

Inschrijven Handboek Informatie: Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen Inschrijven Als u mee wilt doen met de Bevrijdingsvuurestafette, kunt u zich inschrijven door het bijgevoegde inschrijfformulier in te vullen of door deze digitaal in te vullen op de website: www.bevrijdingsvuurestafette.nl.

Nadere informatie

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015.

Dames en heren, 1 DVHN, 9 september 2015. Toespraak commissaris van de Koning Max van den Berg, opening bijeenkomst Klantengroep Samenwerking Noord (Holland Web Week), Groningen, 16 september 2015 Dames en heren, Goed nieuws is geen nieuws, zeggen

Nadere informatie

Intentieverklaring. Ontwikkeling innovatiecluster met composieten in de bouw

Intentieverklaring. Ontwikkeling innovatiecluster met composieten in de bouw Intentieverklaring Ontwikkeling innovatiecluster met composieten in de bouw 19 november 2014 1 Partijen: 1. Royal HaskoningDHV Nederland B.V., vertegenwoordigd door mevrouw I. Siebrand-Oosterhuis, Business

Nadere informatie

Railinfra diensten Uw keuze voor kwaliteit. www.vdi.nl. Met kennis en respect. Met kennis en respect

Railinfra diensten Uw keuze voor kwaliteit. www.vdi.nl. Met kennis en respect. Met kennis en respect Railinfra is onderdeel van BV. Kwaliteit en veiligheid Wij zijn ons bewust dat ondernemen niet alleen een zaak Alle voordelen op een rij is van omzet en winst, maar zeker ook één van zorg. Zorg Meer dan

Nadere informatie

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder

ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder ICE Amsterdam- Frankfurt: sneller, vaker, betrouwbaarder De ICE tussen Amsterdam en Frankfurt is een onmisbare schakel voor het personenvervoer tussen Nederland en Duitsland. En de treinverbinding heeft

Nadere informatie

Spoorverbetering Zevenaar Didam

Spoorverbetering Zevenaar Didam Spoorverbetering Zevenaar Didam De spoorlijn tussen Arnhem en Winterswijk is de ruggengraat van het openbaar vervoer in de Liemers en de Achterhoek. Ruim 18.000 forensen, scholieren en studenten maken

Nadere informatie

Statenvoorstel. Subsidieverlening TNO - Open Innovatie Centrum Well technology en Warmte

Statenvoorstel. Subsidieverlening TNO - Open Innovatie Centrum Well technology en Warmte Statenvoorstel Vergadering Februari 2019 Nummer 7172 Vergaderdatum GS: 22 januari 2019 Portefeuillehouder: Weber, JF Uiterlijke beslistermijn: 20 februari 2019 Documentnummer: PZH-2019-677710616 Onderwerp

Nadere informatie

Gecontroleerde mobiliteit.

Gecontroleerde mobiliteit. Gecontroleerde mobiliteit. Gemeentelijke voertuigen Focus Bouwmachines Land- en bosbouw Transport en logistiek Overtuigend. Besturingstechniek die geschikt is voor mobiel gebruik functioneert door het

Nadere informatie

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3

Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 Nummer 15, Mei-Juni 2011, Jaargang 3 In dit nummer: Spoorlijn DVD-Review TreinSiteNieuwsbrief is een uitgave van TreinSite Nederland Inhoudsopgave DVD-Review Deze DVD is gemaakt door Van den Burg Beeldproducties.

Nadere informatie

Lease. Service op maat

Lease. Service op maat Lease Service op maat Leasen via Santander Consumer Finance Het leasen van een auto is een uitstekende manier om werkkapitaal vrij te houden of vrij te maken. Maar bijvoorbeeld ook om de operationele zaken

Nadere informatie

Groningen Versterken. 15 bedrijven

Groningen Versterken. 15 bedrijven Jaarplan 2019 Groningen Versterken 15 bedrijven GELD EN ADVIES In 2019 scherpt EBG de investeringsstrategie van het GROEIfonds verder aan om de middelen nog effectiever te kunnen investeren.ebg stelt in

Nadere informatie

Week 48 - Reisbureau der Staatsspoorwegen/Lissone-Lindeman

Week 48 - Reisbureau der Staatsspoorwegen/Lissone-Lindeman Week 48 - Reisbureau der Staatsspoorwegen/Lissone-Lindeman Korte geschiedenis van de spoorweg-exploitatie in Nederland In tegenstelling tot omringende landen waren het in Nederland particulieren die de

Nadere informatie

Agendapunt 4. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Verkeer & Vervoer Datum : 12 april 2018 Onderwerp : Spoorcorridor Utrecht Harderwijk Bijlagen : 2

Agendapunt 4. Vergadering : Bestuurlijk Overleg Verkeer & Vervoer Datum : 12 april 2018 Onderwerp : Spoorcorridor Utrecht Harderwijk Bijlagen : 2 Agendapunt 4 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Verkeer & Vervoer Datum : 12 april 2018 Onderwerp : Spoorcorridor Utrecht Harderwijk Bijlagen : 2 Ter informatie is het persbericht en de concept-brief aan

Nadere informatie

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties OV-Terminal Den Haag Centraal Het huidig centraal station van Den Haag voldoet niet langer aan de eisen van een functioneel knooppunt van openbaar vervoer.

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017

Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Trein van de Toekomst Jelte Bos, 22 februari 2017 Status quo: bemande trein, lage frequentie Planning van personeel en materieel maakt het systeem kwetsbaar Capaciteit van het spoor wordt lang niet optimaal

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Inleiding Treinbeveiliging

Inleiding Treinbeveiliging Inleiding Treinbeveiliging KIVI 22 januari 2014 22-2-14 MvdW / bewerkt AZ Inhoud Waarom Treinbeveiliging De in Nederland toegepaste technologie Actuele ontwikkelingen O.a. ERTMS Presentatie Treinbeveiliging

Nadere informatie

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte

Uitkomst besluitvorming Zwolle - Herfte De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456 1111 Getypt door / paraaf H.C.

Nadere informatie

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010 GROENLINKS/PE n i e u w s b r i e f Juni 2010 Voorwoord In de week van de verkiezingen hierbij de nieuwsbrief van GroenLinks/PE. Aanstaande woensdag 9 juni is het zover. We mogen weer stemmen. Wie de jeugd

Nadere informatie

Ontsluiting Bedrijventerreinen per OV

Ontsluiting Bedrijventerreinen per OV Ontsluiting Bedrijventerreinen per OV In dit onderzoek is een stappenplan ontwikkeld om de ontsluiting per OV van bedrijventerreinen te verbeteren. Dit stappenplan leidt tot de ontwikkeling van concepten

Nadere informatie

Spoor op Vleugels. Nieuwsbulletin Nr 9. Een Voorspoedig 2010!

Spoor op Vleugels. Nieuwsbulletin Nr 9. Een Voorspoedig 2010! Spoor op Vleugels Nieuwsbulletin Nr 9 Een Voorspoedig 2010! Dit is de eerste Nieuwsbrief van dit belangrijke jaar voor de EMV en we wensen alle lezers dan ook allereerst een voorspoedig 2010. Ook dit jaar

Nadere informatie

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN

3Generiek Programma. van Eisen HOOFDSTUK 3.4 UITGANGSPUNTEN 3.1 INLEIDING 3.2 EISEN VAN DE OPDRACHTGEVER 3.3 EISEN HOOFDSTUK 3.1 INLEIDING 3Generiek Programma van Eisen Dit Programma van Eisen geldt voor het opnieuw in dienst stellen van de spoorverbinding tussen en zoals omschreven in hoofdstuk 2. Aan de hand van

