Os X 10.9 Mavericks gratis in de Mac App Store

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Os X 10.9 Mavericks gratis in de Mac App Store"

Transcriptie

1 Appeltje-i, West-Vlaame Apple-Macgebruikersgroep Marke Kortrijk Sessie 14 november 2013 Documentatie bijeengeschraapt door Roland Vansteelandt Vooraf Maverick of Mavericks kan verwijzen naar: Maverick (naam), voor- of achternaam; Maverick (televisieserie), een Amerikaanse televisieserie van 1957 tot 1962; Maverick (film), een film gebaseerd op de serie; AGM-65 Maverick, een Amerikaanse lucht-grondraket; In de Engelse spreektaal verwijst Maverick naar een onafhankelijk denkend persoon met de ondertoon van buitenbeentje, een non-conformist; Maverick (achtbaan), een gelanceerde achtbaan in attractiepark Cedar Point; Maverick Records, platenlabel, opgericht door Madonna; Mavericks (locatie), een beroemde surflocatie; The Mavericks, een Amerikaanse neotraditional country-band; Een bijnaam voor OS X 10.9, vernoemd naar de surflocatie. (cfr. bureaublad) links Os X 10.9 Mavericks gratis in de Mac App Store Met OS X Mavericks gaat je Mac nog slimmer te werk. Dankzij energiebesparende technologieën haal je meer uit je batterij, en de nieuwe voorzieningen zorgen ervoor dat je Mac beter presteert en sneller reageert. Voor wie? Macs vanaf 2007 imac (Mid 2007 of nieuwer) MacBook (Laat 2008 Aluminium, of begin 2009 of nieuwer) MacBook Pro (Laat 2008 of nieuwer) Mac mini (Begin 2009 of nieuwer) Mac Pro (Begin 2008 of nieuwer) Xserve (Begin 2009) 2 GB RAM en 8 GB schijfruimte.

2 Upgraden Van Mac OS X 10.5 Leopard naar OS X Mavericks Koop de dvd met Mac OS X Snow Leopard v10.6 in de Apple Online Store en voer de installatie uit. Voer Software-update uit voor een upgrade naar de nieuwste versie van Snow Leopard (v10.6.8). Van Mac OS X 10.6 Snow Leopard naar OS X Mavericks Als u Mac OS X of hoger hebt: Als u Mac OS X of lager hebt: Voer Software-update uit voor een upgrade naar de nieuwste versie van Snow Leopard (v10.6.8). Van OS X 10.7 Lion of OS X 10.8 Mountain Lion. Updates (nov. 2013) Mail Update for Mavericks 1.0 vrijgegeven. Deze update moet problemen met Gmail en Exchange-accounts in de ingebouwde mailclient in OS X 10.9 Mavericks verhelpen. De update wordt via de Mac App Store automatisch geïnstalleerd, of kan handmatig geïnstalleerd worden door linksboven op het Apple apple-logo te klikken en te kiezen voor Software-update. De update is ongeveer 33 MB groot en bevat een nieuwe versie van de Mail-app. Enkele bedenkingen vooraf. - Gratis > dus graag meegenomen. Doch geen must voor de eenzame Mac thuis. - Van zodra meer Macs thuis en ook ios-toestellen en Apple-TV en HD-tv's en icloud ingeschakeld is, is het wel aangenaam/aangewezen om op te waarderen. - Nieuwe Finderfuncties niet baanbrekend. Ze zijn niet prominent aanwezig voor de onachtzame modale gebruiker. - Agenda en Contacten krijgen de uitgeklede ios 7design. - Safari 7.0 claimt heel wat, doch wie ervaart de snelheidswinst? - Hoe meer de Mac moet meesleuren (toeters en bellen) in het opstarten hoe langer het duurt voor je kunt werken. (Toestel upgraden met meer geheugen? nieuw toestel?) Hierna volgt een samenvatting van de nieuwigheden.

