VAN PLAN NAAR PROJECT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAN PLAN NAAR PROJECT"

Transcriptie

1

2 2 van plan naar project VAN PLAN NAAR PROJECT FASE 1 ORIENTATIE FASE 2 CONCRETISERING FASE 3 SUBSIDIE- project leider projectleider Kansen onderzoeken 1.1 projectleider Projectplan uitwerken 2.1 projectleider Subsidie aanvragen 3.1 valorisatie team IO VIO adviseur Pre-advies 1.2 VIO contractmanager Begroting opstellen 2.2 VIO contractmanager Ondersteuning en advies 3.2 afdelings secretaris 2.3 afdelingssecretaris Afdelingsvoorwaarden toetsen finance IO finance IO Advies op begroting 2.4 mandaatgerechtigde mandaatgerechtigde 1 e check 1.3 mandaatgerechtigde GO/NO-GO beslissing 2.5

3 projectwijzer IO - juni AANVRAAG FASE 4 CONTRACT FASE 5 KICK-OFF projectleider 3.3 projectleider 4.1 projectleider 5.1 Beschikking verwerken Contract in ontvangst nemen Administratieve kick-off VIO contractmanager Beschikking controleren 3.4 VIO contractmanager Contracten regelen 4.2 VIO contractmanager Administratieve kick-off 5.1 afdelingssecretaris Akkoord op beschikking 3.5 afdelingssecretaris Kick-off meeting organiseren 4.4 afdelingssecretaris Administratieve kick-off 5.1 finance IO 5.1 Administratieve kick-off mandaatgerechtigde 4.3 Contracten ondertekenen Deze stappen gelden voor alle projecten. Fase 2 wordt nogmaals doorlopen bij aanmerkingen van de mandaatgerechtigde. Deze stappen zijn alleen op subsidieprojecten van toepassing.

4 4 van plan naar project INHOUD Overzicht processtappen 2 Begrippenlijst 4 Van plan naar project 5 Rollen & verantwoordelijkheden 6 Tijdspad 7 Fase 1: Oriëntatie 9 Fase 2: Concretisering 12 Fase 3: Subsidieaanvraag 15 Fase 4: Contract 18 Fase 5: Kick-off 20 Hoe nu verder Meer informatie 21 BEGRIPPENLIJST Hieronder de betekenis van een aantal veel voorkomende begrippen in deze projectwijzer. Beschikking - Goedkeuring of afwijzing van de subsidieaanvraag door de subsidieverstrekker. Externe begroting - Cijfermatige neerslag van de externe afspraken rond de herkomst en besteding van de verwachtte kosten door middel van een budgetverdeling op hoofdlijnen. Mandaatgerechtigde - Degene die de bevoegdheid heeft om het projectplan goed te keuren en te ondertekenen (zie pagina 6). Penvoerder - Degene die (namens het consortium) de subsidieaanvraag indient bij de subsidieverstrekker. Dit is tevens de contactpersoon voor de subsidieverstrekker.

5 projectwijzer IO - juni VAN PLAN NAAR PROJECT Bij het starten van een project met externe financiering komt heel wat kijken. Past het plan binnen de onderzoeksstrategie van IO? Wordt er subsidie aangevraagd? Zijn er academische instellingen of bedrijven met wie je gaat samenwerken? Hoe ga je dit aanpakken? Wie kunnen je helpen? En zijn er vanuit de faculteit regels en richtlijnen waar je je aan moet houden? Met deze projectwijzer wordt inzichtelijk hoe het proces van plan naar project is ingericht. Bij wie je kunt aankloppen voor ondersteuning. En met welke goedkeuringsmomenten je rekening moet houden. VOOR WIE IS DEZE PROJECTWIJZER? Deze projectwijzer is gericht op alle onderzoekers van de faculteit IO die een project met externe financiering willen starten, worden benaderd om mee te werken aan een project, of al in het voortraject van een project zitten. In dit document worden deze personen ook wel projectleider genoemd. VOOR WELKE PROJECTEN KAN IK DEZE PROJECTWIJZER GEBRUIKEN? Deze projectwijzer is van toepassing op alle onderzoeksprojecten gebaseerd op externe financiering binnen de faculteit IO. Voor Horizon 2020 projecten is een verdieping op een aantal onderdelen samengesteld (hiervoor is de Toolkit Horizon 2020 in het najaar van 2015 beschikbaar). We maken hierin onderscheid tussen subsidieprojecten en overige projecten. Wil je voor jouw project subsidie aanvragen en ben jij degene die (namens het consortium) deze aanvraag indient? Dan spreken we in deze projectwijzer over een subsidieproject. Alle andere projecten vallen onder de noemer overige projecten. Hieronder vallen ook projecten waarvoor wel subsidie wordt aangevraagd, maar een andere partij de penvoerder is. Het verschil is dat voor overige projecten de subsidieaanvraagfase in het proces niet van toepassing is.

6 6 van plan naar project ROLLEN & VERANTWOORDELIJKHEDEN PROJECTLEIDER Als projectleider houd je je voornamelijk bezig met de inhoudelijke aspecten van het project. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor de financiën van het project. Het valorisatieteam IO (VIO) en finance IO kunnen je hierin ondersteunen. In de aanloop naar het project kan het VIO de begrotingen voor je opstellen en zodra het project van start is gegaan zorgt finance IO voor de projectadministratie. VALORISATIETEAM IO (VIO) Het valorisatieteam van IO (adviseurs en contractmanager) heeft een ondersteunende rol in het proces. Zij kunnen inzicht geven in welke subsidiemogelijkheden passen bij jouw ideeen, hebben kennis over subsidievoorwaarden en het opstellen van begrotingen en contracten en hebben templates voor de projectafbakening, begrotingen en contracten. AFDELINGSSECRETARIS De afdelingssecretaris is in de aanloop naar het project verantwoordelijk voor het toetsen van het projectplan aan de randvoorwaarden van de afdeling. Dus is het project haalbaar in termen van onderzoeks-, personele, facilitaire-, en financiële kaders van de afdeling. FINANCE IO In de aanloop naar het project adviseert finance IO over de begroting op basis van het afdelingsbudget. Na de kick-off meeting speelt finance IO een belangrijke rol in de bewaking van het budget van het project en onderhoudt zij de projectadministratie. MANDAATGERECHTIGDE De mandaatgerechtigde is degene die bevoegd is om het projectplan goed te keuren en te ondertekenen. Deze mandaatgerechtigde is ofwel de afdelingssecretaris, de afdelingsvoorzitter, de decaan of het College van Bestuur (CvB). Mandaatregelingen Onderstaand schema geeft inzicht in wie bevoegd is om een project goed te keuren en te ondertekenen. In dit schema gaan we ervan uit dat er wordt voldaan aan de algemene voorwaarden van de TU Delft en dat er geen aanvullende risico s voor de faculteit zijn (bijv. boeteclausules). Neem bij uitzonderingsgevallen contact op met VIO.

7 projectwijzer IO - juni Projectomvang (ex. BTW)* Mandaatgerechtigde < ,- Afdelingssecretaris < ,- Afdelingsvoorzitter < ,- Decaan > ,- CvB De weg naar het hoogste mandaat is altijd via de onderliggende mandaten. In het geval dat het mandaat bij het CvB ligt, zal het voorstel altijd eerst door de afdelingssecretaris, afdelingsvoorzitter en decaan moeten worden goedgekeurd. TIJDSPAD FASE 1: ORIËNTATIE Het tijdspad voor de oriëntatiefase is geheel afhankelijk van de planning van de projectleider. Houd er rekening mee dat het vormen van een consortium en het afstemmen met partners aardig wat tijd kan kosten. Verder is het goed om in deze fase het tijdspad van fase 2 in de gaten te houden. FASE 2: CONCRETISERING Voor het opstellen en controleren van de begroting, het toetsen van het projectplan aan de kaders van de afdeling en de Go/No-Go beslissing (stap 2.2 t/m stap 2.5) moet, afhankelijk van de mandaatgerechtigde, rekening worden gehouden met onderstaande doorlooptijden. Mandaatgerechtigde Afdelingssecretaris Afdelingsvoorzitter Decaan CvB Totale doorlooptijd 2 weken 4 weken 6 weken 8 weken FASE 3: SUBSIDIEAANVRAAG Het tijdspad van deze fase is onder andere afhankelijk van de subsidieverstrekker en andere betrokken partijen. *: Voor de projectomvang wordt uitgegaan van het aandeel van de faculteit IO in de externe begroting.

8 8 van plan naar project FASE 4: CONTRACT Het tijdspad van de contractfase is, net als de subsidieaanvraagfase, sterk afhankelijk van externe factoren. FASE 5: KICK-OFF MEETING Nadat het contract is getekend, is het streven om binnen 2 weken het project administatief over te dragen aan de projectleider en van start te laten gaan met de administratieve kick-off meeting.

9 projectwijzer IO - juni Fase 1: ORIËNTATIE In de oriëntatiefase onderzoek je de mogelijkheden voor een project. Past je idee binnen de strategie van de faculteit? Met welke partners wil je samenwerken? Wat zijn de de subsidiemogelijkheden? Zodra je hier een goed beeld van hebt volgt het eerste goedkeuringsmoment, waarna je je projectplan kunt gaan uitwerken. projectleider 1.1 Kansen onderzoeken VIO adviseur 1.2 Pre-advies mandaatgerechtigde e check

10 10 van plan naar project PROJECTLEIDER stap 1.1: KANSEN ONDERZOEKEN DOEL Het doel van deze stap is om de grote lijnen van het project helder te krijgen. Dit documenteer je in de vorm van de projectafbakening (hiervoor heeft VIO een template beschikbaar). INITIATIE Er is geen standaard proces voorafgaand aan deze stap. Initiatie is op eigen initiatief of wanneer je wordt benaderd door een andere partij om aan een project te werken. OMSCHRIJVING Stel allereerst je leidinggevende op de hoogte wanneer je van plan bent een project te starten. Vervolgens is het van belang dat je een concreet beeld krijgt van de volgende aspecten: Sluit het aan op de onderzoeksstrategie van de faculteit*? Zo niet, beargumenteer dan waarom dit project toch interessant is. Wie zijn de (beoogde) partners voor dit project. Wat is de financiële grootte van het project. Welke randvoorwaarden worden (door de subsidiegever) gesteld op het gebied van budget, timing, IP, open access en dergelijke. Zorg er voor dat al deze aspecten terugkomen in de projectafbakening. De adviseurs van VIO kunnen je hierbij helpen. Zij hebben veel ervaring met subsidieaanvragen, projectbegrotingen en samenwerkingen met partners. Betrek ze zo vroeg mogelijk bij deze stap, zodat ze je kunnen ondersteunen in het opstellen van de projectafbakening. AFRONDING Zodra je de projectafbakening op papier hebt, leg je deze voor aan de VIO adviseurs. Zij geven een preadvies waarna de mandaatgerechtigde een akkoord voor het verder uitwerken van het projectplan geeft. TIP Loop in onderhandelingen niet vooruit op zaken voordat deze zijn getoetst op juridische, personele en financiële consequenties. *: Voor een uitgebreide beschrijving van het onderzoeksstrategie ga je naar

11 projectwijzer IO - juni VIO // ADVISEUR stap 1.2: PREADVIES PREADVIES AAN DE PROJECTLEIDER Het VIO heeft veel kennis en ervaring in huis op het gebied van onderzoeksprojecten en subsidieaanvragen. Zij kunnen je onder andere inzicht geven in welke subsidiemogelijkheden er bij jouw plannen passen en hoe om te gaan met samenwerkingen. Ook kunnen zij je ondersteunen bij de financiële aspecten van het project. PREADVIES AAN DE MANDAATGERECHTIGDE De VIO adviseurs geven een preadvies op de projectafbakening van de projectleider. Sluit het aan op de onderzoeksstrategie van de faculteit. Is het project financieel haalbaar en/of levert het interessante netwerken op. Het preadvies wordt op papier gezet, samen met een voorlopige begroting en voorgelegd aan de afdelingsvoorzitter. MANDAATGERECHTIGDE // AFDELINGSVOORZITTER» DECAAN» CVB stap 1.3: EERSTE CHECK Op basis van het preadvies geeft de afdelingsvoorzitter een akkoord voor het verder uitwerken van de projectafbakening. Afhankelijk van het mandaat wordt de projectafbakening met preadvies hierna voorgelegd aan de decaan en in sommige gevallen ook nog aan het CvB. Het is in het belang van de projectleider dat deze eerste check plaatsvindt. Je voorkomt hiermee dat je veel tijd en energie steekt in een projectplan waar geen draagvlak voor is.

12 12 van plan naar project Fase 2: CONCRETISERING Zodra je projectafbakening is goedgekeurd, kun je dit in het projectplan verder uitwerken en concretiseren. In deze fase wordt het projectplan in meer detail getoetst aan de kaders van de afdeling. Wanneer alle details op papier staan volgt er weer een goedkeuringsmoment, waarna je in het geval van een subsidieproject de subside kunt gaan aanvragen en bij overige projecten de contracten getekend kunnen worden. projectleider 2.1 Projectplan uitwerken VIO contractmanager 2.2 Begroting opstellen 2.3 afdelingssecretaris Afdelingsvoorwaarden toetsen finance IO 2.4 Advies op begroting mandaatgerechtigde 2.5 GO/NO-GO beslissing

13 projectwijzer IO - juni PROJECTLEIDER stap 2.1: PROJECTPLAN UITWERKEN DOEL In deze stap wordt op basis van de projectafbakening het projectplan opgesteld (hiervoor heeft VIO een template beschikbaar), zodat de mandaatgerechtigde een gegronde beslissing kan nemen over het wel of niet doorgaan met dit project. INITIATIE Zodra je akkoord hebt gekregen op de projectafbakening kun je dit in het projectplan verder uitwerken. OMSCHRIJVING In het projectplan maak je een verdiepingsslag op de projectafbakening. Hierin is het van belang dat je een concreet beeld krijgt van onderstaande aspecten. Mocht het om een subsidieproject gaan, houd hierbij dan ook de voorwaarden van de subsidieverstrekker in de gaten. Inhoudelijke aansluiting op de onderzoeksstrategie van IO Beoogde projectpartners Gestelde voorwaarden (vanuit subsidieverstrekker of andere projectpartner) Begroting Projectplanning en deadlines Personele bezetting Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het opstellen van het projectplan, maar niet alle aspecten hoef je zelf uit te werken. De begroting wordt door de contractmanager van VIO opgesteld (stap 2.2.) en de afdelingssecretaris geeft inzicht in de randvoorwaarden vanuit de afdeling (stap 2.3.). Het is dus van belang dat je gedurende het opstellen van het projectplan contact houdt met deze actoren. AFRONDING Bespreek het projectplan met de afdelingssecretaris en de contractmanager van VIO. Zij zullen het plan controleren op onderzoeks-, personele-, en financiële kaders van de afdeling. TIP Raadpleeg VIO voor voorbeelden van projectplannen.

14 14 van plan naar project VIO // CONTRACTMANAGER stap 2.2: BEGROTING OPSTELLEN De contractmanager is in deze fase verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting. Deze bestaat uit een ingevulde concept offerte, een interne & externe begroting en een samenvatting van de financiële voorwaarden. Indien het gaat om een subsidieproject zal de contractmanager het projectplan ook toetsen aan de subsidievoorwaarden. AFDELINGSSECRETARIS stap 2.3: AFDELINGSVOORWAARDEN TOETSEN De afdelingssecretaris toetst het projectplan aan de onderzoeks-, personele-, facilitaire-, en financiële kaders van de afdeling. Bij kleine projecten (< ,-) heeft de afdelingssecretaris het mandaat om het project goed te keuren en komt stap 2.5 te vervallen (zie mandaatregeling op pagina 6). FINANCE IO stap 2.4: ADVIES OP BEGROTING Op aanvraag van de afdelingssecretaris toetst finance IO de begroting aan het afdelingsbudget. Hierover brengt finance IO advies uit aan de afdelingssecretaris. MANDAATGERECHTIGDE // AFDELINGSVOORZITTER» DECAAN» CVB stap 2.5: GO/NO-GO BESLISSING Op basis van de documenten aangeleverd door de afdelingssecretaris volgt een Go/ No-Go beslissing van de afdelingsvoorzitter. Afhankelijk van het mandaat wordt het projectplan hierna voorgelegd aan de decaan en in sommige gevallen ook aan het CvB. In het geval dat een van deze partijen voor akkoord wijzigingen in het projectplan vraagt, moet fase 2 opnieuw worden doorlopen.

15 projectwijzer IO - juni Fase 3: SUBSIDIEAANVRAAG Voor subsidieprojecten kan na het goedkeuren van het projectplan de subsidieaanvraag worden ingediend bij de subsidievertrekker. Voor overige projecten kan deze fase worden overgeslagen en direct worden overgegaan naar de contractfase. projectleider 3.1 projectleider 3.3 Subsidie aanvragen Beschikking verwerken VIO contractmanager 3.2 VIO contractmanager 3.4 Ondersteuning en advies Beschikking controleren afdelingssecretaris 3.5 Akkoord op beschikking

16 16 van plan naar project PROJECTLEIDER stap 3.1: SUBSIDIE AANVRAGEN DOEL Aanvraag tot subsidie indienen bij de subsidieverstrekker. INITIATIE Je kunt starten met de subsidieaanvraag zodra je projectplan is goedgekeurd door de mandaatgerechtigde. OMSCHRIJVING Dien de subsidieaanvraag in volgens de voorwaarden van de subsidiegever. Raadpleeg hierbij VIO voor ondersteuning en advies. AFRONDING Bij het indienen van de subsidieaanvraag stuur je een kopie van je projectplan aan VIO en aan de afdelingssecretaris. VIO // CONTRACTMANAGER stap 3.2: ONDERSTEUNING EN ADVIES VIO biedt ondersteuning en advies in het aanvraagproces. Dit doen zij onder andere door informatie te verstrekken over subsidievoorwaarden en ondersteuning te bieden bij het opstellen van de subsidieaanvraag.

17 projectwijzer IO - juni PROJECTLEIDER stap 3.3: BESCHIKKING VERWERKEN DOEL Afdelingssecretaris en VIO op de hoogte stellen van de uitkomst van de subsidieaanvraag. INITIATIE Zodra je de beschikking (goedkeuring of afwijzing) van de subsidieaanvraag hebt ontvangen, zorg je voor verdere afhandeling hiervan. OMSCHRIJVING EN AFRONDING Stuur een kopie van de beschikking door naar de afdelingssecretaris en VIO. Zij controleren de beschikking op eventuele afwijkende bepalingen. Indien de beschikking overeenkomt met de aanvraag kan deze worden ondertekend door de mandaatgerechtigde. Wanneer er echter afwijkende bepalingen in de beschikking staan, zal je in overleg met VIO en de afdelingssecretaris bepalen of er akkoord wordt gegaan met de beschikking. VIO // CONTRACTMANAGER stap 3.4: BESCHIKKING CONTROLEREN VIO controleert, in geval van een goedkeuring, of de beschikking in lijn is met de ingediende subsidieaanvraag. AFDELINGSSECRETARIS stap 3.5: AKKOORD OP BESCHIKKING Wanneer er afwijkende bepalingen in de beschikking staan wordt in overleg met de projectleider en VIO bepaald of akkoord wordt gegeven op de beschikking. De afdelingssecretaris heeft hierin, namens de afdelingsvoorzitter, de beslissende stem. In het geval er geen consortium wordt gevormd, kan na akkoord op de beschikking de administratieve kick-off meeting worden gehouden. De contractfase is in dat geval niet van toepassing.

18 18 van plan naar project Fase 4: CONTRACT Wordt er in het project samengewerkt met academische partners of bedrijven? Dan worden in deze fase alle afspraken duidelijk op papier gezet. Contracten, samenwerkingsovereenkomsten en offertes worden ondertekend. projectleider 4.1 Contract in ontvangst nemen VIO contractmanager 4.2 Contracten regelen afdelingssecretaris 4.4 Kick-off meeting organiseren mandaatgerechtigde 4.3 Contracten ondertekenen

19 projectwijzer IO - juni PROJECTLEIDER stap 4.1: CONTRACT VERWERKEN DOEL In het geval je niet de penvoerder van het project bent, ontvang je een contract, offerte of overeenkomst van de andere partij. Doel van deze stap is om dit document getekend te krijgen. INITIATIE Zodra je het contract of de overeenkomst hebt ontvangen, zorg je voor verdere afhandeling hiervan. OMSCHRIJVING EN AFRONDING Stuur een kopie van het document door naar de contractmanager en afdelingssecretaris. De contractmanager controleert de inhoud van het contract en stuurt deze door naar de mandaatgerechtigde voor ondertekening. VIO // CONTRACTMANAGER stap 4.2: CONTRACTEN REGELEN De contractmanager onderhandelt met de partners over de inhoud van de samenwerkingsovereenkomst of stelt deze documenten zelf op wanneer de projectleider de penvoerder is van het project. Dit proces wordt tot een volledig getekend contract beheerd door de contractmanager. MANDAATGERECHTIGDE // AFDELINGSVOORZITTER» DECAAN» CVB stap 4.3: CONTRACTEN ONDERTEKENEN Wanneer de inhoud van het contract, de samenwerkingsovereenkomst of de offerte akkoord is, wordt dit document door de betreffende mandaatgerechtigde ondertekend.

20 20 van plan naar project AFDELINGSSECRETARIS stap 4.4: KICK-OFF MEETING ORGANISEREN Zodra alle contracten, offertes en overeenkomsten zijn ondertekend, organiseert de afdelingssecretartis de administratieve kick-off meeting. Bij deze meeting zijn de projectleider, afdelingssecretaris, finance IO en, afhankelijk van de grootte van het project, de contractmanager aanwezig. Fase 5: KICK-OFF PROJECTLEIDER, CONTRACTMANAGER, AFDELINGSSECRETARIS & FINANCE IO stap 5.1: ADMINISTRATIEVE KICK-OFF De administratieve kick-off van het project is een interne meeting waarbij de administratieve kant van het project wordt overgedragen van VIO naar de projectleider en finance IO. Dit is de administratieve start van het project. In deze meeting worden het projectplan, de begroting, personele-, juridische- en financiële kaders van het project besproken. Ook wordt tijdens deze meeting afgesproken hoe de voortgang van het project zal worden gemonitord. Deze meeting staat los van een eventuele inhoudelijke kick-off meeting.

21 projectwijzer IO - juni HOE NU VERDER... Na de kick-off meeting gaat het project van start. Tijdens het project zijn er nog een aantal administratieve taken waar rekening mee moet worden gehouden. Gedurende het project is de projectleider verantwoordelijk voor de inhoudelijke en financiële bewaking van het project. Tijdens de kick-off meeting worden hier concrete afspraken over gemaakt. MEER INFORMATIE Mocht je meer informatie willen over het opstarten van een project, of vragen hebben over deze projectwijzer, neem dan contact op met je afdelingssecretaris.

22 22 van plan naar project PROJECTWIJZER IO Bij het starten van een project met externe financiering komt heel wat kijken. Past het plan binnen de onderzoeksstrategie van IO? Wordt er subsidie aangevraagd? Zijn er academische instellingen of bedrijven met wie je gaat samenwerken? Hoe ga je dit aanpakken? Wie kunnen je helpen? En zijn er vanuit de faculteit regels en richtlijnen waar je je aan moet houden? Met deze projectwijzer wordt inzichtelijk hoe het proces van plan naar project is ingericht. Bij wie je kunt aankloppen voor ondersteuning. En met welke goedkeuringsmomenten je rekening moet houden. IO.TUDELFT.NL/SAMENWERKEN FACULTEIT INDUSTRIEEL ONTWERPEN LANDBERGSTRAAT 15 / 2628CE / DELFT / NEDERLAND +31 (0) / IDE@TUDELFT.NL

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Nr 4. Deze aanvullingen zijn van kracht sinds 1 januari 2011.

Nr 4. Deze aanvullingen zijn van kracht sinds 1 januari 2011. Nr 4 Betreft Tekenbevoegdheid: aanvullende bepalingen op artikel 15 van het Huishoudelijk reglement regionale afdelingen Alzheimer Nederland Referentienummer RA.00/Handleiding afdelingen Datum 24 oktober

Nadere informatie

Procedure en Criteria

Procedure en Criteria Procedure en Criteria Subsidieaanvragen 2015 Ben je lidorganisatie van het LPGGz (inclusief regiokamer, kamer familieraden en kamer cliëntenraden) en wil je met je organisatie een project op het gebied

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor internationale projecten

Aanvraagformulier voor internationale projecten Aanvraagformulier voor internationale projecten Vooraf Cordaid raadt u aan om, voordat u begint met het invullen van dit formulier, na te gaan of uw project in aanmerking komt voor financiering. U kunt

Nadere informatie

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015

Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Regeling Scholing Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidieregeling veerkrachtig bestuur Noord-Brabant Projectsubsidie

Aanvraagformulier Subsidieregeling veerkrachtig bestuur Noord-Brabant Projectsubsidie Alle vragen dienen volledig te worden ingevuld voor zover de subsidievereisten op u of uw project van toepassing zijn. Stuur het ingevulde formulier met bijlagen naar: Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Nadere informatie

Regeling Scholing Jeugdzorg

Regeling Scholing Jeugdzorg Regeling Scholing Jeugdzorg Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang heeft het FCB-bestuur in afstemming met sociale partners besloten

Nadere informatie

Van Idee naar Innovatie

Van Idee naar Innovatie Van Idee naar Innovatie Horizon 2020 maakt het mogelijk! In 10 minuten een helder verhaal over Horizon 2020 Horizon 2020 Europa is op zoek naar innovaties die internationaal succesvol kunnen zijn. Horizon

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND Onderwerp: Start project RESOLVE Bijlagen: 1. Subsidy Contract 2. Partnership Agreement 3. Raadsinformatiebrief RESOLVE 1 Samenvatting:

Nadere informatie

Aanvraagformulier Fair Fryslân

Aanvraagformulier Fair Fryslân Aanvraagformulier Fair Fryslân Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân Hoofdstuk 3, paragraaf 7 (Fairtrade-activiteiten) Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Concept procedure Lokale Haalbaarheid

Concept procedure Lokale Haalbaarheid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Opzet pilot Stap 2 Lokale Haalbaarheid ter voorbereiding op

Nadere informatie

Reorganisatieprocedure in een notendop

Reorganisatieprocedure in een notendop Reorganisatieprocedure in een notendop Typen reorganisaties Geen reorganisatie (type 1 en 2), voorbeelden: Kleine wijzigingen in de organisaties, zoals een individuele aanpassing van de functieomvang.

Nadere informatie

Mogelijkheden voor de opzet van een samenwerkingsovereenkomst

Mogelijkheden voor de opzet van een samenwerkingsovereenkomst Postbus 1296 8900 CG Leeuwarden Mogelijkheden voor de opzet van een samenwerkingsovereenkomst Als u samen met andere partijen een subsidieaanvraag wilt doen, dan zult u onderlinge afspraken moeten maken.

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor Age Friendly Cultural Cities

Aanvraagformulier voor Age Friendly Cultural Cities Aanvraagformulier voor Age Friendly Cultural Cities 2018-2019 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulier-onderdelen volledig

Nadere informatie

Procedure BREEAM-NL Innovatiecredits. Oktober 2013

Procedure BREEAM-NL Innovatiecredits. Oktober 2013 Procedure BREEAM-NL Innovatiecredits 28 oktober 2013 Deze procedure is onderdeel van het DGBC-certificeringsysteem Datum 1 november 2012 6 juni 2013 Oktober 2013 Wijziging(en) 1. Deze tabel toegevoegd;

Nadere informatie

Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, Samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond

Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, Samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond Overleg: Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, Samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond Datum vergadering: 12 december 2013 Agendapunt nr.: 18 Onderwerp: Voorstel Regionale Inkoop Rotterdam Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018

Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018 Aanvraagformulier Stimuleringsfonds leefbaarheid 2018 Voor 2018 is er bij de gemeente Coevorden een bedrag van 150.000 euro beschikbaar voor kleinschalige, op de lokale gemeenschap gerichte initiatieven.

Nadere informatie

Controleplan Project- verantwoordingen. Bedrijfsvoering / Audit en Interne Controle

Controleplan Project- verantwoordingen. Bedrijfsvoering / Audit en Interne Controle Controleplan Project- verantwoordingen Bedrijfsvoering / Audit en Interne Controle Inleiding De afdeling Audit en Interne Controle (AIC) controleert in opdracht van het College van Bestuur de projectverantwoordingen

Nadere informatie

Regeling Kwalificerende opleidingen

Regeling Kwalificerende opleidingen Regeling Kwalificerende opleidingen Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie bij woningcorporaties, heeft het FLOW-bestuur in afstemming met sociale partners besloten dat zij meer wil doen om werkgevers

Nadere informatie

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning

Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning Van intentieovereenkomst naar omgevingsvergunning U wilt een locatie ontwikkelen of een bouwproject starten dat niet past in het bestemmingsplan. Daarvoor zijn formele afspraken met de gemeente nodig.

Nadere informatie

Regeling Masterclass Mobiliteit en brede inzetbaarheid (Mobri)

Regeling Masterclass Mobiliteit en brede inzetbaarheid (Mobri) Regeling Masterclass Mobiliteit en brede inzetbaarheid (Mobri) Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie bij woningcorporaties, heeft het FLOW-bestuur in afstemming met sociale partners besloten dat zij

Nadere informatie

Je functie, taken en planning van werkzaamheden

Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriënterende opdracht 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Oriëntatie op de organisatie (niveau 2) 2 Je functie, taken en planning van werkzaamheden Inhoud Inleiding... 3 Opdracht 1: Je eigen

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland CORDAID Aanvraagformulier voor projecten in Nederland Vooraf Cordaid raadt u aan om, voordat u begint met het invullen van dit formulier, na te gaan of uw project in aanmerking komt voor financiering.

Nadere informatie

Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015

Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015 Regeling Scholing Kinderopvang per 1 juli 2015 Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie in Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang, heeft het FCB-bestuur in afstemming met

Nadere informatie

Projectplan Duurzaam Inkopen

Projectplan Duurzaam Inkopen Projectplan Duurzaam Inkopen Gemeente Franekeradeel, afdeling Bouwen en Milieu Minke Lotens - Eichhorn Augustus 2010 status: Definitief Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstellingen projectplan 4 Overige resultaten

Nadere informatie

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband

Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden. Je werkt in opdracht, zowel zelfstandig als in teamverband 1 2 3 4 Werken als stylist Styling Design Wat laat je zien? Je ontwikkelt een eigen stijl en durft je te onderscheiden Je bent nieuwsgierig en veelzijdig Je denkt creatief en commercieel Je neemt initiatief

Nadere informatie

Regeling Toekomstgerichte Scholing FLOW

Regeling Toekomstgerichte Scholing FLOW Regeling Toekomstgerichte Scholing FLOW Inleiding Gezien de arbeidsmarktsituatie bij woningcorporaties, heeft het FLOW-bestuur in afstemming met sociale partners besloten dat zij meer wil doen om werkgevers

Nadere informatie

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree.

Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. Dit document ontvangt u als bijlage bij de door u aangevraagde offerte van Apple Tree. De inhoud van dit document bestaat uit twee delen, te weten: Advieswijzer. In dit document leest u meer over Apple

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij toekenning

Algemene voorwaarden bij toekenning Algemene voorwaarden bij toekenning Het VOGIN Fonds steunt kansrijke innovatieve initiatieven op het gebied van kennis- & informatie(technologie), met maatschappelijke meerwaarde en die een directe bijdrage

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp t Blommetje Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland

Aanvraagformulier voor projecten in Nederland CORDAID SERVICE FONDS Aanvraagformulier voor projecten in Nederland Vooraf Cordaid raadt u aan om, voordat u begint met het invullen van dit formulier, na te gaan of uw project in aanmerking komt voor

Nadere informatie

Model procedure tentoonstellen

Model procedure tentoonstellen Model procedure tentoonstellen Proceseigenaar: Hoofd Publiek / Projectleider tentoonstellen Akkoord door: Functie: Datum: 101125 DEF Qmus Model PRO Tentoonstellen.doc Pagina 1 van

Nadere informatie

Standaard aanvraagformulier

Standaard aanvraagformulier Standaard aanvraagformulier 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulier-onderdelen volledig in te vullen en waar nodig aan

Nadere informatie

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid Toelichting Duurzame Inzetbaarheid In deze toelichting leest u meer over de aanvraagprocedure van de ESF-subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook leest u hierin wat wij van u verwachten en wat u van het

Nadere informatie

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties

Tenders Flexibele subsidies 2015: Nieuwe Vrijwilligersorganisaties Tenders Flexibele subsidies 2015: Tender 4 Flexibele subsidies 2015 - Tender 4 U bent een nieuwe stichting of vereniging die (nog) geen beroep gedaan heeft op, of nog niet in aanmerking kan komen voor,

Nadere informatie

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd.

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd. Algemene Voorwaarden Voorwaarden Donateurs 1. Geef Onderwijs (hierna: GO, www.geefonderwijs.nl) is een crowdfundingplatform dat zich volledig richt op het Nederlandse onderwijs. Via Geef Onderwijs kan

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidie Wetenschappelijk Fonds NVFB

Aanvraagformulier Subsidie Wetenschappelijk Fonds NVFB Aanvraagformulier Subsidie Het volledig ingevulde formulier dient uiterlijk 1 oktober 2018 per e-mail als PDF-bestand door het secretariaat van de NVFB (NVFB@kngf.nl) ontvangen te zijn. Aanvragen die te

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Wetenschappelijk Onderzoek Patiëntenverenigingen

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Wetenschappelijk Onderzoek Patiëntenverenigingen Subsidievoorwaarden Wetenschappelijk Onderzoek 2017 Patiëntenverenigingen INHOUDSOPGAVE 1. INTRODUCTIE... 1 Doel 1 Wie kan subsidie aanvragen? 1 Eisen waaraan de aanvraag dient te voldoen 1 Wat bieden

Nadere informatie

2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je onderhandelt.

2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je onderhandelt. Eerste stappen: 1. Splits leveranciers op in segmenten. 2. Bepaal de verwachte prestaties van de leveranciers per segment. 3. Onderhandel op inhoud. 4. Waarom je onderhandelt is belangrijker dan hoe je

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken

Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Flexibele subsidies 2018: Thema - Weerbaar opvoeden en competenties versterken Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Contactpersonen: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Esther

Nadere informatie

Vragen over Commissie Projectbewaking SURF. Algemene vragen Commissie Projectbewaking SURF. Wijze van bewaking Commissie Projectbewaking SURF

Vragen over Commissie Projectbewaking SURF. Algemene vragen Commissie Projectbewaking SURF. Wijze van bewaking Commissie Projectbewaking SURF Vragen over Commissie Projectbewaking SURF Algemene vragen Commissie Projectbewaking SURF Wijze van bewaking Commissie Projectbewaking SURF Rapportages Commissie Projectbewaking SURF Wijzigingen van het

Nadere informatie

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad

Delfts Doen! Delftenaren maken de stad Inhoud A Delfts Doen! Delftenaren maken de stad 1 Delfts Doen! Delftenaren maken de stad P lannen maken in de stad doe je niet alleen. Een goed initiatief vraagt samenwerking en afstemming met bewoners,

Nadere informatie

Waarom is dit boekje opgesteld?

Waarom is dit boekje opgesteld? Waarom is dit boekje opgesteld? Groot onderhoud is ingrijpend voor huurders. Zeker voor huurders van een monumentaal pand. Er zijn behoorlijk wat aanpassingen nodig om het energieverbruik terug te dringen.

Nadere informatie

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving IWT Ellipsgebouw Koning Albert II-laan 35, bus 16 1030 Brussel tel. +32 (0)2 432 42 00 fax +32 (0)2 432 43 99 website : www.iwt.be e-mail : bedrijfssteun@iwt.be Toelichtingsdocument kmo-innovatieprojecten

Nadere informatie

N 0 ve1enigingbed1ijvennoordoost

N 0 ve1enigingbed1ijvennoordoost N 0 ve1enigingbed1ijvennoordoost Aanvraagformulier voor een bijdrage uit Het Fonds via de VBNO Om te kunnen beoordelen of uw project of evenement in aanmerking komt voor een bijdrage uit Het Fonds vult

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Vrije Universiteit Personeelsbalie Servicecentrum De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam

Vrije Universiteit Personeelsbalie Servicecentrum De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam Vrije Universiteit Personeelsbalie Servicecentrum De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam Jaargesprekken 10/2005 telefoon fax e-mail internet (020) 59 85400 (020) 59 85454 personeelsbalie@dienst.vu.nl www.vu.nl/personeelsbalie

Nadere informatie

Succesvol subsidie aanvragen

Succesvol subsidie aanvragen Succesvol subsidie aanvragen MIT Succesvol subsidie aanvragen MIT Haalbaarheidsprojecten en R&Dsamenwerkingsprojecten Voordat je aan de slag gaat met een subsidieaanvraag, is het aan te raden om een goede

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden studiereizen disputen en studieverenigingen

Subsidievoorwaarden studiereizen disputen en studieverenigingen Subsidievoorwaarden studiereizen disputen en studieverenigingen April 2015 Door studieverenigingen en disputen van Erasmus School of Law (verder: ESL) worden jaarlijks studiereizen georganiseerd. Een studiereis

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen

Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen 1 Aanvraagformulier subsidie Regionale Cultuurplannen De Regionale Cultuurplannen (RCP) omvatten een subsidiebudget voor het vergroten van cultuurparticipatie, bedoeld voor amateurkunst (alle kunst- en

Nadere informatie

Handleiding EU Subsidies

Handleiding EU Subsidies SUBtracers international subsidy consultants Handleiding EU Subsidies SUBtracers.com Handleiding EU Subsidies De Europese Unie (EU) verstrekt subsidies aan bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen,

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

Werkveld Onderwerp Datum Steller

Werkveld Onderwerp Datum Steller Werkveld Onderwerp Datum Steller Financiën Werken met workflows 28 mei 2014 J. Timmermans binnen Tobias 4.4 Werken met workflows binnen Tobias TobiasTobias Werken met workflows binnen Tobias TobiasTobias

Nadere informatie

Samenwerking voor innovaties op lokaal niveau Korte Voorzieningsketens Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland

Samenwerking voor innovaties op lokaal niveau Korte Voorzieningsketens Verordening POP3 subsidies provincie Gelderland Let op: Deze PDF-versie van het aanvraagformulier geeft u inzicht in de gevraagde gegevens. U wordt verzocht voor de definitieve versie van uw aanvraag het online-formulier te gebruiken dat vanaf 15 augustus

Nadere informatie

Belangrijk: vóór 01 oktober vóór

Belangrijk: vóór 01 oktober vóór Belangrijk: - Bij voorkeur digitaal aanvragen, bij uitzondering schriftelijk aanvragen. - Aanvraag uiterlijk vóór 01 oktober in het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar. (ASV 2016 artikel 7) - Alleen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Deelregeling Jij maakt het mee Fonds voor Cultuurparticipatie 2013 2016

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Deelregeling Jij maakt het mee Fonds voor Cultuurparticipatie 2013 2016 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 29620 21 oktober 2013 Deelregeling Jij maakt het mee Fonds voor Cultuurparticipatie 2013 2016 10 oktober 2013 Het bestuur

Nadere informatie

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Provincie Fryslân, Afdeling Subsidiezaken Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ LEEUWARDEN

t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Provincie Fryslân, Afdeling Subsidiezaken Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retoursturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Contactpersoon inhoudelijk:

Nadere informatie

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis

Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis Masterclass Aanbesteden WMO en Jeugdwet : de basis 26 november 2015 De i.s.m. BUIS Astrid Buis en Anne Marie Buysse 1 Programma 13.30 uur: Ontvangst door, directeur 13. 45 uur: De gemeente als opdrachtgever.

Nadere informatie

Als je alleen. van concept tot en met eindverantwoording

Als je alleen. van concept tot en met eindverantwoording Als je alleen focust op het probleem, mis je misschien de oplossing Uw subsidie goed geregeld! van concept tot en met eindverantwoording U heeft een innoverend project voor ogen. En om het uit te kunnen

Nadere informatie

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving Koning Albert II laan 35 bus 12 1030 Brussel T 0800 20 555 info@vlaio.be www.vlaio.be Contact O&O-bedrijfsprojecten: T +32 (0)2 432 42 24 bedrijfsinnovatiesteun@vlaio.be www.iwt.be/subsidies/oeno-bedrijfsproject

Nadere informatie

Aanvraagformulier projecten

Aanvraagformulier projecten Aanvraagformulier projecten Gebruik voor het invullen van dit aanvraagformulier de invulkaders. Kaders worden scrollbaar als u meer tekst wilt gebruiken dan het kader groot is. Projectnaam Aanvrager Geplande

Nadere informatie

Stichting Buurtschap Stolwijkersluis Reglement bewonersinitiatieven

Stichting Buurtschap Stolwijkersluis Reglement bewonersinitiatieven DOELSTELLING REGLEMENT...2 Artikel 1...2 VERANTWOORDELIJKHEDEN...2 Artikel 2...2 MIDDELEN...2 Artikel 3...2 Artikel 4...2 AANVRAAG...3 Artikel 5...3 Artikel 6...3 BEOORDELING EN GOEDKEURING...3 Artikel

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIEBIJDRAGE BPD CULTUURFONDS

AANVRAAGFORMULIER SUBSIDIEBIJDRAGE BPD CULTUURFONDS Alvorens het Aanvraagformulier subsidiebijdrage BPD Cultuurfonds in te vullen, dient u als aanvrager het Reglement subsidiebijdrage BPD Cultuurfonds te lezen en akkoord te gaan met de voorwaarden die in

Nadere informatie

Programma Digitaal Werken. Introductie Programma Digitaal Werken (procesgericht werken) Arvid Janssen

Programma Digitaal Werken. Introductie Programma Digitaal Werken (procesgericht werken) Arvid Janssen Programma Digitaal Werken Introductie Programma Digitaal Werken (procesgericht werken) Arvid Janssen Hybride wereld Programma Digitaal Werken 2 Waar vind ik de juiste informatie? Centraal probleem Persoonlijke

Nadere informatie

Scenario en timing inrichting niet-transparant samenwerkingsmodel

Scenario en timing inrichting niet-transparant samenwerkingsmodel Scenario en timing inrichting niet-transparant samenwerkingsmodel Dit memo is relevant voor alle collectieven die een samenwerkingsmodel uitwerken. Sommige collectieven hebben een niet-transparant samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Aanvraagformulier Internationaal - samenwerkingssubsidie

Aanvraagformulier Internationaal - samenwerkingssubsidie Aanvraagformulier Internationaal - samenwerkingssubsidie 1. Toelichting en basisvoorwaarden Welkom bij Mijn Fonds. Om een subsidie aan te vragen dient u de onderstaande formulier-onderdelen volledig in

Nadere informatie

STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN

STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit dit rapport

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2014 Osdorp West en De Aker

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2014 Osdorp West en De Aker Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2014 Osdorp West en De Aker Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat het stadsdeel een budget beschikbaar stelt

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER. 1. Algemeen. 2. Gegevens project. 1.1 Kerngegevens organisatie. 1.2 Kerngegevens project. 2.1 Doel.

AANVRAAGFORMULIER. 1. Algemeen. 2. Gegevens project. 1.1 Kerngegevens organisatie. 1.2 Kerngegevens project. 2.1 Doel. 1. Algemeen 1.1 Kerngegevens organisatie Naam organisatie Naam contactpersoon Correspondentieadres Postcode Vestigingsplaats Telefoonnummer E-mailadres Website Rechtsvorm van de aanvragende organisatie

Nadere informatie

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft

Vastgesteld in CvB-vergadering d.d. 8 juli 2014, na instemming OR d.d. 4 juli Reorganisatieprocedure TU Delft Reorganisatieprocedure TU Delft Inleiding De continuïteit van de bedrijfsvoering van de TU Delft wordt voor een niet onbelangrijk deel bepaald door de wendbaarheid en flexibiliteit van de organisatie.

Nadere informatie

stap pen plan www.architectenkavels.nl Architectenkavels Parijsch Van kavel tot droomhuis: een stappenplan Architectenkavels zijn een bijzondere uitwerking van vrije kavels, helemaal passend bij een wijk

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Wageningen. Advies. Nadere regels voor subsidieaanvragen projecten versterken basisvoorzieningen Wageningen.

Adviesraad Wmo Wageningen. Advies. Nadere regels voor subsidieaanvragen projecten versterken basisvoorzieningen Wageningen. Wmo - WI raad raad Wmo Wageningen Nadere regels voor subsidieaanvragen projecten versterken basisvoorzieningen Wageningen. nr. : 31 Datum : 23 januari 2015 Colofon De raad Wmo-WI is geïnstalleerd op 30

Nadere informatie

OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips

OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips 1 GITP Workshop OR en Reorganisaties Jurre de Haan, MSc. 10-10-2012 OR en Reorganisaties 8 Knelpunten & Tips > Jurre de Haan, MSc. > Adviseur / Trainer GITP Medezeggenschap > j.de.haan@gitp.nl / 06 20

Nadere informatie

Werken in de evenementenbranche

Werken in de evenementenbranche werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken in de evenementenbranche Medewerker Evenementenorganisatie Wat laat je zien? Je organiseert evenementen zelfstandig en in opdracht van anderen Je bent de spin in het web,

Nadere informatie

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Bewonersinitiatieven Maastricht telt talloze bewoners, die zich belangeloos inzetten voor de stad en haar inwoners. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven

Nadere informatie

Projectaanvraag regio FoodValley Kortdurend verblijf / logeeropvang in de regio Food Valley

Projectaanvraag regio FoodValley Kortdurend verblijf / logeeropvang in de regio Food Valley Projectaanvraag regio FoodValley Kortdurend verblijf / logeeropvang in de regio Food Valley A. Projectgegevens A.1. Project Gegevens project Projectnaam: Speerpunt Strategische agenda : Thema (regiocontract):

Nadere informatie

Ervaringen met document X

Ervaringen met document X Martini Ziekenhuis Groningen Ervaringen met document X Ellen Rusch, wetenschappelijk medewerker Wetenschappelijk Instituut Wat gaan we doen? Structuur lokale haalbaarheid Martini Ziekenhuis Het werken

Nadere informatie

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp

Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Aanvraagformulier bewonersinitiatieven 2018 Osdorp Toelichting aanvraagformulier Voor wie? Waardering voor vrijwillige inzet is zo belangrijk dat de Bestuurscommissie een budget beschikbaar stelt voor

Nadere informatie

VR DOC.1263/2BIS

VR DOC.1263/2BIS VR 2018 0911 DOC.1263/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 houdende de uitvoering van het decreet van 22 december 2000

Nadere informatie

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016

Financieringsvoorwaarden ondersteuning regionale allianties 2014-2016 1. Inleiding In september 2013 is door een groot aantal partijen, waaronder de Rijksoverheid, werkgevers- en werknemersorganisaties, natuur- en milieuorganisaties, financiële instellingen en de VNG, het

Nadere informatie

Informatiesessie. OPZuid 2014-2020. Workshop Projectvoorbereiding

Informatiesessie. OPZuid 2014-2020. Workshop Projectvoorbereiding Informatiesessie OPZuid 2014-2020 Workshop Projectvoorbereiding Pieter Liebregts, programmamanager Stimulus Programmamanagement Terneuzen, 3 maart 2015 Inhoud Subsidieaanvraag in detail Beoordelingsproces

Nadere informatie

Serie 1 - Augustus Informatiepakket Leerlabs Financiën & declaraties Voor Leerlabscholen serie 1

Serie 1 - Augustus Informatiepakket Leerlabs Financiën & declaraties Voor Leerlabscholen serie 1 Serie 1 - Augustus 2016 Informatiepakket Leerlabs Financiën & declaraties Voor Leerlabscholen serie 1 Inhoudsopgave Het Leerlab 3 Het Leerlabplan 3 Het activiteitenoverzicht en de begroting 3 Hoe wordt

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

Subsidieaanvraagformulier

Subsidieaanvraagformulier Dit is een concept subsidieaanvraagformulier om u in staat te stellen het aanvraagformulier van te voren te bekijken. Uw definitieve subsidieaanvraag dient u digitaal in via www.gelderland.nl/sum Projecttitel:

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling professionalisering Instrumentontwikkeling en voorlichting gericht op de medewerker

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling professionalisering Instrumentontwikkeling en voorlichting gericht op de medewerker arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling professionalisering Instrumentontwikkeling en voorlichting gericht op de medewerker Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: initiatief

Nadere informatie

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat

Werkwijze Cogo 2004. abcdefgh. Cogo publicatienr. 04-03. Ad Graafland Paul Schepers. 3 maart 2004. Rijkswaterstaat Werkwijze 2004 publicatienr. 04-03 Ad Graafland Paul Schepers 3 maart 2004 abcdefgh Rijkswaterstaat Werkwijze 2/16 I Inleiding Verandering In 2003 is de organisatie van de ingrijpend veranderd. Twee belangrijke

Nadere informatie

Technisch projectmedewerker

Technisch projectmedewerker Technisch projectmedewerker Doel Bijdragen aan de uitvoering van projecten vanuit de eigen discipline, uitgaande van een projectplan en onder verantwoordelijkheid van een Projectmanager/ -leider, zodanig

Nadere informatie

Als twee of meer huishoudens met elkaar overeen komen om van woning te ruilen. De verhuurders én de gemeenten moeten hier toestemming voor geven.

Als twee of meer huishoudens met elkaar overeen komen om van woning te ruilen. De verhuurders én de gemeenten moeten hier toestemming voor geven. Woningruil Een woning vinden in deze regio is niet makkelijk. De wachtlijsten zijn vaak lang. Een snellere mogelijkheid om aan een andere huurwoning te komen kan zijn om met iemand van woning te ruilen.

Nadere informatie

Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen

Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen Aanvraagformulier Coöperatiefonds Rabobank De Kempen U wilt graag een bijdrage uit het Coöperatiefonds van Rabobank De Kempen. Om te kunnen beoordelen of uw aanvraag in aanmerking komt, hebben wij een

Nadere informatie

Afdeling Subsidiezaken. Postbus HM LEEUWARDEN

Afdeling Subsidiezaken. Postbus HM LEEUWARDEN Aanvraagformulier Subsidieregeling Wurkje foar Fryslân Formulier retour sturen naar: Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân t.a.v. Afdeling Subsidiezaken Postbus 20120 8900 HM LEEUWARDEN Contactgegevens:

Nadere informatie

Algemene subsidievoorwaarden Agis Innovatiefonds

Algemene subsidievoorwaarden Agis Innovatiefonds Algemene subsidievoorwaarden Agis Innovatiefonds Inleiding Dit document verwoordt de algemene voorwaarden van Agis Innovatiefonds ten behoeve van het verstrekken van subsidies aan initiatieven. In de toekenningsbrief

Nadere informatie

Procesvoorstel vervolg social impact contract Feyenoord City (SIC FC)

Procesvoorstel vervolg social impact contract Feyenoord City (SIC FC) Procesvoorstel vervolg social impact contract Feyenoord City (SIC FC) Projectorganisatie Opdrachtgeverschap - Coördinerend bestuurlijk opdrachtgever: wethouder FOHBS dhr. Adriaan Visser - Ambtelijk opdrachtgever:

Nadere informatie

Hoe kan ik als student een stage (project) zoeken, kiezen en vastleggen tegen 6 december?

Hoe kan ik als student een stage (project) zoeken, kiezen en vastleggen tegen 6 december? Hoe kan ik als student een stage (project) zoeken, kiezen en vastleggen tegen 6 december? versie 22 sept 2016 Er zijn 4 werkwijzen: 1. Zoek een project in het uitgebreide aanbod 2. Een eigen aangebracht

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER Samenwerkende Fondsen Cariben

AANVRAAGFORMULIER Samenwerkende Fondsen Cariben AANVRAAGFORMULIER Samenwerkende Fondsen Cariben LET OP: Lees voordat u dit formulier invult, de criteria waaraan uw project in elk geval moet voldoen op www.samenwerkendefondsencariben.org Vult u dit formulier

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie