30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen"

Transcriptie

1 30 Tips om de onderhandeling met de makelaar te winnen Waarom Jij koopt drie tot vier huizen in je leven. Je makelaar verkoopt er honderden. Hij kent dus het onderhandelingsspel beter dan jij. Wanneer Als je een huis gaat kopen. Doel Je huis kopen tegen een zo scherp mogelijke prijs.

2 Inhoudsopgave De onderhandeling De voorbereiding Onderzoek precies wat je kunt lenen Onderzoek de huizenmarkt Onderzoek de buurt Onderzoek de waarde van het huis Doe onderzoek naar de verkopers Bel aan bij de buren De bezichtiging Beschouw alles als onderhandeling Wees ontspannen Test het huis Vraag, noteer en fotografeer Wees kritisch Laat je enthousiasme niet blijken Wees vriendelijk genoeg Vraag documenten op Ga niet te vaak op bezoek Doe eventueel een aankooptaxatie Houd zelf het initiatief Neem de tijd Wees met meerdere huizen bezig Laat weten dat je de financiering in orde hebt Zet scherp in, maar niet te scherp Bespreek een reactiedatum Vraag om duidelijkheid Bied naar gevoel Negeer de druk van de makelaar Ga akkoord onder voorbehoud De afronding Check het (voorlopig) koopcontract grondig Neem de tijd Raak niet emotioneel betrokken Besteed uit indien nodig

3 De voorbereiding 1 Onderzoek precies wat je kunt lenen 4 Onderzoek de waarde van het huis Zorg dat je precies (!) weet wat je kunt lenen. Onderzoek wanneer het huis door de huidige Internet helpt je maar wil je zekerheid, informeer eigenaar is gekocht en welke lening is afgesloten. dan bij een (onafhankelijk) hypotheekadviseur. Onderzoek ook voor welk bedrag vergelijkbare 2 huizen in de straat zijn verkocht. Ga tot slot na Onderzoek de huizenmarkt Onderzoek hoeveel de huizenprijzen de afgelopen jaren zijn gestegen of gedaald in jouw provincie of jouw regio. Informatie vind je op de website van Het Kadaster en de Nederlandse Vereniging van Makelaars. 3 hoe lang het huis al te koop staat. Deze informatie en/of een specifiek woningrapport vraag je op via het Kadaster of Calcasa. 5 Doe onderzoek naar de verkopers Via het woningrapport of koopakte weet je wie de verkopers zijn. Google ze. Wie zijn het? Wat zijn hun Onderzoek de buurt Onderzoek wat er bijvoorbeeld bij de gemeente bekend is over de buurt waarin het huis staat, zoals bestemmingsplannen, bodemverontreiniging, funderingsproblemen, etc... huidige omstandigheden? Willen ze ruimer wonen? Komen er kinderen? Heeft één van de twee een baan aan andere kant van Nederland gevonden? Liggen ze in scheiding? Is er sprake van een overlijden? Hoe groter de noodzaak tot verkoop, hoe groter jouw kans bij de onderhandeling.

4 De voorbereiding Check hoeveel je kunt onderhandelen Gemiddelde verschil vraagprijs en aankoopprijs 100% 94% % Start verkoop 6 Na 0,5 jaar Na1 jaar 86% Na 1,5 jaar 83% Na 2 jaar 79% Na 2,5 jaar Bel aan bij de buren Misschien wat spannender maar bel eens aan bij Op vakantie wel eens souvenir gekocht? de buren. Zeg dat je overweegt in die buurt te En daarbij onderhandeld over de prijs? gaan wonen en vraag of ze je iets kunnen vertellen De meeste onderhandelingstechnieken over die buurt. Je weet zo gelijk wie je buren zijn en kun je nu ook gebruiken. misschien kunnen ze je iets vertellen over de bewoners van het huis dat je op het oog hebt.

5 De bezichtiging 7 Beschouw alles als onderhandeling 9 Test het huis Alles wat je vanaf de eerste seconde zegt en alles wat De verkoper presenteert zijn huis uiteraard zo mooi de makelaar vraagt, vormt onderdeel van de mogelijk. Kijk door die presentatie heen. Bekijk alle onderhandeling. Wil jij bijvoorbeeld zo snel mogelijk kamers en muren. Doe deuren en ramen open en een afspraak dan geef je daarmee de indruk aan de makelaar dat je haast hebt. Hij zal de prijs van het huis dan minder snel laten zakken. 8 Wees ontspannen Net zoals jij de situatie van de verkoper onderzoekt, wil de makelaar jouw situatie in kaart brengen. Vertel altijd dat je je gewoon aan het oriënteren bent. Blijf ontspannen. dicht, draai kranen open en spoel het toilet door. Vergeet het dak, de schuur, de kelder en / of kruipruimte niet. Vraag aan de makelaar of het huis verborgen gebreken bevat. 10 Vraag, noteer en fotografeer Alles waar je vragen of twijfels over hebt, vraag je. Het antwoord schrijf je op. Vraag of je zelf foto s mag maken.

6 De bezichtiging 11 Wees kritisch 13 Wees vriendelijk genoeg Hoe aardig de makelaar ook is, hij wordt Je moet zoals aangegeven kritisch zijn en niet te uiteindelijk betaald door de verkoper en zal voor enthousiast. Maar sla hier niet in door. Een kritische hem het maximale resultaat willen bereiken. Wees maar vriendelijke koper krijgt meer voor elkaar dan continu kritisch. Pas op voor zijn vragen en een chagrijnige koper. opmerkingen. Vraag zelf juist door als iets jou niet helemaal duidelijk is. 12 Laat je enthousiasme niet blijken Al voldoet het huis helemaal aan je wensen, laat je enthousiasme niet blijken. Benoem waar je kritisch op bent, ook dingen die je wel goed vindt. Belangrijk: reageer in algemene termen zoals: Ok / Prima / Leuk / Aardig / Jammer / Balen en niet in extremen zoals: Vind ik helemaal niks / Slecht / Super / Fantastisch / Helemaal wat we willen. 14 Vraag documenten op Vaak heeft een makelaar documenten beschikbaar, bijvoorbeeld een oud bouwkundig rapport of een lijst met roerende zaken (zaken die wel of niet mee worden verkocht, zoals bijvoorbeeld een laminaatvloer). Zeg dat je ervan uitgaat dat hij je die zaken kan en. Wil de makelaar ze niet leveren, geef dan aan dat je ze bij andere bezichtingen wel toegestuurd hebt gekregen.

7 De bezichtiging 15 Ga niet te vaak op bezoek Kopersmarkt Verkopersmarkt Er is weinig vraag naar Er is veel vraag naar Plan een tweede bezichtiging met een kenner (een of veel aanbod van of weinig aanbod aannemer, een bouwkundige of gewoon de oom die huizen van huizen er verstand van heeft ). Stel de vragen die je de eerste De koper heeft de De verkoper heeft de meeste macht bij de meeste macht bij de onderhandeling onderhandeling keer niet hebt gesteld. Ga alleen een derde keer als het echt nodig is. Ga niet vaker. Je laat dan te duidelijk blijken dat je het huis wilt kopen. 16 Doe eventueel een aankooptaxatie Bij voorkeur maakt een kenner ook een waarde inschatting, bijvoorbeeld via een waardetaxatie. Let wel op: hiermee toon je aan de makelaar dat je bovenmatig geïnteresseerd bent. Meer 7 te koop staande huizen per koper Minder

8 De onderhandeling 17 Houd zelf het initiatief 19 Wees met meerdere huizen bezig Mogelijk belt de makelaar je na je bezoek op. Reageer Laat de makelaar altijd blijken dat je meerdere huizen in dat geval neutraal, zelfs als je geïnteresseerd bent. op het oog hebt, zelfs als dat niet zo is. Geef geen Jouw eerste bod komt op het moment dat jij dat wilt, details van die andere huizen. Noem ook de makelaar niet op het moment dat je makelaar dat wil. of straat niet. Benoem hooguit de wijk of de buurt. "Er heeft gisteren toevallig een andere geïnteresseerde gebeld". Laat je niet beetnemen! Slechts in de minderheid van de gevallen berust deze opmerking van de makelaar op waarheid 20 Laat weten dat je de financiering in orde hebt Het is voor een makelaar vervelend als de koop uiteindelijk rond komt maar de financiering niet. Laat dan ook ergens in het gesprek met de makelaar vallen dat financiering geen probleem is. 18 Neem de tijd Ben je enthousiast over een huis, reageer dan toch niet al te snel. Wacht minimaal een paar dagen voordat je met een eerste bod komt, behalve als je al weet dat er meerdere kopers geïnteresseerd zijn.

9 De onderhandeling 21 Zet scherp in, maar niet té scherp 23 Vraag om duidelijkheid Aan de hand van de stappen Voorbereiding en Als de makelaar zegt: De verkoper wil niet lager gaan Bezichtiging heb je een openingsbod bedacht. Zorg dan , wil dat niet zeggen dat die verkoper dat dit openingsbod laag is, maar niet zó laag dat de ook echt een tegenbod doet van Vraag makelaar niet wil starten met onderhandelen. daarom altijd om duidelijkheid. In dit geval: Doet de verkoper een bod van ?. Hoe sneller jij in de woning wil, hoe hoger de prijs zal liggen. 22 Bespreek een reactiedatum Spreek een termijn af waarop de verkoper moet hebben gereageerd. Toets de makelaar of hij zich daaraan houdt. Zo nee, wacht dan in ieder geval één of twee dagen voordat je zelf contact opneemt en vraag de makelaar om opheldering. 24 Bied naar gevoel Hoe scherp en hoe vaak je opnieuw wilt onderhandelen, is aan jezelf. Normaal kom je er in drie of vier biedrondes samen uit. Uiteraard heb jij vooraf al een maximale prijs bedacht. Sluit je bieding af met een "eindbod".

10 De onderhandeling 25 Negeer de druk van de makelaar De afronding 27 Check het (voorlopig) koopcontract grondig Een makelaar zal druk willen zetten, bijvoorbeeld De meeste koopcontracten zijn gebaseerd op een door te noemen dat er meer geïnteresseerden modelcontract. Check alle invulvelden en check of zijn. Bij een huis dat pas nét te koop staat, kan dat er teksten in het contract staan die niet in het inderdaad zo zijn. Maar meestal is dit slechts een modelcontract zijn opgenomen. Zeker als dit onderhandelingstruc. negatieve condities of beperkende voorwaarden zijn, is het oppassen geblazen. Laat bij voorkeur 26 iemand meekijken die er verstand van heeft. Ga akkoord onder voorbehoud Zeg dat je eindbod onder voorbehoud is van financiering en onder voorbehoud van een Voorlopig koopcontract getekend en toch spijt? Je hebt 3 dagen bedenktijd. Binnen die bouwkundige keuring (als je die keuring nog niet drie dagen mag je de verkoop annuleren. hebt gedaan). Als je je lening niet rondkrijgt of als Zonder specifieke reden. er grote aanpassingen nodig zijn, dan heb je je daartegen ingedekt.

11 De afronding 28 Neem de tijd 30 Besteed uit indien nodig Ook bij de keuze van je notaris geldt: ga niet in op Neem je het risico op een verkeerde beslissing de suggestie van makelaar. Kies een notaris waar jij liever niet of voel je je teveel betrokken, besteed je prettig bij voelt, waar je goede ervaringen mee dan (een gedeelte van) het onderhandelingsproces hebt, of die anderszins past bij je wensen. uit. Bijvoorbeeld aan een aankoopmakelaar of hypotheekadviseur. Kies in het eerste geval niet 29 Raak niet emotioneel betrokken Wil je het huis écht heel graag hebben, dan is het gevaar groot dat je dit hoe dan ook uitstraalt. Wees je hier altijd bewust van. voor een makelaar uit de buurt. Grote kans dat hij de makelaar van de verkoper kent.

12 Een hulplijn inschakelen? Toch nog onzeker? Wij kunnen je eventueel in contact brengen met een ervaren aankoopmakelaar. Klik hier voor meer informatie Op deze uitgave rust auteursrecht. Dit betekent dat niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder expliciete toestemming van Wegwijs B.V. Aan de inhoud van deze uitgave kunnen geen rechten ontleend worden. Voor meer informatie verwijzen we je naar

Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Een woning kopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Op zoek naar je droomwoning 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen 6 Stap 1: Geschikte woning zoeken

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

WONING VERKOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

WONING VERKOPEN. Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer. WONING VERKOPEN Alles over uw rechten en plichten als u uw woning verkoopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u uw huis verkoopklaar moet

Nadere informatie

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar!

Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! Je woning verkopen? Dat doe je goed met je NVM-makelaar! 2 Inhoudsopgave Je woning verkopen 3 NVM betekent kwaliteit 4 Wat kan de NVM-makelaar voor jou betekenen? 6 Stap 1: Vraagprijs bepalen 8 Stap 2:

Nadere informatie

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer.

woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. woning kopen Alles over uw rechten en plichten als u een woning koopt, de rol van de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leest u niet hoe u het huis van uw dromen vindt.

Nadere informatie

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek Bijlage: Toelichtingen en tips Toelichting Tip 1 - Verloop en tijdsduur 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Het afsluiten

Nadere informatie

Ligusterstraat 26 VAASSEN

Ligusterstraat 26 VAASSEN Ligusterstraat 26 VAASSEN Vraagprijs: 169.000,- kosten koper Woninginformatie Ligusterstraat 26 te VAASSEN Indeling Bestaand huis kopen en zelf bepalen hoe nieuw je het huis laat opleveren? Deze

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

Latravia assistent Copyright Latravia 2010 www.latravia.com

Latravia assistent Copyright Latravia 2010 www.latravia.com Latravia assistent Copyright Latravia 2010 Emigreren of een tweede huis in Frankrijk Frankrijk is een populaire bestemming om naar te emigreren of voor het kopen van een tweede huis. Behalve dat de emigratie

Nadere informatie

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch?

Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Wat elke ondernemer minimaal MOET weten over investeren en winst omdat niemand zijn geld door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit. Toch? Snap binnen 2 uur de belangrijkste financiële begrippen:

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig.

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je

Nadere informatie

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.

Hand out behorende bij de training VOBSPAN. 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc. Hand out behorende bij de training VOBSPAN Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. St. Gerardusplein 26 33 WTC Amsterdam 5644 NG EINDHOVEN Toren C, level 14 040 2115020 1077 NX AMSTERDAM www.itasc.nl

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Interne communicatie 3 1.1 Factsheet

Nadere informatie

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl

jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen! Hoi wereld... hier ben ik www.icare.nl jeugdgezondheidszorg En nu lekker slapen!... hier ben ik www.icare.nl Informatie voor ouders/verzorgers Veel kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar maken een kortere of langere periode door van weinig

Nadere informatie

Verkopen? Een. HART Vak!

Verkopen? Een. HART Vak! Verkopen? Een HART Vak! - 1 - Ook al zitten we nu in een tijdperk van automatisering, het 'Verkopen' blijft een bij uitstek menselijk vak, een hart vak. Van alle medewerkers in een organisatie wordt verwacht

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij

Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij Deventer investeert in jou! Informatie over de Wet Investeren in Jongeren (WIJ) www.deventer.nl/wij Wet Investeren in Jongeren (WIJ) Deze wet gaat over jou! Ben jij tussen de 16 en 27? Heb jij geen werk?

Nadere informatie

Dit is versie 2.0. Klik hier om de nieuwste upgrade te downloaden van dit e-book.

Dit is versie 2.0. Klik hier om de nieuwste upgrade te downloaden van dit e-book. Dit is versie 2.0. Klik hier om de nieuwste upgrade te downloaden van dit e-book. Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming PowerSellers BV verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

aankoop verkoop verbouwing taxatie financiering verzekering MijnGemak contact Hollands Noorden Wonen Álles geregeld & verzekerd

aankoop verkoop verbouwing taxatie financiering verzekering MijnGemak contact Hollands Noorden Wonen Álles geregeld & verzekerd L PRETTIG E E V N Wonen Hollands Noorden Álles geregeld & verzekerd aankoop verkoop verbouwing taxatie financiering verzekering MijnGemak contact Inhoudsopgave Uw woning aankopen.....................................................

Nadere informatie

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf

September 2014. Jongeren & geld. De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen. Anna van der Schors Minou van der Werf September 2014 Jongeren & geld De financiële situatie en hulpbehoefte van 12- tot en met 24-jarigen Anna van der Schors Minou van der Werf SAMENVATTING EN CONCLUSIE... 5 De financiële situatie en de beleving

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Dit is versie 3.0 van dit rapport.

Dit is versie 3.0 van dit rapport. Dit is versie 3.0 van dit rapport. Download de nieuwste versie van dit rapport op: http://www.winst.nl/e books Disclaimer: Bij het samenstellen van dit rapport is de grootste zorg besteed aan de juistheid

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon

Medischwetenschappelijk. onderzoek. Algemene informatie voor de proefpersoon Medischwetenschappelijk onderzoek Algemene informatie voor de proefpersoon Inhoud Inleiding 5 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 6 Wat is medisch-wetenschappelijk onderzoek? Wat zijn proefpersonen? Wie

Nadere informatie