Nadere informatie

Soesterweg 310 te Amersfoort

Soesterweg 310 te Amersfoort Te huur Unieke industriële bedrijfsruimte op de Wagenwerkplaats Adres Soesterweg 310 te Amersfoort Omgevingsfactoren De Wagenwerkplaats ligt tussen het Spoorwegemplacement Amersfoort en de woonwijk het

Nadere informatie

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar

Peter Deege. Dick Bovekerk, 52 jaar Dick Bovekerk, 52 jaar Ruim 40 jaar woonachtig in Papendrecht. In 1982 begonnen bij de organisatie McDonald s, wat toen met 25 vestigingen een klein bedrijf was binnen Nederland, maar uitgegroeid tot een

Nadere informatie

Liberalisering spoorvervoer

Liberalisering spoorvervoer Liberalisering van het reizigers vervoer per spoor in Nederland Ton Spaargaren Provincie Gelderland Brussel, 24 april 2008. Voor uw beeldvorming Inwoners Oppervlakte 16,4 miljoen 41.528 km2 Voor uw beeldvorming:

Nadere informatie

Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016

Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016 Lessen en ervaringen met Geintegreerd Netwerkbreed Verkeersmanagement (GNV) 6 oktober 2016 Waarom PPA? PPA is geen doel en staat niet op zich! Problemen door verkeer: Milieu: 29,3 miljoen ton CO 2 uitstoot

Nadere informatie

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen

We zien een datagedreven wereld vol kansen. Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien een datagedreven wereld vol kansen Toepassingscentrum voor big data oplossingen We zien succesvolle organisaties groeien door big data 50% van de meest succesvolle organisaties Volg ons op twitter:

Nadere informatie

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld Bachelor vooraanmeldingen UT opleidingen (Bron IBG) 17-07-2006 ADVANCED TECHNOLOGY 50002 naam studie 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % ADVANCED TECHNOLOGY UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Geen prestige maar prestaties Kies voor regionaal spoor

Geen prestige maar prestaties Kies voor regionaal spoor Geen prestige maar prestaties Kies voor regionaal spoor Farshad Bashir SP-Tweede Kamerlid December 2010 Investeren in het spoor, buitengewoon nuttig De SP kiest voor het regionale spoor. De afgelopen jaren

Nadere informatie

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

Reizen zonder spoorboekje. Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Reizen zonder spoorboekje Zes intercity s en zes sprinters per uur in de drukste

Nadere informatie

Ontwerp overgangsconstructies en wissels voor spoorwegen (onderbouw)

Ontwerp overgangsconstructies en wissels voor spoorwegen (onderbouw) Ontwerp overgangsconstructies en wissels voor spoorwegen (onderbouw) Erik Kwast info@kwastconsult.nl dia 1/26 Inhoud - Ontwerp Voorschriften Spoorwegen (OVS( OVS) - Introductie - Belastingcombinatie voor

Nadere informatie

We kijken terug naar enkele hoogtepunten van de afgelopen maanden:

We kijken terug naar enkele hoogtepunten van de afgelopen maanden: Nieuwsbrief O&O juni 2019 De Nieuwsbrief O&O verschijnt 3x per jaar. We kijken terug naar enkele hoogtepunten van de afgelopen maanden: In het gebouw Pulse van de TU Delft werkten de leerlingen van Klas

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag

Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Toespraak staatssecretaris H.A.L. van Hoof bij de opening van de miniconferentie O&O-fondsen op 10 september 14.00u in Den Haag Welkom, blij dat u er bent. Uit het feit dat u met zovelen bent gekomen maak

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel

Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Factsheet - Unieke superslanke composiet gevel Achtergrond Het composiet gevelconcept is ontwikkeld binnen het SIA-RAAK programma Composieten in de glasarchitectuur onder leiding van het INHolland Composietenlab.

