Uitgetypte interviews Taaldidactiek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgetypte interviews Taaldidactiek"

Transcriptie

1 Universiteit Gent: Academiejaar Uitgetypte interviews Taaldidactiek Groep 16 Van Den Bussche Thiana, Vande Velde Kathleen & Reene van de Wall Pedagogische Wetenschappen pedagogiek en onderwijskunde

2 Perspectief leerling 1 (afgenomen door Kathleen) Naam: Adam Khan Leeftijd: 12 jaar Leerjaar: 6 de leerjaar Kun je vertellen wat je gisteren allemaal hebt geschreven (a) na schooltijd; (b) op school? We schrijven zeer weinig in de les. Vooral in de lessen Wo schrijven we veel. Momenteel zien we alles over de ruimte en schrijven we hierover. Dus satellieten, Na schooltijd maak ik mijn huiswerk waar ik vooral moet schrijven zoals bv. spellingstaken. Ik moest vooral meer woorden schrijven dan zinnen. Zijn er ook dagen dat je thuis veel meer schrijft? Wat schrijf je dan? Kun je voorbeelden geven? Ja, maar heel weinig thuis. Werkwoorden frans schrijf ik vaak thuis. Ook dialogen maken, doe ik thuis (grotendeels is dat wel omdat het moet vanuit school zelf). Ik schrijf niet vaak thuis vanuit mezelf, en dit omdat ik niet echt zin heb daarin. Soms vind ik schrijven leuk, maar niet altijd. Wat van al die dingen die je geschreven hebt vind je het moeilijkst? (een of twee kiezen) Weinig dingen vind ik moeilijk. Ik vind schrijven gemakkelijk. Waar / van wie krijg je steun om dat te leren? Juf ondersteunt me het meest. Zelf ondersteun ik mezelf door vaak eens met men hand te schudden omdat mijn hand moe is en dan lukt het schrijven weer plots veel beter. Juf verbetert ons als we een schrijffout maken, zo moeten we dat woord dan opnieuw terug vervoegen, ze zet het foute woord in het rood en heel vaak moeten we onze schrijffouten allemaal verbeteren totdat er geen schrijffouten meer in onze tekst staan. Ze zet onze fouten in het rood. Ik moet dat verbeteren en ik doe dat dan ook altijd. Hoe leer je het jezelf aan? (andere teksten bekijken, teksten van internet nadoen etc.) Geen idee eigenlijk. Ook wat betreft internet, zit ik niet echt op het internet dus langs deze weg leer ik mezelf ook niet lezen. Wat ik wel veel doe is lezen v.e. taalboek maar dan is het weer vanuit school uit terug als opdracht gegeven. (Dit had hij zelf niet door, dat hij alleen maar leest als het een opdracht is van school uit) Bij tv kijk ik ook niet met ondertiteling, dus langs deze weg leer ik mezelf ook niet lezen. Wat heb je de laatste week allemaal bij andere vakken aan grotere teksten geschreven? Hoeveel tijd heb je daaraan besteed? Boekbespreking. Ik heb daar ongeveer 45 min aan besteed. Mijn boekbespreking was 1pagina lang. Indien er de laatste week niets is geschreven: Wat was de laatste grotere tekst die je schreef bij taal of Nederlands?

3 Geen idee. Eigenlijk schrijven we niet voor andere vakken een grote tekst. Wat was de laatste grote tekst die je schreef bij een ander vak? Geen idee. Vervolgens wordt eerst ingegaan op de tekst die bij taal of Nederlands geschreven is: Hoe ging dat? We moesten allemaal 1 boek lezen. Eerst ben ik begonnen met een korte samenvatting te maken. Dit door eerst sleutelwoorden te gaan opschrijven. Sleutelwoorden zijn de belangrijkste woorden uit de tekst. Dus eigenlijk een kort woord in een zin waaruit je kan besluiten wat die zin betekent, zo zou ik zeggen wat een sleutelwoord is. Met deze woorden ga ik dan aan de slag om mijn samenvatting te maken. Wat vond je moeilijk? Neen, gemakkelijk. Mijn samenvatting was redelijk goed! Wat was gemakkelijk? Ja. Vond je het leerzaam / interessant? Ja, ik leerde dat je weinig buiten mag spelen want anders wordt je misschien ontvoerd mijn boek ging dus over ontvoeringen. Uit de opdracht zelf heb ik weinig geleerd. Ik zou het terug volledig hetzelfde doen qua methode als de vorige keer dus eerste sleutelwoorden opzoeken, dan samenvatting maken, Welke steun kreeg je bij het schrijven van de tekst? (Vraag naar de beschrijving van de opdracht, was er de mogelijkheid tot samenwerken? Alleen. Niemand had hetzelfde boek. Welke hulp kreeg je van de leraar? We kregen geen hulp. We moesten dit dus allemaal alleen doen. In de WO les hebben we geleerd hoe we samenvattingen moeten maken. Dus dit a.d.v.h. sleutelwoorden zoeken, Wat zou het makkelijker / interessanter maken?, ) Persoonlijk vind ik de methode die we aangeleerd hebben gekregen (dus eerst sleutelwoorden zoeken, ) een heel goede methode. Ken je andere methodes? Neen, ik ken geen andere methodes dan deze. Wat zou je bij Nederlands / taal willen leren als het om schrijven van teksten gaat? Betekenis van moeilijke woorden beter beheersen en het ook kunnen gebruiken. Dtfouten toch nog wat verbeteren.

4 Daarna bespreek je de tekst die bij een ander vak geschreven is: Het proces: Hoe ging dat? Moeilijk? Wat vond je er moeilijk aan? Wat makkelijk? Geen idee. Didactische steun: welke steun kreeg je bij het schrijven van de tekst? (Vraag naar de beschrijving van de opdracht, was er de mogelijkheid tot samenwerken? Welke hulp kreeg je van de leraar, wat zou het makkelijker / interessanter maken?, ) Geen idee. Wat zou je bij Nederlands / taal willen leren als het om schrijven van teksten gaat? Geen idee.

5 Perspectief leerling 2 (afgenomen door Reene) Naam: Sevgi Yilmaz Leeftijd: 12 jaar Leerjaar: 6 de leerjaar Kun je vertellen wat je gisteren allemaal hebt geschreven? Ik heb gisteren Nederlands gedaan. We hebben in ons werkschrift oefeningen gemaakt, weet niet meer precies welke. Na schooltijd heb ik mijn huiswerk gemaakt. Dit was voor Nederlands, met ons stappenboek. - heb je nog voor een ander vak dan voor Nederlands geschreven? Voor rekenen heb ik oefeningen moeten maken, maar echt geschreven heb ik niet meer gedaan. Zijn er dagen dat je thuis veel meer schrijft? Enkel als er huiswerk is. - En voor de rest niet? Jawel, ik maak wel verhalen. Ze gaan over avonturen. - Kan je eens vertellen waarover jouw verhalen gaan? Neen, dat vertel ik niet zo graag. Maak je soms gedichtjes of rijmen? Neen dat vind ik niet leuk. Ik rijm niet graag Wat van al die dingen die je geschreven hebt, vind je het moeilijkst? Het stappenboek. Daarin moeten we oefeningen maken over dictee, spelling. Dit is om woorden in te oefenen. Van wie krijg je steun? Van de juf en thuis helpt mijn broer. - Hoe helpt de juf? Door oefeningen te geven. - Leer je jezelf soms iets aan? Soms als ik iets niet snap, kijk ik soms op youtube. Maar dat is niet zo vaak. Wat heb je de laatste week allemaal bij taal of bij Nederlands aan grotere teksten geschreven?

6 Ja een tekst over conflicten. Over ruzie enzo, over een meisje dat nieuw komt op school en kinderen pesten haar. En daardoor komt een conflict en daar moesten we over schrijven. - Heb je bij andere vakken ook iets moeten schrijven? Neen, niet echt. - Ben je zeker? Ook niet bij Frans ofzo? Bij Frans wel. We hadden een toets over werkwoorden. - Vond je het moeilijk? Normaal, ik had niet echt moeite met iets. Ik vond het wel leuk. - Vond je de teksten die je moest schrijven leerzaam? Ja, vond ik het heel interessant. Welke steun kreeg je bij het schrijven? Je mag eens uitleggen wat precies de taak was. Het ging dus over conflicten, ik moest schrijven over een meisje en het conflict ermee oplossen. De uitleg van de opdracht kwam van de juf, voor de rest moesten we alles zelf doen. We mochten ook hulp vragen aan klasgenootjes. - Je moest dus een verhaal maken? Ja. - Zou je ook graag op een andere manier over iets schrijven? Bijvoorbeeld een stripverhaal, rijmen,? Neen, ik vind verhalen het leukste. Wat zou je bij Nederlands of taal willen leren? Koken, kookteksten. Ik kook namelijk heel graag. Daarom zou ik graag recepten willen schrijven. Er is voor de rest niets anders dat ik zou willen doen. Vond je de tekst bij Frans moeilijk? Ik moest veel onthouden. Dat was het eigenlijk, meer onthouden. - Vind je dat moeilijk? Ja, dat is veel oefenen. - Krijg je daar ook veel steun bij? Bij Frans kan niemand mij echt helpen. In de klas de juf wel, maar thuis moet ik het vooral alleen doen.

7 - Zou je graag wat meer hulp hebben? Neen. Is er nog iets anders dat je over schrijven zou willen vertellen? Dit of dat vind ik moeilijk, saai, heel interessant.. Ik kan goed fantaseren en daarover schrijven. Maar van stripverhalen hou ik niet. Ik hou wel van schrijfopdrachten maken. - Zou je graag eens meedoen aan een wedstrijd? Ja, maar onze school doet daar meestal niet aan mee. Wat heb je het meest onthouden van je opdracht? Niet onderdanig zijn, altijd assertief zijn. Altijd vragen stellen waarom je iets niet goed of leuk vindt. Ik weet wel beter hoe ik moet reageren als ik ruzie heb. - En over het schrijven zelf? Daarvan heb ik nieuwe woordenschat geleerd. - Ok, dankjewel voor jouw antwoorden.

8 Perspectief leerling 3 (afgenomen door Thiana) Naam: Sari Aysel Leeftijd: 12 jaar Leerjaar: 6 de leerjaar Ik: Thiana; Jij: Leerling I : Ik zal geen moeilijke vraagjes stellen. Er is ook geen goed of slecht antwoord, je mag gewoon zeggen wat je denkt. Probeer zoveel mogelijk te zeggen. Kan je mij bijvoorbeeld vertellen wat je gisteren allemaal geschreven hebt na schooltijd? Een tekstje of iets voor u zelf, een dagboek ofzo.. J : Nee.. I : Nee, niets? Schrijf je dan niet veel? J : Jawel.. I : Ja toch, in de klas dan? En wat schrijf je dan allemaal zo in de klas? J: Ik maak mijn huistaak I: Ja huistaakjes, dat is schoolwerk, en voor welk vak is dat dan meestal dat je veel moet schrijven? J: Voor Nederlands nog veel.. I: En lukt dat een beetje? J: Ja.. I: En zijn dat dan lange of korte teksten? Of is dat dan een gedichtje ofzo? J: Soms kort soms lang.. I: Wanneer heb je dan bijvoorbeeld lange teksten moeten schrijven? En over wat gaan deze dan precies? J: Soms vanalles.. I: Vanalles, maar heb je zo geen thema waar je dan moet rond werken? J: Ja.. I: Ja, en wat is dat dan zo allemaal bijvoorbeeld?.. Het is niet erg als je ze niet allemaal weet, maar misschien herinner je je nog iets van kijk dit vond ik nu eens super tof om te schrijven of doe je dat niet zo graag? J: Gedichtjes.. I: Gedichtjes ok, en over wat gaan u gedichtjes dan? J: Over.. Zoals uh.. Soms over mensen.. I: Over mensen, en over welke mensen dan precies? J: Mama en papa I: En helpt er u dan iemand met gedichtjes schrijven of niet? Is dat in klas dat je dan schrijft of meer thuis? J: Soms in klas en mijn zus helpt.. I: Je zus helpt je, en is je zus dan ouder dan jou? J: Ja, ouder.. I: Ouder, dus zij kan je al een beetje helpen met de structuur van het gedichtje of helpt ze dan met rijmpjes vinden? J: Ja

9 I: Met rijmpjes? J: Ja.. I: En die schrijf je thuis of in school? J: Thuis. I: En zijn er zo geen bepaalde gedichten die je op school schrijft? J: Ja.. I: En is dat dan een taak van de juffrouw? J: Soms I: En moet je bij andere vakken naast Nederlands ook schrijven? J: Zoals? I: Bijvoorbeeld wereldoriëntatie.. J: Ja.. I: En krijgen jullie dan een onderwerp? J: Soms.. eigenlijk wel. I: En wat doen jullie dan precies bij wereldoriëntatie? J: Oefenen met de atlas enzo.. I: Moeten jullie dan werkstukjes schrijven over de landen bijvoorbeeld of niet? J: Nee I: Of over iets anders, geschiedenis ofzo..? J: Nee I: En in het algemeen, wat vind je het moeilijkst aan het schrijven van tekstjes? J: Verhalen.. I: Lange verhalen of..? J: Ja lang.. I: En wat vind je daar dan precies moeilijk aan? J: Het verzinnen, het onderwerp zoeken.. I: Is het dan vooral moeilijk om te beginnen, of lukt dat al beter wanneer je bezig bent? J: Bezig ben.. dan gaat het beter. I: Vind je dat zelf interessant om te doen, om denk je ik zou liever iets anders doen? J: Interessant I: En wat vind je daar dan precies interessant of leuk aan? Dat je iets mag verzinnen of.. J: Ja.. I: En hoelang zijn die teksten dan precies? Is dat dan 1 paginaatje schrijven of meer of minder? J: Dat hangt af van het onderwerp. Soms.. I: En wanneer je een tekst begint, welke hulp krijg je dan? Hoe beginnen jullie eraan in de klas? J: Hoe bedoel je? I: Welke structuur gebruiken jullie? Bijvoorbeeld de juf komt in de klas en zegt kom we zullen vandaag een tekst schrijven en we zullen er zo aan beginnen. Hoe begin je er dan aan? Moeten jullie meteen beginnen schrijven of komt zij dan helpen? Of moeten jullie eerst ideetjes opschrijven en dan pas beginnen schrijven? J: Soms maak ik eerst een woordenspin en dan schrijf ik.. I: Moeten jullie dan woorden verbinden aan het thema?

10 J: Ja I: En vind je dat leuk, is dat gemakkelijker? J: Ja I: En heeft de juf jullie dit aangeleerd? J: Ja I: Gebeurt het dat jullie mogen samenwerken bij het schrijven van teksten? J: Ja I: En hoe doen jullie dat dan?.. Is dat met iemand dat jullie mogen kiezen of niet? J: Soms kiezen wij en soms kiest de juf. I: En vind je dit beter dat je mag samenwerken of niet? J: Beter I: Zou je zelf iets speciaal willen leren bij de les Nederlands, iets die zou helpen bij het schrijven van teksten? Of iets anders dat je graag zou leren in de les Nederlands? J: Nee.. I: Nee? Niets speciaals? Het was ook een beetje een moeilijke vraag hé.. Maar je weet niet meer welke tekst je laatst hebt moeten schrijven? J: Het was een samenvatting van zo n tekst.. I: Ah, dus jullie moesten een samenvatting maken van een grotere tekst. En bij de les Frans moeten jullie daar ook teksten schrijven? J: Ja, maar niet zoveel.. I: Enkele zinnetjes maar.. En gaat dat gemakkelijk? J: Soms.. I: En zoek je soms teksten op op het internet? Verhaaltjes ofzo.. J: Ja. I: En lees je die dan veel of schrijf je die soms over? J: Gewoon.. I: Gewoon lezen? J: Ja.. I: En welke teksten vind je leuke teksten? Of weet je dit nog niet? Zijn er boekjes die je graag leest? J: Boeken met veel tekeningen.. I: En ga je voor deze boeken naar de bibliotheek of lees je enkel op school boekjes? J: Soms naar de bibliotheek. I: en dan ook met veel tekeningetjes? J: Ja.. I: Zijn er eigenlijk dagen dat je meer schrijft dan andere? Wanneer er bijvoorbeeld iets gebeurd is ofzo? Denk maar aan u gedichtjes.. J: Soms, als het bijvoorbeeld iemands verjaardag is.. I: En je schrijft stiekem geen dagboek? J: Nee I: Schrijf je thuis ook teksten in een andere taal? J: Ja I: En vind je dan het moeilijk om te schrijven door het verschil tussen de talen? J: Ja Frans en Turks..

11 I: En is schrijven dan moeilijker bij die talen? J: Bij Frans wel Turks is gemakkelijker I: En is dat dan geen andere manier van schrijven? Maakt dat het niet moeilijker? J: Ja I: En is er iemand die u daar bij helpt? J: Mijn zus I: Dus thuis helpt je zus je nog met Taal. Is dat dan vooral bij Turks of bij Nederlands? J: Soms Nederlands.. I: En waar heb je dan leren schrijven in het Turks? J: Mama en papa.. I: Ok, ik denk dat dit zo mijn vraagjes waren.. Kan je misschien vertellen wat je allemaal graag doet op school? (doorvragen tot anderen klaar zijn met interview) J: Knutselen doe ik graag.. I: Je vond tekeningen mooi, kan je zelf mooi tekenen? J: Niet zo veel.. I: En moeten jullie bij knutselen ook soms schrijven, zoals bijvoorbeeld een gedicht of een nieuwjaarsbrief? J: Ja, met Nieuwjaar.. op een knutselwerkje. I: En dragen jullie dit dan voor thuis? J: Ja, kort I: En schrijven jullie eigenlijk veel op bord? Ik zie dat jullie hier een smartbord hebben.. J: Ja, soms op het gewoon bord en soms op het smartbord I: Zo dit was het ongeveer. Bedankt om ons eventjes te helpen met onze opdracht.

12 Perspectief van de leerkracht Doel van dit interview is om in beeld te brengen onder welke didactische omstandigheden de leerlingen de schrijfopdrachten hebben volbracht die in het leerling interview aan de orde zijn gekomen. Jullie leggen dan de rapportage van het leerling interview voor aan de leraar, met de vraag om de didactiek rondom de schrijftaken die de leerlingen naar voren hebben gebracht uiteen te zetten: Wat was de opdracht? De leerlingen moesten onlangs een opdracht schrijven over conflicten. Vervolgverhalen i.v.m. conflicthantering (assertief zijn, ). Ook een vervolgverhaal rond fantasie zat erbij. Ook heb ik hen de opdracht gegeven om een dialoog te schrijven. Zo zouden we graag in de toekomst een toneelvoorstelling maken met de klas. Dus een dialoog schrijven, dan dialoogjes oefenen, dan vanbuiten leren, Een andere opdracht waar men veel moest schrijven, is het maken van een boekbespreking. Maar ik laat hen ook vaak kranten samenvatten. Onze leerlingen mogen over de middag in mijn lokaal komen lezen begrijpend lezen. Hoe meer ze lezen, hoe beter ze kunnen schrijven. Als we zouden kijken naar het Freinetonderwijs, dan zien we dat ze daar wekelijks een tekst lezen en dan moeten ze die allen overschrijven. Ik werk met die teksten zelf en dan werk ik hier vooral in WO en taal. Als een kind bijvoorbeeld een tekst schrijft over auto s, zal ik dat toepassen in mijn les WO. Ik vind het ook heel interessant dat ze veel schrijven, maar bij mij moeten ze het ook opnieuw schrijven. Als de leerlingen dus fouten maken, dan moeten ze de tekst verbeteren door het helemaal opnieuw te schrijven totdat er geen fouten meer instaan. Als ze dit dus volledig verbeteren en er geen fouten meer instaan, dan krijgen ze een extra punt. Daarnaast geef ik hen wel de oplossing van hoe je de woorden juist moet schrijven maar bij de tussentijdse feedback steek ik soms nieuwe woorden die ze niet kennen in hun werkje. Bv. ik verander: hij stapte zeer langzaam naar hij slenterde. Zo zien de leerlingen dat slenteren hetzelfde kan zijn als langzaam stappen. Zo doe ik het meer met mijn goesting, want ik weet dat de leerlingen er mee bezig zijn. Ze hebben allemaal een tekstenschriftje en dat komt ook uit Freinet. Dat boekje ziet er als volgt uit namelijk er is een tekst en naast die tekst staat er dan een tekening die over die tekst gaat. Welke ondersteuning kreeg de leerling? Ik geef hen ondersteuning door soms rond te lopen, soms laat ik ze doen, soms laat ik kinderen naast me zitten aan de tafel, want het zijn kinderen die moeilijk in gang geraken en zo kan ik ze motiveren, ze moeten een soms een schop onder hun gat krijgen. Ik geef hen ideeën, ze moeten een stukje verder kunnen. Tijdens het schrijven zelf laat ik ze met rust want zelf vind ik dat ook niet leuk als ze me constant verbeteren. In schrijfproces moet je het zelf kunnen doen, maar ik ondersteun door de verbeteringen. Welke oefeningen gingen aan de opdracht vooraf?

13 Ik bouw mijn oefeningen op. Bijvoorbeeld dialoog schrijven en zo ga ik dat dan ook in het Frans beginnen doen, maar ook in drama, muzische vorming ga ik dat dan ook beginnen toepassen. Bv ze moesten dus onlangs emoties tonen en dit zonder te spreken en als ze in de lach schoten dan komt de betekenis niet over want ze mogen niet praten. Later kunnen we daar verder op werken met taal. Ik werk vakoverschrijdend, ja. Want dialogen moeten ze ook maken in andere vakken.

14 Hoe wordt de leerling beoordeeld (beoordelingsschema)? Af en toe lees ik hun tekst voor en daarna mijn verbetering. Ik verbeter dat dan ook door punten te gaan geven op de vorming van de zinnen maar ook hun woordkeuze is belangrijk. Dt-fouten en lidwoorden, daar let ik iets minder op en dit omdat ik dat in mijn spelling les doe. Vooral de zinsbouw is belangrijk, want als je niet goed bent in spelling en er dan ook nog elke keer op beoordeeld wordt, is dat niet leuk. Uiteindelijk zullen niet meer graag schrijven. En als ze eens het auto zeggen i.p.v. de auto, is dat op zich niet zo belangrijk want ik ga daar vooral gaan werken in mijn spellingslessen. Natuurlijk als ze dat te veel doen dan ga ik daar zeker iets op zeggen. Maar ik evalueer ook vooral op hun attitude. Ik heb dus ook zo n bord (toont ze aan in de klas). Ik werk bewust met kleuren en elk thema heeft dus een andere kleur. Dus WO, geschiedenis en aardrijkskunde zijn nu hier vooral aangeduid. Ik heb ook verschillende evaluatieschema s van over de jaren en verschillende scholen heen, maar omdat er juist een nieuwe directie is, ga ik voorstellen dat heel de school dit gaat toepassen. (toont de verschillende evaluatieschema s). Schrijfstijl, zinsbouw, staat er allemaal op. In de rapporten ga ik alle onderdelen samen nemen. Ik geef veel opdrachten bv spreken. Meestal staat er dan ook commentaar bij zoals bv let op je intonatie, let op je snelheid, lees nog wat meer thuis. Achteraan op het rapport zet ik dan nog eens een samenvatting van waar ze moeten op letten. Ook geef ik hen een woordenschattoets. Ze komen bij mij, 3 of 4 rondes moeten ze dan doen. Soms is dit mondeling, soms schriftelijk. Ze moeten soms een synoniem geven. Dan geef ik uitleg over een woord en dan moeten ze uitleg geven. Bv ik koop een citroen, dan weet ik niet wat ze bedoelt. Als ze nu zouden zeggen: ik koop een citroen in de fruitwinkel, dan weet ik wel wat ze willen zeggen. Welke feedback krijgt de leerling? Ik evalueer hen vaak maar vooral op hun attitude. Ook kijk ik hoe de kinderen werken bv. Een kind dat rondkijkt en de beste tekst schrijft, kan ik onmogelijk een 10/10 geven want dat oogt niet goed voor de zwakkere leerlingen maar ook voor die leerlingen is dat geen goed beeld van hoe je goede punt krijgt. Ik wil ze gewoon vooral motiveren. Wordt er in deze school via samenwerkend leren gewerkt? Wat samenwerkend leren betreft hebben ze dat nog niet gedaan dit schooljaar, maar dit staat zeker nog op het programma dit schooljaar. Mogen de kinderen soms werken met behulp van het internet? Dit schooljaar gaan we nog werken met het internet. Ze moeten een spreekbeurt maken over dieren, met powerpoint. Er zullen wel schrijffouten instaan, maar daar ga ik niet echt direct punten voor aftrekken. Want het gaat dan vooral over de inhoud, want ze hebben info van het internet kunnen halen en beknopt kunnen beschrijven. Ze leren dus met internet werken en dit doe ik bewust zodat ze dan ook onbewust leren lezen. Leren lezen en samenvatten via internet dus, dat is mijn doelstelling! Samenvatten is iets heel erg moeilijk, voor iedereen trouwens.

15 Heb je andere hulpmiddelen voor de kinderen? Er zijn 8 thema s in dit boek (toont het boek) en dat lees ik dan voor. Dit vind ik heel interessant want dat is op een andere manier eens iets leren. Dit is wel van mijn eigen centen maar ik vind dit zeer interessant. Waaraan hecht je veel belang? Dat ze bronnen kunnen samenvatten. We lezen een boek en dan gaan we aan het bord een samenvatting gaan maken. Een woordenspin gebruik ik niet als een samenvatting, maar we gaan dit vooral gebruiken om ideeën te hebben over de tekst. Momenteel heb ik hen geleerd om een samenvatting te maken door eerst te gaan zoeken naar de sleutelwoorden in de tekst om dan een samenvatting daarvan te maken. Ik ga ook nog andere manieren aanleren over hoe ze op verschillende manieren een samenvatting moeten maken. Ik vind dat ik verplicht ben om hen verschillende manieren aan te bieden hoe ze samenvattingen moeten maken. Ik heb op vele gebieden mijn eigen werkmethode. Zinsontleding, eigenlijk geef ik dat niet hoe het in de methode staat. Ik doe dit met fluorstiften. Ik werk met kleurtjes, fluor en voor hen is dat ook veel leuker. Ze moeten dan met fluorstiften de werkwoorden, onderwerp, aanduiden. Wat Frans betreft ben ik vooral aan het hameren op de Franse werkwoorden want als ze in het middelbaar gaan zitten, dan moeten ze het toch kunnen. Dus nu moeten ze eigenlijk nog blokken vanbuiten leren. Vandaag hebben ze al zinnetjes gekregen en ze moeten dan kijken naar de werkwoorden. Later gaan ze zinnetjes moeten beginnen schrijven, nog veel later ook teksten schrijven. Ik wil dat ze Frans nu al heel goed kunnen, zo zijn ze in het middelbaar een stapje voor op de andere kinderen. Ook voor moeilijke woorden heb ik een speciale aanpak. Ik doe dat op verschillende manieren. Soms laat ik het hen opzoeken in een woordenboek, soms aan mij vragen, Iedereen heeft een doos met elk een woordenboek. Soms laat ik het hen opzoeken maar niet altijd want als dat een te grote tekst is dan is dat niet haalbaar. Soms geef ik hen ook een voorbeeld om het te kunnen uitleggen. Zitten er moeilijke woorden in, dan probeer ik ervoor te zorgen dat het een automatisme wordt voor hen om het op te schrijven. Daarnaast doen we ook niveau lezen. Alle kinderen zijn opgesplitst per niveaugroepen. Van mijn klas zijn ze allemaal van hetzelfde niveau. Dan gaan ze allemaal lezen uit bv krantenartikelen, daarnaast moeten ze ook een AVI test doen,. Dus normaal zouden ze wel goed lezen dus bij mij ligt vooral de focus op het expressief lezen. Maken ze een foutje, dan maken ze een foutje maar dat is niet zo erg. Laat je de kinderen soms stripverhalen lezen? Wat betreft het lezen van stripverhalen, vind ik wel goed en dit vooral omdat het over het Nederlands gaat. Maar ik zou eerder wel zeggen: kijk naar Karrewiet. Lezen de kinderen zelf graag? De meeste vinden het niet zo leuk om te lezen maar ze willen het niet toegeven dat ze het misschien stiekem wel leuk vinden. Soms laat ik ze toneeltje doen, passage nadoen,.. en dit op een originele manier.

16 Ze zeggen dat ze het gemakkelijk vinden om te lezen maar eigenlijk vinden ze het niet gemakkelijk. Want als ik zeg: begrijpen jullie het?, dan zeggen ze allemaal wel ja maar als ik dan vraag om een woord uit te leggen dan kunnen ze het niet en dan vragen ze plots alles. Dat is een beetje de mentaliteit van vandaag namelijk eerder lui te zijn dan moe. Maar eigenlijk zijn ze wel leergierig. Wat waren sterke elementen in de les / wat was minder sterk? Ik denk dat ik goed bezig ben, want ze schrijven zeer veel. Moesten we meer tijd hebben, dan zou ik meer bij de kinderen gaan zitten en bij elke opdracht zou ik elk kind 3 à 4 keer willen bespreken. Voor de rest vind ik dat ik goed bezig ben eigenlijk. Wat is jouw uiteindelijke doel? Het zou fantastisch zijn als ze de kern uit een tekst kunnen halen en dat perfect kunnen schrijven en lezen. Dat zou de max zijn! Klascontext: Aan de muur hangt een digibord. We zagen niet zoveel woorden/ teksten hangen in de klas. Wel was de klas aangepast naar de leeftijd. Er hingen prenten op om visuele prikkelingen te bieden. Vooral voor WO hangen er dus veel prenten over de natuur, geschiedenis en de ruimte. SES van de leerlingen Er zit 1 protestantse leerling in de klas en de rest is allemaal moslim. De kinderen krijgen op voorhand een planning van het huiswerk dat ze de volgende week moeten maken. Soms gebeurt het dat de leerkracht ziet dat leerlingen afwezig zijn of geen huiswerk hebben gemaakt omwille van hun geloof bv. men moest naar de moskee om te bidden terwijl de kinderen eigenlijk naar de les moesten. Vanaf vijfjarige leeftijd zijn moslims verplicht om naar de moskee te gaan. Soms moeten de kinderen na de les nog twee uur in de moskee zitten. Sommige ouders vinden de moskee belangrijker vinden school en de opdrachten.

Uitgeschreven interviews van groep tien

Uitgeschreven interviews van groep tien Uitgeschreven interviews van groep tien Dejonghe Lisa Lannoye Eva Van Damme Sieglinde Interview voor leerling Marie : Schrijfleven van een leerling Ben jij iemand die graag schrijft? Zoja, wat schrijf

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Interviews. 3 de Bachelor Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde Taaldidactiek

Interviews. 3 de Bachelor Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde Taaldidactiek Interviews 3 de Bachelor Pedagogische Wetenschappen: Pedagogiek en Onderwijskunde Taaldidactiek Prof. Hilde Van Keer Assistent Fien De Smedt Academiejaar 2014-2015 Groep 12 Laure Eeckhout 01204321 Paulien

Nadere informatie

Alleen rekenen, ahja ok. Euh, en zijn er dan dagen dat je wel thuis iets schrijft?

Alleen rekenen, ahja ok. Euh, en zijn er dan dagen dat je wel thuis iets schrijft? Bijlagen Interview met Seppe Heb je gisteren moeten schrijven in de klas? Euh, nee, gisteren niet. Gisteren niet. En heb je thuis geschreven dan? Gisteren heb ik ook niet thuis geschreven. Dus je hebt

Nadere informatie

Perspectief leerlingen. Het schrijfleven van de leerling. Schrijven tijdens het lesgebeuren

Perspectief leerlingen. Het schrijfleven van de leerling. Schrijven tijdens het lesgebeuren 8.1 Interviews 8.1.1 Interviewleidraad Perspectief leerlingen Het schrijfleven van de leerling Wat is jouw lievelingsvak op school? Moet je dan veel schrijven? Schrijf je graag? Vind je dat je mooi kan

Nadere informatie

Bijlage. Uitgetypte interviews opdracht schrijven. Groep 2

Bijlage. Uitgetypte interviews opdracht schrijven. Groep 2 Bijlage Uitgetypte interviews opdracht schrijven Groep 2 Vragen interview leerkracht : schrijfopdracht 1 1. Wat was de opdracht? Ze moesten proeven uit het taalboek uitschrijven, ze moesten de proeven

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

DEEL 5: BIJLAGEN BIJLAGE 1: INTERVIEW 1

DEEL 5: BIJLAGEN BIJLAGE 1: INTERVIEW 1 Inhoudsopgave Deel 5: Bijlagen... 2 Bijlage 1: Interview 1... 2 Bijlage 2: Interview 2... 5 Bijlage 3: Interview 3... 7 Bijlage 4: Interview juf Mara... 10 1 DEEL 5: BIJLAGEN BIJLAGE 1: INTERVIEW 1 Hallo,

Nadere informatie

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen

Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Verslag van dataverzameling in functie van het onderzoek van de NTU naar het schrijfleven van leerlingen Data verzameld in de derde graad van de basisschool en verslag opgesteld door Amber Van Geit Opleiding:

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 18. Het 10-minutengesprek. Wat leert u in deze les? Vergelijkingen maken. Zeggen hoe vaak iets gebeurt. Verkleinwoordjes. Veel succes! Deze les is

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen?

Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? Met welk werk kunnen kinderen uit groep 5-6 thuiskomen en hoe kunt u uw kind thuis helpen? In groep 5-6 nemen kinderen steeds vaker werk mee naar huis. Vaak vinden kinderen het leuk om thuis aan schooldingen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

gedragsregel in verhaal: pesten

gedragsregel in verhaal: pesten gedragsregel in verhaal: pesten Hallo zwemmers! Zoals jullie weten, is Miep Muis van zwemclub de Spatters nog niet zolang geleden gestopt met zwemmen. Haar trainer heeft mij verteld dat ze niet meer wilde

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid: interviewschema

Ouderbetrokkenheid: interviewschema Ouderbetrokkenheid: interviewschema Contactinformatie: Prof. dr. Johan van Braak, Lien Ghysens en Ruben Vanderlinde Vakgroep Onderwijskunde Universiteit Gent Inleiding Met dit interview willen we meer

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS

GOEDE STUDIEGEWOONTEN DE PLAATS GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken zijn er vier belangrijke hoofdzaken. Dat zijn: A. de plaats B. de tijd C. goede gezondheid D. planning DE PLAATS De beste plaats om je

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN

CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN CODEBOEK VRAGENLIJST LEERLINGEN: ALGEMEEN Dit document werd ontwikkeld in het kader van het vak Pedagogische en sociaalagogische praxis (Universiteit Gent) en mag voor geen andere doeleinden gebruikt worden.

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep.

Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. INFORMATIE OVER GROEP 3 Uw kind zit in groep 3, maar wat doet het toch de hele dag? Hier een korte samenvatting over de verschillende lessen in deze groep. VEILIG LEREN LEZEN Dit is de methode die we in

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164

RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 R.K. Basisschool De Vlinder RV 07 R.K. Basisschool de Vlinder groep 8 Stockholm 3 / 8 3124 SG Schiedam Tel.: 010-4717036 / 010-2470164 GOEDE STUDIEGEWOONTEN Bij goed studeren (leren) of huiswerk maken

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport?

Les 1. 1 En jij? O 2 keer per jaar O 3 keer per jaar O 4 keer per jaar. Wat is een rapport? 1. Krijgt jouw kind een rapport? Les 1 Wat is een rapport? 1 En jij? 1. Krijgt jouw kind een rapport? O ja O nee 2. Krijgen kleuters ook een rapport? O ja O nee 3. Kreeg jij vroeger in de school ook een rapport? O ja O nee Wanneer? Wat

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van:

LEREN LEREN LEREN. een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden. Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: LEREN LEREN LEREN een overzicht met leerhulpjes voor de diverse vakgebieden Hieronder kun je lezen over het leren/maken van: 1. DICTEE 2. TAFELS 3. VRAGEN EN OPDRACHTEN 4. STUKKEN TEKST (bijv. hoofdstuk

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng?We hebben nu al een beetje geoefend met een boekbespreking, maar voor veel kinderen is praten met

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

Je eigen nieuwjaarsbrief

Je eigen nieuwjaarsbrief Je eigen nieuwjaarsbrief Doelgroep Eerste, tweede, derde graad Aard van de activiteit De leerlingen schrijven zelf een nieuwjaarsbrief voor hun ouders. Vooraf Verzamel allerhande nieuwjaarsbrieven: tekstjes

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR

HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR HUISWERKBELEID BS DE TWEESPRONG SCHOOLJAAR INLEIDING Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt een brug tussen thuis en de school. Met het meegeven van huiswerk

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase

LESBESCHRIJVING HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO. Hoofdfase HOGESCHOOL ROTTERDAM PABO Hoofdfase LESBESCHRIJVING Jongere kind - Oudere kind Semester 1-2 - 3-4 - 5* Student: Linda Ouwendijk Studentnummer: 0813937 Paboklas: 2F Datum: 19-01-2010 Stageschool + BRIN:

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Mijn digitale leesrugzak

Mijn digitale leesrugzak Het hele schooljaar heb ik hard gewerkt op school. Een heerlijke lange zomervakantie heb ik zeker verdiend. Ik ben een lezer geworden en wil een lezer blijven. In mijn digitale leesrugzak zitten heel veel

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling

Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Handleiding les 1: Een verhaal schrijven over jouw dag in 2034 voor een toekomsttentoonstelling Deze schrijfles sluit aan bij het Nieuwsbegriponderwerp van deze week: Vuurwerk bij Oud en Nieuw. De schrijftaak

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoud : 1. Wat is dyslexie 2. Onderzoek 3. Hulp middelen 4. Logopedie 5. Mijn dyslexie 6. Nawoord

Voorwoord. Inhoud : 1. Wat is dyslexie 2. Onderzoek 3. Hulp middelen 4. Logopedie 5. Mijn dyslexie 6. Nawoord Voorwoord Ik hou mijn spreekbeurt over Dyslexie. Zelf heb ik ook dyslexie. Ik hoop dat jullie mij beter begrijpen wat dyslexie is en wat het betekent om dyslexie te hebben. Ook waarom ik een laptop en

Nadere informatie

Opdracht taaldidactiek Groep 17

Opdracht taaldidactiek Groep 17 Opdracht taaldidactiek - Groep 17 Opdracht taaldidactiek Groep 17 De Munck Ellen, (De Temmerman Jente,) Palombo Verdiana UGent, Faculteit psychologie en pedagogische wetenschappen 2014-2015 0 Opdracht

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Thema Kinderen en school

Thema Kinderen en school http://www.edusom.nl Thema Kinderen en school Lesbrief 20. Het adviesgesprek. Wat leert u in deze les? Advies vragen. / woorden die hetzelfde betekenen. Advies geven. / woorden die hetzelfde betekenen.

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool Dit is een vragenlijst met 60 vragen. De vragen gaan over school. Sommige dingen op school vind je fijn. Sommige dingen op school vindt je vervelend

Nadere informatie

WIJ. De basis voor iedere groep zijn 3 gouden schoolregels - Jij hoort erbij - Je doet wat je belooft - Help een ander

WIJ. De basis voor iedere groep zijn 3 gouden schoolregels - Jij hoort erbij - Je doet wat je belooft - Help een ander Themakrant WIJ WIJ We zijn dit schooljaar begonnen in alle groepen met het thema Wij. Wij gaat over hoe we met elkaar willen omgaan op school, maar vooral wat we van elkaar mogen verwachten. Daarmee bedoelen

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers

Praten over boeken in de klas Het vragenspel van Aidan Chambers Praten over boeken in de klas Het vragenspel van idan hambers We weten pas wat we denken als we het onszelf horen zeggen. (idan hambers). Elk individu, kind en volwassene, beleeft een tekst op geheel eigen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

Beoordeling power-point groep 5

Beoordeling power-point groep 5 Beoordeling power-point groep 5 Leerkracht: Leerling: Onderdeel 2 4 6 8 10 Opmerkingen Titeldia: Duidelijke titel met onderwerp/naam/groep Inhoudsopgave: Puntsgewijs wat ga je behandelen. Plaatjes: Functioneel

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

HEB JE HUISWERK VANDAAG?

HEB JE HUISWERK VANDAAG? BLAD 1 HEB JE HUISWERK VANDAAG? Je kind moet thuis werken voor school. In de agenda kan je kijken wat je kind moet doen. Wat moet je doen? 1 Maak oefening 1 op blad 2: Wat doet je kind na de school? 2

Nadere informatie

Evaluatie Rots & Water

Evaluatie Rots & Water Evaluatie Rots & Water Training Weerbaarheid Groep 8 St. Jozefschool Locatie Tarcisius Schooljaar 2003/2004 Door: Linda Geraeds Sociaal Cultureel Werker Docente Weerbaarheid Rots en Water Trainer CMWW

Nadere informatie

Een overtuigende tekst schrijven

Een overtuigende tekst schrijven Een overtuigende tekst schrijven Taalhandeling: Betogen Betogen ervaarles Schrijftaak: Je mening geven over een andere manier van herdenken op school instructieles oefenlesles Lesdoel: Leerlingen kennen

Nadere informatie

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les:

Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen. Introductiefase bij de eerste les: Algemene instructies voor de strategie: Vragen stellen "Welkom,." Introductiefase bij de eerste les: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie