Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie"

Transcriptie

1 Coloscopie Patiënteninformatie PR/ Colonscopie

2 Wat is een coloscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare slang, de endoscoop. Bij de coloscopie bekijkt de MDLarts/chirurg via de endoscoop de dikke darm. Op deze manier kan de arts ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen. Dit onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen of deze juist uit te sluiten. Ook kan de arts bepaalde kleine ingrepen uitvoeren. De arts doet dat door de instrumenten via een kanaal in de scoop op te schuiven. Zo kan hij kleine stukjes weefsel wegnemen (biopsie) en poliepen verwijderen. Deze ingrepen zijn niet pijnlijk. Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Uw medische conditie Heeft u een afwijking aan het hart of de bloedvaten waarbij u het advies heeft gekregen om bij ingrepen vooraf antibiotica te gebruiken? Bent u momenteel onder behandeling van de trombosedienst of gebruikt u een van de volgende bloedverdunnende medicijnen: Acenocoumarol (Sintrom of Sintrommitis ), Clopidogrel (Plavix ), Fenprocoumon (Marcoumar ), Dipyridamol (Persantin ), Rivaroxaban (Xarelto ), Dabigatran (Praxada ) of Apixaban (Eliquis )? Heeft u een stoornis van de bloedstolling? Heeft u suikerziekte? Heeft u een Pacemaker of een ICD (interne defibrillator)? Bent u mogelijk zwanger? Als u één of meerdere van de voorafgaande vragen met ja heeft beantwoord en dit is niet besproken met de arts die dit onderzoek heeft aangevraagd, neemt u dan contact op met deze arts. Medicijnen Indien u ijzertabletten gebruikt is het noodzakelijk dat u hier tijdelijk zeven dagen voor het onderzoek mee stopt. U kunt uw andere medicatie blijven innemen, tenzij anders met u is afgesproken.

3 Voorbereiding Een goede voorbereiding is belangrijk bij een coloscopie. De dikke darm moet helemaal schoon en leeg zijn. De arts kan het onderzoek dan meestal zonder problemen uitvoeren en de binnenkant van uw darm goed onderzoeken. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat uw darm schoon en leeg is. Verderop in deze folder worden deze methoden kort besproken. 2 dagen voor het onderzoek (Bijv: Onderzoek op vrijdag: beginnen op woensdag!) Vezelbeperkt dieet Twee dagen voor het geplande onderzoek, start u met het vezelbeperkt dieet. Voorbereidingen thuis Om uw dikke darm van binnen goed te kunnen bekijken, moet deze helemaal schoon zijn. U moet hiervoor thuis, de dagen voorafgaand aan het onderzoek, het volgende doen: veel drinken een vezelbeperkt dieet houden darmreinigingsmiddel gebruiken Het is belangrijk dat u de aanwijzingen voor deze voorbereiding goed opvolgt. Wanneer uw dikke darm niet goed schoon is, kan de coloscopie niet plaatsvinden. Als dit pas tijdens de coloscopie blijkt, wordt het onderzoek stopgezet. Het onderzoek moet dan op een andere datum, na een hernieuwde darmreiniging, opnieuw worden gedaan.

4 Darmreinigingsmiddel Het aan u voorgeschreven darmreinigingsmiddel heet Pleinvue. Pleinvue is een drank die sterk laxerend werkt waardoor u regelmatig naar het toilet zou moeten gaan. Pleinvue veroorzaakt een dunne tot waterige stoelgang en spoelt uw dikke darm op deze manier geheel schoon. De bijsluiter die u van de apotheek heeft ontvangen, mag u ongelezen weggooien. De hierna volgende instructies vervangen de bijsluiter volledig. Bereiden van de Pleinvue De Pleinvue verpakking bevat 3 sachets. Voor dosis 1 is er één sachet. De oplossing van dosis 1 heeft een mangosmaak. Voor dosis 2 zijn er twee sachets (A en B). De oplossing van dosis 2 heeft een fruitdranksmaak. Voor het juiste resultaat dient u met dosis 1 te starten. Let op: Als u een combinatieafspraak heeft voor een maagonderzoek en dikke darm onderzoek, moet u zich houden aan onderstaande voorbereiding. Dit vormt verder geen probleem voor het maagonderzoek. Innametips: 1 dag voor het onderzoek Dag vóór het onderzoek s ochtends normaal vezelbeperkt ontbijt s middags lichte vezelbeperkte lunch: kopje thee of koffie met 2 beschuiten (niet belegd met vleeswaren of kaas) De lunch mag u uiterlijk tot 14.00uur nuttigen. Daarna mag u alleen nog heldere dranken nemen. Zoals water, koffie zonder melk, thee, gezeefde bouillon (geen tomaten), limonade (geen rode) of appelsap. U mag tot na het onderzoek niets meer eten. Om uur maakt u de eerste dosis Pleinvue klaar. U drinkt dan 500ml Pleinvue binnen 30min. Hierna drinkt u binnen 30min tenminste 500ml heldere vloeistof. De rest van de avond blijft u heldere dranken drinken. Géén alcohol. Dag van het onderzoek Maak s ochtends 4 uur vóór de onderzoektijd de tweede dosis Pleinvue klaar. Let op: deze dosis bevat 2 sachets (A+B) U drinkt dan 500ml Pleinvue binnen 30min. Hierna drinkt u binnen 30min tenminste 500ml heldere vloeistof. Tot 2 uur voor het onderzoek mag u alleen heldere dranken drinken zoals hierboven is beschreven en niet meer roken.

5 Dosis 1 Dosis 2 Wanneer de darmreiniging goed gelukt is, komt er alleen nog maar heldere soms lichtgele vloeistof in het toilet zoals op de eerste afbeelding. U bent dan klaar voor het onderzoek.

6 Dag van het onderzoek Gebruik geen vaseline meer, dit kan schade aan de scoop aanbrengen. Neem thuis een douche of bad. Het dragen van nagellak of kunstnagels is niet toegestaan omdat we, via de nagels, een goede doorbloeding moeten kunnen controleren. Neem geen waardevolle spullen mee. Neem iets te lezen mee. Het is verstandig om extra ondergoed mee te nemen. Uw afspraak in Op de dag van het onderzoek moet u zich 30 minuten voor aanvang melden bij de balie van het scopie centrum. Aangezien uw verblijfsduur kort is, zijn er geen mogelijkheden voor bezoek. Op het Scopiecentrum heeft u een opnamegesprek met de verpleegkundige. Uw begeleider mag hierbij niet aanwezig zijn. De verpleegkundige stelt u een aantal vragen en neemt het verloop van de dag met u door. Vanzelfsprekend kunt u zelf ook vragen stellen. U krijgt een polsbandje met daarop uw naam en geboortedatum. De verpleegkundige informeert u over het onderzoek en zal bij u een infuusnaaldje inbrengen. Het is niet toegestaan dat uw begeleiding aanwezig is bij de coloscopie op de onderzoekskamer. Als u na het onderzoek op de uitslaapkamer bent, krijgt u iets te eten en te drinken. De verpleegkundige observeert of u goed herstelt en bereidt u voor op het vertrek naar huis. U blijft ongeveer 1 uur ter observatie na het onderzoek. Uw begeleider mag niet bij u aanwezig zijn op de uitslaapkamer maar wordt door de verpleegkundige gebeld zodra u bijna naar huis kunt. Het is van belang dat uw begeleider u tijdig komt ophalen (bij het Scopiecentrum) in verband met een beperkt aantal uitslaap plekken op de uitslaapkamer. Het roesje Het onderzoek wordt standaard onder een roesje gedaan. Ons roesje bestaat uit Midazolam en Fentanyl. Midazolam werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens, ontspant de spieren en maakt suf. Fentanyl is een pijnstiller. Het roesje werkt vrijwel direct bij de meeste mensen. Sommige mensen reageren er minder sterk op. Als bijwerking kan het roesje verminderde ademhaling (ademdepressie) en een verlaging van de bloeddruk veroorzaken. Daarom wordt uw zuurstofgehalte en hartslag continu gecontroleerd tijdens het onderzoek. Andere bijwerkingen kunnen zijn slaperigheid, verwardheid, lusteloosheid, duizeligheid, misselijkheid, braken, coördinatiestoornis van de spieren en verlaagde spierspanning. Na het krijgen van een roesje is het de eerste 24 uur wettelijk niet toegestaan aan het verkeer deel te nemen of gevaarlijke machines te bedienen. Het is belangrijk dat u zich naar huis laat brengen. Ook als u met het openbaar vervoer of de taxi naar huis gaat, moet u begeleiding hebben.

7 Het onderzoek De scopie wordt verricht terwijl u op uw linkerzij ligt. Via de anus wordt de coloscoop in de endeldarm gebracht. Vervolgens wordt de scoop geleidelijk in de darm opgeschoven. Tijdens het onderzoek kan u gevraagd worden om op uw rug of rechterzij te gaan liggen. Om de darm goed te ontplooien en een goed zicht te krijgen, wordt via de coloscoop ook lucht ingeblazen. Hierdoor kunnen krampen optreden die soms pijnlijk kunnen zijn. Geef aan als u pijn heeft, dan wacht de arts even. Vaak wordt dan de kramp of pijn minder. Ook kan een gevoel van aandrang optreden, alsof u naar het toilet moet. Geneer u niet om de lucht te laten ontsnappen (wind laten). Het ophouden van de lucht zal de kramp juist doen toenemen. Meestal wordt de coloscoop opgevoerd tot aan de dunne darm. Daarna wordt de scoop geleidelijk teruggetrokken, waarbij het slijmvlies zorgvuldig wordt geïnspecteerd. Als de arts het nodig vindt, zal hij tijdens het onderzoek een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Dit is niet pijnlijk, maar kan wel wat bloedverlies veroorzaken. Poliepen (dat zijn een soort gesteelde paddenstoeltjes) kunnen ook tijdens het onderzoek verwijderd worden. Ook dit is niet pijnlijk. De weggenomen stukjes worden vervolgens onder de microscoop op het laboratorium onderzocht. Na het onderzoek U slaapt uit op de uitslaapkamer van het scopiecentrum. Om de rust op de uitslaapkamer te bewaren, kan hier geen bezoek ontvangen worden. Zodra uw ontslagtijd bekend is, wordt dit doorgebeld aan uw begeleider die u daarna kan komen opalen. Na het onderzoek kunt u het beste proberen de ingeblazen lucht kwijt te raken. Eventuele pijn en krampen verdwijnen meestal binnen een uur. Het is mogelijk dat u na het onderzoek wat diarree heeft. Daarom raden wij u aan om extra ondergoed mee te nemen. Na het onderzoek kunt u weer gewoon eten en drinken. Als bij u poliepen zijn verwijderd of biopten zijn genomen, kan het zijn dat er de eerste twaalf uur wat bloed bij de ontlasting zit. Mocht dat veel zijn of als het bloeden niet stopt, dan moet u contact opnemen met de Scopieafdeling. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp Duur van het onderzoek Het onderzoek neemt minuten in beslag. Maar als tijdens het onderzoek poliepen worden verwijderd, kan het wat langer duren.

8 Eventuele bij- of nawerkingen Na het onderzoek is het mogelijk dat u pijnklachten ervaart, meestal als gevolg van krampen door de ingeblazen lucht. Deze klachten nemen snel af als u de lucht laat ontsnappen (winden laten). Als u een slaapmiddel hebt gehad, kan het zijn dat u wat suffig bent. Dit is na een paar uur weer over. Over het algemeen is een coloscopie een veilig onderzoek. Complicaties komen gelukkig zelden voor, maar wij willen u hierover wel informeren. Vooral bij het verwijderen van poliepen kan een nabloeding optreden. Een bloeding kan direct tijdens de behandeling optreden, maar ook tot 14 dagen daarna. Dit stopt meestal spontaan. Bij enkele gevallen moet een nieuwe coloscopie verricht worden om de bloeding te behandelen. Soms moeten patiënten met een nabloeding opgenomen worden en een bloedtransfusie krijgen. De uitslag De definitieve uitslag krijgt u van uw arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Hier moet u een afspraak mee maken. Indien er weefselstukjes zijn verwijderd, duurt het 2 weken voordat de uitslag bij de arts bekend is. Houdt u hier rekening mee met het maken van de afspraak. Telefoonnummers De volgende telefoonnummers zijn voor u van belang als u de arts of de Scopiecentrum wilt bereiken: Van maandag tot en met vrijdag van uur: Scopiecentrum (0320) Buiten kantooruren spoedeisende hulp via de receptioniste: (0320) Mocht u thuis nog vragen hebben over het onderzoek, belt u dan met het Scopie Centrum. Zeer zeldzaam kan tijdens het onderzoek de darmwand beschadigen. In het ernstige geval ontstaat een scheurtje in de darm (perforatie). De kans hierop is groter als de darm ernstig ontstoken is, als er veel uitstulpingen (divertikels) zijn, als er sprake is van een vernauwing of na het verwijderen van een grote poliep. De belangrijkste klacht die hierbij optreedt is buikpijn en later koorts. Mocht een perforatie optreden, dan volgt doorgaans een ziekenhuisopname en overleg met de chirurg om het scheurtje te overhechten. Waarschuw direct uw arts als na een colonoscopie de volgende klachten optreden: Hevige plotselinge buikpijn, of als de pijn niet binnen enkele dagen verdwijnt. Koorts Plotseling hevig bloedverlies, of als het bloedverlies niet binnen enkele dagen verdwijnt.

Coloscopie voorbereiding in dagverpleging

Coloscopie voorbereiding in dagverpleging Coloscopie voorbereiding in dagverpleging Patiënteninformatie 1912018PR/1-2018 Coloscopie voorbereiding in dagverpleging Wat is een coloscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken

Nadere informatie

Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie

Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie Coloscopie Patiënteninformatie 1170856PR/13-2018 Colonscopie Wat is een coloscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare slang, de endoscoop. Bij de coloscopie

Nadere informatie

Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Coloscopie

Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Coloscopie Coloscopie Patiënteninformatie 1170856PR/14-2016 Coloscopie Wat is een coloscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare slang, de endoscoop. Bij de coloscopie

Nadere informatie

Coloscopie Bevolkingsonderzoek

Coloscopie Bevolkingsonderzoek Coloscopie Bevolkingsonderzoek Patiënteninformatie 1812018PR/1-2018 Coloscopie Bevolkingsonderzoek Wat is een coloscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare

Nadere informatie

Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie

Coloscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie Coloscopie Patiënteninformatie 1170856PR/13-2016 Colonscopie Wat is een coloscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare slang, de endoscoop. Bij de coloscopie

Nadere informatie

Gastroscopie. Patiënteninformatie PR/ Gastroscopie

Gastroscopie. Patiënteninformatie PR/ Gastroscopie Gastroscopie Patiënteninformatie 1170888PR/13-2018 Gastroscopie In deze folder geven wij u informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na het onderzoek. Wat is een gastroscopie Met een kijkapparaat,

Nadere informatie

Colonoscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie

Colonoscopie. Patiënteninformatie PR/ Colonscopie Colonoscopie Patiënteninformatie 1170856PR/5-2014 Colonscopie Wat is een colonoscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare slang, de endoscoop. Bij de

Nadere informatie

Kijkonderzoek van de dikke darm met sedatie (roesje)

Kijkonderzoek van de dikke darm met sedatie (roesje) Kijkonderzoek van de dikke darm met sedatie (roesje) Coloscopie Bij deze folder hoort een voorbereidingsfolder 2 Bij dit onderzoek wordt het slijmvlies (de binnenbekleding) van de gehele dikke darm bekeken

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Sigmoïdoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Sigmoïdoscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de sigmoïdoscopie die voor u is afgesproken. In de folder wordt

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Patiënteninformatie PR/ Sigmoïdoscopie

Sigmoïdoscopie. Patiënteninformatie PR/ Sigmoïdoscopie Sigmoïdoscopie Patiënteninformatie 1170905PR/3-2014 Sigmoïdoscopie Wat is een sigmoïdoscopie? Bij dit onderzoek wordt het laatste deel van de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare

Nadere informatie

Kijkonderzoek van de dunne darm (via de mond) met sedatie (roesje)

Kijkonderzoek van de dunne darm (via de mond) met sedatie (roesje) Kijkonderzoek van de dunne darm (via de mond) met sedatie (roesje) Enteroscopie Bij deze folder hoort een voorbereidingsfolder Een enteroscopie is een onderzoek van de gehele of een groot gedeelte van

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (onderzoek van het laatste deel van de dikke darm )

Sigmoïdoscopie (onderzoek van het laatste deel van de dikke darm ) Sigmoïdoscopie (onderzoek van het laatste deel van de dikke darm ) Inleiding Met u is een afspraak gemaakt voor een sigmoïdoscopie (onderzoek van het onderste deel van de dikke darm). In deze brochure

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm 2 U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopieafdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie. Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument

Nadere informatie

Een onderzoek naar de binnenkant van de endeldarm en de dikke darm

Een onderzoek naar de binnenkant van de endeldarm en de dikke darm Sigmoïdoscopie Een onderzoek naar de binnenkant van de endeldarm en de dikke darm Binnenkort wordt er bij u een sigmoidoscopie gedaan. Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument, de endoscoop,

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm 2 U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopie afdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie. Dit is een onderzoek

Nadere informatie

Coloscopie bij dubbelloops ileostoma

Coloscopie bij dubbelloops ileostoma Coloscopie bij dubbelloops ileostoma In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een darmonderzoek op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Dit onderzoek wordt ook wel coloscopie

Nadere informatie

Colonoscopie. Patiënteninformatie 1170856PR/3-2012 Colonscopie

Colonoscopie. Patiënteninformatie 1170856PR/3-2012 Colonscopie Colonoscopie Patiënteninformatie 1170856PR/3-2012 Colonscopie Wat is een colonoscopie? Bij dit onderzoek wordt de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare slang, de endoscoop. Bij de

Nadere informatie

Colonoscopie Onderzoek van de gehele dikke darm

Colonoscopie Onderzoek van de gehele dikke darm Colonoscopie Onderzoek van de gehele dikke darm H08.055-09 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 3 Colonoscopie... 3 Voorbereiding op het onderzoek... 3 Voorbereiding thuis... 3 Voorbereiding tijdens

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie bij dialysepatiënten Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopie afdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie. Dit is een onderzoek waarbij

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Patiënteninformatie PR/ Sigmoïdoscopie

Sigmoïdoscopie. Patiënteninformatie PR/ Sigmoïdoscopie Sigmoïdoscopie Patiënteninformatie 1170905PR/1-2011 Sigmoïdoscopie Wat is een sigmoïdoscopie? Bij dit onderzoek wordt het laatste deel van de dikke darm van binnen bekeken met een flexibele, bestuurbare

Nadere informatie

MDL. Met het recept gaat u bij de apotheek Moviprep halen.

MDL. Met het recept gaat u bij de apotheek Moviprep halen. MDL Sigmoïdoscopie Onderzoek deel dikke darm Een sigmoïdoscopie is een inwendig onderzoek van het voorlaatste deel van de dikke darm; de kronkeldarm (sigmoïd). Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) bij dialysepatiënten. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) bij dialysepatiënten. Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) bij dialysepatiënten Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm 2 U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopieafdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie. Dit

Nadere informatie

Gastroscopie Radboud universitair medisch centrum

Gastroscopie Radboud universitair medisch centrum Gastroscopie In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een maagonderzoek op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Dit onderzoek betreft een oesofagogastroduodenoscopie,

Nadere informatie

datum...tijd... locatie... etage... datum...tijd... locatie... etage...

datum...tijd... locatie... etage... datum...tijd... locatie... etage... Coloscopie Uw afspraak Intakegesprek datum...tijd... locatie... etage... Coloscopie datum...tijd... locatie... etage... 1 COLOSCOPIE Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een coloscopie te laten

Nadere informatie

Onderzoek deel dikke darm Sigmoïdoscopie

Onderzoek deel dikke darm Sigmoïdoscopie MDL Onderzoek deel dikke darm Sigmoïdoscopie Een sigmoïdoscopie is een inwendig onderzoek van het voorlaatste deel van de dikke darm; de kronkeldarm (sigmoïd). Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie Voorbereiding Het onderzoek Duur van het onderzoek Mogelijke complicaties De uitslag Nazorg...

Sigmoïdoscopie Voorbereiding Het onderzoek Duur van het onderzoek Mogelijke complicaties De uitslag Nazorg... Sigmoïdoscopie Inhoudsopgave Sigmoïdoscopie... 1 Voorbereiding... 1 Het onderzoek... 1 Duur van het onderzoek... 2 Mogelijke complicaties... 2 De uitslag... 3 Nazorg... 3 Uw afspraak : d.d om uur Plaats

Nadere informatie

Maag- darm- levercentrum

Maag- darm- levercentrum Afdeling: Onderwerp: Maag- darm- levercentrum Enteroscopie via de mond (proximaal) Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de enteroscopie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie)

502c. Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Colonoscopie met zeer intensieve voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van een colonoscopie. In deze brochure wordt kort ingegaan op de volgende

Nadere informatie

Onderzoek laatste deel dikke darm

Onderzoek laatste deel dikke darm H.65151.0317 Onderzoek laatste deel dikke darm (sigmoïdscopie) 2 Inleiding U krijgt een onderzoek (sigmoïdscopie) om meer te weten te komen over de binnenkant van het laatste deel van uw dikke darm. Via

Nadere informatie

Kijkonderzoek van de dunne darm (via de mond) met sedatie (roesje) Enteroscopie / Bij deze folder hoort een voorbereidingsfolder

Kijkonderzoek van de dunne darm (via de mond) met sedatie (roesje) Enteroscopie / Bij deze folder hoort een voorbereidingsfolder Kijkonderzoek van de dunne darm (via de mond) met sedatie (roesje) Enteroscopie / Bij deze folder hoort een voorbereidingsfolder Een enteroscopie is een onderzoek van de gehele of een groot gedeelte van

Nadere informatie

Een onderzoek naar de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm

Een onderzoek naar de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm Colonoscopie Een onderzoek naar de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm Binnenkort wordt er bij u een colonoscopie gedaan. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, de endoscoop, de

Nadere informatie

Coloscopie met Picoprep (ook geschikt voor dialysepatiënten)

Coloscopie met Picoprep (ook geschikt voor dialysepatiënten) ENDOSCOPIE Coloscopie met Picoprep (ook geschikt voor dialysepatiënten) ONDERZOEK Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken u om 15 minuten voor het

Nadere informatie

Coloscopie. Patiënteninformatie

Coloscopie. Patiënteninformatie Endoscopie Patiënteninformatie Coloscopie U ontvangt deze informatie, omdat u een coloscopie bij ons krijgt. Wij informeren u graag over dit onderzoek van uw dikke darm. U kunt uiteraard contact met ons

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopieafdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie onder sedatie (roesje), zie

Nadere informatie

Als u antistollingsmiddelen gebruikt, overleg dan met uw behandelend arts of u tijdelijk moet stoppen met het gebruik daarvan.

Als u antistollingsmiddelen gebruikt, overleg dan met uw behandelend arts of u tijdelijk moet stoppen met het gebruik daarvan. U komt binnenkort naar de endoscopieafdeling van het MCL voor een onderzoek van de gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt. In deze folder kunt

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm

Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm Sigmoïdoscopie met sedatie (roesje) Onderzoek van het onderste gedeelte van de dikke darm U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopieafdeling van CWZ voor een sigmoïdoscopie onder sedatie (roesje). Dit

Nadere informatie

Afdeling: Maag- darm- levercentrum

Afdeling: Maag- darm- levercentrum Afdeling: Onderwerp: Maag- darm- levercentrum Colonoscopie Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de colonoscopie die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van de endeldarm. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van de endeldarm. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Sigmoïdoscopie Onderzoek van de endeldarm Informatie voor patiënten F0032-4380 februari 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Dubbelballon enteroscopie van de dunne darm (via de mond, antegraad)

Endoscopiecentrum. Dubbelballon enteroscopie van de dunne darm (via de mond, antegraad) Endoscopiecentrum Dubbelballon enteroscopie van de dunne darm (via de mond, antegraad) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een dubbelballon enteroscopie (dbe).

Nadere informatie

Colonoscopie Onderzoek van de dikke darm

Colonoscopie Onderzoek van de dikke darm Colonoscopie Onderzoek van de dikke darm Colonoscopie Onderzoek van de dikke darm Maag-, darm- en leverziekten Afdeling maag-, darm- en leverziekten Colonoscopie Op.... dag..... om.... uur Verwachten wij

Nadere informatie

leverarts In deze folder leest u meer over het onderzoek.

leverarts In deze folder leest u meer over het onderzoek. Coloscopie Inwendig onderzoek van de dikke darm Afspraak coloscopie Datum: Tijd: Melden op afdeling: Bloedverdunnende medicatie Stopdatum: In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een coloscopie.

Nadere informatie

Coloscopie. Voorbereiding met Picoprep. Onderzoek van de dikke darm. Endoscopiecentrum. 6175i END.001/0215

Coloscopie. Voorbereiding met Picoprep. Onderzoek van de dikke darm. Endoscopiecentrum. 6175i END.001/0215 Coloscopie Voorbereiding met Picoprep Onderzoek van de dikke darm Endoscopiecentrum Inleiding Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een coloscopie. In deze folder krijgt u meer informatie

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Colonoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

Colonoscopie. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar Colonoscopie Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de colonoscopie die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven

Nadere informatie

Inwendig onderzoek van de dikke darm

Inwendig onderzoek van de dikke darm Inwendig onderzoek van de dikke darm Coloscopie (voorbereiding met Colofort ) Inleiding U komt binnenkort naar de endoscopieafdeling van het MCL voor een onderzoek van de dikke darm. Uw behandelend arts

Nadere informatie

Functieafdeling - Scopieafdeling. Colonscopie I

Functieafdeling - Scopieafdeling. Colonscopie I Functieafdeling - Scopieafdeling Colonscopie I Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats Als u van huis komt 0 U gaat via de ingang van de polikliniek naar de eerste etage, waar u kunt

Nadere informatie

coloscopie of sigmoïdscopie

coloscopie of sigmoïdscopie patiënteninformatie coloscopie of sigmoïdscopie in de ochtend Endoscopie- en Behandelafdeling (EBA) / Polikliniek MDL Telefoon: EBA (020) 599 29 09/ polikliniek MDL(020) 599 30 06 Plattegrond: Zie pagina

Nadere informatie

Enteroscopie/ enkel-ballonscopie (via de mond)

Enteroscopie/ enkel-ballonscopie (via de mond) Enteroscopie/ enkel-ballonscopie (via de mond) In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een darmonderzoek op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Dit onderzoek wordt

Nadere informatie

U bent door uw behandelend specialist verwezen (naar de functieafdeling) voor een colonoscopie....dag,..., om... uur

U bent door uw behandelend specialist verwezen (naar de functieafdeling) voor een colonoscopie....dag,..., om... uur Colonoscopie U bent door uw behandelend specialist verwezen (naar de functieafdeling) voor een colonoscopie. U wordt op...dag,..., om... uur verwacht op de functieafdeling. Bij opname een kwartier eerder,

Nadere informatie

Onderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm

Onderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm Endoscopiecentrum Onderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm (Sigmoïdscopie) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van het laatste gedeelte

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm - colonoscopie

Onderzoek van de dikke darm - colonoscopie Onderzoek van de dikke darm - colonoscopie Voorbereiding met Picoprep Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Voorbereiding 3 Afspraak 4 Instructie gebruik laxeermiddel (Picoprep) 5 Waar moet u voor

Nadere informatie

Onderzoek laatste deel dikke darm

Onderzoek laatste deel dikke darm H.65151.1014 Onderzoek laatste deel dikke darm (sigmoïdscopie) 2 Inleiding U krijgt een onderzoek (sigmoïdscopie) om meer te weten te komen over de binnenkant van het laatste deel van uw dikke darm. Via

Nadere informatie

Rectosimoïdoscopie (via de huisarts)

Rectosimoïdoscopie (via de huisarts) Patiënteninformatie Rectosimoïdoscopie (via de huisarts) Rectosimoïdoscopie 1224577 Rectosimoïdoscopie (via de huisarts).indd 1 1 20-12-13 11:07 Rectosimoïdoscopie Wij verwachten u op om uur Endoscopiecentum,

Nadere informatie

Maag- darm- levercentrum

Maag- darm- levercentrum Afdeling: Onderwerp: Maag- darm- levercentrum Enteroscopie via de dikke darm (distaal) Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia ziekenhuis u informeren over de enteroscopie die voor u is afgesproken.

Nadere informatie

SIGMOÏDOSCOPIE ONDERZOEK LAATSTE DEEL VAN DIKKE DARM

SIGMOÏDOSCOPIE ONDERZOEK LAATSTE DEEL VAN DIKKE DARM SIGMOÏDOSCOPIE ONDERZOEK LAATSTE DEEL VAN DIKKE DARM FRANCISCUS VLIETLAND Uw afspraak Gegevens patiënt Dhr./mevr.:... Afspraak sigmoïdscopie onderzoek Afspraak datum:... Tijdstip melden:... Tijdstip onderzoek:...

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Onderzoek van de dikke darm, coloscopie

Endoscopiecentrum. Onderzoek van de dikke darm, coloscopie Endoscopiecentrum Onderzoek van de dikke darm, coloscopie Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van uw dikke darm (coloscopie). Dit gebeurt met behulp

Nadere informatie

Coloscopie onderzoek (onderzoek van de hele dikke darm)

Coloscopie onderzoek (onderzoek van de hele dikke darm) Coloscopie onderzoek (onderzoek van de hele dikke darm) Intakegesprek Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten om een coloscopie te laten verrichten, waarbij een ontspanningsmiddel (roesje) wordt

Nadere informatie

Endoscopiecentrum. Inwendige echografie van de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm ( EUS)

Endoscopiecentrum. Inwendige echografie van de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm ( EUS) Endoscopiecentrum Inwendige echografie van de maag, slokdarm en de twaalfvingerige darm ( EUS) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een inwendige echografie van

Nadere informatie

Colonoscopie (opname)

Colonoscopie (opname) Colonoscopie (opname) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De voorbereiding... 1 Wat is een colonoscopie?... 2 Hoe verloopt dit onderzoek?... 2 Duur van het onderzoek... 3 Direct behandelen... 3 Risico s en mogelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ballon enteroscopie. Ballon enteroscopie

Patiënteninformatie. Ballon enteroscopie. Ballon enteroscopie Patiënteninformatie Ballon enteroscopie Ballon enteroscopie 1 Ballon enteroscopie Wij verwachten u op... om... uur. Endoscopiecentrum, route 0.5 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw

Nadere informatie

Laxeren voor een colonoscopie

Laxeren voor een colonoscopie 00 Laxeren voor een colonoscopie Tijdens opname (Onderzoek van de gehele dikke darm) 3 e etage 1 Wat is een colonoscopie? Een colonoscopie is een endoscopisch onderzoek van de dikke darm. Endoscopie betekent

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie/ colonoscopie. (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie/ colonoscopie. (darmonderzoek) Sigmoïdoscopie/ colonoscopie (darmonderzoek) 2 Sigmoïdoscopie-colonoscopie (darmonderzoek) Datum:.. Tijd:. Er is met u op bovengenoemde datum een afspraak gemaakt voor een darmonderzoek. In deze folder

Nadere informatie

10 gevallen Uitslag 10 Afspraak 11

10 gevallen Uitslag 10 Afspraak 11 Inleiding U komt binnenkort naar het behandelhuis (route 43) van Nij Smellinghe voor een onderzoek van uw gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie Onderzoek van de endeldarm

Sigmoïdoscopie Onderzoek van de endeldarm Sigmoïdoscopie Onderzoek van de endeldarm Uw afspraak Wij verwachten u op: om: uur Wilt u zich een kwartier voordat u de afspraak heeft, melden op de afdeling: HMC Antoniushove, afdeling Endoscopie (vierde

Nadere informatie

Coloscopie Informatie over darmonderzoek

Coloscopie Informatie over darmonderzoek Maag-, Lever- Darm en Interne geneeskunde Coloscopie Informatie over darmonderzoek Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Afspraak voor coloscopie Datum:

Nadere informatie

Functieafdeling - scopieafdeling. Enteroscopie via de dikke darm

Functieafdeling - scopieafdeling. Enteroscopie via de dikke darm Functieafdeling - scopieafdeling Enteroscopie via de dikke darm Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats Als u van huis komt U volgt route 67 (dagbehandeling endoscopie. U vindt deze

Nadere informatie

9 gevallen. Wat houdt het onderzoek in? Bij een coloscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw dikke darm en

9 gevallen. Wat houdt het onderzoek in? Bij een coloscopie bekijkt de arts de binnenkant van uw dikke darm en Inleiding U komt binnenkort naar het behandelhuis (route 43) van Nij Smellinghe voor een onderzoek van uw gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm

Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm Maag-, darm- leverziekten Sigmoïdoscopie Op.... dag..... om.... uur Verwachten wij u op: O O Endoscopie behandelcentrum, route 174, locatie

Nadere informatie

502a. Colonoscopie met normale voorbereiding (met eventueel poliepectomie)

502a. Colonoscopie met normale voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Colonoscopie met normale voorbereiding (met eventueel poliepectomie) Een goede voorbereiding is belangrijk voor het slagen van een colonoscopie. In deze brochure wordt kort ingegaan op de volgende onderwerpen:

Nadere informatie

Coloscopie. Inwendig onderzoek van de dikke darm. gemini-ziekenhuis.nl

Coloscopie. Inwendig onderzoek van de dikke darm. gemini-ziekenhuis.nl Coloscopie Inwendig onderzoek van de dikke darm gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Wat is een coloscopie? 3 U krijgt sedatie 3 Uw voorbereiding 3 Het onderzoek 5 Na het onderzoek 6 Weer thuis 6 Complicaties

Nadere informatie

Inbrengen voedingssonde

Inbrengen voedingssonde Inbrengen voedingssonde In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een afspraak op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Het betreft het inbrengen van een voedingssonde. In deze folder

Nadere informatie

Sigmoidoscopie. Maag- Darm- Leverziekten. Afspraak

Sigmoidoscopie. Maag- Darm- Leverziekten. Afspraak Maag- Darm- Leverziekten Sigmoidoscopie Afspraak Dag en datum: Tijd:... dag......uur. Wij vragen u om twintig minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Dit in verband met de voorbereiding op het

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie / colonoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie / colonoscopie (darmonderzoek) Sigmoïdoscopie / colonoscopie (darmonderzoek) Sigmoïdoscopie / colonoscopie (darmonderzoek) Locatie Delfzicht: Scopie-afdeling (route G, locatie G.04.) Locatie Lucas: Endoscopiecentrum (afdeling Zuid 2)

Nadere informatie

U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie.

U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie. Sigmoidoscopie Uw afspraak U wordt verwacht op de Dagbehandeling A1, 1e etage, wachtruimte Endoscopie. op: ------------------------------------------------------------------- -------------------------------------

Nadere informatie

Een onderzoek naar de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm

Een onderzoek naar de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm Colonoscopie Een onderzoek naar de binnenkant van de dikke darm en de endeldarm Binnenkort krijgt u een colonoscopie. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, de endoscoop, de binnenkant van

Nadere informatie

Endoscopisch onderzoek dunne darm via de dikke darm

Endoscopisch onderzoek dunne darm via de dikke darm Maag Darm Leverziekten (MDL) Dunnedarm endoscopie Endoscopisch onderzoek dunne darm via de dikke darm Inleiding U hebt met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een endoscopie van de dunne darm

Nadere informatie

Behandeling van varices in slokdarm en/of maag

Behandeling van varices in slokdarm en/of maag Behandeling van varices in slokdarm en/of maag In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een afspraak op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Het betreft een behandeling van varices

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste deel van de dikke darm

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste deel van de dikke darm Sigmoïdoscopie Onderzoek van het onderste deel van de dikke darm Binnenkort heeft u een onderzoek van het onderste deel van uw dikke darm, op de polikliniek endoscopie. Dit onderzoek wordt sigmoïdoscopie

Nadere informatie

Coloscopie met voorbereiding Moviprep

Coloscopie met voorbereiding Moviprep Coloscopie met voorbereiding Moviprep In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een darmonderzoek op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Dit onderzoek wordt ook wel coloscopie

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste deel van de dikke darm

Sigmoïdoscopie. Onderzoek van het onderste deel van de dikke darm Sigmoïdoscopie Onderzoek van het onderste deel van de dikke darm Binnenkort heeft u een onderzoek van het onderste deel van uw dikke darm, op de polikliniek endoscopie. Dit onderzoek wordt sigmoïdoscopie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Klean-prep

Patiënteninformatie. Sigmoidoscopie-Coloscopie met Klean-prep Sigmoidoscopie-Coloscopie met Klean-prep Reden van het onderzoek Bij dit onderzoek, dat ook wel een darmspiegeling wordt genoemd, kan de binnenzijde van de dikke darm bekeken worden. Met behulp van röntgenfoto

Nadere informatie

Coloscopie. Voorbereiding met Klean-Prep. Onderzoek van de dikke darm. Endoscopiecentrum. 3665i END.001/0215

Coloscopie. Voorbereiding met Klean-Prep. Onderzoek van de dikke darm. Endoscopiecentrum. 3665i END.001/0215 Coloscopie Voorbereiding met Klean-Prep Onderzoek van de dikke darm Endoscopiecentrum Inleiding Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een coloscopie. In deze folder krijgt u meer informatie

Nadere informatie

Functieafdeling - scopieafdeling. Colonoscopie II

Functieafdeling - scopieafdeling. Colonoscopie II Functieafdeling - scopieafdeling Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats Als u van huis komt 0 Indien u het onderzoek zonder roesje krijgt volgt u route 45 (functieafdeling-scopieafdeling,

Nadere informatie

Behandeling Zenkers Divertikel

Behandeling Zenkers Divertikel Behandeling Zenkers Divertikel In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een afspraak op het Endoscopie Centrum van het Radboudumc. Het betreft het behandelen van een uitstulping van de

Nadere informatie

Doel van het onderzoek Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen, die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten.

Doel van het onderzoek Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen, die mogelijk de oorzaak zijn van uw klachten. Coloscopie Binnenkort krijgt u een darmonderzoek, een coloscopie. Na dit onderzoek wordt u twee uur opgenomen op de afdeling dagbehandeling. Uw arts heeft u verteld wat het onderzoek inhoudt. In deze folder

Nadere informatie

Bevolkingsonderzoek Darmkanker

Bevolkingsonderzoek Darmkanker Bevolkingsonderzoek Darmkanker In verband met deelname aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker heeft u ontlasting afgestaan voor onderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat in uw ontlasting sporen van

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Onderzoek van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm

Endoscopiecentrum Onderzoek van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm Endoscopiecentrum Onderzoek van de maag, slokdarm en twaalfvingerige darm (gastroscopie) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor een onderzoek van uw maag, slokdarm

Nadere informatie

onderzoek van het onderste deel van de dikke darm U komt naar de polikliniek Endoscopie Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp (volg nummer 11)

onderzoek van het onderste deel van de dikke darm U komt naar de polikliniek Endoscopie Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp (volg nummer 11) Sigmoïdoscopie onderzoek van het onderste deel van de dikke darm Binnenkort heeft u een onderzoek van het onderste deel van uw dikke darm, op de polikliniek Endoscopie. Dit onderzoek wordt sigmoïdoscopie

Nadere informatie

Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (gastroscopie)

Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (gastroscopie) Onderzoek slokdarm, maag, twaalfvingerige darm (gastroscopie) Uw arts (de aanvrager van dit onderzoek), heeft voorgesteld om een gastroscopie te doen. Op deze pagina krijgt u meer informatie over dit onderzoek,

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie / colonoscopie darmonderzoek

Sigmoïdoscopie / colonoscopie darmonderzoek Sigmoïdoscopie / colonoscopie darmonderzoek 2 SIGMOÏDOSCOPIE / COLONOSCOPIE (darmonderzoek) Afdeling: Scopie afdeling (route G, locatie G.04.) Telefoon: 0596-644 591 Datum:. Tijd:. Er is met u op bovengenoemde

Nadere informatie

H.362152.0115. Onderzoek van de dikke darm via een stoma (coloscopie)

H.362152.0115. Onderzoek van de dikke darm via een stoma (coloscopie) H.362152.0115 Onderzoek van de dikke darm via een stoma (coloscopie) 2 Inleiding U heeft samen met uw behandelend arts besloten tot een coloscopie via uw stoma. U krijgt een coloscopie om meer te weten

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie Patiënteninformatie Sigmoïdoscopie Sigmoïdoscopie 1 Sigmoïdoscopie Wij verwachten u op... om... uur. Endoscopiecentrum, route 0.5 Telefoon (050) 524 5940 (poli MDL) Bereikbaar op werkdagen van 08:30 uur

Nadere informatie

H.64101.0115. Onderzoek van de dikke darm (Coloscopie)

H.64101.0115. Onderzoek van de dikke darm (Coloscopie) H.64101.0115 Onderzoek van de dikke darm (Coloscopie) Inleiding Uw arts heeft u voorgesteld om een onderzoek (coloscopie) te doen van de binnenkant van uw dikke darm. Via de anus wordt een soepele, buigzame

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie met klysma

Sigmoïdoscopie met klysma ENDOSCOPIE Sigmoïdoscopie met klysma ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om 15

Nadere informatie

Echo - endoscopie van het onderste deel van het maagdarmkanaal

Echo - endoscopie van het onderste deel van het maagdarmkanaal Echo - endoscopie van het onderste deel van het maagdarmkanaal 2 U heeft een afspraak gemaakt op de endoscopieafdeling van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) voor een echo-endoscopie van het laatste

Nadere informatie

13 gevallen Uitslag 13 Afspraak 14

13 gevallen Uitslag 13 Afspraak 14 Inleiding U komt binnenkort naar het behandelhuis (route 43) van Nij Smellinghe voor een onderzoek van uw gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan

Nadere informatie

Coloscopie in klinische opname

Coloscopie in klinische opname Coloscopie in klinische opname Endoscopieafdeling Zutphen In overleg met uw behandelend arts wordt bij u een coloscopie uitgevoerd. In deze brochure leest u wat u moet doen ter voorbereiding van dit onderzoek.

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm

Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm 00 Sigmoïdoscopie Onderzoek van het laatste deel van de dikke darm afdeling Endoscopie Melden aan de balie op het Dagcentrum (route 32) Datum: Tijd: Het onderzoek wordt gedaan door: Tijd onderzoek: Binnenkort

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie Patiënteninformatie Sigmoïdoscopie Sigmoïdoscopie 1 Sigmoïdoscopie Wij verwachten u op... om... uur. Endoscopiecentrum, route 0.5 Er zijn meerdere artsen die u door kunnen verwijzen naar het Endoscopiecentrum.

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie Informatie over inwendig onderzoek van het laatste stuk van de dikke darm

Sigmoïdoscopie Informatie over inwendig onderzoek van het laatste stuk van de dikke darm Patiënteninformatie Sigmoïdoscopie Informatie over inwendig onderzoek van het laatste stuk van de dikke darm Sigmoïdoscopie Informatie over inwendig onderzoek van het laatste stuk van de dikke darm. Een

Nadere informatie