Studiegebied. (bso) Tweede graad... Derde graad... Verzorging-voeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegebied. (bso) Tweede graad... Derde graad... Verzorging-voeding"

Transcriptie

1 Studiegebied (bso) Tweede graad... Verzorging-voeding Derde graad... Verzorging Organisatiehulp Kinderzorg (7de jaar) Thuis- en bejaardenzorg (7de jaar) Organisatie-assistentie (7de jaar)

2

3 STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting Verzorging-voeding de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Praktisch ingesteld Vlot met mensen Zorg voor het huishouden Ondersteunende rol Praktisch Wanneer kies je voor Verzorging-voeding? Je bent sociaal en gaat graag om met mensen; je wil je sociale vaardigheden verder ontwikkelen; je hebt belangstelling voor gezondheid en voeding; zorgen voor spreekt je aan; je hebt interesse voor koken en andere huishoudelijke activiteiten; je leert het liefst door te doen, theorie ligt je niet zo. Deze studierichting richt zich vooral tot praktisch ingestelde leerlingen die graag en vlot met mensen van verschillende leeftijden en in verschillende situaties omgaan. In de tweede graad worden, naast algemene vakken, de basisbekwaamheden verworven op het vlak van zorg voor het huishouden (maaltijdzorg, linnenzorg en interieurzorg), expressie, communicatie en gezondheid. Door het aanreiken van concrete activiteiten, opdrachten en projecten zullen de leerlingen kennis, vaardigheden en attitudes combineren. Zo ervaren ze de samenhang tussen de persoonsgerichte zorg en de indirecte zorg (zorg voor voeding, linnen, leefruimte). Het toepassen van kennis, vaardigheden en attitudes in concrete situaties is wat men tevens verwacht van een beginnende beroepsbeoefenaar. Vooral de groei en de kans tot oefenen staat centraal. In de tweede graad zullen ze leren ondersteuning bieden. De context waarin ze leren is deze van de zelfzorg en de mantelzorg of de zorg binnen hun directe omgeving. In de derde graad leren ze daadwerkelijke hulp bieden. Onze samenleving schreeuwt om goede verzorgenden en mensen die een ondersteunende rol in de zorg kunnen opnemen. Deze jongeren worden voorbereid op doorstroming naar opleidingen in de verzorgende, (ped)agogische en/of (klein- en groot)huishoudelijke sector. De meeste leerlingen stappen in na het beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenveld Verzorgingvoeding. Dit is de logische overgang. Ook als je een andere richting volgde in het tweede jaar is de instap in de tweede graad Verzorgingvoeding haalbaar, op voorwaarde dat je graag werkt met en/of voor mensen.

4 Lessentabel 3 VV VV Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding Muzikale opvoeding Plastische opvoeding PAV Leren leren Talenvorming Frans Nederlands Richtingspecifieke opleiding Verzorging-voeding Instapvereiste De meeste leerlingen stappen in na het beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenveld Verzorgingvoeding. Dit is de logische overgang. Ook als je een andere richting volgde in het tweede jaar is de instap in de tweede graad Verzorgingvoeding haalbaar, op voorwaarde dat je graag werkt met en/of voor mensen. Wat na deze studierichting... Verzorging-voeding is de ideale voorbereiding op de derde graad Verzorging (met de specialisatiejaren Kinderzorg en Thuis- en bejaardenzorg) of naar de derde graad Organisatiehulp (met het specialisatiejaar Organisatieassistent). Na het zesde jaar Verzorging kan je ook de vierde graad Verpleegkunde volgen. Naast deze logische overgangen kan je in de derde graad nog voor andere beroepsrichtingen kiezen, op voorwaarde dat je aan het profiel van de gekozen afdeling voldoet. Je moet dan ook bereid zijn om onder begeleiding achterstanden weg te werken als dit nodig blijkt.

5 STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting Verzorging 3de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Praktisch ingesteld Vlot met mensen Zorg voor het huishouden Ondersteunende rol Praktisch Wanneer kies je voor Verzorging? Je droomt van zorgen voor kinderen, bejaarden, gezinnen; je bent sociaal en wil die sociale vaardigheden verder ontwikkelen; je hebt interesse voor verzorgende taken, gezondheid en voeding; je wil manueel en creatief bezig zijn; je kan goed omgaan met kinderen en bejaarden; je wil je ten dienste stellen van iedereen die hulp nodig heeft; je kan in team werken en verantwoordelijkheid opnemen. Als deel van een bredere vorming leren jongeren vanuit een holistische mensvisie en binnen teamverband totaalzorg naar maat bieden aan jongere en oudere zorgvragers in niet-complexe zorgsituaties. Daardoor verwerven de jongeren inzicht in de ontwikkeling van peuter en baby en in het proces van ouder worden en in de organisatie van de welzijnszorg en de gezondheidszorg. Zij verwerven de nodige ondersteunende kennis en vaardigheden (methodisch werken, hoe omgaan met kinderen en ouderen, binnen een zorgplan werken, ) om na de studierichting professioneel te kunnen werken als verzorgende in de ouderenzorg, kinderopvang en thuiszorg. In de studierichting Verzorging leert de jongere zorg en begeleiding bieden aan kinderen en volwassenen. Dit leren zorgen en begeleiden, maakt deel uit van een bredere vorming van totale ontwikkeling van elke mens naar een waardevol leven en komt voort uit een holistische, emancipatorische en dynamische mensvisie. De jongere leert daarbij functioneren als lid van een team binnen een organisatie. De zorg en begeleiding vindt plaats in diverse eenvoudige zorg- en opvangsituaties (onder verwijderd toezicht) en in complexe zorg- en opvangsituaties (onder directe begeleiding). Hiertoe verwerven de jongeren een aantal competenties die leiden tot een beroepskwalificatie (Verzorgende) en die voorbereiden op en oriënteren naar het behalen van een beroepskwalificatie na een specialisatiejaar bso (Verzorgende/Zorgkundige en Begeleider in de kinderopvang). Een actieve leeromgeving helpt jongeren te groeien in competentie. Er is veel praktijk op school en stage zowel in de woonzorg, als in de kinderopvang. Stage is er opdat leerlingen de kans krijgen om, naar het einde van de opleiding toe, de competenties en onderliggende leerplandoelstellingen (kennis, vaardigheden en attitudes) binnen bepaalde settings te bereiken. Enerzijds beantwoorden leerlingen aldus aan het beroepsprofiel van de verzorgende. Anderzijds heeft stage ook een oriënterende functie. Leerlingen ontdekken welke settings en/or doelgroepen het best passen bij hun mogelijkheden en interesses. Dit helpt hen een keuze te maken voor een bepaald specialisatiejaar.

6 Er wordt een gemiddelde van minimum 10 u (per week) besteed aan stage. In het eerste jaar van de derde graad lopen leerlingen stage in de woonzorg (beperkt tot woonzorgcentra en in de kinderopvang van baby s en peuters; bij voorkeur groepsopvang. In het tweede jaar van de derde graad krijgen leerlingen kans om verder uit te groeien tot verzorgende. Hiertoe streeft men ernaar dat leerlingen stage lopen binnen verschillende settings van de woonzorg (woonzorgcentra en gezinszorg) en binnen de setting van de kinderopvang van baby s en peuters; bij voorkeur groepsopvang. Stage binnen de verschillende settings staat in functie van het bereiken van de competenties. Hierbij is het belangrijk dat leerlingen de kans krijgen om alle leerplandoelstellingen die corresponderen aan het beroepsprofiel van de verzorgende bereiken. Bij de uitwerking van de algemene doelstellingen wordt aandacht besteed aan volgende doelgroepen: gezonde kinderen van 0 tot 1 jaar (3mnd. 3 jaar: basis) volwassen gebruikers die ondersteuning en/of verzorging nodig hebben bij het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven (totaalzorg) In de derde graad ligt de nadruk op het functioneren in eenvoudige situaties. Een combinatie van de zorg- en opvangsituatie, de aard van de opdrachten die leerlingen uitvoeren en de mate van verantwoordelijkheid die ze dragen, bepalen de eenvoud van de situatie. In de derde graad verwachten we ook dat leerlingen binnen deze complexere zorg- en opvangsituaties (zoals bv. in gezinszorgsituaties, afdelingen met dementerende gebruikers, ) werken onder de verantwoordelijkheid van een andere zorgverlener en deze assisteren (= onder directe begeleiding). Lessentabel 5 V 6 V Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding PAV Creatieve vorming Talenvorming Frans Nederlands Richtingspecifieke opleiding Verzorging Directe zorg (Ped)agogisch handelen Indirecte zorg Stage

7 Instapvereisten Jongeren stromen in na Verzorging-voeding de graad BSO of na Sociale en technische wetenschappen de graad TSO. Men dient te voldoen aan de instapvereisten voor de 3de graad bso. De de graad Verzorging-voeding vormt de meest logische onderbouw voor een 3 de graad Verzorging. In deze de graad ontdekken leerlingen of hun interesses en mogelijkheden meer zijn gericht op de directe zorg of op de indirecte zorg. Leerlingen die zich meer aangesproken voelen voor de directe zorg kiezen voor Verzorging. Wat na deze studierichting... Na het zesde jaar ben je verzorgende en kan je werken in instellingen bij kinderen (tot 3 jaar) of bejaarden. Je kan je ook specialiseren door te kiezen voor het zevende jaar Kinderzorg of Thuis- en bejaardenzorg. Na Kinderzorg kan je als kinderverzorg(st)er onder meer aan de slag in kinderdagverblijven, in de particuliere en buitenschoolse opvang, als onthaalmoeder en als hulp in de kleuterklassen. Na Thuis- en bejaardenzorg kan je als zorgkundige werken in rusthuizen en dagcentra of als gezinshelp(st)er in de thuiszorg. Na het zevende jaar krijg je een diploma secundair onderwijs.

8 STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting Organisatiehulp 3de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Sociaal en praktisch ingesteld Respect voor de medemens Oog voor hygiëne en kwaliteit Ondersteunende rol Wanneer kies je voor Organisatiehulp? Je hebt een behoorlijke dosis sociale intelligentie; je legt graag contacten; je hebt interesse voor technisch handelen en werken met producten; je wil manueel en creatief bezig zijn; je wil je ten dienste stellen van mensen die hulp nodig hebben; je wil je toekomstperspectieven zo breed mogelijk openhouden; je kan in team werken en verantwoordelijkheid opnemen. De studierichting Logistiek medewerker in voeding en zorg (Organisatiehulp) leidt op tot logistiek medewerker binnen verschillende settings zoals ziekenhuizen, zorg- en opvanginstellingen, vakantiecentra, klein-horeca, voedingszaken en gelegenheidsonthaal. Je bent sociaal en hulpvaardig. Je werkt hygiënisch, veilig en je hebt oog voor orde en netheid. Ook stiptheid en nauwkeurigheid zijn belangrijk. Omdat je meestal verschillende opdrachten krijgt, moet je over organisatietalent beschikken en zelfstandig kunnen werken. Via stage krijg je ook de kans om de nodige kennis, vaardigheden en attitudes verder te verwerven. Lessentabel 5 OH 6 OH Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding PAV Talenvorming Engels Frans Nederlands 0 0 Richtingspecifieke opleiding Organisatiehulp Logistiek in de zorg Logistiek in de voeding Stage

9 Instapvereiste Jongeren die geslaagd zijn in de tweede graad Voeding-verzorging en/of die beschikken over de geschikte instapvereisten en graag bezig zijn met dienstverlenende activiteiten of met de klein- en groothuishouding. Wat na deze studierichting... Leerlingen kunnen na deze studierichting functioneren als beginnende service-medewerker in een voedingsdienst, een logistieke dienst van een ziekenhuis of verzorgingsinstelling en een technische en/of onderhoudsdienst. Leerlingen zijn ook voorbereid op doorstroming naar het zevende jaar Organisatie-assistentie.

10 STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting Kinderzorg 3de graad 7de jaar Een woordje uitleg over de studierichting... Praktisch ingesteld Vlot met kinderen Creatief Ondersteunende rol Praktisch Wanneer kies je voor Kinderzorg? Je droomt van zorgen voor kinderen; je bent sociaal en wil die sociale vaardigheden verder ontwikkelen; je hebt interesse voor verzorgende taken, gezondheid en voeding; je wil manueel en creatief bezig zijn; je kan goed omgaan met kinderen; je wil je ten dienste stellen van iedereen die hulp nodig heeft; je kan in team werken en verantwoordelijkheid opnemen. Het zevende specialisatiejaar Kinderzorg heeft een dubbele bedoeling: enerzijds een bijkomende algemene vorming verschaffen die de leerlingen in staat moet stellen het diploma secundair onderwijs te behalen; anderzijds de beroepsbekwaamheid van de leerlingen van het zesde jaar Verzorging verder verbreden en verdiepen. Het volgen van een specialisatiejaar zal uiteraard een positieve weerslag hebben op je tewerkstellingskansen omdat je ondertussen: een jaartje ouder bent; je inzichten verbreed en verdiept hebt; extra stage-ervaring hebt opgedaan. In tegenstelling tot het zesde jaar moet je na het zevende jaar volledig zelfstandig kunnen instaan voor de totaalzorg, ook in complexere situaties. De sector van de kinderopvang is volop in beweging: de vraag naar kinderopvang neemt toe: ouders gaan steeds vaker met twee werken, ook grootouders zijn nog aan het werk; er ontstaan nieuwe initiatieven op het vlak van buitenschoolse kinderopvang, flexibele kinderopvang, thuisopvang voor zieke kinderen; in de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning (gericht naar kinderen in specifieke opvoedingssituaties) wordt opvang op maat van het gezin voorzien. Daarin speelt de thuisbegeleiding een grote rol; onthaalgezinnen kregen een nieuw statuut. Zowel in de nieuwe als in de reeds bestaande instellingen en diensten van kinderopvang wordt steeds meer kwaliteit geëist van het personeel dat er werkt. De ouders en Kind en Gezin zijn hier vragende partij. Zij wensen pedagogisch verantwoorde kinderopvang, worden kritischer en willen betrokken worden bij de werking van het kinderdagverblijf. Er is dus nood aan goed opgeleide kinderbegeleiders die zich op een flexibele manier kunnen aanpassen aan de permanente veranderingen in het werkveld.

11 Als kinderbegeleid(st)er wil je het kind vooral begeleiden en stimuleren in zijn ontwikkeling. Dit gebeurt individueel of in groep. Daarvoor heb je een goede grondhouding nodig. Dit betekent dat je positief staat tegenover opvoeding en opvang in groepsverband, plezier ervaart in het omgaan met kinderen, vertrouwensrelaties aangaat met kinderen en hun ouders en respect hebt voor en rekening houdt met diverse sociale en culturele achtergronden van kinderen, ouders en collega s. Bovendien heb je een aangepaste beroepshouding met onder meer volgende aspecten: zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, creativiteit en inlevingsvermogen, flexibiliteit, planmatig handelen en zelfevaluatie. Een gemotiveerd team wil alle kansen benutten om samen met de leerlingen op weg te gaan. Via theoretische ondersteuning en afgewisseld met zeer veel praktische ervaringen vanuit de stage willen ze op het einde van het schooljaar professionele kinderbegeleiders afleveren. Een woordje uitleg over de dragende vakken: (Ped)agogisch handelen Naast het aanleren van technieken om op een zo deskundig mogelijke manier mensen te begeleiden in hun psychosociale ontwikkeling, komen in dit vak specifieke thema s aan bod die de bedoeling hebben leerlingen een dieper inzicht bij te brengen in de opvoeding en omgang met kinderen. De cursus zet aan tot nadenken over eigen handelen in complexe situaties. Ook de omgang met ouders en teamleden krijgt een plaats. Er wordt gewerkt met videomateriaal, doe-opdrachten, rollenspel, gebruik van ICT, enz. om de praktische vaardigheden van de leerlingen te ontwikkelen. Directe zorg Dit vak richt zich op de verzorging van het jonge kind. Er wordt gewerkt rond het kind in de dagelijkse opvangsituatie en in bijzondere opvangsituaties. Tijdens de lessen vertrekken we vaak vanuit de stage-ervaringen van leerlingen. Er wordt niet alleen gedoceerd, maar leerlingen leren om via nieuwe media informatie te verzamelen, te selecteren en te verwerken. Expressie In dit vak komen verschillende componenten van expressie aan bod. Er wordt gewerkt rond manuele, muzikale, verbaaldramatische en lichamelijke expressie. Via individuele opdrachten en groepswerk, via het aanleren van technieken en het aanbod van spelideeën krijgt de leerling de kans om zijn/haar expressieve vaardigheden te ontplooien, afgestemd op het werkveld van de kinderopvang tussen 0 en 1 jaar. Indirecte zorg In huishoudkunde komen per les drie aspecten aan bod: o zorg voor voeding in de verschillende levensfasen (baby peuter - kleuter); o zorg voor textiel in functie van de verschillende leeftijdsfasen met aangepaste zorgprocessen; o zorg voor woon- en leefklimaat in functie van sfeer, veiligheid en hygiëne, reinigen en onderhoud

12 Lessentabel 7 KZ Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding PAV Talenvorming Frans Nederlands Richtingspecifieke opleiding Kinderzorg (Ped)agogisch handelen Directe zorg Indirecte zorg Stage 6 1 Wat na deze studierichting... Na het zevende jaar Kinderzorg kan je volgende wegen uit: zevende jaar tso Leefgroepenwerking om als opvoed(st)er te werken bij gehandicapten; zevende jaar tso Internaatswerking om als opvoed(st)er te werken in een schoolinternaat of als ondersteunend personeelslid in het secundair onderwijs; vierde graad ziekenhuisverpleegkunde of psychiatrische of geriatrische verpleegkunde; hoger onderwijs buiten de universiteit: bv. bachelor verpleegkunde, vroedkunde, medisch secretariaat, kleuteronderwijs, opvoed(st)er in dienstverband.

13 STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting Thuis- en bejaardenzorg 3de graad 7de jaar Een woordje uitleg over de studierichting... Praktisch ingesteld Vlot met mensen Zorg voor het huishouden Ondersteunende rol Praktisch Wanneer kies je voor Thuis- en bejaardenzorg? Je droomt van zorgen voor bejaarden en hun gezinnen; je bent sociaal en wil die sociale vaardigheden verder ontwikkelen; je hebt interesse voor verzorgende taken, gezondheid en voeding; je wil manueel en creatief bezig zijn; je kan goed omgaan met bejaarden; je wil je ten dienste stellen van iedereen die hulp nodig heeft; je kan in team werken en verantwoordelijkheid opnemen. Het zevende specialisatiejaar thuis- en bejaardenzorg heeft een dubbele bedoeling: enerzijds een bijkomende algemene vorming verschaffen die de leerlingen in staat moet stellen het diploma secundair onderwijs te behalen; anderzijds de beroepsbekwaamheid van de leerlingen van het zesde jaar Verzorging verder verbreden en verdiepen. Het volgen van een specialisatiejaar zal uiteraard een positieve weerslag hebben op je tewerkstellingskansen omdat je ondertussen: een jaartje ouder bent; je inzichten verbreed en verdiept hebt; extra stage-ervaring hebt opgedaan. In tegenstelling tot het zesde jaar moet je na het zevende jaar volledig zelfstandig kunnen instaan voor de totaalzorg, ook in complexere situaties. De vergrijzing van de bevolking plaatst de verzorgingssector voor een uitdaging. Steeds meer (zwaar) zorgbehoevende bejaarden verblijven in rust- en verzorgingstehuizen. Tegelijkertijd is er vraag naar meer verscheidenheid in de begeleiding en verzorging van bejaarden. Serviceflats, dagverzorgingscentra, uitbreiding van de thuiszorg, bieden een antwoord op deze vraag. We leggen de nadruk op een flexibele beroepshouding om kwalitatief te kunnen optreden. Contactvaardigheden komen in dit specialisatiejaar ruim aan bod en functioneren in teamverband wordt belangrijk. Van de verzorgenden wordt verwacht dat zij een plaats innemen in een interdisciplinair team. Zij worden mee de spreekbuis voor bejaarden en hun familie. Zowel in de nieuwe als in de reeds bestaande instellingen en diensten voor thuis- en bejaardenzorg wordt steeds meer kwaliteit geëist van het personeel. De bejaarden en hun familie zijn hier vragende partij. Er is nood aan goed opgeleide verzorgenden die zich op een flexibele manier kunnen aanpassen aan de permanente veranderingen in het werkveld. Als fundament in deze opleiding bestuderen we de criteria voor kwaliteitsvolle zorg en samen met de leerkrachten zoeken we hoe de verschillende partners in het zorgproces in team kunnen zorgen voor kwaliteit in de zorgverlening.

14 Stages zijn een enorme leerschool; je kan participeren aan het toekomstige werkveld. Een woordje uitleg over de dragende vakken: (Ped)agogisch handelen Leerlingen bekwamen zich verder in de totaalzorg van de zorgvrager. We staan stil bij een moderne zorgvisie en de maatschappelijke veranderingen in de sector. Je leert omgaan met zorgvragers in specifieke omstandigheden: de sociaal kwetsbare zorgvrager, geriatrische en/of stervende zorgvrager, de zorgvrager uit andere culturen, de cliënt met psychische moeilijkheden, Directe zorg Op een interactieve manier worden leerlingen aangezet tot zelfstandig werken, vertrekkend vanuit verschillende casussen en zorgplannen. Ze leren een zorgmodel uitwerken op maat van de zorgvrager. Palliatieve zorgen en comfortzorg krijgen ruime aandacht, aangepaste verzorgingstechnieken worden aangeleerd. We bouwen aan een beroepshouding en leren wat de rechten en plichten van de verzorgende zijn. De leerlingen krijgen inzicht in de structuur van de welzijns- en gezondheidszorg en de voorzieningen voor de oudere zorgvrager. Expressie In het vak expressie wordt aan de theoretische kennis een meer praktische invulling gegeven. Via creatieve werkvormen, studiebezoeken, gastsprekers of getuigenissen wordt de leerstof aanschouwelijker gemaakt. In een tweede onderdeel van het vak begeleiden we de leerlingen verder in het leren organiseren van animatieactiviteiten voor de oudere zorgvrager in het R.V.T. We zoeken ook naar een zinvolle tijdsbesteding voor de oudere en de jongere zorgvrager in de thuiszorg. Indirecte zorg In deze lessen komen drie aspecten aan bod: o zorg voor voeding (met specifieke aandacht voor dieetmaaltijden); o zorg voor textiel o zorg voor woning Lessentabel 7 TBZ Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding PAV Expressie Talenvorming Nederlands Frans Richtingspecifieke opleiding Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige (Ped)agogisch handelen Directe zorg Indirecte zorg Stage 1

15 Wat na deze studierichting... Na het zevende jaar Thuis- en bejaardenzorg kan je volgende wegen uit: zevende jaar tso Leefgroepenwerking om als opvoed(st)er te werken bij gehandicapten; zevende jaar tso Internaatswerking om als opvoed(st)er te werken in een schoolinternaat of als ondersteunend personeelslid in het secundair onderwijs; vierde graad ziekenhuisverpleegkunde of psychiatrische of geriatrische verpleegkunde; hoger onderwijs buiten de universiteit: bv. bachelor verpleegkunde, vroedkunde, medisch secretariaat, kleuteronderwijs, opvoed(st)er in dienstverband.

16 STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting Organisatie-assistentie 3de graad 7de jaar Een woordje uitleg over de studierichting... Sociaal en praktisch ingesteld Respect voor de medemens Oog voor hygiëne en kwaliteit Ondersteunende rol Wanneer kies je voor Organisatie-assistentie? Je hebt een behoorlijke dosis sociale intelligentie; je legt graag contacten; je hebt interesse voor technisch handelen en werken met producten; je wil manueel en creatief bezig zijn; je wil je ten dienste stellen van mensen die hulp nodig hebben; je wil je toekomstperspectieven zo breed mogelijk openhouden; je kan in team werken en verantwoordelijkheid opnemen. Het zevende specialisatiejaar Organisatie-assistentie is een bovenbouw van de studierichting Organisatiehulp. Het heeft een dubbele bedoeling: enerzijds een bijkomende algemene vorming verschaffen die de leerlingen in staat moet stellen het diploma secundair onderwijs te behalen; anderzijds de beroepsbekwaamheid van de afgestudeerden uit het zesde jaar verder volmaken, verbreden of verdiepen. Het volgen van het zevende jaar Organisatie-assistentie zal uiteraard een positieve weerslag hebben op je tewerkstellingskansen omdat je ondertussen: een jaartje ouder bent; je theoretische en praktische inzichten verbreed hebt; bijkomende en langdurige stage-ervaring hebt opgedaan in één of twee sectoren. In het specialisatiejaar Organisatie-assistentie verwerf je ondersteunende kennis en vaardigheden op het gebied van de klein- en groothuishouding in voedingsdiensten en logistieke diensten van zorginstellingen. Je leert je dienstverlenende activiteiten kwaliteitsvol organiseren en zelfstandig uitvoeren. Je werkt in de context van service medewerker in dienstverband in diverse organisaties en voorzieningen. Je wordt voorbereid op het werken als logistiek assistent in ziekenhuizen en zorginstellingen. Je opleiding is compleet door de combinatie van theorie- en praktijklessen op school enerzijds en je stages en buitenlandse hotelstage anderzijds. Een woordje uitleg over de dragende vakken: Logistiek in de voeding De leerlingen leren voorbereidende, ondersteunende en uitvoerende taken binnen de voedingssector uitvoeren. Logistiek in de linnenzorg Je maakt kennis met taken in zorg- en verblijfsinstellingen en andere bedrijven die linnenservice bieden.

17 Logistiek in de zorg De leerlingen leren ondersteunende taken binnen de zorgsector zoals huishoudelijke taken, maaltijdbedeling, reinigen en desinfecteren van materialen, ondersteuning bij animatie, ondersteuning administratieve taken, intern transport van de patiënten/bewoners en materialen. Het betreft vooral de indirecte zorg, dus geen verpleegkundige en verzorgende taken. In overleg met het stageteam bepaal je zelf waar je stage gaat lopen: je maakt een keuze op basis van je voorkeur voor werkgelegenheid, als voorbereiding op verdere studies, of om een bijkomende of nieuwe ervaring op te doen. In de stageperiodes tijdens de buitenlandse hotelstage evalueer je samen met je stagebegeleider je vorderingen. In het zevende jaar Organisatie-assistentie is het aangewezen dat de leerling zich oriënteert naar één van de hierboven vermelde werkvelden. Met andere woorden, je krijgt zelf de keuze tussen één stageplaats of maximaal twee stageplaatsen. Deze keuze kan ook ingegeven worden door regionale of plaatselijke tewerkstellingskansen. Blokstages verhogen je tewerkstellingskansen onder meer omdat je een beter inzicht krijgt in de structuur en de werking van een instelling of bedrijf. Je maakt ook intenser kennis met het werkmilieu, de sfeer, de klanten of patiënten. Je leert nieuwe werkmethodes aan en werkt met apparatuur specifiek voor deze instelling of bedrijf, zo leer je ook een grotere zelfstandigheid te verwerven bij het uitvoeren van complexe en gecombineerde opdrachten. Correcte beroepshoudingen en attitudes, leren samenwerken en verantwoordelijkheid dragen binnen een bepaald team zijn belangrijke punten. Lessentabel 7 OA Algemene vorming Godsdienst Lichamelijke opvoeding PAV Talenvorming Engels Nederlands Richtingspecifieke opleiding Organisatie-assistentie Logistiek in de linnenzorg Logistiek in de voeding Logistiek in de zorg Stages 6 1.

18 Wat na deze studierichting... Na het zevende jaar Organisatie-assistentie kan je volgende wegen uit: Assistent in de logistieke dienst van een ziekenhuis of een verzorgingsinstelling In tegenstelling tot de richting Verzorging, komt in Organisatiehulp de directe verzorging (wassen, verzorgen, ) niet aan bod. De logistieke assistent verleent ook logistieke steun aan de andere hulpverleners in de ziekenhuizen en rust- en verzorgingstehuizen door een aantal ondersteunende activiteiten uit te voeren waarvoor geen kwalificatie als verpleegkundige of verzorgende vereist is. De aard van deze activiteiten kan zeer uiteenlopend zijn. De exacte invulling van het takenpakket van de logistieke helper kan verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis en van verpleegafdeling binnen één ziekenhuis, het betreft vooral: huishoudelijke taken; hotelactiviteiten (maaltijden verdelen en opdienen, helpen bij het eten); ondersteunende administratieve taken; intern transport van patiënten; onderhoud van materieel. Assistent in de voedingsdienst als service-assistent in een voedingszaak of in klein-horeca; als assistent in de (groot)keuken van een ziekenhuis of een verzorgingsinstelling en bij de bediening. Uit het voorgaande blijkt dat Organisatie-assistentie opleidt tot functies waar de werknemer direct in contact komt met mensen: logistieke dienst en voedingsdienst in een ziekenhuis of bejaardentehuis, medewerker bij de bediening in een verkoopszaak, enz.

19 Vrij Handels- en Technisch Instituut P. Van Duysestraat DENDERMONDE

STUDIEGEBIED PERSONENZORG (bso)

STUDIEGEBIED PERSONENZORG (bso) STUDIEGEBIED PERSONENZORG (bso) Tweede graad... Verzorging-voeding Derde graad Verzorging Organisatiehulp Kinderzorg (7de jaar) Thuis- en bejaardenzorg (7de jaar) Organisatie-assistentie (7de jaar) STUDIEGEBIED

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad www.instituutmariakoningin.be Imk Lanklaar Rotem IMK Dilsen-Stokkem Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad Specialisatie Kinderzorg Specialisatie Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige Eerste

Nadere informatie

IMK Verzorging-voeding, 2 de graad

IMK Verzorging-voeding, 2 de graad 1 IMK Verzorging-voeding, 2 de graad Belangstellingsgebied Welzijn en sociale wetenschappen leertraject praktisch De opleiding Verzorging-voeding (VV) is gesitueerd in de 2 de graad van het beroepssecundair

Nadere informatie

Actualisering 3 de graad BSO Organisatiehulp. vanaf september 2012

Actualisering 3 de graad BSO Organisatiehulp. vanaf september 2012 Actualisering 3 de graad BSO Organisatiehulp vanaf september 2012 Visie op leren in studiegebied personenzorg COMPETENTIE ONTWIKKELEND LEREN 26-6-2012 Organisatiehulp vanaf 2012 2 Studiegebied Personenzorg

Nadere informatie

Omgang en communicatie. Huishoudzorg. Gezondheid en welzijn. Tweede graad Verzorging voeding. Schooljaar 2010-2011. Verzorging-voeding

Omgang en communicatie. Huishoudzorg. Gezondheid en welzijn. Tweede graad Verzorging voeding. Schooljaar 2010-2011. Verzorging-voeding KIJK WIJZER VV Tweede graad Verzorging voeding Schooljaar 2010-2011 Verzorging - voeding Basiszorg Omgang en communicatie Wie ben ik? Zelfbeeld Ik in omgang met de ander Omgang Verzorging-voeding Ik =

Nadere informatie

Vernieuwing 2de graad bso. Voorscholingstraject: sessie 1

Vernieuwing 2de graad bso. Voorscholingstraject: sessie 1 Vernieuwing 2de graad bso Voorscholingstraject: sessie 1 Inhoudstafel Deel 1: Studiegebied personenzorg opnieuw bekeken? Deel 2: Welke visie op leren willen we meenemen? Deel 3: Leerplan 2de graad 26-6-2012

Nadere informatie

STUDIEGEBIED PERSONENZORG SINT-MARIA-INSTITUUT GEEL

STUDIEGEBIED PERSONENZORG SINT-MARIA-INSTITUUT GEEL STUDIEGEBIED PERSONENZORG SINT-MARIA-INSTITUUT GEEL STUDIEGEBIED PERSONENZORG TSO BSO 2 de graad STW VV 3 de graad STW JGZ VZ OH 2 Sociale & Technische Wetenschappen 2 DE GRAAD STW? Focus op Integrale

Nadere informatie

Tweede graad bso. Verzorging voeding

Tweede graad bso. Verzorging voeding 4 Tweede graad bso Verzorging voeding De opleiding verzorging-voeding tweede graad bereidt de leerlingen voor op een derde graad bso waarin het contact met en de zorg voor mensen centraal staat. Naast

Nadere informatie

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO

7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST. Algemeen TSO BSO 7de JAAR TSO EEN STUDIEKEUZE DIE BIJ JOU PAST 8 Se-n-Se INTERNAATSWERKING Se-n-Se LEEFGROEPENWERKING 9 EEN SPRINGPLANK NAAR HET ECHTE LEVEN Se-n-Se INTERNAATSWERKING TSO WELKOM IN INTERNAATSWERKING BIJ

Nadere informatie

Vernieuwing 3de graad bso. Informatiesessie

Vernieuwing 3de graad bso. Informatiesessie Vernieuwing 3de graad bso Informatiesessie Inleidend Vernieuwen = ontwikkelen We willen ontwikkelen in overleg met de basis, vanuit een samenwerking met de pedagogische begeleiding. 26-6-2012 2 Inleidend

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO

IVV Sint-Vincentius. Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO IVV Sint-Vincentius Iets voor jou? Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Jeugd- en Gehandicaptenzorg 3de graad TSO Sociale en Technische Wetenschappen 2de en 3de graad TSO Je bent sociaal

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Jeugd- en Gehandicaptensector: iets voor jou? Leefgroepenwerking Se-n-Se specialisatiejaar TSO

IVV Sint-Vincentius. Jeugd- en Gehandicaptensector: iets voor jou? Leefgroepenwerking Se-n-Se specialisatiejaar TSO IVV Sint-Vincentius Jeugd- en Gehandicaptensector: iets voor jou? Leefgroepenwerking Se-n-Se specialisatiejaar TSO Je bent sociaal voelend en je wil in de toekomst graag werken met kinderen, jongeren en

Nadere informatie

STUDIEGEBIED HANDEL (bso)

STUDIEGEBIED HANDEL (bso) (bso) Tweede graad... Kantoor Derde graad Kantoor Kantooradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Studierichting Kantoor de graad Een woordje uitleg over de studierichting... Interesse voor werken met

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Omgaan met complexe zorgsituaties (40lt) Certificaat

Nadere informatie

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen. Derde graad...

Studiegebied. (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen. Derde graad... Studiegebied (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen Derde graad... Sociale en technische wetenschappen Gezondheids- en welzijnswetenschappen STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Jeugd- en gehandicaptenzorg 3 de graad Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad IMK Lanklaar

Nadere informatie

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN

GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN Onze school heet u van harte welkom in de studierichting: TSO 3 de graad GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWETENSCHAPPEN Inschrijvingen: tijdens schooldagen en zomervakantie van 9u tot 12u en van 13u tot 16u Opendeurdag:

Nadere informatie

STUDIEGEBIED PERSONENZORG (tso)

STUDIEGEBIED PERSONENZORG (tso) STUDIEGEBIED PERSONENZORG (tso) Tweede graad... Sociale en technische wetenschappen Derde graad Sociale en technische wetenschappen Gezondheids- en welzijnswetenschappen STUDIEGEBIED PERSONENZORG Studierichting

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Bekwaamheidsattest

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Individuele

Nadere informatie

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011

OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 OVERZICHTSTABEL VERKORTE OPLEIDINGEN ZORGKUNDIGE IN DE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS OPLEIDINGSPROFIEL ZORGKUNDIGE 2011 VOOROPLEIDING VERKORT TRAJECT 1 Certificaat polyvalent Verzorgende CVO Bekwaamheidsattest

Nadere informatie

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen

Tweede graad tso. Techniek-wetenschappen Tweede graad tso Techniek-wetenschappen In techniek-wetenschappen staan de wetenschapsvakken centraal. Je bouwt een grondige theoretische basis op, waarbij een stevig pakket wiskunde hoort. Bovendien verwerf

Nadere informatie

Leerplantoelichting 3de graad OH. Gent 2011-09-23

Leerplantoelichting 3de graad OH. Gent 2011-09-23 Leerplantoelichting 3de graad OH Gent DEEL 1 Situering actualisering leerplan OH binnen het geheel van de vernieuwing bso- personenzorg Waarom? Gewijzigde context Tendensen in maatschappij, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

Dinsdag 27 september 2011 Ingrid Molein Annick Van der Stricht. DPB Gent

Dinsdag 27 september 2011 Ingrid Molein Annick Van der Stricht. DPB Gent Dinsdag 27 september 2011 Ingrid Molein Annick Van der Stricht DPB Gent Zorg en begeleiding bieden aan kinderen en volwassenen Vanuit een holistische, emancipatorische en dynamische visie Functioneren

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Organisatie & Logistiek (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar bso

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar bso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar bso Schooljaar 2017-2018

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14 jaar en je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie & Retail (2de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

bso Sint - Jozefsinstituut de Robianostraat Borsbeek KOBA ZuidkANT vzw.

bso Sint - Jozefsinstituut de Robianostraat Borsbeek KOBA ZuidkANT vzw. bso Sint - Jozefsinstituut de Robianostraat 11 2150 Borsbeek 03 321 53 51 KOBA ZuidkANT vzw. Beste ouders en leerlingen Een nieuwe school zoeken, een aangepaste studierichting vinden, het is een hele uitdaging.

Nadere informatie

// COLLEGE O.-L.-V.-TEN-DOORN BSO SPECIALISATIEJAAR

// COLLEGE O.-L.-V.-TEN-DOORN BSO SPECIALISATIEJAAR // COLLEGE O.-L.-V.-TEN-DOORN BSO SPECIALISATIEJAAR Elke Elke De De Waele Waele // BSO SPECIALISATIEJAAR HAARSTILIST PROFIEL VAN DE RICHTING Competentie 1: De afgestudeerde kan in een kappersteam werken

Nadere informatie

W&M. Welzijn & maatschappij. Humane wetenschappen AT Sociale en technische TT wetenschappen Bio-esthetiek Haarzorg Verzorging-voeding P

W&M. Welzijn & maatschappij. Humane wetenschappen AT Sociale en technische TT wetenschappen Bio-esthetiek Haarzorg Verzorging-voeding P Welzijn & maatschappij W&M Humane AT Sociale en technische TT Bio-esthetiek TP Haarzorg P Verzorging-voeding P 24 Studiegids tweede graad Humane AT Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 2 2 Nederlands 4 4 Frans

Nadere informatie

[Centrumgids] Welkom. Campus Centrum staat voor. Inschrijvingen. Onze-Lieve-Vrouwcollege II Campus Centrum STUDIEAANBOD. 7de specialisatiejaren

[Centrumgids] Welkom. Campus Centrum staat voor. Inschrijvingen. Onze-Lieve-Vrouwcollege II Campus Centrum STUDIEAANBOD. 7de specialisatiejaren Onze-Lieve-Vrouwcollege II Campus Centrum Zavel 15, 9620 Zottegem STUDIEAANBOD Campus Centrum [Centrumgids] Welkom De school bevindt zich in het centrum van Zottegem en is gemakkelijk te bereiken met het

Nadere informatie

Don Bosco Groenveld: een opvoedingsproject in het voetspoor van Jan Bosco

Don Bosco Groenveld: een opvoedingsproject in het voetspoor van Jan Bosco Don Bosco Groenveld: een opvoedingsproject in het voetspoor van Jan Bosco Onze school heeft bewust gekozen voor een opvoedingsproject: In dialoog met Don Bosco. We organiseren onze school dan ook naar

Nadere informatie

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas

Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Opleiding Begeleider in de kinderopvang Schooljaar 2015-2016 versie mei 2015 leerlijk boeiend creatief Centrum voor Volwassenenonderwijs LBC-NVK Sint-Niklaas Kroonmolenstraat 4-9100 Sint-Niklaas Tel. 03

Nadere informatie

Vernieuwingen leerplannen BSO studiegebied Personenzorg

Vernieuwingen leerplannen BSO studiegebied Personenzorg Vernieuwingen leerplannen BSO studiegebied Personenzorg Verzorging-voeding 2 de graad vanaf 2010 Verzorging 3 de graad vanaf 2012 Organisatiehulp 3 de graad vanaf 2012 Ingrid Molein 1 Uitgangspunten Vanuit

Nadere informatie

L E S S E N T A B E L L E N

L E S S E N T A B E L L E N O n z e L i e v e V r o u w c o l l e g e C a m p u s C e n t r u m L E S S E N T A B E L L E N schooljaar 01013 Zavel 15 960 Zottegem Tel. 09 360 1 9 Fax 09 361 0 88 http://www.centrum.olvcollege.be L

Nadere informatie

Immaculata TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS. Techniek-wetenschappen - STEM. Sociale en technische vorming

Immaculata TECHNISCH SECUNDAIR ONDERWIJS. Techniek-wetenschappen - STEM. Sociale en technische vorming Immaculata Immaculata biedt je opleidingen in het technisch en het beroepssecundair onderwijs. Je vindt er vooral jongeren met interesse in de mens, zijn omgeving en alle wetenschap en zorg die daarbij

Nadere informatie

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso

Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e, 3e graad en 7e jaar tso Schooljaar 2017-2018

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Studiebrochure IMK Dilsen-Stokkem

Studiebrochure IMK Dilsen-Stokkem www.instituutmariakoningin.be Studiebrochure IMK Dilsen-Stokkem vu: vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem IMK Dilsen-Stokkem Studieaanbod 1 Blz. Een waaier aan mogelijkheden

Nadere informatie

INTERN DOCUMENT TOEKOMST SO: WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ. 1 Beschrijving van het studiedomein

INTERN DOCUMENT TOEKOMST SO: WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ. 1 Beschrijving van het studiedomein VVKSO CODIS/DOC/11/24 2011-06-09 INTERN DOCUMENT TOEKOMST SO: WELZIJN EN MAATSCHAPPIJ 1 Beschrijving van het studiedomein Het studiedomein Welzijn en maatschappij omvat alle studierichtingen waar de mens

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16-17 jaar. Je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Zorgsector: iets voor jou? Verzorging - Voeding 2de graad BSO

IVV Sint-Vincentius. Zorgsector: iets voor jou? Verzorging - Voeding 2de graad BSO IVV Sint-Vincentius Zorgsector: iets voor jou? Verzorging - Voeding 2de graad BSO Verzorging-Voeding: echt iets voor jou? Je bent gemotiveerd en enthousiast. Je hebt een goede gezondheid en een groot uithoudingsvermogen.

Nadere informatie

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen

Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen Kwalificatiebewijs voor kinderbegeleider (gezinsopvang en groepsopvang) en voor verantwoordelijke van maximaal 18 opvangplaatsen PLAATS BINNEN ONDERWIJSSTRUCTUUR KWALIFICATIEBEWIJS VROEGERE BENAMING Secundair

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure ADMINISTRATIE & RETAIL (2de graad BSO, Kantoor & Verkoop) Leerlingprofiel Je bent 14-15 jaar. Je kiest voor een studierichting in de tweede graad. Je wilt meer te

Nadere informatie

W&M. Welzijn & maatschappij. Humane wetenschappen Sociale en technische wetenschappen Bio-esthetiek Haarzorg Verzorging-voeding

W&M. Welzijn & maatschappij. Humane wetenschappen Sociale en technische wetenschappen Bio-esthetiek Haarzorg Verzorging-voeding Welzijn & maatschappij W&M Humane wetenschappen Sociale en technische wetenschappen Bio-esthetiek Haarzorg Verzorging-voeding AT TT T 16 Studiegids tweede graad Humane wetenschappen AT Aardrijkskunde 1

Nadere informatie

Eerste graad. A-STROOM - met optie... B-STROOM. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen

Eerste graad. A-STROOM - met optie... B-STROOM. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen Eerste graad A-STROOM - met optie... Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen B-STROOM ste leerjaar B de beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenvelden o Kantoor en Verkoop/Verzorging-voeding

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking

Kerntaken. Referentiekader. Opmerking DBSO-opleidingskaarten 17 juni 2008 Verzorgende Kerntaken De verzorgende zorgt voor mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben met betrekking tot alle activiteiten in het dagelijks leven. Hij/zij

Nadere informatie

Don Bosco Groenveld: een opvoedingsproject in het voetspoor van Jan Bosco

Don Bosco Groenveld: een opvoedingsproject in het voetspoor van Jan Bosco Don Bosco Groenveld: een opvoedingsproject in het voetspoor van Jan Bosco Onze school heeft bewust gekozen voor een opvoedingsproject: In dialoog met Don Bosco. We organiseren onze school dan ook naar

Nadere informatie

Begeleider in de kinderopvang

Begeleider in de kinderopvang DBSO-opleidingskaarten Administratieve groep 37701 Rubriek: Personenzorg 9/06/2011 Begeleider in de kinderopvang Kerntaken De begeleider in de kinderopvang begeleidt en verzorgt baby s, peuters, kleuters

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

PERSONENZORG. Vanuit onze ervaringen willen we jullie graag vragen:

PERSONENZORG. Vanuit onze ervaringen willen we jullie graag vragen: PERSONENZORG Dit artikel is een gezamenlijke bijdrage van de drie pedagogische begeleiders personenzorg (opvoedkunde - huishoudkunde verzorging) vanuit een streven naar meer vakkenintegratie en interdisciplinaire

Nadere informatie

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze.

We hopen dat deze brochure jou en je ouders zal helpen bij het maken van je studiekeuze. Deze brochure wil jou en je ouders wegwijs maken in het studieaanbod van het Sint-Norbertusinstituut. Het Sint-Norbertusinstituut is immers een school met vele studiemogelijkheden in het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Administratie Retail (3de graad BSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Je wil meer te weten komen over het beroep

Nadere informatie

Algemene structuur. 2 de graad BSO

Algemene structuur. 2 de graad BSO Algemene structuur ASO 2 de graad TSO Economie Latijn Wetenschappen Handel Soc. en Techn. Wetenschappen BSO Kantoor Voeding-Verzorging ASO 3 de graad TSO Economie-Wiskunde Latijn-Wiskunde Wetenschappen-Wiskunde

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Op het Dr. Nassau College kun je in de kaderberoepsgerichte leerweg en in de basisberoepsgerichte leerweg onderwijs volgen in drie sectoren:

Op het Dr. Nassau College kun je in de kaderberoepsgerichte leerweg en in de basisberoepsgerichte leerweg onderwijs volgen in drie sectoren: Als je na de onderbouw -dat wil zeggen na de eerste en tweede klas -naar de derde klas van het VMBO gaat, moet je een aantal keuzes maken. Je moet kiezen welke leerweg je gaat doen en welke sector. Als

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

TWEEDE GRAAD. Technisch Secundair. Algemeen Secundair. Beroepssecundair TSO ASO BSO LATIJN HANDEL KANTOOR SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN

TWEEDE GRAAD. Technisch Secundair. Algemeen Secundair. Beroepssecundair TSO ASO BSO LATIJN HANDEL KANTOOR SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN TWEEDE GRAAD Algemeen Secundair ASO Technisch Secundair TSO Beroepssecundair BSO LATIJN HANDEL KANTOOR ECONOMIE SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN VERZORGING- VOEDING WETENSCHAPPEN Het ASO (algemeen secundair

Nadere informatie

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek

LESSENTABELLEN 2013-2014. Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek LESSENTABELLEN 2013-2014 Het studieaanbod van het Koninklijk Atheneum Assebroek Koninklijk Atheneum Assebroek GO! - Scholengroep 25 - Brugge-Oostkust Daverlostraat 132-8310 Assebroek 050/36.68.80 web:

Nadere informatie

Studiegids derde graad

Studiegids derde graad Studiegids derde graad Algemene structuur tweede graad ASO TSO Economie wiskunde 4 u wiskunde 5 u Latijn wiskunde 4 u wiskunde 5 u Wetenschappen wiskunde 5 u Handel Sociale en Technische Wetenschappen

Nadere informatie

EERSTE GRAAD. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen

EERSTE GRAAD. Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen EERSTE GRAAD A-STROOM met optie... Handel Sociale en technische vorming Techniek-wetenschappen B-STROOM ste leerjaar B de beroepsvoorbereidend leerjaar met beroepenvelden Kantoor en Verkoop/Verzorging-voeding

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 RETAIL (7de jaar BSO) Leerlingenprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur)

DEEL I 1 ste Graad. 1 ste graad. Lessentabel: Complementaire uren worden aangegeven met *****(één voor elk lesuur) 1ste graad 1ste jaar B School: Graad: Studierichting: Heilig Hart van Maria-instituut s Gravenwezel Mater Dei-Instituut Brasschaat Sint-Cordula-instituut Schoten Sint-Jozefinstituut Schoten 1 ste graad

Nadere informatie

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs

Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs Encora Centrum voor Volwassenenonderwijs PERSONENZORG BEDRIJFSBEHEER DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS ALGEMENE INLICHTINGEN ENCORA Geef je talent een kans. Een nieuw vak leren of je loopbaan een andere richting

Nadere informatie

Copyright Plantyn. A Visie op gezondheid en ziekte 17 1 Begrippen gezondheid, ziekte, preventie en GVO 17

Copyright Plantyn. A Visie op gezondheid en ziekte 17 1 Begrippen gezondheid, ziekte, preventie en GVO 17 INHOUDSTAFEL Woord vooraf 9 Pictogrammen 10 Doelstellingen 11 I OVER ZORG 15 A Visie op gezondheid en ziekte 17 1 Begrippen gezondheid, ziekte, preventie en GVO 17 1.1 Gezondheid 17 1.2 Ziekte 18 1.3 Preventie

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW. DUUR: 36 maanden 24 maanden indien de competenties Logistieke hulp in de verzorgingssector reeds zijn verworven

OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW. DUUR: 36 maanden 24 maanden indien de competenties Logistieke hulp in de verzorgingssector reeds zijn verworven VERZORGENDE OPLEIDINGSPROGRAMMA ILW DUUR: 36 maanden 24 maanden indien de competenties Logistieke hulp in de verzorgingssector reeds zijn verworven Competenties: CLUSTERS VAN COMPETENTIES De leerling kan

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen erkende en zelfstandige ko - MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen

Nadere informatie

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur

Woord vooraf. Helga Van der Elst directeur Woord vooraf Als GO! school in Ninove kiezen wij ervoor een platform te zijn waarin de leerlingen hun interesses en talenten verder kunnen ontplooien in een waaier aan studierichtingen in ASO-BSO-TSO en

Nadere informatie

Studiebrochure 2017 IMK Dilsen-Stokkem

Studiebrochure 2017 IMK Dilsen-Stokkem www.instituutmariakoningin.be Studiebrochure 2017 IMK Dilsen-Stokkem Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem IMK Dilsen-Stokkem Studieaanbod 1 Blz. Een

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016. 7de JAAR. www.mmikortemark.be administratie@mmikortemark.be

STUDIEGIDS 2015-2016. 7de JAAR. www.mmikortemark.be administratie@mmikortemark.be STUDIEGIDS 2015-2016 7de JAAR www.mmikortemark.be administratie@mmikortemark.be WAT BIEDT HET MMI? EEN WAAIER AAN MOGELIJKHEDEN IN HET ZEVENDE JAAR Algemeen Welkom 5 Leren en leven in het MMI 6 TSO Se-n-Se

Nadere informatie

Een zorgjob Ik ga ervoor! Boordtabellenset 2015-2016 Lon Holtzer, zorgambassadeur, Vlaamse Overheid

Een zorgjob Ik ga ervoor! Boordtabellenset 2015-2016 Lon Holtzer, zorgambassadeur, Vlaamse Overheid Een zorgjob Ik ga ervoor! Boordtabellenset 2015-2016 Lon Holtzer, zorgambassadeur, Vlaamse Overheid 1 Prognose bevolking 2 18-jarigen 1991 2000 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2025

Nadere informatie

Secundair na secundair: Internaatswerking

Secundair na secundair: Internaatswerking Secundair na secundair: Internaatswerking Omschrijving Hier word je opgeleid tot opvoeder in een internaat. Als internaatsopvoeder zal je doorgaans met leerlingen van het lager en/of het secundair onderwijs

Nadere informatie

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso

Studieaanbod 2 de graad. BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso Studieaanbod de graad ASO / Economie / Humane Wetenschappen / Latijn / Wetenschappen / TSO / Techniek-Wetenschappen / BSO / Verzorging-Voeding / aso / tso / bso 0 IKSO voor jongeren met ambitie De studierichting

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een diploma van

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een diploma van

Nadere informatie

LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs.

LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs. LEER VOOR MEER WWW.CVOSG.BE GRIJP JE KANS! Behaal je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs. Samen werken aan een diploma secundair onderwijs CVO VTI Brugge, CVOSG en CVO Spermalie, 3

Nadere informatie

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3

Functiebeschrijving LOGISTIEK MEDEWERKER DIENSTENCENTRA E1-E3 Beschrijving doel en visie Binnen de eengemaakte organisatie, stad en OCMW, staat de burger centraal. Om dit te realiseren zijn er 3 klantgerichte sectoren: dienstverlening, samenleving en stadsontwikkeling

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL www.instituutmariakoningin.be IMK Dilsen-Stokkem Eerste graad 1 TW 1 STV 1 B 2 TW 2 STV - BVL Imk Lanklaar Rotem vzw KSO Zusters van de Voorzienigheid Rijksweg 168 3650 Dilsen-Stokkem Eerste graad Techniek-wetenschappen,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 ADMINISTRATIE (7de jaar BSO) Leerlingenprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie of Retail achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Dinsdag 25 oktober 2011 Ingrid Molein Annick Van der Stricht. DPB Gent

Dinsdag 25 oktober 2011 Ingrid Molein Annick Van der Stricht. DPB Gent Dinsdag 25 oktober 2011 Ingrid Molein Annick Van der Stricht DPB Gent Studiegebied personenzorg opnieuw bekeken. Vanwaar komt deze vernieuwing? Dpb Gent Gewijzigde context: Tendensen in gezondheids-en

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Retail (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Retail of Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien

Nadere informatie

Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN

Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN Opleiding: LOGISTIEK HELPER IN DE ZORGINSTELLINGEN Als logistiek helper ga je vooral werken in rust - en verzorgingstehuizen. Het is dus heel belangrijk dat je goed kan omgaan met bejaarden en gehandicapten.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen

Hoofdstuk 1. Inleidende bepalingen VI.6. MB kwalificatiebewijzen 1 Ministerieel besluit van 3 maart 2010 (BS 29 maart 2010) tot bepaling van de kwalificatiebewijzen voor medewerkers en verantwoordelijken van kinderopvangvoorzieningen 1

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

Aan de verantwoordelijke beheersinstanties van de rusthuizen

Aan de verantwoordelijke beheersinstanties van de rusthuizen Omzendbrief WVG/KWAL/07/1 van 21 februari 2007 betreffende de vervanging van de omzendbrief van 2 juli 2004 houdende de kwalificatievereisten van de verzorgende personeelsleden in de rusthuizen Herkomst:

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG

... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG versie 14/06/2018 2... STUDIEWIJZER BEGELEIDER IN DE KINDEROPVANG Beste cursist Begeleiders in de kinderopvang zijn vandaag de dag bijzonder in trek. Wat de vorm van die opvang ook is: kinderen hebben

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een

Nadere informatie

1e leerjaar A Mechanica-elektriciteit-hout-bouw

1e leerjaar A Mechanica-elektriciteit-hout-bouw 1e leerjaar A Mechanica-elektriciteit-hout-bouw Doelstellingen In deze keuze krijg je een brede algemene vorming. Je talenten voor techniek kan je grondig verkennen tijdens de lessen van de praktische

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure 7 Administratie (7de jaar BSO) Leerlingprofiel Je hebt het zesde jaar Administratie achter de rug. Je wil jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en bovendien een

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

W&M. Welzijn & maatschappij

W&M. Welzijn & maatschappij Welzijn & maatschappij W&M Humane wetenschappen AT Gezondheids- en TT welzijnswetenschappen Sociale en TT technische wetenschappen Schoonheidsverzorging T Haarzorg Haarstilist Specialisatiejaar Verzorging

Nadere informatie

Organisatiehulp. 26 januari Leerplantoelichting 3de graad OH 1

Organisatiehulp. 26 januari Leerplantoelichting 3de graad OH 1 Organisatiehulp 26 januari 2012 Leerplantoelichting 3de graad OH 1 Vorige sessie september 2011 Situering actualisering leerplan OH binnen het geheel van de vernieuwing bso-personenzorg Uitgangspunten

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG

VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED PERSONENZORG Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van

Nadere informatie