Welke codecs zijn nu geschikt voor welk soort videotransport dat we gaan doen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke codecs zijn nu geschikt voor welk soort videotransport dat we gaan doen?"

Transcriptie

1 Compressie basis: Codecs We comprimeren videobestanden, die van zichzelf nogal groot zijn, om ze kleiner te maken voor transport over het web, mobiel (en dvd/cd-rom). Er zijn meerdere goede gratis cross-platform mediaspelers zoals Windows Media Player, Real Player, VCL en Quicktime, maar ik beperk me tot de codecs van QT omdat het zo n krachtige en betrouwbare speler is voor ons doel, namelijk onlinevideotransport. Codec staat voor compressor-decompressor. Het zijn kleine plugins die in de spelers zitten en je bestand als het ware inpakken om verstuurd te worden over het web om bij de gebruiker weer uit te worden gepakt. Denk aan Quicktime als aan een programma als Photoshop en analoog aan de codecs als de verschillende grafische formaten in Photoshop zoals JPEG, TIFF, een PICT of BMP enz. Welke codecs zijn nu geschikt voor welk soort videotransport dat we gaan doen? Van bovengenoemde codecs zul je er hooguit 4 of 5 gebruiken en de meeste mensen gebruiken er niet meer dan twee. De meeste

2 codecs die je hier ziet, worden niet meer gebruikt omdat ze verouderd zijn. Ze worden alleen voor redenen van compatibiliteit nog genoemd, want je zult altijd rekening moeten houden met de (eventueel oudere) computers en spelers van je doelgroep. Keyframes binnen compressie Voordat we daar naar gaan kijken eerst iets over het begrip keyframes binnen compressie, dat totaal verschillend is van het keyframes-begrip dat je misschien kent uit Flash of After Effects. Voorbeeld: i Boven zie je hoe vijf niet-gecomprimeerde videoframes er uit zouden zien. Je ziet dat de mond van de jongen open gaat om te praten, maar heel veel informatie in de verschillende frames is hetzelfde. Het is erg inefficiënt om alle mediaframes zo op te slaan omdat het onnodig veel ruimte in beslag neemt. In compressie hoef je een hoop onnodige informatie niet op te slaan en dat doe je door je media op te breken in keyframes en deltaframes. Onder zie je dezelfde sequentie, maar dan gecomprimeerd. Het eerste en laatste frame zijn keyframes en de andere frames waarvan slechts delen info zijn opgeslagen noem je deltaframes. Het betekent dat de mediaplayer de niet veranderde info voor het 2de frame kan reconstrueren uit het 1ste keyframe; alleen de veranderde delen zijn opgeslagen. Het 3 de frame wordt opgebouwd uit de veranderde info in het 3 de frame + de info van het 2 de frame enz. In frame 5 wordt alle info uit het keyframe (5) gewoon gebruikt. Overtollige data hoeven niet te worden opgeslagen, maar er zijn meer dingen die keyframes doen.

3 Als je bijvoorbeeld in de QT-player scrubt door een (After Effects) video, zie je alleen de keyframes, waardoor je een vloeiend beeld krijgt. Mocht je bij het scrubben met je cursor op een deltaframe stoppen, bijvoorbeeld op frame 2 hierboven (wat aannemelijk is omdat er veel meer deltaframes zijn) moet het de ontbrekende info uit het voorgaande keyframe halen. Een fout die wel wordt gemaakt is 0 keyframes aan te vinken bij compressie, om de video heel klein te maken, maar als je in het begin van je film stopt (bijv. 50 ste frame) met scrubben moet het alle info halen uit het allereerste keyframe (het eerste videoframe is altijd een keyframe) en alle voorgaande 49 veranderingen in deltaframes tonen, zo ook als je aan het eind stopt...dan moet alle info vanaf frame 1 opgebouwd worden met alle veranderingen in de voorgaande deltaframes, wat een nachtmerrie voor je computer is... Hoeveel keyframes je nodig hebt, varieert en soms is uitproberen het beste, maar we zullen bij de verschillende codecs ook het aantal te prefereren keyframes bekijken. Hoe specificeer je het aantal keyframes in de QTP; je gaat naar het filemenu en kiest Export om een nieuwe QTmovie te exporteren. Onder de settingstap van de video vul je in hoeveel keyframes je wilt. Bijvoorbeeld als je 25 frames per seconde hebt, kan je iedere 25 frames, dus 1x per seconde een keyframe kiezen; dat is meestal goed. Mocht je minder keyframes willen, bijv. de helft dan vul je in dat je ieder 50 ste frame een keyframe wil, dus 1x in de 2 seconden. Tijd- versus ruimte compressie Compressie in tijd (temporal) speelt zich af tussen framesdata onderling (hoe verhouden de data in frame 1 zich tot frame 2 en 3 enz.), terwijl ruimtelijke compressie (spatial) gaat over hoe de data binnen het frame zich tot elkaar verhouden; zo zal het donkere vlak achter het gezicht goed te comprimeren zijn omdat het allemaal dezelfde kleur is. Lossey versus lossless Een lossless compressieformaat maakt je bestand kleiner zonder data te verliezen; je uiteindelijke video zal dezelfde kwaliteit hebben als de ongecomprimeerde video waarmee je begon. Er zijn maar weinig lossless formats zoals none, dat absoluut ongecomprimeerd is, i.t.t. DV dat al gecomprimeerd is. TIFF is nog zo n lossless formaat, dat nauwelijks gecomprimeerd is. Animation kan zowel lossless zijn als een lossey codec. Als je de kwaliteit bij de compressiesettings op medium zet, waarbij je data verliest zal de gecomprimeerde film niet zo goed zijn als het origineel. Maar in de best positie is het lossless, dus animation is veel beter dan none.

4 Constant Bit Rate versus Variabel Bit Rate Bij CBR is de grootte van de output niet afhankelijk van de content. DV is een voorbeeld van CBR; het heeft precies 3.5 MB footage per seconde of je nou een witte muur of wilde actie filmt. (Op een harddrive van 10 GB kan je ongeveer 45 minuten DV opslaan). MP3 is een andere bekende constant bit rate codec met 1.28 of 1.92 kilobits per seconde (hoe hoger de bitrate hoe beter de kwaliteit). MP3 kan ook als variabele bitrate codec gebruikt worden, maar is niet populair als zodanig. Bij VBR is de grootte van de outputvideo geheel afhankelijk van de content. Graphics is een goed voorbeeld van een variabele bitrate codec; als je 10 sec. zwart opneemt comprimeert Graphics het tot een ongelooflijk klein bestand, maar 10 seconden gecomprimeerde wilde sportscène levert een heel groot bestand op. Streaming video Je hebt een progressive streaming protocol (PSP) en realtime streaming protocol(rsp). Bij realtime streaming zoals bij live broadcasting waarbij je een stream van het web krijgt is geen vertragingsmechanisme zoals bij progressive streaming en je kan er niet doorheen scrubben zoals bij PSP. Het is veel complexer om te doen en heeft vaak een veel lagere kwaliteit, zodat het voor ons doel nu niet erg geschikt is. Een PSP video kan je makkelijk in je website toevoegen, zoals ieder grafisch element en er worden daarbij geen specifieke servereisen gesteld. Het overgrote deel van de video s op het web hanteren het progressive streaming protocol. Fast start Compressed Header is een technologie die vanaf QT 3 is toegevoegd; je kunt er wel vanuit gaan dat de meeste mensen QT3 of hoger hebben en deze setting gebruiken. Hinted streaming voor het realtime streaming protocol voegt zgn. hintmarks toe aan de data voor de realtime server. Ze maken het bestand groter zonder kwaliteit toe te voegen.

5 Live action compressie: Live action content is erg complex - de pixels in het frame zijn bijna zeker allemaal verschillend. Van frame tot frame is er veel beweging en veel verandering in kleur. Sommige CGI (computer generated imaginary) zoals Toystory vallen hier ook onder. Het analoge Europese PAL-video kleuren tv-systeem met 25 fps(625 lijnen) is evenals het Amerikaanse NTSC (National Television System met 30 fps/525 lijnen) en het Franse SECAM (Séquentiel couleur à mémoire) momenteel interlaced, d.w.z. dat het beeld in twee velden gescand wordt. Dat is historisch gegroeid vanuit het Amerikaanse National Television Commitee dat 60 frames per seconde een goede beeldkwaliteit vond leveren, maar helaas was dit technisch niet mogelijk. Men heeft er toen voor gekozen het frame in twee velden te scannen van 30 frames per seconde. Op de computer die via progressive scan hele frames toont, zie je de twee velden op hetzelfde moment. We moeten de video die op de TV perfect werkt voor de computer deinterlacen. Voor het deinterlacen van de video om extra data te verwijderen zodat er beter gecomprimeerd kan worden en om de kwaliteit te verhogen (je wil de strepen niet op je computer) heb je in veel edit-programma s deinterlace mogelijkheden, maar is soms een applicatie als Cleaner (voorheen Media Cleaner Pro) Sorenson Squeeze of een andere 3th party applicatie nodig. Als je geen geavanceerde deinterlace-opties tot je beschikking hebt kan je specificeren welk veld je wilt verwijderen; dat is altijd beter dan een blend optie kiezen waarbij de beelden gemengd worden. Dit kan smoezelige beelden geven. Je codeert de video weer terug in DV, maar dan nu deinterlaced voor het gebruik op het web. Als je alleen voor het web wil filmen kan je ook een camera aanschaffen die alleen progressive-video opneemt, zoals bijvoorbeeld de Canon JL2. Het is een war duurdere 3CCD camera, maar het kan je een heleboel moeite en tijd besparen wat de compressie betreft, want het neemt op in vol frame zonder interlace en de video ziet er goed uit.

6 H.264 een MPEG-4 variant Voor het comprimeren van life-action is H.264 een goede codec voor webstreaming video. Divx is ook een MPEG-4 variant die populair is bij Windows Media gebruikers die AVI bestanden gebruiken, maar H.264 geeft de beste resultaten. Met de qualityslider kan je kiezen voor medium om het bestand kleiner te maken. De + gebruik je alleen als je alpha kanalen hebt gebruikt, die informatie over transparantie opslaan. De meeste codecs hebben aan 1 keyframe per seconde genoeg, maar MPEG-4 codecs hebben iedere 5 à 10 seconde een keyframe nodig, dus in het geval van 25 frames per seconde bij PAL-video wordt dat 5 x 25 = 125 frames. Je wilt ook een limit data rate in KBytes/sec invullen (een goed voorbeeld van de Constant Bit Rate encoderings methode). Als je een waarde invult speelt de video altijd volgens die vaste waarde af. We willen dus een waarde invullen die zowel geschikt is voor onze bewegende wilde beelden van de video; maar die niet te hoog is voor onze statische beelden. Je zult een gemiddelde willen kiezen om filesize te sparen. Hier is een formule die kan helpen bij filmpjes die een redelijke hoeveelheid beweging bevatten maar niet extreem wild zijn: Hoogte x Breedte x Frames per seconde : = Datarate in Kilobytes Dus bijvoorbeeld 720 x 480 x 25 : = ongeveer 100 Kbytes, maar als je een hele wilde opname hebt, zul je dat getal 2x moeten nemen = 200 Kbytes. Voor een interviewsituatie, waarbij je

7 een camera op een statief gebruikt en alleen de persoon een beetje zal bewegen voor een statisch décor heb je de helft nodig, dus 50 Kbytes. Probeer met deze formule te experimenteren om tot een goed resultaat te komen. Cinepak is een erg oude codec met niet zo n hoge kwaliteit, maar compressie duurt even lang als het afspelen van de video. Een reden om Cinepak nog te gebruiken is dat oude computers moeilijkheden bij het afspelen van een gecomprimeerde H.264-clip (bijv. 640 x 480) kunnen hebben, zoals de oude i-macs. Cinepak is een veel makkelijkere codec om af te spelen als file-grootte niet zo belangrijk is, maar het wel belangrijk is dat de meeste computers het filmpje kunnen afspelen. Je kunt de kwaliteit op hoog instellen; Cinepak is een VBR-codec dus de bestandsgrootte zal afhangen van de inhoud. Je kunt Cinepak wel gebruiken als CBR-codec door een waarde in te vullen onder Limiet data rate...kbytes/sec. Je kunt de kwaliteit van Cinepak aanzienlijk verhogen door een hele hoge waarde in te vullen zoals 5000 KBytes per seconde; dan ziet het er echt goed uit. Het is nog steeds veel kleiner dan ongecomprimeerde video en op bijna alle computers makkelijk afspeelbaar. Afspeel overwegingen: test Misschien is 480 x 360 het grootste formaat dat je maakt om rekening te houden met de afspeelmogelijkheden van de meeste computers. Misschien kan jouw computer wel de volle resolutie van een clip van bijvoorbeeld 640 x 480 aan, omdat je als ontwikkelaar meestal een betere computer bezit dan de doorsnee gebruiker waarvoor je je content maakt. Het is handig om een oude computer te bewaren als testcomputer of bij vrienden je video te gaan bekijken om te kijken of het goed afspeelt. Je kunt de resolutie van je video aanpassen tot bijvoorbeeld een kleinere afmeting (320 x 240), die op veel mobiele telefoons speelt; je kunt een 10 seconden clip tot ongeveer 0,5 MB terugbrengen

8 door aanpassing van de afmeting en door het lager instellen van datarate/seconde. Als je daarna de afmeting op het scherm in QT verdubbeld (Mac:command-2) (PC:control-2) wordt de video 2x groter zonder het aantal pixels te verdubbelen, zodat het op oudere computers goed afspeelbaar wordt. Beter is misschien om de video tot 75% terug te brengen, encoderen tot 480 x 360 en het dan te vergroten tot 640 x 480 zoals hierboven; dit levert een heel goede kwaliteit op, die bijna gelijk aan het origineel is en toch op oude computers kan spelen. Als je de clip bewaart op de vergrote afmetingen zal het ook bij de gebruiker groot openen. Computer Generated Als ik het nu over CG heb, praat ik over beeldvlakken met veel van dezelfde vlakke kleur erin, dat zich makkelijker laat comprimeren dan life action waardoor we andere codecs kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij het leveren van instructievideo s (die bijv. met een applicatie als Snapz Pro X(Mac) of Camtasia(PC) gemaakt zijn; Snaps filmt je bureaublad tijdens je instructies). De Animation codec (lossless) wordt gebruikt om een hoge kwaliteit clip te behouden met een klein bestand. In programma s als Compressor of Cleaner kan je meer settings instellen dan in QT, zoals spatial en temporal quality en compare uncompressed frames, die de kwaliteit nog kunnen verhogen. Dit is verschillend per gebruikte codec! De originele instructie-film was bijvoorbeeld 28.5 MB en nu is hij 2.5 MB voor een halve minuut materiaal met miljoenen kleuren en bijna dezelfde kwaliteit; een uitstekende codec voor hoge kwaliteit cd-rom aflevering. Graphic comprimeert veel beter dan Animation en is van dezelfde kwaliteit, maar voor materiaal met 256 kleuren per frame. Het levert bijvoorbeeld een bestand van 728 K tegen 1.3 MB in de Animatiecodec en is heel goed afspeelbaar op bijna alle computers.

9 Audio compressie: stereo versus mono De ACC (Advanced Audio Codec) is de opvolger voor MP3 en levert over het algemeen een betere geluidskwaliteit digitale audio dan MP3. ACC wordt daarom op het web onder andere door Vimeo- en YouTube als audio-codec aangeraden. Is het echt belangrijk om stereo te comprimeren zoals bij muziek of verschillend gebruik van de twee kanalen met bijvoorbeeld twee verschillende talen. Of kan je met mono hetzelfde resultaat bewerkstelligen? Als mono genoeg is, scheelt dat de helft van de data. 16 bit versus 8 bit: signalen en ruis 16 bit neemt 2x zoveel ruimte als een 8 bit, maar 8 bit geeft teveel noise. Je kan beter op khz kwaliteit en 16 bit comprimeren voor dezelfde bestandsgrootte. Dus gebruik altijd 16 bit en reduceer de filesize met een lagere khz of een andere codec. TIP: In Cleaner kan je met dezelfde filesize betere kwaliteit krijgen door onder de volumetab normalize te kiezen en met de slider naar 90% te gaan, waarmee je beter comprimeert met de meeste codecs en het bestand kleiner maakt. mp3 en mp4 Er zijn net als bij video heel veel codecs die verouderd zijn en alleen voor compatibileit nog genoemd worden. Je zult voor crossplatform doeleinden vooral mp3 en/of mp4 gebruiken omdat deze codecs een goede kwaliteit/bestandformaat verhouding hebben, maar misschien dat IMA 4:1 en QDesign Music ook nog van pas komen. Een goede setting voor behoorlijke audio is een 64 bitrate per kanaal, maar als je cd-kwaliteit wil zal je 80 per kanaal kiezen of 160 voor stereo. De mp4 codec geeft bij dezelfde bitrate (iets van 64 mp3 tegen 48/56 mp4) een iets hogere kwaliteit (ongeveer 10%). Denk ook bij audio aan de doelgroep die je wilt bereiken; zijn het oude of nieuwe computers met mp4 (bij mp3 zal je je gebruikers ook moeten zeggen dat ze minimaal QT 6 voor Windows

10 of QT 5 voor Mac moeten hebben voor een goede kwaliteit). Een file van 1.8 MB is in mp3 slechts 80 KB. In oudere software worden ook andere audio-codecs ondersteund als QDesign Music die ongeveer gelijkwaardig zijn aan mp3, afhankelijk van de versie mp3. QDesign is in QT in versie 3 verschenen en kan dus hele oude computers aan voor bijvoorbeeld gesproken tekst. Voor hogere bitrates dan 48 kbits/sec moet je wel upgraden naar een pro-versie van QDesign. IMA 4:1 gebruik je als je alle computers of cd-romspelers wil bedienen met een goede kwaliteit (wel 3 of 4 x zo groot dan mp3). TOT SLOT NOG EEN PAAR COMPRESSIETIPS Gebruik een statief, als je bijvoorbeeld iemand interviewt. Misschien zal alleen het hoofd en de mond bewegen van frame tot frame in een temporal compressie, terwijl bij handheld camerawerk ieder frame anders zal zijn en dus complexer voor de compressie, die ieder frame moet vertalen wat de bestandsgrootte en de kwaliteit van de belangrijke bewegende delen niet ten goede komt. Noisereductie in een programma als Cleaner of enige blur (door bijvoorbeeld je materiaal een fractie onscherp te filmen) komen de compressie ten goede en kan de datarate verkleinen en de kwaliteit voor de belangrijke delen verhogen. Je kunt bijvoorbeeld scherpstellen op de persoon en de achtergrond door korte dieptescherpte (hoog diafragma) out of focus opnemen. De codec comprimeert de belangrijke bewegende delen dan veel beter en je kunt een lager datarate gebruiken. Je kunt het comprimeren ook verbeteren door sommige kleuren te elimineren door een lagere Bit Depth in te stellen (als je de kleuren niet echt nodig hebt natuurlijk). Bewerking G.v.Iersel naar instructievideo s van Sean Blumenthal voor Lynda.com (2009)

Converteren van video s

Converteren van video s Converteren van video s Mario Somers Juni 0 In de huidige maatschappij volstaat het niet meer om een videofilm op DV of tape te plaatsen om uit te wisselen met anderen. De evolutie van internet, streaming

Nadere informatie

Geheugenkaartjes. 19 december 2014

Geheugenkaartjes. 19 december 2014 Geheugenkaartjes 19 december 2014 Inhoud Inleiding Geheugenkaartjes bij opname Geheugenkaartjes bij montage Geheugenkaartjes voor opslag en transport 2 Inleiding Video-opslag is technologie die nog steeds

Nadere informatie

21 oktober 2015. Geheugenkaartjes

21 oktober 2015. Geheugenkaartjes 21 oktober 2015 Geheugenkaartjes Inhoud Inleiding Geheugenkaartjes bij opname Geheugenkaartjes bij montage Geheugenkaartjes voor opslag en transport 2 Inleiding Video-opslag is technologie die nog steeds

Nadere informatie

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Met bandje vraagt veel minder rekenkracht van de PC (Zowel in DV=Avials HD= MPEG2). HDV1=1280x720p HDV2=1440x1080i. Een bandje moet vanaf de camera via Firewire(ook

Nadere informatie

De video is klaar, wat nu?

De video is klaar, wat nu? De video is klaar, wat nu? Nadat uw videoclip is geproduceerd zijn er meer mogelijkheden voor publicatie, dan louter uw eigen website of een externe website. Natuurlijk u kunt de clip op YouTube en Google

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Freezed frames herstellen met AVIQuick en VirtualDub

Freezed frames herstellen met AVIQuick en VirtualDub Freezed frames herstellen met AVIQuick en VirtualDub Voorbereidingen: -Maak een kopietje of een textje van de gegevens die Gspot geeft over de Avi. -Check op freezed frames met VirtualDub-MP3-Freeze -Rip

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Video-instellingen

Videoclub Bedum. Video-instellingen Videoclub Bedum Video-instellingen Videoclub Bedum Video-instellingen Welke gebruik je en wat betekent dat? Afspraak: Afspraak: De Videoclub Bedum filmt Afspraak: De Videoclub Bedum filmt in Full HD Full

Nadere informatie

EXPORTEREN UIT FINAL CUT

EXPORTEREN UIT FINAL CUT EXPORTEREN UIT FINAL CUT vanuit FCE/FCP naar DVD of YouTube (Gebaseerd op Izzy Video en Lynda.com) WORKFLOW - FINAL CUT EXPRESS Maak altijd een full-size ongecomprimeerde versie van de film aan (QuickTime

Nadere informatie

Sociale Media Sociale Media Sociale Media Sociale Media Micro blogs Social Bookmarking Social Networking (community sites) Social Networking voor zakelijk gebruik Social News sites Weblogs Dating sites

Nadere informatie

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Voorbereiden van de media De media moet volgens de specificaties beschreven in Bijlage

Nadere informatie

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering

Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Studentenhandleiding: Technische specificaties voor en de inlevering van mediabestanden voor visie en archivering Document Versie Datum Bijdrage Beschrijving 0.2 16/01/2014 Mustafa Karakus Informatie over

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0

HTML. Media. Hans Roeyen V 3.0 Media Hans Roeyen V 3.0 12 maart 2015 Inhoud 1. (Multi)Media op websites... 3 2. Flash en Websites... 4 3. Video op je website... 4 3.1. YouTube insluiten op de pagina... 4 3.2. Video zonder YouTube...

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

WORKSHOP: HOE BEWAAR JE FOTO EN VIDEO VOOR HET NAGESLACHT? Joris Janssens en Henk Vanstappen

WORKSHOP: HOE BEWAAR JE FOTO EN VIDEO VOOR HET NAGESLACHT? Joris Janssens en Henk Vanstappen WORKSHOP: HOE BEWAAR JE FOTO EN VIDEO VOOR HET NAGESLACHT? Joris Janssens en Henk Vanstappen PROGRAMMA PACKED vzw Bestandsnamen Bestandsformaten Demo image editor Demo video editor Vragen PACKED 2005:

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013

Digitale opslag. Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Wat als er geen tape meer bestaat? 20 maart 2013 Digitale opslag Het einde van de tape Kostprijs Betrouwbaarheid Compressie De ideale oplossing Gratis kan ook Het einde van de tape Sinds

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

Filmbewerking. Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld X 1080 = p of 1,5 Mp

Filmbewerking. Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld X 1080 = p of 1,5 Mp Filmbewerking 1. Enkele begrippen: Resolutie: oplossend vermogen = aantal pixels van een beeld. 1440 X 1080 = 1.555.200 p of 1,5 Mp bitrate : bitsnelheid of gegevensoverdrachtssnelheid 29.625.464 bits

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

Bron afbeeldingen: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/

Bron afbeeldingen: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Digitale audiobestanden Inleiding In deze handleiding leert u de basisbegrippen rond audiobestanden: wat voor soorten bestanden ("formaten") zijn er, wat zijn de meest gebruikte players, hoe kunt u audiobestanden

Nadere informatie

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video)

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video) IEEE 1394 firewire I-link DV (digital video) Jan Genoe KHLim 1 Traditionele video bewerkingswerkwijze In draagbare video camera's worden beelden reeds lang aan de hand van CCD opgenomen, dit wil zeggen

Nadere informatie

DVD s maken met Adobe Premiere Encore

DVD s maken met Adobe Premiere Encore DVD s maken met Adobe Premiere Encore In dit hoofdstukje bekijken we hoe je snel een DVD maakt van een film die is gemonteerd in Adobe Premiere Pro. Voor het aanmaken van het menu gebruiken we even Adobe

Nadere informatie

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 VERSLAG BICS INSTRUCTIIEFIILMPJES VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 Inhoudsopgave Gebruik BICS..blz. 3 Onderzoek naar korte instructiefilms...blz. 3 Onderzoek naar screenrecorders.blz.

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Introductieles Videometen met Coachthuis

Introductieles Videometen met Coachthuis Introductieles Videometen met Coachthuis Inleiding Neem zelf een film op en verricht hieraan metingen. Stapsgewijs leer je hoe dit moet en wat er voor nodig is. Deze handleiding is als volgt opgebouwd:

Nadere informatie

Praktische-opdracht door een scholier 3728 woorden 7 februari keer beoordeeld. Informatica. Inleiding

Praktische-opdracht door een scholier 3728 woorden 7 februari keer beoordeeld. Informatica. Inleiding Praktische-opdracht door een scholier 3728 woorden 7 februari 2003 8 124 keer beoordeeld Vak Informatica Inleiding Op de computer tegenwoordig komen veel verschillende bestandsformaten voor. Dit verslag

Nadere informatie

Over Bits Pixels Dpi & Extensies

Over Bits Pixels Dpi & Extensies Over Bits Pixels Dpi & Extensies Pixels, kleurdiepte en kleur Een digitale afbeelding bestaat uit een verzameling van "pixels" die liggen gerangschikt in een rechthoekig raster van rijen en kolommen. Elke

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie

AVCHD. AVCHD Workshop. 2012 Hans Dorland

AVCHD. AVCHD Workshop. 2012 Hans Dorland AVCHD AVCHD Workshop Inzicht Wie monteert* met DV? Wie monteert* met HDV? Wie monteert met AVCHD? *en overweegt montage met AVCHD? Overzicht digitale video 1995 DV 2005 HDV 2012 AVCHD Wat is HD video?

Nadere informatie

Handleiding Geluidsopname maken

Handleiding Geluidsopname maken Handleiding Geluidsopname maken Document: Handleiding Geluidsopname maken Datum: 6 juli 2015 Versie: 2.0 Auteur: Ingrid de Bont Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 2 Benodigdheden... 3 3 Audacity software

Nadere informatie

Cool Edit handleiding voor gebruikers

Cool Edit handleiding voor gebruikers Cool Edit handleiding voor gebruikers 1 Programma opnemen op MP3 Opnemen van een bandprogramma in mp3 kan in beide studio s. Dit doe je met het programma Cool Edit Pro. Dubbelklik op het volgende icoontje

Nadere informatie

NV-2040-EU. 4 kanalen NAS - NVR NV-4080-EU. 8 kanalen NAS - NVR. Eigenschappen

NV-2040-EU. 4 kanalen NAS - NVR NV-4080-EU. 8 kanalen NAS - NVR. Eigenschappen NV-2040-EU NV-4080-EU NV-2040-EU 4 kanalen NAS - NVR NV-4080-EU 8 kanalen NAS - NVR Eigenschappen Linux Embedded Vrij van PC instabiliteit en virus aanvallen Server Cliënt architectuur Web gebaseerd Netwerk

Nadere informatie

Verbinden met FTP server

Verbinden met FTP server We gaan kijken naar: Verbinden met een FTP server Je FTP wachtwoord veranderen Je website bekijken Bestanden op een FTP server zetten Verbinden met FTP server Websites staan op een webserver. Een webserver

Nadere informatie

DVD 2 DivX. Je hebt nodig: - Gordian Knot rippack De juiste codecs. (Bijvoorbeeld KazaaLite codec pack of Gordian Knot Codec Pack 1.

DVD 2 DivX. Je hebt nodig: - Gordian Knot rippack De juiste codecs. (Bijvoorbeeld KazaaLite codec pack of Gordian Knot Codec Pack 1. DVD 2 DivX Waarom zou je van een DVD een Divx bestand willen maken? DivX is lekker klein en past met de juiste compressie makkelijk op een cd. Voor iedereen die niet zoveel ruimte vrij heeft op zijn harde

Nadere informatie

Opslaan van afbeeldingen als JPG

Opslaan van afbeeldingen als JPG Opslaan van afbeeldingen als JPG 1 Computerclub Volwassenen, Jeugd en Informatica vzw www.vji.be Fotogroep VJI Digitale fotografie Opslaan van afbeeldingen als JPG Stefan Cruysberghs www.scip.be Juni 2003

Nadere informatie

voor stagiares door stagiares

voor stagiares door stagiares voor stagiares door stagiares inhoud 1. Tefeloon nummers 2. instellingen en opslaan Naamgeving en opslaan nieuw project of basis project beeldkrant Projecten en Sequence settings Sequence settings SD Sequence

Nadere informatie

3. Videofilm monteren en bewerken

3. Videofilm monteren en bewerken 43 3. Videofilm monteren en bewerken De eerste stap na het importeren van uw videomateriaal is het rangschikken van de opnamen tot een goed lopend verhaal. Wat u als eerst heeft opgenomen, hoeft immers

Nadere informatie

TECHNISCHE SPECIFICATIES AANLEVEREN DIGITAL COMMERCIALS

TECHNISCHE SPECIFICATIES AANLEVEREN DIGITAL COMMERCIALS Digital commercials kunnen bij ons aangeleverd worden via team Digital. In dit document vind je de technische specificaties voor het aanleveren van een digital commercial. 1. DISPLAY (RECTANGLE) Bestand:

Nadere informatie

Mijn Dreambox Als Multimedia Center

Mijn Dreambox Als Multimedia Center Mijn Dreambox Als Multimedia Center Een uitgebreide handleiding over hoe maak ik van mijn dreambox een multi media center. Dus we gaan ervan uit dat je jou dreambox wil gaan gebruiken voor de volgende

Nadere informatie

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans

Welkom Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans Welkom Algemene introductie (Lau) Pinnacle Studio (Harry) MagiX (Richard) Final Cut Pro-X (Hans) Afsluiting (Lau) en borrel Introductie AVCHD inloopavond 2012 Lau Hopmans 1 Video Club Borne Club van amateur

Nadere informatie

SESSIE CAMTASIA STUDIO 7.1 DEEL 2

SESSIE CAMTASIA STUDIO 7.1 DEEL 2 1 OOF project Didactische scenario s voor een goed gebruik van webcolleges 13 september 2011 sessie Camtasia 7.1 OOF PROJECT DIDACTISCHE SCENARIO S VOOR EEN GOED GEBRUIK VAN WEBCOLLEGES 13 SEPTEMBER 2011

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby

Videogroep HCC-Leiden. Digitale Videobewerking. Een fascinerende hobby Videogroep HCC-Leiden Digitale Videobewerking Een fascinerende hobby Presentatie: Jan van Staveren Wat heb je er voor nodig? PC of Laptop Video camera Videobewerkings programma CD en/of DVD brander En

Nadere informatie

Bewegend beeld en geluid: Compressie en Distributie

Bewegend beeld en geluid: Compressie en Distributie Bewegend beeld en geluid: en Distributie erik.luyten@avnet.kuleuven.be AVNet K.U.Leuven Bewegend beeld 2 1 Erik Luyten Ruimtelijke resolutie 7 x 10 = 70 28 x 40 = 1120 112 x 160 = 17920 448 x 640 = 309120

Nadere informatie

XEMIO-654/664 Gebruikershandleiding. Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu

XEMIO-654/664 Gebruikershandleiding. Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu XEMIO-654/664 Gebruikershandleiding Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.eu Wat zit er in de doos: Het apparaat Gebruikershandleiding USB Kabel Hoofdtelefoon Installatie CD 2 Locatie en gebruik

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten

A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten CURSUS DIGITAAL ATELIER AFBEELDINGEN A. Wat zijn digitale afbeeldingen? B. Bitonaal, grijswaarden of kleur en de bitdiepte C. Resolutie, bestandsgrootte, compressie en bestandsformaten A. Wat zijn digitale

Nadere informatie

HANDLEIDING DVD REBUILDER

HANDLEIDING DVD REBUILDER HANDLEIDING DVD REBUILDER Na de succesvolle installatie van DVD Rebuilder waarin we ook reeds het Work path en Destination map(pen) hebben ingesteld wordt het tijd om de configuratie van DVD Rebuilder

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Een stop-motion film maken

Een stop-motion film maken Naam: Een stop-motion film maken 1. Wat is een stop-motion? Voor je een stop-motion film kan maken, moet je weten wat een stop-motion film is. Dit is immers geen gewone film. Hoe maak je een (gewone) film?

Nadere informatie

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera.

Kleurmodel en Bestandsoutput van de kamera. Van kamera tot print Intentie. In dit verhaal wordt belicht hoe je vanaf je kamera komt tot een eind-product. Dit eindproduct zal in ons geval zijn een te printen foto op formaat (bij benadering) 40x30

Nadere informatie

Technologie verklaard LEGRIA HF R48, LEGRIA HF R46, LEGRIA HF R406 en LEGRIA HF G25

Technologie verklaard LEGRIA HF R48, LEGRIA HF R46, LEGRIA HF R406 en LEGRIA HF G25 Technologie verklaard LEGRIA HF R48, LEGRIA HF R46, LEGRIA HF R406 en LEGRIA HF G25 Live Streaming (LEGRIA HF R48 en LEGRIA HF R46) De nieuwe LEGRIA HF R-serie stelt gebruikers in staat hun video-opnamen

Nadere informatie

Filmpje maken in Picasa

Filmpje maken in Picasa Filmpje maken in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro Picasa

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface)

Als je echt interesse hebt kun je ook een compleet setje met mixer en al kopen voor redelijk weinig geld (mixer heeft ook usb interface) Opdracht voor les 2 (is elders te lezen) Kort levensverhaal vertellen aan de hand van foto s Op de achtergrond moet je ondersteunen met muziek Daarvoor heb je een audioprogramma nodig omdat je met meerdere

Nadere informatie

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Digitale foto s worden net zoals andere digitale data op een digitale drager bewaard. Enkele tips. Je kan je digitale foto s best bewaren op volgende dragers: Harde Schijf CD DVD Veiligheidskopieën zijn

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11

Inhoudsopgave. Deel 1 Windows Media Player 11 Inhoudsopgave Voorwoord...13 Introductie Visual Steps...14 Wat heeft u nodig?...15 Hoe werkt u met dit boek?...16 De volgorde van lezen...17 De cd-rom bij dit boek...17 De schermafbeeldingen...17 Hoe verder

Nadere informatie

Verschillen met PowerPoint 2007

Verschillen met PowerPoint 2007 1 Verschillen met PowerPoint 2007 In dit bestand krijg je een overzicht van de verschillen met versie 2007 van PowerPoint. Zie je in het boek iets wat op jouw computer niet kan, kijk dan hier om te zien

Nadere informatie

GV-VMS... 3. Live beelden... 3. Content List... 4. Ontwerp... 4. Inzoomen... 5 PTZ... 5. Opgenomen beelden... 6. Content List... 6. Opzoeken...

GV-VMS... 3. Live beelden... 3. Content List... 4. Ontwerp... 4. Inzoomen... 5 PTZ... 5. Opgenomen beelden... 6. Content List... 6. Opzoeken... GEOVISION VMS INHOUD GV-VMS... 3 Live beelden... 3 Content List... 4 Ontwerp... 4 Inzoomen... 5 PTZ... 5 Opgenomen beelden... 6 Content List... 6 Opzoeken... 6 Object Search... 6 Bewaren... 8 2 GV-VMS

Nadere informatie

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013 Animation Info-animation Explanimation 1 Promo Opdracht Animatie Promo In de vorige periode heb je voor Promo.nl 2 x een banner gemaakt. Verwerk de twee banners in een animatie in Photoshop. De animatie

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Project Streaming Video

Project Streaming Video Project Streaming Video Project Streaming Video Wireless Leiden Inhoud Inhoud...2 Inleiding...4 Wat is Streaming Video...5 Techniek...5 Codecs...5 Programma s...6 Hardware benodigdheden...7 De servers...7

Nadere informatie

Zo maak ik een timelapse film.

Zo maak ik een timelapse film. Zo maak ik een timelapse film. Toepassing voor astrofotografie. Geert Vandenbulcke Zo maak ik een timelapse film. Timelapse = een tijdsverloop van enkele minuten of uren als film weergeven in een (veel)

Nadere informatie

Hoe de Open Broadcaster Software (OBS) te configureren voor uitzenden op 720p in HD

Hoe de Open Broadcaster Software (OBS) te configureren voor uitzenden op 720p in HD Hoe de Open Broadcaster Software (OBS) te configureren voor uitzenden op 720p in HD OBS configureren voor uitzenden in HD (Windows) Stap 1 Open OBS. Klik op het Plus pictogram "+" onder Sources (Bronnen)

Nadere informatie

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10 Handleiding 1/10 Wat is Wink? Wink is gratis software waarmee je presentaties en handleidingen kan maken. Een Winkpresentatie kan een stappenplan zijn over hoe je bepaalde software moet gebruiken. De auteur

Nadere informatie

WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA

WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA WORKSHOP DIGITALE FORMATEN RENÉ DUURSMA INTRAFRAME ENCODING XAVC (MXF.OP1A) VARIABLE BIT RATE BPP DEINTERLACING MPEG TRANSPORT PACKETS Digital video is an electronic representation of moving visual images

Nadere informatie

Referentie Handleiding

Referentie Handleiding Version 1.1.5 Referentie Handleiding DiscretePhoton H.264 encoder DiscretePhoton www.discretephoton.com Referentie Handleiding Over DiscretePhoton H.264-encoder DiscretePhoton H.264 encoder Windows versie

Nadere informatie

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar

PowerPoint Instructie. Een presentatie maken met gesproken commentaar PowerPoint Instructie Een presentatie maken met gesproken commentaar Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Geluidsinstellingen m.b.t. microfoon in Windows 7... 1 3. Stap voor stap: gesproken commentaar toevoegen...

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE

HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE Ref. INOGRB01 HANDLEIDING VOOR SNELLE INSTALLATIE 1.INLEIDING Uw GRABBINO is een apparaat dat speciaal is ontwikkeld om uw video's te converteren naar het MPEG-formaat en daarna HDD-beelden door te sturen

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt

Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt 7.0 Inleiding De meeste mensen die Excel gebruiken hebben af en toe te maken met vertraging en vastlopen van het systeem. Soms verschijnt zelfs de boodschap "Er is een

Nadere informatie

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie?

Week 2 Geld Verdien Machine. Hoe maak je een Video Serie? Week 2 Geld Verdien Machine Hoe maak je een Video Serie? Om te beginnen Dot 2 fijnste manier: Minder actief/ minder concentratie voor nodig dan bijv met lezen Dot 4 uitzondering: bijv. Ontspanningsoefeningen

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken

Videoclub Bedum. Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken Videoclub Bedum Een gezamenlijk videoproject maken En hoe krijg ik de beelden zo goed mogelijk als er (door anderen) gemonteerd moet worden?

Nadere informatie

Workshop Mediaformaten. Inhoudsopgave. 1.0 Introductie. 2.0 Ondersteunde beeldresoluties. 2.1 Algemene HD informatie

Workshop Mediaformaten. Inhoudsopgave. 1.0 Introductie. 2.0 Ondersteunde beeldresoluties. 2.1 Algemene HD informatie 1 Nederlands Workshop Mediaformaten Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 1 2.0 Ondersteunde beeldresoluties... 1 2.1 Algemene HD informatie... 1 2.2 Hoe gaat de hdmedia om met HD?... 2 2.3 Wat nu als ik een

Nadere informatie

Monteren van een stop motion filmpje in Adobe Premiere

Monteren van een stop motion filmpje in Adobe Premiere Auteur: Jeroen Thibau OLOD: Multimediatechnologie Academiejaar: 2013-2014 Monteren van een stop motion filmpje in Adobe Premiere Wat willen we bereiken? In deze tutorial ga ik ervan uit dat je alle foto

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

BRONNEN OPTIMALISEREN VOOR GEBRUIK IN QUAYN

BRONNEN OPTIMALISEREN VOOR GEBRUIK IN QUAYN 1 BRONNEN OPTIMALISEREN VOOR GEBRUIK IN QUAYN Inleiding Wil je dat je Quayn-omgeving zo snel mogelijk werkt, zorg dan dat de gebruikte bronnen zo optimaal mogelijk hiervoor worden ontwikkeld of omgezet.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor

Figuur 1: gekleurde pixels op een digitale sensor Wat zijn megapixels en waarom moet ik mij daar druk om maken? De afgelopen jaren zijn alle camera fabrikanten bezig geweest met een zogenaamde Megapixel oorlog. De ene fabrikant adverteerde met de nieuwste

Nadere informatie

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10

7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 205 7. Muziek-cd s branden met Windows Media Player 10 De laatste jaren wordt de computer steeds vaker gebruikt voor het verzamelen van geluidsbestanden. Ook het downloaden van muziekbestanden vanaf internet

Nadere informatie

INLEIDING... - 2 - AANMELDEN...

INLEIDING... - 2 - AANMELDEN... INDEX INLEIDING... - 2 - AANMELDEN... - 2 - REGISTEREN... - 2 - VRIENDEN ZOEKEN... - 3 - PROFIELGEGEVENS... - 3 - PROFIELFOTO... - 4 - JE FACEBOOK ACCOUNT COMPLETEREN... - 4-1. CONTACTPERSONEN IN JE ADRESBOEK

Nadere informatie

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ......

3. Video, DVD en radio ... ... ... ...... ... ... ...... 4. Video s maken met Movie Maker 2 101 ... ... ... ... ... ... ... ... ...... Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Nieuwsbrief... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 De volgorde van lezen... 17 De website bij het boek... 17 Uw voorkennis... 18 Hoe werkt u met dit

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

http://www.dvscene.nl/encoderen/review-apacer-al460-mediaplayer.html

http://www.dvscene.nl/encoderen/review-apacer-al460-mediaplayer.html Page 1 of 7 Page 2 of 7 Naam: Wachtwoord: Herinner mij Log-in gfedc Wachtwoord? Naam? Register Home Artikelen Reviews Achtergrond Techniek HD en AVCHD Tutorials Nieuws Links Downloads Videos Videobewerkingsboeken

Nadere informatie

Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als

Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als Formatteren Formatteren is het beschrijfbaar maken van een opslagmedium (b.v. een USB-stick). Vrijwel altijd is het opslagmedium al geformatteerd als je het koopt en staat het op de verpakking, maar je

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5

Viewlog Viewlog Interface Functiepaneel Bestanden bewaren Dmv Logboek... 5 VIEWLOG HANDLEIDING INHOUD Viewlog... 3 1. Viewlog Interface... 4 1.1 Functiepaneel... 5 2. Bestanden bewaren... 5 2.1 Dmv Logboek... 5 2.2 Dmv Exporteren als AVI of EXE... 6 2.3 Dmv Favorieten... 7 2.4

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat!

AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat! HAF Ledenavond AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat Marc Krier (*): Audio Video Coding High Definition (Wikipedia) 1 maart 2010 HAF 1 Inhoud 1. Evolutie van de informatie dichtheid 2. Beheer van

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Digitale Video. Gebruikershandleiding

Digitale Video. Gebruikershandleiding Digitale Video Gebruikershandleiding Nl 2 Inhoud Aan de slag Kennismaken met uw digitale video... 3 Het paneel gebruiken... 4 Aan-/uitzetten... 5 Modi... 6 Modusschakelaar... 7 Modus Movie Films opnemen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Draadloze USB video-ontvanger. Model BRD10

Gebruikershandleiding. Draadloze USB video-ontvanger. Model BRD10 Gebruikershandleiding Draadloze USB video-ontvanger Model BRD10 Inleiding Gefeliciteerd met uw aankoop van de Extech BRD10 Draadloze USB video-ontvanger voor gebruik met het assortiment van Extech Boroscopen.

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s 1. Inleiding PlantFocus heeft een eigen databank van meer dan 60.000 foto s. Deze foto s worden gratis ter beschikking gesteld op de website voor druk op etiketten. Indien u dat wenst kan u ook eigen foto

Nadere informatie