Arboconsultant. Intervisie Naast de 10 cursusdagen zijn er 3 intervisie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arboconsultant. Intervisie Naast de 10 cursusdagen zijn er 3 intervisie"

Transcriptie

1 Arboconsultant Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal 14 personen Kosten: p.p. (excl. BTW) Incl. lunches en cursusmap. Docenten: Gert Contant, Steef Strijbos, Linda Loeffen, Wim van Es, Priscilla de Visser, Carin van den Bosch Startdatum: modulair afhankelijk van de planning. Locaties: Utrecht en Nijkerk Diploma: Voor deze 10-daagse opleiding is een diploma te behalen van Etop Arboacademie. Intervisie Naast de 10 cursusdagen zijn er 3 intervisie bijeenkomsten waarin thema s worden behandeld als: scriptie, veranderkunde, bedrijfskunde en persoonlijke ontwikkeling. Deze bijeenkomsten zijn verplicht. Gemiddelde studielast bij een doorlooptijd van 6 maanden(flexibel) is 12 uur per week. Je opleidingsniveau is: Arbovakopleiding, opleiding tot Arbocoördinator, een HBO-opleiding of een meer algemene opleiding (met HBO- werkniveau). Wij stellen als extra voorwaarde voor deelname: enkele jaren werkervaring in de praktijk plus de ambitie om kritisch te kijken naar het eigen functioneren. Binnen het Arbowerkveld zijn deskundigen, die bekwaam zijn binnen één thema. Bedrijfsartsen, veiligheidskundigen, arbeidshygiënisten, arbeids- en organisatiedeskundigen én ergonomen; stuk voor stuk zijn zij specialist op een bepaald deelgebied. Dit aandachtsgebied creëert vanzelfsprekend een zekere verbinding met bepaalde thema s of methodieken De opleiding tot Arboconsultant is anders. Je krijgt handvatten om verbeteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden te concretiseren. Je leert hierbij af te stemmen op het bedrijf met een overstijgende Arbo visie. Dit is een ander, verfrissend en vernieuwend uitgangspunt. Het draait om vragen als: waar staat het bedrijf nu? Waar wil het bedrijf heen? Wat is de juiste weg voor dit bedrijf? Ambitie nummer één: de Arboconsultant moet weten wat er speelt binnen het bedrijf. Hoe kan hij/zij vervolgens het beste acteren om de arbeidsomstandigheden te verbeteren? Of het nu gaat om verlaging van verzuim, aanpak van de werkdruk óf het verbeteren van de veiligheid. Voor wie? Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je als cursist enige jaren ervaring met Arbothema s en bekendheid met de Arbowet en -regelgeving. In deze opleiding staat behalve de inhoudelijke verdieping de strategische aanpak juist centraal. Wie kiest voor de opleiding tot Arboconsultant heeft een duidelijke behoefte om de eigen manier van werken verder te professionaliseren. Doel opleiding Mensen met Arbodeskundigheid nog verder laten professionaliseren: dat is hét doel. De focus ligt niet op slechts één deelgebied of thema. Het gaat juist om de zoektocht naar die verbinding tussen bedrijf en acties, die zijn bedoeld om gezond en veilig werken te verbeteren. De Arboconsultant fungeert als adviseur en hij/zij weet kennis over Arbozaken te combineren met adviesvaardigheid. Daarmee is de Arboconsultant in staat overstijgend te kijken naar de organisatie én te ondersteunen bij de realisatie van verbeteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden.

2 Bel voor informatie Of mail naar Intake leergang Arboconsultant De leergang Arboconsultant is een maatwerkvariant voor de ervaren arbocoördinator/ preventiemedewerker. Deze opleiding heeft tot doel om de deelnemers een professionele attitude te laten ontwikkelen. De rol als adviseur gaat verder als het hebben van veel- kennis op het gebied van arbeidsomstandigheden. De arboconsultant heeft overzicht waar een bedrijf staat, welke belangen er spelen en hoe de arbeidsomstandigheden voor het bedrijf op een positieve manier zijn te ontwikkelen. Daarom is voor deze opleiding een vooropleiding of werkervaring op HBO-niveau verplicht. Tijdens een intake wordt gekeken welke kennis, werkervaring en vaardigheden reeds voldoende aanwezig zijn en wat er nodig is om tot verdere professionalisering te komen. De volgende opleidingsmodules, die een verdiepend karakter hebben, dienen als bouwstenen voor deze opleiding in combinatie met intervisie bijeenkomsten op de meer adviestechnische competenties. - Realiseren verbeteringen op het gebied van arbeidsomstandigheden - Reflecteren op je rol als arboconsultant - Kijk overstijgend naar je organisatie Het totale studieprogramma bestaat uit de volgende onderdelen: A. Het volgen van 5 thematische modules van 2 dagen B. Deelnemen aan drie intervisie bijeenkomsten C. Een eindscriptie traject D. Facultatief examen (een toetsend eindgesprek met presentatie)