Nadere informatie

Wereldwijd vindt de economische groei steeds meer plaats in delta s. Deze groei leidt enerzijds tot een onhoudbare ecologische druk en anderzijds tot

Wereldwijd vindt de economische groei steeds meer plaats in delta s. Deze groei leidt enerzijds tot een onhoudbare ecologische druk en anderzijds tot AQUA DOCK Wereldwijd vindt de economische groei steeds meer plaats in delta s. Deze groei leidt enerzijds tot een onhoudbare ecologische druk en anderzijds tot een toenemende creativiteit om de leefbaarheid

Nadere informatie

Calatravabrug Jeruzalem

Calatravabrug Jeruzalem Calatravabrug Jeruzalem René Dorleijn, Movares Agenda 1. Ontwikkeling Movares 2. Situering Calatravabrug 3. Santiago Calatrava, architect 4. Brugontwerp 5. Berekeningsaanpak 6. Rekenmodel 7. Berekeningsresultaten

Nadere informatie

TE HUUR KANTOORUNITS

TE HUUR KANTOORUNITS TE HUUR KANTOORUNITS DIVERSE KANTOORUNITS OP KANTORENPARK SITTARD POSTSTRAAT 8-10 Centraal bij de toegangspoort van Sittard ligt Het Ondernemershuis op Kantorenpark Sittard. Hier bieden wij diverse kantoorunits

Nadere informatie

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio

Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Dynamische oevers voor een krachtige Drechtstedenregio Drechtsteden Samen stad aan het water Met Rotterdam maritieme hoofdstad van Europa door een combinatie van haven- en maakindustrie. 2050 3,30% Drechtsteden

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Breda als Poort van Brabant Gebruik bron 6 van het bronnenboekje. De Nieuwe Sleutelprojecten zullen ingrijpende ruimtelijke gevolgen hebben voor de bewoners van

Nadere informatie

Vraag 4 Acht u deze plannen in het belang van Nederland, de Nederlandse economie en de Nederlandse Staat (als aandeelhouder)?

Vraag 4 Acht u deze plannen in het belang van Nederland, de Nederlandse economie en de Nederlandse Staat (als aandeelhouder)? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Het is noodzakelijk om dit proces zorgvuldig te doorlopen en de rapportages en het voorstel voor het alternatief zorgvuldig te beoordelen.

Het is noodzakelijk om dit proces zorgvuldig te doorlopen en de rapportages en het voorstel voor het alternatief zorgvuldig te beoordelen. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor

Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Voorlichtingsbijeenkomst 23 april 2014, ontwikkeling van het spoor Op de bijeenkomst werd voor ProRail een toelichting gegeven door dhr. Bert Kassies. Hij is voor ProRail verantwoordelijk voor het project

Nadere informatie

16.00 uur Holland opera. 16.15 uur Leo van dongen. Materieeltechniek en onderhoud: vakmanschap op het spoor

16.00 uur Holland opera. 16.15 uur Leo van dongen. Materieeltechniek en onderhoud: vakmanschap op het spoor 16.00 uur Holland opera 16.15 uur Leo van dongen Materieeltechniek en onderhoud: vakmanschap op het spoor 1 Leo van dongen Materieeltechniek en onderhoud: Vakmapschap op het spoor! 2 2 Materieeltechniek

Nadere informatie

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c

Bedrijven safari. Daphne Meijer 0821393 CMD 1c Bedrijven safari Daphne Meijer 0821393 CMD 1c TamTam Korte historie van het bedrijf Tam Tam is in 1996 opgericht door Paul en Bart Manuel. Paul en Bart zijn als partners aan Tam Tam verbonden en spelen

Nadere informatie

Heijmans Avans Minor 2010-2011. Infrastructuur: van knelpunt tot aanbesteding

Heijmans Avans Minor 2010-2011. Infrastructuur: van knelpunt tot aanbesteding Heijmans Avans Minor 2010-2011 Infrastructuur: van knelpunt tot aanbesteding Avans Hogeschool is een topinstituut dat toekomstige beroepsoefenaren opleidt tot excellente professionals, die zichzelf en

