EEN SPECIALE UITGAVE VAN DE WEEKBERT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EEN SPECIALE UITGAVE VAN DE WEEKBERT"

Transcriptie

1 EEN SPECIALE UITGAVE VAN DE WEEKBERT Beste lezer, Voor u hebben wij deze speciale uitgave van de Weekbert gemaakt als naslagwerkje op de informatieavond over de Vreedzame School, die u zojuist bezocht heeft. Wij hopen dat u door uw bezoek aan de diverse groepen een goed beeld heeft gekregen wat de Vreedzame School precies inhoudt en op welke manier wij daar in de groepen vorm aan geven. In deze speciale uitgave willen we alles nog een keer op een rijtje zetten, zodat u het thuis op uw gemak nog eens na kunt lezen. Mocht u n.a.v. de avond of dit schrijven nog vragen hebben, stap dan gewoon af op de leerkracht van uw kind of loop even door naar de directie. Wij wensen u veel leesplezier toe. Team basisschool Sint Lambertus WAT IS DE VREEDZAME SCHOOL NU PRECIES? De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Het beschouwt de klas en de school als een leefgemeenschap, waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen en waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap en staan open voor de verschillen tussen mensen.

2 Voor wie? Inmiddels zijn ruim 900 basisscholen in Nederland 'vreedzaam' en dit aantal groeit ieder jaar. Er is een apart programma voor voorscholen en peuterspeelzalen. ONDERDELEN VAN DE VREEDZAME SCHOOL Het hart van De Vreedzame School wordt gevormd door een lessenserie. Het programma streeft er naar om kinderen te leren: 1) op een democratische manier met elkaar beslissingen te nemen 2) constructief conflicten op te lossen 3) verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en voor de gemeenschap 4) een open houding aan te nemen tegenover verschillen tussen mensen 5) volgens welke principes onze democratische samenleving is ingericht De Vreedzame School staat voor een pedagogische benadering waarbij niet zozeer de individuele leerling, maar de leerling in de sociale gemeenschap centraal staat. Leerlingen ervaren wat het betekent om democratisch burger te zijn, om het eigen belang af te stemmen op het belang van anderen en om met elkaar samen te werken aan gemeenschappelijke doelen terwijl je toch heel verschillend kunt zijn. Naast de wekelijkse lessen in alle groepen wordt de school en de klas ingericht als een democratische oefenplaats, waarin leerlingen de gelegenheid krijgen om te oefenen met het nemen van verantwoordelijkheid. Voorbeelden hiervan zijn: het werken met leerling-mediatoren, commissies, gemeenschapstaken en groepsvergaderingen. Het programma is ook verbreed naar een wijkaanpak: De Vreedzame Wijk. Hiermee wordt met alle partners om de school heen (ouders, wijkinstellingen, sportverenigingen, kinderopvang, enz.) gewerkt aan een samenhangend opvoedklimaat, dat de vorming van democratisch burgerschap versterkt. In ons geval wordt dat dan Het Vreedzame Dorp.

3 EEN STUKJE GESCHIEDENIS Drie jaar geleden hebben wij een keuze gemaakt voor de Vreedzame School in onze zoektocht naar een programma, dat gericht was op de Sociaal-Emotionele ontwikkeling van kinderen en die tevens de kinderen meenam in het domein Burgerschap. Goed burgerschap was in de jaren 2010 een belangrijke politieke keuze van het toenmalige kabinet Balkenende, die het belangrijk vond om kinderen de democratische beginselen van ons land mee te geven in hun opleiding. Kinderen moeten van jongs af aan het besef krijgen dat ook zij belangrijk zijn voor het verder uitdragen van die democratie en dat zij zich ontwikkelen als goede burgers. Wij hebben toen gekozen voor De Vreedzame School, omdat die alle elementen die wij belangrijk vinden in haar programma heeft staan. Wij hebben o.l.v. een invoeringsexpert dit programma in de afgelopen jaren ingevoerd op school en doorgevoerd met andere mensen en instanties, die bij onze jeugd betrokken zijn. Denk hierbij aan de Tussenschoolse opvang en met name dit jaar de ouders en de sportverenigingen. Het programma is inmiddels goed ingevoerd en komt elke week in alle groepen terug in het programma. Ook worden allerlei werkvormen structureel toegepast. VEILIGHEIDSTHERMOMETER Sinds 1 augustus 2015 is in de wet vastgelegd dat scholen niet alleen aantoonbaar sociaal veiligheidsbeleid moeten voeren, maar dit ook jaarlijks moeten monitoren met een betrouwbaar instrument. Dat doen wij aan de hand van de Veiligheidsthermometer. Dit instrument brengt de veiligheidsbeleving van onze kinderen in kaart. Met de resultaten kunnen we de stand van zaken tot op leerlingniveau analyseren. Aan de hand van de Veiligheidsthermometer kunnen we aan de ouders en andere betrokkenen laten zien hoe het met de sociale veiligheid op onze school is gesteld. Wij nemen de veiligheidsthermometer 2 keer per jaar af en plaatsen een verslag hiervan in de Weekbert.

