De huizenmarkt in beweging: stappenplan huis kopen in 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De huizenmarkt in beweging: stappenplan huis kopen in 2015"

Transcriptie

1 De huizenmarkt in beweging: stappenplan huis kopen in 2015 De huizenmarkt en de nieuwste ontwikkelingen worden door veel makelaars nauwlettend in de gaten gehouden. Alhoewel het herstel van de markt nog wat vertraging laat zien, gaan steeds meer mensen over tot de aankoop van een huis. Uit het NVM rapport Vastgoedmarkt in beeld 2014 feiten en cijfers blijkt dat 2014 voorzichtig herstel laat zien. Voor het eerst in drie jaar is de economie gegroeid en dit heeft zo zijn effect op de woningmarkt. Ook het terugkerende vertrouwen van de consument heeft geleid tot positievere cijfers. De Nederlandse huizenmarkt is weer in beweging. U wilt een huis kopen in 2015? Een huis kopen is nu eenmaal niet simpel. Als u voor de eerste keer een huis koopt, komen er enorm veel zaken op u af. Maar waar moet u nu specifiek op letten bij de aankoop van een huis? Want elk jaar worden er wel nieuwe regels ingesteld door de overheid of verandert er iets binnen het hypotheekklimaat. U heeft rekening te houden met heel veel punten: zoals de bedenktijd van de aankoop van een huis, kosten koper en de keuze voor een aankoopmakelaar. Om u meer inzicht te geven in de huizenmarkt, trends en nieuwe regels, heeft Hofstede Makelaardij dit gerichte stappenplan opgesteld. Aankoop huis: 2014 jaar van herstel De vastgoedmarkt laat elk jaar weer veel dynamiek zien. Aan de ene kant liet de markt in 2014 lichtpunten zien zoals licht herstel van de algehele woningmarkt, aan de andere kant stonden er nog veel woningen onder water. De prijzen stegen einde van het jaar met gemiddeld 3,3%. Het herstel van de huizenmarkt dat zijn intrede deed in de tweede helft van 2014, zet door in de eerste helft van dit jaar (2015).

2 (bron: Rapport NVM Vastgoedmarkt in beeld 2014) Het toenemende vertrouwen van de consument en het voorzichtig aantrekken van de arbeidsmarkt hebben een positief effect op de woningmarkt. Volgens het uitgebreide rapport van NVM Vastgoedmarkt in beeld 2014, is de absolute aanjager van het herstel te vinden in de historisch lage hypotheekrente. In 2014 had deze haar bodem bereikt en consumenten durfde weer in te stappen. Ook konden zij in dat jaar nog profiteren van de verhoogde schenkingsvrijstelling. Deze vrijstelling werd ook veel ingezet om extra af te lossen op de reeds uitstaande hypotheek. Een andere positieve ontwikkeling werd in gang gezet door veranderingen in de nieuwbouwmarkt; deze klom weer uit het dal, met name in de tweede helft van In totaal werden, in zowel nieuwbouw als bestaande bouw bijna woningen verkocht. Het herstel zorgt niet alleen voor positivisme onder consumenten; het trekt ook daadwerkelijk meer mensen over de streep om een woning te kopen. De meest opvallende trends en ontwikkelingen in de huizenmarkt komen later in dit whitepaper uitgebreid bod. Nieuwe regels voor het kopen van een huis In 2014 zagen we al een verandering of aanpassing in regels voor de aanschaf van een (eerste) huis. Voor dit jaar zijn er ook weer een aantal aanpassingen en wijzigingen doorgevoerd. Gaat u een huis kopen in 2015? Kijk dan kritisch naar de nieuwe regels voor het kopen van een huis. Het kan u veel voordelen opleveren als u bijvoorbeeld kiest voor de juiste aankoopmakelaar, vooral als u uw eerste huis gaat kopen.

3 Huis kopen - Minder lenen bij hetzelfde inkomen: het Nibud stelt elk jaar vast wat het maximale leenbedrag is bij een bepaald inkomen. Daarbij houden zij rekening met vaste lasten die altijd voorkomen in huishoudens zoals energiekosten, belastingen en boodschappen. Dit jaar heeft het instituut vastgesteld dat het maximale hypotheekbedrag iets lager ligt dan in Dit betekent dat u in 2015 maximaal 103% van de waarde van uw huis mag lenen. Energie neutrale woningen zijn uitzondering: Wist u dat u 3% over de koopsom extra mag lenen omdat u een energie neutrale woning koopt? U moet dit bedrag wel investeren in energiebesparende maatregelen in je woning. Huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG): veel mensen willen een eerste huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie, hoofdzakelijk door de garanties die dit met zicht meebrengt. Zo neemt NHG je restschuld over als u buiten uw schuld uw hypotheek niet meer kan betalen. Tot 1 juli 2015 kunt u een huis met NHG kopen tot een bedrag van euro. (hypotheekbedrag euro)na 1 juli gaat dit aanzienlijk omlaag, naar ongeveer euro (hypotheekbedrag euro). Verplicht aflossen: deze eerder aangekondigde verandering wordt nu definitief. Het is in dit proces erg belangrijk dat u goed kijkt en samen met uw hypotheekadviseur en/of makelaar overlegd wat u maximaal kunt lenen. U moet namelijk uw afgesloten hypotheek na 30 jaar helemaal hebben afgelost. Eerste huis kopen? de afgelopen jaren is er veel veranderd aan de regels voor het kopen van een huis, hypotheek en hypotheekrenteaftrek. In 2014 kon iedereen u belastingvrij een bedrag schenken voor een huis, in 2015 is deze regeling beperkt tot een schenking van maximaal euro. Conclusies huis kopen & regels in 2015 In 2015 zijn er dus veel veranderingen in de regels aangaande het kopen van een huis. Een huis kopen blijft een spannende maar vooral leuke uitdaging; het staat niet voor niets in de top 5 van meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Kon u in 2014 nog meer hypotheek krijgen met uw inkomen, in 2015 zien wij dat dit wat lager is. Ook daalt het maximale aankoopbedrag met Nationale Hypotheek Garantie. Als u een hoog inkomen hebt, dan kunt u dit jaar iets minder hypotheek aftrekken.

4 Stappenplan huis kopen 2015 Een huis kopen is niet simpel. Als u de eerste keer een huis koopt, komt u dingen tegen waar u waarschijnlijk nog niet eerder mee te maken hebt gehad. Om u als kopende partij te informeren over de stappen die u gaat doorlopen biedt dit whitepaper u gerichte handvatten voor de aankoop van een huis. Stappenplan huis kopen Maak vooraf een berekening hoeveel u maximaal kunt lenen en wat de bijbehorende maandlasten zullen zijn 2. Ga na of de verkoper niet teveel vraagt; of de vraagprijs goed is. Uw aankoopmakelaar kan u in dit proces goed begeleiden en adviseren over de juiste prijs 3. U kunt een huis kopen met een bouwkundige keuring om verborgen gebreken te ontdekken. Vooral bij oudere huizen is dit verstandig 4. Soms is het mogelijk om een optie op een huis te nemen, dit geeft u een paar dagen bedenktijd. Wist u dat u zelfs een paar dagen kunt proefwonen in uw mogelijk nieuwe huis? Uiteraard verschilt dit per makelaar en verkopende partij 5. Tekent u het koopcontract? Dan heeft u nog 3 dagen bedenktijd waarin u zonder opgave van reden de koop kunt ontbinden. 6. Sluit de juiste verzekeringen af, zoals een opstalverzekering 7. U heeft het recht om voor de koop van uw huis de woning nogmaals te bekijken 8. Laat een ontbindende voorwaarde opnemen voor een periode waarbinnen u uw hypotheek definitief kunt afsluiten. Mocht dit niet lukken dan kunt u de koop nog kosteloos ontbinden. 9. Tekent u de transportakte bij de notaris, dan is de koop definitief 10. Koopt u een appartement, houdt u dan rekening met de Vereniging van Eigenaren Uiteraard is de aankoop van een huis afhankelijk van uw persoonlijke situatie, inkomen en wensen. Er komen veel vragen op u af zoals zelf een huis kopen of met behulp van een aankoopmakelaar? of waar moeten wij op letten in onze specifieke situatie? en hoeveel kamers hebben wij nodig? of kiezen wij voor een appartement of huis?. Een aankoopmakelaar kan u helpen bij het maken van de juiste beslissing en adviseren wat het beste aansluit op uw persoonlijke situatie. Huis kopen? Waarom Hofstede makelaardij als aankoopmakelaar Een woning kopen is niet iets dat u dagelijks doet. Het is daarom prettig als iemand u goed advies kan geven over de huidige woningmarkt, bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden, gemeentelijke bepalingen en het uitbrengen van een scherp, maar realistisch onderhandelingsbod. Een NVM-aankoopmakelaar kan u hierbij gericht helpen.

5 Tips tijdens & vrijblijvend servicegesprek Wij hebben ook wat leuks voor u: ons servicegesprek! Tijdens ons servicegesprek leggen wij u uit wat het aankooptraject inhoudt, waar u specifiek op moet letten en krijgt u goede tips om een woning aan te kopen. Al uw vragen over het huis dat u wilt kopen, beantwoorden wij met plezier. U bent zo goed voorbereid op een onbezorgde aankoop van uw huis. Over Hofstede Makelaardij Zoekt u een NVM woningmakelaar voor de aankoop, verkoop of taxatie van uw woning? Bij Hofstede Makelaardij bent u in vertrouwde NVM makelaarshanden! Met 6 makelaarskantoren in de regio tussen de rivieren, is Hofstede Makelaardij een van de grotere NVM woningmakelaars van Nederland. Met een vrijblijvend verkoopadvies en een gratis waardebepaling van uw koopwoning, weet u Hofstede Makelaardij precies waar u aan toe bent! Ditzelfde geldt voor ons unieke, vrijblijvende servicegesprek bij aankoop. U kunt zo wel overwogen de beslissing nemen om je woning te verkopen of een andere woning aan te kopen. Lees hier meer over aankoopbemiddeling en over huizen kopen bij Hofstede Makelaardij.

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest?

Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Wat je moet weten als je een hypotheek kiest? Als je een hypotheek af gaat sluiten, moet je aan een heleboel dingen denken. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje. Klik op de doorlinks hiernaast

Nadere informatie

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek Bijlage: Toelichtingen en tips Toelichting Tip 1 - Verloop en tijdsduur 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Het afsluiten

Nadere informatie

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning hypotheken Kies de beste lening voor uw woning kies de beste lening voor uw woning Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 04 Uw woning en de belasting Welke belastingvoordelen

Nadere informatie

een eigen huis kopen met zekerheid voor nu én later

een eigen huis kopen met zekerheid voor nu én later een eigen huis kopen met zekerheid voor nu én later Inhoud Uw koopwoning dichterbij 3 Betaalbaar en minder risico 4 U bent eigenaar 7 Kiezen voor een eigen huis 8 Waar kunt u op rekenen? 11 2 Uw koopwoning

Nadere informatie

Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Op zoek naar je droomwoning 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen 6 Stap 1: Geschikte woning zoeken

Nadere informatie

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek.

Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Triodos Bank. Waar u op moet letten bij het zoeken van de juiste hypotheek. Vragen? Heeft u vragen, neemt u dan contact op met Triodos Bank via telefoon 030 693 65 11 of mail naar info@triodos.nl. Een

Nadere informatie

Een betaalbare hypotheek: nu en straks

Een betaalbare hypotheek: nu en straks Een betaalbare hypotheek: nu en straks Informatie voor starters op de woningmarkt Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2013 Inhoudsopgave [Heading

Nadere informatie

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u?

De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? De rente stijgt: welke gevolgen heeft dat voor u? Onafhankelijke informatie voor consumenten Wat is renterisico? Als u geld nodig heeft, kunt u een lening afsluiten. U moet het geleende geld wel terugbetalen.

Nadere informatie

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders

Woongenot. Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur. Leven & Geld. de pannen. energie van. Droomhuis kopen is voor iedereen anders Leven & Geld Woongenot Droomhuis kopen is voor iedereen anders Kinderen helpen met hun koophuis veilig onder de pannen Krijgt u al energie van de zon? Woontrends 2014-2015 Breng zon en natuur in uw interieur

Nadere informatie

I Waarom Slimmer Kopen slimmer is

I Waarom Slimmer Kopen slimmer is I Waarom Slimmer Kopen slimmer is De prijs, de hoge maandlasten en de risico s. Dat zijn doorgaans de redenen die iemand ervan weerhouden een (andere) woning te kopen. Geldt dat ook voor u? In dat geval

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

Voorwaarden. Hypotheek. Uw rechten en plichten, van offerte tot en met aflossing nummer 15/001. Hypotheek. fbto.nl

Voorwaarden. Hypotheek. Uw rechten en plichten, van offerte tot en met aflossing nummer 15/001. Hypotheek. fbto.nl Voorwaarden Hypotheek Uw rechten en plichten, van offerte tot en met aflossing nummer 15/001 > Hypotheek fbto.nl Voorwaarden FBTO Hypotheek Inhoud Inhoud Wie zijn wij? 7 Uitleg van woorden 8 Algemeen 10

Nadere informatie

Informatiepakket. Wie is Freo? Freo Specialist in online lenen

Informatiepakket. Wie is Freo? Freo Specialist in online lenen fre.ifpk.01-04-15 Freo Specialist in online lenen Bij ons leent u tegen scherpe tarieven. Dit gebeurt op een eerlijke, zorgvuldige en verantwoorde manier. Met onze persoonlijke service en duidelijke voorwaarden

Nadere informatie

Studiefinanciering? of sparen voor de studie van uw kinderen

Studiefinanciering? of sparen voor de studie van uw kinderen Studiefinanciering? of sparen voor de studie van uw kinderen De studiefinanciering gaat in september 2015 drastisch veranderen. Het zogenaamde leenstelsel wordt geïntroduceerd. Dat heeft heel veel financiële

Nadere informatie

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Je woning verkopen 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen? 6 Stap 1: Vraagprijs bepalen 8 Stap 2:

Nadere informatie

WONING VERKOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

WONING VERKOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer. WONING VERKOPEN Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u uw huis verkoopklaar moet

Nadere informatie

Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken

Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken U heeft een hypotheek aangevraagd bij de ING. Een hypotheek brengt aanzienlijke financiële

Nadere informatie

Zaken die niet meer zo zeker zijn

Zaken die niet meer zo zeker zijn Een goed gesprek over Zaken die niet meer zo zeker zijn Met u praten wij vaak over zekerheid. Dat is namelijk ons vak: het organiseren van uw zekerheid. Dat kan op vele manieren. Bijvoorbeeld door verstandig

Nadere informatie

aankoop verkoop verbouwing taxatie financiering verzekering MijnGemak contact Hollands Noorden Wonen Álles geregeld & verzekerd

aankoop verkoop verbouwing taxatie financiering verzekering MijnGemak contact Hollands Noorden Wonen Álles geregeld & verzekerd L PRETTIG E E V N Wonen Hollands Noorden Álles geregeld & verzekerd aankoop verkoop verbouwing taxatie financiering verzekering MijnGemak contact Inhoudsopgave Uw woning aankopen.....................................................

Nadere informatie

Eigen huis verliest gouden glans

Eigen huis verliest gouden glans Eigen huis verliest gouden glans Visie op de Nederlandse huizenmarkt 2015-2025 ING Economisch Bureau Maart 2015 Wat moeten huizenkopers weten? Trends op de woningmarkt tot 2025 Een koophuis is geen investering

Nadere informatie

ALGEMENE HYPOTHEEKINFORMATIE

ALGEMENE HYPOTHEEKINFORMATIE ALGEMENE HYPOTHEEKINFORMATIE ADVIES MET HET LUYTEN ADVIESGROEP betrouwbaar beter Bredaseweg 65 Kantoorgebouw de Havik 4872 LA ETTEN-LEUR Tel. (076) 5021087 Fax (076) 5021604 Email info@luyten.nl Internet

Nadere informatie

Voorwaarden Centraal Beheer Achmea Hypotheek

Voorwaarden Centraal Beheer Achmea Hypotheek Voorwaarden Centraal Beheer Achmea Hypotheek CBVL 15/001 Wat wilt u weten? Wie zijn wij? 1 Uitleg van woorden 2 Algemeen 2.1 De aanvrager 10 2.1.1 Kan iedereen een hypotheek krijgen? 10 2.2 De woning 10

Nadere informatie

Een hypotheek die past bij uw leven

Een hypotheek die past bij uw leven AEGON Hypotheken Een hypotheek die past bij uw leven Inhoudsopgave Een eigen huis, een eigen hypotheek 4 AEGON Bankspaarhypotheek 7 AEGON SpaarHypotheek 8 AEGON LevenHypotheek 10 AEGON Levensloop Hypotheek

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

Wat u moet weten over beleggen

Wat u moet weten over beleggen Rabo BedrijvenPensioen Wat u moet weten over beleggen Beleggen voor het Rabo BedrijvenPensioen Uw werkgever betaalt pensioenpremies voor het Rabo BedrijvenPensioen. In deze brochure leest u hoe we deze

Nadere informatie