november 2012 De rente op diverse leningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "november 2012 De rente op diverse leningen"

Transcriptie

1 november 2012 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook ons visie op de diverse beleggingscategorieën. Zoals u weet publiceert de Beheerder iedere maand maandbrieven per Finles Fonds. De maandbrieven dienen om de resultaten en positionering van de Finles beleggingsfondsen te bespreken. Wij denken hiermee ook beter in staat te zijn om in te spelen op de actualiteit. De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website ( We beginnen deze nieuwsbrief met de column van Rob van Kuijk, directeur van Finles Capital Management. Column Rob van Kuijk De rente op diverse leningen wordt verlaagd en de terugbetalingstermijnen verlengd. Dit geeft weer lucht en hoop voor de markten maar het is geen structurele oplossing. Zoals de bekende econoom de heer Van Wijnbergen stelt: er moet minimaal 50% tot 60% van de Griekse schuld worden afgestempeld. Alle politici weten dat ook, maar niemand heeft de moed om dit aan zijn of haar eigen achterban uit te leggen. Amerika staat aan de vooravond van noodzakelijke afspraken om een fiscaal ongeluk te voorkomen. Democraten en Republikeinen moeten concessies doen. Wij verwachten een goede afloop. Hoe vreemd het misschien ook lijkt, dit is wellicht de tijd om de aandelen beleggingen in Azië, Europa en Amerika te verhogen. Het Finles Lotus Fund en het Finles Fountain Fund zijn naar onze verwachting goede keuzes voor Tijd om te investeren? De crisis begon in het tweede kwartaal In vele nieuwsbrieven heb ik geschreven dat deze crisis niet zomaar kan worden opgelost. Dit gaat nog jaren duren. Op dit moment zien we positieve signalen uit China. De groeivertraging lijkt te zijn gestabiliseerd en zien een voorzichtig herstel. Wij verwachten op grond van onze informatie uit Azië dat de aandelenmarkten in Azië, en dan met name China, een goed 2013 tegemoet gaan. Europa blijft vooralsnog een zorgenkind. De landen komen maar langzaam en zeer stroperig stap voor stap verder in het oplossen van de problemen. Op zich hebben wij vertrouwen dat uiteindelijk de Europese politici de juiste beslissingen zullen nemen. Nu net op het moment van dit schrijven, zijn er nieuwe maatregelen voor Griekenland overeen gekomen.

2 FINANCIËLE MARKTEN Europa De macro-economische omstandigheden in met name Europa blijven verslechteren. Dit kan bijvoorbeeld worden gemeten door het verloop van de PMI Index. Deze index geeft de trend van productiecijfers van bedrijven in de Eurozone weer. Een score van boven de 50 betekent groei en een score beneden de 50 betekent een teruggang van de productie. In Europa bevinden we ons al enige tijd in een teruggang. Veel regio s in de wereld laten hetzelfde beeld zien, ook al is dit veelal minder drastisch. Het resultaat is in beginsel dat de schuldenproblematiek in Europa wordt vergroot. Immers de verhouding tussen BBP en schuld wordt groter omdat de economie (gemeten door BBP) wordt geremd door de bezuinigingsmaatregelen. Op politiek niveau zien we een aantal goede ontwikkelingen in Europa, ook al verlopen onderhandelingen vaak traag en stroperig. In het laatste half jaar zijn een aantal belangrijke stappen gezet die verdere Europese integratie op fiscaal en politiek niveau mogelijk moeten maken. Zodoende komt er meer centraal toezicht en dienen de individuele landen zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt. Doen zij dit niet dan volgen er sancties. Ook op monetair niveau zien wij sterke verbeteringen. De Europese Centrale Bank lijkt een steeds (pro)actievere houding aan te nemen waar het eerst reactief reageerde en veelal achter de feiten aan liep. Ze voeren een duidelijk verruimend monetair beleid en blijven dat naar verwachting de komende jaren doen zolang inflatie niet teveel oploopt. Bron: Bloomberg, werkloosheid Eurozone In Europa loopt de werkloosheid snel op. Op dit moment is de gemiddelde werkloosheid voor de Eurozone 11.5%. Zoals gezegd het betreft een gemiddelde. In Spanje ligt de werkloosheid zelfs op 25% van de beroepsbevolking. Dit alles is met name het gevolg van de vaak drastische bezuinigingen die door de meeste Europese landen worden uitgevoerd om zo de schuldenlast terug te dringen. Dit heeft een dempend effect op groei waardoor mensen minder uitgeven en veel bedrijven ontslagrondes aankondigen om zo hun winstmarges in stand te houden. Desalniettemin verwachten wij dat de Europese schuldencrisis de financiële markten blijft beheersen de komende tijd. Er zullen tijden zijn dat de crisis in de kiem lijkt gesmoord en dan ineens weer oplaait. De alternatieve mogelijkheden die er zijn om de crisis op te lossen zijn allemaal niet plezierig. Landen in Zuid-Europa dienen zeer grote offers te maken en zijn veelal in een depressie beland (zoals Spanje en Griekenland). Drastische hervormingen (op vooral sociaal economisch niveau) zijn nodig om deze landen weer competitief te maken en om hun huishoudboekje weer op orde te krijgen. Wij denken bij Finles Capital Management dat dit op de lange termijn de juiste manier is om de schuldencrisis op te lossen. Pijnlijke maatregelen zijn nodig om de excessen uit het verleden op te lossen. Een zeer moeilijk en pijnlijk proces.

3 Verenigde Staten Als we de macro-economische situatie bekijken in de Verenigde Staten dan zien we de laatste maanden een aantal positieve ontwikkelingen. We zien de productie van bedrijven verbeteren en de werkloosheid dalen. Daarnaast lijkt ook de huizenmarkt voorzichtig aan te trekken. Er is een stijging van het aantal huizenverkopen en ook het aantal aanvragen voor bouwvergunningen neemt toe. Momenteel is er veel discussie over de fiscal cliff. Per 1 januari 2013 worden er automatisch bezuinigingsmaatregelen ingevoerd, een combina tie van belastingverhogingen en de reductie van overheidsuitgaven om zo de begrotingstekorten te verkleinen en tevens te werken aan het verkleinen van de staatschuld. In de huidige fragiele economische omgeving zou het invoeren hiervan direct een recessie betekenen in de Verenigde Staten. Nu president Obama is herkozen als president dienen de Democraten en Republikeinen samen met een oplossing te komen om deze problematiek het hoofd te bieden. De Republikeinen hebben hierbij een belangrijke troef in handen omdat zij een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden (dit is vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland). Hierbij valt te hopen dat beide partijen het landsbelang laten prefereren boven het partijbelang om zo een nieuwe recessie te voorkomen. Ook hier dienen concessies naar de wederpartij te worden gedaan. Bron: Bloomberg, Case-Shiller Huizenprijs index van de 20 grootste steden in de VS. De prijzen in de twintig grootste steden van de Verenigde Staten zijn gestabiliseerd en zelfs voorzichtig gestegen. Ook zien we dat de werkloosheid de laatste maanden afneemt (nu zo rond de 8%). Wel is het zo dat de werkgelegenheid statistieken in de VS vrij gecompliceerd zijn, waardoor bepaalde groepen werklozen niet worden meegenomen in de berekeningen. Zoals u ook al in eerdere nieuwsbrieven heeft kunnen lezen heeft ook de Verenigde Staten te maken met een zeer grote schuldenlast. Ook hier dienen maatregelen te worden genomen om een Japan scenario te voorkomen. Bron: IMF, Verhouding publieke schuld/bbp Verenigde Staten Op monetair niveau zien we dat de FED, de centrale bank in de Verenigde Staten, er alles aan doet om groei te stimuleren. In september nog kondigde FED voorzitter Bernanke aan om verdere monetaire verruiming toe te passen middels Quantitative Easing Part 3.

4 De nadruk bij dit stimuleringsprogramma ligt op de woningmarkt. Anders gezegd het laag houden van de rentelasten voor woningbezitters. Door de lage financieringslasten moeten kopers worden aangetrokken. Hierdoor zou de woningmarkt verder kunnen aantrekken. Feit blijft dat de effecten van deze interventies een steeds kortere positieve werking hebben op de financiële markten. Het grote gevaar is dat financiële markten verslaafd raken aan deze interventies. Daarnaast is ook een gevaar dat inflatie wordt aangewakkerd. Wij zien dit laatste niet als een reëel gevaar de komende twee jaar. Azië Azië en met name China heeft ook last van de wereldwijde groeivertraging. China is sterk afhankelijk van export. Hierbij is Europa een belangrijke afnemer. Productiecijfers zijn dit jaar sterk gedaald, maar lijken de laatste maanden te zijn gestabiliseerd. Dit is een voorwaarde voor een herstel van de exportmarkt. Daarnaast vindt er momenteel een machtswisseling plaats in China. Geheel naar verwachting is Xi Jinping gekozen als nieuwe president en Li Keqiang is benoemd als de nieuwe premier. De nieuwe partijtop bestaat uit zeven mensen en zal in ieder geval vijf jaar, tot het volgende partijcongres, aanblijven. Een nog verdere vertraging van de Chinese economie dient te worden voorkomen. Een belangrijk speerpunt van de nieuwe regering is om de export afhankelijkheid van China te verkleinen en binnenlandse bestedingen te laten groeien. Wij verwachten dat de economische groei de komende jaren tussen 6% en 8% per jaar zal zijn. Een hard landing scenario achten wij niet waarschijnlijk. Ook in andere Aziatische landen zien we de economische groei afnemen. Het goede is wel dat de meeste Aziatische landen hun huishoudboekje op orde hebben en met relatief weinig overheidsschulden te maken hebben. Japan blijft een vreemde eend in de bijt in Azië. Het land heeft al decennia lang te maken met lage of negatieve economische groei, frequente recessies, deflatie, te veel schulden en een sterk vergrijzende bevolking. De schuldpositie in Japan lijkt niet houdbaar. In de loop der jaren is deze schuld in het geheel binnenlands gefinancierd tegen zeer lage rentevergoedingen. Met de toenemende vergrijzing is het een kwestie van tijd voordat Japan de internationale kapitaalmarkt op moet. Internationale investeerders zullen hierbij substantiële hogere rentevergoedingen eisen. Geen goed vooruitzicht. Dit neemt niet weg dat op de korte termijn Japan dit alles nog kan uitstellen, maar de datum komt dichterbij dat dit niet meer mogelijk is. Desalniettemin is het zo dat aandelen in Japan aantrekkelijk geprijsd zijn. De beurswaarde van veel Japanse bedrijven noteert onder de boekwaarde. In zijn algemeenheid blijven wij wereldwijd het meest positief over de Aziatische regio. Wij zien dit als de groeimotor van de wereld. Visie beleggingscategorieën Aandelen Zoals wij al meldden in onze vorige nieuwsbrief verwachtten wij hogere aandelenprijzen wereldwijd in Tot nu toe hebben wij gelijk gekregen. Belangrijke stappen zijn gezet om problemen op te lossen, wat niet weg neemt dat er nog ontzettend veel moet gebeuren de komende tijd. Aandelen zijn nog steeds aantrekkelijk geprijsd, ook al worden de marges bij veel bedrijven minder waardoor de winsten dalen. Echter wij verwachten dat deze daling gelimiteerd zal zijn. Er zijn vele maatstaven om te meten of een beurs duur is of niet. Een gemakkelijke en relatief goede graadmeter is de Koers/Winst verhouding, een maatstaf voor hoeveel keer men de winst moet betalen.

5 om een aandeel te kunnen kopen. In de Verenigde Staten ligt de Koers/Winst verhouding op 13 keer de winst (het langjarig gemiddelde is 15,7) en in Europa is dit 10,8 keer de winst (het langjarig gemiddelde is 14,7). Ook op basis van de gemiddelde dividend uitbetalingen (gemeten door de zogenaamde dividend yield ) zijn aandelen aantrekkelijk geprijsd. Vastrentende waarden Deze zogenaamde Dividend Yield ligt bijvoorbeeld op dit moment op 2,2% in de Verenigde Staten terwijl de kapitaalmarktrente voor 10 jaar op 1,66% ligt. Staatobligaties zien wij niet als interessante beleggingspropositie. Integendeel zelfs. In bovenstaande grafiek worden de rentevergoedingen op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar in de Verenigde Staten, Duitsland en Japan weergegeven. Bron: JP Morgan Asset Management In bovenstaand overzicht wordt de Dividend Yield in diverse landen vergeleken met de kapitaalmarktrente voor 10 jaar in dat betreffende land. Gebaseerd op deze vergelijking kunnen aandelen relatief goedkoop genoemd worden. Veel bedrijven hebben ook een relatief lage schuldenlast en de schulden die zij hebben kunnen tegen een lage rente worden gefinancierd. Daarnaast hebben veel bedrijven ook een hoge kaspositie omdat zij terughoudend zijn met het doen van nieuwe investeringen. Wij verwachten dat indien de juiste politieke maatregelen worden genomen een verdere stijging van de aandelenmarkten het gevolg zal zijn In ons allocatiebeleid gaat onze voorkeur uit naar de Europese en de Aziatische aandelenmarkten. Wij verwachten wel dat dit met perioden van hoge volatiliteit gepaard zal gaan. In onze opinie is het effectieve rendement onvoldoende in vergelijking met de risico s in de huidige economische omgeving (lees de schuldenlast van veel Westerse landen en Japan). Wel zien wij kansen in bedrijfsobligaties in met name Europa. De focus ligt hierbij in zogenaamde High Yield Bonds ofwel obligaties van bedrijven met een lagere kredietwaardigheid. Onroerend goed Binnen onroerend goed is het soort onroerend goed en de locatie belangrijk. Wij zijn negatief op de Europese onroerend goed markt in zijn algemeenheid (commercieel onroerend goed alsook woningbouw) door de zeer fragiele economische situatie. De werkloosheid blijft oplopen in Europa en mensen zijn duidelijk zeer terughoudend in het doen van grote uitgaven.

6 Daarnaast is het ook zo dat de kredietverlening door banken nog steeds erg moeilijk verloopt. In ons eigen Nederland hebben we ook nog eens te maken met hervormingen van de woningmarkt. Veel positiever zijn wij over de Amerikaanse woningmarkt. Prijzen hebben een stevige daling achter de rug. Daarnaast is het aanbod van nieuwe woningen zeer laag doordat er de laatste 6 jaar nauwelijks nieuwe woningen zijn gebouwd. Dit alles geeft reden tot optimisme. Grondstoffen Voor de lange termijn zijn we positief over grondstoffen in zijn algemeenheid. Echter we zien dat de grondstoffenmarkt zich meer en meer beweegt in lijn met andere, risicovollere, beleggingscategorieën zoals aandelen. Dit wordt nadrukkelijk meegenomen in ons allocatiebeleid. Binnen de grondstofcategorieën gaat onze voorkeur uit naar edelmetalen (goud), de zogenaamde soft commodities (tarwe) en energie (olie). Wij hebben de voorkeur om de beleggingscategorie grondstoffen voornamelijk via hedge fondsen te bespelen. Hedge fondsen De omvang van de wereldwijde hedge fondsenmarkt blijft toenemen. Per eind september 2012 bedraagt de totale hedge fondsenmarkt 2,2 biljoen USD. De instroom is volgens Finles Capital Management een logisch gevolg van de wereldwijde bewegingen van beleggingscategorieën in de laatste jaren. Zo zijn de rentevergoedingen op obligaties sterk gedaald en de bewegingen van aandelenmarkten zijn zeer onvoorspelbaar. Voor veel (institutionele) investeerders zijn hedge fondsen daarom een aanvulling op hun totale beleggingsportefeuille. De voornaamste redenen waarom beleggers investeren in hedge fondsen zijn: 1: Betere risico/rendementsverhouding dan traditionele beleggingscategorieën op de langere termijn onder andere door beter risico rendement; 2: Absolute rendementsdoelstelling in plaats van relatief ten opzichte van een benchmark; 3: Betere diversificatie dan traditionele beleggingscategorieën (aandelen en obligaties); 4:Bovendien hebben hedge fondsen meer vrijheid om hun positionering aan te passen dan traditionele beleggingsfondsen. Door het innemen van short posities kan bijvoorbeeld van een koersdaling worden geprofiteerd. Bovendien kunnen beheerders proactief posities in nemen waarbij geanticipeerd wordt op bepaalde marktomstandigheden. Deze fondsen zijn dus flexibeler in hun allocatiebeleid. Wij verwachten dat de instroom in de hedge fondsenmarkt blijft toenemen.

7 Uitgelicht: Het Finles Fountain Fund Het Finles Fountain is opgericht in april Het fonds is wereldwijd actief en diversificatie is het uitgangspunt bij de selectie van beleggingen. De focus van het fonds ligt op absolute returns en een substantieel betere sharpe ratio dan traditionele long-only beleggingscategorieën. De filosofie van het fonds past dus zeer goed bij een breed gespreide beleggingsportefeuille. In onderstaand overzicht ziet u de prestaties van het Finles Fountain Fund (blauw) gedurende de maanden dat de MSCI World daalde (geel). Mededelingen SEC registratie Finles Capital Management is sinds eind oktober 2012 ook geregistreerd bij de Amerikaanse toezichthouder voor financiële markten, de Securities and Exchange Commission (SEC). Zoals u weet is Finles ook geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Nieuwe administrateur Per 1 oktober 2012 hebben de beleggingsfondsen van Finles Capital Management een nieuwe administrateur TMF Fund Administrators B.V. Rotterdam. TMF is een internationaal opererende administrateur met een grote bekendheid. Dit sluit aan bij de internationale ambities van Finles Capital Management. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor participanten. Voor het Finles Fountain Fund wijzigt er overigens niets. Bron: Finles Capital Management Wij denken juist in dit type markten het verschil te kunnen maken en voor risicoreductie te kunnen zorgen in een beleggingsportefeuille. Zie voor verdere informatie van het fonds:

november 2014 is het echter veel te vroeg om over een mislukking van Abenomics te praten.

november 2014 is het echter veel te vroeg om over een mislukking van Abenomics te praten. november 2014 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook onze visie op de

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Mei 2014. De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website (www.finlescapitalmanagement.nl)

Mei 2014. De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website (www.finlescapitalmanagement.nl) Mei 2014 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook onze visie op de diverse

Nadere informatie

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak?

QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? QE in de eurozone: bezit van de zaak, einde van het vermaak? Komt er QE in de eurozone? Sinds enige maanden wordt er op de financiële markten gezinspeeld op het opkopen van staatsobligaties door de Europese

Nadere informatie

november 2015 De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website

november 2015 De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website november 2015 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook onze visie op de

Nadere informatie

mei 2013 De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website (www.finlescapitalmanagement.nl)

mei 2013 De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website (www.finlescapitalmanagement.nl) mei 2013 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook onze visie op de diverse

Nadere informatie

Paraplufonds Finles Beleggingsfonden JAARVERSLAG

Paraplufonds Finles Beleggingsfonden JAARVERSLAG Paraplufonds Finles Beleggingsfonden JAARVERSLAG 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Algemene gegevens 1 2 Vergelijkend overzicht 2 2.1 Vergelijkend overzicht Paraplufonds Finles Belegginsfondsen 2 2.2

Nadere informatie

Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke

Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke Perspectief Mid Year Update Economie & Beleggingsstrategie Ineke Valke Serious Money. Taken Seriously. Actuele stand van zaken Repressie houdt aan Verbeteringen en verslechteringen in Zuid-Europa Regelingen

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014

In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 In deze nieuwsbrief voor Q2 2014 Werkloosheid Verenigde Staten - Fed blijft op toneel Rusland eist rol op, p.1. - Aandelen meest kansrijk in 2014, p.2. - Obligaties winnen in Q1 - weinig potentie, p.2.

Nadere informatie

Als de Centrale Banken het podium verlaten

Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de Centrale Banken het podium verlaten Als de centrale banken het toneel verlaten 1. Zichtbaar economisch herstel 2. Het restprobleem 3. Onbekend terrein 4. Wat betekent dit voor asset allocatie? Zichtbaar

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

Mei 2012. Prestaties Finles Fondsen en Indices 2012 (van 1 januari 2012 tot 30 april 2012)

Mei 2012. Prestaties Finles Fondsen en Indices 2012 (van 1 januari 2012 tot 30 april 2012) 1 Mei 2012 Nieuwsbrief voor beleggers Een aantal malen per jaar schrijft de Beheerder een nieuwsbrief voor beleggers. Hierin wordt ingegaan op de ontwikkelingen van de financiële markten en de prestaties

Nadere informatie

De Ezel en de Spiegel: over disjunctie van de reële economie en financiële markten

De Ezel en de Spiegel: over disjunctie van de reële economie en financiële markten De Ezel en de Spiegel: over disjunctie van de reële economie en financiële markten 1. Toen Ben Bernanke op 19 juni in een optimistische noot over de vooruitzichten van de VS economie de mogelijkheid opperde

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Inflatie protectie: risico management of slim beleggen?

Inflatie protectie: risico management of slim beleggen? Inflatie protectie: risico management of slim beleggen? 1. Precies een jaar geleden schreven we over het inflatiefenomeen dat altijd zijn kop opsteekt na periodes van recessie. Onze conclusie was dat nieuwe

Nadere informatie

november 2013 De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website (www.finlescapitalmanagement.nl)

november 2013 De maandbrieven zijn beschikbaar op onze website (www.finlescapitalmanagement.nl) november 2013 Voor u ligt de nieuwe nieuwsbrief voor beleggers. Zoals u van ons gewend bent gaan wij in de nieuwsbrief in op de huidige macro-economische ontwikkelingen en geven wij ook onze visie op de

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2012 Op de financiële markten keerde de rust enigszins terug in het vierde kwartaal. In de VS hield de zogenoemde fiscal cliff de beleggers nog wel geruime tijd in haar

Nadere informatie

Finles Liquid Macro Fund JAARVERSLAG

Finles Liquid Macro Fund JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2012 Inhoudsopgave 1 Algemene gegevens 1 2 Vergelijkend overzicht 2 3 Verslag van de Beheerder 3.1 Terugblik 2012 3 3.2 Vooruitblik 2013 10 4 Het Finles Liquid Macro Fund 2012 4.1 Resultaat

Nadere informatie

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher

Kwartaalbericht Q2 2016. The beat goes on (1967), Sonny & Cher The beat goes on (1967), Sonny & Cher Inleiding Zorgen over de houdbaarheid van de economische groei dicteerden de financiële markten in het eerste kwartaal van 2016. Wederom kwamen centrale banken met

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Marjon Brandenbarg 27 september 2012 www.ingim.com Agenda Mandaat ING Markt en Performance Vooruitzichten 2 2011: Mandaat ING Door het Bestuur

Nadere informatie

Update april 2015 Beleggen

Update april 2015 Beleggen Update april 2015 Beleggen Laag, lager, laagst In mijn vorige column schreef ik over de actie van de ECB, die 22 januari jongstleden werd aangekondigd, om maandelijks 60 miljard Euro aan obligaties op

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 3. Tweede kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 3. Tweede kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 3 Tweede kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten Volgens recente signalen vertoont de mondiale economie tekenen van verzwakking. Tegelijkertijd nemen de risico

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

Economie en financiële markten

Economie en financiële markten Economie en financiële markten Bob Homan ING Investment Office Den Haag, 11 oktober 2013 Vraag 1: Begraafplaats Margraten gesloten vanwege. 1. Bezuinigen bij de Nederlandse overheid 2. Op last van Europese

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is fors gestegen van 105,7% naar 115,4%. Dit komt

Nadere informatie

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp.

Aanwezig: - Wilgenhaege Fondsen Management B.V. vertegenwoordigd door de heer R.G.A. Steenvoorden en de heer R.L. Voskamp. NOTULEN van de jaarlijkse algemene vergadering van Participanten van Steady Growth Fund, gevestigd en kantoorhoudende te Polarisavenue 97, 2132 JH Hoofddorp (de vennootschap) gehouden te Hoofddorp op 28

Nadere informatie

T T A M. Vandaag lijken aandelen volgens TreeTop Asset Management absoluut en relatief goedkoop.

T T A M. Vandaag lijken aandelen volgens TreeTop Asset Management absoluut en relatief goedkoop. T T A M Een vermogen 249 keer verhogen sinds 1900 Ondanks twee wereldconflicten en de grote crisis van de jaren dertig, verhoogde de reële waarde (na inflatie) van een globale aandelenportefeuille 249

Nadere informatie

27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report

27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report 27 april 2010 Emerging Markets Monthly Report Door Wim-Hein Pals, Head Robeco Emerging Markets Equities Vanwege hogere economische groei en sterkere financiële balansen, zijn de opkomende markten aantrekkelijker

Nadere informatie

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven

De gegevens van Hewitt Associates zijn: Hewitt Associates Outsourcing B.V. Beukenlaan 143 Postbus 80040 5600 JP Eindhoven Philips Pensioenfonds heeft de uitvoering van het Philips flex pensioen uitbesteed aan Hewitt Associates Outsourcing B.V. U kunt bij Hewitt Associates terecht met al uw pensioenvragen. De gegevens van

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal September 2014

Bericht 3 e kwartaal September 2014 Bericht 3 e kwartaal September 2014 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

Beleggen in 2013. Maar hoe moet de gemiddelde belegger daar nou mee omgaan?

Beleggen in 2013. Maar hoe moet de gemiddelde belegger daar nou mee omgaan? Beleggen in 2013 1. Op 18 december publiceerden wij een gedachtewisseling over beleggen in 2013. Op basis hiervan hebben wij in ons team onze visie op beleggen voor het nieuwe jaar opgesteld. De Andreas

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Nieuwegein, 28 september 2006 Agenda < Huidig Mandaat bij ING IM < Performance, Beleid en Vooruitzichten < Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Waar liggen de kansen?

Waar liggen de kansen? Grip op je vermogen Waar liggen de kansen? Bob Homan ING Investment Office 20 april 2012 Welke economie is het snelst gegroeid na invoering van de euro?* a) Zwitserland b) Duitsland c) VS d) Griekenland

Nadere informatie

Visie Van Lanschot 2012. BeterBusiness. Haarlem, 19 april 2012

Visie Van Lanschot 2012. BeterBusiness. Haarlem, 19 april 2012 Visie Van Lanschot 2012 BeterBusiness Haarlem, 19 april 2012 Welkom Frank Olde Agterhuis Directeur Van Lanschot Bankiers Haarlem Programma 16.40 tot 17.30 uur Visie Van Lanschot 2012 Slechte economie,

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen

Achmea life cycle beleggingen Achmea life cycle beleggingen Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Interpolis. Glashelder Achmea life cycle beleggingen Als pensioenverzekeraar beleggen

Nadere informatie

Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016

Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016 Welkom bij webinar over beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI over het eerste kwartaal 2016 Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Marktontwikkelingen eerste kwartaal 2016

Nadere informatie

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015

Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 Belfius Pension Fund Maandelijkse Reporting Juni 2015 130 125 120 115 110 105 95 90 Rendement sinds 31/12/2014 (% verandering in EUR) MSCI Europe MSCI EMU MSCI United Kingdom ( ) MSCI World ex-europe (

Nadere informatie

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer

Wijs & van Oostveen VISIE Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie. drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Wijs & van Oostveen VISIE 2014 Robert Schuckink Kool Hoofd Beleggingsstrategie drs. Martijn Meijer Hoofd Vermogensbeheer Driebergen - Rijsenburg, 22 januari 2014 Programma Visie 2013 - Programma Robert

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

Asset Allocatie; Beleggen in een onzekere wereld. Robert Jan van der Mark Jeroen van Wilgenburg

Asset Allocatie; Beleggen in een onzekere wereld. Robert Jan van der Mark Jeroen van Wilgenburg Asset Allocatie; Beleggen in een onzekere wereld Robert Jan van der Mark Jeroen van Wilgenburg Nieuwegein, 6 oktober 2016 Agenda Stand van de wereldeconomie Globale divergentie en transities Portefeuille

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten eerste kwartaal 2018 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg, Aegon Asset

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q3 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q3 2017 Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q3 2017 Kwartaalbericht Q3 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten over het derde kwartaal van 2017. Het beeld

Nadere informatie

Obligatie. helpdesk SANDRA CROWL OLAF VAN DEN HEUVEL LARS DIJKSTRA SANDOR STEVERINK TRENDS

Obligatie. helpdesk SANDRA CROWL OLAF VAN DEN HEUVEL LARS DIJKSTRA SANDOR STEVERINK TRENDS Obligatie helpdesk Ze zijn de hoeksteen van vrijwel iedere beleggingsportefeuille: obligaties. Terecht, want vastrentende beleggingen hebben een fantastische bullmarkt beleefd. Maar wat gebeurt er met

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2015 t/m 30 juni 2015

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2015 t/m 30 juni 2015 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 De maand dekkingsgraad ultimo juni is sterk gestegen t.o.v eind maart De beleidsdekkingsgraad is gedaald van

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2015 Volendam, 16 oktober 2015

Rapportage derde kwartaal 2015 Volendam, 16 oktober 2015 Rapportage derde kwartaal 2015 Volendam, 16 oktober 2015 Samenvatting Hoofdpunten In het derde kwartaal zorgden twijfels over de houdbaarheid van de economische groei in China voor onrust op de financiële

Nadere informatie

KWARTAALBERICHT Eerste kwartaal 2015

KWARTAALBERICHT Eerste kwartaal 2015 KWARTAALBERICHT Eerste kwartaal 2015 Terugblik De aandelenmarkten presteerden het afgelopen kwartaal boven verwachting. De behaalde koerswinsten waren ongekend. Hiermee is het eerste kwartaal van 2015

Nadere informatie

Het 1 e kwartaal van 2015.

Het 1 e kwartaal van 2015. 1 Het 1 e kwartaal van 2015. Achteraf bezien was het eerste kwartaal van 2015, vooral in Europa, uiterst vriendelijk voor beleggers. Hoewel door Invest4You, ondanks de jubelverhalen in de pers een zekere

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014. Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2014-1 januari 2014 t/m 31 maart 2014 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,0% naar 123,6% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2018 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de afgelopen kwartalen, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik afgelopen

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 5. Derde kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 5. Derde kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 5 Derde kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten De plannen van de ECB hebben hun uitwerking op de financiële markten niet gemist. De rente op de obligatiemarkten

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

Update april 2014 Beleggen

Update april 2014 Beleggen Update april 2014 Beleggen Is China het nieuwe Japan? De Chinese economie groeit al tientallen jaren heel erg hard. De grote vraag is of dat zo door kan gaan. De groei lijkt op dit moment namelijk serieus

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2013 t/m 31 december Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2013 t/m 31 december Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2013-1 oktober 2013 t/m 31 december 2013 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 120,6% naar 123,0% Reële

Nadere informatie

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 1. Derde kwartaal 2012

ABN AMRO. verzekeringen. Marktontwikkelingen & vooruitzichten. Portefeuilleverdeling & fondsselectie. Rendement. Profielfonds 1. Derde kwartaal 2012 ABN AMRO verzekeringen Profielfonds 1 Derde kwartaal 2012 Marktontwikkelingen & vooruitzichten De plannen van de ECB hebben hun uitwerking op de financiële markten niet gemist. De rente op de obligatiemarkten

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013

Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Interpolis Obligaties 4e kwartaal 2013 Gedurende het slotkwartaal van 2013 heeft de ECB ervoor gekozen om het monetaire beleid verder te verruimen. De reden hiervoor was onder meer een verrassend lage

Nadere informatie

KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2013

KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2013 KWARTAALBERICHT Vierde kwartaal 2013 Korte terugblik 2013 Ben Bernanke, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken (de Fed ), was in 2013 voor het tweede jaar op rij één van de blikvangers

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Wall Street of niet, dat is de vraag

Wall Street of niet, dat is de vraag Wall Street of niet, dat is de vraag 1. Beleggers hebben geen leuke tijd achter de rug. 2011 was een moeilijk beleggingsjaar. Het begon goed, alsof het ingezet herstel na het bloedbad van 2008/2009 zich

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7 Outlook 2016 Inleiding 2016 is in China het jaar van de aap. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. Als het wel

Nadere informatie

Oerend hard. 16 juni 2015

Oerend hard. 16 juni 2015 16 juni 2015 Oerend hard De laatste weken is de obligatierente in Europa en de VS hard op weg naar normaal. De lage rentegevoeligheid van de portefeuilles heeft de verliezen van obligaties beperkt gehouden

Nadere informatie

ING Maandbericht Beleggen April 2014

ING Maandbericht Beleggen April 2014 ING Investment Office Publicatiedatum: 23 april 2014 ING Maandbericht Beleggen April 2014 Maart April + Assetallocatie Aandelen Vastgoed Grondstoffen Alternatieve beleggingen Obligaties Regioallocatie

Nadere informatie

Grondstoffen en beleggingsportefeuilles

Grondstoffen en beleggingsportefeuilles 30 Oktober 2015 Grondstoffen en beleggingsportefeuilles Door de marktomstandigheden tijdens de zomer hadden we een publicatie over het onderwerp grondstoffen even geparkeerd. Het marktherstel van oktober

Nadere informatie

Update Rentevisie. Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office

Update Rentevisie. Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 14 april 2015 Update Rentevisie Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Na een voor obligatiebeleggers heel goed 2014 zijn de eerste

Nadere informatie

Update juli 2014 Beleggen

Update juli 2014 Beleggen Update juli 2014 Beleggen Waar is de Europese Centrale Bank (ECB) mee bezig? Op 5 juni heeft de Europese Centrale Bank (vanaf nu afgekort naar ECB) opnieuw drastische maatregelen aangekondigd. De rente

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2014-1 april 2014 t/m 30 juni 2014. Samenvatting: dalende rente

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2014-1 april 2014 t/m 30 juni 2014. Samenvatting: dalende rente Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2014-1 april 2014 t/m 30 juni 2014 Samenvatting: dalende rente Nominale dekkingsgraad gestegen van 123,6% naar 123,7% Reële dekkingsgraad

Nadere informatie

Goed moment high yield obligaties te overwegen

Goed moment high yield obligaties te overwegen Goed moment high yield obligaties te overwegen Het tij zit mee voor hoogrentende bedrijfsobligaties, ofwel High Yield obligaties. Deze categorie bedrijfsobligaties kent een relatief hogere coupon dan reguliere

Nadere informatie

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015

Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Bericht 3 e kwartaal 2015 Oktober 2015 Providence Capital NV is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en legt zich onder meer toe op het verrichten van vermogensbeheer

Nadere informatie

Hoe nu verder? Economische vooruitzichten

Hoe nu verder? Economische vooruitzichten Hoe nu verder? Sinds onze nieuwsbrieven van juni en september jongsleden is er helaas wederom veel gebeurd in de financiºle sector. Met name de aandelenmarkten daalden weer verder. Vandaar dat wij u door

Nadere informatie

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008

Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Persbericht ABP, eerste halfjaar 2008 Hoofdpunten Rendement over eerste helft 2008 is 5,1%. De dekkingsgraad is medio 2008 uitgekomen op 132%. De kredietcrisis eist zijn tol. Vooral aandelen en onroerend

Nadere informatie

Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste!

Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste! Vaak is de eenvoudigste oplossing ook de beste! 12 december 2014 Martijn Rozemuller Thinketfs.nl Wat is indexbeleggen? Indexbeleggen is passief beleggen Ac8ef beleggend fonds Er wordt geprobeerd een hoger

Nadere informatie

Finles Lotus Fonds JAARVERSLAG

Finles Lotus Fonds JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2012 Inhoudsopgave 1 Algemene gegevens 1 2 Vergelijkend overzicht 2 3 Verslag van de Beheerder 3.1 Terugblik 2012 3 3.2 Vooruitblik 2013 10 4 Het Finles Lotus Fonds 4.1 Resultaat Finles Lotus

Nadere informatie

Vraag & antwoord Beurscorrectie

Vraag & antwoord Beurscorrectie ING Investment Office Publicatiedatum: 29 september 2015 (update van 2 september) Vraag & antwoord Beurscorrectie Beleggers beducht voor groeivertraging China September begon met een wereldwijde daling

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

Paraplufonds Finles Beleggingsfondsen JAARVERSLAG

Paraplufonds Finles Beleggingsfondsen JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Algemene gegevens 1 2 Vergelijkend overzicht 2 2.1 Vergelijkend overzicht Paraplufonds Finles Belegginsfondsen 2 2.2 Vergelijkend overzicht Subfonds Finles

Nadere informatie

ING Investment Office

ING Investment Office ING Investment Office Publicatiedatum: 26 augustus 2014 Rentevisie Update augustus 2014 Door Simon Wiersma, Investment Manager van het ING Investment Office Tegenvallende groei in de VS in het eerste kwartaal,

Nadere informatie

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer

Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer Marktomstandigheden In het tweede kwartaal van 2016 zijn de rentes op de kapitaalmarkt van de eurozone verder gedaald. In het algemeen gold hoe langer de looptijd hoe groter de daling. Zo nam de rente

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/06/016 Het NN First Class Return Fund won in het tweede kwartaal van 016 3,6% De stemming werd vooral bepaald door de zoektocht naar

Nadere informatie

Kwartaalverslag Tweede kwartaal 2019

Kwartaalverslag Tweede kwartaal 2019 Kwartaalverslag Q2-2019 Kwartaalverslag Tweede kwartaal 2019 1 In het kort De beleidsdekkingsgraad per 30 juni 2019 bedroeg 117,3%. Het rendement van 1 april tot en met 30 juni 2019 bedroeg 3,5%. Het pensioenvermogen

Nadere informatie

Achmea life cycle beleggingen in beeld

Achmea life cycle beleggingen in beeld Achmea life cycle beleggingen in beeld Scheiden. Uw pensioengeld in vertrouwde handen Wat betekent dat voor uw ouderdomspensioen? Achmea life cycle beleggingen in beeld Voor het beleggen van pensioen bent

Nadere informatie

Twaalf grafieken over de ernst van de crisis

Twaalf grafieken over de ernst van de crisis Twaalf grafieken over de ernst van de crisis 1 Frank Knopers 26-04-2012 1x aanbevolen Voeg toe aan leesplank We hebben een aantal grafieken verzameld die duidelijk maken hoe ernstig de huidige crisis is.

Nadere informatie

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q2 2017

Robeco Life Cycle Funds. Kwartaalbericht Q2 2017 Robeco Life Cycle Funds Kwartaalbericht Q2 2017 Kwartaalbericht Q2 2017 Inleiding In dit kwartaalbericht voor de Robeco Life Cycle fondsen vindt u de resultaten over het tweede kwartaal van 2017. Het zag

Nadere informatie

SCHULD EN BOETE IN HET WESTEN. Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2012

SCHULD EN BOETE IN HET WESTEN. Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2012 SCHULD EN BOETE IN HET WESTEN Jaap van Duijn Grip op je Vermogen 5 oktober 2012 1 Wie zijn de schuldenaren? Bedrijven zij lenen om te investeren Gezinnen zij lenen om een huis te kopen (of om de aankoop

Nadere informatie

Het waren weekjes weer wel: 38 en 39

Het waren weekjes weer wel: 38 en 39 aug. okt. dec. feb. april juni aug. aug. okt. dec. feb. april juni aug. aug. okt. dec. feb. april juni aug. Het waren weekjes weer wel: 38 en 39. De nieuwe macrocijfers.5..5. -.5 -. -.5 -. -.5 % -.6 -.6.

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016

Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 Rapportage derde kwartaal 2016 Volendam, oktober 2016 1. Rendement financiële markten Rendementen derde kwartaal 2016 In tabel 1 zijn de rendementen van de beleggingscategorieën over het derde kwartaal

Nadere informatie