Bouwen aan een sociaal en groen Europa voor meer en betere jobs in de bouw- en houtsector POLITIEKE DOELSTELLINGEN EFBH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bouwen aan een sociaal en groen Europa voor meer en betere jobs in de bouw- en houtsector POLITIEKE DOELSTELLINGEN EFBH"

Transcriptie

1 Bouwen aan een sociaal en groen Europa voor meer en betere jobs in de bouw- en houtsector 3 werkgroepen : Werkgroep 1 (Fransen en Franstalige Belgen) Werkgroep 2 (Nederlandstalige Belgen en Nederlanders) Werkgroep 3 (Denen, Duitsers, Zweden) A WERKGELEGENHEIDSBELEID 1) Samenstelling van het personeel: vaste contracten, uitzendkrachten, onderaannemers, enz. 2) Arbeidsvoorwaarden van werknemers van onderaannemers 3) Inzetten van gedetacheerde werknemers, gelijke behandeling 4) Gelijkheid mannen vrouwen WG 1: Er worden inlichtingen gegeven over het aantal werknemers met een vast arbeidscontract en de uitzendkrachten, maar het is moeilijk om inlichtingen te krijgen over de onderaannemers. Geen informatie over de gelijke behandeling van werknemers van het concern en gedetacheerde WG 2: Eternit: vast personeel. Uitzendkrachten worden ingezet bij ziekte. In Nederland maken de uitzendkrachten het mogelijk de piekperioden op te vangen. In België is er een toename van de onderaanneming ten nadele van het vaste personeel. WG 3: Veel werk in onderaanneming. De onderaannemers zijn onderworpen aan arbeidsvoorwaarden die verschillen van die van de vaste Er is geen controle op de inschakeling van gedetacheerde Toevoeging van moderator: Bij Recticel en Lhoist zijn er akkoorden over de inschakeling van onderaannemers. Informatie over de onderaannemers en de gedetacheerde werknemers verkrijgen. Schriftelijke ondersteuning om gedetacheerde werknemers tegemoet te komen. Geen informatie over de mogelijke steun van de EFBH en de coördinatoren. Beschikken ze over voldoende tijd om de EOR's te begeleiden? Er is een Europees controlesysteem nodig.

2 B Arbeidsverhoudingen 1) Aanwezigheid van vakbonden in alle landen? 2) Collectieve arbeidsonderhandelingen in alle landen? 3) Personeelsvertegenwoordigingen in alle vestigingen? C Beroepsopleiding 1) Beroepsopleiding per sociaal professionele categorie, per geslacht 2) Beroepsopleiding tijdens de hele beroepsloopbaan 3) Erkenning van verworven vaardigheden 4) Begeleiding van jongeren in de onderneming (leerlingstelsel of stages, alternerende opleiding, enz.) 5) Beroepsopleiding voor oudere werknemers WG 1: Over het algemeen is de aanwezigheid van vakbonden in de Franse en Belgische concerns verzekerd. De vertegenwoordigingsorganen zijn aanwezig in de grote vestigingen, niet in de kleine. WG 2: In België is de syndicalisatiegraad hoog, in Nederland niet. De deelname van kaderleden als lid aan de EOR's voorstellen. Proberen om in alle landen werknemersvertegenwoordigers te hebben. WG 3: Er zijn in de bedrijven niet altijd collectieve arbeidsovereenkomsten. Soms zijn er enkele sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten. Moeilijkheden om overal werknemersvertegenwoordigers te vinden, wanneer het concern in veel landen werknemers heeft. Moeilijkheden met niet bij een vakbond aangesloten werknemersvertegenwoordigers (Groot Brittannië). Toevoeging van moderator: in België is er een werknemersvertegenwoordiging in een KMO vanaf 20 In Nederland zorgt de aanstelling van kaderleden tot lid van een EOR tot problemen bij de vertegenwoordiging van alle WG 1: Over de beroepsopleiding wordt in de landen goed gediscussieerd maar niet in de EOR. Men moet proberen ervaringen uit te wisselen. Toevoeging van moderator: Bij Lyonnaise des Eaux was er een speciale werkgroep beroepsopleiding, die door de EOR werd ingesteld. GDF/Suez valt niet onder de EFBH en de EOR. Daar is er een collectieve arbeidsovereenkomst over de inschatting van de toekomstige behoeften aan vaardigheden. Over het akkoord bij GDF/Suez werd onderhandeld met de steun van de EFBH in de EOR van Suez (voor zijn fusie). Controleren of leden aangesloten zijn bij een vakbond die lid is van de EFBH. De EFBH moet steun verlenen om de werknemers te organiseren. De coördinatoren zijn te weinig op de hoogte over wat zich in de vestigingen van de concerns afspeelt. Een hulpprogramma uitwerken om dit thema aan te pakken.

3 D Gezondheid / veiligheid 1) Preventiebeleid inzake beroepsrisico's 2) Preventiebeleid per soort risico (arbeidsongeval en beroepsziekte) 3) Blootstelling aan specifieke risico's (asbest, silicium, houtstof, nanotechnologieën, enz.) 4) Betrokkenheid van werknemers bij preventiebeleid 5) Deelname aan Europese gezondheids / veiligheidsdagen WG 1: Er is een probleem, want niet alle landen hebben dezelfde methode voor de berekening van de problemen op het vlak van veiligheid en gezondheid. Er is weinig informatie op internationaal niveau, maar de meeste landen hebben wel informatie. In bepaalde landen worden bepaalde risico's bijgehouden. Geen informatie over gezondheids /veiligheidsdagen. WG 2: In de meeste concerns zijn er geen veiligheids /gezondheidshandvesten. Het is moeilijk om de cijfers van de verschillende landen te interpreteren en dat maakt vergelijkingen moeilijk. WG 3: Dat is een zeer belangrijk thema. We beschikken over veel en zeer precieze statistieken. Het probleem blijft in concerns waarin er veel werknemers van onderaannemers zijn. Die worden niet bewust gemaakt van de gevaren en in het bijzonder over het risico wanneer men geen persoonlijke beschermingsuitrusting draagt. Toevoeging van moderator: Etex en Lafarge hebben een Europees comité voor veiligheid opgericht. Het zou interessant zijn om voor alle landen geldende indicatoren te definiëren. De Werkgroep Veiligheid en Gezondheid levert voortreffelijk werk. Toch is er weinig bekend over wat op dit vlak bestaat. Het zou goed zijn als informatie over de werkzaamheden van de Werkgroep Veiligheid en Gezondheid ook naar de EORsecretarissen wordt verzonden. Ook informatie verstrekken over de Europese gezondheids /veiligheidsdagen. Er moet aan informatieverstrekking worden gedaan om de veiligheidsproblemen te onderkennen. De verslagen van de verschillende comités van de EFBH moeten ook naar de leden van de EOR's worden verstuurd. Niet aarzelen om contact op te nemen met Rolf Gehring bij de EFBH voor alle problemen inzake veiligheid en gezondheid.

4 E Vergelijking van praktijken en resultaten van collectieve arbeidsonderhandelingen en arbeidsvoorwaarden in Europa F Duurzame ontwikkeling 1) Ontwikkeling van groene banen 2) Ontwikkeling van milieuvriendelijke processen en producten 3) Gebruik van gecertificeerde producten 4) Hoogte van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling WG 1: Geen informatie over dit thema. WG 2: Het is een zeer complex thema. De cultuur in de uiteenlopende landen is zeer verschillend en we zullen nooit een gemeenschappelijk systeem kunnen vastleggen. Toevoeging van moderator: In het concern Holcim werd in alle landen een enquête over de inkomens en uitgaven van de werknemers gehouden. WG 1: Weinig informatie over groene banen. De inlichtingen over de processen en producten worden verstrekt onder andere dankzij deelname aan innovatie. Er wordt eveneens informatie gegeven over het beleid inzake onderzoek en ontwikkeling. WG 2: In de meeste concerns onderneemt men iets maar die maatregelen zijn vooral economisch en financieel geïnspireerd. WG 3: We staan aan het begin van de maatregelen op het vlak van duurzame ontwikkeling. Alles zou in de komende jaren in omvang moeten toenemen. Het is nodig dat de werknemersvertegenwoordigers participeren. Toevoeging van moderator: In het Europees Parlement zijn er discussies om het maatschappelijk verantwoord ondernemen in de bedrijven aan te moedigen. Deze tekst opent perspectieven voor een betrokkenheid van de werknemers bij dit thema. Men moet de EOR secretarissen aanmoedigen om ook zoiets te organiseren. Informatie over de praktijken inzake dit thema inwinnen.

5 G EOR 1) EOR zetels die niet voorzien zijn voor of niet door een vakbondsvertegenwoordiger bezet zijn 2) Oprichting van nationale uitwisselingsfora 3) Uitbouw van een internationaal vakbondsnetwerk in de bedrijven 4) Ondertekening van een internationaal raamakkoord WG 1: In sommige landen is er geen vakbondsvertegenwoordiging. Geen maatregelen om nationale fora in te stellen. Ook geen maatregelen voor de uitbouw van een vakbondsnetwerk. WG 2: De werknemersvertegenwoordigingsorganen verschillen van het ene land tot het andere. Moeilijk om een duidelijk inzicht te krijgen. Bij BAM is er een internationaal kaderakkoord. WG 3: In sommige ondernemingen is het moeilijk om in alle landen werknemersvertegenwoordigers te hebben. Dat is het belangrijkste probleem. Het is moeilijk contacten te leggen met de landen die het meest veraf liggen. Hulp van de EFBH voor het leggen van contacten. Algemene samenvatting: De verschillende doelstellingen van de EFBH worden op ongelijke wijze nagestreefd. Veel maatregelen op het vlak van veiligheid en gezondheid in vergelijking met de rest. Bepaalde thema's vereisen een bijzondere inspanning (beroepsopleiding, vergelijking van praktijken). Er moet worden gewerkt aan de nabijheidsrelatie tussen de EFBH en de EOR's, zodat de in het actieplan vastgelegde prioriteiten in de EOR's kunnen worden omgezet. De EFBH biedt belangrijke perspectieven op het vlak van informatie en opleiding voor EOR leden. Men dient in het bijzonder acties en scholingen per sector rond voor deze sectoren prioritaire thema's in overweging te nemen (veiligheid en gezondheid, beroepsopleiding, duurzame ontwikkeling, enz.).

analyse van EOR akkoorden

analyse van EOR akkoorden analyse van EOR akkoorden doel van de oefening Analyse en evaluatie van de kwaliteit van het EOR akkoord van de groep door vergelijking met een ander akkoord en richtlijn 2009/38. inleiding Een akkoord

Nadere informatie

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd.

Door de overname van Carestel is de reikwijdte van de EOR een eerste maal gewijzigd. EUROPESE ONDERNEMINGSRAAD VAN DE WERKNEMERS VAN GROEP AUTOGRILL DE OVEREENKOMST Tussen de Hoofddirectie van de Groep Autogrill, overeenkomstig art. 2 van Wetsbesluit 74/2002 vertegenwoordigd door de Chief

Nadere informatie

Nieuwe regels voor Europese ondernemingsraden. Inzicht in Richtlijn 2009/38/EG

Nieuwe regels voor Europese ondernemingsraden. Inzicht in Richtlijn 2009/38/EG Nieuwe regels voor Europese ondernemingsraden Inzicht in Richtlijn 2009/38/EG Wat zijn de taken van Europese ondernemingsraden? Europese ondernemingsraden (EOR s) zijn organen die de Europese werknemers

Nadere informatie

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN

DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN DE HERSCHIKTE EOR RICHTLIJN EOR reglementering : drie wettelijke documenten de richtlijnen 1994/45 en 2009/38 de omzetting in nationale wetgeving uw akkoord 2 2009/38? akkoorden getekend na 5.06.2011 ongewijzigde

Nadere informatie

Project gerealiseerd met financiële ondersteuning van de Europese Commissie Praktische gids over informatie en raadpleging voor EOR's

Project gerealiseerd met financiële ondersteuning van de Europese Commissie Praktische gids over informatie en raadpleging voor EOR's Project gerealiseerd met financiële ondersteuning van de Europese Commissie Praktische gids over informatie en raadpleging voor EOR's THEMATISCHE FACTSHEETS Praktische gids over informatie en raadpleging

Nadere informatie

Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen.

Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen. Maak een eind aan de beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen Samenvatting Wat wordt er bedoeld met beloningsverschillen tussen vrouwen en mannen? Waarom bestaan er nog steeds beloningsverschillen

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad A D V I E S Nr. 1.342 ------------------------------ Zitting van donderdag 15 maart 2001 Richtlijn 1999/70/EG van de Raad van 28 juni 1999 betreffende de door het EVV, de UNICE en

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/15/135 BERAADSLAGING NR 09/004 VAN 13 JANUARI 2009, GEWIJZIGD OP 1 SEPTEMBER 2015, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel

Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn Metaalhandel Paritair comité voor de sectors die aan de metaal-, machine- en electrische bouw verwant zijn 1490400 Metaalhandel Beroepenclassificatie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 maart 1993 (32.419)...

Nadere informatie

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

TITEL I TOEPASSINGSGEBIED 1/6 Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 maart 2014, gesloten in de schoot van het Paritair Comité voor het Glasbedrijf, betreffende de arbeids en loonvoorwaarden in 2013 en 2014 Artikel 1. TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

Nadere informatie

Circulaire WAP - nr. 4. Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen

Circulaire WAP - nr. 4. Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen Toezicht op de aanvullende pensioenen Brussel, 15 november 2005 Circulaire WAP - nr. 4 Betreft : Jaarlijkse mededeling betreffende de individuele pensioentoezeggingen Mevrouw, Mijnheer, De wet van 28 april

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 104 -------------------------------------------------------------------- Zitting van 27 juni 2012 ------------------------------ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING Bijlage 2: Cao 104 1 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ----------------- Gelet op de wet van 5

Nadere informatie

R A P P O R T Nr. 87 --------------------------------

R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- Europese kaderovereenkomst betreffende inclusieve arbeidsmarkten Eindevaluatie van de Belgische sociale partners ------------------------ 15.07.2014

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen. Artikel 1

Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen. Artikel 1 Koninklijk besluit van 17 augustus 2013 houdende uitvoering van hoofdstuk 4, afdeling 2, van de wet van 22 april 2012 ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen (BS, 02-09-2013) FILIP, Koning

Nadere informatie

2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen

2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen 2.5. Opzetten van een Bijzondere Onderhandelingsgroep (BOG). Stappen 2.5.0. Inleiding over het opstarten van een BOG Opstarten van een bijzondere onderhandelingsgroep (BOG) Wetenschappelijk onderzoek en

Nadere informatie

1 PB nr. C 24 van 31. 1. 1991, blz. 3. 2 PB nr. C 240 van 16. 9. 1991, blz. 21. 3 PB nr. C 159 van 17. 6. 1991, blz. 32.

1 PB nr. C 24 van 31. 1. 1991, blz. 3. 2 PB nr. C 240 van 16. 9. 1991, blz. 21. 3 PB nr. C 159 van 17. 6. 1991, blz. 32. Richtlijn 91/533/EEG van de Raad van 14 oktober 1991 betreffende de verplichting van de werkgever de werknemer te informeren over de voorwaarden die op zijn arbeidsovereenkomst of -verhouding van toepassing

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE WERKNEMERS TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 302 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK

Circulaire EXTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK DOEL VAN DE OPRICHTING Artikel 40 van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk voorziet in de oprichting van externe diensten voor preventie en

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/278 BERAADSLAGING NR. 18/162 VAN 6 NOVEMBER 2018 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE RIJKSDIENST

Nadere informatie

Back to basics Preventie in de praktijk in de openbare diensten

Back to basics Preventie in de praktijk in de openbare diensten Back to basics Preventie in de praktijk in de openbare diensten Voorstelling van een tool ter inschatting van de ondersteuning van het welzijn bij de federale werkgevers en de link met de tool van delen

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober

A D V I E S Nr Zitting van vrijdag 10 oktober A D V I E S Nr. 1.654 ------------------------------ Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ----------------------------------------------- IPA 2007-2008 - Non-discriminatie - Positieve acties x x x 2.278/1-1

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/064 BERAADSLAGING NR. 08/022 VAN 8 APRIL 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 94 VAN 29 APRIL 2008 BETREFFENDE WERKNEMERSMEDEZEGGENSCHAP IN DE UIT GRENSOVERSCHRIJ-

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 94 VAN 29 APRIL 2008 BETREFFENDE WERKNEMERSMEDEZEGGENSCHAP IN DE UIT GRENSOVERSCHRIJ- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 94 VAN 29 APRIL 2008 BETREFFENDE WERKNEMERSMEDEZEGGENSCHAP IN DE UIT GRENSOVERSCHRIJ- DENDE FUSIES VAN KAPITAALVENNOOTSCHAPPEN ONTSTANE VENNOOTSCHAPPEN ------------------------

Nadere informatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie

De instrumenten in de strijd tegen discriminatie De instrumenten in de strijd tegen discriminatie 1 e instrument: De wetgeving HET IS WETTELIJK VERBODEN TE DISCRIMINEREN! De 3 anti-discriminatiewetten van 10 mei 2007 De Brusselse ordonnanties van 2008

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 104 VAN 27 JUNI 2012 OVER DE UITVOERING VAN EEN WERKGELEGENHEIDSPLAN OUDERE WERKNEMERS IN DE ONDERNEMING ----------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/054 BERAADSLAGING NR. 18/033 VAN 6 MAART 2018 OVER DE RECHTSTREEKSE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Handvest van de uitzendarbeid in het Volkswagen concern

Handvest van de uitzendarbeid in het Volkswagen concern Handvest van de uitzendarbeid in het Volkswagen concern Preambule Het concernbestuur, de Europese concernondernemingsraad en de wereldconcernondernemingsraad van het Volkswagen concern komen in dit handvest

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 90/

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 90/ COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 90/3 ----------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 27 november 2018 -----------------------------------------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 88 VAN 30 JANUARI 2007 BETREF- FENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 88 VAN 30 JANUARI 2007 BETREF- FENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 88 VAN 30 JANUARI 2007 BETREF- FENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE COOPERATIEVE VENNOOTSCHAP, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 88 BIS

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 BIS

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 BIS COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 25 BIS --------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 19 december 2001 ------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 november 2003;

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 november 2003; SCSZ/06/154 1 BERAADSLAGING NR. 06/089 VAN 5 DECEMBER 2006 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE INRICHTER EN DE PENSIOENINSTELLING

Nadere informatie

Gedragsregels van GEA AG

Gedragsregels van GEA AG Gedragsregels van GEA AG Bochum 05.06.2003 Overeenkomst over de principes van sociale verantwoording / Gedragsregels van GEA AG Preambule GEA AG verklaart nadrukkelijk als wereldwijd actieve onderneming

Nadere informatie

Paritair Comité voor het garagebedrijf

Paritair Comité voor het garagebedrijf 1120000 Paritair Comité voor het garagebedrijf Uurlonen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 december 2007 (86.361)... 2 Overgang naar contract van onbepaalde duur... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden

WERK = WERK. naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden WERK = WERK naar een werknemersstatuut voor arbeiders en bedienden Arbeider vs Bediende Zoek de vele oneerlijke verschillen Zoek de vele oneerlijke verschillen De verschillen tussen het statuut van arbeider

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 ( ), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2016 (132.

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 ( ), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2016 (132. 3410000 Paritair Comité voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 (129.680), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 30 januari

Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 30 januari CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD CRB 2007-130 DEF ADVIES Nr. 1.590 Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 30 januari 2007 ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK -------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 72 VAN 30 MAART 1999 BETREFFENDE HET BELEID TER VOORKOMING VAN STRESS DOOR HET WERK ------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

Artikel 9 Herplaatsing

Artikel 9 Herplaatsing Artikel 9 Herplaatsing 1. Bij de beoordeling of binnen de onderneming van de werkgever een passende functie beschikbaar is voor een werknemer die voor ontslag in aanmerking komt, worden arbeidsplaatsen

Nadere informatie

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector

Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector Gemeenschappelijke verklaring betreffende telewerken door de Europese sociale partners in de verzekeringssector I. Inleiding Sinds de Europese sociale partners meer dan tien jaar geleden, op 16 juli 2002,

Nadere informatie

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk

Psychosociale Risico s en welzijn op het werk. Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk Psychosociale Risico s en welzijn op het werk Ing. Christian Halsberghe Sociaal Inspecteur Toezicht Welzijn op het Werk 1 Overzicht 1. Wettelijke bepalingen 2. Definities 3. Risicoanalyse en preventiemaatregelen

Nadere informatie

BEHEREN VAN & ANTICIPEREN OP VERANDERING BIJ ARCELORMITTAL

BEHEREN VAN & ANTICIPEREN OP VERANDERING BIJ ARCELORMITTAL BEHEREN VAN & ANTICIPEREN OP VERANDERING BIJ ARCELORMITTAL ALGEMENE BEGINSELEN Deze overeenkomst is van toepassing op alle werknemers van de ondernemingen uit de ArcelorMittal-groep in de Europese landen

Nadere informatie

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Duitstalige Gemeenschap

Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest. Duitstalige Gemeenschap Paritair Comité voor de socio-culturele sector 3290240 Socio-culturele sector van de Franstalige en Duitstalige Gemeenschap en het Waalse Gewest Duitstalige Gemeenschap Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 september 2015 ( )... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 augustus 2007 (84.903)...

Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 september 2015 ( )... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 augustus 2007 (84.903)... 3120000 Paritair Comité voor de warenhuizen Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 september 2015 (130.047)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 augustus 2007 (84.903)... 5 Anciënniteit 1 Collectieve

Nadere informatie

Werknemersvertegenwoordiging in Europa. Verschillen en gelijkenissen

Werknemersvertegenwoordiging in Europa. Verschillen en gelijkenissen Werknemersvertegenwoordiging in Europa Verschillen en gelijkenissen ETUI Education 2012 European Trade Union Institute Bd du Roi Albert II, 5 1210 Brussels www.etui.org ETUI geniet financiële steun van

Nadere informatie

Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België

Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België Beleid Gegevensverwerking binnen G4S België DEPARTEMENT: PREVENTION 1. Inleiding Huidig document is een aanvulling op het Algemeen Beleid Gegevensverwerking G4S België, specifiek voor het departement PREVENTION

Nadere informatie

Publicatieblad Nr. L 082 van 22/03/2001 blz. 0016-0020

Publicatieblad Nr. L 082 van 22/03/2001 blz. 0016-0020 Richtlijn 2001/23/EG van de Raad van 12 maart 2001 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen,

Nadere informatie

De gegevens over de opleiding in de nieuwe sociale balans 2008

De gegevens over de opleiding in de nieuwe sociale balans 2008 De gegevens over de opleiding in de nieuwe sociale balans 2008 Brussel, 15 april 2008 Cécile Buydens Afdelingshoofd - Balanscentrale Inhoudsopgave Nieuwe sociale balans 2008 Vereenvoudigingen Nieuwe gegevens

Nadere informatie

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd...

SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220. Inhoudstafel... 1. 1 Voorwerp... 2. 2 Werking in de tijd... Bijlage 4 SOLIDARITEITSREGLEMENT VOOR DE BEDIENDEN TEWERKGESTELD IN HET PARITAIR COMITÉ 220 Inhoudstafel Inhoudstafel... 1 1 Voorwerp... 2 2 Werking in de tijd... 2 3 Aansluiting... 2 4 De solidariteitsinstelling

Nadere informatie

aanpassingen van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag ( 6 ) en de in de meeste lidstaten reeds geldende wetsbepalingen;

aanpassingen van de wetgevingen van de lidstaten inzake collectief ontslag ( 6 ) en de in de meeste lidstaten reeds geldende wetsbepalingen; L 201/88 NL Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen RICHTLIJN 98/50/EG VAN DE RAAD van 29 juni 1998 tot wijziging van Richtlijn 77/187/EEG inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten

Nadere informatie

arbeidswet sociale partners sociaal overleg collectieve (cao) sector voor alle werknemers en werkgevers in een sector (bv. banken)

arbeidswet sociale partners sociaal overleg collectieve (cao) sector voor alle werknemers en werkgevers in een sector (bv. banken) SAMENVATTEN Schema Vul de kernwoorden aan in het schema. arbeidswet ACV VBO werknemersorganisaties ABVV ACLVB sociale partners werkgeversorganisaties Unizo... sociaal overleg collectieve (cao) interprofessioneel

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 29 april

Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 29 april NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr. 1.634 CRB 2008-570 Gemeenschappelijke Raadszitting van dinsdag 29 april 2008 --------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN

RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN RE-INTEGRATIETRAJECT VOOR ARBEIDSONGESCHIKTE WERKNEMERS EN WERKLOZEN April 2018 Mensen met een chronische ziekte die een ziekte-uitkering ontvangen, maar die opnieuw aan de slag willen gaan, moeten goed

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid"

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling "Sociale Zekerheid" SCSZG/16/242 BERAADSLAGING NR. 16/109 VAN 6 DECEMBER 2016 BETREFFENDE DE ONDERLINGE UITWISSELING VAN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Legal insight, inside Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Het beroep van bedrijfsjurist is relatief jong. De wet die dit beroep erkende en het Instituut voor bedrijfsjuristen

Nadere informatie

De sociale partners uit de sector kiezen er bijgevolg voor om eventuele discriminaties te

De sociale partners uit de sector kiezen er bijgevolg voor om eventuele discriminaties te Barema s CAO 5 05.2008 gewijzigd door CAO 4.05.2009 Collectieve arbeidsovereenkomst van 5 mei 2008 (gewijzigd door de Collectieve arbeidsovereenkomst toepassing van een ervaringscoefficient barema s van

Nadere informatie

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job.

Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Werk en studies : een prima huwelijk Hoofdstuk 2 Studenten combineren voor tal van redenen hun studies met een job. Het maakt niet uit of die beslissing een vrije keuze is of gebeurt om financiële redenen,

Nadere informatie

NCK prioriteiten voor de Europese, federale en regionale verkiezingen NCK Nationale Confederatie v/h Kaderpersoneel

NCK prioriteiten voor de Europese, federale en regionale verkiezingen NCK Nationale Confederatie v/h Kaderpersoneel 1 NCK prioriteiten voor de Europese, federale en regionale verkiezingen 2019 NCK Nationale Confederatie v/h Kaderpersoneel Prioriteitsthema s 2 Bescherming v/h Kaderpersoneel Erkenning van de NCK in het

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk.

FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. FEDERALE OVERHEIDSDIENST WERKGELEGENHEID, ARBEID EN SOCIAAL OVERLEG ------ Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk. ------ Advies nr. 125 van 18 april 2008 over het ontwerp van koninklijk besluit

Nadere informatie

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014

De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 De preventie van psychosociale risico s op het werk Wet van 28 april 2014 Maddy Van Temsche Sociaal inspecteur TWW-OVL Kennisdirectie Psychosociologie maddy.vantemsche@werk.belgie.be Inhoud Wetgeving Psychosociale

Nadere informatie

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen

Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen Welzijn van uitzendkrachten: nieuwe bepalingen In het Belgisch Staatsblad van 28 december 2010 verscheen het nieuw koninklijk besluit (KB) van 15 december 2010 tot vaststelling van maatregelen betreffende

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Raadszitting van maandag 11 oktober

Gemeenschappelijke Raadszitting van maandag 11 oktober CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD CRB 2004-1010 DEF ADVIES Nr. 1.492 Gemeenschappelijke Raadszitting van maandag 11 oktober 2004 ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.756 ----------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2010 --------------------------------------------------- Europese ondernemingsraad - Omzetting van richtlijn 2009/38/EG

Nadere informatie

KRISTALLIJN SILICIUM OPGELET, GEVAAR!

KRISTALLIJN SILICIUM OPGELET, GEVAAR! KRISTALLIJN SILICIUM OPGELET, GEVAAR! www.accg.be De naam silicium wijst op een groep mineralen samengesteld uit silicium en zuurstof (SiO2). Silicium komt onder verschillende vormen voor, meestal als

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 84 ---------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 6 oktober 2004 -------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 VAN 6 OKTOBER 2004 BETREFFENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE VENNOOTSCHAP, GEWIJZIGD DOOR DE

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 VAN 6 OKTOBER 2004 BETREFFENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE VENNOOTSCHAP, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 VAN 6 OKTOBER 2004 BETREFFENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE VENNOOTSCHAP, GEWIJZIGD DOOR DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 BIS VAN 21 DECEMBER

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september A D V I E S Nr. 2.098 ------------------------------ Zitting van dinsdag 25 september 2018 -------------------------------------------------------- Ontwerp van koninklijk besluit tot bepaling van de voorwaarden

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/10/141 BERAADSLAGING NR 10/080 VAN 7 DECEMBER 2010 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

Arbeiders en bedienden van de makelarij en van de verzekeringsagentschappen

Arbeiders en bedienden van de makelarij en van de verzekeringsagentschappen Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van allerlei producten Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420400 Terugwinning van allerlei producten Overgang naar contract van onbepaalde duur... 2 Collectieve

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 VAN 6 OKTOBER 2004 BETREFFENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE VENNOOTSCHAP

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 VAN 6 OKTOBER 2004 BETREFFENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE VENNOOTSCHAP COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 84 VAN 6 OKTOBER 2004 BETREFFENDE DE ROL VAN DE WERKNEMERS IN DE EUROPESE VENNOOTSCHAP -------------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve

Nadere informatie

DE STEM van volwassen lees- EN SchrIjFcurSISTEN IN EuropA MANIFEST

DE STEM van volwassen lees- EN SchrIjFcurSISTEN IN EuropA MANIFEST De stem van volwassen leesen schrijfcursisten in Europa MANIFEST WIE zijn wij? We zijn volwassenen die leren lezen en schrijven in België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Schotland en Spanje.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 76 VAN 18 JULI 2000 TOT. UITVOERING VAN ARTIKEL 27, 4, 2de ALINEA VAN DE ARBEIDSWET VAN 16 MAART 1971

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 76 VAN 18 JULI 2000 TOT. UITVOERING VAN ARTIKEL 27, 4, 2de ALINEA VAN DE ARBEIDSWET VAN 16 MAART 1971 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 76 VAN 18 JULI 2000 TOT UITVOERING VAN ARTIKEL 27, 4, 2de ALINEA VAN DE ARBEIDSWET VAN 16 MAART 1971 ------------- Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving

LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving VL/NB Brussel, woensdag 23 april 2014 LICHTE ONGEVALLEN Nota over de wetgeving Twee nieuwe KB's bepalen de toepassingsmodaliteiten van het concept 'licht ongeval' in de reglementering betreffende arbeidsongevallen,

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.77 TER ----------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 10 juli 2002 --------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

DE COMPETENTIES VAN DE MEDEWERKERS VERDER ONTWIKKELEN DOELSTELLINGEN

DE COMPETENTIES VAN DE MEDEWERKERS VERDER ONTWIKKELEN DOELSTELLINGEN DOELSTELLINGEN Het is van essentieel belang om de competenties van alle werknemers uit de voedingsindustrie verder te blijven verbeteren. Via IVP (Initiatieven voor Professionele Vorming van de Voedingsnijverheid),

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 35 BIS -------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 9 februari 2000 ------------------------------------------------

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 9 TER -------------------------------------------------------------------

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 9 TER ------------------------------------------------------------------- COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 9 TER ------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 27 februari 2008 -------------------------------------------------- COLLECTIEVE

Nadere informatie

TITEL I Algemene bepalingen

TITEL I Algemene bepalingen ADMINISTRATIEVE SCHIKKING BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE SOCIALE ZEKERHEID TUSSEN HET KONINKRIJK BELGIË EN DE REPUBLIEK MOLDAVIË (Inwerkingtreding 01-01-2016, gepubliceerd

Nadere informatie

Datum van inontvangstne ming : 22/05/2012

Datum van inontvangstne ming : 22/05/2012 Datum van inontvangstne ming : 22/05/2012 C-176/12-1 Zaak C-176/12 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 16 april 2012 Verwijzende rechter: Cour de cassation (Frankrijk) Datum van

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 QUATERDECIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 QUATERDECIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 QUATERDECIES ---------------------------------------------------------------------------------------------- Zitting van woensdag 19 december 2001 ------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006;

Gelet op het sectoraal pensioenreglement gevoegd als bijlage bij voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006; SCSZ/07/003 1 BERAADSLAGING NR. 07/005 VAN 9 JANUARI 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID AAN DE INRICHTER EN DE PENSIOENINSTELLING

Nadere informatie

ADVIES. 18 januari 2018

ADVIES. 18 januari 2018 ADVIES Ontwerpbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende oplegging van sociale clausules bij de toekenning van overheidsopdrachten in het kader van de uitvoering van investeringen van openbaar

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 december 2014 betreffende de invoering van een gemeenschappelijk fonds voor de gepensioneerden op 1 maart 2015

Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 december 2014 betreffende de invoering van een gemeenschappelijk fonds voor de gepensioneerden op 1 maart 2015 Collectieve arbeidsovereenkomst van 23 december 2014 betreffende de invoering van een gemeenschappelijk fonds voor de gepensioneerden op 1 maart 2015 Tussen: - ING België nv, met maatschappelijke zetel

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 24 QUINQUIES

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 24 QUINQUIES COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Nr. 24 QUINQUIES ----------------------------------------------------------------------------------------- Zitting van dinsdag 27 september 2016 ------------------------------------------------------

Nadere informatie

Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken

Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken 3110000 Paritair Comité voor de grote kleinhandelszaken Lonen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 september2015 (130.040)... 2 Opeenvolgende arbeidscontracten... 5 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Vragenlijst Uitwisseling van informatie ten behoeve van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de EOR

Vragenlijst Uitwisseling van informatie ten behoeve van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de EOR Vragenlijst Uitwisseling van informatie ten behoeve van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor de EOR Vraag nr. Vraag Ja Nee Weet niet Aantal / Totaal 1. Algemene gegevens 1.1. Bedrijfsstructuur 1.1.

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 juli

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 9 juli A D V I E S Nr. 1.651 ------------------------------ Zitting van woensdag 9 juli 2008 ------------------------------------------ Uitvoering van punt 50 van het generatiepact - Actief ouder worden - Overgang

Nadere informatie

Welkom. Sociale verkiezingen 2012

Welkom. Sociale verkiezingen 2012 Welkom Sociale verkiezingen 2012 1 120 kantoren 750 medewerkers 24 uur per dag 7 dagen op 7 2 Welkom Sociale verkiezingen 2012 Aandachtspunten tijdens het referentiejaar 2011 Isabel Plets Stijn Demeestere

Nadere informatie

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 2167.

Hierbij gaat voor de delegaties Commissiedocument SEC(2008) 2167. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 8 juli 2008 (09.07) (OR. fr) Interinstitutioneel dossier: 2008/0141 (COD) 11555/08 ADD 2 SOC 413 CODEC 936 I GEKOME DOCUME T van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

Inhoud. Deel 1 Toetreding tot de onderneming 16. Inleiding 13

Inhoud. Deel 1 Toetreding tot de onderneming 16. Inleiding 13 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Toetreding tot de onderneming 16 1 Nieuw personeel: aanstellingsmogelijkheden 19 1.1 Vaste kracht 21 1.2 Tijdelijke kracht 21 1.3 Uitzendkracht 23 1.4 Oproepkracht 24 1.5 Thuiswerker

Nadere informatie

Privacyverklaring voor werknemers en sollicitanten van DW Facility Groep B.V.

Privacyverklaring voor werknemers en sollicitanten van DW Facility Groep B.V. Privacyverklaring voor werknemers en sollicitanten van DW Facility Groep B.V. Inleiding Als organisatie dienen wij aan de eisen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) voldoen. Ook vinden

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/187 BERAADSLAGING NR 08/069 VAN 2 DECEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122.

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Mededeling Brussel, 2 juni 2017 Kenmerk: NBB_2017_18 uw correspondent:

Nadere informatie

nationale arbeidsraad

nationale arbeidsraad nationale arbeidsraad COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 36 TERDECIES ---------------------------------------------------------------------------------------- Zitting van maandag 16 oktober 2000 -----------------------------------------------

Nadere informatie

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES, DE ONDERNEMINGEN EN HUN

A A N B E V E L I N G Nr AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES, DE ONDERNEMINGEN EN HUN A A N B E V E L I N G Nr. 20 ----------------------------------------- AANBEVELING AAN DE PARITAIRE COMITES, DE ONDERNEMINGEN EN HUN WERKNEMERS, OM OUDERE WERKNEMERS AAN HET WERK TE HOUDEN IN DE ONDERNEMINGEN

Nadere informatie

Paritair Subcomité voor de betonindustrie

Paritair Subcomité voor de betonindustrie 1060200 Paritair Subcomité voor de betonindustrie Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 juni 2011 (105.351)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 13 juli 2017 (140.947)... 4 Anciënniteit 1 Collectieve

Nadere informatie

Het Sectoraal comité van het Rijksregister (hierna "het Comité");

Het Sectoraal comité van het Rijksregister (hierna het Comité); 1/5 Sectoraal comité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 Betreft: aanvraag van de cvba Brussels Network Operations om toegang te bekomen tot de informatiegegevens van het

Nadere informatie