PSC CAO VLAS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PSC CAO VLAS"

Transcriptie

1 PSC CAO VLAS

2 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhoging... 4 Maaltijdcheques... 4 Pensioenfonds... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie (aanvullende vakantievergoeding)... 5 BESTAANSZEKERHEID... 6 Aanvullende sociale toelage bij economische werkloosheid... 6 Toeslag bij volledige werkloosheid... 6 CONTRACT... 7 Opzegtermijnen... 7 Supplementaire vakantiedagen Anciënniteitsverlof Tewerkstelling Klein verlet Medische controle LOOPBAAN Stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) Arbeidstijd en flexibiliteit SPECIFIEKE ARBEIDSREGELINGEN Tijdkrediet met motief Landingsbanen Werkbaar werk INSPRAAK EN OVERLEG OPHEFFING PSC TEGEN 31 DECEMBER SYNDICALE VOORDELEN Syndicale premie ACV-CSC METEA heeft jou nodig ADRESSEN... 23

3 3 INLEIDING De vakbonden onderhandelen tweejaarlijks met de werkgevers om de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector te verbeteren. Dankzij de bijdrage van de vele leden van ACV-CSC METEA hebben de vakbondsonderhandelaars zich goed kunnen voorbereiden. Wij bedanken daarvoor al onze leden en militanten. Nochtans was het niet makkelijk om vooruitgang te boeken. De regering heeft de onderhandelaars beperkt door een maximum van 1,1 % op de loonmarge als onderhandelingsruimte op te leggen. Daarnaast heeft de regering ervoor gezorgd dat via allerhande nieuwe wetten de mogelijkheden inzake flexibiliteit zijn vergroot. Hoe dan ook hebben de vakbondsonderhandelaars met de werkgevers een nieuw akkoord bereikt voor de komende twee jaar in jouw sector. Als resultaat van de onderhandelingen zijn verschillende verbeteringen in jouw loonen arbeidsvoorwaarden gerealiseerd. Met deze publicatie informeren we je over de nieuwe loonen arbeidsvoorwaarden die voor jouw sector van toepassing zijn. Nieuwe elementen herken je aan het icoontje. Deze publicatie is een momentopname. Over bepaalde engagementen wordt verder onderhandeld. Voor de laatste stand van zaken kijk je best nog even op Met eventuele vragen kan je terecht bij jouw ACV-CSC METEA-afgevaardigde of in het ACV-dienstencentrum bij jou in de buurt. Veel leesplezier ACV-CSC METEA

4 4 INKOMEN Index Het principe van de automatische koppeling van de lonen aan de index blijft behouden. Binnen de sector vlas worden de lonen normaal gezien 2 keer per jaar op een vast tijdstip (1 april en 1 oktober) aangepast aan het reële indexcijfer. Het indexmechanisme binnen de sector voorziet dat de lonen vanaf die dag telkens met de reële inflatie worden verhoogd. Op 1 april 2017 werden de lonen met 0,55 % geïndexeerd. Loonsverhoging De effectieve en baremieke lonen verhogen vanaf 1 januari 2018 met 0,55 %. Maaltijdcheques Vanaf 1 september 2017 wordt de maaltijdcheque opgetrokken met 0,88. De maaltijdcheque heeft dan een waarde van 8 per effectief gepresteerde dag. Het werkgeversaandeel is gelijk aan 6,88 en het werknemersaandeel is gelijk aan 1,12. Pensioenfonds In de sector vlas bestaat sinds 1999 een sectoraal aanvullend pensioenstelsel. Het bedrag 2e pensioenpijler is momenteel gelijk aan 0,8709 % op de onbegrensde brutolonen aan 100 %.

5 5 Vervoerkosten Openbaar vervoer De werkgeversbijdrage in de kosten voor het openbaar vervoer bedraagt 75 %. De bedragen zijn terug te vinden op Privévervoer De werkgever betaalt voor de kosten van het privévervoer (lees: vervoer met eigen wagen of bromfiets) een forfaitaire dagvergoeding per kilometer, die jaarlijks op 1 februari wordt geïndexeerd. Deze bedragen zijn terug te vinden op In de vlassector wordt vanaf de eerste kilometer tussengekomen. Eindejaarspremie (aanvullende vakantievergoeding) Vlasbewerkers die tussen 1 oktober van het voorbije jaar en 30 september van het huidige jaar (referteperiode) gewerkt hebben in de sector, ontvangen een eindejaarspremie van 8,5 % op de verdiende brutolonen (aan 100 %) in de aangehaalde referteperiode. De officiële benaming van de eindejaarspremie is aanvullende vakantievergoeding. De premie wordt betaald door het Waarborgfonds in de tweede helft van december.

6 6 BESTAANSZEKERHEID Aanvullende sociale toelage bij economische werkloosheid Sinds 1 januari 2016 bedraagt de aanvullende sociale toelage bij economische werkloosheid 7,39 (regeling zesdagenweek) voor de eerste 80 dagen. Vanaf de 81e dag is het bedrag 2,25 (zesdagenweek). Dagen economische werkloosheid en meer Bedrag per dag 7,39 (zesdagenweek) 2,25 (zesdagenweek) Wie betaalt? Waarvan 2,25 door de werkgever en de rest door het Waarborg- en Sociaal Fonds Werkgever Van het bedrag van 7,39 wordt 26,75 % bedrijfs voorheffing afgehouden. De betaling van het gedeelte door het Fonds gebeurt samen met de betaling van de syndicale premie, eind december. Toeslag bij volledige werkloosheid Werknemers die sinds 1 juli 2015 volledig werkloos zijn, krijgen geen bijkomende werkloosheidsvergoeding (sociale begeleiding) meer. De lopende dossiers van de werknemers ontslagen vóór 1 juli 2015 blijven lopen tot uitputting krediet.

7 7 CONTRACT Opzegtermijnen Sinds 1 januari 2014 wordt voor de opzegtermijnen geen onderscheid meer gemaakt tussen arbeiders en bedienden. De opzegtermijn wordt bepaald op basis van het criterium anciënniteit binnen de onderneming. Voor degenen die al in dienst waren, start men met anciënniteit 0 op 1 januari Wat niet wil zeggen dat de anciënniteit tot 31 december 2013 verloren gaat. Hun rechten werden immers vastgeklikt op basis van hun anciënniteit binnen de onderneming op 31 december 2013, op basis van de sectorale bepalingen die op dat moment toegepast werden. Opmerking: de opzeg door de werknemer kan maximum 13 weken bedragen.

8 8 Sinds 1 januari 2014 zijn volgende opzegtermijnen van toepassing: Anciënniteit Opzeg door WG (in weken) (anc. = 0 op 1 januari 2014) Opzeg door WN (in weken) (anc. = 0 op 1 januari 2014) Tegenopzeg WN na opzeg door WG (in weken) m m m j j 3 m j 6 m j 9 m

9 9 De opzegtermijnen van toepassing tot 31 december 2013: Anciënniteit op 31 december 2013 WG ALGEMEEN WN < 6 maanden 28 d 14 d 6-4 jaar 40 d 14 d 5-9 jaar 48 d 14 d jaar 64 d 14 d jaar 97 d 14 d > 20 jaar 129 d 28 d SWT < 20 jaar 28 d > 20 jaar 56 d d = kalenderdagen Berekening opzegtermijn vanaf 1 januari 2014: vastgeklikte rechten op 31 december opgebouwde anciënniteit vanaf 1 januari 2014 tot ontslag. Er werd een compensatieregeling voorzien voor de arbeiders die reeds vóór 2014 in dienst waren en die na 1 januari 2014 ontslagen worden. Het doel van die regeling is om het verschil in opzegtermijnen tussen arbeiders en bedienden uit het verleden te compenseren. De compensatie gebeurt via de ontslagcompensatievergoeding (OCV). Vanaf 2017 heeft iedereen recht op een ontslagcompensatievergoeding.

10 10 De periode gedekt door de OCV wordt bepaald aan de hand van volgende formule: a-(b+c). (a) = Alle jaren anciënniteit alsof de arbeider altijd al werkte onder de nieuwe regeling. (b) = Vastgeklikte rechten op 31 december (c) = Opgebouwde anciënniteit vanaf 1 januari 2014 tot ontslag. VOORBEELD Arbeider PSC In dienst: Uit dienst: (a) Totale anciënniteit = 24 jaar en 0,5 maand = 66 weken (cfr. nieuwe opzegtermijnen) (b) Opzeg arbeider tot in PSC : 20 jaar + 11 maand = 18 weken (129 kalenderdagen) (c) Opzeg van tot : 3 jaar en 1 maand = 13 weken Deze werknemer krijgt dus (18 weken + 13 weken) 31 weken (te presteren of als opzegvergoeding) én een uitbetaling van een netto-ontslagcompensatievergoeding van 35 weken (66 weken - 31 weken). De OCV moet je aanvragen bij de uitbetalingsinstelling op het einde van de opzegperiode. Je hebt de keuze: Ofwel laat je de OCV in 1 keer uitbetalen. Ofwel kies je voor een maandelijkse uitkering. Je maakt die keuze bekend als je de aanvraag voor OCV doet.

11 11 De OCV wordt betaald door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) via de uitbetalingsinstellingen en is een netto-uitkering (dus vrijgesteld van RSZ en bedrijfsvoorheffing). Deze OCV kan niet gecumuleerd worden met werkloosheidsuitkeringen. Ook in geval van SWT heeft men recht op de ontslagcompensatievergoeding. Supplementaire vakantiedagen Het aantal supplementaire vakantiedagen wordt bepaald in functie van het aantal arbeidsdagen (bezoldigde dagen + vakantiedagen) die de werknemer in de loop van het voorgaande kalenderjaar had. Arbeidsdagen Supplementaire vakantiedagen 242 dagen en meer 7 van 205 dagen tot 241 dagen 6 van 168 dagen tot 204 dagen 5 van 130 dagen tot 167 dagen 4 van 93 dagen tot 129 dagen 3 van 56 dagen tot 92 dagen 2 van 19 dagen tot 55 dagen 1 minder dan 19 dagen - Vergoeding De vergoeding bedraagt 3,5 % van de brutolonen (à 100 %) verdiend in het voorgaande jaar (vakantiedienstjaar) bij een werkgever uit de sector. Betaling De betaling gebeurt door Vacantex in de loop van de maand september.

12 12 Anciënniteitsverlof Vlasarbeiders die 20 jaar ononderbroken in dienst zijn van dezelfde onderneming hebben recht op 1 dag anciënniteitsverlof per kalenderjaar. Na 25 jaar ononderbroken dienst in de onderneming wordt dit 2 dagen anciënniteitsverlof. De eerste anciënniteitsdag wordt betaald door het Waarborg- en Sociaal Fonds en de tweede anciënniteitsdag wordt betaald door de werkgever. Tewerkstelling De tewerkstellingsverbintenissen uit vorige cao s werden verlengd tot eind Dit betekent dat de werkgevers (nog altijd) niet mogen overgaan tot afdanking om economische of technische redenen. Willen ze hiervan afwijken, dan moeten ze een welomschreven procedure volgen van informatie en overleg met de syndicale overlegorganen, zo niet kan de ontslagen arbeider een eenmalige forfaitaire schadevergoeding van 991,57 opeisen. Klein verlet In aanvulling op de wettelijke regeling inzake klein verlet heeft de vlasarbeider bij het overlijden van de partner, het overlijden van een kind of het overlijden van een kind van de partner recht op 5 dagen klein verlet.

13 13 Medische controle De werkgever heeft steeds de mogelijkheid om de arbeidsongeschiktheid van de werknemer te laten controleren door een controlearts. De werknemer is verplicht deze controle te ondergaan. De wet voorziet evenwel dat bij collectieve arbeidsovereenkomst (op sectorniveau of op vlak van de onderneming) of via het arbeidsreglement een zogenaamde beschikbaarheidsperiode kan bepaald worden. De beschikbaarheidsperiode is een periode tijdens de dag gedurende dewelke de werknemer zich verplicht op zijn verblijfplaats ter beschikking moet houden voor de controlearts. Deze periode omvat maximum 4 aaneengesloten uren tussen u. en u. Deze verplichting moet beperkt zijn in de tijd en in het begin van de ziekteperiode worden vastgelegd. In de vlassector werd geen collectieve arbeidsovereenkomst gesloten die zo n beschikbaarheidsperiode vastlegt. Zonder collectieve arbeidsovereenkomst op ondernemingsvlak of bepalingen in het arbeidsreglement is het dus toegelaten om de woonst te verlaten voor zover dit op het geneeskundig getuigschrift voorzien is. Indien jouw werkgever bepalingen in het arbeidsreglement wil invoeren aangaande deze problematiek, is het raadzaam om contact op te nemen met jouw plaatselijk secretariaat van ACV-CSC METEA. Zij verstrekken jou de nodige informatie.

14 14 LOOPBAAN Stelsel werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) Binnen de sector worden deze verschillende SWT-stelsels verlengd tot 31 december 2018: SWT vanaf 62 jaar (algemeen stelsel cao 17); SWT 58 jaar (2017) / 59 jaar (2018) - na 40 jaar loopbaan; SWT 58 jaar (2017) / 59 jaar (2018) - na 20 jaar nachtarbeid - 33 jaar loopbaan; SWT 58 jaar (2017) / 59 jaar (2018) - zwaar beroep na loopbaan van 35 jaar; SWT 58 jaar - met ernstige lichamelijke problemen. Binnen de sector loopt het stelsel SWT 60 jaar - 40 jaar beroepsverleden voor mannen en 33 jaar beroepsverleden voor vrouwen tot 31 december Arbeidstijd en flexibiliteit De zogenaamde Wet Peeters heeft met ingang vanaf 1 februari 2017 een aantal zaken rond flexibiliteit versoepeld ten nadele van de werknemers. Het systeem van de vrijwillige overuren werd ingevoerd. Op basis van een schriftelijk akkoord tussen werkgever en werknemer kan een werknemer tot 100 overuren op jaarbasis presteren. Tenslotte werd de interne grens op 143 uren gebracht. Het doel van die interne grens is vermijden dat een werknemer te veel overuren zou presteren. Eens de interne grens wordt bereikt, kan de werknemer de normale wekelijkse arbeidsduur niet meer overschrijden zonder dat

15 15 die overuren eerst worden afgebouwd, hetzij via inhaalrust of via uitbetaling. Voor meer informatie rond arbeidsduur en flexibiliteit kan je terecht bij jouw ACV-CSC METEA-afgevaardigde of in het ACV-dienstencentrum bij jou in de buurt.

16 16 SPECIFIEKE ARBEIDSREGELINGEN Om de arbeid in de sector vlas beter te organiseren zodat alle noodzakelijke werkzaamheden (oogstwerkzaamheden en werkzaamheden die aan de oogst gelinkt zijn) in de periode van 15 juni tot en met de 31 oktober van elk jaar uitgevoerd kunnen worden, worden nieuwe arbeidsregelingen in de ondernemingen ingevoerd. Daardoor is er een afwijking mogelijk op: de grenzen van de arbeidsduur (12 u./dag en 50 u./ week); het verbod op zondagsarbeid en arbeid op feestdagen; een afwijking op het verbod van nachtarbeid. Er wordt voor de uren gepresteerd boven de 9 u./dag en boven de 40 u./week een overurentoeslag betaald gelijk aan 50 % van het loon. Ofwel kunnen deze meeruren gerecupereerd worden in de referteperiode (1 juni - 31 mei). De normale wekelijkse arbeidsduur van 38 u./week moet gerespecteerd worden binnen de periode van 1 juni van elk jaar tot en met 31 mei van het daaropvolgend jaar. De ondernemingen die deze nieuwe arbeidsregelingen willen uitvoeren, moeten de cao van 23 mei 2016 implementeren door middel van het ondertekenen op ondernemingsvlak van een toetredingsakte. Deze moet ondertekend worden door de werkgever en alle vaste werknemers die gedurende het ganse jaar in de onderneming tewerkgesteld zijn. Waar een syndicale afvaardiging bestaat, moet overleg gepleegd worden met de syndicale afvaardiging.

17 17 Tijdkrediet met motief Invoering van een regeling tijdkrediet (voltijds, halftijds of 1/5e) met motief gedurende 36 maanden (opleiding) en 51 maanden (zorg). Maximaal 5 % van het personeel kan gelijktijdig tijdkrediet opnemen. Op ondernemingsvlak kan van de 5 %-drempel afgeweken worden. De toekenning van Vlaamse aanmoedigingspremies wordt verlengd tot en met eind Landingsbanen Landingsbanen zijn mogelijk vanaf 55 jaar voor 1/5e en 1/2e voor zware beroepen en lange loopbanen met 35 jaar beroepsverleden. Landingsbaan vanaf 50 jaar: vermindering van de arbeidsprestaties met 1/5e voor arbeiders van minstens 50 jaar met 28 jaar beroepsloopbaan. Voor deze vermindering is het sedert 1 januari 2015 niet meer mogelijk om uitkeringen van de RVA te ontvangen. Werkbaar werk Werkbaar werk zal in de eerste plaats vertaald worden in de opleidings- en vormingsinspanningen. Ook buiten het kader van de vormingsinspanningen wordt nagegaan welke instrumenten kunnen worden ingezet om het werk werkbaar te maken.

18 18 INSPRAAK EN OVERLEG De drempel voor het instellen van een syndicale afvaardiging staat op 35 arbeiders. In ondernemingen vanaf 50 werknemers is een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) verplicht. OPHEFFING PSC TEGEN 31 DECEMBER 2018 De (hoofd)activiteit van veel vlasbedrijven heeft een hele evolutie doorgemaakt. Daarom wordt op vraag van de werkgevers een paritaire werkgroep opgericht met medewerking van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) om de opheffing van het paritair subcomité vlas (120.02) voor te bereiden. Bedoeling is de werkzaamheden af te ronden tegen eind 2018.

19 19 SYNDICALE VOORDELEN Syndicale premie Elk lid dat op 30 juni tewerkgesteld is in een vlasonderneming krijgt een syndicale premie van 135. Andere rechthebbenden: werknemers van wie de arbeidsovereenkomst geschorst is. Schorsing kan zijn: ziekte, arbeidsongeval, legerdienst, gedeeltelijke werkloosheid, beroepsloopbaanonderbreking ; arbeiders (langdurig zieken inbegrepen) ontslagen tijdens de referteperiode (uitzondering: ontslag om dringende reden) en die tot op refertedatum ononderbroken volledig werkloos of arbeidsongeschikt blijven; arbeiders in SWT ontslagen tijdens de referteperiode in het kader van SWT; tijdens de referteperiode gepensioneerde arbeiders; uitzendkrachten die op 30 juni in dienst zijn; schoolverlaters die op 30 september in dienst zijn. De betaling gebeurt eind december door het Sociaal Fonds.

20 20 ACV-CSC METEA heeft jou nodig ACV-CSC METEA is een sterke nationale industrievakbond. Leden en militanten maken onze organisatie sterk. Alleen maar voordelen: Wij verdedigen jouw belangen. Onze informatie is duidelijk en correct. Je kan met al jouw vragen in volle vertrouwen bij ons terecht. Onze militanten zijn gemakkelijk aanspreekbaar. Zij dragen zorg voor jouw bekommernissen. Als onderhandelen niet lukt, dan pas voeren we actie. En als het moet, stappen we samen naar de arbeidsrechtbank. Je kan bovendien heel wat geld besparen op jouw uitgaven voor vakantie en vrije tijd op vertoon van jouw lidkaart via Lid worden kan heel eenvoudig! Spreek gerust een militant aan of bezoek en ontdek wat ACV-CSC METEA jou te bieden heeft!

21 Notities 21

22 Notities 22

23 23 ADRESSEN Hopmarkt AALST T Nationalestraat ANTWERPEN T Rue Pietro Ferrero ARLON T Chaussée de Louvain BOUGE T Koning Albert I-laan BRUGGE T Pletinckxstraat BRUSSEL T Rue Prunieau CHARLEROI T Oude Vest 144 bus DENDERMONDE T Aachener Strasse EUPEN T Poel GENT T Guldensporenlaan HOUTHALEN T Martelarenlaan KESSEL-LO T President Kennedypark 16D 8500 KORTRIJK T Place Maugrétout LA LOUVIÈRE T Boulevard Saucy LIÈGE T Onder den Toren MECHELEN T Rue Cl. de Bettignies MONS T Place Charles de Gaulle MOUSCRON T Rue des Canonniers NIVELLES T Dr. L. Colensstraat OOSTENDE T H. Horriestraat ROESELARE T Aimé Delhayeplein RONSE T H. Heymanplein ST.-NIKLAAS T Oude Stationsstraat TIELT T Avenue des Etats-Unis 10 bte TOURNAI T Korte Begijnenstraat TURNHOUT T Pont Léopold VERVIERS T Toekomststraat VILVOORDE T

24 Volg ons op Facebook, Informatie over lonen, premies, nieuws uit onze sectoren en andere wist-je-datjes: VU: Marc De Wilde, Pagodenlaan 1-3, 1020 Brussel

VLAS CAO (PSC )

VLAS CAO (PSC ) VLAS CAO 2015-2016 (PSC 120.02) INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Maaltijdcheques... 4 Pensioenfonds... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie (aanvullende vakantievergoeding)... 5 BESTAANSZEKERHEID...

Nadere informatie

PC 107 CAO MEESTER- KLEERMAKERS

PC 107 CAO MEESTER- KLEERMAKERS PC 107 CAO 2017-2018 MEESTER- KLEERMAKERS INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhoging... 4 Huisarbeid... 4 Maaltijdcheques... 5 Vervoerkosten... 6 Eindejaarspremie... 6 CONTRACT... 7 Opzegtermijnen...

Nadere informatie

JUTE PSC CAO

JUTE PSC CAO JUTE PSC 120.03 CAO 2013-2014 Inhoud Inhoud Inkomen... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 4 Maaltijdcheques... 4 Cadeaucheque... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie (aanvullende vakantievergoeding)...

Nadere informatie

INLEIDING. Een nieuw sectoraal akkoord 2015-2016 binnen de sector jute is een feit. De resultaten vind je in deze sectorpublicatie.

INLEIDING. Een nieuw sectoraal akkoord 2015-2016 binnen de sector jute is een feit. De resultaten vind je in deze sectorpublicatie. CAO 2015-2016 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Maaltijdcheques... 4 Cadeaucheque... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie (aanvullende vakantievergoeding)... 5 Aanvullende sociale toelage

Nadere informatie

PSC CAO TEXTIEL- RECUPERATIE

PSC CAO TEXTIEL- RECUPERATIE PSC 142.02 CAO 2017-2018 TEXTIEL- RECUPERATIE INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhoging... 4 Maaltijdcheques... 4 Premies... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie... 5 BESTAANSZEKERHEID...

Nadere informatie

VLASBEREIDING PSC

VLASBEREIDING PSC VLASBEREIDING PSC 120.02 CAO 2011-2012 Inhoud Inhoud Nationaal akkoord voor de sector van de vlasbereiding....3 Inkomen.......................................4 Index........................................4

Nadere informatie

PSC CAO AVIATION

PSC CAO AVIATION PSC 315.01 CAO 2017-2018 AVIATION INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Ondernemingsenveloppe... 4 Verhoging lonen... 5 Minimumlonen... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 5 Fietsvergoeding... 6

Nadere informatie

TEXTIEL & BREIGOED CAO 2015-2016

TEXTIEL & BREIGOED CAO 2015-2016 EXTIEL & BREIGOED CAO 2015-2016 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Maaltijdcheques... 4 Vervoerkosten... 5 Aanvullende vakantievergoeding / eindejaarspremie... 6 BESTAANSZEKERHEID... 7 Aanvullende

Nadere informatie

PC 110 CAO TEXTIEL- VERZORGING

PC 110 CAO TEXTIEL- VERZORGING PC 110 CAO 2017-2018 TEXTIEL- VERZORGING INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhoging... 4 Maaltijdcheques... 4 Eindejaarspremie... 5 Arbeidstijd en flexibiliteit... 6 Mobiliteit... 8 Vervoerkosten...

Nadere informatie

PC 120 EN 214 CAO TEXTIEL

PC 120 EN 214 CAO TEXTIEL PC 120 EN 214 CAO 2017-2018 TEXTIEL INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhoging... 4 Maaltijdcheques... 5 Mobiliteit... 5 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie (aanvullende vakantievergoeding)...

Nadere informatie

PC 109 EN 215 CAO KLEDING EN CONFECTIE

PC 109 EN 215 CAO KLEDING EN CONFECTIE PC 109 EN 215 CAO 2017-2018 KLEDING EN CONFECTIE INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhoging... 4 Maaltijdcheques... 5 Mobiliteit... 5 Vervoerkosten... 5 BESTAANSZEKERHEID... 7 Bijkomende

Nadere informatie

EXTIEL- RECUPERATIE CAO (PSC )

EXTIEL- RECUPERATIE CAO (PSC ) EXTIEL- RECUPERATIE CAO 2015-2016 (PSC 142.02) INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Maaltijdcheques... 4 Premies... 5 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie... 5 BESTAANSZEKERHEID... 7 Toeslag bij

Nadere informatie

Vezelcement PSC

Vezelcement PSC Vezelcement PSC 106.03 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be 2013-2014 Vezelcement 2013-2014 PSC 106.03 1 Minimumlonen

Nadere informatie

PSC CAO EDELE METALEN

PSC CAO EDELE METALEN PSC 149.03 CAO 2017-2018 EDELE METALEN INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Verhoging lonen... 4 Maaltijdcheques... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie... 6 Sectoraal pensioenstelsel... 7 BESTAANSZEKERHEID...

Nadere informatie

PSC CAO METAAL- RECUPERATIE

PSC CAO METAAL- RECUPERATIE PSC 142.01 CAO 2017-2018 METAAL- RECUPERATIE INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 5 Ondernemingsenveloppe... 5 Anciënniteitstoeslag... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6

Nadere informatie

PSC CAO KOETSWERK

PSC CAO KOETSWERK PSC 149.02 CAO 2017-2018 KOETSWERK INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 5 Ondernemingsenveloppe... 5 Functieclassificatie... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 7 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

Steenbakkerijen PC 114

Steenbakkerijen PC 114 Steenbakkerijen PC 114 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 Claudine Celva Steenbakkerijen September

Nadere informatie

Steenbakkerijen PC 114

Steenbakkerijen PC 114 Steenbakkerijen PC 114 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2015 Steenbakkerijen September 2015 PC 114 1 Minimumlonen

Nadere informatie

PC CAO METAAL- BOUW

PC CAO METAAL- BOUW PC 111.01-02 CAO 2017-2018 METAAL- BOUW INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Ondernemingsenveloppe... 4 Verhoging lonen... 5 Minimumlonen... 5 Eindejaarspremie... 5 Ecocheques... 6 Vervoerkosten...

Nadere informatie

METAAL- RECUPERATIE PSC 142.01

METAAL- RECUPERATIE PSC 142.01 METAAL- RECUPERATIE PSC 142.01 CAO 2013-2014 Inhoud Inhoud Inkomen... 4 Index... 4 Anciënniteitstoeslag... 4 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie... 6 Sectoraal pensioenstelsel... 6 Bestaanszekerheid...

Nadere informatie

PC CAO MONTEERDERS

PC CAO MONTEERDERS PC 111.03 CAO 2017-2018 MONTEERDERS INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Ondernemingsenveloppe... 5 Verhoging lonen... 5 Minimumlonen... 5 Ecocheques... 6 Eindejaarspremie... 7 Extra premies...

Nadere informatie

Marmer PSC Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat Brussel T

Marmer PSC Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat Brussel T Marmer PSC 102.08 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be April 2012 Marmer April 2012 PSC 102.08 1 Minimumuurlonen (38-urenweek)

Nadere informatie

PC 112 CAO GARAGES

PC 112 CAO GARAGES PC 112 CAO 2017-2018 GARAGES INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 5 Ondernemingsenveloppe... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Eindejaarspremie... 7 Stand-by vergoeding...

Nadere informatie

PSC CAO METAAL- HANDEL

PSC CAO METAAL- HANDEL PSC 149.04 CAO 2017-2018 METAAL- HANDEL INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 5 Ondernemingsenveloppe... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Eindejaarspremie... 7 Stand-by

Nadere informatie

Steenbakkerijen PC 114

Steenbakkerijen PC 114 Steenbakkerijen PC 114 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Augustus 2013 Steenbakkerijen Augustus 2013 PC 114 1 Minimumlonen

Nadere informatie

METAALBOUW PC & 02

METAALBOUW PC & 02 METAALBOUW PC 111.01 & 02 CAO 2013-2014 Inhoud Inhoud INKOMEN... 4 Index... 4 Minimumlonen... 4 Onderhandelingen op ondernemingsniveau... 4 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Aanvullend pensioen... 7 BESTAANSZEKERHEID...

Nadere informatie

TEXTIEL- RECUPERATIE

TEXTIEL- RECUPERATIE TEXTIEL- RECUPERATIE PSC 142.02 CAO 2011-2012 Inhoud Inhoud Nationaal akkoord voor de sector textielrecuperatie......3 Inkomen.......................................4 Index........................................4

Nadere informatie

Bosontginning PSC

Bosontginning PSC Bosontginning PSC 125.01 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 istock Bosontginning PSC 125.01 September

Nadere informatie

Zagerijen & Houthandel PSC & PSC

Zagerijen & Houthandel PSC & PSC Zagerijen & Houthandel PSC 125.02 & PSC 125.03 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Maart 2016 Zagerijen & Houthandel

Nadere informatie

TEXTIEL EN BREIGOED PC

TEXTIEL EN BREIGOED PC TEXTIEL EN BREIGOED PC 120.00 CAO 2011-2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Nationaal akkoord voor de sector textiel en breigoed.....3 Inkomen.......................................4 Index........................................4

Nadere informatie

METAAL- HANDEL CAO

METAAL- HANDEL CAO ETAAL- HANDEL CAO 2015-2016 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 4 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Eindejaarspremie... 6 Stand-by vergoeding... 8 Sectoraal pensioenstelsel...

Nadere informatie

Zagerijen & Houthandel

Zagerijen & Houthandel Zagerijen & Houthandel PSC 125.02 & PSC 125.03 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 Claudine Celva Zagerijen

Nadere informatie

Bosontginning PSC

Bosontginning PSC Bosontginning PSC 125.01 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Maart 2016 Bosontginning PSC 125.01 Maart 2016 1 Aanvullende

Nadere informatie

Glasnijverheid PC 115

Glasnijverheid PC 115 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be December 2014 Glasnijverheid PC 115 Inhoudstafel 2 Glasnijverheid algemene bepalingen

Nadere informatie

LEDING EN CONFECTIE CAO 2016 (PC 109 & PC 215)

LEDING EN CONFECTIE CAO 2016 (PC 109 & PC 215) LEDING EN CONFECTIE CAO 2016 (PC 109 & PC 215) INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Maaltijdcheques... 4 Vervoerkosten... 4 BESTAANSZEKERHEID... 6 Bijkomende uitkering bestaanszekerheid voor volledig

Nadere informatie

Glasnijverheid PC 115

Glasnijverheid PC 115 Glasnijverheid PC 115 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 istock Inhoudstafel Glasnijverheid algemene

Nadere informatie

METAALHANDEL PSC 149.04

METAALHANDEL PSC 149.04 METAALHANDEL PSC 149.04 CAO 2013-2014 Inhoud Inhoud Inkomen... 4 Index... 4 Ecocheques... 4 Vervoerkosten... 5 Eindejaarspremie... 5 Stand-by vergoeding... 6 Sectoraal pensioenstelsel... 7 Bestaanszekerheid...

Nadere informatie

Betonindustrie PSC Claudine Celva

Betonindustrie PSC Claudine Celva Betonindustrie PSC 106.02 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 Claudine Celva Betonindustrie September

Nadere informatie

EDELE METALEN PSC

EDELE METALEN PSC EDELE METALEN PSC 149.03 CAO 2011-2012 Inhoud Inhoud Nationaal akkoord voor de sector edele metalen.........3 Inkomen.......................................4 Index........................................4

Nadere informatie

PSC CAO ELEKTRICIENS

PSC CAO ELEKTRICIENS PSC 149.01 CAO 2017-2018 ELEKTRICIENS INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 5 Ondernemingsenveloppe... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Mobiliteitsvergoeding... 7 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

De sectorale onderhandelingen kenden een moeilijke start. Uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd om de resultaten voor voor te leggen.

De sectorale onderhandelingen kenden een moeilijke start. Uiteindelijk zijn we er toch in geslaagd om de resultaten voor voor te leggen. CAO 2015-2016 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Verhoging lonen... 5 Minimumlonen... 5 Eindejaarspremie... 5 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Aanvullend pensioen... 7 BESTAANSZEKERHEID...

Nadere informatie

VERVOER- KOSTEN BEDRAGEN 2015

VERVOER- KOSTEN BEDRAGEN 2015 ERVOER- KOSTEN BEDRAGEN 2015 INHOUD INLEIDING... 3 I. Ik gebruik openbaar vervoer om naar het werk te gaan... 5 Werkgeversbijdrage openbaar vervoer (cao 19 octies)... 5 II. Ik gebruik privévervoer om naar

Nadere informatie

TEXTIEL- VERZORGING PC 110

TEXTIEL- VERZORGING PC 110 TEXTIEL- VERZORGING PC 110 CAO 2011-2012 Inhoud Inhoud Nationaal akkoord voor de sector textielverzorging.......3 Inkomen.......................................4 Index........................................4

Nadere informatie

PC 105 CAO NON- FERRO

PC 105 CAO NON- FERRO PC 105 CAO 2017-2018 NON- FERRO INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Ondernemingsenveloppe... 5 Verhoging lonen... 5 Minimumlonen... 5 Jeugdlonen... 6 Ecocheques... 6 Variabele bonus... 7 Eindejaarspremie...

Nadere informatie

ELEKTRICIENS CAO

ELEKTRICIENS CAO LEKTRICIENS CAO 2015-2016 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 4 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Mobiliteitsvergoeding... 6 Eindejaarspremie... 7 Ploegenpremie... 9 Premie

Nadere informatie

GARAGES PC 112 CAO

GARAGES PC 112 CAO GARAGES PC 112 CAO 2013-2014 Inhoud 2 Inhoud Inkomen.... 4 Index... 4 Ecocheques.... 4 Vervoerkosten.... 5 Eindejaarspremie... 5 Stand-by vergoeding... 7 Sectoraal pensioenstelsel.... 7 Bestaanszekerheid....

Nadere informatie

Betonindustrie PSC 106.02

Betonindustrie PSC 106.02 Betonindustrie PSC 106.02 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2015 Betonindustrie September 2015 PSC 106.02

Nadere informatie

AGC PC 115 Juni 2016.

AGC PC 115 Juni 2016. AGC PC 115 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Juni 2016 AGC Ondernemingsovereenkomst 2015-2016 & andere conventionele

Nadere informatie

AGC PC 115 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat Brussel T

AGC PC 115 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat Brussel T AGC PC 115 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be December 2014 AGC Ondernemingsovereenkomst 2013-2014 & andere conventionele

Nadere informatie

KOETSWERK PSC CAO

KOETSWERK PSC CAO KOETSWERK PSC 149.02 CAO 2011-2012 Inhoud 2 Inhoud Nationaal akkoord voor de sector koetswerk........... 3 Inkomen....................................... 4 Index.......................................

Nadere informatie

Sociaal voordeel Bouw

Sociaal voordeel Bouw Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Januari 2012 Sociaal voordeel Bouw Sociaal voordeel bouw Bouw PC 124 1 Sociaal

Nadere informatie

Groothandelaars & Verdelers van geneesmiddelen PC 321

Groothandelaars & Verdelers van geneesmiddelen PC 321 Groothandelaars & Verdelers van geneesmiddelen 2013-2014 PC 321 De onderhandelingen voor de periode 2013-2014 waren gericht op het behoud van verworven rechten. De wet op de loonnorm liet niet toe om sectoraal

Nadere informatie

GARAGES CAO

GARAGES CAO ARAGES CAO 2015-2016 INHOUD INLEIDING... 3 INKOMEN... 4 Index... 4 Loonsverhogingen... 4 Ecocheques... 5 Vervoerkosten... 6 Eindejaarspremie... 6 Stand-by vergoeding... 8 Sectoraal pensioenstelsel... 9

Nadere informatie

Betonindustrie PSC 106.02

Betonindustrie PSC 106.02 Betonindustrie PSC 106.02 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Augustus 2013 Betonindustrie Augustus 2013 PSC 106.02

Nadere informatie

MONTEERDERS PC 111.03

MONTEERDERS PC 111.03 MONTEERDERS PC 111.03 CAO 2013-2014 Inhoud Inhoud Inkomen... 4 Index... 4 Minimumlonen... 4 Onderhandelingen op ondernemingsniveau... 4 Ecocheques... 5 Eindejaarspremie... 5 Extra premies... 6 Vervoerkosten...

Nadere informatie

Groothandelaars & verdelers van geneesmiddelen PC 321

Groothandelaars & verdelers van geneesmiddelen PC 321 Groothandelaars & verdelers van geneesmiddelen PC 321 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie en LBC-NVK Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Januari 2016 Groothandelaars

Nadere informatie

NON-FERRO PC 105 CAO

NON-FERRO PC 105 CAO NON-FERRO PC 105 CAO 2013-2014 Inhoud Inhoud INKOMEN... 4 Index.... 4 Minimumlonen... 4 Jeugdlonen... 4 Ecocheques... 5 Variabele bonus... 6 Eindejaarspremie... 7 Storingsvergoeding... 8 Vervoerkosten...

Nadere informatie

Papierproductie PC 129

Papierproductie PC 129 Papierproductie PC 129 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Mei 2014 Inhoudstafel 1. Lonen 2. Koppeling van de lonen

Nadere informatie

Papierproductie PC 129

Papierproductie PC 129 Papierproductie PC 129 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be December 2015 Inhoudstafel 1. Lonen 2. Koppeling van de

Nadere informatie

Bosontginning PSC Zagerijen PSC & Houthandel PSC

Bosontginning PSC Zagerijen PSC & Houthandel PSC Bosontginning PSC 125.01 Zagerijen PSC 125.02 & Houthandel PSC 125.03 1 Bosontginning Gezien de specificiteit van deze sector vind je hierna enkel een opsomming van de vergoedingen die via het Bosuitbatingsfonds

Nadere informatie

Tweede pensioenpijler chemie. 27 vragen en antwoorden

Tweede pensioenpijler chemie. 27 vragen en antwoorden Tweede pensioenpijler chemie 27 vragen en antwoorden Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be November 2012 Tweede pensioenpijler

Nadere informatie

Zwartwerk echt voordelig? PC 124

Zwartwerk echt voordelig? PC 124 Zwartwerk echt voordelig? PC 124 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be December 2011 In het zwart betaald worden......echt

Nadere informatie

Papierproductie PC 129

Papierproductie PC 129 Papierproductie PC 129 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 Claudine Celva Inhoudstafel 1. Lonen 2. Koppeling

Nadere informatie

PC 321. Groothandelaars & verdelers van geneesmiddelen

PC 321. Groothandelaars & verdelers van geneesmiddelen Groothandelaars & verdelers van geneesmiddelen PC 321 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie en LBC-NVK Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be December 2017

Nadere informatie

Papierrecuperatie PSC

Papierrecuperatie PSC Papierrecuperatie PSC 142.03 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be December 2014 Inhoudstafel 1. Beroepsclassificatie

Nadere informatie

Word onze nieuwe delegee BOUW

Word onze nieuwe delegee BOUW Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Januari 2016 Word onze nieuwe delegee BOUW Sta jij als 1 man voor je collega s?

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Minimumuurlonen. 2. Maaltijdcheque. 3. Arbeidsduur. 4. Polyvalentie. 5. Toeslagen en overuren. 6. Eindejaarspremie. 7.

Inhoudstafel. 1. Minimumuurlonen. 2. Maaltijdcheque. 3. Arbeidsduur. 4. Polyvalentie. 5. Toeslagen en overuren. 6. Eindejaarspremie. 7. Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Juni 2014 Dagbladen PSC 130.02 Inhoudstafel 1. Minimumuurlonen 2. Maaltijdcheque

Nadere informatie

DI ONFECTIE PC 109 FUNCTIECLASSIFICATIE

DI ONFECTIE PC 109 FUNCTIECLASSIFICATIE DI ONFECTIE PC 109 FUNCTIECLASSIFICATIE INHOUD Inleiding... 3 Hoe ziet deze functieclassificatie eruit?... 4 Wie bepaalt de functie van de individuele werknemer?...7 Op welke manier moet de werkgever je

Nadere informatie

Je kan. blijven toekijken of je kan. stelling innemen. Word delegee! BOUW

Je kan. blijven toekijken of je kan. stelling innemen. Word delegee! BOUW Je kan blijven toekijken of je kan stelling innemen Word delegee! BOUW Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Februari

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

kandidaat / kandidate?

kandidaat / kandidate? Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be December 2015 Sociale verkiezingen Mei 2016 Word jij die NIEUWE kandidaat / kandidate?

Nadere informatie

ELEKTRICIENS PSC 149.01

ELEKTRICIENS PSC 149.01 ELEKTRICIENS PSC 149.01 CAO 2011-2012 Inhoud 2 Inhoud Nationaal akkoord voor de sector elektriciens........... 3 Inkomen........................................... 4 Index...........................................

Nadere informatie

Papier en kartonbewerking PC 136

Papier en kartonbewerking PC 136 Papier en kartonbewerking PC 136 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be December 2015 Inhoudstafel 1. Loon- en arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

KLEDING EN CONFECTIE

KLEDING EN CONFECTIE KLEDING EN CONFECTIE PC 109.00 CAO 2011-2012 Inhoud Inhoud Nationaal akkoord voor de sector kleding en confectie 3 Inkomen.......................................4 Index........................................4

Nadere informatie

Cementfabrieken PSC

Cementfabrieken PSC Cementfabrieken PSC 106.01 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be December 2014 Cementfabrieken December 2014 PSC 106.01

Nadere informatie

Papier en kartonbewerking PC 136. istock

Papier en kartonbewerking PC 136. istock Papier en kartonbewerking PC 136 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 istock Inhoudstafel 1. Loon- en

Nadere informatie

Inhoudstafel. 1. Minimumuurlonen. 2. Maaltijdcheque. 3. Arbeidsduur. 4. Polyvalentie. 5. Toeslagen en overuren. 6. Eindejaarspremie. 7.

Inhoudstafel. 1. Minimumuurlonen. 2. Maaltijdcheque. 3. Arbeidsduur. 4. Polyvalentie. 5. Toeslagen en overuren. 6. Eindejaarspremie. 7. Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be April 2016 Dagbladen PSC 130.02 Inhoudstafel 1. Minimumuurlonen 2. Maaltijdcheque

Nadere informatie

SOCIALE ZEKERHEID Versie van 1 mei 2013

SOCIALE ZEKERHEID Versie van 1 mei 2013 SOCIALE ZEKERHEID Versie van 1 mei 2013 KINDERBIJSLAGEN I. KINDERBIJSLAGEN A. Gewone kinderbijslag Bedrag per maand 1 ste kind 90,28 2 de kind 167,05 3 de kind en volgende 249,41 B. Leeftijdsbijslagen

Nadere informatie

TEXTIELVERZORGING PC 110 FUNCTIECLASSIFICATIE

TEXTIELVERZORGING PC 110 FUNCTIECLASSIFICATIE TEXTIELVERZORGING PC 110 FUNCTIECLASSIFICATIE Inhoud INHOUD Hoe ziet deze functieclassificatie eruit?........... 4 Het vlinderniveau............................ 6 Wie bepaalt de hoofdfunctie en het vlinderniveau

Nadere informatie

Sector jute. Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren.

Sector jute. Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. Sector jute 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De algemene zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor jou van toepassing.

Nadere informatie

Papier- en kartonbewerking PC 136

Papier- en kartonbewerking PC 136 Papier- en kartonbewerking PC 136 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Maart 2014 Inhoudstafel 1. Loon- en arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Kappers Fitness en Schoonheidszorgen PC 314

Kappers Fitness en Schoonheidszorgen PC 314 Kappers Fitness en Schoonheidszorgen PC 314 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31 1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Juni 2011 Een cao 2011-2012 om jouw

Nadere informatie

BEREKENING LOON VERSIE 1 JANUARI 2015

BEREKENING LOON VERSIE 1 JANUARI 2015 EREKENING LOON VERSIE 1 JANUARI 2015 INHOUD Inleiding... 3 1. Het begrip loon... 4 1.1. Wat is loon?... 4 1.2. Wat is geen loon?... 4 2. Overzicht... 5 3. Brutoloon... 6 4. Sociale zekerheidsbijdrage...

Nadere informatie

Nationaal Secretaris aan het woord

Nationaal Secretaris aan het woord PC 132 TECHNISCHE LANDEN TUINBOUWWERKEN PB- PP B-27661 BELGIE(N) - BELGIQUE 092 017 Nationaal Secretaris aan het woord In juni 2017 hielden we ons statutair congres rond het brandend actuele thema van

Nadere informatie

Delegee worden, iets voor jou? Grafische

Delegee worden, iets voor jou? Grafische Delegee worden, iets voor jou? Grafische Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Juni 2014 Delegee worden, iets voor jou?

Nadere informatie

Beschutte werkplaatsen Vlaanderen PSC

Beschutte werkplaatsen Vlaanderen PSC Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Juni 2012 Beschutte werkplaatsen Vlaanderen PSC 327.01 Inhoudstafel 1. Minimumlonen

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Lonen en premies: +1,1% Op 1 juni 2017 stijgen de lonen: met 0,8%, met de mogelijkheid om een bijkomende verhoging

Nadere informatie

We zetten een boom op voor een solidair en rechtvaardig 2015 BESTE WENSEN

We zetten een boom op voor een solidair en rechtvaardig 2015 BESTE WENSEN PC 330 TANDPROTHESEN JAN2015 Woordje van de nationaal verantwoordelijke Sinds 1 januari 2015 gelden er voor de arbeiders nieuwe en. Zij hebben vanaf 1 januari 2015 ook het recht om de redenen van hun ontslag

Nadere informatie

Sociale werkplaatsen Vlaanderen PSC

Sociale werkplaatsen Vlaanderen PSC Sociale werkplaatsen Vlaanderen PSC 327.01 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Koningsstraat 45-1000 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be Maart 2019 Claudine Celva Inhoudstafel

Nadere informatie

Nationaal Secretaris aan het woord

Nationaal Secretaris aan het woord CP 302 HORECA PB- PP B-27661 BELGIE(N) - BELGIQUE 102017 Nationaal Secretaris aan het woord Eindelijk is het zover, er werd een akkoord bereikt voor de ganse Horeca sector. Dit akkoord kwam moeilijk tot

Nadere informatie

Welkom bij ACV Voeding en Diensten

Welkom bij ACV Voeding en Diensten PC 317 Bewakingssector S E C U R I T A S Wat kunnen zij doen voor mij? Wie of wat is het ACV Voeding en Diensten? Welkom bij ACV Voeding en Diensten Wat betekent het om gesyndiceerd te zijn? Wat betekent

Nadere informatie

Mobiliteit Bouw. Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding

Mobiliteit Bouw. Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding Mobiliteit Bouw Verplaatsingskosten & mobiliteitsvergoeding Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be Februari 2015 Hoeveel

Nadere informatie

Aanvullend pensioen bouw PC 124

Aanvullend pensioen bouw PC 124 Aanvullend pensioen bouw PC 124 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2017 istock Inhoudstafel 1. Inleiding

Nadere informatie

Voordelen Fonds Bestaanszekerheid Bouw PC 124

Voordelen Fonds Bestaanszekerheid Bouw PC 124 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2015 Voordelen Fonds Bestaanszekerheid Bouw PC 124 Inhoudstafel 1. Legitimatiekaart

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

Aanvullend pensioen bouw PC 124

Aanvullend pensioen bouw PC 124 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv-csc.be www.acvbie.be November 2012 Aanvullend pensioen bouw PC 124 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Wie

Nadere informatie

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES

PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES 2018 SD I E B R NA E N O UW LO WAARDEN VOOR KORT T E H IN PC 333 TOERISTISCHE ATTRACTIES IN DEZE FOLDER KAN JE EEN OVERZICHT VINDEN VAN DE LOON- EN ARBEIDSVOORWAARDEN IN DE SECTOR VAN DE TOERISTISCHE ATTRACTIES.

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? Verhoging van de lonen Op 1 juli 2017 stijgen alle lonen met 0,16. Voorkeur voor contracten van onbepaalde

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Aanvullend pensioen bouw PC 124

Aanvullend pensioen bouw PC 124 Aanvullend pensioen bouw PC 124 Een uitgave van ACV bouw - industrie & energie Trierstraat 31-1040 Brussel T 02 285 02 11 acvbie@acv csc.be www.acvbie.be September 2016 Shutterstock Inhoudstafel 1. Inleiding

Nadere informatie