Opgaven Hash Tabellen Datastructuren, 15 juni 2018, Werkgroep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opgaven Hash Tabellen Datastructuren, 15 juni 2018, Werkgroep."

Transcriptie

1 Opgaven Hash Tabellen Datastructuren, 15 juni 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven. 1. Maximum in Direct Address: Zie boek, Cormen Bekijk alle plekken van de array van achter af. Als het maximum B is, bekijk je zo m B posities. Dat kan oplopen tot Θ(m) wanneer B klein is. 2. Aantal Collisions: Zie boek, Cormen ( ) n Voor elk paar (k, l), waar er oftwel 1 n(n 1) van zijn, is de kans op 2 2 ( ) een botsing 1. Het verwachte aantal is daarom n 1 n(n 1), wat gelijk is aan m 2. m 2m 3. Hashen uitproberen: Zie boek, Cormen Hashen naar gesorteerde lijst: Zie boek, Cormen Voor succesvol zoeken maakt het niet uit, zolang je elke key evenvaak vraagt. Succesloos zoeken wordt iets sneller omdat je gemiddeld halverwege de lijst kunt stoppen. Invoegen wordt duurder omdat je de lijst moet doorploegen in plaats van voor- of achteraan zetten in constante tijd. Voor Delete geldt het zelfde als voor succesvol zoeken. De besparing is marginaal omdat het idee van hashing is, dat de lijsten zeer kort zijn dus hun performance nauwelijks van belang. 5. Hashen Worst Case: Zie boek, Cormen Bij een gegeven hash functie H kun je per locatie i kijken naar het aantal elementen van U dat naar i hasht, noem dit s i. Omdat de #U elementen naar m locaties hashen, is het gemiddelde aantal keys per locatie #U/m, en volgens het gegeven is dit groter dan n. Voor elke verzameling getallen is het maximum minstens zo groot als het gemiddelde (pigeon hole principle), dus de grootste s i is zeker groter dan n. 6. Samplen uit Hashtabel: Zie boek, Cormen

2 7. Hashes in linked list: Zie boek, Cormen Om te zoeken in een gelinkte lijst, moet je de aanwezige elementen een voor een vergelijken met je query-key. Hier zijn de keys lange strings, en het vergelijken van zo n key kost daarom meer tijd (evenredig met de lengte van de strings in het slechtste geval). Bereken eerst de hash waarde van de query-key. Vergelijk voor elk element in de lijst eerst de hash-waarde, en alleen bij gelijkheid de hele string. De opgave noemt geen gegevens waarmee je het effect kunt uitrekenen. Stel dat de lijst n elementen bevat en dat de strings elk uit l tekens bestaan; bij string vergelijken heb je pech wanneer de strings in het begin overeen komen. Stel dat de hash m waarden kan hebben en uniform is. Een onsuccesvolle zoekactie zonder gebruik van hash kost n keer een string vergelijken, dus Θ(nl) tijd. De nieuwe methode vergelijkt n hashes, en een hele string in 1 per m gevallen, dus kost Θ(n + nl/m). Aangezien m meestal vrij groot is, zal dit in de praktijk een factor l schelen. 8. Ruimte-efficient hashen: Zie boek, Cormen Noem de r karakters c 0 t/m c r 1. De numerieke waarde van de string als radix-128 getal is i 128i c i. Je kunt dit snel modulo m uitrekenen met Horner s Rule, waarbij je na elke stap reduceert modulo m: h = c[r-1] for (int i = r-2; i >= 0 ; i--) h = (h * c[i]) % m; return h; 9. Letterwissel: Zie boek, Cormen De vraag is in feite een abstracte versie van de negenproef; om de rest mod 9 van een getal te bepalen, hoef je alleen maar de cijfers bij elkaar te tellen. Verwisseling van cijfers geeft uiteraard nog steeds hetzelfde resultaat. De radix R is hier R = 2 p en m = 2 p 1, en die combinatie is heel slecht. Er geldt immers dat R = 1 (mod m) en daarmee heeft ook elke macht van R, rest 1: R i %m = 1. De hashfunctie kent aan de string met karakters c 0 t/m c l 1 de hash h = ( i Ri c i )%m toe, maar vanwege de keuze van R en m is dit gelijk aan i c i (deze waarde zal meestal kleiner dan m zijn). Aan deze formule zie ten eerste dat de volgorde van de letters niet uitmaakt. Een tweede, misschien wel groter bezwaar, is dat de waarden heel klein zijn. Met strings van l tekens uit een alfabet van R is de waarde kleiner dan l R. Je krijgt dus veel collisions onderin je hashtabel. 10. Fibonacci-hash: Zie boek, Cormen Ik kom op 700, 318, 936, 554, 172, dus er lijkt wel enige spreiding te zijn.

3 11. Invoegen in Open Adressering: Boek, Cormen Verwijderen bij Open Adressering: Boek, Cormen Zoektijd bij Open Adressering: Boek, Cormen Bij een onsuccesvolle zoekactie ga je door tot een leeg slot, wat je steeds met kans (1 α) tegenkomt. Volgens Stelling 11.6 is de verwachte zoektijd 1, dus 1 α respectievelijk 4 en 8. Bij succesvol zoeken loop je de sequence alleen af tot je de key vindt, en volgens Stelling 11.8 is het aantal verwacht hoogstens 1 ln 1. Voor α = 3/4 α (1 α) is dit 1,85 en voor α = 7/8 is dit 2, HashCode voor string: Zoek uit hoe C# een hashcode bepaalt voor type String. Kun je twee strings bedenken die dezelfde HashCode hebben?