4 DE GRONDWET VAN ONZE VREEDZAME SCHOOL Op onze eigen Vreedzame School hanteren wij de 3 kapstokregels als zijnde de grondwet. Wat we hiermee bedoelen is dat de 3 kapstopregels leidend zijn voor de regels en afspraken, die er vervolgens in de groepen gemaakt worden. Iedere groep formuleert in het begin van het schooljaar hun eigen subregels en afspraken, die gelinkt zijn aan de kapstokregels. Op deze manier weten de leerkrachten, ouders en leerlingen waar we voor staan, wat we belangrijk vinden en hoe we dus samen verantwoordelijk zijn voor elkaar en onze school. ENKELE ONDERDELEN UIT DE VREEDZAME SCHOOL Wij hebben aan de kinderen van de Leerlingenraad, die bestaat uit leerlingen van groep 6,7 en 8, gevraagd om kinderen uit de groepen 1 t/m 8 te interviewen over een onderdeel van De Vreedzame School, waar ze in de klas gebruik van maken. Hieronder de resultaten: 1. DEBATTEREN (door Robin Hupkens) Ik vraag aan een leerling uit groep 8 wat debatteren nu eigenlijk is. Bij het debatteren ga je in twee of meer groepen over een stelling met elkaar in debat. Je gaat met elkaar in gesprek over dat onderwerp en probeert je mening hierover te formuleren en te verdedigen tegenover de andere meningen die er zijn. Bij debatteren heb je regels en afspraken: - je moet elkaar uit laten praten - je mag niet schelden - je mag elkaar niet uitlachen - je moet je aan het onderwerp houden De kinderen uit groep 8 debatteren over allerlei onderwerpen die in de wereld gebeuren en actueel zijn. Ze doen dit regelmatig bij de lessen van De Vreedzame School. 2. MEDIATOREN (door Rinske van Korven) Rinske heeft een afspraak gemaakt met de 4 mediatoren uit groep 7. Dat zijn: Dave van Esch, Kris van Aaken, Neeltje van Bussel en Christie Frederik. Hieronder het verhaal van deze 4 mediatoren: Als mediator los je conflicten op. Daarvoor hebben we een opleiding gehad. Gedurende een aantal weken hebben we elke keer 1 uur les

5 gehad en hebben we geleerd wat een mediator is en wat hij/zij allemaal kan/mag en moet doen. We doen het nu voor het tweede jaar. Eerst moest je aangeven of je het wel wilde. De juf heeft onze ouders gebeld of zij het er ook mee eens waren. Daarna hebben we, samen met de andere mediatoren, les gehad van meester Jos Roemer en de juffen Jasmijn en Marie-José. Na afloop kregen we een officieel diploma en waren we mediator. In de pauze werken we meestal met z n tweeën. Je kunt ons herkennen aan een geel hesje zodat je goed opvalt tussen al die andere kinderen. Ieder heeft een vaste dag. Tot op heden hebben we, gelukkig, weinig te doen gehad. Als er iets is en je hulp wordt ingeroepen, dan gaan de mediatoren van de dag, samen met de kinderen die een conflict hebben, naar een rustig plekje. We gebruiken dan het stappenplan om het conflict te bespreken en samen met elkaar op te lossen. Lukt dat niet of niet helemaal, dan geven we het over aan de juf of meester. 3. HET STAPPENPLAN (door Emma Wouters) Ik ben in gesprek gegaan met Jari en Tatum uit groep 6. Op de vraag wat ze met het stappenplan doen, antwoordden ze dat ze het stappenplan gebruiken om problemen en conflicten op te lossen. Eerst deden we dat niet en riepen we juf of meester erbij of we lieten het gaan, maar nu we het stappenplan gebruiken gaat dat veel beter. Beiden hebben er al eens mee te maken gehad en dan in de pauze. Op de vraag of ze enkele stappen konden noemen, gaven de beide kinderen als antwoord; - Afkoelen/tellen zodat je wat rustiger wordt - Praat met en luister naar elkaar - Bedenk samen oplossingen - Kies samen een win-win oplossing - Geef elkaar een hand Meestal werkt dit heel goed. Als het niet lukt, halen we er een mediator bij of de meester of juf. Veel kinderen zijn blij met dit stappenplan!