3

4 ibooks Store OS X Mavericks voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het ibooks-verhaal. De boeken die je al hebt gedownload op je ipad, iphone of ipod touch verschijnen nu ook automatisch in ibooks op je Mac. En je vindt meer dan 1,8 miljoen boeken in de ibooks Store, die je eenvoudig met een paar muisklikken kunt downloaden. Boeken lezen gaat net zo gemakkelijk als op een ios-apparaat je slaat een pagina om door te vegen, je kunt inzoomen op afbeeldingen en gemakkelijk scrollen van het begin tot het eind. icloud Wanneer je een boek koopt op je Mac, pusht icloud het automatisch naar al je iosapparaten. En als je een boek leest op je ipad en tekst markeert of notities toevoegt, vind je die allemaal terug als je verder leest op je Mac of iphone. icloud onthoudt zelfs op welke pagina je bent gebleven. Onderwijs De interactieve diagrammen, foto s en video s in ibooks-studieboeken komen tot leven met gebaren op je Multi-Touch-trackpad. Je notities en markeringen worden weergegeven in het Notities-paneel. Je kunt zoveel boeken openen als je wilt. Ideaal voor studie of onderzoek, als je twee boeken naast elkaar open wilt hebben. Kaarten Kaarten > weergave: Toon knoppenbalk altijd De hele wereld is nu te vinden op je desktop. Met het programma Kaarten gebruik je elke pixel van je beeldscherm om nieuwe bestemmingen te ontdekken, en worden de grafische mogelijkheden van je Mac optimaal benut. Dus zoomen gaat ongekend vloeiend en snel. Tekst en details worden haarscherp weergegeven. En je beschikt over indrukwekkende weergaven, zoals Flyover: een fotorealistische, interactieve 3D-ervaring waarbij je over een aantal steden kunt vliegen. Met Kaarten krijg je gemakkelijk lokale informatie over bijvoorbeeld hotels en restaurants, inclusief telefoonnummers, foto s en zelfs Yelp-recensies. Yelp (sociaal netwerk - account maken) is de beste manier om geweldige lokale bedrijven te vinden. Mensen gebruiken Yelp om van alles op te zoeken en daarover te schrijven; zoals de beste frieten in de stad tot de beste pub). De Yelp App voor ios in de App Store. ( En dankzij gedetailleerde routebeschrijvingen, actuele verkeersinformatie en suggesties voor alternatieve routes kom je altijd op tijd op je bestemming. Als je klaar bent voor vertrek, kun je je kaart naar je iphone sturen voor gesproken navigatie onderweg. In OS X Mavericks zijn kaarten ook geïntegreerd in Mail, Contacten en Agenda. Dus zodra je een adres ziet, kun je dat ook op een kaart bekijken.

5 Agenda Systeemvoorkeuren > icloud > Agenda's Agenda > voorkeuren > meldingen Agenda heeft een fraai nieuw uiterlijk en nieuwe krachtige functies gekregen. Met doorlopend scrollen gaan de weken en maanden vloeiend in elkaar over, zodat je bijvoorbeeld de laatste helft van de ene maand en de eerste helft van de volgende maand kunt bekijken. Dankzij een nieuw infovenster voor activiteiten kun je nog eenvoudiger activiteiten maken en bewerken. Agenda doet suggesties voor adressen en interessante locaties zodra je in het locatieveld begint te typen. De locatie van je activiteit wordt op een kaart weergegeven, Je reistijd wordt bereken en de weersverwachting wordt getoond. Je ziet dus meteen waar je moet zijn, hoe snel je er bent, en of je een paraplu moet meenemen. Safari Systeemvoorkeuren > icloud > Safari Safari > Voorkeuren >Tabs/Meldingen Safari > Weergave Safari in OS X Mavericks koppelt geweldige prestaties aan baanbrekende technologieën. Met innovatieve nieuwe voorzieningen keer je snel terug naar de sites die je het meest bezoekt en ontdek je interessante nieuwe sites. Via de gedeelde koppelingen in de nieuwe navigatiekolom zie je hyperlinks die zijn gepost door mensen die je volgt op Twitter en LinkedIn, zodat je snel op de hoogte bent van interessante pagina s. In de nieuwe Safari-navigatiekolom zie je je bladwijzers, leeslijst of gedeelde koppelingen naast de pagina die je bekijkt. Je kunt ook met één klik pagina s toevoegen aan je leeslijst. En met de opnieuw ontworpen Top Sites kun je je favorieten moeiteloos ordenen. Je kunt sites toevoegen vanuit je bladwijzers en de miniatuurweergaven in een andere volgorde zetten gewoon door ze te verslepen. Ook onder de motorkap zijn unieke ontwikkelingen te vinden. Dankzij de nieuwe Nitro Tiered JIT- en Fast Start-technologie in Safari reageren de webpagina s die je bezoekt nog sneller op alles wat je doet. Internetten vraagt vaak veel van je batterij, maar met de nieuwe energiebesparende technologieën verspil je geen energie aan webpagina s op de achtergrond of plugins die je niet wilt zien. Safari in OS X Mavericks is de beste manier om het web te verkennen.

6 icloud Keychain (icloud sleutelhanger) Helpfunctie: sleutelhanger Systeemvoorkeuren > icloud > sleutelhanger Sleutelhanger is in Mavericks geen app meer in de map hulpprogramma's. Het is soms een hele uitdaging om je wachtwoorden te onthouden. Maar icloud Keychain (sleutelhanger) neemt die taak nu van je over. Gebruikersnamen en wachtwoorden van websites worden bewaard op de apparaten waarvoor je dat hebt ingesteld, en ze worden beveiligd met krachtige AES 256-bits codering. Bovendien worden ze op elk apparaat bijgewerkt en automatisch ingevuld waar en wanneer jij dat wilt. Je wachtwoorden worden alleen bewaard op je Mac en de apparaten waarvoor je dat zelf instelt. De nieuwe wachtwoordgenerator stelt unieke en moeilijk te raden wachtwoorden voor je online-accounts voor. icloud Keychain is ook geschikt voor creditcardgegevens, dus online iets betalen is voortaan een fluitje van een cent. Nieuwe wachtwoorden bedenken was nog nooit zo eenvoudig. Je hoeft er namelijk niets voor te doen. Dat wachtwoord wordt meteen bewaard in je icloud Keychain. Het wordt automatisch ingevuld, dus je hoeft het niet te onthouden of handmatig op te geven. Meer beeldschermen Systeemvoorkeuren > Beeldschermen OS X Mavericks maakt optimaal gebruik van elk beeldscherm dat op je Mac is aangesloten, zodat jij nog flexibeler aan de slag kunt. Er is geen primair en secundair beeldscherm meer: elk scherm heeft nu zijn eigen menubalk, en het Dock is altijd te vinden op het scherm waarop je aan het werk bent. Je kunt op elk beeldscherm meerdere programmavensters geopend hebben. Of op elk scherm een programma schermvullend maken. Je kunt zelfs een bureaublad op het ene scherm hebben en een schermvullend programma op het andere. Met Mission Control krijg je een volledig overzicht van het geheel en kun je gemakkelijk iets naar een andere positie verslepen. Je kunt het zelfs dwars door de kamer verslepen, want met AirPlay en Apple TV kun je je HD-tv draadloos omtoveren tot een volledig functioneel beeldscherm. Dus terwijl je je tv gebruikt om een presentatie te geven of een videolezing te streamen, kun je notities maken op je Mac of een chat beginnen via Berichten. Meldingen Helpfunctie: meldingen (Berichtencentrum) Systeemvoorkeuren > Berichtgeving Google Mail, Evernote, geven meldingen vanuit eigen programma; Growl is een plug-in die dat ook kan voor veel apps. Met Meldingen ben je meteen van alles op de hoogte en je kunt direct actie

7 ondernemen, zonder het programma te verlaten waarin je bezig bent. In OS X Mavericks kun je reageren op je meldingen: je kunt een bericht beantwoorden, een FaceTime-videogesprek aannemen of een verwijderen, direct vanuit een melding (interactief). Bovendien kun je je aanmelden bij je favoriete websites voor updates van websites, zodat je direct op de hoogte bent van bijvoorbeeld het laatste nieuws, sportuitslagen of veilingen ook als Safari niet actief is. En als je even weg bent geweest, vind je een overzicht van alle gemiste meldingen zodra je weer achter je Mac zit. Finder tabbladen Helpfunctie: tabbladen Finder > voorkeuren > Algemeen > open mappen in tabbladen, niet in vensters. Met Finder-tabbladen kun je je bureaublad overzichtelijk houden door meerdere Finder-vensters te combineren. Je kunt een tabblad voor je documenten, voor AirDrop en voor Terug naar mijn Mac geopend hebben in één enkel Finder-venster. En je kunt eenvoudig tussen alle tabbladen schakelen, de weergave aanpassen en de volgorde veranderen. Een bestand van het ene naar het andere tabblad verplaatsen is een kwestie van slepen en neerzetten. Ook kun je een Finder-venster schermvullend maken om zo moeiteloos bestanden te verplaatsen. Findervensters in tabbladen openen: open findervenster - ga naar menubalk > weergave > toon tabbladbalk /verberg tabbladbalk Findervensters samenvoegen in tabbladen: Open findervensters - ga naar menubalk > venster > voeg alle vensters samen (ook ander tabbladfuncties). Tags (kleuren en naamlabels) Helpfunctie: tags Finder > Voorkeuren > Tags Tags zijn een nieuwe en krachtige manier om bestanden te ordenen en terug te vinden ook documenten die in icloud worden bewaard. Je markeert de bestanden die je samen wilt houden simpelweg met een tag, zoals Belangrijk. Als je die bestanden vervolgens terug wilt vinden, klik je gewoon op Belangrijk in de Finder-navigatiekolom of typ je de naam van de tag in het zoekveld. Je kunt een bestand een tag geven, maar als je het aan meerdere projecten wilt toewijzen kun je ook extra tags toevoegen. In een Findervenster Toon knoppenbalk > weergave> toon knoppenbalk > pas knoppenbalk aan.

HCC Apple IG. Locatie Utrecht Midden! 6 januari 2014

HCC Apple IG. Locatie Utrecht Midden! 6 januari 2014 HCC Apple IG Locatie Utrecht Midden! 6 januari 2014!1 Een introductie HCC, de vereniging met 75000 leden Groeperingen Op basis van regio (voorbeeld van een regio is deze regio Utrecht) Op basis van interesse

Nadere informatie

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud.

Wie slechts één Mac heeft en geen andere OSX- of ios-apparaten kan slechts gebruik maken van de diensten op de webapplicatie icloud. Appeltje-i, West-Vlaamse Apple-Macgebruikersgroep, Marke Kortrijk. 8 november 2012 Sessie icloud - Roland Vansteelandt Tekst samengeraapt op de webstekken van Apple. Hier en daar wat aangepast voor Appeltje-i.

Nadere informatie

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt:

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt: 1 Enige tijd geleden is het nieuwe besturingssysteem Mac OS X Mavericks uitgebracht door Apple. In dit aanvullende PDF-bestand ziet u een overzicht van de wijzigingen tussen Mac OS X Mavericks en het boek.

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Inhoudsopgave Voorwoord 13 Deel 1 Aan de slag met je nieuwe Apple producten 1 Klaar maken voor gebruik 17 1 Over dit hoofdstuk 17 2 De computer configureren 18 3 Een Apple ID aanmaken op de computer 20

Nadere informatie

::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES:

::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES: ::INLEIDING U LEERT IN DEZE LES: Werken met muis en toetsenbord. De contextmenu s gebruiken. Software automatisch laten updaten. Een reservekopie van het systeem maken. 2 ::01 INLEIDING Wie vandaag een

Nadere informatie

Inhoud... 1. Voorwoord... 2. 1 introductie... 3. 1 Een korte geschiedenis... 3. 2 Huidige computermodellen... 3. 3 Besturingssysteem...

Inhoud... 1. Voorwoord... 2. 1 introductie... 3. 1 Een korte geschiedenis... 3. 2 Huidige computermodellen... 3. 3 Besturingssysteem... 17 INHOUD Inhoud... 1 Voorwoord... 2 1 introductie... 3 1 Een korte geschiedenis... 3 2 Huidige computermodellen... 3 3 Besturingssysteem... 4 4 Hoe werkt een Mac... 4 4.1 Bits en bytes... 4 4.2 Processor...

Nadere informatie

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen 13 1.1 icloud op de iphone of ipad... 14 1.2 icloud op de Mac... 16 1.3 Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de titel ipad voor senioren met ios 12 en hoger ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de titel ipad voor senioren met ios 12 en hoger ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 14 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

ibooks Author Aan de slag

ibooks Author Aan de slag ibooks Author Aan de slag Welkom bij ibooks Author, een geweldige manier om prachtige, interactieve Multi-Touch-boeken voor ipad en Mac te maken. Begin met prachtige, door Apple ontworpen sjablonen met

Nadere informatie

Beknopte handleiding

Beknopte handleiding Beknopte handleiding Welkom in de wereld van uw MacBook Pro Om te beginnen start u uw Mac op door op de aan/uit-knop te drukken. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan.

Voor de handelingen in het boek maakt dit niet uit. U kunt gewoon verdergaan. Overzicht van de verschillen tussen het boek ipad voor Senioren met ios 9 en het besturingssysteem ios 10 In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen Sommige schermen zijn enigszins

Nadere informatie

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u:

5. icloud Drive. In dit hoofdstuk leert u: 63 5. icloud Drive icloud Drive is als het ware de online USB-stick van icloud. In icloud Drive kunt u alle soorten bestanden opslaan, ook als ze niet bedoeld zijn voor Apple-software. Deze bestanden worden

Nadere informatie

Let op! In dit hoofdstuk wordt er van uitgegaan dat u bent ingelogd bij icloud. In het vorige hoofdstuk heeft u gelezen hoe u dat doet.

Let op! In dit hoofdstuk wordt er van uitgegaan dat u bent ingelogd bij icloud. In het vorige hoofdstuk heeft u gelezen hoe u dat doet. 35 2. Werken met apps In ios 9 is er niet alleen een aantal apps gewijzigd. Ook de manier waarop u wisselt tussen apps is vernieuwd. Wanneer u bijvoorbeeld via een link in een e-mail of app een andere

Nadere informatie

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7

Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 Starten met de ipad Aanvullend bestand over ios 7 3 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd.

Nadere informatie

Aan de slag met Klaslokaal. Een handleiding voor docenten over de Klaslokaal-app voor Mac

Aan de slag met Klaslokaal. Een handleiding voor docenten over de Klaslokaal-app voor Mac Aan de slag met Klaslokaal Een handleiding voor docenten over de Klaslokaal-app voor Mac Nieuw: Klaslokaal op Mac Klaslokaal is een veelzijdige app voor ipad en Mac waarmee u het leerproces kunt begeleiden,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Hoe werkt u met dit boek? 7 Website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor docenten... 8 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 8 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

U hebt al een iphone, ipad of ipod Touch en nu hebt u voor uw apparaat de update van het besturingssysteem naar ios 7 ontvangen.

U hebt al een iphone, ipad of ipod Touch en nu hebt u voor uw apparaat de update van het besturingssysteem naar ios 7 ontvangen. U hebt al een iphone, ipad of ipod Touch en nu hebt u voor uw apparaat de update van het besturingssysteem naar ios 7 ontvangen. ios 7 heeft een nieuw uiterlijk en nieuwe mogelijkheden. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7.

In dit aanvullende PDF-bestand krijgt u een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen ios 6 en 7. 1 ios 7 op de ipad September 2013 is een update van het besturingssysteem voor de ipad verschenen waarbij het uiterlijk van de ipad flink is gewijzigd. Dit nieuwe besturingssysteem heeft de naam ios 7.

Nadere informatie

1 Kennismaken met ios 7 1

1 Kennismaken met ios 7 1 1 Kennismaken met ios 7 1 Nieuw in ios 7 2 Vingeroefeningen 4 Toegangsscherm 7 Berichtencentrum 8 Bedieningspaneel 8 Beginscherm 10 Apps 12 Statusbalk 16 Beginscherm aanpassen 17 Mappen 18 Achtergrond

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoud. 2 Beginners: Maak het systeem sneller 31 Systeemvoorkeuren 32 Geheugen en schijfruimte 33 De belangrijkste ontdekkingen uit dit hoofdstuk 42

Inhoud. 2 Beginners: Maak het systeem sneller 31 Systeemvoorkeuren 32 Geheugen en schijfruimte 33 De belangrijkste ontdekkingen uit dit hoofdstuk 42 Inhoud 1 Beginners: Handige functies om snel mee te werken 5 Finder 6 Snelle weergave 14 Spotlight 17 Launchpad 22 Mission Control 24 Dashboard 26 De belangrijkste ontdekkingen uit dit hoofdstuk 30 2 Beginners:

Nadere informatie

13 SNELTOETSEN voor de beginnende gebruiker

13 SNELTOETSEN voor de beginnende gebruiker 13 SNELTOETSEN voor de beginnende gebruiker Wisselen tussen apps (appkiezer) Ongedaan gemaakte actie opnieuw uitvoeren Z Sluit het actieve venster W Een document bewaren S Sluit de actieve app af Q Verberg

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7

1 Het Microsoft-account 1. Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4. 2 Office op de ipad installeren 7 Inhoudsopgave 1 Het Microsoft-account 1 Microsoft-account 2 Aanpassen Microsoft-account 4 2 Office op de ipad installeren 7 Office 8 Word installeren 9 Excel installeren 9 PowerPoint installeren 10 OneNote

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 17 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 18 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

1. Installeren van de app ibooks

1. Installeren van de app ibooks Omschrijving ibooks is een ideaal programma voor het downloaden en lezen van boeken. ibooks bevat de ibookstore, waar u dag en nacht de nieuwste bestsellers en oude favorieten kunt downloaden. Uw boeken

Nadere informatie

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19

1. icloud instellen icloud op de iphone of ipad icloud op de Mac Achtergrondinformatie... 19 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten...

Nadere informatie

3. Werken met mappen en bestanden in Finder

3. Werken met mappen en bestanden in Finder 61 3. Werken met mappen en bestanden in Finder In dit hoofdstuk leert u werken met de mappen en bestanden die op uw Mac staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Beknopte handleiding

Beknopte handleiding Hallo. Beknopte handleiding Welkom in de wereld van uw nieuwe Mac mini. We maken u graag wegwijs. Deze handleiding bevat informatie over de onderdelen op uw Mac en het configureren ervan. Daarnaast vindt

Nadere informatie

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder.

Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan de hoofd beheerder. Handleiding Gebruik Download Chrome voor de beste compatibiliteit Aanmelden link: http://www.omegabelgium.com/cms/ Hiervoor heeft u toegang nodig met uw persoonlijke account. Vraag uw account aan, aan

Nadere informatie

Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML

Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML Handleiding werkomgeving Apple / Connect College SOML Inhoudsopgave 1 Belangrijke gegevens 3 1.1 Aanmeldgegevens 3 1.2 DigiCampuz (digitale werkplek) 3 2 Aan de slag 4 2.1 Aanmelden op de computer 4 2.2

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Inhoudsopgave Voordat u uw Brother-machine gebruikt... Definities van opmerkingen... Handelsmerken... Inleiding... Brother iprint&scan

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Introductie Visual Steps 12 Nieuwsbrief 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Introductie Visual Steps... 12 Nieuwsbrief... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media 2015/2016 2 Inhoud Inhoud... 3 1. Installeren... 4 2. Account aanmaken... 6 3. Woonachtig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Aan de slag met Klaslokaal 2.1. Een handleiding voor docenten over Klaslokaal voor ipad.

Aan de slag met Klaslokaal 2.1. Een handleiding voor docenten over Klaslokaal voor ipad. Aan de slag met Klaslokaal 2.1 Een handleiding voor docenten over Klaslokaal voor ipad. Inleiding Klaslokaal is een veelzijdige ipad-app waarmee u het leerproces kunt begeleiden, werk kunt uitwisselen

Nadere informatie

Studio Visual Steps. icloud. De online opslagdienst van Apple

Studio Visual Steps. icloud. De online opslagdienst van Apple Studio Visual Steps icloud De online opslagdienst van Apple Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2015 Visual Steps B.V. Opmaak/bureauredactie: Rilana Groot Publicatiedatum: april

Nadere informatie

Klik op, De menubalk wordt toegevoegd aan het venster. U kunt nu een reservekopie maken:

Klik op, De menubalk wordt toegevoegd aan het venster. U kunt nu een reservekopie maken: Erratum ios 6 1 1.9 ipad veilig loskoppelen Het loskoppelen van de ipad verloopt op dezelfde manier. De ipad wordt alleen op een andere plek in het venster getoond. In het venster met uw muziek ziet u

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. Koptelefoon. FaceTime HD-camera

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. Koptelefoon. FaceTime HD-camera Welkom in de wereld van je MacBook Pro De MacBook Pro start automatisch op zodra je de klep opent. De configuratieassistent leidt je vervolgens door een aantal eenvoudige stappen, zodat je snel aan de

Nadere informatie

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios)

Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Handleiding mobiel printen/scannen voor Brother iprint&scan (ios) Voordat u uw Brother-machine gebruikt Definities van opmerkingen In deze gebruikershandleiding worden de volgende symbolen en conventies

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Visual Steps Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Visual Steps Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

ios 5-software update voor de ipad

ios 5-software update voor de ipad 1 ios 5-software update voor de ipad Apple brengt van tijd tot tijd updates van de ipad software uit. Hierin worden problemen opgelost of nieuwe functies toegevoegd. Enige tijd geleden verscheen de ios

Nadere informatie

1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen

1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen MAIL 1. Controleren of er nieuwe berichten zijn en uw berichten lezen Via het scherm 'Postbussen' in Mail hebt u snel toegang tot al uw postbussen 'Inkomend' en andere postbussen. Wanneer u een postbus

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden

Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en onderhouden 1 Erratum Tablet beveiligen, back-uppen en Overzicht van de verschillen tussen het boek Tablet beveiligen, back-uppen en (eerste druk) en de besturingssystemen ios 12 van Apple en Android 8 In dit aanvullende

Nadere informatie

Erratum Starten met de ipad - ios 11

Erratum Starten met de ipad - ios 11 1 Erratum Starten met de ipad - ios 11 Overzicht van de verschillen tussen het boek Starten met de ipad (zevende druk) en het besturingssysteem ios 11 In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de ipad 14 1.2 ipad aan- of uitzetten 16 1.3 Sluimerstand 17 1.4 Tijd voor sluimerstand instellen 17 1.5 ipad instellen bij eerste

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De belangrijkste onderdelen van de iphone 14 1.2 De verschillen tussen de iphone 3GS, 4 en 4S 16 1.3 iphone aan- of uitzetten 17 1.4 Sluimerstand 18

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert en waarmee u uw ipod, iphone en ipad van media voorziet en synchroniseert. icloud heeft zijn intrede gedaan met de

Nadere informatie

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers

PICASA PICASA. FOTOBEWERKING Een handleiding. 2013 Computertraining voor 50-plussers PICASA FOTOBEWERKING Een handleiding 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus computertrainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl PICASA C O M P

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps TM, Dit is het inkijkexemplaar van de Visual Steps-titel macos Mojave ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps TM,   Dit is het inkijkexemplaar van de Visual Steps-titel macos Mojave ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten...

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 9 Website 10 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Website... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Afhankelijk van de versie van het Apple besturingssysteem dat u heeft, genaamd OS X, moet u een van de volgende versies van de software downloaden:

Afhankelijk van de versie van het Apple besturingssysteem dat u heeft, genaamd OS X, moet u een van de volgende versies van de software downloaden: Handleiding telewerken voor Apple (OS X besturingssysteem) Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het mogelijk om via internet gebruik te maken van de GGDkantoorautomatisering (GGD Portal). Dit gaat

Nadere informatie

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. FaceTime HD-camera

Thunderbolt 3 (USB-C) MacBook Pro opladen en apparatuur voor externe opslag of een extern beeldscherm aansluiten. FaceTime HD-camera Welkom in de wereld van uw MacBook Pro Om te beginnen start u uw MacBook Pro op door op de aan/uit-knop te drukken of de klep te openen. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

1 Kennismaken met ios 11 1

1 Kennismaken met ios 11 1 Inhoudsopgave 1 Kennismaken met ios 11 1 Updates 2 Nieuw in ios 11 3 Vingeroefeningen 5 Toegangsscherm 7 Berichtgeving 9 Weergave Vandaag 11 Bedieningspaneel 13 Beginscherm 14 Apps 19 Statusbalk 23 Beginscherm

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw iphone of ipad instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw

Nadere informatie

5. Synchroniseren met uw pc

5. Synchroniseren met uw pc 141 5. Synchroniseren met uw pc Als u meerdere computers gebruikt of een ipad onderweg en een computer op kantoor, kunnen er verschillen ontstaan in gegevens die u op beide apparaten gebruikt. Noteert

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media November 2013 Inhoud 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 5 3. Inloggen... 6 4.

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie

Met de app Kaarten kunt u een locatie zoeken en een route uitstippelen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig.

Met de app Kaarten kunt u een locatie zoeken en een route uitstippelen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig. Erratum ios 6, app Kaarten 1 Kaarten Met de app Kaarten kunt u een locatie zoeken en een route uitstippelen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig. Schakel, indien nodig, Wi-Fi in 6 Zo opent u

Nadere informatie

Met deze eenvoudige stappen kun je snel aan de slag. Druk eerst op de aan/uit-knop om je imac Pro op te starten.

Met deze eenvoudige stappen kun je snel aan de slag. Druk eerst op de aan/uit-knop om je imac Pro op te starten. Met deze eenvoudige stappen kun je snel aan de slag. Druk eerst op de aan/uit-knop om je imac Pro op te starten. De Magic Mouse 2 en het Magic Keyboard met numeriek toetsenblok zijn oplaadbaar en zijn

Nadere informatie

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196

Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger. Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Back-up Online van KPN Handleiding Mac OS X 10.6 en hoger Mac OS X Client built 2013 13.0.0.13196 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Systeemeisen... 3 2 Installatie... 4 3 Back-up Online configureren...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Inleiding 11 Inhoudsopgave Inleiding 11 1. Algemene opties 13 1.1 De onderdelen van de Samsung Galaxy Tab 14 1.2 Samsung Galaxy Tab aanzetten of ontgrendelen 18 1.3 Samsung Galaxy Tab vergrendelen of uitzetten 19 1.4

Nadere informatie

Welkom in de wereld van uw imac. Om te beginnen start u uw imac op door op de aan/uit-knop te drukken.

Welkom in de wereld van uw imac. Om te beginnen start u uw imac op door op de aan/uit-knop te drukken. Welkom in de wereld van uw imac Om te beginnen start u uw imac op door op de aan/uit-knop te drukken. De Magic Mouse 2 en het Magic Keyboard zijn oplaadbaar en zijn al gekoppeld aan uw imac. Als u een

Nadere informatie

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul)

IPHONE. Seppe Lemmens Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) IPHONE Seppe Lemmens seppe.lemmens@hotmail.com Doppahuis (-oud) AD0EC6979B (0 = nul) DOELSTELLING LES 1 Wat is een iphone Apple-id Instellingen wijzigen Apps (wat en hoe) De iphone personaliseren Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2012 Visual Steps - www.visualsteps.nl -Dit is de inhoudsopgave van de titel Visuele Stappengids Mac - ISBN 978 90 5905 048 8

Inhoudsopgave. 2012 Visual Steps - www.visualsteps.nl -Dit is de inhoudsopgave van de titel Visuele Stappengids Mac - ISBN 978 90 5905 048 8 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Mac 11 1.1 De Mac aanzetten 12 1.2 De onderdelen van het bureaublad 12 1.3 Bureaubladachtergrond aanpassen 13 1.4 Secundair klikken instellen 14 1.5 Programma openen en

Nadere informatie

Beknopte handleiding

Beknopte handleiding Beknopte handleiding Welkom in de wereld van uw MacBook Air Om te beginnen start u uw Mac op door op de aan/uit-knop te drukken. De configuratie-assistent helpt u bij het uitvoeren van enkele eenvoudige

Nadere informatie

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch

Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Handleiding voor het lezen van NRC Handelsblad of nrc.next op de ipad, iphone en ipod Touch Klantenservice NRC Media 2017 Inhoud Inhoud... 1 1. Installeren... 2 2. Account aanmaken... 2 3. Woonachtig in

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Introductie Visual Steps 8 Nieuwsbrief 8 Wat heeft u nodig? 9 Hoe werkt u met dit boek? 10 Website 11 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Introductie Visual Steps... 8 Nieuwsbrief... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Website... 11 Toets uw kennis... 11 Voor docenten... 11 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

3. Werken met mappen en bestanden in Finder

3. Werken met mappen en bestanden in Finder 61 3. Werken met mappen en bestanden in Finder In dit hoofdstuk leert u werken met de mappen en bestanden die op uw Mac staan. Een bestand is een verzamelnaam voor alles wat op de computer is opgeslagen.

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Mac - OSX 10.6 en hoger. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Mac - OSX 10.6 en hoger. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Mac - OSX 10.6 en hoger Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van de software 4 2.2 Installeren van de software

Nadere informatie

geen specifieke voorkennis

geen specifieke voorkennis LEREN WERKEN MET MAC TOELATINGSVOORWAARDEN Vereist: geen specifieke voorkennis BEGINNEN MET EEN MAC 1. De Mac aanzetten 2. De muis 2.1. Bewegen 2.2. Klikken en dubbelklikken 2.3. Slepen 3. De onderdelen

Nadere informatie

Versie : 1.2 Datum : 5 augustus 2014 Auteur : Jorin van der Velden Classificatie : OPENBAAR

Versie : 1.2 Datum : 5 augustus 2014 Auteur : Jorin van der Velden Classificatie : OPENBAAR Versie : 1.2 Datum : 5 augustus 2014 Auteur : Jorin van der Velden Classificatie : OPENBAAR Inleiding Deze handleiding legt stap voor stap uit hoe u de BeeldBelApp klaarmaakt voor beveiligd beeldcontact

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 De website bij het boek 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 De website bij het boek... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

Handleiding upgrade Microsoft Remote Desktop v8 naar v10 Apple MacOS (imac & Macbook)

Handleiding upgrade Microsoft Remote Desktop v8 naar v10 Apple MacOS (imac & Macbook) Handleiding upgrade Microsoft Remote Desktop v8 naar v10 Apple MacOS (imac & Macbook) Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe je versie 8 van de Microsoft Remote Desktop app kunt verwijderen

Nadere informatie

SO CLASSES A PLACE TO SHOW UP

SO CLASSES A PLACE TO SHOW UP SO CLASSES A PLACE TO SHOW UP Cloud@Work Evernote SO let s explore paperless working with Evernote pdf: powerview.be/ios/ so-evernote.pdf v150907 Evernote overzicht 1. Wat is Evernote 2. Installatie en

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 13 Hoe werkt u met dit boek? 13 Website 15 Toets uw kennis Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 13 Website... 15 Toets uw kennis... 15 Voor docenten... 15 De schermafbeeldingen...

Nadere informatie

In de wolken. Mogelijkheden

In de wolken. Mogelijkheden itunes is van huis uit het programma waarmee u uw mediabestanden op uw computer beheert en waarmee u uw ipod, iphone en ipad van media voorziet en synchroniseert. icloud heeft zijn intrede gedaan met de

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Introductie Mac OS X Hoofdstuk 3: Mappen en bestanden

INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Introductie Mac OS X Hoofdstuk 3: Mappen en bestanden INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Inleiding 2 Voor wie is dit boek bedoeld? 3 Vertrouwd met muis en toetsenbord 4 Contextmenu s 9 Het toetsenbord 10 Tijd voor een software-update 11 Het belang van een reservekopie

Nadere informatie

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan

Basislessen: Google Drive. Les 1: Google Drive gebruiken om opdrachten, lesmaterialen en meer op te slaan Basislessen: Google Drive Neem eerst de basislessen hieronder door en voer alle activiteiten uit. Het wordt aanbevolen om een ander(e) tabblad, venster, browser of computerscherm beschikbaar te houden

Nadere informatie

30 nieuwe ios 4.0 features. v1.0

30 nieuwe ios 4.0 features. v1.0 30 nieuwe ios 4.0 features v1.0 aantal tekens Een SMS bericht mag uit maximaal 160 tekens bestaan, wanneer je over deze limiet heen gaat dan worden er twee SMS berichten verstuurd. In ios 4.0 is het mogelijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie. Wat is icloud?

Hoofdstuk 1. Introductie. Wat is icloud? Hoofdstuk 1 Introductie Wat is icloud? HOOFDSTUK 1 INTRODUCTIE De kans dat je niet alleen een iphone hebt, maar bijvoorbeeld ook een ipad en een computer is groot. En daarbij ontstaat meteen de centrale

Nadere informatie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie

icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag en reservekopie Agenda onderwerp (21 mrt 13) Vraag / Toelichting / Opdracht 1 Afb. icloud: Opslag en reservekopie icloud instellen: Tik op Instellingen Tik op icloud Apps: wel of niet in icloud geplaatst. Tik op Opslag

Nadere informatie

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER HANDBOEK WERKEN IN DE INTERNET BROWSER Kiezen voor een browser, standaardiseren van je browser, werken in een browser INHOUD 1 Welke browser kiezen?... 3 1.1 Internet Explorer (IE)... 3 1.2 Edge... 4 1.3

Nadere informatie

De Woning-app op de iphone, ipad en ipod touch gebruiken

De Woning-app op de iphone, ipad en ipod touch gebruiken De Woning-app op de iphone, ipad en ipod touch gebruiken Met de Woning-app kunt u veilig de producten bij u thuis bedienen vanaf uw ios-apparaat. Met de Woning-app kunt u veilig elk accessoire met het

Nadere informatie

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren...

Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6. Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... Kobo Desktop Handleiding Inhoudsopgave Over Kobo Desktop... 4 Kobo Desktop downloaden en installeren... 6 Kobo Desktop voor Windows installeren... 6 Kobo Desktop voor Mac installeren... 7 ebooks kopen

Nadere informatie