ONTWERP JE EIGEN FOTOROMAN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONTWERP JE EIGEN FOTOROMAN"

Transcriptie

1 ONTWERP JE EIGEN FOTOROMAN Doelen Je kunt: in een groep afspraken maken; samen een verhaalonderwerp kiezen; een kort verhaal bedenken korte beschrijving van het verhaal maken; het verhaal uitwerken in een storyboard; een kort draaiboekje maken; zorgen voor acteurs en actrices ; zorgen voor kleding en andere benodigdheden; een geschikte locatie uitkiezen; foto s maken (fototoestel of mobiele telefoon); de foto s in de computer invoeren; Franse teksten toevoegen (tekstballonnen); je fotoroman presenteren Stap 1 BEGINNEN Er worden groepen van 5 à 6 personen gemaakt. Jullie gaan: de opdracht samen lezen en bespreken; een tijdsplanning, taakverdeling en afspraken maken; (wie maakt foto s, wie schrijft de Franse tekst, wie tekent het storyboard, wie maakt de fotoroman etc.) brainstormen over ideeën voor jullie onderwerp en verhaal. Namen groepsleden: Tijdsplanning & Taakverdeling: Ideeën onderwerp/verhaal: Resultaat: Er is bij iedereen een duidelijk en gelijk beeld. Het is duidelijk wat de opdracht is, er is een tijdsplanning en de taken zijn eerlijk verdeeld.

2 Stap 2 VERHAAL EN SCENARIO In een scenario (draaiboek) bedenk je het verhaal, kies je met welke foto s je het verhaal wilt vertellen en bepaal je de tekst (in het Frans) bij de foto s. Jullie gaan daarom brainstormen over het verhaal dat in foto s wordt vastgelegd moet gaan worden. Samen kun je echter bepalen waar deze locatie voor staat (een plein, een schoolplein, een stad, een gevangenis etc.) Bepaal ook wie wie is: welke rol vervullen de acteurs / actrices? Denk bij het schrijven van het verhaal aan een paar zaken: bepaal aantal hoofdpersonen, het beeldverhaal wordt voorzien van Franse tekstballonnetjes (maak het niet al te ingewikkeld), het verhaal is eenvoudig van opzet, het verhaal heeft een plot, het verhaal heeft een verrassende afloop, het verhaal is in 10 à 12 foto s in beeld na te vertellen. Onderwerp: Je mag je verhaal natuurlijk zelf bedenken, maar het is handig als je voor een duidelijk onderwerp kiest: vriendschap, school, ouders, verliefdheid, ruzie, jaloezie, misdaad, geheim, mysterie. Laat je eventueel inspireren door bekende stripverhalen. Inhoud verhaal (begin / plot / ontknoping): geef korte omschrijving in het Nederlands:

3 Personages: wie / welke rol(len): Locatie: bepaal functie / hoeveel / soorten plekken: Nadere informatie (fotostandpunt / afstand / wie op de foto / nadere instructies: Benodigdheden: kleding / schmink / attributen: Resultaat: Het verhaal is klaar. Je hebt afgesproken welke foto s er genomen moeten worden. Je weet welke tekst er in grote lijnen bij de foto s moeten komen (later in het Frans uitwerken). De locatie is gekozen en nader bepaald. Taakverdeling is rond (wie doet wat / rol acteurs en actrices). Benodigdheden zijn vastgesteld (attributen e.d.) Let op: bij de volgende stap beginnen jullie met het ontwikkelen van een storyboard. Zorg voor tekenmateriaal (papier A4 / potloden / gum) (lessen tekenen).

4 Stap 3 STORYBOARD MAKEN + TEKST Bij deze stap werk je aan het maken van het storyboard. Een storyboard is een getekende versie van de fotoroman, waarin alle scènes die in het scenario staan in beeld worden gebracht. Let op: het is geen tekenwedstrijd, het mogen gerust eenvoudige schetsen of tekeningen zijn. En iedereen is wel in staat om door middel van eenvoudige tekeningen te laten zien hoe de fotoroman eruit komt te zien. Let op: Denk bij het maken van de foto s vooral aan het standpunt van de fotograaf: vanuit welke hoek worden de foto s vastgelegd? Als je drie keer een foto moet maken van twee persionen, verwissel van standpunt! Maak het storyboard op wit papier (10 à 12 verschillende plaatjes). Werk de tekst uit (in het Frans) die in de tekstballonnen geplaatst moeten gaan worden. Maak het niet al te ingewikkeld. Zoek eventueel woorden op in het woordenboek NF en maak gebruik van je grammaticaoverzicht achter in het tekstboek. Noteer onder het plaatje in het kort waar de scene over gaat. Let op de verzorging! Stap 4 en 5 FOTO S MAKEN EN BEWERKEN Naar aanleiding van het storyboard weten jullie welke foto s waar gemaakt moeten worden. Let bij de foto s op: Variatie in veraf en dichtbij Variatie in hoog en laag standpunt Als de foto s zijn gemaakt, plaats je deze in de juiste volgorde op de computer, je voegt de tekstballonnen toe en je plaatst de teksten op de juiste plaats. Resultaat: Je hebt foto s gemaakt. Die heb je op de computer gezet. Je hebt de fotoroman gemonteerd: de tekstballonnen zijn in de foto s geplakt en de tekst is op de juiste plaats gezet. Stap 6 DE OPDRACHT AFRONDEN De fotoroman is klaar! Controleer of alles is gelukt en of er geen foutjes meer in je werk zitten. Lever je werk vervolgens in bij je docent: de uitwerkingen van de verschillende opdrachten, het storyboard, de Franse tekst in de tekstballonnetjes. Je werk bestaat uit het verhaal met het scenario, het storyboard en de uiteindelijke fotoroman. Stap 7 PRESENTATIE FOTOROMAN Je mag deze opdrachten presenteren aan je klasgenoten. Ga als volgt te werk: Bekijk je fotoroman nogmaals op eventuele foutjes; Oefen een keer met de computer, beamer of smartboard; Houd je presentatie (zorg ervoor dat je bij de presentatie niet alleen je fotoroman laat zien, maar ook dat je vertelt hoe je gewerkt hebt, wie wat gedaan heeft, waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt, in hoeverre je tevreden bent over het resultaat. Zorg voor een duidelijke inleiding en afsluiting van je presentatie. Bespreek je presentatie na met je klasgenoten en docent.

5 HOE MAAK JE EEN FOTOROMAN? Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per pagina een stijl kiezen voor de stripkaders (panelen). Vervolgens kun je foto s, webcambeelden of scans van je eigen tekeningen in de kaders laden. In de tekstballonnenbalk kies je verschillende tekstballonnen uit en je voert de tekst in. Vervolgens sleep je de ballon naar de juiste plek et voilà! Als je fotostrip af is kun je hem opslaan als strip, exporteren als een film (avi) of als losse beelden die je vervolgens bijvoorbeeld in PowerPoint kunt zetten. Het is zelfs mogelijk om de strip te exporteren als html. COMIC LIFE INSTALLEREN Voordat je met Comic Life kunt werken, moet je eerst het programma downloaden ( en installeren. Let er wel op dat je de juiste GRATIS probeerversie (Mac- ipad of Windowsversie) download. Druk op de download-button en volg de stappen. Na de installatie kun je aan de slag met het stappenplan. Veel succes! Stap 1: Verzamel bronmateriaal Voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt met Comic Life verzamel je al het bronmateriaal dat je nodig hebt voor de fotostrip. Denk hierbij aan foto s, afbeeldingen, tekst die je nodig hebt op de tekstballonnen mee te vullen. Maak hiervoor een aparte map aan zodat je alles bij elkaar hebt staan. Stap 2: Het programma verkennen We gaan eerst eens kijken hoe het programma in elkaar zit. Als je Comic Life opent, begin je met een leeg werkveld met een aantal onderdelen: 1. Werkbalk: met buttons voor o.a. printen, in- en uitzoomen, stijlen en lettertypen toepassen. 2. Werkblad: hier sleep jij jouw sjablonen, foto s, tekstballonnen enz. naartoe. 3. Bron: bibliotheken (libraries). Hier vind je sjablonen, je fotobibliotheek en gereedschappen. 4. Paginaverdeler: hier zie je een overzicht van je pagina s die onderdeel zijn van je stripverhaal. 5. Objectenbron: vanuit dit vak sleep je tekstballonnen en titels naar je werkblad. Stap 3: Selecteer een sjabloon Nu begint het echte werk: we beginnen met de indeling van de eerste pagina. Sleep panels via drag a panel naar het werkblad. Stel zo een pagina-indeling naar keuze samen. Je kunt er ook voor kiezen om een kant-en-klare pagina indeling te gebruiken. Ga dan haar page templates, klik op een sjabloon en sleep het naar het werkblad (werkt ook met dubbelklik). Het werkblad vult zich nu volledig met de nieuwe pagina indeling.

6 Stap 4: Voeg foto s toe Via de fotobibliotheek voeg je foto;s aan je werkblad toe. Als je bibliotheek opent, zie je automatisch de inhoud van de map mijn afbeeldingen. Eerst moet je via explorer (button rechts onderin het scherm) de map selecteren waar je alle bestanden in het staan. Je kunt ook live beelden maken met een webcam via capture. Klik op een foto en sleep hem naar het juiste vak op je werkblad. Als de foto groter is dan het in het vakje past, zie je een uitsnede. Een groen kader om de foto heen geeft het echter formaat van de afbeelding aan. Verschuif de foto binnen het vak door op het groene kader te klikken en te slepen. Je kunt het formaat aanpassen door de groenen blokjes in het kader te verslepen. Met de paarse pijl in het kidden kun je de afbeelding draaien. Stap 5: Voeg tekstballonnen en titels in Klik en sleep een tekstballon naar keuze naar de plek waar je deze wilt hebben. Voeg vervolgens de tekst in en klik daarna buiten de ballon. De ballon past zich automatisch aan de hoeveelheid tekst aan. Met een dubbele muisklik kun je de tekst altijd nog bewerken. De grootte van de ballon kun je ook handmatig aanpassen op dezelfde manier als een afbeelding. Als je op de cirkel in het midden klikt, kun je de gehele tekstballon verplaatsen. Als je op de ballon zelf klikt, verplaats je alleen de tekst in de ballon. Verander de vormgeving van de ballon via styles in de werkbalk of klik op de details button rechts in je beeldscherm. Je kunt dan de vooraf geselecteerde ballon een kleur geven, de vorm veranderen of bijvoorbeeld een schaduw geven. Titels en lettering Titels zijn teksten in een bepaalde vorm die je elf kunt aanpassen met de styles button: je kunt bijvoorbeeld vullen met kleur en een schaduw geven. Dit kan ook, net als bij de tekstballonnen, met de details button. Met lettering maak je echte kreten zoals POW!, ZAP! en Boink!. Ook hier kun je de kleur, letter, schaduw en andere zaken aanpassen of dezelfde manier als bij de tekstballonnen en titels. Stap 6: De extra s Je kunt de fotostrip net zo bont maken als je zelf wilt. Je kunt bijvoorbeeld filters gebruiken om de foto s te bewerken. Dubbelklik op een foto en er verschijnt een oranje vak op je scherm. Klik hierin op details en selecteer vervolgens bij style attributes een stijl of een filter. Experimenteer hiermee totdat je het juiste effect hebt gevonden! Stap 7: Bewaar en exporteer het eindresultaat Als je fotostrip af is, kun je hem op verschillende manieren bewaren. Sla in ieder geval he bestand op via file en save. Dit is het originele bestand dat je vervolgens op verschillende manieren kunt exporteren. Om een bestand te exporteren klik je op file en vervolgens op export. Hier kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden: je fotostrip naar iemand, maak er een html-bestand van zodat jen hem in de lay-out van je website kunt zetten, sla de strip op als afzonderlijke afbeeldingen of exporteer als film. Gefeliciteerd! Je eerste fotostrip met Comic Life is nu af!

7 Comic Life: Extra tips Als je op een vak klikt kun je de inhoud veranderen: met een dubbele klik verander je de afbeelding. Het vak krijgt dan een oranje kader en de foto een groen kader met blokjes aan de zijkant. De grootte veranderen, de afbeelding verplaatsen en de afbeelding draaien kun je dus afzonderlijk van elkaar doen. Als je meerdere foto s in hetzelfde vak wilt plaatsen, houd je de alt-toets ingedrukt tijden het verslepen van je tweede foto uit de bibliotheek. Als je de alttoets vergeet in te drukken, vervang je de afbeelding die al in het vak staat. Als je de indeling van een sjabloon wilt aanpassen, klik je op een vak zodat je een groen kader ze zien krijgt. Je verplaatst een vak door op het vak zelf te klikken en deze te verslepen. Let erop dat je daarna waarschijnlijk de afbeeldingen opnieuw passend moet maken.

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas

Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Comic Life: Maak een fotostrip in de klas Wat ga je doen? Je gaat een fotostrip maken met het programma Comic Life. Hiermee kun je gemakkelijk je eigen verhaal construeren. In het programma kun je per

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl)

Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) Tips; fotoboek maken (bron: hema.nl) tekst roteren Draai je tekst zodat het mooi onder of op je scheef geplaatste foto staat. Of maak zelf leuke labels in combinatie met clipart. 1. kies de clipart (bij

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma.

Maak in. je eerste. fotoboek! 10 stappen. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger. Selecteer je beste foto s. Open het fotoboekprogramma. Snelle handleiding voor Windowsversie 7.4 en hoger Maak in 10 stappen je eerste fotoboek! 1 Selecteer je beste foto s. Selecteer de foto s die je wilt gebruiken en verzamel ze in één folder op je computer.

Nadere informatie

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk

Handleiding. Cv templates. Venbroekstraat AS Nieuwkuijk Handleiding Cv templates Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Maak een keuze: 1 of 2 pagina s 3 Tekst wijzigen 3 Grootte van tekstblok wijzigen 3 Kleur of lettertype veranderen 3 Lettertypes installeren 3 Profielfoto

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. InDesign 15. Pagina s PP-01-15-01. Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-01-15-01 Pagina s Voorkennis: De vorige praktijkopdrachten afgerond. Intro: In bijna alle boeken en tijdschriften die je opent, zie je dat de pagina s genummerd zijn. Het is natuurlijk

Nadere informatie

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen In deze les ga ik je uitleggen hoe je live kunt uitzenden op Facebook vanaf je computer en hoe je je scherm kunt delen. Dat is heel spannend om

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

5. Werken met afbeeldingen

5. Werken met afbeeldingen 103 5. Werken met afbeeldingen Foto s en tekeningen worden ook wel afbeeldingen genoemd. Afbeeldingen maken een website niet alleen mooier. Ze zijn ook belangrijk om duidelijk te maken wat je precies bedoelt.

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan...

Handleiding Picasa. Inleiding Verwijderen, verplaatsen en hernoemen Opzoeken Importeren Selecties maken Opslaan... Handleiding Picasa Inleiding... 2 Verwijderen, verplaatsen en hernoemen... 2 Opzoeken... 2 Importeren... 3 Selecties maken... 3 Opslaan... 3 Markeren... 3 Bewerken... 3 Diavoorstelling... 4 Collage...

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 3. Maskers en uitsneden PP OPDRACHTKAART PP-03-03-01 Voorkennis: Photoshop 1: Introductie Photoshop afgerond Photoshop 2: Selecteren, verplaatsen en roteren afgerond Intro: In deze opdracht leer je werken met gereedschap om delen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 De website bij het boek... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139

2. Panorama Maker 3. Funhouse 139 Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 De website bij dit boek... 14 De cd-rom... 14 Uw voorkennis... 14 Hoe werkt u met dit boek?... 15

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s

Inhoudstafel. 1. Pictoselector installeren en updaten. 2. Een nieuw pictoblad maken. 3. Geef het blad een titel. 4. Zoek picto s Inhoudstafel 1. Pictoselector installeren en updaten 2. Een nieuw pictoblad maken 3. Geef het blad een titel 4. Zoek picto s 4.1 Selecteer pictogrammendatabanken 4.2 Voeg een picto in 4.3 Omschrijving

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO

Integratie. Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO Integratie Wat weten we over nieuwkomers? 3 VMBO Leerdoelen Wat leer je in deze les? Aan het eind van de les: ben je in staat je mening te geven op basis van argumenten; weet je hoe je stellingen kunt

Nadere informatie

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition

Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Bijlage bij Getting Started Guide International English Edition Chapter 3: Aan de slag met Inspiration, een beginnersles Deze beginnersles is een goed startpunt voor het leren gebruiken van Inspiration.

Nadere informatie

2. Albelli Fotoboeken gebruiken

2. Albelli Fotoboeken gebruiken 19 2. Albelli Fotoboeken gebruiken Albelli Fotoboeken is een gebruiksvriendelijk programma waarmee u gemakkelijk foto s en tekst aan uw boek kunt toevoegen. In dit hoofdstuk leert u de basishandelingen

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Popplet

Stappenplan Werken met Popplet WAT IS POPPLET? Popplet is een handige site voor het maken van mindmaps of stroomdiagrammen. De blokjes zijn herkenbaar en het plaatsen gaat erg eenvoudig. Het maken van een eigen uitstraling is daardoor

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 3. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 3 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Inleiding deel 3 kijkt terug op de lesstof

Nadere informatie

PowerPoint LL. Heemscan

PowerPoint LL. Heemscan Beste leerling, Je hebt nu een handleiding voor je liggen om de Powerpointpresentatie te maken. Vóór je gaat beginnen, lees je eerst deze handleiding en de tips goed door. Veel succes en veel plezier!

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Basiskennis van PowerPoint

Basiskennis van PowerPoint Basiskennis van PowerPoint Pow erpoint is een krachtige toepassing voor presentaties. Om Pow erpoint echter zo doeltreffend mogelijk te kunnen gebruiken, hebt u eerst enige basiskennis nodig. In deze zelfstudie

Nadere informatie

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen

een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen een gedrukt fotoalbum maak je al in 10 stappen simpele handleiding voor gratis albumsoftware voor Windows 1. welk thema heeft jouw fotoalbum? maak een goede selectie Zoek de foto s uit die je in het fotoalbum

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Psychorom Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 8 3.1 Afdrukken

Nadere informatie

In dit hoofdstuk leer je hoe je dit allemaal moet doen. Daarna kun je met je eigen foto s een prachtige collage maken.

In dit hoofdstuk leer je hoe je dit allemaal moet doen. Daarna kun je met je eigen foto s een prachtige collage maken. 11 1. Collage Creator Een collage is een kunstwerk van foto s, plaatjes en letters. Wil jij een collage maken met je leukste foto s? Gebruik dan het programma Collage Creator. Je kiest zelf de foto s die

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Starten 1. 2a Maken van een nieuw document 2. 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3. 3 Mogelijkheden 4

Inhoud. 1 Starten 1. 2a Maken van een nieuw document 2. 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3. 3 Mogelijkheden 4 Inhoud 1 Starten 1 2a Maken van een nieuw document 2 2b Verder gaan met een opgeslagen document 3 3 Mogelijkheden 4 3a Autoflow of handmatig inslepen 6 Handleiding Wanneer je deze handige tips doorneemt

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

Vooraf: Word 2007 voorbereiden

Vooraf: Word 2007 voorbereiden Wanneer je leerlingen zelfstandig wil laten werken, kan je de informatie ook schriftelijk ter beschikking stellen. En zoals je in de les beter toont, hoe het moet, is het soms beter een activiteit of een

Nadere informatie

Handleiding. Maak gemakkelijk een fotoboek

Handleiding. Maak gemakkelijk een fotoboek Handleiding Maak gemakkelijk een fotoboek In deze handleiding voor de software van FotoboekShop.nl worden alle stukjes met behulp van afbeeldingen overzichtelijk uitgelegd, zodat je stap voor stap je fotoproduct

Nadere informatie

193 Albelli/Hema Windows

193 Albelli/Hema Windows www.sencomp.nl 193 Albelli/Hema Windows laatst gewijzigd 25 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoalbum is Albelli of Hema. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Indien u gekozen heeft voor Hema

Nadere informatie

Lesbrief App ComicBook!

Lesbrief App ComicBook! Lesbrief App ComicBook! Inhoud van de les: Een educatieve taalles waarbij leerlingen een stripverhaal maken over de multiculturele samenleving. In de strip laten zij zien dat het niet vanzelfsprekend is

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

EndNote Web handleiding

EndNote Web handleiding EndNote Web handleiding Bibliographic reference manager voor het verzamelen, beheren, delen van referenties en het maken van literatuurlijsten. 1. Een account aanmaken. Je kan je registreren via de databank

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Stappenplan Presentatie maken - 2

Stappenplan Presentatie maken - 2 WAT IS PREZI? Je kunt op verschillende manieren een presentatie maken, onder andere met de tool Prezi. Je kunt theorie weergeven en afbeeldingen en filmpjes toevoegen. Je kunt inzoomen en draaien. Een

Nadere informatie

BACK-UP PROGRAMMA. M U L T I M E D I A G R O E P H C C H E E R E N V E E N. Multimediagroep HCC Heerenveen HCC Fryslân locatie Heerenvee

BACK-UP PROGRAMMA. M U L T I M E D I A G R O E P H C C H E E R E N V E E N. Multimediagroep HCC Heerenveen HCC Fryslân locatie Heerenvee BACK-UP PROGRAMMA. M U L T I M E D I A G R O E P H C C H E E R E N V E E N Hoe maak je een back-up en hoe stel je dit in plus uitleg over een back-up programma. Er zijn vele gratis Back-up programma s.

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Mediatheekhandleiding EndNote X9 en hoger

Mediatheekhandleiding EndNote X9 en hoger Mediatheekhandleiding EndNote X9 en hoger Inleiding EndNote is bibliografische software die je kunt gebruiken voor het opbouwen, beheren en gebruiken van een literatuurlijst. Door de integratie van EndNote

Nadere informatie

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Auteur: Brenda Lems Datum: januari 2017 Inleiding EndNote is bibliografische software die je kunt gebruiken voor het opbouwen, beheren en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website... 9 Toets uw kennis... 9 Voor docenten... 9

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint

Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Werkblad 13C Presentaties: presenteer jezelf met PowerPoint Leerjaar 1 Presentaties maken Presentaties algemeen Stappenplan: wat gaan we deze week doen? Praten over presentaties en presenteren Een PowerPoint-presentatie

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

Handleiding. Online database met duizenden activiteiten.

Handleiding. Online database met duizenden activiteiten. Handleiding Online database met duizenden activiteiten www.doenkids.nl /DoenKids @DoenKids @doenkids Inhoudsopgave Samenvatting 3 Inloggen in DoenKids 4 Activiteiten kiezen 5 Activiteiten zoeken 5 Activiteit

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PictogendaPrinter. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding PictogendaPrinter. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding PictogendaPrinter Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werken met het programma 5 3. Menu Bestand 6 4. Menu Bibliotheken 8 5. Menu Opties

Nadere informatie

9. Een fotoalbum maken

9. Een fotoalbum maken 323 9. Een fotoalbum maken PowerPoint is een programma waarmee u presentaties kunt maken. Een presentatie bestaat uit dia s. Deze dia s kunt u op een computerscherm bekijken, of met een beamer op een scherm

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

Masteronderzoek Special Educational Needs Jonge risicokinderen Juf, mogen wij ook op de computer?

Masteronderzoek Special Educational Needs Jonge risicokinderen Juf, mogen wij ook op de computer? Bijlage 10: Het maken van een digitaal prentenboek Photostory is een freeware (en daarmee dus gratis) programma van Microsoft, waarmee je een fotoverhaal kunt maken. Je doet dit door verschillende foto's

Nadere informatie

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film

Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Les in Flash nr. 2: Jouw eerste Flash film Deze les ga je een filmpje maken van vier bewegende afbeeldingen met muziek en tekst. Zorg voordat je begint dat je vier grote afbeeldingen (minimaal 1000 800

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

2. De eerste webpagina maken

2. De eerste webpagina maken 35 2. De eerste webpagina maken Een website bestaat uit één of meer webpagina s. Bij het maken van een website bouwt u de website pagina voor pagina op. U begint met de hoofdpagina. Dat is de pagina die

Nadere informatie

Nieuwsbrief ICT december 2013

Nieuwsbrief ICT december 2013 Stripverhaal Aanvulling Padlet vorige nieuwsbrief Woordkunst Deel 2 Nieuwsbrief ICT december 2013 Lucien Hermans Word een WoordKunstenaar met de "Imagechef" Url: http://www.imagechef.com Ook als app te

Nadere informatie

PREZI (WWW.PREZI.COM)

PREZI (WWW.PREZI.COM) PREZI (WWW.PREZI.COM) INHOUD Wat is Prezi?... 2 Waar vind je Prezi?... 2 Aan de slag!... 3 Is het mogelijk om prezi offline te... 6 Pagina 1 van 6 WAT IS PREZI? Prezi is een online tool waarmee je dynamische

Nadere informatie

Les 2: Het werken met ideeën in het Schrijfblok

Les 2: Het werken met ideeën in het Schrijfblok Les 2: Het werken met ideeën in het Schrijfblok In deze les werkt u in het schrijfblok met het Superschema dat u in les 1 heeft gemaakt. U zult in deze les het volgende leren: Het openen van een Superschema

Nadere informatie

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas

algemeen uitgangs punten voor de film Maak een scenario Scene 1 Scene 2 Sprekende beelden in de klas 1 algemeen Jullie gaan in een groepje een documentaire maken over een monument. Je maakt samen met je groepje het hele proces door: monument kiezen, achtergrondinformatie verzamelen, scenario bedenken,

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1

INSTRUCT Samenvatting Basis Word 2010, H1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Word opstarten en afsluiten WORD kan opgestart worden via de startknop en de snelkoppeling in de lijst die boven de startknop staat: WORD kan ook worden opgestart via menu Start,

Nadere informatie

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet!

En soms geven we aan bepaalde plaatjes leuke effecten en meer is het echt niet! Kerst creatie (beginners) Download hier je materialen. We gaan vandaag een kerstcreatie maken in de Gimp. Het is in feite niet moeilijk als je de stappen maar goed volgt. Eigenlijk is het een kwestie van

Nadere informatie

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS

TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN, DE BASIS TEKSTVERWERKEN Deze opdrachten helpen je bij het tekstverwerken waardoor je een brief of bericht kan typen in Word. Er zijn veel verschillende Word-versies. De symbolen blijven

Nadere informatie

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Microsoft PowerPoint Basics Hoe maak je een presentatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Als je weet wat er komt, wat inhoud betreft, kijken bij maken van een spreekbeurt, kunnen we praten over jouw PowerPoint presentatie. Je hebt in de klas de basis handelingen op de computer al geleerd zoals:

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

Les 3: Het diagram voor gevorderden

Les 3: Het diagram voor gevorderden Les 3: Het diagram voor gevorderden Aangezien het diagram en het tekstscherm met elkaar zijn verbonden zult u zien dat het diagram is veranderd na uw werk in het tekstscherm. In deze les maakt u uw diagram

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie

~ 1 ~ 1: ga naar: http://fotoalbum.hema.nl/

~ 1 ~ 1: ga naar: http://fotoalbum.hema.nl/ Workshop album maken Maart 2013 Leonie Groosman 1: ga naar: http://fotoalbum.hema.nl/ 2 : rechts staat: download de software in oranje: begin direct klik er komt een nieuw scherm met 3 mogelijkheden een

Nadere informatie

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen

Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen Les in Flash nr. 1: Afbeeldingen in een vorm gieten en laten bewegen 1. Open een nieuw Flash document en klik op frame 1 van laag 1 zodat deze geselecteerd is. 2. Pak het gereedschap Ovaal en teken in

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

Stappenplan Werken met Pixton

Stappenplan Werken met Pixton WAT IS PIXTON? Met Pixton kun je heel gemakkelijk strips maken. Er kan gekozen worden voor verschillende omgevingen, attributen en karakters. Ook kunnen de karakters bewerkt worden op haarstijl, kleur,

Nadere informatie

http://www.msebel.nl

http://www.msebel.nl LES 8: Photo Story 3 Vandaag ga je beginnen met het maken van de voorlichtingsdiashow. Hiervoor ga je het programma Photo Story 3 gebruiken. Het programma staat al geïnstalleerd op de schoolcomputers.

Nadere informatie

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm:

Gebruik. Wanneer u FreeMind opent, krijgt u het volgende scherm: FreeMind Starten FreeMind is een gratis programma om een mindmap te maken. Je kan Freemind gratis downloaden op je computer. Om FreeMind te downloaden surf je naar: http://freemind.nl.softonic.com/download.

Nadere informatie

Spreken - Spreekbeurt HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Spreken - Spreekbeurt HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 22 August 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52685 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Handleiding muziek spelen van een tablet.

Handleiding muziek spelen van een tablet. Handleiding muziek spelen van een tablet. Wat heb je nodig: een tablet minimum 8.4 groot (8.4, 9.7, 10.1, 105, 11.6, 12.2 13.3 zijn geschikt) Wanneer je die nog moet aanschaffen kan ik wel raad geven na

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Zwanenmeer. Tekening van de kunstenares Jacquie Lawson

Zwanenmeer. Tekening van de kunstenares Jacquie Lawson Zwanenmeer Achtergrond : Tekening van de kunstenares Jacquie Lawson Afbeeldingen : Via Google eens zoeken op zwaan of swan. De afbeeldingen bewerken om de achtergrondkleur te verwijderen want deze zwaantjes

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word

Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word Hoofdstuk 8 - Snelfiches Word 8.1. Word starten 93 8.2. Een nieuwe tekst maken 94 8.3. Tekst meteen bewaren 95 8.4. Tekst schrijven 96 8.5. Tekst veranderen en verplaatsen 97 8.6. Een tabel maken 99 8.7.

Nadere informatie