Preek ds. Neely Kok Emmauskerk Vlaardingen Bij de doop van 2 kinderen en de viering van de Maaltijd van de Heer.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek ds. Neely Kok Emmauskerk Vlaardingen Bij de doop van 2 kinderen en de viering van de Maaltijd van de Heer."

Transcriptie

1 Preek ds. Neely Kok Emmauskerk Vlaardingen Bij de doop van 2 kinderen en de viering van de Maaltijd van de Heer Johannes 2: 1-11 Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea. De moeder van Jezus was er, en ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd. Toen de wijn bijna op was, zei de moeder van Jezus tegen hem: Ze hebben geen wijn meer. Wat wilt u van me? zei Jezus. Mijn tijd is nog niet gekomen. Daarop sprak zijn moeder de bedienden aan: Doe maar wat hij jullie zegt, wat het ook is. Nu stonden daar voor het Joodse reinigingsritueel zes stenen watervaten, elk met een inhoud van twee à drie metrete. Jezus zei tegen de bedienden: Vul de vaten met water. Ze vulden ze tot de rand. Toen zei hij: Schep er nu wat uit, en breng dat naar de ceremoniemeester. Dat deden ze. En toen de ceremoniemeester het water dat wijn geworden was, proefde hij wist niet waar die vandaan kwam, maar de bedienden die het water geschept hadden wisten het wel riep hij de bruidegom en zei tegen hem: Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede. Maar u hebt de beste wijn tot nu bewaard! Dit heeft Jezus in Kana, in Galilea, gedaan als eerste wonderteken; hij toonde zo zijn grootheid en zijn leerlingen geloofden in hem.

2 De afgelopen week waren er steeds baby s en kinderen in het nieuws en dat betekent helaas meestal niet veel goeds. De zilveren camera werd gewonnen met een hartverscheurende foto van een opgebaard kindje in een vluchtelingenkamp in Congo. Dan was er het afschuwelijke bericht over dat zesjarige meisje dat dood gevonden werd door haar opa en oma en het schokkende verhaal over meerdere baby s die omgebracht zijn. En er stond nog een klein berichtje in de krant.. over een miljoen meisjesbaby s die in India en China geaborteerd worden omdat de ouders liever een jongetje willen. Daar word je toch koud van als je dat soort berichten tot je door laat dringen. Het onrecht, de moeite en de zorg, de zwaarte van het bestaan komen met volle kracht binnen. En wat een tegenstelling met de vreugde die we hier vanmorgen mogen beleven. We hebben ons gewarmd aan die twee dopelingen Ilja en Stijn, aan hun ouders die deze kinderen vol liefde hebben verwacht en ontvangen. Aan de families die met deze mensenkinderen verbonden zijn. aan de vreugde met elkaar als gemeente om deze kinderen heen. Ik zeg vaak tegen ouders als ik er op bezoek ga omdat er een kindje geboren is: Alle kinderen zijn kinderen van God en als je je kind laat dopen in de gemeente dan gaan we dat vieren dat je kind een kind van God is. En de gemeente steekt op die dag als het ware de vlag uit om te vieren dat er onder jullie kind, onder ons allemaal, ja zelfs onder onze hele wereld, de handen van God zijn. He s got the whole word in his hands. Een beetje dat plaatje dat op de orde van dienst staat. Dood, onrecht, verdriet, kou, eenzaamheid, tekort. EN, nieuw leven, vreugde, feest, warmte, toekomst. Al die menselijke ervaringen met al hun tegenstellingen komen in ons leven voor. In dat gedeelte uit de Bijbel dat we vandaag gehoord hebben komen die tegenstellingen ook naar voren. Afgelopen zondag heb ik dat verhaal gelezen met de mensen van de 20+ kring. En het was erg leuk om te zien hoe zo n verhaal dat in eerste instantie ver van je afstaat dichtbij kan komen. Hoe dat vlees en bloed wordt, een verhaal dat iets vertelt over jezelf over wat je meemaakt in je eigen leven of wat je bij anderen ziet gebeuren. Het was een verrassende zoektocht. En het was echt zoeken want zo n verhaal is niet een twee drie te vatten. Het is 20 eeuwen geleden geschreven in een wereld die niet de onze is. en met het oog op de wereld van het geloof. Dus je moet er een beetje in thuis raken in die woorden.. in de symbolen. En dan wordt het spannend actueel.

3 Het verhaal op het eerste gehoor gaat gewoon over een bruiloftsfeest waar Jezus een van de gasten is. Dan blijkt de wijn op te zijn. Kennelijk is dat iets wat de gasten nog niet weten maar de moeder van Jezus heeft dat door en vertelt dat tegen hem. Hij geeft uiteindelijk opdracht om de zes grote watervaten van 100 liter te vullen en als ze er dan uit scheppen blijkt het geen goedkoop wijntje te zijn maar uitermate goede wijn. Dit speelt zich allemaal af op de derde dag. Een goed verstaander weet dat is de dag van de opstanding. dus wat er ook gebeurt het moet goed komen in dit verhaal. Een bruiloft, mensenlief, dat moet een groot feest zijn. De liefde tussen die tweedie een bondje met elkaar hebben, die twee die één zijn, moet gevierd worden. Maar dat feest valt in het water. want de wijn, teken van de vreugde om de liefde, er is op. Er is een groot tekort. ZO is het tussen God en mens, wat een prachtige eenheid, uit liefde zijn we geschapen, omdat God niet alleen wou blijven. Er is een band, een verbond tussen God en mens, maar wat een blokkades zijn er in de liefde gekomen. Er is allerlei narigheid en ellende waardoor je het zicht op liefde en vreugde kwijt kunt raken. Dat gebeurt in relaties tussen mensen ook. Er kunnen grote tekorten ontstaan, tekorten in mogelijkheden, in liefde, in aandacht, in zorg voor elkaar, in plezier. Dan verandert de goede wijn in water. de liefde verwatert. Of het zit er zelfs niet eens in om van wijn te spreken is het alleen maar water en moet je het daar maar mee doen.. Soms zijn het tekorten die buiten je eigen schuld ontstaan als je ergens hoopt wat maar niet komt en je verliest de vreugde.of de moed, omdat je telkens teleur gesteld wordt door het leven. Of als er schade aan je toegebracht wordt door anderen waardoor je leven ineens ingrijpend verandert en je zelf je best moet doen om er nog plezier in te houden. Soms is er door allerlei omstandigheden geen vreugde meer, geen enkele reden om het glas te heffen. Het lachen is je vergaan. Het feest van het leven is verschraalt tot overleven. Er is alleen nog een onstellende hoeveelheid water. Zes grote vaten vol. Soms kan het met je geloof OOK zo aanvoelen. Niks geen mooi kristallen glas met fonkelende wijn. Alleen een emmer met water. In elk joods huishouden stonden die vaten daar voor de rituelen die de godsdienst voorschrijft. Dat is ook zoiets. Je weet nog wel wat je moet doen volgens de rituele voorschriften. maar je beleeft er niks meer aan. Het raakt je hart niet meer.

4 Dat je denkt, o ja.. dopen. Nou ja, ik ben nou eenmaal lid van de kerk dus moet mijn kind gedoopt worden, maar wat het werkelijk inhoudt, dat raakt je niet zo. Je wordt er niet warm of koud van. De vreugde van de doop dringt niet door in je hart en ook dat je zelf gedoopt bent zegt je weinig. Om elk misverstand te voorkomen, dat geldt dus niet voor deze doopouders. En het gaat ook niet over ouders die hun kind hebben laten dopen en die weinig in de kerk komen. Het gaat ook niet over mensen die niet goed begrijpen wat er gebeurt bij dopen. Het gaat me om het verliezen van de vreugde en de diepgang van dat prachtige ritueel en dan blijft het water in feite in de kruik zitten en wordt het doopwater geen levend water voor je geloof. Maar wij zijn geschapen om het leven met vreugde te vieren. ZO heeft de Eeuwige het leven bedoeld. Het water van de doop vertelt daarvan en het brood en de wijn vertellen ons daarvan. Laten wij het leven vieren. De vlag uitsteken, want God schenkt ons het leven.met alles erop en eraan en als er tekort ontstaat, dan is God de eerste die daar wat aan doet om dat tekort op te heffen, om wat verwaterd is weer vol vreugde te maken.. DAT laat Jezus ons hier zien. Als wij met angst in ons hart tot de ontdekking komen: De wijn op is, het feest van mijn leven verwaterd, dan schenkt God nieuwe wijn, betere zelfs nog dan je ooit geproefd hebt. Als je met verdriet constateert: het vuur van mijn geloof is eraf, dan zal God de vonken onder de as opzoeken. Dat is de vreugde die van dit verhaal afspat. Zo kan het verkeren Dat is Gods wens en wil met ons. Soms kunnen we dat ook al zien in ons eigen leven. Is het je nooit overkomen dat je iets simpels deed en dat het veel positiever uitpakte dan je ooit voor mogelijk had gehouden? Of dat je iets kleins voor een ander deed en dat dat op een ander grote indruk maakte? Of je bent onverwacht ontroerd door iets waar je nooit bij stilgestaan hebt. Dat zijn kleine voorbeelden van water dat in wijn verandert. Dit bijbelse getuigenis over Jezus, dit verhaal vertelt zelfs dat, wat wij in het klein wel kunnen ervaren, in Gods goedheid wereldwijd ooit zo zal zijn. De beste wijn bewaart God voor het laatst. Dat is DEZE belofte. Een wereld vol vrede en vreugde waar geen verdriet, geen pijn en geen ziekte meer is. Waar onrecht in recht is veranderd, waar het leven het laatste woord heeft en de dood het zwijgen is opgelegd. Dat is de beste wijn, een vreugde die volkomen en compleet zal zijn,.. Een bruiloftsfeest waar onze lege handen gevuld worden, waar ieders glas tot de rand gevuld is, waar alles vol is van Gods overvloed.

5

Wij zingen voor de dienst: Lied 376: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 376: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 376: 1 en 2 Lied 376: 1a Lied 376: 1b Lied 376: 2a Lied 376: 2b Wij zingen als Intochtslied: Lied 95: 1 en 3 Stil gebed, votum en groet Wij zingen: Lied 218: 1 t/m

Nadere informatie

1 februari uur AA Kramer

1 februari uur AA Kramer 1 februari 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 122 Wet Psalm 51: 5, 7 Voor de kinderen: Blijdschap. Meezingen: Het beste voor het laatst bewaard. Lezen: Johannes 2: 1-12

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Willemien Hendriks Ouderling vorming en toerusting Lied 212 vers 1, 2, 3, 4 en 5 Lied 212 vers 1, 2, 3, 4 en 5 Lied 212 vers 1, 2, 3, 4

Nadere informatie

L Thema: Het leven is een feest

L Thema: Het leven is een feest 1 Thema: Het leven is een feest 2 3 4 5 6 7 v. Onze hulp is in de naam van de Heer a. die hemel en aarde gemaakt heeft v. die trouw houdt tot in eeuwigheid a. en niet laat varen het werk van zijn handen.

Nadere informatie

Heinry van Holland & Linda Zandsteeg

Heinry van Holland & Linda Zandsteeg Orde voor de trouwdienst van Heinry van Holland & Linda Zandsteeg Op 25 april 2014 om 14.30 uur in de Maranathakerk te Lunteren Voorganger : Ds. Jaap Hansum Ouderling : Dhr. Andries v.d.top Organist :

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Deel je levensvisie... Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis het liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher In deze dienst gaan we Janine van der Kamp bevestigen als ouderling

Nadere informatie

Wijn of zweep Relatie of religie

Wijn of zweep Relatie of religie Wijn of zweep Relatie of religie Het evangelie naar Johannes 2:1-25 dinsdag 10 februari 2015 1 Wijn of zweep? 2 Bijbeltekst Jh 2:1-6 (1) 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea; en

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Margreet Reitsma Pastoraal Ouderling, sectie 7 Lied 704 1, 2 en 3 Psalm 135 1 en 10 Schriftlezing Numeri 13:17-24 Schriftlezing Jesaja

Nadere informatie

MEDITATIE & MUZIEK Ds. Aart Mak

MEDITATIE & MUZIEK Ds. Aart Mak MEDITATIE & MUZIEK Ds. Aart Mak Uitzending via Radio Bloemendaal 1116AM www.radiobloemendaal.nl Zondag 21 januari 2018 om 19.00 uur Herhaling zondag 28 januari 2018 om 11.30 uur (nr. 2803) Muziek: Run

Nadere informatie

met Jezus op een feest!

met Jezus op een feest! Liturgie voor de aangepaste kerkdienst op zondag 15 januari 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem met als thema: met Jezus op een feest! Hervormde Gemeente Hattem Voorganger: ds. M.L.W. Karels Organist:

Nadere informatie

Zondag 20 januari Voorganger: Ds. W. Hordijk van der Zwaag Organist: Mans Kuipers

Zondag 20 januari Voorganger: Ds. W. Hordijk van der Zwaag Organist: Mans Kuipers Zondag 20 januari 2019 Voorganger: Ds. W. Hordijk van der Zwaag Organist: Mans Kuipers Liederen in deze dienst: Psalm 15: 1, 3 en 4 Lied Dat woord heet: liefde Lied 793: 1, 2 en 3 Lied 791 Lied 99 ZW:

Nadere informatie

Koorkerkgemeenschap Middelburg

Koorkerkgemeenschap Middelburg Koorkerkgemeenschap Middelburg Orde van Dienst zondag 24 februari 2019 Thema: dat éne moment Voorganger: Gastheer/vrouw: Organist: Koster: Leesdienst: ds. Tina Geels, predikant Vrijzinnig Delft. Marijn

Nadere informatie

Oasemoment 'Water wordt wijn' Emmaüsparochie - donderdag 24 januari 2019

Oasemoment 'Water wordt wijn' Emmaüsparochie - donderdag 24 januari 2019 Oasemoment 'Water wordt wijn' Emmaüsparochie - donderdag 24 januari 2019 Evangelie We lezen uit het Johannesevangelie. Op de derde dag werd er een bruiloft gevierd te Kana in Galilea, waarbij de moeder

Nadere informatie

Preek over Johannes 2: 1-11 Thema: De toon is gezet!

Preek over Johannes 2: 1-11 Thema: De toon is gezet! Preek over Johannes 2: 1-11 Thema: De toon is gezet! Liturgie: Verwelkoming Psalm 33: 1 Begroeting Psalm 33: 2 Gebed Inleiding op het avondmaal Geroepen om te zingen 187: k Stel mijn vertrouwen (canon)

Nadere informatie

over Joh.2:1-11 Wie is Jezus? verbazing

over Joh.2:1-11 Wie is Jezus? verbazing over Joh.2:1-11 Wie is Jezus? Dat wordt steeds duidelijker. En ook nu wordt weer iets van zijn geheim onthuld. Met kerst draaide het om een pasgeboren kind. Engelen zongen erover, herders gingen ernaar

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST. Zondag 15 januari 2017

ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST. Zondag 15 januari 2017 ORDE VAN DIENST DE OPEN HOF SOEST Zondag 15 januari 2017 Tweede zondag na Epifanie Liturgische kleur: groen Voorganger Lector Organist : ds. Sjoerd Zwaan : Marijke Bax : Jan Meurs OM TE BEGINNEN Orgelspel:

Nadere informatie

zondag 20 januari 2019 in het Kruispunt

zondag 20 januari 2019 in het Kruispunt zondag 20 januari 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 62, 1-5 1 Omwille van Sion zal ik niet zwijgen, omwille van Jeruzalem ben ik niet stil, totdat het licht van haar gerechtigheid

Nadere informatie

Voorganger: ds. Heleen van Beelen Ouderling: Henk Jan Rebel Diaken: Ineke Pufflijk Lector: Henk Jan Rebel

Voorganger: ds. Heleen van Beelen Ouderling: Henk Jan Rebel Diaken: Ineke Pufflijk Lector: Henk Jan Rebel Voorganger: ds. Heleen van Beelen Ouderling: Henk Jan Rebel Diaken: Ineke Pufflijk Lector: Henk Jan Rebel Organist: Gert Jan Mostert Bariton : Job Hubatka 2 Stilte Bemoediging de gemeente gaat staan Drempelgebed:

Nadere informatie

1 Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande

1 Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande 1 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 15 januari 2017 Woorddienst Voorganger: Rien Wattel Thema: Vier het leven m.m.v. Marjolein Dijkstra, piano en de

Nadere informatie

Zondag 17 januari Welkom in De Regenboog

Zondag 17 januari Welkom in De Regenboog Zondag 17 januari 2016 Welkom in De Regenboog Voorganger : ds. Wil Kaljouw Ouderling van dienst : Wim Slooijer Organist Lector Koster : Jan Ebeltjes : Jeroen Mensink : Dinand Zingen Lied 275: 1, 4 en 5

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Kanazondag. De Vredehorst 20 januari 2019 Thema: Terugvallen in het water! Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter ten Kate DE VOORBEREIDING

Kanazondag. De Vredehorst 20 januari 2019 Thema: Terugvallen in het water! Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter ten Kate DE VOORBEREIDING Kanazondag De Vredehorst 20 januari 2019 Thema: Terugvallen in het water! Voorganger: ds. Wim Loosman Organist: Peter ten Kate DE VOORBEREIDING Lied vooraf: Woord van welkom door de kerkenraad, mededelingen

Nadere informatie

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 20, 2-13 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 lied Liedboek 525, 1.4.5.

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Middenmeer. Liturgie. voor de dienst van Woord en gebed. Gerrit van Til

Protestantse Gemeente Middenmeer. Liturgie. voor de dienst van Woord en gebed. Gerrit van Til Protestantse Gemeente Middenmeer Liturgie voor de dienst van Woord en gebed Gerrit van Til *Zuidhorn,16 juli1924 W ieringerwerf,29 m ei2017 Op 3 juni 2017 in de Ontmoetingskerk Middenmeer Aanvang: 11.00

Nadere informatie

zondag 14 januari 2 e na Epifanie Kanazondag ds. Martine Nijveld

zondag 14 januari 2 e na Epifanie Kanazondag ds. Martine Nijveld zondag 14 januari 2 e na Epifanie Kanazondag ds. Martine Nijveld Inleiding op de lezingen: het verhaal van de bruiloft te Kana, weerkerend verhaal in deze tijd van het jaar, een bruiloftslied zingen we

Nadere informatie

Kanazondag 14 januari Lezing: Johannes 2: 1-11, de bruiloft te Kana. Lieve mensen, gemeente van Christus, En ook Jezus was erbij.

Kanazondag 14 januari Lezing: Johannes 2: 1-11, de bruiloft te Kana. Lieve mensen, gemeente van Christus, En ook Jezus was erbij. Kanazondag 14 januari 2018 Lezing: Johannes 2: 1-11, de bruiloft te Kana Lieve mensen, gemeente van Christus, En ook Jezus was erbij. Onlangs vertelde iemand dat dit hun trouwtekst was. Toen ze indertijd

Nadere informatie

Johannes 2:-11. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Johannes 2:-11. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Johannes 2:-11 1 En op de derde dag was er een bruiloft te Kana in Galilea en de moeder van Jezus was daar; 2 en ook Jezus en zijn discipelen waren ter bruiloft genodigd. 3 En toen er gebrek aan wijn kwam,

Nadere informatie

Zegen LB 425 Vervuld van uw zegen. Middag Votum groet Zingen Ps 84: 1,2,3 Gebed Schriftlezing Joh. 1: 14-18; 44-52; 2: 1-11

Zegen LB 425 Vervuld van uw zegen. Middag Votum groet Zingen Ps 84: 1,2,3 Gebed Schriftlezing Joh. 1: 14-18; 44-52; 2: 1-11 Morgen afkondiging GK 160 Votum groet PvN 84 Tien Woorden Opw 389 create in me a new hart Schriftlezing zingen Awn II, 16 De bruiloft te Kana Preek zingen Opw 518 Heer U doorgrondt Collecte GK 132 Dank

Nadere informatie

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden.

Laten wij even in stilte onze pijn, onze moeite en ons zoeken verwoorden. Bij Maria met verdriet terecht kunnen. We kunnen met onze pijn, met ons verdriet bij Maria terecht. We kunnen in gebed verwoorden wat het ons moeilijk maakt. We staan er op die manier niet meer alleen

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Tabor

Protestantse wijkgemeente Tabor Protestantse wijkgemeente Tabor 15 januari 2017 Tweede Zondag na Epifanie De voorbereiding De klok wordt geluid Stilte Psalm 96 bew. Jaap Niewenhuyse (1941-2008) Bemoediging en drempelgebed (gemeente gaat

Nadere informatie

Johannes 2,1-11 Kijk, de heerlijkheid van Jezus: wat een wijn!

Johannes 2,1-11 Kijk, de heerlijkheid van Jezus: wat een wijn! Johannes 2,1-11 Kijk, de heerlijkheid van Jezus: wat een wijn! Liturgie Voorzang Gez 132,1.4.6 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 92,1.2.5 Wet Zingen Ps 119,49.66 Gebed Schriftlezing (en tekst): Joh 2,1-11

Nadere informatie

Doe het maar. - viering rond woord en brood - Ten Bos, 17 januari 2016

Doe het maar. - viering rond woord en brood - Ten Bos, 17 januari 2016 Doe het maar - viering rond woord en brood - Ten Bos, 17 januari 2016 Bij het binnenkomen komen misdienaars (Elien Coppens en Birthe Peeters) en lectoren (Gert Van der Schueren en Piet Olbrechtsh) met

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Liturgie Belijdenisdienst 2 juni 2019 om uur Maartenskerk te Wemeldinge

Liturgie Belijdenisdienst 2 juni 2019 om uur Maartenskerk te Wemeldinge Liturgie Belijdenisdienst 2 juni 2019 om 10.00 uur Maartenskerk te Wemeldinge In deze dienst doen Antoinet Hoekman en Anne Pilon belijdenis van hun geloof Voorganger: Ds. Dick Steenks Organist: Peter Reijnoudt

Nadere informatie

DE VATEN VULLEN. Jezus zei tegen de bedienden: Vul de vaten met water. Ze vulden ze tot aan de rand. (Johannes 2,7)

DE VATEN VULLEN. Jezus zei tegen de bedienden: Vul de vaten met water. Ze vulden ze tot aan de rand. (Johannes 2,7) Preek van 15 januari 2017, 2 e na Epifanie gehouden in De Morgenster in Papendrecht door Piet van Die DE VATEN VULLEN Jezus zei tegen de bedienden: Vul de vaten met water. Ze vulden ze tot aan de rand.

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Doe maar wat Hij u zeggen zal

Doe maar wat Hij u zeggen zal Doe maar wat Hij u zeggen zal Intredelied Mijn hart zingt voor de Heer ZJ 748 Refr. Mijn hart zingt voor de Heer: Magnificat! Mijn God is mij genadig, mijn vreugde overdadig; en ieder prijst mij zalig:

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Het evangelie volgens Johannes

Het evangelie volgens Johannes Het evangelie volgens Johannes Gods Zoon komt naar de wereld Gods Zoon was er al in het begin 1 In het begin was Gods Zoon er al. Hij was bij God, en hij was zelf God. 2 In het begin was hij al bij God.

Nadere informatie

Preek over Johannes 2,1-11 (Avondmaalsviering) Jezus geeft acte de présence

Preek over Johannes 2,1-11 (Avondmaalsviering) Jezus geeft acte de présence Preek over Johannes 2,1-11 (Avondmaalsviering) Jezus geeft acte de présence Voorzang: Psalm 24, 1 Votum en Groet Zingen: Psalm 24, 2 en 3 Gebed Schriftlezingen: Jesaja 62,1-5 en Johannes 2,1-11 Zingen:

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 27 oktober 1987 Thema: Maria, zij die voor ons ten beste spreekt. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 27 oktober 1987 Thema: Maria, zij die voor ons ten beste spreekt. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 27 oktober 1987 Thema: Maria, zij die voor ons ten beste spreekt Openingslied 151 God van alle mensen Woord ter inleiding Vanavond, de laatste keer in deze oktobermaand dat we rond

Nadere informatie

Kinderdienst zondag 7 juni 2015

Kinderdienst zondag 7 juni 2015 Kinderdienst zondag 7 juni 2015 Aanvang: 9.30 uur De dienst wordt geleid door jongerenwerker Aafke Stegeman-van Dijk Organist: Hans van Noord Thema: Gastvrijheid, wees welkom! Aan de zijkanten in de kerkzaal

Nadere informatie

Een eigenaardig verhaal. 't Staat in de Bijbel, dus het zal wel ergens goed voor zijn, denkt u misschien. Maar wáárvoor

Een eigenaardig verhaal. 't Staat in de Bijbel, dus het zal wel ergens goed voor zijn, denkt u misschien. Maar wáárvoor Gemeente van Christus, Broeder Smit, zuster Vink, 't Is misschien een beetje kerkelijke taal, maar zo noem ik jullie vanmorgen maar eens: broeder en zuster Het is wel een eigenaardig verhaal, dat over

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Bemoediging en groet Zingen 'Neem mij aan zoals ik ben' 2x (melodie - NL 833) Gebed van toenadering

ORDE VAN DIENST. Bemoediging en groet Zingen 'Neem mij aan zoals ik ben' 2x (melodie - NL 833) Gebed van toenadering Liturgie zondag 2017 Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Fennie van den Broek Organist Mw. A. Kuus Koster Dhr. H. van Polen Bord-/beamerbeheerder Dhr. M. van den Bor ORDE VAN DIENST Welkom door de ouderling

Nadere informatie

Welkom in de Open Hof

Welkom in de Open Hof 1 Welkom in de Open Hof Orde voor de viering op zondag 14 januari 2018 om 10.00 uur in de Open Hof afscheid en bevestiging ambtsdragers Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorgangers: lector:

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Johannes 2,1-11 - Kijk, de heerlijkheid van Jezus: wat een wijn!

Johannes 2,1-11 - Kijk, de heerlijkheid van Jezus: wat een wijn! Johannes 2,1-11 - Kijk, de heerlijkheid van Jezus: wat een wijn! Liturgie Voorzang Gez 132,1.4.6 Stil gebed Votum / groet Zingen Ps 92,1.2.5 Wet Zingen Ps 119,49.66 Gebed Schriftlezing (en tekst): Joh

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orgelspel Woord van welkom Kaarsen aansteken Zingen: Psalm 66 vers 1 en 2 Bemoediging en Groet vg.: Onze hulp is

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Films die er toe doen

Films die er toe doen Films die er toe doen Barbara 22 januari Menorah, 19.30 uur Een film van Christian Petzold (Duitsland 2011) Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : mw.

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM

Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM Handleiding bij de studielessen voor groep 1-3 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 is de Levend Evangelie Gemeente gemeentebreed bezig met het onderwerp GEBED. Op verzoek

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Preek. voor de viering op zondag 17 januari 2016. in de kerk van Kwadijk

Preek. voor de viering op zondag 17 januari 2016. in de kerk van Kwadijk Preek voor de viering op zondag 17 januari 2016 in de kerk van Kwadijk 1 Schriftlezingen: Jesaja 62; Johannes 2:1-11 Voorganger: ds. B.J. Stobbelaar Een vast terugkerend Schriftgedeelte voor deze tweede

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

we willen ons kind olie meegeven?,

we willen ons kind olie meegeven?, Dienstnummer: 1260 zondag: 10 e zondag van de herfst / 3 e zondag van de voleinding datum: 26-11-2017 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 1-13 liederen:

Nadere informatie

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015

Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Liturgie bij de Kinderdienst op zondagochtend 19 april 2015 Psalm 75 : 1 (NB) U alleen, U loven wij, U loven wij, onze Heer, want uw naam zo rijk van eer is tot onze vreugd nabij. Men vertelt in heel het

Nadere informatie

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus

Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 29 april 2018 Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Eten met Jezus 9.30 uur Voorganger: ds Adri van der Wal Met medewerking van de 4U-band o.l.v. André Kastelein 1 Intocht De kerkenraad komt

Nadere informatie

Vooraf zingen we het Lied van de maand 517

Vooraf zingen we het Lied van de maand 517 Liturgie voor de morgendienst in kerkcentrum Open Hof Op 18 januari 2015 om 9:30 uur Voorganger: Pastoraal werker Gert den Boef Organist: Harry Hamer Vooraf zingen we het Lied van de maand 517 Christus,

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

zondag 17 januari 2016 in het Kruispunt

zondag 17 januari 2016 in het Kruispunt zondag 17 januari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 62, 1-5 lied Liedboek 96a Zing een nieuw lied, alle landen... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 evangelielied

Nadere informatie

OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek

OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek WILHELMINAKERK SOEST Dienst van Schrift en Tafel Datum: 15 januari 2017 Voorganger: Ds. Wim Kievit Ambtsdrager: Elly Roorda Lector: Loes Paul Organist: Terry Hamberg OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Mei: pastorale namiddag: thema: Meimaand Mariamaand. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan

Mei: pastorale namiddag: thema: Meimaand Mariamaand. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan Mei: pastorale namiddag: thema: Meimaand Mariamaand Dia 1 2 3 4 5-8 Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan vooraf: rustige muziek Inleiding: Thema aankondigen:

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Jezus eerste teken.

Hoofdstuk 1 - Jezus eerste teken. Hoofdstuk 1 - Jezus eerste teken. Johannes 2 vers 1-11 1 Op de derde dag was er een bruiloft in Kana, in Galilea. De moeder van Jezus was er, 2 En ook Jezus en zijn leerlingen waren op de bruiloft uitgenodigd.

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat!

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat! PREEK DOOR DE WEEK Wat Hij u ook zegt, doet dat! 8e jaargang, nr. 10, week 11 11 maart 16 maart 2013 maandag 11 maart 2013 Wat Hij u ook zegt, doet dat! Maar wat zegt Hij? Daarop sprak zijn moeder de bedienden

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN MAAR Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jannie Torsius Lector: Henk Buscher Pianist: Rik Nijs / Jan vd Brink Koster: Niels Kuyt / Coen Robbertsen Intochtslied: Opwekking

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Beste bruid en bruidegom, beste familie, vrienden en bekenden, bijzondere gemeente,

Beste bruid en bruidegom, beste familie, vrienden en bekenden, bijzondere gemeente, Gelezen: Genesis 2: 5 8, 15, 18 23 Johannes 2: 1 11a 09-06-2000 Wijn is gekleurd water.. Beste bruid en bruidegom, beste familie, vrienden en bekenden, bijzondere gemeente, Het zal niet zo vaak voorkomen,

Nadere informatie

4 e zondag in de 40 dagen tijd 11 maart 2018 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Psalm 65 en Johannes 6 : 1 15

4 e zondag in de 40 dagen tijd 11 maart 2018 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Psalm 65 en Johannes 6 : 1 15 4 e zondag in de 40 dagen tijd 11 maart 2018 Zondag Laetare verheugt u Lezing: Psalm 65 en Johannes 6 : 1 15 De vierde zondag in de 40 dagen tijd wordt zondag Laetare genoemd - verheugt u. Het is een feestelijk

Nadere informatie

Zondag 15 januari Doopdienst Suze Janyne Leertouwer Viering van het avondmaal. Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Thea Verhagen

Zondag 15 januari Doopdienst Suze Janyne Leertouwer Viering van het avondmaal. Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Thea Verhagen Water tekent een geheim: dat je kind van God mag zijn. Zondag 15 januari 2017 Doopdienst Suze Janyne Leertouwer Viering van het avondmaal Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Thea Verhagen Binnenkomst

Nadere informatie

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden Witte Donderdag Thema: één van jullie zal mij verraden Op deze avond vierde Jezus met zijn discipelen het Joodse paasfeest (de cedermaaltijd) en stelde Hij de viering van de Maaltijd van de Heer in. Dit

Nadere informatie

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg, in 14 afbeeldingen. De

Nadere informatie

gevraagd, maar wel gekregen hebben. We worden als vanzelf naar de vraag wie de echte redder, de bevrijder is in dit alles, toegedreven.

gevraagd, maar wel gekregen hebben. We worden als vanzelf naar de vraag wie de echte redder, de bevrijder is in dit alles, toegedreven. Verkondiging Maartenskerk 8 maart 2015 Johannes 2, 13-22 Teun Kruijswijk Jansen I Wie is Jezus voor u, voor jou, eigenlijk? Dat bleek van de week bij de voorbereiding een spannende vraag. Stel dat het

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Holy zondag 15 januari 2017

Protestantse Wijkgemeente Holy zondag 15 januari 2017 Protestantse Wijkgemeente Holy zondag 15 januari 2017 Dienst van schrift en tafel Zondag : 2 e na Epifanie Kleur : groen Voorganger : ds. Erwin de Fouw Lector Organist : Jan van der Meer : Piet George

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Preek op Oudjaarsavond Alles heeft zijn tijd

Preek op Oudjaarsavond Alles heeft zijn tijd Preek op Oudjaarsavond 2018 - Alles heeft zijn tijd Lezing: Prediker 3 Dat we hier vanavond bij elkaar zijn wordt vooral bepaald door de wereldse kalender. En niet de kalender van de christelijke feesten.

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders

Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Verkondiging God ervaren bij Johannes 3: 1-21 zondag 27 mei 2018, zondag van de drie-eenheid Ds. Dick Snijders Gemeente van Christus, Vandaag, een week na Pinksteren, is het feest helemaal compleet. Het

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2016 Stap voor stap op weg naar Pasen Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg,

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

Johannes 2: 1-12 Overvloed.

Johannes 2: 1-12 Overvloed. Johannes 2: 1-12 Overvloed. Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 122 Wet Psalm 51: 5, 7 Gebed Voor de kinderen: Blijdschap. Lezen: Johannes 2: 1-12 Meezingen: Het beste voor het laatst bewaard.

Nadere informatie