3 Ad. A De thematische modules Er is één verplichte module; Arbobeleid. Deze verwijst naar de algemene eindtermen. De keuzemodules zijn: - PSA risicogebied ongewenste omgangsvormen - PSA werkdruk - Casemanagement II (organisatiebeleid) - Veiligheid voor de Arbomedewerker II (veiligheidsbeleid en analyseren ongevallen/incidenten) - Werkplekonderzoek IIB (fysieke belasting) - Werkplekonderzoek IIA (verdieping op werkplekonderzoek, werkgedrag/kwaliteit werk) Deze modules worden niet gevolgd binnen een vaste groep, maar met deelnemers van andere opleidingen. De keuzemodules verwijzen naar de eindtermen Arbeid en Gezondheid zoals beschreven in het examenregelement van de opleiding Arboconsultant Ad B Intervisiebijeenkomsten Met een kleine groep wordt er intensief gewerkt aan adviestechnische competenties, bedrijfskundige- en veranderkundige aspecten. Deze bijeenkomsten beslaan een dagdeel. Ter voorbereiding worden er door de deelnemers toegezonden publicaties gelezen. Facultatief kan er hier een coachmoment aan worden toegevoegd. Dit onderdeel heeft tot doel de professionele competenties te vergroten. Ad C Scriptie De opleiding wordt afgesloten met een eindscriptie door een onafhankelijk toetsende partij. Hiermee onderzoekt de cursist een onderdeel van het eigen bedrijf (op het gebied van arbeidsomstandigheden) en stelt een plan op om verbeteringen te realiseren. De scriptie wordt begeleid door de cursusleider. Ad D Examen Het examen bestaat uit een beoordeling en verdediging van de eindscriptie door twee onafhankelijke examinatoren. De examens worden twee maal per jaar georganiseerd. Als dit onderdeel met een voldoende is afgerond ontvangt de cursist het diploma Arboconsultant van Etop Arboacademie.

4 Eindtermen opleiding Arboconsultant Algemeen Analyseert arbobeleid en beoordeelt dit bij de uitvoering ervan op basis van toepasselijke wettelijke en beleidsmatige criteria Weet toegang te vinden tot relevante wet- en regelgeving op het gebied van arbeid en gezondheid Is in staat om arbodienstverlening in de maatwerkvariant te organiseren en te implementeren vanuit een rol als regisseur Kent de domeinen en invalshoeken van verschillende actoren en disciplines op het gebied van arbeid en organisatie en hun specifieke bijdrage aan de bedrijfsvoering Is in staat een organisatie te analyseren op aspecten als structuur, veiligheidscultuur en cultuur van de organisatie Is in staat een beeld te schetsen welke trends en ontwikkelingen relevant zijn voor een organisatie of een keten van organisaties op het thema arbeid en gezondheid Herkent de belangrijke achtergronden en uitgangspunten met name vanuit het perspectief van preventie- van de Arbeidsomstandighedenwet en daaruit voortvloeiende wettelijke regelingen en besluiten, alsmede Arbocatalogi Arbeid en Gezondheid Past de van toepassing zijnde wettelijke regels met betrekking tot veilig werken, fysieke en psychosociale arbeidsbelasting op juiste wijze toe en/of kan problemen op dit gebied signaleren en hierover adviseren. Analyseert het beleid veilig en gezond werken en verzuimbeleid weer en overziet de consequenties daarvan. Is in staat passende maatregelen te ontwerpen of te ontwikkelen op het gebied van de arbeid en gezondheid en deze te implementeren en te evalueren Heeft kennis van gangbare managementsystemen op het terrein van arbeid en organisatie en is in staat te adviseren over het opzetten en implementeren daarvan Heeft kennis van de borging van deze systemen Herkent kansen in de markt voor dienstverlening op het gebied van arbeid en gezondheid, is in staat die kansen te vertalen in een voor opdrachtgevers interessant resultaat

5 Professionele competenties Is in staat te adviseren aan management en andere relevante stakeholders in een organisatie Is in staat condities voor verandering te herkennen en verandertrajecten te initiëren binnen organisaties. Heeft basiskennis en -vaardigheid met betrekking tot project- programma- en proces/alliantiemanagement Levert een professioneel en commercieel verantwoorde bijdrage aan de continuïteit van de eigen organisatie Is in staat om goed samen te werken met andere disciplines Is in staat het eigen handelen professioneel te verantwoorden aan klanten en vakgenoten in het kader van een gedragscode en kent de grenzen van eigen kennis en kunde. Is in staat zorg te dragen voor verdere professionalisering. De opleiding heeft als niveau HBO plus, waarbij de deelnemer geacht wordt te kunnen analyseren en evalueren volgens de hieronder aangegeven taxonomie. Taxonomie van Bloom De vernieuwde taxonomie van Bloom geeft zes niveaus aan waarop kennis beheerst kan worden, namelijk: Kennis: beschikken over essentiële basiskennis (te gebruiken werkwoorden: weergeven, aangeven, beschrijven, benoemen etc.) Begrip/inzicht: verbanden kunnen leggen, betekenis kunnen toekennen aan mondelinge, schriftelijke en grafische communicatie (te gebruiken werkwoorden: geeft in eigen woorden weer, geeft het verband aan tussen, legt een relatie tussen, legt uit waarom.etc.) Toepassen: regels/procedures kunnen gebruiken/toepassen in een gegeven situatie Analyse: een vraagstuk kunnen analyseren in delen en bepalen hoe de delen onderling samenhangen en hoe ze gerelateerd zijn aan een overall vraagstuk of structuur Evaluatie: het komen tot oordelen, gebaseerd op criteria en standaarden Creëren: elementen bijeen brengen om zo een coherent of functioneel geheel te vormen; elementen reorganiseren tot een nieuw patroon of nieuwe structuur.

Arbovakopleiding. Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal

Arbovakopleiding. Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal Arbovakopleiding Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal 14 personen Kosten: 3.695,- p.p. (excl. BTW) Incl. lunches en cursusmap. Docenten: Gert Contant, Gert Dekker, Linda Loeffen Startdatum: modulair afhankelijk

Nadere informatie

Arbovakopleiding. Arbo-breed een effectief arbobeleid opzetten?

Arbovakopleiding. Arbo-breed een effectief arbobeleid opzetten? Arbovakopleiding Arbo-breed een effectief arbobeleid opzetten? Groepsgrootte: Minimaal 6, maximaal 14 personen Kosten: 3.795,- p.p. (excl. BTW) Incl. lunches en cursusmap. Docenten: Gert Contant, Steef

Nadere informatie

Welkom bij onze cursussen en opleidingen. Andrea Brouwer Gert Contant Cor van Duinhoven. Partners van Etop

Welkom bij onze cursussen en opleidingen. Andrea Brouwer Gert Contant Cor van Duinhoven. Partners van Etop ARBOACADEMIE ARBOWET EN ORGANISATIE WERKPLEK EN FYSIEKE BELASTING VERZUIM EN RE-INTEGRATIE PSYCHOSOCIALE ARBEIDSBELASTING VEILIG WERKEN MEDEZEGGENSCHAP CURSUSBROCHURE 2018 Hoe je ook bij Etop binnenkomt;

Nadere informatie

Deelreglement Leergang Senior Arbo-adviseur (DR-LSA-X) Leergang Senior KAM-adviseur (DR-LSK-X) Leergang Senior Preventieadviseur (DR-LSP-X)

Deelreglement Leergang Senior Arbo-adviseur (DR-LSA-X) Leergang Senior KAM-adviseur (DR-LSK-X) Leergang Senior Preventieadviseur (DR-LSP-X) DR-LSAKP-X Deelreglement Leergang Senior Arbo-adviseur (DR-LSA-X) Leergang Senior KAM-adviseur (DR-LSK-X) Leergang Senior Preventieadviseur (DR-LSP-X) Uitgave: december 2012 DR-LSAKP-X 2 1 Algemeen Naam

Nadere informatie

MENS. Deskundig tot in de kern ARBEID ORGANISATIE

MENS. Deskundig tot in de kern ARBEID ORGANISATIE De Arbeids- en Organisatiedeskundige is een van de vier in Nederland, bij wet erkende, kerndeskundigen op het terrein van de arbeidsomstandigheden. Samen met de Bedrijfsarts, de Hogere Veiligheidskundige

Nadere informatie

Planning opleiding

Planning opleiding Planning opleiding 2019-2020 1. Je eigen persoonlijke groei als arboprofessional Datum Resultaat van deze module: kennis van eigen startpositie en keuze bij ontwikkeling. Dag 1 Introductie. Hoe ziet het

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De opleiding Bedrijfskunde MER (deeltijd) wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Steeds meer krijgen organisaties te maken met

Nadere informatie

Brede visie op kwaliteit van arbeid

Brede visie op kwaliteit van arbeid Brede visie op kwaliteit van arbeid Pauline Miedema, Vincent Vrooland De Arbowet kent vier kerndeskundigen. Twee jaar geleden was de Arbeids- & Organisatiedeskundige het minst bekend. Sinds organisaties

Nadere informatie

Pesten. Wie heeft welke rol

Pesten. Wie heeft welke rol Pesten Wie heeft welke rol Wat zegt de wet Doelvoorschriften t.a.v. PSA Psychosociale arbeidsbelasting Seksuele intimidatie Agressie en geweld Pesten Discriminatie Werkdruk Werkgever verplicht beleid te

Nadere informatie

DR-ARB-A2973. Deelreglement Arbo-coördinator

DR-ARB-A2973. Deelreglement Arbo-coördinator DR-ARB-A2973 Deelreglement Arbo-coördinator Uitgave: september 2006 DR-ARB-X 2 1 Algemeen Naam : Elsevier Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen

Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen Verdiepingsleergang Geïntegreerde Ouderenzorg in de eerste lijn: De kunst van het verbinden en ontzorgen 2013, code L13-4 Voor huisartsen, managers en bestuurders van gezondheidscentra, managers en bestuurders

Nadere informatie

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend.

Competentie 1 Ondernemerschap Initiëren en/of creëren van producten en/of diensten, zelfstandig en ondernemend. Naam student: Studentnummer: Evaluatieformulier meewerkstage CE In te vullen door de bedrijfsbegeleider van de stage biedende organisatie voorafgaand aan het eindgesprek met de stagedocent. De stagiair

Nadere informatie

Regeling MVK-bijlage 2

Regeling MVK-bijlage 2 Onderhoud vakbekwaamheid voor gecertificeerde middelbaar veiligheidskundigen Inleiding In deze bijlage wordt de werkwijze van het systeem voor onderhoud van de vakbekwaamheid van gecertificeerde middelbaar-

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Management & Organisatie Algemeen De Master Leiderschap wordt verzorgd door het Instituut voor Bedrijfskunde, Hanzehogeschool Groningen. Durf uzelf (verder) te ontwikkelen tot de inspirerende leider met

Nadere informatie

Aboma en Arboplaats. Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren. Inhoud

Aboma en Arboplaats. Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren. Inhoud Aboma en Arboplaats Samen innoveren en zo veilig en gezond werk creëren Arboplaats Inhoud - Aboma en Arboplaats - Wijziging Arbowet - RI&E en PSA - Mijn RI&E: nieuw en branche RI&E - Belang Duurzame Inzetbaarheid

Nadere informatie

Instructeur Bedrijfshulpverlener opleiding Eerste Hulp Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV)

Instructeur Bedrijfshulpverlener opleiding Eerste Hulp Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) Instructeur Bedrijfshulpverlener opleiding Eerste Hulp Conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV) Doelgroep De opleiding is bestemd voor personen die in uw organisatie

Nadere informatie

risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Uitvoeren en beheren van uw Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie

risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) Uitvoeren en beheren van uw Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie Hèt hulpmiddel voor het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie in het voortgezet onderwijs Uitvoeren en beheren van uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) VOION, KENNIS EN ADVIES 4

Nadere informatie

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent

Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent Amersfoortse Docenten Academie Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent in samenwerking met: Professionaliseringstraject voor de LC/LD docent De Academie nodigt jou uit om deel te nemen aan ons

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet

Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet. Nieuwe Arbowet Veelgestelde vragen Nieuwe Arbowet Nieuwe Arbowet Waarom is er een Arbowet? Werknemers moeten veilig en gezond kunnen werken tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om daarvoor te zorgen

Nadere informatie

Voor wie Voor mensen die een voor de opleiding relevante werkplek hebben voor minimaal 20 uur per week, gegarandeerd voor minimaal 1 kalenderjaar.

Voor wie Voor mensen die een voor de opleiding relevante werkplek hebben voor minimaal 20 uur per week, gegarandeerd voor minimaal 1 kalenderjaar. Naam training / opleiding Opleiding assistent conciërge/beheerder BB of BBL2 Opleidingsinstituut IBN Arbeidsintegratie Korte omschrijving De conciërge of beheerder is de spil waar alles om draait op een

Nadere informatie

Modulaire opleiding tot casemanager

Modulaire opleiding tot casemanager Modulaire opleiding tot casemanager Voorwoord Voorwoord In de wereld van werkloosheid, verzuim, arbeidsongeschiktheid en re-integratie wordt professionaliteit steeds belangrijker. Want duurzame terugkeer

Nadere informatie

Modulaire opleiding tot casemanager

Modulaire opleiding tot casemanager Modulaire opleiding tot casemanager Voorwoord Voorwoord In de wereld van werkloosheid, verzuim, arbeidsongeschiktheid en re-integratie wordt professionaliteit steeds belangrijker. Want duurzame terugkeer

Nadere informatie

Praktijkmanagement in de huisartsenzorg

Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Voor de huisartsenzorg van morgen Wanneer: Start najaar 2019 Locatie: Driebergen en Eindhoven Aanvullende 5-daagse opleiding Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Voor voormalige deelnemers aan de opleiding

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE INTERVISIE BEROEPSVERENIGING DIRECTEUREN KINDEROPVANG. Woerden, 5 april 2017 Ingrid Janssen

INFORMATIEBROCHURE INTERVISIE BEROEPSVERENIGING DIRECTEUREN KINDEROPVANG. Woerden, 5 april 2017 Ingrid Janssen INFORMATIEBROCHURE INTERVISIE BEROEPSVERENIGING DIRECTEUREN KINDEROPVANG 7 Woerden, 5 april 2017 Ingrid Janssen Achtergrond en inhoudsopgave Achtergrond Binnen de bdko is in het verleden gewerkt met intervisiegroepen.

Nadere informatie

Opleiding Docent Weerbaarheid

Opleiding Docent Weerbaarheid Over MOVISIE MOVISIE is hét landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale

Nadere informatie

Opleiding tot arbeidsdeskundig specialist. STUDIEWIJZER IVA O&T, gerelateerd aan CADO+

Opleiding tot arbeidsdeskundig specialist. STUDIEWIJZER IVA O&T, gerelateerd aan CADO+ Opleiding tot arbeidsdeskundig specialist STUDIEWIJZER IVA O&T, gerelateerd aan CADO+ Versie 2016 Inhoud Inleiding... 3 Samenvatting verantwoording uren... 5 Studiebelasting... 5 Lesprogramma... 6 MODULE

Nadere informatie

Multidisciplinaire aanpak RI&E helpt beroepsziekten te voorkomen. Congres voor arbeidshygiëne 13 april 2017 Maaikelien Wijma

Multidisciplinaire aanpak RI&E helpt beroepsziekten te voorkomen. Congres voor arbeidshygiëne 13 april 2017 Maaikelien Wijma Multidisciplinaire aanpak RI&E helpt beroepsziekten te voorkomen Congres voor arbeidshygiëne 13 april 2017 Maaikelien Wijma Opening Ervaringen met co-creatie bij de RI&E? Met disciplines Met de klant Multidisciplinair

Nadere informatie

Functiebeschrijving Business Architect

Functiebeschrijving Business Architect Functiebeschrijving 1. Algemene Gegevens Organisatie Functienaam Versie Auteur : [naam organisatie] : : 1.0 concept : Ad Paauwe a. Plaats in de organisatie De rapporteert aan de manager architectuur van

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

2. Selectie van studenten geschiedt op basis van een oordeel over de volgende kerncompetenties van belangstellenden:

2. Selectie van studenten geschiedt op basis van een oordeel over de volgende kerncompetenties van belangstellenden: Opleidingsspecifieke deel OER, 2017-2018 Opleiding / programma: Theologie en Religiewetenschappen Programma: Religie en Samenleving Artikel Tekst 2.1 Toelatingseisen opleiding 1. Voor toelating tot de

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen.

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen. Functiebeschrijving Functienaam Adviseur III Normfunctienaam Adviseur III Code Peildatum N03.01.06 1-1-2013 Functiereeks Beleid Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen

Nadere informatie

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching

Unieke opleiding in Arboland. Opleiding. Copla Opleiding Training Consultants Coaching Unieke opleiding in Arboland Opleiding Copla Opleiding Training Consultants Coaching copla.nl Bezoek ook onze websites: www.copla.nl www.deveiligheidscoach.nl DE VEILIGHEIDSCOACH Steeds vaker buigen veiligheidskundigen

Nadere informatie

Junior Communicatieadviseur in modules

Junior Communicatieadviseur in modules o NIEUW! Beroepsopleiding in modules Schrijf jij veel (beleids)teksten, maar organiseer je net zo makkelijk een groot evenement? Droom jij ervan om het communicatievak in al zijn facetten professioneel

Nadere informatie

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen.

Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen en beleidsprocessen. Functiebeschrijving Functienaam Adviseur IV Normfunctienaam Adviseur IV Code Peildatum N03.01.08 1-1-2013 Functiereeks Beleid Het adviseren over, ontwikkelen, uitvoeren of handhaven van beleidsterreinen

Nadere informatie

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk

Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Leergang Praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk Deze éénjarige leergang bereidt u voor op de functie van praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH). Het lesprogramma sluit

Nadere informatie

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS

LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS LEIDERS VAN MORGEN MD NETWERK VOOR HR EN MD PROFESSIONALS Graag vertel ik u in deze brochure over Leiders van Morgen, een Management Development (MD) netwerk dat october 2010 van start gaat. Voor meer

Nadere informatie

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang

Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Pagina 1 van 5 Taak- en functieomschrijving teamleider kinderopvang Doel Het vastleggen van taken, verantwoordelijkheden van een functionaris, met inbegrip van opleidingseisen en salarisindicatie. Van

Nadere informatie

Vacature Business Development & Sales

Vacature Business Development & Sales Vacature Business Development & Sales Functieomschrijving 0 1 20.10. 2016 Vacature Business development &sales 01 Zelfstandige denker, met gevoel voor het ontwikkelen en benutten van commerciële kansen.

Nadere informatie

Trainingen die je in beweging brengen!

Trainingen die je in beweging brengen! Trainingen die je in beweging brengen! Een training bij Caro van Roon brengt je in beweging. Dat levert je inzichten, ervaringen en kennis op over jezelf en de ander. Je leert vanuit je eigen persoonlijkheid

Nadere informatie

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV

Informatieblad. Opleiding coördinator/hoofd BHV Informatieblad Opleiding coördinator/hoofd BHV Waarom kiezen voor ccb groep? in 3 dagen uw diploma Coördinator / Hoofd BHV behalen interactief lesprogramma met veel ruimte voor stellen van vragen ruime

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended)

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) 8 Maanden ICM biedt u de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Beltdiploma als pakket in 8 maanden tijd te te behalen. U start met Lean Six Sigma Green

Nadere informatie

Cyril Litjens & Mohamed Mekkaoui MediWerk bv. MediWerk bv

Cyril Litjens & Mohamed Mekkaoui MediWerk bv. MediWerk bv Cyril Litjens & Mohamed Mekkaoui Wie zijn wij Onze dienstverlening Verzuim aanpak Gezondheidsmanagement: Keuringen & PMO s Safety & Consultancy Bedrijf in oprichting(16 april operationeel) Onze professionals:

Nadere informatie

Naar een professionele cultuur

Naar een professionele cultuur Naar een professionele cultuur Cultuur is de allesbepalende factor van organisatie-effectiviteit. Een cultuur is op zich niet goed of fout; ze past wel of niet bij de omstandigheden waarin een school zich

Nadere informatie

De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie. Papendal, Rob van Houten

De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie. Papendal, Rob van Houten De veiligheidskundige in Arbodienstverlening binnen een organisatie Papendal, 30. 3.2017 Rob van Houten Rob van Houten Korte kennismaking Rob van Houten Korte kennismaking Geboeid door de factor arbeid

Nadere informatie

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING UITVOERDER INFRA 2

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING UITVOERDER INFRA 2 FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING UITVOERDER INFRA 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 RANDVOORWAARDEN... 4 3 LEERDOELEN... 4 3.1 BEGROTEN, PRIJSVORMING EN BOUWTIJDBEÏNVLOEDING 5 3.2 KOSTENBEWAKING 5 3.3 SYSTEMS

Nadere informatie

Veranderingen in de wetgeving, waar kwamen we ook al weer vandaan? oktober 2013

Veranderingen in de wetgeving, waar kwamen we ook al weer vandaan? oktober 2013 Wetgeving Veranderingen in de wetgeving, waar kwamen we ook al weer vandaan? oktober 2013 2013 Cecile van der Velde MWO CMC Arbeids- en Organisatiedeskundige Kennismaken 2 3 Arrest Europese Hof en kabinetsvoornemens

Nadere informatie

Online Corporate Communicatie

Online Corporate Communicatie Online Corporate Communicatie Corporate communicatie; integreer online kanalen en voer impactvolle corporate campagnes Er is een groot tekort aan kennis over online corporate communicatie waardoor organisaties

Nadere informatie

DE BEZIELDE ORGANISATIE Quick scan. thechangecollective.nl info@thechangecollective.nl +31202613954

DE BEZIELDE ORGANISATIE Quick scan. thechangecollective.nl info@thechangecollective.nl +31202613954 DE BEZIELDE ORGANISATIE Quick scan thechangecollective.nl info@thechangecollective.nl +31202613954 Waarom de quick scan? Snelle analyse van eigen organisatie Vernieuwend inzicht in de oplossing voor een

Nadere informatie

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden

Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Syllabus Arbowet, beleid & arbeidsomstandigheden Verzuimpreventie, veilig werken en een integrale aanpak U lapt de regels van de Arbowet natuurlijk niet aan uw laars. Maar kent u al uw arboverantwoordelijkheden?

Nadere informatie

salarisadministratie?

salarisadministratie? Verder komen in de salarisadministratie? Abonnees op één van de Rendement-edities of Rendement.nl krijgen 100 korting Premium-abonnees krijgen 130 korting Nieuwe diplomalijn loonadministratie EEN SALARISOPLEIDING

Nadere informatie

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus)

Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) Opleiding: Eerst Verantwoordelijke Verzorgende met plus (EVV met plus) De Eerst Verantwoordelijke Verzorgende (EVV er) is onmisbaar in de zorg en u wilt uw EVV er de juiste kennis en vaardigheden meegeven.

Nadere informatie

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Donderdag Weeknr. Introductieprogramma 1 oktober 2015 40 Docent: Hanneke Schinkel

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Donderdag Weeknr. Introductieprogramma 1 oktober 2015 40 Docent: Hanneke Schinkel BLOK 1 Introductieprogramma 1 oktober 2015 40 Docent: Hanneke Schinkel 09.00 10.30 uur 5. Regie- en Les 1. 1 oktober 2015 40 adviesvaardigheden De AD in zijn regisseursrol Docent: Wim de Jong 10.30 12.30

Nadere informatie

Strategisch management en onderwijsmarketing

Strategisch management en onderwijsmarketing Strategisch management en onderwijsmarketing Een van de Kritische Succesfactoren van toekomstbestendigheid is een duidelijk beeld van toegevoegde waarde: in welk(e) opzicht(en) zijn wij waardevol voor

Nadere informatie

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter.

Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA. Hollen. Stilstaan bij Werkdruk. dát maakt zorg beter. Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid TITELPAGI NA Hollen Stilstaan bij Werkdruk dát maakt zorg beter Anita Hertogh Waarom is Zorg en Welzijn een van de prioritaire sectoren voor

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement

AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT. Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT Masterclass Informatiemanagement AAN DE SLAG MET INFORMATIEMANAGEMENT INTRODUCTIE Informatie is voor elke organisatie een cruciale asset. Efficiënte uitvoering van

Nadere informatie

Functiebeschrijving Technische Architect

Functiebeschrijving Technische Architect Functiebeschrijving 1. Algemene Gegevens Organisatie Functienaam Versie Auteur : [naam organisatie] : : 1.0 concept : Ad Paauwe a. Plaats in de organisatie De rapporteert aan de manager van het architectuurteam.

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Samenwerking OR met de preventiemedewerker is meer dan een wettelijk voorschrift.

Samenwerking OR met de preventiemedewerker is meer dan een wettelijk voorschrift. Samenwerking OR met de preventiemedewerker is meer dan een wettelijk voorschrift. Vrijwel alle organisaties hebben een preventiemedewerker, ook wel arbo-coordinator, manager Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM),

Nadere informatie

De strategie van de risico-inventarisatie en evaluatie

De strategie van de risico-inventarisatie en evaluatie De strategie van de risico-inventarisatie en evaluatie Fulco Stoekenbroek hoger Veiligheidskundige Christine Breur Arbeids Hygiënist Voorjaar overleg KAM Platform Waterschappen Inhoud: Doel Noodzaak voor

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Dinsdag Weeknr. Introductieprogramma 2 februari 2016 5 Docent: Hanneke Schinkel

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Dinsdag Weeknr. Introductieprogramma 2 februari 2016 5 Docent: Hanneke Schinkel BLOK 1 Introductieprogramma 2 februari 2016 5 Docent: Hanneke Schinkel 09.00 10.30 uur 5. Regie- en Les 1. 9 februari 2016 6 adviesvaardigheden De AD in zijn regisseursrol Docent: Wim de Jong 10.30 12.30

Nadere informatie

FORMULIER FUNCTIEPROFIEL

FORMULIER FUNCTIEPROFIEL FORMULIER FUNCTIEPROFIEL Basisgegevens Datum 9-6-2015 Naam van de functie: HR Manager Plaats in de organisatie Rapporteert aan of werkt onder leiding van: directie Geeft leiding aan: afdeling P&O Doel

Nadere informatie

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar

Nadere informatie

IN LEIDING WIE ZIJN WIJ? ARTS SAFETY B.V., ADVIESBUREAU GESPECIALISEERD IN ADVISEREN, REKRUTEREN EN AANBIEDEN VAN OPLOSSINGEN VOOR

IN LEIDING WIE ZIJN WIJ? ARTS SAFETY B.V., ADVIESBUREAU GESPECIALISEERD IN ADVISEREN, REKRUTEREN EN AANBIEDEN VAN OPLOSSINGEN VOOR WIE ZIJN WIJ? De consultants van Arts Safety B.V. hebben jarenlange ervaring in het adviseren, rekruteren en het aanbieden van oplossingen voor managementvraagstukken binnen het vakgebied van kwaliteit,

Nadere informatie

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl.

Opleiding. Praktijkmanagement in de huisartsenzorg Dé opleiding voor en door praktijkmanagers van morgen. www.huisartsvanmorgen.nl. Opleiding Periode maart t/m juni 2016 11 modules verdeeld over 6 lesdagen Locatie Bergse Bossen in Driebergen www.huisartsvanmorgen.nl P R A K T I J K M A N A G E M E N T De opleiding tot praktijkmanager

Nadere informatie

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum

Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening. Ton van Oostrum Arbowetswijzing Versterking betrokkenheid van de werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening Ton van Oostrum www.tonvanoostrum.nl 1 Waar gaat het om? Waar gaat het om? Langer doorwerken Ouderen,

Nadere informatie

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK

NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK NORMEN KWALITEITSLABEL SOCIAAL WERK Opzet De normen zijn afgeleid van de vastgestelde Kwaliteitswaarden van de branche Sociaal Werk. Ze zijn ingedeeld in drie hoofdgroepen, die de opzet van deze Branchecode

Nadere informatie

De invloedrijke OR. Modulair maatwerk traject. De invloedrijke OR. Jaar 1 Jaar 2 Jaar 1. Het fundament De verdieping Professionalisering

De invloedrijke OR. Modulair maatwerk traject. De invloedrijke OR. Jaar 1 Jaar 2 Jaar 1. Het fundament De verdieping Professionalisering Modulair maatwerk traject Jaar 1 Het fundament De verdieping Professionalisering Inhoudelijke begeleiding & advies Invloed is de belangrijkste voorwaarde voor succes. Invloedrijk zijn betekent voor ondernemingsraden

Nadere informatie

Juridische kennis en professionele vaardigheden

Juridische kennis en professionele vaardigheden Eindtermen Bachelor Rechtsgeleerdheid master rechtsgeleerdheid De bachelor heeft kennis van en inzicht in het geldende recht alsmede recht met elkaar verbonden zijn. De bachelor is in staat om vanuit het

Nadere informatie

Regeling SAH, SVK-bijlage 3. Onderhoud vakbekwaamheid voor gecertificeerde arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen

Regeling SAH, SVK-bijlage 3. Onderhoud vakbekwaamheid voor gecertificeerde arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen Onderhoud vakbekwaamheid voor gecertificeerde arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen Inleiding In deze bijlage wordt de werkwijze van het systeem voor onderhoud van de vakbekwaamheid van gecertificeerde

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN. Arbo (VCA, OHSAS 18001), kwaliteit (ISO 9001), milieu MANAGEMENTSYSTEMEN

ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN. Arbo (VCA, OHSAS 18001), kwaliteit (ISO 9001), milieu MANAGEMENTSYSTEMEN ONTWIKKELING EN IMPLEMENTATIE VAN MANAGEMENTSYSTEMEN Een managementsysteem maakt processen transparant en controleerbaar. Veel gebruikte (erkende) systemen binnen de expertise van Arts Safety Consultants

Nadere informatie

DR-VBS-X. Deelreglement Vastgoed berekenen 1 (VBS)

DR-VBS-X. Deelreglement Vastgoed berekenen 1 (VBS) DR-VBS-X Deelreglement Vastgoed berekenen 1 (VBS) Uitgave: augustus 2013 DR-VBS-X 3 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen/NOVAM Adres : H.A. Lorentzstraat 1a te Zwijndrecht Aard : Thematisch ingerichte

Nadere informatie

School voor PraktijkManagement:

School voor PraktijkManagement: School voor PraktijkManagement: Het opleidingsinstituut voor praktijkmanagers in de eerstelijns zorg. Praktijken worden steeds groter. Meerdere kamers en meer personeel zorgt voor een grotere complexiteit.

Nadere informatie

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Donderdag Weeknr. Introductieprogramma 24 september 2015 39 Docent: Hanneke Schinkel

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Donderdag Weeknr. Introductieprogramma 24 september 2015 39 Docent: Hanneke Schinkel BLOK 1 Introductieprogramma 24 39 Docent: Hanneke Schinkel 5. Regie- en Les 1. 1 oktober 2015 40 adviesvaardigheden De AD in zijn regisseursrol Docent: Wim de Jong 5. Regie- en Les 2. 1 oktober 2015 40

Nadere informatie

Informatie European Tree Technician opleiding (ETT)

Informatie European Tree Technician opleiding (ETT) Informatie European Tree Technician opleiding (ETT) Vanaf februari 2016 verzorgen Hogeschool Van Hall Larenstein en Praktijk Centrum Bomen (PCbomen) een nieuwe opleiding die de deelnemers optimaal voorbereidt

Nadere informatie

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O)

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O) INTERUNIVERSITAIR CENTRUM VOOR ORGANISATIE - EN VERANDERKUNDE Newtonlaan 209 3584 BH Utrecht Tel. 030-291 30 00 fax 030-291 30 13 email sioo@sioo.nl web www.sioo.nl Professionalisering en Positionering

Nadere informatie

Opleidingen Boekhouden

Opleidingen Boekhouden Opleidingen Boekhouden Bij Avondopleidingen SKO kunt u kiezen uit 3 verschillende niveau's opleidingen boekhouden: Opleiding Basiskennis Boekhouden BKB vergelijkbaar met MBO-3 niveau (= Elementair Boekhouden

Nadere informatie

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard)

Organisatie: Samenwerkingsverband Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Functie-informatie Functienaam: Directeur samenwerkingsverband Organisatie: Samenwerkingsverband 28.05 Stichting Samenwerkingsverband RiBA ( Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard) Werkterrein: Management

Nadere informatie

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen.

Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. Certified Professional Coaching Een erkende opleiding tot gecertificeerd coach in twee delen. CPC deel 1 Leergang 22 Leergang 23 CPC deel 2 Leergang 21 Leergang 22 TAAKBEKWAAMHEID start op 26.03.2015 start

Nadere informatie

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP

LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VERGROOT DE REIKWIJDTE VAN JE SCHOOL VERDIEP JE LEIDERSCHAP LEERGANG STRATEGISCH HRM EN FINANCIEEL LEIDERSCHAP VOOR SCHOOLLEIDERS EN MIDDENMANAGERS IN HET ONDERWIJS VOORJAAR 2018 WWW.NSO-CNA.NL LEERGANG

Nadere informatie

Modulaire opleiding tot casemanager

Modulaire opleiding tot casemanager Modulaire opleiding tot casemanager Voorwoord In de wereld van werkloosheid, verzuim, arbeidsongeschiktheid en re-integratie wordt professionaliteit steeds belangrijker. Want duurzame terugkeer in het

Nadere informatie

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O)

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O) INTERUNIVERSITAIR CENTRUM VOOR ORGANISATIE- EN VERANDERKUNDE Newtonlaan 209 3584 BH Utrecht Tel. 030-291 30 00 fax 030-291 30 13 email sioo@sioo.nl web www.sioo.nl Professionalisering en Positionering

Nadere informatie

Op elk niveau van hoog niveau

Op elk niveau van hoog niveau VOORJAAR 2015 Zonder dat diploma had ik deze functie nooit gekregen M Hoog slagingspercentage M Persoonlijke begeleiding M Inclusief PE-punten M Op 5 plaatsen in Nederland Opleidingen Salarisadministratie

Nadere informatie

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE

COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE COLLEGIALE BESTUURLIJKE VISITATIE Je moet het maar durven collegiale bestuurlijke visitatie Eigenlijk is er maar een ding nodig voor een Collegiale Bestuurlijke Visitatie (CBV). En dat is de durf om het

Nadere informatie

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Maandag Weeknr.

Module Onderwerp - lesdag - docent Data Maandag Weeknr. BLOK 1 Introductieprogramma 12 3 5. Regie- en Les 1. 19 4 adviesvaardigheden De AD in zijn regisseursrol Docent: Wim de Jong 5. Regie- en Les 2. 19 4 adviesvaardigheden Speelveld van partijen en positie

Nadere informatie

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel

Speel op safe met de. van Rendement. Studiegids Arbotrainingen. Les van arbospecialisten. Praktijkgericht. Altijd actueel Speel op safe met de Arbotrainingen van Rendement Les van arbospecialisten Praktijkgericht J Agressie op de werkvloer J Arbodoelen bereiken J Arbowet in de praktijk J BHV basis/herhaling J Grip op verzuim

Nadere informatie

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl

ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS meerdaagse opleidingen i.s.m. Auditing.nl ACS biedt in 2014 weer enkele actuele, interessante opleidingen aan op het eigen kantoor in de rustieke omgeving van Driebergen. Kernwoorden zijn kleinschaligheid,

Nadere informatie

Figuur 1: bron: onderzoek Erasmus universiteit

Figuur 1: bron: onderzoek Erasmus universiteit Een noodzakelijke update van uw Risico-Inventarisatie en -Evaluatie gecombineerd met een onderzoek naar vermijdbare fouten en/of een inventarisatie van uw gevaarlijke stoffen. Met subsidie kost het u niks.

Nadere informatie

Functiebeschrijving en -waardering

Functiebeschrijving en -waardering Functiebeschrijving en -waardering Directeur opvang nieuwkomers 14 maart 2016 Opdrachtgever opdrachtgever Kenmerk Kenmerk/initialen Adviseur(s) J.L.P. Bustin Projectnummer projectnummer Functie informatie

Nadere informatie

Op elk niveau van hoog niveau

Op elk niveau van hoog niveau NAJAAR 2015 Zonder dat diploma had ik deze functie nooit gekregen M Hoog slagingspercentage M Persoonlijke begeleiding M Inclusief PE-punten M Op 5 plaatsen in Nederland Opleidingen Salarisadministratie

Nadere informatie

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het ontwikkelen, coördineren en realiseren van campagnes en acties binnen een team en/of thema met als doel het bereiken, benaderen en activeren van de doelgroepen. Welke

Nadere informatie

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden

SKO. Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Avondopleidingen SKO Financiële Opleidingen Ondernemer opleidingen Basiskennis Boekhouden BKB / Elementair Boekhouden Basiskennis Calculatie BKC Praktijkdiploma Boekhouden PDB Moderne Bedrijfsadministratie

Nadere informatie

Postgraduate opleiding Public Auditing. het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Postgraduate opleiding Public Auditing. het Zijlstra Center for Public Control and Governance het Zijlstra Center for Public Control and Governance De postgraduate opleiding tot Public Auditor van het Zijlstra Center (VU) richt zich specifiek op het auditing proces in de publieke sector. Deze academische

Nadere informatie

Financiën & Control Leeraanbod 2016

Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën en Control is in regio West-Brabant door de deelnemende gemeenten als een cruciale functie benoemd. Dat wil zeggen dat vacatures moeilijk invulbaar zijn, met

Nadere informatie

OVERZICHT MODULES PAV

OVERZICHT MODULES PAV OVERZICHT MODULES PAV Inhoud PAV 3(2) Functionele rekenvaardigheid... 2 PAV 3(2) Functionele taalvaardigheid... 3 PAV 3(2) Maatschappelijk en ethisch bewustzijn, weerbaarheid en verantwoordelijkheid...

Nadere informatie