4 15. ContainsValue: Christa slaat records op die een (spelers) naam en een score bevatten. Zij wil kunnen invoegen/verwijderen/zoeken op naam, en zij heeft een efficiente ZoekSc(s) nodig die de naam oplevert van een speler met score s. (a) Christa overweegt opslag in een hashtabel met de naam als key. Hoe kan zij een ZoekSc(s) uitvoeren? (b) Hoeveel tijd kost de ZoekSc bij deze opslag (noem de lengte van de hashtabel m en het aantal records n)? (c) Kan Christa haar ZoekSc(s) sneller krijgen door de records in een zoekboom op te slaan? Leg uit. (a) Christa moet alle records enumereren en checken of s erin zit (en kan misschien eerder termineren als ze s vindt). (b) Voor een hashtabel met m plaatsen en n keys kost dit O(n + m) tijd, dus zeg lineair. (c) Een zoekboom is voor Christa niet beter. Je kunt wel meer met de keys waarop de boom geordend is, maar zoeken op een andere waarde kan niet efficienter dan lineair. Christa zal haar boom moeten ordenen op naam en dan kost zoeken op score lineaire tijd. (Christa kan het beste bij haar verzameling records, twee hashtabellen maken: eentje waarin gehasht wordt op de key en eentje waarin gehasht wordt op value. Alle vier de operaties kunnen dan in O(1) tijd. Tot 3pt, 1 per deelvraag. Voor de beoordeling moet wel duidelijk zijn dat je het centrale probleem snapt: dat Christa wil zoeken op een veld dat niet de key van de datastructuur is. B = Een Boom is altijd trager dan een hashtabel omdat (door de aanpassing van m aan n) de α doorgaans begrensd blijft. C = Ze moet een ContainsValue doen, ja, ok, maar hoe moet dat dan? 0pt. E = Boom Enumereert sneller omdat je de lege velden niet hebt geeft maar 1/2pt. Bij normale load factor enumereren hashtabel en boom in lineaire tijd, en Θ(n) is nog steeds heel veel. H = Uitlag hoe Hashen normaal werkt (key afbeelden op getal en in array opzoeken) Werd niet gevraagd. L = Bij begrensde Load factor α zijn n en m asymptotisch gelijk en kun je Θ(n) of Θ(m) schrijven. N = Itereren over alle Namen kan niet zomaar in een hashtabel. S = Een zoekboom (of hashtabel) met Score als key is niet goed voor Christa omdat ze daarmee geen toegang meer heeft met een naam, 0pt.

5 16. Hashen van Strings: Nico bouwt een hashtabel om gegevens van ongeveer een miljoen studenten op te slaan. Hij wil snel kunnen toevoegen, zoeken en verwijderen op naam. Om deze opgave niet te moeilijk te maken, nemen we aan dat elke naam een rijtje is van hoogstens 12 letters (a t/m z). (a) Welke twee manieren zijn er om keys met gelijke hashwaarde af te handelen, en welke raad je aan voor Nico en waarom? (b) Nico geeft elke letter een getal (namelijk a=1, b=2, tot z=26) en berekent de HashCode als de lettersom (dus bv Tel heeft HashCode 37). Waarom werkt Nico s tabel erg traag? (c) Geef een functie die wel geschikt is als hash-functie. (a) Hashen kan met chaining (waarbij je elke key met hashwaarde i opslaat in een lijst A[i]) of met open addressing (waarbij je keys laat uitwijken naar andere posities wanneer hun positie al bezet is). Dat Nico wil verwijderen is een goede reden om Chaining te gebruiken. (b) Er zijn veel te veel botsingen. Omdat er hoogstens 12 letters zijn is de maximale HC 312. Alle miljoen studenten komen dus in de eerste 312 lijsten terecht, met een gemiddelde van 3000 per lijst. (c) Om ook de hogergenummerde lijsten te gebruiken, en de keys beter te spreiden, kun je de letterwaarden vermenigvuldigen met een waarde die afhangt van hun positie, bv. tel de i-de letter maal 26 i. Je kunt dan heel grote getallen krijgen, maar voor de positie in de hashtabel neem je toch weer HC modulo lengte. Tot 3pt, een per deelvraag. Codes: B = Er komen teveel Botsingen is niet genoeg, moet uitleg bij, 1/2pt. M = Het noemen of beschrijven van de Methodes is al genoeg bij (a) om een halve te verdienen. V = Je hashfunctie is invariant onder permutatie van letters (bijvoorbeeld: product, ook inv onder toevoeging van as), 1/2pt. 17. Range in Hashtabel: Gegeven is een hashtabel, waarin collisions zijn opgelost met chaining, en de keys zijn integers. (a) Geef een methode RQ(int a, int b) die alle keys tussen a en b afdrukt. (b) Wat is de looptijd van je query, uitgedrukt in n en m (aantal keys en lijsten). Waarom? (a) Dit kan alleen door alle keys te enumereren en conditioneel af te drukken: RQ(int a, int b) { for (int j=0; j < m; j++) foreach (int k in HT[j]) // HT[j] is een List if (a <= k && k < b) Console.WriteLine(k) (b) Enumeratie van een lijst is lineair in het aantal elementen, en je moet de lijsten aflopen, totaal O(n + m). Tot 2pt. Codes: B = Brute-Forcen over keys: kijk voor elke i in de range of i voorkomt. Dit kan, maar omdat keys vrij groot kunnen zijn is dit heel kostbaar. Het kost O(b a) tijd, dus niet begrensd door een functie van de tabelgrootte. L = Lijsten HT[a] t/m HT[b] bevatten heel andere keys dan die worden gevraagd.

6 18. Zoeken in Hashtabel: In een hashtabel (met chaining) heeft succesvol zoeken een andere analyse dan succesloos zoeken. Ga uit van een hashtabel met n keys en m lijsten, en load factor α = n/m. (a) Bij welk van deze twee gevallen druk je de zoektijd uit in de gemiddelde lijstlengte? Geef een uitdrukking voor de zoektijd. (b) Bij welk van de twee gevallen hangt de zoektijd af van het gemiddelde kwadraat van de lijstlengte? Leg uit waarom. (a) Bij de succesloze zoekactie. Je moet daar een van de lijsten, een willekeurige, doorlopen (om te constateren dat je key niet voorkomt). De tijd is O(1 + α). (b) Bij de succesvolle zoekactie wordt elke voorkomende key met gelijke kans gevraagd. Je zoekt dus in een lijst van gemiddelde lengte, waarbij je echter niet direct middelt over de lijsten, maar over de keys. Dat betekent dat bij een lijst met l elementen, deze lengte l ook l keer meeweegt in het gemiddelde. Het relevante gemiddelde is dus 1 m i (l2 i ). Ruwweg een punt per deelvraag, maar in combinatie beoordeeld. Beoordelingscodes: A = Je hebt Alleen de match goed (van de twee gemiddelden op de twee gevallen). Verder geen zinvolle en correcte uitleg: 1/2pt. α = De 1 hoort er echt bij in O(1 + α). Je kunt de zoektijd niet willekeurig klein maken door α te verlagen, omdat de hash ook berekend moet worden. De uitdrukking O(α) voor de succesloze zoektijd is daarom strikt genomen niet juist. Omdat zeer kleine waarden van α meestal vermeden worden, is O(α) toch als F meegerekend. D = Succesvol Duurt langer is niet persé juist, omdat je (gemiddeld) halverwege de lijst stopt. F = De match is goed en de Formule voor de tijd bij (a): 1pt. G = Geen Goeie match gemaakt: 0pt. L = Bij succesloos Loop je alle lijsten af : Gelukkig niet zeg! T = ZoekTijd O(n) of O(n + m): zo traag is een hashtabel gelukkig niet! U = Uitleg te vaag, incompleet, onjuist of ontbrekend.

Tweede Toets Datastructuren 29 juni 2016, , Educ-Γ.

Tweede Toets Datastructuren 29 juni 2016, , Educ-Γ. Tweede Toets Datastructuren 29 juni 2016, 13.30 15.30, Educ-Γ. Motiveer je antwoorden kort! Zet je mobiel uit. Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe

Nadere informatie

Datastructuren en algoritmen voor CKI

Datastructuren en algoritmen voor CKI Datastructuren en algoritmen voor CKI Jeroen Bransen 1 2 oktober 2015 1 met dank aan Hans Bodlaender en Gerard Tel Priority queue Priority queue ADT insert(q, x): voeg element x toe aan de queue maximum(q):

Nadere informatie

Tweede Toets Datastructuren 28 juni 2017, , Educ-β.

Tweede Toets Datastructuren 28 juni 2017, , Educ-β. Tweede Toets Datastructuren 28 juni 2017, 13.30 15.30, Educ-β. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag interpreteert

Nadere informatie

Datastructuren en Algoritmen

Datastructuren en Algoritmen Datastructuren en Algoritmen Tentamen Vrijdag 6 november 2015 13.30-16.30 Toelichting Bij dit tentamen mag je gebruik maken van een spiekbriefje van maximaal 2 kantjes. Verder mogen er geen hulpmiddelen

Nadere informatie

Tweede Toets Datastructuren 26 juni 2019, , Educ-β.

Tweede Toets Datastructuren 26 juni 2019, , Educ-β. Tweede Toets Datastructuren 26 juni 2019, 17.00 19.00, Educ-β. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag interpreteert

Nadere informatie

Tweede Toets Datastructuren 27 juni 2018, , Olympos Hal 2.

Tweede Toets Datastructuren 27 juni 2018, , Olympos Hal 2. Tweede Toets Datastructuren 27 juni 2018, 13.30 15.30, Olympos Hal 2. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Hashing

Hoofdstuk 9. Hashing Hoofdstuk 9 Hashing Het zoeken in een verzameling van één object is in deze cursus al verschillende malen aan bod gekomen. In hoofdstuk 2 werd uitgelegd hoe men een object kan zoeken in een array die veel

Nadere informatie

29 november 2012 Hashing. Een tijd-ruimte afweging Hashfuncties

29 november 2012 Hashing. Een tijd-ruimte afweging Hashfuncties Hashing Ferd van Odenhoven Fontys Hogeschool voor Techniek en Logistiek Venlo Software Engineering 29 november 2012 ODE/FHTBM Hashing 29 november 2012 1/30 Hashing Een typisch gebruik van de implementatie

Nadere informatie

Hutscodering. De techniek: illustratie. een tabel met 7 plaatsen, genummerd van 0 tot en met 6.

Hutscodering. De techniek: illustratie. een tabel met 7 plaatsen, genummerd van 0 tot en met 6. Hutscodering die leeg kunnen zijn, tabel T: abstract stockage middel met plaatsen elementen vd. vorm (K, I) K is de sleutel (of key) en I bijhorende informatie creatie van een lege tabel; een nieuw element

Nadere informatie

Opgaven Abstracte Datastructuren Datastructuren, Werkgroep, 31 mei 2017.

Opgaven Abstracte Datastructuren Datastructuren, Werkgroep, 31 mei 2017. Opgaven Abstracte Datastructuren Datastructuren, Werkgroep, 31 mei 2017. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes

Nadere informatie

Derde college complexiteit. 7 februari Zoeken

Derde college complexiteit. 7 februari Zoeken College 3 Derde college complexiteit 7 februari 2017 Recurrente Betrekkingen Zoeken 1 Recurrente betrekkingen -1- Rij van Fibonacci: 0,1,1,2,3,5,8,13,21,... Vanaf het derde element: som van de voorgaande

Nadere informatie

Eerste Toets Datastructuren 22 mei 2019, , Educ-β en Megaron.

Eerste Toets Datastructuren 22 mei 2019, , Educ-β en Megaron. Eerste Toets Datastructuren 22 mei 209, 3.30 5.30, Educ-β en Megaron. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag

Nadere informatie

Opgaven Analyse van Algoritmen 10 mei 2019, Datastructuren, Werkgroep.

Opgaven Analyse van Algoritmen 10 mei 2019, Datastructuren, Werkgroep. Opgaven Analyse van Algoritmen 10 mei 019, Datastructuren, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot

Nadere informatie

Uitwerking tentamen Analyse van Algoritmen, 29 januari

Uitwerking tentamen Analyse van Algoritmen, 29 januari Uitwerking tentamen Analyse van Algoritmen, 29 januari 2007. (a) De buitenste for-lus kent N = 5 iteraties. Na iedere iteratie ziet de rij getallen er als volgt uit: i rij na i e iteratie 2 5 4 6 2 2 4

Nadere informatie

O(1) ZOEKMETHODEN: HASH TECHNIEKEN. Dr. D.P. Huijsmans 24 okt 2012 Universiteit Leiden LIACS

O(1) ZOEKMETHODEN: HASH TECHNIEKEN. Dr. D.P. Huijsmans 24 okt 2012 Universiteit Leiden LIACS O(1) ZOEKMETHODEN: HASH TECHNIEKEN 1 Dr. D.P. Huijsmans 24 okt 2012 Universiteit Leiden LIACS SNEL ZOEKEN IN ONGESORTEERDE DATA Vroege computer toepassingen waren vaak gebaseerd op grote gesorteerde bestanden;

Nadere informatie

Examen Datastructuren en Algoritmen II

Examen Datastructuren en Algoritmen II Tweede bachelor Informatica Academiejaar 2012 2013, tweede zittijd Examen Datastructuren en Algoritmen II Naam :.............................................................................. Lees de hele

Nadere informatie

Vierde college complexiteit. 14 februari Beslissingsbomen

Vierde college complexiteit. 14 februari Beslissingsbomen College 4 Vierde college complexiteit 14 februari 2017 Restant zoeken Beslissingsbomen 1 Binair zoeken Links := 1; Rechts := n; while Links Rechts do Midden := Links + Rechts 2 ; if X = A[Midden] then

Nadere informatie

Vierde college algoritmiek. 23/24 februari Complexiteit en Brute Force

Vierde college algoritmiek. 23/24 februari Complexiteit en Brute Force Algoritmiek 2017/Complexiteit Vierde college algoritmiek 23/24 februari 2017 Complexiteit en Brute Force 1 Algoritmiek 2017/Complexiteit Tijdcomplexiteit Complexiteit (= tijdcomplexiteit) van een algoritme:

Nadere informatie

O(1) ZOEKMETHODEN: HASH TECHNIEKEN. Dr. D.P. Huijsmans College 7 16 okt 2013 Universiteit Leiden LIACS

O(1) ZOEKMETHODEN: HASH TECHNIEKEN. Dr. D.P. Huijsmans College 7 16 okt 2013 Universiteit Leiden LIACS O(1) ZOEKMETHODEN: HASH TECHNIEKEN 1 Dr. D.P. Huijsmans College 7 16 okt 2013 Universiteit Leiden LIACS SNEL ZOEKEN IN ONGESORTEERDE DATA Vroege computer toepassingen waren vaak gebaseerd op grote gesorteerde

Nadere informatie

Eerste Toets Datastructuren 11 juli 2018, , Educ-α.

Eerste Toets Datastructuren 11 juli 2018, , Educ-α. Eerste Toets Datastructuren 11 juli 2018, 13.30 15.30, Educ-α. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag interpreteert

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord November 28, 2016 Stof week 3 nogmaals Zelle hoofdstuk 8 en recursie Brookshear hoofdstuk 5: Algoritmes Datastructuren: tuples Een geheel andere manier om te

Nadere informatie

Opgaven Zoekbomen Datastructuren, 20 juni 2018, Werkgroep.

Opgaven Zoekbomen Datastructuren, 20 juni 2018, Werkgroep. Opgaven Zoekbomen Datastructuren, 20 juni 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

Opgaven QuickSort 3 mei 2019, Werkgroep, Datastructuren.

Opgaven QuickSort 3 mei 2019, Werkgroep, Datastructuren. Opgaven QuickSort 3 mei 2019, Werkgroep, Datastructuren. Als je klaar bent, maak dan de opgaven van vorige keer af. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven. 1. Doe QuickSort: Voer QuickSort

Nadere informatie

Examen Datastructuren en Algoritmen II

Examen Datastructuren en Algoritmen II Tweede bachelor Informatica Academiejaar 2016 2017, eerste zittijd Examen Datastructuren en Algoritmen II Naam :.............................................................................. Lees de hele

Nadere informatie

Vierde college complexiteit. 16 februari Beslissingsbomen en selectie

Vierde college complexiteit. 16 februari Beslissingsbomen en selectie Complexiteit 2016/04 College 4 Vierde college complexiteit 16 februari 2016 Beslissingsbomen en selectie 1 Complexiteit 2016/04 Zoeken: samengevat Ongeordend lineair zoeken: Θ(n) sleutelvergelijkingen

Nadere informatie

Inleiding Programmeren 2

Inleiding Programmeren 2 Inleiding Programmeren 2 Gertjan van Noord November 26, 2018 Stof week 3 nogmaals Zelle hoofdstuk 8 en recursie Brookshear hoofdstuk 5: Algoritmes Datastructuren: tuples Een geheel andere manier om te

Nadere informatie

Programmeermethoden NA. Week 6: Lijsten

Programmeermethoden NA. Week 6: Lijsten Programmeermethoden NA Week 6: Lijsten Kristian Rietveld http://liacs.leidenuniv.nl/~rietveldkfd/courses/prna2016/ Getal opbouwen Stel je leest losse karakters (waaronder cijfers) en je moet daar een getal

Nadere informatie

Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, juni 2017

Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, juni 2017 Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, juni 017 Opgave 1. a. Een pad van de wortel naar een blad stelt de serie achtereenvolgende arrayvergelijkingen voor die het algoritme doet op zekere invoer.

Nadere informatie

Vierde college complexiteit. 26 februari Beslissingsbomen en selectie Toernooimethode Adversary argument

Vierde college complexiteit. 26 februari Beslissingsbomen en selectie Toernooimethode Adversary argument Complexiteit 2019/04 College 4 Vierde college complexiteit 26 februari 2019 Beslissingsbomen en selectie Toernooimethode Adversary argument 1 Complexiteit 2019/04 Zoeken: samengevat Ongeordend lineair

Nadere informatie

Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, mei 2007

Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, mei 2007 Uitgebreide uitwerking Tentamen Complexiteit, mei 007 Opgave. a. Een beslissingsboom beschrijft de werking van het betreffende algoritme (gebaseerd op arrayvergelijkingen) op elke mogelijke invoer. In

Nadere informatie

Tweede Huiswerk Security 26 of 28 oktober, 11.00, Nabespreken op Werkcollege.

Tweede Huiswerk Security 26 of 28 oktober, 11.00, Nabespreken op Werkcollege. Tweede Huiswerk Security 26 of 28 oktober, 11.00, Nabespreken op Werkcollege. Kijk het huiswerk van je collega s na en schrijf de namen van de nakijkers linksboven en het totaalcijfer rechts onder de namen

Nadere informatie

Programmeermethoden NA

Programmeermethoden NA Programmeermethoden NA Week 6: Lijsten Kristian Rietveld http://liacs.leidenuniv.nl/~rietveldkfd/courses/prna/ Bij ons leer je de wereld kennen 1 Getal opbouwen Stel je leest losse karakters (waaronder

Nadere informatie

Divide & Conquer: Verdeel en Heers vervolg. Algoritmiek

Divide & Conquer: Verdeel en Heers vervolg. Algoritmiek Divide & Conquer: Verdeel en Heers vervolg Algoritmiek Algoritmische technieken Vorige keer: Divide and conquer techniek Aantal toepassingen van de techniek Analyse met Master theorem en substitutie Vandaag:

Nadere informatie

Datastructuren Uitwerking jan

Datastructuren Uitwerking jan Datastructuren Uitwerking jan 2015 1 1a. Een abstracte datastructuur is een beschrijving van een datastructuur, met de specificatie van wat er opgeslagen wordt (de data en hun structuur) en welke operaties

Nadere informatie

Examen Algoritmen en Datastructuren III

Examen Algoritmen en Datastructuren III Derde bachelor Informatica Academiejaar 2008 2009, eerste zittijd Examen Algoritmen en Datastructuren III Naam :.............................................................................. Stellingen

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni 2011

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni 2011 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2010-2011 21 juni 2011 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief

Nadere informatie

Opgaven Lineair Sorteren Datastructuren, 15 mei 2019, Werkgroep.

Opgaven Lineair Sorteren Datastructuren, 15 mei 2019, Werkgroep. Opgaven Lineair Sorteren Datastructuren, 15 mei 2019, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht

Nadere informatie

extra oefening algoritmiek - antwoorden

extra oefening algoritmiek - antwoorden extra oefening algoritmiek - antwoorden opgave "Formule 1" Maak een programma dat de gebruiker drie getal A, B en C in laat voeren. De gebruiker zorgt ervoor dat er positieve gehele getallen worden ingevoerd.

Nadere informatie

Programmeren in C++ Efficiënte zoekfunctie in een boek

Programmeren in C++ Efficiënte zoekfunctie in een boek Examen Software Ontwikkeling I 2e Bachelor Informatica Faculteit Wetenschappen Academiejaar 2010-2011 21 januari, 2011 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief de hints/opmerkingen)!

Nadere informatie

Opgaven Eigenschappen van Getallen Security, 2018, Werkgroep.

Opgaven Eigenschappen van Getallen Security, 2018, Werkgroep. Opgaven Eigenschappen van Getallen Security, 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht

Nadere informatie

Opgaven Registers Concurrency, 29 nov 2018, Werkgroep.

Opgaven Registers Concurrency, 29 nov 2018, Werkgroep. Opgaven Registers Concurrency, 29 nov 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven. 1. Safe Integer: Van een

Nadere informatie

Vierde college algoritmiek. 1 maart Toestand-actie-ruimte Brute Force

Vierde college algoritmiek. 1 maart Toestand-actie-ruimte Brute Force Algoritmiek 2019/Toestand-actie-ruimte Vierde college algoritmiek 1 maart 2019 Toestand-actie-ruimte Brute Force 1 Algoritmiek 2019/Toestand-actie-ruimte Torens van Hanoi Voorbeeld 3: Torens van Hanoi

Nadere informatie

Opgaven Fibonacci-getallen Datastructuren, 23 juni 2017, Werkgroep.

Opgaven Fibonacci-getallen Datastructuren, 23 juni 2017, Werkgroep. Opgaven Fibonacci-getallen Datastructuren, 3 juni 017, Werkgroep Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht

Nadere informatie

Zevende college complexiteit. 7 maart Mergesort, Ondergrens sorteren (Quicksort)

Zevende college complexiteit. 7 maart Mergesort, Ondergrens sorteren (Quicksort) College 7 Zevende college complexiteit 7 maart 2017 Mergesort, Ondergrens sorteren (Quicksort) 1 Inversies Definitie: een inversie van de permutatie A[1],A[2],...,A[n] is een paar (A[i],A[j]) waarvoor

Nadere informatie

Opgaven Binair Zoeken en Invarianten Datastructuren, 4 mei 2016, Werkgroep.

Opgaven Binair Zoeken en Invarianten Datastructuren, 4 mei 2016, Werkgroep. Opgaven Binair Zoeken en Invarianten Datastructuren, 4 mei 2016, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal

Nadere informatie

Programmeren A. Genetisch Programma voor het Partitie Probleem. begeleiding:

Programmeren A. Genetisch Programma voor het Partitie Probleem. begeleiding: Programmeren A Genetisch Programma voor het Partitie Probleem begeleiding: Inleiding Het Partitie Probleem luidt als volgt: Gegeven een verzameling van n positieve integers, vindt twee disjuncte deelverzamelingen

Nadere informatie

Opgaven Sommaties Datastructuren, 8 mei 2019, Werkgroep.

Opgaven Sommaties Datastructuren, 8 mei 2019, Werkgroep. Opgaven Sommaties Datastructuren, 8 mei 019, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

Opgaven Binair Zoeken en Invarianten Datastructuren, 28 april 2017, Werkgroep.

Opgaven Binair Zoeken en Invarianten Datastructuren, 28 april 2017, Werkgroep. Opgaven Binair Zoeken en Invarianten Datastructuren, 28 april 2017, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal

Nadere informatie

Opgaven Stacks, Lijsten, Queues Datastructuren, Werkgroep, 2 juni 2017.

Opgaven Stacks, Lijsten, Queues Datastructuren, Werkgroep, 2 juni 2017. Opgaven Stacks, Lijsten, Queues Datastructuren, Werkgroep, 2 juni 2017. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes

Nadere informatie

Zoek- en sorteeralgoritmen en hashing

Zoek- en sorteeralgoritmen en hashing Zoek- en sorteeralgoritmen en hashing Femke Berendsen (3689301) en Merel van Schieveen (3510190) 9 april 2013 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Zoek- en sorteeralgoritmen 3 2.1 Grote O notatie..........................

Nadere informatie

Vijfde college complexiteit. 21 februari Selectie Toernooimethode Adversary argument

Vijfde college complexiteit. 21 februari Selectie Toernooimethode Adversary argument Complexiteit 2017/05 College 5 Vijfde college complexiteit 21 februari 2017 Selectie Toernooimethode Adversary argument 1 Complexiteit 2017/05 Opgave 28 Gegeven twee oplopend gesorteerde even lange rijen

Nadere informatie

Tweede Toets Security 9 november 2016, , Educ-α.

Tweede Toets Security 9 november 2016, , Educ-α. Tweede Toets Security 9 november 2016, 8.30 10.30, Educ-α. Motiveer je antwoorden kort! Zet je mobiel uit. Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je

Nadere informatie

Opgaven Zoekbomen Datastructuren, 15 juni 2016, Werkgroep.

Opgaven Zoekbomen Datastructuren, 15 juni 2016, Werkgroep. Opgaven Zoekbomen Datastructuren, 15 juni 2016, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

Indexen.

Indexen. Indexen joost.vennekens@kuleuven.be Probleem Snel gegevens terugvinden Gegevens moeten netjes geordend zijn Manier waarop hangt af van gebruik Sequentieel Gesorteerde gegevens, die in volgorde overlopen

Nadere informatie

Amorized Analysis en Union-Find Algoritmiek

Amorized Analysis en Union-Find Algoritmiek Amorized Analysis en Union-Find Vandaag Amortized analysis Technieken voor tijdsanalyse van algoritmen Union-find datastructuur Datastructuur voor operaties op disjuncte verzamelingen Verschillende oplossingen

Nadere informatie

Examen Algoritmen en Datastructuren III

Examen Algoritmen en Datastructuren III Derde bachelor Informatica Academiejaar 2006 2007, tweede zittijd Examen Algoritmen en Datastructuren III Naam :.............................................................................. 1. (2 pt)

Nadere informatie

Examen Datastructuren en Algoritmen II

Examen Datastructuren en Algoritmen II Tweede bachelor Informatica Academiejaar 2009 2010, eerste zittijd Examen Datastructuren en Algoritmen II Naam :.............................................................................. Lees de hele

Nadere informatie

Eerste Huiswerk Algoritmiek 18 februari 2015, uitwisselen, WerkCollege.

Eerste Huiswerk Algoritmiek 18 februari 2015, uitwisselen, WerkCollege. Eerste Huiswerk Algoritmiek 18 februari 2015, uitwisselen, WerkCollege. Kijk een huiswerkset na met een team van twee, voorzie de uitwerking van commentaar en becijfering, en neem de nagekeken set mee

Nadere informatie

Zevende college complexiteit. 17 maart Ondergrens sorteren, Quicksort

Zevende college complexiteit. 17 maart Ondergrens sorteren, Quicksort College 7 Zevende college complexiteit 17 maart 2008 Ondergrens sorteren, Quicksort 1 Sorteren We bekijken sorteeralgoritmen gebaseerd op het doen van vergelijkingen van de vorm A[i] < A[j]. Aannames:

Nadere informatie

String Matching. Algoritmiek

String Matching. Algoritmiek String Matching Algoritmiek String Matching Gegeven string (haystack): aabaabbabaaba zoek patroon abba (needle) 4 algoritmen: Naïef Rabin-Karp Eindige Automaat Knuth-Morris-Pratt 2 String Matching (formeel)

Nadere informatie

String Matching. Algoritmiek

String Matching. Algoritmiek String Matching Algoritmiek String Matching Gegeven string (haystack): aabaabbabaaba zoek patroon abba (needle) 4 algoritmen: Naïef Rabin-Karp Eindige Automaat Knuth-Morris-Pratt 2 String Matching (formeel)

Nadere informatie

public boolean equaldates() post: returns true iff there if the list contains at least two BirthDay objects with the same daynumber

public boolean equaldates() post: returns true iff there if the list contains at least two BirthDay objects with the same daynumber Tentamen TI1310 Datastructuren en Algoritmen, 15 april 2011, 9.00-12.00 TU Delft, Faculteit EWI, Basiseenheid Software Engineering Bij het tentamen mag alleen de boeken van Goodrich en Tamassia worden

Nadere informatie

Tweede college complexiteit. 12 februari Wiskundige achtergrond

Tweede college complexiteit. 12 februari Wiskundige achtergrond College 2 Tweede college complexiteit 12 februari 2019 Wiskundige achtergrond 1 Agenda vanmiddag Floor, Ceiling Rekenregels logaritmen Tellen Formele definitie O, Ω, Θ met voorbeelden Stellingen over faculteiten

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2009-2010 16 juni, 2010 **BELANGRIJK** 1. Schrijf je naam onderaan op elk blad. 2.

Nadere informatie

Opgaven Heaps Datastructuren, 8 juni 2018, Werkgroep.

Opgaven Heaps Datastructuren, 8 juni 2018, Werkgroep. Opgaven Heaps Datastructuren, 8 juni 2018, Werkgroep. Gebruik deze opgaven, naast die uit het boek, om de stof te oefenen op het werkcollege. Cijfer: Op een toets krijg je meestal zes tot acht opgaven.

Nadere informatie

Achtste college algoritmiek. 12 april Verdeel en Heers. Dynamisch Programmeren

Achtste college algoritmiek. 12 april Verdeel en Heers. Dynamisch Programmeren Achtste college algoritmiek 12 april 2019 Verdeel en Heers Dynamisch Programmeren 1 Uit college 7: Partitie Partitie Partitie(A[l r]) :: // partitioneert een (sub)array, met A[l] als spil (pivot) p :=

Nadere informatie

Recursion. Introductie 37. Leerkern 37. Terugkoppeling 40. Uitwerking van de opgaven 40

Recursion. Introductie 37. Leerkern 37. Terugkoppeling 40. Uitwerking van de opgaven 40 Recursion Introductie 37 Leerkern 37 5.1 Foundations of recursion 37 5.2 Recursive analysis 37 5.3 Applications of recursion 38 Terugkoppeling 40 Uitwerking van de opgaven 40 Hoofdstuk 5 Recursion I N

Nadere informatie

Examen Datastructuren en Algoritmen II

Examen Datastructuren en Algoritmen II Tweede bachelor Informatica Academiejaar 2012 2013, eerste zittijd Examen Datastructuren en Algoritmen II Naam :.............................................................................. Lees de hele

Nadere informatie

Elfde college algoritmiek. 18 mei Algoritme van Dijkstra, Heap, Heapify & Heapsort

Elfde college algoritmiek. 18 mei Algoritme van Dijkstra, Heap, Heapify & Heapsort Algoritmiek 018/Algoritme van Dijkstra Elfde college algoritmiek 18 mei 018 Algoritme van Dijkstra, Heap, Heapify & Heapsort 1 Algoritmiek 018/Algoritme van Dijkstra Uit college 10: Voorb. -1- A B C D

Nadere informatie

Derde college algoritmiek. 22 februari Complexiteit Toestand-actie-ruimte

Derde college algoritmiek. 22 februari Complexiteit Toestand-actie-ruimte Algoritmiek 2019/Complexiteit Derde college algoritmiek 22 februari 2019 Complexiteit Toestand-actie-ruimte 1 Algoritmiek 2019/Complexiteit Opgave 1 bomenpracticum Niet de bedoeling: globale (member-)variabele

Nadere informatie

Modelleren en Programmeren

Modelleren en Programmeren Modelleren en Programmeren Jeroen Bransen 13 december 2013 Terugblik Fibonacci public class Fibonacci { public static void main(string[] args) { // Print het vijfde Fibonaccigetal System.out.println(fib(5));

Nadere informatie

Datastructures. Opdracht 3

Datastructures. Opdracht 3 Datastructures Opdracht 3 Naam Jeffrey van der Lingen Kevin Huijzendveld Joshua Turpijn Klas IS205 Vak Datastructures Datum 06/11/2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Hashfunctie... 4 1.1 Inleiding...

Nadere informatie

Datastructuren en algoritmen voor CKI

Datastructuren en algoritmen voor CKI Datastructuren en algoritmen voor CKI Jeroen Bransen 1 11 september 2015 1 met dank aan Hans Bodlaender en Gerard Tel Heaps en heapsort Heap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 16 14 10 8 7 9 3 2 4 1 16 14 10 8 7 9 3

Nadere informatie

Sorteren, groeperen en totaliseren

Sorteren, groeperen en totaliseren 6 Sorteren, groeperen en totaliseren 6.1 Inleiding Een rapport maken begint met het selecteren van de tabellen en het plaatsen van de velden die u in uw rapport wilt afdrukken. Vervolgens sorteert, groepeert

Nadere informatie

Zevende college Algoritmiek. 6 april Verdeel en Heers

Zevende college Algoritmiek. 6 april Verdeel en Heers Zevende college Algoritmiek 6 april 2018 Verdeel en Heers 1 Algoritmiek 2018/Backtracking Programmeeropdracht 2 Puzzel 2: D O N A L D G E R A L D + R O B E R T Elke letter stelt een cijfer voor (0,1,...,9)

Nadere informatie

ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5

ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5 ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5 opgave 1. a. Brute force algoritme, direct afgeleid uit de observatie: loop v.l.n.r. door de tekst; als je een A tegenkomt op plek i (0 i < n 1), loop dan van daaruit

Nadere informatie

Tweede Toets Security Woensdag 8 november 2017, , Educ-α.

Tweede Toets Security Woensdag 8 november 2017, , Educ-α. Tweede Toets Security Woensdag 8 november 2017, 8.30 10.30, Educ-α. Motiveer je antwoorden kort! Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op hoe je de vraag

Nadere informatie

Gegevens invullen in HOOFDLETTERS en LEESBAAR, aub. Belgische Olympiades in de Informatica (duur : maximum 1u15 )

Gegevens invullen in HOOFDLETTERS en LEESBAAR, aub. Belgische Olympiades in de Informatica (duur : maximum 1u15 ) OI 2010 Finale 12 Mei 2010 Gegevens invullen in HOOFDLETTERS en LEESBAAR, aub VOORNAAM :....................................................... NAAM :..............................................................

Nadere informatie

ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5

ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5 1 ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5 opgave 1. a. Brute force algoritme, direct afgeleid uit de observatie: loop v.l.n.r. door de tekst; als je een A tegenkomt op plek i (0 i < n 1), loop dan van daaruit

Nadere informatie

ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5

ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5 ALGORITMIEK: antwoorden werkcollege 5 opgave 1. a. Brute force algoritme, direct afgeleid uit de observatie: loop v.l.n.r. door de tekst; als je een A tegenkomt op plek i (0 i < n 1), loop dan van daaruit

Nadere informatie

Achtste college algoritmiek. 8 april Dynamisch Programmeren

Achtste college algoritmiek. 8 april Dynamisch Programmeren Achtste college algoritmiek 8 april 2016 Dynamisch Programmeren 1 Werkcollege-opgave Dutch Flag Problem Gegeven een array gevuld met R, W, en B. Reorganiseer dit array zo dat van links naar rechts eerst

Nadere informatie

Examen Datastructuren en Algoritmen II

Examen Datastructuren en Algoritmen II Tweede bachelor Informatica Academiejaar 2014 2015, eerste zittijd Examen Datastructuren en Algoritmen II Naam :.............................................................................. Lees de hele

Nadere informatie

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2

INSTRUCT Samenvatting Praktijk Access 2010, H2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Sorteren en filteren in een tabel Sorteren kun je met de knoppen (Oplopend) en (Aflopend). Hiermee zet je records in alfabetische of numerieke volgorde. Er wordt gesorteerd op

Nadere informatie

Zevende college algoritmiek. 23/24 maart Verdeel en Heers

Zevende college algoritmiek. 23/24 maart Verdeel en Heers Zevende college algoritmiek 23/24 maart 2017 Verdeel en Heers 1 Algoritmiek 2017/Backtracking Tweede Programmeeropdracht 0 1 2 3 0 1 2 3 4 1 2 3 4 5 2 Algoritmiek 2017/Backtracking Tweede Programmeeropdracht

Nadere informatie

Small Basic Programmeren Text Console 2

Small Basic Programmeren Text Console 2 Oefening 1: Hoogste getal Je leest een reeks positieve gehele getallen in totdat je het getal 0 (nul) invoert. Daarna stopt de invoer en druk je een regel af met het hoogste getal uit de reeks. Voorbeeld:

Nadere informatie

Programmeren (1) Examen NAAM:

Programmeren (1) Examen NAAM: Schrijf al je antwoorden op deze vragenbladen (op de plaats die daarvoor is voorzien) en geef zowel klad als net af. Bij heel wat vragen moet je zelf Java-code schrijven. Hou dit kort en bondig. Je hoeft

Nadere informatie

Zevende college algoritmiek. 24 maart Verdeel en Heers

Zevende college algoritmiek. 24 maart Verdeel en Heers Zevende college algoritmiek 24 maart 2016 Verdeel en Heers 1 Verdeel en heers 1 Divide and Conquer 1. Verdeel een instantie van het probleem in twee (of meer) kleinere instanties 2. Los de kleinere instanties

Nadere informatie

Tweede deeltoets Algoritmiek 14 april 2015, , Educ-Γ.

Tweede deeltoets Algoritmiek 14 april 2015, , Educ-Γ. Tweede deeltoets Algoritmiek 14 april 2015, 17.00 19.00, Educ-Γ. Motiveer je antwoorden kort. Stel geen vragen over de toets, maar vermeld bij twijfel hoe je de vraag interpreteert. Maak vraag 1 en 2 op

Nadere informatie

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010

Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar juni, 2010 Examen Programmeren 2e Bachelor Elektrotechniek en Computerwetenschappen Faculteit Ingenieurswetenschappen Academiejaar 2009-2010 16 juni, 2010 **BELANGRIJK** 1. Lees eerst de volledige opgave (inclusief

Nadere informatie

Uitwerkingen Sum of Us

Uitwerkingen Sum of Us Instant Insanity Uitwerkingen Sum of Us Opgave A: - Opgave B: Voor elk van de vier kubussen kun je een graaf maken die correspondeert met de desbetreffende kubus. Elk van deze grafen bevat drie lijnen.

Nadere informatie

recursie Hoofdstuk 5 Studeeraanwijzingen De studielast van deze leereenheid bedraagt circa 6 uur. Terminologie

recursie Hoofdstuk 5 Studeeraanwijzingen De studielast van deze leereenheid bedraagt circa 6 uur. Terminologie Hoofdstuk 5 Recursion I N T R O D U C T I E Veel methoden die we op een datastructuur aan kunnen roepen, zullen op een recursieve wijze geïmplementeerd worden. Recursie is een techniek waarbij een vraagstuk

Nadere informatie

Ieder tweetal heeft nodig: Een kopie van de slagschipspelletjes: 1. 1A, 1B voor spel A, 2B voor spel A, 3B voor spel 3

Ieder tweetal heeft nodig: Een kopie van de slagschipspelletjes: 1. 1A, 1B voor spel A, 2B voor spel A, 3B voor spel 3 Activiteit 6 Slagschepen Zoekalgoritme Samenvatting Computers zijn vaak nodig om informatie te vinden in grote hoeveelheden data. Ze moeten een snelle en efficiënte manier ontwikkelen om dit te doen. Deze

Nadere informatie

Oefening 4.3. Zoek een positief natuurlijk getal zodanig dat de helft een kwadraat is, een derde is een derdemacht en een vijfde is een vijfdemacht.

Oefening 4.3. Zoek een positief natuurlijk getal zodanig dat de helft een kwadraat is, een derde is een derdemacht en een vijfde is een vijfdemacht. 4 Modulair rekenen Oefening 4.1. Merk op dat 2 5 9 2 = 2592. Bestaat er een ander getal van de vorm 25ab dat gelijk is aan 2 5 a b? (Met 25ab bedoelen we een getal waarvan a het cijfer voor de tientallen

Nadere informatie

Derde college algoritmiek. 23 februari Complexiteit Toestand-actie-ruimte

Derde college algoritmiek. 23 februari Complexiteit Toestand-actie-ruimte Algoritmiek 2018/Complexiteit Derde college algoritmiek 2 februari 2018 Complexiteit Toestand-actie-ruimte 1 Algoritmiek 2018/Complexiteit Tijdcomplexiteit Complexiteit (= tijdcomplexiteit) van een algoritme:

Nadere informatie

Verzamelingen deel 3. Derde college

Verzamelingen deel 3. Derde college 1 Verzamelingen deel 3 Derde college rekenregels Een bewerking op A heet commutatief als voor alle x en y in A geldt dat x y = y x. Een bewerking op A heet associatief als voor alle x, y en z in A geldt

Nadere informatie

Datastructuren. Analyse van algoritmen. José Lagerberg. FNWI, UvA. José Lagerberg (FNWI, UvA) Datastructuren 1 / 46

Datastructuren. Analyse van algoritmen. José Lagerberg. FNWI, UvA. José Lagerberg (FNWI, UvA) Datastructuren 1 / 46 Datastructuren Analyse van algoritmen José Lagerberg FNWI, UvA José Lagerberg (FNWI, UvA) Datastructuren 1 / 46 Datastructuren en Algoritmen Datastructuren, 6 ECTS eerstejaars Bachelor INF Datastructuren,

Nadere informatie

Zesde college complexiteit. 19 maart Mergesort, Ondergrens sorteren Quicksort, Shellsort

Zesde college complexiteit. 19 maart Mergesort, Ondergrens sorteren Quicksort, Shellsort College 6 Zesde college complexiteit 19 maart 2019 Mergesort, Ondergrens sorteren Quicksort, Shellsort 1 Vorige keer Voor sorteeralgoritmen gebaseerd op arrayvergelijkingen, waarbij per arrayvergelijking

Nadere informatie

Tweede Deeltoets Security 3 juli 2015, 8.30 10.30, Educatorium-Γ.

Tweede Deeltoets Security 3 juli 2015, 8.30 10.30, Educatorium-Γ. Tweede Deeltoets Security 3 juli 2015, 8.30 10.30, Educatorium-Γ. Motiveer je antwoorden kort! Zet je mobiel uit. Stel geen vragen over deze toets; als je een vraag niet duidelijk vindt, schrijf dan op

Nadere informatie

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12

1 Delers 1. 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 Katern 2 Getaltheorie Inhoudsopgave 1 Delers 1 2 Deelbaarheid door 2, 3, 5, 9 en 11 6 3 Grootste gemene deler en kleinste gemene veelvoud 12 1 Delers In Katern 1 heb je geleerd wat een deler van een getal

Nadere informatie

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten.

Elke groep van 3 leerlingen heeft een 9 setje speelkaarten nodig: 2 t/m 10, bijvoorbeeld alle schoppen, of alle harten kaarten. Versie 16 januari 2017 Sorteren unplugged Sorteren gebeurt heel veel. De namen van alle leerlingen in de klas staan vaak op alfabetische volgorde. De wedstrijden van een volleybal team staan op volgorde

Nadere informatie