Implementatie van aanbevelingen uit rapportage Biogasveiligheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Implementatie van aanbevelingen uit rapportage Biogasveiligheid"

Transcriptie

1 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 0.1: O 0.2: O 1.1: M 1.2a: 1.2b: 1.3: Werk naar de toekomst toe voor bestuurlijke overleggen minimaal met een beknopte actielijst per overleg. Werk naar de toekomst toe voor ambtelijke werkgroepen met minimaal: (i) een opdrachtformulering, (ii) een beknopte actielijst per overleg en (iii) een evaluatie van de uitwerking van de opdracht op proces en inhoud. Stel een EVD op voor de rwzi Tubbergen om hiermee de situatie ter plaatse in kaart te brengen. Wees bij de oplevering van elk project alert op de documenten die de leverancier moet opleveren en die weer relevant zijn voor de EVD en voor beheer. Wees bij de oplevering van elk project alert op de documenten die de leverancier moet opleveren en die weer relevant zijn voor de EVD en voor beheer. Inventariseer vanuit de financiële (activa-) administratie (economische levensduur) voor elke rwzi welke financiële investeringen hiervoor in het verleden zijn gedaan (incl. de hiervoor geldende afschrijvingstermijnen en componenten), Gebruik deze gegevens als hulpmiddel bij de ramingen voor de toekomstige herprogrammeringen van de rwzi s transparantie transparantie &O (Wiegmans) &O (Wiegmans) W&Z (Van de Aa) O&A (Van der Linden) Afgerond T&D (esten) Afgerond cq O&A (van eek / ter Horst) Alle bestuurlijke overleggen hebben een agenda en actielijst. Doorlopend Afhankelijk van de opdracht van de werkgroep zal mede in afstemming met de opdrachtgever in de toekomst de noodzaak en vorm bepaald worden van opdracht, voorgangsrapportage en evaluatie. innen het ontwikkelperspectief van de organisatie wordt verder gewerkt aan de versterking van de relatie opdrachtgever opdrachtnemer Onderzocht zal worden of het opstellen van een EVD voor de locatie Tubbergen noodzakelijk is. Hierbij wordt zowel gebruik gemaakt van interne als van externe expertise innen projecten loopt een actie ter verbetering van de overdracht van het projectresultaat aan de staande organisatie. Hiervoor worden goede afspraken opgesteld (over bv. benodigde documentatie, garanties en onderhoudsregimes) en een overdrachtsformulier. Eind 2016 Tussen eheer en Onderhoud zijn werkafspraken gemaakt over oplevering van onderhoudstaken. Zo is Onderhoud bv verantwoordelijk voor de actualisatie van het Onderhoud eheer Systeem (OS) na afronding van het project. Deze check is een extra hulpmiddel wat gebruikt kan worden bij (her)programmering. Voorwaarde hiervoor is echter een volledig gevuld Onderhoud eheer Systeem. Dit zal voor de 4 biogasinstallaties eind 2015 op orde zijn. Voor de overige installaties is dit op zijn vroegst medio 2016 mogelijk waardoor deze gegevens gebruikt kunnen worden bij het opstellen van de egroting 2017.

2 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 1.4: 1.5: O 1.6: O 1.7: M 1.8: (technische levensduur). Gebruik de informatie van de jaarlijks vrijvallende kapitaallasten (van in het verleden gepleegde investeringen) als check-up voor toekomstige investeringen in de lopende planperiode. Optimaliseer bij de bouw van de energiefabriek Hengelo de mogelijkheid van de techniek van magnesium-dosering. Dit kan het percentage droge stof omhoog brengen en geeft een jaarlijkse exploitatiebesparing van circa per proces-punt droge stof. etrek bij de lopende actualisatie van de slibstrategie voor geheel Vechtstromen een herijking van de verwachte aanvoer slib per slibgistingsinstallatie en kom van hieruit tot realistische streefdoelen m 3 biogas. ezie hoe de daadwerkelijke meting en registratie van het aantal m 3 biogas in de praktijk kan worden verbeterd (inclusief een harmonisatie hiervan voor het gehele gebied van Vechtstromen). ezie hoe de voor het technisch jaarverslag zuiveringen aangeleverde gegevens kunnen worden geverifieerd, alsmede hoe het eigenaarschap voor het technisch jaarverslag is georganiseerd. kans kans transparantie O&A (van eek / ter Horst) O&A (Nonnekens) O&A (Ellenbroek) W&Z (Hoogeveen) W&Z (Hoogeveen) Deze check is een extra hulpmiddel wat gebruikt kan worden bij (her)programmering. ij het opstellen van de egroting 2016 zal hiervan gebruik gemaakt worden. Na opstart Energiefabri ek Afgerond Deze aanbeveling betreft geen directe bijdrage aan veiligheid maar een mogelijke kans op de vermindering van exploitatiekosten. innen het technologische onderzoeksprogramma wordt al gekeken naar deze mogelijkheid. Eventuele kansen zijn echter pas te bepalen nadat de Energiefabriek operationeel is. Het model voor de slibstrategie is gereed waarmee de verwachte aanvoer van slib op korte en langere termijn inzichtelijk gemaakt is. Op basis van het model zal eheer streefdoelen opstellen cq herijken over de biogasproductie Er zal een inventarisatie cq harmonisatie worden gedaan van de bestaande meetmethoden en instrumenten. Tevens zal een procedure worden opgesteld voor de periodieke toetsing van de gasproductie met de hoeveelheid afgevoerd slib Onderzocht zal worden of het opstellen van een technisch jaarverslag noodzakelijk dan wel nuttig is. Hiernaast zal sowieso jaarlijks een integrale check gedaan worden op de data die verzameld zijn. Dit om ervoor te zorgen dat data betrouwbaarder wordt.

3 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 1.9 M 1.10: 1.11: O 1.12: ezie hoe het percentage afgefakkeld biogas in Emmen, Enschede, Hengelo en Goor kan worden gereduceerd en hoe het surplus aan biogas een alternatieve bestemming kan krijgen. Herformuleer de afspraken voor de allocatie van de vervangingsinvesteringen onderhoud zodat hiervan een deel beschikbaar is voor onderdelen die onverhoopt bij een inspectie worden afgekeurd. Indien sprake is van een verlaging van kredietvoorstellen/keuzes bij herprogrammering investeringsbudgetten: leg de risico-afweging schriftelijk vast en deel de consequenties van de gevolgschade voor de bedrijfsvoering (bijvoorbeeld de consequenties voor andere exploitatielasten) met het bestuur. Zet in 2015 het geformuleerde beleid voort rondom de onderliggende keuzes die in de programmering van de investeringen worden gemaakt. Met behulp van de afwegingscriteria [(i) reeds in uitvoering, (ii) juridische, harde afspraken, (iii) belang van beheerinvesteringen voor goede staat assets en (iv) voldoen aan arbo- en kans W&Z (Hoogeveen) Na afronding van de technische maatregelen op de biogasinstallaties zal affakkelen alleen nog voorkomen bij (ver)storingen of calamiteiten. Deze zijn niet helemaal te voorkomen maar binnen de bedrijfsvoering wordt gestuurd op een zo gelijkmatige aanvoer van slib en het afsluiten van onderhoudscontracten waardoor de gevolgen van storingen zo beperkt mogelijk zijn. W&Z (Kuiper) Afgerond Er zijn werkafspraken gemaakt waardoor er per jaar een vooraf bepaald budget beschikbaar is. Hierbij is eveneens het mandaat geregeld voor het afhandelen van de werkzaamheden door eheer. transparantie O&A (van eek / ter Horst) O&A (van eek / ter Horst) Afgerond cq Afgerond cq innen Vechtstromen wordt deze aanbeveling reeds toegepast bij de herprogrammering. innen Vechtstromen wordt deze aanbeveling reeds toegepast bij de herprogrammering.

4 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 1.13: 1.14a 1.14b: veiligheidseisen] wordt geborgd dat de noodzakelijke investeringen voor de biogasveiligheid niet onnodig worden getemporiseerd. Zet in 2015 het geformuleerde beleid voort waarbij het onder dringende omstandigheden mogelijk moet zijn om af te wijken van het investeringskader (inclusief randvoorwaarden voor het wel of niet voldoen aan de lastendrukontwikkeling kaders bestuursakkoord). Herformuleer voor waterschap Vechtstromen welke principes van risicogericht onderhoudsmanagement van toepassing zijn. Stem hiermee het onderhoud helder en eenduidig af op de bedrijfsdoelstellingen van de primaire processen. epaal vervolgens de hieruit voortvloeiende meerjarige exploitatie- en vervangingsinvesteringsbudgetten. Maak goede afspraken welke onderhoudszaken onder het dagelijks beheer vallen en welke onderhoudszaken worden aangemerkt als groot onderhoud, zodat dit niet tussen de wal en het schip belandt. O&A (van eek / ter Horst) Afgerond cq In geval zich een onverwachte situatie voordoet zal dit, inclusief gedegen risico-inschatting op het gebied van kosten en baten, aan het bestuur worden voorgelegd. T&D (esten) Aan het actualiseren van de bedrijfsdoelstellingen (als uitgangspunt voor het bepalen van het niveau van het onderhoud) wordt door het primaire proces gewerkt. Zo snel deze bepaald zijn zullen deze als uitgangspunt worden meegenomen in het risico-gericht onderhoud. W&Z (Hoogeveen) Afgerond In een werkafsprakendocument tussen W&Z en het team Techniek en Onderhoud van de eenheid T&D worden afspraken gemaakt over wat is werkplan en wat is dagelijks onderhoud. Jaarlijks geven de teamleiders W&Z opdracht tot uitvoering van het werkplan Onderhoud en voor een budget wat gereserveerd is voor storingen. Ook zijn er afspraken gemaakt over het opvolgen van inspecties. Periodiek zijn er verschillende niveaus van werkoverleggen en twee maal per jaar worden de werkafspraken geëvalueerd. W&Z is opdrachtgever van het werkplan, vervangingsinvesteringen en Optimalisatie zuiveringswerken en Arbo. Het opdrachtgeverschap van de vervangingsinvestering en

5 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan optimalisatielijst is belegd bij de programmacoördinator W&Z. Twee medewerkers W&Z bereiden de hiervoor genoemde werken voor waardoor eenduidigheid en efficiency geborgd is en er geen werkzaamheden tussen wal en schip vallen. 1.15: 1.16: M 1.17: M ezie bij de actualisatie van de risicoinventarisatie weerstandsvermogen t.b.v. het komende jaarverslag 2014 welke risico s zijn gemoeid met biogasveiligheid. Actualiseer hierbij risico s zoals: (i) uitval gistingstank met bijkomende gevolgen en (ii) significant hoger elektriciteitsverbruik als gevolg van een calamiteit. ezie hoe invulling kan worden gegeven aan één van de aanbevelingen vanuit het rapport iogasveiligheid op rioolwaterzuiveringsinstallaties Waterkracht door als eerste stap te werken aan uniformiteit in opzet en toepassing van organisatorische aspecten en documenten (bijvoorbeeld: RI&E s, EVD s, werkvergunningen, protocollen e.d.). Draag zorg voor het op orde hebben van de administratieve organisatie voor de biogasveiligheid (onder meer: RI&E s en EVD s) en het in de toekomst op orde houden hiervan. transparantie &O (van Mensvoort) AM-team O&A (Fortkamp op korte termijn) en W&Z (Hoogeveen/Ti mmer ) Afgerond ij de bepaling van het weerstandsvermogen in het jaarverslag 2014 zijn de risico s gemoeid met biogasveiligheid beoordeeld en meegenomen in het risico Geen goed inzicht in staat van onderhoud. Hiernaast is er in de tekst speciaal aandacht besteed aan veiligheid. Lange termijn omdat consensus bereikt moet worden en iogasveiligheid is een thema van aandacht binnen Waterkracht maar kan op dit moment WVS nog niet concreet helpen. Daarom wacht WVS hier nu niet op en ontwikkelt de biogasveiligheid in lijn met de bindende landelijke arbocatalogus voor waterschappen die medio augustus gepubliceerd wordt. Ook Waterkracht dient zich te houden aan de Arbocatalogus omdat hierop door de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) gehandhaafd wordt. innen het project iogasveiligheid (technische maatregelen) wordt de administratie op orde gebracht. Dit is uiterlijk eind 2015 gereed. Na overdracht aan eheer betreft het een e actie.

6 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 1.18: 1.19: M ezie hoe de organieke plaatsing van zowel de beleidsadviseur als de drie medewerkers Arbo en Milieu bij de ondersteunende eenheid esturen en Organiseren zich verhoudt tot het belang van een goede aansluiting bij de werkvloer. Een alternatief kan zijn het onderbrengen van de drie medewerkers Arbo en Milieu bij het bedrijfsbureau van de eenheid Watersysteem en Zuiveren. Stel als MT (zo mogelijk nog in het 1 e kwartaal 2015) het Arbo-beleid vast voor waterschap Vechtstromen, met daarbij de volgende aandachtspunten: definieer het thema Veiligheid als onderdeel van de sturing (programma 3) en leg ook de inhoudelijke verantwoordelijkheden voor de lijn-organisatie vast (via programma 1 en 2); formuleer hierin ook een duidelijke paragraaf rondom biogasveiligheid waarin enerzijds de verantwoordelijkheden van het MT (als werkgever) worden vastgelegd en anderzijds de eigen verantwoordelijkheden van de medewerkers worden vastgelegd; &O (Van Mensvoort) &O Er is een opdracht verstrekt aan een externe adviseur om te adviseren over het op te stellen Strategisch Arbo eleid. Onderdeel van dit plan is een duidelijke keuze van de plaats van de Arbo organisatie binnen de totale organisatie. elangrijk hierbij is dat de Arbo afdeling invloed heeft op het Arbo beleid en -denken binnen de hele organisatie. Als onderdeel van de opdracht aan het externe bureau zal met name ook gekeken worden hoe andere waterschappen en/of organisaties met een verhoogd veiligheidsrisicoprofiel de Arbo in hun organisatie hebben geïntegreerd. In dit strategisch beleid wordt niet alleen naar biogasveiligheid gekeken maar naar veiligheid op alle terreinen. De afronding van het Strategisch Arbo eleid is voorzien in september Het Strategisch Arbo eleid zal in september 2015 afgerond worden en kan daarna in oktober 2015 vastgesteld worden. In dit strategisch beleid zullen de genoemde aanbevelingen meegenomen worden.

7 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 2.1: 2.2: W 2.3: W neem hierin ook de actuele inzichten mee vanuit het rapport iogasveiligheid op rioolwaterzuiveringsinstallaties Waterkracht en de (concept-)arbocatalogus. etrek in de afweging voor waterschap Vechtstromen welke voordelen het heeft om een arbozorgsysteem op basis van bijvoorbeeld OHSAS in te voeren (inclusief periodieke (aanvullende) externe audits [met alleen toets van de administratieve processen] ) versus een externe audit met een toets van de technische processen zelf. Herintroduceer het instrument van interne periodieke inspecties door de teamleider en eenheidsmanager om zo direct op de werkvloer in gesprek te zijn over de (biogas)veiligheid en leg de uitkomsten hiervan schriftelijk vast. Harmoniseer dit voor alle vier slibgistingsinstallaties. Laat het slibgistingsteam Emmen periodiek een interne audit verrichten op de slibgistingsinstallaties Enschede, Hengelo en Goor (en vice versa) om zo direct op de werkvloer in gesprek te zijn over de (biogas)veiligheid en leg de uitkomsten hiervan schriftelijk vast. &O &O &O Het concept operationeel arboplan volgt in grote lijnen al de OHSAS norm en is in januari 2015 door KIWA getoetst aan deze norm met als resultaat dat het met een beperkt aantal aanpassingen certificeerbaar is. Een auditsysteem is hiervan onderdeel en wordt verder uitgewerkt. Met KIWA zijn recentelijk afspraken gemaakt om de werking van het arbobeleid na de uitrol te gaan toetsen. Met het opstellen van het Strategisch Arbo eleid wordt de keuze gemaakt voor een veiligheidsmanagement systeem Leidinggevenden uit alle lagen die met medewerkers in gesprek gaan over o.a. veiligheid maakt onderdeel uit van het Strategisch Arbo eleid. SMAT (spreek mensen aan techniek) is zo n werkwijze die hierbij onderzocht wordt op bruikbaarheid. Hierbij zal niet alleen specifiek naar biogasveiligheid gekeken worden maar ook naar bv stoom of H2S In het plan van aanpak van de werkgroep biogasveiligheid eheer en Arbo staat als knelpunt dat de expertise over de locaties niet adequaat verbonden is. ij elkaar auditen maakt onderdeel uit van het zoeken naar een betere verbinding tussen de locaties.

8 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 2.4: K 2.5: K 2.6: K 2.7: K Harmoniseer het beleid rondom toolboxen biogasveiligheid. Laat de senior-medewerker zuiveren van de slibgistingsinstallaties Enschede, Hengelo en Goor een workshop verzorgen voor de medewerkers van de slibgistingsinstallatie Emmen (en vice versa) om zo direct op de werkvloer in gesprek te zijn over de (biogas)veiligheid en leg de uitkomsten hiervan schriftelijk vast. ezoek als team van beheer-, onderhouds- en project- en Arbomedewerkers andere organisaties die van doen hebben met (bio)gasveiligheid (bijvoorbeeld: Shell, de NAM of een ander waterschap) en trek lering uit de daar geldende: (i) veiligheidscultuur, (ii) stand van techniek en (iii) wijze van organisatie. ezie of de noodzakelijke kwantiteit en kwaliteit van de eigen medewerkers in voldoende mate meegroeit met nieuwe technologieën zoals: de vervanging WKK s en de TDH-reactor energiefabriek Hengelo versus de vraag of de beheer- en onderhoudsactiviteiten gezien de complexiteit hiervan en de risico s beter kunnen worden uitbesteed. Zet het initiatief voort om concreet met de brandweer- en hulporganisaties te oefenen op calamiteitensituaties bij de &O &O Dit systeem loopt inmiddels, eerste toolboxen betreffende werkvergunningen zijn inmiddels al gegeven. Relevante toolboxonderwerpen die nog georganiseerd moeten worden zijn al met de teamleiders gedeeld, de toolbox momenten worden ingepland in een jaarkalender bij eheer en Arbo Een bezoek met een delegatie van WVS aan een NAM locatie zal worden georganiseerd. Allen Doorlopend Vanuit Arbo is het initiatief dat alle medewerkers die aan of met de biogasinstallaties werken een opleiding volgens internationale standaard (IEC) gaan volgen (ongeveer 20 personen hebben deze al gehad in 2013), ieder op hun aandachtsgebied (onderhoud/ beheer / elektrisch/etc.). Gasmeetcursussen zijn in februari 2015 al afgerond. Deze opleidingen passen binnen de uitgangspunten van Waterkracht op dit thema. We kijken verder kritisch voor welke werkzaamheden uitbesteden wenselijk is of niet ivm de veiligheid. &O Er zijn gesprekken geweest met de brandweer over aanvalsplannen en oefenen op de rwzi Emmen. Voor Enschede, Hengelo en Goor moeten deze gesprekken nog plaatsvinden. Een en ander zal worden

9 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 2.8: K 3.1: 3.2: slibgistingsinstallaties. Participeer als waterschap Vechtstromen actief in het auditteam biogasveiligheid Waterkracht en benut de geboden handvaten voor keuringen en opleidingen vanuit het rapport projectteam biogasveiligheid Waterkracht. Overweeg de invoering van een veiligheidsbeheerssysteem. Deze kan worden opgezet met behulp van de OHSAS-indeling met als kapstok de Nederlandse Technische Afspraak 8620 (NTA 8620). Leg de verantwoordelijkheid voor het veiligheidsbeheerssysteem bij voorkeur neer bij de primaire eenheid Watersysteem en zuiveren / bedrijfsbureau, zodat het eigenaarsschap zowel formeel als inhoudelijk bij de primaire eenheid wordt beleefd. Overweeg of hiervoor binnen het bedrijfsbureau een afzonderlijke functie ATEX-coördinator moet worden gecreëerd. Leg in het veiligheidsbeheerssysteem onder meer vast welke installaties en/of onderdelen (ATEX) geïnspecteerd moeten worden, in welke frequentie en welke instanties bevoegd zijn om deze te keuren. Verder is het van belang om de &O &O (Mittendorff / van Eden) &O meegenomen in de reguliere HV-organisatie zoals die vanaf januari 2014 binnen Vechtstromen opgezet is Het waterschap is ambtelijk vertegenwoordigd in Waterkracht én de werkgroep arbocatalogus voor dit thema. Auditen bij elkaar vanuit Waterkracht is in 2014 al aan de kartrekker voorgesteld, en is ook onderwerp van discussie, maar nog geen feit. Tot die tijd zal een eigen auditoplossing gezocht worden Met het opstellen van het Strategisch Arbo eleid zal de gekozen worden voor een veiligheidbeheerssysteem. Hierbij wordt naar alle veiligheidsterreinen gekeken. Zie hiervoor ook de punten 1.18, 1.19 en In het operationeel arboplan is vastgelegd dat de installaties in veilige staat (technische integriteit) moeten verkeren door opname in een veiligheidsbeheerssysteem. Voor de uitvoering hiervan (keuring, inspecties, e.d.) stelt beheer ism T&O een onderhoudsplan op wat geborgd wordt in Maximo (onderhoudsbeheersysteem).

10 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 3.3: 4.1: frequentie te kennen, aanbevelingen op te volgen en de uitgevoerde inspecties schriftelijk te borgen. Indien inspecties leiden tot afkeuringen dient dit in alle gevallen bekend te zijn bij minimaal de teamleider. Geef opnieuw invulling aan een zogeheten ATEX-team voor het gehele gebied van Vechtstromen. innen dit ATEX-team kunnen alle ATEXgerelateerde onderwerpen worden uitgewisseld en geborgd, alsmede kunnen de contacten worden onderhouden met het op te starten Waterkrachtbiogasveiligheidsteam. Gelet op het eigenaarsschap heeft het de voorkeur om het ATEX-team te laten voorzitter door een teamleider zuiveren. Definieer wat het eigenaarschap van de slibgistingsinstallaties inhoudt en beleg deze (opdrachtgevende) rol bij de eenheidsmanager Watersysteem en zuiveren (eindverantwoordelijke) en delegeer deze rol door naar de teamleider(s) zuiveren die deze taak wegzetten bij de opdrachtnemer: de senior-medewerkers zuiveren. De afgeleide verdeling van de taken- &O W&Z (Hoogeveen) Afgerond cq Voor het uitwisselen van ATEX gerelateerde onderwerpen en kennis voor zowel binnen als buiten het waterschap is een ATEX team een goede werkwijze. orging van biogas veiligheid en Atex conformiteit dient echter via daarvoor geldende borgingsprocedures en structuren te lopen. In maart 2015 is deze werkgroep opnieuw opgestart. Het voorzitterschap was al belegd bij eheer maar is in 2014 tijdelijk door de Arbo adviseur overgenomen. Het definitieve voorzitterschap dient nog nader bepaald te worden. Hierbij verdient het de aanbeveling dat de voorzitter Arbo gericht is. Een arbolid van deze werkgroep is ook lid van Waterkracht waardoor ook de koppeling met waterkracht gemaakt is Deze aanbeveling wordt meegenomen in het Arbo team wat verantwoordelijk is voor onder andere de biogasveiligheid. Vanuit de gedachte van Management of Change wordt vastgelegd wat de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn in het dagelijkse beheer en onderhoud aan de installaties.

11 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 4.2: 4.3: O 4.4: verantwoordelijkheden-bevoegdheden voor de inhoudelijke deelonderwerpen rondom biogasveiligheid kan concreet worden bepaald bij de opzet van een veiligheidsbeheerssysteem (zie aanbeveling 3.1). Harmoniseer voor alle slibgistingsinstallaties de invulling voor de rol van de gedelegeerd opdrachtnemer (voor zowel de waterlijn als de sliblijn). Het eenduidig beleggen van deze rol bij één functionaris heeft uit oogpunt van integrale bedrijfsvoering op de rwzi de voorkeur. Zorg voor een goede doorvertaling van de beleidsdoelen uit de programmabegroting van het bestuur naar de jaarplannen van de eenheidsmanager en vervolgens naar de teamplannen van de teamleiders en van hieruit naar de resultaatsafspraken medewerkers. Zorg voor een goede tactische doorvertaling van de arbodoelen uit het (concept-) Arbo-beleidsplan en verbeterpunten uit RI&E s en EVD s naar de jaarplannen van de eenheidsmanager en vervolgens voor een goede operationele doorvertaling naar de teamplannen (inclusief een doorvertaling W&Z (Hoogeveen) &O (edrijfskundige n) &O Afgerond Hierover zijn binnen eheer werkafspraken gemaakt over taken en verantwoordelijkheden van de seniormedewerkers. Hierin is eveneens aandacht besteed aan horizontale vervanging van functionarissen Deze aanbeveling zal in de volgende cyclus worden meegenomen in het format van het eenheidsplan en het teamplan en als vast agendapunt opgenomen worden in de planningsgesprekken KPI s (kritische prestatie indicatoren) op veilig werken zijn onderdeel van het operationele arbobeleid en worden verder uitgewerkt mbv planning&control. Een belangrijke arbo indicator is een periodiek overzicht van incidenten en de oorzaken daarvan. Het Topdesksysteem waarin alle incidenten na melding geregistreerd worden kan overzichten genereren.

12 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 4.5: W naar bruikbare, meetbare Arboindicatoren voor het HRsturingsdashboard) van de teamleiders en van hieruit naar de resultaatsafspraken medewerkers. Heb mede via het ontwikkelspoor Cultuurontwikkeling aandacht voor de volgende zaken: permanent aandacht voor de gedragscomponent en bewustwording bij de medewerkers met betrekking tot de risicobeleving van de (biogas)veiligheid; de voorbeeldrol van het management als het gaat om (biogas)veiligheid; (biogas)veiligheid als structureel thema in de gesprekken van de beoordelingscyclus [plannings-, voortgangs- en beoordelingsgesprek: bijvoorbeeld door het vastleggen van een resultaatsafspraak om jaarlijks minimaal één (veiligheids) incident te melden]; het stimuleren van een cultuur waarbinnen knelpunten transparant worden gemaakt en met inachtneming van elkaars wederzijdse verantwoordelijkheden worden opgelost. &O Cultuur is onderdeel van het Strategische en operationeel arboplan. Samen met beheer wordt verder een programma opgezet om hoger op de cultuurladder te komen waarbij het SHELL programma Hearts and Minds als inspiratie dient. Eveneens zal er aandacht zijn voor de inbedding van het onderwerp in de diverse agenda s van de ambtelijke overleggen. Daarnaast is het versterken van een cultuur van risico en veiligheidsbewustzijn onderwerp in het Management Development programma wat dit jaar van start gaat en wordt het meegenomen in het cultuurtraject PRIO. Ook maakt veiligheidsbewustzijn onderdeel uit van het medewerkersonderzoek wat in september 2015 wordt uitgezet. We starten verder een apart communicatietraject op om het bewustzijn rondom veiligheid en daaruit volgend risicobewustzijn te versterken.

13 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 5.1: 5.2: 5.3: 5.4: enoem in de D-portefeuilleverdeling van waterschap Vechtstromen het thema (biogas)veiligheid bij de zuiveringen expliciet als portefeuille. Werk de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur nader uit hoe deze zich ervan kan vergewissen dat directie en management adequaat sturen op de (biogas)veiligheids-risico s binnen de bedrijfsvoering van de zuiveringen en dat de concrete veiligheidsrisico s adequaat worden beheerst c.q. beperkt. Uit oogpunt van transparantie verdient het de voorkeur om interne en externe onderzoeksrapporten over (biogas)- veiligheid altijd vergezeld te laten gaan met een schriftelijk advies vanuit de organisatie. Dit kan daarna tevens als kapstok worden gebruikt door leden van het algemeen bestuur om vanuit de controlerende rol vragen te stellen over de voortgang van de borging (biogas)veiligheid, alsmede door het dagelijks bestuur richting directie en management. Scherp het beleid rondom de (biogas)veiligheid nader aan in de formulering van de beleidsteksten Meerjarenverkenning / Programmabegroting voor het ie (Langeslag) ie (Langeslag) ie (Langeslag) O&A (ter Horst en van eek) Het onderwerp (biogas)veiligheid in de waterketen is in het PO Waterketen van 28 april jl. expliciet toegevoegd aan de D-portefeuille van dhr. Van der Veen. Dit zal nog als voorstel worden voorgelegd aan het D. In volgende directierapp ortage Afgerond cq Afgerond cq In de directierapportage van september 2015 zal hier op gerapporteerd worden. Tevens zal dan bezien worden of er indicatoren aan dit onderwerp gehangen kunnen worden. Deze aanbeveling wordt overgenomen waarbij de coördinatie ligt bij de adviseur "arbo en veiligheid". Het advies vanuit de uitvoerende organisatie dient hierbij een plan te bevatten dat qua uitvoering gemonitoord kan worden door zowel de organisatie als het bestuur. In het jaarverslag 2014 is extra aandacht besteed aan het beleid rondom (biogas)veiligheid. Ook in de MJV zal het onderwerp nader uitgewerkt worden. ij het opstellen van de egroting 2016 zal deze aanbeveling worden meegenomen.

14 Implementatie van aanbevelingen uit rapportage iogasveiligheid Nr Aanbeveling ijdrage aan 5.5: O programma Waterketen, met een concretisering naar: (i) programmadoelen, (ii) maatregelen en (iii) indicatoren. Leg in de beleidsteksten Meerjarenverkenning / Programmabegroting een link naar het nog steeds geldende klimaatakkoord en de MJA3-doelstellingen om in de periode 2005 tot 2020 ieder jaar gemiddeld 2% energie-efficiency te realiseren. ezie in dit verband of de eerder gehanteerde bestuurlijke indicatoren [(i) energieefficiency-verbetering, (ii) verhoging productie biogas en (iii) verhoging productie elektrische energie via WKK s ] opnieuw in de beleidsteksten worden vermeld, danwel dat dit consequent in beeld is via de ambtelijke planning- en controlcyclus. Hiermee kan het gesprek worden gefaciliteerd in het bestuur en met de directie/management over voortgaande efficiency versus (biogas)veiligheid. transparantie O&A (ter Horst en van eek) De genoemde duurzaamheidsthema s hebben uiteraard een relatie met veiligheid, maar hebben daar niet direct iets over zeggen. ij het opstellen van de egroting 2016 zal deze aanbeveling ook worden meegenomen.

Plan van Aanpak Biogasveiligheid

Plan van Aanpak Biogasveiligheid Plan van Aanpak Biogasveiligheid Definitief concept 13 mei 2015 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Projectopdracht... 4 Aanleiding... 4 Doelstelling en resultaat... 4 Afbakening... 4 Randvoorwaarden... 4 Hoe

Nadere informatie

Kredietaanvraag biogaslijn rwzi s Vechtstromen Agendapunt 9 Kenmerk. Nee

Kredietaanvraag biogaslijn rwzi s Vechtstromen Agendapunt 9 Kenmerk. Nee Voorstel voor Algemeen bestuur Vergaderdatum 26 november 2014 Onderwerp Kredietaanvraag biogaslijn rwzi s Vechtstromen Agendapunt 9 Kenmerk B2014/u357 Portefeuillehouder R. van der Veen Opsteller/indiener

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011

Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen. Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Programma doorontwikkeling veiligheidshuizen Informatiemanagement en privacy 21 november 2011 Presentatie Privacy Binnen het programma doorontwikkeling veiligheidshuizen is Privacy een belangrijk onderwerp.

Nadere informatie

Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken

Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken Verbetertraject beheersing grondexploitaties & Optimalisatie Vastgoed Stand van zaken Commissie Ruimte, Verkeer en Wonen, 2 februari 2015 Agenda Onderwerpen 1. Verbetertraject beheersing grondexploitaties

Nadere informatie

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering

Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438. Dit onderwerp wordt geagendeerd ter kennisneming ter consultering ter advisering COLLEGE VAN DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN COMMISSIE BMZ ALGEMEEN BESTUUR Agendapunt 9A Onderwerp: Risico inventarisatie project rwzi Utrecht Nummer: 604438 In D&H: 22-01-2013 Steller: Drs. J.L.P.A. Dankaart

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 januari 2016 Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7. Opsteller/indiener J.R. Limbeek R.S.

Vergaderdatum 6 januari 2016 Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7. Opsteller/indiener J.R. Limbeek R.S. Voorstel voor Commissie waterketen Vergaderdatum 6 januari 2016 Onderwerp Kredietaanvraag t.b.v. influentgemaal en -roosters Emmen Agendapunt 7 Kenmerk B2015/u1005 Portefeuillehouder R.K. van der Veen

Nadere informatie

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen

INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen INITIATIEFVOORSTEL Gemeente Velsen Raadsvergadering d.d. : 1 december 2011 Raadsbesluitnummer : R11.081 Carrousel d.d. : 17 november 2011 Onderwerp : Eindrapport Rekenkamercommissie kwaliteit Grondbeleid

Nadere informatie

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013

Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Arbo jaarverslag 2012 & Arbo jaarplanning 2013 Ronald Govers Mei 2013 Vastgesteld directie d.d. 4 juni 2013 2 Arbo jaarverslag 2012 Index 1. Inleiding blz.

Nadere informatie

aan kopie aan datum Afdeling Programmeren

aan kopie aan datum Afdeling Programmeren MEMO aan kopie aan datum Bestuurscommissies 21 augustus 2014 Watersysteem, Waterketen en Besturen en Organiseren Van Dagelijks Bestuur Afdeling Programmeren bijlage(n) 2 onderwerp Programmering investeringen

Nadere informatie

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus

Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus. Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Wijk bij Duurstede, 6 maart 2012 Betreft: resultaten tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Memo Van: De tijdelijke werkgroep versterken rol raad binnen P&C cyclus Aan: Leden van de

Nadere informatie

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015

Assetmanagement. Resultaten maturityscan. 14 januari 2015 Assetmanagement Resultaten maturityscan 14 januari 2015 De 7 bouwstenen van Assetmanagement 2 22.Afwijkingen en herstelacties 23. Preventieve acties 24. Verbetermanagement 5.Leiderschap en betrokkenheid

Nadere informatie

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705

Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Functieprofiel: Arbo- en Milieucoördinator Functiecode: 0705 Doel Initiëren, coördineren, stimuleren en bewaken van Arbo- en Milieuwerkzaamheden binnen een, binnen de bevoegdheid van de leidinggevende,

Nadere informatie

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Aan Veiligheidsberaad Van DB Veiligheidsberaad Datum 17 september Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Context en aanleiding Tijdens het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

Voorstel aan algemeen bestuur

Voorstel aan algemeen bestuur Voorstel aan algemeen bestuur Van: Werkgroep Financiële zaken D.d.: 17 februari 2011 Betreft: Uitgangspunten, Meerjarenraming(en) en Begroting(en) 1. Voorstel De algemeen besturen wordt gevraagd in te

Nadere informatie

Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging

Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging Aantoonbaar in control op informatiebeveiliging Agenda 1. Introductie key2control 2. Integrale interne beheersing 3. Informatiebeveiliging 4. Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten 5. Demonstratie ISMS

Nadere informatie

Planning & control cyclus

Planning & control cyclus Bijlage 2 behorende bij de kaderbrief 2015 Planning & control cyclus Spoorboek 1 2 Inleiding Dit spoorboek Planning & Control-cyclus dient als handvat en achtergrondinformatie voor de organisatie bij de

Nadere informatie

Toets uw eigen continuïteitsplan

Toets uw eigen continuïteitsplan Inspectiebericht Inspectie Openbare Orde en Veiligheid Jaargang 6, nummer 1 (maart 2010) 9 Toets uw eigen continuïteitsplan Deze vragenlijst is een gecomprimeerde en op onderdelen aangepaste versie van

Nadere informatie

Energiemanagement Actieplan

Energiemanagement Actieplan 1 van 8 Energiemanagement Actieplan Datum 18 04 2013 Rapportnr Opgesteld door Gedistribueerd aan A. van de Wetering & H. Buuts 1x Directie 1x KAM Coördinator 1x Handboek CO₂ Prestatieladder 1 2 van 8 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

CO 2 Energie reductie plan

CO 2 Energie reductie plan Tijssens Electrotechniek B.V. De Boelakkers 25 5591 RA Heeze CO 2 Energie reductie plan 2015 Pagina 1 Inhoud 1. Introductie 3 2. Organisatiegrens 3 3. Reductiedoelstellingen 3 4. Energie en CO 2 -reductie

Nadere informatie

Arbo- en Milieudeskundige

Arbo- en Milieudeskundige Arbo- en Milieudeskundige Doel Ontwikkelen van beleid, adviseren, ondersteunen en begeleiden van management, medewerkers en studenten, alsmede bijdragen aan de handhaving van wet- en regelgeving, binnen

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

3 e Voortgangsrapportage dienst

3 e Voortgangsrapportage dienst 3 e Voortgangsrapportage dienst Inleiding De dienst OCW heeft een plan van aanpak verbetering kwaliteit jaarrekening opgesteld. Over de uitvoering van dit plan van aanpak is twee maal eerder via voortgangsrapportages

Nadere informatie

Beleid BASIS-CALAMITEITENPLAN...

Beleid BASIS-CALAMITEITENPLAN... Beleid BASIS-CALAMITEITENPLAN... Tel : Route: - Ter advisering besproken in de OR dd : -- - Ter advisering besproken in de CCR dd : -- - Ter advisering besproken in het MT dd : -- - Vastgesteld door RvB

Nadere informatie

De strategie van de risico-inventarisatie en evaluatie

De strategie van de risico-inventarisatie en evaluatie De strategie van de risico-inventarisatie en evaluatie Fulco Stoekenbroek hoger Veiligheidskundige Christine Breur Arbeids Hygiënist Voorjaar overleg KAM Platform Waterschappen Inhoud: Doel Noodzaak voor

Nadere informatie

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007

Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Aan de Raad. Made, 13 februari 2007 Aan de Raad Made, 13 februari 2007 Aan de commissie: Algemeen bestuur en middelen Datum vergadering: 22 maart 2007 Agendapunt: Raadsvergadering: 12 april 2007 Onderwerp: Diagnose Integrale Veiligheid gemeente

Nadere informatie

Checklist Audits. Inrichtingskader Improvement Model. Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets

Checklist Audits. Inrichtingskader Improvement Model. Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets Checklist Audits Inrichtingskader Improvement Model Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets Van verbetermodel naar certificatie Het inrichtingskader van Novire heeft

Nadere informatie

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard

Deelplan IC Treasury 2014. Gemeente Lingewaard Deelplan IC Treasury 2014 Gemeente Lingewaard 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding 3 2. Structureel / incidenteel 3 3. Opdrachtgever 3 4. Opdrachtnemer 3 5. Relevante wet- en regelgeving 3 6. Rapportage 4 7.

Nadere informatie

Inspecties van brandveiligheid

Inspecties van brandveiligheid Voeg een foto in met formaat ca24 x 21; werkwijze: - zet in een map een foto of revit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picturemanager door afbeelding bewerken

Nadere informatie

Verbeterplan Zorgplicht primaire waterkeringen Noorderzijlvest

Verbeterplan Zorgplicht primaire waterkeringen Noorderzijlvest Verbeterplan Zorgplicht primaire waterkeringen Noorderzijlvest Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur op 12 februari 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1 Samenvatting... 1 2 Bevindingen van Inspectie

Nadere informatie

Uitwerking drie scenario's voor Monitor Maatschappelijk Resultaat

Uitwerking drie scenario's voor Monitor Maatschappelijk Resultaat Uitwerking drie scenario's voor Monitor Maatschappelijk Resultaat Datum 24 september 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Scenario 1: Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de vulling van de monitor, met aanvullingen

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Kwaliteit en Vergelijkbaarheid

Samenvatting projectplan Kwaliteit en Vergelijkbaarheid Projectdoelstellingen resultaten De doelstelling van het project Kwaliteit en is het vergroten van het lerend vermogen van de veiligheidsregio s en het verbeteren van de samenwerking. Door kwaliteitszorg

Nadere informatie

Plan van aanpak 2009. Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden

Plan van aanpak 2009. Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden Plan van aanpak Optimalisatie doelmatigheid incidentele inhuur derden Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aanbevelingen en voorgestelde acties 4 3 Voortgang en terugkoppeling 8 2 1. Inleiding Dit Plan van Aanpak is

Nadere informatie

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR

VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR datum vergadering 17 juni 2010 auteur Daniëlle Vollering telefoon 033-43 46 133 e-mail dvollering@wve.nl afdeling Staf behandelend bestuurder drs. J.M.P. Moons onderwerp agendapunt Uitkomst en benutting

Nadere informatie

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt

Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt Voorstel voor bestuur Vergaderdatum 6 juli 2016 Onderwerp Rapportage verbijzonderde interne controle 2015 Agendapunt 5 b Kenmerk B2016/u1320 Portefeuillehouder W. Stegeman Opsteller/indiener M.J. Donker

Nadere informatie

WERKKAMER REGELGEVING EV

WERKKAMER REGELGEVING EV WERKKAMER REGELGEVING EV Jaarplan 2017-2018 Definitief Inhoud 1. Doel 2. Resultaat 2016 3. Onderwerpen jaarplan 2017 4. Budget 5. Samenstelling Werkkamer Regelgeving EV 6. Werkwijze Werkkamer Regelgeving

Nadere informatie

Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp

Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp A L G E M E E N B E S T U U R Vergadering d.d. : 6 juli 2011 Agendapunt: 13 Onderwerp : Kredietaanvraag project Voldoen en implementeren veiligheidsnormen bestaande rwzi Garmerwolde KORTE SAMENVATTING:

Nadere informatie

EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN

EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN VOORBEELD VEILIGHEIDSPLAN EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN Hieronder ziet u de hoofdstukken en paragrafen van het veiligheidsplan. Per paragraaf ziet u welke informatie u moet geven.

Nadere informatie

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018

ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken. November 2018 ILT-rapportages zorgplicht primaire waterkeringen Eerste landelijke indrukken November 2018 Introductie > Sinds 2015 trekken waterschappen met elkaar op om te kijken hoe we samen de zorgplicht kunnen verbeteren

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Datum 16 september 2013 Onderwerp V62008 Verslag inspectiebezoek Convenant Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis

Datum 16 september 2013 Onderwerp V62008 Verslag inspectiebezoek Convenant Veilige toepassing van medische technologie in het ziekenhuis > Retouradres Postbus 90700 2509 LS Den Haag Ziekenhuis St. Jansdal xxxx, Raad van Bestuur Postbus 138 3840 AC HARDERWIJK Werkgebied Zuidwest Wilh. van Pruisenweg 52 Den Haag Postbus 90700 2509 LS Den

Nadere informatie

Registratie en onderzoek (bijna-)ongevallen

Registratie en onderzoek (bijna-)ongevallen Registratie en onderzoek (bijna-)ongevallen Handboek Documenteigenaar/contactpersoon Sietse Smit Afdeling OV Vastgesteld MT Regionaal Bureau Vaststellingsdatum 23 mei 2011 Naam document Registratie en

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen

Bijlage bij raadsvoorstel nr Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen Nota Risicomanagement & Weerstandsvermogen 2012-2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding a. Aanleiding en kader b. Proces 2. Risicomanagement a. Risico's en risicomanagement b. Invoering van risicomanagement

Nadere informatie

Bijlage bij Blauwdruk voor de organisatie van het materieelbeheer en de materieelbeheerfunctie van de Veiligheidsregio s

Bijlage bij Blauwdruk voor de organisatie van het materieelbeheer en de materieelbeheerfunctie van de Veiligheidsregio s Beslismatrix Veel aandacht gaat uit naar de regionalisering van de brandweer. Tempoverschillen in het doorvoeren van de regionalisering, bepalen het stadium waarin de verschillende regio s zich bevinden.

Nadere informatie

ORGANISATIEVERORDENING GGD Hollands Noorden 2013

ORGANISATIEVERORDENING GGD Hollands Noorden 2013 Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Hollands Noorden (GGD Hollands Noorden) Het algemeen bestuur van de GGD Hollands Noorden overwegende dat zich sinds de vaststelling van de geldende Organisatieverordening

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : M.M. Kool AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WS/WRM/CR/JEs/7985 OPSTELLER : ing. J. Esenkbrink, 0522-276829 FUNCTIE

Nadere informatie

Notitie uitwerking governance HWH 2.0

Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Notitie uitwerking governance HWH 2.0 Opsteller Marianne van der Veen-Brouwer Aantal pagina s 6 Behandelend gremium Dagelijks bestuur Datum voorgelegd 11-06-2014 Agendapunt, Onderwerp 2.5a, Governance

Nadere informatie

Fulco Stoekenbroek Hoger Veiligheidskundige. Waternet Taken o.a.

Fulco Stoekenbroek Hoger Veiligheidskundige. Waternet Taken o.a. Fulco Stoekenbroek Hoger Veiligheidskundige Waternet Taken o.a. Afvalwater zuivering (onderhoud Rioolstelsel) Waterbeheer taken (Amstel, Gooi & Vechtstreek en Gem. Amsterdam) Nautisch Vaarwegbeheer Drinkwater

Nadere informatie

Toelichting Model vraagspecificatie bestaande bouw

Toelichting Model vraagspecificatie bestaande bouw 2/7 Toelichting Model vraagspecificatie bestaande bouw Inhoud Algemeen 1 INLEIDING 1.1 Projectomschrijving 1.2 Organisatie 1.3 Scope van het werk 1.4 Randvoorwaarden 1.5 Budget 1.6 Opzet van de Vraagspecificatie

Nadere informatie

Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management

Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management Verbeteracties subsidies en contractbeheer- en management Nicole Heuts en Henk Zomer, 21 juni 2017 Verbeteracties Subsidies en Contractbeheer- en management Inhoudsopgave Verbeteracties subsidies en contractbeheer-

Nadere informatie

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek

Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek Ingevuld door: Naam Instelling: Documentenanalyse Veiligheidsvisitatiebezoek In de documentenanalyse wordt gevraagd om verplichte documentatie en registraties vanuit de NTA 8009:2007 en HKZ certificatieschema

Nadere informatie

Agenda. 1. Introductie VTTI. 2. Implementatie NTA 8620 voor NL. 3. KPI s. 4. Conclusies

Agenda. 1. Introductie VTTI. 2. Implementatie NTA 8620 voor NL. 3. KPI s. 4. Conclusies Agenda 1. Introductie VTTI 2. Implementatie NTA 8620 voor NL 3. KPI s 4. Conclusies Wettelijke en overige eisen Wettelijke eisen (besluiten Bevoegd Bezag): Wet milieubeheer Waterwet Telecom,. Aanwijsbesluit

Nadere informatie

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018

Onderzoeksplan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 splan doeltreffendheid en doelmatigheid 2018 Gemeente Groningen Oktober 2017-1 - 1. Algemeen Op grond van artikel 213a Gemeentewet moet ons college periodiek onderzoek doen naar de doelmatigheid en doeltreffendheid

Nadere informatie

Communicatieplan m.b.t. CO2

Communicatieplan m.b.t. CO2 Communicatieplan m.b.t. CO2 Opgesteld door : H. van Roode en Y. van der Vlies Datum : 20 februari 2014 Goedgekeurd door : H. van Roode Datum: 20 februari 2014 Blad 2 van 11 Inhoudsopgave Inleiding... 3

Nadere informatie

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02

Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder. Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Stappenplan certificering van de MVO Prestatieladder en de CO 2 -Prestatieladder Datum: 18-08-2011 Versie: 02 Opgesteld door: ing. N.G. van Moerkerk Inhoudsopgave Opbouw niveaus van de MVO Prestatieladder

Nadere informatie

Kadernota xteme inhuur

Kadernota xteme inhuur Kadernota Externe inhuur Stuknummer: b!07.00560 gemeente Den Helder Concept Kadernota xteme inhuur Inhoudsopgave Kadernota Externe inhuur 1. Inleiding 3 2. Kaders 3 2.1. Definitie 3 2.2. Reikwijdte van

Nadere informatie

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel

AGENDAPUNT 3.2 ONTWERP. Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken Nummer: v9. Voorstel VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 3.2 Onderwerp: GOP Zuiveringstechnische werken 2015-2019 Nummer: 865878-v9 In D&H: 11-11-2014 Steller: Tonny Oosterhoff In Cie: BMZ 25-11-2014 Telefoonnummer:

Nadere informatie

Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies.

Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies. Iedereen denkt bij informatieveiligheid dat het alleen over ICT en bedrijfsvoering gaat, maar het is veel meer dan dat. Ook bij provincies. Gea van Craaikamp, algemeen directeur en provinciesecretaris

Nadere informatie

In deze brief informeer ik u over de voortgang van de daartoe door SZW en UWV ingezette activiteiten.

In deze brief informeer ik u over de voortgang van de daartoe door SZW en UWV ingezette activiteiten. > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

S. Nieuwenburg 3580

S. Nieuwenburg 3580 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 5.1 S. Nieuwenburg 3580 Stefan.Nieuwenburg@a2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 250782/250832 portefeuillehouder H. Tindemans Van

Nadere informatie

Energiemanagementplan Carbon Footprint

Energiemanagementplan Carbon Footprint Energiemanagementplan Carbon Footprint Rapportnummer : Energiemanagementplan (2011.001) Versie : 1.0 Datum vrijgave : 14 juli 2011 Klaver Infratechniek B.V. Pagina 1 van 10 Energiemanagementplan (2011.001)

Nadere informatie

Procesinrichting zorgplicht

Procesinrichting zorgplicht Procesinrichting zorgplicht Dit document is een handreiking om te komen tot een eigen organisatie specifieke uitwerking van de wijze waarop de verschillende zorgplichtactiviteiten zijn ingericht. Daarbij

Nadere informatie

Evaluatierapport Risicobeheersing en bestuurlijke communicatie biogasveiligheid 2005-2014. Neem het zekere, voor het onzekere

Evaluatierapport Risicobeheersing en bestuurlijke communicatie biogasveiligheid 2005-2014. Neem het zekere, voor het onzekere Evaluatierapport Risicobeheersing en bestuurlijke communicatie biogasveiligheid 2005-2014 Neem het zekere, voor het onzekere versie: 17 maart 2015 Overzicht vier slibgistingsinstallaties Vechtstromen Emmen

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend 1. VOORAF In deze notitie wordt de hoofdlijn van de besturingsfilosofie van het samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging

Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging Checklijsten Stappenplan Brandveiligheidsanalyse borging Het borgen van de brandveiligheidsanalyse is een actie die minimaal eenmaal per jaar moet terugkeren. Het doel van deze borging is dat de reeds

Nadere informatie

ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM. arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9

ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM. arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9 ARBEIDOMSTANDIGHEDEN BELEIDSPLAN AMSTERDAMS HISTORISCH MUSEUM arbeidomstandigheden beleidsplan AHM pagina 1 van pagina 9 Inhoudsopgave Inleiding...3 1 Doelstelling en beleidsintentieverklaring...4 1.1

Nadere informatie

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding

Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap. Inleiding Bijlage II - Het spoorboekje kwaliteit: De BIG-8 stap voor stap Inleiding In het omgevingsrecht worden regels gesteld waar de overheden zich aan moeten houden bij het uitvoeren van vergunningverlening,

Nadere informatie

bewegelijke tegenkracht Visie op toezicht Raad van Toezicht WZC Humanitas november 2018

bewegelijke tegenkracht Visie op toezicht Raad van Toezicht WZC Humanitas november 2018 bewegelijke tegenkracht Visie op toezicht Raad van Toezicht WZC Humanitas november 2018 Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Visie op toezicht... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Visie op toezichthouden... 3 1.3 Doel

Nadere informatie

CO₂ en energie reductie plan

CO₂ en energie reductie plan Tijssens Elektrotechniek B.V. De Boelakkers 25 5591 RA Heeze CO₂ en energie reductie plan 2017 Pagina 1 Inhoud 1. Introductie 3 2. Organisatiegrens 3 3. Reductiedoelstellingen 3 4. Energie en CO₂-reductie

Nadere informatie

Evaluatie Beleidsuitgangspunten. Openbare Verlichting. Gemeente Geertruidenberg

Evaluatie Beleidsuitgangspunten. Openbare Verlichting. Gemeente Geertruidenberg Evaluatie Beleidsuitgangspunten Openbare Verlichting Gemeente Geertruidenberg Opdrachtgever: Gemeente Geertruidenberg Cluster Beheer en ontwikkeling Openbare Ruimte Nobra Technisch Adviesbureau B.V. Bunderstraat

Nadere informatie

Medewerker mobiliteit

Medewerker mobiliteit Medewerker mobiliteit Doel (Mede)ontwikkelen van mobiliteitsbeleid, uitvoeren van mobiliteitstrajecten en geven van individueel loopbaanadvies, uitgaande van het mobiliteits-/ personeelsbeleid op instellings-

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

HVK student ontwikkelt het Arbo-management Instrument voor de Preventiemedewerker

HVK student ontwikkelt het Arbo-management Instrument voor de Preventiemedewerker HVK student ontwikkelt het Arbo-management Instrument voor de Preventiemedewerker Ter afronding van een Hoger veiligheidskundige opleiding heeft John Fuijkkink een nieuw veiligheidskundig-instrument ontwikkeld.

Nadere informatie

Rapportage KPI scores informatieen archiefbeheer over Auteur: Wil Mettes. Eenheid Bestuur en Organisatie - Team Informatie & ICT

Rapportage KPI scores informatieen archiefbeheer over Auteur: Wil Mettes. Eenheid Bestuur en Organisatie - Team Informatie & ICT Rapportage KPI scores informatieen archiefbeheer over 2015 Auteur: Wil Mettes Eenheid Bestuur en Organisatie - Team Informatie & ICT Versie 1.0 april 2016 Rapportage KPI score Archief- en Informatiebeheer

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

Samenwerking & Bedrijfsvoering

Samenwerking & Bedrijfsvoering Samenwerking & Bedrijfsvoering Plan van Aanpak Plan van aanpak: Themaonderzoek Samenwerking en Bedrijfsvoering Bestuurlijk opdrachtgever Ambtelijk opdrachtgever Naam projectleider T.C.C. den Braanker C.A.

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015

Aan uw raad is het volgende toegezegd: Toezeggingen college van B&W in Commissies en Raad (september 2015) TCM 09 21 mei 2015 Bedrijfsvoering De gemeenteraad van Bloemendaal Datum : 19 augustus 2015 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2015056815 Behandeld door : J. van der Hulst Doorkiesnummer : 023-522 5592 Onderwerp : Rapportage informatiebeveiliging

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Opvolging aanbevelingen 2017

Opvolging aanbevelingen 2017 EINDRAPPORT Opvolging aanbevelingen 2017 Provincie Zuid-Holland maart 2018 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 OVERGENOMEN AANBEVELINGEN... 4 3 MONITORING OPVOLGING AANBEVELINGEN... 5 4 STAND VAN ZAKEN OPVOLGING

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d.

RAADSVOORSTEL. Inhoud Onderwerp : Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener : d.d Reeds gestelde kaders : Raad d.d. RAADSVOORSTEL Inhoud Onderwerp Toekomstvisie zwembad De Marke Indiener d.d. 2-4-2015 Reeds gestelde kaders Raad d.d. Korte inhoud/samenvatting Het college heeft een toekomstvisie voor het zwembad De Marke

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder - Communicatieplan

CO₂ Prestatieladder - Communicatieplan 2018 CO₂ Prestatieladder - Communicatieplan Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en aannemersbedrijf & H. van Wijk bestrating b.v. 1-6-2018 Pagina 0 van 10

Nadere informatie

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010:

Wij stellen de volgende data voor de oplevering van de planning en controlproducten 2010: Planning en controlcyclus 2010 Samenvatting In dit voorstel is de planning opgenomen van de planning- en controlproducten 2010: de jaarrekening 2009, de voorjaarsnota 2010, de kadernota 2011, de programmabegroting

Nadere informatie

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat

Meer waarde creëren. Assetmanagement op maat Meer waarde creëren Assetmanagement op maat Zo maken wij assetmanagement toepasbaar Met de toolbox Zeven bouwstenen van professioneel assetmanagement maken we de ISO55000 toepasbaar voor u. Belanghebbenden

Nadere informatie

Visie en werkwijze SV Colmschate 33

Visie en werkwijze SV Colmschate 33 Visie en werkwijze SV Colmschate 33 PLAN VAN AANPAK Opdrachtgever: Voorzitter SV Colmschate 33 Opdrachtnemer: Bestuurslid J&S a.i. Inhoud 1. Versiebeheer 3 2. Inleiding 4 2.1 Aanleiding 4 2.2 Doel plan

Nadere informatie

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies

7.1 Aandachtspunten en acties per hoofdstuk advies Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling

Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling Beoordelingskader Dashboardmodule Claimafhandeling I. Prestatie-indicatoren Een verzekeraar beschikt over verschillende middelen om de organisatie of bepaalde processen binnen de organisatie aan te sturen.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid

Actieplan Duurzame Inzetbaarheid plan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit actieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Introductie Voor je ligt

Nadere informatie

Briefadvies NVWA. 21 januari 2019

Briefadvies NVWA. 21 januari 2019 Briefadvies NVWA 21 januari 2019 Colofon ABDTOPConsult Muzenstraat 97 2511 WB DEN HAAG www.abdtopconsult.nl Hans van der Vlist ABDTOPConsult Dichtbij en onafhankelijk De consultants van ABDTOPConsult zijn

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING: LOCATIEMANAGER. Algemeen. Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015. Organisatie: Stichting Magentazorg

FUNCTIEBESCHRIJVING: LOCATIEMANAGER. Algemeen. Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015. Organisatie: Stichting Magentazorg FUNCTIEBESCHRIJVING: LOCATIEMANAGER Algemeen Organisatie: Stichting Magentazorg Organisatorische eenheid: raad van bestuur Opsteller functiebeschrijving: adviseur P&O Datum voorlopige vaststelling: 29-04-2015

Nadere informatie

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College

Startnotitie. Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht. Informatie: Versiebeheer: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Startnotitie Invoeren Wet revitalisering generiek toezicht Informatie: Registratienummer Vaststelling Directie Vaststelling College Portefeuillehouder Opdrachtgever Opdrachtnemer S.C.G.M. den Dulk-Winder

Nadere informatie

Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie

Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie Prestatiecontracten, de toekomst? Ap Borsje 06-51398334 Koert Meuldijk 06-51398322 Senior consultants exploitatie Quadrance Wat is Quadrance en wie zijn wij? Adviesbureau vastgoed exploitatie: 16 medewerkers,

Nadere informatie

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA

Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA Afspraken tussen raad, college en organisatie bij (grote) ruimtelijke gemeentelijke projecten S.Reijmer, 2 maart 2016, TA 1. Inleiding De raad heeft in de vergadering van februari 2014 het college de opdracht

Nadere informatie

Informatiebeveiliging en Privacy; beleid CHD

Informatiebeveiliging en Privacy; beleid CHD Informatiebeveiliging en Privacy; beleid CHD 2018-2020 Vastgesteld MT 19 december 2017 Stichting Centrale Huisartsendienst Drenthe Postbus 4091 9400 AK Assen 2 1 Inleiding De CHD is een zorginstelling

Nadere informatie

Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan

Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan Informatiebeveiliging voor gemeenten: een helder stappenplan Bewustwording (Klik hier) Structureren en borgen (Klik hier) Aanscherping en maatwerk (Klik hier) Continu verbeteren (Klik hier) Solviteers

Nadere informatie

Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer

Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer Ondersteuning van professionals in vastgoedbeheer Onafhankelijk Bureau Onderhoud is een onafhankelijk adviesbureau. Wij geven advies, training en ondersteuning aan professionals in vastgoedbeheer en onderhoud

Nadere informatie