Kinderboekenweek 2014 Lesmateriaal bij Feestbeesten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderboekenweek 2014 Lesmateriaal bij Feestbeesten"

Transcriptie

1 Kinderboekenweek 2014 Lesmateriaal bij Feestbeesten Toelichting Bedankt voor het downloaden of bestellen van dit lespakket. Dit lespakket is bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Feestbeesten. Feestbeesten is geschreven en getekend voor educatief gebruik in de Kinderboekenweek Deze Kinderboekenweek heeft als thema Feest! In het verhaal gaan de muizen een feest organiseren als de kat van huis is. Maar is de kat wel van huis? Het verhaal in combinatie met het lesmateriaal biedt alle mogelijkheid om met peuters en kleuters op een betekenisvolle manier aan het werk te gaan. Het niveau van het materiaal is wisselend, maar over het algemeen geschikt voor kinderen tussen de drie en zes jaar. Het verhaal Feestbeesten is op verschillende manieren beschikbaar gesteld. Je vindt dit verhaal digitaal op of zoek via YouTube op de titel. Ook verkrijgbaar als prentenboek en als miniboekjes om uit te delen aan de kinderen. Tevens zijn er bijpassende vingerpopjes in beperkte oplage beschikbaar. Het verhaal Feestbeesten is speciaal geschreven voor het gebruik in onderwijs en kinderopvang. De werkbladen mogen vrij gekopieerd worden voor educatieve doeleinden of voor thuisgebruik. Alle illustraties en teksten in dit document zijn door De Onderwijsstudio ontwikkeld. Het is daarom niet toegestaan dit lesmateriaal verder te verspreiden anders dan voor eigen gebruik. We hopen dat dit materiaal aan je verwachtingen voldoet. Voor vragen, opmerkingen of ideeën kun je mailen naar Het verhaal Feestbeesten is verkrijgbaar als prentenboek of miniboekje en er zijn in beperkte oplage ook vingerpoppetjes beschikbaar. Dit materiaal is zo lang de voorraad strekt bestelbaar via onze website. Veel werkplezier! Redactie De Onderwijsstudio

2 Kring Feestbeesten gesprek Doel Nieuwsgierig zijn, communiceren en taal, woorden en begrippen Benodigdheden Uitnodiging, envelop, miniboekje Feestbeesten Werkwijze Schrijf een uitnodiging op een kaart. Op de kaart staat dat er een groot muizenfeest komt en alle kinderen mogen helpen om dat feest te organiseren. Leg de uitnodiging samen met het in cadeaupapier verpakte boekje Feestbeesten op tafel. Lees de uitnodiging voor in de groep. Gebruik deze uitnodiging om vanuit het thema toe te werken naar een afsluitend feestje aan het eind van het project. Nodig eventueel de ouders uit. Knutsel tijdens de uitwerking van het thema allerlei feestversieringen en betrek de kinderen bij de voorbereiding van het feestje. Laat een van de kinderen het boekje Feestbeesten uitpakken. Bekijk samen de voorkant en praat met de kinderen over wat ze zien. Vraag aan de kinderen waarom het boekje Feestbeesten heet. Wat doen de muizen op de voorkant? Lees het verhaal voor en praat met de kinderen over de inhoud. Je kunt gebruik maken van de onderstaande vragen: o Waarom vieren Vik en Rof een feestje? o Waarom zijn Vik en Rof bang voor Mono? o Vinden alle poezen muizen lekker? o Zijn muizen ook lekker? Waarom wel / niet? o Vik en Rof nodigen Mono uit om het feestje mee te vieren. Wat vind jij van dat plan? Vingerpopjes Vertel het verhaal Feestbeesten met behulp van vingerpopjes, eventueel samen met twee van de kinderen. Vingerpopjes zijn goed te gebruiken om bepaalde emoties uit te laten beelden en gesprekjes te voeren. Verteltafel Verzamel met de kinderen materiaal rondom het boekje Feestbeesten en richt een verteltafel in. Hang afbeeldingen van het boekje boven de verteltafel en laat de kinderen met de vingerpopjes het verhaal naspelen.

3 Verhaal in de goede volgorde Heb je nog een miniboekje over? Snijd dan de bladzijden los of kopieer de bladzijden. Plastificeer de plaatjes. Deel de plaatjes aan een paar kinderen uit. De kinderen gaan samen het verhaal in goede volgorde neerleggen. Controleer samen of de platen goed liggen. Je kunt de platen ook gebruiken bij een tekenles of andere activiteiten. Kring Bekijk een muis Doel Nieuwsgierig zijn, wereld verkennen, waarnemen en ordenen Werkwijze Het is leerzaam om een echte muis van dichtbij te bekijken. Misschien kun je een muis lenen van een dierenwinkel of heeft een van de kinderen een muis als huisdier. Wees voorzichtig en laat de muis rustig in zijn hok zitten. Geen muis in de buurt? Bekijk dan samen een muis op het digibord. Bekijk samen de muis en laat de kinderen reageren op wat ze zien. Stel eventueel de volgende vragen: o Heb jij wel eens een muis in het echt gezien? Waar was de muis? Wat deed je toen je de muis zag? o Wat vind je van muizen? o Ben jij bang voor muizen? o En zijn muizen ook bang voor mensen? o Hoe ziet de muis er uit? o Waarom is zijn staart zo lang? o Wat vind je mooi van de muis? En wat niet? o Waar wonen muizen? o Wat eet een muis? o Poezen vinden muizen lekker. Weet je ook waarom? Differentiatie Je kunt de kinderen eventueel meenemen voor een bezoek aan de dierenwinkel in de buurt. In overleg is er vaak wel iets mogelijk.

4 Samen een muizenkamer inrichten Doel Nieuwsgierig zijn, actief zijn en initiatieven nemen, sociale vaardigheden Benodigdheden Papier en pen Werkwijze Richt de huishoek in als muizenkamer. Maak voor de ingang van de hoek een doorgang die op een hol lijkt. Dek de hoek af met donkere doeken of panelen met plastic. Zorg voor kleine lampjes in de hoek. Richt de hoek verder in als kamer waar de muizen kunnen wonen. Let bij de voorbereiding van het thema op de materialen die in de klas aanwezig zijn en die nog aangeschaft moeten worden. Betrek de kinderen erbij door samen een hoek in te richten. Zorg dat de basisopzet al klaar staat, zodat kinderen zien dat er wat gaat gebeuren. De kinderen worden zo nieuwsgierig gemaakt. Vraag aan de kinderen wat er nodig is om de hoek in te richten. Schrijf de benodigde voorwerpen op. Laat de kinderen thuis materiaal verzamelen om te gebruiken in de hoek. Spreek met de kinderen af wat er meegenomen kan worden. Maak eventueel een lijstje en geef dat aan de kinderen mee. Muizenkamer buiten maken Je kunt ook buiten een groot muizenkamer bouwen van stokken, kleden, kisten en planken, boomstammetjes en landbouwplastic. Geef de kinderen ruimte om lekker bezig te zijn. Verzamel oude kussens voor in de hol en organiseer een feestje. Hang vlaggetjes op in het hol en eventueel andere versieringen. Je kunt in de hol met zijn allen picknicken.

5 Taal Maak de zin compleet Doel Zelfvertrouwen hebben, communiceren en taal, woorden en begrippen Werkwijze Een kort taalspelletje voor de kleine kring of individueel. Lees de zinnen op en laat de kinderen de zin naar eigen creativiteit afmaken. o o o o o o Rof en Vik versieren de kamer met Rof en Vik klimmen op de. als Mono er aan komt. Rof en Vik zijn niet lekker, ze zijn Als de kat van huis is, dan dansen de Rof en Vik eten geen taart, maar Mono viert het feestje gezellig mee en nu zijn het. Differentiatie Een van de kinderen noemt een woord uit het boekje Feestbeesten en jij bedenkt er een zin omheen. Ballonnen met cijfers In de kring liggen allerlei ballonnen met daarop de cijfers 1 t/m 6. Op een tafel staan allerlei feestmutsen met dezelfde hoeveelheden in stippen. Om de beurt gooit een kind met een dobbelsteen en zoekt de juiste ballon en feestmuts bij elkaar. De bedoeling is dat de kinderen de cijfers herkennen en de juiste cijfer aan de overeenkomende hoeveelheid koppelen. Dit spel kun je moeilijker maken door hogere cijfers te gebruiken en eventueel twee dobbelstenen. Kring Verschillende soorten feest Doel Nieuwsgierig zijn, wereld verkennen, waarnemen en ordenen Werkwijze Laat de kinderen verschillende soorten feesten benoemen. Laat van een paar feesten een afbeelding zien. Leg een aantal hoepels in de kring met in elke hoepel een afbeelding van een feest. Je kunt denken aan een geboortefeest, trouwerij, verjaardag, enz. Verdeel de kinderen in groepjes en geef de groepjes allerlei tijdschriften en scharen. Uit de tijdschriften knippen ze beeldmateriaal van verschillende feesten zoals een taartje, cadeautje, trouwjurk, slingers, bruidboeket, beschuit met muisjes. Verzamel het beeldmateriaal en verdeel samen de plaatjes over de juiste hoepels.

6 Werkblad: Wat eet Mono? Opdracht: Mono heeft honger en wil graag eten. Maar wat wil Mono eigenlijk eten? Volg de weg en je weet wat Mono graag wilt eten.

7 Werkblad: Hoeveel kazen tel je? Opdracht: Hoeveel kazen eten Vik en Rof? Tel de aantal kazen en zet een cirkel om het juiste cijfer.

8 Werkblad: Feestje! Wat is er nodig? Opdracht: Vik en Rof vieren feest! Wat heb je nodig om een feestje te vieren? Zet een cirkel om de dingen die je kunt gebruiken als je een feestje gaat vieren.

9 Het dikke muizenboek Doel Nieuwsgierig zijn, voorstellingsvermogen en creativiteit, gereedschappen en technieken Benodigdheden Plaatje muis, kleurpotloden/ vilstiften, tekenpapier, lijm, scharen, nietmachine, schrijf- en stempelmateriaal Werkwijze Geef elk kind het onderstaande plaatje en laat de kinderen de muis inkleuren en uitknippen. Geef de kinderen wit tekenpapier en een opdracht om bijvoorbeeld een woonkamer, een keuken, een feestje, bos, enz. te tekenen waar de muis zich kan verblijven. Laat de kinderen de ingekleurde muis op hun tekening plakken en bind alle tekeningen samen tot een boek. Bedenk samen bij elke tekening de tekst.

10 Geef de vingerpopjes een huis De vingerpopjes Vik en Rof willen graag een poosje bij jullie wonen, maar ze hebben geen huis of een holletje. Misschien kunnen de kinderen in de bouwhoek een huisje voor de muizen bouwen waar ze ook in passen. Meet samen de lengte van de muizen met een liniaal en geef de kinderen de liniaal mee in de bouwhoek. En natuurlijk moet ook vingerpopje Mono nog woonruimte. Laat de kinderen bedenken waar de Mono kan wonen. De kinderen kunnen met de muisjes en de poes spelen. We gaan de boel versieren! Doel Zelfvertrouwen hebben, onderzoeken, redeneren en probleem oplossen, waarnemen en ordenen Benodigdheden Vlechtstroken, lijm Werkwijze In kleine groepjes gaan de kinderen een standaard slinger maken. Maak van een strook papier een cirkel en lijm de uiteinden aan elkaar vast. Maak een nieuwe cirkel door de vorige cirkel heen en plak ook hiervan de uiteinden aan elkaar vast. De verschillende groepjes kinderen maken verschillende lengtes slingers. De slingers kunnen aanleiding zijn tot het stellen van rekenvragen: o Welke slinger is het langst? En het kortst? o Leg de slingers eens neer van kort naar lang. o Hoeveel stapjes lang is de langste slinger? o Kunnen we ook één hele lange slinger maken? Maak eventueel alle slingers aan elkaar vast en leg de lange slinger neer in het lokaal. En meet met een meetlat hoe lang de slinger is. Hang de lange slinger op in het lokaal.

11 Werkblad: Hoe smaakt het? Opdracht: Bij een feest hoort taart. Taart smaakt zoet. Wat smaakt zuur? En wat zout? Ga eerst samen allerlei dingen proeven en praat over de smaak. Maak dan het onderstaande werkblad. Verbind de juiste elke plaatje met het woord zuur, zout of zoet.

12 Werkblad: Zoek twee dezelfde plaatjes Opdracht: Er staan in elk rij twee precies dezelfde plaatjes. Weet jij welke dat zijn? Zet een cirkel om de twee precies dezelfde plaatjes.

13 Voorbereidend schrijven - Feestmuts Opdracht: Trek de lijnen op de feestmuts netjes over. Maak daarna zelf op de andere muts feestelijke lijnen. Knip de mooiste uit en plak deze op een vel papier. Teken je eigen gezicht eronder.

14 Kring - Gevoelens Doel Emotioneel vrij zijn, communiceren en taal, woorden en begrippen Benodigdheden Boekje Feestbeesten, ijslollystokjes, viltstiften Werkwijze Vik en Rof zijn bang voor Mono. Ze komen heel voorzichtig tevoorschijn als ze denken dat Mono weg is. Maar is Mono ook weg? Wat doet Mono? Vik en Rof springen bovenop de kast. Weet je ook waarom? Ze vinden het niet leuk dat Mono zo vervelend doet. Ze zijn helemaal niet lekker. Ze willen liever samen feestvieren. Waarom is samen feestvieren veel leuker? Hoe voelen Vik en Rof zich als ze samen dansen en eten? Praat met de kinderen over de verschillende gevoelens die er zijn. Vragen die aan de orde kunnen komen: o Hoe kijk je als je iets lekker vindt? o Hoe kijk je als je iets vies vindt? o Hoe kijk je als je blij bent? o Hoe kijk je als je stiekem gluurt? Net als de poes? o De muizen dansen? Hoe voelen ze zich? o Kun je ook aan mij zien hoe ik mij voel? o De muizen zijn bang en springen op de kast. Hoe kijk je als je bang bent? Differentiatie Teken op ijslollystokjes oogjes en mondjes met verschillende emoties. Deel de ijslollystokjes uit aan de kinderen. Bij elke zin die je voorleest kiezen zij de emotie die ze er bij vinden passen. Mogelijke zinnen zijn: o Ik ben jarig. o Ik eet taart en dat vind ik lekker. o Er zit een gat in mijn feestjurk. o Boven mijn hoofd hangt een spin. o Ik krijg een mooi cadeautje. o De ballon knapt. o Ik stoot mijn hoofd. o Er komt visite op mijn verjaardag. o Mijn cadeau valt stuk.

15 Werkblad: Wat is de juiste beginletter? Opdracht: Kijk goed naar het plaatje in het hokje. Met welke letter begint het plaatje? Kleur de juiste beginletter.

16 Masker muis Instructie: Verklein of vergroot op het kopieerapparaat en bepaal zelf de beste plaats voor de ooggaten. Maak op de aangegeven positie aan beide zijkanten gaatjes voor een elastiek.

17 Masker poes Instructie: Verklein of vergroot op het kopieerapparaat en bepaal zelf de beste plaats voor de ooggaten. Maak op de aangegeven positie aan beide zijkanten gaatjes voor een elastiek.

18 Spel: Vik en Rof naspelen Doel Emotioneel vrij zijn, actief zijn en initiatieven nemen, sociale vaardigheden Benodigdheden Boek Feestbeesten, muziek, gymkast Werkwijze Neem de kinderen mee naar het speellokaal en speel het verhaal Feestbeesten na (Maak eventueel gebruik van de maskers op de vorige bladzijden). Een kind is poes en de andere kinderen zijn muizen. De poes loopt weg door de deur en de muizen komen tevoorschijn. De muizen zijn blij, ze hangen slingers op en gaan vrolijk dansen en eten een stuk kaas. Dan komt de poes met een grote sprong tevoorschijn. De muizen vliegen weg en staan bovenop de kast. Een van de kinderen gaat in gesprek met de poes. Uiteindelijk vieren ze samen feest. Zet een gezellig muziekje op en laat de kinderen vrij bewegen of dansen op de muziek. Differentiatie Bewegingen Geef bepaalde opdrachten die de kinderen nadoen zoals: o Maak een grote kattensprong o Loop voorzichtig op je tenen o Ren vliegensvlug weg o Draai een rondje o Stamp met je voeten Je kunt ook gebruik maken van de opdrachtkaartjes op de volgende bladzijde. Differentiatie Muizenfeestje Als de kat van huis is dansen de muizen. Bij een feestje hoort muziek en dans. Zet een lekker muziekje op en laat de kinderen dansen in allerlei richtingen: links, rechts, diagonaal, achteruit en vooruit. Laat de kinderen verschillende muziekstijlen horen. Elk muziekstijl heeft zijn eigen dans. Doe met de kinderen mee en dans op de verschillende stijlen. Laat de kinderen verschillende ritmes ervaren en leg de nadruk op het plezier in bewegen. Muziekinstrumenten Houd een optocht met verschillende muziekinstrumenten. Deze instrumenten kun je tijdens het thema ook zelf maken.

19 Spel: Opdrachtkaartjes

20 Lekkere taarten in de zandbak In de zandtafel worden lekkere taarten gebakken van zand. Maak het zand vochtig en leg verschillende vormpjes neer in de zandtafel. De taarten worden naar eigen creativiteit gemaakt. Bied de kinderen verschillende materialen aan zoals: bakvormen, puddingvormpjes, trechters, zeefjes, bakjes met schelpjes, steentjes, vlaggetjes, parasolletjes, gekleurd zand, enz. De gemaakte taarten worden neergezet op een grote houten plank. Voorzie de taarten van prijskaartjes. Voelspel Welk feestartikel zit er in de tas? Doel Emotioneel vrij zijn, samen werken en samen spelen, waarnemen en ordenen Benodigdheden Voeltassen en feestartikelen (zoals een rietje, ballon, feestneus, slinger) Werkwijze Doe een voorwerp dat past bij het thema feest in een grote tas. Een van de kinderen voelt in de tas en moet raden wat er in de tas zit. Zorg voor meerdere tassen en feestartikelen en verdeel de kinderen in kleine groepjes en laat de kinderen het spel zelfstandig in een klein groepje spelen. Bewegingsspel Ballonnengym Doel Emotioneel vrij zijn, actief zijn en initiatieven nemen, motorische vaardigheden Benodigdheden Speellokaal, ballonnen Werkwijze Zorg voor opgeblazen ballonnen. Laat de kinderen eerst vrij spelen met de ballonnen. Geef een opdrachten met de ballonnen. Bijvoorbeeld overgooien of het hooghouden zonder handen.

21 Tekenopdracht

22 Spelideeën o Tekenopdracht: De kinderen krijgen een wit vel papier en een grijs potlood. De leerkracht geeft instructies wat de kinderen moeten tekenen. Zoals: Teken in het midden van je papier een muis. Boven de muis hangen slingers. Naast de muis staat een tafel. Bovenop de tafel ligt een stukje kaas. Naast de kaas staat een flesje drinken. Onder de tafel ligt een cadeautje, enz. Het gaat uiteindelijk om de verschillende begrippen die voorbij komen tijdens deze oefening. o Tikspel: Een kind is een poes en eet uit zijn bakje (Het kind zit op zijn hurken op een matje). De andere kinderen zijn muizen. Op jouw teken lopen de kinderen heel voorzichtig naar de poes toe. Wijs een kind aan dat zegt: Poesje, kom dan! De muizen rennen gauw terug en de poes probeert de muizen te vangen. De muizen zijn veilig achter de lijn. Je kunt het spel moeilijker/makkelijker maken door de poes te verstoppen, meerdere veilige plekken te maken voor de muizen, meerdere poezen in te schakelen. o Vingerpopje Mono viert haar verjaardag. Ze geeft de kinderen een uitnodiging mee. In de uitnodiging staat dat kinderen hun knuffel mee mogen nemen. Organiseer een feestje voor vingerpopje Mono. Ga samen met de knuffels dansen, zingen, muziek maken.

23 Fotoverhaal Ik trakteer op school Doel Emotioneel vrij zijn, uiten en vormgeven, geschreven en gedrukte taal Benodigdheden Feestmuts, versierde stoel, traktatie, cadeautje, digitale camera Werkwijze Vier samen met de kinderen een feestje van een jarige. Zet elke stap op de foto: het binnenkomen feestmuts op verjaardagstoel op de stoel staan zingen trakteren cadeautje uitzoeken klassen rond. Print de foto s uit en plak op een later moment de foto s in goede volgorde op in een boekje en laat een aantal kinderen de foto s voorzien van tekst. Het verhaal kun je ter voorbereiding van de verjaardag van een kind gebruiken, zodat het kind precies weet wat het te wachten staat als het jarig is.

24 Kralenplank: Vik de muis

25 Werkblad: Naschrijven of stempelen Opdracht: Schrijf de letters en de woorden na. Om het de kinderen bij het schrijven makkelijker te maken kun je in de letters zwarte stipjes zetten. Zodat de kinderen weten waar ze moeten beginnen.

26 Constructieve activiteiten Klei of brooddeeg Met klei kun je kattenbrokjes maken voor vingerpopje Mono en kleine kaasblokjes voor de muizen Vik en Rof. Feestbeker Beplak een wit kartonnen bekertje met glitters, masking-tape, snippertjes, enz. Versier ook een rietje met masking-tape en gebruik dit bij jullie feestje. Vingerverf Verf een van je vingers met vingerverf en stempel drie keer je vinger op een wit tekenpapier. Laat de verf drogen. Maak van de stempel twee muisjes en een poes met behulp van potloden. Muis Knip uit karton het lijfje, armen en de kop van een muis. Beplak de oren en de buik van de muis met roze vloeipapier. Geef de muis ogen en een neus. Vlecht met vlechtstroken een muizentrappetje en plak die achter op de hoofd van de muis. Plak het lijfje en de armen op een vel papier en plak de kop met muizentrappetje boven het lijfje. De kop komt iets van het lijfje af te staan. Het staartje is gemaakt van een pijpenrager. Maak slingers boven het muisje. Koekjes voor het feestje Ga met de kinderen koekjes bakken voor jullie feestje. Op internet vind je allerlei recepten voor het maken van koekjes. Vouwen Poezen en muizen zijn beesten die je makkelijk kunt vouwen. Op internet vind je heel veel voorbeelden en beschrijvingen. Slingers Verf een kartonnen bordje als poes of muis. Laat de bordjes drogen en rijg de kartonnen bordjes als een slinger aan elkaar. Pinterest Op onze Pinterestpagina (bereikbaar via hebben we ook een bord met allerlei ideeën die passen bij het prentenboek Feestbeesten

27 Werkblad: Letterherkenning Opdracht: Kijk goed naar het woordje en verbind dan de juiste letters met elkaar, zodat het goede woord ontstaat.

28 Sjabloon Vlaggetjes

29 Kleurplaat

30

31 Meer Feestbeesten? Rondom het verhaal Feestbeesten biedt De Onderwijsstudio verschillende materialen aan om er een succesvol project van te maken. De hieronder beschreven materialen zijn zolang de voorraad strekt bestelbaar via Prentenboek (hardcover) Voor het eerst is ons verhaal voor de Kinderboekenweek uitgegeven als echt prentenboek. Deze hardcover boekjes in formaat A5 zijn leuk om te gebruiken om voor te lezen in de kring of een plaats te geven op de verteltafel. Miniboekjes: Een educatief cadeautje In de afgelopen jaren ontvingen al meer dan kinderen een miniboekje uit de Digiprentserie. Ook het verhaal Feestbeesten is in lowbudget uitvoering beschikbaar in sets van 5, 25 of 100 stuks. Een superleuke manier om kinderen tijdens de Kinderboekenweek 2014 iets mee naar huis te geven en hiermee het lezen thuis te stimuleren. Vingerpoppetjes Bij het verhaal zochten we bijpassende vingerpoppetjes van een kat en twee muizen. Deze zijn beperkt op voorraad, dus OP=OP. YouTube video Het verhaal Feestbeesten kun je via ons YouTube-kanaal bekijken. Handig voor op het digibord of om de link te plaatsen in een digitale nieuwsbrief naar ouders.

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: HET FOPCADEAU

DIGIPRENTSERIE: HET FOPCADEAU DIGIPRENTSERIE: HET FOPCADEAU Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Het Fopcadeau. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Het Fopcadeau. Je vindt

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN

DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN DIGIPRENTSERIE: OPA KLOKSPIN Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket OPA KLOKSPIN. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal OPA KLOKSPIN. Je vindt dit

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE

DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Kleurdoosherrie. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Kleurdoosherrie. Je

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI

DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Supemaki. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Supermaki. Je vindt dit verhaal digitaal

Nadere informatie

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas.

Lespakket. Het monsterbonsterbulderboek. Door: Maike Douglas. pakket Het monsterbonsterbulderboek Door: Maike Douglas Start Tover het boek tevoorschijn Doel Introductie van het boek Tovertoeter Het monsterbonsterbulderboek Voorbereiding Knutsel een tovertoeter en

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest?

LESBRIEF. Samenvatting: Bij dit boek horen diverse bijlagen: thema s: Ben jij ooit naar een neuzenfeest geweest? Samenvatting: Er bestaan verjaardagsfeestjes, dansfeestjes, eetfeestjes, pakjesfeestjes, nieuwjaarsfeestjes, geboortefeestjes maar ben jij al eens uitgenodigd voor een neuzenfeest? Een vrolijk boek voor

Nadere informatie

voorbeeld ISBN Eerste druk, eerste oplage

voorbeeld ISBN Eerste druk, eerste oplage 2010 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

ISBN s-16-7 Eerste druk, eerste oplage

ISBN s-16-7 Eerste druk, eerste oplage 2009 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-12-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK Inhoud: rekenen: meten (lengte), redeneren, begrippen groot en klein Sociaal emotionele ontwikkeling: 4 basisemoties DE KLEINE WALVIS DE KLEINE WALVIS: Boy woont samen met

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Nieuwsbrief Moederdag

Nieuwsbrief Moederdag Nieuwsbrief Moederdag Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen

Nadere informatie

Speel mee met de dieren in het bos

Speel mee met de dieren in het bos bij het boek Een muis om van te houden van Ans Heij-de Boer Tien dieren voor op je vingers Vingerpoppetjes maken en hoe speel je ermee? * Liedje bij de vingerpoppetjes * Doe de dieren na * Speel mee met

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

Mooie muts! gemeente Kampen

Mooie muts! gemeente Kampen De meeste mensen in de kleedden zich vroeger in de traditionele streekdracht. Dat deze kleding heel anders was dan de kleding van nu, ontdekken de leerlingen in dit thema. erst inventariseren de leerlingen

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel.

Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel. Inrichting van de themahoek Een rijke en uitdagende leeromgeving met echte materialen die uitlokken tot spel., Petr Horecek, Gottmer uitgevers, Haarlem 2006. ISBN 9789025740870 Zandtafel Een klein poppenhuis

Nadere informatie

Kern 3: doos-poes-koek-ijs

Kern 3: doos-poes-koek-ijs Kern 3: doos-poes-koek-ijs In deze kern leert uw kind: Letters: d - oe - k - ij z Woorden: doos, poes, koek, ijs, zeep Herhaling van de letters van kern 1 en 2 Deze nieuwe woorden en letters worden aangeboden

Nadere informatie

Muis zoekt huis. Suggesties rond de voorstelling

Muis zoekt huis. Suggesties rond de voorstelling Muis zoekt huis Suggesties rond de voorstelling Inleiding Dit is de brief met tips rond de voorstelling Muis zoekt huis. In deze brief staan spelletjes en opdrachtjes die met de leerlingen gedaan kunnen

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Kamperen met Fien en Milo'. Veel plezier! Breng het

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

Herkent en gebruikt begrippen oppervlakte. aansprekende context bedoeld. omtrek en oppervlakte in kort, groot, klein, breed, smal,

Herkent en gebruikt begrippen oppervlakte. aansprekende context bedoeld. omtrek en oppervlakte in kort, groot, klein, breed, smal, 13. Versieren maar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen verschillende slingers voor het feest. Rekenen Meten Groep 1 Groep 2 Lengte, omtrek, Begrijpt wat binnen een Herkent en gebruikt begrippen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar

1. Het feest van de koning. Slingers maken. Nodig gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar 1. Het feest van de koning Slingers maken gekleurde strookjes papier touw gekleurde A4 tjes witte A4 tjes kleurpotloden of stiften schaar Op onderstaande site staan verschillende mogelijkheden om een feestelijke

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Voor het eerst naar school Welkom op De Wonderboom Uw kind gaat binnenkort voor het eerst naar school. We wensen jullie een fijne tijd toe op De Wonderboom. Dit boekje informeert over verschillende zaken

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

Knutselmap 1. De basis

Knutselmap 1. De basis Knutselmap 1 De basis Wat heb je altijd nodig? - schaar - lijm - gekleurd papier - stiften - verder alles wat bij wat heb je nodig staat lijm papier schaar knutselen 1. Leg een placemat of kleed op de

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD

STRANDBALLEN. Potlodenbakje ZELF SAMENGESTELDE CD Hallo ik heb weer ideeën verzameld voor als u dochter/zoon jarig is of als afscheid van school of als er gevierd moet worden dat er een broertje of zusje geboren is. Mocht u door dit te zien zelf ook leuke

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1

lezen veilig leren Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Zinnen maken met woorden én beeldtaal zijn Les 1 veilig leren lezen Kinderboekenweek 2010 Tips voor regio zuid Auteur: Josée Warnaar Zinnen maken met woorden én beeldtaal Regio noord en midden hebben kern 2 behandeld als de Kinderboekenweek begint. Regio

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering:

Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2. Onderwaterwereld tekenen. Over de lessuggesties. Nodig: Voorbereiding: Uitvoering: Lessuggesties creatieve lessen groep 1-2 Over de lessuggesties Bij het werken binnen het thema vissen in de zee is het leuk om van de klas een kleurrijke zee te maken. U organiseert uw creatieve lessen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

voorbeeld ISBN 978-90-78688-06-8 Tweede druk, tweede oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn

voorbeeld ISBN 978-90-78688-06-8 Tweede druk, tweede oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

feest-en ka-do feest-muts sling-er trak-ta-tie bal-lon ja-ri-ge lek-kers taar-tjes vlag-gen feest-je uit-no-di-ging kaar-tje smul-len zing-en

feest-en ka-do feest-muts sling-er trak-ta-tie bal-lon ja-ri-ge lek-kers taar-tjes vlag-gen feest-je uit-no-di-ging kaar-tje smul-len zing-en Auditieve oefeningen - feest Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) feest-en ka-do feest-muts sling-er trak-ta-tie bal-lon ja-ri-ge lek-kers taar-tjes vlag-gen

Nadere informatie

2. Auditieve Synthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord.

2. Auditieve Synthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters samenvoegen tot een woord. Auditieve taaloefeningen bij het onderwerp: KIKI 1. Auditieve Analyse: A: Eén en twee lettergrepen. B: Drie of meer lettergrepen. 2. Auditieve Synthese: A: Lettergrepen samenvoegen tot een woord. B: Letters

Nadere informatie

Lesideeën groep 1 en 2

Lesideeën groep 1 en 2 2 Doelstellingen Na het project kunnen de kinderen vertellen hoe een tandarts en een tandheelkundige praktijk eruitzien. Ook kunnen de kinderen vertellen hoe, wanneer en hoe vaak ze tandenpoetsen. Werkwijze

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

overzicht van het thema

overzicht van het thema overzicht van het thema Het schooljaar is begonnen. Diverse activiteiten in groep 3 gaan anders dan de kinderen gewend waren in groep 2: een afwijkende dagindeling, onbekende activiteiten, andere afspraken,

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv:

aan bod bij de verschillende spelletjes en motorische vaardigheden zoals bijv: Het boek Kleine muis zoekt een huis vormt de leidraad voor ons nieuwe thema op het KDV de komende maand. Er wordt uit voorgelezen en taalspelletjes mee gedaan met het taalkastje. Daarnaast gaan we natuurlijk

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek)

Groep 1-3 - Nog 100 nachtjes slapen (prentenboek) Groep 1-3 - "Nog 100 nachtjes slapen" (prentenboek) Inleiding Introductie "Nog 100 nachtjes slapen" Bewegingsspel 5 minuten Kring Benodigdheden: Prentenboek "Nog 100 nachtjes slapen" Deze dramales beweging

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Li Lefebure & Margot Senden

Li Lefebure & Margot Senden Li Lefebure & Margot Senden Samenvatting Het is winter en Draakje Donatius heeft het koud. Heel erg koud. Draakje Donatius houdt niet van kou. En al helemaal niet van sneeuw. In de sneeuw kan hij geen

Nadere informatie

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling

Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn. Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Poppenkastverhaal: Jan Klaassen wil graag een clown zijn Poppen: Decor: Attributen: Jan Klaassen, Katrijn Woonkamer Rode plakkaatverf, kwast, poster van een circusvoorstelling Scène 1: Jan Klaassen heeft

Nadere informatie

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg

Lesopdracht. Benodigdheden (ochtend) Leerdoelen voor de kinderen. Lesinhoud. Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Lesopdracht Verteltafel rondom het prentenboek Rupsje nooit genoeg Benodigdheden (ochtend) -Prentenboek: Rupsje nooit genoeg Eric Carle -Groot vel papier -Zwarte markeerstift -Diverse papiersoorten: karton,

Nadere informatie

ISBN Eerste druk, eerste oplage

ISBN Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Auditieve oefeningen feest

Auditieve oefeningen feest Auditieve oefeningen feest Boek van de week: 1; Het grote slaapfeest 2; Aadje Piraatje viert feest 3; Het grote neuzenfeest 4; Kikker viert feest Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen:

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Hoe viert juf haar verjaardag

Hoe viert juf haar verjaardag Hoe viert juf haar verjaardag Voor zowel juf als de kinderen, is de verjaardag van juf een bijzonder feest. Reden temeer om er een leuke ochtend van te maken. De ervaring heeft geleerd dat een ochtend

Nadere informatie

Associaties bij het thema FEEST EN MUZIEK

Associaties bij het thema FEEST EN MUZIEK Associaties bij het thema FEEST EN MUZIEK FEEST MUZIEK Ballonnen Slingers Jarig Pasen Tradities Taart Lekkernijen Feestliedjes Uitdelen Partijtje Vrolijkheid Feestkleding Muziek maken Feesthoedjes Cadeautjes

Nadere informatie

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4,

Bijlage 1. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, Bijlage 1 Brief aan de ouders Beste ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 3/4, De komende periode gaan wij aan de slag met het thema feesten. We bespreken allerlei feestelijke momenten in het jaar

Nadere informatie

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK:

LEPELGANZEN HOE GA JE TE WERK: LEPELGANZEN WAT HEB JE NODIG: - een houten lepel van 30 cm: T810 - witte pluimpjes: T208 - geel en wit fotokarton: 141725-141700 - wiebeloogjes zelfklevend: T2281 - witte verf: H021 - lijm: T054 - natuurraffia

Nadere informatie

Kom je op mijn feestje?

Kom je op mijn feestje? mei 2013 vanaf 7 jaar Kom je op mijn feestje? tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Kom je op mijn feestje 1 Je zus d r zwemdiploma. Je tante is de bruid. Van alles kun je vieren. Nodig iedereen maar

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Kikkergymles Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen

Nadere informatie

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes

Webboek. Taalontwikkeling spelletjes Taalontwikkeling Binnen het thema Grootte hebben we gekozen voor het boek de gele ballon. Dit is een groot boek met illustraties zonder tekst. De bedoeling is om op elke pagina een gele ballon te vinden.

Nadere informatie

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken

Creatief aftellen tot kerst De Vier Windstreken Ho ho ho! Maak een knikkende kerstman van 8 cm om samen met jou Kerstmis te vieren. Tel op een heel bijzondere manier de dagen af tot Kerstmis! Creatief aftellen tot kerst is een adventskalender en activiteitenboek

Nadere informatie

NoNiksie kijkt in de spiegel

NoNiksie kijkt in de spiegel colofon NoNiksie kijkt in de spiegel Uitgave 2014 Nationaal Park WeerribbenWieden www.np-weerribbenwieden.nl Idee NoNiksie Natuurmonumenten samen met Natuurmuseum Brabant Illustraties Femke van Gent Vormgeving

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012: Hallo Flamingo

Kinderboekenweek 2012: Hallo Flamingo Kinderboekenweek 2012: Hallo Flamingo Toelichting Bedankt voor het downloaden van dit lespakket uit de Digiprentserie. Dit lespakket is bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Hallo Flamingo.

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17

inhoud 8. Hoor, wie klopt daar? 10 9. Slaap kindje, slaap. 11 10. O, denneboom. 12 11. Een knalfeest 13 Filmpjes 14 Werkblad 16 Puzzel 17 Een jaar vol feest inhoud 1 Feest 3 2 Lang zal hij leven! 4 3 Verkleden 5 4 Ei, ei, waar ben je? 6 5 Daar komt de bruid! 7 6 Beestenfeest 8 7 Boekenfeest 9 8 Hoor, wie klopt daar? 10 9 Slaap kindje, slaap

Nadere informatie

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan?

Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Lesbrief Feest Boekbespreking Feest Introductie boek: Bekijk met elkaar de cover van het boek. Wat is de titel? Waar zal het boek over gaan? Voorlezen: Lees het boek Feest voor. Gespreksvragen: Waarom

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 1: WATER VERZAMELEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

Thema 1: Wie zijn wij?

Thema 1: Wie zijn wij? Thema 1: Wie zijn wij? Verhaallijn We zitten in een nieuwe groep en we moeten allemaal nog een beetje aan elkaar wennen. Op een ochtend vinden we een brief van een wezentje. Hij vraagt of hij in onze klas

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek.

De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. De inrichting van de speelleeromgeving bij In elke hoek een boek. Een rijke speelleeromgeving biedt kinderen volop kansen om zich spelenderwijs te ontwikkelen. Het werken met thema s is een aanleiding

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool

Welkom op de St. Willibrordschool Welkom op de St. Willibrordschool Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

LESBRIEF. Kaatje is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Kaatje is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting:! Voor alle kinderen van de klas heeft Kaatje iets lekkers meegebracht. Lust jij ook iets? Een fijn verhaal waarin een vrolijke Kaatje op school haar verjaardag viert. Bij dit boek zijn een

Nadere informatie

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften

GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8. limme Taal. Kranten en tijdschriften GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 GROEP 7 GROEP 8 limme Taal Kranten en tijdschriften Ik zie, ik zie... Wat ga je leren? Je leert waarom foto's en plaatjes belangrijk zijn voor een tijdschrift. Hoelang ben

Nadere informatie

Lesbrief Schaap 507 Voorstellingsproject Theater

Lesbrief Schaap 507 Voorstellingsproject Theater Lesbrief Schaap 507 Voorstellingsproject Theater onderbouw primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: André Verhagen Vormgeving en Lay-out: Alinde Hoeksma i.o.v. Cultuurkust Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

DIT BEN IK. Thema: Verhalen

DIT BEN IK. Thema: Verhalen Het thema verhalen begint bij de kleuters heel dichtbij: ze kijken aan de hand van een foto naar zichzelf en naar het gezin waaruit ze komen. Wie staan er op de foto? Waar is deze foto gemaakt? En wat

Nadere informatie