Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie. Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie. Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie"

Transcriptie

1 Kiezen in leerjaar 2 VMBO Theorie Op weg naar leerjaar 3 VMBO Theorie Je gaat aan het eind van dit schooljaar naar leerjaar 3 VMBO Theorie. In leerjaar 3 heb je een keuze in bepaalde vakken. Waarom kies je een vak? Wat wil en kun je ermee bereiken? Wat betekent deze keuze voor het vervolg in leerjaar 4 en later? Met behulp van deze informatie kun je zelf de vragen gaan beantwoorden. Dit boekje geeft alleen informatie over de Theoretische leerweg. LEES DIT BOEKJE GOED: HOE MEER JE WEET, HOE GEMAKKELIJKER KIEZEN WORDT! Heb je vragen; ga naar je mentor of naar de decaan mevr. van Dijk. g.vandijk@paxchristicollege.nl tel / aanwezig op dinsdag, donderdag en vrijdag

2 Vakkenpakket in leerjaar 3 VMBO Theorie schooljaar In leerjaar 3 kies je een van onderstaande profielen: Zorg en Welzijn (Mens en Gezondheid) Techniek en Natuur (Mens en Techniek/Landbouw/Natuur) Economie en Ondernemen (Mens en Ondernemen) Verplichte vakken voor alle leerlingen leerjaar 3 VMBO Theorie Nederlands- 4 uur per week Engels- 3 Wiskunde- 3 L.O.- 3 Rekenen- 1 Kunst 1-2 ICT skills- 2 LOB les- 1 mentoruur- 1 Burgerschap en Maatschappelijke Stage- 1 Biologie- 3 Geschiedenis- 2 Verplicht vak voor Zorg en Welzijn Nask1-3 Nask2-2 Verplicht vak voor Techniek en Natuur Economie- 3 Geschiedenis- 2 Verplicht vak voor Economie en Ondernemen

3 Wat kun je erbij kiezen? Bij Zorg & Welzijn: 2 vakken uit onderstaand rijtje: Aardrijkskunde- 2 Economie-3 Duits-3 Nask1-3 Nask2-2 L.O.2-2 Kunst 2-2 Bij Techniek en Natuur: 2 vakken uit onderstaand rijtje: Aardrijkskunde- 2 Economie- 3 Duits- 3 Biologie-3 Geschiedenis-2 L.O.2 2 Kunst 2-2 Bij Economie en Ondernemen: 2 vakken uit onderstaand rijtje: Aardrijkskunde- 2 Biologie- 3 Duits- 3 Nask1 3 Nask2 2 L.O.2 2 Kunst2-2 Let op: Vakken die je niet kiest kun je ook niet kiezen voor leerjaar 4!

4 Toelichting op de vakken In leerjaar 3 VMBO Theorie start het schoolexamen. De resultaten van het schoolexamen en het centraal eindexamen vormen samen de uitslag voor het behalen van je diploma. Toetsen in leerjaar 3 zijn dus schoolexamentoetsen. Nederlands: Naast de al bekende onderdelen van Nederlands, zoals grammatica en spelling, leg je een fictie-en schrijfdossier aan met daarin zelfgeschreven verhalen, gedichten, zakelijke brieven en verslagen Voor het fictiedossier lees je 2 boeken van de lijst. De vaardigheden Kijken en Luisteren en Spreken komen aan bod en worden getoetst. De voorbereiding op het examen staat centraal en vraagt meer verantwoordelijkheid van je. Engels: Leerjaar 3 ziet er qua opzet gelijk uit als leerjaar 2. Er wordt meer aandacht besteed aan leesvaardigheid en spreekvaardigheid. Spreekvaardigheid wordt afgesloten met Taaldorp: Engels praten in levensechte situaties.

5 Duits: Ook voor Duits geldt dat de opzet niet erg verschilt van leerjaar 2. Je leert de Duitse taal en over de Duitse cultuur. Je moet wel rekening houden met meer leerwerk en oefenen op examenniveau van spreek-,kijken luistervaardigheden. Rekenen: Rekenen moet je onderhouden. Daarom staat er in leerjaar 3 ook Rekenen op het programma. Dit ter voorbereiding op de landelijke rekentoets. Er zijn 3 domeinen: getallen, verhoudingen, meten/meetkunde en verbanden. Kunst1 en Kunst2: Wat is Kunst en wat heb je eraan? Deze vraag ga je beantwoorden door op zoek te gaan naar voorbeelden van Kunst en cultuur. Kunst in je eigen omgeving, in films, gebouwen, etc. Kunst is een beeldend vak. Dus er moet getekend, geschilderd en ruimtelijk werk gemaakt worden. Kunst 1 is verplicht in leerjaar 3 VMBO Theorie en moet met een voldoende worden afgesloten. Kunst 2 Kunst 2 is het examenvak Beeldende Vorming. Onderwerpen zoals mode, fotografie, industriële vormgeving en Hoe komt een kunstwerk tot stand? komen aan bod. De lessen zijn deels theoretisch en deels praktisch. Je moet zelfstandig kunnen werken en keuzes kunnen maken in materialen en technieken. Je maakt een keuze uit de 2D richting (tekenen, schilderen, grafische technieken) of uit de 3D richting (handvaardigheid). LO: In de LO-lessen in leerjaar 3 wordt gebruik gemaakt van de klimwand, wordt er geturnd en komen allerlei spelonderdelen aan bod. Er wordt ook buiten gesport door de inzet van veldsporten en atletiek. L.O.2: Dit is een nieuw vak. L.O.2 is een examenvak en kies je als je b.v. straks naar het CIOS of naar de opleiding Sport en Bewegen gaat, maar ook als je later een beroep kiest waarin leiding geven belangrijk is. Het past ook als je gaat werken in de gezondheidzorg als activiteitenbegeleider of als vrijwilliger bij een sportvereniging. Of gewoon omdat je het erg leuk vindt om met sport en alles wat daarmee te maken heeft bezig te zijn. Je hoeft geen extreem goede sporter te zijn om mee te kunnen doen. Vraag aan je gymdocent eens of je voldoende in je mars hebt voor L.O.2. Belangrijk is dat je erg geïnteresseerd bent in sport en bewegen en vooral ook in de achtergronden ervan. Je moet het leuk vinden om leiding te geven in sport en bewegen. Je leert b.v. om taken zoals coach, instructeur, observator of organisator te vervullen. L.O.2 vraagt dus om actieve mensen.

6 Wiskunde: Je zult merken dat bij wiskunde bekende onderwerpen moeilijker worden. In ieder hoofdstuk herhaal je iets uit leerjaar 1 en 2 aangevuld met nieuwe informatie en berekeningen. Wiskunde ontwikkelt inzicht, denkstappen maken, logisch nadenken en analyseren. Nask1 en Nask2: In leerjaar 3 worden Natuurkunde (Nask1) en Scheikunde (Nask2) als aparte vakken gegeven. Nask1 Bij Nask1 worden natuurverschijnselen onderzocht zoals licht, zwaartekracht, elektriciteit en radioactiviteit. Natuurkunde gaat over de wereld om ons heen en hoe die werkt. Ben je daarin geïnteresseerd; dan is natuurkunde een vak voor jou! Nask2 Bij Nask2 wordt gekeken hoe stoffen met elkaar reageren en hoe ze daardoor veranderen. In dit vak komen allerlei vragen aan bod over het dagelijks leven die je probeert te beantwoorden/te verklaren. Als je onderzoeken en ontdekken leuk vindt dan is scheikunde een vak voor jou! Biologie: Biologie is overal om je heen en jij bent er een uniek onderdeel van. Vragen zoals: Waarom lijk ik zo op mijn opa, maar heb ik blauwe ogen en hij niet? Wat doet alcohol met mijn hersenen? en Waarom gedragen pubers zich anders? leer je zelf te beantwoorden. Leren gebeurt in het lokaal, maar ook in het Drutens Bosje, de uiterwaarden, de dierentuin en in practica. Economie: Onderwerpen zoals werken, Hoe ga je met je geld om?, inkomensverschillen, verzekeren, het banwezen en de overheid worden in de economielessen behandeld. Er wordt ook aandacht besteed aan economisch rekenen. Aardrijkskunde: Wat je leert bij Aardrijkskunde kun je gebruiken als toerist, als kiezer bij de verkiezingen, als betrokkenen bij een bestemmingsplan, als ondernemer die plek voor zijn/haar bedrijf zoekt of om informatie of nieuwsberichten beter te begrijpen. Aardrijkskunde is een breed vak. Je gaat leren over de onderwerpen Arm en Rijk, Bronnen van Energie en Grenzen en Identiteit.

7 Geschiedenis: Bij Geschiedenis ga je werken met bronnen zoals foto s, grafieken, teksten en cartoons. Je leert geschiedkundige gebeurtenissen niet alleen te herkennen, maar ook te verklaren. Belangrijk hiervoor zijn goed begrijpend lezen, het verschil kennen tussen een mening en een feit en je eigen mening onderbouwen. In leerjaar 3 worden de onderwerpen Nederland en Indonesië, Nederland als industriële samenleving en de Koude Oorlog behandeld. ICT skills: Ook al zit je uren achter de computer zonder problemen, ICT skills heeft je het nodige te bieden. Je leert mediawijs te worden. M.a.w. hoe ga je om met alles wat op het internet te vinden is of aangeboden wordt? Hoe staat met jouw digitale geletterdheid/ jouw computer- en digivaardigheden en hoe zet je die in thuis en op school? De antwoorden vind je en de vaardigheden ontwikkel je in de ICTskills-lessen. Lob en mentorles: LOB is de afkorting van loopbaanoriëntatie en loopbaanbegeleiding. In de Lob-lessen staan de vragen Wat kan ik? en Wat wil ik? centraal. Je werkt aan leren nadenken over keuzes die je moet maken voor je studie, het vervolgonderwijs en je toekomstige beroep. Wat zijn je sterke kanten en kun je die actief inzetten om goede keuzes te maken en actief bezig te zijn met je loopbaan? De mentor zal je begeleiden d.m.v. loopbaanreflectiegesprekken. Een ingewikkelde naam voor nadenken over en het vastleggen van je ambities en talenten. Mentorles: In deze lessen zal de mentor de klas of individuele leerlingen begeleiden met leren leren en de vaardigheden die daarvoor nodig zijn. De mentor gaat ook in gesprek met je over je resultaten en evt. leer- en/of gedragsproblemen. Burgerschap en Maatschappelijke Stage: Burgerschaplessen bereiden je voor op je rol in de maatschappij. Welke bijdrage lever jij? Aan de hand van thema s zoals b.v. Consumeren en Rechten en Plichten ontwikkel je vaardigheden die je ook buiten school kunt/moet en gaat inzetten. Tijdens de verplichte maatschappelijke stage geef je inhoud en uitvoering aan het doel van Burgerschap: je levert een actieve bijdrage in een instelling, bedrijf of school. Je draagt je steentje bij!

8 En hoe ziet leerjaar 4 er dan uit? In leerjaar 4 ga je verder met 6 of 7 vakken. In deze vakken ga je examen doen. De vakken die je kunt kiezen komen uit de volgende profielen. En het moeten dus vakken zijn die je ook in leerjaar 3 hebt gehad. Zorg en Welzijn Techniek en Natuur Economie en Ondernemen In alle profielen hebben alle leerlingen VMBO Theorie leerjaar 4: Nederlands Engels Wiskunde L.O. Maatschappijleer LOB/mentorles In het profiel Zorg en Welzijn komen daarbij: Biologie verplicht en 2/3 keuzes uit de vakken Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Duits, Nask 1, Nask 2, L.O.2, Kunst 2. In het profiel Techniek en Natuur komen daarbij: Nask1 verplicht en 2/3 keuzes uit de vakken Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Duits, Nask2, L.O.2, Kunst2, Biologie. In het profiel Economie en Ondernemen komen daarbij: Economie verplicht en 2/3 keuzes uit de vakken Geschiedenis, Aardrijkskunde, Duits, Nask 1, Nask2, L.O.2, Kunst 2, Biologie.

9 Met 6 of 7 vakken naar het examen in leerjaar 4? Je kunt met je VMBO Theoriediploma kiezen voor het: Middelbaar BeroepsOnderwijs (MBO) Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs (HAVO) Je kiest het MBO omdat: Je praktisch ingesteld bent en je kent je talenten. Je bezig wilt zijn met je toekomstige beroep/talent. Je vanuit het MBO naar het Hoger BeroepsOnderwijs (HBO) wilt doorstromen. Je kiest het HAVO omdat: Je weet dat je langer door wilt gaan met algemeen vormend onderwijs/theoretische vakken op een hoger niveau en je kent je talenten. Je op deze wijze naar het HBO kunt doorstromen. Je niet zeker weet of een keuze in het MBO bij je past en je langer doorgaan met theoretische vakken die geen probleem voor je zijn. Waarom 7 vakken? Je kunt examen doen in 6 of 7 vakken. Als je 7 vakken kiest dan doe je dat omdat: Je het belangrijk/leuk/interessant vindt om een extra vak te houden en er dus meer over te weten te komen. Je het extra vak kunt gebruiken om je alvast voor te bereiden op de overstap naar HAVO. Je met een extra vak aantoont meer te kunnen en te willen en dat zal helpen bij adviezen voor je vervolgopleiding wat betreft je motivatie en werkhouding. Wat is een profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is een verplicht deel van het schoolexamen. Dit deel moet met een voldoende worden afgerond om te mogen deelnemen aan het centraal eindexamen. Door middel van het maken van een profielwerkstuk ga je je verdiepen in je gekozen profiel. Door een onderzoeksvraag te formuleren en deze vraag te beantwoorden ( met behulp van experts, bezoeken aan instellingen, enquêtes, interviews, internet, etc.) en de uitkomsten te presenteren leg je een meesterproef af. Jij bent de expert geworden!

10 Tot slot! We kunnen nog veel meer schrijven over keuzes, vakken en leren. Dat doen we niet. Je mentor en je vakdocenten gaan samen met jou verder. Kiezen is niet verliezen, maar weten waar je naar toe wilt gaan, wat je wilt bereiken. Daarmee start je dit schooljaar: Veel succes! DYK/KEU 2017

Determinatieavond leerjaar 2

Determinatieavond leerjaar 2 Programma: Determinatie TL Beroepsgericht Waar kijken wij naar bij uw zoon/dochter: Cijfers (kennis, vakvaardigheden en leervermogen) Algemene vaardigheden en (studie)houding Cito Vas Wat wil de leerling

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 4 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE

PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE PAKKETKEUZE EN LOOPBAAN ORIËNTATIE LOB/PAKKETKEUZE OP HET BERNARD NIEUWENTIJT COLLEGE de loopbaan begeleiding is de verantwoordelijkheid van de decaan, mentoren en vakdocenten. de decaan coördineert de

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014. Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst

IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014. Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst IVKO-school voorlichtingsavond keuzetraject maandag 10 februari 2014 Van 2 naar 3 Kiezen is een kunst Kiezen in leerjaar 2 leerlingen in 2 MAVO èn 2 HAVO maken keuze voor vakken (taal en kunstvakken) ook

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015

INFORMATIEBOEKJE PAKKETKEUZE VMBO 2014-2015 1. VMBO: DE THEORETISCHE LEERWEG (TL)... 2 2. SECTORKEUZE... 2 3. VAKKENPAKKETKEUZE VAN KLAS 2 VMBO-TL/TL-HAVO NAAR KLAS 3 VMBO-TL... 3 KEUZEFORMULIER VAN KLAS 2 NAAR 3 VMBO... 4 4. VAKKENPAKKETKEUZE VAN

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden tijdpad Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 4 OP WEG NAAR KLAS 4HAVO VMBO 4 TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.blz. 3 2. Route tl-mbo-hbo vergeleken met tl-havo-hbo blz. 4 3. De tweede fase (HAVO/VWO) blz. 5 4. Welk

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar TL. UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2016-2017 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; lok. Mvz - mevr. Noordergraaf Havo en

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2017-2018 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Nieuw vak: Kunst2

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Sector- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Sector- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Sector- en vakkenpakketkeuze Hoe ziet het vmbo eruit? 4 leerwegen/niveaus: Basisgericht Kadergericht Gemengde leerweg Theoretische leerweg = Dalton MAVO VMBO - ONDERBOUW Leerjaar

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2016-2017 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor.

Wij verzoeken u het keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart, door uw zoon/dochter te laten inleveren bij de mentor. Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het derde leerjaar GL UCN 18/19 170 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over de

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Profiel- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Profiel- en vakkenpakketkeuze Onderwerpen Inrichting opleiding Mogelijkheden vervolgonderwijs Opties keuze leerjaar 3 Lentiz Dalton MAVO Tijdlijnen keuzeproces Hoe ziet onze

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE VERKRIJGEN

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8 Nieuw vmbo op het Haarlem College op het Haarlem College kan het Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Techniek & Energie Ondernemen & Commercie Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Sport & Veiligheid Gemengde

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

Programma. Twee sprekers. Mevr. Van t Hof. Vragen?? De Tweede fase en wat daar allemaal bij hoort. Keuzeproces Vervolgopleidingen

Programma. Twee sprekers. Mevr. Van t Hof. Vragen?? De Tweede fase en wat daar allemaal bij hoort. Keuzeproces Vervolgopleidingen 1 2 Programma Twee sprekers De Tweede fase en wat daar allemaal bij hoort Mevr. Van t Hof Keuzeproces Vervolgopleidingen Vragen?? 3 Het belang van goed en verstandig kiezen!! Het biedt mogelijkheden maar

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Havo algemeen Havo

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T

Informatiebrochure. Ouders 3 VMBO-T Leerlingen. Vakkenpakket 4 vmbo -T Informatiebrochure Ouders 3 VMBO-T Leerlingen Vakkenpakket 4 vmbo -T 2015/2016 Inhoud. 1. Inleiding. 2. Voorbereiding op de keuze en de website www.huygens.dedecaan.net 3. Vakkenpakket examenjaar. 4. Uitbreiding

Nadere informatie

Meeste leerlingen mavo 3 VERVOLGENS: MAVO 4 MBO HBO

Meeste leerlingen mavo 3 VERVOLGENS: MAVO 4 MBO HBO WELKOM Meeste leerlingen mavo 3 VERVOLGENS: MAVO 4 MBO HBO Aantal leerlingen Havo 3 VERVOLGENS: Havo 4 Havo 5 HBO Aantal leerlingen KB 3 vmbo VERVOLGENS: KB 4 MBO SAMENGEVAT Havo 3 MAVO 3 VMBO 3 kb Havo

Nadere informatie

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB)

Decanaat Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2. Loopbaan Oriëntie en Beroep (LOB) Decanaat Loopbaanoriëntatie en begeleiding in VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat voor

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2TH OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2TH

januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2TH OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2TH januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2TH OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2TH 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Hoeveel jaar heb je nog voor de boeg op de SGL?... blz. 4 3. Het schooladvies... blz. 5 4. Revisie...

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking 2e rapport

Nadere informatie

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw,

Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo. Betreft: keuze examenvak. Den Haag, 29 november Geachte heer/mevrouw, Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van klas 3 Mavo Betreft: keuze examenvak Den Haag, 29 november 2016 Geachte heer/mevrouw, Het eindexamen voor Mavo bestaat uit twee verplichte examenvakken, sectorvakken

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2015-2016 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Het belang van goed en verstandig kiezen!!

Het belang van goed en verstandig kiezen!! 1 Het belang van goed en verstandig kiezen!! Het biedt mogelijkheden maar sluit ook mogelijkheden uit. Ruilen kan niet altijd! Overal worden de eisen aangescherpt! Voldoende punten halen Intake gesprekken

Nadere informatie

Van de onderbouw naar de bovenbouw

Van de onderbouw naar de bovenbouw Van de onderbouw naar de bovenbouw 2019-2020 Wanneer ga je over in klas 1 en 2? Welke keuzes moet je maken in klas 2? Hoe gaat dat dan allemaal? Scholengemeenschap Panta Rhei Amstelveen, september 2019

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond MAVO

Welkom. Informatieavond MAVO Welkom Informatieavond MAVO 19 januari 2017 Programma Van leerjaar 2 naar leerjaar 3 Bovenbouw Mavo Goede doorstroom: Keuzeactiviteiten Voorlopig advies december Open avond Fabritius (wo 8 februari) Bezoek

Nadere informatie

Januari 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 TH

Januari 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 TH Januari 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 2 OP WEG NAAR KLAS 3 VMBO 2 TH Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 1 2. Hoeveel jaar heb je nog voor de boeg op de SGL?... blz. 2 3. Het schooladvies... blz. 3 4. Revisie...

Nadere informatie

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018

Profielkeuze 3 Havo. 22 november 2018 Profielkeuze 3 Havo 22 november 2018 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Doel: Op zoek gaan naar het meest geschikte profiel toekomst Hulpmiddelen: Opdrachtenboek Profielkiezer Digitaal portfolio vragenlijsten

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 GTL 4 april 2017

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 GTL 4 april 2017 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 2 naar klas 3 GTL 4 april 2017 Programma 19.00 uur welkom, teamleidster TGL mevr.o.grootjans 19.00 19.30 uur uitleg over de profiel en

Nadere informatie

Van de onderbouw naar de bovenbouw

Van de onderbouw naar de bovenbouw Van de onderbouw naar de bovenbouw 2018-2019 Wanneer ga je over in klas 1 en 2? Welke keuzes moet je maken in klas 2? Hoe gaat dat dan allemaal? Scholengemeenschap Panta Rhei Amstelveen, september 2018

Nadere informatie

Lessentabellen Candea College

Lessentabellen Candea College Lessentabellen 2019-2020 Candea College Leerjaar 1 Vak SB1/BK1 KM1 MH1 HV1 Nederlands 2 2 2 2 Engels 2 2 2 2 Duits 1 1 1 1 Frans 1,5 1,5 Geschiedenis 1 1 1 1 Aardrijkskunde 1 1 1 1 Biologie 1,5 1,5 1,5

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Saadet Ertas, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

Ouderavond VMBO/T leerjaar Theoretische leerweg

Ouderavond VMBO/T leerjaar Theoretische leerweg Ouderavond VMBO/T leerjaar 3 11-09-18 Theoretische leerweg 1 Keuze in klas twee: Twee uit: Frans, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde. 2 AENDA: Welke profielen en vakken kunnen er worden gekozen

Nadere informatie

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO 2015-2016

Kies je vakkenpakket. 2 en 3 MAVO 2015-2016 Kies je vakkenpakket 2 en 3 MAVO 2015-2016 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jij of je kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren zullen keuzes gemaakt

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Sector en Pakket keuze voor leerjaar 3 e 4 GTL 16 mei 2017

Informatieavond Informatie avond Sector en Pakket keuze voor leerjaar 3 e 4 GTL 16 mei 2017 Informatieavond Informatie avond Sector en Pakket keuze voor leerjaar 3 e 4 GTL 16 mei 2017 profiel Techniek Verplicht Nederlands 3 Engels 3 maatschappijleer 1 2 kunstvakken 1 (CKV) 1 kunstvakken 1 (mu/hv)

Nadere informatie

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN Beste leerling, Jij gaat je keuze maken voor de beroepsvoorbereidende opleiding die je in de 3e en 4e klas gaat doen. We noemen de verschillende beroepsvoorbereidende

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting decaan over de profielen en leerwegen - 20.15 uur: Kennismakingsronde profiel Waarom kiezen? - Leerling kiest een

Nadere informatie

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan

SCHOOLJAAR Verder na de derde klas. Voor ouders en leerlingen van de derde klas vmbo-tl. Marga Kloosterman, decaan OPENBARE SCHOLENGEMEENSCHAP VOOR VWO HAVO VMBO POSTBUS 9109 1800 GC ALKMAAR TEL.: 072 56 25 000 FAX: 072 56 20 599 SCHOOLJAAR 2018-2019 Verder na de derde klas Voor ouders en leerlingen van de derde klas

Nadere informatie

SE Schema. Periode Eindterm Toetsnr. Inhoud / Stofomschrijving Toetsvorm Gewicht Herkansing Tijd Beoordeling Opmerking

SE Schema. Periode Eindterm Toetsnr. Inhoud / Stofomschrijving Toetsvorm Gewicht Herkansing Tijd Beoordeling Opmerking 2016-2017 VAK Aardrijkskunde 2 13,14,15, 25 1 Arm en rijk ( H1,2 en 3 ) S 10% Ja 50 min Cijfer SE 1 3 7,8,9,23 2 Bronnen van energie ( H4,5 en 6 ) S 15% Nee 50 min Cijfer In de les 3 20,21,27 3 Grenzen

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport

Ondernemen, Welzijn & Sport christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Welzijn & Sport Onderwijs maken we samen! Wat ga je leren? Wat wil je doen en meemaken? Wat kies je? Dat ontdekken we samen: jij, je ouders/verzorgers

Nadere informatie

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering

4-12-2015. Bedoeling infoavond. Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase. Historische achtergronden. Tweede fase. Veranderingen door invoering Bedoeling infoavond Na afloop heeft u een beter beeld van: Welkom INFORMATIEAVOND 3 HAVO de Tweede Fase de Tweede Fase als onderwijssysteem het keuzeproces van uw zoon/dochter Tweede fase Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Keuzebegeleiding informatie avond leerjaar 3. Welkom

Keuzebegeleiding informatie avond leerjaar 3. Welkom Keuzebegeleiding informatie avond leerjaar 3 Welkom 29 oktober 2013 Doelstelling avond Informatie over keuzebegeleiding op ADR leerjaar 1/2: leerjaar 3: leerjaar 4: wat hebben we vorig jaar gedaan wat

Nadere informatie

WELKOM INFO AVOND BETREFFENDE KEUZE VOOR KLAS 4 MAART 2018 AANWEZIG: TEAMLEIDERS, MENTOREN DECANEN: H. SCHWANEN EN T. MAAS

WELKOM INFO AVOND BETREFFENDE KEUZE VOOR KLAS 4 MAART 2018 AANWEZIG: TEAMLEIDERS, MENTOREN DECANEN: H. SCHWANEN EN T. MAAS WELKOM INFO AVOND BETREFFENDE KEUZE VOOR KLAS 4 MAART 2018 AANWEZIG: TEAMLEIDERS, MENTOREN DECANEN: H. SCHWANEN EN T. MAAS WAAR STAAN WE NU? IN LEERJAAR 3 WERKEND OP EEN BEPAALD NIVEAU (B, K, GT) MET EEN

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst

Kiezen voor de toekomst Kiezen voor de toekomst De examenklas Het vakkenpakket van uw zoon of dochter wordt verder aangepast Dit gaat in overleg met leerling, ouders en decaan Breed kiezen of de keuze al gemaakt? Vakken in de

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar havo/vwo

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar havo/vwo Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, 12-16 jaar havo/vwo De leerlingen in route 3 (12 16) uitstroomprofiel havo/vwo kunnen instromen in verschillende fasen van het reguliere onderwijs: in

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door mevr. Koster MBO nog niet genoeg / wat

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GL/TL april 2018 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas GL/TL april 2018 Programma 19.00 uur Welkom,teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) 19.00 19.5 uur Uitleg over de profiel

Nadere informatie

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart

keuzeformulier uiterlijk vrijdag 15 maart Aan de ouders/verzorgers van leerlingen uit het tweede leerjaar TL. UCN 18/19 169 Zaandam, januari 2019 Geachte ouders/verzorgers, Wij nodigen u uit op dinsdag 5 februari voor een informatieavond over

Nadere informatie

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018

VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 VMBO 2/MAVO 2 15 JANUARI 2018 19-1-2018 Keuze proces Wat gebeurt er in de 2 e klas? En verder? www.zsc.nl HOE ZIT HET VMBO IN ELKAAR? Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar en

Nadere informatie

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO

Profielkeuze. 2 en 3 MAVO Profielkeuze 2 en 3 MAVO 2018-2019 1 2 Introductie Beste leerling, ouder of verzorger, Op dit moment zit jijzelf of uw kind in het tweede of derde jaar van de mavo. In beide jaren wordt een vakkenpakket

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas

1e klas: met vrienden en vriendinnen van de basisschool in één klas 1 mavo Intro Deze brochure geeft u informatie over de vmbo-theoretische leerweg op hethml: de mavo. Met vragen kunt u terecht bij de afdelingsleider bovenbouw mavo, Thomas ter Hart. 1e klas: met vrienden

Nadere informatie

Informatieavond klas 3 Profielkeuze

Informatieavond klas 3 Profielkeuze Informatieavond klas 3 Profielkeuze Even voorstellen: Welkom Erik Hegge decaan / docent Aardrijkskunde hg@sgdb.nl Waarom een informatieavond over profielkeuze? Belangrijke inhoudelijke keuze Een keuze

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, jaar havo/vwo

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, jaar havo/vwo Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12-16 jaar havo/vwo De leerlingen in route 3 (12 16) uitstroomprofiel havo/vwo kunnen instromen in verschillende fasen van het reguliere onderwijs: in de onderbouw

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Informatieavond klas 3 Profielkeuze

Informatieavond klas 3 Profielkeuze Informatieavond klas 3 Profielkeuze Even voorstellen: Welkom Erik Hegge decaan / docent Aardrijkskunde hg@sgdb.nl Mentoren klas 3: - Mw. Ockenburg (3A) - Mw. Min (3B) - Mw. Korgerova (3C) - Mw. Van den

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2018-2019 Voor ouders van leerlingen in klas 2 vmbo skills Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar vmbo kader/gl/tl

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar vmbo kader/gl/tl Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch

Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch Welkom! informatie-avond T2 pakketkeuze bovenbouw theoretisch ouderavond leerjaar 2 T Welkom tijdpad determinatie & pakketkeuze Jean-Louis van der Veen afdelingsdirecteur OB T Voorbereiding op determinatie

Nadere informatie

Informatie avond 3 mavo. Welkom ouders & leerlingen

Informatie avond 3 mavo. Welkom ouders & leerlingen Informatie avond 3 mavo Welkom ouders & leerlingen Programma voor vanavond 19.30-20.00 uur: gastspreker Edith Nugteren v.h. Scheepvaart en Transport College (STC) 20.05-20.45 uur in de studieruimte: -

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL

VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART. Pakketkeuze 4TL VOORLICHTINGSAVOND, 11 MAART Pakketkeuze 4TL Toelichting programma 1. Opening 2. Toelichting programma 3. Presentatie Vakkenpakketkeuze Pauze 4. Mentoren in lokalen T3a Lub 014 T3b Jns 015 T3c Ber 013

Nadere informatie

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl

Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl Schets van het onderwijsprogramma Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari

Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari Ben jij volgend jaar een havo 4 leerling? januari 2019 1 Welkom Dhr. S.van Boxtel Dhr. R.van Haaren Mevr. M.Molenschot Dhr. B.Bogaers Conrector LJC 4 havo Decaan havo Decaan havo 2 3 Wat houdt een overstap

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4-VMBO -> 4-HAVO 2015-2016 Bertrand Russell College havo en vwo Waarom doorstromen naar 4havo? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt goede resultaten, het ziet ernaar uit dat je zult gaan slagen.

Nadere informatie

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GTL 6 april 2017

Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GTL 6 april 2017 Informatieavond Informatie avond Profiel en Pakket keuze Van klas 3 naar klas 4 GTL 6 april 2017 Programma 19.00 uur Welkom, teamleidster TGL mevr.o.grootjans (aula) 19.00 19.30 uur Uitleg over de profiel

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIG:

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIG: AANWEZIG: Jacqueline de Groot mentor H3a Martijn Waaldijk mentor H3b Yvette Oole mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d Jan Koekkoek Ria Rövekamp decaan havo schoolleider havo 20.15 uur Welkom Ria Rövekamp

Nadere informatie

Sector- en pakketkeuze. voor ouders van leerlingen in 3 tl

Sector- en pakketkeuze. voor ouders van leerlingen in 3 tl Sector- en pakketkeuze voor ouders van leerlingen in 3 tl Welke hulp krijgt de leerling? (portfoliomap) 3e leerjaar vmbo - theoretisch: werkboek: de loopbaanverkenner www. beroepskeuzedagboek.nl studie-experience

Nadere informatie

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIG:

OUDERAVOND HAVO 3 AANWEZIG: AANWEZIG: Ellen Koopman mentor H3a Martijn Waaldijk mentor H3b Yvette Oole mentor H3c Joeri Cornelisz mentor H3d Ria Rövekamp schoolleider havo 20.15 uur Welkom Ria Rövekamp 20.35 uur Rekenen en LOB Joeri

Nadere informatie

Voorlichting overstap vmbo-t/g naar 4 havo 2015-2016

Voorlichting overstap vmbo-t/g naar 4 havo 2015-2016 Voorlichting overstap vmbo-t/g naar 4 havo 2015-2016 1 Waarom wil je naar 4 havo? ha vo 1 het; o hoger algemeen voortgezet onderwijs 2 de; v(m) - s school daarvoor (bron: van Dale) Opdracht 1. Schrijf

Nadere informatie

Driestar Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding VMBO-BK2

Driestar Lekkerkerk. Loopbaanoriëntatie en begeleiding VMBO-BK2 Driestar Lekkerkerk Loopbaanoriëntatie en begeleiding VMBO-BK2 Loopbaan: Als je bezig bent met je schoolloopbaan dan ben je bezig met vragen over jouw toekomst. Wat voor beroepen vind je interessant? Wat

Nadere informatie

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 1 INHOUD Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 4 Blz. 6 Op onze school bieden we 3 sectoren aan Samengevat Blz. 7 Vakkenpakketten

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg - mevr. Noordergraaf Kunst2 Beeldend -

Nadere informatie

KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL

KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL KENNISMAKINGSAVOND KLAS 3 VMBO TL Maandag 29 september 2014 Welkom Even voorstellen Team 3 TL Mentoren 3T1: de heer Remerij 3T2: de heer van de Velde 3T3: mevrouw Wuytack 3T4: de heer Kemp Teamleider:

Nadere informatie

LESSENTABELLEN ONDERBOUW

LESSENTABELLEN ONDERBOUW LESSENTABELLEN ONDERBOUW TL-Havo-VWO 2014-2015 Vakken Leerjaar 1 Leerjaar 2 Nederlands 4 3 Frans 3 3 Duits 3 Engels 3 3 Geschiedenis 2 2 Aardrijkskunde 2 2 Wiskunde 4 3 Rekenen 0,5 0,5 Natuur- en scheikunde

Nadere informatie

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 -

Inleiding. Veel succes met het maken van jouw profielkeuze! S. Koningsveld, decaan Havo H. Lubberdink, decaan Vwo - 1 - Inleiding Dit schooljaar sta je voor een belangrijke keuze: het kiezen van je profiel. De ervaring leert dat het maken van deze keuze niet altijd even gemakkelijk is. Het profiel en de eventuele extra

Nadere informatie

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND

25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND 25 Januari 2016 PROFIELKEUZE INFORMATIEAVOND Kiezen is een kunst De profielkeuze (en later de opleidingskeuze) is geen eenmalige beslissing maar een proces. Vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik?

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG

KIESWIJZER LAAR & BERG KIESWIJZER LAAR & BERG 2018-2019 Versie: 9 april 2018 Stroomkeuze MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Laar & Berg - 2 - Kieswijzer 2018-2019 Inhoud Inleiding... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen

Nadere informatie

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond!

Kempenhorst College. Welkom op de informatieavond! Kempenhorst College Welkom op de informatieavond! Programma - Uitleg over de profiel- en vakkenkeuze Annie van der Struijk, leerlingcoördinator - Advisering en bevordering Esmée Schut, mentor 3Tc - profieloriëntatie

Nadere informatie