6 4. AAP EN TIJGER (door Teun Langermans en Daantje Ansems) In de groepen 1/2 maken de leerkrachten gebruik van twee handpoppen Aap en Tijger. Zij helpen de kinderen met het oplossen van conflicten, samen leren spelen en het uitleggen van regels en afspraken. De beide poppen spelen een conflict na en de kinderen moeten dan met oplossingen komen. Ze worden bij veel lessen over de Vreedzame School ingezet. De kinderen vinden het heel grappig en super leuk!! 5. DE RODE, BLAUWE EN GELE PETJES (door Viggo Verbaant en Ward van de Sande) Wij hebben een interview gehouden met Sjors en Kris uit groep 2/3.Zij vertelden heel veel over de petjes en wat ze er allemaal mee doen. Ook vertelden ze het één en ander over Aap en Tijger, die zij ook gebruiken. Aap en Tijger hebben heel vaal ruzie en de kinderen moeten het dan samen voor hen oplossen en daar gebruiken ze de petjes voor. De rode pet zet je op als je boos bent, de gele pet gebruik je als je het uit wil praten en de blauwe pet betekent: jij je zin. In het echt, als de kinderen zelf ruzie hadden, worden ze ook wel eens gebruikt. De kinderen waren het in ieder geval over eens dat je de rode pet nooit moet gebruiken.

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

Vreedzame school Groningen

Vreedzame school Groningen Vreedzame school Groningen Dorien Petri Annelies Kassenberg December 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vergelijking scholen A, B, C, D en E... 4 3. Conclusie... 7 2 1. Inleiding De Vreedzame school

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

CBS De Wieken Januari 2015

CBS De Wieken Januari 2015 CBS De Wieken Januari 2015 Wat is een mediator? Een mediator is iemand die anderen helpt bij een conflict Op school kan de juf of meester dat zijn Op onze school worden leerlingen opgeleid tot mediatoren

Nadere informatie

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs

De Vreedzame School. Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap in het basisonderwijs Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) toenemende gedragsproblematiek in scholen grensoverschrijdend

Nadere informatie

8 nov In dit bulletin:

8 nov In dit bulletin: 8 nov. 2017 Voor de kalender: 3, 8 en 10 nov. Groepen 1/2 Excursie Kriebelbeestjessafari 10 nov. Nationaal Schoolontbijt 24 nov. 1 e Rapport mee (graag de rapportmap mee naar school!) 27 nov. t/m 1 dec.

Nadere informatie

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen.

Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Les 12 Drie petjes Doel blok 2: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren hoe ze zelf (zonder hulp van de leerkracht) conflicten constructief kunnen oplossen. Met behulp van Aap en Tijger maken

Nadere informatie

Ouderavond De Vreedzame School

Ouderavond De Vreedzame School Ouderavond De Vreedzame School www.onderwijsmaakjesamen.nl 1 www.onderwijsmaakjesamen.nl 2 Agenda Binnenkomer De vreedzame school Voorbeelden uit blokken Zelf ervaren in de klas Afsluiter www.onderwijsmaakjesamen.nl

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 13-10-2015 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Mediatoren op Het Kompas

Mediatoren op Het Kompas Mediatoren op Het Kompas Beschrijving traject van invoering leerlingmediatoren Inleiding We beschrijven hier hoe leerlingmediatie op Het Kompas wordt geregeld. Selectie van de leerlingen We kiezen voor

Nadere informatie

o.b.s. Het Driespan Puttershoek Nieuwsbrief

o.b.s. Het Driespan Puttershoek Nieuwsbrief o.b.s. Het Driespan Puttershoek Nieuwsbrief November 2015 Sinterklaasje kom maar binnen.. Op zaterdag 14 november komt Sint-Nicolaas om 14.30 uur met zijn Pieten aan in de haven van Puttershoek. Op vrijdag

Nadere informatie

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen

Serooskerkestraat maandag 1 september uur - alle groepen Communicatie Dit schooljaar zal er wat veranderen met de verschijningsfrequentie van de nieuwsbrief van De Evenaar. Steeds meer groepsgebonden informatie wordt door de leerkrachten via digiduif aan de

Nadere informatie

Werken aan sociale veiligheid

Werken aan sociale veiligheid Werken aan sociale veiligheid Hét Congres 25 november 2016 Presentatie door: Hélène Dongelmans en Fernanda de Hoop Agenda Welkom, binnenkomer Agenda bespreken De eisen die de overheid stelt aan sociaal

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

Van Vreedzame School naar Vreedzame Wijk. De Vreedzame School

Van Vreedzame School naar Vreedzame Wijk. De Vreedzame School Van Vreedzame School naar Vreedzame Wijk Doelen Vreedzame School Essentie: kinderen krijgen een stem leren die op een verantwoorde manier gebruiken voelen zich gehoord en gezien krijgen meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau

Agenda. Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau Kanaleneiland 1 Agenda Spoorboekje. Binnenkomer. Vreedzame School op kindniveau. Vreedzame School op ouderniveau. Vreedzame school op wijkniveau 2 Lotje Stremmelaar Cynthia van Lieshout Ed van der Hooft

Nadere informatie

Democratie kun je leren!

Democratie kun je leren! Democratie kun je leren! Binnen Veldhoven Midden willen we graag dat leerlingen democratie aan den lijve ervaren. Ons doel is om bij leerlingen een democratische houding, democratisch gedrag en vaardigheden

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Aanbod burgerschap en sociale integratie

Aanbod burgerschap en sociale integratie Aanbod burgerschap en sociale integratie 1 Kanjertraing Dronenplein 7 2411 HE Bodegraven www.d4w.nl/prinses-beatrixschool 2 Visie Levensbeschouwelijke visie: Wij zijn een open Protestants Christelijke

Nadere informatie

PRIKBORD 2 3 september 2014

PRIKBORD 2 3 september 2014 PRIKBORD 2 3 september 2014 6 oktober 2016 Schooljaar 2016-2017 In dit nummer de directie groep 1-2-3 groep 4-5-6 groep 7-8 Vreedzame school 1 3 3 4 5 Verjaardagen 6 Agenda 7 derden 8 De nieuwe website.

Nadere informatie

De mediatoren van SALTOschool de Opbouw 2015/2016

De mediatoren van SALTOschool de Opbouw 2015/2016 NIEUWSBRIEF Donderdag 22 oktober 2015 jaargang 2015/2016 nr.7 Mediatoren 2015-2016 11 kinderen uit groep 7 hebben na twee trainingen hun diploma gehaald en zijn nu officieel mediator. 3 Kinderen uit groep

Nadere informatie

Blok 4 - we hebben hart voor elkaar.

Blok 4 - we hebben hart voor elkaar. Blok 4 - we hebben hart voor elkaar. In dit blok hebben we het over onze gevoelens. In de vorige les hadden we besproken welke gevoelens je kunt hebben. Bij de binnenkomer van deze les noemde ik een gevoel

Nadere informatie

Kanjerkrant mei 2014

Kanjerkrant mei 2014 Kanjerkrant mei 2014 Wat leuk dat u de Kanjerkrant van De Duinsprong bekijkt! In deze krant leest u over activiteiten in de groepen die te maken hebben met de Kanjertraining. In deze editie leest u onder

Nadere informatie

belangrijke data november 2017 nr. 12

belangrijke data november 2017 nr. 12 belangrijke data..... 24 november 2017 nr. 12 Maa 27 november Jump-In, wegen en meten groep 4 Din 28 november GGD : 10-jarigen onderzoek Woe 29 november Koffieochtend voor alle ouders, van 8.45 9.30 uur

Nadere informatie

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten

Sociale veiligheid van uw leerlingen meten Sociale veiligheid van uw leerlingen meten met het digitale Kwaliteitszorginstrument De Vreedzame School Als Vreedzame School heeft u gekozen voor een schoolbreed programma voor sociale competentie en

Nadere informatie

8a De 'Los het op!-kaarf

8a De 'Los het op!-kaarf MIDDEN / BOVENBOUW / BLOK 2 WE LOSSEN RUZIES ZELF OP LES8A 8a De 'Los het op!-kaarf Voorbeeldles SO/Mïdden/Bovenbouw/Blok 2 We lossen ruzies zelf op Les 8 a+b: De "Los het op!-kaart' Doel blok 2: Leerlingen

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017

PAULUSPRAAT 3. Januari 2017 PAULUSPRAAT 3 Januari 2017 Inhoudsopgave - Van de directie - Even voorstellen Nieuwe leerkrachten in groep 3 - Even voorstellen Nieuwe leerkracht in de taalklas - Even voorstellen Jeugdteam IJsselstein

Nadere informatie

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol

Gedragsprotocol Matthiasschool gedragsprotocol Gedragsprotocol Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De vreedzame school 3. Schoolregels op de Matthias 4. De vertrouwenspersoon 5. Grensoverschrijdend gedrag 6. Schorsing 7. Verwijdering 8. Volwassenen onder

Nadere informatie

Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid

Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Leo Pauw Burgerschapsvorming op weg naar volwassenheid Leo Pauw ISBN 978 90 8850 878 3 NUR 840 2018 B.V. Uitgeverij

Nadere informatie

AGENDA HET EVENAARTJE. 17e jaargang nr. 12, blok 2 maandag 11 november 2013

AGENDA HET EVENAARTJE. 17e jaargang nr. 12, blok 2 maandag 11 november 2013 11 november studiedag Vergeet u niet dat alle kinderen maandag 11 november vrij zijn! DigiDUIF Het doet ons goed dat vrijwel alle ouders zich hebben aangemeld bij digiduif. Woensdag 13 november start de

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1. Donderdag 27 september Agenda: Nieuws uit de groepen

Nieuwsbrief 1. Donderdag 27 september Agenda: Nieuws uit de groepen Nieuwsbrief 1 Donderdag 27 september 2018 Agenda: Woensdag 3 oktober- start kinderboekenweek Vrijdag 5 oktober- schrijver in de klas Maandag 8 oktober: Studiedag, alle kinderen vrij. Dinsdag 9 oktober-

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Blok 1 We horen bij elkaar Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool de Bolderik

Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze

Nadere informatie

Een Vreedzame school:

Een Vreedzame school: Een Vreedzame school: Een school met een hart en educatieve partners! Peter te Riele peterteriele@hotmail.com Maandag 3 juni 2013 19.30 21.30 uur ouders school opvoeding onderwijs ouders school opvoeding

Nadere informatie

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL

BREDE MARIA SCHOOL REUSEL BREDE MARIA SCHOOL REUSEL Pedagogisch beleid Brede Mariaschool Visie De Brede Mariaschool werkt vanuit een visie waarbij het welbevinden van de aan de Brede Mariaschool toevertrouwde kinderen centraal

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag

Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag Bijlage schoolgids 2014-2015 obs Den Aldenhaag Inhoudsopgave: Organisatie 1.1. Indeling van de groepen 1.2 Personeel Onderwijskundig 2.1 Vreedzame school 2.2. Engels Ouders 3.1 Activiteiten Commissie 3.2

Nadere informatie

Van. s o c i a a l- e m o t i o n e l e o n t w i k k e l i n g & b e g e l e i d i n g

Van. s o c i a a l- e m o t i o n e l e o n t w i k k e l i n g & b e g e l e i d i n g s o c i a a l- e m o t i o n e l e o n t w i k k e l i n g & b e g e l e i d i n g team Van Vreedzame School Over de auteur Leo Pauw is als projectleider van De Vreedzame School verbonden aan Eduniek (Maartensdijk)

Nadere informatie

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels.

Omgangsprotocol. We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Omgangsprotocol We werken aan een positief klimaat, adequate sociale omgang en duidelijke regels. Vanaf school 2008-2009 werken we met de uitgangspunten van het project de Vreedzame School. Dit project

Nadere informatie

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS Reina Bos en Henk Versteeg 0 Inhoudsopgave: 1. Pesten op school: Hoe gaan wij er mee om? 2. Algemene voorwaarden 3. Hoe willen wij daar op De Balans mee omgaan? 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

nieuwsbrief-special Vreedzame School cb de Brug nr 01

nieuwsbrief-special Vreedzame School cb de Brug nr 01 nieuwsbrief-special Vreedzame School cb de Brug nr 01 Wilt u meer over de inhoud weten die op deze nieuwsbriefspecial staat? Kom dan gerust even langs op school. *Vreedzame school We hebben de eerste weken

Nadere informatie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie

2013-2017. Actief burgerschap en sociale integratie 201-2017 Actief burgerschap en sociale integratie Inhoudsopgave: Kwaliteitszorg actief burgerschap en sociale integratie Visie en planmatigheid Visie Doelen Invulling Verantwoording Resultaten Risico s

Nadere informatie

Welkom bij de laatste Kanjerkrant van dit schooljaar! Dit keer leest u onder andere over: - lessen met ouders. - de dieren uit de Kanjertraining

Welkom bij de laatste Kanjerkrant van dit schooljaar! Dit keer leest u onder andere over: - lessen met ouders. - de dieren uit de Kanjertraining Welkom bij de laatste Kanjerkrant van dit schooljaar! Dit keer leest u onder andere over: - lessen met ouders - de dieren uit de Kanjertraining - wat er dit jaar is geleerd In onze klas oefenen we veel

Nadere informatie

I N F O 2 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N

I N F O 2 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N I N F O 2 D A C O S T A S C H O O L H O O G R A V E N 2 018 11 oktober IN DEZE INFO Kinderboekenweek 2018 Blok 2 De Vreedzame School Ouder-Kind Sportdag Social Schools De schoolfotograaf Koffie-ochtend

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 3, 17 oktober 2018

NIEUWSBRIEF 3, 17 oktober 2018 Belangrijk data 22 t/m 26 oktober Herfstvakantie 29 oktober Studiedag team, groep 1 t/m 8 vrij NIEUWSBRIEF 3, 17 oktober 2018 Waterpokken Momenteel zijn er veel kinderen die de waterpokken hebben. Dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief o.b.s. de Westwijzer

Nieuwsbrief o.b.s. de Westwijzer 07-11-2017 05 Nieuwsbrief o.b.s. de Westwijzer Dochter geboren! Met een leerlingenraad vergroten we de betrokkenheid van leerlingen bij onze school. Maar we bereiken er in feite meer mee, namelijk Actief

Nadere informatie

Dit zijn de mediatoren voor dit schooljaar,

Dit zijn de mediatoren voor dit schooljaar, Dit zijn de mediatoren voor dit schooljaar, De mediatoren die vorige jaar in groep 7 zaten hebben hulp gekregen van nieuwe mediatoren uit de groepen 7 en 8. Deze leerlingen hebben dezelfde trainingen ontvangen

Nadere informatie

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren De Vreedzame School Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek Wat is er aan de hand met onze jeugd? Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) Toenemende

Nadere informatie

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders

Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Kanjerbeleid Samenvatting voor ouders Voor u ligt het kanjerbeleid. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Dit is de samenvatting van het kanjerbeleid. Het volledige

Nadere informatie

Beleidsplan sociale veiligheid. - Pestprotocol -

Beleidsplan sociale veiligheid. - Pestprotocol - Beleidsplan sociale veiligheid - Pestprotocol - Inhoudsopgave 1. Visie, doelen en uitgangspunten 3 1.1 De Vreedzame School als preventiekader 3 1.2 Pesten 3 1.3 Aanpak van pesten en sociale onveiligheid

Nadere informatie

Leerlingenraad december 2017

Leerlingenraad december 2017 Leerlingenraad december 2017 Inleiding Sinds 2006 zijn scholen (bij wet) verplicht om een bijdrage te leveren aan burgerschapsvorming. Op Het Kompas werken we met de methode De Vreedzame School. De Vreedzame

Nadere informatie

De doelen van de kanjertraining:

De doelen van de kanjertraining: Wat is kanjertraining: De kanjertraining is meer dan alleen een (anti) pestmethode. De kanjertraining richt zich op de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen in de les

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 2. Oktober 2016

PAULUSPRAAT 2. Oktober 2016 PAULUSPRAAT 2 Oktober 2016 Inhoudsopgave - Van de directie - Directie Overkant - Even voorstellen Jeugdteam IJsselstein in de Paulusschool - Mediatie Vreedzame school - Vervangingen bij afwezigheid leerkracht

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol:

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

Democratisch burgerschap in de basisschool

Democratisch burgerschap in de basisschool Sinds 1 februari 2006 zijn scholen verplicht aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale integratie. Actief burgerschap wordt door het ministerie van OCW omschreven als de bereidheid en het

Nadere informatie

Info-avond De Vreedzame School. Yorick Saeijs onderwijsadviseur Onderwijs Maak Je Samen

Info-avond De Vreedzame School. Yorick Saeijs onderwijsadviseur Onderwijs Maak Je Samen Info-avond De Vreedzame School Yorick Saeijs onderwijsadviseur Onderwijs Maak Je Samen Binnenkomer Food, Family, Fun. Agenda Binnenkomer Kernwaarden de Hoeksteen De Vreedzame School Voorbeelden uit de

Nadere informatie

Nieuws van de directie

Nieuws van de directie S e p t e m b e r 2019 S c h o o l j a a9 r 2 0 1 9-2 0 2 0 n r. 2 Nieuws van de directie Inhoud Beste ouders 1 Overblijven / Ouderbijdrage 2 Fietscontrole / Logopedie 3 Belangrijke data 4 Wat komen gaat

Nadere informatie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie

Obs de Bouwsteen. Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN. actief burgerschap en sociale integratie Obs de Bouwsteen Notitie actief burgerschap en sociale integratie OBS DE BOUWSTEEN 1. Wat is actief burgerschap? Actief burgerschap is: de bereidheid en het vermogen om deel uit te kunnen maken van een

Nadere informatie

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties

Hulp aan het gepeste kind Hulp aan de middengroep Hulp aan de Pester Adviezen aan de leerkracht Adviezen aan ouders. Bijlage : Landelijke organisaties Inhoud Pestprotocol openbare basisschool De Krijtmolen Pesten op school. Hoe ga je er mee om? Pesten Preventief werken, hoe doen we dat? Signalen van pestgedrag Stelregels Klassenregels Aanpak van ruzies

Nadere informatie

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag.

- Extra informatie. - Waarom een anti-pestprotocol. Inhoudsopgave: - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. Anti-pestprotocol Inhoudsopgave: - Waarom een anti-pestprotocol. - Uitgangspunten. - Kwink. - Preventieve maatregelen. - Handelen bij pestgedrag. - Evaluatie. - Extra informatie 1 Waarom een anti-pestprotocol?

Nadere informatie

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels

Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Veiligheidsbeleid, omgangsvormen en schoolregels Op De Nijepoort wordt actief door leerkrachten en leerlingen gewerkt aan een klimaat waarin er ruimte, aandacht en veiligheid voor iedereen is. Slechts

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1. 4 september 2019

NIEUWSBRIEF 1. 4 september 2019 NIEUWSBRIEF 1 4 september 2019 In deze nieuwsbrief: Nieuws van de directie Personeel De vreedzame school Trakteren Ziek melden Oproepje van juf Saskia van het atelier Goede doel Contactpersoon Inloopmomenten

Nadere informatie

Bijlage: pestprotocol

Bijlage: pestprotocol Bijlage: pestprotocol Pestprotocol Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen

Nadere informatie

De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Doelen Aanpak

De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Doelen Aanpak De Kanjertraining Wat moet je weten over de kanjertraining? Kanjertraining is bedoeld voor kinderen en jongeren van 4 tot 16 jaar die problemen hebben in de omgang met anderen en voor hun klasgenoten en/of

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

-17 t/m 21 oktober : herfstvakantie-

-17 t/m 21 oktober : herfstvakantie- Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 13-10-2016 Zesde nieuwsbrief Herfstvakantie Met prachtige nazomerdagen zijn we dit schooljaar begonnen. En nu staat de herfstvakantie alweer voor

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

t Nieuwskwartier Post! Continurooster Schooltijden: Maandag, dinsdag en donderdag: Kijkochtend

t Nieuwskwartier Post! Continurooster Schooltijden: Maandag, dinsdag en donderdag: Kijkochtend Nummer 1 Augustus 2013 Jaargang 1 t Nieuwskwartier Post! Continurooster Schooltijden: Maandag, dinsdag en donderdag: 8.30 uur - 14.30 uur September 06 Kijkochtend 13 Verjaardagen juffen en meesters 16

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Nummer 9 oktober 2018 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 1 Dennis jarig. 4 Andries Jarig. Dierendag.

Nummer 9 oktober 2018 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 1 Dennis jarig. 4 Andries Jarig. Dierendag. Nummer 9 oktober 2018 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 1 Dennis 6 7 2 Juf Klazien 3 Start Kinderboekenweek 4 Andries Jarig Dierendag 5 Dag van de Leraar 8 9 10 11 Jasmijn 12 Einde

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd

ZIEN!leerlingvragenlijst BETROKKENHEID WELBEVINDEN. Dit klopt soms. Dit klopt vaak. Dit klopt (bijna)nooit. Dit klopt (bijna) altijd Naam:. Datum:. ZIEN!leerlingvragenlijst Dit klopt (bijna)nooit Dit klopt soms Dit klopt vaak Dit klopt (bijna) altijd BT BETROKKENHEID VH Volharding 1. Als mijn juf of meester iets uitlegt, let ik op.

Nadere informatie

Weeknieuws nr juni 2019

Weeknieuws nr juni 2019 Weeknieuws nr.37 28 juni 2019 AGENDA Datum Activiteit 2 juli Oudergesprekken 5 juli Musical groep 8 11 juli Afscheid juf Lucy 12 juli Laatste schooldag (kinderen om 11:45 uur vrij) Modderdag donderdag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 7-1-2016 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats

Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats VERBETER DE WERELD, BEGIN BIJ DE OPVOEDING... Vreedzame BSO Hart, handen en voeten voor de BSO als democratische oefenplaats Good practice van SKH, Stichting Kinderopvang Hoorn Januari 2013 Het project

Nadere informatie

ONDERWIJS. Vreedzame school Openbare Daltonschool de Reggewinde. Opstekers en afbrekers

ONDERWIJS. Vreedzame school Openbare Daltonschool de Reggewinde. Opstekers en afbrekers ONDERWIJS Vreedzame school Openbare Daltonschool de Reggewinde Opstekers en afbrekers Naar School neemt een kijkje op een vreedzame school. Ruzies worden opgelost in de oploshoek en iedere ochtend geven

Nadere informatie

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media Sooo! Sooo! Die post Die post over onze over onze leraar gaat leraar gaat viral! viral! Dan moet Dan moet het wel het wel waar zijn, waar zijn, toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Nadere informatie

Instrumenten duurzame ontwikkeling van kinderen

Instrumenten duurzame ontwikkeling van kinderen Instrumenten duurzame ontwikkeling van kinderen Burgerschapsontwikkeling ( sociale competence ): Vragenlijst Burgerschapscompetenties Bron: Ledoux, G., Geijsel, F., Dam, G. ten & Reumerman, R. (2010).

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining

Beleid Kanjertraining Beleid Kanjertraining Inleiding Op de Gertrudisschool werken we sinds januari 2012 met de kanjertraining. Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school

Nadere informatie

Schoolkrant Winter 2016 Het Borgje

Schoolkrant Winter 2016 Het Borgje Schoolkrant Winter 2016 Het Borgje Jaargang 3, nr. 1 Voorwoord winterschoolkrant 2016 Zo vlak voor de kerstvakantie is het altijd een gezellige tijd op school. Mooi verlichte kerstbomen. Liedjes klinken

Nadere informatie

Actief Burgerschap op Eijkhagen 2013-2014

Actief Burgerschap op Eijkhagen 2013-2014 Actief Burgerschap op Eijkhagen 2013-2014 In de samenleving ontstaan nieuwe opvattingen over de manier waarop individuele burgers in de maatschappij behoren te staan: meer betrokken, meer gericht op het

Nadere informatie

Abcoude, september 2018

Abcoude, september 2018 Abcoude, september 2018 Afspraken en regels tijdens de overblijf uitgevoerd door KMN Kind & Co op de CNS In onze werkwijze TSO (Tussenschoolse Opvang) is onder andere opgenomen hoe wij met ekaar afspraken

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Beleid Kanjertraining op De Meeander

Beleid Kanjertraining op De Meeander Beleid Kanjertraining op De Meeander Voor u ligt het beleidsstuk Kanjertraining. We hopen dat het zicht geeft op wat we doen op school en waar we voor staan. Kanjertraining is meer dan een lesmethode.

Nadere informatie

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE Heutink ICT ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE op de C.B.S. De Bruinhorst 22-5-2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Pagina 1. Burgerschap op de Bruinhorstschool 3 2. Kerndoelen 3 3. Visie 4 4. Hoofddoelen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2

Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 Docentenhandleiding Derde Kamer - Handboek Politiek 2 De Derde Kamer der Staten-Generaal deel 2 is een interactief lesprogramma over politiek voor leerlingen van groep 7 en 8. Met behulp van het Handboek

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

September Onderwijs en Leerling-ondersteuning

September Onderwijs en Leerling-ondersteuning September 2017 Agenda 02-10 t/m 08-10 Week van de opvoeding 05-10 Stakingsdag PO in actie 10-10 en 12-10 OPP gesprekken 11-10 Voorlichting V(S)O 14-10 Sportmarkt 17-10 Ouderavond met workshops 23-10 t/m

Nadere informatie

Kanjertraining op t PuzzelsTuk

Kanjertraining op t PuzzelsTuk Kanjertraining op t PuzzelsTuk Versie november 2018 1 Inleiding Theoretische Achtergrond Mensen, volwassen en kinderen, hebben het verlangen "erbij te horen". "Erbij horen " vergt bepaalde sociale vaardigheden

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste:

Regels v.s.o. Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Regels v.s.o. R Om het gezellig en veilig te houden op v.s.o. de Beemden zijn er afspraken en regels gemaakt. Hier komen de belangrijkste: 1 Kom op tijd! De school begint om 08.45 uur Als je een probleem

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans

Vierde nieuwsbrief. NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans Tweewekelijkse NIEUWSBRIEF Basisschool De Springschans 27-9-2016 Vierde nieuwsbrief Honden op het plein. Bij het halen en brengen van de kinderen naar school komen regelmatig honden mee. Terwijl de kinderen

Nadere informatie

PRIKBORD 2 3 september 2014

PRIKBORD 2 3 september 2014 PRIKBORD 2 3 september 2014 20 september 2018 Schooljaar 2018-2019 Nieuws van de directie Maandag 3 september werd onze school de hele dag bezocht door het College van Bestuur van Optimus. Deze heren Harrie

Nadere informatie