Gezien de gemeente Kluisbergen inmiddels vier BIN s telt (1 per deelgemeente) bestaat ook voor u de mogelijkheid om toe te treden tot het BIN.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezien de gemeente Kluisbergen inmiddels vier BIN s telt (1 per deelgemeente) bestaat ook voor u de mogelijkheid om toe te treden tot het BIN."

Transcriptie

1 Aan de inwoners van Kluisbergen Mevrouw, Mijnheer, Met het document in bijlage willen wij u graag wat meer informatie verstrekken omtrent het ontstaan, de werking en de voordelen van deze BuurtInformatieNetwerken, die ook in de gemeente Kluisbergen i.s.m. de Lokale Politie Vlaamse Ardennen enkele jaren terug werden opgericht. Gezien de gemeente Kluisbergen inmiddels vier BIN s telt (1 per deelgemeente) bestaat ook voor u de mogelijkheid om toe te treden tot het BIN. Indien u interesse hebt om BIN-lid te worden volstaat het om mij het inschrijvingsformulier dat u in bijlage terugvindt terug te bezorgen. Dit kan uiteraard zowel persoonlijk via post, fax of mail. Wij danken u alvast voor uw interesse, en hopen samen met u verder te kunnen zorgen voor een veilige samenleving! Met vriendelijke groeten, Namens het BIN Kluisbergen. Johan DEVENYNS BIN-coördinator Kluisbergen

2 1. Ontstaansgeschiedenis: De buurtinformatienetwerken ontstonden in het midden van de jaren 90, in het zuiden van West-Vlaanderen. In die periode teisterde de Noord-Franse Kappa-bende deze streek met een golf van ramkraken in winkels. Bij de bevolking groeide een sterk onveiligheidsgevoel en de wil om hieraan iets te veranderen nam sterk toe. Een eerste initiatief waren de burgerwachten, die o.a. in Dadizele de kop opstaken. Deze burgerwachten waren echter een kort leven beschoren. Niet verwonderlijk, want dit initiatief was zeer tijds- en arbeidsintensief voor de betrokken burgers. Bovendien was dit initiatief niet zonder risico s. Bovendien zijn burgerwachten onwettig omdat ze strijdig zijn met de wet op de private milities. Uiteindelijk ontstaat er een beter alternatief: de buurtinformatienetwerken (BIN). Het BIN is geïnspireerd op het Engelse Neighbourhood Watch. Dit systeem werd na een bezoek aan het Britse Maidstone in 1995 (door een delegatie van de Ieperse Rijkswacht) ontwikkeld naar de normen van de Belgische situatie en wetgeving. De buurtinformatienetwerken hebben zich vanuit het West-Vlaamse Poperinge verder uitgebreid over de rest van West-Vlaanderen. Daarna volgden Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brabant. Ook in Wallonië en Brussel zijn reeds BIN s actief. 2. Doelstellingen: Een buurtinformatienetwerk heeft 2 belangrijke doelstellingen: het veiligheidsgevoel én de meldingsbereidheid verhogen. Onveiligheidsgevoelens zijn een belangrijke basis voor het opstarten van een buurtinformatienetwerk. Dit onveiligheidsgevoel kent verschillende gradaties: van onrustgevoelens over onzekerheid tot slapeloosheid. Sommige mensen durven, uit schrik dat er zal ingebroken worden, zelfs hun huis niet meer uit. Het BIN wil dan ook het (subjectief) veiligheidsgevoel in de buurt te verhogen. Een andere belangrijke doelstelling van een BIN is de meldingsbereidheid van de burgers verhogen. Een buurtinformatienetwerk wil burgers aansporen om abnormale zaken te melden aan de politiediensten. Informatie vanuit de burgers is voor de politiediensten vaak noodzakelijk om bepaalde feiten op te helderen. Meestal hebben burgers angst om een politiedienst te informeren/contacteren en dit om verschillende redenen: Er is in de eerste plaats een grote drempelvrees. De bevolking is niet vertrouwd met de politiediensten, ze kennen hun werking onvoldoende en daardoor hebben ze schrik om iets te melden. Daarnaast zijn veel mensen de mening toegedaan dat iemand anders het wel zal doen. Een derde reden is de anonimiteit. Vaak hebben burgers schrik dat hun identiteit bekend gemaakt zal worden, dat die in het dossier zal opgenomen worden. Verder heerst er ook nog steeds een grote onwetendheid bij de bevolking:

3 Vb. Mag je het nummer 101 wel bellen voor een onbekende auto met geopend schuifdak die 3 dagen onveranderd in de wijk geparkeerd blijft?, Wat gebeurt er met de gegeven informatie?, Het BIN wil de politiediensten motiveren om hierover feed-back te geven. Het politiebedrijf en de bevolking leren door de BIN-werking elkaar beter kennen, de schrik om de politiediensten te verwittigen ebt weg. Dankzij het BIN wordt de preventie verhoogd bij de burgers door middel van de intelligente informatie die door de politiediensten via het BIN verspreid wordt. De burger wordt een partner in criminaliteitspreventie. 3. Definitie van een buurtinformatienetwerk. Wat is nu precies een BIN? Het BIN wordt gedefinieerd in een omzendbrief die reeds dateert uit 1998 : Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerd samenwerkingsverband van burgers in een bepaald afgelijnd gebied dat, onder leiding van een coördinator en in overleg en samenspraak met de politiediensten, de wederzijdse informatieuitwisseling tussen de burger en de politiedienst, op basis van een vooraf bepaald gestructureerd en professioneel plan inzake de berichtgeving van misdrijven of verdachte gedragingen, zo snel en doeltreffend mogelijk laat verlopen zonder te patrouilleren of bijzondere waakacties te organiseren. Een Buurtinformatienetwerk wordt gevormd met het oog op het verhogen van het veiligheidsgevoel en het plegen van misdrijven helpen voorkomen en kan daarnaast nog een aantal sociale en preventieve taken vervullen. 1 De definitie bevat een aantal belangrijke kernwoorden die goed aanduiden wat een BIN is. Het gaat om een gestructureerd samenwerkingsverband. Er wordt gewerkt met een aantal vrijwilligers. Indien er al een bestaande organisatie aanwezig is, kan van daaruit vertrokken worden, bv. een wijkvereniging, de lokale middenstand, Er moet samengewerkt worden met alle politiediensten en de lokale (en hogere) overheid (verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid). De coördinator van het BIN speelt een sleutelrol. Hij is de drijvende kracht achter het BIN. De coördinator is het best een inwoner, of een burger van het betrokken BIN. Dit is logisch omdat deze persoon een goede band moet onderhouden met de leden van het BIN en de politiediensten. Dit is moeilijk indien de coördinator niet woont in de wijk waar een BIN actief is. Hij heeft bovendien een belangrijke rol als contactpersoon tussen politiediensten en bewoners. Wanneer een burger een abnormale situatie waarneemt, maar zelf de politiediensten niet durft te verwittigen, dan kan dit ook gebeuren via de coördinator. Tot slot heeft de coördinator ook een belangrijke administratieve taak waaronder het organiseren van bijeenkomsten. De coördinator kan eventueel bijgestaan worden door een aantal andere personen: de stuurgroep van het lokale BIN. 1 Ministeriële omzendbrief I/VSPP/8 van 9 april 1998 betreffende Georganiseerde reacties van nietpolitiemensen tegen onveiligheidsgevoelens.

4 Het BIN moet gesitueerd worden binnen een bepaald afgelijnd gebied, bv een wijk, een straat, een dorp, Een buurtinformatienetwerk zorgt voor wederzijdse informatie-uitwisseling. Het gaat dus om een 2-richtingsverkeer! Burgers en politiediensten geven elkaar informatie. Enerzijds meldt de bevolking abnormale situaties aan het politiebedrijf. Een buurtbewoner weet uiteindelijk best wat in zijn buurt normaal of abnormaal is. Let wel: het gaat om abnormale situaties, de politiedienst oordeelt of de abnormale situatie ook een verdachte situatie is. Anderzijds is er ook een informatieoverdracht van het politiebedrijf naar de burger, bv via BIN-berichten. Hierbij wordt door de politiedienst bericht over verdachte personen, fenomenen of gedragingen. Dit bericht wordt nuttig vervolledigd met een aantal preventieve tips. Bv. Vragen om licht aan te maken bij nachtelijke dreiging van inbraak, doeltreffende technische informatie in verband met beveiliging tav bepaalde fenomenen. Deze tips kunnen mogelijks ook meegegeven worden in een lokale nieuwsbrief. Het politiebedrijf kan ook inlichtingen verstrekken rond een modus operandi. Dit is de manier waarop een misdrijf wordt gepleegd. Wanneer bijvoorbeeld een hele reeks inbraken gepleegd wordt door het afbreken van cilindersloten, kan de politiedienst dit meedelen, gepaard met informatie over het juist aanbrengen van een cilinderslot. Er wordt ook feedback gegeven. Zo kan de politiedienst een burger die een abnormale situatie meldde, geruststellen wanneer er niets aan de hand blijkt te zijn. Het is dan ook niet nodig om alle andere BIN-medewerkers hiervan op de hoogte te stellen. Indien de politiedienst oordeelt dat het gaat om een verdachte situatie, kan zij een bericht ter beschikking stellen van het BIN, zo worden alle BIN-leden van deze situatie op de hoogte gesteld. Het BIN is geen Burgerwacht!!! Het is niet de bedoeling dat burgers de taak van de politiediensten overnemen. Politietaken worden enkel uitgevoerd door Rijkswacht en Politie, zij zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid. Burgers gaan dus niet s nachts patrouilleren rond de kerktoren, gewapend met een stok of een herdershond. De patrouilles behoren tot de politietaken! Het BIN is ook géén verklikking. Het BIN is geen roddelkrant. De politiediensten zijn in de informatieverschaffing aan het BIN het centrum, zij bepalen welke informatie er meegegeven wordt! Doorgaans is de spektakelwaarde hiervan niet echt hoog. Zo zal het politiebedrijf nooit de identiteit of het adres van een slachtoffer van een inbraak of autodiefstal meegeven. Het buurtinformatienetwerk wakkert burgerzin en een goed burgerschap aan, waarbij de burger door waakzaamheid en opmerkzaamheid mee kan bouwen aan de veiligheid en de leefbaarheid van de woonomgeving. Er ontstaat daardoor een vorm van positieve sociale controle.

5 Het BIN project is er voor alle burgers met een maatschappelijk engagement. Ook de zelfstandige ondernemers kunnen in dit maatschappelijk project hun betrokkenheid met de veiligheidsproblematiek vorm geven. 4. De rol van het politiebedrijf. Primair is orde en veiligheid niet het resultaat van de werking van het politiebedrijf, maar van een weefsel van formele en informele verhoudingen, vrijwillige controles en sociale houdingen in de maatschappij. Het politiebedrijf heeft de opdracht om bij het niet naleven van de maatschappelijk bepaalde normen, handhavend op te treden. Problemen in de samenleving (drugsproblematiek, socio-economische armoede, integratie van vreemdelingen, ) kunnen de ordehandhaving ernstig bemoeilijken. In deze fase kan het politiebedrijf beroep doen op de burger met projecten als bv stadswachten, stewards, Zij kan ook doorgedreven vormen van optreden programmeren als bv de nul tolerantie Dit zijn projecten die thuishoren in het politiemanagement en die gewaardeerd worden in de mate dat zij bijdragen tot het terugdringen van misdrijven. Met het BIN-project koppelt men terug naar het primaire stelsel waarin de normen dynamisch worden nagestreefd en gerealiseerd. Men doet een beroep op het engagement van de vrijwillige burger om samen, in partnership, zorg te dragen voor orde en veiligheid. Dit project wil een bijdrage leveren aan het beheren en realiseren van deze levenskwaliteit, m.n. orde en veiligheid. Hoewel het BIN rechtsreeks in verband staat met het politiebedrijf en een bijdrage levert door nuttige meldingen en preventie, is het BIN-project geen reparatiepleister in de ordehandhaving maar veeleer een werkformule in het maatschappelijk beleid. 5. De wederzijdse informatie-uitwisseling in de praktijk. Hoe gebeurt nu de wederzijdse informatie-uitwisseling tussen de politiediensten en de burgers? Het BIN stimuleert de meldingsbereidheid van de burger (de burger kan de politiediensten op verschillende manieren contacteren, zie hoger). Fundamenteel is echter ook de informatieoverdracht van de politiediensten naar de burgers. De politie stelt intelligente berichten ter beschikking van het BIN. Dit zijn berichten die op het juiste ogenblik, bij de juiste mensen, met respect voor het beroepsgeheim en het onderzoek, met resultaatsgerichte inhoud (naar opmerkzaamheid en waakzaamheid) en met aanleiding en advies tot preventie terecht komen. In het BIN project gebeurt deze informatieoverdracht op 2 niveau s : - Niveau 1 omvat de communicatie tussen de politiedienst en de coördinator; - Op niveau 2 wordt de informatie doorgegeven door de coördinator aan de BINleden.

6 Er wordt gewerkt met een geautomatiseerd systeem : politiediensten postbus B I N L e d e n Coördinator Lokaal BIN BIN FOON Telefonische communicatie Snel, gelijktijdig onvervormd volledig herhalend Dit systeem heeft een aantal voordelen : Er moet niet gediscussieerd worden over wie bovenaan of onderaan de piramide staat. Het oorspronkelijke bericht wordt onmiddellijk en tegelijkertijd naar alle leden van het BIN doorgestuurd. Er is geen vervorming van de informatie mogelijk. Indien de medewerker niet thuis is, zal het systeem de persoon geregeld (om het halfuur) opnieuw proberen te bereiken en dit ongeveer 4 uur lang. De politiedienst die de melding ontvangt of de waarneming doet die aanleiding geeft tot een nuttig bericht, stelt dit bericht dadelijk ter beschikking. Dit bericht wordt ook automatisch doorgestuurd aan de lokale politiediensten van het BIN-terrein. Dit betekent dat alle politiediensten binnen het BIN-terrein op de hoogte zijn. Als het bericht ter beschikking wordt gesteld van meerdere BIN s, dan zullen ook alle respectievelijke lokale politiediensten op de hoogte zijn van het bericht. Als uit dit bericht duidelijk blijkt waar het bericht vandaan komt en waar het naartoe is gestuurd, dan weet deze politiedienst dat hij dit bericht niet meer hoeft ter beschikking te stellen. Alle lokale politiediensten zijn dus steeds op de hoogte van de BIN berichten.

7 6. Buurtinformatienetwerk: een evident partnership. Het BIN bestaat uit een samenwerkingsverband tussen 3 partners : de burgers, de politiediensten en de overheid. Het BIN wordt in de eerste plaats door de burgers georganiseerd. De politiedienst, verantwoordelijk voor de orde en de veiligheid is in een BIN de informatiepartner. Daarnaast is er de overheid. Vooral de lokale overheid. Het stads- of gemeentebestuur is in een BIN een ondersteunende partner (vb. infrastructurele steun). 7. Het BIN Logo. Het logo bestaat uit twee gezichten: enerzijds het gezicht van de burger die een waakzaam en opmerkzaam oog te bieden heeft, anderzijds het gezicht van de politiediensten. Beiden omarmen als het ware de woonzone en zorgen zo samen voor meer veiligheid en een betere leefomgeving. 8. Hoe het kan slagen Om dit te verduidelijken kan je verwijzen naar een goed huwelijk. In elke relatie is communicatie heel belangrijk! Als je niet meer met elkaar praat, kan je amper nog spreken van een relatie en dan is het huwelijk voorbij. Dit geldt ook voor het BIN. De partners moeten elkaar kennen en er moet communicatie zijn. Bovendien moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Er moet voldoende bereidheid en vrijwilligheid zijn, er moet vertrouwen zijn onder alle partners, er moet betrokkenheid zijn van alle partners, Kortom: er moet SAMEN gewerkt worden! Het is een vorm van buurtontwikkeling. Het individualisme moet wijken voor het samen werken. Het project wordt begeleid en ondersteund vanuit de vzw Buurtinformatienetwerken. Deze vzw is een overkoepeling van de lokale initiatieven. De vzw wil coördineren, motiveren, vertegenwoordigen en waken over kwaliteit van de aangesloten BIN s. 9. Enkele resultaten Uit cijfermateriaal (dat we regelmatig ontvangen van de 101 centrale) blijkt duidelijk dat de meldingsbereidheid stijgt door de BIN werking. Niet alleen het aantal meldingen stijgt, ook de inhoud van de meldingen is kwalitatief verhoogd. In diverse zones kan men een daling van de criminaliteit vaststellen. Dit willen we echter objectiveren ten aanzien van het project BIN : de invloed op criminaliteitscijfers is immers in de eerste plaats het resultaat van een goed politiewerk en verschillende maatschappelijke factoren. (bv. aanwezigheid van Oost-Europese bendes in de streek)

8 Indien het BIN kan bijdragen tot een operationeel doeltreffend politiewerk, dan verheugt dit ons uitermate. Uit een aantal studies blijkt duidelijk dat het (subjectief) veiligheidsgevoel bij de burgers in regio s waar een BIN werkzaam is sterk wordt verhoogd. Er werd bij deze burgers ook een toename in preventief gedrag vastgesteld. M.a.w., het Buurtinformatienetwerk verhoogt de meldingsbereidheid van de burgers, verhoogt het subjectief veiligheidsgevoel en verbetert de communicatie met de politiediensten!

9 INSCHRIJVINGSFORMULIER BUURTINFORMATIENETWERK Ik ben geïnteresseerd in de werking van en wens toe te treden tot het BuurtInformatieNetwerk te Kluisbergen; ik zal de werking van het BIN respecteren (men neemt geen politietaken op, maar gaat in een «partnership» met de politiediensten abnormaliteiten melden het beheer van die informatie is de verantwoordelijkheid van die politiediensten); Naam : Voornaam : Adres : adres :. Als lid van het BuurtInformatieNetwerk Kluisbergen : ontvang ik een exemplaar van de BIN Newsletter word ik telefonisch verwittigd van verdachte situaties in mijn buurt (de politiediensten zijn verantwoordelijk voor het vrijgeven van die informatie) Teneinde mij op de hoogte te brengen mag de berichtgeving doorgestuurd worden naar het volgende telefoonnummer (of GSM-nummer ) : Telefoonnummer :.... Ik geef toestemming dat deze gegevens worden opgeslagen in een bestand in het kader van de werking van het BuurtInformatieNetwerk. Ze mogen voor geen enkele andere doelstelling gebruikt worden. (Wet ter bescherming van de privacy en de persoonlijke levenssfeer van 8 december 1992) Handtekening : Terug te sturen naar : dhr. Johan DEVENYNS BIN-coördinator Kluisbergen Zonnestraat KLUISBERGEN Tel. 0477/ Fax 055/ johandevenyns@hotmail.com

BuurtInformatieNetwerken (BIN)

BuurtInformatieNetwerken (BIN) BuurtInformatieNetwerken (BIN) OMSCHRIJVING cfr Ministeriële omzendbrief dd 10/12/2010 Gestructureerde samenwerking tussen burger politie lokale overheid (PARTICIPATIE) Gebaseerd op informatieuitwisseling

Nadere informatie

Maandag 11 april 2016 Benny Van Holder Commissaris van politie

Maandag 11 april 2016 Benny Van Holder Commissaris van politie Maandag 11 april 2016 Benny Van Holder Commissaris van politie Buurt Informatie Netwerk B.I.N.. Een uitnodiging samen te werken aan een Sociale,leefbare en Veilige samen-leving Buurt Informatie Netwerk

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS

BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS COD24_BROCH BlauwOK2deV_NL 26-09-2005 14:33 Page 1 BUURTINFORMATIENETWERKEN ZELFSTANDIGE ONDERNEMERS OPSTART - PROCEDURE Preventie ter bevordering van veiligheidsgevoel en sociale betrokkenheid Stap mee

Nadere informatie

Welkom INFOVERGADERING BIN (BUURTINFORMATIENETWERK)

Welkom INFOVERGADERING BIN (BUURTINFORMATIENETWERK) Welkom INFOVERGADERING BIN (BUURTINFORMATIENETWERK) 1 Wettelijk kader Omzendbrief van 2010 met betrekking tot de BIN s Filosofie van de tekst : Adequate benadering van veiligheidsproblemen op basis van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIN (naam) POLITIEZONE REGIO TURNHOUT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIN (naam) POLITIEZONE REGIO TURNHOUT HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIN (naam) POLITIEZONE REGIO TURNHOUT Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie in een afgelijnd gebied dat bijdraagt

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERK (BIN) Huishoudelijk reglement/protocol

BUURTINFORMATIENETWERK (BIN) Huishoudelijk reglement/protocol Politie Regio Turnhout Politiepost LILLE Rechtestraat 59 2275 LILLE Tf:014/882070-Fax:014/882090 E-mail:politie@lille.be BUURTINFORMATIENETWERK (BIN) Huishoudelijk reglement/protocol Naam en plaats: De

Nadere informatie

Buurt Informatie Netwerk

Buurt Informatie Netwerk Buurt Informatie Netwerk Samen zorgen we voor ieders veiligheid. Veiligheid Veiligheid is een zaak voor iedereen, niet enkel voor politie en justitie. BIN WAT? Buurt Informatie Netwerk BIN oorsprong? 1994

Nadere informatie

INHOUD - 1 - VERKLARING

INHOUD - 1 - VERKLARING INHOUD - 1-1. ALGEMENE OMSCHRIJVING 2. VOORBEREIDING 3. COMMUNICATIEPLAN 3A MELDINGSGEDRAG 3B INFORMATIE VANUIT DE POLITIE AAN DE BURGERS 3C SENSIBILISATIE EN OVERLEG 4. PROJECTKOST EN PROJECTONDERSTEUNING

Nadere informatie

BUURTINFORMATIENETWERK EN ZELFSTANDIGEN

BUURTINFORMATIENETWERK EN ZELFSTANDIGEN BUURTINFORMATIENETWERK EN ZELFSTANDIGEN BIN-Z CP Jos Lannoo HINP Filip Beyens Directie Operaties INLEIDING. Samenwerking tussen : verschillende bedrijven politiediensten (private bewakingsdienst) (cfr.

Nadere informatie

Convenant Buurtpreventie Blaricum

Convenant Buurtpreventie Blaricum Convenant Buurtpreventie Blaricum Partijen zijn: Gemeente, vertegenwoordigd door: burgemeester Politie, vertegenwoordigd door: korpschef Buurtpreventievereniging, vertegenwoordigd door: voorzitter en secretaris.

Nadere informatie

Buurtinformatienetwerken nieuwe omzendbrief Deze omzendbrief vervangt punt II van de omzendbrief I/VSPP/8 van 9 april 1998 betreffende de

Buurtinformatienetwerken nieuwe omzendbrief Deze omzendbrief vervangt punt II van de omzendbrief I/VSPP/8 van 9 april 1998 betreffende de Buurtinformatienetwerken nieuwe omzendbrief 2.7.2001 Deze omzendbrief vergt punt II de omzendbrief I/VSPP/8 9 april 1998 betreffende de buurtinformatienetwerken. De overige behandelde onderwerpen de omzendbrief

Nadere informatie

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) biedt kaders om deze afstemming en samenwerking vorm te geven.

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) biedt kaders om deze afstemming en samenwerking vorm te geven. College Onderwerp: V200900347 Buurt Informatie Netwerk Oudheusden Collegevoorstel Inleiding: Veiligheid en je veilig voelen bepaalt in hoge mate het welzijn en welbevinden van bewoners in de wijk. Samenwerken

Nadere informatie

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg

Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg Verantwoordelijke uitgever : Philippe Pivin, Belgische Onafhankelijkheidslaan 72-1081 Koekelberg 2011 40 Gemeenschapswachten 2001 4 Stewards 2 Beste Koekelbergenaren, Veiligheid is een essentieel recht

Nadere informatie

Opzetten van een. Dorpslijst Horssen Gérard de Wildt Maart 2016

Opzetten van een. Dorpslijst Horssen Gérard de Wildt Maart 2016 1 Opzetten van een buurt WHATSAPP-groep Dorpslijst Horssen Gérard de Wildt Maart 2016 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wat zijnde doelstellingen van de Whatsapp... 3 3.Opbouw van de Whatsapp groepen

Nadere informatie

BUURTVERENIGING. NIEUWSBRIEF BERGBEEMDEN 4de JAARGANG Nr 3 OPROEP

BUURTVERENIGING. NIEUWSBRIEF BERGBEEMDEN 4de JAARGANG Nr 3 OPROEP BUURTVERENIGING NIEUWSBRIEF BERGBEEMDEN 4de JAARGANG Nr 3 OPROEP Geef uw E-MAILADRES door aan onze secretaris. Frans.van.otten@telenet.be Ook uw adres en eventueel telefoon en/of gsm-nummer vermelden.

Nadere informatie

BUURTPREVENTIE VIA WHATSAPP. Informatiesessie Gemeente Alken September 2017

BUURTPREVENTIE VIA WHATSAPP. Informatiesessie Gemeente Alken September 2017 BUURTPREVENTIE VIA WHATSAPP Informatiesessie Gemeente Alken September 2017 Wat is buurtpreventie? BUURTPREVENTIE = Het verenigen van betrokken buurtbewoners, die een oogje in het zeil willen houden in

Nadere informatie

PREVENTIEF BIN BERICHT

PREVENTIEF BIN BERICHT POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PREVENTIEF BIN BERICHT Datum : 07/03/2014 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

Algemene Directie Veiligheid en Preventie. Directie Lokale Integrale Veiligheid

Algemene Directie Veiligheid en Preventie. Directie Lokale Integrale Veiligheid Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Lokale Integrale Veiligheid Betreft: Analyse van de efficiëntie van de BIN s in Vlaanderen, uitgevoerd in 2015 door stagiaire communicatie Justine Bruyneel

Nadere informatie

De buurtinformatienetwerken (BIN s) Een oplossing voor de diefstalplagen Politiezone Condroz-Famenne

De buurtinformatienetwerken (BIN s) Een oplossing voor de diefstalplagen Politiezone Condroz-Famenne De buurtinformatienetwerken (BIN s) Een oplossing voor de diefstalplagen Politiezone Condroz-Famenne I. Projectbeschrijving A. Context De politiezone Condroz-Famenne, die instaat voor de gemeenten Ciney,

Nadere informatie

Persnota Stad Kortrijk

Persnota Stad Kortrijk Persnota Stad Kortrijk Persnota maandag 31 oktober 2016 Hondenbaasjes vormen Kortrijks veiligheidsteam Meer dan 100 deelnemers Horen, zien en melden, wordt een Kortrijks devies. ( ) We ondernemen actie

Nadere informatie

Doe mee! Horen Zien Bellen

Doe mee! Horen Zien Bellen Horen Zien Bellen Doe mee! Een veilige woon- en leefomgeving. Met Burgernet kunnen we daar samen wat aan doen. De gemeente en de politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Maar, we kunnen uw

Nadere informatie

We sommen hieronder enkele initiatieven op die onze wil tot samenwerking tonen op niveau burgerparticipatie:

We sommen hieronder enkele initiatieven op die onze wil tot samenwerking tonen op niveau burgerparticipatie: 4. Burgerparticipatie & preventie Een actieve deelname van burgers aan het veiligheidsgebeuren is cruciaal en steeds meer van belang in de aanpak van een aantal criminaliteitsfenomenen. We sommen hieronder

Nadere informatie

BelJeBuren Informatiedocument Informatiedocument

BelJeBuren Informatiedocument Informatiedocument Informatiedocument Dit document is er voor bedoeld om (toekomstige-) deelnemers aan BelJeBuren te informeren over de werking van het platform. Als u onderstaande informatie goed doorleest, zijn de meeste

Nadere informatie

BIN-Newsletter VOORSTELLING BIN-MANDATARIS. 28 oktober 2016 Editie: 1/2016

BIN-Newsletter VOORSTELLING BIN-MANDATARIS. 28 oktober 2016 Editie: 1/2016 28 oktober 2016 Editie: 1/2016 BIN-Newsletter Door omstandigheden is het uitbrengen van een BIN-newsletter een tijdje uitgebleven. Op 28 oktober 2016 gaat voor de derde maal op rij de actie 1dagniet door:

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Gemeentebestuur en politie zetten sterk in op preventie bij aanpak woninginbraken!!!

Aan : Betreffende : Gemeentebestuur en politie zetten sterk in op preventie bij aanpak woninginbraken!!! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 18/10/2013 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Criminaliteitsgegevens Verdeling van de verschillende feiten (Bron : Criminaliteitsbarometer, cijfers maart 2019) Evolutie van de criminaliteit

Criminaliteitsgegevens Verdeling van de verschillende feiten (Bron : Criminaliteitsbarometer, cijfers maart 2019) Evolutie van de criminaliteit Criminaliteitsgegevens Verdeling van de verschillende feiten (Bron : Criminaliteitsbarometer, cijfers maart 2019) Evolutie van de criminaliteit 62 Jaarverslag 2018 Verdeling van de verschillende feiten

Nadere informatie

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje

jan-mrt 2011 Contactenkrant Samen boodschappen doen op de markt? Wie fietst er ook graag? Ik zoek een kaartmaatje jan-mrt 2011 Contactenkrant Wie vindt het leuk om samen af en toe te koken? Wie wil samen met mij gaan wandelen? Samen zwemmen? Samen boodschappen doen op de markt? Ik zoek een kaartmaatje Gezocht: vriend(in)

Nadere informatie

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012

Evaluatie buurttoezicht. november 2011 april 2012 Evaluatie buurttoezicht november 2011 april 2012 1 Inleiding In de zomer van 2011 werd ineens een grote toename van het aantal diefstallen uit auto s waargenomen. Met de donkere dagen in het vooruitzicht,

Nadere informatie

VICE-EERSTE MINISTER, MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN GELIJKE KANSEN

VICE-EERSTE MINISTER, MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN GELIJKE KANSEN VICE-EERSTE MINISTER, MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN GELIJKE KANSEN Brussel, 21 oktober 2013 Strijd tegen woninginbraken: een prioritair fenomeen, ondanks een daling tijdens het eerste semester 2013

Nadere informatie

Werkbeschrijving werkgroep WhatsApp buurtpreventie. het Witte Dorp de Witte Burgh

Werkbeschrijving werkgroep WhatsApp buurtpreventie. het Witte Dorp de Witte Burgh Werkbeschrijving werkgroep WhatsApp buurtpreventie Daan van Sambeeck, Rob Ronde, Leo Schliekelmann Februari, 2016 wabp.hetwittedorp@gmail.com 1 1 Inleiding In 2014 is er in Tilburg een start gemaakt met

Nadere informatie

Ja...Ik wil...!! Samen gestructureerd werken in veiligheid Politiezone Het Houtsche

Ja...Ik wil...!! Samen gestructureerd werken in veiligheid Politiezone Het Houtsche Ja...Ik wil...!! Samen gestructureerd werken in veiligheid Politiezone Het Houtsche Sinds: september 2013 Commissaris Vanlerberghe Rudi 050/25.26.29-0498/93.92.87 rudi.vanlerberghe@hethoutsche.be PZ Het

Nadere informatie

<naam> <adres> <postcode en woonplaats> Amsterdam, <datum> Geachte <naam>,

<naam> <adres> <postcode en woonplaats> Amsterdam, <datum> Geachte <naam>, Amsterdam, Geachte , In samenwerking met de Radboud Universiteit voeren wij dit najaar een groot onderzoek uit onder de Nederlandse bevolking getiteld

Nadere informatie

BuurtInformatieNetwerken (BIN) Benno Gekiere Voorzitter BIN Kenniscentrum

BuurtInformatieNetwerken (BIN) Benno Gekiere Voorzitter BIN Kenniscentrum BuurtInformatieNetwerken (BIN) Benno Gekiere Voorzitter BIN Kenniscentrum Enkele cijfers Aantal BIN s Vlaams Gewest 746 804 883 417 439 483 224 236 243 8 28 69 10 49 70 15 62 80 2015 2016 2017 Antwerpen

Nadere informatie

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10

Aanmelding adoptie intrafamiliaal Pagina 1 van 10 AANMELDING VOOR DE ADOPTIE VAN EEN KIND VAN DE FAMILIE UIT HET BUITENLAND Met dit formulier start je de adoptieprocedure voor een kind van je familie dat in het buitenland verblijft. In te vullen door

Nadere informatie

Buiten Gewone Buurt. Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp. Projectoproep

Buiten Gewone Buurt. Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp. Projectoproep Buiten Gewone Buurt Voor bewoners die zich engageren voor hun buurt of dorp Dien een dossier in vóór 12/10/2009 Projectoproep Wil u, samen met andere buurt- of dorpsbewoners, het initiatief nemen om het

Nadere informatie

Inbraakpreventie in Westfriesland

Inbraakpreventie in Westfriesland Inbraakpreventie in Westfriesland uitkomsten van een peiling onder inwoners Westfriese gemeenten Juni 2014 Belangrijkste uitkomsten Risico-perceptie De zes gemeenten die deel uit maken van het politiedistrict

Nadere informatie

BIN (buurtinformatienetwerk)

BIN (buurtinformatienetwerk) Betreft: BIN (buurtinformatienetwerk) Een buurtinformatienetwerk moet de veiligheid en de leefkwaliteit van een buurt verhogen. Een BIN oprichten verloopt volgens een aantal vaste stappen, met een aantal

Nadere informatie

Als ze er allemaal zo uitzagen

Als ze er allemaal zo uitzagen Als ze er allemaal zo uitzagen 1 Wijkbijeenkomst Pannenschuur 2 Veilig Wonen algemeen Whatsapp waarom Werking Whatsapp 3 Buurtapp Wijkagent Pannenschuur Welkom Cees Pasmans 4 Aantallen Aantal inbraken

Nadere informatie

1. de voorbereiding. 2. Algemene BIN informatieverschaffing en bijeenkomst

1. de voorbereiding. 2. Algemene BIN informatieverschaffing en bijeenkomst 1. de voorbereiding Het Buurtinformatienetwerk organiseert zich op het aanvoelen en de manifeste wil en goedkeuring van de medewerkers en de betrokken bevolkingsgroep om daadwerkelijk mede te werken aan

Nadere informatie

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017

Memo. aan. de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp. van. Veiligheid en wijken. 5 januari 2017 Memo aan onderwerp van directie afdeling telefoon datum de leden van de Gemeenteraad Voortgang BuurtWhatsApp Veiligheid en wijken 5 januari 2017 Memo Hierbij treft u een kort memo aan over de voortgang

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

WhatsApp BuurtPreventieAppDen Helder

WhatsApp BuurtPreventieAppDen Helder Den Helder November 2015 Ontstaan vanuit het Wijktoezichthoudersproject Tuindorp initiatiefneemster Sylvia Hamerslag WhatsApp BuurtPreventieAppDen Helder Inleiding WhatsApp is een berichtenservice die

Nadere informatie

NIEUWSFLASH 20-06- 12

NIEUWSFLASH 20-06- 12 NIEUWSFLASH 20-06- 12 NR 44-B Voor KAMMENSTRAAT en OMGEVING (Kammenstraat-Hondsberg-Hemelrijkweg-Lazaret-Schuurblok-Kloosterstraat-Grensstraat-Handelsstraat-Hemelrijklaan- Statievelden) Noodnummer: 101

Nadere informatie

Veiligheid en burgerparticipatie

Veiligheid en burgerparticipatie Veiligheid en burgerparticipatie Afdeling Onderzoek & Statistiek, december 2018 Iedereen vindt prettig wonen belangrijk. Dat begint bij een veilig huis, een veilige straat en een veilige buurt. Daar dragen

Nadere informatie

BIN Z: Doelstelling. Wederzijdse informatie uitwisseling

BIN Z: Doelstelling. Wederzijdse informatie uitwisseling BIN Z: WAT? Is een samenwerking tussen: - De burger (handelaar of bedrijf) - De lokale overheid en de lokale politie - In een afgelijnd gebied (Industriepark) BIN Z: Doelstelling Wederzijdse informatie

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk leven

Voorstelling Onafhankelijk leven Voorstelling Onafhankelijk leven Inhoudsopgave 1. Wat is Onafhankelijk leven?... 3 2. Waarom is Onafhankelijk Leven belangrijk?... 4 3.1. Met een persoonlijk assistentie budget (PAB) kan je onafhankelijk

Nadere informatie

CHARTER VOOR HET PARTNERSHIP BUURTINFORMATIENETWERKEN binnen de politiezone Regio Rhode & Schelde

CHARTER VOOR HET PARTNERSHIP BUURTINFORMATIENETWERKEN binnen de politiezone Regio Rhode & Schelde p. 1 CHARTER VOOR HET PARTNERSHIP BUURTINFORMATIENETWERKEN binnen de politiezone Regio Rhode & Schelde INHOUD 1. ALGEMENE OMSCHRIJVING 2. VOORBEREIDING 3. DE LOKALE BIN GEGEVENS 4. COMMUNICATIEPLAN MELDINGSGEDRAG

Nadere informatie

BIN- JAARVERSLAG 2017

BIN- JAARVERSLAG 2017 BIN- JAARVERSLAG 2017 LOKALE POLITIE SCHOTEN Gasketelplein 10 2900 Schoten PZ.Schoten.BINS@police.belgium.eu +32 3 680 29 65 Inhoud 2 Voorwoord... 4 2017 in een notendop... 5 Buurtinformatienetwerken in

Nadere informatie

1. Oprichten buurtinformatienetwerk voor

1. Oprichten buurtinformatienetwerk voor Verslag middenstandsraad 22/05/2012 Aanwezig: Koen De Wever, Yves Nevens, Dirk Demeyere, Katrien Van den Steene, Kurt Van der Kelen, bestuursleden middenstandsraad en Christophe Caulier, gemeentebestuur

Nadere informatie

Bilan 2002 PERSDOSSIER

Bilan 2002 PERSDOSSIER Bilan 2002 PERSDOSSIER Responsible Young Drivers Stichting van openbaar nut Barricadenplein 9 1000 Brussel Tel. : 02/513.39.94 Fax : 02/502.43.50 www.ryd.be info@ryd.be Inleiding Al voor de negentiende

Nadere informatie

Aanbevelingen BIN-communicatie

Aanbevelingen BIN-communicatie Provinciale Stuurgroep Buurtinformatienetwerken Federale Diensten van de Gouverneur Dienst Politionele Veiligheid en Openbare Orde Aanbevelingen BIN-communicatie Vanuit de Provinciale Stuurgroep Buurtinformatienetwerken

Nadere informatie

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal!

Aan : Betreffende : Kerstaankopen? Opgepast voor gauwdiefstal! POLITIEZONE GAVERS HARELBEKE-DEERLIJK Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 Datum : 13/12/2014 Afzender : Dit is een bericht van de POLITIEZONE GAVERS BIN-BERICHT

Nadere informatie

Wat is Burgernet? Leeuwarden en Dantumadiel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht).

Wat is Burgernet? Leeuwarden en Dantumadiel (politieregio Fryslân), Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Nieuwegein (politieregio Utrecht). Wat is Burgernet? Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

De handreiking voor inwoners WhatsApp buurtpreventie

De handreiking voor inwoners WhatsApp buurtpreventie 2016 De handreiking voor inwoners WhatsApp buurtpreventie Inhoud Inleiding... 3 Doelstellingen... 3 Opbouw WhatsApp groepen per straat, buurt of wijk... 3 Een beginnende WhatsApp groep... 3 Meerdere groepen

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

Advertentiepakket. Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim

Advertentiepakket. Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim Advertentiepakket Chr. Harmonievereniging Crescendo Sassenheim Advertentiepakket Chr. Harmonievereniging Crescendo Wie is Crescendo Sassenheim? Crescendo Sassenheim is een harmonieverenging van inmiddels

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname van uw kind

Nadere informatie

Vandaag Alert Morgen Veilig

Vandaag Alert Morgen Veilig Vandaag Alert Morgen Veilig Een plan ter vergroting van de veiligheid in Zwolle; met concrete acties en inzet van extra preventie, waakzaamheid en opsporing. Voorwoord De VVD Zwolle introduceert het plan

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid

Taak en invloed gemeenteraad op de. Integrale veiligheid Taak en invloed gemeenteraad op de Integrale veiligheid 1 Definitie veiligheid Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie

stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie stad brugge dienst welzijn AANVRAAGFORMULIER Mantelzorgpremie Met dit formulier kunt u als mantelzorger de Brugse mantelzorgpremie aanvragen. Wij vragen u alle gegevens in DRUKLETTERS in te vullen. Tip:

Nadere informatie

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2

Aanleiding. vragenlijst Erflanden Pagina 2 Digitale enquête Aanleiding De Smederijen is een samenwerkingsverband van de gemeente Hoogeveen, verenigingen van Plaatselijk Belang, drie woningstichtingen (Actium, Woonconcept, Domesta), SWW Hoogeveen

Nadere informatie

Aan : Betreffende : SLUIT en BEVEILIG uw VOORDEUR

Aan : Betreffende : SLUIT en BEVEILIG uw VOORDEUR POLITIE PZ GAVERS 8530 HARELBEKE Deerlijksesteenweg 43 POLITIEZONE GAVERS DEERLIJK-HARELBEKE Tel : 056/733.511 Fax : 056/733.529 BIN-BERICHT PREVENTIEF Datum : 20/05/2015 Afzender : Dit is een bericht

Nadere informatie

Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau

Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau Adviesraad Sociaal Domein Baarle-Nassau Aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Baarle-Nassau Postbus 105 5110 Baarle-Nassau Baarle-Nassau,16-10-2018 Onderwerp: Adviesaanvraag aanpak

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Pz Grens, Patrick De Smedt Van: Vleugels Sven [sven.vleugels@pzgrens.be] Verzonden: woensdag 20 juni 2012 13:47 Aan: niet-openbare ontvangers: Onderwerp: BIN Flash : Herinnering : Ransomware virus blijft

Nadere informatie

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O.

GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. GEDRAGSCODE VOOR HET GEBRUIK VAN COMMUNICATIEMIDDELEN DOOR LEERLINGEN BINNEN DE OMO SCHOLENGROEP BERGEN OP ZOOM E.O. Besproken CD d.d. februari 2011 Instemming MR d.d. 4 juli 2011 Vastgesteld CD d.d. 5

Nadere informatie

Handreiking WhatsApp Buurtpreventie

Handreiking WhatsApp Buurtpreventie Handreiking WhatsApp Buurtpreventie 2017 Inleiding In deze handleiding wordt ingegaan op de stappen die u moet ondernemen om een WhatsApp-groep Buurtpreventie te ontwikkelen binnen de wijk. Dit plan bevat

Nadere informatie

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter,

Datum 6 januari 2016 Onderwerp Gespreksnotitie Nationaal Rapporteur rondetafelgesprek kindermisbruik. Geachte voorzitter, 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Tweede Kamer der Staten-Generaal t.a.v. de voorzitter van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie mevrouw L. Ypma Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt

Nadere informatie

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN!

Handboek maatschappelijke stage MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! Naam: Heerbeeck college Best Schooljaar 2014-2015 MAATSCHAPPELIJKE STAGES, BEST TE DOEN! -handen ineen -elkaar helpen -samenwerken -iets voor een ander doen -sociaal Stage coördinator: mevr. A. Luteyn

Nadere informatie

NIEUWSFLASH 30-06- 11

NIEUWSFLASH 30-06- 11 NIEUWSFLASH 30-06- 11 NR 32 Voor KAMMENSTRAAT en OMGEVING (Kammenstraat-Hondsberg-Hemelrijkweg-Lazaret-Schuurblok-Kloosterstraat-Grensstraat-Handelsstraat-Hemelrijklaan- Statievelden) Noodnummer: 101 of

Nadere informatie

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier

Veilig Nederland. Uw veiligheidsleverancier Veilig Nederland Uw veiligheidsleverancier Woord vooraf Onderweg naar huis lastig worden gevallen op straat? s Ochtends, als u naar uw werk gaat, erachter komen dat uw auto is gestolen? U en uw gezin levend

Nadere informatie

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013

Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Alleen het gesproken woord geldt Toespraak Annemarie Jorritsma Thema: Woninginbraken Bestuurdersdiner lokale veiligheid 29 oktober 2013 Dames en heren, Goed om met u in zo n groot gezelschap bijeen te

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25!

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! 1 Informatiebrief CONNECT-IN studie (De effecten van CenteringPregnancy in Nederland) NL44319.058.13 Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! Geachte mevrouw, Wij vragen u

Nadere informatie

De organisatie van het vertrouwelijk overleg

De organisatie van het vertrouwelijk overleg De organisatie van het vertrouwelijk overleg Marc Bockstaele, Hoofdcommissaris bij de federale gerechtelijke politie Gent Nationaal inhoudelijk coördinator van de cursussen verhoortechnieken Te bespreken:

Nadere informatie

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen

Voorstelling project Bemiddeling op School. Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen Voorstelling project Bemiddeling op School Antwerpse Dienst Alternatieve Maatregelen (ADAM) PIVA Antwerpen 1. Inleiding: het verhaal van PIVA 2. De werking van ADAM algemeen 3. Het project Bemiddeling

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor subsidieverlening subsidiejaar 20..

Aanvraagformulier voor subsidieverlening subsidiejaar 20.. Aanvraagformulier voor subsidieverlening subsidiejaar 20.. Dit formulier gebruikt u als u een subsidie wilt aanvragen bij de gemeente. Het gebruik van het formulier is wettelijk verplicht. Alle vragen

Nadere informatie

Kinderbijslagfonds UCM. Aanvraag om een adoptiepremie Model Eter. Uw kinderen, ons engagement! Voorwaarden? Wie ontvangt de adoptiepremie?

Kinderbijslagfonds UCM. Aanvraag om een adoptiepremie Model Eter. Uw kinderen, ons engagement! Voorwaarden? Wie ontvangt de adoptiepremie? Kinderbijslagfonds UCM Aanspreekpunt: ga naar www.kbfucm.be kbf.brussel@ucm.be Aanvraag om een adoptiepremie Model Eter Het formulier op de volgende bladzijden gebruikt u om als werknemer een adoptiepremie

Nadere informatie

Werkplan. Opstarten Whatsapp groep

Werkplan. Opstarten Whatsapp groep Werkplan Opstarten Whatsapp groep Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doelstellingen oprichten Whatsapp groep... 3 Opbouw Whatsapp groepen per wijk... 4 Beginnende Whatsapp groep:... 4 Meerdere

Nadere informatie

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011

LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 FEDERALE POLITIE DIRECTIE VAN DE OPERATIONELE POLITIONELE INFORMATIE POLITIE BELEIDSONDERSTEUNING DIENST BELEIDSGEGEVENS LOKALE VEILIGHEIDSBEVRAGING 2011 Tabellenrapport (5346) ELLEN VAN DEN BOGAERDE ISABELLE

Nadere informatie

Winkeliers over functioneren van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s)

Winkeliers over functioneren van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s) Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) Den Haag, augustus 2014 Winkeliers over functioneren van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa s) 1 Het onderzoek In opdracht van de Stichting Maatschappij

Nadere informatie

Zien. Doe mee met Burgernet!

Zien. Doe mee met Burgernet! Horen Zien Bellen Doe mee met Burgernet! Burgernet, dat bent u! U voelt zich betrokken bij de veiligheid van uw buurt of wijk. Wonen en leven in een veilige omgeving vindt u belangrijk. U bent alert en

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

Bijlage nr 10 aan ZVP 2014-2017 BIJLAGE 10 LOKALE VEILIGHEIDS- BEVRAGING 2011

Bijlage nr 10 aan ZVP 2014-2017 BIJLAGE 10 LOKALE VEILIGHEIDS- BEVRAGING 2011 BIJLAGE 10 LOKALE VEILIGHEIDS- BEVRAGING 2011 Lokale veiligheidsbevraging 2011 Synthese van het tabellenrapport Pz Blankenberge - Zuienkerke Inleiding De lokale veiligheidsbevraging 2011 is een bevolkingsenquête

Nadere informatie

Buurtinformatienetwerken

Buurtinformatienetwerken Buurtinformatienetwerken Voor de meest recente preventietips surf naar www.politiedeinzezulte.be! Deinze - Zulte Samen zorgen voor veiligheid Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

VOORWOORD BUURTVERENIGING. NIEUWSBRIEF BERGBEEMDEN 5de JAARGANG Nr 1

VOORWOORD BUURTVERENIGING. NIEUWSBRIEF BERGBEEMDEN 5de JAARGANG Nr 1 BUURTVERENIGING NIEUWSBRIEF BERGBEEMDEN 5de JAARGANG Nr 1 Voorzitter Johan Janssen. Bergbeemden 27. Tel: 014/ 42.62.38 joannes.janssen2@telenet.be Schatbewaarder Hilde Jansen Bergbeemden 24. Bestuurslid

Nadere informatie

Visie Wijkpolitie. Waakzaam en dienstbaar. Informatiefolder over de vernieuwde visie van de wijkpolitie. Rotterdam-Rijnmond

Visie Wijkpolitie. Waakzaam en dienstbaar. Informatiefolder over de vernieuwde visie van de wijkpolitie. Rotterdam-Rijnmond Visie Wijkpolitie Rotterdam-Rijnmond Informatiefolder over de vernieuwde visie van de wijkpolitie Waakzaam en dienstbaar Beste collega, Zowel binnen onze organisatie als daarbuiten volgen de ontwikkelingen

Nadere informatie

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?...

TAAK 1. Straatfeest. 1. Welke straatfeesten komen in aanmerking voor een financiële bijdrage van de gemeente?... TAAK 1 Straatfeest U woont in de gemeente Bertem in Vlaanderen. U wilt graag een straatfeest organiseren. U zoekt informatie in de folder van de gemeente over de organisatie van straatfeesten. Lees het

Nadere informatie

E-mail. in uw omgeving waarvoor een Burgernetactie wordt opgestart.

E-mail. in uw omgeving waarvoor een Burgernetactie wordt opgestart. horen zien Bellen horen zien Bellen De ontwikkeling van Burgernet staat niet stil. In bijna alle gemeenten in Nederland is Burgernet inmiddels ingevoerd. Burgernet is een begrip geworden en niet meer weg

Nadere informatie

RAPPORT BURGERPANEL EEMNES PEILING 2 2013 VEILIGHEID & LEEFBAARHEID EN AUTO-INBRAKEN. GEMEENTE EEMNES December 2013 / Januari 2014

RAPPORT BURGERPANEL EEMNES PEILING 2 2013 VEILIGHEID & LEEFBAARHEID EN AUTO-INBRAKEN. GEMEENTE EEMNES December 2013 / Januari 2014 RAPPORT BURGERPANEL EEMNES PEILING 2 2013 VEILIGHEID & LEEFBAARHEID EN AUTO-INBRAKEN GEMEENTE EEMNES December 2013 / Januari 2014 Colofon Uitgave: Research 2Evolve Tesselschadelaan 15A 1217 LG Hilversum

Nadere informatie

Buurtinformatienetwerken

Buurtinformatienetwerken Buurtinformatienetwerken Voor de meest recente preventietips surf naar www.politiedeinzezulte.be! Deinze - Zulte Samen zorgen voor veiligheid Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband

Nadere informatie

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG

EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG EN HET ONDERSTEUNINGS CENTRUM JEUGdZORG 2 Inleiding In deze brochure vind je informatie over het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg. We leggen uit wat het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg is, wie er werken

Nadere informatie

Veiligheid en leefbaarheid in Mechelen. Woensdag 19 november Congrescentrum Lamot

Veiligheid en leefbaarheid in Mechelen. Woensdag 19 november Congrescentrum Lamot Veiligheid en leefbaarheid in Mechelen Woensdag 19 november Congrescentrum Lamot Trendbreuk 1990-2000: Mechelen, zieke stad 2000-2010: Mechelen, stad in volle vaart Mechelen, zieke stad Diagnose: zieke

Nadere informatie

BINFOON POLITIEZONE VOORKEMPEN

BINFOON POLITIEZONE VOORKEMPEN BINFOON POLITIEZONE VOORKEMPEN HANDLEIDING 2XL in veiligheid 2XL in veiligheid 1. EEN BINFOONBERICHT ONTVANGEN De BINleden ontvangen het bericht op het opgegeven telefoon/gsm-nummer. Het telefoonnummer

Nadere informatie

WhatsApp PreventieApp

WhatsApp PreventieApp Den Helder Stad Binnen de Linie maart 2016 WhatsApp PreventieApp Inleiding WhatsApp is een berichtenservice die gebruikt kan worden door mensen met een smartphone. Voor het gebruik van WhatsApp is naast

Nadere informatie

www.schijnrelatie.be Wees geen slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie!

www.schijnrelatie.be Wees geen slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie! www.schijnrelatie.be Wees geen slachtoffer van een schijn- of gedwongen relatie! Een schijnhuwelijk, een schijnsamenwoning of een gedwongen huwelijk? Wat kan ik doen? Werd u geconfronteerd met een mogelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie