KBC Asset Management Funds work

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KBC Asset Management Funds (th)@ work"

Transcriptie

1 KBC Asset Management Funds work 2014 Jaaroverzicht van gestructureerde beleggingsproducten gepromoot door KBC in België en met eindvervaldag in 2013 In deze brochure vindt u : een economische terugblik op het jaar 2013 (blz. 2) een analyse van de resultaten van alle door KBC gepromote gestructureerde beleggingsproducten die in 2013 op eindvervaldag kwamen (blz. 3 en 4) een overzicht van de resultaten van gestructureerde beleggingsproducten over de jaren heen (blz. 5 en 6) financiële verduidelijking (blz. 7 en 8) verklarende woordenlijst (blz. 9) een gedetailleerd overzicht van elk gestructureerd beleggingsproduct met een eindvervaldag in 2013 (blz. 10 tot en met 16)

2 2 Terugblik op 2013 Een ongewoon en verrassend jaar 2013 zal de geschiedenis ingaan als het jaar waarin: de rente en de inflatie ongewoon laag stonden; de eurocrisis verder naar de achtergrond verdween; de euro verstevigde tegenover zowat alle munten en één van de sterkste munten werd; de groei van de wereldeconomie sterker was dan de cijfers lieten uitschijnen; de Amerikaanse groei verraste en veel sterker bleek dan eind 2012 werd ingeschat; de opkomende markten ontgoochelden en de Chinese groeilocomotief vertraagde; de resultaten van de Europese bedrijven tegenvielen in tegenstelling tot de recordwinsten van de Amerikaanse bedrijven; de waardering van de aandelen opliep; de overheidsobligaties (ongeveer) even peperduur bleven als in maar bovenal een jaar waarin het nemen van risico werd beloond! De referentie-index voor aandelen sloot met een winst van +18,9% een mooi beursjaar af. De aandelenkoersen stegen sneller dan de bedrijfswinsten, die eerder bescheiden waren. Daardoor is de waardering van de aandelen opgelopen en waren ze eind 2013 niet meer zo goedkoop als eind De referentie-index voor obligaties zette een winst van +2,1% neer. Wie in 2013 alleen oog had voor de risico s en de bedreigingen in de markt, heeft een mooi beleggingsjaar aan zich laten voorbijgaan Referentie-index aandelen en obligaties 2013 (index 31/12/2012=100) aandelen bron: Datastream 95 dec-12 jan-13 feb-13 mrt-13 apr-13 mei-13 jun-13 jul-13 aug-13 sep-13 okt-13 nov-13 dec-13 obligaties

3 3 Resultaten van de gestructureerde beleggingsproducten met een eindvervaldag in Het resultaat van gestructureerde beleggingsproducten is afhankelijk van het moment waarop ze van start gaan, het moment waarop ze op eindvervaldag komen en aan de ontwikkeling van de financiële markten gedurende de looptijd van deze producten. In het laatste decennium hebben we twee grote beurscorrecties meegemaakt. Een eerste vond plaats bij het uitbreken van de financiële crisis in 2008, waarbij de aandelenmarkten tot de lente van 2009 bloedrood kleurden. Na de financiële crisis volgde een tweede correctie in de zomer van Toen kregen vooral de Europese aandelen zware klappen als gevolg van de eurocrisis. Ze herstelden in de maanden daarop nauwelijks. Begin 2012 flakkerde de eurocrisis opnieuw op, maar ondanks alle zorgen en onzekerheden werd 2012 een meer dan behoorlijk beursjaar. Deze positieve trend zette zich ook in 2013 verder. Het gestructureerde beleggingsaanbod van KBC, als promotor, kunnen we onderverdelen in twee grote categorieën, zijnde beleggingsfondsen en tak 23-beleggingsverzekeringen. Deze kunnen we op hun beurt opnieuw onderverdelen in structuren met kapitaalbescherming en structuren zonder kapitaalbescherming. De gestructureerde beleggingsproducten met kapitaalbescherming die in 2013 op eindvervaldag kwamen (72 beleggingsfondsen en 19 beleggingsverzekeringen), zijn allemaal van start gegaan voor of kort na het uitbreken van de financiële crisis in Bij de producten die gekoppeld waren aan de ontwikkeling van de aandelenmarkten, lieten de onderliggende korven en indices zware verliezen optekenen. Kapitaalbescherming bleek in deze omstandigheden dan ook een nuttig en sterk gewaardeerd productkenmerk. Ondanks de moeilijke beursjaren eindigden maar 23 producten met een loutere terugbetaling van het inlegkapitaal (vóór kosten en taksen). Hoewel de meeste rendementen eerder miniem waren (tussen 0% en 2% gemiddeld rendement op jaarbasis), konden een aantal producten heel mooie rendementen neerzetten. 11 producten eindigden met een gemiddeld rendement op jaarbasis tussen 4% en 6%. Dit hadden ze vooral te danken aan hun specifieke beleggingsstructuur, bv. klikfondsen. fondsen met kapitaalbescherming tak 23 met kapitaalbescherming % tot 8% 7 4% tot 6% 2% tot 4% 0% tot 2% Kapitaalbescherming 1 Bij de bespreking van de resultaten uit het verleden worden de gestructureerde beleggingsproducten die een coupon uitbetalen, buiten beschouwing gelaten.

4 4 De analyse van de gestructureerde beleggingsproducten zonder kapitaalbescherming met een eindvervaldag in 2013 (55 fondsen en 6 beleggingsverzekeringen) toont aan dat het instapmoment in combinatie met de keuze voor het onderliggende minstens even belangrijk is voor het eindresultaat. De gestructureerde producten die vóór het dieptepunt van de financiële crisis in 2009 werden gelanceerd, volgden op enkele uitzonderingen na de Europese aandelenindex (EURO STOXX 50 -index). Door de zwakke prestatie van deze aandelenindex als gevolg van de eurocrisis, eindigden deze producten met kapitaalverlies op hun eindvervaldag. De gestructureerde producten zonder kapitaalbescherming die ná de financiële crisis werden gelanceerd, lieten stuk voor stuk mooie rendementen optekenen, tot zelf gemiddeld meer dan 10% op jaarbasis. In de meeste gevallen volgden die achterliggend een korf van wereldwijd gespreide aandelen (bv. Global Leaders of Quality Stocks), die heel goed presteerden. De producten die toch een Europese aandelenindex volgden, konden dankzij het toevoegen van extra productkenmerken (bv. Booster of Jumper) toch mooi resultaten neerzetten. fondsen zonder kapitaalbescherming tak 23 zonder kapitaalbescherming > 10% 8% tot 10% 6% tot 8% 4% tot 6% 2% tot 4% 0% tot 2% -10% tot 0% % tot -10% Een gedetailleerd overzicht van alle gestructureerde producten met een eindvervaldag in 2013 en hun rendement, vindt u terug vanaf blz. 10.

5 5 De kracht van gestructureerde beleggingsproducten met kapitaalbescherming over de jaren heen Ze doen wat ze beloven 2 : Rendement als het kan, Het rendement op de eindvervaldag is in de meeste gevallen minstens even goed kapitaalbescherming als het moet, ook in moeilijke tijden. als het resultaat van de onderliggende waarde over dezelfde periode. Overzicht per jaar van het aantal producten die eindigen op kapitaalbescherming of met een meerwaarde op de vervaldag. Procentueel aantal producten die per jaar eindigden met een resultaat dat minstens even goed was t.o.v. het resultaat van de onderliggende waarde. Voor fondsen die vervielen in Voor fondsen die vervielen in Aantal fondsen Meerwaarde Kapitaalbescherming 97% 94% 96% 97% 81% 80% Aantal fondsen Even goed of beter 70% Voor tak 23 die vervielen in Voor tak 23 die vervielen in % 100% 78% 100% 100% 100% 1 Aantal fondsen Meerwaarde Kapitaalbescherming Aantal fondsen 0% Even goed of beter 2 De rendementscijfers zijn het beleggingsresultaat op historische basis. Ze houden geen rekening met de kosten en taksen. Rendementscijfers uit het verleden kunnen misleidend zijn en vormen geen betrouwbare aanduiding voor toekomstige rendementen.

6 6 De kracht van gestructureerde beleggingsproducten zonder kapitaalbescherming over de jaren heen Ze doen wat ze beloven 2 : Ze volgen hun onderliggende waarde (zowel opwaarts als neerwaarts), maar voegen Het rendement op de eindvervaldag is in de meeste gevallen minstens even goed een extra kenmerk toe: een rem op mogelijk kapitaalsverlies (bv. max. 10% verlies), een als het resultaat van de onderliggende waarde over dezelfde periode. hogere volgingsgraad (bv. 150% van de mogelijke stijging van het onderliggende), Overzicht per jaar van het aantal producten die eindigden met een minwaarde of met een meerwaarde op de vervaldag. Voor fondsen die vervielen in Procentueel aantal producten die per jaar eindigden met een resultaat dat minstens even goed was t.o.v. het resultaat van de onderliggende waarde. Voor fondsen die vervielen in Aantal fondsen Meerwaarde Minwaarde Aantal fondsen 100% 100% 96% 79% 58% 55% 40% Even goed of beter Voor tak 23 die vervielen in Voor tak 23 die vervielen in % 100% 100% 92% Aantal fondsen Meerwaarde Minwaarde Aantal fondsen 67% 40% 0% Even goed of beter 2 De rendementscijfers zijn het beleggingsresultaat op historische basis. Ze houden geen rekening met de kosten en taksen. Rendementscijfers uit het verleden kunnen misleidend zijn en vormen geen betrouwbare aanduiding voor toekomstige rendementen.

7 7 Wat is een gestructureerd beleggingsproduct? Gestructureerde beleggingsproducten zijn niet meer weg te denken uit de moderne beleggingsportefeuilles. KBC, als promotor, brengt al sinds begin de jaren 90 gestructureerde producten op de markt, met verschillende looptijden en formules. Het gestructureerde beleggingsaanbod van KBC omvat: Beleggingsfondsen of fondsen: is de courante naam voor ICB (Instelling voor Collectieve Beleggingen) van het contractuele type. In essentie zijn dit gediversifieerde portefeuilles die volgens een in het prospectus uiteengezette beleggingspolitiek belegt in aandelen, obligaties, cash en/of vastgoed. De belegger kan tegen de inventariswaarde in- en uitstappen, wanneer hij dat wil. Een fonds biedt heel wat beleggingscomfort voor de belegger. Het wordt beheerd door specialisten die de markt op de voet volgen en die ook de volledige administratie voor hun rekening nemen, zoals het innen van interesten en dividenden. KBC is de uitgesproken marktleider in België voor dit soort fondsen. Beleggingsverzekeringen of tak 23: de verzamelnaam voor levensverzekeringen waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen, gecommercialiseerd door KBC Verzekeringen NV. Gestructureerde beleggingsproducten hebben twee hoofdkenmerken die hen onderscheiden van niet-gestructureerde producten: vaste looptijd: op de einddatum wordt het beleggingsresultaat bepaald en uitbetaald, tenzij er jaarlijks een coupon wordt uitbetaald. structuur: hun resultaat is via afgeleide producten (swaps) gekoppeld aan een bepaalde onderliggende waarde. Met of zonder kapitaalbescherming? Bij beleggingsproducten met kapitaalbescherming krijgt de belegger steeds zijn initiële inschrijvingswaarde (vóór kosten en taksen) volledig terugbetaald op de eindvervaldag of op een eventueel voorziene vervroegde vervaldag. Daar bovenop krijgt de belegger een mogelijke meerwaarde die afhankelijk is van de ontwikkeling van de onderliggende waarde. Dit gebeurt in de meeste gevallen op de eindvervaldag, tenzij er tussentijds een coupon wordt uitbetaald. Beleggingsproducten zonder kapitaalbescherming geven de belegger de kans om een hoger rendement te halen. Daar tegenover staat het risico op kapitaalverlies. Een bijzondere groep gestructureerde beleggingsproducten zonder kapitaalbescherming zijn producten met een maximaal kapitaalverlies van 10%. De belegger krijgt dan op de vervaldag minstens 90% van zijn startinleg terug (vóór kosten en taksen). Door kapitaalbescherming op te geven en een mogelijk beperkt verlies toe te staan, biedt deze formule kans op een hoger rendement. In tal van variaties: Binnen de gestructureerde beleggingsproducten met of zonder kapitaalbescherming bestaan er tal van variaties: Verschillende onderliggende waarden: dit kan een aandelenkorf of een index zijn, maar evengoed een wisselkoers of een rentevoet; Verschillende onderliggende structuren: Booster structuren geven een beursstijging een extra boost door een hogere volgingsgraad te bieden; Optimalisatie van het instapmoment met lookback of timing formules; Een bepaalde minimummeerwaarde op de eindvervaldag (de Best Of formule); Tussentijdse meerwaarden vastklikken zoals bij de populaire klikfondsen; Of een combinatie van bovenstaande structuren

8 8 Hoe werkt de kapitaalbescherming 3? Om de kapitaalbescherming te kunnen bieden, wordt de inlage van de belegger (na afhouding van de toetredingskosten) volledig in rentedragende beleggingen belegd. Een strenge selectie van kwaliteitsvolle uitgevers van rentedragende beleggingen is belangrijk voor de veiligheid. De rentedragende beleggingen leveren rente op, die niet wordt uitgekeerd aan de belegger. Met het rentebedrag worden swaps gekocht, die zorgen voor de eventuele meerwaarde op de eindvervaldag. De kapitaalbescherming geldt alleen op de eindvervaldag en geldt dus niet voor de belegger die zijn effecten vóór de eindvervaldag verkoopt. Kapitaalbescherming mag niet verward worden met kapitaalgarantie. Bij kapitaalbescherming wordt geen formele waarborg verleend aan de deelnemers of aan de ICB s. Bij kapitaalgarantie wordt wel een formele garantie verleend door een partij. Wanneer het bedrag dat op de eindvervaldag moet worden terugbetaald lager is dan de initiële inschrijvingsprijs, is deze partij cruciaal voor het behoud van het oorspronkelijk kapitaal van de belegger. De belegger loopt in dit geval een risico op de partij die de garantie verleent. Toegevoegde waarde Ruim universum aan beleggingsmogelijkheden. De belegger krijgt via gestructureerde beleggingsproducten toegang tot producten en markten die anders niet bereikbaar zijn en kan zo inspelen op mogelijk stijgende markten. Portefeuillespreiding. Met gestructureerde beleggingsproducten kan de belegger zijn portefeuille gespreid (i.f.v. looptijden/onderliggende waarden) invullen. Inspelen op wijzigende marktomstandigheden. Gestructureerde beleggingsproducten kunnen relatief eenvoudig ontwikkeld en gelanceerd worden. Hierdoor kan er snel ingespeeld worden op nieuwe ontwikkelingen en trends in de markt. Inspelen op verschillende behoeften qua rendement en risico. Dankzij gestructureerde beleggingsproducten kan een belegger, afhankelijk van zijn beleggingsvoorkeuren, risicoprofiel en beleggingshorizon, zijn beleggingen qua risico en rendement beter op zijn beleggingsdoelen proberen af te stemmen. 3 Meer gedetailleerde informatie is terug te vinden in het prospectus.

9 9 Verklarende woordenlijst * Aandelenindex: Gewogen gemiddelde van de koersen van een aantal aandelen; met die index meten we de ontwikkeling van de koersen van die aandelen. Een aandelenindex wordt gezien als een graadmeter van de beurs. * Beleggingsfonds of fonds is de courante naam voor ICB (Instelling voor Collectieve Beleggingen) van het contractuele type. In essentie zijn dit gediversifieerde portefeuilles die volgens een in het prospectus uiteengezette beleggingspolitiek belegt in aandelen, obligaties, cash en/of vastgoed. De belegger kan tegen de inventariswaarde in- en uitstappen, wanneer hij dat wil. Een fonds biedt heel wat beleggingscomfort voor de belegger. Het wordt beheerd door specialisten die de markt op de voet volgen en die ook de volledige administratie voor hun rekening nemen, zoals het innen van interesten en dividenden. * Beleggingsverzekering of tak 23: is de verzamelnaam voor levensverzekeringen waarvan de premies belegd worden in een of meerdere beleggingsfondsen, zonder gegarandeerd rendement. * Effect: Verzamelnaam voor op een beurs verhandelbare financiële producten zoals aandelen, obligaties, certificaten, kasbons, opties, financiële futures, agrarische termijncontracten, trackers, warrants en special products. * Gemiddeld rendement op jaarbasis of actuarieel rendement: Berekening van het rendement op jaarbasis die niet alleen rekening houdt met de couponuitkeringen, maar ook met andere bepalingen zoals uitgifteprijs, couponfrequentie, coupondata, terugbetalingsprijs en eindvervaldag. Het is de enige manier om beleggingen waarvan de inkomsten en uitgaven ongelijk gespreid zijn in de tijd, op een objectieve manier met elkaar te vergelijken. * Gestructureerde producten: Product dat aan de belegger als één product/oplossing wordt verkocht, maar eigenlijk bestaat uit een aantal elementaire producten (ook building blocks genoemd). Vaak zijn deze gestructureerde producten (eenmalige) maatwerkoplossingen, maar meestal worden ze op een bredere schaal gecommercialiseerd. Engels: structured product. * Inventariswaarde: Komt overeen met de marktwaarde van het netto-actief van de portefeuille, gedeeld door het aantal deelbewijzen. De inventariswaarde van een beleggingsfonds wordt periodiek, meestal dagelijks, berekend en gepubliceerd in de financiële pers. De publicatie gebeurt altijd met enige vertraging, omdat de berekeningen van de portefeuillewaarde voor een bepaalde dag maar kan gebeuren, wanneer alle beurskoersen bekend zijn. Toe- en uittredingen gebeuren altijd tegen de inventariswaarde van de dag van toe- of uittreding. Synoniem: intrinsieke waarde. * Kapitaalbescherming: Een instelling voor collectieve belegging (ICB) mag de term kapitaalbescherming enkel gebruiken als aan de volgende voorwaarden is voldaan: 1. voor de inschrijvingsprijs van de rechten van deelneming van de ICB gedurende de initiële inschrijvingsperiode geldt een volledige bescherming op vervaldag; 2. om de bescherming te verlenen is een beleggingsstrategie vastgelegd waarbij belegd wordt in deposito's, schuldinstrumenten die zijn uitgegeven door een onderneming die onder prudentieel toezicht staat en gevestigd is in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte en/of schuldinstrumenten die zijn uitgegeven of gewaarborgd door een lidstaat van de Europese Economische Ruimte, zonder dat de schuldinstrumenten uitgegeven door eenzelfde lidstaat meer dan 20 % van de activa van de instelling voor collectieve belegging vertegenwoordigen, of waarbij een analoge structuur geldt met een identiek tegenpartijrisico; 3. de bescherming geldt voor alle deelnemers. * Kapitaalgarantie: Voorbehouden voor Instellingen voor Collectief Beheer (ICB s) waarvan de waarde die ze hadden tijdens de initiële inschrijvingsperiode integraal, onherroepelijk en onvoorwaardelijk wordt gewaarborgd op de vervaldag door een derde die onder prudentieel toezicht staat en gevestigd is in een lidstaat van de Europese Economische Ruimte. De garantie geldt voor alle beleggers in de ICB. De garantie krijgt de vorm van een juridisch bindende overeenkomst tussen de ICB en de garanderende instelling. * Onderliggende waarde: Product waarop een derivaat wordt verhandeld, bijvoorbeeld aandelen, een index, valuta of (edel)metaal. * Promotor: Financiële instelling die belast is met de verkoop/commercialisering van fondsen. * Prospectus: Publicatie waarin de emittent bij een uitgifte of een beursnotering een aantal gegevens over zijn vennootschap bekendmaakt, evenals een precieze beschrijving geeft van de voorwaarden van de emissie. In het prospectus staan onder meer gegevens over het eigen vermogen, de financiële positie, de resultaten en de vooruitzichten van de vennootschap. * Risicoprofiel: Niet iedere belegger heeft dezelfde behoeften. De ene belegger kiest graag voor wat meer risico met de kans op een hoger rendement, terwijl een andere graag zeker speelt en tevreden is met een lager rendement.

10 10 Overzicht van beleggingsfondsen met eindvervaldag in 2013 Overzicht van beleggingsfondsen met kapitaalbescherming 4 en zonder coupon Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis 5 CBC Fonds Interest EUR jaarse EUR-swaprente nvt 26.07% 2.92% CBC Fonds CBC Protection et Evolution EUR & 2-jaarse EUR-swaprente nvt 28.95% 3.02% Centea Fund Europe Click EUR EURO STOXX 50 -index -8.08% 24.26% 2.55% Centea Fund Netherlands Invest EUR 1000 AEX-index % kapitaalbescherming 0.00% Centea Fund QuickStart EUR 1000 aandelenkorf % kapitaalbescherming 0.00% Centea Fund Quickstart EUR aandelenkorf % 0.34% 0.06% KBC Click Europe EUR EURO STOXX 50 -index % 17.84% 3.00% KBC Click Europe EUR EURO STOXX 50 -index % 16.46% 2.78% KBC Click Europe EUR EURO STOXX 50 -index % 16.33% 2.76% KBC Click Europe EUR EURO STOXX 50 -index % 24.18% 3.97% KBC Click Europe EUR 1187 EURO STOXX 50 -index % 18.70% 3.13% KBC Click Europe EUR 1160 EURO STOXX 50 -index % 16.00% 2.70% KBC Click Europe EUR 1240 EURO STOXX 50 -index % 24.00% 3.94% KBC Click North America Best Of USD S&P 500-index % 44.91% 4.43% KBC Clickplus Double Safety EUR aandelenkorf % 8.65% 1.18% KBC Clickplus Double Safety EUR aandelenkorf % 7.37% 1.01% KBC Clickplus Double Safety EUR aandelenkorf % 8.42% 1.15% KBC Clickplus Double Safety EUR aandelenkorf 6.62% 6.85% 0.94% KBC Clickplus Europe Best Of EUR EURO STOXX 50 -index -5.82% 23.84% 2.58% KBC Clickplus North America Best Of USD S&P 500-index 37.92% 40.38% 4.04% KBC Clickplus North America Best Of USD 1428 S&P 500-index 43.65% 42.80% 4.24% KBC Clickplus North America Best Of USD S&P 500-index 51.53% 40.68% 4.07% KBC Equimax Quality Stocks EUR aandelenkorf 56.37% 64.83% 5.36% KBC Equimax Quality Stocks EUR aandelenkorf 60.39% 60.39% 4.79% KBC Equimax Quality Stocks EUR aandelenkorf 59.81% 59.81% 4.76% KBC Equimax World Invest EUR korf van aandelenindices 18.49% 19.15% 1.76% 4 Volledige bescherming van het oorspronkelijke kapitaal enkel op de eindvervaldag (vóór kosten en taksen). 5 Gemiddeld rendement op jaarbasis, vóór kosten en taksen.

11 11 Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis 5 KBC EquiPlus Exclusive Value Stocks EUR aandelenkorf 42.17% 46.38% 4.06% KBC Equiplus Head Start Sustainables EUR aandelenkorf % 0.41% 0.07% KBC Equiplus Head Start Sustainables EUR aandelenkorf % 0.36% 0.06% KBC Equiplus Head Start Sustainables EUR 1000 aandelenkorf % kapitaalbescherming 0.00% KBC Equiplus Head Start Sustainables EUR aandelenkorf % 0.05% 0.01% KBC Equiplus Head Start Sustainables EUR aandelenkorf -8.62% 1.38% 0.25% KBC Equiplus Head Start Sustainables EUR aandelenkorf -4.19% 6.08% 1.06% KBC Equiplus Performance Picker EUR 1330 aandelenkorf 33.00% 33.00% 3.20% KBC EquiPlus Safety Booster USD 1000,00 aandelenkorf -30,61% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equiplus Safety Booster USD 1000,00 aandelenkorf -31,64% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equiplus Safety Booster USD 1012,09 aandelenkorf -27,26% 1,21% 0,18% KBC Equiplus Safety Booster USD 1009,98 aandelenkorf -29,81% 1,00% 0,15% KBC Equiplus Safety Booster USD 1012,10 aandelenkorf -32,55% 1,21% 0,18% KBC Equiplus Safety Booster USD 1000,00 aandelenkorf -33,93% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equisafe BRIC USD 1117,60 S&P BRIC 40 Price Index 11,76% 11,76% 1,85% KBC Equisafe BRIC USD 1095,66 S&P BRIC 40 Price Index 9,47% 9,57% 1,52% KBC Equisafe BRIC USD 1171,20 S&P BRIC 40 Price Index 17,12% 17,12% 2,64% KBC Equisafe Buy-Back EUR 1057,30 aandelenkorf 5,73% 5,73% 0,74% KBC Equisafe Buy-Back EUR 1040,33 aandelenkorf 3,89% 4,03% 0,52% KBC Equisafe European Finance EUR 1000,00 aandelenkorf -29,72% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equisafe New Multinationals EUR 1000,00 aandelenkorf -2,87% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equisafe New Multinationals EUR 1022,02 aandelenkorf 1,67% 2,20% 0,40% KBC Equisafe New Multinationals EUR 1144,70 aandelenkorf 14,47% 14,47% 2,53% KBC Equisafe New Multinationals EUR 1139,90 aandelenkorf 13,99% 13,99% 2,46% KBC Equisafe Safety Booster Sustainables AUD AUD 1000,00 aandelenkorf -1,04% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equisafe Safety Booster Sustainables AUD AUD 1291,50 aandelenkorf 14,58% 29,15% 5,18% KBC Equisafe Sustainables EUR 1000,00 aandelenkorf -40,11% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equisafe World Invest EUR 1378,80 korf van aandelenindices 36,42% 37,88% 3,24% KBC Equisafe World Invest EUR 1342,93 aandelenkorf 30,98% 34,29% 2,97% KBC Equisafe World Selection EUR 1004,10 aandelenkorf -30,61% 0,41% 0,06% KBC Equisafe World Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -31,64% kapitaalbescherming 0,00%

12 12 Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) KBC Equisafe World Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -27,26% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equisafe World Sustainables EUR 1211,10 aandelenkorf 17,59% 21,11% 3,86% KBC Equiselect Asia USD 1006,22 aandelenkorf -6,03% 0,62% 0,10% KBC Equiselect BRIC USD 1083,51 S&P BRIC 40 Price Index 8,13% 8,35% 1,33% KBC Equiselect Exclusive Growth Stocks USD 1009,94 aandelenkorf -9,18% 0,99% 0,18% KBC Equiselect Netherlands EUR 1002,58 AEX-index -37,35% 0,26% 0,04% KBC Equiselect Netherlands EUR 1002,18 AEX-index -37,79% 0,22% 0,04% KBC Equiselect Netherlands EUR 1000,00 AEX-index -37,54% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equiselect Netherlands EUR 1002,44 AEX-index -38,70% 0,24% 0,04% KBC Equiselect Netherlands EUR 1000,00 AEX-index -33,86% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equiselect Netherlands EUR 1000,00 AEX-index -33,70% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equiselect World Sustainables EUR 1000,00 aandelenkorf -42,24% kapitaalbescherming 0,00% KBC Equiselect World Sustainables EUR 1006,89 aandelenkorf -39,80% 0,69% 0,12% KBC Multisafe Interest EUR 1550,00 10-jaarse EUR-swaprente nvt 55,00% 4,01% KBP Security Click Belgium Long EUR Bel20-index -4,15% 145,93,% 6,15% Gemiddeld op jaarbasis Overzicht van beleggingsfondsen met kapitaalbescherming en met coupon Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) CBC Fonds Protection et Coupons EUR 1014,74 aandelenkorf -12,40% 1,47% (meerwaarde) + 21,26% 6 (coupontotaal) Gemiddeld op jaarbasis 0.17% (+ coupontotaal 21,26%) CBC Fonds Protection et Coupons EUR 1000,00 aandelenkorf -11,02% 18,26% 7 (coupontotaal) nvt bij coupons CBC Fonds Protection et Coupons EUR 1000,00 aandelenkorf -23,94% 10,00% 8 (coupontotaal) nvt bij coupons KBP Security Click Centea Equity Coupon EUR 1000,00 aandelenkorf 22,13% 7,55% 9 (coupontotaal) nvt bij coupons KBP Security Click Centea Equity Coupon EUR 1000,00 aandelenkorf 22,83% 7,57% 10 (coupontotaal) nvt bij coupons 6 Looptijd 8 jaar en 7 maanden. Eerste 7 deelperiodes liepen 12maanden. De achtste deelperiode liep 19 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 2% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 1,26% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 7 Looptijd 8 jaar en 7 maanden. Eerste 7 deelperiodes liepen 12maanden. De achtste deelperiode liep 19 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 2% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 1,26% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 8 Looptijd 8 jaar en 1 maand. Eerste 7 deelperiodes liepen 12 maanden. De achtste deelperiode liep over 13 maanden. Voor deze deelperiode werd geen coupon uitgekeerd. 9 Looptijd van 7 jaar en 7 maanden. Eerste 6 deelperiodes liepen 12 maanden. De zevende deelperiode liep 19 maanden. Voor deze deelperiode werd geen coupon uitgekeerd. 10 Looptijd van 7 jaar en 7 maanden. Eerste 6 deelperiodes liepen 12 maanden. De zevende deelperiode liep 19 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 0.57% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 0,36% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen).

13 13 Overzicht van beleggingsfondsen zonder kapitaalbescherming en zonder coupon Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis KBC Exposure Booster Asia USD USD 1176,60 korf van indices 8,83% 17,66% 4,67% KBC Exposure Booster Asia USD USD 1185,80 korf van indices 9,29% 18,58% 4,46% KBC Exposure Booster Asia USD USD 1142,60 korf van indices 7,13% 14,26% 3,48% KBC Exposure Booster Europe EUR 1250,50 EURO STOXX 50 -index 12,53% 25,05% 6,46% KBC Exposure Buffer Jumper Europe EUR 1363,07 EURO STOXX 50 -index 2,29% 36,31% 10,63% KBC Exposure Buffer Jumper Europe EUR 1420,21 EURO STOXX 50 -index 5,07% 42,02% 12,12% KBC Exposure Buffer Jumper Europe EUR 1390,00 EURO STOXX 50 -index -6,27% 39,00% 11,36% KBC Exposure Buffer Jumper Europe EUR 1360,00 EURO STOXX 50 -index 9,55% 36,00% 10,55% KBC Exposure Equity Up Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -9,90% buffer 0,00% KBC Exposure Equity Up Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -6,94% buffer 0,00% KBC Exposure Exclusive Booster Asia USD USD 1195,70 korf van indices 9,78% 19,57% 5,14% KBC Exposure Exclusive Booster Asia USD USD 1188,66 korf van indices 9,22% 18,87% 4,98% KBC Exposure Exclusive Buffer Jumper EUR 1240,00 EURO STOXX 50 -index 18,10% 24,00% 10,94% KBC Exposure Exclusive Timing Europe EUR 1203,60 EURO STOXX 50 -index -28,99% 20,36% 3,73% KBC Exposure Exclusive USD Jumper Pro Europe USD 634,90 EURO STOXX 50 -index -36,51% -36,51% -8,57% KBC Exposure Exclusive USD Jumper Pro Europe USD 749,50 EURO STOXX 50 -index -25,05% -25,05% -5,54% KBC Exposure Giga Booster USD 806,79 aandelenkorf -20,78% -19,32% -3,10% KBC Exposure Giga Booster USD 770,20 aandelenkorf -22,98% -22,98% -3,76% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 634,90 EURO STOXX 50 -index -36,51% -36,51% -8,57% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 704,40 EURO STOXX 50 -index -29,56% -29,56% -6,69% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 749,50 EURO STOXX 50 -index -25,05% -25,05% -5,54% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 698,40 EURO STOXX 50 -index -30,16% -30,16% -6,84% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 721,55 EURO STOXX 50 -index -28,00% -27,85% -6,24% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 749,60 EURO STOXX 50 -index -25,04% -25,04% -5,53% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 802,80 EURO STOXX 50 -index -19,72% -19,72% -4,24% KBC Exposure Index Jumper Europe EUR 838,18 EURO STOXX 50 -index -16,94% -16,18% -3,43% KBC Exposure Index Jumper Europe USD USD 721,64 EURO STOXX 50 -index -28,00% -27,84% -6,24% KBC Exposure Index Jumper Europe USD USD 752,16 EURO STOXX 50 -index -25,04% -24,78% -5,47%

14 14 Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis KBC Exposure Index Jumper Europe USD USD 832,01 EURO STOXX 50 -index -19,72% -16,80% -3,56% KBC Exposure Index Jumper Europe USD USD 830,60 EURO STOXX 50 -index -16,94% -16,94% -3,60% KBC Participation Global Leaders EUR 1259,30 aandelenkorf 25,30% 25,93% 9,74% KBC Participation Global Leaders EUR 1276,22 aandelenkorf 26,98% 27,62% 10,31% KBC Participation Global Leaders EUR 1176,99 aandelenkorf 17,25% 17,70% 6,55% KBC Participation Global Leaders EUR 1149,30 aandelenkorf 14,93% 14,93% 5,56% KBC Participation Global Leaders EUR 1176,30 aandelenkorf 17,06% 17,63% 6,54% KBC Participation Global Leaders EUR 1350,00 aandelenkorf 35,00% 35,00% 15,59% KBC Participation Global Leaders EUR 1328,20 aandelenkorf 32,82% 32,82% 14,73% KBC Participation Global Leaders EUR 1283,30 aandelenkorf 28,33% 28,33% 12,82% KBC Participation Global Leaders EUR 1292,70 aandelenkorf 29,27% 29,27% 13,27% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1191,10 aandelenkorf 19,11% 19,11% 4,69% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1186,74 aandelenkorf 18,22% 18,67% 4,60% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1182,94 aandelenkorf 18,04% 18,29% 4,50% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1288,21 aandelenkorf 28,40% 28,82% 6,86% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1303,50 aandelenkorf 30,35% 30,35% 7,21% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1330,84 aandelenkorf 33,08% 33,08% 7,44% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1341,30 aandelenkorf 34,13% 34,13% 7,64% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1309,60 aandelenkorf 30,96% 30,96% 7,01% KBC Participation Quality Stocks EUR EUR 1309,20 aandelenkorf 30,92% 30,92% 7,01% KBC Participation Short Horizon EUR 1102,92 aandelenkorf 10,00% 10,29% 3,88% KBC Participation Short Horizon EUR 1065,67 aandelenkorf 6,34% 6,57% 2,51% KBC Participation Short Horizon EUR 1065,70 aandelenkorf 6,57% 6,57% 2,52% KBC Participation Short Horizon EUR 1106,60 aandelenkorf 10,66% 10,66% 4,03% KBC Participation Short Horizon EUR 1133,01 aandelenkorf 13,27% 13,30% 5,00% KBC Participation Short Horizon EUR 1191,58 aandelenkorf 18,43% 19,16% 7,09% KBC Participation Short Horizon EUR 1226,10 aandelenkorf 22,09% 22,61% 8,27%

15 15 Overzicht van beleggingsfondsen zonder kapitaalbescherming en met coupon Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis KBC Exposure Exclusive Coupon Europe Plus EUR 1002,18 EURO STOXX 50 -index 9,55% 17,23% 11 (coupontotaal) nvt bij coupons KBC Exposure Exclusive Coupon Jumper Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -25,67% 33,62% 12 (coupontotaal) nvt bij coupons KBC Exposure Exclusive Coupon Jumper Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -21,07% 45,12% 13 (coupontotaal) nvt bij coupons KBC Exposure Exclusive Coupon Jumper Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -17,76% 47,08% 14 (coupontotaal) nvt bij coupons KBC Exposure Exclusive Coupon Jumper Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -16,13% 47,08% 15 (coupontotaal) nvt bij coupons KBC Exposure Exclusive Coupon Jumper Europe EUR 1000,00 EURO STOXX 50 -index -3,25% 59,08% 16 (coupontotaal) nvt bij coupons Overzicht van beleggingsverzekeringen (tak 23) met eindvervaldag in 2013 Overzicht van beleggingsverzekeringen (tak 23) met kapitaalbescherming Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis KBC-Life MI Security BeNe EUR 1000,00 aandelenkorf -35,75% kapitaalbescherming 0,00% KBC-Life MI Security BeNe EUR 1008,61 aandelenkorf -35,94% 0,86% 0,09% KBC-Life MI Security European Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -18,22% kapitaalbescherming 0,00% KBC-Life MI Security European Selection EUR 1003,61 aandelenkorf -19,86% 0,36% 0,05% KBC-Life MI Security European Selection EUR 1002,00 aandelenkorf -20,29% 0,20% 0,03% KBC-Life MI Security European Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -22,43% kapitaalbescherming 0,00% KBC-life MI Security European Selection EUR aandelenkorf -22,86% 1,23% 0,16% KBC-Life MI Security European Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -27,15% kapitaalbescherming 0,00% KBC-Life MI Security European Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -24,15% kapitaalbescherming 0,00% KBC-Life MI Security Head Start Sustainables EUR 1000,00 aandelenkorf -34,59% kapitaalbescherming 0,00% KBC-Life MI Security Head Start Sustainables EUR 1017,10 aandelenkorf -8,29% 1,71% 0,31% 11 Looptijd van 3 jaar en 1 maand (vervroegd beëindigd op 31/12/2013). Eerste 2 deelperiodes liepen 12 maanden. De derde deelperiode liep over 13 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 10% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 9,23% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 12 Looptijd van 5 jaar en 1 maand. Eerste 4 deelperiodes liepen 12 maanden. De vijfde deelperiode liep 13 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 11,50% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 10,62% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 13 Looptijd van 5 jaar en 1 maand. Eerste 4 deelperiodes liepen 12 maanden. De vijfde deelperiode liep 13 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 11,50% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 10,62% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 14 Looptijd van 5 jaar en 1 maand. Eerste 4 deelperiodes liepen 12 maanden. De vijfde deelperiode liep 13 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 12% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 11,08% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 15 Looptijd van 5 jaar en 1 maand. Eerste 4 deelperiodes liepen 12 maanden. De vijfde deelperiode liep 13 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 12% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 11,08% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen). 16 Looptijd van 5 jaar en 1 maand. Eerste 4 deelperiodes liepen 12 maanden. De vijfde deelperiode liep 13 maanden. Voor deze deelperiode werd een coupon uitgekeerd van 12% (bruto, vóór kosten en taksen). Dit komt neer op 11,08% op jaarbasis (bruto, vóór kosten en taksen).

16 16 Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis KBC-Life MI Security Head Start Sustainables EUR 1091,20 aandelenkorf -0,88% 9,12% 1,58% KBC-Life MI Security World Selection EUR 1000,00 aandelenkorf -30,93% kapitaalbescherming 0,00% KBC-Life Security Quality Stocks EUR 1659,29 aandelenkorf 59,38% 65,93% 5,44% KBC-Life Security World EUR 1281,42 korf van indices 25,29% 28,14% 2,49% KBC-Life Security World EUR 1185,83 korf van indices 17,28% 18,58% 1,71% KBC-Life Security World EUR 1150,30 korf van indices 13,67% 15,03% 1,40% KBC-Life Security World EUR 1170,60 aandelenkorf 16,25% 17,06% 1,57% KBC-Life Security World EUR 1162,94 aandelenkorf 15,43% 16,29% 1,51% Overzicht van beleggingsverzekeringen (tak 23) zonder kapitaalbescherming Naam Startdatum Einddatum Munt Eindwaarde Onderliggende Resultaat onderliggende (in %) Resultaat fonds (in %) Gemiddeld op jaarbasis KBC-Life Booster Central Europe EUR 785,26 CECEEUR-index -21,86% -21,47% -6,56% KBC-Life Booster Europe EUR 1206,50 EURO STOXX 50 -index 10,32% 20,65% 4,93% KBC-Life Booster Europe EUR 932,60 EURO STOXX 50 -index -6,74% -6,74% -1,77% KBC-Life Booster Europe EUR 959,80 EURO STOXX 50 -index -23,30% -4,02% -1,05% KBC-Life Booster Europe EUR 1002,20 EURO STOXX 50 -index 0,11% 0,22% 0,06% KBC-Life Exclusive Financial Jumper EUR 325,00 aandelenkorf -67,50% -67,50% -19,89% Dit document is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM) en mag niet worden beschouwd als beleggingsadvies, noch als beleggingsaanbeveling. Beleggingsbeslissingen worden gebaseerd op het prospectus, de essentiële beleggersinformatie (KIID) en de laatste periodieke verslagen die kosteloos in het Nederlands ter beschikking zijn bij KBC AM en KBC Bank NV en voor het publiek toegankelijk op Neem het document Essentiële Beleggersinformatie door, voor u beslist om in een fonds te investeren. KBC Bank is de financiële dienstverlener. De informatie in de documenten kan zonder kennisgeving worden gewijzigd en biedt geen garantie voor de toekomst. Indien de resultaten van de weergegeven financiële instrumenten en financiële indices uitgedrukt zijn in een andere valuta dan EUR, kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager uitvallen. Niets in dit document mag gereproduceerd worden zonder de voorafgaande uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van KBC AM.

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Gemeenschappelijk beleggingsfonds 3 2. Bevek 4 3. Bevak 5 4. Gestructureerde beleggingsproducten

Nadere informatie

KBC Asset Management. Jaaroverzicht van gestructureerde beleggingsproducten gepromoot door KBC met eindvervaldatum in 2012.

KBC Asset Management. Jaaroverzicht van gestructureerde beleggingsproducten gepromoot door KBC met eindvervaldatum in 2012. KBC Asset Management Jaaroverzicht van gestructureerde beleggingsproducten gepromoot door KBC met eindvervaldatum in 2012 Funds (th)@ work 2013 Gestructureerde beleggingsproducten Gestructureerde beleggingsproducten

Nadere informatie

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Fondsen. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Wat zijn de voordelen van een beleggingsfonds? 4 3. Hoe uw rendement

Nadere informatie

Compartiment ACTIVE FIX NEW MARKETS

Compartiment ACTIVE FIX NEW MARKETS Compartiment ACTIVE FIX NEW MARKETS BELANGRIJK BERICHT: In toepassing van artikel 236 2 alinea 5 van de wet van 20 juli 2004 betreffende bepaalde vormen van collectief beheer van beleggingsportefeuilles,

Nadere informatie

Woordenlijst KBC ASSET MANAGEMENT N.V. Achtergestelde obligaties

Woordenlijst KBC ASSET MANAGEMENT N.V. Achtergestelde obligaties Woordenlijst Achtergestelde obligaties Achtergestelde obligaties zijn obligaties die bij een faillissement of liquidatie van de desbetreffende onderneming pas terugbetaald worden na de andere schuldeisers

Nadere informatie

Compartiment ACTIVE FIX EURO EQUITIES

Compartiment ACTIVE FIX EURO EQUITIES Compartiment ACTIVE FIX EURO EQUITIES BELANGRIJK BERICHT: In toepassing van artikel 236 2 alinea 5 van de wet van 20 juli 2004 betreffende bepaalde vormen van collectief beheer van beleggingsportefeuilles,

Nadere informatie

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen.

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Bent u als belegger op zoek naar rendement én bescherming, zonder de zorgen van het

Nadere informatie

Het beste scenario voor uw belegging

Het beste scenario voor uw belegging db Best Strategy Notes Het beste scenario voor uw belegging gegarandeerd de beste strategie een gediversifieerde belegging een coupon van maximum 25% bruto* op vervaldag een korte looptijd van 2,5 jaar

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie

Essentiële Beleggersinformatie Essentiële Beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld

Nadere informatie

Gestructureerde beleggingsfondsen

Gestructureerde beleggingsfondsen Gestructureerde beleggingsfondsen wij gaan met u mee Beste belegger, Gestructureerde beleggingsproducten maken deel uit van vele beleggingsportefeuilles. Vooral producten met bescherming van het oorspronkelijk

Nadere informatie

Euro & Emerging Equity I

Euro & Emerging Equity I Euro & Emerging Equity I Euro & Emerging Equity I biedt de mogelijkheid om, op de vervaldatum 31/10/2019, te profiteren van kapitaalbescherming (1) samen met een potentiële meerwaarde van maximaal 50%

Nadere informatie

Om in te tekenen. Stuur het bijgevoegde inschrijvingsformulier terug in de voorgefrankeerde omslag.

Om in te tekenen. Stuur het bijgevoegde inschrijvingsformulier terug in de voorgefrankeerde omslag. Om in te tekenen Stuur het bijgevoegde inschrijvingsformulier terug in de voorgefrankeerde omslag. Surf naar www.deutschebank.be en teken in via internet. Een eenvoudige, veilige en comfortabele manier

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u meer inzicht te geven

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u meer inzicht te geven

Nadere informatie

KBC-Life Alternative Selector

KBC-Life Alternative Selector KBC-Life Alternative Investments KBC-Life Alternative Selector KBC-Life Alternative Investments 1 is een tak23-levensverzekering, waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Type levensverzekering

Nadere informatie

PLUK DE VRUCHTEN VAN 3 STERAANDELEN

PLUK DE VRUCHTEN VAN 3 STERAANDELEN beleggen Autocall Belgacom-ING-Total PLUK DE VRUCHTEN VAN 3 STERAANDELEN n Een coupon van 11% bruto bij een stijging of een daling tot -50% van Belgacom-ING-Total n Looptijd van 1 tot 4 jaar De voordelen

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 KBC-Life Invest Plan KBC-Life Invest Plan 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden is met beleggingsfondsen. Type Levensverzekering Meer concreet heeft

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 23

Financiële infofiche levensverzekering voor tak 23 Financiële infofiche levensverzekering voor tak 23 Securex Life Select One 1 Type levensverzekering Nettopremie Waarborgen Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan het tak 23 beleggingsfonds

Nadere informatie

DE BESTE START VOOR UW BELEGGING

DE BESTE START VOOR UW BELEGGING BELEGGEN Optimal Timing 2015 DE BESTE START VOOR UW BELEGGING Instappen op het laagste niveau tijdens het eerste jaar Deelname aan de evolutie van de Dow Jones EuroStoxx Select Dividend 30 Looptijd van

Nadere informatie

Gestructureerde obligatie

Gestructureerde obligatie Gestructureerde obligatie Een obligatie met een eigen karakter Inhoud Inleiding 5 Aard van de belegging 7 Voordelen en nadelen 7 Prestatiemechanismen 8 Met of zonder kapitaalbescherming 8 Op basis van

Nadere informatie

Gestructureerde obligatie

Gestructureerde obligatie Gestructureerde obligatie Introductie Een gestructureerde obligatie, ook wel Structured Note genoemd, heeft dezelfde hoofdkenmerken als een obligatie: een emittent, een bepaalde looptijd, een munteenheid,

Nadere informatie

KBC - LIFE BEHEERSREGLEMENT

KBC - LIFE BEHEERSREGLEMENT KBC - LIFE EXCLUSIVE TIMING BOOSTER EUROPE 1 BEHEERSREGLEMENT EXCLUSIVE TIMING BOOSTER EUROPE - is een intern beleggingsfonds van KBC Verzekeringen NV, met zetel van de vennootschap te B-3000 LEUVEN, Professor

Nadere informatie

een stijgende coupon elk jaar opnieuw

een stijgende coupon elk jaar opnieuw beleggingen een stijgende coupon elk jaar opnieuw optinote multistep 2 AXA Belgium Finance (NL) vijf jaarlijks stijgende brutocoupons, 3,25%, 3,50%, 3,75%, 4% en 4,25% recht op terugbetaling van 100% van

Nadere informatie

Rendement Certificaten

Rendement Certificaten Rendement Certificaten Een alternatief voor een rechtstreekse belegging in aandelen!* Aantrekkelijk vast rendement, indien de onderliggende waarde boven de rendementgrens blijft handelen Ook kans op een

Nadere informatie

Indexmatig beheer indexmatig beheer.

Indexmatig beheer indexmatig beheer. Indexmatig beheer Naast actief beheer van beleggingen, wint een andere aanpak veld: die van het indexmatig beheer. Bij deze beheersvorm streeft men naar een marktconform rendement tegen een zo laag mogelijke

Nadere informatie

Beleggen op uw eigen tempo.

Beleggen op uw eigen tempo. Flexinvest Beleggen op uw eigen tempo. FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. 2 De voordelen van beleggen en het gemak van sparen Flexinvest is een beleggingsplan waarmee u maandelijks een klein bedrag opzij

Nadere informatie

NN First Class Return Fund

NN First Class Return Fund NN First Class Return Fund Fonds onder de loep Alle cijfers zijn per 30/09/015 Het NN First Class Return Fund verloor in het derde kwartaal 9,6% Het kwartaal werd gekenmerkt door winstnemingen na een positieve

Nadere informatie

Resultatenrekening. B. Andere

Resultatenrekening. B. Andere Resultatenrekening I. Waardeverminderingen, minderwaarden en meerwaarden A. Obligaties en andere schuldinstrumenten a) Obligaties C. Aandelen en andere met aandelen gelijk te stellen waardepapieren a)

Nadere informatie

Millesimo Tocqueville Dividend 1

Millesimo Tocqueville Dividend 1 - jaarverslag 31.12.2014-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2014 Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van... 2 3. Samenstelling van in bedragen en in percentages op 31 december 2014... 3 4. Beheerders...

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE VAN HET VERZEKERINGSCONTRACT

TECHNISCHE FICHE VAN HET VERZEKERINGSCONTRACT TECHNISCHE FICHE VAN HET VERZEKERINGSCONTRACT Technische naam Argenta Fund Plan Kap B1 Click Performer (1) Type Emittent EMTN Garantie m.b.t. EMTN ISIN Tak 23 levensverzekering op 8 jaar en 1 dag verbonden

Nadere informatie

Uitkomen voor de beste resultaten. DB Star Performer

Uitkomen voor de beste resultaten. DB Star Performer Uitkomen voor de beste resultaten DB Star Performer Gestimuleerd rendement Voordelen Hoe het werkt Simulatie aan de hand van historische gegevens geeft consistente resultaten op lange termijn Voordelen

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23

FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 _ FINANCIËLE INFOFICHE LEVENSVERZEKERING VOOR TAK 23 KBC-Life Privileged Portfolio KBC-Life Privileged Portfolio 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden

Nadere informatie

KBC EQUISAFE INDEXSELECT INVEST 2

KBC EQUISAFE INDEXSELECT INVEST 2 GEDETAILLEERDE VOORSTELLING VAN HET COMPARTIMENT KBC EQUISAFE INDEXSELECT INVEST 2 FINANCIËLE KENMERKEN SOORT BELEGGING : Index-ICB met kapitaalbescherming: buitenlandse indexen. BELEGGINGSDOELEINDEN EN

Nadere informatie

PETERCAM HORIZON B BONDS GLOBAL INFLATION LINKED Focus І Augustus 2013

PETERCAM HORIZON B BONDS GLOBAL INFLATION LINKED Focus І Augustus 2013 Bescherming tegen inflatie met een echte internationale diversificatie Inflatiegerelateerde obligaties zijn een interessante diversificatie. Ze bieden niet alleen bescherming tegen inflatie, maar kunnen

Nadere informatie

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar.

Euro Garant Note. Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar. Protection Equity Interest Other Euro Garant Note Profiteer van de 50 belangrijkste aandelen uit de Eurozone Met een garantie op einddatum Dagelijks verhandelbaar Beleg in de 50 belangrijkste aandelen

Nadere informatie

Terug naar de kern Bob Hendriks

Terug naar de kern Bob Hendriks Terug naar de kern Bob Hendriks Oktober 2013 Waarom nog beleggen? 2 Agenda BlackRock? Sparen & beleggen We leven langer/pensioen Inkomsten uit beleggen Conclusie 3 BlackRock is opgericht voor deze nieuwe

Nadere informatie

Securex Life Select One. Halfjaarlijks verslag op 30/06/2015

Securex Life Select One. Halfjaarlijks verslag op 30/06/2015 Securex Life Select One Halfjaarlijks verslag op 30/06/2015 Verzekeringsprod uct Samenstelling van het fonds Nettoinventariswaarde van het fonds Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan

Nadere informatie

BEHEERSREGLEMENT ERGO Life Return

BEHEERSREGLEMENT ERGO Life Return BEHEERSREGLEMENT ERGO Life Return 1.1. Inhoud beheersreglement 1.1. Inhoud beheersreglement...3 1.2. Situering...3 1.3. Beleggingsvormen (tak 23)...3 1.3.1. Algemene omschrijving...3 1.3.2. ERGO Life Euro

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

Verder zien. Meer weten.

Verder zien. Meer weten. Verder zien. Meer weten. 1 EEN SOLIDE LANGETERMIJN BELEGGING Dankzij de gebundelde expertise van topbeleggers 2 De beste beleggers voor de beste resultaten Toegang tot de meest exclusieve fondsen ter wereld

Nadere informatie

DE WIND ZIT MEE VOOR UW BELEGGINGEN

DE WIND ZIT MEE VOOR UW BELEGGINGEN BELEGGEN Absolute Direction Notes DE WIND ZIT MEE VOOR UW BELEGGINGEN een coupon zowel bij stijging als daling van de Europese aandelenmarkt een coupon van maximaal 35% bruto* op vervaldag een looptijd

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC

BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC BI CARMIGNAC PATRIMOINE A EUR ACC Beleggingsdoelstelling Het interne beleggingsfonds belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A EUR acc (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd

Nadere informatie

Essentiële Beleggersinformatie 19 februari 2014

Essentiële Beleggersinformatie 19 februari 2014 Essentiële Beleggersinformatie 19 februari 2014 Dit document verschaft u essentiële beleggersinformatie aangaande dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven

Nadere informatie

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Aandelen bestaat uit een aantal componenten:

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Aandelen bestaat uit een aantal componenten: Levensloop Aandelen Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2009 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

ING Liric Noorwegen december 2017

ING Liric Noorwegen december 2017 ING Liric Noorwegen december 2017 Een Liric in Noorse kronen Garantiewaarde op de aflossingsdatum van NOK 1.000 per Liric Voor 105% participeren in de mogelijke stijging van een Noorse aandelenindex Dagelijks

Nadere informatie

NN First Class Balanced Return Fund

NN First Class Balanced Return Fund NN First Class Balanced Return Fund Alle Fonds onder de loep cijfers zijn per 31/03/015 Het NN First Class Balanced Return Fonds won in het eerste kwartaal 8,9% Zeer sterke performances van aandelen en

Nadere informatie

SEM Rendement Certificaten*

SEM Rendement Certificaten* SEM Rendement Certificaten* De visie van Sem van Berkel in een kant-en-klaar pakket * Net zoals met een belegging in aandelen bieden SEM Rendement Certificaten geen kapitaalgarantie. Beleggers kunnen de

Nadere informatie

ING Liric USA mei 2018

ING Liric USA mei 2018 ING Liric USA mei 2018 Minimale aflossing op de aflossingsdatum van EUR 95 per Liric Participeren in een Amerikaanse aandelenindex Dagelijks verhandelbaar via Euronext Amsterdam Hoe werkt de ING Liric

Nadere informatie

Callable Global Select

Callable Global Select BNP Paribas Arbitrage Issuance (NL) Callable Global Select Een beleggingstermijn van maximum 8 jaar; Het recht op een terugbetaling van 90% van het belegd kapitaal (exclusief kosten (1) ) op de eindvervaldag.

Nadere informatie

KBC IFIMA Note op 5 jaar gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente

KBC IFIMA Note op 5 jaar gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente KBC IFIMA op 5 jaar gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente De 5 jaar KBC IFIMA uitgifte gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente is een uitgifte in euro ( EUR ) met een jaarlijkse coupon verbonden aan de 5Y EUR CMS rente.

Nadere informatie

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement Welke beleggingsformules het best zijn aangepast aan uw doelstellingen, bespreekt u best met uw P&V adviseur. Hij helpt u graag verder

Nadere informatie

KBC - LIFE BEHEERSREGLEMENT

KBC - LIFE BEHEERSREGLEMENT KBC - LIFE MI INTEREST MULTIPLIER BEST OF 1 BEHEERSREGLEMENT MI INTEREST MULTIPLIER BEST OF 1 - is een beleggingsfonds dat wordt aangeboden onder KBC-Life Multinvest, een tak23-levensverzekering. Het is

Nadere informatie

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus

Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Belgische bijlage bij het uitgifteprospectus Dexia Bonds Beleggingsvennootschap conform Richtlijn 85/611/EEG 69, route d Esch, L 2953 Luxemburg Beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs

Nadere informatie

de ICBE/het Fonds: de BEVEK naar Luxemburgs recht, genaamd BNP PARIBAS L1. Dit Fonds wordt beheerd door BNP PARIBAS INVESTMENT PARTNERS LUXEMBOURG.

de ICBE/het Fonds: de BEVEK naar Luxemburgs recht, genaamd BNP PARIBAS L1. Dit Fonds wordt beheerd door BNP PARIBAS INVESTMENT PARTNERS LUXEMBOURG. Aanvullende informatie bij de Essentiële Beleggersinformatie in het kader van de distributie in België van aandelen van instellingen voor collectieve belegging in effecten vallend onder het recht van een

Nadere informatie

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement

SPAREN OF BELEGGEN BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement SPAREN OF BIJ P&V Verzeker u van een aantrekkelijk rendement Welke beleggingsformules het best zijn aangepast aan uw doelstellingen, bespreekt u best met uw P&V adviseur. Hij helpt u graag verder bij het

Nadere informatie

ING Bank (NL) (A+/A2) Europe Accelerator 2019. Deutsche Bank. Mik op de stijging van de EURO STOXX Select Dividend 30 (Price EUR).

ING Bank (NL) (A+/A2) Europe Accelerator 2019. Deutsche Bank. Mik op de stijging van de EURO STOXX Select Dividend 30 (Price EUR). Deutsche Bank Mik op de stijging van de EURO STOXX Select Dividend 30 (Price EUR). Wat mag u verwachten? Type belegging ING Bank (NL) (A+/A2) Europe Accelerator 2019 Dit product is een gestructureerd schuldinstrument.

Nadere informatie

Essentiële beleggersinformatie

Essentiële beleggersinformatie Essentiële beleggersinformatie Dit document geeft u essentiële beleggersinformatie over dit fonds. Het is geen marketingmateriaal. De verstrekte informatie is bij wet voorgeschreven en is bedoeld om u

Nadere informatie

Rendement Certificaten

Rendement Certificaten Rendement Certificaten Een alternatief voor een rechtstreekse belegging in aandelen!* Aantrekkelijk vast rendement, indien de onderliggende waarde boven de rendementgrens blijft handelen Ook kans op een

Nadere informatie

Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten.

Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten. Compartiment van de Belgische bevek Crelan Fund N.V. Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten. Bankieren met gezond verstand Crelan Fund EconoStocks: uw aandeel in

Nadere informatie

BI CARMIGNAC PATRIMOINE

BI CARMIGNAC PATRIMOINE BI CARMIGNAC PATRIMOINE Beleggingsdoelstelling Het compartiment belegt in het fonds Carmignac Patrimoine A (acc) EUR (ISIN: FR0010135103). Dit fonds behoort tot de categorie gediversifieerd en heeft als

Nadere informatie

AXA Life Protected Millesimo RS

AXA Life Protected Millesimo RS AXA Life Protected Millesimo RS - Jaarverslag 31.12.2013-1 / 5 Jaarverslag 31.12.2013 AXA Life Protected Millesimo RS Inhoudsopgave 1. Omschrijving... 2 2. Beleggingsbeleid van ALP Millesimo RS 1... 2

Nadere informatie

ING Soft Commodities Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de prijs van landbouwgrondstoffen. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken

ING Soft Commodities Clicker. Profiteer van de mogelijke stijging van de prijs van landbouwgrondstoffen. Ieder halfjaar uw rendement vastclicken Protection Equity Interest Other Deze brochure is opgesteld voor de aanbieding van deze Note en is na sluiting van de inschrijvingsperiode niet meer geactualiseerd. Voor actuele informatie met betrekking

Nadere informatie

Uw coupon neemt toe met de stijging van de rentevoeten. Credit Suisse (A+ / Aa1) Interest Evolution 2018. Looptijd p. 3. WAT ZIJN DE RISICO S? p.

Uw coupon neemt toe met de stijging van de rentevoeten. Credit Suisse (A+ / Aa1) Interest Evolution 2018. Looptijd p. 3. WAT ZIJN DE RISICO S? p. (A+ / Aa1) Strategie P. Credit Suisse laat de belegger 8 jaar lang genieten van een interessante jaarlijkse brutocoupon. Concreet gebeurt de berekening van de coupon op basis van het niveau van de CMS-rente

Nadere informatie

Managed Funds Balanced Fund 1

Managed Funds Balanced Fund 1 Managed Funds Balanced Fund 1 PENSIOENSPAREN, LANGE TERMIJNSPAREN EN NIET-FISCAAL SPAREN Type levensverzekering Levensverzekering met een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23. Top Profit 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23. Top Profit 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 23 Top Profit 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Waarborgen

Nadere informatie

Het is tijd voor de Rabobank.

Het is tijd voor de Rabobank. Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

ARGENTA FUND PLAN Interest Rate Click (1)

ARGENTA FUND PLAN Interest Rate Click (1) ARGENTA FUND PLAN Interest Rate Click Blootstelling van 100 % van de nettopremie belegd in de EMTN uitgegeven door SGA Société Générale Acceptance N.V. 100 % van de nettopremie op de eindvervaldag van

Nadere informatie

AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2. Lancering : 14 september tot en met 30 oktober 2015* *Behoudens vervroegde afsluiting

AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2. Lancering : 14 september tot en met 30 oktober 2015* *Behoudens vervroegde afsluiting AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2 Lancering : 14 september tot en met 30 oktober 2015* *Behoudens vervroegde afsluiting 1 21/08/2015 Waarom AG Protect + Risk Control Europe 90 / 2? Volgende reeks

Nadere informatie

Uw coupon neemt toe met de stijging van de rentevoeten

Uw coupon neemt toe met de stijging van de rentevoeten Crédit Agricole CIB (AA- / Aa) STRATeGIE p. Met Crédit Agricole CIB kan de belegger profiteren van een stijging van de langetermijnrente, via een jaarlijkse brutocoupon van minimum % en maximum 7%. Bruto

Nadere informatie

MI ASIAN OPPORTUNITY 3

MI ASIAN OPPORTUNITY 3 -- KBC - LIFE MI ASIAN OPPORTUNITY 3 BEHEERSREGLEMENT MI ASIAN OPPORTUNITY 3 - is een beleggingsfonds dat wordt aangeboden onder KBC-Life Multinvest, een tak23-levensverzekering. Het is een intern beleggingsfonds

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering

Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam Deelnemersvergadering Arthur van der Wal Matthijs Claessens 30 september 2010 www.ingim.com Agenda Huidig mandaat bij ING IM Performance, beleid en vooruitzichten

Nadere informatie

CRELAN dna (LU) Global Dividend Februari 2019

CRELAN dna (LU) Global Dividend Februari 2019 CRELAN dna (LU) Global Dividend Februari 2019 Gestructureerd schuldinstrument uitgegeven door dna N.V. (1) Het kapitaal wordt voor 100% belegd in deposito s bij Landbouwkrediet Inschrijvingsperiode: Van

Nadere informatie

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High)

Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Flash Belfius Fullinvest (Low, Medium, High) Juli 2014 Belfius Fullinvest Investeer in een zeer gespreide portefeuille via één belegging dankzij de bevek naar Belgisch recht Belfius Fullinvest. U hebt

Nadere informatie

ING Soft Commodities Coupon Note

ING Soft Commodities Coupon Note Limited Risk Equity Interest Other ING Soft Commodities Coupon Note Profiteer van een gelijkblijvende of (licht) stijgende prijs van landbouwgrondstoffen Mogelijk coupon per jaar 97% garantie van de nominale

Nadere informatie

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Rendement bestaat uit een aantal componenten:

De jaarlijkse kosteninhouding voor het beheer van de verzekering Levensloop Rendement bestaat uit een aantal componenten: Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2008 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

Fidea Flexinvest. Bij overlijden door ongeval: met een extra uitkering van één of tweemaal de uitkering overlijden

Fidea Flexinvest. Bij overlijden door ongeval: met een extra uitkering van één of tweemaal de uitkering overlijden Fidea Flexinvest Type levensverzekering Fidea Flexinvest 1 is een tak23-levensverzekering zonder gewaarborgd rendement, waarvan het rendement verbonden is met beleggings. Meer concreet heeft men de keuze

Nadere informatie

ETF. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep

ETF. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Fysieke ETF s 4 3. Synthetische ETF s 5 Voor- en nadelen 5 4. Inverse

Nadere informatie

Waar liggen de kansen?

Waar liggen de kansen? Grip op je vermogen Waar liggen de kansen? Bob Homan ING Investment Office 20 april 2012 Welke economie is het snelst gegroeid na invoering van de euro?* a) Zwitserland b) Duitsland c) VS d) Griekenland

Nadere informatie

Ontvang een variabele jaarlijkse coupon van minimum 3,40% en maximum 7% die gelijk is aan 90% van de cms-rente op 30 jaar.

Ontvang een variabele jaarlijkse coupon van minimum 3,40% en maximum 7% die gelijk is aan 90% van de cms-rente op 30 jaar. ABN AMRO Bank (NL) (A / Aa) Interest Evolution 0 WAT MAG U VERWACHTEN? Dit product is een gestructureerd schuldinstrument, uitgegeven door ABN AMRO Bank N.V., waarmee u kunt meegenieten van een eventuele

Nadere informatie

ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen

ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen ETF s als bouwblokken voor een goed gespreide portefeuille Kant-en-klaar indexbeleggen Vrijdag 22 april 2016 Wie geeft deze presentatie? Martijn Rozemuller Voormalig arbitrage handelaar bij Optiver Oprichter

Nadere informatie

BRIC Notes. Beleggen in 4 landen met een mooi potentieel : Brazilië, Rusland, India en China. De 4 economieën van morgen

BRIC Notes. Beleggen in 4 landen met een mooi potentieel : Brazilië, Rusland, India en China. De 4 economieën van morgen BRIC Notes Beleggen in 4 landen met een mooi potentieel : Brazilië, Rusland, India en China De 4 economieën van morgen Een innoverend concept, waarbij de beste prestatie van 4 fondsen wordt vast geklikt

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015

Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 30 juni 2015 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door Loyalis

Nadere informatie

KBC IFIMA Note op 5 jaar gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente

KBC IFIMA Note op 5 jaar gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente KBC IFIMA Note op 5 jaar gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente De 5 jaar KBC IFIMA uitgifte gelinkt aan de 5Y EUR CMS rente is een uitgifte in euro ( EUR ) met een jaarlijkse coupon verbonden aan de 5Y EUR CMS

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note

High Risk. Equity Interest Other. ING Dutch Plus Note High Risk Equity Interest Other ING Dutch Plus Note Minimaal 155%* aflossing bij stijgende of beperkt dalende beurzen Bescherming tot 35% koersdaling t.o.v. de startwaarde Profiteer van een mogelijke stijging

Nadere informatie

Crelan Fund EconoFuture: altijd de juiste richting.

Crelan Fund EconoFuture: altijd de juiste richting. Compartiment van de Belgische bevek Crelan Fund N.V. Crelan Fund EconoFuture: altijd de juiste richting. Crelan Fund EconoFuture heeft een doordachte langetermijnvisie Geert Noels -Bestuurder van Crelan

Nadere informatie

TwinStar Beheersreglement van de beleggingsfondsen

TwinStar Beheersreglement van de beleggingsfondsen OMSCHRIJVING De interne beleggingsfondsen van TwinStar (zie bijlage 1) worden door AXA Belgium, hierna de verzekeringsmaatschappij genoemd, beheerd in het uitsluitend belang van de intekenaars en van de

Nadere informatie

Blijf niet op uw honger zitten.

Blijf niet op uw honger zitten. CIB (AA- / Aa3) Europe 2018 STRATEGIE P. 2 Crédit Agricole CIB - Europe 2018 richt zich tot de ervaren belegger die mikt op een vaste coupon van 5,25% bruto mits aanvaarding van een kapitaalrisico in het

Nadere informatie

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014

Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014 Levensloop Rendement Informatie beleggingsfondsen per 31 december 2014 Productomschrijving Met Levensloop wordt geld gereserveerd waarmee in de toekomst (tussentijds) verlof kan worden gefinancierd. Door

Nadere informatie

Nood aan kalmte? Zet koers naar de Variable Secured Notes

Nood aan kalmte? Zet koers naar de Variable Secured Notes Nood aan kalmte? Zet koers naar de Variable Secured Notes Een uitgifte met de beste rating 5% gewaarborgd gedurende 2 jaar En daarna uitzicht op hoge coupons Een belegging recht door zee Welke kant zal

Nadere informatie

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering

Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23. AG Fund+ 1. Type levensverzekering Financiële infofiche Levensverzekering voor Tak 23 AG Fund+ 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering waarvan het rendement gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Waarborgen Bij overlijden

Nadere informatie

Dexia Funding Netherlands (DFN) Private Notes 11

Dexia Funding Netherlands (DFN) Private Notes 11 Dexia Funding Netherlands (DFN) Private Notes 11 Na een schitterend jaar 2009, worden de beleggers op de beurs heen en weer geslingerd tussen de wens om te beleggen in aandelen, en anderzijds de wil het

Nadere informatie

Rendement versus risico:

Rendement versus risico: Rendement versus risico: Een belangrijke keuze! 1. Uw risicoprofiel is de hoeksteen van een goed beleggingsadvies Het gepersonaliseerd beleggingsadvies dat u van KBC krijgt is gebaseerd op uw risicoprofiel.

Nadere informatie

beleggen Optimal Timing Notes n Instappen op het laagste niveau n Looptijd van 4,5 jaar n 100% kapitaalgarantie op vervaldag

beleggen Optimal Timing Notes n Instappen op het laagste niveau n Looptijd van 4,5 jaar n 100% kapitaalgarantie op vervaldag beleggen Optimal Timing Notes D e b e s t e s ta r t v o o r u w b e l e g g i n g n Instappen op het laagste niveau n Looptijd van 4,5 jaar n 100% kapitaalgarantie op vervaldag D e v o o r d e l e n v

Nadere informatie

Société Générale (FR) World Callable 2019 II. Deutsche Bank. Wat mag u verwachten? Type belegging. Doelpubliek

Société Générale (FR) World Callable 2019 II. Deutsche Bank. Wat mag u verwachten? Type belegging. Doelpubliek Deutsche Bank Wat mag u verwachten? Type belegging Dit product is een gestructureerd schuldinstrument. Door in te tekenen op dit effect leent u geld aan de uitgever, die zich ertoe verbindt u op de eindvervaldag

Nadere informatie

Leg de lat hoger! ING (A+ / Aa3) Europe 2016 WAT MAG U VERWACHTEN? P. 2 JAARLIJKSE BRUTOCOUPON P. 2 LOOPTIJD P. 3 ONDERLIGGENDE WAARDE P.

Leg de lat hoger! ING (A+ / Aa3) Europe 2016 WAT MAG U VERWACHTEN? P. 2 JAARLIJKSE BRUTOCOUPON P. 2 LOOPTIJD P. 3 ONDERLIGGENDE WAARDE P. ING (A+ / Aa3) WAT MAG U VERWACHTEN? P. 2 ING - is een afgeleid instrument uitgegeven door ING Bank N.V. Dit product geeft u jaarlijks recht op een vaste coupon van 6,25% bruto voor de volledige looptijd

Nadere informatie

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta Fund Plan Kap B4 1

Financiële infofiche levensverzekering. Argenta Fund Plan Kap B4 1 Financiële infofiche levensverzekering Argenta Fund Plan Kap B4 1 Type levensverzekering Levensverzekering van Argenta Assuranties nv, Belgiëlei 49-53, 2018 Antwerpen (hierna afgekort Argenta ) waarvan

Nadere informatie

Structured products. Juni 2015. Digital Coupon Notes

Structured products. Juni 2015. Digital Coupon Notes Structured products Juni 2015 Bij deze brochure hoort een Inlegvel over uw specifieke Note. Het Inlegvel wordt geacht deel uit te maken van deze brochure en geeft de voorwaarden van een specifieke Note.

Nadere informatie

Blootstelling van 100 % van de geïnvesteerde nettopremie via depot bij BNP Paribas Fortis

Blootstelling van 100 % van de geïnvesteerde nettopremie via depot bij BNP Paribas Fortis AG Protect+ Best Performance 2 Blootstelling van 100 % van de geïnvesteerde nettopremie via depot bij BNP Paribas Fortis Wat is op dit moment de beste strategie om succesvol te beleggen? Eerder voorzichtig

Nadere informatie