Nadere informatie

Partnership in de zorg: voor- en nadelen van een joint venture Tom Fransen en Erik Vrijhoeven

Partnership in de zorg: voor- en nadelen van een joint venture Tom Fransen en Erik Vrijhoeven Partnership in de zorg: voor- en nadelen van een joint venture Tom Fransen en Erik Vrijhoeven Congres 2011 Samenwerken aan FM www.factomagazine.nl Koploper & doorpakker UVIT HNW in Arnhem 2 Wat is Het

Nadere informatie

Johanna Westerdijkplein, Den Haag

Johanna Westerdijkplein, Den Haag 115 Johanna Westerdijkplein, Den Haag AANGENAAM WERKEN Op een van de mooist herontwikkelde locaties in Den Haag staat het moderne kantoorgebouw Poseidon, een naam die de aanwezigheid van water verraadt.

Nadere informatie

Klankbordgroep. Welkom! Agenda. 19.30 Opening. 19.35 Welkom door de wethouder. 19.40 Presentatie: aanleiding en doel van het project

Klankbordgroep. Welkom! Agenda. 19.30 Opening. 19.35 Welkom door de wethouder. 19.40 Presentatie: aanleiding en doel van het project Klankbordgroep Welkom! 29 november 2011 0 Agenda 19.30 Opening 19.35 Welkom door de wethouder 19.40 Presentatie: aanleiding en doel van het project 20.10 Voorstellen: wie zitten er aan tafel? 20.40 Koffiepauze

Nadere informatie

CO2-prestatieladder. Sebastiaan van der Haar 088 3485 426 sebastiaan.vanderhaar@dhv.com

CO2-prestatieladder. Sebastiaan van der Haar 088 3485 426 sebastiaan.vanderhaar@dhv.com CO2-prestatieladder Sebastiaan van der Haar 088 3485 426 sebastiaan.vanderhaar@dhv.com DHV, en wie ben ik? - Advies en ingenieursbureau (internationaal, straks Royal Haskoning DHV) - Hoofdkantoor Amersfoort

Nadere informatie

Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat en Bas Verkerk, regiobestuurder van het Stadsgewest Haaglanden

Camiel Eurlings, minister van Verkeer en Waterstaat en Bas Verkerk, regiobestuurder van het Stadsgewest Haaglanden Capaciteitsuitbreiding spoor Den Haag - Rotterdam Doel Baanvak Den Haag Rotterdam geschikt maken om te voldoen aan de toenemende vraag naar spoorvervoer en tegelijkertijd het aanbod aan openbaar vervoer

Nadere informatie

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Zwolle

ZwolleSpoort. Informatiebijeenkomst voor inwoners van Zwolle ZwolleSpoort Informatiebijeenkomst voor inwoners van Zwolle Welkom door Allart Maijers Projectmanager ZwolleSpoort Animatie 150 jaar spoor in Zwolle Eerste trein juni 1864 Inhoudsopgave 150 jaar station

Nadere informatie

Student & Lector. Een steekproef

Student & Lector. Een steekproef Student & Lector Een steekproef Aanleiding Sinds 2001 kent het Nederlandse hoger onderwijs lectoraten. Deze lectoraten worden vormgegeven door zogenaamde lectoren: hoog gekwalificeerde professionals uit

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief

Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief Duurzame mobiliteit Casestudy Stadsregio Utrecht Jan Korff de Gidts Projectleider Kracht van Utrecht-initiatief Samen zorgen voor minder CO 2 6 maart 2012 Opbouw van mijn bijdrage Ambitie en concept van

Nadere informatie

oktober 2009 Eindrapport corridor Den Haag Rotterdam Ruimtelijk economische effecten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

oktober 2009 Eindrapport corridor Den Haag Rotterdam Ruimtelijk economische effecten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Ruimtelijk economische effecten corridor Den Haag Rotterdam Eindrapport oktober 2009 Titel Datum Versie Kenmerk Opdrachtgever Uitvoering Colofon Programma Hoogfrequent

Nadere informatie

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e

Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Innovatieplatform Twente S a m e n w e r k e n a a n i n n o v a t i e Twente is een innovatieve regio die nationaal en internationaal sterk in opkomst is. Daarom is op initiatief van de provincie Overijssel

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

PERSINFORMATIE STIHL. STIHL Tirol versterkt vestiging in Langkampfen en opent nieuwe uitbreiding. Puurs, 12 februari 2019

PERSINFORMATIE STIHL. STIHL Tirol versterkt vestiging in Langkampfen en opent nieuwe uitbreiding. Puurs, 12 februari 2019 STIHL Tirol versterkt vestiging in Langkampfen en opent nieuwe uitbreiding Puurs, 12 februari 2019 STIHL Tirol versterkt haar ontwikkelings- en productieactiviteiten in Langkampfen en opende op 1 februari

Nadere informatie

solutions mobility Technische installaties

solutions mobility Technische installaties solutions mobility Technische installaties Personen- en goederenvervoer Liften Roltrappen Goederenheffer Transportbanden Toegangsbeheer Automatische deuren Speedgates Roldeuren/hekken Slagbomen Gevelonderhoud

Nadere informatie

TE HUUR. Kantoor- en laboratoriumruimten

TE HUUR. Kantoor- en laboratoriumruimten Kantoor- en laboratoriumruimten TE HUUR Diverse kantoorunits in gevarieerde metrages gelegen op de High Tech Locatie van Nederland met de focus op research & development van lifetech en new energy. OMGEVINGSFACTOREN

Nadere informatie

Railwegmodellen. Hoe het begon.

Railwegmodellen. Hoe het begon. Railwegmodellen. Een korte introductie: ik ben Erik van Zuijlen en heb tot een aantal jaren geleden gewerkt als technisch medewerker eerst bij NS en daarna bij Strukton. Ik was betrokken bij de bouw van

Nadere informatie

aviko s wereld van aardappelen Je kunt zoveel meer (met Aviko)

aviko s wereld van aardappelen     Je kunt zoveel meer (met Aviko) aviko s wereld van Met meer dan 50 jaar ervaring en echte passie voor aardappelen brengt Aviko inspiratie in ieder gerecht. aardappelen www.avikofoodservice.nl www.aviko.be Je kunt zoveel meer (met Aviko)

Nadere informatie

PostMasters Express. Het nieuwe postkantoor.

PostMasters Express. Het nieuwe postkantoor. PostMasters Express Het nieuwe postkantoor VERZENDEN PRINT & DRUKWERK PostMasters Express Het nieuwe postkantoor HET NIEUWE POSTKANTOOR PostMasters Express is de formule in Nederland voor postzaken en

Nadere informatie

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019 Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations Houten 20 juni 2019 Even voorstellen Foto Folkert Folkert Piersma Projectmanager ProRail Sabine van

Nadere informatie

Gewijzigde dienstregeling

Gewijzigde dienstregeling van 25 juli 22 augustus 2010 Gewijzigde dienstregeling rond Arnhem omreizen of bus in plaats van trein! Zwolle Deventer Amersfoort Apeldoorn Zutphen Schiphol Ö Rotterdam Centraal Den Haag Centraal Utrecht

Nadere informatie

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven

Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven Innovatie en samenwerking door Utrechtse bedrijven 2008-2012 Ester Hilhorst Economic Board Utrecht April 2014 Samenvatting Vinger aan de pols Innovatie is sterk verbonden met vooruitgang, vernieuwing en

Nadere informatie

Randstadspoor: meer dan rails leggen. Specialisten buigen zich over financiering. Regio praat mee over dienstregeling NS

Randstadspoor: meer dan rails leggen. Specialisten buigen zich over financiering. Regio praat mee over dienstregeling NS De bouw van stations en spoorverbredingen in de regio Utrecht gaat door, dankzij het projectbesluit van de minister van Verkeer en Waterstaat. Nu zijn de regio en NS aan zet om afspraken te maken over

Nadere informatie

Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn 16 april 2010

Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn 16 april 2010 Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn 16 april 2010 Stijn Elbers (VolkerRail) Erik Helmink (Strukton Rail) 15-4-2010 1 Duurzaam Bouwen op de Hanzelijn. Voorstellen: Mijn naam is Erik Helmink, samen met Stijn

Nadere informatie

Cowboy Dedden gaat de lucht in

Cowboy Dedden gaat de lucht in Cowboy Dedden gaat de lucht in Samen met Paul Keizer vormt hij het duo Space Cowboys. Albert Dedden, beeldend kunstenaar in het Havenkwartier, heeft een duidelijke visie op zijn werk, de stad en de nabije

Nadere informatie

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme

Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Innovatief ondernemerschap in recreatie en toerisme Van idee tot realisatie van innovatie 100,- korting bij inschrijving vóór 1 mei Leergang September - December 2010 Locatie: KvK Eindhoven Innovatief

Nadere informatie

ontwerpateliers voor een Veilige omgeving

ontwerpateliers voor een Veilige omgeving ontwerpateliers voor een Veilige omgeving Ontwerpteam Veilige OmgeVing zoekt kansen Een team van stedenbouwkundigen en veiligheidsexperts vliegt in. Binnen een dag schetsen zij met lokale stakeholders

Nadere informatie

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden

Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols over goederentreinen rijden gemeente Eindhoven Openbare Ruimte, Verkeer lk Milieu Raadsnummer 0 9. RQQ7$. QOI Inboeknummer o9bstoat46 Beslisdatum B&W 9 november 2009 possiernummer 945 55> Raadsvragenuan het raadslid de heer E. Cols

Nadere informatie

Duurzame oplossingen, doeltreffende installaties

Duurzame oplossingen, doeltreffende installaties Duurzame oplossingen, doeltreffende installaties Agro Industrie Particulier Beveiliging Duurzame energie Over ETB van de Beek Elektrotechnische installaties ontwerpen, installeren én onderhouden. En minstens

Nadere informatie

Twice - Catalyst gebouw, TU Eindhoven - Eindhoven

Twice - Catalyst gebouw, TU Eindhoven - Eindhoven Twice - Catalyst gebouw, TU Eindhoven - Eindhoven Contactpersoon Adresgegevens van Oijen De Lismortel 31 06 24356458 5612AR Eindhoven j.vanoijen@brainportdevelopm Nederland ent.nl www.labforrent.nl Bedrijfsinformatie

Nadere informatie

Prognose fietsparkeerplekken station Overvecht Tuindorpzijde

Prognose fietsparkeerplekken station Overvecht Tuindorpzijde Prognose fietsparkeerplekken station Overvecht Tuindorpzijde Actieplan Fietsparkeren Niets is makkelijker dan fietsen naar het station, zeker in grote steden. Veel treinreizigers doen dat, en hun aantal

Nadere informatie

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Geen goede weergave? Klik hier voor de nieuwsbrief op onze website. december 2016 Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren - Boxtel Planning van het project Het project PHS Meteren-Boxtel duurt meerdere

Nadere informatie

Hoog Robuust Organiseren bij Project U-centRaal

Hoog Robuust Organiseren bij Project U-centRaal Project U-centRaal en HRO APOLLO13 Hoog Robuust Organiseren bij Project U-centRaal Mindful Organiseren in de praktijk achtergrond en aanpak 22 januari 2015 Ben Hendriks U-centRaal Bert Slagmolen Apollo13

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie